Δημιουργία εφαρμογής για τις σχέσεις χαρακτήρων στα κόμικς με παράδειγμα τον Κόρτο Μαλτέζε. Υπολογιστική προτυποποίηση και οπτικοποίηση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργία εφαρμογής για τις σχέσεις χαρακτήρων στα κόμικς με παράδειγμα τον Κόρτο Μαλτέζε. Υπολογιστική προτυποποίηση και οπτικοποίηση."

Transcript

1 Δημιουργία εφαρμογής για τις σχέσεις χαρακτήρων στα κόμικς με παράδειγμα τον Κόρτο Μαλτέζε. Υπολογιστική προτυποποίηση και οπτικοποίηση. Πτυχιακή Εργασία του Φοιτητή: Ορέστης Κυριάκος Πουλάκης Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Σαμπανίκου Ευαγγελία Συνεπιβλέπων Καθηγητής: Καρυδάκης Γεώργιος

2 Βιογραφία και εργογραφία του Ούγκο Πραττ Ο Ούγκο Πραττ (Hugo Pratt) γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 197 στην πόλη Ρίμινι (Rimini) της Ιταλικής περιφέρειας Εμιλία-Ρομάνια (Emilia-Romagna) και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιταλία και την Αιθιοπία. Η οικογένεια του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυπολιτισμική, με ρίζες Αγγλικές, Ισπανο-εβραϊκές και Τούρκικες.

3 Βιογραφία και εργογραφία του Ούγκο Πραττ Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στην Βενετία, με την οποία φαίνεται να δέθηκε ιδιαίτερα, όπως παρατηρεί κανείς και στα έργα του, ειδικά από τα έργα του Κόρτο Μαλτέζε ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πόλη. Εκεί μπήκε στην Ομάδα της Βενετίας μαζί με άλλους Ιταλούς κομίστες εκδίδοντας το περιοδικό Asso di Picche ( Άσσος Σπαθί ) που επικεντρωνόταν σε περιπέτειες-κόμικς.

4 Βιογραφία και εργογραφία του Ούγκο Πραττ Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στην Βενετία, με την οποία φαίνεται να δέθηκε ιδιαίτερα, όπως παρατηρεί κανείς και στα έργα του, ειδικά από τα έργα του Κόρτο Μαλτέζε ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πόλη. Εκεί μπήκε στην Ομάδα της Βενετίας μαζί με άλλους Ιταλούς κομίστες εκδίδοντας το περιοδικό Asso di Picche ( Άσσος Σπαθί ) που επικεντρωνόταν σε περιπέτειες-κόμικς.

5 Βιογραφία και εργογραφία του Ούγκο Πραττ Ο ομώνυμος χαρακτήρας ("Asso Di Picche") του Πραττ γνώρισε μεγάλη επιτυχία κυρίως στην Αργεντινή στην οποία προσκλήθηκε και ο ίδιος το 1949, όπου και τελικά μετακόμισε. Εκεί συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Héctor Germán Oesterheld και σπούδασε στην Escuela Panamericana de Arte υπό τον Enrique Lipszyc. Αυτή την περίοδο ταξίδεψε στην Νότιο Αμερική και ολοκλήρωσε τα πρώτα αποκλειστικά δικά του κόμικς σαν συγγραφέας και σχεδιαστής.

6 Βιογραφία και εργογραφία του Ούγκο Πραττ Το 1959 ως το καλοκαίρι του 1960 έζησε στο Λονδίνο όπου σχεδίασε σειρές για τις εκδόσεις Fleetway Publications, έπειτα γύρισε στην Αργεντινή. Το 196 γύρισε στην Ιταλία όπου συνεργάστηκε με το παιδικό περιοδικό Il Corriere dei Piccoli σχεδιάζοντας κόμικς κλασσικών ιστοριών. Το 1967 με τον Florenzo Ivaldi άρχισαν να εκδίδουν το περιοδικό Sgt. Kirk, από τον ομώνυμο ήρωα του Hector Oesterheld, στο πρώτο τεύχος του οποίου ο Πραττ εξέδωσε την Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας.

7 Ούγκο Πραττ και Κόρτο Μαλτέζε Η Ζωή του Κόρτο ξεκινάει το 1887 με την γέννηση του στην Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας. Η Μάλτα εκείνη την περίοδο ήταν ακόμα μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ο Κόρτο Μαλτέζε είναι, λοιπόν, Βρετανός υπήκοος, κάτι που επισημαίνεται συχνά και μέσα στην σειρά, έχει Βρετανικό διαβατήριο, κάτι που φαίνεται συχνά να τον διευκολύνει στα ταξίδια του και, κυρίως, στην αντιμετώπισή του από τις τοπικές αρχές.

8 Ούγκο Πραττ και Κόρτο Μαλτέζε Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Αγγλικού ναυτικού, όπως και ο ίδιος και η μητέρα του μια τσιγγάνα μάγισσα από το Γιβραλτάρ. Πέρασε την παιδική του ηλικία στο Γιβραλτάρ και στην Κόρντομπα στην Εβραϊκή συνοικία και πήγε σε εβραϊκό σχολείο στην Βαλέτα.

9 Ούγκο Πραττ και Κόρτο Μαλτέζε Ο Κόρτο στα ταξίδια του επισκέπτεται την Αιθιοπία (Αιθιοπικά), της Τουρκία (Το Χρυσό Σπίτι της Σαμαρκάνδης) και την Αργεντινή (Τανγκό) και φυσικά την Βενετία (Βενετσιάνικο Παραμύθι, Η Κρυφή Αυλή του Μυστηρίου). Περιοχές στις οποίες έχει ζήσει ο Πραττ για χρόνια.

10 Ταξίδια του Κόρτο Μαλτέζε Σε ένα κόμικ σαν τον Κόρτο Μαλτέζε, οι τοποθεσίες που διαδραματίζονται οι περιπέτειες είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να πάρει κανείς υπ όψη του. Γενικά στα ευρωπαϊκά κόμικς οι τόποι, οι κουλτούρες και η ιστορία είναι σημαντικά, αλλά για τον Κόρτο και τον Πραττ, είναι ίσως το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο εκτυλίσσονται τα πάντα με πολλές και συχνές, όμως, αναφορές σε αυτό

11 Οι ήρωες στα κόμικς Τα κόμικς όντας σε πολλές περιπτώσεις σειρές καταλήγουν συχνά να αριθμούν πολλούς Χαρακτήρες οι οποίοι έχουν περάσει, έστω και για λίγο, από αυτές. Ειδικά σε σειρές σαν της DC ή της Marvel αυτό έχει οδηγήσει ακόμα και στην δημιουργία Εγκυκλοπαιδειών για τα Σύμπαντα τους με αναλυτικές πληροφορίες για τους Χαρακτήρες της κάθε μιας (The DC Comics Encyclopedia, Marvel Encyclopedia).

12 Οι ήρωες στα κόμικς Κάτι που είναι συχνά δύσκολο να εντοπισθεί και να αναλυθεί είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των διαφόρων Χαρακτήρων της κάθε σειράς. Από πληροφορίες σαν αυτές θα μπορούσε όμως κανείς να εντοπίσει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα ποιοι Χαρακτήρες εμφανίζονται περισσότερο, ποιοι δημιουργούν τις περισσότερες σχέσεις με άλλους Χαρακτήρες ή ποιοι χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τους δημιουργούς και άρα τους συναντάμε σε περισσότερα Άλμπουμ.

13 Η εφαρμογή Η εργασία αφορά την δημιουργία μιας εφαρμογής αξιολόγησης χαρακτήρων κόμικς και παρουσίασης των σκηνών σε τρι(σ)διάστατο χώρο. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο παρόμοιο με τον PageRank.

14 Η μεταφορά σε τρι(σ)διάστατο περιβάλλον Η μεταφορά Σκηνών που είναι σε χαρτί και άρα σε δύο διαστάσεις σε έναν τρισδιάστατο χώρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η δυνατότητα που θα έχει ο χρήστης να δει τους χώρους και τους Χαρακτήρες από διάφορες οπτικές γωνίες, διαφορετικές από αυτές που φαίνονται στο κόμικ, και στην βέλτιστη περίπτωση να παρακολουθήσει τον Χαρακτήρα εμψυχωμένο (animated) να ακολουθεί ο,τι περιγράφεται να κάνει στα καρέ του κόμικ, ολοκληρώνοντας έτσι αυτήν την μεταφορά, θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους αναγνώστες του εκάστοτε κόμικ.

15 Η μεταφορά σε τρι(σ)διάστατο περιβάλλον Ιδιαίτερη δυσκολία υπάρχει στην μεταφορά όσων δεν φαίνονται σε κανένα καρέ αλλά θα πρέπει να είναι εκεί. Ένας μπορεί να δημιουργηθεί σε τρεις διαστάσεις σχετικά πιο εύκολα από τον περιβάλλοντα χώρο, δεδομένου πως εμφανιζόμενος σε αρκετά καρέ τον βλέπουμε από πολλές γωνίες οι οποίες τελικά δεν αφήνουν κενά στην μορφή του. Για τον περιβάλλοντα χώρο όμως δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο, αφού σε μια Σκηνή του κόμικ μπορεί από καρέ σε καρέ ο να έχει μετακινηθεί αρκετά στον χώρο αφήνοντας κενό τον ενδιάμεσο χώρο στην μορφή του περιβάλλοντος.

16 Η Αρχιτεκτονική της εφαρμογής Η εφαρμογή αυτή, διαβάζει από μια βάση δεδομένων πληροφορίες σχετικά με τα Άλμπουμ της σειράς και τις Σκηνές τους. Προτιμήθηκε να χρησιμοποιηθούν τα Άλμπουμ σαν βασικό στοιχείο της βάσης δεδομένων, γιατί μπορούν να ελεγχθούν πιο εύκολα αφού το πλήθος τους είναι συνήθως γνωστό και συχνά είναι και αριθμημένα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο σίγουρη την διαδικασία.

17 Η Αρχιτεκτονική της εφαρμογής Η εφαρμογή ανασύρει δεδομένα από ένα XML αρχείο με αυτήν τη μορφή: <collection> <Album> <name>όνομα του Άλμπουμ</name> <number>αριθμός του Άλμπουμ</number> <scenes> <Scene> <pages> <start>αρχή Σκηνής</start> <end>τέλος Σκηνής</end> </pages> <places> <Place>Τοποθεσία που διαδραματίζεται η Σκηνή</Place> <Place>Πιο συγκεκριμένη Τοποθεσία που διαδραματίζεται η Σκηνή</Place> και ούτω καθεξής για όσες Τοποθεσίες έχει η Σκηνή.. <Country>Χώρα που διαδραματίζεται η Σκηνή</Country> </places> <characters> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> και ούτω καθεξής για όσους Χαρακτήρες έχει η Σκηνή.. </characters> </Scene> <Scene> και ούτω καθεξής για όσες Σκηνές έχει το Άλμπουμ.. </Scene> </scenes> </Album> <Album>. </Album> και ούτω καθεξής για όσα Άλμπουμ έχει η συλλογή... </collection>

18 Η Αρχιτεκτονική της εφαρμογής Τα δεδομένα ανασύρονται με μια κλάση που γράφτηκε μαζί με την υπόλοιπη εφαρμογή. Η κλάση αυτή είναι ένας πολύ απλός parser που αναγνωρίζει τις ετικέτες που του ζητούνται κάθε φορά που καλείται, παρακάμπτοντας τα σχόλια καθώς και τα κενά σε περίπτωση που αυτά είναι πάνω από ένα συνεχόμενα. Επιστρέφει μια λίστα από συμβολοσειρές που κάθε κόμβος αυτής περιέχει ό,τι υπάρχει ανάμεσα σε κάθε μια ετικέτα που ζητήσαμε. Για παράδειγμα εάν από το παραπάνω πάρουμε το πρώτο Άλμπουμ και ζητήσουμε να μας επιστραφούν οι ετικέτες <Scene>, ο parser θα επιστρέψει δύο συμβολοσειρές με την κάθε μία να περιέχει ό,τι είναι ανάμεσα σε <Scene> και </Scene>: Από αυτά αντλούμε πληροφορίες για το όνομα, τον αριθμό του Άλμπουμ, επίσης για τις Σκηνές του και τους ήρωες που συμμετέχουν, καθώς και για τα μέρη και τις Χώρες που διαδραματίζονται. Αυτές οι πληροφορίες έπειτα καταχωρούνται στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του κάθε αντικειμένου (π.χ. ποιοι Χαρακτήρες είναι σε κάθε Άλμπουμ, αλλά και ο κάθε σε ποια Άλμπουμ εμφανίζεται). Έτσι προκύπτουν οι παρακάτω κλάσεις. <Album> <name>όνομα του Άλμπουμ</name> <number>αριθμός του Άλμπουμ</number> <scenes> <Scene> <pages> <start>αρχή Σκηνής</start> <end>τέλος Σκηνής</end> </pages> <places> <Place>Τοποθεσία που διαδραματίζεται η Σκηνή</Place> <Country>Χώρα που διαδραματίζεται η Σκηνή</Country> </places> <characters> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> </characters> </Scene> <Scene> <pages> <start>αρχή Σκηνής</start> <end>τέλος Σκηνής</end> </pages> <places> <Place>Τοποθεσία που διαδραματίζεται η Σκηνή</Place> <Country>Χώρα που διαδραματίζεται η Σκηνή</Country> </places> <characters> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> <Character>Όνομα Χαρακτήρα</Character> </characters> </Scene> και ούτω καθεξής...

19 Η κλάσεις της εφαρμογής Χαρακτήρες Άλμπουμ Γνωρίσματα Συμβολοσειρά: ΌνομαΤουΆλμπουμ ακέραιος: ΝούμεροΤουΆλμπουμ λίστα από Σκηνές: ΣκηνέςΤουΆλμπουμ λίστα από Χαρακτήρες: ΧαρακτήρεςΤουΆλμπουμ λίστα από Τοποθεσίες: ΤοποθεσίεςΤουΆλμπουμ λίστα από Χώρες: ΧώρεςΤουΆλμπουμ Διαδικασίες Συμβολοσειρά: ΑυτόνομηΠαρουσίαση() κενή: Εξαγωγή() Συμβολοσειρά: Παρουσίαση() κενή: ΟρισμόςΟνόματος(Συμβολοσειρά) κενή: ΟρισμόςΑριθμού(ακέραιος) κενή: ΠροσθήκηΣκηνής(Σκηνή) κενή: ΠροσθήκηΧαρακτήρα() κενή: ΠροσθήκηΤοποθεσίας(Τοποθεσία) κενή: ΠροσθήκηΧώρας(Χώρα) Άλμπουμ() Άλμπουμ(Συμβολοσειρά) Σκηνές Γνωρίσματα Άλμπουμ: ΆλμπουμΣκηνής ακέραιοι[]: ΣελίδεςΆλμπουμ[] (αρχή και τέλος) λίστα από Χαρακτήρες: ΧαρακτήρεςΣκηνής λίστα από Τοποθεσίες: ΤοποθεσίεςΣκηνής Διαδικασίες Συμβολοσειρά: ΑυτόνομηΠαρουσίαση() Συμβολοσειρά: Παρουσίαση() κενή: ΠροσθήκηΆλμπουμ(Άλμπουμ) κενή: ΠροσθήκηΆρχής(ακέραιος) κενή: ΠροσθήκηΤέλους(ακέραιος) κενή: ΠροσθήκηΤοποθεσίας(Τοποθεσία) κενή: ΠροσθήκηΧαρακτήρα() Σκηνή() Σκηνή(Άλμπουμ) Γνωρίσματα Συμβολοσειρά: ΌνομαΧαρακτήρα λίστα από Χαρακτήρες: ΕπαφέςΧαρακτήρα λίστα από ακεραίους: ΦορέςΣύνδεσης λίστα από Σκηνές: ΣκηνέςΧαρακτήρα λίστα από Άλμπουμ: ΆλμπουμΧαρακτήρα διπλός: παλιάτιμή διπλός: νέατιμή: διπλός: παλιόποσοστό διπλός: νέοποσοστό Διαδικασίες Συμβολοσειρά: ΑυτόνομηΠαρουσίαση() κενή: Εξαγωγή() Συμβολοσειρά: Παρουσίαση() ακέραιος: ΆθροισμαΕπαφών() Συμβολοσειρά: ΠαρουσίασηΕαυτού() Συμβολοσειρά: ΠαρουσίασηΣκηνών() Συμβολοσειρά: ΠαρουσίασηΆλμπουμ() Συμβολοσειρά: ΠαρουσίασηΕπαφών() κενή: ΟρισμόςΟνόματος(Συμβολοσειρά) κενή: ΠροσθήκηΧαρακτήρα() κενή: ΠροσθήκηΣκηνής(Σκηνή) κενή: ΠροσθήκηΆλμπουμ(Άλμπουμ) () (Συμβολοσειρά)

20 Η κλάσεις της εφαρμογής Τοποθεσίες Γνωρίσματα Συμβολοσειρά: ΌνομαΤοποθεσίας Χώρα: ΧώραΤοποθεσίας διπλός: τιμή λίστα από Σκηνές: ΣκηνέςΤοποθεσίας λίστα από Άλμπουμ: ΆλμπουμΤοποθεσίας λίστα από Χαρακτήρες: ΧαρακτήρεςΤοποθεσίας Διαδικασίες κενή: Εξαγωγή() Τοποθεσία(Συμβολοσειρά) Τοποθεσία() κενή: ΠροσθήκηΧώρας(Χώρα) κενή: ΟρισμόςΟνόματος(Συμβολοσειρά) Συμβολοσειρά: ΑυτόνομηΠαρουσίαση() Συμβολοσειρά: Παρουσίαση() κενή: ΠροσθήκηΆλμπουμ(Άλμπουμ) κενή: ΠροσθήκηΣκηνής(Σκηνή) κενή: ΠροσθήκηΧαρακτήρα() Χώρες Γνωρίσματα Συμβολοσειρά: ΌνομαΧώρας διπλός: τιμή λίστα από Τοποθεσίες: ΤοποθεσίεςΧώρας Διαδικασίες κενή: Εξαγωγή() Χώρα() Χώρα(Συμβολοσειρά) κενή: ΟρισμόςΟνόματος(Συμβολοσειρά) Συμβολοσειρά: ΑυτόνομηΠαρουσίαση() Συμβολοσειρά: Παρουσίαση() κενή: ΠροσθήκηΤοποθεσίας(Τοποθεσία)

21 Συνδέσεις μεταξύ των κλάσεων Η εφαρμογή δημιουργεί έναν γράφο με ακμές (συνδέσεις) μεταξύ των αντικειμένων του. Οι κλάσεις μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους ως εξής: Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολλές από τις σχέσεις είναι αμφίδρομες, δηλαδή συνδέεται και το Άλμπουμ με τις Σκηνές ή τους Χαρακτήρες του, αλλά και αυτά μαζί του.

22 Συνδέσεις μεταξύ χαρακτήρων Οι Χαρακτήρες συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι έναν ακόμα γράφο. Σε αυτόν τον υπο-γράφο ο κάθε είναι ένας κόμβος ο οποίος συνδέεται με άλλους κόμβους - Χαρακτήρες δημιουργώντας έτσι σχέσεις. Η εφαρμογή θεωρεί πως δύο Χαρακτήρες συνδέονται μεταξύ τους εφόσον εμφανίζονται στην ίδια Σκηνή. Αυτός ο τρόπος να θεωρεί σχέσεις η εφαρμογή έχει κενά, αφού μπορεί δύο χαρακτήρες να μπαινοβγαίνουν στην ίδια Σκηνή αλλά να μην συναντώνται. Όμως αυτό το πρόβλημα είναι σχετικά μικρό, δεδομένου πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον σπάνια αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, οι χαρακτήρες που δεν συναντώνται μεταξύ τους ενώ εμφανίζονται στην ίδια Σκηνή, είναι μάλλον απίθανο να μην έχουν και γενικότερα καμία σχέση μεταξύ τους, είτε νοηματικά - σεναριακά σε αυτήν την Σκηνή, είτε γενικότερα στο Άλμπουμ ή πολύ περισσότερο ακόμα και στην σειρά.

23 Αξιολόγηση χαρακτήρων Κάθε αξιολογείται με βάση το πλήθος των Άλμπουμ και των Σκηνών στις οποίες εμφανίζεται. Το μέγεθος αυτών των Σκηνών σε αριθμό σελίδων (τελική σελίδα μείον αρχική σελίδα), καθώς και βάσει του αριθμού των επαφών που έχουν δημιουργηθεί από αυτά (σχέσεις με άλλους Χαρακτήρες). Έτσι, στην περίπτωση του παραπάνω γράφου (εικόνα ) ο οποίος είναι προφανώς απλοποιημένος, χωρίς Σκηνές και Άλμπουμ και χωρίς πολλαπλές σχέσεις μεταξύ δύο Χαρακτήρων, η αξιολόγηση θα πάει ως εξής:

24 Αξιολόγηση χαρακτήρων Στην συνέχεια οι κόμβοι του Γράφου ανανεώνουν τις αξίες των επαφών τους με βάσει τις δικές τους, αλλά και ανάλογα με πόσες φορές συναντούν κάθε άλλον Χαρακτήρα: νέα τιμή επαφής του Χαρακτήρα = παλιά τιμή επαφής του Χαρακτήρα + (παλιά τιμή του Χαρακτήρα / (αριθμό των επαφών του Χαρακτήρα * σύνολο των συναντήσεών του Χαρακτήρα με όλες τις επαφές του) * συναντήσεις του με αυτήν την επαφή Για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλήρως, θεωρούμε κάποια τυχαία βάρη στις σχέσεις των χαρακτήρων:

25 Αξιολόγηση χαρακτήρων Στην συνέχεια οι κόμβοι του Γράφου ανανεώνουν τις αξίες των επαφών τους με βάσει τις δικές τους, αλλά και ανάλογα με πόσες φορές συναντούν κάθε άλλον Χαρακτήρα: νέα τιμή επαφής του Χαρακτήρα = παλιά τιμή επαφής του Χαρακτήρα + (παλιά τιμή του Χαρακτήρα / (αριθμό των επαφών του Χαρακτήρα * σύνολο των συναντήσεών του Χαρακτήρα με όλες τις επαφές του) * συναντήσεις του με αυτήν την επαφή Για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλήρως, θεωρούμε κάποια τυχαία βάρη στις σχέσεις των χαρακτήρων: ΝΤ = 1 + (3 / (3 * 9) * 3) 1 ΝΤ = 3 + ( / ( * 3) * 1) (3 / (3 * 9) * 4) ( / ( * 4) *) 3 ΝΤ = + (3 / (3 * 7) * 1) + + ( / ( * 4) *) ΝΤ = 3 + (1 / (1 * 3) * 3) (3 / (3 * 7) * 4) (1 / (1 * ) *) 1 ΝΤ = + (3 / (3 * 7) * ) + + ( / ( * 3) *) 1 ΝΤ = 1 + (3 / (3 * 9) * )

26 Αξιολόγηση χαρακτήρων Στην συνέχεια οι κόμβοι του Γράφου ανανεώνουν τις αξίες των επαφών τους με βάσει τις δικές τους, αλλά και ανάλογα με πόσες φορές συναντούν κάθε άλλον Χαρακτήρα: νέα τιμή επαφής του Χαρακτήρα = παλιά τιμή επαφής του Χαρακτήρα + (παλιά τιμή του Χαρακτήρα / (αριθμό των επαφών του Χαρακτήρα * σύνολο των συναντήσεών του Χαρακτήρα με όλες τις επαφές του) * συναντήσεις του με αυτήν την επαφή Για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλήρως, θεωρούμε κάποια τυχαία βάρη στις σχέσεις των χαρακτήρων: ΝΤ = 1 + (3 / (3 * 9) * 3) ΝΤ = 3 + ( / ( * 3) * 1) (3 / (3 * 9) * 4) ( / ( * 4) *) ΝΤ = + (3 / (3 * 7) * 1) + + ( / ( * 4) *) ΝΤ = 3 + (1 / (1 * 3) * 3) (3 / (3 * 7) * 4) (1 / (1 * ) *) 4.95 ΝΤ = + (3 / (3 * 7) * ) + + ( / ( * 3) *) 1. ΝΤ = 1 + (3 / (3 * 9) * )

27 Αξιολόγηση χαρακτήρων Στην συνέχεια οι κόμβοι του Γράφου ανανεώνουν τις αξίες των επαφών τους με βάσει τις δικές τους, αλλά και ανάλογα με πόσες φορές συναντούν κάθε άλλον Χαρακτήρα: νέα τιμή επαφής του Χαρακτήρα = παλιά τιμή επαφής του Χαρακτήρα + (παλιά τιμή του Χαρακτήρα / (αριθμό των επαφών του Χαρακτήρα * σύνολο των συναντήσεών του Χαρακτήρα με όλες τις επαφές του) * συναντήσεις του με αυτήν την επαφή Για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλήρως, θεωρούμε κάποια τυχαία βάρη στις σχέσεις των χαρακτήρων: ΝΤ = (4.64 / ( * 3) * 1) (11.57 / (3 * 9) * 4) (4.95 / ( * 4) *) ΝΤ = (10.7 / (3 * 7) * 1) (4.95 / ( * 4) *) ΝΤ = (11.57 / (3 * 9) * 3) ΝΤ = (1.33 / (1 * 3) * 3) (10.7 / (3 * 7) * 4) (1. / (1 * ) *) 4.95 ΝΤ = (10.7 / (3 * 7) * ) (4.64 / ( * 3) *) 1. ΝΤ = 1. + (11.57 / (3 * 9) * )

28 Αξιολόγηση χαρακτήρων Στην συνέχεια οι κόμβοι του Γράφου ανανεώνουν τις αξίες των επαφών τους με βάσει τις δικές τους, αλλά και ανάλογα με πόσες φορές συναντούν κάθε άλλον Χαρακτήρα: νέα τιμή επαφής του Χαρακτήρα = παλιά τιμή επαφής του Χαρακτήρα + (παλιά τιμή του Χαρακτήρα / (αριθμό των επαφών του Χαρακτήρα * σύνολο των συναντήσεών του Χαρακτήρα με όλες τις επαφές του) * συναντήσεις του με αυτήν την επαφή Για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλήρως, θεωρούμε κάποια τυχαία βάρη στις σχέσεις των χαρακτήρων: ΝΤ = (4.64 / ( * 3) * 1) (11.57 / (3 * 9) * 4) (4.95 / ( * 4) *) ΝΤ = (10.7 / (3 * 7) * 1) (4.95 / ( * 4) *) ΝΤ = (11.57 / (3 * 9) * 3) ΝΤ = (1.33 / (1 * 3) * 3) (10.7 / (3 * 7) * 4) (1. / (1 * ) *) 1.4 ΝΤ = (10.7 / (3 * 7) * ) (4.64 / ( * 3) *).07 ΝΤ = 1. + (11.57 / (3 * 9) * )

29 Αξιολόγηση χαρακτήρων Αυτή η διαδικασία ακολουθείται μέχρι το ποσοστό της τιμής του κάθε Χαρακτήρα σε σχέση με το σύνολο των αξιών όλων των Χαρακτήρων (συνολική τιμή του γράφου) να μην μεταβάλλεται παρά ελάχιστα. Οι επαναλήψεις σταματούν είτε στην περίπτωση που η μεταβολή στο ποσοστό του κάθε Χαρακτήρα να είναι μικρότερη από {1 / 10 ^ 7} ή εάν η συνολική τιμή του γράφου είναι πολύ μεγάλη και κατ επέκταση ο αριθμός γίνεται μη διαχειρίσιμος από το σύστημα {10 ^ 37}. Για να μην πλησιάζεται αυτή η δικλίδα ασφαλείας όταν η συνολική τιμή πλησιάζει σε τόσο μεγάλο αριθμό {10 ^ 35}, διαιρείται με χίλια (1000), έτσι συνεχίζονται οι επαναλήψεις, μικραίνοντας συνέχεια την διαφορά των ποσοστών των Χαρακτήρων και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια. 3.91%.56% 30.% % 13.6% % % % 3.59%.03% % %

30 Αξιολόγηση χαρακτήρων Ο αλγόριθμος που ακολουθείτε έχει κοινά με τον PageRank, αλλά και διαφορές. Μια είναι πως ο PageRank χρησιμοποιεί τις συνδέσεις για να αξιολογήσει αυτόν στον οποίο δείχνει ο σύνδεσμος, αφού δεν μπορεί να ξέρει αν η σχέση θα είναι αμφίδρομη δεδομένου ότι εφαρμόζεται στον Παγκόσμιο Ιστό. Επειδή όμως στον συγκεκριμένο γράφο, σχεδόν όλες οι σχέσεις και σίγουρα οι σχέσεις και οι συνδέσεις μεταξύ Χαρακτήρων είναι αμφίδρομες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σύνδεση από τον Χαρακτήρα προς την επαφή ή αντίστροφα, αφού πάντα, αν υπάρχει η μία σύνδεση, θα υπάρχει και η άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση όμως προτιμήθηκε να ακολουθηθεί ο ίδιος τρόπος με τον PageRank για χάριν τυποποίησης και ασφάλειας, κρατώντας όμως και τον αντίστροφο για δοκιμή. Τα αποτελέσματά τους έχουν μικρή απόκλιση. 3.91%.56% 30.% % 13.6% % % % 3.59%.03% % %

31 Αξιολόγηση τοποθεσιών και χωρών Μετά από την αξιολόγηση των Χαρακτήρων, και βασιζόμενο σε αυτήν και τα αποτελέσματά της, η εφαρμογή αξιολογεί τις Τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπ όψιν πάλι το πλήθος των Άλμπουμ και των Σκηνών που διαδραματίζονται στις Τοποθεσίες αυτές, καθώς και το μέγεθος κάθε Σκηνής, όπως και στην αξιολόγηση των Χαρακτήρων. Επίσης λαμβάνει υπόψη το πλήθος των Χαρακτήρων που πέρασαν από την συγκεκριμένη Τοποθεσία. Δεδομένου όμως πως μεταξύ τους οι ίδιες δεν δημιουργούν σχέσεις αντίστοιχες με αυτές που δημιουργεί ο ένας με τον άλλον, η διαδικασία είναι διαφορετική και αντί να ξαναμπαίνει σε μια αντίστοιχη επανάληψη, χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Χαρακτήρων υπολογίζοντας και την τιμή κάθε ενός που έχει περάσει από την εκάστοτε Τοποθεσία στην αξιολόγηση της. Ο υπολογισμός της τιμής της κάθε Χώρας σε σχέση με τις υπόλοιπες μέσα στον γράφο είναι ακόμα πιο απλή. Είναι απλά το άθροισμα της τιμής των Τοποθεσιών που βρίσκονται σε αυτήν την Χώρα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ψάχνουμε για Άλμπουμ, μεγέθη ή πλήθος Σκηνών αφού αυτά έχουν ήδη ληφθεί υπ όψη στις Τοποθεσίες οι οποίες με την σειρά τους χρησιμοποιούνται εδώ. Για την αντίστοιχη σχέση Τοποθεσιών - Χαρακτήρων που επαναλαμβάνεται δύο φορές μια παρόμοια διαδικασία (υπολογισμός πλήθους Άλμπουμ και Σκηνών καθώς και μεγέθους κάθε Σκηνής), δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο αφού οι Χώρες μπορούν να θεωρηθούν και ως το σύνολο των Τοποθεσιών τους, κάτι που δεν ισχύει για τις Τοποθεσίες και τους Χαρακτήρες (οι Τοποθεσίες δεν είναι το σύνολο των Χαρακτήρων που έχουν περάσει από αυτές), ίσως οι Τοποθεσίες να μπορούσαν να θεωρηθούν το σύνολο των Σκηνών τους αλλά τις Σκηνές δεν τις αξιολογεί η συγκεκριμένη εφαρμογή.

32 Προγράμματα και τεχνολογίες που χρησημοποιήθηκαν XML Blender MakeHuman Unity3D jmonkeyengine MonoDevelop NetBeans C# Java Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω τεχνολογίες, η εφαρμογή, γραμμένη είτε σε Java, είτε σε C#, ανάλογα με την μηχανή που χρησιμοποιεί, επεξεργάζεται τα στοιχεία που παίρνει από το XML αρχείο και τα οποία μετά τα παρουσιάζει μέσα από την αντίστοιχη μηχανή, την jmonkey ή το Unity. Χρησιμοποιώντας επίσης και τρισδιάστατα μοντέλα που στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουν παραχθεί με Blender και MakeHuman.

33 Αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό Η αρχική πρόταση ήταν να αξιοποιηθεί και το Comiclab, μια ιδιαίτερα εύχρηστη πλατφόρμα για την εύκολη δημιουργία κόμικς με προσανατολισμό στην εκπαίδευση, από την εταιρία it is art.ltd σε συνεργασία με το EduComics Project, μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από εργαστήριο του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Πειραιά με υπεύθυνο τον κ. Σ. Ρετάλη. Θα ήταν πολύ πιο και ταιριαστό τόσο οπτικά, αλλά και λόγω της σχέσης της εφαρμογής με τα κόμικς, αν αντί της απλής φόρμας που εμφανίζεται στην αρχή μπορούσε να εμφανίζεται μια σελίδα που θα έχει δημιουργηθεί στο Comiclab. Στην αρχική σκέψη ήταν επίσης η χρήση του Unity3D για το τρισδιάστατο μέρος της εφαρμογής. Όμως λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με την φόρτωση των σκηνών στο Unity, τελικά προτιμήθηκε η μηχανή jmonkeyengine. Τα προβλήματα αυτά αφορούσαν στο γεγονός πως το Unity στην δωρεάν έκδοσή του δεν δίνει την δυνατότητα να φορτώνονται δυναμικά οι σκηνές του, κάτι που ήταν σε αρκετά μεγάλο βαθμό ζητούμενο, αφού θέλαμε να φορτώνονται από τοπικούς πόρους τους οποίους η εφαρμογή θα αναζητά δημιουργώντας τα μονοπάτια για αυτές δυναμικά από τα στοιχεία που θα αντλεί.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Δημιουργία εφαρμογής για τις σχέσεις χαρακτήρων στα κόμικς με παράδειγμα τον Κόρτο Μαλτέζε. Υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης 4.1. (α) Αποδείξτε ότι αν η h είναι συνεπής, τότε h(n

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ

Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑΣ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ 2 ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΧΑΡΝΩΝ ΤΑΞΗ Ε ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 Τ4Ε ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε "Ναι" Τέλος Α2

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε Ναι Τέλος Α2 Διδακτική πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑ 2η, Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών Κεφάλαιο 2.2. Παράγραφος 2.2.7.4 Εντολές Όσο επανάλαβε και Μέχρις_ότου Η διαπραγμάτευση των εντολών επανάληψης είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Αν κάναμε ένα τεστ νοημοσύνης στους μαθητές και θέταμε την ερώτηση: Πως μπορεί να μετρηθεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία

Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία Συνδυαστική ανάλυση - μελέτη της διάταξης αντικειμένων 17 ος αιώνας: συνδυαστικά ερωτήματα για τη μελέτη τυχερών παιχνιδιών Απαρίθμηση: μέτρηση αντικειμένων με ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις στη PASCAL. Η έννοια του κατακερματισμού. Συναρτήσεις. Σκοπός

Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις στη PASCAL. Η έννοια του κατακερματισμού. Συναρτήσεις. Σκοπός Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις στη PASCAL Η έννοια του κατακερματισμού. Συναρτήσεις. Σκοπός 7.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η έννοια της συνάρτησης ως υποπρογράμματος είναι τόσο βασική σε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ 1 ο (2,5 μονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 16:30-19:30 Υποθέστε ότι θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Αναζήτηση. Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή. Εξωτερική Μνήμη. Εσωτερική Μνήμη. Κρυφή Μνήμη (Cache) Καταχωρητές (Registers) μεγαλύτερη ταχύτητα

Εξωτερική Αναζήτηση. Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή. Εξωτερική Μνήμη. Εσωτερική Μνήμη. Κρυφή Μνήμη (Cache) Καταχωρητές (Registers) μεγαλύτερη ταχύτητα Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή Εξωτερική Μνήμη Εσωτερική Μνήμη Κρυφή Μνήμη (Cache) μεγαλύτερη χωρητικότητα Καταχωρητές (Registers) Κεντρική Μονάδα (CPU) μεγαλύτερη ταχύτητα Πολλές σημαντικές εφαρμογές διαχειρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e

Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e Άσκηση 1 Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e Υπάρχουν τρία μαύρα τετραγωνάκια (b), τρία άσπρα (w) και ένα κενό (e). Η σπαζοκεφαλιά έχει τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια σημεία. Η έννοια του μοντέλου. Έρευνα στην εφαρμοσμένη Στατιστική. ΈρευναστηΜαθηματικήΣτατιστική. Αντικείμενο της Μαθηματικής Στατιστικής

Κύρια σημεία. Η έννοια του μοντέλου. Έρευνα στην εφαρμοσμένη Στατιστική. ΈρευναστηΜαθηματικήΣτατιστική. Αντικείμενο της Μαθηματικής Στατιστικής Κύρια σημεία Ερευνητική Μεθοδολογία και Μαθηματική Στατιστική Απόστολος Μπουρνέτας Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ Αναζήτηση ερευνητικού θέματος Εισαγωγή στην έρευνα Ολοκλήρωση ερευνητικής εργασίας Ο ρόλος των

Διαβάστε περισσότερα

Να απαντήσετε τα θέματα 1 και 2 αιτιολογώντας πλήρως τις απαντήσεις σας. Το κάθε θέμα είναι 10 μονάδες.

Να απαντήσετε τα θέματα 1 και 2 αιτιολογώντας πλήρως τις απαντήσεις σας. Το κάθε θέμα είναι 10 μονάδες. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Β ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ IMC STAGE II ΑΠΡΙΛΗΣ 08 Χρόνος Εξέτασης: ώρες Ημερομηνία: 5/04/08 Ώρα εξέτασης: 5:45-7:45 Να απαντήσετε τα θέματα και αιτιολογώντας πλήρως τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τριαντάφυλλος Πριμηκύρης* Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τι είναι μια βάση δεδομένων; Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό! Όλοι έχετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο. Ο κατάλογος αυτός είναι μια χειροκίνητη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 21/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 6 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Μαθητική εφημερίδα της Ε1 τάξης του 3 ου Δ. Σ. Πρέβεζας, Μάρτιος 2014 σελ. 1 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Στο τεύχος αυτό επιλέξαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επειδή μας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Έλεγχος πληρότητας: Πρέπει να καταχωρούνται στα δεδομένα ο αριθμός της αίθουσας καθώς και ο όροφος στον οποίο βρίσκεται ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες σε ποια αίθουσα αντιστοιχεί το εμβαδόν που υπολογίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Ορίζουμε τη συναρμογή δύο γλωσσών Α και Β ως ΑΒ = { uv u A, v B }. (α) Έστω Α = {α,β,γ} και Β =. Να περιγράψετε τη γλώσσα ΑΒ. (β) Θεωρήστε τις γλώσσες L, M και N. Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή

Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή 1 Αρχική οθόνη Όταν κάποιος χρήστης εισέρχεται για πρώτη φορά στο σύστημα εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη/σελίδα: Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζεται η φόρμα σύνδεσης στην

Διαβάστε περισσότερα

Μελετάμε την περίπτωση όπου αποθηκεύουμε ένα (δυναμικό) σύνολο στοιχειών. Ένα στοιχείο γράφεται ως, όπου κάθε.

Μελετάμε την περίπτωση όπου αποθηκεύουμε ένα (δυναμικό) σύνολο στοιχειών. Ένα στοιχείο γράφεται ως, όπου κάθε. Ψηφιακά Δένδρα Μελετάμε την περίπτωση όπου αποθηκεύουμε ένα (δυναμικό) σύνολο στοιχειών τα οποία είναι ακολουθίες συμβάλλων από ένα πεπερασμένο αλφάβητο Ένα στοιχείο γράφεται ως, όπου κάθε. Μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Δημιουργίας Ψηφιακών Κόμικς

Εργαλεία Δημιουργίας Ψηφιακών Κόμικς Εργαλεία Δημιουργίας Ψηφιακών Κόμικς ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Εργαστήριο Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού CoSy-LLab Computer Supported Learning Engineering Lab [http://cosy.ds.unipi.gr]

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ Φροντιστήριο #: Εύρεση Ελαχίστων Μονοπατιών σε Γραφήματα που Περιλαμβάνουν και Αρνητικά Βάρη: Αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (1)

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (1) Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες () Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Πεπερασμένα Αυτόματα (Κεφάλαιο., Sipser) Ορισμός πεπερασμένων αυτομάτων και ορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 14.02.2008 EΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ Ιωάννης Βασιλείου, Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς

Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Ανδρέα Παπανδρέου 35, Τ.Κ.55132, Τηλ.2313 314-413 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 16 Ιουνίου, 10.00-11.00 το πρωί Γιορτή έναρξης Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Άσκηση 9.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασίλης Καραγιάννης Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Β2 και Γ2 του 41 ου Γυμνασίου Αθήνας και διήρκησε τρεις διδακτικές ώρες για κάθε τμήμα. Αρχικά οι μαθητές συνέλλεξαν

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελένη του Ευριπίδη Από την Τραγωδία στο Κόμικ. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τμήμα Γ5

Η Ελένη του Ευριπίδη Από την Τραγωδία στο Κόμικ. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τμήμα Γ5 Η Ελένη του Ευριπίδη Από την Τραγωδία στο Κόμικ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τμήμα Γ5 Εν αρχή... Μάθημα Γ Γυμνασίου Ελένη Μάθημα Πληροφορικής Η αγάπη για τα κόμικς... και η ανακοίνωση διοργάνωσης του Που βασιστήκαμε...

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ.

5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. 5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. 1η Σε έναν διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής μετέχουν 40 ομάδες από διάφορες χώρες (με πολλές ομάδες από κάθε χώρα). Να αναπτύξετε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο 2 Διαφάνεια 1 Πώς να δημιουργήσω μια συσχέτιση ένα προς πολλά στην ACCESS; Η απάντηση στο παραπάνω θέμα, θα δοθεί μέσα από ένα παράδειγμα μιας μικρής βάσης δεδομένων. Το μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Εργασία 2 - Α' φάση. Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος. Σταματία Κορρέ Μ1430

Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Εργασία 2 - Α' φάση. Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος. Σταματία Κορρέ Μ1430 Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Εργασία 2 - Α' φάση Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος Σταματία Κορρέ Μ1430 2 Περιεχόμενα Τίτλος... 2 Γνωστικό αντικείμενο... 2 Βαθμίδα εκπαίδευσης... 3 Διδακτικοί στόχοι... 3 Αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

β) 3 n < n!, n > 6 i i! = (n + 1)! 1, n 1 i=1

β) 3 n < n!, n > 6 i i! = (n + 1)! 1, n 1 i=1 Κεφάλαιο 2: Στοιχεία Λογικής - Μέθοδοι Απόδειξης 1. Να αποδειχθεί ότι οι λογικοί τύποι: (p ( (( p) q))) (p q) και p είναι λογικά ισοδύναμοι. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι: (p ( (( p) q))) (p q) p, ή με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά. Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία Αρχή του Περιστεριώνα

Διακριτά Μαθηματικά. Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία Αρχή του Περιστεριώνα Διακριτά Μαθηματικά Απαρίθμηση: Εισαγωγικά στοιχεία Αρχή του Περιστεριώνα Συνδυαστική ανάλυση μελέτη της διάταξης αντικειμένων 17 ος αιώνας: συνδυαστικά ερωτήματα για τη μελέτη τυχερών παιχνιδιών Απαρίθμηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εξαγωγή γεωγραφικής πληροφορίας από δεδομένα παρεχόμενα από χρήστες του

Διαβάστε περισσότερα

Κατακερματισμός (Hashing)

Κατακερματισμός (Hashing) Κατακερματισμός (Hashing) O κατακερματισμός είναι μια τεχνική οργάνωσης ενός αρχείου. Είναι αρκετά δημοφιλής μέθοδος για την οργάνωση αρχείων Βάσεων Δεδομένων, καθώς βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. Σχ. Ετος: Εργασία στο μάθημα : Εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέμα : Τα κόμικ

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. Σχ. Ετος: Εργασία στο μάθημα : Εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέμα : Τα κόμικ Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου Σχ. Ετος:2013-2014 Εργασία στο μάθημα : Εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών Θέμα : Τα κόμικ ΟΜΑΔΑ: Παπαδάκης Κωνσταντίνος & Τριβιζαδάκης Αντώνης-Μάριος Επιβλέπων καθηγητής: Κάββαλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου)

Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου) Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου) Ηλικίες: Προαπαιτούμενες δεξιότητες: Χρόνος: Μέγεθος ομάδας: 8 ενήλικες Καμία 15 λεπτά για τη βασική δραστηριότητα, περισσότερο για τις επεκτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις Άσκηση 1 Να δώσετε ασυμφραστικές γραμματικές που να παράγουν τις πιο κάτω γλώσσες: (α) {0 n 1 n n > 0} {0 n 1 2n n > 0} (β) {w {a,b} * η w ξεκινά και τελειώνει με το ίδιο σύμβολο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εγκλεισμός Αποκλεισμός

Εγκλεισμός Αποκλεισμός Εγκλεισμός Αποκλεισμός Αρχή Εγκλεισμού Αποκλεισμού (Ι) Όταν δύο εργασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, ΔΕN μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον κανόνα αθροίσματος για να απαριθμούμε τους τρόπους εκτέλεσης μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34 Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου 018 1/34 Διαστήματα Εμπιστοσύνης. Εχουμε δει εκτενώς μέχρι τώρα τρόπους εκτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ» ΗΜΕΡ.ΑΝΑΘΕΣΗΣ: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 ΗΜΕΡ.ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Η δομή Επιλογής στη PASCAL H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου.. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου. To πρόγραμμα γραφικών gnuplot. Γραφικά στη PASCAL. Σκοπός 6.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ψηφιακά Κόμικ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τα Ψηφιακά Κόμικ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Τα Ψηφιακά Κόμικ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Εργαστήριο Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού CoSy-LLab Computer Supported Learning Engineering Lab [http://cosy.ds.unipi.gr] Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες. 1. Aεροπόροι-πιλότοι. COCHRAN, JACQUELINE ("Jackie") (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ))

Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες. 1. Aεροπόροι-πιλότοι. COCHRAN, JACQUELINE (Jackie) (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ)) Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ 1. Aεροπόροι-πιλότοι COCHRAN, JACQUELINE ("Jackie") (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ)) ΗΠΑ πιλότος

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ) ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ) 1. Να γράψετε αλγόριθμο, ο οποίος θα διαβάζει τις τιμές δύο μονοδιάστατων πινάκων Α και Β με 8 στοιχεία ο καθένας. Ο αλγόριθμος θα υπολογίζει

Διαβάστε περισσότερα

www.cycladespartnership.gr

www.cycladespartnership.gr Η σας καλωσορίζει στην παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Α.Σ. «Κοινωνική Σύμπραξη στο Νομό Κυκλάδων» www.cycladespartnership.gr Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων στο πλαίσιο της Δράσης 3 με τίτλο «Ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 1 Παρασκευή, 16 Ιουνίου, 10:30-12:30 Γιορτή έναρξης Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις, έννοιες μπορεί να είναι ένα σημείο. Στη βιβλιοθήκη ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. https://findhome.teicrete.gr

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. https://findhome.teicrete.gr ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ https://findhome.teicrete.gr Εισαγωγή Πλατφόρμα δημοσίευσης αγγελιών ενοικίασης καταλυμάτων σε όλο το νησί που απευθύνονται υποχρεωτικά και σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μιχαηλίδης, Πληροφορικός ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Εξέταση Ιουνίου 2017 Σελ. 1 από 5

Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Εξέταση Ιουνίου 2017 Σελ. 1 από 5 Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Εξέταση Ιουνίου 2017 Σελ. 1 από 5 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Γράφω το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας

Γράφω το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας Γράφω το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δημιουργός: Σωτήρης Παλάσκας ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων Ι. Πετρολιάγκης, Ν. Ευκολίδης, Dr Γ. Φραγκούλης, Dr Ing. Π. Κυράτσης Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ανοικτού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας»

Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας» Θέμα: «Διαδικτιακές Εφαρμογές Μελέτης Ευχρηστίας» Επιβλέπων: Συρμακέσης Σπύρος e-mail: syrma@teimes.gr τηλ: 26310-XXXXX Στόχος είναι η εκμάθηση εργαλείων ελέγχου ευχρηστίας στο διαδίκτυο. Βιβλιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων Πηγή πληροφόρησης: e-selides ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗΣ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ) Δεν μπορώ να βρω το ζητούμενο ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ Εισαγωγή. Οι σχηματισμοί που προκύπτουν με την επιλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού στοιχείων από το ίδιο σύνολο καλούνται διατάξεις αν μας ενδιαφέρει η σειρά καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Παράδειγμα 5 Παράδειγμα 6 ΔΤ3 ΔΤ4 151

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Παράδειγμα 5 Παράδειγμα 6  ΔΤ3 ΔΤ4  151 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Σε ένα μετεωρολογικό κέντρο χρειάζεται να βρεθεί η μέγιστη και η ελάχιστη θερμοκρασία από τις μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες ενός μήνα. Να γραφεί ένας αλγόριθμος που θα διαβάζει τη

Διαβάστε περισσότερα

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller Ημερομηνία 9/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://mag.sigmalive.com/ Αγγελος Γεραιουδάκης http://mag.sigmalive.com/article/7339/victoria-hislop-h-syggrafeas-ton-bestseller GOOD LIFE09.05.2016 Victoria Hislop:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων Τεχνητή Νοημοσύνη 1η Σειρά Ασκήσεων

Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων Τεχνητή Νοημοσύνη 1η Σειρά Ασκήσεων Π Π Τ Μ Τ Μ Η/Υ Π Δ Μ Π Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων Τεχνητή Νοημοσύνη 1η Σειρά Ασκήσεων Φοιτητής: Ν. Χασιώτης (AM: 0000) Καθηγητής: Ι. Χατζηλυγερούδης 22 Οκτωβρίου 2010 ΑΣΚΗΣΗ 1. Δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Ψευδοκώδικας Kruskal. Παρακάτω βλέπουμε την εφαρμογή του στο παρακάτω συνδεδεμένο γράφημα.

Άσκηση 1. Ψευδοκώδικας Kruskal. Παρακάτω βλέπουμε την εφαρμογή του στο παρακάτω συνδεδεμένο γράφημα. Άσκηση 1 Ψευδοκώδικας Kruskal Παρακάτω βλέπουμε την εφαρμογή του στο παρακάτω συνδεδεμένο γράφημα. Αντιστοιχίζω τους κόμβους με αριθμούς από το 0 έως το 4. 2Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ & ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ - MAY 2018

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Portal (για υπαλλήλους Κ.Ε.Π.)

Εγχειρίδιο Χρήσης Portal (για υπαλλήλους Κ.Ε.Π.) Η Ένωση εταιρειών "UniSystems Α.Ε. SINGULARLOGIC A.Ε." Για το έργο: «Εθνικό Ποινικό Μητρώο» Aρ. Σύμβασης: Αναθέτουσα Αρχή: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2013 Γ Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

an:3 are:6 a:10

an:3 are:6 a:10 Άσκηση 1 Προγραμματισμός Συστήματος Προθεσμία: 18 Μαΐου 2014 Σ αυτή την άσκηση θα υλοποιήσετε ένα σύστημα auto-complete κατά τη διάρκεια πληκτρολόγησης. Ο πυρήνας του συστήματος είναι μια δομή trie (απλό

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Σχολική χρονιά 2015-2016 Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο 3.07 Να γραφεί αλγόριθμος που θα δημιουργεί πίνακα 100 θέσεων στον οποίο τα περιττά στοιχεία του θα έχουν την τιμή 1 και τα άρτια την τιμή 0. ΛΥΣΗ Θα δημιουργήσω άσκηση βάση κάποιων κριτηρίων. Δηλ. δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση στον Ιστό. Πληκτρολόγηση του URL: στο πλαίσιο αναζήτησης του Mozilla Firefox. Enter ή κλικ στο Αναζήτηση

Αναζήτηση στον Ιστό. Πληκτρολόγηση του URL:  στο πλαίσιο αναζήτησης του Mozilla Firefox. Enter ή κλικ στο Αναζήτηση Αναζήτηση στον Ιστό Χρήση μιας μηχανής αναζήτησης Επιλογή συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης Είναι συχνό το φαινόμενο να θέλει ο χρήστης να εντοπίσει πληροφορίες στο διαδίκτυο και να μην ξέρει που να κοιτάξει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και αξιολόγηση ποιότητας λογισµικού παιχνιδιών

Ανάπτυξη και αξιολόγηση ποιότητας λογισµικού παιχνιδιών Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τµήµατος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη και αξιολόγηση ποιότητας λογισµικού παιχνιδιών ηµητριάδης Στέφανος Α.Μ. 2/11 Επιβλέπων καθηγητής: Χατζηγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικτυακή εφαρμογή ESOG: Εγχειρίδιο χρήσης *

Η διαδικτυακή εφαρμογή ESOG: Εγχειρίδιο χρήσης * Η διαδικτυακή εφαρμογή ESOG: Εγχειρίδιο χρήσης * Σ. Ουγιάρογλου, M.Sc., Καθηγητής Πληροφορικής, Γ.Ε.Λ. Θέρμου Αιτ/νίας stoug@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αυτές οι σελίδες συνθέτουν ένα εγχειρίδιο χρήσης της διαδικτυακής

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα