Δυσπλαστικοί σπίλοι-σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων. Μαρίνα Παπουτσάκη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δυσπλαστικοί σπίλοι-σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων. Μαρίνα Παπουτσάκη"

Transcript

1 -Σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων Μαρίνα Παπουτσάκη Επιμελήτρια Α Α Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Δερματολογικών Παθήσεων, «Ανδρέας Συγγρός»

2 Ορισμός Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι, οι οποίοι κλινικά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που συναντώνται και στο μελάνωμα. Αποτελούν μέρος του φάσματος, στο ένα άκρο του οποίου βρίσκονται οι κοινοί σπίλοι και στο άλλο το μελάνωμα. Ο όρος δυσπλαστικός σπίλος μπορεί να προξενήσει σύγχυση και συχνά να χρησιμοποιήται λανθασμένα. Ο όρος δυσπλαστικός σπίλος είναι ιστοπαθολογικός, ενώ ο όρος άτυπος σπίλος είναι κλινικός όρος και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμοι. Στην κλινική πράξη, δεν είναι όλοι οι άτυποι σπίλοι δυσπλαστικοί καθώς και όλοι οι δυσπλαστικοί σπίπλοι άτυποι. Η κλινική τους σημασία πηγάζει από τον συσχετισμό τους με την ανάπτυξη μελανώματος. Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

3 Ιστορική αναδρομή Το 1952 ο Cawley έκανε την πρώτη αναφορά οικογενούς μελανώματος (πάτερας και δύο από τα τρία παιδιά). Τέλος δεκαετίας του 70 εισάγεται η έννοια του δυσπλαστικού σπίλου και του συσχετισμού του με το μελάνωμα (κλινικές παρατηρήσεις των σπίλων ατόμων με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος). Το 1978, ο Wallace Clark και οι συνεργάτες του, περιέγραψαν για πρώτη φορά την παρουσία άτυπων σπίλων σε μέλη οικογενειών με μελάνωμα και ονόμασαν αρχικά την κατάσταση αυτή «σύνδρομο σπίλων Β-Κ» από τα αρχικά των επιθέτων των 2 οικογενειών που μελετήθηκαν. Ιστολογικά οι σπίλοι αυτοι χαρακτηρίστηκαν ώς άτυπη μελανοκυτταρική υπερπλασία που ορίστηκε ώς μελανοκυτταρική δυσπλασία. Ο Henry Lynch, πρότεινε τον όρο σύνδρομο «Οικογενούς Άτυπου Σπίλου και μελανώματος Familial Atypical Multiple Mole Melanoma (FAMMM). Το 1980, ο David Elder καθιέρωσε τον όρο «δυσπλαστικός σπίλος» και «σύνδρομο δυσπλαστικού σπίλου» (ασθενείς με μελάνωμα, χωρίς όμως θετικό οικογενειακό ιστορικό). Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

4 Επιδημιολογία Η ακριβή τους επίπτωση δεν είναι γνωστή. Γενική συχνότητα εμφάνισης 2-53%. Συχνότητα εμφάνισης στους καυκάσιους κυμαίνεται μεταξύ 2-8%. Η συχνότητα δυσπλαστικών σπίλων σε ασθενείς με μελάνωμα είναι υψηλότερη και κυμαίνεται μεταξύ 34-59%. Συχνότεροι σε άτομα νεαρότερης ηλικίας (<40 ετών). Συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και είναι πιο έντονοι κατά την περίοδο της εφηβίας. Η συχνότητα εμφάνισης άτυπων σπίλων σε πιο ώριμη ηλικία είναι χαμηλότερη και χρήζει προσεκτικής διερεύνησης και παρακολούθησης προκειμένου να αποκλεισθεί το μελάνωμα. Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

5 Κλινική εικόνα Τυπικά, οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι: - >5 mm διάμετρο - ελαφρώς υπεγερμένοι - με χρωματική ανομοιογένεια - ανώμαλο σχήμα - συχνά περιβάλλονται από ερυθηματώδη άλω - Ορισμένοι έχουν μία κεντρική βλατίδα που περιβάλλεται από κηλιδώδη μελαχρωματική περιφέρεια δημιουργώντας εμφάνιση «τηγανητού αυγού». Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

6 Κλινική εικόνα Μερικοί προέρχονται από κοινούς σπίλους, ενώ άλλοι είναι άτυποι από την αρχή της εμφάνισής τους. Πρόκειται για δυναμικές βλάβες που μπορεί σταδιακά να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ατυπία, αν και οι περισσότεροι παραμένουν σταθεροί ή υποστρέφουν κατά την διάρκεια του χρόνου. Εντοπίζονται οπουδήποτε στο σώμα καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής, όμως η συχνότερη εντόπισή τους είναι στον κορμό, κυρίως στο άνω τμήμα της ράχης. Ο αριθμός τους ποικίλει από 1 έως εκατοντάδες και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό των κοινών σπίλων του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού μελανώματος. Οι ασθενείς με μεγάλο αριθμό δυσπλαστικών σπίλων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ποικιλία στην εμφάνιση των βλαβών. Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

7 Σύνδρομο δυσπλαστικού σπίλου Ορισμός Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

8 Ιστολογία Ο κυριότερος λόγος αμφισβήτησης της οντότητας των δυσπλαστικών σπίλων είναι η έλλειψη κοινά αποδεκτών ιστολογικών κριτηρίων. Το NIH (National Institute of Health) πρότεινε να αντικατασταθεί ο όρος «δυσπλαστικός σπίλος» με τον όρο «σπίλος με αρχιτεκτονική διαταραχή». Για την αξιόπιστη ιστολογική διάγνωση θα πρέπει ιδεατά να παρατηρείται τόσο κυτταρική ατυπία όσο και διαταραχή στην αρχιτεκτονική. Εχουν προταθεί διαγνωστικά κριτήρια από διάφορες ερευνητικές ομάδες, όπως από: - την ομάδα του Clark και Elder - την EORTC Malignant Melanoma Cooperative Group - Dysplastic Nevus Panel - τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) - το NIH (National Institute of Health) - το Duke University Grading System of Dysplastic Nevi Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

9 Ιστολογία

10 Κριτήρια NIH Διαταραχή στην αρχιτεκτονική με ασυμμετρία. Ηωσινοφιλική ινοπλασία κάτω από την επιδερμίδα. Υπερπλασία μελανινοκυττάρων με ατρακτοειδή ή επιθηλιοειδή μελανινοκύτταρα που συναρθρίζονται σε φωλέες διαφόρων μεγεθών. Ποικίλου βαθμού κυτταρική ατυπία. Λεμφοκυτταρική διήθηση.

11 Σχέση με το μελάνωμα Η παρουσία δυσπλαστικών σπίλων είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος. Η συχνότητα του μελανώματος σε ασθενείς με δυσπλαστικούς σπίλους είναι 2-12 φορές >από τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος του μελανώματος στα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους αυξάνεται: - με τον αριθμό των σπίλων - με την παρουσία ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού μελανώματος ( 100 φορές σε ασθενείς με μελάνωμα, 200 φορές σε ασθενείς με 2 συγγενείς με μελάνωμα και 1200 φορές στους ασθενείς με ατομικό και οικογενειακό ιστορικό θετικό για μελάνωμα). Σε μέλη οικογενειών με ιστορικό μελανώματος, μελάνωμα αναπτύσουν με μεγαλύτερη συχνότητα όσοι έχουν δυσπλαστικούς σπίλους. Στεφανάκη Ε, Ελλ Επιθ. Δερμ. Αφρ. 17:23-28,2006, Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1)

12 Γενετική και βιολογία Το κυριότερο επιχείρημα της ύπαρξης δυσπλαστικών σπίλων ως ξεχωριστή κλινικοπαθολογική οντότητα είναι η συσχέτισή τους με το οικογενές μελάνωμα. Στην παρούσσα φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δείκτες που να μπορούν να προβλέψουν την βιολογική συμπεριφορά των δυσπλαστικών σπίλων. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι μπορεί να θεωρηθούν «ποικιλία» των μελανοκυτταρικών σπίλων και να διαχειριστούν σαν τους κοινούς σπίλους.

13 Γενετική και βιολογία Eτερογένεια: σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων Γονιδιακές μεταλλάξεις στους ΔΣ: - επίδραση της UVR στα κύτταρα των ασθενών - έμφυτη αστάθεια χρωμοσωμάτων (αστάθεια μικροδορυφορικού DNA microsatellite instability)

14 Γενετική και βιολογία Διαφορές με τους κοινούς σπίλους Κάποιοι δυσπλαστικοί σπίλοι παρουσιάζουν διαφορετικά μοριακά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους κοινούς σπίλους, όπως: - έκφραση συγκεκριμέμων γονιδιακών pattern - υψηλότερο δείκτη πολλαπλασιασμού - μεταλλάξεις ή διαταραχές έκφρασης των γονιδίων p53 και p16 - αυξημένη αστάθεια μικροδοριφορικού DNA

15 Γενετική και βιολογία Ομοιότητες με τους κοινούς σπίλους Οι δυσπλαστικοί σπίλοι μοιάζουν με τους κοινούς σπίλους σε ότι αφορά: - την κλωνικότητα - τους δείκτες γήρανσης - το ποσοστό μεταλλάξεων του BRAF - το ποσοστό υποτροπής μετά την χειρουργική αφαίρεση.

16 Γενετική και βιολογία Διαφορες/ομοιότητες με τους κοινούς σπίλους Duffy K et al, JAAD 2012, Jul; 67 (1),I and II)

17 Αντιμετώπιση Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό Κλινική εξέταση και παρακολούθηση Χρήση απεικονιστικών διαγνωστικών μέσων ( ολόσωμη φωτογράφηση, δερματοσκόπηση, ψηφιακή απεικόνηση, confocal microscopy) Βιοψία βλαβών Αφαίρεση για αισθητικούς λόγους Αυτοεξέταση Προστασία από τον ήλιο

18 Αντιμετώπηση Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό Άτομα με διάγνωση δυσπλαστικών σπίλων πρέπει νε ερωτώνται σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό δυσπλαστικών σπίλων και μελανώματος (1 ου και 2 ου βαθμού συγγενείς). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε: - να υπολογισουμε τον κίνδυνο μελανώματος και συνεπώς να ρυθμίσουμε τον τρόπο και την συχνότητα παρακολούθησης - να εντοπίσουμε άλλα άτομα υψηλού κινδύνου

19 Αντιμετώπηση Κλινική εξέταση και παρακολούθηση Η κλινική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει επισκόπηση όλης της επιφάνειας του δέρματος, καθώς και των παρατριμματικών περιοχών και του τριχωτού της κεφαλής (οφθαλμολογική εκτίμηση). Συχνότητα παρακολούθησης: δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή ιδανική συχνότητα παρακολούθησης. Παράγοντες που επιρεάζουν την συχνότητα εξέτασης: - οικογενειακό ιστορικό δυσπλαστικών σπίλων και μελανώματος - παρουσία πολλών κοινών σπίλων - το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών - ο φωτότυπος - το ιστορικό δερματικού καρκίνου - το ιστορικό ανοσοκαταστολής

20 Αντιμετώπηση Κλινική εξέταση και παρακολούθηση Συχνότητα εξέτασης Άτομα με λίγους κοινούς σπίλους και 1-2 δυσπλαστικούς: Κάθε 6-12 μήνες (νωρίτερα αν υπάρξη αλλάγή). Άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό για μελάνωμα: Κάθε 3-6 μήνες, μέχρι την έλλειψη μεταβολλής της εμφάνισης των σπίλων, οπότε παράταση μέχρι και το έτος. Αν και η πλειοψηφία των δυσπλαστικών σπίλων παραμένουν σταθεροί στην εμφάνισή τους, όρισμένοι παρουσιάζουν μεταβολλές, χωρίς όμως αυτό να συνεπαγεται πάντα εκτροπή σε μελάνωμα.

21 Αντιμετώπηση Απεικονιστικά διαγνωστικά μέσα Φωτογράφηση Μπορεί να γίνεται με κοινές φωτογραφίες ή ψηφιακή απεικόνιση (αποθήκευση, ταξινόμηση, επανάκτηση δεδομένων, επεξεργασία) Δερματοσκόπηση - Έχει διαπιστωθεί ότι η δερματοσκόπηση αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια του μελανώματος, ιδίως όταν ο γιατρός είναι έμπειρος στην εφαρμογή της. - Δεν υπάρχουν παθογνωμονικά στοιχεία για να διακρίνονται δερματοσκοπικά οι δυσπλαστικοί σπίλοι, υπαρχουν χαρακτηριστικά που θέτουν την υποψία μελανώματος. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η δυνατότητα διάκρισης μεταβολλών στις βλάβες, καθώς έτσι μειώνεται ο αριθμός των βιοψιών και των χειρουργικών αφαιρέσεων.

22 Αντιμετώπηση Βιοψία βλαβών/χειρουργική αφαίρεση Ο χαρακτηρισμός των δυσπλαστικών σπίλων τίθεται κλινικά και δεν είναι πάντα απαραίτητο να εξετάζονται ιστολογικά για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Επιπλέον, η ιστολογική εξέταση δεν διαγιγνώσκει το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, ούτε ταξινομεί τους ασθενείς σε ομάδες κινδύνου για το μελάνωμα. Ο κυριότερος λόγος για την βιοψία ή την χειρουργική αφαίρεση είναι ο αποκλεισμός του μελανώματος. Η αφαίρεση των δυσπλαστικών σπίλων πρέπει να γίνεται επί υγιών ορίων και ανεξάρτητα από την μέθοδο αφαίρεσης υπάρχει η πιθανότητα ουλής.

23 Αντιμετώπηση Εναλλακτικές θεραπείες στην χειρουργική αφαίρεση Τοπική χρήση τρετινοϊνης, με ή χωρίς υδροκορτιζόνη Εφαρμογή 5-φλουοροουρακίλης (5-FU) Ιμικουϊμόδη Καταστροφή με laser Δυστυχώς, καμμία από αυτές δεν οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη του σπίλου κλινικά και ιστολογικά.

24 Αντιμετώπηση Αυτοεξέταση- Αντιηλιακή προστασία Δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με την χρησιμότητα της αυτοεξέτασης. Δεδομένου όμως ότι είναι μία απλή και ανέξοδη πρακτική, προτείνεται ότι το άτομο θα πρέπει να εκπαιδευτεί να αυτοεξετάζεται και 1-3 μήνες. Η συχνή εμφάνιση δυσπλαστικών σπίλων σε περιοχες με διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο, το θετικό ιστορικό επώδυνων ηλιακών εγκαυμάτων, και το γεγονός ότι τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους έχουν συχνά ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα, υποδηλώνει ότι η ανάπτυξή τους μπορεί να σχετίζεται με σύντομη και έντονη έκθεση στον ήλιο. Χρήσιμα τα μέτρα ηλιοπροστασίας (αντιηλιακά, αποφυγή έκθεσης κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας)

25 Συμπεράσματα Οι δυσπλαστικοί σπίλοι αποτελούν μία ξεχωριστή ιστολογική οντότητα, της οποίας η βιολογική σημασία μοίαζει να αποτελεί περισότερο έναν δείκτη κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος παρά ένα πρώϊμο στάδιο μελανώματος. Η κλινική παρακολούθηση των ασθενών με δυσπλαστικούς σπίλους είναι μεγάλης σημασίας. Η εκπαίδευση των ασθενών στην αυτοεξέταση και στην ηλιοπροστασία μπορεί να συμβάλλει στην προληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ http://www.5thmelanomacongress.gr/ 1 ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.indd 1 6/5/2014 5:56:12 PM ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13.30-14.30 Προσέλευση Εγγραφές Πέμπτη 12

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανατομία και φυσιολογία του δέρματος

1. Ανατομία και φυσιολογία του δέρματος Εισαγωγή Εισαγωγή 2 1. Ανατομία και φυσιολογία του δέρματος Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος με μέση επιφάνεια περίπου 2 m 2 και βάρος περίπου 4 kg. Έχει δύο στιβάδες, την επιδερμίδα, η

Διαβάστε περισσότερα

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Πληροφορίες για δηµοσιογράφους: Asset Ogilvy Public Relations Τηλ: 210 6660 400, Ρίτα Μακράκη rita.makraki@assetogilvy.gr, Κέρρυ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Ο οδηγός αυτός για ασθενείς δημιουργήθηκε από τις Αξιόπιστες Θεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ.

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ. 1 Γενικά Ο καρκίνος προκαλείται από αλλαγές στα υλικά του σώματος μας που ονομάζονται «γονίδια». Πρόκειται για τις μονάδες πληροφοριών σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Τα γονίδια υπαγορεύουν στπν οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μελανώματος. 4 o Πανελλήνιο Συνέδρι ο. Tελικό Πρόγραμμα & Βιβλίο Περιλήψεων. 13-15 Iανουαρίου 2011 Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα

Μελανώματος. 4 o Πανελλήνιο Συνέδρι ο. Tελικό Πρόγραμμα & Βιβλίο Περιλήψεων. 13-15 Iανουαρίου 2011 Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ 4 o Πανελλήνιο Συνέδρι ο Μελανώματος www.4thmelanomacongress.gr 13-15 Iανουαρίου 2011 Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα Tελικό Πρόγραμμα & Βιβλίο Περιλήψεων H Bristol-Myers

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του Χαραλάμπους Μαιευτήρα -Γυναικολόγου

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του Χαραλάμπους Μαιευτήρα -Γυναικολόγου ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ» ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για ασθενείς προετοιμάστηκε από το Reliable Cancer

Διαβάστε περισσότερα

4. Γιατί παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού, παρά την αύξηση της επίπτωσης της νόσου?

4. Γιατί παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού, παρά την αύξηση της επίπτωσης της νόσου? ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 1. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζεται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού? Πιθανοί λόγοι: Δυνατότητα και εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO O οδηγός αυτός δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Anticancer Fund.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ.ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΑΡΙΘΜ.: 3238 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Αυτός ο οδηγός έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund, ως μία υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (ΑΕΜ)

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (ΑΕΜ) ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Συχνότητα και θνησιμότητα Ca μαστού Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε 800 νέες περιπτώσεις ανά έτος σε 1.000.000 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για ασθενείς προετοιμάστηκε από το Reliable Cancer

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού

Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού 2 Εισαγωγή Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι. Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι. Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ 376 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2007 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δ. ΚΛΩΝΤΖΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λεύκη στα παιδιά: διάγνωση και αντιμετώπιση Τ. ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ Αναστολείς καλσινευρίνης σε δερματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Αυτός ο οδηγός προετοιμάστηκε από το Anticancer Fund σαν μια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ PPARγ ΣΕ ΑΔΕΝΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ» ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΚΟΨΙΔΑ ΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ PPARγ ΣΕ ΑΔΕΝΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ» ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΚΟΨΙΔΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ- ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη.

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη. KΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Όγκοι - Γυναικολογικός Καρκίνος Με τον όρο καρκίνο περιγράφονται ομάδες νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται σε υπερβολική

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοπαθολογική ταξινόμηση

Ιστοπαθολογική ταξινόμηση 23 Ιστοπαθολογική ταξινόμηση Μέρος VΙΙ: ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ Δέσποινα Βιολιδάκη, Έλιν Ρόννε, Δήμητρα Ροντογιάννη 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ NEYΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ Τα κύτταρα του «Διάχυτου Νευροενδοκρινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧOΣ 54 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

ΤΕΥΧOΣ 54 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 AIΣΘHTIKH ΔEPMATOΛOΓIA ΤΕΥΧOΣ 54 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 > Πολυπολιτισμικές αντιλήψεις για τις ανωμαλίες του χρώματος του δέρματος του προσώπου > Ο μηχανισμός δράσης των τοπικών ρετινοειδών για τη θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ. 45ο Ράλι ΔΕΘ κατά του καρκίνου του προστάτη. Aegean Regatta για τον καρκίνο του δέρματος. Στοιχεία για τη μάχη κατά του καρκίνου

ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ. 45ο Ράλι ΔΕΘ κατά του καρκίνου του προστάτη. Aegean Regatta για τον καρκίνο του δέρματος. Στοιχεία για τη μάχη κατά του καρκίνου σεπτεμβριοσ 2012 - ΤΕΥΧΟΣ 06 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 45ο Ράλι ΔΕΘ κατά του καρκίνου του προστάτη Aegean Regatta για τον καρκίνο του δέρματος Στοιχεία για τη μάχη κατά του καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προστατευθούμε

Πώς να προστατευθούμε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα της «νόσου των καπνιστών» ΣΕΛ. 16 yγεια Σαββατοκύριακο 16-17 Νοεμβρίου 2013 Kαρκινος, διαβήτησ, πνευμονοπαθειεσ, kakh διατροφή «ΤΑ ΝΕΑ», με τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση γυναικών

Διαβάστε περισσότερα

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Γεώργιος Κουρούνης (επιβλέπων) Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μπονίκος Διονύσιος Ομ. Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Νεοκλής Γεωργόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα