Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 04-2012"

Transcript

1 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία Ιανουαρίου 2013

2 Πρόσφατες εξελίξεις Η περίοδος των επαναλαµβανόµενων «θρίλερ» στον ελληνικό και διεθνή πολιτικό και οικονοµικό χώρο. «Στο παρά πέντε» αποφάσεις για διάσωση της Ελληνικής Οικονοµίας. Απόφαση που σηµατοδοτεί την ισχυρότερη εκδήλωση για παραµονή στη ζώνη του Ευρώ. Θετική εκτίµηση των αγορών για το µειωµένο πλέον επίπεδο ρίσκου των ελληνικών χρεογράφων. Σηµαντικές ζηµίες όσων στοιχηµάτισαν υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας.

3 Στοιχεία που προοιωνίζονται ανάκαµψη της οικονοµίας Ø Αισθητή βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος Ø Βελτίωση στο πρωτογενές έλλειµµα. Ø Σηµαντική βελτίωση στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Ø Προβλεπόµενη αύξηση του τουριστικού ρεύµατος. Ø Φαίνονται πλέον προσεγγίσιµοι στόχοι όπως: η ανακοπή της ύφεσης, η εµπέδωση θετικών ισοζυγίων, η ανάσχεση του ρυθµού αύξησης της ανεργίας.

4 Προοπτικές της Ελληνικής οικονοµίας για το 2013 Μεταφερόµενη ύφεση (carry-over) από το 2012 της τάξεως του 3% περίπου. Νέα µείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (που στο σηµερινό πρότυπο της Οικονοµίας τροφοδοτεί τα ¾ του ΑΕΠ). Η Ελληνική Οικονοµία εισέρχεται στο 2013 µε την προοπτική µιας ηπιότερης µεν αλλά συνεχιζόµενης για έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης.

5 Προοπτικές της Ελληνικής οικονοµίας για το 2013 Η ύφεση παραµένει σχετικά υψηλή στα δύο πρώτα τρίµηνα, αλλά θα συρρικνωθεί στη συνέχεια. Ρυθµοί µεταβολής του ΑΕΠ σε θετική περιοχή από το τέλος του 2013 ή τις αρχές του Για ολόκληρο το 2013 σε σχέση µε το 2012, η ύφεση εκτιµάται στα επίπεδα περίπου του 4,5%.

6 Αποφυγή κάθε αισθήµατος εφησυχασµού Οι εκταµιεύσεις των προσεχών δόσεων για τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τελούν υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης συγκεκριµένων όρων. Απαιτούµενα είναι: Ø η ευρύτερη κατανόηση της σηµασίας των µέτρων Ø η κοινωνική συναίνεση Ø και πρωτίστως, η αυστηρή προσήλωση της Κυβέρνησης στις αρχές και τα κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιβεβληµένη η αποφασιστική αντιµετώπιση του προβλήµατος της φοροδιαφυγής. Αξιοσηµείωτη συναίνεση για τις αναγκαίες αλλαγές του φορολογικού συστήµατος εκδηλώθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

7 IMF Report: Δηµοσιονοµικές παρεµβάσεις Άξια µνηµόνευσης η πρόσφατη µελέτη των Blanchard and Leigh του ΔΝΤ στην οποία εξετάζεται το κατά πόσο οι πολλαπλασιαστές που χρησιµοποιήθηκαν για τη σχέση µεταξύ δηµοσιονοµικής προσαρµογής και αναµενόµενου ρυθµού µεταβολής του ΑΕΠ σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αποδείχθηκε από τα πράγµατα ως σωστή ή λαθεµένη. Η παραπάνω µελέτη ερµηνεύτηκε από πολλούς παράγοντες στην Ελλάδα ως δήλωση mea culpa του ΔΝΤ για την επιβολή πολύ αυστηρών όρων δηµοσιονοµικής προσαρµογής στη χώρα µας. Κατά το ΙΟΒΕ: και ύφεση Τα συµπεράσµατα της παραπάνω µελέτης (αλλά και οι εν γένει συνθήκες) δεν συνηγορούν σε χαλάρωση των µέτρων δηµοσιονοµικής προσαρµογής που ήδη εφαρµόζονται. Αντίθετα επιβάλλεται η προσπάθεια πιστής εφαρµογής και επίτευξης των προδιαγεγραµµένων στόχων, ιδίως δε της πάταξης της φοροδιαφυγής. Η µελέτη όµως µπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως επιχείρηµα για την αποτροπή πρόσθετων δηµοσιονοµικών µέτρων, αν τεθεί θέµα επιβολής των οποιωνδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε...

8 Επιστρέφοντας στο θέµα της ανάκαµψης Αποφασιστικότερος παράγοντας για την εκκίνησή της ανάκαµψης, είναι οι επενδύσεις. Ø Επενδύσεις σε δηµόσια έργα, Ø Επενδύσεις από τον ελληνικό ιδιωτικό τοµέα, Ø Επενδύσεις από άµεση εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, Ø Επενδύσεις ως αποτέλεσµα αποκρατικοποιήσεων.

9 Επενδύσεις σε δηµόσια έργα Φαίνεται να δροµολογούνται ενέργειες που θα κινητοποιήσουν σηµαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα επανεκκινήσουν σηµαντικές επενδύσεις σε υποδοµές, όπως οι αυτοκινητόδροµοι.

10 Επενδύσεις από τον ελληνικό ιδιωτικό τοµέα Βασικό εµπόδιο η δραµατική κατάσταση στον τοµέα της ρευστότητας. Κάποιες βάσιµες προσδοκίες για αντιστροφή της κατάστασης: Ø Σηµαντικές θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ø Η εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών του δηµοσίου προς τον ιδιωτικό τοµέα. Η σηµαντικότερη αντιστροφή του προβλήµατος της ρευστότητας θα προέλθει από την επιστροφή καταθέσεων.

11 Επενδύσεις από άµεση εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων. Μεταρρυθµίσεις σε αγορές προϊόντων / υπηρεσιών. Εφαρµογή νόµων και αποφάσεων που διευκολύνουν την επιχειρηµατικότητα. Υπάρχουν ήδη κάποια πρώτα σηµάδια σηµαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

12 Επενδύσεις που θα προκύψουν ως αποτέλεσµα των αποκρατικοποιήσεων Το πρόγραµµα αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας µπορεί, εκτός του αρχικού τιµήµατος, να προσελκύσει έως και 60 δισ. σε νέες επενδύσεις. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1% σε ετήσια βάση, σε αύξηση της απασχόλησης κατά 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3% του ΑΕΠ.

13 Το ρητορικό ερώτηµα: Το ΙΟΒΕ «βλέπει φως στο τέλος του τούνελ»; Μετά την κρίση, το επίπεδο και η δοµή της Ελληνικής Οικονοµίας θα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν. Ανάδυση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου µε ριζική ανακατανοµή της οικονοµικής δραστηριότητας, µε αύξηση της παραγωγής των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εµπορεύσιµα προϊόντα, αντί του τοµέα των µη εµπορευσίµων.

14 Το ρητορικό ερώτηµα: Το ΙΟΒΕ «βλέπει φως στο τέλος του τούνελ»; Με αυτή την προοπτική, είναι αµυδρά ορατές κάποιες ακτίνες φωτός. Και το φως θα δυναµώνει, όσο η χώρα θα κατευθύνεται σταθερά και αξιόπιστα στην πορεία που έχει προδιαγράψει το σηµερινό πλαίσιο οικονοµικής πολιτικής. Χωρίς εφησυχασµό, αλλά µε βάσιµη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας.

15 Επισκόπηση Τριµηνιαίας

16 Διεθνές Περιβάλλον: η ύφεση στην Ευρωζώνη τροχοπέδη για την παγκόσµια οικονοµία 2012: αρκετές αβεβαιότητες: Ταχύτητα ανταπόκρισης & εφαρµογής πολιτικών στην ΕΖ Απουσία αξιόπιστων µακροπρόθεσµων στρατηγικών για έξοδο από την κρίση στην ΕΖ Δηµοσιονοµικός γκρεµός (fiscal cliff) στις ΗΠΑ Κίνδυνοι µετάδοσης κρίσης από ΕΖ σε αναδυόµενες οικονοµίες Οι συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, µε έντονες διακυµάνσεις, µόνιµος παράγοντας δυνητικής αστάθειας στην τιµή του πετρελαίου Απώλεια αναπτυξιακής δυναµικής στην Κίνα και από τον περιορισµό της πιστωτικής επέκτασης (για αποφυγή φούσκας στην αγορά ακινήτων)

17 Διεθνές Περιβάλλον: η ύφεση στην Ευρωζώνη τροχοπέδη για την παγκόσµια οικονοµία Αποτέλεσµα ( ): Επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέψεων για παγκόσµια ανάπτυξη l 2012: 3,1% (από 3,8% το 2011) - Οριακή επιτάχυνση το 2013: +3,3% Ήπια ανάκαµψη σε ΗΠΑ (2,1%) και Ιαπωνία (0,2%) το 2012 Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2012 (-0,4%, από 1,4% το 2011) l Εκτιµήσεις στρασιµότητας το 2013 (+0,1%) Αύξηση ανεργίας στην ΕΖ στο 11,3% από 10,1% το 2011: - Κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση εµπιστοσύνης και δαπανών - Απειλή κοινωνικής συνοχής και υλοποίησης µεταρρυθµίσεων Αναδυόµενες οικονοµίες: επιβράδυνση ανάπτυξης λόγω: - ύφεσης στην ΕΖ, «σφιχτής» νοµισµατικής πολιτικής και - φθίνοντα ρυθµού αύξησης εγχώριας ζήτησης Κίνα: επιβράδυνση ανάπτυξης στο 7,7% το 2012 (από 9,2% πρόπερσι)

18 Διατήρηση οξείας ύφεσης καθόλη τη διάρκεια του έτους Πτώση ΑΕΠ στο α εννιάµηνο 2012: -6,6% (α εννιάµηνο 11: -6,8%) Εκλογική αβεβαιότητα, σχηµατισµός κυβέρνησης, παρατεταµένες διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, ολοκλήρωση εφαρµογής µέτρων του δεύτερου Μνηµονίου επηρέασαν την οικονοµική δραστηριότητα l l l l Νέα τρικοµµατική κυβέρνηση: δύσκολο και όχι σύνηθες εγχείρηµα για τα εγχώρια πολιτικά δεδοµένα Ταχύρυθµος µετασχηµατισµός πολιτικών φορέων που τη συγκροτούν, υπό την πίεση των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα εσωκοµµατικοί τριγµοί, δυσκολία διαµόρφωσης κυβερνητικών θέσεων Διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα: Αύξηση ζητούµενων δηµοσιονοµικών παρεµβάσεων στη διετία Αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα δηµοσιονοµικής προσαρµογής της Ελλάδας και αναδιάρθρωσης της οικονοµίας της Αλλαγές δεδοµένων και ατζέντας κατά τις συνοµιλίες Δυσχεραίνεται η ολοκλήρωσή τους, κλιµακώνεται η επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα

19 Εξελίξεις δ τριµήνου 2012 Ολοκλήρωση διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα και Ψήφιση ΜΠΔΣ και Προϋπολογισµού αν και µε ισχυρούς κλυδωνισµούς στην κυβερνητική συµµαχία ύ ς έ ς ό ς ό ς ί ύ ί ί ς ί ά ή ό έ ς ώ l Απόφαση Eurogroup (27 η Νοεµβρίου) για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - διευκόλυνση εξυπηρέτησής του l Έγκριση επόµενης δόσης προς την Ελλάδα ( 49,1 δισεκ.) και εκταµίευση πρώτης υποδόσης ( 34,3 δισ.) Σταδιακή υποχώρηση δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα: αλλαγή ρητορικής διεθνών φορέων, αναβάθµιση πιστοληπτικής ικανότητας από S&P

20 Καθίζηση ιδιωτικής κατανάλωσης και αναιµικές επενδύσεις «πυροδότησαν» την ύφεση το 2012 Επιφυλακτικά τα νοικοκυριά: προεξοφλούνται οι αναµενόµενες περικοπές συντάξεων-µισθών στο δηµόσιο τοµέα, αλλαγών στο φορολογικό, στα εργασιακά ζητήµατα, κτλ Ø Σε τροχιά ανόδου, µε υψηλή ταχύτητα η ανεργία Ιδιωτική κατανάλωση: στο -8,7% για το σύνολο του 2012 (από 7,7% το 2011). Διευρύνονται οι περικοπές της δηµόσιας κατανάλωσης προκειµένου να επιτευχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι χωρίς να προκύψουν προβλήµατα ρευστότητας από την καθυστέρηση της επόµενης δόσης του δανείου l Στο 6,5% η περιστολή τους για το σύνολο του 2012 (έναντι -5,2% το 2011). Εν αναµονή εξελίξεων και οι επιχειρήσεις (πχ. φορολογικό, εργασιακά - αποζηµιώσεις) l Συρρίκνωση επενδύσεων: ~27% το 2012 (από -16,4% 11)

21 Καθίζηση ιδιωτικής κατανάλωσης και αναιµικές επενδύσεις «πυροδότησαν» την ύφεση το 2012 Περαιτέρω βελτίωση ισοζυγίου εξωτερικού τοµέα, λόγω εντονότερης µείωσης των εισαγωγών: - 19% το 2012 (υπερδιπλάσια από πέρυσι: -7,3%). l Εξαγωγές: -2,4% (από +0,3% το 11) 2012: Διατήρηση προηγούµενης εκτίµησης ΙΟΒΕ για ύφεση κατά 6,6% (από 7,1% το 2011)

22 Εντός στόχων στο εντεκάµηνο ο Κρατικός Προϋπολογισµός, λόγω περικοπών σε δαπάνες Παραµένει εµφατικά εντός στόχων το έλλειµµα Κρατικού Προϋπ/σµού στο εντεκάµηνο 2012: l - 12,9 δισ., από - 21,2 το 2011 (στόχος - 15 δισ. το 2012) Σηµαντική βελτίωση πρωτογενούς αποτελέσµατος (- 4,2 δισ.) και ελάφρυνση πληρωµών τόκων λόγω PSI (- 4,1 δισ.) l Καλυτέρευση πρωτογενούς αποτελέσµατος λόγω µείωσης πρωτογενών δαπανών (- 4,4 δισ.) αλλά και εκτεταµένης περικοπής ΠΔΕ (- 0,7 δισ.) ί ό ά ί ς ό ί στις εισπράξεις ΦΠΑ o Περιορισµός ελλείµµατος Γεν. Κυβέρνησης στο 11-µηνο 2012 στα 9,7 δισ., από 19,9 δισ. πέρυσι (έναντι στόχου 12,9 δισ. το 2012)

23 Προϋπολογισµός 2013 ός ί ς ής έ ς ό έ ί ύ ύς ά ς ή ώ ά ά ό ά ό έ ί ς ά ς ώ ύ

24 Επιβραδύνεται ο ρυθµός συρρίκνωσης του βιοµηχανικού προϊόντος (αν και µε µεικτές τάσεις στους επιµέρους κλάδους) ί ς ής ής, ά ώ % 15% Ευρωζώνη-17 (ετήσια μεταβολή) Ελλάδα (ετήσια μεταβολή) Αύγουστος 2012: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής για πρώτη φορά σε 4 έτη 10% 5% 0% -5% -10% -15% -20% α' τριµ. '05 β' τριµ. '05 γ' τριµ. '05 δ' τριµ. '05 α' τριµ. '06 β' τριµ. '06 γ' τριµ. '06 δ' τριµ. '06 α' τριµ. '07 β' τριµ. '07 γ' τριµ. '07 δ' τριµ. '07 α' τριµ. '08 β' τριµ. '08 γ' τριµ. '08 δ' τριµ. '08 α' τριµ. '09 β' τριµ. '09 γ' τριµ. '09 δ' τριµ. '09 α' τριµ. '10 β' τριµ. '10 γ' τριµ.'10 δ' τριµ. '10 α' τριµ. '11 β' τριµ. '11 γ' τριµ.'11 δ' τριµ. '11 α' τριµ. '12 β' τριµ.'12 γ' τριµ.'12 Οκτ-Νοέμ'12* * Σύγκριση µε το αντίστοιχο δίµηνο : -3,5% : -7,5%

25 Νέα κάµψη για το Λιανικό Εµπόριο Δείκτης Όγκου Λιανικού Εµπορίου (2005=100) και Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών Λιανικού Εµπορίου ( =100) α' τριµ. '05 β' τριµ. '05 γ' τριµ. '05 δ' τριµ. '05 α' τριµ. '06 β' τριµ. '06 γ' τριµ. '06 δ' τριµ. '06 α' τριµ. '07 β' τριµ. '07 γ' τριµ. '07 δ' τριµ. '07 α' τριµ. '08 β' τριµ. '08 γ' τριµ. '08 δ' τριµ. '08 α' τριµ. '09 β' τριµ. '09 γ' τριµ. '09 δ' τριµ. '09 α' τριµ. '10 β' τριµ. '10 γ' τριµ. '10 δ' τριµ. '10 α'τριµ. '11 β' τριµ. '11 γ' τριµ. '11 δ' τριµ. '11 α' τριµ. '12 β' τριµ. '12 γ' τριµ. '12 Οκτ-Νοέμ. '12 Δείκτης Όγκου Λιανικού Εµπορίου (αριστερή κλίμακα) Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών (δεξιά κλίμακα) Το χαµηλότερο γ τρίµηνο των τελευταίων ετών 10-µηνο 2012: -12,2% 10-µηνο 2011: -10,1%

26 Σε πολύ χαµηλά επίπεδα οι υπηρεσίες... Δείκτης Κύκλου Εργασιών σε Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύµατος και Εστίασης A B Γ Δ A B Γ Δ A Β Γ Δ Α Β Γ Δ Α Β Γ Δ Α Β Γ Δ Α Β Γ Δείκτης Το χειρότερο γ τρίµηνο των τελευταίων ετών: -22% σε συνέχεια του -10% πέρυσι

27 Κατασκευές: 62% χαµηλότερη παραγωγή σε σύγκριση µε το 2005 Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές και Δείκτης Επιπέδου Εργασιών (τριµηνιαίες µεταβολές) Υποχώρηση παραγωγής: -26% φέτος σε συνέχειας του -25% πέρυσι

28 28 Βελτίωση οικονοµικού κλίµατος τους 2 τελευταίους µήνες Πηγή: ΙΟΒΕ, European Commission

29 Βελτίωση προσδοκιών σε Βιοµηχανία, επιδείνωση σε Κατασκευές και Υπηρεσίες, στασιµότητα σε Λιανικό Εµπόριο Σύνολο Βιομηχανίας Μέσος Όρος ( ) Σύνολο Κατασκευών Μέσος Όρος ( ) Σύνολο Λιανικού Εµπορίου Μέσος Όρος ( ) Σύνολο Υπηρεσιών Μέσος Όρος ( )

30 Ανοδική τάση στην καταναλωτική εµπιστοσύνη E.E Ελλάδα Μέσος Όρος Ελλάδας ( ) Ευρωζώνη Πηγή: ΙΟΒΕ, European Commission

31 Σε ανοδική τροχιά η ανεργία στα τέλη του 2012 Αριθµός ανέργων στην Ελλάδα, α τρίµηνο γ τρίµηνο % Πηγή: Eurostat Ø Στο 24,8% η ανεργία το γ τρίµηνο του Στο 23,7% στο εννιάµηνο Ιανουαρίου Σεπτεµβρίου πέρυσι (16,6% την ίδια περίοδο του 2011) Ø Μεταποίηση (-14,8%), Κατασκευές (-15,2) και Εµπόριο (-10,8%) οι κλάδοι µε τη µεγαλύτερη µείωση της απασχόλησης σε σχέση µε το 2011 Ø Στο 24,5% η ανεργία στο σύνολο του 2012 (έναντι 17,7% το 2011)

32 Μείζον ζήτηµα η µακροχρόνια ανεργία 70% Μακροχρόνια άνεργοι ως ποσοστό του συνόλου των ανέργων 60% 61% 50% 41% 44% 46% 46% 51% 48% 40% 36% 30% 20% 10% 0% 2009Q3 2010Q3 2011Q3 2012Q3 ή: Eurostat EZ-17 Ø Ο αριθµός των µακροχρόνια ανέργων έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε µια τριετία (770 χιλ. γ τριµ. 2012) q Αποτελούν πλέον τα 3/5 του συνόλου των ανέργων στη χώρα Ø 15,5% το ποσοστό της µακροχρόνιας ανεργίας στην Ελλάδα έναντι 5% περίπου στην Ευρωζώνη GR

33 Σηµαντική συρρίκνωση εµπορικού ισοζυγίου αγαθών το α εννιάµηνο Εξαγωγές αγαθών: +6.8% το α 11-µηνο του 2012 ( 15.6 δισ.) l Δεν περιλαµβάνονται εξαγωγές πετρελαιοειδών Εισαγωγές: -7,6% ( 27,9 δισ.) Εµπορικό έλλειµµα: -23% Εξαγωγές: καλύπτουν το 56% των εισαγωγών Το 1/3 σχεδόν της συνολικής αύξησης των εξαγωγών προέρχονται από «Αγροτικά προϊόντα» (+8,4%) και «Πρώτες ύλες» (+58%) Αγορές: απώλειες σε Ευρωζώνη, Ιταλία (-10%) Γερµανία(-1,6%), άνοδος σε Βαλκάνια και Τουρκία, υψηλή άνοδος σε ΗΠΑ, Αφρική&Μέση Ανατολή, Ρωσία, Μεξικό εκατ. Αξία ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών εξαγωγές εισαγωγές Πρόβλεψη ΙΟΒΕ για εξαγωγές αγαθών 2012: 17,3 δισεκ. (+6,1%)

34 Ελλάδα: ο χαµηλότερος πληθωρισµός στην Ευρωζώνη % Ιαν. Νοεµ. 2012: 1,6% έναντι 3,4% στο αντίστοιχο διάστηµα του έ π ύ ά, ή ς Αρνητικός δοµικός πληθωρισµός τον Νοέµβριο: -0,5% Αρνητικός πληθωρισµός σε Υγεία, Εκπαίδευση, Αναψυχή και Διαρκή αγαθά Αλλά: εξίσωση φορολογίας πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης, αυξήσεις στις τιµές εισαγόµενων πρώτων υλών -1 Ιαν-09 Μαρ-09 Μαϊ-09 Ιουλ-09 Σεπ-09 Νοε-09 Ιαν-10 Μαρ-10 Μαϊ-10 Ιουλ-10 Σεπ-10 Νοε-10 Ιαν-11 Μαρ-11 Μαϊ-11 Ιουλ-11 Σεπ-11 Νοε-11 Ιαν-12 Μαρ-12 Μαϊ-12 Ιουλ-12 Σεπ-12 Νοε-12 Ελλάδα Ευρωζώνη-17 Πρόβλεψη ΙΟΒΕ (από τεύχος 2/12) για 2012: 1,5% (από 3,3% το 2011)

35 Ραγδαία συρρίκνωση στο έλλειµµα του ισοζυγίου συναλλαγών, στο 1/4 του 2011 και στο 1/7 του 2008 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, Ιανουάριος Οκτώβριος εκ. ευρώ 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 5, ,000-10,000-15,000-20,000-25,000-30, % 45.5% 34.4% 32.8% 16.8% -4.0% -6.4% -8.7% -11.4% -5,730-5,498-4,146-7,388-6, % -10,061-16,207-18,197-18,283-20, % -24,167-28, % 80% 60% 40% 20% 0% -20% -40% -60% -80% -100% Ποσοστιαία Μεταβολή % Π.Μ. % Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

36 Προβλέψεις 2013 Παράγοντες που αµβλύνουν τις αβεβαιότητες για τις προοπτικές της χώρας το 2013: l Ολοκλήρωση διαπραγµατεύσεων µε τρόικα για τη διετία l Μέτρα βιωσιµότητας ελληνικού χρέους από ΕΕ-ΔΝΤ και επιµήκυνση δηµοσιονοµικής προσαρµογής στη διετία l Επαναγορά οµολόγων δηµοσίου από την ελληνική κυβέρνηση o Απορρέουσες θετικές εξελίξεις: o Επανεκκίνηση χρηµατοδότησης ελληνικού κράτους o Πληρωµή οφειλών κράτους στους ιδιώτες o Ολοκλήρωση ανακεφαλαίωσης τραπεζών o Αποδοχή ελληνικών κρατικών οµολόγων ως εγγυήσεων από την ΕΚΤ (από 2,75% σε 0,75% επιτόκιο) o Επιστροφή καταθέσεων Σε συνδυασµό µε τις επικείµενες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τοµέα, αναµένεται αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειάς του, ενίσχυση φερεγγυότητας και δυνατοτήτων παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

37 Προβλέψεις 2013 Το στοίχηµα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας φαίνεται να κερδίζεται o Επακόλουθα, βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον: o Υποστήριξη επενδυτικής δραστηριότητας και από δράσεις του κράτους (επανεκκίνηση 5 µεγάλων οδικών αξόνων, δραστηριότητα ΤΑΙΠΕΔ, επιτάχυνση ΕΣΠΑ, υλοποίηση αναβληµένων µεταρρυθµίσεων για υποστήριξη επιχειρηµατικότητας) o Στον αντίποδα, η νέα εκτεταµένη υποχώρηση της ζήτησης εγχωρίως (κυρίως από τα δηµοσιονοµικά µέτρα), αλλά και στην Ευρωζώνη, επενεργούν ανασχετικά στην υλοποίηση επενδύσεων è νέα πτώση το 2013, σαφώς µικρότερη από πέρυσι o ΌΜΩΣ: Η δηµοσιονοµική προσαρµογή πλήττει αναπόφευκτα τα εισοδήµατα των νοικοκυριών, άρα την κατανάλωση του ιδιωτικού τοµέα (πυλώνας του ΑΕΠ). o Μαζί µε την επίδραση της αναµενόµενης ηπιότερης του 2012 ανόδου της ανεργίας, η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί περίπου στην ίδια έκταση µε πέρυσι

38 Προβλέψεις 2013 ός ί ώ ώ ς θα µετριαστούν από την πληρωµή ληξιπρόθεσµων οφειλών σε ελαφρά υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Νέα βελτίωση ισοζυγίου εξωτερικού τοµέα κυρίως από τη φθίνουσα πορεία των εισαγωγών l Θα µειωθούν και φέτος κατά διψήφιο ποσοστό, λόγω εξασθένισης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης l ή ά ς ώ ό έ ή ί l ώ ά ό ύ ύ έ Οι παραπάνω τάσεις στις συνιστώσες του ΑΕΠ το 2013 θα διαµορφώσουν την ύφεση της ελληνικής οικονοµίας στην περιοχή του 4,6%

39 ό έ ς ς ύ ς ύ ή ς ά ί ς o Η χαµηλότερη έντασή της, ορισµένες µεγάλες επενδύσεις και η ύ έ ώ ώ ά ί ς ά ά ς ί ς o Προβλέπεται να διαµορφωθεί στην περιοχή του 27,3% το 2013 έ ς ώ ς ής ή ς έ έ ά ύ Προβλέψεις 2013 ή ί αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο οικιακής θέρµανσης και κλιµακωτών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύµα

40 Μελέτη ΙΟΒΕ: Η επίδραση στην ελληνική οικονοµία από την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς 10 έργα ανάδειξης πολιτιστικού πλούτου της χώρας Ø Εθνική Ψηφιακή Κληρονοµιά Ø Εκπαιδευτικό και συνεδριακό κέντρο κλασσικών σπουδών και φιλοσοφίας στην Ακαδηµία Πλάτωνος Ø Ενοποίηση - αναβάθµιση ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης (Αγορά, Κεραµικός, κλπ.) Ø Κέντρο υποδοχής επισκεπτών για την πολυµεσική αναπαράσταση µάχης Μαραθώνα και Σαλαµίνας Ø Μουσείο Δηµοκρατίας στην Πνύκα Ø Σκοπός της µελέτης: Να εκτιµηθεί ο οικονοµικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ και στην απασχόληση από την ανάδειξη υφιστάµενων µνηµείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και τη δηµιουργία νέων χώρων πολιτισµού Ø Η εκτίµηση της επίδρασης αφορά στην: q Υλοποίηση επενδυτικού προγράµµατος q Στα έσοδα από την λειτουργία των προτεινόµενων έργων q Στην αυξηµένη τουριστική κατανάλωση ως αποτέλεσµα της ανόδου των ξένων αφίξεων και της επιµήκυνσης της διαµονής

41 Επιπτώσεις από µέσης κλίµακας επενδύσεις στην πολιτιστική κληρονοµιά της χώρας 1,400 Αύξηση προστιθέµενης αξίας άνω του 1. ετησίως και 22. µόνιµες θέσεις εργασίας Επίπτωση στην Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία 30,000 Επίπτωση στην Απασχόληση 1,200 25, εκατ. 1, Ροές τουριστών 20,000 15,000 Ροές τουριστών , Κεφάλ. Λειτουργίες 5,000 0 Κεφάλ. Λειτουργίες Πηγή: IOBE, Leveraging Greece s Greatest Assets: Economic Impact Assessment, December 2012 Αύξηση των επισκεπτών κατά 20% και επέκταση της διαµονής κατά 1 µέρα µεταφράζεται σε επιπλέον τουριστική δαπάνη κατά 430 εκατ. ετησίως

42 Ευχαριστούµε Για την επικοινωνία: Άγγελος Τσακανίκας Διευθυντής Έρευνας ΙΟΒΕ

43 Εξελίξεις στην αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας

44 Στην περίοδο η ύφεση στην Ελλάδα ήταν µεγαλύτερη του αναµενοµένου και σωρευτικά η µεγαλύτερη στην Ε.Ε. Σύµφωνα µε τις πλέον πρόσφατες εκτιµήσεις και προβλέψεις, στο διάστηµα το ΑΕΠ υποχώρησε σωρευτικά κατά 22%, στο ίδιο διάστηµα η απασχόληση υποχώρησε κατά 15,8 ενώ το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 16 εκατοστιαίες µονάδες προσεγγίζοντας το 2012 το 23,5% από 7,5% το Η ύφεση σωρευτικά στην Ελλάδα ήταν η µεγαλύτερη στην Ε.Ε. όπως και η σωρευτική µεταβολή της ανεργίας. Ωστόσο, µέχρι πρόσφατα, η απασχόληση αντιδρούσε στις µεταβολές του προϊόντος µε βραδύτητα, η ελαστικότητα ήταν γενικά χαµηλή.

45 Η ύφεση µετέβαλε δραστικά τη δυναµική της αγοράς εργασίας Η ελαστικότητα της απασχόλησης ως προς το προϊόν αυξήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Συγκρίνοντας τις ετήσιες µεταβολές της συνολικής απασχόλησης µε το ρυθµό µεταβολής του ΑΕΠ στα ετήσια εθνικολογιστικά στοιχεία, παρατηρείται µια συνεχής αύξηση της ελαστικότητας της απασχόλησης στα χρόνια της κρίσης: από 0,35% το 2009 σε 1,3% το Το φαινόµενο είναι ακόµη πιο έντονο για την εξαρτηµένη εργασία (µισθωτοί). Ανάλογα αποτελέσµατα αύξησης της αντίδρασης της απασχόλησης στις µεταβολές της παραγωγής επιβεβαιώνονται και σε τριµηνιαία στοιχεία: µε άµεσες παρατηρήσεις, µε απλές παλινδροµήσεις αλλά και µε κυλιόµενες παλινδροµήσεις. Από τα µέσα του 2011 η υποχώρηση της απασχόλησης υπερβαίνει το ρυθµό συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το ακόλουθο διάγραµµα περιγράφει τις εξελίξεις.

46 Από το τρίτο τρίµηνο του 2011 για πρώτη φορά η απασχόληση µειώνεται πιο γρήγορα από το ΑΕΠ Απασχόληση και ΑΕΠ (ετήσιοι ρυθµοί µεταβολής, τριµηνιαία) Q3 2004Q3 2005Q3 2006Q3 2007Q3 2008Q3 2009Q3 2010Q3 2011Q3 2012Q3 2003Q1 2004Q1 2005Q1 2006Q1 2007Q1 2008Q1 2009Q1 2010Q1 2011Q1 2012Q1 Απασχόληση ΑΕΠ 0

47 Η ανεργία µέσα από την οπτική του νόµου του Okun Ο νόµος του Okun συνδέει τη µεταβολή του ποσοστού ανεργίας µε την απόκλιση του ρυθµού µεταβολής του ΑΕΠ από τον δυνητικό ρυθµό ανόδου του. Στην πιο συνηθισµένη εκδοχή του, ορίζει ότι για να µεταβληθεί η ανεργία κατά µια εκατοστιαία µονάδα απαιτείται µεταβολή του ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες µονάδες. Το αποτέλεσµα αφορά κυρίως ανεπτυγµένες οικονοµίες µε εύκαµπτες αγορές εργασίας. Στην Ελλάδα εκτιµήσεις για µια µακρά περίοδο είχαν δείξει ότι απαιτούνται 4-5 ποσοστιαίες µονάδες του ΑΕΠ για µια µονάδα µεταβολής του ποσοστού ανεργίας. Ο νόµος επανεκτιµήθηκε για µια πρόσφατη περίοδο. Η σχέση έχει γίνει τώρα και στην Ελλάδα 2:1.

48 Μερικά ερωτήµατα και κάποιες πρώτες απαντήσεις q Τα ευρήµατα που αναφέρθηκαν θέτουν τα εξής ερωτήµατα: Γιατί η απασχόληση αντιδρά τόσο πολύ στις µεταβολές του προϊόντος; Γιατί η ανεργία ανέβηκε τόσο πολύ και εµµένει σε αυτά τα επίπεδα; Γιατί ο νόµος του Okun άλλαξε τόσο πολύ και αν είχε χρησιµοποιηθεί για προβλέψεις της ανεργίας στην περίοδο της κρίσης θα είχε αποτύχει πλήρως; Τι µεταβλήθηκε τόσο πολύ στην ελληνική αγορά εργασίας και τι την χαρακτηρίζει; Προβάλλω µερικές εξηγήσεις χωρίς να έχω την πλήρη απάντηση. Διακοπή της νόµιµης οικονοµικής δραστηριότητας και υιοθέτηση άτυπων µορφών απασχόλησης. Διακοπή εργασίας λόγω απογοήτευσης από την παρατεταµένη ύφεση. Κάποια αναντιστοιχία ζητουµένων θέσεων εργασίας και καταλληλότητας εργαζοµένων. Επίδραση σε κάποιο βαθµό των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων στην αγορά εργασίας που είναι σε εξέλιξη.

49 Φαινόµενα υστέρησης Ωστόσο, µια εύλογη εξήγηση για την άνοδο και εµµονή της ανεργίας είναι ότι η ίδια η τρέχουσα ανεργία έχει αρχίσει να επηρεάζει κατά µόνιµο τρόπο το διαρθρωτικό τµήµα της ανεργίας, ένα φαινόµενο γνωστό ως υστέρηση. Πιστεύουµε ότι φαινόµενα υστέρησης χαρακτηρίζουν σήµερα την ελληνική αγορά εργασίας και ο επηρεασµός γίνεται µέσου του διαύλου των µακροχρόνιων ανέργων. Οι µακροχρόνια άνεργοι σηµείωσαν δραµατική άνοδο στην Ελλάδα το 2012 και καλύπτουν πλέον το µισό του συνόλου των ανέργων. Οι άνθρωποι αυτοί µε τον καιρό ψάχνουν όλο και λιγότερο για δουλειά, αλλά και η ζήτηση από τις επιχειρήσεις για την προσφερόµενη εργασία τους περιορίζεται. Σταδιακά αποκόπτονται από την αγορά εργασίας, η πίεση που ασκούν στην αγορά εξασθενεί και τελικά περνούν από την κυκλική στη διαρθρωτική ανεργία. Για τον περιορισµό της ανεργίας είναι αναγκαίο η οικονοµία να ανακάµψει, όµως αυτό δεν θα είναι επαρκές διότι µόνο η κυκλική συνιστώσα της ανεργίας θα απορροφηθεί. Η σηµαντική διαρθρωτική συνιστώσα θέλει και άλλες πολιτικές. Το πρόβληµα της ανεργίας θα λυθεί σε πολλές διαστάσεις, οι διαρθρωτικές και θεσµικές µεταρρυθµίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, όµως θα πάρει χρόνο.

50 Με φόντο όσα ελέχθησαν τίθεται το ερώτηµα: Έχει πράγµατι ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα µε βάση το κόστος εργασίας; Επικρατεί γενικώς η αντίληψη (ΤτΕ και E.Ε., Δεκέµβριος 2012) ότι η ανταγωνιστικότητα µε βάση το σχετικό κόστος εργασίας που είχε απολεστεί κατά την περίοδο έχει πλέον ανακτηθεί σε µεγάλη έκταση. Επικρατεί επίσης η εντύπωση (ΤτΕ και E.Ε., Δεκέµβριος 2012) ότι ο µνηµονιακός στόχος για µείωση του κόστους εργασίας ανά µονάδα προϊόντος κατά 15% την τριετία είναι πλέον απόλυτα επιτεύξιµος και µάλλον το τελικό αποτέλεσµα θα υπερβεί τον αρχικό στόχο. Στο ΙΟΒΕ πιστεύουµε ότι πράγµατι η ανταγωνιστικότητα µε βάση το κόστος εργασίας έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά και ένα τµήµα των απωλειών της προηγούµενης περιόδου έχει ανακτηθεί. Ωστόσο, κρίνουµε ότι οι εκτιµήσεις αυτές είναι υπερβολικές και βασίζονται σε µια µηχανιστική εφαρµογή των σχετικών υπολογισµών που αλλοιώνουν τις υπορρέουσες πραγµατικές εξελίξεις. Ειδικότερα:

51 Παραγωγικότητα κόστος εργασίας και ανταγωνιστικότητα Οι βραχυχρόνιες κυκλικές διακυµάνσεις του λόγου προϊόντος-απασχόλησης, γνωστού ως φαινοµενική παραγωγικότητα, είναι µέτρο της ατελούς αντίδραση της απασχόλησης στις µεταβολές της ζήτησης και πολύ λιγότερο µέτρο των µεσοπρόθεσµων επιδράσεων της τεχνολογικής προόδου και της εισαγωγής καινοτοµιών στην παραγωγική διαδικασία. Στην πρόσφατη περίοδο η απασχόληση αντέδρασε υπερβολικά στις µεταβολές της ζήτησης, µε αποτέλεσµα να σηµειωθεί άνοδος της παραγωγικότητας που µε τη σειρά της οδήγησε σε µείωση του µοναδιαίου κόστους εργασίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας µε βάση το κόστος εργασίας. Η ανταγωνιστικότητα µε βάση το κόστος εργασίας πράγµατι βελτιώθηκε όµως, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη µεγάλη µείωση του ονοµαστικού µισθού. Το τµήµα της βελτίωσης που αποδίδεται στην άνοδο της φαινοµενικής παραγωγικότητας πρέπει να αξιολογείται και να συνεκτιµάται αφαιρετικά στο τελικό αποτέλεσµα, ώστε να έχουµε την πραγµατική εικόνα των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, τα αισιόδοξα συµπεράσµατα για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας καθώς και για την αποτελεσµατικότητα της πολιτικής εσωτερικής υποτίµησης υπερεκτιµούν την βελτίωση και δεν δίνουν το ακριβές στίγµα της προόδου που έχει επιτελεστεί.

52 Η πολιτική της Εσ. Υποτίµησης και η στροφή στα διεθνώς εµπορεύσιµα για διατηρήσιµη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονοµίας Η πολιτική της εσωτερικής υποτίµησης προχωρά, µε βραδύτητα όµως. Αυτό βέβαια ήταν αναµενόµενο, η ελληνική οικονοµία ανήκει σε νοµισµατική ένωση και όλη η προσαρµογή γίνεται µε µοναδικό εργαλείο τον ονοµαστικό µισθό. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που κανονικά θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί έπονται και µάλλον καθυστερούν. Η βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωµών είναι αποτέλεσµα σχεδόν αποκλειστικά του περιορισµού της τελικής ζήτησης και όχι των σχετικών τιµών. Ο απαραίτητος επαναπροσανατολισµός της εγχώριας ζήτησης στα εγχωρίως παραγόµενα και η µεταφορά πόρων στους τοµείς των διεθνώς εµπορευσίµων δεν έχει ακόµη επιτευχθεί επαρκώς. Αν αυτό δεν συµβεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αποτελεί πάντα τον περιοριστικό παράγοντα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Όµως ο αρνητικός πληθωρισµός το 2012 µε βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ και η πτώση των τιµών στις υπηρεσίες αποτελούν τα πρώτα ενθαρρυντικά σηµάδια προς αυτή την κατεύθυνση για την τελική επιτυχία.

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Σκοπός Τεκμηριωμένη ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτών για τις σημαντικότερες μακροοικονομικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Χορηγός: 26 Φεβρουαρίου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι IP/11/565 Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2011 Εαρινές προβλέψεις 2011-12: H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι Η οικονοµία της ΕΕ αναµένεται ότι θα εδραιώσει περαιτέρω τη σταδιακή

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Ιουλίου 2017

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Ιουλίου 2017 Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 2-2017 6 Ιουλίου 2017 2017: Ανάκαμψη Μεγέθυνση προς την περιοχή του 1,5% Δεύτερη αξιολόγηση Τρίτη αξιολόγηση και συνέχεια Προκλήσεις και ευκαιρίες Εμπορικό ισοζύγιο -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 21 92 11 2-1, Fax: 21 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117 42

Διαβάστε περισσότερα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Βασικές διαπιστώσεις Μέρος Πρώτο Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής και επιβραδύνθηκε περαιτέρω το 2013 (2,9% από 3,2% το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 03-2012 15 Οκτωβρίου 2012 Προτεραιότητες οικονοµικής πολιτικής Η προηγούµενη τριµηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ υπογράµµιζε

Διαβάστε περισσότερα

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών - Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, το δ τρίμηνο 2014, το βουλγαρικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 04-2014 29 Ιανουαρίου 2015 Kύρια χαρακτηριστικά Συγκεκριμένα και απτά

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010)

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Η αύξηση κατά 0,7% του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο, είχε σαν αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Μακροοικονομικές & Δημοσιονομικές Εξελίξεις

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Μακροοικονομικές & Δημοσιονομικές Εξελίξεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αισιοδοξία για την αύξηση του ΑΕΠ το 217, περισσότερα τα ερωτηματικά για την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κατά 1,8%. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά,8% το Β τρίμηνο του 217

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση και προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία

Κρίση και προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 218 Χορηγός: 1 Ιουλίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 17 Νοεµβρίου 2010 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προτάσεις του ΣΕΒ σε σχέση µε την οικονοµική κατάσταση και την ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά Α. Η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα 1. Η χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και προοπτικές στην Ελληνική Οικονομία. Νίκος Βέττας

Τάσεις και προοπτικές στην Ελληνική Οικονομία. Νίκος Βέττας Τάσεις και προοπτικές στην Ελληνική Οικονομία Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) Καθηγητής Οικονομικών Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών nvettas@aueb.gr ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Μαΐου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινές προβλέψεις : από την ύφεση προς τη βραδεία ανάκαμψη

Εαρινές προβλέψεις : από την ύφεση προς τη βραδεία ανάκαμψη ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εαρινές προβλέψεις 2012-13: από την ύφεση προς τη βραδεία ανάκαμψη Bρυξέλλες, 11 Μαΐου 2012 Ως επακόλουθο της συρρίκνωσης της παραγωγής τους τελευταίους μήνες του 2011,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ. 101 80, Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4 Fax: 210-3332559 e-mail: press@minfin.gr Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 Δελτίο Τύπου Δήλωση του Αναπληρωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές

Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 17 Χορηγός: 22 Ιανουαρίου 18 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης Σεπτέμβριος 2018

Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης Σεπτέμβριος 2018 Τ: Τ: Τ: Τ4: Τ:6 Τ:6 Τ:6 Τ4:6 Τ:7 Τ:7 Τ:7 Τ4:7 Τ:8 Τ:8 Τ:997 Τ4:998 Τ: Τ4: Τ: Τ4:4 Τ:6 Τ4:7 Τ:9 Τ4: Τ: Τ4: Τ: Τ4:6 Τ:8 Ανάλυση Στοιχείων ΑΕΠ για το ο τρίμηνο 8 Σεπτέμβριος 8 Ανάλυση Στοιχείων ΑΕΠ για το

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και προοπτικές στην ελληνική οικονομία

Τάσεις και προοπτικές στην ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 21 92 11 2-1, Fax: 21 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117 42

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1 Η οικοδομή έχει εισέλθει σε περίοδο σημαντικής διόρθωσης Η οικοδομική

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Οκτωβρίου 2017

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Οκτωβρίου 2017 Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 3-2017 17 Οκτωβρίου 2017 Επισκόπηση Τριμηνιαίας Διεθνές περιβάλλον: ενισχύονται οι θετικές προοπτικές Επιτάχυνση παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1% το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ισχνή οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2010

Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2010 Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2010 Μέρος Πρώτο: Το οικονομικό περιβάλλον Μέρος Δεύτερο: Η απασχόληση στο εμπόριο Μέρος Τρίτο: Εμπορική επιχειρηματικότητα: οικονομικά αποτελέσματα, κεφαλαιουχική διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Κύρια σημεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε στις 29/01/2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Κύρια σημεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε στις 29/01/2019 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας

Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας για τον τομέα ΤΠΕ Α Τρίμηνο 1. ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΠΕ 2. ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΠΕ 3. ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) Β. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Φεβρουαρίου 2018 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες οικονομικής συγκυρίας:

Έρευνες οικονομικής συγκυρίας: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ Έρευνες οικονομικής συγκυρίας: Λιανικό Εμπόριο και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη Φωτεινή Θωμαΐδου, Ερευνητική Συνεργάτης ΙΟΒΕ 23/10/2015

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση Ετήσια Έκθεση 2019 Βασικά συμπεράσματα και εμπειρικά ευρήματα της Έκθεσης

Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση Ετήσια Έκθεση 2019 Βασικά συμπεράσματα και εμπειρικά ευρήματα της Έκθεσης Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση Ετήσια Έκθεση 2019 Βασικά συμπεράσματα και εμπειρικά ευρήματα της Έκθεσης Αν και το 2019 είναι έτος εκλογικό, δεν δημιουργεί αισιοδοξία το γεγονός ότι δεν γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Οκτωβρίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast Περίληψη στα Ελληνικά Αν ποτέ υπήρχε ένα επιχείρημα που υποστηρίζει την αποσύνδεση των αναδυόμενων οικονομιών από τις αναπτυγμένες χώρες, σίγουρα αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 3-2016 11 Οκτωβρίου 2016 Η παρουσίαση υποστηρίζεται από το Μεικτά δεδομένα στην τρέχουσα περίοδο Θετικές εξελίξεις: διεθνής τουριστική κίνηση, χαμηλές τιμές ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Ιανουαρίου 2017

Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία Ιανουαρίου 2017 Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 4-2016 26 Ιανουαρίου 2017 Γενική εικόνα Σταθεροποίηση της οικονομίας (μάκρο, δημοσιονομικά, επιμέρους δείκτες) το 2016 σε σχέση με το 2015 Παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες

Διαβάστε περισσότερα

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν Περίληψη στα Ελληνικά Κύπρος Σε βαθειά ύφεση αναμένουμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σύνοψη Εαρινής Έκθεσης 2019 Μάιος Το έτος 2018, ο προϋπολογισμός, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατέγραψε πλεονασματικό ισοζύγιο, το οποίο σε επίπεδο Γενική Κυβέρνησης (ΓΚ),

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του. Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας

2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του. Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας 2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας Βασικά Μεγέθη της Οικονομίας Η ύφεση βάθυνε Η χώρα έχει εισέλθει

Διαβάστε περισσότερα

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2012 1 Περιεχόμενα 1. Διαχρονικά Προβλήματα της

Διαβάστε περισσότερα

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Σύνοψη και συµπέρασµα Αντώνης Τορτοπίδης, οικονοµολόγος 1 Η σηµερινή ύφεση της οικοδοµικής δραστηριότητας είναι πιθανό να ακολουθήσει ανάλογη πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2018 Χορηγός: 13 Ιουνίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 02-2013 9 Ιουλίου 2013 Η ελληνική οικονομία εκ νέου σε σημείο καμπής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Βελτίωση δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παρά τη δυσμενή συγκυρία Καθαρά κέρδη 105εκ. 1 το εννεάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 62% έναντι της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

Η δυναμική στο Εμπορικό Ισοζύγιο κατά την κρίση και οι συνθήκες για ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο

Η δυναμική στο Εμπορικό Ισοζύγιο κατά την κρίση και οι συνθήκες για ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο Η δυναμική στο Εμπορικό Ισοζύγιο κατά την κρίση και οι συνθήκες για ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο 28.5.2014 Των Νικόλαου Βέττα, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικού Διευθυντή Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Εισαγωγή Στη συνεδρία της Επιτροπής Νοµισµατικής Επιτροπής της 6ης Μαρτίου, 2003, τονίστηκε εµφαντικά η ετοιµότητα της Επιτροπής για στενή

Διαβάστε περισσότερα

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο του 2019 και τις μικτές τάσεις διεθνώς

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο του 2019 και τις μικτές τάσεις διεθνώς TEYXΟΣ 48 16 Σεπτεμβρίου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απόδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου και οικονομικό κλίμα (Eurostat, Bloomberg, 13 Σεπ. και DG ECFIN, Αυγ. ) Βασικοί δείκτες 8 Οικονομικό κλίμα 9 Απασχόληση, τιμές, αμοιβές

Διαβάστε περισσότερα

Σύµφωνα λοιπόν µε τις εκτιµήσεις της δεύτερης έρευνας για το ύψος των επενδύσεων του 2010, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της Μεταποίησης καταγράφο

Σύµφωνα λοιπόν µε τις εκτιµήσεις της δεύτερης έρευνας για το ύψος των επενδύσεων του 2010, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της Μεταποίησης καταγράφο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.:210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 01-2015

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 01-2015 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 01-2015 21 Απριλίου 2015 Τρέχον περιβάλλον: Ανάπτυξη και Ευθύνη Η εκκρεμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΟ , η ΕΡΕΥΝΑ. 1ο TΡΙΜΗΝΟ 2018

ΤΡΙΜΗΝΟ , η ΕΡΕΥΝΑ. 1ο TΡΙΜΗΝΟ 2018 1 +17.5 +25,3 +9.7 1ο TΡΙΜΗΝΟ 17 η ΕΡΕΥΝΑ 2 ME THN ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΣΜΑ 3 Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΣΕΣΜΑ δημιούργησε το «Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία» μέσω του οποίου καταγράφονται ανά

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 02-2013

Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 02-2013 & FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 02-2013 9 Ιουλίου 2013 Η ελληνική οικονοµία εκ νέου σε σηµείο καµπής o Συνεχής βελτίωση στα «δίδυµα ελλείµµατα»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 14 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 14 Οκτωβρίου 2013 14 Οκτωβρίου 2013 Γραµµατοσειρά: Calibri, 14 pt, Γραµµατοσειρά: Calibri, 14 pt, Έντονα, Πλάγια, Ελληνικά Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 02-2012 9 Ιουλίου 2012 Δοµή Έκθεσης Εισαγωγική τοποθέτηση: Βραχυπρόθεσµες και µακροπρόθεσµες προτεραιότητες της οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω τόσο για το 2012 όσο και για το

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας)

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας) Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 1 η Παρέμβαση: Μεταβολή δημόσιου χρέους (Ακολουθεί Πίνακας) Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Η ενίσχυση της βιομηχανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής ως προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η ενίσχυση της βιομηχανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής ως προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας Κοινή παρέμβαση ΣΕΒ - Ελληνικής Παραγωγής - Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων και Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, για την θέσπιση εθνικού στόχου για τη μεταποίηση και την εναρμόνιση

Διαβάστε περισσότερα

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή Η 6η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου

Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου Athens Tax Forum 1 Απριλίου 217 Τον Ιανουάριο 217 (Οκτ 216 για το πετρέλαιο θέρμανσης) αυξήθηκαν οι συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2011

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2011 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 1 Καθαρά κέρδη 74εκ. και δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 10εκ. για την κάλυψη ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων Ενίσχυση κεφαλαίων 1 ης διαβάθμισης (Tier I) σε 11,9% ή κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ

Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ Αθήνα, 14.05.2013 1 ον. Η Ελληνική οικονομία έχει πληγεί από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση

Διαβάστε περισσότερα

Προϋπολογισμός Θετικές Ενδείξεις 2013

Προϋπολογισμός Θετικές Ενδείξεις 2013 Προϋπολογισμός 2014 Θετικές Ενδείξεις 2013 1 ον. Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΕΠ 2 ου Τριμήνου 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΕΠ 2 ου Τριμήνου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ε Θ Ν Ι Κ Η Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α ΑΕΠ ου Τριμήνου 9 Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο,9% με βασικούς πυλώνες εξαγωγές και δημόσια κατανάλωση ΑΕΠ ο τρίμηνο 9 Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία 04-2013 30 Ιανουαρίου 2014 Η ελληνική οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών Oκτώβριος 2012 Eξωτερικό Επιδείνωση εμπόριο εμπορικών Τουρκίας σχέσεων ( Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2012 1 Περιεχόμενα 1. Διαχρονικά Προβλήματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις

Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις Ακαδημαϊκό Έτος: 2018-2019 [Γ' εξάμηνο - Χειμερινό] Διδάσκων: Δημήτριος Σιδέρης Α. Το υπόδειγμα Συναθροιστικής Ζήτησης και Συναθροιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ 2018

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Βασικα συμπερα σματα Η παρούσα Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του έτους 2018 παρουσιάζεται σε μια περίοδο αυξανόμενης οικονομικής, τραπεζικής και πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ-28 ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση και προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία

Κρίση και προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH 1 Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 21 92 11 2-1, Fax: 21 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117 42

Διαβάστε περισσότερα