ΠΑΣΧΑ Το μαθητικο περιοδικο του Γ/Λ «Αριστοτε λης» Καλα Χριστου γεννα! Καλο Πα σχα!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΣΧΑ 2014. Το μαθητικο περιοδικο του Γ/Λ «Αριστοτε λης» Καλα Χριστου γεννα! Καλο Πα σχα!"

Transcript

1 ΠΑΣΧΑ 2014 Το μαθητικο περιοδικο του Γ/Λ «Αριστοτε λης» Καλο Πα σχα! Καλα Χριστου γεννα!

2 Αγαπητοί γονείς και μαθητές, Διόρθωση/ επιμέλεια κειμένων Ειρήνη Τουρκομανώλη Υπεύθυνος Συντονισμού και Έκδοσης Γεώργιος Τσάκαλης (Γ Λυκείου) γράφουν Όπως υποσχεθήκαμε, ετοιμάσαμε ένα ακόμα τεύχος του μαθητικού μας περιοδικού αφιερωμένο στο Πάσχα. Μπορείτε να διαβάσετε για έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για παραδοσιακές συνταγές αλλά και για τους εορτασμούς στην εκκλησία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του περιοδικού, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι σε κάθε άρθρο θα βρείτε επεξηγήσεις για τους συμβολισμούς της γιορτής, τι σημαίνουν, δηλαδή όλα αυτά που κάνουμε και τόσο μας αρέσουν! Μαρία Κυριαζοπούλου (Β Λυκείου) Μαρία Χατζηπέτρου (Γ Λυκείου) Νάντια Αντωνιάδη (Α Λυκείου) Μην ξεχνάτε ότι το σχολείο παραμένει κλειστό το Μεγάλο Σάββατο. Θα είμαστε πάλι μαζί στις 26 Απριλίου. Εκ μέρους της ομάδας του MAGAζειν και του προσωπικού του σχολείου, σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Ειρήνη Τουρκομανώλη Φωτεινή Τσάκαλη (Α Λυκείου) Υπεύθυνη περιοδικού και σχολείου Αποστόλης Κυριαζοπουλος (Γ Λ) και Νικόλαος Καραντούνης (Γ Γ)

3 Έθιμα Έθιμα του Πάσχα Το Πασχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, όπου γιορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, μετά από την εβδομάδα των Παθών. Τα έθιμα του Πάσχα είναι από τα πιο ωραία έθιμα της Ελλάδας. Τα κόκκινα αυγά που σπάμε το Μεγάλο Σάββατο, το γύρισμα του αρνιού και το γλέντι που διαρκεί μέχρι το απόγευμα, οι λαμπάδες που μεταφέρουν το Άγιο φως από την εκκλησία στο σπίτι και οι Επιτάφιοι στους δρόμους είναι μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα. Υπάρχουν και άλλα έθιμα που δεν είναι τόσο συνηθισμένα, όπως το μυστήριο του Ευχέλαιου, όπου οι γυναίκες παίρνουν λίγο αλεύρι μαζί τους στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία το κάνουν πρόσφορο. Ακόμα πιο άγνωστο είναι το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής, όπου κανείς δε στρώνει το κρεβάτι του πριν την εκκλησία, ώστε να μη στρωθεί κρεβάτι πριν στρωθεί το κρεβάτι του Χριστού. ΡΟΔΟΣ (ΙΑΛΥΣΟΣ).Το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Παλαιότερα, αυτή την ημέρα κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί πίστευαν ότι οτιδήποτε έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να ψήσουν τα κουλουράκια. Την ημέρα αυτή επίσης σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια στριφτά, «τα Λαζαράκια». Έτσι όπως είναι στριφτά, συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο. ΥΔΡΑ Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται κάτι το μοναδικό: Ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου.

4 ΧΙΟΣ Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό βρονταδούσικο έθιμο. Αρχικά, οι κάτοικοι έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Όταν πέρναγε ο χρόνος, αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο ή από μπαρούτι. Το βράδυ της Ανάστασης στην αρχή η ρίψη τους γινόταν από τις σκεπές των εκκλησιών, αλλά, μετά από μερικά ατυχήματα, μεταφέρθηκε στα γύρω χωράφια, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα, για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Πολύς είναι ο κόσμος που επιλέγει να περάσει το Πάσχα στην Χίο για να δει αυτό το μοναδικό θέαμα. Έθιμα ΚΕΡΚΥΡΑ Οι αχθοφόροι της πόλης είχαν ένα ξύλινο βαρέλι στη μέση του πεζοδρομίου. Το στόλιζαν, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι γύρω γύρω, παρακαλούσαν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, προσπαθούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι. ΚΡΗΤΗ Πριν την Ανάσταση, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης φτιάχνουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι, που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας.Την ώρα που ο παπάς λέει το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα και η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς. ΝΑΝΤΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

5 Με λίγα λόγια: Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα Κυριακή των Βαΐων: Κυριακή των Βαΐων ονομάζεται η προηγούμενη Κυριακή της γιορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή «Εβδομάδα των Παθών». Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια. Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Kατά τον εσπερινό της Κυριακής αυτής, τελείται η ακολουθία του Νυμφίου. Την Κυριακή των Βαϊων συνήθως τρώμε ψάρι. Μεγάλη Δευτέρα: H Μεγάλη Δευτέρα είναι η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων, όπου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο. Ιστορικό Μεγάλη Τρίτη: H Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού Eυαγγελίου όπου στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου και γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας αυτής. Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί, να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, αφιερωμένος στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο.

6 Ιστορικό Μεγάλη Τετάρτη: Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τρίτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού. Μεγάλη Πέμπτη: Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Aυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά το Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν να τον συλλάβουν, Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Χριστού. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Tο απόγευμα προς το βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών, όπου διαβάζονται τα Δώδεκα Eυαγγέλια. Περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως την ταφή του Χριστού (σχετικά με τα Άγια Πάθη από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή). Παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο της εκκλησίας. Μεγάλη Παρασκευή: Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο ιερέας κατεβάζει τον Σταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι, ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος, έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου, και το βράδυ παρακολουθούμε τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου. ΣΧΟΛΙΚΗ Μεγάλο Σάββατο: Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς τη Κυριακή του Πάσχα, εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι. Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση. Μαρία Χατζηπέτρου

7 Η Αγία Κασσιανή Κατά τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία ακούγεται η γνωστή παραβολή των δέκα παρθένων. Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να είναι έτοιμοι για να υποδεχθούν, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών, τον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι της ευσεβούς ποιήτριας του Βυζαντίου, Κασσιανής. Η μοναχή Κασσιανή, ή Κασσία, γεννήθηκε περίπου στα 810 μ.χ. και συμμετείχε στην αντίσταση κατά των εικονομάχων. Θεωρείται η πλέον επιφανής γυναίκα μελωδός στο Βυζάντιο. Θρησκευτικό Τμήμα Η Κασσιανή, πριν γίνει μοναχή, ήταν ανάμεσα στις παρθένες ευγενικής καταγωγής που συνάντησε ο Θεόφιλος για να επιλέξει τη μέλλουσα σύζυγό του. «Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα» (από τη γυναίκα πηγάζουν τα κακά) της είπε ο αυτοκράτορας, έχοντας υπόψη του την Εύα. Εκείνη είχε άποψη και την είπε: «αλλ ως εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω» του απάντησε (αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλά) έχοντας στο νου της την Παναγία. Αυτή όμως η πράγματι έξυπνη απάντηση χαρακτηρίστηκε από τον Θεόφιλο ότι περιείχε κάποια αυθάδεια και επιπολαιότητα, οπότε έδωσε το μήλο στην επίσης ωραία αλλά και σεμνή Θεοδώρα. Η Κασσιανή πήρε την απόφαση να αποτραβηχτεί από τον κόσμο και να μονάσει. Έχτισε με δικά της χρήματα ένα μοναστήρι, που πήρε αργότερα το όνομά της, ντύθηκε το μοναχικό σχήμα και αφιερώθηκε στη λατρεία του Χριστού και στην ποίηση.

8 Θρησκευτικό Τμήμα Το Τροπάριο της Κασσιανής Αρχαίο Κείμενο Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει. Οίμοι! λέγουσα, οτι νύξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος ερως της αμαρτίας. Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ, κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει. Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις, ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη. Μετάφραση Φώτη Κόντογλου Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες, σαν ένοιωσε τη θεότητά σου, γίνηκε μυροφόρα και σε άλειψε με μυρουδικά πριν από τον ενταφιασμό σου κι έλεγε οδυρόμενη: Αλλοίμονο σε μένα, γιατί μέσα μου είναι νύχτα κατασκότεινη και δίχως φεγγάρι, η μανία της ασωτείας κι ο έρωτας της αμαρτίας. Δέξου από μένα τις πηγές των δακρύων, εσύ που μεταλλάζεις με τα σύννεφα το νερό της θάλασσας. Λύγισε στ αναστενάγματα της καρδιάς μου, εσύ που έγειρες τον ουρανό και κατέβηκες στη γης. Θα καταφιλήσω τα άχραντα ποδάρια σου, και θα τα σφουγγίσω πάλι με τα πλοκάμια της κεφαλής μου. Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σήν δούλην παρίδης, Ο αμέτρητον έχων το έλεος. αυτά τα ποδάρια, που σαν η Εύα κατά το δειλινό τ άκουσε να περπατάνε, από το φόβο της κρύφτηκε. Των αμαρτιών μου τα πλήθη και των κριμάτων σου την άβυσσο, ποιος μπορεί να τα εξιχνιάση, ψυχοσώστη Σωτήρα μου; Μην καταφρονέσης τη δούλη σου, εσύ που έχεις τ αμέτρητο έλεος. Γεώργιος Τσάκαλης

9 Μόδα Άνοιξης Μόδα Άνοιξης Η φετινή άνοιξη απαιτεί ρομαντική διάθεση, απλές γραμμές και έξυπνες αγορές για να ανανεώσεις σωστά την γκαρνταρόμπα σου. Δε θα χρειαστεί να ξοδέψεις ολόκληρο το μισθό σου για να ντυθείς με στιλ, αρκεί να ξέρεις τι λείπει από τη συλλογή σου. Για φέτος τα 10 κομμάτια-κλειδιά που σου προτείνουμε να αποκτήσεις για να εντυπωσιάσεις είναι: 1. Ένα κοντό δερμάτινο ή υφασμάτινο σακάκι/ μπουφάν 2. Μια καπαρντίνα 3. Μία κομψή και μικρή τσάντα 4. Ένα άνετο, ελαφρύ πουλόβερ 5. Ένα ψηλόμεσο ανοιχτόχρωμο jean 6. Ένα λευκό φόρεμα πουκάμισο (σεμιζιέ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 7. Ένα ρούχο με ρίγες (μπλούζα ή φόρεμα) 8. Ένα ζευγάρι κομψές μπαλαρίνες για όλες τις ώρες 9. Ένα φόρεμα με έντονα σχέδια 10. Ένα καπέλο baseball Πριν φύγεις για τα ψώνια σου, κοίτα πρώτα ποια κομμάτια δεν έχεις και βάλε προτεραιότητα στο ποια θα αγοράσεις.

10 Τα πασχαλινά αυγά Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών, που, σύμφωνα με την παράδοσή μας, βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Γιατί; Γιατί χύθηκε το αίμα του Χριστού στη Σταύρωσή του. Η παράδοση καθορίζει το αυγό ως τέλειο σύμβολο του Αγίου Πάσχα: όπως και η Αγία Τριάδα, έχει τρία πρόσωπα: τον φλοιό, δηλαδή τον Πατέρα, το ασπράδι (τον Υιο) και τον κρόκο (το Άγιο Πνεύμα). Όμως μαζί είναι μία ουσία, ένα αυγό, ένας Θεός! Επίσης, το αυγό συμβολίζει την Ανάσταση, γιατί όπως τα τσουγκρίζουμε, σπάει ο φλοιός (ανοίγει το μνήμα) και ανασταίνεται ο Χριστός. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Τα κόκκινα αυγά Νικόλαος Καραντούνης

11 Τα κάλαντα του Λαζάρου Κάλαντα του Λαζάρου Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου φερε χαρτί και κομπολόι. Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη, γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα. Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου. Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος; Κάτω στους νεκρούς στους πεθαμένους. Το κοφνάκι μου θέλει αυγά κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά. Βάγια, Βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό Και την άλλη Κυριακή τρώνε το παχύ τ αρνί.» Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι, που το στόμα μου πικρό φαρμάκι. Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι, που το στόμα μου, σαν περιβόλι. Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρών τα ψάρια. Bάγια, Bάγια και Bαγιώ, τρώνε ψάρι και κολιό. Και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό τ αρνί. Ό σημερινός τάφος του Αγίου Λαζάρου, στην Βηθανία. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρών τα ψάρια. Αποστόλης Κυριαζόπουλος

12 Λαζαράκια Υλικά 250 γρ. αλεύρι σκληρό 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ. 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη 1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο Κανέλα στη μύτη του κουταλιού 1 πρέζα γαρίφαλο Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη Μερικά ολόκληρα γαριφαλάκια Προετοιμασία Συνταγές Της Γιαγιάς 1) Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με το 1/4 χλιαρό νερό. Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα. 2) Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησέ το σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει λεπτά. 3) Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο 4) Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρίφαλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε. 5) Στη συνέχεια πρόσθεσε τη μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ρύθμισε προσθέτοντας αλεύρι ή νερό όσο χρειάζεται. 6) Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντάς τη για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει. 7) Αφού φουσκώσει, μοίρασέ τη σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό. 8)Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια. 9)Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαριφαλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια. 10)Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30' λεπτά. 11)Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου.

13 Συνταγές Της Γιαγιάς Κοκορέτσι Υλικά Τρεις συκωταριές με τα γλυκάδια τους 4-5 κιλά έντερα 2-3 μπόλιες Αλατοπίπερο Προετοιμασία 1) Τεμαχίζουμε τις συκωταριές σε ένα μεγάλο μπολ, σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μεσαίας λεμονόκουπας.την αλατοπιπερώνουμε καλά και την αφήνουμε για 2-3 ώρες. 2) Παράλληλα πλένουμε τα έντερα βάζοντάς τα κάτω από άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν καλά. Προσοχή δεν τα γυρίζουμε.στη συνέχεια παίρνουμε μία σούβλα τετράγωνη (για να μη γλιστράει το γέμισμά μας) κατά προτίμηση ανοξείδωτη. 3) Την πλένουμε καλά με νερό και λεμόνι. 4) Αρχίζουμε να περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς φροντίζοντας να εναλλάσσονται τα υλικά μας. Βάζουμε για παράδειγμα πρώτα το συκώτι ύστερα το πνευμόνι, μετά την καρδιά και στη συνέχεια το γλυκάδι. 5) Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τη σπλήνα καλό είναι να την πετάμε. Άλλωστε οι κτηνίατροι απαγορεύουν πλέον στα σφαγεία να συμπεριλαμβάνουν τη σπλήνα στις συκωταριές που αγοράζουμε, τηρώντας πιστά οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 6) Όταν ολοκληρώσουμε το γέμισμα της σούβλας με τα παραπάνω υλικά, τυλίγουμε τη σούβλα με τις μπόλιες. 7) Οι μπόλιες βοηθούν αφενός να τυλιχθούν καλύτερα στη συνέχεια τα έντερα και αφετέρου κατά το ψήσιμο να διαχέεται το λίπος της στο κοκορέτσι, ώστε να μην ξεραίνεται. Αφού τυλίξουμε τις μπόλιες αρχίζουμε το τύλιγμα των εντέρων ως εξής: 8) Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας έναν κόμπο στη μία πλευρά της σούβλας. 9) Στη συνέχεια απλώνουμε το έντερο προς την αντίθετη πλευρά της σούβλας και επιστρέφουμε στην αρχική. 10) Αυτή τη διαδρομή την επαναλαμβάνουμε για 4-5 φορές. 11) Έπειτα γυρίζουμε το έντερο και τυλίγουμε περιμετρικά το κοκορέτσι, μέχρι να καλυφθεί κατά μήκος του όλο το εσωτερικό. Πως το ψήνουμε Το κοκορέτσι, σε αντίθεση με το αρνί σούβλας, το βάζουμε να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά.φροντίζουμε η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα.το ψήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχει βγάλει όλα τα υγρά του. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

14 Έχετε παρατηρήσεις ή προτάσεις για το περιοδικό; Στείλετε τα στο : aristotelis@hcgm.org Παρακαλείστε να βάλετε "MAGAζειν" στη γραμμή του θέματος.