ελληνικός ορειβατικός σύλλογος καβάλας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ελληνικός ορειβατικός σύλλογος καβάλας"

Transcript

1 ελληνικός ορειβατικός σύλλογος καβάλας εξαμηνιαία έκδοση του oρειβατικού συλλόγου καβάλας ιούνιος τεύχος 3 - διανέμεται δωρεάν Η α ν α γ κ α ι ό τ η τ α κ α ι η λ ε ι τ ο υ ρ γ ί α τ η ς ο ρ ε ι ν ή ς δ ι ά σ ω σ η ς σ τ η ν Ε λ λ ά δ α Μ ι α χ ε ι μ ω ν ι ά τ ι κ η α ν ά β α σ η σ τ ο ν Ά θ ω ν α - Σ τ α χ υ ο λ ο γ ώ ν τ α ς Πεζοπορίες Light ή η ορειβασία του αρχάριου - Πρόγραμμα Αναβάσεων Πεζοπορικές διαδρομές στην Καβάλα - Ορειβατικός ρουχισμός και η soft shell τεχνολογία

2

3 Η α ν α γ κ α ι ό τ η τ α κ α ι η σ ύ γ χ ρ ο ν η λ ε ι τ ο υ ρ γ ί α τ η ς ο ρ ε ι ν ή ς δ ι ά σ ω σ η ς του Κώστα Μπακρατσά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (Ε.Ο.Ο.Α.) ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ 37 - Τ.Κ ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.& FAX ΚΙΝΗΤΟ: (Θανάσης Δασκαλούδης) Site: e_mail: mail@eoskavalas.gr Υπεύθυνος ύλης: Θανάσης Δασκαλούδης Επιμέλεια ύλης: Φρόσω Ζουμπούλη Βασίλης Κυριλλίδης Σ αυτό το τεύχος γράφουν: Θανάσης Δασκαλούδης Βασίλης Κυριλλίδης Κατερίνα Μάλλιου Κώστας Μπακρατσάς Βάσω Μπανάσα Κώστας Παπαοικονόμου Φωτογραφίες: Θανάσης Δασκαλούδης Μαρία Καλογιώργη Στέργιος Κεμανετζής Βάσω Μπανάσα Κώστας Παπαοικονόμου Γιώργος Παρσαλίδης Σελιδοποίηση - Γραφιστική επιμέλεια: Θανάσης Δασκαλούδης Στέργιος Κεμανετζής Εκτύπωση: telia+pavla Πάρ. Μπρωκούμη 31 - Ξάνθη Τηλ ο χιλ. Ξάνθης - Καβάλας Τηλ Φωτογραφία εξωφύλλου: (Καταρράκτης στο ρέμα της Παλιάς Καβάλας) Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, η αλματώδης ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και της πληθώρας των δραστηριοτήτων που εκδηλώνονται στο βουνό, συνοδεύτηκαν από την επακόλουθη αύξηση των ατυχημάτων. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πεζοπόροι, ορειβάτες, απλοί εκδρομείς και περιηγητές υπόκεινται σε ατυχήματα. Παρ όλα αυτά ο τομέας της ορεινής διάσωσης υπό μορφή οργανωμένης λειτουργίας βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Στην Ελλάδα, από την δεκαετία του 70, όπου και αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα σοβαρά ατυχήματα, ο στρατός, και ιδιαίτερα οι καταδρομείς, με υποτυπώδη ορειβατικό εξοπλισμό, αλλά παραδόξως με πλήρη εξάρτυση μάχης, αναλάμβαναν το δύσκολο έργο της διάσωσης. Φωτογραφίες με ένοπλους φαντάρους σε ανάλογες επιχειρήσεις μαρτυρούν μέχρι σήμερα την εικόνα της τότε κατάστασης. Οι ορειβατικοί σύλλογοι από τη μεριά τους συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα εκπαίδευσης των στελεχών και των εκπαιδευτών, (αλλά και των απλών μελών τους) μαθήματα για περιπτώσεις ατυχημάτων. Είναι ίσως και οι μόνοι που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, την εμπειρία στο πεδίο και φυσικά τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επιπλέον είναι οι ίδιοι που τα μέλη τους αντιμετωπίζουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα. Με λίγα λόγια οι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας. Στο εξωτερικό, όπου οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι διαδεδομένες εδώ και πολλές δεκαετίες, ο μηχανισμός αντιμετώπισης του ζητήματος των ορεινών ατυχημάτων, ποικίλει ανάλογα με τη χώρα. Στην Γαλλία π.χ. στο ορεινό συγκρότημα των Άλπεων, τα ελικόπτερα της διάσωσης πετούν διαρκώς, ακόμα και προληπτικά, και ανταποκρίνονται τάχιστα σε οποιοδήποτε σημείο αναφερθεί ατύχημα. Στην Αμερική και στη Μ. Βρετανία υπάρχουν κατά τόπους εθελοντικές ομάδες ορεινής διάσωσης ενταγμένες σε μία κεντρική διοίκηση που σε περίπτωση ατυχήματος ενεργοποιούνται από την τοπική αστυνομία.

4 Στις μέρες μας, από την πλευρά της πολιτείας, ο φορέας που είναι γενικά επιφορτισμένος με την διάσωση είναι το ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. Η ενεργή εμπλοκή όμως του Π.Σ. με τα ορειβατικά ατυχήματα, αρχίζει το 1999 και καθιερώνεται με την δημιουργία της Ε.Μ.Α.Κ., η οποία σταδιακά αποκτά εξοπλισμό και εκπαίδευση ανάλογη με τις απαιτήσεις, αφού διαπιστώθηκε η ανεπάρκειά της σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. (Όλυμπος, κόψη Μπαρμπαλά, Μάρτης 1999). Το θέμα της ορεινής διάσωσης αποτελεί εξειδικευμένο τομέα δράσης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα. Απαιτεί γνώσεις ορειβασίας, αναρρίχησης, πρώτων βοηθειών, μετεωρολογίας, τηλεπικοινωνιών, συνεργασίας με πτητικά μέσα κ.α. Όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε απομακρυσμένα ή δύσβατα σημεία, το κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και η αναμονή επέμβασης του ενός και μοναδικού «επίσημου φορέα» είναι μάλλον επικίνδυνη πολυτέλεια. Στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να ενεργοποιούνται, όπου υπάρχουν, και τοπικές ομάδες ενταγμένες σε έναν κεντρικό μηχανισμό (π.χ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Η πρωτοβουλία της πολιτείας να δημιουργήσει στην Γ.Γ.Π.Π. μητρώο καταγραφής εθελοντικών οργανώσεων με συγκεκριμένους τομείς δράσης - ακόμα περισσότερο να συνδράμει στον εξοπλισμό τους - βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως, σε επιχειρησιακό επίπεδο, να επιδιωχθεί κοινή δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται με την ορεινή διάσωση, ανεξάρτητα από κρατικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει να επιδιώκουν κοινή εκπαίδευση, ασκήσεις, και προγράμματα επιμόρφωσης, έτσι ώστε να «μιλάνε την ίδια γλώσσα», αλλά και να γνωρίζονται μεταξύ τους με στόχο την αποτελεσματικότερη και ασφαλή για τους ίδιους διεξαγωγή μιας επιχείρησης. Παρατηρείται ήδη προσανατολισμός προς την κατεύθυνση αυτή (βλ. συνέδρια ορεινής Διάσωσης της Ε.Ο.Δ.). Θα πρέπει πάντως να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένας φορέας ανάλογος των άλλων χωρών (MRA στις ΗΠΑ, MRC στην Μ. Βρετανία κ.α.), ο οποίος θα συνενώνει όλες τις τοπικές ομάδες, έτσι ώστε να υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας, πρόγραμμα εκπαίδευσης, και καταγεγραμμένες διαδικασίες δράσης, όπως αυτά καθορίζονται από την παγκόσμια επιτροπή ορεινής διάσωσης (ICAR). Ο τομέας της ορεινής διάσωσης δεν πρέπει να είναι πεδίο αυτοπροβολής, ούτε χώρος για «μικρομάγαζα». Ας ακολουθήσουμε την παγκόσμια πρακτική, και κυρίως ας καταλάβουμε ότι μόνο με έμφαση στην εκπαίδευση και στην εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και την παράλληλη βελτίωση του τεχνικού εξοπλισμού μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.

5 Μια χειμωνιάτικη ανάβαση στον Άθωνα Κείμενο: Κώστας Παπαοικονόμου Φωτογραφίες: Γιώργος Παρσαλίδης Χρειάστηκα πέντε βήματα για να βρεθώ στην άλλη πλευρά της εσωτερικής αίθουσας του καραβιού, που μας ταξίδευε από την Ουρανούπολη στη σκήτη της Αγίας Άννας. Έξω από το παράθυρο σχηματιζόταν ο επιβλητικός όγκος του Άθωνα, απόλυτου παρατηρητή του Βορείου Αιγαίου, που τη δεδομένη στιγμή είχε επιλέξει να μας κρύψει τον όγκο του, στέλνοντας πυκνά σύννεφα στις πλαγιές του. «Έλα ντε, που πάμε;», αποκρίθηκα στο Γιώργο.

6 Άθως, Δεκέμβριος, Το προηγούμενο βράδυ, στην Ουρανούπολη, εγκαταλείψαμε το extreme σχέδιο να κοιμηθούμε σε αντίσκηνο στην παραλία, όταν η φωτεινή ταμπέλα hotel μας έκλεισε πονηρά το μάτι. 35 ευρώ δεν ήταν τίποτα μπρος στην ταλαιπωρία που θα περνούσαμε, ενώ την επομένη δεν μας περίμεναν και λίγα. Στις 6.30 το πρωί αναχωρούσε το καραβάκι. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ανάβαση την πρώτη μέρα, στα 1500 μέτρα, μέχρι την εκκλησία-καταφύγιο της Παναγίας, έρημη συνήθως τέτοια εποχή, όπου θα διανυκτερεύαμε εάν βρίσκαμε ανοιχτή την πόρτα. Αλλιώς, ύπνος στο αντίσκηνο, ακριβώς έξω της. Την επομένη, ανάβαση στην κορυφή, στα 2033 μέτρα, και μετά κατευθείαν ο κατήφορος για τη σκήτη της Αγίας Άννας. Την τρίτη ημέρα θα παίρναμε το καραβάκι για την επιστροφή στην Ουρανούπολη. Όμως, λίγο το γιορτινό των ημερών, λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις, και από τα νέα σχέδια αφαιρείται μία μέρα. Στην προβλήτα της άφιξης καμιά δεκαριά παρατεταγμένα μουλάρια περιμένανε υπομονετικά το φορτίο τους, για το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο προς τις σκήτες. Η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει την ύπαρξη δρόμων και τροχοφόρων. Τα σκαλοπάτια μοιάζουν ατελείωτα στην περιοχή, και εμείς τα μετράμε όλα στο δύσκολο αυτό ξεκίνημα. Μας αποζημιώνει η υπέροχη θέα, και μας δείχνει πώς είναι διαμορφωμένο ένα τοπίο, όταν ο άνθρωπος δεν κάνει κατάχρηση της δύναμής του. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος. Μετά τα σκαλάκια ξεκινά το μονοπάτι, ανάμεσα από σάρες και βράχια που υψώνονται. Η επόμενη στάση σε μισή ώρα, στον πρόχειρα φτιαγμένο σταυρό, σε μέγεθος ενός ανθρώπου. Υψόμετρο 600 μέτρα, σε μιάμιση ώρα μόλις. Μας μένουν τα υπόλοιπα, μέχρι τα Τα πράγματα πιο πάνω δυσκολεύουν, το ξέρουμε, γι αυτό βγάζουμε στα γρήγορα δυο αναμνηστικές φωτογραφίες και ξεκινάμε. Το μονοπάτι οδηγεί στη νότια πλευρά του βουνού, όπου δεσπόζει ο Άκραθος ένας εντυπωσιακός βράχος, με τα γκρέμια του να βυθίζονται κάθετα στο πέλαγος, εκεί που παραδέρνουν τα βουλιαγμένα καραβίσια κουφάρια του Ξέρξη. Σε κάποια μέρη νιώθεις πραγματικά ότι συναντάς την ιστορία. Η Κερασιά είναι το τελευταίο σημείο της διαδρομής όπου συναντάς οργανωμένη μοναστηριακή κοινότητα. Κάνουμε την πρώτη στάση, μετά από τρεις ώρες πορείας. Είναι και το τελευταίο σημείο όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό. Γεμίζουμε τα παγούρια μας και παίρνουμε ξανά τον ανήφορο, ενώ το χιόνι καλύπτει πλέον τα πάντα. Περπατάμε μέσα σε δάσος, ακολουθώντας αποτυπωμένα βήματα, ενώ η σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πιο πάνω η ομίχλη πυκνώνει και η θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

7 Το χειρότερο όμως είναι πως βυθιζόμαστε στο πολύ και μαλακό χιόνι, κι αυτό μας κουράζει αφάνταστα. Μετά από δύο ώρες πορείας αναρωτιώμαστε εάν βαδίζουμε σωστά, μιας και το τοπίο δεν μας θυμίζει τίποτα από τις προηγούμενες αναβάσεις στο ίδιο βουνό. Το τοπίο γίνεται πλέον πιο αλπικό, με λιγότερη και χαμηλή βλάστηση, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε κατά μήκος μιας πλαγιάς. Ένα μικρό βέλος που μόλις εξέχει από το χιόνι στέλνει μακριά τις αμφιβολίες μας και μας υποδεικνύει το δρόμο για την Παναγία. Στις 3 το μεσημέρι, και μετά από 6 ώρες πορείας, προς μεγάλη μας χαρά, το καταφύγιο ξεπροβάλλει μπροστά μας. Τα βήματά μας γίνονται γρηγορότερα και οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν φωτιά καθώς το πλησιάζουμε. Η Παναγία βρίσκεται σε πανέμορφο μέρος, στην άκρη μιας μεγάλης πλαγιάς με θέα το Αιγαίο. Είναι το πρώτο σημείο της διαδρομής απ όπου μπορείς να δεις την κορυφή. Και τα σύννεφα μας κανουν το χατίρι. Σαν να καταλαβαίνουν ότι φτάσαμε, αποτραβιούνται για να μας αποκαλύψουν τον τελικό μας προορισμό. Η κορυφή στέκει σε κατεύθυνση βορειοανατολική, και 500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, από το καταφύγιο, απαλλαγμένη πλέον από τα σύννεφα, σαν να επιθυμεί να περιληφθεί και αυτή στα κάδρα των φωτογραφιών μας. Το πρώτο μας μέλημα, όμως, εκείνη την ώρα, είναι να δούμε εάν η πόρτα είναι ανοιχτή και εάν μπορούμε να μείνουμε εκεί το βράδυ. Ήταν η δεύτερη φορά που έμπαινα σ ένα τόσο βρώμικο χώρο. Η πρώτη ήταν πριν από 10 χρόνια, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τότε όμως ήταν άνοιξη, απλά το είχα προσπεράσει, και με την παρέα μου κοιμηθήκαμε στη μικρή εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, το τελευταίο μας σχέδιο υποδεικνύει ανάβαση την ίδια μέρα στην κορυφή. Αδειάζουμε πράγματα από τα σακίδια, τα ελαφρώνουμε και προχωράμε. Ο δυνατός άνεμος έρχεται να μας προειδοποιήσει για τις συνθήκες που επικρατούν στο τελευταίο αυτό κομμάτι της ανάβασής μας. Το χιόνι τώρα είναι παγωμένο, γι αυτό και προσαρμόζουμε για ασφάλεια τα καρφιά στις μπότες. Και να σκεφτείς πως κοντέψαμε να μην τα πάρουμε μαζί μας για να γλιτώσουμε βάρος. Γι άλλη μια φορά επαληθεύεται ο κανόνας ότι στο βουνό πρέπει να πηγαίνεις προετοιμασμένος, και να μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. Η ομίχλη έχει και πάλι σκεπάσει τα πάντα και η ορατότητά μας δεν είναι μεγαλύτερη από δέκα μέτρα. Ο Γιώργος, νευρικός όπως συνήθως, για οικονομία χρόνου χαράζει τη διαδρομή σχεδόν κατακόρυφα, αντί να προτιμά τους ξεκούραστους πλάγιους βηματισμούς κι αυτό ελαττώνει δραματικά τις δυνάμεις μου. Μισή ώρα σ

8 αυτό το ρυθμό, με στάσεις διάρκειας δευτερολέπτων, ίσα για να πάρουμε κάποια ανάσα, μιας και η ώρα πλησιάζει τέσσερις. Μετά τις 5.30 θα σκοτείνιαζε. Και ξαφνικά τα σύννεφα φεύγουν αποκαλύπτοντας το σημείο όπου είχαμε βρεθεί, καταμεσής των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μας. Αντί όμως να θαυμάζω το τοπίο, η ματιά μου μένει στη θάλασσα που βλέπω ξεκάθαρα, μέτρα πιο κάτω, ενώ το οπτικό μου πεδίο συμπληρώνουν τα τελευταία 100 περίπου μέτρα χιονισμένης πλαγιάς. Εάν φύγω από εδώ, σκέφτομαι, δεν θα χρειαστεί καμιά ορειβατική ομάδα διάσωσης να με ψάξει, θ αναλάβει κατευθείαν το λιμενικό. Αυτές οι σκέψεις δεν αρμόζουν σ έναν σωστό, καλό, και έμπειρο ορειβάτη. Προφανώς δεν ανήκω σ αυτήν τη κατηγορία. Παίρνω μια βαθιά ανάσα και με ακόμα πιο χαμηλό το ηθικό συνεχίζω να ανηφορίζω. Η ψυχολογία στο βουνό (όπως και στη ζωή) παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι δεν θα ανέβαινα στην κορυφή εκείνη την ημέρα. Μετά από 50 μέτρα σταματώ και ανακοινώνω την απόφασή μου στον Γιώργο. Αυτός προτείνει απλώς, να πιάσουμε έναν πιο γρήγορό ρυθμό! Αδύνατον για μένα. Κάνει δεύτερη πρόταση, να γυρίσω εγώ και να συνεχίσει μόνος. Παγώνω, μετά νευριάζω. Ένας από τους βασικότερους κανόνες στο βουνό είναι ότι δεν πάμε ποτέ μόνοι. Ειδικά κάτω από τέτοιες συνθήκες. Καυγαδίσαμε, κάτι εύκολο να συμβεί, όταν ο εαυτός σου είναι στα όρια της αντοχής. Ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να γυρίσω μόνος πίσω,(μου ήταν αδύνατο να με φανταστώ στο καταφύγιο δίχως να ξέρω τι γίνεται παραπάνω με το σύντροφό μου και το βουνό) κι αναγκάζομαι ν ακολουθήσω. Για την επόμενη μισή ώρα είμαστε κλεισμένοι κι οι δύο στους εαυτούς μας, ανηφορίζοντας γρηγορότερα από πριν, και διαγράφοντας την ίδια σχεδόν κάθετη πορεία προς τα επάνω. Εκείνη την στιγμή δεν έδινα δεκάρα για το τοπίο γύρω μου. Θυμάμαι, το πολύ λευκό που επικρατούσε παντού, και τον αέρα να σφυρίζει μανιωδώς. Στο βουνό έχω γνωρίσει πολύ κόσμο. Ο καθένας ανεβαίνει για δικούς του ξεχωριστούς λόγους. Ο δικός μου, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, είναι ο ανήφορος. Τότε βρίσκω την ευκαιρία να τα πω με τον εαυτό μου, να θυμηθώ και να ξεχάσω. Αυτές οι στιγμές της επαφής μου με το βουνό με εξαγνίζουν, και με βοηθούν ν αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που με περιμένουν την επόμενη μέρα. Έτσι συνέβη και τη μισή ώρα που

9 μόλις περιέγραψα. Το κατάλαβα όταν βρέθηκα στον τελευταίο ίσως θάμνο του βουνού, στο δρόμο για την κορυφή. Κοντοστάθηκα, κοίταξα γύρω μου, κι έσωσα στο μυαλό μου όλες αυτές τις σκέψεις που είχαν συρρεύσει. Ωραία, ήταν η πρώτη λέξη που ψιθύρισα. Μετά από πολλή ώρα μπορούσα επιτέλους να κοιτάξω γύρω μου, ν αγναντέψω πια, πάνω από τα σύννεφα, τον ήλιο στ αριστερά μου, και την κορυφή στα δεξιά, που φωτίζεται ακόμα από τις τελευταίες αδύναμες ακτίνες. Το υψόμετρο δείχνει 1930 μέτρα. Και πάλι πολλά είχα κάνει. Γνέφω στο Γιώργο ότι δεν θα προχωρίσω πλέον, και του δείχνω την κορυφή προτρέποντάς τον να συνεχίσει. Μένω εκεί παρακολουθώντας τον να διαγράφει την ίδια κάθετη πορεία προς τα πάνω, ενώ παράλληλα ρίχνω χορταστικές ματιές στο τοπίο γύρω μου. Μετά από 20 λεπτά έχει φτάσει σε μία κόψη, ο ανήφορος σχεδόν τελειώνει, και κινείται προς τα δεξιά όπου βρίσκεται η κορυφή. Εγώ βγάζω απ το σακίδιο μου ό,τι ρούχο υπάρχει και το φορώ. Ο αέρας συνεχίζει να λυσσομανά παρασύροντας τα σύννεφα σε τρελλούς ρυθμούς, σύννεφα που μόλις φτάνουν από βορειανατολική κατεύθυνση στην κορυφή, σπάνε δεξιά και αριστερά, υπενθυμίζοντας ποιος είναι το αφεντικό της περιοχής. Η φιγούρα του Γιώργου συχνά χάνεται μέσα τους, μετά ξεπροβάλλει πάλι, βαδίζοντας σταθερά προς τον τελικό του προορισμό. Στις 17:00 είναι πια στην κορυφή. Το αρχέγονο αίσθημα της ζήλιας με κυριεύει. Από την άλλη χαίρομαι, γιατί ο τελικός σκοπός της εκδρομής μας έχει τελικά επιτευχθεί. Σηκώνω το χέρι μου και τον χαιρετώ, και, από ό,τι μου είπε αργότερα, έκανε κι εκείνος το ίδιο, αλλά αυτό μάλλον δεν συνέβη την ίδια στιγμή. Χάνεται πίσω απ την κορυφή, για ν αποτυπώσει σε φωτογραφίες και βίντεο την ομορφιά του τοπίου και τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο βουνό. Αυτές είναι που τον έκαναν να ξεκινήσει γρήγορα το δρόμο της επιστροφής, διαγράφοντας την ίδια ακριβώς πορεία. Ξανανταμώνουμε σε λιγότερο από ένα τέταρτο και παίρνουμε τον κατήφορο για την Παναγία. Είναι λύτρωση για μένα, γιατί από το κρύο δεν αισθάνομαι πλέον τα πόδια μου, και οι όποιες προσπάθειες να ζεσταθώ κινούμενος στη γύρω περιοχή, δεν φέρνουν κανένα σοβαρό αποτέλεσμα. Η θερμοκρασία έχει πέσει κι άλλο, ενώ η ένταση του ανέμου ανεβαίνει. Μόνο που τώρα η ψυχολογία είναι στα ύψη. Χαράζουμε μία διαδρομή ίσια κάτω, δίχως πλέον να βιαζόμαστε, γιατί απλά κάθε κλεφτή ματιά δεξιά, αριστερά, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θ αντικρίσουμε ξανά στην πόλη.

10 Σταχυολογώντας Σταχυολογώντας Ασφαλές το συμπέρασμα, από τις πρώτες κιόλας αναβάσεις, πως ο σχεδιασμός του προγράμματος της νέας χρονιάς αποδίδει. Με το σκεπτικό τής μιας ανάβασης ανά δεκαπενθήμερο, (αντί για κάθε εβδομάδα), και με τη δυνατότητα συμπλήρωσης των ενδιάμεσων κενών από μικρότερες και ευκολότερες εξορμήσεις, οι οποίες θα ρυθμίζονται αναλόγως των διαθέσεων των ενδιαφερομένων. Η εφαρμογή απέδειξε έναν αυξημένο αριθμό ορειβατών που ακολουθούν στα δύσκολα - αφού πια τα ενδιαφέροντά τους δεν στριμώχνονται ανάμεσα σε δυο κοντινές επιλογές - κι έναν επίσης μεγάλο αριθμό συμμετοχών στις εξορμήσεις φυσιολατρικού τύπου, σχεδιασμένες για μέλη με λιγότερο απαιτητικές ορειβατικές βλέψεις. Κυριακή 3 Φεβρουαρίου. Κοπή πίτας Ιανουαρίου. Όλυμπος. Bασίλης Κυριλλίδης. Η χρονιά εγκαινιάζεται δυναμική. 18 ορειβάτες, αριθμός που θα ζήλευαν πρωτευουσιάνικοι σύλλογοι, συμμετέχουν στην ανάβαση. Το Σάββατο διανυκτέρευση στο καταφύγιο Κρεβάτια, και κρίμα γιατί τα παιδιά που το λειτουργούσαν τόσα χρόνια αποφασίζουν πια να το αφήσουν. Η οικειότητα που είχαμε αποκτήσει θα τριγυρνά στο βουνό σαν αδέσποτο αεράκι. Την Κυριακή η ανηφόρα μέσα σε χιονισμένο μονοπάτι, παγωμένο σε σημεία προς την κορυφή του Μπαρμπαλά, στα 1860 μέτρα. Ασκήσεις τεχνικών για τους καινούργιους, μια περαιτέρω βόλτα στην περιοχή για τους παλιούς. Στα χαμηλά ομίχλη και κατήφεια, κι εδώ χαρά Θεού και λίγων ανθρώπων. Τα τσιπάκια του μισού γιγαμπάιτ αποδεικνύονται ανάξια για να σηκώσουν το βάρος φωτογραφιών, που από Δευτέρα θα φορτωθούν στον υπολογιστή του συλλόγου. Ένα συνήθειο που φθίνει από την τυποποίηση, ξανακερδίζει την αξία του έτσι και βρει την αρμόδια θέση στο χωροχρόνο. Σ έναν ορειβατικό σύλλογο δεν ταιριάζουν σκοτεινές αίθουσες ή πεδινές αλάνες, αλλά ύψος και τοπία μαγικά. Μέλη και φίλοι συρρέουν, οδηγώντας και πεζοπορώντας, για να μετατρέψουν σε χαρούμενη γιορτή την ετήσια τελετή. Όσο για τον απολογισμό των πεπραγμένων της περσινής χρονιάς: 38 συνολικά εξορμήσεις σε 21 διαφορετικά βουνά, πενταμελής συμμετοχή στον Ορειβατικό μαραθώνιο του Ολύμπου, συμμετοχή και συνεργασία στη διοργάνωση του τοπικού αγώνα δρόμου του Αποστόλου Παύλου, συμμετοχή μέλους σε τρέκινγκ στα υψόμετρα του Νεπάλ, ασκήσεις της ομάδας διάσωσης, παρουσία σε συνέδρια φορέων, εθελοντική πυροπροστασία, συλλογή χρηματικού ποσού για τους πυρόπληκτους, ανανέωση της ιστοσελίδας, κυκλοφορία ενημερωτικού περιοδικού και έκδοση δυο σημαντικών βιβλίων για το Παγγαίο. Εκπλήσσεσαι όταν το συνειδητοποιείς, κι ας συμμετείχες ενεργά στα περισσότερα. Φοβερό το πόσα μπορούν να χωρέσουν σ ένα χρόνο, όταν κάποιοι άνθρωποι δουλέψουν φιλότιμα γι αυτό. 10

11 Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Κορυφή Σοκόλ. Δεν πήγα, συνέλεξα μαρτυρίες: 24 συνολικά άτομα στην κορυφή του Βόρα, (1827μ.). Συνθήκες χιονιού μέχρι κι ένα μέτρο, κοπιαστικό άνοιγμα βημάτων, συνολική διάρκεια έξι ώρες. Ευτυχώς ο καιρός χαρίζεται πάλι. Πρωινή ηλιοφάνεια και υψηλή ορατότητα επιτρέπουν την άπλα του ματιού στη θέα. Άλλα 23 μέλη στις μικρότερες διαδρομές της Αριδαίας. Ποικιλία δραστηριοτήτων, για όλα τα γούστα. Αν ο σύλλογος είχε λεωφορείο θα το χρειαζόταν. 23 και 24 Φεβρουαρίου. - Παγγαίο. Πήγα, προσωπική η μαρτυρία. Σαββατοκύριακο, στις βόρειες, τις βραχώδεις, τις πιο απότομες πλαγιές του Παγγαίου. Με λίγο για την εποχή, αρκετά παγωμένο όμως, χιόνι. Πεδίο ασκήσεων σε χειμερινές τεχνικές ανάβασης. Κλίση 45 ο. Όμορφα κι εποικοδομητικά, οι θεωρίες γίνονται πράξη. Ήλιος λαμπερός, κι όμως τουρτουρίζεις στα βορινά, οπότε και αποφασίζεις πως την άλλη φορά ο πλήρης εξοπλισμός θα είναι πιο πλήρης. Λίγες μέρες μετά, στην πλατεία, βαδίζουμε εναντίον του λιθάνθρακα. Αν γευτεί το πνευμόνι οξυγόνο του βουνού, τότε ο αέρας της πόλης σου φαίνεται άρρωστος, ακόμα και χωρίς τέτοια βιομηχανία. 11Σταχυολογώντας

12 22 και 23 Μαρτίου. Όλυμπος-Βρυσοπούλες. Σταχυολογώντας Κρυώνω που το θυμάμαι. Δαιμονισμένος αέρας φέρνει χιόνι μέσα στο καταφύγιο ανάγκης, που για λόγους προστασίας των ανυποψίαστων οφείλει επειγόντως να μετονομαστεί σε καταφύγιο απολύτου-απολύτου ανάγκης. Το στρώνει μέσα στο κατάλυμα τσέπης, εκεί που στρώσαμε να κοιμηθούμε, αλλά σιγά και δεν. Βρικολάκιασμα, νύχτα ατέλειωτη, και την άλλη μέρα ραντεβού με την κορυφή στα τυφλά, γιατί λόγω ομίχλης δεν βλέπουμε την τύφλα μας. Βλέπουμε όμως την οθόνη του GPS, κι αυτή μας επιστρέφει με ασφάλεια από την κορυφή τού Αγιαντώνη, αλλιώς σιγά και δεν. Όσο κατεβαίνουμε τόσο ανεβαίνει η εκτίμηση στην τεχνολογία. Όχι πως το μετάνιωσα, ζωή χωρίς εμπειρίες, ανθοδοχείο χωρίς λουλούδια. Αλλά δεν το ξανακάνω, κι ας πουν ότι μεγάλωσα. Για πρώτη φορά δεν φέρνω αντιρρήσεις. Ιανουάριος-Μάιος. Οι διαφυγές που διέφυγαν. Σ αυτές που απείχα. Λόγω υποχρεώσεων, διαφορετικών επιλογών, ή απλώς εποικοδομητικής τεμπελιάς. Απαραίτητη η τελευταία για το κατακάθισμα εμπειριών, την αίσθηση της έλλειψης, την αυξημένη δίψα για την επόμενη εξόρμηση. Απορροφάς ό,τι μπορεί να σου μεταδοθεί από βιώματα άλλων, ψιχάλες μόνο μιας μακρινής ευλογημένης βροχής. Το χιόνι έλιωσε οριστικά, για να εμφανιστεί ποιος ξέρει πότε. Πριν καταχωνιάσεις τα χειμωνιάτικα θυμάσαι που άνοιξες το στόμα στον ουρανό, ελπίζοντας στη νιφάδα που θα βρει το δρόμο της. 5 και 6 Απριλίου. Μπάνσκο, Πιρίν. Η πιο χιονισμένη πορεία της σεζόν κι όχι μόνο. Στο χειμερινό θέρετρο της Βουλγαρίας, δυο διανυχτερεύσεις σε ξενοδοχείο, και δυο μέρες αφιερωμένες στο σκι και στις αναβάσεις στο βουνό. Οι εντυπωσιακές χιονοπτώσεις, αυτές που γέμισαν με χιόνι ακόμα και τα βουνά της περιοχής μας, άσπρισαν το σύμπαν της εκεί διαμονής. Για κορυφή ούτε λόγος, η πεντάωρη όμως πορεία στο μονοπάτι, ανάμεσα στα έλατα, στον ποταμό και τους καταρράκτες του, και οι νιφάδες που μας έκαναν χιονάνθρωπους, θα δροσίζουν τη μνήμη στους μελλούμενους καύσωνες, που από τώρα εξαγγέλλουν οι προγνώσεις. 12

13 Μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή της Καβάλας Κείμενο: Θανάσης Δασκαλούδης Φωτογραφίες: Θανάσης Δασκαλούδης, Γιώργος Παρσαλίδης Χαράχτηκαν από βήματα ταξιδιωτών και ρόδες υποζυγίων. Διευκόλυναν την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Υπήρξαν μάρτυρες σημαντικών γεγονότων και πολιτισμικών αλλαγών. Σήμερα μεταφέρουν τη μνήμη, την ιστορία, τη φυσική ομορφιά. Είναι κοντά μας και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ιστορικές πηγές: Συλλογικό. Η παλιά πόλη της Καβάλας. 17ος π.χ. 20ος αιώνας. Κώστας Ορφανίδης. Ιστορικά και τοπωνυμικά της Καβάλας. Κώστας Τσουρής. Νεάπολις - Χριστούπολις - Καβάλα 13

14 Η Εγνατία οδός Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία οδό. Πρόκειται για τον παλιό λιθόστρωτο δρόμο, ο οποίος, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία που έφτανε από τα δυτικά. Σαν περιπατητική διαδρομή, το κομμάτι αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ούτε μεγάλο μήκος, γι αυτό και δεν παρέχει κίνητρο σε πολλούς πεζοπόρους να το περπατούν. Η ιστορική του όμως αξία επιβάλλει την παρουσίασή του στο μικρό μας αφιέρωμα. Η Εγνατία οδός είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο τμήματα, εξ αιτίας των αυτοκινητόδρομων που έχουν διανοιχθεί στον αυχένα του Αγίου Σίλα. Το ένα τμήμα κατηφορίζει από τον Αγ. Σίλα προς τον συνοικισμό του Σταυρού και βλέπει προς την πεδιάδα των Φιλίππων. Με μήκος μόλις 400 μέτρα, παρουσιάζει πολλά προβλήματα στην πρόσβαση και έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα της παλιάς Εγνατίας, με μήκος 1100 μέτρα, ξεκινά από τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μακεδονίας, κάτω από το ξενοδοχείο Εγνατία, και καταλήγει στην οδό Ιοκάστης. Μπορούμε εύκολα να περπατήσουμε το καλοδιατηρημένο πέτρινο οδόστρωμα που ανηφορίζει γλυκά δίπλα στο ρέμα. Ή ακόμα καλύτερα να το κατηφορίσουμε, έχοντας μπροστά μας την όμορφη θέα της πόλης και του κάστρου της στο βάθος, παίρνοντας ταυτόχρονα και μια ιδέα για την εικόνα που αντίκριζαν τα παλιά χρόνια οι επισκέπτες της Καβάλας. Δυστυχώς, παρά την ιστορική και τουριστική της σπουδαιότητα, η Εγνατία οδός έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μάρτυρες της εγκατάλειψης, τα χορταριασμένα κιόσκια, οι στερεμένες από νερό βρύσες, τα κατεστραμμένα φωτιστικά. Τέλος, δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα που να πληροφορεί τον επισκέπτη για την ύπαρξη της οδού, ενώ απουσιάζει αδικαιολόγητα ακόμα κι από τους τουριστικούς οδηγούς της πόλης. Το λιθόστρωτο τμήμα της παλιάς Εγνατίας και στο βάθος η πόλη της Καβάλας. 14

15 Ιστορικά στοιχεία Η κύρια αρτηρία της Εγνατίας οδού, ερχόταν από τα στενά της Ρεντίνας, ακολουθώντας τον αρχαίο παραλιακό δρόμο. Περνούσε το Στρυμόνα, έφτανε στην Αμφίπολη και κατευθυνόμενη προς Φιλίππους, στρεφόταν προς ΒΑ και περνούσε βορείως του Παγγαίου και του έλους των Φιλίππων, ακολουθώντας δηλαδή τα χνάρια του αρχαίου δρόμου Αμφίπολης - Φιλίππων, που είχαν κατασκευάσει οι Μακεδόνες. Αφού διέσχιζε την κοιλάδα του Αγγίτη, περίπου στην κατεύθυνση του σημερινού δρόμου Παλαιοκώμης-Κορμίστας, έφτανε στον ποταμό Ζυγάκτη, τον περνούσε από μια τοξωτή γέφυρα (του Κούροβου), άλλαζε κατεύθυνση και, αντί να συνεχίσει προς Δράμα-Δοξάτο, όπως κάνει ο σημερινός δρόμος, στρεφόταν ανατολικά, περνούσε τα χωριά Μαυρολεύκη, Καλαμπάκι, Αγ. Αθανάσιο και, πλάι από τα έλη, έφτανε κοντά στους Φιλίππους. Εκεί, δυο περίπου χιλιόμετρα πριν από την είσοδό της στην πόλη, περνούσε κάτω από μια αψίδα θριάμβου, διέσχιζε τον ποταμό Γαγγίτη, κοντά στις σημερινές Κρηνίδες, κι έμπαινε στην πόλη από την πύλη της Αμφίπολης, διασχίζοντάς την μέσα από το φόρουμ. Η απόσταση ανάμεσα στην Αμφίπολη και στους Φίλιππους ήταν περί τα 32 με 33 μίλια. Εν συνεχεία, η Εγνατία, ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου δρόμου Θασίων-Δατηνών (σημερινός δρόμος Φιλίππων-Καβάλας), ύστερα από πορεία μιλίων ενωνόταν στην κορυφή του Συμβόλου με τον αρχαίο δρόμο της Πιερίδας, παρέκαμπτε τους γκρεμούς του βουνού κι έμπαινε στην Νεάπολη(Καβάλα). Από τη Νεάπολη ακολουθούσε το σημερινό δρόμο Καβάλας-Ξάνθης, έφτανε μετά από 9 μίλια στο Ακόντισμα, διέσχιζε την πεδιάδα της σημερινής Χρυσούπολης και, περνώντας το Νέστο, συνέχιζε για τη Θράκη. Το περιαστκό δάσος της Καβάλας Τα περιαστικά δάση, πέρα από την αισθητική και την περιβαλλοντική τους ωφέλεια στις αστικές περιοχές, προσφέρουν τη δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στους κατοίκους των πόλεων που επιζητούν χώρους άθλησης και αναψυχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όσους δεν διαθέτουν επαρκή χρόνο και χρήματα. Στην Καβάλα, ένα ανάλογο δάσος περιβάλλει την πόλη από τη βόρεια πλευρά της. Εκτείνεται από τον Άγιο Σίλα και το Κωνστάντιο οικοτροφείο, μέχρι την περιοχή της Χωράφας και του Αγίου Αθανασίου. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1985 επέφερε την ολική καταστροφή του δάσους. Ευτυχώς, με τις συστηματικές προσπάθειες φορέων και εθελοντών, και με τη δύναμη αναγέννησης που επέδειξε η ίδια του η φύση, μεγάλο μέρος του έχει αναδασωθεί. Στο ανατολικό τμήμα του περιαστικού δάσους, και συγκεκριμένα ξεκινώντας από τα δύο πάρκινγκ με τις βρύσες που υπάρχουν δεξιά, ανεβαίνοντας για τον Άγ. Σίλα, βρίσκεται ο πιο οργανωμένος και εκτεταμένος χώρος αναψυχής. Στην περιοχή αυτή το δασαρχείο Καβάλας έχει κατασκευάσει ένα εκτενές δίκτυο περιηγητικών μονοπατιών που φτάνει το συνολικό μήκος των 3,5 χιλιομέτρων. Ο επισκέπτης, μπορεί να περιηγηθεί με άνεση μέσα στο πευκοδάσος, επιλέγοντας και εξερευνώντας διαφορετικές κάθε φορά διαδρομές. Σε όλο το μήκος των διαδρομών υπάρχουν κιόσκια, παγκάκια, βρύσες και γεφυράκια όπου είναι απαραίτητο. Δύο από τα μονοπάτια οδηγούν στο δασικό χωματόδρομο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Το ένα καταλήγει στον κόμβο του περιφερειακού με την 7ης Μεραρχίας, αλλά ο εντοπισμός της αρχής του είναι δύσκολος λόγω της βλάστησης και των διαφημιστικών πινακίδων που υψώνονται σε εκείνο το σημείο. Όλα τα υπόλοιπα καταλήγουν στα δύο πάρκινγκ που προαναφέραμε. Το περασμένο φθινόπωρο, μετά από πολλά χρόνια, η δασική υπηρεσία καθάρισε όλη την περιοχή, έτσι ώστε σήμερα να αποτελεί έναν άριστο προορισμό αναψυχής, ακόμα και για οικογένειες με μικρά παιδιά. 15

16 Στο κεντρικό τμήμα του περιαστικού δάσους υπάρχει η γνωστότερη διαδρομή της περιοχής, η οποία οδηγεί από τον περιφερειακό στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια στη θέση «Σταυρός», σε ύψος 328 μέτρων. Η διαδρομή έχει μήκος μέτρα, και, καθώς περνά πάνω από απόκρημνες θέσεις και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, προσφέρει μοναδική θέα. Η αποκορύφωση της πορείας βρίσκεται στο τέρμα της, τον Σταυρό, που παραμένει το καλύτερο σημείο για να θαυμάσει κανείς όλη την πόλη της Καβάλας και τη Θάσο. Ένα δεύτερο μονοπάτι, στο ίδιο τμήμα, ξεκινάει από το χωματόδρομο λίγο πάνω από το «Σανατόριο», και η αρχή του εντοπίζεται εύκολα από τη μεταλλική πράσινη καμάρα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο αυτό. Το μονοπάτι, στενό αλλά ανοιχτό, ελίσσεται ανάμεσα στην τυπική βλάστηση της περιοχής (μιλιάρια, σπάρτα, ψευδακακίες, δρυς, κουμαριές, ρείκια) για να καταλήξει στο χωματόδρομο που οδηγεί από το Σανατόριο στο Σταυρό. Αν ακολουθήσουμε για 80 μέτρα το δρόμο προς τα αριστερά, θα ξανασυναντήσουμε τη συνέχεια του μονοπατιού και θα βρεθούμε τελικά στο χωματόδρομο που έρχεται από το κτήμα Φουντουκλή. Συνδυάζοντας τα δύο αυτά μονοπάτια με τους πολλούς χωματόδρομους της περιοχής μπορούμε να συνθέσουμε πολλές διαφορετικές διαδρομές. Στα βοριοανατολικά της πόλης, στον Κουλέ και στη Χωράφα, βρίσκονται τα λίγα τμήματα του δάσους που κατάφεραν να γλυτώσουν από την πυρκαγιά του Παλαιότερα υπήρχαν πολλά κτήματα, τα οποία εγκαταλείφτηκαν με τα χρόνια. Τα μονοπάτια τους, όμως, διατηρήθηκαν μέχρι και τις μέρες μας σε πολύ καλή κατάσταση. Στην περιοχή έχουμε καταγράψει περίπου 2,5 χιλιόμετρα μονοπατιών και σίγουρα δεν είναι όλα Σημείο του μονοπατιού προς τον Αγ. Παντελεήμονα, κάτω από το Σταυρό όσα υπάρχουν. Οι διαδρομές ξεκινούν είτε από το κιόσκι στη στάση του «Κόντη», είτε από τα τελευταία σπίτια της Χωράφας, είτε πάνω από το σχολικό συγκρότημα του 1ου- 4ου Λυκείου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ορισμένα σημεία τα μονοπάτια συναντιόνται με τα υπολείμματα του Μακρού Τείχους που έκτισε ο Ανδρόνικος Β ο Παλαιολόγος, το 1307, για να ελέγχει τη διάβαση της Χριστούπολης, όπως ονομαζόταν τότε η Καβάλα. Δυστυχώς τα μονοπάτια αυτά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο κοντά στην πόλη και διαθέτουν θαυμάσια θέα προς το κάστρο και το υδραγωγείο, δεν έχουν αξιοποιηθεί. Το πανόραμα της Καβάλας από το Σταυρό. 16

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας Κυκλικός Περίπατος Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας 4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας Αυτή είναι μία θαυμάσια διαδρομή η οποία συμπεριλαμβάνει δύο κορυφές πάνω από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εν μέρει περπατάμε

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες ορειβάτες να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.6.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Απόσταση: Εως Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, έως Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να ηγηθούν ομάδων ορεινής πεζοπορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς

Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς Παραδοχές: Υψόμετρο: έως 1.000m Θερμοκρασία περιβάλλοντος: 0-15 C Υγρασία: έως ~80% Άνεμος: έως 5m/s (~3 μποφόρ) Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας.

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Περπατήματα στη Φύση.

Περπατήματα στη Φύση. Περπατήματα στη Φύση. 2014 Περπατήστε μαζί μας! Ασφάλεια και Διασκέδαση! To Adventure Mountain Park για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προγραμματίζει τη διάβαση μονοπατιών της Φύσης σε όλη την Κύπρο και όχι

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα

Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα 20.02.2011 Το τμήμα εκδρομών και εξορμήσεων της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Υδροναύτες" & το Τμήμα Τεχνικής Κατάδυσης διοργάνωσαν επίσκεψη καταδυτική εκδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου στις 07:00πμ του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου. Η αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ Απόσταση: 10,2 km Διάρκεια: 4 4½ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.0 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ορεινή Πεζοπορία Πορεία µε τα πόδια σε ορεινό περιβάλλον Ορειβασία Ανέβασµαή αναρρίχηση σε βουνό:

Διαβάστε περισσότερα

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ 1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ ρεις φίλοι, τρεις ηµέρες, 2917 µέτρα. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει στο σχεδιασµό τους ο Αχιλλέας, ο Πάνος και ο Γιώργος, ήταν ότι στην ανάβασή τους στο «βουνό των Θεών», τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ) Στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορεινή Πεζοπορία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι ΤΟ RAFTING Φορέστε σωσίβιο και κράνος, πάρτε τα κουπιά και φυσικά την παρέα σας και φύγαμε για rafting στα εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας βλάστησης, με καταρράκτες,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.5 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 07:00 Αναχώρηση οδικός από τα γραφεία του συλλόγου για Γραβιά 09:30 Ξενάγηση στο Χάνι της Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.6 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός

Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός Η διαδρομή του Γομαρόσταλου, όπως και αυτή από Πετρόστρουγκα για το ρέμα του Γκαβού, καθαρίστηκε και σημαδεύτηκε από το Σάκη το Σπανούδη και τη παρέα του από Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km. Διάρκεια: 3¾ 4¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4.1 Η

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.6 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 3/1/2016 - Κυριακή - ΑΣΚΙΟ Τσιλιμίγκας 1400μ - κορυφή ΆΣΚΙΟ 2111μ Ώρες πορείας 4 - ΒΔ 3 - Υ.Δ 711μ θα κοπή η πίτα κορυφής ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 Χειμερινή ανάβαση (γκέτες - γκραμπόν- πιολέ) Ν. Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια.

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια. Στόχος σου, είναι να φτάσεις στον Κατασκηνωτικό και εκπαιδευτικό Κέντρο «Τα Κονάκια», του Σώµατος Ελληνικού Οδηγισµού στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης Αττικής Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ από τον τόπο σου, θα βρίσκεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου. Η αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå

Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå 4 Eíüôçôá 1 Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå speak about the future (1) seasons in Greece and Australia clothes ôá åëëçíéêü êé åìåßò... 32 ìáèáßíïõìå ëýîåéò êáé åêöñüóåéò - êëåéäéü... (εγώ) θα οργανώσω (εσύ)

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος»

Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΧΕΛΜΟΥ Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής

Διαβάστε περισσότερα