«Η συνταγματική κρίση του 1975 στην Αυστραλία ως αναπόφευκτη(;) συνέπεια της συνύπαρξης του κοινοβουλευτισμού και δύο ισχυρών νομοθετικών σωμάτων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Η συνταγματική κρίση του 1975 στην Αυστραλία ως αναπόφευκτη(;) συνέπεια της συνύπαρξης του κοινοβουλευτισμού και δύο ισχυρών νομοθετικών σωμάτων»"

Transcript

1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νομική Σχολή Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημοσίου Δικαίου Ακαδ. Έτος Συγκριτικό και Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο Διδάσκων: Γ. Γεραπετρίτης «Η συνταγματική κρίση του 1975 στην Αυστραλία ως αναπόφευκτη(;) συνέπεια της συνύπαρξης του κοινοβουλευτισμού και δύο ισχυρών νομοθετικών σωμάτων» Επιμέλεια: Πέτρος Πούγγουρας ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Εισαγωγικά Α. Η Αυστραλία ως μέλος της Κοινοπολιτεία των Εθνών... 3 Β. Τα θεμελιώδη πολιτειακά χαρακτηριστικά της Αυστραλίας... 4 ΙΙ. Η συνταγματική κρίση του 1975 Α. Τα γεγονότα α. Τα πρώτα σημάδια: Η περίοδος β. Η αποκορύφωση της κρίσης: η περίοδος Β. Η συνταγματική διαμάχη α. Το γράμμα του Συντάγματος και οι συνθήκες του πολιτεύματος: η διαμάχη ως προς τη φύση του Συντάγματος β. Το κοινοβουλευτικό στοιχείο και οι ισχυρές εξουσίες της Γερουσίας: η διαμάχη ως προς τον χαρακτήρα του πολιτεύματος ΙΙΙ. Συμπεράσματα Βιβλιογραφία... 22

3 3 I. Εισαγωγικά Α. Η Αυστραλία ως μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών Η Κοινοπολιτεία των Εθνών, πρώην Βρετανική Κοινοπολιτεία, είναι ένας διακρατικός οργανισμός που αριθμεί 53 κράτη μέλη, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώην βρετανικές αποικίες 1. Η Κοινοπολιτεία δημιουργήθηκε το 1949 με την Διακήρυξη του Λονδίνου, με την Βασίλισσα Ελισάβετ Β να αποτελεί την κεφαλή της ένωσης. Σήμερα τα κράτη μέλη είναι ανεξάρτητα και κυρίαρχα. Οι δεσμοί των κρατών βασίζονται κυρίως στην κοινότητα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, όπως και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και του rule of law. Παρότι στην Κοινοπολιτεία δεν υφίσταται σύστημα κοινής αγοράς, μεταξύ των κρατών μελών έχουν αναπτυχθεί ισχυροί οικονομικοί δεσμοί, με αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο, πάνω από το 50% των εμπορικών συναλλαγών κάθε κράτους μέλους να διεξάγεται με άλλα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Το πολίτευμα των 16 από τα 53 κράτη μέλη χαρακτηρίζεται ως συνταγματική μοναρχία. Τα 16 αυτά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία, αναγνωρίζουν την Βασίλισσα Ελισάβετ Β ως μονάρχη. Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα κράτη αυτά είναι κυρίαρχα, η Ελισάβετ Β δεν αναγνωρίζεται ως αρχηγός του κράτους με την ιδιότητά της ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ως μονάρχης καθενός από τα 16 κράτη ξεχωριστά. Όσον αφορά την Αυστραλία ειδικότερα, μπορεί το Σύνταγμά της να αναφέρει ότι συνίσταται ως ομοσπονδιακό κράτος «υπό το Στέμμα του 1 Για τις πληροφορίες που ακολουθούν, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κοινοπολιτεία των Εθνών, βλ.

4 4 Ηνωμένου Βασιλείου» 2, ωστόσο η διατύπωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμά της συντάχθηκε το Η Αυστραλία έχει σήμερα πλήρη ανεξαρτησία σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο 3. Η Ελισάβετ Β είναι μονάρχης και αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας. Δεδομένου ότι κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασκεί την εξουσία της στην Αυστραλία μέσω αντιπροσώπου, ο οποίος ονομάζεται Governor-General 4 και τον οποίο επιλέγει συμβουλευόμενη τον Πρωθυπουργό του κράτους. Β. Τα θεμελιώδη πολιτειακά χαρακτηριστικά της Αυστραλίας Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιληφθεί κανείς την κρίση του 1975 στις ακριβείς διαστάσεις της, είναι να γνωρίζει το βασικό συνταγματικό πλαίσιο της Αυστραλίας. Με μια πρώτη ματιά αυτό που συνέβη το 1975 φαίνεται αδιανόητο: o Governor-General, αντιπρόσωπος της Βασίλισσας στην Αυστραλία, απέπεμψε τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής, διόρισε Πρωθυπουργό τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και, στη συνέχεια, διέλυσε την Βουλή και την Γερουσία οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές. Η αποτίμηση των γεγονότων αυτών, ωστόσο, είναι αδύνατη, δίχως την προηγούμενη ένταξή τους στο συνταγματικό πλαίσιο του αυστραλιανού πολιτεύματος. Το Σύνταγμα της Αυστραλίας θεσπίστηκε το 1901 και αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το Καθιερώνεται ομοσπονδιακό σύστημα, με τις 2 Βλ. το προοίμιο του Αυστραλιανού Συντάγματος, όπου αναφέρονται τα εξής: «Whereas the people of New South Wales, Victoria, South Australia, Queensland, and Tasmania, humbly relying on the blessing of Almighty God, have agreed to unite in one indissoluble Federal Commonwealth under the Crown of the United Kingdom of Great Britain and Ireland [ ]». 3 Μετά την θέση σε ισχύ του Westminster Statute το 1931, όπως συμπληρώθηκε μεταγενέστερα και από το Australian Act του 1986, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καμία νομοθετική εξουσία στην Αυστραλία. Βλ. και Chief Justice Robert French AC, Public Law - An Australian Perspective, Scottish Public Law Group, Edinburgh, 2012, σ Βλ. το άρθρο 2 του αυστραλιανού Συντάγματος. Στις εξουσίες του Governor-General θα υπάρξει εκτενής αναφορά στη συνέχεια.

5 5 πολιτείες να αποφασίζουν την συνένωσή τους σε μια ομοσπονδιακή κοινοπολιτεία υπό το Στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου 5. Όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του αυστραλιανού πολιτεύματος, είναι αναγκαία η διατύπωση μιας γενικότερης αλλά κρίσιμης παρατήρησης, η οποία θα μας απασχολήσει αναλυτικότερα στη συνέχεια. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του αυστραλιανού πολιτεύματος είναι η προσπάθεια συνδυασμού και εξισορρόπησης δύο θεμελιωδών στοιχείων του: από τη μία, η κυβέρνηση οφείλει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του νομοθετικού σώματος, ενόψει της αρχής της υπεύθυνης κυβέρνησης 6. Από την άλλη, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού συστήματος, υφίστανται δύο νομοθετικά σώματα με εξίσου ισχυρές εξουσίες 7. Στο σημείο αυτό, αρκεί η παρατήρηση ότι η αρμονική συνύπαρξη των δύο αυτών στοιχείων δεν είναι πάντοτε αυτονόητη. Ως προς την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας, το Σύνταγμα προβλέπει την ύπαρξη δύο νομοθετικών σωμάτων 8. Η θεσμοθέτηση δύο νομοθετικών σωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο στα ομοσπονδιακά συστήματα. Σε αντιστάθμισμα της παραχώρησης της κυριαρχίας καθεμίας από τις -μέχρι τότε αυτόνομες- πολιτείες, προκειμένου να σχηματισθεί το ομοσπονδιακό κράτος, παραχωρείται σε αυτές η εξουσία να επηρεάζουν τις νομοθετικές εξελίξεις μέσω της ίσης εκπροσώπησής τους σε ένα δεύτερο νομοθετικό σώμα. Το ομοσπονδιακά οργανωμένο κράτος της Αυστραλίας δεν ξεφεύγει από τον παραπάνω κανόνα. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει ως νομοθετικά σώματα την Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) και την 5 Βλ. παραπάνω την υποσημείωση 2. 6 Ο αγγλικός όρος είναι responsible government. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη απέναντι στο Κοινοβούλιο. 7 Ο αγγλικός όρος είναι strong bicameralism. 8 Στα άρθρα 7 επ. κατοχυρώνεται η Γερουσία και στα άρθρα 24 επ. η Βουλή των Αντιπροσώπων.

6 6 Γερουσία (Senate). Το ενδιαφέρον σημείο είναι η μεταξύ τους θεσμική σχέση. Αφενός, η Γερουσία διαθέτει ευρύτατες συνταγματικές εξουσίες, καθώς -σχεδόν- οποιοδήποτε νομοσχέδιο απαιτείται να υπερψηφιστεί και από αυτήν προκειμένου να αποκτήσει ισχύ 9. Αφετέρου, ο τρόπος εκλογής των μελών της Βουλής και της Γερουσίας διαφέρει, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει στην επικράτηση διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων σε κάθε σώμα 10. Οι συνταγματικές αυτές προβλέψεις είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων 11. Όσον αφορά την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, παρατηρείται μία σημαντική διάσταση μεταξύ του γράμματος των σχετικών συνταγματικών διατάξεων και της πολιτικής πρακτικής. Αν ανοίξει κανείς το Σύνταγμα της Αυστραλίας στα άρθρα 61 επ., θα διαβάσει τα εξής: α) η εκτελεστική εξουσία ανήκει στην Βασίλισσα και ασκείται από τον Governor-General, ο οποίος αποτελεί τον αντιπρόσωπο την Βασίλισσας στην Αυστραλία 12, β) προβλέπεται η ύπαρξη ενός Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον Governor-General στα εκτελεστικά του καθήκοντα, όπως και η ύπαρξη Υπουργών, και γ) τόσο τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, όσο και οι Υπουργοί βρίσκονται στην απόλυτη ευχέρεια του Governor-General, ο οποίος τους διορίζει και τους παύει κατά βούληση. 9 Βλ. S. Bach, Platypus and Parliament: the Australian Senate in Theory and Practice, The Department of the Senate- Parliament House, Australia, 2003, σ Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδεικνύονται μέσω εθνικών εκλογών (βλ. άρθρο 24 του Συντάγματος), στην Γερουσία οι πολιτείες εκπροσωπούνται κατά ίσο τρόπο. Το άρθρο 7 του Συντάγματος ορίζει ότι ο αριθμός των γερουσιαστών μπορεί να ρυθμιστεί νομοθετικά, ωστόσο κάθε πολιτεία θα πρέπει να εκπροσωπείται με τον ίδιο αριθμό γερουσιαστών. 11 Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 2. Εκεί χρησιμοποιούνται δύο χαρακτηριστικά επίθετα προκειμένου να καταστεί φανερή η σχέση των δύο νομοθετικών σωμάτων: συμμετρικά (symmetrical), στο βαθμό που διαθέτουν παρόμοιας ισχύος συνταγματικές εξουσίες, και ασύμβατα (incongruent), στο βαθμό που ο τρόπος εκλογής τους διαφέρει. 12 Βλ. και τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 2. Η Βασίλισσα επιλέγει τον Governor- General, ύστερα από υπόδειξη του Πρωθυπουργού.

7 7 Εντούτοις, στην πράξη η εικόνα είναι πλήρως αντεστραμμένη 13. Υπάρχει Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης ( responsible government ). Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου επιλέγονται από τον πλειοψηφών στην Βουλή των Αντιπροσώπων συνδυασμό, ενώ ένα από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναδεικνύεται Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός επιλέγει τους Υπουργούς του και ο Governor-General απλώς τους διορίζει, κατόπιν σχετικής εντολής του Πρωθυπουργού. Επομένως, η εκτελεστική εξουσία ουσιαστικά ασκείται από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος υποδεικνύει στον Governor-General πως πρέπει να ασκεί τις εκτελεστικές εξουσίες που το Σύνταγμα προβλέπει. Κατά τη συνήθη πρακτική, είναι σχεδόν απίθανο ο Governor-General να αγνοήσει τη βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη συνταγματική θεωρία, «υπό φυσιολογικές συνθήκες οι υπουργοί δεν είναι σύμβουλοι του Governor-General, είναι οι αφέντες του» 14. Όμοια είναι η πολιτική πρακτική και σε σχέση τις αρμοδιότητές του Governor-General που σχετίζονται με τη διάλυση των νομοθετικών σωμάτων. Σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, ο Governor-General έχει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την εξουσία να διαλύσει πρόωρα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο Governor-General ασκεί τις αρμοδιότητες αυτές όταν και όπως του υποδεικνύει η Κυβέρνηση 15. Έχει αξία να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρακτική έχει διαμορφωθεί παρά το γεγονός ότι το κείμενο του Συντάγματος δεν αναφέρει ούτε μία 13 Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 12, Chief Justice Robert French AC, ο.π., σ In normal circumstances ministers are not his advisers; they are his masters. If the GG can do almost anything according to law, he can do virtually nothing according to convention. Βλ. B. Galligan, The Kerr-Whitlam Debate and the Principles of the Australian Constitution, Journal of Commonwealth and Comparative Politics, v. 18, n Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 13.

8 8 φορά τις λέξεις «Πρωθυπουργός», «Κυβέρνηση» ή την «αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης». Ως καταληκτική παρατήρηση σημειώνεται ότι, όπως προαναφέρθηκε, η Γερουσία έχει πολύ ισχυρές εξουσίες, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προσκόμματα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Γερουσία ασκεί τις εξουσίες της πάντοτε ή με την ίδια ένταση. Συνήθως το πολίτευμα λειτουργεί στη βάση της επίτευξης αμοιβαίων συμβιβασμών μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της πλειοψηφίας που ελέγχει την Γερουσία. Παρόλα αυτά, το ότι η Γερουσία δεν ασκεί πάντα την ισχυρή της εξουσία, δεν σημαίνει ότι δεν τη διαθέτει. Και αυτό θα γινόταν φανερό, όπως δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, κατά τη διετία , θέτοντας σε ισχυρή δοκιμασία τα όρια της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος. II. Η συνταγματική κρίση του Α. Τα γεγονότα α. Τα πρώτα σημάδια: Η περίοδος Τα γεγονότα της διετίας χαρακτηρίζονται ως η σοβαρότερη συνταγματική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η Αυστραλία. Στην πολιτική και συνταγματική ιστορία της χώρας δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κρίση αντίστοιχης οξύτητας. Η αλληλουχία των γεγονότων που έμελλε να οδηγήσουν στην κρίση εκκίνησε ήδη από το Στη συνέχεια παρατίθεται μία -αναγκαστικά- σύντομη εκδοχή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα Για μια αναλυτική περιγραφή των γεγονότων αυτών, βλ. P. Kelly, November 1975, Allen & Unwin, 1995, W. McMinn, A Constitutional History of Australia, Oxford University Press, 1979, A. Reid, The Whitlam Venture, Hill of Content, 1976, S. Bach, Platypus and Parliament: the Australian Senate in Theory and Practice, The Department of the Senate- Parliament House, Australia, 2003.

9 9 Στις εκλογές του 1972 νικητής αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Gough Whitlam. Η Κυβέρνηση απολάμβανε της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο δεν συνέβαινε το ίδιο στη Γερουσία. Εκεί οι Εργατικοί διατηρούσαν μόλις τις 26 από τις 60 συνολικά έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών (26) κατείχε ο Συνασπισμός (Coalition) 17, ενώ οι υπόλοιπες έδρες ανήκαν στο Δημοκρατικό κόμμα (5 έδρες) και σε ανεξάρτητους γερουσιαστές (3 έδρες). Το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Whitlam βρισκόταν συνεχώς υπό απειλή, καθώς σε κανένα χρονικό σημείο δεν κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας 18. Όπως προαναφέρθηκε, τα νομοσχέδια, ακόμα και όσα αφορούν κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές, όπως είναι ο προϋπολογισμός, πρέπει να υπερψηφιστούν τόσο από την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από την Γερουσία. Επομένως, η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση και των δύο νομοθετικών σωμάτων. Τον Απρίλιο του 1974 έφτασαν προς ψήφιση στην Γερουσία νομοσχέδια τα οποία αφορούσαν την κάλυψη δαπανών αναγκαίων για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος 19. Τα εν λόγω νομοσχέδια είχαν προηγουμένως υπερψηφισθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Γερουσία αποφάσισε να αναβάλλει επ αόριστον την διαδικασία ψήφισής τους. Μπορεί να μην τα καταψήφισε, αλλά καθώς η συγκατάθεσή της 17 Επρόκειτο για συνασπισμό των φιλελεύθερων και κεντροδεξιών δυνάμεων, γνωστού υπό την ονομασία Coalition. 18 Αξίζει εδώ να αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένα αριθμητικά στοιχεία: από το 1901, έτος θέσπισης του Συντάγματος, μέχρι το 1972, σε περίοδο δηλαδή 71 ετών, η Γερουσία απέρριψε συνολικά 68 κυβερνητικά νομοσχέδια. Από το 1972 μέχρι το 1975, ήτοι σε περίοδο τριών ετών, η Γερουσία θα απέρριπτε 93 νομοσχέδια της κυβέρνησης Whitlam. 19 Πρόκειται για τα λεγόμενα supply bills, τα οποία αφορούν την κάλυψη κρατικών δαπανών που ανακύπτουν πριν την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού. Βλ., S. Bach, ο.π., σ. 84.

10 10 ήταν απαραίτητη, με τον τρόπο αυτό παρακώλυε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος 20. Σκοπός της ήταν η άσκηση πίεσης, ώστε η Κυβέρνηση να ζητήσει από τον Governor-General την διάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων και την προκήρυξη εκλογών. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη μία σύντομη παρέκβαση από την αφήγηση των γεγονότων, προκειμένου να εξετασθούν οι μηχανισμοί που διαθέτει το αυστραλιανό πολίτευμα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Στο πλαίσιο του αυστραλιανού πολιτεύματος δεν είναι ασύνηθες η Κυβέρνηση να μην έχει τον έλεγχο της Γερουσίας. Το ερώτημα, λοιπόν, που αναφύεται είναι αν υφίστανται μηχανισμοί, ώστε η κατάληξη να μην είναι το πολιτειακό αδιέξοδο. Καταρχήν, το πολίτευμα λειτουργεί επί τη βάσει της επίτευξης αμοιβαίων πολιτικών συμβιβασμών. Από την μία, η πολιτική συνεννόηση μπορεί να αποβεί περισσότερο επωφελής και για τις δύο πλευρές από την στείρα επιμονή σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να περάσει κάποια νομοθετικά μέτρα από την Γερουσία αν υποχωρήσει σε ορισμένα άλλα, ενώ η αντιπολίτευση αντίστοιχα μπορεί να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει ορισμένα νομοσχέδια αν αποδεχθεί να ψηφίσει κάποια άλλα. Από την άλλη, και οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης των νομοθετικών σωμάτων και προκήρυξης εκλογών, κάτι το οποίο ενέχει κινδύνους για αμφότερους: η κυβέρνηση κινδυνεύει να απολέσει την εμπιστοσύνη της επόμενης Βουλής, ενώ η αντιπολίτευση κινδυνεύει να απολέσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Σε περίπτωση πάντως που η επίτευξη συμβιβασμών σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο δεν ευδοκιμήσει, το Σύνταγμα προβλέπει έναν μηχανισμό 20 Προκειμένου να αποκτήσουν ισχύ τα νομοσχέδια, απαιτείται η υπερψήφισή τους από την Βουλή και από την Γερουσία. Επομένως, η Γερουσία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος όχι μόνο καταψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο, αλλά και αναβάλλοντας την λήψη απόφαση επ αυτού.

11 11 επίλυσης της διαφωνίας μεταξύ Βουλής και Γερουσίας 21. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά, αν μέσα σε διάστημα τριών μηνών η Γερουσία αποτύχει δύο φορές να υπερψηφίσει νομοσχέδιο ψηφισμένο από τη Βουλή ή αν το ψηφίσει με τροποποιήσεις τις οποίες η Βουλή δεν αποδέχεται 22, τότε ο Governor-General, κατ εντολή της Κυβέρνησης, μπορεί να διαλύσει ταυτόχρονα την Βουλή και την Γερουσία 23. Ακολουθούν εκλογές για την πλήρωση των εδρών και των δύο νομοθετικών σωμάτων, επομένως σε αυτή την πρώτη φάση η επίλυση του αδιεξόδου ανατίθεται στο εκλογικό σώμα. Αν μετά την ανάδειξη των δύο νομοθετικών σωμάτων με νέα σύνθεση, η Βουλή ψηφίσει για τρίτη φορά το επίμαχο νομοσχέδιο και η Γερουσία εκ νέου αποτύχει να το ψηφίσει ή το ψηφίζει με τροποποιήσεις, τότε ενεργοποιείται το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας. Ο Governor-General, ύστερα από εντολή της κυβέρνησης, καλεί τα δύο νομοθετικά σώματα να «καθίσουν από κοινού» 24. Τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας συγκαλούνται και ψηφίζουν επί του επίμαχου νομοσχεδίου ως ενιαίο σώμα. Εφόσον επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου, δηλαδή επί του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών, το νομοσχέδιο θεωρείται ψηφισμένο. Στο σημείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία η συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι ο αριθμός των μελών της Βουλής πρέπει να είναι διπλάσιος του αριθμού των γερουσιαστών 25. Μέσω της εν λόγω συνταγματικής διάταξης εξασφαλίζεται ότι στη δεύτερη φάση το πλεονέκτημα ανήκει στην Βουλή, καθώς ο διπλάσιος αριθμός 21 Βλ. τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 57, με τίτλο Disagreement between the Houses. Επίσης, βλ. S. Bach, ο.π., σ. 25 επ.. 22 Βλ. την πρώτη παράγραφο του άρθρου 57, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι σχετικές προϋποθέσεις. 23 Πρόκειται για το λεγόμενο double dissolution. 24 Η διαδικασία αυτή ονομάζεται joint sitting και αναλύεται στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο του άρθρου Βλ. τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 24. Ο αριθμός των βουλευτών μπορεί να ρυθμίζεται νομοθετικά, αλλά πρέπει να παραμένει διπλάσιος του αριθμού των γερουσιαστών.

12 12 των βουλευτών έναντι των γερουσιαστών προσδίδει μεγαλύτερο βάρος στη γνώμη της Βουλής. Ο παραπάνω μηχανισμός ενεργοποιήθηκε και το Πράγματι, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Γερουσία δύο φορές τα ίδια - ψηφισμένα από τη Βουλή- νομοσχέδια, αλλά η Γερουσία ανέβαλε επ αόριστον την ψήφισή τους και τις δύο φορές. Η κυβέρνηση του Whitlam, λοιπόν, ζήτησε από τον Governor-General την ταυτόχρονη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας (double dissolution) και ο τελευταίος το έπραξε. β. Η αποκορύφωση της κρίσης: η περίοδος Τον Μάιο του 1974 διεξήχθησαν οι προκηρυχθείσες εκλογές για την κάλυψη των εδρών τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επέφερε καθοριστικές αλλαγές. Οι Εργατικοί, με επικεφαλής τον Whitlam, κέρδισαν εκ νέου την πλειοψηφία στη Βουλή και σχημάτισαν κυβέρνηση, ωστόσο δεν κατάφεραν να κερδίσουν και την πλειοψηφία στη Γερουσία. Οι Εργατικοί και ο Συνασπισμός ανέδειξαν από 29 γερουσιαστές. Το αδιέξοδο φαινόταν να παραμένει. Την ίδια χρονική περίοδο έλαβε χώρα ένα γεγονός, η επίδραση του οποίου στις μετέπειτα εξελίξεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς εκείνη τη στιγμή. Ο Sir John Kerr διορίστηκε από τη Βασίλισσα ως ο νέος Governor-General. Μετά τις εκλογές, η Βουλή υπερψήφισε για τρίτη φορά τα επίμαχα νομοσχέδια, η Γερουσία ωστόσο ανέβαλε και πάλι την ψήφισή τους. Για πρώτη και μοναδική φορά στη συνταγματική ιστορία της Αυστραλίας ενεργοποιήθηκε το δεύτερο στάδιο του μηχανισμού της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 57: τον Αύγουστο του 1974 τα δύο σώματα

13 13 κλήθηκαν να αποφασίσουν από κοινού (joint sitting) επί των νομοσχεδίων. Πράγματι, τα δύο νομοθετικά σώματα «κάθισαν» ως ενιαίο σώμα και διεξήχθη ψηφοφορία επί των επίμαχων νομοσχεδίων. Το αριθμητικό πλεονέκτημα της Βουλής αποδείχθηκε καθοριστικό και η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου βουλευτών και γερουσιαστών επετεύχθη, με συνέπεια την υπερψήφιση των νομοσχεδίων. Στο μεταξύ, οι Εργατικοί απώλεσαν δύο Γερουσιαστές, καθώς ένας γερουσιαστής διορίστηκε ως Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο και ένας γερουσιαστής πέθανε. Αντίθετα με την μέχρι τότε συνήθη πρακτική 26, για την αντικατάστασή τους επιλέγονται δύο γερουσιαστές οι οποίοι όχι μόνο δεν προέρχονται από τους Εργατικούς, αλλά ο ένας από τους δύο μάλιστα είναι γνωστός πολέμιος της κυβέρνησης Whitlam. Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, η σύγκρουση Βουλής και Γερουσίας κλιμακώθηκε. Η Γερουσία είχε στυλώσει τα πόδια, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Malcolm Fraser, να δηλώνει ότι η Γερουσία δεν πρόκειται να περάσει κανένα νομοσχέδιο μέχρι η Κυβέρνηση να προκηρύξει νέες εκλογές, ζητώντας παράλληλα την παραίτησή της 27. Από την άλλη, ο Whitlam απάντησε ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελεί θεμελιώδη κανόνα ότι οι κυβερνήσεις διορίζονται και παύονται μόνο από τη Βουλή η Γερουσία ποτέ δεν μπορεί αποφασίσει ποια θα είναι η Κυβέρνηση Η πλήρωση των κενωθεισών εδρών στη Γερουσία γίνεται με απόφαση του κοινοβουλίου της πολιτείας από την οποία προέρχεται ο γερουσιαστής που κατείχε προηγουμένως την έδρα. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το κοινοβούλιο της πολιτείας είναι καταρχήν ελεύθερο ως προς την επιλογή του αντικαταστάτη, με μία μόνο δέσμευση: να προέρχεται από την παράταξη στην οποία ανήκε ο γερουσιαστής ο οποίος κατείχε την έδρα. Ωστόσο, και στις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις η εν λόγω πρακτική δεν τηρήθηκε. Βλ. S. Bach, ο.π., σ Βλ. S. Bach, ο.π., σ Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 90.

14 14 Η σύγκρουση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της και, βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων τους, φαινόταν ότι καμία πλευρά δεν επρόκειτο να υποχωρήσει. Η Κυβέρνηση έφερε τρεις φορές προς ψήφιση ορισμένα νομοσχέδια, τα οποία η μεν Βουλή ψήφισε, ωστόσο και τις τρεις φορές η Γερουσία δεν τα ενέκρινε. Υπό αυτές τις συνθήκες, την τρίτη φορά που η Κυβέρνηση απέτυχε να περάσει τα νομοσχέδια από την Γερουσία, ο νέος Governor-General έκρινε ότι έπρεπε ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Ενώ ο Whitlam επισκέφθηκε τον Sir John Kerr προκειμένου να του ζητήσει να προκηρύξει εκλογές για την πλήρωση των μισών εδρών της Γερουσίας σε μια προσπάθεια επίλυσης του αδιεξόδου, ο Kerr με μία απροσδόκητη και άνευ προηγουμένου κίνηση απέπεμψε τον Whitlam και την Κυβέρνηση του, παρότι εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής. Αμέσως διόρισε πρωθυπουργό τον Fraser, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος ότι στο αυστραλιανό σύστημα η εμπιστοσύνη και των δύο νομοθετικών σωμάτων είναι απαραίτητη για να υπάρξει Κυβέρνηση, από τη στιγμή που η Γερουσία έχει την εξουσία να μπλοκάρει σχεδόν κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο 29. Επρόκειτο για μια κίνηση όχι απλά ασυνήθιστη αλλά δίχως κανένα ιστορικό προηγούμενο ο Governor- General όχι μόνο δεν έδρασε υπό τις εντολές της κυβέρνησης, αλλά έδρασε εντελώς αντίθετα από τη βούληση της τελευταίας, με αποτέλεσμα μάλιστα την αποπομπή ενός Πρωθυπουργού που σε κανένα σημείο δεν απώλεσε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακολούθως, με μια αστραπιαία και αιφνιδιαστική αντίδραση, η Γερουσία εγκρίνει τα επίμαχα νομοσχέδια, την ψήφιση των οποίων είχε αναβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθώντας αντίθετη πορεία, η Βουλή διακηρύσσει ότι η νέα Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της και ζητάει από τον Governor-General να διορίσει εκ νέου τον Whitlam 29 Βλ. Odgers Australian Senate Practice, Edited by Harry Evans, Department of the Senate, 2001, σ. 104.

15 15 πρωθυπουργό. Ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής ων Αντιπροσώπων 30 βρισκόταν καθ οδόν για να μεταφέρει το σχετικό μήνυμα στον Governor- General, ο τελευταίος, σε συνεννόηση και ύστερα από σχετικό αίτημα του νέου πρωθυπουργού Fraser, διαλύει την Βουλή και την Γερουσία με τη διαδικασία του double dissolution, οδηγώντας τη χώρα σε διπλές εκλογές. Τις εκλογές κέρδισε η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Fraser. Β. Η συνταγματική διαμάχη α. Το γράμμα του Συντάγματος και οι συνθήκες του πολιτεύματος: η διαμάχη ως προς τη φύση του Συντάγματος Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα συνταγματικής τάξης τα οποία ανακύπτουν. Πρώτον, αν ο Governor-General έχει την εξουσία να απαλλάσσει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση από τα καθήκοντά τους, όταν δεν έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεύτερον, αν ο Governor-General έχει την εξουσία να διαλύσει την Βουλή και την Γερουσία προκηρύσσοντας εκλογές, δίχως να το έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Το Σύνταγμα της Αυστραλίας περιέχει σχετικές προβλέψεις. Όπως προαναφέρθηκε, το άρθρο 61 προβλέπει ότι τόσο τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ένα από τα οποία είναι και ο Πρωθυπουργός, όσο και οι Υπουργοί βρίσκονται στην απόλυτη ευχέρεια του Governor- General 31. Περαιτέρω, το άρθρο 57 ορίζει ότι ο Governor-General έχει τη δυνατότητα, υπό τη συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων, να διαλύσει ταυτόχρονα την Βουλή και την Γερουσία και να προκηρύξει εκλογές για την πλήρωση των εδρών τους. 30 Πρόκειται για τον Speaker of the House, την ύπαρξη και τα καθήκοντα του οποίου προβλέπει το άρθρο 35 του Συντάγματος. 31 Όπως είναι η χαρακτηριστική διατύπωση του άρθρου 64 του Συντάγματος, during the pleasure of the Governor-General.

16 16 Αν κανείς μείνει απλώς στο κείμενο του Συντάγματος, πιθανότατα θα σχηματίσει την άποψη ότι ο Sir John Kerr έδρασε σε πλήρη συμφωνία με τις συνταγματικές εξουσίες που απονέμονται στον Governor-General. Ωστόσο, η πρακτική που ακολουθείται κατά την λειτουργία του αυστραλιανού πολιτεύματος είναι αρκετά διαφορετική. Στη διάρκεια του χρόνου έχουν διαμορφωθεί ορισμένες συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργία του αυστραλιανού πολιτεύματος 32. Ως προς την δεσμευτικότητα των συνθηκών του πολιτεύματος, γίνεται δεκτό ότι διαθέτουν αξία τουλάχιστον συμπληρωματική του κειμένου του Συντάγματος, αν όχι ίδιας τυπικής ισχύος με αυτό 33. Αυτό συμβαίνει λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρούσε η Αυστραλία με το Ηνωμένο Βασίλειο, με συνέπεια ο τρόπος λειτουργίας του πολιτεύματός της να έχει δεχθεί έντονες επιρροές από το βρετανικό πολίτευμα, στο οποίο οι συνθήκες του πολιτεύματος έχουν πρωταρχικό ρόλο ελλείψει τυπικού Συντάγματος. Κατά τούτο, παρότι η Αυστραλία διαθέτει τυπικό Σύνταγμα, είναι πολύ πιθανό ότι το κείμενό του έχει διαμορφωθεί με δεδομένο ότι η λειτουργία του πολιτεύματος θα συγκαθορίζεται και από τις συνθήκες του πολιτεύματος 34. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το αυστραλιανό Σύνταγμα είναι ένας «υβριδικός συνδυασμός γραπτών και άγραφων κανόνων» 35. Πράγματι, θεμελιώδεις πτυχές της λειτουργίες του αυστραλιανού πολιτεύματος εδράζονται σε διαμορφωμένες συνθήκες του πολιτεύματος και όχι σε ρητές συνταγματικές προβλέψεις. Το κείμενο του Συντάγματος δεν αναφέρει ούτε μια φορά τις λέξεις Πρωθυπουργός ή Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, από τη θέσπιση του Συντάγματος μέχρι σήμερα η εκτελεστική εξουσία ασκείται από αυτούς και όχι από τον Governor- 32 Πρόκειται για τις λεγόμενες conventions. Στην αυστραλιανή συνταγματική θεωρία ορίζονται ως κοινές αντιλήψεις για το ποια είναι η πραγματική σημασία του Συντάγματος και όχι απλώς το γράμμα του. 33 Βλ. S. Bach, ο.π., σ Βλ. S. Bach, ο.π., σ , Chief Justice Robert French AC, σ Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 99.

17 17 General. Ο τελευταίος δρα σε απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του. Περαιτέρω, συνθήκη του πολιτεύματος θεωρείται και η αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης 36. Η λειτουργία του πολιτεύματος είναι συνυφασμένη με το κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς το πολίτευμα αναπτύχθηκε ως κοινοβουλευτικό υπό την έντονη επιρροή και του βρετανικού πολιτεύματος 37. Κατά τούτο, ο Governor-General οφείλει να διορίζει Πρωθυπουργό μόνο όποιον έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεν έχει την εξουσία να τον παύει εφόσον διατηρεί την εμπιστοσύνη αυτή. β. Το κοινοβουλευτικό στοιχείο και οι ισχυρές εξουσίες της Γερουσίας: η διαμάχη ως προς τον χαρακτήρα του πολιτεύματος Προέκταση της διαμάχης ως προς τη φύση του Συντάγματος αποτέλεσε μία δεύτερη βαθύτερη διαμάχη, η οποία αφορούσε τον ίδιο τον χαρακτήρα του αυστραλιανού πολιτεύματος. Το αυστραλιανό πολίτευμα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο πόλων 38 : από τη μία η Αυστραλία ακολουθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα, θεμελιώδες συστατικό του οποίου είναι η αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης, από την άλλη το ομοσπονδιακό σύστημα εκδηλώνεται μέσα από την ύπαρξη ενός δεύτερου νομοθετικού σώματος, το οποίο μάλιστα διαθέτει πολύ ισχυρές εξουσίες. Το κοινοβουλευτικό σύστημα ταυτίζεται με την αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν νοείται ο διορισμός κυβέρνησης δίχως η τελευταία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η αρχή αυτή ισχύει και αντίστροφα: κυβέρνηση η οποία διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από τα καθήκοντά της. Περαιτέρω, η αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης σημαίνει ότι αυτή ασκεί την 36 Βλ. Chief Justice Robert French AC, ο.π., σ Για το λόγο αυτό, το αυστραλιανό πολίτευμα κατατάσσεται μεταξύ των πολιτευμάτων που λειτουργούν με βάση το Westminster system. 38 Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 3.

18 18 εκτελεστική εξουσία, καθώς αυτή λογοδοτεί και υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής. Συνεπώς, ο αρχηγός του κράτους σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα οφείλει να δρα σύμφωνα με τις εντολές της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία είναι που φέρει την κοινοβουλευτική ευθύνη. Από την άλλη, στα ομοσπονδιακά κράτη το δεύτερο νομοθετικό σώμα αποτελεί παραδοσιακά το τελευταίο καταφύγιο των πολιτειών, προκειμένου να επηρεάσουν τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Η ίση εκπροσώπηση κάθε πολιτείας στη Γερουσία προσφέρει ακόμα και στην μικρότερη πολιτεία τη δυνατότητα να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά στην Αυστραλία, η Γερουσία έχει πολύ ισχυρές νομοθετικές αρμοδιότητες, καθώς διατηρεί τη δυνατότητα να μπλοκάρει σχεδόν οποιοδήποτε κυβερνητικό νομοσχέδιο 39. Ενόψει των ανωτέρω, το σχήμα που δημιουργείται εντός της αυστραλιανής συνταγματικής τάξης είναι το εξής: η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη απέναντι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο δεν μπορεί να νομοθετήσει δίχως να εξασφαλίσει την συγκατάθεση και των δύο νομοθετικών σωμάτων, ήτοι και της Γερουσίας, ακόμα και σε σχέση με τις βασικότερες πολιτικές επιλογές, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Το πρόβλημα που είναι δυνατόν να ανακύψει στο πλαίσιο ενός τέτοιου συστήματος είναι η ανάδειξη κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει μεν της εμπιστοσύνης της Βουλής, ωστόσο δεν θα μπορεί να υλοποιήσει ούτε τα πιο κεντρικά σημεία του πολιτικού της προγράμματος, καθώς η Γερουσία έχει την εξουσία να μπλοκάρει σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Μπορεί τυπικά η κυβέρνηση να μην εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Γερουσίας, ωστόσο κατ ουσία έχει τη δυνατότητα, μπλοκάροντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια, να δημιουργήσει οξεία πολιτική κρίση, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε 39 Βλ., παραπάνω, υποσημείωση 9.

19 19 παραίτηση. Όπως εύστοχα λέγεται στη συνταγματική θεωρία, «Παρότι μόνο η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να δώσει ζωή σε μια κυβέρνηση, και τα δύο σώματα μπορούν να αποφασίσουν την θανατική ποινή απλώς, στην Γερουσία θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να την εκτελέσει» 40. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι συνέβη κάτι παραπάνω από την άσκηση των ισχυρών εξουσιών εκ μέρους της Γερουσίας. Ο πρωθυπουργός Whitlam και η κυβέρνησή του αποπέμφθηκαν, παρότι διατηρούσαν την εμπιστοσύνη της Βουλής, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν τον έλεγχο της Γερουσίας και, κατά τούτο, δεν μπορούσαν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, όταν ο Sir John Kerr αποδέσμευσε τον Whitlam, επικαλέστηκε ως αιτιολογία ότι η κυβέρνηση όφειλε να παραιτηθεί από τη στιγμή που δεν κατάφερνε να περάσει τα επίμαχα νομοσχέδια από τη Γερουσία. Με άλλα λόγια, αναγνώρισε στην Γερουσία όχι μόνο την εξουσία να καταψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια, αλλά και την εξουσία να παύει κυβερνήσεις. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η εμπιστοσύνη της Γερουσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι η Γερουσία έχει σημαντικά ευρείες εξουσίες βάσει του αυστραλιανού Συντάγματος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω εξουσίες δεν είναι σαφώς οριοθετημένες. Το Σύνταγμα απαιτεί την συγκατάθεση της Γερουσίας σχεδόν για κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή. Η Γερουσία, επομένως, διαθέτει την εξουσία να καταψηφίζει νομοσχέδια δίχως κανένα περιορισμό. Με την καταψήφιση νομοσχεδίων η Γερουσία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικές κρίσης και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές. Ωστόσο, αυτό που η Γερουσία δεν μπορεί να κάνει είναι να αποφασίσει 40 Βλ. S. Bach, ο.π., σ. 5.

20 20 το τέλος μιας κυβέρνησης. Η Γερουσία μπορεί να αποφασίσει τη θανατική ποινή για την Κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί ποτέ να την εκτελέσει. Αν η Γερουσία επιθυμεί να προκαλέσει πολιτική κρίση, θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της επιλογής της, να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη για την εν εξελίξει κρίση, όχι να την μεταθέτει στην Κυβέρνηση. Η απάντηση στο ζήτημα είναι τελικά πολιτικής και όχι συνταγματικής φύσης. Η Γερουσία μπορεί να ασκεί εντονότατη πίεση καταψηφίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ωστόσο η Κυβέρνηση παραμένει για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται προς αυτήν η εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος της μη παραίτησης, αλλά και η Γερουσία θα αναλάβει το πολιτικό κόστος του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρέμβαση του Governor-General, ο οποίος πήρε θέση υπέρ της Γερουσίας και απέπεμψε την κυβέρνηση Whitlam, κρίνεται αντίθετη με το Σύνταγμα και τις ισχύουσες συνθήκες του πολιτεύματος. Τούτο, πρωτίστως διότι με αυτές τις ενέργειές του ουσιαστικά προϋπέθεσε ότι η αρχή της υπεύθυνης κυβέρνησης έχει το νόημα της εξάρτησης από τη βούληση και των δύο νομοθετικών σωμάτων, κάτι το οποίο δεν είναι αληθές. Όση πίεση και αν έχει την εξουσία να ασκήσει η Γερουσία, πάντως δεν μπορεί να αποφασίσει την παύση μιας Κυβέρνησης ούτε καν με την βοήθεια του Governor- General. III. Συμπεράσματα Εξετάζοντας σήμερα την πολιτική και συνταγματική κρίση του 1975, παρατηρούμε ότι ανέδειξε με ευκρίνεια τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί το αυστραλιανό πολίτευμα. Θα μπορούσε κανείς να επιμείνει σε αρκετά επιμέρους συνταγματικά ζητήματα, ωστόσο νομίζω ότι έχει μεγαλύτερη αξία να σταθούμε σε ορισμένες γενικότερες παρατηρήσεις.

21 21 Σε τέτοιες περιπτώσεις αποκτά μεγαλύτερη σημασία η προσπάθεια προσέγγισης του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, παρά η ίδια η επίλυση του συνταγματικού ζητήματος που ανακύπτει. Από ιστορικής άποψης, το αυστραλιανό κράτος είχε να αντιμετωπίσει κατά τη δημιουργία του πιέσεις από δύο πλευρές. Από τη μία, υπήρχε η έντονη βρετανική επιρροή, η οποία υπήρξε καθοριστική για την καθιέρωση του κοινοβουλευτισμού. Από την άλλη, η προσπάθεια συνένωσης των πολιτειών της Αυστραλίας σε κράτος χαρακτηριζόταν από την -συνήθη κατά τον σχηματισμό ομοσπονδιακών συστημάτων- τάση των πολιτειών προς διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερες εξουσίες. Η βασική παροχή προς τις πολιτείες, σε αντιστάθμισμα της απώλειας της κυριαρχίας τους ήταν το πολύ ισχυρό δεύτερο νομοθετικό σώμα. Το Σύνταγμα αποτυπώνει την προσπάθεια εξισορρόπησης αυτών των δύο τάσεων. Το ομοσπονδιακό σύστημα, όπως εκφράζεται ιδίως μέσα από την λειτουργία της πολύ ισχυρής Γερουσίας, και ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι αυτονόητο ότι μπορούν πάντα να συνυπάρξουν αρμονικά. Στην Αυστραλία πάντως φαίνεται ότι η απαραίτητη ισορροπία, κατά κανόνα, επιτυγχάνεται και το πολίτευμα λειτουργεί ομαλά. Συνήθως αυτό συμβαίνει μέσα από την επίτευξη πολιτικών συμβιβασμών. Το ίδιο το Σύνταγμα, πάντως, είδαμε ότι προβλέπει μηχανισμούς για την αποφυγή του πολιτειακού αδιεξόδου (double dissolution, joint sitting). Ακόμα και το 1975 δεν είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί χειρισμοί και οι συνταγματικοί μηχανισμοί απέτυχαν να προσφέρουν μία πρόσφορη λύση. Η πρώιμη και αμφισβητούμενη παρέμβαση, ωστόσο, του Governor-General στέρησε τη δυνατότητα από το αυστραλιανό πολίτευμα να διαπιστώσει αν διαθέτει τις αντοχές να ανταπεξέλθει στην κορυφαία δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε στην ιστορία του.

22 22 Ενδεικτική Βιβλιογραφία Bach, Stanley, Platypus and Parliament: the Australian Senate in Theory and Practice, The Department of the Senate- Parliament House, Australia, 2003 French, Robert, Chief Justice, Public Law - An Australian Perspective, Scottish Public Law Group, Edinburgh, 2012 Galligan, Brian, The Kerr-Whitlam Debate and the Principles of the Australian Constitution, Journal of Commonwealth and Comparative Politics, v. 18, n. 3. Garran, Robert, Sir, Commentaries on the Constitution of the Commonwealth of Australia, University of Sydney Library, Sydney, 2000 Kelly, Paul, November 1975, Allen & Unwin, 1995 McMinn, Winston, A Constitutional History of Australia, Oxford University Press, 1979 Odgers Australian Senate Practice, Edited by Harry Evans, Department of the Senate, Reid, Alan, The Whitlam Venture, Hill of Content,

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού

Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.2 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α. Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1. Η αρχή της δεδηλωμένης - Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Ο θεσμός της εμπιστοσύνης της Βουλής στην Κυβέρνηση έχει την καταγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΚΑΖΛΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 η : Κοινοβουλευτική αρχή

Ενότητα 10 η : Κοινοβουλευτική αρχή ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10 η : Κοινοβουλευτική αρχή Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2019 Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση Κύριε Πρόεδρε, Όπως γνωρίζετε, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, 2, 3,

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Συνταγματικό Δίκαιο Λίνα Παπαδοπούλου Νομική Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΑΤΗΡΗΣΗΣ» ΑΡΘΡΟ 84 ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΜΑΤΟΣ

«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΑΤΗΡΗΣΗΣ» ΑΡΘΡΟ 84 ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ «Η ΑΡΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α) Το νοµοθετικό έργο ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η παλαιότερη ιστορικά, αλλά και σηµαντικότερη αρµοδιότητα της Βουλής είναι η νοµοθετική, δηλαδή η θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων δικαίου. Τη νοµοθετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2018 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στις συμπληρωματικές ερωτήσεις της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον διορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο Μάθημα 9 ο :Αμερικανικό Δίκαιο ΙI- Οι θεσμοί Ι Αν. Καθηγήτρια: Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου Νομική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Η Εκτελεστική Εξουσία Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Εκτελεστική εξουσία -Πρόκειται για την πιο απαραίτητη συνιστώσα της διακυβέρνησης. -Η εκτελεστική εξουσία διαχωρίζεται ανάμεσα στο πολιτικό σκέλος, που χαράσσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νοµικό Τµήµα Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, 11 2 2004 Υπό : Ευσταθίας Αγγελοπούλου ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Στο Τρίτο Μέρος του συνταγματικού κειμένου της 12 ης συντακτικός νομοθέτης αναφέρεται στα όργανα του Κράτους. Οκτωβρίου 1992, ο Α) Η Βουλή Το άρθρο 77 κατοχυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο διορισµός Πρωθυπουργού - Μια απόπειρα ερµηνείας του άρθρου 37 παρ. 4 του Συντάγµατος.

Ο διορισµός Πρωθυπουργού - Μια απόπειρα ερµηνείας του άρθρου 37 παρ. 4 του Συντάγµατος. Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέα ηµοσίου ικαίου 2003 2004 Συνταγµατικό ίκαιο Επιβλέπων Καθηγητής: Κος Ανδρέας ηµητρόπουλος Ο διορισµός Πρωθυπουργού - Μια απόπειρα ερµηνείας του άρθρου 37 παρ. 4 του

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δημητρίου Ζιγκολη Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης Κομοτηνή, 16-12-2014 Αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Άρθρο 51, 3 του υντάγµατος: Οι βουλευτές εκλέγονται µε άµεση, καθολική και µυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωµα, όπως ο νόµος ορίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος.

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος. Α Μέρος συνοπτική απόδοση στην ελληνική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Δημοκρατία της Μάλτας Άρθρο 1 Οι αρχές του Κράτους Άρθρο 2 Η θρησκεία: ρωμαιοκαθολική αποστολική εκκλησία Άρθρο 3 Τα εθνικά σύμβολα: η σημαία Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής

Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Φιλελευθέρη Κίνηση 1 Εμείς, τα μέλη της Φιλελεύθερης Κίνησης, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος: Μεθοδολογικές και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις Ι. Αντικείμενο της μελέτης, σκοπός και μεθοδολογία ΙΙ. «Δικαιώματα» και «υποχρεώσεις» πολιτειακών οργάνων ΙΙΙ. Η αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτευμάτων

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτευμάτων Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται :

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 10 «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» Ακαδημαϊκό Έτος: 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 1 ο / 1 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η πρώτη σύνοδος αναθεωρητικής Βουλής και η λειτουργία τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής : Η περίπτωση της Ζ Αναθεωρητικής Βουλής (συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 40, 64, 71

Διαβάστε περισσότερα

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2011 (13.12) (OR. en) 18475/11 Διοργανικός φάκελος : 2009/0157 (COD) JUSTCIV 356 CODEC 2397 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος

12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος 12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος Το κράτος της Αυστρίας είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος. Ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του Αυστριακού κράτους

Διαβάστε περισσότερα

Το πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ

Το πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ Το πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο»

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4068, 10/2/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4068, 10/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΗΘΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προοίμιο. Επειδή αφενός μεν από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ 49 Β ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα : Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων : Ανδρέας Δημητρόπουλος Το Πολωνικό Σύνταγμα της 2ας Απριλίου 1997 Επιμέλεια Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4010, 8/7/2005.Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4010, 8/7/2005.Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005 .Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.:

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική αντίθεση μονάρχη-κοινοβουλίου

Η πολιτική αντίθεση μονάρχη-κοινοβουλίου ΘΕΜΑ:ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΡΟΥΣΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:1340200900321 ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΧΟΛΗ:ΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4308, 9/12/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4308, 9/12/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 3 του 1991 98(Ι) του 1994 101(Ι) του 1995 1(Ι) του 2000 59(Ι) του 2003 36(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επιχειρεί να συλλάβει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Εθνικό Κίνημα 1 Εμείς, τα μέλη του Εθνικού Κινήματος, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και να συνεισφέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Θεσμοί, Όργανα και Δομή της Δημόσιας Διοίκησης Χαρίτα Βλάχου Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Στέλεχος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ Σήμερα Ποιό είναι το πολίτευμα

Διαβάστε περισσότερα

Νομιμοποίηση και ενστάσεις

Νομιμοποίηση και ενστάσεις ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2 η : Νομιμοποίηση και ενστάσεις Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ο συνταγματικός θεσμός της συλλογικής αυτονομίας (Εισήγηση στην ημερίδα "Κλαδικές Συλλογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ, 2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος { Μοναρχία Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος ΟΡΙΣΜΟΣ: Η Μοναρχία ή Βασιλεία είναι ο θεσμός διακυβέρνησης, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι ο τελευταίος κρατά

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0035(COD) της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0035(COD) της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2017/0035(COD) 18.7.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 21ης Ιουνίου 2019

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 21ης Ιουνίου 2019 EL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 21ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τροποποιήσεις του Συντάγματος που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP.

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP. ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP. 1 Εμείς, τα μέλη της Ενωμένης Αριστεράς, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και να συνεισφέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 12 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολόγηση: Το κίνημα στο Γουδί εκδηλώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1909.

Αιτιολόγηση: Το κίνημα στο Γουδί εκδηλώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1909. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 2 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (09/11/2014) ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο Αντιστοίχιση: 1-γ 2-δ 3-α 4-ε 5-β ΖΗΤΗΜΑ 2 Ο Eρωτήσεις σωστού-λάθους: 1: λάθος Αιτιολόγηση: Κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86)

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9.1 Εκλογικό σώμα (σελ. 77) Εκλογικό σώμα: οι πολίτες που έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο λαός που έχει την εξουσία ταυτίζεται με το εκλογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2.10.2013 2013/2117(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης η αστική και διοικητική δικαιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

1 η Γραπτή Εργασία. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

1 η Γραπτή Εργασία. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μάθημα: Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης Διδάσκουσα: Παπαδοπούλου Τριανταφυλλιά 1 η Γραπτή Εργασία ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΗ Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Η δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 110 προφανώς δεν αποτελεί επαρκή απάντηση.

Η δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 110 προφανώς δεν αποτελεί επαρκή απάντηση. ΕΜΠΑΡΓΚΟ 18.00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ «ΡΕΥΜΑ ΣΚΕΨΗΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0035(COD) της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0035(COD) της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2017/0035(COD) 12.5.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων σχετικά με την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών [όπως κυρώθηκε με το N. 2502/1997: Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, (ΦΕΚ 103, τ. Α )] Άρθρο πρώτο.-

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η διαδικασία έγκρισης περιγράφεται εξαντλητικά στις Συνθήκες. Κατά βάση είναι οι εξής:

Οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η διαδικασία έγκρισης περιγράφεται εξαντλητικά στις Συνθήκες. Κατά βάση είναι οι εξής: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 21.9.2012 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τον Κανονισμό όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων Εισηγητής: Rafał

Διαβάστε περισσότερα

7η ιδακτική Ενότητα ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

7η ιδακτική Ενότητα ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 7η ιδακτική Ενότητα ΕΚΟΓΙΚΑ ΥΤΗΜΑΤΑ Παρατηρήσεις, χόλια, Επεξηγήσεις Παραθέτουµε απόσπασµα από το υνταγµατικό ίκαιο του Αθανασίου Γ. Ράικου, τόµος Α, εισαγωγή - οργανωτικό µέρος, τεύχος Α, καθώς και αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

14797/12 IKS/nm DG B4

14797/12 IKS/nm DG B4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14797/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0080 (NLE) SOC 819 SM 17 EEE 108 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 η : Αντιπροσωπευτική Αρχή Εκλογικό Σώμα Δημοψήφισμα

Ενότητα 6 η : Αντιπροσωπευτική Αρχή Εκλογικό Σώμα Δημοψήφισμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 η : Αντιπροσωπευτική Αρχή Εκλογικό Σώμα Δημοψήφισμα Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Χαροκόπου 2 & Λεωφ. Συγγρού 196 176 71 Καλλιθέα, Αθήνα Tηλ. : 210 9545000 Φαξ: 210 3615634 Ε-mail: pressoffice@anexartitoiellines.gr Ιστοσελίδα: http://www.anexartitoiellines.gr Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ -------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.»

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» Από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» τέθηκαν υπόψη μου το εξής περιστατικά: Οκτώ (8) από τα είκοσι ένα (21) μέλη του Δ.Σ., το

Διαβάστε περισσότερα

Στον κήπο. Δημοκρατίας. της Τέταρτης. Περί διαγραφών και ανεξαρτητοποιήσεων. Βουλευτών, και άλλες διατάξεις. Χρήστος Κηπουρός 2006,

Στον κήπο. Δημοκρατίας. της Τέταρτης. Περί διαγραφών και ανεξαρτητοποιήσεων. Βουλευτών, και άλλες διατάξεις. Χρήστος Κηπουρός 2006, Στον κήπο της Τέταρτης Δημοκρατίας Περί διαγραφών και ανεξαρτητοποιήσεων Χρήστος Κηπουρός 2006, 1 Στον κήπο της Τέταρτης Δημοκρατίας Περί διαγραφών και ανεξαρτητοποιήσεων Copyright 2006, Χρήστος Κηπουρός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2018 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0399 (COD) 6932/18 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία INST 96 JUR 109

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γιώργου Κόκκα του Λεάνδρου, δικηγόρου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, οδός Ψαρών αριθ.20, ενεργούντος ατομικά και ως νομίμου εκπροσώπου της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα,

Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα, Βασιλική Π. Μεσθανέως Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα, 1949-1963 Πρόλογος Nικηφόρος ιαµαντούρος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 49 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Υπόθεμα ομάδας: Η ιστορία της Δημοκρατίας

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Υπόθεμα ομάδας: Η ιστορία της Δημοκρατίας ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Υπόθεμα ομάδας: Η ιστορία της Δημοκρατίας ΤΑΞΗ: Β ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ :ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΟΡΓΚΙΝΕ ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ ΣΟΝΙΑ ΚΙΤΑΝΙ ΑΡΓΥΡΩ ΧΡΥΣΑΦΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 1. Παπαδάκη Πολυξένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, γνωστικό αντικείμενο «Γενική Πολιτειολογία», Φ.Ε.Κ. διορισμού: 1/ 11-1-2016. 2. Διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο: Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα