Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc"

Transcript

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 1 ο θέµα ιαβάστε το κείµενο που διαφηµίζει ένα ξενοδοχείο. Αντιστοιχίστε τις φράσεις τις πρώτης στήλης (µε αραβικούς αριθµούς: 1, 2, 3...) µε τις φράσεις της δεύτερης στήλης (µε κεφαλαία γράµ- µατα: Α, Β, Γ...) και συµπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθµό το γράµµα της φράσης που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. Σε απόσταση µόλις µισής ώρας από το διεθνές αεροδρόµιο του Ηρακλείου Κρήτης, στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου, βρίσκεται το ξενοδοχείο Silva Maris. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων, που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, είναι χτισµένο στο ρυθµό ενός παραδοσιακού κρητικού χωριού, λούζεται από τον εκθαµβωτικό ήλιο της Κρήτης και οι υπέροχοι κήποι του τονίζουν τους πετρόχτιστους τοίχους και στολίζουν τις µικρές πλατείες του. Το Silva Maris λειτουργεί ως ένα παραθεριστικό ξενοδοχείο όπου µπορείτε να πάρετε µέρος σε µια σειρά από δραστηριότητες, ή µπορείτε απλά να επιλέξετε να µείνετε ξαπλωµένοι όλη την ηµέρα στην παραλία ή στην πισίνα. Επισκεφθείτε τα άπειρα αρχαία µνηµεία που υπάρχουν στο νησί ή λάβετε µέρος στα µαθήµατα ελληνικής κουζίνας και εντυπωσιάσετε τους φίλους σας µε τις µαγειρικές σας ικανότητες. Το Silva Maris σας περιµένει για να σας γνωρίσει την κρητική φιλοξενία. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 26.

3 Πρώτη στήλη εύτερη στήλη 0. Το αεροδρόµιο του Ηρακλείου Α) είναι φιλόξενοι 1. Το ξενοδοχείο απέχει από το αεροδρόµιο Β) κάνουν διακοπές 2. Η θάλασσα είναι Γ) τριάντα λεπτά 3. Το στυλ του ξενοδοχείου θυµίζει ) πάρα πολλά ερείπια από την αρχαιότητα 4. Οι µικρές πλατείες έχουν Ε) κρητικό χωριό 5. Στα παραθεριστικά ξενοδοχεία οι τουρίστες Ζ) µπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία 6. Όποιος δεν συµµετέχει στις δραστηριότητες Η) κάτω από το ξενοδοχείο 7. Στην Κρήτη υπάρχουν Θ) ωραίους κήπους 8. Οι Κρητικοί Ι) είναι διεθνές Ι Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 26.

4 2 ο θέµα ιαβάστε το κείµενο του Άγγλου που µαθαίνει ελληνικά και σηµειώστε Χ δίπλα σε κάθε φράση που ακολουθεί το κείµενο στην αντίστοιχη στήλη ανάλογα µε το αν η φράση είναι σωστή ή λάθος. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. Κάθε Τρίτη βράδυ πηγαίνω τριάντα πέντε χιλιόµετρα δρόµο, στο µάθηµά µου των Ελληνικών. Γιατί δεν µένω στο σπίτι µου, να δω τηλεόραση ή να διαβάσω ένα βιβλίο; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Νοµίζω ότι η ελληνική γλώσσα είναι πολύ εκφραστική. Ίσως γιατί όταν οι Έλληνες µιλάνε, κουνάνε και τα χέρια τους και εκφράζονται µε πάθος. Η γυναίκα µου είναι από κυπριακή οικογένεια. Την πρώτη φορά που πήγα σπίτι τους στο Λονδίνο να γνωρίσω την οικογένεια, νόµιζα ότι όλη την ώρα όλοι µαλώνανε. Η γυναίκα µου όµως µου είπε ότι κουβεντιάζανε. Αυτό σε έναν Εγγλέζο φαίνεται πολύ περίεργο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ίσως αν µάθω τη γλώσσα θα µπορώ και εγώ να εκφράζοµαι σαν Έλληνας, κάπως πιο δραµατικά από τους Άγγλους. Κάθε Τρίτη βράδυ το ευχαριστιέµαι το µάθηµα των Ελληνικών. Μιλάµε για διάφορα πράγµατα από την καθηµερινή µας ζωή και φιλοσοφούµε µε τα λίγα µας Ελληνικά. Πάντως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να µάθω καλά τα Ελληνικά. Βρίσκω τη γραµµατική πολύ δύσκολη και ακόµη κάνω πάρα πολλά λάθη. Ελπίζω να τα καταφέρω κάποτε και οι κόποι µου να µην πάνε χαµένοι. Θα µιλάω τότε κι εγώ σαν Έλληνας! írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 26.

5 ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 0. Τα µαθήµατα γίνονται την Τετάρτη το πρωί. Χ 9. Το µέρος όπου γίνονται τα µαθήµατα είναι δυο βήµατα από το σπίτι του Μαρκ. 10. Κάθε µάθηµα διαρκεί τριάντα πέντε λεπτά. 11. Ο Μαρκ δεν νοµίζει ότι τα Ελληνικά είναι µια γλώσσα φτωχή σε εκφραστικά µέσα. 12. Οι Έλληνες συνήθως µιλάνε ήρεµα. 13. Η οικογένεια της γυναίκας του Μαρκ ζει στην Αγγλία. 14. Την πρώτη φορά που πήγε στο σπίτι της γυναίκας του όλοι τσακώθηκαν µαζί του. 15. Τους Άγγλους τους αφήνει έκπληκτους ο τρόπος που συζητάνε οι Έλληνες. 16. Ο Μαρκ ελπίζει ότι µαθαίνοντας τη γλώσσα θα αλλάξει συµπεριφορά. 17. Μετά από κάθε µάθηµα ο Μαρκ ευχαριστεί τον δάσκαλο. 18. Ο Μαρκ δεν ξέρει ότι πρέπει να καταβάλει µεγάλη προσπάθεια για να µάθει την ελληνική γλώσσα. 19. Ο Μαρκ δυσκολεύεται να βρει ελληνική γραµµατική στα βιβλιοπωλεία. 20. Ο Μαρκ δεν θα µάθει καλά τα Ελληνικά σύντοµα. Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 12 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 26.

6 3 ο θέµα ιαβάστε το µετεωρολογικό δελτίο. Αντιστοιχίστε τις φράσεις τις πρώτης στήλης (µε αραβικούς αριθµούς: 21, 22, 23...) µε τις φράσεις της δεύτερης στήλης (µε κεφαλαία γράµµατα: Α, Β, Γ...) και συµπληρώστε τον πίνακα κάτω στη σελίδα, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθµό το γράµµα της φράσης που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. Σηµαντική πτώση της θερµοκρασίας σε όλη τη χώρα προβλέπει για σήµερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά το απόγευµα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Αύριο τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα ση- µειωθεί παγετός που τοπικά στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Σήµερα στη Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά θα σηµειωθούν νεφώσεις µε τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεµοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις ενώ η θερµοκρασία θα κυµανθεί από µείον 6 έως 5 βαθµούς Κελσίου. Στα ορεινά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεµοι θα είναι βορειοδυτικοί µέτριοι µέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο πολύ ισχυροί. Θερµοκρασία θα κυµανθεί από µείον 2 έως 10 βαθµούς Κελσίου, αλλά στην Ήπειρο θα είναι 3-4 βαθµούς χαµηλότερη. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεµοι θα είναι βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις µε βαθµιαία εξασθένηση. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από µείον 1 έως 9 βαθµούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες προβλέπεται χιονόνερο και στην Κρήτη καταιγίδες, αλλά τα φαινόµενα αυτά σταδιακά θα εξασθενήσουν ενώ οι άνεµοι θα είναι βόρειοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις µε εξασθένηση από το βράδυ. Στα ωδεκάνησα προβλέπονται καταρρακτώδεις βροχές, αργότερα όµως τα φαινόµενα αυτά θα σταµατήσουν. Οι άνεµοι θα είναι βόρειοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις µε εξασθένηση από αργά το βράδυ. Μεθαύριο ο καιρός θα βελτιωθεί και προβλέπεται σηµαντική άνοδος της θερµοκρασίας µε εξαίρεση τις ορεινές περιοχές. írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 26.

7 Πρώτη στήλη εύτερη στήλη 0. Σε όλη την Ελλάδα Α) θα έχουµε συννεφιά και θα χιονίσει εδώ και εκεί 21. Το απόγευµα στα βορειοδυτικά Β) δεν θα ανεβεί η θερµοκρασία 22. Αύριο τη νύχτα και τα χαράµατα Γ) θα έχουµε µπόρες 23. Στη Μακεδονία και τη Θράκη ) θα πάψουν 24. Στα βουνά Ε) θα βρέξει πολύ δυνατά 25. Στο Ιόνιο Πέλαγος Ζ) θα κάνει παγωνιά 26. Στην Ήπειρο Η) δεν θα έχουµε σύννεφα 27. Στη Θεσσαλία Θ) θα ανεβεί πολύ η θερµοκρασία 28. Στις Κυκλάδες Ι) πιθανόν να βρέξει εδώ και εκεί 29. Στην Κρήτη Κ) ίσως θα ρίξει χιονόνερο 30. Στα ωδεκάνησα Λ) ο καιρός σύντοµα θα φτιάξει 31. Αργότερα οι καταρρακτώδεις βροχές Μ) θα κάνει περισσότερο κρύο 32. Μεθαύριο ο καιρός θα φτιάξει και Ν) θα φυσάει πολύ δυνατά 33. Στις ορεινές περιοχές µεθαύριο Ξ) θα κάνει κρύο σήµερα Ξ Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 13 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 26.

8 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 8 2. feladat feladat 13 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 26.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 1 ο θέµα ιαβάστε τη συνταγή. Συµπληρώστε τα κενά επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις απαντήσεις που είναι κάτω από το κείµενο σηµειώνοντας ένα τικ ( ) στο τετραγωνάκι δίπλα της. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. ΜΟΥΣΑΚΑΣ (Εκτέλεση) Κόβετε τις µελιτζάνες σε φέτες και (0) µουσκεύετε σε άφθονο αλατισµένο νερό για 1 ώρα περίπου. Βγάζετε τις µελιτζάνες από το νερό και τις σφίγγετε µε το χέρι σας, έτσι ώστε να στραγγίσουν τα νερά τους. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι µε βαρύ πάτο και τηγανίζετε τις µελιτζάνες µέχρι (1) µαλακώσουν κάπως, χωρίς όµως να (2). Τις τοποθετείτε σε απορροφητικό (3) κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους. Σε ένα καθαρό σκεύος ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεµµύδι µέχρι να τραβήξει τα υγρά του και χωρίς να σας µαυρίσει. Ρίχνετε τον κιµά, ανακατεύετε ζωηρά και προσθέτετε (4) τα µπαχαρικά, το ξύσµα του πορτοκαλιού και τις σταφίδες, εφόσον τις χρησιµοποιήσετε, µαζί µε λίγο αλάτι. Ψήνετε για 4 5 λεπτά µέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Στρώνετε ένα µέτριο σε µέγεθος ταψί ή πυρέξ µε µελιτζάνες, (5) από πάνω µπόλικο κι- µά και συνεχίζετε µε µια στρώση ακόµη µελιτζάνες. Ετοιµάζετε τη σάλτσα για από πάνω ως εξής: Σε µια µικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, κατεβάζετε από (6) φωτιά και ρίχνετε µέσα το νισεστέ, ανακατεύοντας συνέχεια µε ξύλινη κουτάλα, ώστε να µην σας σβολιάσει, και να (7) ένας πηχτός χυλός. Μόλις χλιαρύνει ο χυλός ρίχνετε τους κρόκους των αυγών χτυπηµένους και συνεχίζετε το ανακάτεµα. Προσθέτετε το κρύο γάλα και τοποθετείτε την κατσαρόλα στην φωτιά, σε χαµηλή θερµοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς (8) να γίνει µια πηχτή και οµοιογενής σάλτσα. Ρίχνετε το τυρί και διορθώνετε τη γεύση µε λίγο (9) και το µοσχοκάρυδο και στρώνετε την κρέµα από πάνω από τις µελιτζάνες. Ψήνετε για λεπτά στους 180 βαθµούς µέχρι να (10) η σάλτσα. Σερβίρετε το µουσακά (11). írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 26.

11 0. α) τα 1. α) που 2. α) καούν 3. α) χαρτιά β) τους β) να β) κάηκαν β) χάρτη γ) τις γ) ώστε γ) καίω γ) χαρτί δ) την δ) και δ) καίγοµαι δ) χάρτα 4. α) όλες 5. α) σκορπάτε 6. α) τα 7. α) έγινε β) όλη β) σκόρπα β) τη β) γίνει γ) όλους γ) σκορπούσατε γ) του γ) γίνονται δ) όλα δ) σκορπάς δ) το δ) γίνονταν 8. α) αντί 9. α) άλατα 10. α) ροδίσει 11. α) ζεστές β) θα β) αλάτι β) ροδίζει β) ζεστή γ) µέχρι γ) αλατιού γ) ροδίσουν γ) ζεστό δ) από δ) άλατος δ) ροδίζουν δ) ζεστούς γ Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 26.

12 2 ο θέµα Συµπληρώστε το παρακάτω γράµµα µε τις λέξεις που ακολουθούν, γράφοντας τις λέξεις όχι στα κενά του κειµένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια του πίνακα κάτω στη σελίδα. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. Οι λέξεις είναι οι ακόλουθες: Αγαπητή, χρονών, Με, Σου, Μέχρι, Κάθε, Όλοι, Όταν. Βουδαπέστη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (0) Μαριάννα, (12) γράφω το πρώτο µου γράµµα στα Ελληνικά. (13) ευτέρα βράδυ, επτά µε εννιά, πηγαίνω στο µάθηµα. Έµαθα να διαβάζω και να γράφω αυτά τα περίεργα γράµ- µατα. (14) οι συµµαθητές µου είναι µεγάλοι µόνο εγώ είµαι τόσο µικρή, έντεκα (15). (16) τώρα τα πάω πολύ καλά. (17) έρθω στην Αθήνα να σας γνωρίσω, θα µιλάω λίγα Ελληνικά. Το περίµενες ποτέ; (18) αγάπη, Εύα 0. Αγαπητή Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 26.

13 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 26.

14 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 26.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 26.

16 II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat feladat 7 ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 26.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Καλωσορίσατε στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου των απολυτηρίων εξετάσεων. Η ενότητα αυτή αποτελείται από τρία θέµατα και διαρκεί 30 λεπτά. Οι οδηγίες και τα κείµενα είναι γραµµένα στην κασέτα. Οι οδηγίες, µαζί µε τις ασκήσεις που θα λύσετε, είναι τυπωµένες επίσης στο εξεταστικό τετράδιο. Κάθε θέµα αρχίζει από σύντοµη µουσική και µετά θα ακούσετε (και µπορείτε επίσης να διαβάσετε) τις οδηγίες των ασκήσεων. Ακολουθεί διάλειµµα για να προλάβετε να µελετήσετε την άσκηση πριν ακούσετε το κείµενο. Μετά θα ακουστεί το κείµενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Μετά από σύντοµο διάλειµµα θα ξανακούσετε το κείµενο για δεύτερη και τελευταία φορά, αλλά τώρα σε τρεις συνέχειες για να προλάβετε να σηµειώσετε τις απαντήσεις. Στο τέλος κάθε θέµατος θα έχετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Σας ευχόµαστε καλή επιτυχία. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 26.

19 1 ο θέµα Θα ακούσετε την ιστορία ενός ατυχήµατος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, σηµειώνοντας την απάντηση δίπλα στην ερώτηση, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (µε 0) που είναι απλώς παράδειγµα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να µελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείµενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Πώς ονοµάζεται αυτός που λέει την ιστορία; Κώστας Ποια ώρα της ηµέρας πήγε ο Κώστας περίπατο; Τι έκανε η Τζούλη όταν πέρασε το αυτοκίνητο; Τι χρώµα είχε το δεύτερο αυτοκίνητο; Τι είχαν πάθει τα φρένα του αυτοκινήτου; Τι ακούστηκε όταν έγινε η σύγκρουση; Πού τηλεφώνησε κάποιος; Ποιον ρώτησε ο αστυνοµικός για το δυστύχηµα; Πώς ένιωθε ο Κώστας όταν εξηγούσε τι έγινε; Πού τηλεφώνησε ο αστυνοµικός; Τι άκουσαν όταν ερχόταν το ασθενοφόρο; Πού πήγαν οι τραυµατίες;... Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 11 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 26.

20 2 ο θέµα Θα ακούσετε πληροφορίες από το µεγάφωνο ενός αεροπλάνου που πετάει για την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σηµειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα µε το αν είναι σωστή ή λάθος, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωση (µε 0) που είναι απλώς παράδειγµα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να µελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείµενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 0. Το αεροπλάνο είναι πρώτης γενιάς. Χ 12. Το αεροπλάνο ανήκει στη MALÉV. 13. εν επιτρέπεται να ανάψει κανείς τσιγάρο στο αεροσκάφος. 14. Σ αυτό το µοντέρνο αεροπλάνο επιτρέπεται η χρήση των κινητών. 15. Οι οδηγίες ασφαλείας είναι γραµµένες σ ένα φυλλάδιο. 16. Στο ύψος ασφαλούς πτήσεις οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να φύγουν από τις θέσεις τους. 17. Η ένδειξη «Προσδεθείτε» θυµίζει στους επιβάτες τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. 18. Το περιοδικό του αεροπλάνου λέγεται HORIZON. 19. Το περιοδικό του αεροπλάνου είναι κάτω από το κάθισµα. 20. Οι αεροσυνοδοί ανήκουν στο προσωπικό του αεροσκάφους. 21. Την ώρα που ακούγονται οι τελευταίες φράσεις, το αεροπλάνο κοντεύει να φθάσει. Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 26.

21 3 ο θέµα Τώρα θα ακούσετε για µια διάρρηξη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιστοιχίσετε τις φράσεις τις πρώτης στήλης (µε αραβικούς αριθµούς: 1, 2, 3...) µε τις φράσεις της δεύτερης στήλης (µε κεφαλαία γράµµατα: Α, Β, Γ...) και συµπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθ- µό το γράµµα της φράσης που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση (µε 0) είναι παράδειγµα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα να µελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείµενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Πρώτη στήλη εύτερη στήλη 0. Η ιστορία αναφέρεται Α) βρίσκεται στη γειτονιά µας 22. Η διάρρηξη έγινε Β) σε ένα δέντρο 23. Το διαµέρισµα όπου έγινε η διάρρηξη ήταν Γ) από την πίσω βεράντα 24. Η πολυκατοικία όπου είναι το διαµέρισµα ) δύο χιλιάδες 25. Εκείνη τη νύχτα οι ιδιοκτήτες Ε) που ήρθαν τελευταία στην περιοχή 26. Ο διαρρήκτης σκαρφάλωσε Ζ) στην Αστυνοµία 27. Μπήκε στο διαµέρισµα Η) κάνει ανακρίσεις 28. Έκλεψε Θ) είχαν φύγει 29. Έψαξε παντού για να Ι) προχθές τη νύχτα 30. Βρήκε µόνο Κ) βρει λεφτά 31. Κάποιοι ανέφεραν το γεγονός Λ) στο δεύτερο πάτωµα 32. Η Αστυνοµία Μ) ακριβά κοσµήµατα 33. Είναι ύποπτοι κάποιοι Ν) σε µια διάρρηξη Ν Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki Max. Elért 12 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 26.

22 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 26.

23 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 26.

24 III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat feladat 12 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 26.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ο θέµα Απαντήστε (40 80 λέξεις) στην παρακάτω αγγελία, αναφέροντας τα βασικά βιογραφικά σας στοιχεία, το επίπεδο των Ελληνικών σας και ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την εργασία και τον µισθό. Τουριστικό γραφείο ζητά νέους και νέες, απόφοιτους Λυκείου ή φοιτητές, από την Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία για καλοκαιρινή εργασία. Γνώση της ελληνικής γλώσσας θεωρείται προσόν. Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki. PONTOK É RTÉKELÉSI SZEMPONT Feladat teljesítése; szöveg hosszúsága Érthetőség; nyelvi megformálás Íráskép ÖSSZES PONTSZÁM MAX. ADHATÓ EBBŐL ELÉRT írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 26.

27 2 ο θέµα Γράψτε ένα κείµενο ( λέξεις) για ένα από τα παρακάτω θέµατα: Θέµα 2/Α Το σχολείο µας Το περασµένο καλοκαίρι η τάξη σας πήγε εκδροµή στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφή µε ένα λύκειο της Θεσσαλονίκης. Τώρα το ελληνικό λύκειο ζητάει από σας ένα κείµενο για τη µαθητική εφηµερίδα του. Στο κείµενο µιλήστε για τη ζωή στο σχολείο σας και για τους συµµαθητές και καθηγητές σας. Θέµα 2/Β Το πρώτο µου ταξίδι στην Ελλάδα Περιγράψτε το πρώτο σας ταξίδι (πραγµατικό ή φανταστικό) στην Ελλάδα. Μιλήστε για τις εντυπώσεις σας, για τα µέρη και τους ανθρώπους που γνωρίσατε και για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που συµµετείχατε. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 26.

28 Μη γράφετε κάτω από τη γραµµή αυτή Ne írjon a vonal alá! Ezt a táblázatot a tanár tölti ki. PONTOK MAX. ADHATÓ É RTÉKELÉSI SZEMPONT Teljesítés Hangnem Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép ÖSSZES PONTSZÁM EBBŐL ELÉRT írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 26.

29 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 26.

30 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 26.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 26.

32 IV. Íráskészség maximális pontszám 1. feladat feladat 22 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 26.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati ΕMΒERI ERŐFORRÁSΟΚ MINISZTÉRIUMΑ

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8.00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Διαβάστε περισσότερα

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati ΕMΒERI ERŐFORRÁSΟΚ MINISZTÉRIUMΑ

Διαβάστε περισσότερα

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου: «Χαμός» σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου: «Χαμός» σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, απ όπου αναμένεται να φύγουν 100.000 ταξιδιώτες μέχρι την Κυριακή. Μαζικά και με κάθε μέσο εγκαταλείπουν, από νωρίς σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό:

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό: Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι επικοινωνιακή, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνική των «κενών πληροφορίας» (π.χ. Richards 2006: 17). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ήτριες πρέπει να συμπληρώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά χυμό από 4 πορτοκάλια 1 / 5 ½ φλ. κονιάκ 2 φλ. γλυκό κρασί ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο Για τη γέμιση 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή προφορικού λόγου

Παραγωγή προφορικού λόγου Παραγωγή προφορικού λόγου Επίπεδο Β Τέταρτη διδακτική πρόταση Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: 30 λεπτά ενήλικοι μαθητές παραγωγή λόγου σε τυπικό ύφος Στρατηγικές: ομαδοποίηση λεξιλογίου,

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι.

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι. 1. Παρατηρούμε τον καιρό σήμερα και περιγράφουμε τις συνθήκες που αφορούν τη βροχή, τον άνεμο, τον ήλιο και τη θερμοκρασία. βροχή άνεμος ήλιος-σύννεφα θερμοκρασίαάνεση 2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Χαλάνδρι, Αριθ. Πρωτ.: 372. ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Χαλάνδρι, Αριθ. Πρωτ.: 372. ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Χαλάνδρι, 04-02-2019 Αριθ. Πρωτ.: 372 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε τα αντίθετα των παρακάτω χρονικών επιρρημάτων.

Να γράψετε τα αντίθετα των παρακάτω χρονικών επιρρημάτων. Να γράψετε τα αντίθετα των παρακάτω χρονικών επιρρημάτων. α) ποτέ... β) μετά... γ) νωρίτερα... δ) συχνά... ε) πέρσι... στ) αρχικά... Στις παρακάτω προτάσεις να υπογραμμίσετε τις φράσεις με προθέσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα;

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα; Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Καθημερινή ζωή συνήθειες Θα ακούσετε (2) φορές έναν διάλογο μεταξύ ενός δημοσιογράφου που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr!

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Όλοι μας γνωρίζουμε το πάθος των Αμερικάνων για την κολοκύθα! Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Halloween εμφανίζεται και γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο A2 Πώς να επικοινωνείτε στην καθημερινότητα σας στην Ελλάδα Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Κρύο..καιρός για πάγο! Δραστηριότητα 1:

Κρύο..καιρός για πάγο! Δραστηριότητα 1: Κρύο..καιρός για πάγο! Περιβάλλον : Εικονικό Εργαστήριο Υλικά : Δοχεία 100 ml, Θερμόμετρα, Νερό, πάγος. Περιγραφή - στόχοι Στις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές θα μετρήσουν τη θερμοκρασία κάποιας ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Χαλάνδρι, Αριθ. Πρωτ.: 11. ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. Χαλάνδρι, Αριθ. Πρωτ.: 11. ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Χαλάνδρι, 02-01-2019 Αριθ. Πρωτ.: 11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος

Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος Στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών δίνει ο Μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος 1 / 5 από την σελίδα του στο facebook και αναφέρει χαρακτηριστικά: Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ'οδόν προς

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες Ντοματοκεφτέδες Αυτή η καλοκαιρινή συνταγή είναι πολυ διαδεδομένη στην Σαντορίνη όπου και φτιάχνεται με τα πεντανόστιμα ντοματίνια του νησιού. Είναι όμως μία τέλεια ιδέα για να την φτιάξετε όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Με ρώτησε αν θέλω να πάω στο θέατρο.

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Με ρώτησε αν θέλω να πάω στο θέατρο. ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Να βάλεις σε κύκλο την πρόταση που φανερώνει θαυμασμό. α. Αχ, να μπορούσα να έρθω μαζί σου! β. Τι ωραίο το ποδήλατό σου! γ. Πεθύμησα να φάω παγωτό. δ. Σταμάτα την γκρίνια αμέσως!

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Β Τάξη Όνομα Ημερομηνία 1. Ακούω και γράφω GeΓεΓεγειαΓεξξηη... 2. Ακούω το τραγούδι Παπαγάλος και Πεπόνι (στην ιστοσελίδα: https://www.youtube.com/watch?v=lr3bas1jq20 ). Διαβάζω

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Μικρές Αγγελίες Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»!

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς συνταγές Από τον Βασίλη Δημαρά Φωτογραφίες: Μιχάλης Ζόργιας ΑπολαυστικάΤαξίδια Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς μπροστά στις γευστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!!

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! Φέτος το καλοκαίρι ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά μαγειρεύοντας εύκολα και γρήγορα. Νόστιμες συνταγές Μπορείτε να τυπώσετε και να πάρετε μαζί σας αυτό το μικρό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα. Φύλλα εργασίας. Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ. Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. σελίδες

Γλώσσα. Φύλλα εργασίας. Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ. Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. σελίδες Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω δ z γ α Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ ε Φύλλα εργασίας β Γλώσσα Τεύχος Α Συµπληρωµατικές ασκήσεις ορθογραφίας, γραµµατικής και εµπλουτισµού λεξιλογίου 100 σελίδες Ανάλυση βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα