ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ"

Transcript

1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

2 Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Η σημερινή ενημέρωση έχει σκοπό την παρουσίαση της πρότασης για την ολοκληρωμένη, διαχείριση των απορριμμάτων, στο Δήμο Χερσονήσου. Τα δεδομένα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι δύσκολα, περισσότερο από ποτέ. Σήμερα, πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες, που έχουν ήδη καθυστερήσει και που η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει την Χώρα γενικότερα και ειδικότερα την Περιφέρεια Κρήτης σε πρόστιμα, τα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία δεν θα μπορεί να αντέξει. Αυτή η παρουσίαση είναι επίκαιρη, διότι βρισκόμαστε στην διαδικασία εναρμόνισης της Ελληνικής νομοθεσίας που διέπει την διαχείριση απορριμμάτων με την οδηγία πλαίσιο 2008/98 της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή εμπειρία αποτυπώθηκε στηνοδηγία 2008/98 που περιγράφει τις προτεραιότητες των πολιτικών διαχείρισης στα κράτη μέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πρόληψηγια λιγότερα απορρίμματα και η Επαναχρησιμοποίηση των υλικών είναι οι πρώτες προτεραιότητες, παραμένουν όμως σε μεγάλο βαθμό, προσωπικές επιλογές, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η Ανακύκλωση είναι πολιτική απόφαση που προϋποθέτει συλλογική δράση και οι κοινωνίες την υποδέχονται θετικά.

3

4 Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι δύσκολες, διότι θα δεσμεύσουν τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη, τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και προτεραιότητα θα πρέπει να είναι, η χαμηλή χρέωση των χρηστών των νέων εγκαταστάσεων. Ο Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην 9 η Διαχειριστική ενότητα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλαδή στο Δήμο Χερσονήσου και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού προτείνει μια νέα μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 28 εκ. για την ορθολογική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα πλαίσια της οδηγίας 2008/98 και με κύριο κριτήριο την συμπίεση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας.

5 Σύντομο Ιστορικό του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ αποτελεί την διάδοχη κατάσταση της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΧΥΤΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΜΑΛΙΩΝ που συστάθηκε με την αριθμ /08/2004 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης (Φ.Ε.Κ /09/2004), που στόχο είχε την αποτελεσματική λειτουργία του χώρου Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων που βρίσκεται στην θέση πυργιά του Δήμου Χερσονήσου. Η συνολική έκταση του οικοπέδου του ΧΥΤΑ είναι τ.μ ήταν ιδιοκτησίας της Κοινότητας Ποταμιών και αγοράστηκε από το Συμβούλιο Περιοχής της 9 ης Ε. Π. του Ν. Ηρακλείου με το συμβόλαιο Η περιοχή Πυργιά βρίσκεται στα όρια των κτηματικών περιφερειών των Δημοτικών διαμερισμάτων Μοχού, Ποταμιών, Λιμένος Χερσονήσου, νότια του υψώματος Πυργιά (550μ) και βορειοδυτικά του υψώματος Προφήτης Ηλίας (536μ).

6 Ο χώρος είναι οπτικά απομονωμένος από τη γύρω περιοχή, και οι αποστάσεις σε ευθεία γραμμή από τις γύρω κατοικημένες περιοχές είναι: 4,2Km από Λ. Χερσονήσου 3,5Km από Χερσόνησο 4,0 Kmαπό Καλό Χωριό 2,2 Km από Ποταμιές 4,0 Km από Μοχό 3,2 Km από Πισκοπιανό 3,2 Km από Κουτουλουφάρι Μετατροπή Διαδημοτικής Επιχείρησης σε ΦοΔΣΑ. Ο ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ ιδρύθηκε στις 28/05/2009 με την μετατροπή της Διαδημοτικής Επιχείρησης ΧΥΤΑ Χερσονήσου Μαλίων, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις περί ΦοΔΣΑ ( άρθρο 30 Ν.3536/2007, άρθρο 15 Ν. 3688/2006 και τη σχετική ΚΥΑ 2527/ ). Η νομική μορφή είναι Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, οι μέτοχοι του ΦοΔΣΑ είναι ο Δήμος Χερσονήσου με ποσοστό 95,04 % και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με ποσοστό 4,96 %.

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦοΔΣΑ Ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός στην περίοδο αιχμής, ανέρχεται σε κατοίκους. Ο ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας εξυπηρετεί σημαντικό ποσοστό του τουρισμού της Κρήτης. Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια αστοχίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Στη περιοχή ευθύνης του φορέα βρίσκεται και η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Κρήτη «το αεροδρόμιο Καστελίου» Το 2009 οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ τόνοι απορριμμάτων, το 2010 οδηγήθηκαν τόνοι, τέλος το τόνοι περίπου. Με σημαντική πλέον εμπειρία στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην οικεία διαχειριστική ενότητα και σημαντικές επιτυχημένες πρωτοβουλίες, συνεχίζει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α. ) Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, την πορεία του, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την διασφάλιση του κοινού συμφέροντος. Στην σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση, αποτελεί πλέον αγώνα δρόμου η επίτευξη των στόχων των εθνικών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Χώρας μας και ειδικότερα της περιφέρειας Κρήτης.

8 Έργα ΕΣΠΑ.Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, προχώρησε ήδη στη σύμβαση δύο υποέργων από τα έξι που προβλέπονται στην συνχρηματοδοτούμενη Πράξη, από το ΠΕΠ Κρήτης, με τίτλο "Μηχανολογικός εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων«. Ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω πράξης ανέρχεται στα 2,5 εκατ και αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών να ολοκληρωθεί η σύμβαση δύο επί πλέον υποέργων, με απώτερο σκοπό έως τον Απρίλιο του 2012 να ολοκληρωθεί η δράση και να απορροφηθούν το σύνολο των εγκεκριμένων κονδυλίων. Περιφερειακός Σχεδιασμός. Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ συμμετέχει στην επιτροπή αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Η επιτροπή αυτή αναμένεται να υποβάλλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις προτάσεις της για την τεχνολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη, προτάσεις που αναμένεται να αποτελέσουν και την βάση για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

9 Υφιστάμενες δράσεις Οι δράσεις που υλοποιούνται σήμερα έχουν στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, συμβατή με τις οδηγίες της ΕΕ και το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ανακύκλωση Όπως είναι γνωστό η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει πρωταρχικό στόχο την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, από την παραγωγή έως και την τελευταία εγκατάσταση διαχείρισης. Ο (Φο.Δ.Σ.Α. ) Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ έχει εγκαταστήσει σύστημα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, των μπαταριών και τέλος την ανταποδοτική ανακύκλωση. Για την υποστήριξη αυτών των δράσεων, έχει υλοποιήσει και πρόκειται βραχυπρόθεσμα να υποστηρίξει ενημερωτικό πρόγραμμα, για την σημασία της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων. Οι δράσεις ξεκινούν από τα σχολεία, βάσει της ομαδοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί και καταλήγουν στις δημόσιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις. Η σημασία της συμμετοχής όλων είναι μεγάλη.

10 Οικιακή κομποστοποίηση. Η συμμετοχή όλων των νοικοκυριών σε δράσεις οικιακής κομποστοποίησης, έχει μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Με την εκτροπή του οργανικού κλάσματος στην οικιακή κομποστοποίηση, μειώνουμε την ανάγκη για αποκομιδή μεταφορά και διαχείριση ποσοστού έως και 40 % του συνολικού βάρους των παραγόμενων απορριμμάτων. Για την προώθηση και εμπλοκή στην οικιακή κομποστοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών ο (Φο.Δ.Σ.Α. ) Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ χρηματοδότησε από ίδιους πόρους την αγορά και διανομή των ειδικών κάδων κομποστοποίησης και των απαραίτητων υλικών. Στην ανασκόπηση της δράσης τα αποτελέσματά είναι ενθαρρυντικά. Διαχείριση ΧΥΤΑ. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής βρίσκονται στην πλέον ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή της Κρήτης, το Δήμο Χερσονήσου, λόγω του τουριστικού προϊόντος που διαθέτει. Στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Χερσονήσου, σήμερα, διαχειρίζονται τόνοι απορριμμάτων με τις αυστηρότερες τεχνικές προδιαγραφές.

11 Επέκταση και μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ωρίμανσης του έργου επέκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ και την μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στην νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το νέο σχεδιαζόμενο κύτταρο, θα έχει έκταση 40 στρέμματα και θα καλύπτει τις ανάγκες διάθεσης των υπολειμμάτων για 10 και πλέον χρόνια. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,0 εκ. και αναμένεται να ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης.

12 Υφιστάμενα κύτταρα ΧΥΤΑ

13

14 Μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και νέο κύτταρο

15 Σταθμοί ανακύκλωσης. Η διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων στις παρυφές του οικιστικού ιστού, όταν εφαρμόζονται ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, δεν αποτελούν εστία περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίθετα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή. Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ σχεδίασε και εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο σταθμό ανακύκλωσης απορριμμάτων στην δημοτική ενότητα Μαλίων. Ο σταθμός αυτός δέχεται τα απορρίμματα (πλην των αστικών ) των δημοτών έως ένα τόνο, στο χώρο του σταθμού διατίθενται containers των 10 τόνων για την διαλογή και διάθεση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους δημότες. Η κατασκευή του και ο εξοπλισμός του χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Φορέα. Διαχείριση λυματολάσπης. Στις εγκαταστάσεις του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί, η μονάδα ηλιακής ξήρανσης της λυματολάσπης, η οποία διαχειρίζεται την συνολική παραγόμενη ποσότητα του Δήμου Χερσονήσου. Αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα, ενώ η πρακτική αυτή πρόκειται να εφαρμοστεί και από άλλους διαχειριστές.

16 Μονάδα ηλιακής ξήρανσης λυµατολάσπης

17 Βραχυπρόθεσμος Σχεδιασμός Δράσεις Πρόληψης και Δράσεις διαχείρισης. Όπως προαναφέρθηκε, η πρόληψη στην διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Η επιτυχία του αρχικού σταδίου διαχείρισης είναι κρίσιμος παράγοντας στην επίτευξη των μετέπειτα στόχων. Ανακύκλωση Η συνέχιση των δράσεων ανακύκλωσης αποτελεί την αιχμή των δράσεων του φορέα. Πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των δημοτών και πρόγραμμα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της δράσης. Οικιακή κομποστοποίηση Η οικιακή κομποστοποίηση εκτρέπει το οργανικό κλάσμα των αστικών αποβλήτων, το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει μέχρι το 40 % του βάρους της συνολικής παραγόμενης ποσότητας. Η βελτίωση και επέκταση του συστήματος οικιακής κομποστοποίησης σε όλο το Δήμο Χερσονήσου, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η επεξεργασία σημαντικού ποσοστού στην πηγή μειώνει το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων.

18 Κομποστοποίηση στη πηγή ( Μηχανικοί κομποστοποιητές) Ο Δήμος Χερσονήσου, φιλοξενεί την καλοκαιρινή περίοδο μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι μεγάλοι παραγωγοί απορριμμάτων, γι αυτό και η εγκατάσταση μηχανικών κομποστοποιητών, που θα εξυπηρετούν ομαδοποιημένες τουριστικές εγκαταστάσεις, θα συμβάλλει στην διαχείριση στην πηγή αυτού του κλάσματος, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται σημαντική ποσότητα μειώνοντας τα κόστη της περαιτέρω διαχείρισης. Αναμόρφωση του συστήματος (Pay as you throw) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ έχει αναθέσει στο ΤΕΙ Κρήτης την εκπόνηση μελέτης, για την αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με βάση την παραγόμενη ποσότητα των απορριμμάτων με στόχο, την πρόληψη, την προώθηση της ανακύκλωσης και την διαλογή στην πηγή. Η μελέτη και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα.

19 Μηχανολογικός εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων Με την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης δράσης από το ΠΕΠ Κρήτης για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων, ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ θα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για την διαχείριση των : α. Αποβλήτων κατεδαφίσεων και εκσκαφών που μέχρι σήμερα έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες και περιβαλλοντικά προβλήματα στην διαχείρισή τους, με την προμήθεια του εξοπλισμού, ποσοστό 90 % θα αποτελούν νέα προϊόντα με εμπορική αξία. β. Ογκωδών Απορριμμάτων η παραγωγή και διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων όπως έπιπλα, στρώματα, φυτικά υπολείμματα, ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ διότι μειώνουν την χωρητικότητά του, ενώ θα μπορούσαν να ανακτηθούν σημαντικές ποσότητες υλικών με εμπορική αξία όπως μέταλλα, πλαστικά, ξύλο. Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η προμήθεια: γ. Σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων για την βελτιστοποίηση του έργου της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών στους χώρους διαχείρισης τους. δ. Πλυντήριο κάδων που θα συμβάλλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις με την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων.

20 Σταθμοί ανακύκλωσης Η επέκταση και η εγκατάσταση νέων σταθμών ανακύκλωσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες αποτελούν άμεσο στόχο. Η ενσωμάτωση αυτών των εγκαταστάσεων στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Χερσονήσου, θα συμβάλλει στην διαχείριση ρευμάτων, που σήμερα είτε δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα είτε διαχειρίζονται πλημμελώς. Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις έτυχαν αποδοχής από τους χρήστες και συνέβαλλαν στην περιοχή τους, ως σημείο αναφοράς για την διαχείριση των υλικών. Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Η συμμετοχή του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ στην επιτροπή αναμόρφωσης του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, από κοινού με τους υπόλοιπους (Φο.Δ.Σ.Α. ) της Κρήτης, είναι το πρώτο βήμα που θεωρούμε πως θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διαμόρφωση κοινής πρότασης, περιβαλλοντικά, οικονομικοτεχνικά και κοινωνικά αποδεκτής, ώστε να είναι σε θέση η Κρήτη να κάνει τα απαραίτητα άλματα, στην διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

21 Μεσομακροπρόθεσμος Σχεδιασμός Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος. Το προτεινόμενο έργο θα ενσωματώσει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στην ανάκτηση των υλικών από τα σύμμικτα απορρίμματα, η κυρίως μονάδα μηχανικής διαλογής θα αποτελείται από: υπομονάδα ανάκτησης σιδηρούχων υλικών, μέσω μαγνητών υπομονάδα διαχωρισμού οπτικού και βαλλιστικού για την ανάκτηση πλαστικών υπομονάδα επαγωγικού διαχωρισμού για την ανάκτηση υλικών αλουμινίου

22 Η μονάδα κομποστοποίησης θα σταθεροποιεί την οργανική ύλη και θα παράγει εδαφοβελτιωτικό υλικό σταθερής ποιότητας. Το σύστημα κομποστοποίησης αποτελείται από αντιδραστήρες με δυναμικό αερισμό, θα αποτελείται από δύο γραμμές, μία για το οργανικό που προέρχεται από σύμμικτα απορρίμματα και μία γραμμή προδιαλεγμένου οργανικού για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ. Όλη η διεργασία κομποστοποίησης θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα ελέγχου μέσω ειδικών αισθητήρων, για τη ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας. Η μονάδα θα διαθέτει κατάλληλες διατάξεις απόσμησης αποκονίωσης, για την διασφάλιση των πλέον αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής, θα εκτρέπει τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα πωλούνται στην αγορά, ενώ το παραγόμενο κομπόστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, υλικό επικάλυψης, υλικό αποκατάστασης λατομείων κλπ. Η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας.

23 Δεδομένα σχεδιασμού Η Μονάδα Επεξεργασίας θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί τόνους ανά έτος Σύμμεικτα Δημοτικά Απορρίμματα, τόνους ανά έτος Προδιαλεγμένων Οργανικών. Προϋπολογισμός Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28 εκ. περίπου. ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Η άρτια ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος διαλογής στην πηγή των οργανικών θα διασφαλίσει ότι η μονάδα θα παράγει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, το οποίο θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να προωθηθεί άμεσα για τελική χρήση. To παραγόμενο από τα ΣΔΑ κομπόστ, θα είναι υψηλής ποιότητας, επαρκώς σταθεροποιημένο και παστεριωμένο, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη χρήση του σε εργασίες φυτοκάλυψης, αναπλάσεων κλπ. Λειτουργικό κόστος Υπολογίζεται σε 60 / τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων.

24 Χ.Υ.Τ.Υ Τ/έτος

25

26 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2.1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ 2.1.1. Σύντομο ιστορικό Κατά το έτος 2006 επικαιροποιήθηκε ο ΠΕΣΔΑΚ, ο οποίος προέβλεπε τη διαμόρφωση Οργανωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 0 Περιεχόμενα 0. ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2.1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι προτάσεις του Δήμου Λέσβου για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι προτάσεις του Δήμου Λέσβου για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη 23 15 Οκτωβρίου Μαΐου 20152014 ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Δελτίου: 177/2015 ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Προς: ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Λέσβου. ΤΗΛ. 22510 54855-56 ΦΑΞ: 22510 29300 & 22510 54854 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΔΡΑΣΗ «Ενίσχυση της απασχόλησης των ερευνητών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κείμενο Βάσης προς Δημόσια Διαβούλευση (Με βάση τις κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΔΣΝΑ για τα διοργάνωση του συνεδρίου και να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Τ.Α. Ε.Π.Ε. Ολοφύτου 15, Τ.Κ. 11142 Αθήνα Τηλ. 210 2224208 Fax. 210 2914534 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007 Π ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση Υπολειμμάτων Τροφών Πιλοτική εφαρμογή στους Δήμους Αθηναίων

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου»

«Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου» # # #S # #S # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #S # # # #S # # # #S # # # # #S #S # # # # #S # # # # # # # #S # # # # #S # # # # # # # # # # #S # # # # #S #S # #S # # # # #S # # #S # # # # # #S #

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2010 ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Σήµερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη

Διαβάστε περισσότερα

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017 Municipality of Hersonisos, Greece Having been assessed accurately, Municipality of Hersonisos was awarded the European Energy Award on May 2013 in recognition of its communal energy policies of sustainability

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Οι στόχοι που τίθενται από τον Εθνικό Σχεδιασµό ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο και στόχοι του έργου Περιοχή εφαρμογής Μεθοδολογία Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Αργυρώ ΔΗΜΟΥΔΗ, MSc, PhD, Λέκτορας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ανθρωπογνωστικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ! ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ TEI KΡΗΤΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ & Α Ν Τ Ι Μ Ε Τ Ω Π Ι Σ Η Σ Ε Κ Τ Α Κ Τ Ω Ν Α Ν Α Γ Κ Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Σ Χ Ε

Διαβάστε περισσότερα

PRACTICAL GUIDELINES FOR

PRACTICAL GUIDELINES FOR PRACTICAL GUIDELINES FOR MUNICIPALITY OF NEA PROPONTIDA Local implementation procedures of rational Waste Management schemes in municipalities Municipality of Nea Propontida Waste management is an issue

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2016 1 Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΗΗΕ (2004-2010)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 1 ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΕΛΕΣΚΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΗΒ 99064 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση συσκευασιών Πώς; Τι; Γιατί;

Ανακύκλωση συσκευασιών Πώς; Τι; Γιατί; ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ = ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β = ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 171 = ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 {2 {3 Διαβάστε σ αυτό το φύλλο { 4-5 6-7 { 8 9 {10 {11 {12 Νέα από την Οικολογική Κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς Σχέδιο Τελικής Έκθεσης Προς το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη µελέτη Εκτίµηση των Γενικευµένων Επιπτώσεων και Κόστους ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ IΘΑΚΗΣ 29, 112 57 ΑΘΗΝΑ url: http://www. aueb. gr/ statistical- institute ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Στο κείμενο που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΒΥΡΩΝΑΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ) ΜΑΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τα στερεά απόβλητα προκύπτουν από την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την κατανάλωση αγαθών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑ Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και τα συστατικά μιας ελληνικής ενεργειακής πολιτικής

Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑ Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και τα συστατικά μιας ελληνικής ενεργειακής πολιτικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανά χείρας έκθεση αποπειράται να παρουσιάσει, να γνωστοποιήσει και, ταυτοχρόνως, να συγκεράσει τις θέσεις προτάσεις όλων συνολικά των κατατεθειμένων παρεμβάσεων στο Δημόσιο Διάλογο «Μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους

Ανακύκλωση Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Ανακύκλωση Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους Βασίλειος Η. Κοντζίνος Η πτυχιακή αυτή κατατέθηκε στο Τμήμα Μηχανολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2012-2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2012-2014 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2012-2014 Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Eισαγωγή 1.1 Το θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 1.2 Οι σκοποί του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα