Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: EME... ιαµορφώσεις... ΕΡΚΑ... SZ1A... Θάσος Ραδιολέσχη Καστοριάς... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 EME 5ο ΜΕΡΟΣ Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης Είχαµε υποσχεθεί από το προηγούµενο τεύχος την περιγραφή και κατασκευή της κεραίας Lindenbland ή Lindy όπως συνηθίζουν να την ονοµάζουν χάρη συντοµίας. Αυτή αποτελείται από 4 δίπολα σε 90 0 µεταξύ τους και µε κλίση 30 0 ως προς τον ορίζοντα. Έχουν πανκατευθυντικό διάγραµµα αλλά µε στοιχειώδη κέρδος (gain ). H κεραία αυτή δεν είναι πολύ γνωστή στους ραδιοερασιτεχνικούς κύκλους. Αντίθετα βρίσκει ευρεία εγκατάσταση στα VHF στις επικοινωνίες εδάφους αέρος των πύργων ελέγχου µε τα αεροσκάφη κατά την προσγείωση και την απογείωση, που απαιτείται αδιάλειπτη κάλυψη στον ορίζοντα.

3 Σελίδα 3 Η κεραία αποτελείται από τέσσερα δίπολα αναδιπλωµένα ή απλά σχέδιο Α σε απόσταση 0,3 λ διάµετρο σχέδιο Β. Τα δίπολα είναι κεκλιµένα όλα σε οµοιόµορφη φορά ώστε να δηµιουργούν κυκλική πόλωση δεξιόστροφη RHCP ή αριστερόστροφη LHCP. Εάν επιλέξετε αναδιπλωµένα δίπολα αυτά τροφοδοτούνται µε πλακέ γραµµή 300 Ωµ (τηλεοράσεως), όλα συνδέονται παράλληλα αλλά η πλευρά που είναι πάνω από τον ορίζοντα µε τις αντίστοιχες των άλλων διπόλων, ενώ οι κάτω µε τις αντίστοιχες, στα σχέδια µε ερυθρό είναι οι άνω και µε θαλασσί οι κάτω.

4 Σελίδα 4 Τα τέσσερα δίπολα συνδέονται µέσω µιας «κόσας» µε βίδες ή και κολλητά µε την γραµµή τροφοδοσίας RG-213 µέσα σε ένα πλαστικό κουτί 67 Χ 67 mm x 38 mm ύψος, όπως φαίνεται στο σχέδιο Z. Επειδή όλα τα δίπολα συνδέονται σε φάση η διανοµή του σήµατος είναι απλή και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ρυθµίσεις. Η κεραία είναι ιδιαίτερα αποδοτική µε σταθερά σήµατα στις χαµηλές γωνίες ενώ αντίθετα στις υψηλές και όσο πλησιάζουµε στο ζενίθ µειώνονται αισθητά όπως φαίνεται και στο διάγραµµα της κάθετης ακτινοβολίας σχέδιο C.

5 Σελίδα 5 Για κάλυψη των υψηλών γωνιών ΜΟΝΟ η Quadrifilar µπορεί να τις καλύψει σχετικό άρθρο στο τεύχος 121 σελίδες 2-5 του εκεµβρίου Εάν θέλετε να αλλάξετε την πόλωση σε αριστερόστροφη αλλάζετε την σύνδεση των δίπολων στην κόσα χειροκίνητα ή µε ηλεκτρονόµους (ρελέ) και τηλεχειρισµό. Στο σχέδιο φαίνεται µία απλή κατασκευή µε ξύλινη υποδοµή από καδρόνι 5 Χ 5 εκατοστά και εναλλακτικά από PVC σωλήνες για πιο επαγγελµατική κατασκευή. Η επιλογή είναι δική σας. Στην επιλογή µε πλαστικούς σωλήνες,όλα τα καλώδια ευρίσκονται εσωτερικά των σωλήνων και είναι πιο προστατευµένα από τις καιρικές συνθήκες. Ότι απορίες έχετε στο

6 Σελίδα 6 Σειρά στις κεραίες ΕΜΕ έχουµε στο παρόν τεύχος την περιοχή των 23 εκατοστών δηλαδή των 1200 έως 1300 ΜΗz. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι όλα τα µεγέθη των κεραιών πρέπει να έχουν κατασκευαστική ακρίβεια χιλιοστό µεγάλη ακρίβεια και σχολαστικό µέτρηµα πριν το «κόψιµο» των στοιχείων αλλά και των σηµείων που θα στερεωθούν τα δίπολα. Η προτεινόµενη κεραία είναι της ίδιας κατηγορίας Yagi Beam 22 στοιχείων µε κέρδος 16 dbd και µε δυνατότητα τοποθετήσεως Stacked 2 κεραιών που ανεβάζουν την απόδοση στα 20 dbd. Γωνία 24 0, ισχύς 600 W. Η τροφοδοσία γίνεται στο αναδιπλωµένο δίπολο µε συνδετήρα τύπου Ν αυστηρά γιατί οι απώλειες µε άλλους συνδετήρες είναι µεγάλες.

7 Σελίδα 7 Το ΒalUn µπορεί να τοποθετηθεί εντός του κουτιού του δίπολου και σχετικές λεπτοµέρειες έχουµε περιγράψει στο προηγούµενο τεύχος Νο Σελίδα 8. Επειδή είναι µικρό 7 cm θέλει µια ιδιαίτερη προσοχή στην κόλληση των άκρων του στον συνδετήρα τύπου Ν. Ο κορµός της κεραίας για µεγαλύτερη ευκολία αντί στρογγυλού αλουµίνιου προτείνουµε τετράγωνο σωλήνα 15 Χ 15 Χ 2 mm πάχος και µήκος 2000 mm. H αρίθµηση των στοιχείων αρχίζει από το πίσω µέρος όπου και υπάρχει το τµήµα στηρίξεως, και αφού αφήσουµε 200 mm.

8 Σελίδα 8 ύο κεραίες Stacked σε εγκατάσταση Mirror - Καθρέφτη δηλαδή η κάτω κεραία είναι το είδωλο της επάνω άρα ανάποδα. Οι συνδέσεις πρέπει να γίνουν όπως φαίνονται στο σχέδιο. Απόσταση κατακόρυφη 58,5 εκατοστά, αντοχή σε άνεµο 180 km/h. Bάρος 1 kg. Η κεραία έχει αρκετό εύρος σε όλη την περιοχή όπως δείχνει και το διάγραµµα SWR, κατωτέρω, H κεραία είναι κατάλληλη για Τροποσφαιρικές επικοινωνίες, ΕΜΕ, ΑΤV, ορυφορική, αλλά λόγω του µικρού όγκου και βάρους κατάλληλη για εύκολη µεταφορά..

9 Σελίδα 9 O πίνακας αναγράφει τα στοιχεία την απόσταση από την αρχή του κορµού-βοομ µετά από 20 εκατοστά,και το µήκος αυτών. Προσοχή στα µέτρα, πρέπει να είναι µε µεγάλη ακρίβεια για σωστές επιδόσεις. Το πάχος των στοιχείων είναι 4 χιλιοστά µασίφ. Όλες οι διαστάσεις σε mm. R 0 mm 131 mm DR D1 68,3 107,2 D ,6 D3 159,3 104,1 D4 217,3 102,8 D5 283,9 101,6 D6 363,4 100,5 D ,5 D8 504,4 98,7 D9 585,5 98 D ,5 D11 775,6 97 D ,4 D13 937,2 96 D ,495,6 D ,895,2 D ,294,8 D ,694,5 D ,2 D ,493,9 D ,893,6 D ,293,3 D ,693 Dτέλ Για την στήριξη της κεραίας απαιτούνται 20 εκατοστά στην αρχή πριν την έναρξη των ανωτέρω αποστάσεων που ξεκινούν από τον ανακλαστήρα. Στο επόµενο θα αναλύσουµε τους µηχανισµούς περιστροφής και ανυψώσεως. Καθώς και τα είδη διαµορφώσεων για τις ΕΜΕ επικοινωνίες. 73 SV1dB, K. Ψιλογιάννης.

10 Σελίδα 10 ΡΑ ΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στην Καστοριά, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:00 µµ στην Λεωφόρο Κύκνων / Η.ΝΑ.Κ. πραγµατοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων του συλλόγου της Ραδιολέσχης Καστοριάς. Παρόντες ήταν πλήθος ραδιοερασιτεχνικού κόσµου από τους νοµούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Το διοικητικό συµβούλιο της Ραδιολέσχης Καστοριάς που απαρτίζεται από τους εξής: SV2ESV Μυρκόπουλο Βασίλειο Πρόεδρο, SV2NFK Τσοτουρίδη Ελευθέριο Αντιπρόεδρο, SV2BXZ Πρασσά Φώτιο Γραµµατέα, SV2MCV Κοσµά Κοσµά Ταµία, SV2CWD Παπαγιάννη Αργύριο Μέλος, SV2FNS Βέργο Χρήστο Μέλος, SV2MCZ Σιάσσιο Νικόλαο Μέλος, SV2QGK Σταυρόπουλο ηµήτριο Μέλος, έφερε σε πέρας την εγκατάσταση στα νεότευκτα εντευκτήρια µετά από µεγάλη και επίπονη προσπάθεια. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που στην σηµερινή εποχή βρίσκονται στα ηνία του συλλόγου άνθρωποι δηµιουργικοί, συνεργάσιµοι, αλτρουιστές. Από την πλευρά της Ραδιολέσχης Φλώρινας παρέστησαν η SV2QBD Ασπασία Ζουζέλη Πρόεδρος, και τα µέλη του συλλόγου SV2FAV Βοζινίδης Κωνσταντίνος και SV2QBA Μηνάς Ευθύµιος. Η εκδήλωση στάθηκε αφορµή για να γνωριστούµε καλύτερα και να αποφασίσουµε κοινές ραδιοερασιτεχνικές δράσεις και από τους τρεις νοµούς. Η Ρ.Λ.Κ. είναι σύλλογος ενταγµένος στα Μητρώα της Πολιτικής Προστασίας και συνεργάζεται µε όλες τις εθελοντικές οµάδες της περιοχής. Μεταξύ των σκοπών της είναι η επικοινωνιακή κάλυψη της περιοχής καθώς και η διάδοση του ραδιοερασιτεχνισµού. Μετά τιµής Ασπασία Ζουζέλη SV2QBD

11 Σελίδα 11 Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου SZ8S. Aegean Radioamateurs Association A.R.A. Η ΕΡΚΑ ενηµερώνει. Po. Box 04 GR Samos HELLAS Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι χαίρετε! Αναµφισβήτητα για µας εδώ αυτή η περίοδο µετά από το QRLελικό τρέξιµο του Καλοκαιριού είναι µια παραγωγική από ραδιοερασιτεχνικής πλευράς περίοδο, παρ όλες τις δυσκολίες πού αντιµετωπίζουµε όλοι µας Επίσης η καλή παρέα και οι πυκνότερες συναντήσεις των µελών προσφέρουν ξεχωριστή ικανοποίηση πέρα από τις καθαρά ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες. FIELD DAY CONTEST 2014 Φυσικά όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τον Σεπτέµβριο η ΕΡΚΑ έλαβε µέρος στο Field Day contest από το όρος «Μπαϊρακτάρης» πού βρίσκεται κοντά στην πόλη της Σάµου ώστε να µπορέσουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση οι χειριστές του σταθµού πού θα κάλυπταν τό 24ωρο του διαγωνισµού, αλλά και να µπορούν εύκολα να έλθουν οι διάφοροι επισκέπτες µας πού ενδιαφέρονται για τον ραδιοερασιτεχνισµό. Η βασική οµάδα πού διανυκτέρευσε στο βουνό, αποτελούνταν από τους SV8IJZ τον Γιώργο τον Σοφιανό, από τον SV8PKJ τον Μανώλη τον Μαυρατζώτη και τον SV8CYV τον Βασίλη τον Τζανέλλη. Σε συγκεκριµένες βάρδιες ήρθαν ο SV8FMY ο Ηλίας ο Κατσαφάδος, και ο καλός φίλος από το Βέλγιο, o ON5CT ο Dirk o Vermulen µαζί µε την σύζυγο του Loutgart. Εκτός προγράµµατος και εντελώς αναπάντεχα µας επισκέφτηκε από την Ικαρία και έκατσε µαζί µας, o SV8QDJ ο ηµήτρης ο Καρύδας! Το κουτιά µε τά σπιτικά Ικαριώτικα τυροπιτάκια και καλτσούνια έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στα γεύµατα ξηράς τροφής πού συνηθίζουµε στις εξορµήσεις µας. Ο καιρός αλλά και η διάδοση κατά την διάρκεια του contest ήταν εξαιρετικά. Βέβαια ο υψηλός θόρυβος στις πάνω µπάντες των 160/80 και 40 µέτρων δεν µας επέτρεψε και φέτος να κάνουµε κάτι σηµαντικό εκεί παρόλες τις ελπίδες µας και τά σχέδιά µας. Κατά τά άλλα τά 15 µέτρα κράτησαν σχεδόν όλη µέρα µε σηµαντικά ανοίγµατα προς τά υτικά, όπως επίσης και τά 10 µέτρα. Όσο για τά 20 είχαν την κλασική τους συµπεριφορά. ΕΡΚΑ & SZ8S Field Day 2014 SV8FMY Ηλίας και SV8PKJ Μανώλης. Πρόεδρος και Γραµµατέας πάντα active! Έκπληξη για φέτος η µεγάλη συµµετοχή αµερικανικών σταθµών / portable. Βέβαια όπως κάθε χρόνο οι γερµανικοί portable σταθµοί µε τά πανίσχυρα σήµατά τους έκλεψαν την παράσταση. Άλλωστε είναι γνωστό το πόσο πολύ οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες από την Γερµανία και την Μεγάλη Βρετανία, αγαπούν και συµµετέχουν κατά δεκάδες στο Field Day contest! Όσο αφορά το τελικό αποτέλεσµα ευελπιστούµε ότι θα βρεθούµε σε µια αξιοπρεπή θέση στην κατάταξη ON5CT Dirk, υπό την στενή παρακολούθηση του SV8QDJ ηµήτρη.

12 Σελίδα 12 SV8PKJ Μανώλης SV8CYV Βασίλης SV8FMY Ηλίας µε τά µωρά του Field Day αγκαλιά! SV8IJZ Γιώργος. Μετά την βάρδια στον ασύρµατο έπαιρνε αγκαλιά το δικό του µωρό Και ο SV8CYV Βασίλης πάντα αµετανόητος. Mετά την βάρδια του στο HF, τρύπωνε στο βανάκι και καλούσε CQ Transequatorial on 6m

13 Φεστιβάλ συλλόγων και οργανώσεων Σελίδα 13 Πρώτη Οκτωβρίου µας ήρθε η πρόσκληση για συµµετοχή της ΕΡΚΑ στο δεύτερο φεστιβάλ οργανώσεων και συλλόγων πού θα πραγµατοποιούνταν µετά από µόλις δύο µέρες στην Σάµο. Ο χρόνος πού είχαµε για προετοιµασία και το στήσιµο του περιπτέρου ήταν εξαιρετικά µικρός. Επίσης η απουσία εκτός νησιού αρκετών µελών πού συνέπεσε εκείνες τις µέρες έκανε την συµµετοχή µας ακόµη πιο αβέβαιη. Προς στιγµή σκεφτήκαµε να µην ανταποκριθούµε στην πρόσκληση αλλά από την άλλη δεν θέλαµε να χαθεί η καλή ευκαιρία για προβολή του συλλόγου µας στο ευρύ κοινό από την µια και την γνωριµία µας µε τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις του τόπου µας αλλά και της ευρύτερης περιοχής από την άλλη. Τά λίγα µέλη πού είχαν διαθέσιµο χρόνο εκείνη την περίοδο επωµίστηκαν την όλη διοργάνωση. Τη πρώτη µέρα στήθηκε η βασική διακόσµηση πού αποτελούνταν από ένα πάζλ ταπετσαρία QSL καρτών και των βραβείων από το Greek Islands On The Air-GIOTA award programme καθώς και διάφορους ραδιοερασιτεχνικούς χάρτες και αφίσες από τις διάφορες expeditions. Ακόµη στήθηκαν οι διάφορες κεραίες, το δίκτυο τροφοδοσίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φυσικά πολύ έντυπο υλικό. Την επόµενη µέρα πού ήταν και η έναρξη του φεστιβάλ, νωρίς το πρωί τοποθετήθηκε ένα FT-2000 και συµπληρώθηκε η εγκατάσταση του σταθµού επίδειξης όπως επίσης και η εγκατάσταση συλλεκτικών µηχανηµάτων από την συλλογή του SV8CYV του Αλέξανδρου του Καρπαθίου, ο οποίος είχε αναλάβει και τις επαφές µε τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Ο γραµµατέας της ΕΡΚΑ, SV8PKJ ο Μανώλης ο Μαυρατζώτης, ανέλαβε την ξενάγηση. Ο SV8DQU ο Μιχάλης ο Κριτσωτάκης ανέλαβε την την διανοµή του έντυπου πληροφοριακού υλικού αλλά και τήν υποδοχή των επισκεπτών. Ο SV8IJZ ο Γιώργος ο Σοφιανός, τον χειρισµό του σταθµού επίδειξης. Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου µας SV8FMY ο Ηλίας ο Κατσαφάδος παρόλο το σοβαρότατο οικογενειακό πρόβληµα πού αντιµετώπιζε προσπαθούσε σε κάθε ευκαιρία να παραβρίσκεται και να βοηθάει µε κάθε τρόπο. Το διήµερο πού ακολούθησε η προσέλευση των συµπατριωτών µας ήταν εντυπωσιακή καθώς επίσης και το ενδιαφέρον πού έδειξαν για το χόµπι µας. Το Σ της ΕΡΚΑ θερµά ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν είτε µε προσωπική εργασία είτε µε παροχή υλικών την επιτυχηµένη παρουσία του συλλόγου µας και ευελπιστεί ότι την επόµενη φορά η παρουσία τής ΕΡΚΑ θα είναι εξαιρετικά δυναµική. Η βουλευτής Σάµου κυρία Αγνή Καλογερή παρακολουθεί ένα DX QSO µε χειριστή τον SV8PKJ Μανώλη.

14 Σελίδα 14 Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η επίσκεψη του κυρίου Αντώνη Ξενόπουλου προϊστάµενου του Τεχνικού Τµήµατος τής /νση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Σάµου. Οι καλοί µας φίλοι και µέλη της ΕΡΚΑ, G1JYB Barrie, G1LAT Stephanie, µαζί µε τους SV8IJZ Γιώργο και SV8PKI Μανώλη.

15 Σελίδα 15 J48A7H (Hellenic) Ο Κουρσάρος του Αιγαίου SPECIAL CALL FOR THE "END OF USE" OF A7H CORCAIR IN HELLENIC AIR FORCE AFTER 39 YEARS IN SERVICE FROM 11 TO 25 OKTOBER 2014 Ένα ειδικό χαρακτηριστικό κλήσεως πού ενεργοποίησε ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου. Για όσους αγαπάνε την αεροπορία και ειδικότερα τά µαχητικά αεροπλάνα σίγουρα είναι ενήµεροι για για την απόσυρση από την επιχειρησιακή χρίση µετά από 39 χρόνια υπηρεσίας πάνω από το Αιγαίο του αεροσκάφους A7H Corsair. Mια πραγµατική καµπή για τις µοίρες κρούσης τής Ελληνικής Πολεµικής Αεροπορίας. Ο SV8CYR Αλέξανδρος έχοντας «στενούς δεσµούς» έτρεξε από τις 11 έως 25 Οκτωβρίου το ειδικό χαρακτηριστικό J48A7Hellenic για να σηµατοδοτήσει αυτό το γεγονός και παραθέτει παρακάτω λίγες από τις εντυπώσεις του:

16 Σελίδα 16 J48A7Hellenic ΕΙ ΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ Α7Η ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Α. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ Αγαπητοί συνάδελφοι µε επιτυχία έφθασε στό τέλος του το Ε Κ J48A7H µε λίγο πρό τις 1000 επαφές (να φτάσουν και οι κάρτες) µε την βοήθεια του Αγαπητού Βασίλη SV8CYV πού έτρεξε τις µπάντες 10, 12 & 18m, σαν guest operator από το shack µου. Προσωπικά πραγµατοποίησα τον µεγαλύτερο αριθµό επαφών στα ψηφιακά mode. Επίσης µ αυτό το διακριτικό έλαβα µέρος στόν διαγωνισµό RTTY Μακρόθεν και στό Ιαπωνικό RTTY της JART. Η µεγαλύτερη απήχηση ήταν από την Αµερική και ενδεικτικά σας παραθέτω το του αγαπητού Paul πού τελικά µας βρήκε και πραγµατοποίησε QSO σε κάθε µπάντα και mode πού τρέξαµε. Dear Alexander, I just had the privilege of working 16:27Z hours and I would like to say congratulations on your special event station. It is sad to learn that the A7H aircraft is being taken out of service because it is a great aircraft and I commend you for showing it in an honorable way with the special event station. I enjoyed very much reading the information on your QRZ.COM page and the information there caused me to send you this . During my time in the U.S.Navy ( ) I had the pleasure of being assigned to squadrons that flew the F8U Crusader and my last squadron flew the A4D Skyhawk aircraft. I have great memories of both aircraft as I m certain many of you do of the A7H. All the best and again, thank you and the entire crew who put forth the effort to put J48A7H on the air. 73, Mick, W3FJ Πράγµατι ήταν ένα Ε Κ Περίεργο και ασυνήθιστο χωρίς υστεροβουλίες και πρωτοβουλίες (σπόνσορες) Εύχοµαι το επόµενο να είναι ένα ακόµα που θα κάνει τη διαφορά.. και εµείς έχουµε την δυνατότητα.. Τελευταίες Φωτογραφίες από την εκδήλωση --The last honour of H.A.F. to A7H Corsair

17 Σελίδα 17 Λίγα λόγια για το αεροσκάφος Ιούνιος 1974 Η κυβέρνηση της Ελλάδος, µέσα στο γενικό πρόγραµµα αναβάθµισης της Πολεµικής Αεροπορίας υπό το βάρος της κατάληψης µεγάλου τµήµατος της Κύπρου από τους τούρκους και την επιτακτική ανάγκη να καλύψει επιχειρησιακά τις ανάγκες βαθειάς διείσδυσης και κρούσης, παρήγγειλε 60 A-7Ε τα οποία όµως δεν είχαν την δυνατότητα FLIR και πραγµατοποίησης εναέριου ανεφοδιασµού («φιλικού ανεφοδιασµού»). Τα υποµοντέλα αυτά ονοµάστηκαν A-7H και η σύµβαση για την απόκτησή τους υπεγράφη τον Ιούνιο του Ένα χρόνο µετά, τα πρώτα αεροσκάφη έφτασαν στα αεροδρόµια της Λάρισας και της Σούδας και τέθηκαν στην διάθεση των ιπτάµενων. Μοιράστηκαν µεταξύ των Μοιρών 347 «Περσέας» (110 ΠΜ), 340 «Αλεπού» και 345 «Λαίλαψ» (αµφότερες της 115 Πτέρυγας Μάχης). Ελληνικό TA-7C. Έξη χρόνια µετά, το 1980 πραγµατοποιήθηκε επιπλέον αγορά 5 διθέσιων εκπαιδευτικών TA-7H. Ταυτόχρονα, ένα από τα Α-7Η µετατράπηκε σε ΤΑ-7Η. Τέλος, ο στόλος Α-7 της Πολεµικής Αεροπορίας αυξήθηκε, και οι δυνατότητές του αναβαθµίστηκαν µε την προσθήκη 62 A-7E και ΤΑ-7C, πλήρως εξοπλισµένων από πλευράς συστηµάτων, από τα αποθέµατα της Αεροπορίας του Αµερικανικού Ναυτικού το Με την παραλαβή αυτών, τα Corsair µεταφέρονται στην 116 ΠΜ και πιο συγκεκριµένα στις 335 Μοίρα Βοµβαρδισµού («Τίγρης») και 336 Μοίρα Βοµβαρδισµού («Όλυµπος»). Το αεροπλάνο χρησιµοποιήθηκε ως καµβάς για δύο επετειακά αεροσκάφη των προαναφερθέντων µοιρών. Συγκεκριµένα, η 335 Μοίρα έβαψε το 2005 ένα από τα αεροσκάφη της στα χρώµατα και τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις µιας Τίγρης, και η 336 Μοίρα ένα ολόµαυρο, µε καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Ολύµπου και ενός Κουρσάρου. Αξιοσηµείωτο είναι ότι το αεροσκάφος της 335 ΜΒ είναι ένα από τα Α-7Ε που αποκτήθηκαν από το ΑΠΝ και πρόκειται περί βετεράνου του πολέµου του Βιετνάµ. Τα επετειακά αεροσκάφη στις 335 Μοίρα Βοµβαρδισµού («Τίγρης») και 336 Μοίρα Βοµβαρδισµού («Όλυµπος»).

18 Σελίδα 18 Το A-7 Corsair II είναι αµερικανικής κατασκευής, µονοθέσιο, µονοκινητήριο, µαχητικό αεροσκάφος κρούσης µεγάλης εµβέλειας. Η Αµερικανική πολεµική αεροπορία χρησιµοποίησε ευρέως το Α-7 στον πόλεµο του Βιετνάµ, στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, το 1983 στην Αµερικάνικη επέµβαση στην Γρενάδα, το 1989 στον Παναµά και το 1991 στη Καταιγίδα της Ερήµου όπου το αεροπλάνο διέπρεψε. Το Α-7 ήταν ένα πρωτοπόρο για την εποχή του αεροπλάνο, µε πολύ προηγµένα συστήµατα µάχης και ναυσιπλοΐας, τα οποία απουσίαζαν ακόµα και από τα καλύτερα καταδιωκτικά της εποχής. Το A-7 πέταξε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του το 1966 και παρέµεινε εν υπηρεσία µε τον κύριο χρήστη τους, το Αµερικανικό Πολεµικό Ναυτικό, µέχρι τον Μάιο του 1991, ενώ σήµερα µόνο η Ελληνική Πολεµική Αεροπορία χρησιµοποιεί τακτικά τον τύπο. Άλλες δύο χώρες, η Πορτογαλία και η Ταϊλάνδη ήταν χρήστες του, όµως η Πορτογαλία απέσυρε τα αεροσκάφη της το 1999, ενώ τα Ταϊλανδικά A-7 παραµένουν επιχειρησιακά µόνο σε περίπτωση ιδιαίτερα έκτακτης ανάγκης. Η δε παραγωγή του αεροσκάφους σταµάτησε το 1984 και 1570 αεροσκάφη κατασκευάστηκαν συνολικά. Το Α-7 εισήγαγε ορισµένες σηµαντικές καινοτοµίες. Η πρώτη και κυριότερη ήταν η χρήση Heads Up Display (HUD) σε αεροπλάνο. Το HUD βοήθησε σηµαντικά στην αποτελεσµατικότητα του ως ελαφρού βοµβαρδιστικού, καθώς πλέον ο πιλότος είχε µια πλήρη εικόνα της πτητικής κατάστασης του αεροσκάφους και χειριζόταν τα οπλικά συστήµατα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε και επίγνωση της κατάστασης γύρω του. εύτερον, η ενοποίηση του Ραντάρ AN/ APQ-116 µε το σύστηµα πλοήγησης, το οποίο ήταν πλέον πλήρως ψηφιακό. Έτσι, το Α-7 µπορεί να διορθώνει µόνο του τις τυχόν αποκλίσεις του αδρανειακού συστήµατος ναυσιπλοΐας που διαθέτει, καθώς και να δίνεται η δυνατότητα προβολής της θέσης του αεροσκάφους σε ψηφιακό χάρτη - άλλη µια καινοτοµία που βοήθησε στην επιβίωση του σε δύσκολα περιβάλλοντα. Τέλος, το πλήρως ψηφιακό σύστηµα άφεσης όπλων χρησιµοποιήθηκε για να εκτελεστούν οι πρώτοι "χειρουργικοί" βοµβαρδισµοί, είτε µε "χαζές" είτε µε "έξυπνες " βόµβες, και µάλιστα από µεγαλύτερα ύψη και αποστάσεις από ότι συνήθως, επιτρέποντας στο Corsair να παραµείνει εκτός ακτίνας των ελαφρών αεροπορικών και πυρών από ελαφρά όπλα ("trash fire" στην αργκό των πιλότων). Άλλα σηµαντικά συστήµατα µάχης του Corsair είναι: Ικανότητα FLIR (Forward Looking Infrared - Μπροστινή ιόπτευση µε Υπέρυθρες), για την διεκπεραίωση νυχτερινών αποστολών. υνατότητα να φέρει πυλώνες ηλεκτρονικού πολέµου ALQ-119 και ALQ-131. Ραντάρ APQ-126, µε ικανότητες χρήσης για πλοήγηση και µάχη. Ως πρός τα Ηλεκτρονικά µέσα αυτοπροστασίας υπήρχε το RWR AN/ALR46 αλλά ήταν δυνατή η αναβάθµισή του µε την εγκατάσταση του ANALR66(VH). de SV8CYR Alexandros 73 de SZ8S

19 ΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Σελίδα 19 Ο έρωτας των Ραδιοερασιτεχνών ΜΕΡΟΣ ΙΙ DSB Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι γεια σας. Στο προηγούµενο τεύχος του 5-9report.gr γνωρίσαµε τις διαµορφώσεις CW, και ΑΜ. Σήµερα θα ασχοληθούµε µε την διαµόρφωση DSB Double Side Band Modulation δηλαδή διαµόρφωση δύο πλευρικών συχνοτήτων.

20 Σελίδα 20 Συγκρίνετε την διαµόρφωση ΑΜ και DSB, είναι η ίδια, µε τη διαφορά ότι λείπει το Φέρον κύµα - Carrier. Η διαµόρφωση DSB, είναι γνωστή στους ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται µε την ιδιοκατασκευή ποµπών, και σε αυτούς που πειραµατίζονται µε διάφορους τρόπους µετάδοσης της φωνής, ή πληροφοριών. Όλοι οι άλλοι δεν την γνωρίζουν γιατί απλά, δεν χρησιµοποιείται σε καµιά άλλη εφαρµογή, και φυσικά δεν υποστηρίζεται από καµιά εταιρεία κατασκευής ραδιοερασιτεχνικών ποµποδεκτών, για τον λόγο αυτό δεν θα την βρούµε στο mode selector κανενός εργοστασιακού ποµποδέκτη. Ιστορικά η σηµαντικότερη εφαρµογή της διαµόρφωσης DSB, έγινε το 1970, όταν ο W7FEN δηµιούργησε την ανεξάρτητη µονόπλευρη Slow Scan Television - SSTV στην οποία η φωνή εκπεµπόταν στην κάτω πλευρική (LSB) και η εικόνα στην άνω πλευρική (USB). Στην DSB SSTV, η φωνή εκπεµπόταν σε LSB, και η εικόνα σε USB.

21 Σελίδα 21 Τι είναι η διαµόρφωση DSB; Πολύ απλά είναι η διαµόρφωση ΑΜ, στην οποία εξασθενούµε καταστέλλουµε το φέρον κύµα, έτσι ώστε πρακτικά να εκπέµπουµε µόνο τις δύο πλευρικές, χωρίς την κεντρική συχνότητα του φέροντος κύµατος. Τι κερδίζουµε µε αυτό τον τρόπο; Ισχύ! Αντί να διασπούµε την ισχύ στα τρία, φέρον κύµα, άνω πλευρική-usb, και κάτω πλευρική LSB, εκπέµπουµε τις δύο πλευρικές, και κερδίζουµε την ισχύ του φέροντος κύµατος. Έτσι αυτήν την ισχύ την χρησιµοποιούµε για να αυξήσουµε το επίπεδο εκποµπής των δύο πλευρικών συχνοτήτων. Έξυπνο και πρακτικό.

22 Σελίδα 22 Κατανοµή ισχύος σε AM και DSB. Ας δούµε πολύ απλοποιηµένα πως γίνεται. Το σήµα ΑΜ, στο παράδειγµά µας, έχει συνολική ισχύ 200 Watt, η οποία διαµοιράζεται ως εξής: 100 Watt στο Φέρον κύµα. 50 Watt στην κάτω πλευρική LSB και 50 Watt στην άνω πλευρική USB. Στο σήµα DSB, η ισχύς του φέροντος κύµατος µπορεί να προστεθεί στην ισχύ των πλευρικών, έτσι έχουµε αύξηση της ισχύος στις πλευρικές που µεταφέρουν την πληροφορία, χωρίς να επιβαρύνεται ο ποµπός. ηλαδή αντί να έχουµε 100 Watt χαµένα στο φέρον κύµα και από 50 Watt σε κάθε πλευρική, µοιράζουµε τα 100 Watt του φέροντος στις δύο πλευρικές και διπλασιάζουµε την ισχύ τους. Αυτή και αν είναι οικονοµία ισχύος! Αν και η διαµόρφωση DSB, είναι ουσιαστικά µια διαµόρφωση δοκιµών, πειραµατισµών, και ιδιοκατασκευών, είναι µια διαµόρφωση που υπόκειται στους ίδιους κανόνες µε την διαµόρφωση ΑΜ. Το εύρος ζώνης του σήµατος DSB σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτο αλλά αντίθετα να συµµορφώνεται µε το εύρος ζώνης που υποδεικνύει το Band Plan των συχνοτήτων. Σε γενικές γραµµές, η διαµόρφωση DSB, ακολουθεί τους περιορισµούς της διαµόρφωσης ΑΜ, αφού αν εξαιρέσουµε το καταπιεσµένο φέρον κύµα, κατά τα άλλα έχει ακριβώς το ίδιο εύρος ζώνης. Τι είναι όµως το εύρος ζώνης µιας διαµόρφωσης, ή διαφορετικά εύρος καναλιού; Οι συχνότητες του ραδιοηλεκτρικού φάσµατος, ή όπως τα λένε οι δηµοσιογράφοι τα «Ερτζιανά κύµατα» ή ραδιοκύµατα, είναι «κοινόχρηστα» για όλους τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες και τους φορείς του πλανήτη Γη. Αυτό σηµαίνει ότι οι ίδιες συχνότητες χρησιµοποιούνται από διαφορετικούς χρήστες την ίδια στιγµή σε όλο τον πλανήτη, για την µετάδοση κάποιου µηνύµατος, πληροφορίας, µουσικής, εικόνας κλπ. Για να υπάρξει µια στοιχειώδης τάξη στις ραδιοσυχνότητες, ορίστηκαν συγκεκριµένοι τρόποι µετάδοσης, δηλαδή: ισχύς, διαµόρφωση, παρεχόµενη υπηρεσία κλπ. Στους ραδιοερασιτέχνες δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία: η µέγιστη χρησιµοποιήσιµη ισχύς, και το είδος της διαµόρφωσης. Έτσι υπάρχει µια τάξη στην χρήση των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων. Κάθε περιοχή συχνοτήτων έχει οριστεί να χρησιµοποιείται για µια συγκεκριµένη υπηρεσία πχ µετάδοση µηνυµάτων µέσω κώδικα Morse σε διαµόρφωση CW, µε εύρος ζώνης 200 ΗΖ. Αυτόµατα αυτό µας οδηγεί στο να γνωρίζουµε πόσοι σταθµοί µπορούν ταυτόχρονα να λειτουργήσουν χωρίς ο ένας να παρεµβάλει την λειτουργία του άλλου. Για παράδειγµα, στη ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 40m, το φάσµα συχνοτήτων από ΚΗΖ έχει διατεθεί για επικοινωνίες CW, µε εύρος διαµόρφωσης 200 ΗΖ. Άρα 7040 ΚΗΖ 7000 ΚΗΖ = 40 ΚΗΖ δηλαδή ΗΖ. Αν διαιρέσουµε τους ΗΖ µε τους 200 ΗΖ που είναι το εύρος ζώνης συχνοτήτων που απαιτεί η διαµόρφωση CW, τότε βρίσκουµε ότι στην ζώνη των ΚΗΖ χωρούν 200 ραδιοερασιτεχνικοί σταθµοί που µπορούν να δουλεύουν - σε ιδανική περίπτωση - ταυτόχρονα, ο ένας δίπλα στον άλλο. Αν για οποιονδήποτε λόγο εµείς χρησιµοποιήσουµε περισσότερο εύρος ζώνης, τότε αναγκαστικά ή θα χρησιµοποιήσουν λιγότεροι ραδιοερασιτέχνες το φάσµα της περιοχής CW, ή µοιραία θα έχουµε ανεξέλεγκτες αλληλοπαρεµβολές.

23 Σελίδα 23 Για να τελειώνουµε µε την σοβαρότητα του εύρους ζώνης των διαµορφώσεων, δείτε την επόµενη εικόνα, που δείχνει πώς ακριβώς ορίζεται ένα κανάλι διαµορφωµένης εκποµπής. Η δοµή ενός καναλιού επικοινωνίας. Ας εξηγήσουµε τι µας δείχνει η παραπάνω εικόνα. Ορισθείσα ζώνη: είναι το σύνολο των συχνοτήτων που διατίθενται σε ένα κανάλι επικοινωνίας. Πχ 10 ΚΗΖ. Καλυπτόµενη ζώνη: είναι το µέγιστο εύρος συχνοτήτων που θα εκπέµψουµε προς τον συνοµιλητή µας. Πχ 300 ΗΖ 3500 ΗΖ. Επειδή µιλάµε για διαµόρφωση DSB που έχει δύο πλευρικές συχνότητες το µέγιστο εύρος της καλυπτόµενη ζώνης θα είναι: 3500 ΗΖ 300 ΗΖ = 3200 ΗΖ η κάθε πλευρική 3200 ΗΖ Χ 2 πλευρικές = 6400 ΗΖ. Άρα η καλυπτόµενη ζώνη του σήµατος DSB είναι: 6400 ΗΖ. Ορισθείσα συχνότητα: Είναι η συχνότητα που έχει ορισθεί σαν η κεντρική συχνότητα του φέροντος κύµατος πχ ΚΗΖ. Χαρακτηριστική συχνότητα: Είναι η πραγµατική συχνότητα που εκπέµπει ο ποµποδέκτης µας. ηλαδή µπορεί η συχνότητα που θέλουµε να εκπέµψουµε να είναι οι ΚΗΖ, αλλά ο ποµπός µας µπορεί να «τσουλήσει» προς τα πάνω ή προς τα κάτω οπότε αλλού πρέπει να εκπέµπουµε και αλλού πραγµατικά εκπέµπουµε. Αυτό το «τσούληµα» της συχνότητας είναι απόλυτα φυσιολογικό, και συµβαίνει σε όλους τους ποµποδέκτες, αναφέρεται δε και στο εγχειρίδιο χρήσης του στο τµήµα των προδιαγραφών Specifications. είτε..

24 Σελίδα 24 Το επίσηµο «τσούληµα» του δηµοφιλούς ποµποδέκτη DX-70. Εκτροπή συχνότητας: Είναι η διαφορά της συχνότητας που προκύπτει αν αφαιρέσουµε την Ορισθείσα συχνότητα από την Χαρακτηριστική συχνότητα. Αν η διαφορά είναι συνήθως µεγαλύτερη από 100 ΗΖ, ο ποµποδέκτης πρέπει να πάει για service. Τέλος η «ανοχή» του καναλιού, προκύπτει αν αφαιρέσουµε από την Ορισθείσα συχνότητα την Χαρακτηριστική συχνότητα και την διαιρέσουµε δια δύο. Αυτή η ανοχή συχνότητας, στην ουσία είναι ο χώρος µέσα στον οποίο το διαµορφωµένο σήµα µας µπορεί να «µετακινηθεί» για οποιονδήποτε λόγο, πχ τσούληµα του VFO, αύξηση του εύρους ζώνης συχνοτήτων της διαµόρφωσης, κλπ, χωρίς να δηµιουργήσει πρόβληµα σε διπλανό κανάλι επικοινωνίας. Ας δούµε λοιπόν τι συµβαίνει στο κανάλι DSB του παραδείγµατός µας. Το κανάλι έχει εύρος 10 ΚΗΖ, η διαµόρφωση του ποµπού στο παράδειγµα µας είναι 6,4 ΚΗΖ και για τις δύο πλευρικές, ο ποµπός τσουλάει και λίγο, καµιά 100ρια κύκλους, οπότε όλα µαζί µας κάνουν 6.5 ΚΗΖ. Αφαιρούµε από τους 10 ΚΗΖ τους 6.5 ΚΗΖ, οπότε µας µένει ανοχή 3.5 ΚΗΖ για οτιδήποτε, δηλαδή 1.75 ΚΗΖ προς τα επάνω ή προς τα κάτω σε σχέση µε την ορισθείσα συχνότητα εκποµπής. Έχουµε λοιπόν ένα «πλούσιο» σε ανοχή κανάλι όπου όλα είναι ιδανικά, και τα νούµερα «µαγειρεµένα» για να βγουν ακριβώς, και το παράδειγµα να είναι κατανοητό. Στην πραγµατικότητα τα κανάλια είναι ιδιαίτερα στενά, και οι ανοχές µόνο µερικές δεκάδες κύκλους, οπότε απαιτείται να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα χειριστείτε την διαµόρφωση σας. Ας δούµε τώρα τα σχέδια µερικών ποµπών DSB που µπορείτε να κατασκευάσετε για να δείτε την διαφορά που έχει, από ένα καθαρόαιµο ΑΜ, ή από ένα καθαρόαιµο SSB.

25 Σελίδα 25 Περισσότερα στο: Περισσότερα στο: transmitters/am-dsb-transmitter-for-hams-l544.html Αν είστε «γερά κολλητήρια» και υπάρχει η οικονοµική δυνατότητα, στο διαδίκτυο µπορείτε να βρείτε ολοκληρωµένα σχέδια ποµπών ή ποµποδεκτών DSB, υψηλών προδιαγραφών.

26 Σελίδα 26 Περισσότερα στο: Αφού ασχοληθήκαµε µε την διαµόρφωση CW, ΑΜ, και DSB, ήρθε η ώρα να ασχοληθούµε µε την διαµόρφωση SSB, την κορυφαία διαµόρφωση για DX QSO, σε όλες τις περιοχές συχνοτήτων. SSB O τελευταίας τεχνολογίας ποµποδέκτης FT-911 SSB, της εταιρίας YAESU.

27 Σελίδα 27 Αν υπάρχει µια διαµόρφωση που αγαπήθηκε και υιοθετήθηκε από όλη την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα παγκοσµίως, είναι η διαµόρφωση SSB Single Side Band transmission, η εκποµπή µονής πλευρικής συχνότητας. Σχεδόν το 90% των ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών, κυρίως τα DX QSO, βασίζεται στην διαµόρφωση SSB, ενώ µια ολόκληρη βιοµηχανία την στηρίζει κατασκευάζοντας και πουλώντας κάθε λογής «φίλτρα SSB» και παρελκόµενα. Επιβεβαίωση QSO σε SSB mode στους 70 ΜΗΖ! µεταξύ του δικού µας SV2DCD, και του DC8TS. Σαν ραδιοερασιτέχνες µας ενδιαφέρει να φτάσει η φωνή µας όσο το δυνατόν πιο µακριά, η διαµόρφωση SSB, είναι η δεύτερη διαµόρφωση µε την µεγαλύτερη εµβέλεια σε παγκόσµια κλίµακα, µετά την διαµόρφωση CW που κατέχει σταθερά την πρώτη. ΟΚ µην φωνάζετε, δεν την αδικώ, η διαµόρφωση SSB, έχει την πρωτιά της µεγαλύτερης εµβέλειας από όλες τις διαµορφώσεις φωνής, ευχαριστηµένοι; Λίγη ιστορία. Η διαµόρφωση SSB, είναι µια πολύ παλιά.. προπολεµική ιστορία! Αν και στον ευρύτερο ραδιοερασιτεχνικό χώρο άργησε να εµφανιστεί. Εφευρέτης της διαµόρφωσης SSB, είναι ο John Renshaw Carson, παρ ότι δυστυχώς για εµάς, δεν ήταν Ραδιοερασιτέχνης!!! Η ηµεροµηνία της επίσηµης γέννησής της είναι η 1η εκεµβρίου 1915, ηµεροµηνία που πήρε ο Carson το δίπλωµα ευρεσιτεχνίας για την διαµόρφωση SSB. Φυσικά µια τέτοια πολλά υποσχόµενη διαµόρφωση δεν µπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το πολεµικό ναυτικό των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής, αλλά και τις εταιρίες ενσύρµατων και ασύρµατων επικοινωνιών. Έτσι το USA Navy, ξεκίνησε τα δικά του πειράµατα πολύ νωρίς, πριν από τον Πρώτο Παγκόσµιο πόλεµο, µε σκοπό να εντάξει την διαµόρφωση SSΒ στις υπηρεσιακές του επικοινωνίες. Η εµπορική χρήση της διαµόρφωσης SSB, ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου του 1927, στις διατλαντικές ραδιοτηλεφωνικές επικοινωνίες που βασιζόταν στα Μακρά κύµατα. και διασύνδεσε την Νέα Υόρκη, µε το Λονδίνο. Μετά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο άρχισαν και οι ραδιοερασιτέχνες συστηµατικά τα δικά τους πειράµατα, ενώ η Αεροπορία το 1957 ξεκίνησε να χρησιµοποιεί την διαµόρφωση SSB για τις µακρινές επικοινωνίες των αεροσκαφών. John Renshaw Carson, ο «πατέρας» της διαµόρφωσης SSB.

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών

Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών Εμπορικοί δέκτες Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών Αποδιαμόρφωση λήψη του σήματος πληροφορίας Συντονισμός φέροντος επιλογή του σταθμού Φιλτράρισμα απαλοιφή θορύβου και παρεμβολών Ενίσχυση αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα 1 από 13

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα 1 από 13 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα από 3 ΦΥΛΛΑ ΙΟ 4 ο η : Το δοµικό διάγραµµα του ποµπού ΑΜ φαίνεται στο παραπάνω σχήµα. Με βάση αυτό η διαδικασία της διαµόρφωσης αποτελείται από δύο λειτουργικά τµήµατα:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 4 2.1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 621/641/661 4 2.2 ΠΑΝΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 622/642/662 5 2.3 ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Θέση και λειτουργίες των πλήκτρων ελέγχου Σελ. 10 Εγκατάσταση Σελ. 13 Τροφοδοσία Σελ. 13 Εγκατάσταση κεραίας Σελ. 13 Πως να θέσετε σε λειτουργία τον πομποδέκτη Σελ. 13 Επιλογή μπάντας συχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση.

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010 SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Γράφει ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου sv8cyr@mycosmos.gr Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Τεχνικά θέµατα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Τεχνικά θέµατα ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Τεχνικά θέµατα ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΑ ΙΟΘΕΩΡΙΑ Ποια υλικά ονοµάζουµε αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα Περιεχόµενα Εισαγωγή Επικοινωνία εδοµένων Αναλογική vs. Ψηφιακή Μετάδοση ιαµόρφωση σήµατος Κανάλια επικοινωνίας Κατεύθυνση και ρυθµοί µετάδοσης Ασύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ) 1. ιαµόρφωση Πλάτους. Στην άσκηση αυτή θα ασχοληθούµε µε τη ιαµόρφωση Πλάτους (Amplitude Modulation) χρησιµοποιώντας τον ολοκληρωµένο διαµορφωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1. ΕΙΔΟΣ Φορητή Μικροφωνική Εγκατάσταση για τις ανάγκες κάλυψης τελετών Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου/ΑΛΣ ΕΛ-ΑΚΤ. 2. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο υπό προμήθεια μικροφωνικός εξοπλισμός συνίσταται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής 3 Ενισχυτές Μετρήσεων 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής Πολλές φορές ένας ενισχυτής σχεδιάζεται ώστε να αποκρίνεται στη διαφορά µεταξύ δύο σηµάτων εισόδου. Ένας τέτοιος ενισχυτής ονοµάζεται ενισχυτής διαφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ α. Τι ονοµάζουµε διασπορά οπτικού παλµού σε µια οπτική ίνα; Ποια φαινόµενα παρατηρούνται λόγω διασποράς; (Αναφερθείτε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α Α.1 Από τις παρακάτω πέντε προτάσεις τρεις είναι λανθασµένες. Να τις εντοπίσετε και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. α. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Ραδιοφωνία

ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Ραδιοφωνία ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ραδιοφωνία Περιέχομενα 1.Ιστορική Αναδρομή 2.Μονοφωνικό Σήμα 3.Στερεοφωνικό Σήμα 4.Σύγκριση Μονοφωνικό και Στερεοφωνικό σήματος 5.Ψηφιακή Μετάδοση Μηνύματος - Radio

Διαβάστε περισσότερα

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6122 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB-19 CB RADIO CB-19 COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟ ΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Βασικές δυνατότητες της συσκευής 40 κανάλια Άµεση επιλογή καναλιών 9/19 υνατότητα σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Το Alan 48 Plus Multi αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ώς σταθμός αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Η πιο έξυπνη ιδέα. Klemetric. ΜΙΝΙ-Klemetric

Η πιο έξυπνη ιδέα. Klemetric. ΜΙΝΙ-Klemetric Η πιο έξυπνη ιδέα Οι καλύτερες λύσεις βρίσκονται σε απλά πράγµατα. Με αυτό συµφωνούν µαθηµατικοί και ψυχαναλυτές. ηµιουργήσαµε έναν έξυπνο σύνδεσµο, γενικής χρήσης, για επιφάνειες και τοίχους, εύκολο στη

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο Εργαστηριακή Άσκηση 1: Εισαγωγή στη διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ) Προσομοίωση σε Η/Υ Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Τέλος όταν τα κύματα 'χτυπήσουν' την κεραία λήψης, το σήμα λαμβάνεται και έπειτα αποκωδικοποιείται πίσω στην αρχική μορφή δεδομένων

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Τέλος όταν τα κύματα 'χτυπήσουν' την κεραία λήψης, το σήμα λαμβάνεται και έπειτα αποκωδικοποιείται πίσω στην αρχική μορφή δεδομένων ΠΟΜΠΟΣ Στις τηλεπικοινωνίες ένας πομπός είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία, με τη βοήθεια μιας κεραίας, παράγει και εκπέμπει ραδιοκύματα, με απώτερο σκοπό την, αργότερα, λήψη τους από κάποιο δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Η συνολική ποιότητα της σύνδεσης µέσω ραδιοσυχνοτήτων εξαρτάται από την 9000 απολαβή της κεραίας του

Διαβάστε περισσότερα

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ .3 Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 00 04 Α ΟΜΑ ΑΣ. Έξι διαδοχικοί άρτιοι αριθµοί έχουν µέση τιµή. Να βρείτε τους αριθµούς και τη διάµεσό τους. Αν είναι ο ποιο µικρός άρτιος τότε οι ζητούµενοι αριθµοί θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Στα συστήματα διαμόρφωσης (otiuou-ve) το κριτήριο της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο, είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο στην έξοδο (output igl-tooie rtio). λόγος σήματος προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΔΕΚΤΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

ΕΝΑΣ ΔΕΚΤΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΑΣ ΔΕΚΤΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ Μετά από την εδραίωση της ψηφιακής τηλεόρασης και στην Ελλάδα η αγορά κατακλύστηκε από αποκωδικοποιητές για τις παλαιότερες συσκευές και τηλεοράσεις νέας

Διαβάστε περισσότερα

Συµβολή - Στάσιµα κύµατα.

Συµβολή - Στάσιµα κύµατα. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 47 4. Άσκηση 4 Συµβολή - Στάσιµα κύµατα. 4.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε το φαινόµενο της συµβολής των κυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά. Περιεχόµενα στην συσκευασία

Χαρακτηριστικά. Περιεχόµενα στην συσκευασία Χαρακτηριστικά 8 κανάλια PMR + 69 κανάλια LPD 38 υπότονοι Τόνος Roger Beep Τόνος πληκτρολογίου Κλείδωµα πληκτρολογίου Εµβέλεια πάνω από 3 5 χλµ. (Μόνο για το PMR) Αυτόµατο Squelch Αυτόµατο Monitor Κύκλωµα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή.

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Αντικείμενο της εργασίας είναι η σχεδίαση και κατασκευή του ηλεκτρονικού τμήματος της διάταξης μέτρησης των θερμοκρασιών σε διάφορα σημεία ενός κινητήρα Ο στόχος είναι η ανάκτηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου (εξέταση στο µάθηµα της ηµέρας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. () t. Διαμόρφωση Γωνίας. Περιεχόμενα:

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. () t. Διαμόρφωση Γωνίας. Περιεχόμενα: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ Περιεχόμενα: Διαμόρφωση Φάσης (PM) και Συχνότητας (FM) Διαμόρφωση FM από Απλό Τόνο - - Στενής Ζώνης - - Ευρείας Ζώνης - - από Πολλούς Τόνους Εύρος Ζώνης Μετάδοσης Κυματομορφών FM Απόκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας

Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας Φλώρος Άγγελος ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών:

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών: 1 ΔΟΜΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ Κάθε οπτική ίνα αποτελείται από τρία μέρη: Την κεντρική γυάλινη κυλινδρική ίνα, που ονομάζεται πυρήνας(core core) και είναι το τμήμα στο οποίο διαδίδεται το φως. Την επικάλυψη (απλή

Διαβάστε περισσότερα

Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι:

Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι: Άσκηση 1 Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι: i. Προσδιορίστε το σήμα πληροφορίας και το φέρον. ii. Βρείτε το δείκτη διαμόρφωσης. iii. Υπολογίστε το λόγο της ισχύος στις πλευρικές ζώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Τεχνολογία Τεχνικών Σχολών Ι, Θεωρητικής

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΥΓΡΟΥ ΕΞΑΜΕΝΗΣ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ Τα βασικά µέρη της εργαστηριακής διάταξης είναι κατασκευασµένα από την εταιρεία LUCAS-NULLE.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 2 3 ΚΑΘΟΔΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ Ο παλµογράφος είναι ένα πολύ χρήσιµο όργανο για τη µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Σχ.6.1. Απλή συνδεσµολογία καθρέπτη ρεύµατος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Σχ.6.1. Απλή συνδεσµολογία καθρέπτη ρεύµατος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6.1 ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σε ένα καθρέπτη ρεύµατος, το ρεύµα του κλάδου της εξόδου είναι πάντα ίσο µε το ρεύµα του κλάδου της εισόδου, αποτελεί δηλαδή το είδωλο του. Μία τέτοια διάταξη δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Manual Prolink. Αυτόµατη Απενεργοποίηση. Για να ενεργοποιήσετε το πεδιόµετρο, φυσικά πατάτε το πλήκτρο

Manual Prolink. Αυτόµατη Απενεργοποίηση. Για να ενεργοποιήσετε το πεδιόµετρο, φυσικά πατάτε το πλήκτρο Manual Prolink Το παρόν manual αναφέρεται συγκεκριµένα για το Prolink-4. Όµως παρουσιάζοντας τις βασικές µόνο λειτουργίες του πεδιοµέτρου, το εγχειρίδιο αυτό θα φανεί χρήσιµο και στους χρήστες των Prolink-2

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική Παρουσίαση των FM και PM Σηµάτων

Μαθηµατική Παρουσίαση των FM και PM Σηµάτων Μαθηµατική Παροσίαση των FM και PM Σηµάτων Ένα γωνιακά διαµορφωµένο σήµα, πο αναφέρεται επίσης και ως εκθετικά διαµορφωµένο σήµα, έχει τη µορφή u os j [ ] { π + jφ π + φ Re e } Σεραφείµ Καραµπογιάς Ορίζοµε

Διαβάστε περισσότερα

ULTRA-DI DI20. Περιληπτικό Εγχειρίδιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002. www.behringer.com

ULTRA-DI DI20. Περιληπτικό Εγχειρίδιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002. www.behringer.com Περιληπτικό Εγχειρίδιο Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002 www.behringer.com ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2 ULTRA-DI DI20 Καλώς ήρθατε στην BEHRINGER! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας στα προϊόντα της BEHRINGER, την οποία και

Διαβάστε περισσότερα

- Ραδιόφωνο. - Κινητή τηλεφωνία - Ψηφιακή τηλεόραση (π.χ. NOVA)

- Ραδιόφωνο. - Κινητή τηλεφωνία - Ψηφιακή τηλεόραση (π.χ. NOVA) ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Ο σκοπός ενός τηλεπικοινωνιακού συστήµατος είναι η µεταφορά πληροφορίας µε τη µορφή σήµατος µέσω ενός καναλιού το οποίο χωρίζει τον ποµπό από τον δέκτη. Το κανάλι µπορεί να είναι είτε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

1η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

1η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εισαγωγή. Η διεξαγωγή της παρούσας εργαστηριακής άσκησης προϋποθέτει την μελέτη τουλάχιστον των πρώτων παραγράφων του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1 Σεπτεµβρίου 27 Τεύχος 7 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 9/9/27 8/9/27 51,3%

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΒΗΤΡΟΥ GUARDIAN - 2 Μετά το άνοιγµα της συσκευασίας, συναρµολογείστε την συσκευή όπως στην παρακάτω φωτογραφία 1. Φωτ.1 Έλκοντας προς τα έξω τον τηλεσκοπικό σωλήνα όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΑ3 1.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣΑΝΤΩΝΙΟΣ 2. ΓΚΟΡΙΤΣΑΚΡΙΣΤΙΑΝΟ 3, ΗΛΙΑ ΗΣΛΑΖΑΡΟΣ 4. ΚΟΛΕΤΣΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 5. ΚΟΥΡΤΗΣΚΩΝ/ΝΟΣ 6. ΚΥΡΙΑΖΗΣΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ 7. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣΣΤΑΥΡΟΣ 8. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλώς ήλθατε στον υπέροχο κόσμο της ψηφιακής εικόνας. Αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο πλήρη και προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας. Μερικά από τα εξαρτήματα και χαρακτηριστικά του μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά.

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 53 ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. 5. Άσκηση 5 5.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Θεωρητική εισαγωγή

1.1 Θεωρητική εισαγωγή ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ NOT, AND, NAND Σκοπός: Να εξοικειωθούν οι φοιτητές µε τα ολοκληρωµένα κυκλώµατα της σειράς 7400 για τη σχεδίαση και υλοποίηση απλών λογικών συναρτήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική διαμόρφωση φέροντος κύματος

Γραμμική διαμόρφωση φέροντος κύματος Γραμμική διαμόρφωση φέροντος κύματος Επικοινωνία στη βασική ζώνη Επικοινωνία στη βασική ζώνη (baseband) χρησιμοποιείται σε Συνδρομητικούς βρόχους (PSTN) Συστήματα PCM μεταξύ τηλεφωνικών κέντρων ισχύς φέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

AMATEUR RADIO 2 METER BAND VHF FM ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΕΡΙΟΥ 144-146 MHz 5W

AMATEUR RADIO 2 METER BAND VHF FM ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΕΡΙΟΥ 144-146 MHz 5W AMATEUR RADIO 2 METER BAND VHF FM ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΕΡΙΟΥ 144-146 MHz 5W Φόρτιση Μπαταρίας Συνδέστε τον αντάπτορα στην υποδοχή στο πίσω μέρος του φορτιστή. Συνδέστε τον φορτιστή στην πρίζα. Το κόκκινο Led θα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller

Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller 1. Γενικά. Ιστορικά, οι πρώτοι λαμπτήρες που κατασκευάστηκαν ήταν οι γνωστοί σε όλους μας λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΛΗΨΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ Ήχος Είναι το αίτιο διέγερσης του αισθητηρίου της ακοής, λόγω μεταβολή της πίεσης ή ταχύτητας των σωματιδίων ενός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που ΚΔΡΑΙΔ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΔΙΑΣΑΞΗ ΠΟΤ ΜΕΣΑΣΡΕΠΕΙ ΣΗΝ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε ΡΑΔΙΟΚΤΜΑΣΑ ΚΑΙ ΑΝΣΙΣΡΟΥΩ. ΦΡΗΙΜΟΠΟΙΕΙΣΑΙ ΤΝΗΘΩ ΜΕ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΠΟΜΠΟ Η ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΔΕΚΣΗ. ΟΙ ΚΕΡΑΙΕ ΑΠΟΣΕΛΟΤΝ ΗΜΑΝΣΙΚΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Διατήρηση της Ενέργειας

Κεφάλαιο 8 Διατήρηση της Ενέργειας Κεφάλαιο 8 Διατήρηση της Ενέργειας ΔΥΝΑΜΗ ΕΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ µηχανική, χηµική, θερµότητα, βαρυτική, ηλεκτρική, µαγνητική, πυρηνική, ραδιοενέργεια, τριβής, κινητική, δυναµική Περιεχόµενα Κεφαλαίου 8 Συντηρητικές

Διαβάστε περισσότερα

APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND

APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND 1. Ένδειξη συχνότητας/ ώρας 2. Ένδειξη μπάσου 3. Ένδειξη FM 4. Ένδειξη έντασης σήματος 5. Ένδειξη λειτουργίας για το ξυπνητήρι 6. Ένδειξη λειτουργίας αυτόματης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND

AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ Κεραία οθόνη ON/OFF Αλλαγή ταχύτητας συντονισµού Σίγαση Αύξηση έντασης φωνής Πλήκτρο FM ιαγραφή/επιστροφή Μείωση έντασης φωνής Εναλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο εύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης. Σχολικό Έτος 2006 2007. Σενάριο : Αγιοργιωτάκης Ιωάννης Μαθηµατικός

Σχολείο εύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης. Σχολικό Έτος 2006 2007. Σενάριο : Αγιοργιωτάκης Ιωάννης Μαθηµατικός Σχολείο εύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης Σχολικό Έτος 2006 2007 Σενάριο : Αγιοργιωτάκης Ιωάννης Μαθηµατικός Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Σ Ε Αλεξανδρούπολης. 2 η Ώρα : Μαθηµατικά στο Β2. ΙΣΜΑΗΛ : Λεµονιά, θέλω

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις

Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις Σφάλματα Μετρήσεων Συμβατικά όργανα μετρήσεων Χαρακτηριστικά μεγέθη οργάνων Παλμογράφος Λέκτορας Σοφία Τσεκερίδου 1 Σφάλματα μετρήσεων Επιτυχημένη μέτρηση Σωστή εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα Μιχάλης Καλογεράκης 9 ο Εξάμηνο ΣΕΜΦΕ ΑΜ:911187 Υπεύθυνος Άσκησης: Κος Πέογλος Ημερομηνία Διεξαγωγής:3/11/25 Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα 1) Εισαγωγή: Σκοπός και στοιχεία Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 35 Περίθλαση απλής σχισµής ή δίσκου Intensity in Single-Slit Diffraction Pattern Περίθλαση διπλής σχισµής ιακριτική ικανότητα; Κυκλικές ίριδες ιακριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα»

ΦΥΣΙΚΗ. Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα» ΦΥΣΙΚΗ Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα» Τάξη Γ : Λεμπιδάκης Αποστόλης, Καπετανάκης Δημήτρης, Κοπιδάκης Γιώργος, Ζαμπετάκης

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο και κινούµενα σχέδια

Βίντεο και κινούµενα σχέδια Βίντεο και κινούµενα σχέδια Περιγραφή του βίντεο Ανάλυση του βίντεο Κωδικοποίηση των χρωµάτων Μετάδοση τηλεοπτικού σήµατος Συµβατικά τηλεοπτικά συστήµατα Τεχνολογία Πολυµέσων 06-1 Περιγραφή του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος δράσης: Λανσάρισμα HAIR COLOR Avon Cosmetics

Τίτλος δράσης: Λανσάρισμα HAIR COLOR Avon Cosmetics Τίτλος δράσης: Λανσάρισμα HAIR COLOR Avon Cosmetics Τα Social Media της εταιρίας Καλλυντικών Avon «γεννήθηκαν» τον Απρίλιο του 2010. Δημιουργήθηκε η επίσημη σελίδα της Avon στο facebook και ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Σήµατα και Συστήµατα ΗΜΥ220 24/1/2007. of them occurring as the solution of a problem indicates some inconsistency or absurdity.

Σήµατα και Συστήµατα ΗΜΥ220 24/1/2007. of them occurring as the solution of a problem indicates some inconsistency or absurdity. Σήµατα και Συστήµατα ΗΜΥ0 //007 Μιγαδικοί Αριµοί Παναγιώτης Παναγή, ppanagi@ucy.ac.cy ηµήτρης Ηλιάδης, eldemet@ucy.ac.cy The imaginary expression a and the negative expression b, have this resemblance,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (ENGINE MANAGEMENT) Ονοµατεπώνυµο: Κορέτσης Γεώργιος. Αριθµός Μητρώου:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (ENGINE MANAGEMENT) Ονοµατεπώνυµο: Κορέτσης Γεώργιος. Αριθµός Μητρώου: ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (ENGINE MANAGEMENT) Ονοµατεπώνυµο: Κορέτσης Γεώργιος Αριθµός Μητρώου: 0 Στα σχήµατα 1 και 2 απεικονίζεται το ηλεκτρικό διάγραµµα του συστήµατος ελέγχου του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AEGEAN CONTEST

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AEGEAN CONTEST ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AEGEAN CONTEST Γράφει ο SV1NK Μάκης Μανωλάτος Sv1nk@hotmail.com Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας. Το AEGEAN VHF CONTEST, όχι µόνο µεταφέρει την Ελληνική φωνή και παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση;

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Ξεκινώντας θα ήθελα να θυµίσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται µε τον ορισµό της συχνότητας σε ένα περιοδικό φαινόµενο, άρα και στην ΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

2 o Καλοκαιρινό σχολείο Μαθηµατικών Νάουσα 2008

2 o Καλοκαιρινό σχολείο Μαθηµατικών Νάουσα 2008 2 o Καλοκαιρινό σχολείο Μαθηµατικών Νάουσα 2008 Μικρό Θεώρηµα του Fermat, η συνάρτηση του Euler και Μαθηµατικοί ιαγωνισµοί Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης ags@math.uoc.gr Αύγουστος 2008 Αλεξανδρος Γ. Συγκελακης

Διαβάστε περισσότερα