Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, αντίτυπα ISBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5"

Transcript

1 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α

2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Γιώργος Κασαπίδης ΣΥΝΘΕΣΗ EΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Α. & Φ. Δεληγιάννης Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Φωτογραφίας εξωφύλλου: Fratelli Alinari/Alinari Archives, Florence/Getty Images Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, αντίτυπα ISBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 Μετάφραση: Άμπυ Ραΐκου

4 Στη μνήμη του παππού Αλφόνσο και της γιαγιάς Μαρίας και στο γιο μου Φάμπιο Εμιλιάνο, που τόσο πολύ δούλεψε για να αποκαταστήσει την τιμή του Αρμάντο Μπρούνι.

5 Ντεζολίνα, άνοιξες την καγκελόπορτα; Όχι, κυρία, δεν την άνοιξα. Ντεζολίνα, άνοιξες την καγκελόπορτα; Όχι, κυρία, δεν την άνοιξα. Ντεζολίνα, άνοιξες την καγκελόπορτα; Όχι, κυρία, δεν την άνοιξα. Λαϊκό παραμύθι της Εμίλια

6 1 Τη νύχτα της 12ης Ιανουαρίου του 1914 τη θυμούνταν στο χωριό μας σαν μία από τις πιο βαριές ολόκληρου του χειμώνα και ίσως απ όλους τους χειμώνες, όσους θυμάται άνθρωπος. Το χιόνι είχε αρχίσει να πέφτει κατά το σούρουπο και, πράγμα τελείως ασυνήθιστο, για να μην πούμε αδύνατο, ο ήλιος είχε γυρίσει προς τα πίσω όπως έλεγαν, προτού βυθιστεί πίσω από τον ορίζοντα, μένοντας για ελάχιστα λεπτά στη στενή εκείνη λωρίδα που χώριζε τη δυτική άκρη της επιφάνειας των σύννεφων από το περίγραμμα της γης. Η κοκκινωπή ακτίνα είχε διαπεράσει το χοντρό παραπέτασμα από πάλλευκες νιφάδες, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέα μα, μιαν ατμόσφαιρα τόσο εξωπραγματική, ώστε οι χωρικοί που εκείνη την ώρα επέστρεφαν για το βραδινό κοντοστάθηκαν στο κέντρο του αλωνιού για να παρατηρήσουν το υπέροχο αυτό σκηνικό, σχεδόν θεϊκό σημάδι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το νόημά του. Είχαν γίνει μάρτυρες ενός εκπληκτικού φαινομένου, που όμοιό του δε θυμόταν κανείς, και κάποτε θα διηγούνταν στα παιδιά και στα εγγόνια τους πως είχαν δει το χιόνι να πέφτει πάνω στον ήλιο. Μέσα σε λίγη ώρα, οι μορφές τους είχαν γίνει κάτασπρες και το χρυσό φως είχε σβήσει.

7 12 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ Το σπίτι των Μπρούνι ήταν μια παλιά αγροικία, με τρίριχτη στέγη και υδρορρόες φαγωμένες από τη σκουριά, ενώ τα παντζούρια από ξύλο βελανιδιάς, έχοντας χάσει κάθε ίχνος μπογιάς, είχαν αποκτήσει ένα ομοιόμορφο γκρίζο χρώμα. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το δρόμο και απείχε καμιά πενηνταριά μέτρα από το στάβλο και τον αχυρώνα. Δεν υπήρχε σπίτι για τ αφεντικά, γιατί το κτήμα αποτελούσε μέρος της ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Μπαρζίνι που κατοικούσε σ ένα μέγαρο στην Μπολόνια. Ένα κτήμα επιφα νείας διακοσίων στρεμμάτων, αν όχι παραπάνω, που συνόρευε στα ανατολικά με μια ιδιοκτησία του ευαγούς ιδρύματος «Τα Νόθα», το οποίο φρόντιζε, που λέει ο λόγος, όσα μπασταρδάκια είχαν βρεθεί εγκαταλελειμμένα στο δρόμο των καλόγερων ή των καλογριών, σε κάποιο μοναστήρι της πόλης. Ο στάβλος ήταν ένα επιβλητικό κτίσμα, που το μισό το χρησιμοποιούσαν σαν αχυρώνα το χειμώνα και σαν σιταποθήκη το καλοκαίρι, μετά το θερισμό. Στο άλλο μισό έμεναν οι αγελάδες με τα μοσχαράκια, τέσσερα ζευγάρια βόδια για όργωμα και ένας ταύρος για ζευγάρωμα. Εκεί μαζεύονταν οι Μπρούνι το χειμώνα και περνούσαν την ώρα τους για να μην πάνε για ύπνο με τις κότες, και το τραβούσαν μέχρι αργά, με φιλοξενούμενους είτε περιστασιακούς είτε τους συνηθισμένους, χωρίς να αναγκάζονται να καίνε ξύλα στο τζάκι, μια και η ζέστη από τα ζώα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Εκείνη η νύχτα προβλεπόταν μεγάλη, γιατί την άλλη μέρα κανένας εκτός από το γελαδάρη δε θα είχε να σηκωθεί νωρίς, μια νύχτα φτιαγμένη για ξενύχτι στο στάβλο ακούγοντας ιστορίες. Κι έτσι, μετά το βραδινό, καθώς οι γυναίκες μά ζευαν το τραπέζι, οι άνδρες, ο ένας μετά τον άλλο, πήγαν στο στάβλο παίρνοντας μαζί τους μια μποτίλια καινούργιο κόκκινο κρασί που δεν είχε ωριμάσει ακόμα τελείως. Ήταν επτά αδέλφια: ο Γκαετάνο, ο Αρμάντο, ο Ραφαέλε που όλοι τον φώναζαν Φλότι, ο Κέκο, ο Σαβίνο, ο Ντάντε και ο Φρέντο. Ο γερο-καλί-

8 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 13 στο δε συμμετείχε πια σ αυτές τις βραδιές, γιατί τον πονούσε η πλάτη του και του έπεφτε άβολο να κάθεται στα σκαμνιά για το άρμεγμα. Περίμενε μέχρι να του βάλουν οι γυναίκες στο κρεβάτι την «καλογριά» το πήλινο δοχείο με τα σκεπασμένα με στάχτες κάρβουνα μέσα στην ξύλινη, ξεχαρβαλωμένη θήκη της τον «παπά» και τότε χωνόταν κάτω από τις καυτές κουβέρτες. Και υπήρχε σ εκείνο τον απίθανο και ξεδιάντροπο συνδυασμό λέξεων μια κάποια λογική, υπό την έννοια πως, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, αν βάλεις μαζί στο κρεβάτι μια καλογριά κι έναν παπά, θα έχεις μια ιδιαίτερα έντονη θερμική αντίδραση. Κάθε φορά, καθώς τεντωνόταν μέσα στα σεντόνια από καννάβι, ο Καλίστο μουρμούριζε: «Τι μεγάλη εφεύρεση το κρεβάτι!» και ύστερα από λίγο άρχιζε να ροχαλίζει αντηχώντας σαν τρομπόνι. Στο στάβλο είχε εγκατασταθεί ένας γέρος που έλεγε πως το όνομά του ήταν Κλέτο και δούλευε σαν ομπρελάς για ένα πιάτο σούπα κι ένα αχυρένιο γιατάκι. Μιλούσε πάντα με ένα ιδιαίτερο δικό του στιλ, σοβαρό σοβαρό, για να τους κάνει να τον προσέξουν και για να προκαλέσει σεβασμό. Είχε δει κι αυτός εκείνη τη φλογισμένη ακτίνα να χώνεται μέσα στη χοντρή κουρτίνα χιονιού που έπεφτε από τον ουρανό και άρχισε με μια παροιμία: «Όταν ο ήλιος πίσω γυρίζει, άσχημη νύχτα μού μυρίζει». Ο Γκαετάνο, ο γελαδάρης, σχολίασε πως δε χρειαζόταν και πολύ για να προβλέψει κανείς μιαν άσχημη νύχτα, αφού το χιόνι είχε ήδη καλύψει τελείως τα ίχνη που είχαν αφήσει μόλις πριν από λίγο διασχίζοντας το αλώνι. Μιλούσε ακόμα, όταν άκουσαν χτυπήματα στην πόρτα και μπήκε ο Φρέντο, που είχε πάει με το κάρο τη μαμά στα εννιάμερα* του * Εννέα ημέρες ιδιωτικής ή δημόσιας θρησκευτικής λατρείας πριν από μια συγκεκριμένη γιορτή. (Σ.τ.Μ.)

9 14 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ Σαντ Αντόνιο*. Ήταν τυλιγμένος μέχρι τ αυτιά στο χοντρό του πανωφόρι και είχε ένα τσαλακωμένο καπέλο κατεβασμένο μέχρι τη μύτη. «Δε φαντάζεστε πώς χιονίζει!» αναφώνησε σαν να έφερνε κάποιο σπουδαίο νέο, ενώ χτυπούσε τα πόδια του στο πάτωμα. «Κάτσε», είπε ο Γκαετάνο, φέρνοντάς του ένα σκαμνί, «και πιες ένα ποτηράκι να ζεσταθείς». «Κατά τη γνώμη μου», συνέχισε ο Φρέντο, «αύριο το πρωί θα έχει ένα βουνό χιόνι». «Μισό μέτρο το πολύ», σχολίασε ο Γκαετάνο. «Όταν χιονίζει τόσο δυνατά, δεν μπορεί να κρατήσει πολύ». «Εσύ το λες αυτό», μπήκε στη μέση ο Κλέτο, ο ομπρελάς. «Θυμάμαι πως το 94 στην Οστίλια, μέσα σε μία μόνο νύχτα το έστρωσε ένα μέτρο». «Ένα μέτρο δεν είναι δα και βουνό», απάντησε ο Γκαετάνο. «Εξαρτάται από το ύψος του βουνού», χασκογέλασε ο Φρέντο. Όταν μιλούσαν για τον καιρό, ο καθένας είχε κι από κάτι να πει, να θυμηθεί ένα παράδειγμα, να περιγράψει κάποιο εκπληκτικό γεγονός. Στις ζωές τους όλα ήταν πάντα ίδια, η μια μέρα όμοια με την άλλη, η μια νύχτα όμοια με την άλλη. Μόνο τα φυσικά φαινόμενα φαίνονταν ότι μπορούσαν να τους εντυπωσιάσουν ακόμα. «Θέλετε να σας πω κάτι;» ρώτησε ο γελαδάρης. «Όταν οι νιφάδες είναι τόσο μεγάλες ώστε μοιάζουν με μαντιλάκια για τη μύτη, μπορεί να έχουμε σεισμό». Ο Φλότι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μείνει σιωπηλός, θέλησε να μπει κι αυτός στην κουβέντα: «Δε χρειάζεται να ανησυχείτε», σχολίασε. «Αν είναι να κάνει σεισμό, πρώτα τα ζώα θα βαρέσουν συναγερμό, να είστε σίγουροι». Δεν είχε τελειώσει τα λόγια του κι ακούστηκε απ έξω ο * 17 Ιανουαρίου. (Σ.τ.Μ.)

10 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 15 σκύλος να γαβγίζει με μανία και ο κρίκος της αλυσίδας του να κυλάει πάνω-κάτω στο σύρμα που ήταν απλωμένο ανάμεσα σε μια αιωνόβια βελανιδιά και στο σπίτι. Όλοι κοίταξαν τις καμάρες του στάβλου που ήταν γεμάτες ραγίσματα, περιμένοντας από τη μια στιγμή στην άλλη να δουν να πέφτει η σκόνη από το γύψο, προάγγελος της αντάρας της γης. Μα δε συνέβη τίποτα απολύτως. Τα βόδια και οι αγελάδες συνέχισαν να μηρυκάζουν γαλήνια και ο γάτος να κοιμάται κουρνιασμένος πάνω σε μια μπάλα από άχυρο. «Μα τι σεισμός και βλακείες», έκανε ο Κλέτο. «Κάποιος είναι εκεί έξω. Πηγαίνετε να δείτε». Γύρισαν όλοι προς την πόρτα. Ο Κέκο σηκώθηκε και πήγε να ανοίξει. Μια στενή λωρίδα φωτός ξεχύθηκε προς τα έξω φωτίζοντας πρώτα τις μεγάλες σαν πεταλούδες νιφάδες που έπεφταν κατά εκατομμύρια πάνω στην κάτασπρη πια γη και αμέσως μετά μία ακαθόριστη μορφή, που σερνόταν με δυσκολία προς το στάβλο. «Εσύ είσαι, Ιόφα;» «Εγώ είμαι», αποκρίθηκε λαχανιασμένα ο άλλος. «Είδα το φως και μπήκα». «Καλά έκανες. Έλα μέσα λοιπόν. Μα τι έκανες; Έχεις πιει;» Ο Ιόφα μπήκε, τίναξε από πάνω του το χιόνι και έριξε τη χλαίνη του πάνω στ άχυρα. «Αν ήπια; Ένα ποτηράκι όλο κι όλο στην ταβέρνα, αν όμως μου δώσετε ένα ακόμα, θα το πιω ευχαρίστως. Το έχω ανάγκη». Ποτέ δεν τον είχαν δει έτσι: ήταν παραζαλισμένος και τα είχε χαμένα, σαν να μην ήξερε από πού ν αρχίσει. Μαζεύτηκαν γύρω του, ενώ εκείνος κατέβαζε μονορούφι το ποτήρι με το κρασί. «Λοιπόν;» ρώτησε ο Κέκο. «Τι σου συνέβη; Μοιάζεις σαν να είδες τον ίδιο το διάβολο». «Παραλίγο», απάντησε. «Ήμουν στην ταβέρνα της Μπά-

11 16 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ σα με τον Μπαστιάνο, τον Γκουέρτσο και τον Βίτο Μπαράκα και παίζαμε στα χαρτιά ένα μισόκιλο άσπρο κρασί. Υπήρχε ελάχιστος κόσμος» «Μια νύχτα σαν κι αυτή, σε πιστεύω», τον διέκοψε ο γελαδάρης. «Άφησέ τον να μιλήσει», έκανε ο Φλότι, σίγουρος πως ο άνδρας δεν είχε φτάσει τυχαία ως εκεί, και μάλιστα με τέτοιο καιρό. Είχε έρθει επίτηδες, γιατί είχε κάτι μέσα του που δε θα μπορούσε να το κρατήσει για τον εαυτό του όλη τη νύχτα. Ο Ιόφα ξανάρχισε την αφήγησή του. «Έπαιζα με τον Γκουέρτσο εναντίον του Μπαστιάνο και του Βίτο Μπαράκα και ήμασταν ήδη δυο φορές ισόπαλοι. Το πιστεύετε; Εξήντα εξήντα και ο Μπαράκα είχε τον άσο, το τρία και το βαλέ. Εν πάση περιπτώσει, ετοιμαζόμασταν να παίξουμε τη ρεβάνς, όταν ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ένας τύπος που δεν τον είχαμε ξαναδεί. Είχε μια γενειάδα που του έφτανε μέχρι τη μέση, ένα βαρύ γκρίζο παλτό μακρύ μέχρι κάτω, ένα μπαλωμένο σακίδιο και δυο μάτια κόκκινα σαν του Εξαποδώ. Κάθεται, τραβάει από την τσάντα ένα κομμάτι ψωμί ξερό σαν πέτρα και το ακουμπάει στο τραπέζι.» Από πού έρχεστε, καλέ μου κύριε; τον ρωτάει τότε ο Γκουέρτσο.» Από τη διασταύρωση της Κορόνας, απαντάει εκείνος.» Καλύτερα να κοιμόσασταν εκεί. Είναι κάμποσος δρόμος μέχρι εδώ μ αυτό το χιόνι. Θα μπορούσατε να είχατε θαφτεί ζωντανός.» Ήρθα ως εδώ γιατί ήξερα πως απόψε θα εμφανιζόταν απάντησε με ένα βλέμμα που σου πάγωνε το αίμα.»κανένας από μας δε βρήκε το κουράγιο να πει λέξη. Καθόμαστε εκεί, με τα χαρτιά στο χέρι και κοιτάζαμε ο ένας τον άλλο σαν να θέλουμε να πούμε μα καλά, αυτός εδώ είναι τρελός για δέσιμο. Ο τύπος κοιτάζει τον ταβερνιάρη και του λέει να του φέρει ένα ποτήρι κρασί γιατί έχει λεφτά να

12 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 17 το πληρώσει, βουτάει μέσα το ψωμί και το δαγκώνει και μετά αρχίζει να το μασουλάει με ανοιχτό το στόμα, σκέτη αηδία, ακριβώς σαν τον Εξαποδώ». «Μπορεί και να ήταν ο Εξαποδώ», σχολίασε ο Φρέντο, όμως ο Φλότι του επιτέθηκε και πάλι: «Μη λες βλακείες, ας τον αφήσουμε να μιλήσει». «Στο τέλος τον ρώτησα εγώ, βλέποντας πως κανένας άλλος δεν τολμούσε να το κάνει Τι θα εμφανιζόταν εδώ, καλέ μου κύριε;»εκείνος σηκώνει το κεφάλι και με κοιτάζει σαν αλλοπαρμένος. Η χρυσή γίδα». Ο Ιόφα σταμάτησε να μιλάει για να δει τι εντύπωση είχαν κάνει στους παριστάμενους τα λόγια του. «Συνέχισε», είπε ο Φλότι, «μη μας κάνεις να σου βγάζουμε τις λέξεις με το τσιγκέλι από το στόμα». «Η χρυσή γίδα; τον ρωτάω. Μα δε μου λέτε, είστε σίγουρος πως είστε καλά, ευγενικέ μου κύριε; Εκείνος κατεβάζει την τελευταία μπουκιά ψωμί, ρουφάει την τελευταία γουλιά κρασί και αποκρίνεται: Βεβαιότατος. Την είδα μπροστά μου όπως βλέπω εσάς τούτη τη στιγμή. Ήταν στο πιο ψηλό από τα τέσσερα βουναλάκια, αριστερά στο δρόμο» Το Πρα ντέι Μόντι! είπε ο Γκουέρτσο. Πάντα το έλεγαν πως κρύβεται εκεί. Εσείς όμως πώς το ξέρατε, αφού δεν είστε από τα μέρη μας;» Έλαμπε μέσα στη χιονοθύελλα, έχοντας γύρω της ένα φωτοστέφανο που παλλόταν» Κι εσείς; Εσείς τι κάνατε; τον ρωτάω.» Στάθηκα να την κοιτάξω μαγεμένος. Ήταν ολόχρυση, σε φυσικό μέγεθος και αντί για μάτια είχε δυο πολύτιμες πέτρες, κόκκινες σαν τη φωτιά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι νιώθει κανείς μπροστά σ ένα τέτοιο θέαμα. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να το ξεχάσω σε όλη μου τη ζωή». Ο Γκαετάνο μέχρι εκείνη τη στιγμή άκουγε χωρίς να λέει

13 18 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ λέξη, το ίδιο και οι άλλοι, που έμεναν σιωπηλοί και σκέφτονταν εκείνη την οπτασία την οποία ο ξένος είχε περιγράψει στους πελάτες της ταβέρνας. Είπε: «Εγώ δεν το πιστεύω. Ο τύπος θα είναι κάποιος πονηρός που έρχεται από μακριά, κάποιος που δεν έχει πού την κεφαλή κλίναι, ο οποίος έμαθε αυτή την ιστορία που κυκλοφορεί στο χωριό μας και θέλησε να κάνει πλάκα μαζί σας» «Ή ψάχνει να βρει κάποιον για να του δώσει κατάλυμα για μερικές μέρες, ώστε να πει και πάλι την ιστορία του μέχρι ν ανοίξουν ξανά οι δρόμοι και να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του», πρόσθεσε ο Κέκο. «Δεν αποκλείεται», απάντησε ο Ιόφα, «όμως καθώς τον άκουγες να μιλάει, σε έπιαναν ρίγη: είχε μια φωνή βραχνή, μια φωνή που θα έλεγες πως ερχόταν από τον Άλλο Κόσμο. Ο Μπαστιάνο, που είναι ψηλός και χοντρός σαν ντουλάπα και δεν έχει ποτέ του φοβηθεί τίποτα, έτρεμε σαν μικρό παιδί. Αυτός ο άνδρας δεν ήταν από εδώ, κι όμως έλεγε πως είχε δει τη χρυσή γίδα» «Και πού είναι τώρα;» ρώτησε ο Αρμάντο, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πει λέξη. «Ποιος το ξέρει», απάντησε ο Ιόφα, «χάθηκε». «Τι πάει να πει χάθηκε;» επέμεινε ο Γκαετάνο. «Ζήτησε ένα ποτήρι κρασί ακόμα, το κατέβασε μονορούφι, μετά άφησε μια δεκάρα στο τραπέζι κι έφυγε. Εμείς τότε πλησιάσαμε στην τζαμόπορτα για να κοιτάξουμε έξω, όμως εκείνος είχε γίνει άφαντος Τι σημαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;» «Δε σημαίνει τίποτα», αποκρίθηκε ο Γκαετάνο. «Να δείτε που αύριο θα ξεμυτίσει και πάλι. Θα πήγε να κοιμηθεί σε κανένα αχυρώνα». «Το λέτε αυτό για να ησυχάσετε», είπε ο ομπρελάς. «Η αλήθεια είναι πως φοβάστε». «Φοβόμαστε;» έκανε ο Φλότι. «Τι φοβόμαστε;» «Εκείνο το πράγμα τη χρυσή γίδα. Ξέρετε καλά περί τί-

14 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 19 νος πρόκειται. Όταν εμφανίζεται έτσι ξαφνικά μια νύχτα σαν κι αυτή σ ένα μοναχικό ταξιδιώτη, το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι πως πρόκειται να συμβεί μια συμφορά. Την πρώτη φορά που έγινε αναφορά σ αυτήν ήταν πριν από σχεδόν τριακόσια χρόνια, και την επόμενη χρονιά ξέσπασε η μεγάλη πανούκλα που πήρε πάνω από πεντακόσιους ανθρώπους μόνο στο χωριό σας. Εμφανίστηκε πάλι περίπου εξήντα χρόνια αργότερα σε έναν καπουτσίνο μοναχό που, για να αποφύγει τη μεγάλη ζέστη, ταξίδευε μιαν αυγουστιάτικη νύχτα με προορισμό το μοναστήρι της Βινιόλα. Ύστερα από λίγους μήνες, οι Τούρκοι κατέλαβαν τις ανατολικές επαρχίες και στη συνέχεια την Αυστρία και μόνο από θαύμα δεν κατέλαβαν και την Ιταλία και δεν πήραν τη Ρώμη. Αυτό θα ήταν το τέλος της χριστιανοσύνης! Είκοσι νεαροί στρατιώτες ετούτης της κοινότητας πέθαναν στη μάχη της Βιέννης.»Η χρυσή γίδα εμφανίστηκε και πάλι πριν από δεκαοκτώ χρόνια, μια νύχτα με καταιγίδα, σε έναν έμπορο γουρουνιών που επέστρεφε από το παζάρι της Σάντα Άγκατα. Την είδε φωτισμένη από τη λάμψη ενός κεραυνού μέσα σε έναν κατακλυσμό βροχής. Ύστερα από έξι μήνες, οι τρεις γιοι του πέθαναν στη μάχη της Άντουα στην Αβησσυνία μαζί με χιλιάδες άλλους στρατιώτες μας» «Πάψε», είπε ο Φλότι, «όλα αυτά είναι απλώς κουτσομπολιά χωρίς καμιά βάση, προλήψεις αγράμματων ανθρώπων που όταν συμβαίνει μια συμφορά, αμέσως βγάζουν πάντα στην επιφάνεια τη γίδα. Μάλιστα, περί αυτού πρόκειται. Δεν υπάρχει άλλο νόημα». «Αλήθεια;» απάντησε ο Κλέτο. «Τότε λοιπόν, αν τα πράγματα είναι έτσι όπως λες εσύ και αν δε φοβάσαι αυτές τις προλήψεις, γιατί δεν πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο Πρα ντέι Μόντι; Τώρα!» «Είσαι τρελός», έκανε ο Φλότι. «Ούτε που το διανοούμαι. Κάνει σκέτο ψόφο και χιονίζει όλο και περισσότερο. Αν

15 20 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ συμβεί κάτι, θα πέσουμε σε κανένα λάκκο και θα πεθάνουμε από το κρύο. Δεν πρόκειται να μας βρουν πριν από την επόμενη άνοιξη». «Εσύ δεν πολυπηγαίνεις στην εκκλησία», ανταπάντησε ο Κλέτο, «εγώ όμως θυμάμαι καλά τι έλεγε ο δον Μασιμίνο, Θεός σχωρέσ τον. Έλεγε πως η γίδα είναι το σύμβολο του Σατανά και έχει πανάρχαιες ρίζες, ίσως να λατρευόταν σαν είδωλο σ αυτά τα μέρη, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή του Πρα ντέι Μόντι, όπου έχουν βρεθεί πολλά ίχνη ενός αρχαίου οικισμού: φυλαχτά, βραχιόλια σε σχήμα φιδιού, αλλόκοτες μάσκες. Έλεγε πως σ αυτή την περιοχή, πριν από σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια, έγινε μια μεγάλη μάχη με πολλές χιλιάδες νεκρούς οι οποίοι έμειναν άταφοι μέσα στους βάλτους που κάλυπταν αυτά τα μέρη. Δεν είναι τυχαία όλα τούτα, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν κάποια πράγματα Κι αυτό που είδαμε απόψε; Μιαν ακτίνα στο χρώμα του αίματος που διαπερνούσε το παραπέτασμα του χιονιού Ένα πράγμα πρωτοφανέρωτο» Ο Αρμάντο, που εντυπωσιαζόταν πιο εύκολα απ όλους, σηκώθηκε όρθιος: «Αυτή η ιστορία αρχίζει να παίρνει διαστάσεις που δε μου αρέσουν. Σας καληνυχτίζω και πάω για ύπνο». «Πήγαινε, πήγαινε», είπε ο Κλέτο και μόλις ο Αρμάντο βγήκε, ξαναγύρισε στην πρότασή του: «Λοιπόν; Μια και κατά τη γνώμη σας όλα αυτά δεν είναι παρά κουτσομπολιά, γιατί δεν πάμε να ρίξουμε μια ματιά; Θα ντυθούμε καλά, θα βάλουμε γαλότσες ψηλές μέχρι το γόνατο και θα ξεκινήσουμε. Σε λιγότερο από μία ώρα θα είμαστε εκεί». «Ναι» απάντησε ο Φλότι σηκώνοντας τους ώμους, «η χρυσή γίδα εσένα περιμένει. Απ όσο ξέρω, τα οράματα είναι πράγματα που εμφανίζονται στα ξαφνικά και χάνονται. Εγώ πάω για ύπνο. Καληνύχτα σε όλους, κι εσύ, Ιόφα, πρόσεχε καθώς θα γυρίζεις στο σπίτι να μη συναντήσεις τη γίδα και σε τρυπήσει με τα κέρατά της».

16 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 21 Ο Ιόφα σταυροκοπήθηκε μουρμουρίζοντας: «Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία. Έπρεπε να τον δείτε εκείνον τον τύπο: ήταν τρομακτικός». Ο Φλότι βγήκε και τον ακολούθησαν και τ άλλα αδέλφια του. Έμειναν μόνον ο Ιόφα και ο Γκαετάνο, που είχε να κάνει μερικές ερωτήσεις ακόμα στον Κλέτο. Πίστευε πάντα πως εκείνος ο άνδρας ήταν κάτι διαφορετικό από έναν περιπλανώμενο ομπρελά που έκανε την εμφάνισή του κάθε χρόνο με τα πρώτα χιόνια κι έφευγε στα τέλη του Φλεβάρη, μερικές φορές χωρίς να έχει επιδιορθώσει ούτε μία ομπρέλα. Κάθε Σάββατο έβαζε μπουγάδα κι έπλενε κάλτσες, σώβρακα και φανέλα, που τα έβαζε να στεγνώσουν μπροστά στην πόρτα του φούρνου, αφού πρώτα είχαν ψήσει το ψωμί. Οι Μπρούνι τον φιλοξενούσαν όπως έκαναν με οποιονδήποτε τους χτυπούσε την πόρτα αναζητώντας ένα μέρος για να ξαποστάσει τη νύχτα κι ένα πιάτο σούπα. Σε αντάλλαγμα, εκείνος διη γούνταν ιστο ρίες για μέρη μακρινά, για συμβάντα εξαιρετικά, που οι χωρικοί ενός μικρού χωριού δε θα μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν. «Μα καλά, πες μου την αλήθεια, τώρα που μείναμε μόνο οι τρεις μας! Τα πιστεύεις αυτά που έλεγε ο δον Μασιμίνο;» «Φυσικά. Και θα έπρεπε να τα πιστέψεις κι εσύ, Γκαετάνο. Ο αδελφός σου είναι χαζός και νομίζει πως όλα μπορούν να εξηγηθούν με την απλή λογική. Κάνει λάθος. Υπάρχουν πολλά ανεξήγητα γεγονότα, υπάρχει ένας κόσμος γύρω μας που δεν μπορούμε να τον δούμε, αλλά υπάρχει και μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Και υπάρχουν δυνάμεις που καλά θα κάνουμε να μην τις προκαλούμε». «Τότε λοιπόν γιατί ήθελες να έρθει μαζί σου ο Φλότι στο Πρα ντέι Μόντι;» «Το να περπατήσει μες στην καρδιά της νύχτας κάτω από το χιόνι, σ έναν εξοχικό δρόμο προς ένα ερημικό μέρος όπου κατοικεί ένας πανάρχαιος μύθος, θα τον έκανε να καταλάβει πως τη ζωή μας την περιβάλλει ένα μυστήριο».

17 22 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ Ο Γκαετάνο δεν ήταν σίγουρος πως είχε καταλάβει αυτό που ήθελε να του πει ο ομπρελάς, ένιωσε όμως ένα ρίγος στην πλάτη. Ο Ιόφα είχε ανοίξει διάπλατα τα μάτια του που είχαν ασπρίσει από το φόβο και ο Γκαετάνο κατάλαβε. «Γιατί δεν κοιμάσαι εδώ απόψε; Αύριο μπορείς να μου δώσεις ένα χεράκι στο άρμεγμα και μετά κολατσίζουμε: αυγά και παντσέτα, κι ένα ποτήρι από το καινούργιο κρασί». «Για να είμαι ειλικρινής, με τέτοιο παλιόκαιρο δεν μπορώ να πω όχι. Άχυρο υπάρχει ξερό ξερό και η χλαίνη είναι μια χαρά για κουβέρτα. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς;» «Τότε λοιπόν σας καληνυχτίζω», είπε ο Γκαετάνο βγαίνοντας. Μόλις έκλεισε η πόρτα, ο ομπρελάς ξανάρχισε να μιλάει: «Ο δον Μασιμίνο δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος κι εγώ τον γνώρισα την πρώτη φορά που πέρασα από δω, πριν από κάμποσα χρόνια. Μια φορά, στα τέλη Ιουνίου, με τα χωράφια γεμάτα από στάρι ξανθό σαν χρυσάφι και τις κερασιές να γέρνουν κάτω από το βάρος των κόκκινων ώριμων καρπών τους, απείλησε να πέσει σ αυτή την περιοχή μια καταιγίδα πρωτοφανέρωτη: σύννεφα μαύρα σαν το μελάνι με άσπρα ξέφτια και μπουμπουνητά που αντηχούσαν μακριά δεν άφηναν καμία αμφιβολία πως θα έριχνε χαλάζι χοντρό σαν αυγό. Ένα χαλάζι από σφαίρες πάγου θα κατέστρεφε τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς και θα άφηνε πολλές οικογένειες χωρίς ψωμί». Ο Ιόφα ένιωσε λες κι ο άνεμος της καταιγίδας τού πάγωνε τα κόκαλα. «Ο δον Μασιμίνο βγήκε τότε από την κεντρική πόρτα της εκκλησίας και την άνοιξε διάπλατα, έτσι ώστε ακόμα και ο Ιησούς Χριστός στο ιερό να νιώσει τον παγωμένο άνεμο της καταιγίδας, όπως τότε που ήταν καρφωμένος γυμνός στο σταυρό. Κατόπιν, σήκωσε το βλέμμα σ εκείνο τον μαύρο ουρανό και άνοιξε τα μπράτσα του σαν να ήθελε να προστατεύσει ολόκληρο το χωριό. Μουρμούριζε κάτι δεν ξέρω ακριβώς τι προσευχές και εξορκισμούς

18 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 23 μάλλον και παρόλο το κρύο, είχε γίνει μούσκεμα στον ιδρώτα. Τα γόνατά του έτρεμαν από την προσπάθεια, λες και κουβαλούσε στους εύθραυστους ώμους του όλα εκείνα τα φορτωμένα με πάγο σύννεφα.»δεν τον έχασα στιγμή από τα μάτια μου, μένοντας κρυμμένος πίσω από μια κολόνα της στοάς. Στο τέλος, ύστερα από σχεδόν μία ώρα άνισης μάχης με τα στοιχεία της φύσης, ο δον Μασιμίνο τα κατάφερε: ο ουρανός σιγά σιγά άνοιξε, αποκαλύπτοντας μια γαλάζια μπορντούρα. Η καταιγίδα διαλύθηκε, ο κεραυνός χάθηκε μακριά. Τον είδα να καταρρέει λιπόθυμος στο έδαφος. Όταν συνήλθε, δεν υπήρχε άλλος δίπλα του παρά μονάχα εγώ. Κατάφερε να ψελλίσει: Αν παραδεχόμουν την ήττα μου, θα είχε συμβεί μια καταστροφή, μια συμφορά. Κι εγώ δεν είχα αμφιβολία πως έλεγε την καθαρή αλήθεια. Τώρα λοιπόν καταλαβαίνεις γιατί πιστεύω απόλυτα όσα έλεγε. Ακόμα κι όταν μιλούσε για κείνη την προσωποποίηση του Σατανά: τη χρυσή γίδα!» Όταν ο Γκαετάνο έφτασε στην πόρτα του σπιτιού και γύρισε πίσω να κοιτάξει το στάβλο, είδε το αχνό φως της λάμπας που τον έβαφε κόκκινο να σβήνει απότομα.

19 2 Την άλλη μέρα, λίγο πριν από το χάραμα, το χιόνι έγινε πιο απαλό και ανάλαφρο και στο τέλος λεπτό σαν σκόνη. Με το που ξημέρωσε, σταμάτησε τελείως να χιονίζει. Οι άνδρες σηκώθηκαν νωρίς, πήραν τα φτυάρια και άρχισαν να ανοίγουν πέρασμα προς το δρόμο. Ο Ιόφα βοήθησε τον Γκαετάνο ν αρμέξει τις αγελάδες και στη συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι και κολάτσισαν: αυγά και παντσέτα κι ένα κομμάτι ψωμί ζεσταμένο στα κάρβουνα. Ο άνδρας που είχε εμφανιστεί την προηγούμενη νύχτα στην ταβέρνα της Μπάσα δεν ξαναφάνηκε στο χωριό, κι έτσι κάποιοι από εκείνους που ήταν παρόντες και έπαιζαν χαρτιά άρχισαν να αμφιβάλλουν αν πράγματι τον είχαν συναντήσει κι είχαν ακούσει τα λόγια του. Τα παιδιά του χωριού μπόρεσαν να βγουν για να πάνε στο σχολείο μόνο αφού πέρασε το «γεράκι» που το έσερναν τρία ζευγάρια βόδια και άνοιξε το δρόμο. Το έλεγαν έτσι γιατί είχε δυο μεγάλες ξύλινες τάβλες δεξιά κι αριστερά, ακριβώς σαν τις φτερούγες του γερακιού, για να μαζεύει το χιόνι στα πλάγια του δρόμου. Οι πιο φτωχοί δεν είχαν φάει τίποτα για πρωι νό και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι ζητιανεύοντας ένα κομμάτι ψωμί. Φορούσαν χοντροπάπουτσα από δέρμα αγελάδας, που μούσκευαν αμέσως και στη συνέχεια στένευαν και πίε-

20 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 25 ζαν τα ξυλιασμένα τους πόδια. Οι πιο τυχεροί κάτι έπαιρναν, άλλοι όμως εισέπρατταν μόνο καμιά βρισιά ή κλοτσιά στον πισινό. Κατά τα άλλα, στο σχολείο τα παιδιά πήγαιναν ευχαρίστως, γιατί εκεί μια ωραία πήλινη σόμπα Μπέκι σκόρπιζε ζεστασιά κι ένα άρωμα από ξύλο βελανιδιάς. Ήταν δύσκολα χρόνια: όψιμες παγωνιές την άνοιξη και χαλάζια το καλοκαίρι είχαν αποδεκατίσει τις σοδειές, κι εδώ και καιρό δεν υπήρχε πια ο δον Μασιμίνο να πολεμάει με γυμνά χέρια την καταιγίδα. Αναπαυόταν στο παλιό νεκροταφείο, στη σκιά μιας βελανιδιάς που φύτρωσε τυχαία από ένα πεταμένο βελανίδι. Στο χωριό έλεγαν ιστορίες για όλα, κι έτσι υπήρχε μία και γι αυτό. Ο δον Μασιμίνο είχε ζήσει σε όλη του τη ζωή μέσα στη φτώχεια και μολονότι ήταν εφημέριος και απολάμβανε ένα γενναιόδωρο μισθό κληρικού που προερχόταν από πέντε ιδιοκτησίες, δεν είχε ποτέ επιτρέψει στον εαυτό του τίποτε άλλο πέρα από τα απολύτως απαραίτητα και είχε μοιράσει τα υπόλοιπα ανάμεσα στους φτωχούς και στην επισκοπή. Θέλησε να ταφεί τυλιγμένος σε ένα απλό σάβανο, χωρίς καν φέρετρο, γιατί μ εκείνα τα χρήματα θα μπορούσε να αγοραστεί αρκετό σιτάρι για να χορτάσει μια οικογένεια για μια βδομάδα. Όμως το Κακό, που εκείνος το είχε νικήσει τόσες φορές, είχε επιτεθεί στον τόπο της τελευταίας του κατοι κίας. Είχε κάνει να μεγαλώσουν τσουκνίδες και ζιζάνια πάνω στον τάφο του κι ένα φίδι μαύρο σαν το μελάνι είχε φτιάξει εκεί τη φωλιά του, έτσι ώστε κανένας δεν τολμούσε να πλησιάσει για να καθαρίσει λίγο ή για να αποθέσει ένα μπουκέτο αγριολούλουδα. Μια μέρα όμως, μία ασπρόμαυρη κίσσα έκρυψε εκεί ένα βελανίδι, που έβγαλε αμέσως ρίζες και μεγάλωσε σε συντομότατο χρονικό διάστημα, απλώνοντας έναν πράσινο θόλο πάνω από τον τάφο. Τα ζιζάνια και οι τσουκνίδες πέθαναν και στη θέση τους φύτρωσε μια πρασινάδα σμαραγδένια, απαλή σαν τρίχωμα γάτας. Ένα γεράκι άρπαξε το φίδι

21 26 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ καθώς έβγαινε από τη φωλιά του και το κατασπάραξε. Από εκείνη τη μέρα, κάθε άνοιξη ο ταπεινός τάφος του δον Μασιμίνο σκεπαζόταν από μαργαρίτες. Αυτή ήταν μία από τις πολλές ιστορίες που ο κόσμος έφτιαχνε για να παρηγοριέται, για να ξεγελιέται πως κάποιος τον σκεφτόταν τις στιγμές της θλίψης, της πείνας και της απελπισίας. Οι πιο φτωχές οικογένειες αντιμετώπιζαν το χειμώνα σαν θεϊκή κατάρα, μέσα σε τρώγλες όπου τις νύχτες πάγωνε ακόμα και το κάτουρο, και τα ροζάρια των γυναικών δεν μπορούσαν να τις προστατέψουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Τα πιο μικρά παιδιά αδυνάτιζαν γιατί οι μητέρες δεν είχαν γάλα και σέρνονταν καχεκτικά και εύθραυστα μέχρι να τα πάρει ένας κακός πυρετός. Οι γυναίκες δεν έκλαιγαν πια. Άνοιγαν το παράθυρο ώστε η ψυχούλα του μικρού να μπορέσει να πετάξει στον ουρανό και μουρμούριζαν: «Πήγε στον Παράδεισο», σαν να ήθελαν να πουν πως εκείνο είχε πάψει να υποφέρει, ενώ οι ίδιες όχι. Γι αυτές θα έρχονταν καινούργιες εγκυμοσύνες, καινούργιες δοκιμα σίες, άλλα παιδιά που θα ούρλιαζαν από την πείνα μέχρι να χάσουν τη φωνή τους, γιατί οι άνδρες σε ό,τι αφορούσε εκείνο το πράγμα δεν το έβαζαν ποτέ κάτω και δεν έφτανε να κλείσεις τα μάτια και να πεις το ροζάριο για να μη μείνεις έγκυος. Αυτά ήταν τα σπίτια των εργατών γης, ανθρώπων που δούλευαν με τη μέρα και χρεώνονταν το χειμώνα για όσο καιρό το μαγαζί τούς έκανε πίστωση, ελπίζοντας να ξεπληρώσουν το χρέος με την επιστροφή της άνοιξης και με την πιθανότητα κάποιας δουλειάς. Οι Μπρούνι κατοικούσαν στο ίδιο σπίτι και δούλευαν στο ίδιο κτήμα εδώ κι εκατό χρόνια, μπορεί όμως και περισσότερο. Κατά βάθος, κανένας δεν κρατούσε λογαριασμό και κανένας δε θυμόταν από πού είχαν έρθει. Δεν είχαν λεφτά,

22 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 27 αλλά δεν υπέφεραν ποτέ από την πείνα: το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί, το προσούτο και το σαλάμι δεν τους είχαν λείψει ποτέ, γιατί το αφεντικό ζούσε στην Μπολόνια, ο επιστάτης έκανε την εμφάνισή του κάθε φορά που πέθαινε κάποιος πάπας και οι Μπρούνι έπαιρναν ό,τι τους χρειαζόταν για να διατηρούν τις δυνάμεις τους. Παρ όλα αυτά, όσο δυσκόλευαν τα χρόνια, ακόμα κι ο αφέντης είχε γίνει πιο απαιτητικός. Την προηγούμενη χρονιά, όταν ο γερο-καλίστο είχε πάει στην πόλη με τη φοράδα και το κάρο για να κάνει μαζί του τους λογαριασμούς, τον άκουσε να του λέει πως έπρεπε να αρκεστούν στο μισό σιτάρι και στο μισό καλαμπόκι και λαμβάνοντας υπόψη πώς είχαν πάει τα πράγματα, έπρεπε κανείς να περιμένει πως το ίδιο θα ίσχυε και για τη χρονιά που είχε μόλις ξεκινήσει. Γι αυτό όλο και ανέβαλλε τη μέρα που έπρεπε να πάει στην πόλη. Η Κλέριτσε συνέχιζε να του λέει: «Καλίστο, πότε θα πάτε να κάνετε τους λογαριασμούς με τον αφέντη;» Κι εκείνος απαντούσε: «Μια από αυτές τις μέρες, Κλέριτσε, μια από αυτές τις μέρες». Όμως τώρα πια τόσο το κίτρινο αλεύρι όσο και το άσπρο είχαν τελειώσει και ήταν πλέον ανάγκη για τον αρχηγό της οικογένειας να ζέψει τη φοράδα, να φορέσει το σακάκι του από καφετί βελούδο και το πουκάμισο από άσπρο καννάβι και να πάει να βρει το συμβολαιογράφο Μπαρζίνι. Η Κλέριτσε τον χαιρέτησε από την άκρη του δρόμου κουνώντας ένα άσπρο μαντιλάκι, σαν να έφευγε για τον πόλεμο. Γύρισε το σούρουπο κακοδιάθετος. Κάθισε στο τραπέζι κι έφαγε με τη μούρη μέσα στο πιάτο, χωρίς να βγάλει λέξη, μέχρι που ο Γκαετάνο αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή: «Λοιπόν, πώς τα πήγατε με τον αφέντη;» «Άσχημα», αποκρίθηκε ο γέρος, «είπε πως η χρονιά ήταν κακή και πως για φέτος θα πρέπει να φάμε μπομπότα από καλαμπόκι».

23 28 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ «Τι πράγμα;» απάντησε ο Γκαετάνο. «Δουλέψαμε σαν ζώα έξι άνθρωποι ολόκληρο το χρόνο κι έχει το θράσος να μας βάζει να φάμε καλαμπόκι σαν να είμαστε κότες; Πάω στοίχημα πως εκείνος τρώει άσπρο ψωμί, αυτός που δεν έκανε ποτέ τίποτα. Μα καλά, τι σόι λογαριασμούς σάς έδειξε;» «Τους λογαριασμούς με τα έσοδα και τα έξοδα. Λέει πως έχουμε ζημιά». «Κι εσείς δεν είπατε τίποτα;» «Και τι μπορούσα να του πω; Αυτός είναι μορφωμένος κι εμείς αγράμματοι. Όπως λέει και η παροιμία: χαρτιά γραμμένα στόματα βουλωμένα». «Αν δεν έχετε αντίρρηση, μπορώ να πάω εγώ αύριο πάλι στον αφέντη. Θα πάω με τον Ιόφα και το κάρο του και να δείτε πως ό,τι και να γίνει, θα γυρίσω με το στάρι μας!» «Κάνε ό,τι θέλεις», απάντησε ο γέρος, «αν έχεις διάθεση, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Το σημαντικό είναι να φέρεις στο σπίτι στάρι, μα να δεις πως τα πράγματα δε θα είναι εύκολα». Ξανάρχισε να τρώει σιωπηλός τη σούπα του κι όταν τελείωσε, σηκώθηκε και πήγε για ύπνο. Ο Γκαετάνο ήταν ένας άνδρας με κάτι πλάτες σαν ντουλάπα και ήταν αποφασισμένος να φέρει σε πέρας αυτό που ανέλαβε. Το άλλο πρωί με το ξημέρωμα, καβάλησε το ποδήλατο και πήγε στο σπίτι του Ιόφα, του καροτσέρη. Τον βρήκε να ξυστρίζει το άλογο και να του ετοιμάζει τη βρόμη. «Χρειάζομαι να μου κάνεις μια εξυπηρέτηση», του είπε. «Σήμερα δεν μπορώ, έχω να κουβαλήσω ένα φορτίο με χαλίκι από το ποτάμι για να το στρώσουν στον επαρχιακό δρόμο». «Πας αύριο. Σήμερα σε χρειάζομαι κι εσένα και το κάρο σου». «Και πού είναι να πάμε;» «Στην πόλη, στο συμβολαιογράφο».

24 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 29 «Και τι χρειάζεσαι το κάρο; Δεν μπορείς να πας με το ποδήλατο και φόρεσες τα καλά σου;» «Όχι. Δεν μπορώ να κουβαλήσω δύο τόνους στάρι στο ποδήλατο». «Και ποιος θα σου δώσει δυο τόνους στάρι, ο αφέντης;» «Μάλιστα, αυτός. Είπε στον πατέρα μου πως του χρωστάμε και πως για φέτος πρέπει να φάμε μόνο καλαμπόκι όπως οι κότες. Θα του στρίψω το λαρύγγι σαν κοτόπουλο, αν δε μου δώσει το στάρι. Πώς μπορούμε να δουλεύουμε δώδεκα, δεκατέσσερις ώρες τη μέρα τρώγοντας μπομπότα από καλαμπόκι; Λοιπόν τι λες; Θα έρθεις ή όχι;» Ο Ιόφα το σκέφτηκε καλά καλά, έκανε κάτι υπολογισμούς, κοίταξε το ρολόι που είχε στο τσεπάκι του, κούνησε το κεφάλι και απάντησε: «Είσαι ξεροκέφαλος σαν μουλάρι, μα είμαστε φίλοι και δεν μπορώ να σου αρνηθώ. Εσύ είσαι έτοιμος έτσι όπως είσαι;» «Μάλιστα, γιατί; Δεν είμαι εντάξει;» «Μια χαρά είσαι, μοιάζεις με μιλόρδο. Δώσε μου λίγη ώρα να ζέψω το άλογο και ξεκινάμε». Ο Γκαετάνο τον βοήθησε να ζέψει το άλογο στο κάρο, να δέσει τα χάμουρα και στο μεταξύ έλεγε: «Κοίτα, δεν το κάνεις και τζάμπα. Θα σου δώσω δυο μόδια στάρι* κι έτσι θα μπορείς να φτιάχνεις ψωμί για κάμποσο καιρό». Όταν όλα ετοιμάστηκαν, ανέβηκαν στην καρότσα και ο Ιόφα τράβηξε τα γκέμια του αλόγου του που ξεκίνησε. Πήραν το δρόμο της Φόσα Βέκια κι όταν ο ήλιος σηκώθηκε, είχαν σχεδόν φτάσει στη βία Εμίλια. Συνάντησαν κι άλλα κάρα που πηγαινοέρχονταν, γιατί ανάμεσα στ άλλα ήταν Τρίτη, μέρα παζαριού. Είδαν να περνάει κι ένα αυτοκίνητο, ένα Φίατ Τίπο 3, μαύρο, καταπιτσιλισμένο από τις λάσπες, που κορνάριζε δυνατά προσπαθώ- * Περίπου εκατόν είκοσι κιλά. (Σ.τ.Μ.)

25 30 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ ντας να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στα κάρα και στα υποζύγια. «Και να σκεφτείς», είπε ο Ιόφα, «πως υπάρχει κόσμος που είναι σε θέση να αγοράσει ένα τέτοιο. Ποιος ξέρει πόσο να κοστίζει» «Θα σου πω εγώ πόσο κοστίζει», απάντησε ο Γκαετάνο. «Δώδεκα χιλιάδες λιρέτες, σχεδόν όσο και το κτήμα μας». «Δεν το πιστεύω, ορκίσου». «Σου τ ορκίζομαι. Το κτήμα μας κοστίζει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες λιρέτες, αλλά είναι πάνω από διακόσια στρέμματα και δίνει ψωμί σε τόσο κόσμο. Αν είχα λεφτά, θα αγόραζα το κτήμα μας, όχι αυτοκίνητο. Κι έτσι, δε θα είχαμε πια αφεντικό που να μας λέει τι να κάνουμε και τι όχι. Ο πατέρας μου μας έλεγε πως όταν ήμασταν μικροί κι ερχόταν ο επιστάτης, μας έκρυβαν στον αχυρώνα, γιατί εκείνος βροντοφώναζε: Πολλά στόματα για φαγητό και λίγα χέρια για δουλειά, και μετά πήγαινε κι έδινε αναφορά στον αφέντη». «Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε να αποκτήσεις λεφτά για να το αγοράσεις ή κάποιο άλλο, ακόμα μεγαλύτερο». «Δεν το πιστεύω. Για να βάλω στην άκρη δεκαπέντε χιλιάδες λιρέτες, δε θα μου έφταναν ούτε δέκα ζωές. Μόνον όποιος έχει λεφτά μπορεί να κάνει κι άλλα λεφτά. Όποιος δεν έχει, να λέει δόξα τω Θεώ αν τα καταφέρνει να τρώει αρκετά και να χορταίνει την οικογένειά του. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν μπορούσα να το αποκτήσω, δε θα ήθελα μεγαλύτερο κτήμα αλλά το δικό μας, γιατί ξέρω τι φυτρώνει καλά σε ένα μέρος και τι σε ένα άλλο. Ξέρω πότε ωριμάζει το στάρι και πότε τα φρούτα, ανάλογα με τη χρονιά και την έκθεση στον ήλιο. Ξέρω πότε πρέπει να ρίξεις λίπασμα και πόσο νερό χρειάζεται το κάθε φυτό. Η γη, αν τη μάθεις καλά, δε σε προδίδει ποτέ. Αν έχεις γη, ξέρεις πως δε θα υποφέρεις ποτέ από πείνα, πως θα έχεις κρέας και γάλα και τυρί και αυγά, ξύλα για να ζεσταθείς το χειμώνα και φρέσκο νερό για το καλοκαίρι, και κρασί και ψωμί και μαλλί να ξάνεις και καννάβι

26 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 31 να υφάνεις. Εγώ την αγαπάω τη γη, Ιόφα, καταλαβαίνεις;» «Ναι, το καταλαβαίνω καλά, κι ας είμαι καροτσέρης όπως ήταν ο πατέρας μου και ο παππούς μου πριν από μένα. Κι εγώ το αγαπάω το κάρο μου και το προσέχω και το χω σκεπασμένο για να μην πιάσει νερό και χιόνι, και κυρίως αγαπάω το άλογό μου, έτσι δεν είναι, Μπίτζο;» είπε ακουμπώντας τα χαλινάρια στην πλάτη του ζώου. Μ αυτά και με τ άλλα, λίγο καλπάζοντας και λίγο προχωρώντας αργά, σε δύο ώρες έφτασαν στο Μπόργκο Πανιγκάλε. Σ όλη του τη ζωή ο Γκαετάνο είχε βρεθεί στην Μπολόνια με τον πατέρα του τρεις φορές όλες κι όλες, όμως ο Ιόφα ήξερε καλά το δρόμο γιατί δούλευε εδώ και χρόνια μεταφέροντας τις σοδειές στις αποθήκες του συμβολαιογράφου όχι μόνο από το κτήμα των Μπρούνι, αλλά κι από πολλά άλλα, τα οποία ο συμβολαιογράφος είχε στην κατοχή του στην περιοχή. Τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά ανάμεσα στη βία Μπαστάρντα, την Παναγία την Ελεούσα και τη Φόσα Βέκια. Σταμάτησε στη γέφυρα Ποντελούνγκο ώστε ο συνταξιδιώτης του να μπορέσει να τη θαυμάσει. Στον Γκαετάνο φαίνονταν σκέτο θαύμα οι μεγάλες καμάρες που διαδέχονταν η μία την άλλη διασχίζοντας τον Ρένο και κουβαλώντας στην πλάτη τους τη βία Εμίλια με όλα τα κάρα, τα άλογα, ακόμα και μερικά αυτοκίνητα. Όμως περισσότερο απ όλα του άρεσαν οι δυο πέτρινες σειρήνες με το σώμα γυναίκας και την ουρά ψαριού, που βρίσκονταν στις δυο κολόνες της εισόδου, γιατί ήταν γυμνές από τη μέση κι επάνω και είχαν κάτι στήθια να μένεις με το στόμα ανοιχτό. «Μην τις κοιτάζεις τόσο πολύ!» έκανε ο Ιόφα. «Μετά πρέπει να πας στον παπά να εξομολογηθείς!» «Α!» απάντησε ο Γκαετάνο. «Τι νομίζεις; Και στον παπά αρέσουν κάτι τέτοια στήθια και ο πατέρας μου λέει πως ο δον Μασιμίνο, παρόλο που ήταν σκέτος άγιος, όταν περνούσε από μπροστά του ένας ωραίος κώλος ή δυο τέτοια βυζιά, τους έριχνε τη ματιά του κι ας μην το ήθελε, κι αν μια ωραία

27 32 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ παντρεμένη πήγαινε να εξομολογηθεί, δεν του αρκούσε να ακούει τις αμαρτίες που είχε κάνει, ήθελε να μάθει και τις λεπτομέρειες προτού της δώσει άφεση: και πού σου το έβαλε, κι εσύ από πού τον πήρες και ούτω καθεξής, καταλαβαίνεις;» Ο Ιόφα άρχισε να γελάει. «Στην πλατεία έχεις πάει ποτέ;» «Όχι, στην πλατεία όχι». «Λοιπόν, στην πλατεία υπάρχει το σιντριβάνι με το γίγαντα: έναν άνδρα ψηλό σχεδόν τρία μέτρα, που κρατάει στα χέρια του μια τρίαινα, ολοτσίτσιδος, και που του φαίνονται όλα, μα όλα σου λέω». «Έχω ακούσει να λένε γι αυτόν». «Λοιπόν, για μένα είναι ντροπή: ένας άνδρας γυμνός στη μέση της πλατείας, να τον βλέπουν τα παιδιά. Κι έπειτα, έχει κι εκεί σειρήνες σαν κι αυτές εδώ, που όμως φτύνουν νερό από τα βυζιά τους». «Ενδιαφέρον μου φαίνεται. Σήμερα όμως δεν μπορούμε να πάμε. Έχουμε άλλη δουλειά. Πάμε τώρα να βρούμε τον συμβολαιογράφο Μπαρζίνι». Ο Ιόφα έβγαλε μια φωνή στο άλογό του και ξανάρχισαν το ταξίδι τους, διασχίζοντας τη γέφυρα και συνεχίζοντας προς την πύλη. Υπήρχαν λαχανόκηποι και σπίτια δεξιά κι αριστερά, ενώ πίσω τους το καμπαναριό της εκκλησίας του Μπόργκο έμοιαζε να τους παρακολουθεί από απόσταση. Σιγά σιγά καθώς πλησίαζαν στον προορισμό τους, ο Γκαετάνο γινόταν όλο και πιο νευρικός και κάποιες στιγμές φαινόταν σαν να το είχε μετανιώσει που αποφάσισε να αντιμετωπίσει το αφεντικό. «Ας ελπίσουμε μόνο να τον βρούμε», είπε ο Ιόφα, «αλλιώς πάει να πει πως κάναμε όλο αυτό το ταξίδι τζάμπα». «Θα τον βρούμε, θα τον βρούμε», απάντησε ο Γκαετάνο, «δεν πρόκειται να μου ξεφύγει. Κι αν δεν τον βρω, θα καθίσω μπροστά στην πόρτα του και θα περιμένω μέχρι να τον δω να έρχεται».

28 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 33 «Κοίτα, το τραμ!» αναφώνησε ο καροτσέρης δείχνοντας ένα σκούρο πράσινο όχημα που έτρεχε κροταλίζοντας πάνω σε κάτι ράγες. «Το ξέρω», απάντησε ξερά ο Γκαετάνο. «Καλά. Το γραφείο του συμβολαιογράφου είναι αμέσως μετά τη στάση, στα δεξιά, στην πόρτα με τις λεοντοκεφαλές». Σταμάτησαν. Ο Γκαετάνο κατέβηκε, έστρωσε τα ρούχα του και τράβηξε το χερούλι του κουδουνιού. Η πόρτα άνοιξε κι εμφανίστηκε ο θυρωρός. «Ποιον γυρεύεις;» ρώτησε στα μπολονιέζικα. «Τον συμβολαιογράφο Μπαρζίνι», απάντησε ο Γκαετάνο στην ίδια γλώσσα, αλλά με μια προφορά πιο επαρχιώτικη. «Έχεις ραντεβού μαζί του;» «Τι είναι πάλι αυτό;» Ο θυρωρός κούνησε το κεφάλι. «Ρώτησες το συμβολαιογράφο αν μπορούσε να σε δεχτεί σήμερα αυτή την ώρα;» «Εγώ ζω στην εξοχή και στο σπίτι μου το έχουμε συνήθειο να τους δεχόμαστε όλους, είτε μέρα είναι είτε νύχτα. Πείτε του πως είμαι ο Μπρούνι Γκαετάνο, ο γιος του Καλίστο. Είμαστε κολίγοι του. Να δείτε που θα με δεχτεί». Ο θυρωρός κούνησε το κεφάλι και ανέβηκε τις σκάλες σέρνοντας τα πόδια του. Ύστερα από λίγη ώρα και ήχους πόρτας που άνοιγε και έκλεινε κι ύστερα άνοιγε ξανά, τον φώναξε από το πάνω μέρος της σκάλας. «Ανέβα, ο συμβολαιογράφος θα σε δεχτεί». Ο Γκαετάνο πήρε βαθιά ανάσα και ανέβηκε στον δεύτερο όροφο. Ύστερα από λίγο μπήκε στο γραφείο. Χαιρέτησε και έβγαλε το καπέλο του. Ο Μπαρζίνι, ένας άνδρας μικρόσωμος και παχουλός, καθόταν σε μια μεγάλη καρέκλα με μπράτσα πίσω από ένα μεγάλο γραφείο. Ο Γκαετάνο απόρησε. Περίμενε κάποιον πιο μεγαλόσωμο, με ένα ωραίο ανασηκωμένο στις άκρες μουστάκι και με μαλλιά κομμένα κοντά και χτενισμένα με μπριγιαντί-

29 34 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ νη, κάποιον που να προκαλεί σεβασμό κι ίσως φόβο. Κάποιον που να φαινόταν πως είναι αφεντικό δεκαπέντε μεγάλων κτημάτων. Με λίγα λόγια, από μιαν άποψη απογοητεύτηκε. Ο συμβολαιογράφος έγραφε κάτι σε ένα χαρτί και χωρίς να σηκώσει το βλέμμα, ρώτησε: «Τι θέλεις;» «Θέλω το στάρι μου». Ο Μπαρζίνι σήκωσε το κεφάλι και έβγαλε τα γυαλιά. «Τι είπες;» «Πως θέλω το στάρι μου. Είπε ο πατέρας μου πως για φέτος πρέπει να φάμε μπομπότα από καλαμπόκι». «Πράγματι. Έχετε παθητικό. Το εξήγησα ήδη στον πατέρα σου και δε σκοπεύω να το κάνω ξανά και σ εσένα». Ο Γκαετάνο σταύρωσε τα χέρια και τα μανίκια του σακακιού του φούσκωσαν από τους μυς του. «Το μόνο που ξέρω εγώ είναι πως κουβαλήσαμε είκοσι κάρα στάρι και το φέραμε στην αποθήκη σας, εδώ στην Μπολόνια, και ο Ιόφα, δηλαδή ο Τζουζέπε, δηλαδή ο καροτσέρης, τα μέτρησε ένα προς ένα. Το πήρατε όλο. Εμένα δε με νοιάζει τι λένε οι λογαριασμοί, εγώ θέλω μόνο ό,τι μας χρειάζεται για να φτιάξουμε ψωμί: το έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να δουλέψουμε. Τριάντα σακιά: ούτε ένα περισσότερο ούτε ένα λιγότερο». «Βγες αμέσως έξω, ανάγωγε!» «Κύριε αφέντη, εγώ ζήτησα απλώς αυτό που μας χρειάζεται για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το ξημέρωμα μέχρι το άλλο ξημέρωμα, όλες τις μέρες του χρόνου, ακόμα και τις Κυριακές, γιατί τα χωράφια δεν περιμένουν και οι δουλειές πρέπει να γίνουν». «Βγες αμέσως έξω, αλλιώς φωνάζω το θυρωρό». «Με είπατε ανάγωγο, όμως αν δεν πάρω αυτό που σας ζήτησα με το καλό, θα μου το δώσετε με το άγριο και τότε θα δείτε πώς είναι ένας αληθινός ανάγωγος. Μα τον Θεό, σας ορκίζομαι πως αν ο θυρωρός τολμήσει να περάσει αυτή την πόρτα, θα τον γκρεμίσω από τις σκάλες και πίσω του θα γκρε-

30 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 35 μίσω κι εσάς!» φώναξε δυνατά και χτύπησε με τη γροθιά του το τραπέζι τόσο δυνατά, ώστε αναπήδησαν πένες, καλαμάρια, ακόμα κι η λάμπα από γυαλιστερό ορείχαλκο που πρέπει να ήταν αρκετά βαριά. Ο Μπαρζίνι έγινε κάτασπρος, κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω τον αγριάνθρωπο που είχε μπροστά του και κατάλαβε πως μιλούσε σοβαρά. Πήρε βαθιά ανάσα, προσπάθησε να κρύψει το φόβο του και να φανεί αδιάφορος και είπε: «Το κάνω για κείνον τον καλό άνθρωπο, τον πατέρα σου, όχι για σένα, και μάλιστα από καθαρή γενναιοδωρία, όχι για τίποτ άλλο. Αν ήθελα, θα μπορούσα να καλέσω τους χωροφύλακες και να βάλω να σε χώσουν στη φυλακή, τι νομίζεις;» Ο Γκαετάνο τον κοίταξε με μια έκφραση που δεν προμήνυε τίποτα καλό, στη συνέχεια κοίταξε το βαρύ πρες παπιέ που ήταν ακουμπισμένο στο γραφείο, έτσι, τυχαία, και μετά πάλι το συμβολαιογράφο, κι αυτό ήταν αρκετό. «Τριάντα σακιά είπες» «Μάλιστα, κύριε». Ο Μπαρζίνι έγραψε βιαστικά δυο γραμμές στο χαρτί με τη φίρμα του και έβαλε την υπογραφή του. Πέρασε από πάνω το στυπόχαρτο και έδωσε την εντολή παραλαβής στον Γκαετάνο. «Και πώς θα τα πας στο σπίτι σου όλα αυτά τα σακιά;» «Έχω το κάρο κάτω που με περιμένει». «Α!» έκανε ο Μπαρζίνι θυμωμένος. «Λοιπόν, μ αυτή την εντολή πήγαινε στις αποθήκες του Μπόργκο, πάρε τα σακιά και χάσου από τα μέρη μας». «Σας ευχαριστώ, κύριε αφέντη. Και αν δεν ξανασυναντηθούμε, σας εύχομαι καλό θάνατο». Ο Μπαρζίνι αναπήδησε χωρίς να σκεφτεί πως, κατά βάθος, αυτή ήταν στην πραγματικότητα μια ευχή. Για ανθρώπους που είχαν συνηθίσει να περιμένουν κυρίως αναποδιές από τη ζωή, η ιδέα να τους περιμένει τουλάχιστον ένας καλός θάνατος ήταν μια σκέψη παρηγορητική. Ο συμβολαιογράφος,

31 36 ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ αντίθετα, βάζοντας το χέρι κάτω απ το γραφείο του, έπιασε τα γεννητικά του όργανα σε μια κίνηση εξορκισμού και ψέλλισε: «Πήγαινε, πήγαινε, έχω δουλειά». «Συνέβη κάτι;» ρώτησε ο θυρωρός βλέποντας τον Γκαετάνο να κατεβαίνει τις σκάλες. «Άκουσα να γίνεται χαμός». «Τίποτα, είχαμε μια μικρή διαφωνία, αλλά όλα πήγαν καλά, δόξα τω Θεώ». Ο Ιόφα τον είδε να καταφτάνει χαμογελαστός και σχεδόν δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Λοιπόν, πώς πήγε;» Ο Γκαετάνο του ανέμισε στο πρόσωπο την εντολή παράδοσης. «Το ξέρεις πως δε γνωρίζω γράμματα», είπε ο Ιόφα. Ο Γκαετάνο διάβασε με επισημότητα: «Δίνω εντολή να παραδοθούν στο φέροντα την παρούσα, Μπρούνι Γκαετάνο, τριάντα σακιά σιτάρι τα οποία θα παραληφθούν αμέσως. Υπογραφή Μπαρζίνι». «Ε λοιπόν, πρέπει να μου τα διηγηθείς όλα με το νι και με το σίγμα!» αναφώνησε ο Ιόφα ενώ ανέβαινε στο κάρο κι έστριβε το άλογο προς τη μεριά του Μπόργκο. Ο Γκαετάνο δεν περίμενε να του το ξαναπούν κι άρχισε να διηγείται: «Τον βρήκα μπροστά μου, καθισμένο σ εκείνη την καρέκλα σαν βασιλιά στο θρόνο του μπορείς να το φανταστείς» «Κι εσύ;» ρωτούσε ο Ιόφα. «Κι εσύ; Τι έκανες;» Η ιστορία διανθιζόταν με φανταστικές λεπτομέρειες σιγά σιγά καθώς ξετυλιγόταν η αφήγηση του Γκαετάνο, ο οποίος έπρεπε να προσέξει μόνο ένα θέμα: να μη ζωγραφίσει πολύ μελανά τη μορφή του αφέντη, γιατί ο Ιόφα τον ήξερε καλά και τον είχε δει πολλές φορές, ακόμα και στο χωριό τον είχαν δει κάμποσοι σ ένα σωρό περιστάσεις. Στην αποθήκη κανένας δεν έφερε δυσκολίες μπροστά στο χαρτί με την υπογραφή του συμβολαιογράφου, όμως ο Γκαε τάνο αναγκάστηκε να κουβαλήσει στην πλάτη του και

32 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΡΟΥΝΙ 37 τα τριάντα σακιά, γιατί ο Ιόφα ήταν πολύ μικροκαμωμένος κι επιπλέον κουτσός και οι εργάτες της αποθήκης ούτε που διανοήθηκαν να τους δώσουν ένα χεράκι. Ο καθένας έπρεπε να τα βγάλει πέρα για λογαριασμό του. Όμως άξιζε τον κόπο. Ο Γκαετάνο πρόσφερε στον αμαξά του ένα πιάτο πολέντα με χοιρινά παϊδάκια στην ταβέρνα του Λαβίνο, γιατί τα είχαν κερδίσει με την αξία τους τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, κι ύστερα πήραν το δρόμο για το σπίτι, για να προλάβουν να φτάσουν προτού σκοτεινιάσει. Τους υποδέχτηκαν θριαμβευτικά. Όλοι οι άνδρες του σπιτιού βγήκαν για να οδηγήσουν το κάρο κάτω από το υπόστεγο και το ξεφόρτωσαν μέσα σε μισή ώρα. Φυσικά, κάλεσαν τον Ιόφα να μείνει για βραδινό. Όταν κάθισαν στο τραπέζι, η Κλέριτσε είπε την προσευχή και ο Καλίστο έδωσε εντολή να πάνε στο στάβλο λίγη σούπα κι ένα ποτήρι κρασί στον ομπρελά, που ακόμα δεν έδειχνε ούτε σημάδια ούτε καμιά διάθεση να ξαναπάρει το δρόμο του.

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Θεατρικό Ηλίας Ξανθούλα παππούς γιαγιά μαμά αρκούδα αρκουδάκι Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Παππούς: Καλώς τα παιδιά! Γιαγιά: Καλώς τα εγγονάκια μας. Ηλίας: Γεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα