Ηµερίδα Ο Τόπος µέσα από διαφορετικές οπτικές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηµερίδα Ο Τόπος µέσα από διαφορετικές οπτικές"

Transcript

1 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ηµερίδα Ο Τόπος µέσα από διαφορετικές οπτικές Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25 ης Μαρτίου & Παραλίας, τηλ ) Ηµεροµηνία και ώρα: Σάββατο 30 Απριλίου, Συντονίστρια: Μάρθα Χαλικιά Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της PhotoBiennale και σε συνεργασία µε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα «Ο Τόπος µέσα από διαφορετικές οπτικές». Οµιλητές στην ηµερίδα αυτή θα είναι ο Κωστής Κεβεντσίδης (αρχιτέκτονας, διδάσκων στο ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης), η Θούλη Μισιρλόγλου (ιστορικός τέχνης, επιµελήτρια ΜΜΣΤ), ο Γιάννης Μελανίτης (εικαστικός, λέκτορας στην ΑΣΚΤ), η Κατερίνα Σχινά (δηµοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας), καθώς και οι φωτογράφοι ηµήτρης Κοιλαλούς και Νίκος Μάρκου. Παρέµβαση θα κάνει και η «Οµάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα». Στόχος της ηµερίδας είναι να προσεγγιστεί το θέµα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, από διαφορετικούς «τόπους». Μετά το τέλος της ηµερίδας, στις 19.00, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» του Κώστα Ορδόλη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της PhotoBiennale από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι έργο ενταγµένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) *Ακολουθεί το πρόγραµµα της ηµερίδας, τα βιογραφικά και οι συνόψεις των παρεµβάσεων των συµµετεχόντων.

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙ ΑΣ Ώρα Θέµα ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Παρουσίαση της PhotoBiennale-προβολή φιλµ µικρού µήκους Παρουσίαση Ηµερίδας ηµήτρης Κοιλαλούς (φωτογράφος): «Άνθρωπος και Τόπος» Θούλη Μισιρλόγλου (ιστορικός τέχνης, επιµελήτρια): «Ο τόπος ως ερευνητικός τρόπος και πεδίο συσχετισµών: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2007» Γιάννης Μελανίτης (εικαστικός, λέκτορας ΑΣΚΤ): «Στο δρόµο προς την Ισλανδία» «Κρυογραφία» (performance έργου Γ. Μελανίτηκαι µουσική performance-πιάνο: Μ. Αλούπη, Σύνθεση: Μ. Αλούπη, Α. ικτυόπουλος) ΙΑΛΕΙΜΜΑ Παρέµβαση θεατρικής οµάδας «Ούγκα Κλάρα»: «This is the end, ε;» Κατερίνα Σχινά (δηµοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας): «Με αφορµή µια νεκρική φωτογραφία» Κωστής Κεβεντσίδης (αρχιτέκτονας, διδάσκων στο ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης): «Τόπος και Μνήµη. Ένα αρχιτεκτονικό διάβασµα...» Νίκος Μάρκου (φωτογράφος): «Τόπος» Συµπεράσµατα-Συζήτηση

3 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ Κωστής Κεβεντσίδης Ο Κωστής Κεβεντσίδης είναι αρχιτέκτονας, αστικός σχεδιαστής και καθηγητής. Ασχολείται µε οικιστικά, εµπορικά, αστικά και θεωρητικής φύσης αρχιτεκτονικά έργα. ιδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και αστικό σχεδιασµό στο τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και αστικό σχεδιασµό στο Πανεπιστήµιο Cornell στην Αµερική. ηµήτρης Κοιλαλούς Γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε Αστικό & Περιφερειακό Προγραµµατισµό και µετά Γεωγραφία στο Εδιµβούργο και στο Λονδίνο. Συνεργάζεται µε πολλές δισκογραφικές και διαφηµιστικές εταιρείες και περιοδικά, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε δικά του προσωπικά φωτογραφικά πρότζεκτ. Από το 2004, ασχολείται µε τη διδασκαλία της φωτογραφίας σε διάφορα δηµόσια και ιδιωτικά ινστιτούτα, καθώς και στα προγράµµατα επιµόρφωσης ενηλίκων του Ελληνοαµερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος. Νίκος Μάρκου Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε µαθηµατικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, ενώ έχει πραγµατοποιήσει ατοµικές εκθέσεις και έχει συµµετάσχει σε δεκάδες οµαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. COSMOS και Geometries είναι οι τίτλοι των λευκωµάτων του. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γιάννης Μελανίτης Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών -πτυχία Zωγραφικής (εργαστ. X. Mπότσογλου, 1993), Γλυπτικής (εργαστ. Γ. Λάππα, 1996), και Master Ψηφιακών Tεχνών (ΑΣΚΤ, 2000). Εξελέγη Λέκτορας στη Γλυπτική της ΑΣΚΤ Αθήνας το Μάιο του Από το 2002 εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης του Τοµέα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας µε σύµβαση θέσης ΕΠΕΑΕΚ και είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ (έναρξη, Ιούνιος του 2005). Στη διετία συµµετείχε στη διδασκαλία του Σχεδίου στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ και στο µάθηµα του χώρου. Παρουσιάζει γλυπτική, εγκαταστάσεις, σχέδια σε χαρτί και διαδρασιακά έργα. Έχει πραγµατοποιήσει πολλές ατοµικές εκθέσεις και συµµετείχε σε οµαδικές. Εκπροσωπείται από την Γκαλερί ABOUT. Θούλη Μισιρλόγλου Επιµελήτρια εκθέσεων και συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία µε ειδίκευση στην Ιστορία της τέχνης στο ΑΠΘ και στο Παρίσι. ραστηριοποιείται στο χώρο της επιµέλειας συλλογών και εικαστικών εκθέσεων και έχει συνεργαστεί µε πολυάριθµους µουσειακούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς, δηµόσιους και ιδιωτικούς, ενώ αρθρογραφεί για σχετικά θέµατα. Κατά το διάστηµα συµµετείχε στην αναδιοργάνωση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενώ έχει αναλάβει την επιµέλεια σηµαντικών επετειακών πολιτιστικών εκδόσεων. Έχει πάρει µέρος σε ευρωπαϊκά σεµινάρια και προγράµµατα πολιτιστικού περιεχοµένου και είναι µέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και εικαστικών επιτροπών.

4 Κατερίνα Σχινά Η Κατερίνα Σχινά γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νοµικά και µουσική και εργάστηκε ως µουσικοκριτικός, επιφυλλιδογράφος και κριτικός λογοτεχνίας στις εφηµερίδες Αυγή ( ), Καθηµερινή ( ), Ελευθεροτυπία ( ) και, µεταξύ άλλων, στα περιοδικά Το τέταρτο ( ), και Athens' Review of Books. Εργάστηκε ως παραγωγός στο ραδιόφωνο (Τρίτο και εύτερο πρόγραµµα, Κανάλι 15) και συνεργάστηκε µε την Κρατική Τηλεόραση, το Φεστιβάλ Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σήµερα είναι σύµβουλος έκδοσης στο µηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό The Books' Journal και αρχισυντάκτης της τηλεοπτικής εκποµπής για το βιβλίο Βιβλία στο κουτί (ΕΤ1). Έχει µεταφράσει έργα των Τόνι Μόρισον, Φίλιπ Ροθ, Ίαν ΜακΓιούαν, Τζωρτζ Στάινερ, Ρολάν Μπαρτ, Βίτολντ Γκοµπρόβιτς κ.ά. Οµάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα Η «Οµάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» είναι αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία µε έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου. Ιδρύθηκε το Στόχος της είναι η δηµιουργική συνύπαρξη όλων των µορφών τέχνης, του θεάτρου, της µουσικής, του χορού και των εικαστικών µέσα από πολυσυλλεκτικές παραστάσεις συνδυαστικής έκφρασης λόγου, εικόνας και ρυθµού. Έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισµού και από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την εφαρµογή του προγράµµατος «ράσεις για την προώθηση του πολιτισµού σε ευπαθείς κοινωνικά οµάδες». Συµµετείχε στην 71 η ΕΘ µε το πολυθέαµα «Παιχνίδι-Παιδεία- Πολιτισµός» σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων, στο 1 ο ιεθνές Φεστιβάλ Comics Θεσσαλονίκης µε την υποστήριξη του Οργανισµού Λιµένος Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κινηµατογράφου, στο 1 ο Balkan Performing Arts Market (διοργάνωση: Οργανισµός Προβολής Ελληνικού Πολιτισµού) και στο Φεστιβάλ Θεατρική ράση Ι (συνδιοργάνωση Πολιτιστικός Οργανισµός ήµου Αθηναίων-Θέατρο της Άνοιξης). Έχει συνεργαστεί µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδοµάδας, το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριµνας Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ο Μελιτεύς», το Πανελλήνιο ίκτυο Εκπαιδευτικών, το Πανελλήνιο ίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την UNESCO. Εδώ και τρία χρόνια διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΒΑΛ, µια διεθνής συνάντηση θεατρικών και χοροθεατρικών σχηµάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Οµάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Οργανισµού Περιφέρειας στο πλαίσιο των βραβείων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών , ενώ της απονεµήθηκε ο Έπαινος του Καλύτερου Θεατρικού Οργανισµού Περιφέρειας 2008 για την παράσταση «Σκυλιά στο Πάρκο». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Οµάδας λειτουργεί η θεατρική σκηνή 3 ος Όροφος, το Φουαγιέ του θεάτρου και το «Εργαστήρι Θεάτρου Ούγκα Κλάρα». Η Οµάδα έχει ανεβάσει µέχρι σήµερα δέκα παραγωγές.

5 ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Κωστής Κεβεντσίδης: «Τόπος και Μνήµη. Ένα αρχιτεκτονικό διάβασµα...» Τούτη η παρέµβαση είναι αρχιτεκτονική για δύο καθοριστικές στιγµές της απαρχής του όποιου αρχιτεκτονικού έργου τόσο ξεχωριστές, όσο κι αλληλένδετες. Γιατί είναι ο τόπος, το πεδίο στο οποίο καλούµαστε οι αρχιτέκτονες να δώσουµε λύση κάθε στιγµή. Κι είναι κι η µνήµη ο τρόπος να παρεισφρύουν στο εγχείρηµά µας τα βιώµατα που κουβαλούµε ή δανειζόµαστε. Οι µέθοδοι που έχουν βρει οι αρχιτέκτονες να καταγράφονται τα απαιτούµενα, να αναπαριστώνται τα οπτικά επεισόδια, να αφουγκράζονται τα όνειρα, να ψιχανεµίζονται τα προβλήµατα, πάντα µέσα από τους µύθους του καθενός - αυτές οι καθαρά προσωπικές απόπειρες - διαµορφώνουν και διαφορετικές αρχές, υποθέσεις και θέσεις τελικά για το σχεδιασµό που θα ακολουθήσει. Μια παρουσίαση αυτών των αρχιτεκτονικών εργαλείων καταγραφής του τόπου και της µνήµης επιχειρείται σε αυτήν την εργασία για να δείξει µέσα από τα κρυφά σχέδια και τα µυστικά λόγια των αρχιτεκτόνων, τα πειστήρια της εµπλοκής τους στο συλλογικό γίγνεσθαι. Η αρχιτεκτονική ασχολείται µε σχέσεις ανθρώπων, που συνυφαίνονται και αλληλεπικαλύπτονται, φτιάχνοντας παλίµψηστα ερµηνειών και σηµασίας. Αν δεν αποκαλυφθούν, µένει κενός νοήµατος ο χώρος που καλείται να δηµιουργήσει ο αρχιτέκτονας. Γιάννης Μελανίτης: «Στο δρόµο προς την Ισλανδία» O Γιάννης Μελανίτης θα µιλήσει για τον «οδυσσειακό τύπο» ανθρώπου που κινείται σε διαφορετικές κοινωνίες-νησιά, κατ ουσίαν σε περιβάλλοντα που αντιπροσωπεύουν κείµενα και έργα διαφορετικής τεχνικής. Μέσα από τον Οδυσσέα του εικοστού αιώνα όπως εκφράζεται στον J. Joyce, αναδύεται ένας νέος άνθρωπος µε αρχαίες καταβολές, µε επίκεντρο τη νόηση, και µε µια πάγια εντολή: να µεταφέρει σε νέους τόπους τον πολιτισµό της θάλασσας επιστρέφοντας στον τόπο όπου ο χρόνος γίνεται άπειρος.η κίνηση αυτή, Από το Νότο στο Βορρά και πάλι πίσω, [όπως ήταν κι ο τίτλος της εισήγησης του Γ. Μελανίτη στην έκθεση Ελληνικές Αναφορές στο έργο του J. Beuys, ΕλληνοΑµερικανική Ένωση, Φεβρουάριος 09], έχει απασχολήσει τον καλλιτέχνη την τελευταία περίοδο καθώς, όπως αναφέρει, το Finnegans Wake αποτελεί τη φυσική συνέπεια του Ulysses και η δυναµική του έργου αυτού δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί. Το έργο Ulysses κινείται σε επάλληλα στρώµατα αναφορών, µε συνεχείς νοηµατικές αναδιπλώσεις σε κάθε επίπεδο (ιστορικό, προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό κλπ.), µε αποτέλεσµα το έργο να καταστεί, πέρα από ένα λογοτεχνικό έργο, ένας τεράστιος γρίφος- Ο ίδιος ο Joyce υπολόγιζε σε 100 χρόνια, τις προσπάθειες των φιλολόγων να λύσουν τους γρίφους του Ulysses Μετά την ενασχόληση µε τον Οδυσσέα του Joyce, ο Γ. Μελανίτης ανοίγει το Finnegans Wake, το τελευταίο, εµβληµατικό έργο του Joyce, ένα έργο που λειτουργεί εκ κατασκευής ως ηχητικό ντοκουµέντο, πραγµατοποιώντας µια σειρά δράσεων µε τον τίτλο Κρυογραφία, όπου ο «συγγραφέας» προσπαθεί να υπερβεί την ίδια τη συνθήκη γέννησης του έργου. Κι αυτό επιχειρείται µε τη χρήση των λέξεων να µετασχηµατίζονται σε γλυπτικές έννοιες, σε µια εγκατάσταση που λειτουργεί ως κρυοµηχανή, µέσα από την σύγκρουση του πάγου και του µολυβιού υπό χύτευση... «Κρυογραφία» (performance έργου Γ. Μελανίτη) O νεολογισµός Κρυογραφία, ως αλληγορία θανάτωσης του ζωντανού λόγου µέσω της γραφής, ανταποκρίνεται σ έναν συγγραφέα που καθιστά τον εαυτό του νεκρό... Η Κρυογραφία ξεκινάει αντίστροφα, από τη πράξη του θανάτου. Στον J. Joyce, η τελευταία παράγραφος του Finnegans Wake (αρχικώς εµφανιζόµενου υπό τον τίτλο A Work in Progress), θέτει το κρύο σώµα του πατέρα λίγο πριν το κείµενο ολοκληρωθεί δίχως τελεία και φαίνεται να επιστρέφει τη διήγηση στην αρχή του βιβλίου...

6 H εγκατάσταση-περφόρµανς «Κρυογραφία» παρουσιάζει τη συγγραφή σαν µια µεταφορά του απόλυτου ψύχους...καθώς τα κείµενα έχουν γραφεί εκ των προτέρων, ο καλλιγράφος έχει το ρόλο του ανατόµου που ανασυντάσσει το σώµα του έργου... Περιγραφή Η Κρυογραφία αποτελεί µία περιοδική έκδοση για τη θεωρία της τέχνης σε µορφή χειρογράφου. Κάθε πόλη στην οποία πραγµατοποιείται η Κρυογραφία, συνεισφέρει µε κείµενα από συγγραφείς που σχετίζονται µε την ιστορία της. Στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Μελανίτης θα αντιγράψει σε χειρόγραφο ένα µικρό απόσπασµα από την «Εκδροµή» του Γ. Χειµωνά, κείµενο που επηρέασε την πατρική αναφορά της Κρυογραφίας, όπως και το τζουσικό κείµενο. Η Θεσσαλονίκη, πόλη των συνθέσεων και των ενεργών ιστορικών διαδροµών, είναι ο δεύτερος τόπος της Κρυογραφίας, σύνδεσµος µεταξύ νότου και Βορρά, πριν το έργο συνεχίσει την πορεία του στη βόρεια Ευρώπη. Περιγραφή performance Στην performance, ο συγγραφέας (παγοσυλλέκτης- iceman αλλά και χειρογράφος, αποδιδόµενος στην αγγλική ως penman) ενεργοποιεί µια βαλβίδα, χειριζόµενος την ύπαρξη του κενού, για να θέσει σε κίνηση µια ποσότητα νερού. H ενεργοποίηση είναι δυνατή µόνον µέσω της πράξης της συγγραφής. Ειδικότερα, στο τέλος κάθε γραµµής του κειµένου, ένα ζεύγος ηλεκτροδίων συλλαµβάνει την κίνηση του γραφέα και ενεργοποιεί µια ηλεκτροβαλβίδα η οποία στιγµιαίως ανοίγει, ελευθερώνοντας το υγρό. Στην κίνηση του µέσα από ένα σύστηµα γυάλινων αγωγών, το υγρό παγοποιείται. Συνολικώς, η εγκατάσταση λειτουργεί ως µια κρυοµηχανή. Παράλληλα, ένα µουσικό έργο για πιάνο εξελίσσεται. Το µουσικό έργο µε αφορµή το θέµα της «Κρυογραφίας», διαχειρίζεται ένα περιορισµένο ηχητικό υλικό που πέρα από την ενδοµουσική λειτουργικότητά του, δρα και σε ένα εξωµουσικό πλαίσιο. Η διαδικασία της µετατροπής του νερού σε πάγο (θερµό σε ψυχρό), µεταφέρεται στην αφαίρεσή του σε βασικό δοµικό στοιχείο στο µουσικό έργο. Το ηχητικό υλικό είναι µουσικά θέµατα που έχουν δώσει οι συνθέτες Μαρία Αλούπη & Ανδρέας ικτυόπουλος, για να σχηµατίσουν ένα µουσικό έργο, που ακολουθεί ακριβώς αυτήν τη διαδροµή της µετατροπής του θερµού σε ψυχρό. Μαρία Αλούπη, πιάνο. Kryographia, για πιάνο & performance. Σύνθεση: Μαρία Αλούπη & Ανδρέας ικτυόπουλος. Θούλη Μισιρλόγλου: «Ο τόπος ως ερευνητικός τρόπος και πεδίο συσχετισµών: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2007» Οι τόποι ως προσεγγίσεις, εντοπισµένοι και άτοποι ταυτόχρονα, επιτρέπουν να δει κανείς απόψεις της πραγµατικότητας, να µετρήσει το βάθος τους και να τις συσχετίσει µεταξύ τους. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία µε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μουσείο Μπενάκη, διοργάνωσε κατά το Σεπτέµβριο-Νοέµβριο 2007 την έκθεση «Τόποι» σε πέντε χώρους στην Αθήνα. Η έκθεση αναδιοργάνωνε τις διάφορες συλλογές και δωρεές που συνιστούν το σύνολο του µουσείου και επιχειρούσε µια διευρυµένη χαρτογράφησή τους. Η γενική προβληµατική της, αλλά και η ίδια η έκθεση στους επιµέρους χώρους µαζί µε τις εκδόσεις που τη συνόδευσαν, αναπτύχθηκαν ακριβώς γύρω από την έννοια των τόπων. Η ανάπτυξη αυτή παρουσιάζεται σήµερα, προκειµένου να αναδείξει τον Τόπο ως ερευνητικό τρόπο και εργαλείο για την ενεργοποίηση πολλαπλών συσχετισµών και την ανάδειξη της συνθετότητας της τέχνης. Κατερίνα Σχινά: «Με αφορµή µια νεκρική φωτογραφία» Εκκινώντας από τη σχέση του µυθιστορήµατος της νοµπελίστας συγγραφέως Τόνι Μόρισον «Τζαζ» µε τις µαυρόασπρες φωτογραφίες του αφροαµερικανού James Van der Zee από αίθουσες κηδειών στο Χάρλεµ της δεκαετίας του '20, η Κατερίνα Σχινά θα µιλήσει για το πώς ανασυστήνει η Μόρισον τη Νέα Υόρκη, την «Πόλη» µε κεφαλαίο το Π, όπως η ίδια την θέλει στο βιβλίο της, ως τόπο φαντασιακό, συµβολικό και ταυτόχρονα πραγµατικό. Ταυτόχρονα θα αντιπαραθέσω τη ρευστότητα της Πόλης,

7 όπως αποτυπώνεται στο µυθιστόρηµα, µε την επίµονη αίσθηση της µετακίνησης και του εκπατρισµού που διαπερνά ολόκληρο το βιβλίο. Οµάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα Η Οµάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα παρουσιάζει αποσπάσµατα από τη θεατρική παράσταση «This is the end, ε;», που βασίζεται σε κείµενα του Μίκαελ Έντε από το έργο του Καθρέφτης Μέσα στον Καθρέφτη. Πρόκειται για µια παράσταση - σπουδή στο γοητευτικό κόσµο της φαντασίας του Έντε που χαρακτηρίζεται από την αλληγορική απεικόνιση της έννοιας του χωροχρόνου που εξελίσσεται κάθε φορά σε διαφορετικό Τόπο. Συντελεστές: ραµατοποίηση κειµένων-πρωτότυπα κείµενα: Λένα Πετροπούλου, Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου, ηµήτρης Σακατζής, Φωτισµοί: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Μουσική επιµέλεια: ηµήτρης αλέζης, Παίζουν: Μάρα Γαβριηλίδου, Αλεξάνδρα Κορµαρή, Ελένη Νανούδη, Μαρία Παπαγιαννάκη, Ζωή Κατσιλέρου Υποέργο 7: Παροχή Υπηρεσιών Φιλοξενίας, Προβολής & Επικοινωνίας της PhotoBiennale Ανάδοχος εταιρεία: MAGNUM OPUS Ε.Π.Ε.

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης επιστηµονική διηµερίδα Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα σεμινάρια για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2015. Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα σεμινάρια για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2015. Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι» ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Με χαρά σάς ανακοινώνουμε πως οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διαθέτουν πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσική Εκπαίδευση: Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα Πολύβιος Ανδρούτσος Σε αυτή την εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012. Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων

ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012. Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων Διάρκεια: 60 διδακτικές ώρες Επιστημονική υπεύθυνη Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο

Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο αφιέρωμα Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο Μέσα στο παγκόσμιο κλίμα δημιουργίας Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος προσβάσιμου από όλους τους πολίτες του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι ουραγός. Αντιθέτως,

Διαβάστε περισσότερα

περί τεύχος 16 Περιοδική έκδοση του Κολλεγίου Βακαλό

περί τεύχος 16 Περιοδική έκδοση του Κολλεγίου Βακαλό 16 ISSN: 2241-2689 περί τεύχος 16 Περιοδική έκδοση του Κολλεγίου Βακαλό Διεύθυνση: Δανιήλ Γουναρίδης Σύνταξη ύλης, επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Σ. Βλάχος Κείμενα Πανεπ. Derby και Peri in Brief: Μίλτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Του 2 ου Επιστηµονικού Συνεδρίου µε θέµα: Μουσική Παιδεία & Μουσικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Ϊ Ο Σ - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 2 Φ Υ Λ Λ Ο 1 2 ΟΛΘ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μ Α Ϊ Ο Σ - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 2 Φ Υ Λ Λ Ο 1 2 ΟΛΘ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γι α τ ι ς κ υ β ερν ητ ι κ ές προτεραιότητες στο θέμα τ η ς λι μ ε ν ι κ ή ς πολι τ ι κ ή ς μιλάει σε συνέντευξή του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας σελ. 7 σελ. 4-5 σελ. 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 1 ΜΑΪΟΥ 2013 ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 1 ΜΑΪΟΥ 2013 ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 1 ΜΑΪΟΥ 2013 ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ8 Οι ερωδιοί είναι πουλιά που ζουν πάντα στο υγρό στοιχείο. Επιλέγουν λίμνες ή λιμνοθάλασσες και τρέφονται από τους καρπούς τους. Στο Μεσολόγγι έχουμε πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Γουναρίδης Σύνταξη ύλης: Γιώργος Σ. Βλάχος. Copyright Κολλέγιο Βακαλό ΑΕ, 2013

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Γουναρίδης Σύνταξη ύλης: Γιώργος Σ. Βλάχος. Copyright Κολλέγιο Βακαλό ΑΕ, 2013 Περί. τεύχος 16+ Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Γουναρίδης Σύνταξη ύλης: Γιώργος Σ. Βλάχος Επιμέλεια σχεδιασμού: Σοφοκλής Συμεωνίδης Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργούλας, Κωνσταντίνος Γουναρίδης Διαχείριση οπτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 3 1.1 1.2 2 ΑΡΘΡΟ 259 ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Οκτώβριος 2008 Περιεχόμενα Προοίμιο... 3 1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο: (210) 920 1062. Fax: (210) 922 0832. http://cmc.panteion.gr. http://twitter.com/cmc_panteion. Γιάννης Σκαρπέλος ηµήτρης Ντούνας

Τηλέφωνο: (210) 920 1062. Fax: (210) 922 0832. http://cmc.panteion.gr. http://twitter.com/cmc_panteion. Γιάννης Σκαρπέλος ηµήτρης Ντούνας ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Οδηγός Σπουδών 2010-2011 2011 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ιεύθυνση: Τµήµα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού Πάντειο Πανεπιστήµιο Λεωφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ) ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στα δημοτικά σχολεία ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγός Επιμορφωτή Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Μυτιλήνη 2009 1 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Τηλ. Κέντρο Πανεπιστηµίου Αιγαίου Τηλ. 22510-36000 Fax: 22510-36099 Γραµµατεία Τµήµατος Γεωγραφίας Τηλ. 22510-36400

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα Co-funded by the Lifelong Learning Programme of the European Union Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων

Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων Εγχειρίδιο Μαθητών-Γονέων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2.1 Mission Statement 2.2 Ακαδημαϊκός στόχος 3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΒ (ΙΒΟ) 3.1 Αποστολή του οργανισμού ΙΒ

Διαβάστε περισσότερα