Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Εγχειρίδιο Χρήσης"

Transcript

1 Piscina ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης

2 2 Multisoft 1. Γενικές οδηγίες 1.1 Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω στο folder PISINA. Tρέχετε το αρχείο SETUP (κάνοντας διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο). Το πρόγραμμα εμφανίζει την οθόνη εγκατάστασης όπου ζητάει να ορίσουμε τον κατάλογο στον οποίο θα εγκατασταθεί, προτείνοντας εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο C: (μπορεί να γίνει εγκατάσταση και σε σκληρό δίσκο D: ή Ε: κλπ, αλλά όχι στο C:\Program Files).

3 Πισίνα 3 ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη θέση που βγάζει Directory Εγκατάστασης θα πρέπει να γράφει C:\Pisina2008. Αν από τη διεύθυνση λείπει το C: πατάμε το Browse και στην πάνω γραμμή διορθώνουμε τη διεύθυνση εγκατάστασης. Στη συνέχεια πατάμε Next και αρχίζει η αυτόματη διαδικασία εγκατάστασης. Oταν τελειώσει η εγκατάσταση πατάμε ΟΚ και μετά Finish. Απ την κεντρική οθόνη των Windows τρέχουμε το εικονίδιο συντόμευσης Pisina: με διπλό αριστερό κλικ στα Windows XP, με δεξί κλικ και επιλογή Εκτέλεση ως Διαχειριστής (Run as Administrator) στα Windows Vista. Με την εκτέλεση του προγράμματος για πρώτη φορά, α) θα σας ζητηθεί Αριθμός HASP. Σε απάντηση δίνετε τον 4ψηφιο αριθμό που αναγράφεται χειρόγραφα στο HASP. και, β) θα εμφανισθεί αλφαριθμητικός 20ψήφιος κωδικός στην οθόνη του υπολογιστή. Τηλεφωνείτε στην εταιρεία ή στους αντιπροσώπους της, για να σας δοθεί ως απάντηση ο 7ψήφιος κωδικός ώστε να ανοίξει το πρόγραμμα. 1.2 Έναρξη Προγράμματος Για να "τρέχετε" το πρόγραμμα κάνετε διπλό αριστερό κλικ (ή δεξί κλικ και επιλέγετε Εκτέλεση ως Διαχειριστής, αν έχετε Win Vista) πάνω στο εικονίδιο. Εμφανίζεται η οθόνη του παρακάτω σχήματος :

4 4 Multisoft Στο κεντρικό μέρος της οθόνης εμφανίζεται το παράθυρο ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ. Δίνουμε Ονομα Μελέτης και μετά δίνουμε Οpen. Οταν έχουν δοθεί ήδη κάποιες μελέτες θα υπάρχουν στο παράθυρο τα ονόματα τους, και αν θέλουμε να μπούμε σε κάποια υπάρχουσα, επιλέγουμε το όνομα της (αριστερο κλικ του mouse) και μετά δίνουμε Οpen. 1.3 Οθόνη Σχεδίασης Λογότυπο προγ/τος Pisina Oι επιλογές του εικονιδίου λογότυπου (επάνω-αριστερά στην οθόνη) είναι οι εξής: Restore (Επαναφορά οθόνης σχεδίαση σε πλήρη οθόνη), Move (Μετακίνηση οθόνης σχεδίασης) Size (Αλλαγή μεγέθους οθόνης σχεδίασης) Minimize (Ελαχιστοποίηση οθόνης σχεδίασης), Maximize (Μεγιστοποίηση οθόνης σχεδίασης), και Close (Κλείσιμο οθόνης σχεδίασης)

5 Πισίνα 5 Πτυσσόμενα μενού Η γραμμή των πτυσσόμενων μενού έχει τις επιλογές οι οποίες αναπτύσσονται αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο : Αρχεία, Εισαγωγή, Αλλαγή, Σχεδίαση, Τέλος, help Γραμμή κατάστασης (Status Bar) Στη γραμμή κατάστασης, στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται : Συντεταγμένες (x, y) της θέσης του σταυρονήματος του mouse. Μετακινώντας το σταυρόνημα ενημερώνονται συνεχώς οι συντεταγμένες. TEST Εμφανίζεται το όνομα της μελέτης. P O S - Είναι τα αρχικά γράμματα των Pick, Ortho και Snap. Αν είναι κεφαλαία (P, O, S) είναι ενεργοποιημένα (ΟΝ), αν είναι μικρά (p, o, s) είναι ακυρωμένα (OFF). P (Pick) - Ενεργοποιείται και ακυρώνεται πατώντας το πλήκτρο F7. Αν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ), στο κέντρο του σταυρονήματος εμφανίζεται ένα μικρό τετράγωνο. Μόλις το τετράγωνο πλησιάσει σε χαρακτηριστικό σημείο του σχεδίου αυτόματα έλκεται και μετακινείται σ αυτό. O (Ortho) Ενεργοποιείται και ακυρώνεται πατώντας το πλήκτρο F8. Αν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ), το σταυρόνημα του mouse μετακινείται μόνο οριζόντια ή κάθετα. Αν είναι ακυρωμένο (OFF), μπορεί να μετακινηθεί σε κάθε κατεύθυνση. S (Snap) Ενεργοποιείται και ακυρώνεται πατώντας το πλήκτρο F9. Αν είναι ενεργοποιημένο (ΟΝ), το σταυρόνημα του mouse κινείται με το βήμα που έχει οριστεί στις Παλιές Σταθερές Σχεδίασης, snap. (βρίσκεται στο μενού Σταθερές) Αν είναι ακυρωμένο η μετακίνησή του είναι συνεχής. Σχεδιαστική επιφάνεια Στην περιοχή της σχεδιαστικής επιφάνειας σχεδιάζουμε την πισίνα μέσω του υπο-μενού Εισαγωγή 1.4 Επιλογή Μελών Σε πολλές επιλογές μας ζητείται να επιλέξουμε με το mouse τα στοιχεία που θέλουμε να επεξεργαστούμε. Η επιλογή μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους Pick, Window και Crossing. Πριν την επιλογή αντικειμένων στη γραμμή κατάστασης (status bar) εμφανίζεται το μήνυμα : Επιλέγησαν 0 ADD (το 0 ορίζει ότι δεν έχει επιλεχθεί ακόμη κανένα μέλος). Επιλογή Pick

6 6 Multisoft Για να επιλέξουμε ένα στοιχείο της στάθμης (για παράδειγμα μία δοκό ή ένα ορθογώνιο) μετακινούμε το σταυρόνημα του mouse στο υποψήφιο προς επιλογή μέλος. Το ορθογώνιο που υπάρχει στο κέντρο του σταυρονήματος του mouse έλκεται από το μέλος. Μετά την έλξη πατάμε το αριστερό πλήκτρο του mouse. Το μέλος αλλάζει χρώμα, ένδειξη ότι έχει επιλεχθεί. Στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται το μήνυμα : Επιλέγησαν 1 ADD Συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο την επιλογή αυξάνεται ο αριθμός των επιλεγμένων μελών. Τελειώνοντας την επιλογή αντικειμένων πατάμε το δεξί πλήκτρο του mouse. Εμφανίζεται το πτυσσόμενο μενού του σχήματος που αναλύεται στην επόμενη ενότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανίζεται το ορθογώνιο στο κέντρο του σταυρονήματος είναι να είναι ΟΝ η επιλογή Pick (με το F7). Οι επιλογές Window και Crossing αναλύονται στη συνέχεια. Επιλογές του δεξιού πλήκτρου του mouse Αν πατήσουμε το δεξί πλήκτρο του mouse ενώ έχει ενεργοποιηθεί κάποια εντολή, εμφανίζονται οι επιλογές του 1ου σχήματος. Αν το πατήσουμε χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί εντολή, εμφανίζονται οι επιλογές του 2ου σχήματος. Δεξί πλήκτρο του mouse με ενεργοποιημένη εντολή (1) (2) Crossing, Window Αν χρειαστεί να επιλέξουμε πολλά μέλη η επιλογή τους ένα-ένα με Pick είναι χρονοβόρα διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να πατήσουμε το δεξί πλήκτρο του mouse και να επιλέξουμε τις Crossing ή Window. Window - Με την επιλογή αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελαστικό ορθογώνιο, το οποίο πρέπει να περικλύει τα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν. Επιλέγουμε την πρώτη γωνία του ελαστικού παράθυρου. Στη συνέχεια μετακινούμε το δείκτη του mouse και επιλέγουμε τη διαμετρικά αντίθετη γωνία. Επιλέγονται τα αντικείμενα που περιέχονται ολόκληρα μέσα στο ελαστικό ορθογώνιο. Στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται το μήνυμα : Επιλέγησαν n ADD που δηλώνει τον αριθμό των αντικειμένων (n) που έχουν επιλεχθεί. Crossing - Με την επιλογή αυτή δημιουργούμε ένα ελαστικό ορθογώνιο, όπως με την Window, με τη διαφορά ότι τα αντικείμενα που επιλέγονται δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται ολόκληρα μέσα στο ορθογώνιο, αρκεί να τέμνονται από αυτό.

7 Πισίνα 7 Add, Remove (πρόσθεση & αφαίρεση μελών) Πολλές φορές είναι πιθανόν να επιλέξουμε λάθος μέλη. Για να τα ακυρώσουμε πατάμε το δεξί πλήκτρο του mouse και επιλέγουμε την εντολή Remove. Στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται το μήνυμα : Επιλέγησαν 0 REMOVE Επιλέγουμε τα μέλη που θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο. Η επιλογή μπορεί να γίνει με Pick, Window ή Crossing. Μετά την επιλογή των μελών που θα αφαιρεθούν πατάμε πάλι το δεξί πλήκτρο και επιλέγουμε ΟΚ. Στη γραμμή κατάστασης το μήνυμα γίνεται : Επιλέγησαν n REMOVE n Αριθμός των μελών που θα ακυρωθούν από την επιλογή. Για να προσθέσουμε μέλη πατάμε το δεξί πλήκτρο και επιλέγουμε την Add. OK, CANCEL Με τις επιλογές αυτές αποδεχόμαστε ή ακυρώνουμε αντίστοιχα τις επιλογές. Δεξί πλήκτρο του mouse χωρίς ενεργοποιημένη εντολή Αν πατήσουμε το δεξί πλήκτρο του mouse χωρίς να έχει δοθεί εντολή, εμφανίζεται το πτυσσόμενο μενού του σχήματος Cancel Το πτυσσόμενο μενού εξαφανίζεται Zoom Window Μπορούμε να κάνουμε zoom σε ένα τμήμα του σχεδίου. Στη γραμμή κατάστασης ζητούνται: Zoom: Δώστε στημείο 1 - Ορίζουμε την πρώτη γωνία του zoom. Zoom: Δώστε στημείο 2 - Ορίζουμε τη διαμετρικά αντίθετη γωνία του zoom. Το σχέδιο που περικλείεται στο ορθογώνιο που ορίσαμε εμφανίζεται σε όλη την οθόνη. Zoom Extends Επανέρχεται όλο το σχέδιο στην οθόνη. Απόσταση Μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση μεταξύ δύο σημείων. Αν πατήσουμε το αριστερό πλήκτρο του mouse σε δύο σημεία, εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης το μήκος σε (m) της απόστασης. Η απόσταση μπορεί να είναι είτε οριζόντια, είτε ορθογώνια, είτε πλάγια.

8 8 Multisoft Εικονίδια Τα εικονίδα υπάρχουν καταρχήν στο αριστερό μέρος της οθόνης. Πατώντας στο περίγραμμα των εικονιδίων το δεξί πλήκτρο του mouse εμφανίζεται πτυσσόμενο μενού. Επιλέγοντας Left, τα εικονίδια "παραμένουν" αριστερά, Up μετακινούνται πάνω, Right - δεξιά και Down - κάτω. Με την επιλογή None δεν εμφανίζονται στη σχεδιαστική επιφάνεια. Για να εμφανιστούν ξανά πρέπει να πληκτρολογήσουμε icons n (n = 0 για αριστερά, 1 για πάνω, 2 για δεξιά, 3 για κάτω). Μεταφέροντας το δείκτη του mouse πάνω σε οποιοδήποτε εικονίδιο εμφανίζεται ένα μικρό κίτρινο πλαίσιο με επεξήγησή του. Zoom In, Out - Μεγεθύνεται και Μικραίνει η στάθμη. Zoom Window - Κάνουμε zoom σε μία περιοχή του σχεδίου. Zoom Extends - Γίνεται Zoom στα όρια του σχεδίου. Pan Left, Right, Up, Down - Μετακινείται η στάθμη Αριστερά, Δεξιά, Πάνω και Κάτω. Print - Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Print. Calculator - Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Calculator. Save - Αποθηκεύεται η στάθμη. Επιλογές - Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Επιλογές Σχεδίασης. Χρώματα Επιλογές χρωμάτων απεικόνισης στην οθόνη Διαγράμματα - εμφάνιση παραθύρου επιλογών διαγραμμάτων εντατικών μεγεθών Γραμμικός Φορέας ή Κάτοψη/Τομές εμφάνιση φορέα με γραμμική μορφή μελώνκόμβων ή με μορφή Κάτοψης/Τομών Cancel - Ακυρώνεται η εντολή που έχει ενεργοποιηθεί.

9 Πισίνα 9 2. Αρχεία Επιλογές Διαχείρισης Αρχείων Μελετών 2.1 Επιλογή Μελέτης Επιλέγουμε νέα ή άλλη υπάρχουσα μελέτη και το πρόγραμμα μάς μεταφέρει αυτόματα σε αυτήν. 2.2 Διαγραφή Διαγράφουμε υπάρχουσα μελέτη. Εμφανίζεται παράθυρο Επιλογής απ' όπου διαλέγουμε την μελέτη που θέλουμε να διαγράψουμε, και στη συνέχεια δίνοντας Διαγραφή διαγράφεται η μελέτη. 2.3 Αποθήκευση ως... Με την επιλογή αυτήν δημιουργούμε αντίγραφο της μελέτης. Το πρόγραμμα μας ζητάει να δώσουμε όνομα για τη Νέα Μελέτη.

10 10 Multisoft 2.4 Φύλαξη Αποθηκεύουμε τη μελέτη σε συμπιεσμένο αρχείο, μορφής zip σε δισκέττα, σκληρό δίσκο, εξωτερ. δίσκο, κλπ. (με την επιλογή Directory), δίνοντας όνομα (επιλογή Ονομα Zip) ίδιο ή διαφορετικό από το όνομα της μελέτης 2.5 Επαναφορά Επαναφέρουμε μελέτη, η οποία έχει αποθηκευτεί με συμπιεσμένη μορφή (*.zip), είτε αυτή βρίσκεται σε δισκέττα, είτε σε σκληρό δίσκο (με την επιλογή Zip Αρχείο), σε όνομα Μελέτης που επιλέγουμε (ίδιο ή διαφορετικό). Oι Επιλογές αποσυμπίεσης μας δίνουν τη δυνατότητα να αποσυμπιέσουμε είτε όλα τα αρχεία της μελέτης είτε μόνο τα νεώτερα

11 Πισίνα Σταθερές Μελέτης 3. Σταθερές Ορίζουμε τις παραμέτρους με τις οποίες θα γίνει η σχεδίαση του φορέα και η διαστασιολόγησή του. Στις σταθερές υπάρχουν κατ' αρχήν τιμές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τιμές των Κανονισμών ή τις συνηθέστερες τιμές, σε κάποιες άλλες. Αν ο χρήστης επιθυμεί διαφορετικές τιμές, μπορεί να τις αλλάξει. Βeton - Χάλυβας (MPa) Οι κατηγορίες Beton και Χάλυβα αντίστοιχα, οριζόμενες από την χαρακτηριστική αντοχή τους. Π.χ. οι τιμές 20, 500 αντιστοιχούν σε μπετόν C20/25, και χάλυβα Β500C. Συντελεστές ασφαλείας υλικών γc-γs Οι συντελεστές ασφαλείας για μπετόν Fck/γc και χάλυβα Fyk/γs αντίστοιχα. Επικαλύψεις εσωτ.-εξωτ.-κοιτόστρ. (m) Δίνονται οι τιμές επικάλυψης των οπλισμών σύμφωνα (σύμφωνα με τον ΕΚΩΣ) που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαστασιολόγηση σε κάμψη. Η πρώτη τιμή (εσωτ.) αφορά την επικάλυψη των οπλισμών της εσωτερικής παρειάς των τοιχωμάτων της πισίνας, τα οποία είναι σε επαφή με το νερό. Η δεύτερη τιμή (εξωτ.) αφορά την επικάλυψη των οπλισμών της εξωτερικής παρειάς των τοιχωμάτων. Η τρίτη τιμή (κοιτόστρ.) αφορά την επικάλυψη των οπλισμών της πλάκας της κοιτόστρωσης (πυθμένα) που θα είναι σε επαφή με το έδαφος.

12 12 Multisoft Οπλ. Εσχάρας min (διαμ, αποστ) - max(διαμ-αποστ) Δίνονται οι ελάχιστες τιμές οπλισμού εσχάρας τοιχωμάτων (σε διάμετρο ράβδων οπλισμού και απόσταση τοποθέτησης μεταξύ τους) και οι αντίστοιχες μέγιστες τιμές, και οι οποίες αποτελούν τα όρια στα οποία θα κινηθεί το πρόγραμμα για να επιλέξει οπλισμό κατά τη διαστασιολόγηση. Οπλ. Κοιτόστρ. min (διαμ, αποστ) - max(διαμ-αποστ) Δίνονται οι ελάχιστες τιμές οπλισμού της πλάκας κοιτόστρωσης του πυθμένα (σε διάμετρο ράβδων οπλισμού και απόσταση τοποθέτησης μεταξύ τους) και οι αντίστοιχες μέγιστες τιμές, οι οποίες αποτελούν και τα όρια επιλογής από το πρόγραμμα κατά τη διαστασιολόγηση Διακριτοποίηση οριζόντια-κατακόρυφη Οι διαστάσεις σε (m) κατά Χ και Υ των ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων στα οποία θα διαιρεθεί κάθε επιφάνεια της πισίνας (τοιχώματα, πυθμένας). Οι συνηθέστερες τιμές είναι για στοιχεία 0.5 m κατά Χ, και 0.5 m κατά Υ. Εργοδότης-Μελετητής-Ονομασία Εργου-Θέση Εργου- Είδος Κατασκευής Δίνουμε τα στοιχεία της μελέτης, τα οποία θα αναγράφονται και στην εκτύπωση του τεύχους των αποτελεσμάτων και στην πινακίδα του ξυλοτύπου. Τύπος Έργου (στη γενική) Δίνουμε τον τύπο του έργου (στη γενική κλήση) που θα αναγράφεται στην Τεχνική Εκθεση και στο Εξώφυλλο (π.χ. δίνοντας ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ στο Εξώφυλλο θα αναγράφεται ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ) 3.2 Σταθερές Φορτίσεων Αριθμός Φορτίσεων Δίνουμε τον αριθμό των φορτίσεων, (που από το πρόγραμμα τίθεται default τιμή= 5), οι οποίες είναι οι εξής: 0 -- μόνιμο φορτίο από ίδιο βάρος, 1 -- μόνιμο φορτίο από επικάλυψη

13 Πισίνα κινητό φορτίο (π.χ. από πιθανή συγκέντρωση ανθρώπων) 3 -- Υδροστατικές πιέσεις λόγω περιεχόμενου υγρού 4 -- Ωθήσεις Γαιών 5 -- Σεισμικές ωθήσεις γαιών (ΕΑΚ2003 παρ. 5.3.β), όπου τα τοιχώματα υπογείων δεξαμενών θεωρούνται ακλόνητοι τοίχοι. Ειδικό βάρος σκυροδέματος(kn/m3) Χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ι.β. του φορέα Ειδικό βάρος υγρού(kn/m3) Χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ωθήσεων του νερού, ή γενικότερα του περιεχόμενου υγρού (αν πρόκειται για δεξαμενές χημικών ή βιολογ. καθαρισμού) Σεισμός: a, q Ορίζουμε τον συντελεστή σεισμικής επιτάχυνσης a (ανάλογα με την περιοχή) και τον συντελεστή σεισμ. συμπεριφοράς q. Συντελεστές Φορτίσεων: a1*g+b1*q, a2*g+b2*q+c2*e G=μόνιμα, Q=κινητά, Ε=σεισμός Η 1η τιμή a1 (1.35) είναι ο πολλαπλασιαστής των μονίμων φορτίων, η 2η τιμή b1 (1.5) είναι ο πολλ/στής των κινητών φορτίων στο συνδυασμό στατικών φορτίσεων. Η 3η τιμή a2 (1.0) είναι ο πολλ/στής των μονίμων στον 2ο ΣΦ, η 4η τιμή b2 (0.5) είναι ο πολλ/στής κινητών φορτίων στον 2ο ΣΦ, και η 5η τιμή c2 (1.0) είναι ο πολλ/στής φορτίων Σεισμού στον συνδυασμό σεισιμικών φορτίσεων. Φορτία επίστρωσης πυθμένα-τοιχωμάτων (kν/m2) Ορίζουμε το φορτίο επικάλυψης πυθμένα (π.χ. πλακάκια) και τοιχωμάτων. Κινητά φορτία πυθμένα-εδάφους (kn/m2) Ορίζουμε το τυχόν κινητό φορτίο πυθμένα για συνδυασμό φόρτισης άνευ νερού (δεν δηλώνουμε εδώ το φορτίο υγρού το οποίο υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα βάσει ειδ.βαρ. και ύψους), και το τυχόν οριζόντιο κινητό φορτίο επί του εδάφους γύρω από την δεξαμενή, το οποίο και δημιουργεί μία επιπλέον οριζόντια ώθηση μαζί με το έδαφος (το φορτίο αυτό μπορεί να οφείλεται σε εδραζόμενο κτίριο, συγκέντρωση κοινού, κλπ) Επιτρεπόμενη τάση εδάφους (kn/m2) Ορίζουμε την επιτρ. τάση εδάφους για τον έλεγχο της αντοχής της θεμελίωσης (πλάκα πυθμένα πισίνας) Μέτρο Ελαστικότητας εδάφους Ε (MN/m2) Ορίζουμε το μέτρο Ελαστικότητας του εδάφους για τις ελαστικές ράβδους που το πρόγραμμα τοποθετεί κάτω από τους κόμβους θεμελίωσης για την προσομοίωση του εδάφους με ελαστικό ημίχωρο.

14 14 Multisoft Επιτρεπόμενη τάση εδάφους Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της τάσης εδάφους κάτω από τον πυθμένα. Μέτρο Ελαστικότητας Εδάφους Χρησιμοποιείται για την προσομοίωση των εδαφικών ελατηρίων Χαρακτηριστικές τιμές εδάφους γ : ειδικό βάρος εδάφους (για υπολογισμό ωθήσεων γαιών) γ_κορ : ειδικό βάρος κορεσμένου εδάφους (για τον υπολογισμό υδροστατικής πίεσης εδάφους), και φ : γωνία τριβής (για υπολογισμό ωθήσεων εδάφους). Συνυπολογισμός Ανόδου Υδροφόρου Ορίζοντα Δίνεται ο συντελεστής υπολογισμού των ωθήσεων ηρεμίας Αν είναι Υ (Υes) τότε στις ωθήσεις γαιών συνυπολογίζονται οι πιέσεις λόγω περιεχόμενου νερού (δηλ. λαμβάνεται το γ_κορ), ενώ αν είναι Ν (Νο) αγνοούνται (λαμβάνεται γ) Συντελεστής ωθήσεων ηρεμίας Κ Συντελεστής ωθήσεων ηρεμίας Κ=σ_h/σ_v Δίνεται o συντελεστής ωθήσεων Κ για τον υπολογισμό των ωθήσεων του εδάφους (γ*κ*η) Μηχανοστάσιο: dπλ, q_μον, q_κιν Δίνεται το πάχος της πλάκας (σκεπάσματος) μηχανοστασίου και το αντίστοιχο μόνιμο φορτίο (π.χ. λόγω υπερκείμενου εδάφους) και κινητό. Η πλάκα σχηματίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα πάνω από την περιοχή της δεξαμενής που μετά την εισαγωγή περιγράμματος και εσωτερικών διαχωριστικών (βλ. περιγραφή παρακάτω) δηλώνεται ως Μηχανοστάσιο 3.3 Συνδυασμοί φορτίσεων Δημιουργία μητρώου συνδυασμών Mε την επιλογή αυτή καθορίζονται αυτόματα οι συνδυασμοί φορτίσεων και οι συντελεστές τους, στους οποίους μπορεί να επέμβει ο χρήστης με την Εμφάνιση μητρώου Α/Α Αύξων αριθμός συνδυασμού φόρτισης. Η αρίθμηση δίνεται από το πρόγραμμα αυτόματα. Αν στο τελευταίο κελί της τελευταίας σειράς δώσουμε Enter αυτόματα δημιουργείται μία νέα σειρά, όπου μπορούμε να περιγράψουμε ένα νέο συνδυασμό φορτίσεων.

15 Πισίνα 15 LD (LOADING) Συντελεστές για τους συνδυασμούς φορτίσεων 1 έως και 10. Αν στους συντελεστές LD δώσουμε τιμή : 0 - δεν λαμβάνεται υπ` όψιν. n <1 - πολλαπλασιάζονται κατά n% πολλαπλασιάζονται κατά 50% 1 - πολλαπλασιάζονται κατά 100% LD-0 Συντελεστής για φόρτιση ίδιου βάρους = 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο). Υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα ως: Εμβαδό διατομής (πλάτος x ύψος) x Ειδικό βάρος. LD-1 Συντελεστής για φόρτιση επικάλυψης = 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο) LD-2 Συντελεστής για τυχόν κινητό φορτίο = 1.50 (επειδή αφορά κινητό φορτίο) LD-3 Συντελεστής για την πίεση νερού= 1.35 (επειδή αφορά μόνιμο φορτίο) LD-4 Συντελεστής για την ώθηση γαιών ηρεμίας LD-5 Συντελεστής για την ώθηση γαιών λόγω Σεισμού LD-6 Συντελεστές οριζόμενοι από τον χρήστη 3.4 Αποθήκευση Σταθερών Με αυτήν την επιλογή, οι αλλαγές που έγιναν στις Σταθερές θα διατηρηθούν και στις επόμενες μελέτες, ως default. Αυτό δεν αλλάζει τις Σταθερές μελετών που έχουν ήδη δοθεί, εκτός αν έχετε καινούργια version του προγράμματος οπότε οι μέχρι τώρα αλλαγές των σταθερών αγνοούνται. Δίνοντας αυτήν την επιλογή δημιουργείται το αρχείο dft1.dat. Το αρχείο αυτό μπορείτε να το "κρατάτε" αντίγραφο και για νέες εκδόσεις, αν δεν θέλετε να χάσετε τις αλλαγές. 3.5 Επαναφορά Τυπικών Σταθερών Με την επιλογή αυτήν επανέρχονται οι τυπικές σταθερές του προγράμματος, όσον αφορά και τις Σταθερές Μελέτης και τις Σταθερές Φορτίσεων.

16 16 Multisoft 4. Πορεία εργασίας 3.1. Καθορισμός Σταθερών Μελέτης Οι Σταθερές ορίζουν τις παραμέτρους σχεδιασμού με τις οποίες θα γίνει η μελέτη, και αφορούν τα υλικά (κατηγορία μπετόν, χάλυβα), τη σεισμικότητα (a, q), τις φορτίσεις και τους συνδυασμούς φορτίσεων, τους οπλισμούς και που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και τα στοιχεία του έργου. Το πρόγραμμα έχει από μόνο του κάποιες τιμές (τις συνηθέστερες) για όλες τις παραμέτρους των Σταθερών, αλλά θα πρέπει πάντα να τις ελέγχουμε εάν υπάρχει τυχόν διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη μελέτη που πρόκειται να κάνουμε Περιγραφή Η περιγραφή της δεξαμενής γίνεται από το υπο-μενού Εισαγωγή. Αρχίζοντας από το Περίγραμμα, αν υπάρχει αρχιτεκτονικό σχέδιο τύπου dxf με το περίγραμμα της πισίνας μπορούμε να το εισάγουμε κατευθείαν. Αν η πισίνα έχει πολυγωνικό σχήμα μπορούμε να την περιγράψουμε με Εισαγωγή σημείο-σημείο με το mouse (ή να πληκτρ/σουμε συντ/νες στο Μητρώο). Στη συνέχεια, με την Περιγραφή κάτοψης της δεξαμενής, καθορίζουμε διαστάσεις (πλάτος, μήκος, βάθος) και σχήμα (ορθογωνική, κυκλική, οβάλ, ή άλλο σχήμα), αν αυτό δεν έχει ήδη δοθεί με Περίγραμμα. Αν θέλουμε να εισάγουμε ενδιάμεσο τοίχωμα (για να χωρίσουμε θαλάμους, ή μηχανοστάσιο, κ.α.) δίνουμε το νέο τοίχωμα με Εισαγωγή Χωρίσματος. Αν θέλουμε να διαφοροποιήσουμε μία περιοχή της δεξαμενής ως προς το βάθος ή ως προς ύψος περιμετρικών τοιχωμάτων (σε περίπτωση υπερυψωμένου εδάφους), και αυτό γίνεται με την επιλογή Περιοχή αλλαγής βάθους. Υπάρχει τέλος και η δυνατότητα σχηματισμού Μηχανοστασίου ή σκεπαστής δεξαμενής με την επιλογή Πλάκες Οροφής Όλα αυτά μπορούν να φανούν στο σχέδιο ξυλοτύπου με τομές τις οποίες ορίζουμε με γραμμή Τομής Δημιουργία Στατικού Μοντέλου Στη συνέχεια της περιγραφής των γεωμετρικών στοιχείων της δεξαμενής, δημιουργούμε το στατικό της μοντέλο, με επιλογές από το ίδιο υπο-μενού Εισαγωγή. Πρώτα, με την επιλογή Δημιουργία Καρέ, σχηματίζουμε τον κάναβο οριζοντίων και καθέτων γραμμών, για τον μετέπειτα σχηματισμό των ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων. Στον κάναβο αυτόν μπορούμε και να κάνουμε πύκνωση σε μία περιοχή (για μεγαλύτερη στατική ακρίβεια) με την Εισαγωγή επιπλέον γραμμών στον κάναβο, π.χ. για να συμπέσει κάποιο εσωτερικό τοίχωμα με γραμμή πεπερασμένων στοιχείων. Σε περίπτωση που έχουμε πλάκα οροφής (δεξαμενή, μηχανοστάσιο) δίνουμε την επιλογή Πλάκα Οροφής Στη συνέχεια επιλέγουμε Δημιουργία Πεπερασμένων Στοιχείων, έτσι ώστε ο κάναβος των γραμμών να μετατραπεί σε τετράγωνα πεπερασμένων στοιχείων. Τη δεξαμενή διαιρεμένη σε πεπερασμένα ορθογώνια που βλέπουμε σε κάτοψη, μπορούμε να τη δούμε και σε μορφή χωρικού μοντέλου, με την επόμενη επιλογή Δημιουργία Χωρικού Μοντέλου

17 Πισίνα 17 Από το υπο-μενού Αλλαγή μπορούμε να κάνουμε διάφορες αλλαγές στη γεωμετρία του φορέα, όπως διαγραφή τμήματος της κάτοψης, πριν την τελική του επίλυση. Επίσης, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες απεικόνισης στην οθόνη, στο υπο-μενού Σχεδίαση, για μεγέθυνση (zoom), εμφάνιση ή μη κόμβων-μελών, αλλαγή χρωμάτων, κλπ Επίλυση-Διαστασιολόγηση και Αποτελέσματα Μετά την περιγραφή ακολουθεί η επίλυση του φορέα για τον υπολογισμό των εντατικών μεγεθών και η διαστασιολόγησή του, από το υπο-μενού Αποτελέσματα Από το ίδιο υπο-μενού μπορούμε να δούμε στην οθόνη ή να εκτυπώσουμε στον printer (ή σε αρχείο HTM) τα αποτελέσματα. Επίσης μπορούμε να πάρουμε το σχέδιο της κάτοψης και των τομών σε μορφή dxf για περαιτέρω επεξεργασία στο Autocad ή σε άλλα σχεδιαστικά προγράμματα. Τέλος, μπορούμε να δούμε στην οθόνη, τα διαγράμματα εντατικών μεγεθών από τις διάφορες φορτίσεις και συνδυασμούς φορτίσεων, καθώς και τις περιοχές αυξημένου οπλισμού, κάτι πολύ εποπτικό για τον μελετητή.

18 18 Multisoft Η περιγραφή γίνεται το υπο-μενού Εισαγωγή. 5. Εισαγωγή φορέα 5.1 Περίγραμμα Με την επιλογή Μεταφορά από αρχείο dxf μπορούμε να εισάγουμε dxf με αρχιτεκτονικό σχέδιο του περιγράμματος της πισίνας (εφόσον αυτό έχει δοθεί στο AutoCAD με polyline, αποτελούμενη από lines ή/και arc, σε οποιοδήποτε layer). Όταν εισάγουμε περίγραμμα από αρχείο DXF θα πρέπει αυτό να είναι δοσμένο ως polyline ή LWpolyline σε layer PERI και τα τυχόν ενδιάμεσα διαχωριστικά να είναι line σε layer DIAX. Αν δεν υπάρχει dxf μπορούμε να δώσουμε με το mouse τα σημεία των κορυφών του περιγρ/τος από την επιλογή Εισαγωγή σημείο-σημείο, (βλ. διπλανό σχήμα) ή να πληκτρολογήσουμε τις συντεταγμένες των σημείων των κορυφών στο μητρώο (Εισαγωγή από μητρώο). Αυτού του είδους η περιγραφή αφορά μόνο περίγραμμα τυχαίου σχήματος, δηλ. περίγραμμα που δεν είναι ορθογωνικό ή κυκλικό ή οβάλ (ελλειπτικό) περιγράμματα που ορίζονται αυτόματα από την αμέσως επόμενη επιλογή.

19 Πισίνα Περιγραφή κάτοψης Με την επιλογή αυτήν περιγράφουμε την κάτοψη της πισίνας σε περίπτωση που δεν είναι τυχαίου σχήματος (ή που δεν έχει εισαχθεί με την προηγούμενη επιλογή). Αν το περίγραμμα της πισίνας έχει εισαχθεί με την προηγούμενη επιλογή και πάλι χρειάζεται να περάσουμε από εδώ για να καθορίσουμε και κάποια άλλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όπως το βάθος, το πάχος τοιχωμάτων, πυθμένα, κλπ. Η σχεδίαση της κάτοψης γίνεται αυτόματα από το πρόγραμμα, καθορίζοντας τις παραμέτρους του παραθύρου ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ: Σχήμα 0: Ορθογ. 1: κυκλικό 2: 0βάλ 3: άλλο Με τον αντίστοιχο αριθμό 0, 1, 2 ή 3 σχεδιάζεται η κάτοψη της πισίνας με βάση και τις υπόλοιπες παραμέτρους που ακολουθούν. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σε περίπτωση που έχουμε δώσει το περίγραμμα με την επιλογή Εισαγωγή (είτε από dxf είτε με σημεία κορυφών) θα πρέπει να δηλώσουμε εδώ τον αριθμό 3 άλλο για να σχηματιστεί ο 3- σδιάστατος χωρικός φορέας με βάση και τα υπόλοιπα στοιχεία (πάχη, βάθος). Διαστάσεις Lx-Ly Δίνουμε τις διαστάσεις σε m, κατά Χ και Υ αν πρόκειται για ορθογωνική κάτοψη. Αν πρόκειται για κυκλική κάτοψη η διάσταση Lx λαμβάνεται ως διάμετρος του κύκλου. Αν πρόκειται για οβάλ κάτοψη η Lx λαμβάνεται ως μεγάλη διάμετρος της έλλειψης (κατά Χ διεύθυνση), ενώ η Ly λαμβάνεται ως μικρή διάμετρος της έλλειψης (κατά Υ διεύθυνση). Αν πρόκειται για κάτοψη άλλου σχήματος γίνεται σχεδίαση από τον χρήστη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι Lx, Ly. Βάθος πυθμένα Είναι το βάθος (ενιαίο) σε m της πισίνας. Σε περίπτωση που το βάθος αλλάζει σε κάποια περιοχή ή ο πυθμένας έχει κλίση, τότε θα πρέπει να δώσουμε την επιλογή Περιοχή Αλλαγή Βάθους (αναλύεται παρακάτω).

20 20 Multisoft Υψος Τοιχωμάτων (πάνω από το έδαφος) Δίνουμε το ύψος των τοιχωμάτων της πισίνας πάνω από το έδαφος, από τη στάθμη +0.00, σε περίπτωση που αυτά θα κατασκευαστούν υπερυψωμένα για κάποιο λόγο. Αυτή η επιλογή είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που θέλουμε να υπολογίσουμε πισίνα πάνω από το έδαφος ή δεξαμενή. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια θα πρέπει να δώσουμε στην προηγούμενη σταθερά Βάθος πυθμένα = 0 και η ώθηση του νερού ή υγρού θα υπολογιστεί με βάση το ύψος αυτό, ενώ οι ωθήσεις εδάφους θα είναι μηδενικές. Πάχος τοιχωμάτων - Πάχος πλάκας εδράσεως Δίνουμε το πάχος σε m των τοιχωμάτων της πισίνας και της πλάκας (κοιτόστρωσης) της πισίνας, που ουσιαστικά αποτελεί τον πυθμένα της. Διακριτοποίηση οριζόντια-κατακόρυφη Ορίζουμε τη διαίρεση κατά Χ (οριζόντια) και κατά Υ (κατακόρυφη) της επιφάνειας της κάτοψης σε ορθογωνικά πεπερασμένα στοιχεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διακριτοποίηση (διαίρεση σε μικρότερης διάστασης στοιχεία) τόσο ακριβέστερη θα είναι η ανάλυση. Η συνήθης διακριτοποίηση είναι 0.50x0.50 (ορθογωνικά πεπερασμένα διαστάσεων 0.50 x 0.50, αλλά σε περιπτώσεις μεγάλων κατόψεων ή με δεξαμενών με μεγάλο βάθος ή με πολλά εσωτ. Χωρίσματα συνιστάται διακριτοποίηση 1.00x1.00 επειδή ο υπερβολικός αριθμός μπορεί να κάνει πολύ αργή την επίλυση, δίνει μεγάλο όγκο αποτελεσμάτων, και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη ακρίβεια.

21 Πισίνα Ενδιάμεσα Χωρίσματα Με την επιλογή αυτήν χωρίζουμε μία περιοχή της κάτοψης για να σχηματίσουμε π.χ. ένα ιδιαίτερο θάλαμο (μηχανοστασίου ή θάλαμο βιολογικού καθαρισμού). Επιλέγουμε 2 σημεία πάνω στο περίγραμμα με τα οποία ορίζεται η ευθεία του χωρίσματος, (ή 2 σημεία που πιάνουν σε ήδη δοσμέννο χώρισμα). Αν η εισαγωγή των χωρισμάτων γίνει μετά τη δημιουργία του Καρέ, και η αρχή και το τέλος των χωρισμάτων δεν συμπίπτουν με κόμβους πεπερασμένων (πάνω στο περίγραμμα ή πάνω σε ήδη δοσμένο χώρισμα) θα πρέπει να γίνει Εισαγωγή Επιπλέον Γραμμών ώστε το ενδιάμεσο τοίχωμα να ορίζει ορθογωνικά πεπερασμένα μέλη. Μπορούμε να εισάγουμε ελεύθερα διαχωριστικά, πριν τη δημιουργία του ΚΑΡΕ, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το κάθε διαχωριστικό να βρίσκεται πάνω σε γραμμή, και η αρχή και το τέλος του να βρίσκονται πάνω σε κόμβους (τομή γραμμών). Αν τα σημεία Επιπλέον Γραμμές. Κατά την εισαγωγή τα διαχωριστικά παίρνουν το πάχος του περιγράμματος, και εκτείνονται προς τα δεξιά της φοράς εισαγωγής τους. Για να αλλάξουμε τη σχεδίασή τους μπορούμε να δώσουμε την επιλογή FLIP. 5.4 Πλάκες Οροφής Με την επιλογή αυτήν προσδιορίζουμε αν θα έχουμε πλάκες οροφής σε τμήμα της δεξαμενής (π.χ. πάνω από την περιοχή του μηχανοστασίου) ή σε όλη τη δεξαμενή (περίπτωση κλειστής δεξαμενής ή βόθρου).

22 22 Multisoft Από το παράθυρο διαλόγου ορίζουμε στην πρώτη σειρά αν θα έχουμε πλάκα οροφής σε τμήμα της δεξαμενής (μηχανοστάσιο), δίνοντας τον αριθμό 1, και στη συνέχεια το πρόγραμμα μας ζητάει να επιλέξουμε την περιοχή που θα είναι μηχανοστάσιο (δεξιά τμήμα στο σχήμα). Στην περιοχή εκείνη τοποθετείται πλάκα οροφής και το ενδιάμεσο τοίχωμα (αριστερό του μηχ/σίου) υπολογίζεται μόνο σε ώθηση υγρού, ενώ τα υπόλοιπα τρία που περιβάλλουν περιμετρικά το μηχ/σιο υπολογίζονται μόνο σε ώθηση εδάφους. Για την αποφυγή τυχόν σφάλματος, καλό είναι να ελέγχουμε τα βέλη υδροστατικής πίεσης ώστε να βεβαιωθούμε πως έχουν τη σωστή φορά (Αποτελέσματα Διαγράμματα Ρ) Το τοίχωμα μπορεί να είναι όχι μόνο ευθύγραμμο αλλά και πολυγωνικό, όπως στο παρακάτω σχήμα (με το οποίο μπορούμε να προσομοιώσουμε τοξωτό τοίχωμα). Αν θα είναι σκεπαστή η οροφή της δεξαμενής δίνουμε 2 (άλλο) και δημιουργείται η κλειστή δεξαμενή, όπως του παρακάτω σχήματος.

23 Πισίνα 23 Και στις 2 περιπτώσεις ορίζουμε στο παράθυρο διαλόγου το πάχος της πλάκας οροφής και τα φορτία μόνιμα και κινητά που θα φέρει αυτή, εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι διαφορετικά από αυτά που καθορίστηκαν στις Σταθερές Φορτίσεων. 5.5 Περιοχή αλλαγής βάθους Ορίζουμε την περιοχή που θα έχει διαφορετικό βάθος πυθμένα (ή και διαφορετικό ύψος τοιχωμάτων), δίνοντας πρώτα τα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλαγής (βλ. διπλανή οθόνη). Στη συνέχεια, δίνουμε τα 4 σημεία διαδοχικά, που θα ορίζουν το ορθογωνικό περίγραμμα της περιοχής αλλαγής. Τα σημεία του περιγράμματος, δεν θα πρέπει να συμπίπτουν με το περίγραμμα της περιοχής αλλαγής, αλλά θα πρέπει να είναι λίγο πιο έξω, δηλ. το περίγραμμα που θα σχηματίσουμε στην οθόνη θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το πραγματικό (βλ. παρακάτω σχήμα). Επίσης, όπως και στα ενδιάμεσα διαχωριστικά τοιχώματα, αν η περιοχή αλλαγή βάθους δεν συμπίπτει με ορθογωνικά πεπερασμένα, και θέλουμε απόλυτη ακρίβεια περιγραφής, κάνουμε Εισαγωγή Επιπλέον Γραμμών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα πεπερασμένα μέλη ακριβώς πάνω στην ευθεία αλλαγής βάθους. Πάχος κοιτόστρωσης Δίνουμε το πάχος κοιτόστρωσης (σε m) της περιοχής αλλαγής βάθους, αν αυτό θα είναι διαφορετικό από το ήδη ορισμένο για όλη την πισίνα. Αν είναι το ίδιο αφήνουμε την τιμή 0. Βάθος 1ης - 3ης πλευράς Δίνουμε το βάθος της 1ης πλευράς (εννοώντας την αριστερή πλευρά της περιοχής αλλαγής όπως βλέπουμε την κάτοψη) και το βάθος της 3ης πλευράς (εννοώντας τη δεξιά πλευρά) βλ. παρακάτω σχήμα:

24 24 Multisoft Αν τα 2 βάθη έχουν την ίδια τιμή, τότε ο πυθμένας μόνο χαμηλώνει επίπεδο, ως προς το αρχικό επίπεδο πυθμένα. Αν τα 2 βάθη έχουν διαφορετική τιμή, τότε ο πυθμένας έχει και κλίση (από την 1η προς την 3η πλευρά, όπως στο σχήμα όπου έχουμε δώσει βάθος 1 ης πλευράς 2,50 m και βάθος 3 ης πλευράς 3,50 m). Υψος 1ης - 3ης πλευράς Με το ύψος ορίζουμε το πόσο ψηλά αναβιβάζονται τα περιμετρικά τοιχώματα πάνω από τη μηδενική στάθμη (αντίθετα από το βάθος, όπου ορίζουμε πόσο ως προς τη μηδενική στάθμη). Για το παραπάνω σχήμα τομής πισίνας έχουμε δώσει ύψος 1ης και 3ης πλευράς ίσο με 1,00 m.

25 Πισίνα ΕισαγωγήΤομής Εισάγουμε με 2 σημεία τη γραμμή τομής (ή όσες γραμμές θέλουμε) πάνω στην κάτοψη της πισίνας. Η τομή εμφανίζεται στο σχέδιο ξυλοτύπου -εργαλείο οθόνης 5.7 Δημιουργία Καρέ Αυτόματα σχηματίζεται ένα καρέ ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων με βάση τις τιμές διακριτοποίησης που δόθηκαν στις Σταθερές Μελέτης (π.χ. με κάνναβο καρέ ανά 0.50 κατά Χ και ανά 0.50 κατά Υ, για σχηματισμό 0.50 x 0.50 ορθογωνίων πεπερασμένων στοιχείων) 5.8 Εισαγωγή επιπλέον γραμμών Γίνεται πύκνωση του καρέ των πεπερασμένων με εισαγωγή νέων γραμμών. Υπάρχουν 2 επιλογές εισαγωγής γραμμής, με 1 σημείο και με 2 σημεία. Η εισαγωγή γραμμής με 1 σημείο γίνεται όταν έχουμε γραμμή που πιάνει από ένα σημείο του περιγράμματος μέχρι ένα άλλο σημείο του περιγράμματος, οπότε δίνουμε μόνο το σημείο αρχής (όπως στο παρακάτω σχήμα για την κάθετη γραμμή πύκνωσης δώσαμε μόνο το ένα αρχικό σημείο στην κάτω πλευρά του περιγράμματος). Η εισαγωγή γραμμής με 2 σημεία είναι χρήσιμη όταν τα σημεία δεν συμπίπτουν με σημεία του περιγράμματος (όπως στο παρακάτω σχήμα δώσαμε την οριζόντια γραμμή πύκνωσης με 2 σημεία, ένα αρχικό στη δεξιά πλευρά του περιγράμματος και ένα τελικό πάνω στην κάθετη γραμμή πύκνωσης που ορίσαμε προηγουμένως).

26 26 Multisoft 5.9 Δημιουργία Πεπερασμένων Στοιχείων Με την επιλογή αυτή δημιουργούνται κόμβοι και τα ορθογωνικά πεπερασμένα μέλη, τα οποία αριθμούνται Δημιουργία χωρικού μοντέλου Με την επιλογή αυτήν σχηματίζεται και απεικονίζεται στην οθόνη το χωρικό μοντέλο της πισίνας, το οποίο και θα επιλυθεί. Εδώ φαίνονται οι περιοχές αλλαγής βάθους, τα ενδιάμεσα τοιχώματα, οι πλάκες οροφής κ.λπ.

27 Πισίνα 27 Γενική παρατήρηση Κατά την περιγραφή της πισίνας, αναγράφονται και οι αριθμοί των κλειστών περιοχών για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστή αναγνώριση. Αν υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να ξαναδούμε αν έχουν δοθεί σωστά τα διαχωριστικά. Με την εντολή γραμμής lg μπορούμε να δούμε το γραμμικό μοντέλο αν κλείνει (με τοιχώματα ως γραμμές, χωρίς πάχος. Με την εντολή γραμμής xwrise μπορούμε να ξαναζητήσουμε από το πρόγραμμα να ξαναυπολογίσει τις κλειστές περιοχές Αποθήκευση F2 Γίνεται αποθήκευση των δεδομένων σε οποιαδήποτε στιγμή περιγραφής του φορέα, χρήσιμη κατά τη διάρκεια εργασίας (σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να μην υπάρξει απώλεια δεδομένων), όχι όμως και απαραίτητη για το πρόγραμμα, αφού αυτό αυτόματα αποθηκεύει τα δεδομένα όταν γίνεται Επίλυση-Διαστασιολόγηση ή έξοδος από το πρόγραμμα με Save & Exit.

28 28 Multisoft 6.1 Διαγραφή 6. Αλλαγή Διαγράφονται οι κόμβοι και τα μέλη που θα επιλεγούν. Με το δεξί πλήκτρο του mouse επιλέγουμε με W (Window), C (Crossing), A (Add) και R (Remove) Οι κόμβοι ή τα μέλη που θα διαγραφούν έχουν ένα X ένδειξη ότι επιλέχθησαν. 6.2 Διαγραφή Πεπερασμένων Γίνεται διαγραφή των πεπερασμένων μελών, αλλά παραμένει το Καρέ του καννάβου. Επιλογή χρήσιμη σε περίπτωση που θελουμε να προσθέσουμε επιπλέον γραμμές στο Καρέ ή ενδιάμεσα χωρίσματα. Μετά ξαναδίνουμε Δημιουργία Πεπερασμένων. 6.3 Διαγραφή Καρέ Γίνεται διαγραφή του Καρέ του καννάβου (όχι όμως των εσωτερικών στοιχείων, ενδιάμεσων τοιχωμάτων, πλακών οροφής,κλπ). Η επιλογή είναι χρήσιμη σε περίπτωση που θέλουμε να πυκνώσουμε ή να αραιώσουμε τον αριθμό των πεπερασμένων (π.χ. να αλλάξουμε τη διακριτοποίηση από σε έτσι ώστε να έχουμε λιγότερα πεπερασμένα μέλη. Μετά ξαναδίνουμε Δημιουργία Καρέ και Δημιουργία Πεπερασμένων. 6.4 Διαγραφή Πεπερασμένων και Καρέ Γίνεται διαγραφή και του Καρέ και των Πεπερασμένων (ενδιάμεσων χωρισμάτων, πλακών οροφής, περιοχών αλλαγής βάθους) και μένει μόνο το περίγραμμα, από όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε εξαρχής το εσωτερικό της κάτοψης. 6.5 Ολική Διαγραφή Γίνεται ολική διαγραφή του φορέα. Διαγράφονται όλοι οι κόμβοι και όλα τα μέλη, και πρέπει ο φορέας να δοθεί εξ αρχής.

29 Πισίνα Σχεδίαση Επιλογές Απεικόνισης στην Οθόνη 7.1 Zoom Window Με την επιλογή αυτή μπορούμε να κάνουμε zoom σε μία περιοχή της οθόνης ανοίγοντας ένα παράθυρο: με το mouse δίνουμε το πρώτο σημείο του παραθύρου (κάτω αριστερή γωνία) και το δεύτερο διαγώνιο σημείο (πάνω δεξιά γωνία) 7.2 Zoom Extends Με την επιλογή αυτή έχουμε όλο το σχέδιο στην οθόνη. Αν είχαμε κάνει Zoom Window επανέρχεται με αυτή την επιλογή όλο το σχέδιο. 7.3 Επιλογές Σχεδίασης Καθορίζουμε τα στοιχεία που θέλουμε να εμφανίζονται στην οθόνη, μαρκάροντας τις αντίστοιχες επιλογές Σχεδίαση: Κάτοψη - Χωρικό Εμφανίζεται η πισίνα σε κάτοψη ή σε μορφή χωρικού πλαισίου. Κάτοψη Καρέ: εμφανίζεται ή όχι ο καρέ κάνναβος οριζ.- καθέτων γραμμών που σχηματίζει τα ορθογωνικά πεπερασμένα στοιχεία Grid: εμφανίζεται η αρίθμηση των κόμβων του καννάβου Πεπερασμένα: εμφανίζεται η αρίθμηση των πεπερασμένων ορθογωνικών τμημάτων. Περιοχές αλλαγών: εμφανίζονται οι περιοχές στις οποίες έχουν εισαχθεί χωρίσματα (για αλλαγή κλίσεως, βάθους πυθμένα) Χωρικό Επιγραφές Μελών-Κόμβων Εμφανίζεται η αρίθμηση των μελών και κόμβων αντίστοιχα, στο χωρικό πλαίσιο.

30 30 Multisoft Σχεδίαση φόρτισης στα Μέλη - στους Κόμβους Εμφανίζεται η φόρτιση (εφόσον έχει γίνει επίλυση) στα μέλη ή και στους κόμβους του χωρικού πλαισίου. Θα πρέπει βέβαια να έχει επιλεχθεί η Σχεδίαση Χωρικού και όχι κάτοψης. Χαρακτήρες: Αναλογικοί - Μέγεθος Η επιλογή αφορά την εμφάνιση των αριθμών (μελών-κόμβων) στην οθόνη ως αναλογικών, καθώς και το μέγεθός τους (η τιμή 1 είναι αδιάστατη) 7.4 Χρώματα Καθορίζουμε τα χρώματα που θα έχουν τα διάφορα στοιχεία, τσεκάροντας το έγρωμο τετραγωνίδο κάθε τύπου στοιχείου. Το δεξιά του χρώματος λευκό τετραγωνίδιο αφορά τη σχεδίαση (εμφάνιση) του αντίστοιχου στοιχείου στην οθόνη. Το επόμενο λευκό τετραγωνίδιο δείχνει το πάχος γραμμής σχεδίασης (1=παχειά γραμμή, 2=μεσαία, 3=λεπτή). Με την επιλογή Defaults επανέρχονται οι αρχικές παράμετροι του προγρ/τος. Με την επιλογή Load φορτώνονται οι παράμετροι από αρχείο που καθορίζει ο χρήστης Με την επιλογή Save αποθηκεύονται οι παράμετροι ως ίδιες και για τις επόμενες μελέτες. 7.5 Calculator F5 Με την επιλογή αυτή έχουμε διαθέσιμο ένα calculator με το πλήκτρο F5 (βγαίνει αλλιώς και από τη στήλη εργαλείων)

31 Πισίνα Αποτελέσματα 8.1 Επίλυση - Διαστασιολόγηση Με την επιλογή αυτή, που είναι απαραίτητη, επιλύεται και διαστασιολογείται ο φορέας. Σχετικά με τη διαστασιολόγηση έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Η εσχάρα περιμετρικών τοιχείων υπολογίζεται με το δυσμενέστερο οπλισμό οριζόντιο ή κατακόρυφο, όπως προκύπτει από τη διαστασιολόγηση και για απόσταση 0.50 μέτρα από τον πυθμένα. Η χαμηλότερη ζώνη καλύπεται επαρκώς από τα πρόσθετα. Η κοιτόστρωση πυθμένα οπλίζεται με το δυσμενέστερο οπλισμό κατά διεύθυνση x-x και y-y και σε απόσταση 0.50 από τα άκρα, όπου μας καλύπτει ο πρόσθετος οπλισμός. Παρατήεηση: Η διαστασιολόγηση όλων των διατομών γίνεται με θεώρηση συμμετρικού οπλισμού. 8.2 Εκτύπωση Οθόνης Με την επιλογή αυτή εκτυπώνεται η οθόνη με ότι σχέδιο έχει. 8.3 Διαγράμματα Με την επιλογή αυτήν εμφανίζονται στην οθόνη τα διαγράμματα εντατικών μεγεθών. Επιλογή Φόρτισης Επιλέγουμε τη Φόρτιση ή τον Συνδυασμό Φόρτισης για τον οποίο θέλουμε να απεικονίσουμε διαγράμματα. Διάγραμμα Τα διαγράμματα είναι των Ροπών (Μ), Τεμνουσών (Q), Αξονικών δυνάμεων (Ν), και Φορτίων (Ρ). Διεύθυνση κοιτόστρωσης Επιλέγουμε τη διεύθυνση Χ-Χ ή/και Υ-Υ και Σχεδίαση Παραμόρφωσης για να δούμε την παραμόρφωση της πλάκας του πυθμένα (μετακινήσεις των κόμβων της πλάκας της κοιτόστρωσης)

32 32 Multisoft Διεύθυνση περιμετρικών τοιχείων Επιλέγουμε την Οριζόντια ή/και Κατακόρυφη διεύθυνση για να σχεδιαστεί η παραμόρφωση (μετακινήσεις των κόμβων των τοιχείων) Πολ/στής Είναι ο συντελεστής μεγένθυνσης της απεικόνισης των διαγραμμάτων Save for Printout Με την επιλογή αυτήν το διάγραμμα ή η παραμόρφωση που απεικονίζεται στην οθόνη, σώζεται ως αρχείο για εκτύπωση. Σχεδίασε Όλες οι παραπάνω επιλογές δεν ενεργοποιούνται αν δεν κάνουμε κλικ πάνω σε αυτό το τετραγωνάκι. Α Είναι οι επιλογές Σχεδίασης, δηλ. απεικόνισης στην οθόνη (όπως αναλύονται στο υπο-μενού Σχεδίαση) 8.4 Περιοχές Αύξησης Οπλισμού Από το παράθυρο αυτό επιλέγουμε να χρωματιστούν με ανάλογο χρώμα τα ορθογωνικά πεπερασμένα μέλη που έχουν οπλισμό μεγαλύτερο από τα όρια 1 έως 5, τα οποία ορίζουμε εμείς ποια θα είναι σε cm2 οπλισμού. Αυτό εξυπηρετεί την καλύτερη και ταχύτερη εποπτεία των δυσμενέστερων περιοχών της πλάκας. Οι οπλισμοί επίσης που μπορούμε να δούμε είναι: Περιμετρικών Τοιχείων, είτε οι Οριζόντιοι οπλισμοί είτε οι Κατακόρυφοι, Κοιτόστρωσης, είτε στη διεύθυνση Χ-Χ είτε στη Υ-Υ.

33 Πισίνα Δημιουργία Ξυλοτύπου Το σχέδιο ξυλοτύπου με την κάτοψη πυθμένα-περιμετρικών τοιχωμάτων και τις τυχόν τομές, εμφανίζεται στην οθόνη με το κουμπί εργαλείων Με την εμφάνιση στην οθόνη προστίθεται το υπο-μενού Λεπτομέρειες στη γραμμή του Μενού. Αφορά σχεδιαστικές λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση σε Τοίχωμα-Πυθμένα (σε τομή) και σε Τοίχωμα-Τοίχωμα (σε κάτοψη), οι οποίες δεν είναι δεδομένα σχέδια, αλλά ενημερώνονται από την εκάστοτε επίλυση. Επίσης από τις επιλογές αυτές μπορεί να προστεθεί Πλαίσιο γύρω από το σχέδιο, Υπόμνημα Παραδοχών ενημερωμένο από τις εκάστοτε Σταθερές Μελέτης, και Πινακίδα ενημερωμένη με τα Στοιχεία Εργου. 8.6 Δημιουργία Αρχείου DXF Με την επιλογή αυτή το σχέδιο ξυλοτύπου της κάτοψης και των τομών μετατρέπεται σε αρχείο τύπου DXF το οποίο μετά μπορούμε να επεξεργαστούμε με το AutoCAD. 8.7 Σχεδίαση σε Plotter Σχεδιάζεται σε plotter το σχέδιο κάτοψης-τομών της πισίνας. 8.8 Σχεδίαση σε Printer Σχεδιάζεται σε printer το σχέδιο κάτοψης-τομών της πισίνας. 8.9 Εκτύπωση Μελέτης στον printer Με την επιλογή αυτήν εκτυπώνονται τα Αποτελέσματα στον printer

34 34 Multisoft Τα Αποτελέσματα αποτελούνται από: - Εξώφυλλο με τα στοιχεία του Εργου (ενημερωμένα από τις Σταθερές Μελέτης) - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Παραδοχών (ενημερωμένες από Σταθερές Μελέτης) και Μεθόδων Υπολογισμού. - Σκαριφήματα Κόμβων-Μελών του Χωρικού Πλαισίου του φορέα. - ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ Περιμετρικών Τοιχείων και Κοιτόστρωσης (πυθμένα) με εκτύπωση Εντατικών Μεγεθών Μ,Q,N και απαιτούμενους οπλισμούς σε cm2 και σε ράβδους (διάμετρο/απόσταση). - ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ Υλικών 8.10 HTML Η εκτύπωση των αποτελεσμάτων γίνεται σε αρχείο τύπου *.htm, το οποίο είναι αναγνώσιμο (και εκτυπώσιμο) από τον Internet Explorer, και το Word. Με την επιλογή αυτήν το πρόγραμμα δημιουργεί ένα folder με όνομα HTML (ή όποιο άλλο όνομα δώσουμε) μέσα στο οποίο βρίσκεται το αρχείο των αποτελεσμάτων main, το οποίο ανοίγουμε με το Word ή τον Explorer και μπορούμε να επέμβουμε για τυχόν διορθώσεις ή σελιδοποίηση, και μετά να το τυπώσουμε. Παρατήρηση: Σε περίπτωση μεταφοράς για εκτύπωση σε υπολογιστή που δεν έχει εγκαταστημένο το πρόγραμμα, θα πρέπει να αντιγράφουμε όλο το folder HTML και όχι μόνο το main (επειδή τα σχήματα που υπάρχουν στο main φορτώνονται από το HTML).

35 Πισίνα Εργαλεία Επίλυση Πλακών από σκυρόδεμα Διάλογος για ανάλυση και διαστασιόλογηση ορθογωνικών πλακών από Οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι χρήσιμος για επίλυση και εκτύπωση ειδικών στοιχείων, όπως π.χ. η πλάκα που σκεπάζει το μηχανοστάσιο. Καθορίζουμε διαστάσεις, πάχος, υλικά, επικάλυψη, minimum ποσοστό οπλισμού, συνθήκες στήριξης, και φορτία, και το πρόγραμμα υπολογίζει ροπές και οπλισμούς. Μονοαξονική κάμψη Διάλογος για έλεγχο διατομής σε θλίψη και μονοαξονική κάμψη. Χρήσιμος για υπολογισμό ανεξάρτητης δοκού (ορθογωνικής ή πλακοδοκού) οπλισμένου σκυροδέματος.

36 36 Multisoft Υπολογισμός Οπλισμών σκυροδέματος Διάλογος για υπολογισμό οπλισμού με βάση το απαιτούμενο εμβαδό, καθώς και των cm2 οπλισμού για δεδομένο αριθμό ράβδων ή για ράβδους ανά απόσταση.

37 Πισίνα Τέλος Επιλογές Εξόδου 10.1 Save & Exit Mε την επιλογή αυτή μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον φορέα και να βγούμε από το πρόγραμμα Quit Mε την επιλογή αυτή μπορούμε να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να σώσουμε τα δεδομένα, χρήσιμο στην περίπτωση που έχουμε δώσει κάποια λάθος δεδομένα On-Line Help 11. Help Φορτώνεται το αρχείο Βοήθειας (οδηγιών χρήσεως) των διαφόρων επιλογών του προγράμματος Συνδεόμαστε με το Outlook Express και ανοίγει αυτόματα νέο προς αποστολή στην Multisoft Συνδεόμαστε αυτόματα με το Site της Multisoft στο Internet Εκδοση Αναγράφεται η εγκατεστημένη έκδοση του προγράμματος.

38 38 Multisoft Παράδειγμα περιγραφής πισίνας Εστω ότι θέλουμε να περιγράψουμε την πισίνα του παρακάτω σχήματος: 1 Καθορίζουμε στις Σταθερές Μελέτης τα χαρακτηριστικά των υλικών, οπλισμών, και τη διακριτοποίηση των ορθογωνικών πεπερασμένων στοιχείων, αν αυτά διαφέρουν από τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα ( σημαίνει ότι θα διαιρεθούν οι πλάκες με κάναβο πεπερασμένων 0.50x0.50). Eπίσης στις Σταθερές Φορτίσεων αφήνουμε τις υπάρχουσες τιμές.σεισμού, γαιών, υγρού, κλπ, 2. Από το μενού Εισαγωγή επιλέγουμε Περίγραμμα και Μεταφορά από Αρχείο DXF αν υπάρχει σχέδιο dxf με το περίγραμμα της πισίνας (δοσμένο στο Autocad με polyline σε layer PERI). Η polyline του περιγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει και το περίγραμμα του μηχανοστάσιου, δηλ. το περίγραμμα αφορά το συνολικό εξωτερικό περίγραμμα πισίνας και τυχόν προεξοχών (μηχανοστασίου, κλπ). Το dxf για το παράδειγμά μας αναγνωρίζεται όπως στο παρακάτω σχήμα:

39 Πισίνα 39 Έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: από το πρόγραμμα λαμβάνεται ως περίγραμμα μόνον η εξωτερική Polyline, και το πάχος τοιχωμάτων καθορίζεται στη συνέχεια. Επίσης τυχόν άλλα layers δεν λαμβάνονται υπόψιν. Αν δεν υπάρχει περίγραμμα σε dxf, δίνουμε με το mouse τα σημεία του περιγράμματος με την επιλογή Εισαγωγή Σημείο-Σημείο ή (για μεγαλύτερη ακρίβεια) πληκτρολογούμε τις συντεταγμένες Χ, Υ των σημείων του περιγράμματος (στο μητρώο που βγαίνει με την επιλογή Εισαγωγή από Μητρώο). Οσον αφορά το εσωτερικό διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ μηχ/σίου και πισίνας, αυτό μπορεί να έχει δοθεί στο Autocad με απλή line σε layer DIAX, ή μπορούμε να το εισάγουμε στη συνέχεια. 3 Μετά το περίγραμμα συνεχίζουμε με την επόμενη επιλογή του υπομενού Εισαγωγή η οποία είναι η Περιγραφή Κάτοψης, όπου στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται δίνουμε στην πρώτη σειρά (Σχήμα) τον αριθμό 3 για να δηλώσουμε το σχήμα του περιγράμματός μας ότι είναι άλλο από το ορθογωνικό ή το κυκλικό ή το οβάλ (ελλειπτικό). Στην περίπτωση αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη από το πρόγραμμα οι διαστάσεις Lx, Ly της επόμενης σειράς. Στην 3 η σειρά δίνουμε το Βάθος πυθμένα ίσο με 1.5 και μετά θα αλλάξουμε την περιοχή με το μεγαλύτερο βάθος (ή εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε το μεγαλύτερο βάθος 2.20 και μετά να αλλάξουμε την υπόλοιπη πισίνα σε 1.50).

40 40 Multisoft Το Υψος (πάνω από το έδαφος) δεν δίνουμε κάποια τιμή, αφού η πισίνα μας είναι όλη εντός εδάφους (αν ήταν εκτός εδάφους θα δίναμε βάθος 0 και ύψος π.χ. 2.20). Στο Πάχος τοιχωμάτων δίνουμε 0.20 και στο Πάχος πλάκας εδάφους (πυθμένα) δίνουμε Στη διακριτοποίηση αφήνουμε τις τιμές που δώσαμε και στις Σταθερες Μελέτης. Πατώντας ΟΚ σχηματίζεται η κάτοψη της πισίνας με πάχος τοιχωμάτων. 4 Από την επιλογή Εισαγωγή Ενδιάμεσα Χωρίσματα δίνουμε Εισαγωγή το χώρισμα πισίναςμηχ/σίου με 2 σημεία και σχηματίζεται το τελικό σχήμα της πισίνας με το μηχανοστάσιο (περιοχές p1 και p2 αντίστοιχα).

41 Πισίνα 41 5 Ορίζουμε την πλάκα οροφής του μηχ/σίου στην περιοχή p2 με την επιλογή Πλάκες Οροφής, όπου στο παράθυρο διαλόγου δίνουμε στην 1 η σειρά τον αριθμό 1 (μηχανοστάσιο), ενώ με το 2 (άλλο) λαμβάνεται όλο το άνοιγμα του περιγράμματος της πισίνας ως πλάκα για περίπτωση δεξαμενής. Στη 2 η και 3 η σειρα ορίζουμε το πάχος της πλακας και το φορτίο της (αν υπάρχει υπερκείμενο φορτίο, π.χ. εδάφους) 6 Ορίζουμε την Περιοχή Αλλαγής Βάθους για τον κεκλιμένο πυθμένα της πισίνας (από το στο -2.20) με τετράπλευρο που περικλείει την περιοχή αλλαγής. Στο εμφανιζόμενο παράθυρο διαλόγου δίνουμε το πάχος κοιτόστρωσης (αν είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο, αν όχι αφήνουμε 0), και το βάθος 1 ης πλευράς (αριστερής πλευράς του τετραπλεύρου που θα σχηματίσουμε) ίσο με 2.20 και 3 ης (δεξιάς πλευράς) ίσο με Στη συνέχεια μας ζητούνται τα 4 σημεία του τετραπλεύρου που θα περικλείει την περιοχή αλλαγής βάθους. Το τετράπλευρο, όπως στο παρακάτω σχήμα, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο της περιοχής για να την περιβάλλει. 7 Με την επιλογή Εισαγωγή Τομής ορίζουμε τις γραμμές τομής για να σχεδιαστούν οι τομές στον ξυλότυπο.

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla. Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Στατικό Παράδειγμα Μελέτη γενικής κοιτόστρωσης επί ελαστικού εδάφους εξαώροφου κτιρίου, με συνυπολογισμό τοιχωμάτων υπογείου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πρόσθετα 5 1.1. Γλώσσες 5 1.2. Παράμετροι 6 1.3. Προμέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΡΟΣΘΕΤΑ... 4 1. ΓΛΩΣΣΕΣ... 4 2. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 2.1 ΥΛΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ... 5 2.2

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών

Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών Εγχειρίδιο Χρήσης Α. Λεπτομέρειες Οπλισμών Δοκών 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 5 1. Γεωμετρία 8 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 12 3. ισμός Στηρίξεων 14 4. Συνδετήρες 16 5. Πρόσθετα 17 6.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες

Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες Εγχειρίδιο Χρήσης ❺ Πλάκες 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1. Πλάκες 5 1.1 Εισαγωγή 6 1.2 Τροποποίηση 10 1.3 Τομές

Διαβάστε περισσότερα

Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft

Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία. Οδηγίες Χρήσεως. Μultisoft Pepe Πεπερασμένα Στοιχεία Οδηγίες Χρήσεως Μultisoft 2 Multisoft Multisoft Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 (fax) e-mail: support@multisoft.gr URL: http://www.multisoft.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 3 1. Γεωμετρία 6 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 9 3. Οπλισμός Στηρίξεων 13 4. Συνδετήρες 15 5. Πρόσθετα 16 6. Ρηγμάτωση 18 7. Διαγράμματα 19 Β. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 22 1.

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών

Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών Παράδειγμα 6 Προσομοίωση και επίλυση Επίπεδων Πλακών 2 Σημείωση Η ACE-HELLAS στο πλαίσιο της ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των προϊόντων της, και συγκεκριμένα της εφαρμογής SCADA Pro, δημιούργησε τη νέα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση

1. Εισαγωγή Δεδομένων-Μοντελοποίηση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ... 3 1.1 Διαδικασία Μοντελοποίησης... 3 1.2 ΚαΘορισμός Ομάδων Πλεγμάτων... 5 1.3 Καθορισμός του εξωτερικού ορίου της πλάκας οροφής και του αντίστοιχου πλέγματος...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO...

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA PRO... 3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 4 ΠΛΆΚΕΣ... 4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ... 5 1.1 ΠΑΡΆΜΕΤΡΟΙ... 5 1.2 ΕΎΡΕΣΗ... 6 1.2.1 ΣΥΝΟΛΙΚΆ... 6 1.2.2

Διαβάστε περισσότερα

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com QS-LIS 2011 www.qslis-software.com ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους αποτελεί έργο επιστημονικού και πνευματικού μόχθου και πνευματικήν ιδιοκτησία του Γιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα

Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα Εγχειρίδιο Χρήσης ⓫ Πρόσθετα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Πρόσθετα 5 I. Γλώσσες 5 II. Παράμετροι 6 III. Προμέτρηση 8 IV. Εκτυπώσεις 10 V. Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Ομοιόθετη αναπαραγωγή Η εντολή offset. Πανομοιότυπη αναπαραγωγή Η εντολή copy.

Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Ομοιόθετη αναπαραγωγή Η εντολή offset. Πανομοιότυπη αναπαραγωγή Η εντολή copy. Εργασία 1 Κάτοψη στο AutoCAD. Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Σκοπός Οι εντολές Line και Ellipse. Βασικές τεχνικές σχεδίασης στο AutoCAD. Ομοιόθετη αναπαραγωγή Η εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 17 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1.Αποτελέσματα 5 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version 1.0.11 Αθήνα, Μάιος 2013 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας

Παράρτημα Έκδοση Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας Παράρτημα Έκδοση 2016 Ορισμός επιφανειακού φορτίου Σύμμικτες διατομές Βελτιώσεις χρηστικότητας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Ορισμός επιφανειακού φορτίου... 3 2.1 Παραδοχές... 3 2.2 Χρήση... 4 3. Σύμμικτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΛΙΣΜΩΝ ΔΟΚΩΝ 3 a) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ-ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ 5 b) ΚΟΙΝΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ 6 c) ΛΟΞΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ 7 1. Γεωμετρία 8 2. Κύριος Οπλισμός Ανοίγματος 11 2.1 Ράβδοι

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Ευρωκώδικες Εγχειρίδιο αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 01 Version 1.0.3 Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Με το Fespa έχετε τη δυνατότητα να μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8 ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1 Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που αναλύει και διαστασιολογεί ακρόβαθρο γέφυρας επί πασσαλοεσχάρας θεμελίωσης. Είναι σύνηθες να επιλύεται ένα φορέας ανωδομής επί εφεδράνων, να λαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσεως pi-design

Οδηγός Χρήσεως pi-design pi-systems www.pi.grι 1 Οδηγός Χρήσεως ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 2 pi-systems www.pi.grι Περιεχόμενα 1.1 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ... 4 1.1.1 Ελάχιστος Εξοπλισμός... 4 1.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 1.3 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Offset Link.

Offset Link. Offset Link Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΧΡΩΜΑΤΙΚΉ ΚΛΊΜΑΚΑ... 3 2. ΛΌΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΈΘΗ ΑΝΆ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ... 6 2.1 ΣΚΥΡΌΔΕΜΑ... 6 2.1.1. ΝΈΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 6 2.1.2. ΥΠΆΡΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ... 10 2.1.2.1 ΣΕΝΆΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Stroke.

Stroke. Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα διαστασιολόγησης και όπλισης υποστυλώματος

Παράδειγμα διαστασιολόγησης και όπλισης υποστυλώματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Μάθημα: Δομική Μηχανική 3 Διδάσκουσα: Μαρίνα Μωρέττη Ακαδ. Έτος 014 015 Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Tee.

Tee. Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2014

Παράρτημα Έκδοση 2014 Παράρτημα Έκδοση 2014 Βελτιώσεις και αλλαγές στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα των προγραμμάτων Αντιγραφή συνδέσεων και αντιγραφή με εφαρμογή σε πολλαπλές θέσεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Βελτιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Pivot Support.

Pivot Support. Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για την καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία 2 Δεύτερη Κάτοψη στο AutoCAD. Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Πανομοιότυπη αναπαραγωγή Η εντολή copy.

Εργασία 2 Δεύτερη Κάτοψη στο AutoCAD. Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Πανομοιότυπη αναπαραγωγή Η εντολή copy. Εργασία 2 Δεύτερη Κάτοψη στο AutoCAD. Σχεδίαση μίας κάτοψης στο AutoCAD. Ρυθμίσεις σχεδίου στο AutoCAD. Σκοπός Οι εντολές Line και Ellipse. Βασικές τεχνικές σχεδίασης στο AutoCAD. Ομοιόθετη αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ SOLID ELEMENTS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ... 5 2. ΦΟΡΤΊΑ... 10 3. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 4. POST PROCESSOR... 14 4.1 ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΚΑΡΑΝΤΏΝΗ... 19 5. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 20 2 Στη νέα έκδοση του SCADA Pro προστέθηκε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Παραστατικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Παραστατικών στην εφαρμογή της Extra. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

Word 3: Δημιουργία πίνακα

Word 3: Δημιουργία πίνακα Word 3: Δημιουργία πίνακα Θα ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο περιβάλλον του Microsoft Word 2013 πειραματιζόμενοι με την καταχώρηση ενός πίνακα στο εσωτερικό ενός εγγράφου. Πολλές φορές απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2017

Παράρτημα Έκδοση 2017 Παράρτημα Έκδοση 2017 Εργαλείο μετατόπισης ευθείας Εργαλεία υπολογισμού φορτίου Ανέμου και Χιονιού σύμφωνα με Ευρωκώδικα 1 Ορισμός επιφανειακού φορτίου σε πολλαπλές ράβδους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως

StereoSTATIKA. Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως StereoSTATIKA Οδηγός Αμέσου Εκκινήσεως ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 2 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 6 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛEΤΗΣ... 9 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ... 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών

Παράρτημα Έκδοση Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών Παράρτημα Έκδοση 2015 Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς...

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες

Έκδοση 14. Νέες Δυνατότητες Έκδοση 14 Νέες Δυνατότητες Νέο Περιβάλλον εργασίας Το νέο Scada Pro 2014, βασισμένο στην τεχνολογία των Ribbons της Microsoft, προσφέρει ένα καινοτόμο περιβάλλον εργασίας, αισθητικά ανανεωμένο αλλά κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο:

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Α Σέρρες 6-6-009 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο Δίνεται ο ξυλότυπος

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση 2013

Παράρτημα Έκδοση 2013 Παράρτημα Έκδοση 2013 Έλεγχος Πεδίλων σύμφωνα με ΕΑΚ/ΕΚΩΣ κ EC2/EC7 Ομαδοποίηση μελών στον Έλεγχο Μελών Γραμμικό 3Δ διατομών κατασκευής Εξαγωγή σχεδίων σε DXF ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Έλεγχος Πεδίλων

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. Windows XP

Computing and Information Systems Service. Windows XP Windows XP Όλοι οι υπολογιστές ανοικτής πρόσβασης στο Frederick χρησιµοποιούν Windows (2000 και XP), ένα λειτουργικό σύστηµα µε Γραφικό Περιβάλλον Εργασίας (Graphical User Interface), το οποίο χρησιµοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία

Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία Εγχειρίδιο Χρήσης ❹ Εργαλεία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Εργαλεία 5 I. Δομικά στοιχεία 5 I. USC-WCS 11 II. Μοντέλο 12 II. Μέλη 17 III. Κόμβοι 19

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο

Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο Εγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Οκτώβριος 2009 Version 1.0.1 Τι είναι. Με την λειτουργία αυτή εικόνες τύπου BMP είναι δυνατόν να εισαχθούν μέσα σε οποιαδήποτε αρχείο και να υποστούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 Σελίδα 1 ΓΕΝΙΚΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το GRS-1 της TOPCON διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows CE NET 6.1 παρέχοντας την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής και λογισμικού έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας. Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0)

Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας. Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0) Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0) ΑΝΑΔΟΧΟΣ : SPACE COM A.E. INTRACOM IT SERVICES - QUALITY & RELIABILITY A.E. ΑΘΗΝΑ Ιούνιος 2008 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων.

Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων. Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων. Αυτόματος ικανοτικός έλεγχος. Τρισδιάστατη απεικόνιση κατασκευαστικών οπλισμών. Έλεγχος δομικών στοιχείων. Ικανοτικός έλεγχος υποστυλωμάτων Εφόσον γίνει η επίλυση του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Π.Θ.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Π.Θ. Panelco Designer Εγχειρίδιο χρήσης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Π.Θ. Αναστάσιος Σέξτος, επίκ. καθ. Α.Π.Θ. Ανδρέας Κάππος, καθ. Α.Π.Θ. Panelco Designer Εγχειρίδιο χρήσης Στόχοι λογισμικού Οι βασικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με το AutoCAD

Σχεδίαση με το AutoCAD Σχεδίαση με το AutoCAD Δημιουργία Αποθήκευση Αρχείων, Σχεδίαση & Επεξεργασία Γεωμετρικών Σχημάτων. Το παράθυρο του AutoCAD Δημιουργία - Αποθήκευση Νέου Σχεδίου Από το menu εφαρμογής επιλέγετε New και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Πως ανοίγουμε το πρόγραμμα ζωγραφικής Drawing for children...3 2. Οι λειτουργίες του Drawing for children...3 3. Άνοιγμα νέας σελίδας...4 4. Αναίρεση...4 5. Σβήσιμο...4 6. Μολυβοθήκη εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. Scada Pro OCP 3 1. Βελτιστοποίηση 3 1.1 Βασικές Ρυθμίσεις 4 1.1.1 Αντικειμενικό Κόστος 4 1.1.2 Αντικειμενική Απόδοση 5 1.1.3 Όρια Σχεδιασμού 5 1.2 Παράμετροι Έργου 6 1.2.1 Περιορισμοί 6

Διαβάστε περισσότερα

5. Pushover Ανάλυση. 5.1 Pushover Παράμετροι (Pushover control data) 5-1

5. Pushover Ανάλυση. 5.1 Pushover Παράμετροι (Pushover control data) 5-1 NEXT r mode - --- Pushover Ανάλυση--- 5-1 5. Pushover Ανάλυση Για την δημιουργία ενός αρχείου δεδομένων για pushover ανάλυση ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Δημιουργούμε ένα αρχείο next, όπως κάνουμε σε

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού και αυτόματης υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Αποτελέσματα 5 I. Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 I. Βοηθητικά 12 3 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1

Τέκτων 10. for Windows. Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104. Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Αθήνα, Μάιος 2013. Version_1_0_1 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Αθήνα, Μάιος 2013 Version_1_0_1 2 Τέκτων 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο αρχιτεκτονικό παράδειγμα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1 Μέρος Β : Πρώτη Γνωριμία με το FINE. Η Ιδέα της Σχεδίασης στον Υπολογιστή (Computer Aided Design).

Εργαστήριο 1 Μέρος Β : Πρώτη Γνωριμία με το FINE. Η Ιδέα της Σχεδίασης στον Υπολογιστή (Computer Aided Design). Σκοπός Σχεδίαση Η/Μ Εγκαταστάσεων στον Η/Υ Εργαστήριο 1 Μέρος Β: Πρώτη Γνωριμία με το FINE. Η Ιδέα της Σχεδίασης στον Υπολογιστή (Computer Aided Design). Ιστορική Αναδρομή της Σχεδίασης στον Υ- πολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα.

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα. CSI Hellas, Φεβρουάριος 2004 Τεχνική Οδηγία 1 Πέδιλα στα οποία εδράζονται υποστυλώµατα ορθογωνικής διατοµής Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω μορφές συντεταγμένων με οποιοδήποτε συνδυασμό θέλουμε. Καρτεσιανές συντεταγμένες ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Όταν σχεδιάζουμε, πρέπει να προσδιορίζουμε σημεία πάνω σε ένα επίπεδο. Μπορούμε να εντοπίσουμε οποιοδήποτε σημείο στο χώρο, αν ορίσουμε πρώτα ένα απόλυτο, σταθερό σημείο και να μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα