Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων»"

Transcript

1 Άρης Καραχάλιος : Δήμαρχος Φαρσάλων Θελούρα Ηλέκτρα : Ειδική Συνεργάτιδα Πολιτικός Μηχανικός Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» Αθήνα, 21 / 04 / 2015

2 Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας Έχει συνολική έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα Ο πληθυσμός της περιοχής είναι κάτοικοι. Η πεδιάδα του Δήμου διαρρέεται από τους ποταμούς Ενιπέα και Απιδανό. Ο χαρακτήρας του Δήμου είναι αγροτικός.

3 Συμμετοχή του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων Ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων στις 24/06/2013, σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες. Ο στόχος που θέτει το Σχέδιο Δράσης είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), από τις δραστηριότητες εντός των ορίων του Δήμου, κατά 20% έως το 2020 από τα επίπεδα του έτους αναφοράς 2011.

4 Πρώτη συνεργασία Δήμου Φαρσάλων με το Τ.Ε.Ε. Το έργο «Adding to SEAP more participants, more content across Europe SEAP-PLUS» (SEAP-PLUS) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Στο πλαίσιο του έργου, το ΤΕΕ έγινε «Εθνικός Συντονιστής» του Συμφώνου (Covenant National Coordinator) υποστήριξε 13 Δήμους της Ελλάδας: Παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στους Δήμους για την εκπόνηση Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Πραγματοποιώντας επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας και τεχνικές τηλεδιασκέψεις. Συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και χρηστών και στη διαμόρφωση ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Ο Δήμος Φαρσάλων ήταν ένας από τους 13 δήμους στην Ελλάδα που υποστηρίχθηκε και επωφελήθηκε από το έργο SEAP-PLUS.

5 Επίτευξη στόχων ΣΔΑΕ Σχεδιασμός, υλοποίηση και λειτουργία των κατάλληλων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που θα υποστηρίξουν, τα ήδη εκτελεσμένα έργα και θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών του CO2 μέχρι το Υπογραφή Συμφώνου Δημάρχων Υφιστάμενη Κατανάλωση Ενέργειας Παρεμβάσεις Ολοκλήρωση Προγράμματος 2020 Μείωση κατανάλωσης Νέα κατανάλωση Εξισορρόπηση εκπομπών Εξισορρόπηση Κατανάλωσης Ενέργειας Μείωση Εκπομπών CO2

6 Βασική απογραφή εκπομπών CO2 Δήμου Φαρσάλων Ιδιωτικά οχήματα (βενζίνη) 14.4% Οικιακός τομέας (ξύλο) 4.8% Δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις (η/ε) 1.5% Δημοτικός φωτισμός (η/ε) 1.0% Δημοτικά οχήματα (βενζίνη) 0.0% Αγροτικός τομέας (πετρέλαιο) 15.4% Οικιακός τομέας (η/ε) 16.3% Τριτογενής τομέας (η/ε) 11.9% Ιδιωτικά οχήματα (πετρέλαιο) 7.6% Δημοτικά οχήματα (πετρέλαιο) 0.2% Τριτογενής τομέας (πετρέλαιο) 0.6% Οικιακός τομέας (πετρέλαιο) 14.2% Δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις (πετρέλαιο) 0.5% Αγροτικός τομέας (η/ε) 11.7%

7 Ποσοστό μείωσης εκπομπών CO2 στις δημοτικές δραστηριότητες Ποσοστό μείωσης εκπομπών CO2 σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου 80% 70% 76% 60% 50% 54% 60% 40% 50% 40% 30% 30% 20% 25% Σειρά1 20% 10% 0% 8% 15% 1% Σειρά1 10% 0% 3% 5% 0% 3% 8% 2%

8 Κατηγορίες Παρεμβάσεων στον Δημοτικό Τομέα Ολιστική προσέγγιση Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ). Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πράσινες Μεταφορές. Διαχείριση Απορριμμάτων. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων. Βιοκλιματικές Αναπλάσεις.

9 Υλοποίηση πρότυπων έργων εξοικονόμησης ενέργειας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι σχολικές μονάδες, ,00 => ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Πράσινο φυτεμένο δώμα σε σχολική μονάδα, ,00 => ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Πρότυπη Πράσινη Αγροτική Κοινότητα, μηδενικών εκπομπών CO2, ,44 => ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Εκπόνηση μελετών για τη μετατροπή του Δημαρχείου και του Πολιτιστικού Κέντρου σε κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης => ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Ενεργειακή αναβάθμιση Α - Β Παιδικού Σταθμού Φαρσάλων & Κλειστού Γυμναστηρίου, ,00 => ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

10 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι σχολικές μονάδες (1/4) Παρεμβάσεις : Τοποθετηθήκαν νέα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με θερμοδιακοπή και διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα. Αναβαθμίστηκε το σύστημα θέρμανσης με εγκατάσταση νέου λέβητα - καυστήρα & συστημάτων αντιστάθμισης. Τοποθετηθήκαν νέα φωτιστικά σώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εγκαταστάθηκαν συστήματα αυτοματισμού Dimming και ελέγχου παρουσίας.

11 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι σχολικές μονάδες (2/4) Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ » του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ΥΠΕΚΑ, συνολικού προϋπολογισμού ,61.

12 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι σχολικές μονάδες (3/4) Τα οφέλη από την υλοποίηση των Ενεργειακών Επεμβάσεων είναι : Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών των κτηρίων και το σημαντικά μειωμένο οικονομικό κόστος στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας. Μείωση κόστους λειτουργίας καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του κτηρίου. Εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

13 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι σχολικές μονάδες (4/4) Έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για τα κτήρια μετά τις παρεμβάσεις Δράσεις δημοσιότητας ευαισθητοποίησης για τους μαθητές & τους εκπαιδευτικούς Διοργάνωση καλλιτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο «Η Ενέργεια, Εμείς και το Περιβάλλον». Συμμετοχή των μαθητών Δημοτικού & Γυμνασίου του Δήμου. Δημιουργία προωθητικού φυλλαδίου. Διοργάνωση δύο ειδικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των δράσεων και τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

14 Στόχοι της εφαρμογής πράσινου δώματος στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο του Δήμου Φαρσάλων είναι: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κατά 30%. Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής Καταπολέμηση της αστικής θερμικής νησίδας και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μείωση των εκπομπών CO2 & των αέριων ρύπων. Μείωση της ηχορύπανσης. Προστασία της μόνωσης από τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επιστροφή χλωρίδας και πανίδας στη πόλη (δημιουργία φυσικών οικοσυστημάτων). Αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Αύξηση αστικού πρασίνου. Δημιουργία πρότυπων κατασκευών φυτεμένων δωμάτων ως πιλοτική εφαρμογή για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

15 Χρηματοδότηση πράσινου φυτεμένου δώματος : Το έργο θα υλοποιούνταν στα πλαίσια του προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια» - ΚΑΠΕ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) επιχορηγούσε με 15 εκατομμύρια ευρώ φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου για την δημιουργία πράσινων δωμάτων στις ταράτσες σχολείων και άλλων κτιρίων του δημοσίου. Δεν υλοποιήθηκε την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ

16 Όραμα Έργου (1/5) Πρότυπη Κοινότητα μηδενικών εκπομπών C02 Πρότυπη Αγροτική Κοινότητα Μ. ΕΥΥΔΡΙΟΥ:

17 Παρεμβάσεις για την Πρότυπη «Πράσινη Αγροτική Κοινότητα» 2/5 Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού κελύφους, 175 κατοικιών και 3 δημοτικών κτηρίων, (αλλαγή κουφωμάτων και εγκατάσταση θερμοπρόσοψης). Εγκατάσταση Ηλιακών Θερμοσιφώνων τριπλής ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες. Εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων για το δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Δημιουργία υποδομής ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και αντικατάσταση του δημοτικού στόλου οχημάτων με ηλεκτροκίνητα.

18 Παρεμβάσεις για την «Πρότυπη Πράσινη Αγροτική Κοινότητα» 3/5 Εξοικονόμηση Ενέργειας στις Δημοτικές Γεωτρήσεις με την εγκατάσταση διατάξεων inverter. Εγκατάσταση Αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτήρια (κατοικιών και δημοτικών κτηρίων). Εγκατάσταση κάδων κομποστοποίησης σε κατοικίες.

19 Προϋπολογισμός & Χρονοδιάγραμμα Έργου 4/5 Προϋπολογισμός του έργου: ,44 Ευρώ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΣΠΑ , ΕΝΏ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ & ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΠΕ.

20 Αναμενόμενα αποτελέσματα του Έργου 5/5 Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας με την συμβολή μιας ιδιωτικής επένδυσης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, συνολικής ισχύος 9,99 ΜW. Επίσης, στην περιοχή θα κατασκευαστεί μέσω του προγράμματος Jessica εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός νέου διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος.

21 Εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία πρότυπων δημόσιων κτηρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης Η μελέτη εκπονήθηκε για το Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις: Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με αλλαγή κουφωμάτων και εγκατάσταση θερμοπρόσοψης. Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Εγκατάσταση φωτοβολταικών στις οροφές. Κατασκευή φυτεμένου δώματος. Κόστος κατασκευής : ,00 ευρώ Χρηματοδότηση μελετών : Τεχνική Βοήθεια Μ.Ο.Δ. Χρηματοδότηση έργου : αναζήτηση πόρων

22 Ενεργειακή αναβάθμιση Α & Β Παιδικού Σταθμού Φαρσάλων, Κλειστού Γυμναστηρίου Περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των παραπάνω τριών δημοτικών κτηρίων. Χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ Υ.Π.Ε.Κ.Α. Κόστος ενεργειακής αναβάθμισης : ,00. Η δημοπρασία για την κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 & η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο τον Ιανουάριο του Το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη.

23 Step sport Το πρόγραμμα STEP-2-SPORT χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη (Intelligent Energy Europe - IEE). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 χώρες :Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Από την Ελλάδα οι επιλέξιμες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι : το Κλειστό Γυμναστήριο Ελευσίνας, το Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης και το Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων. Το έργο θα προωθήσει τη σταδιακή ανακαίνιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, με στόχο τη σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Δράσεις Ενεργειακές επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης και υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση των πιλοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Δημιουργία «Οδικού χάρτη» για αθλητικές εγκαταστάσεις σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ε.Ε. Δημιουργία Σχεδίου Επαναληψιμότητας που θα περιλαμβάνει δράσεις και εργαλεία για την υποστήριξη των διαχειριστών ή και ιδιοκτητών αθλητικών εγκαταστάσεων στη λήψη αποφάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.

24 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (1/7) : Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού

25 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (2/7) : Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού

26 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (3/7): Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού

27 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (4/7): Ανάπλαση αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης

28 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (5/7): Περιβαλλοντική αναβάθμιση της βόρειας εισόδου της Πόλης των Φαρσάλων

29 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (6/7): Αστικές αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων

30 Αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού (7/7): Αστικές αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων

31 Έργα βιοκλιματικών παρεμβάσεων Ανάπλαση αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης, ,00. Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού, ,00. Αστικές αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων, ,00. Περιβαλλοντική αναβάθμιση της βόρειας εισόδου της Πόλης των Φαρσάλων, ,00. Ανάπλαση περιοχής Αγίου Νικολάου, ,00. Συνολικός προϋπολογισμός των εκτελεσμένων έργων : ,00.

32 Μελέτες βιοκλιματικών παρεμβάσεων (1/2) Η Τ.Υ.Δ.Φ. είχε συντάξει το χρονικό διάστημα μελέτες και τις είχε αποστείλει για ένταξη στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ & Εσωτερικών. Οι μελέτες κατά την εφαρμογή τους προέβλεπαν : τη χρήση ψυχρών υλικών την αύξηση των χώρων πρασίνου τη χρήση βιοκλιματικών τεχνολογικών εφαρμογών όπως γεωεναλλάκτες αέρα Άμεσος στόχος των μελετών : η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και η μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων.

33 Μελέτες βιοκλιματικών παρεμβάσεων (2/2) «Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων ΙΙ», ,00. Εντάχθηκε για χρηματοδότηση σε Ε.Π. της Ε.Ε.Τ.Α.Α., δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και τον Μάρτιο του 2015, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακάλεσε την Απόφαση Ένταξης. «Βιοκλιματική αναβάθμιση ανοικτών υπαίθριων χώρων του Δήμου Φαρσάλων», ,00. Η μελέτη συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και στάλθηκε για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα του Κ.Α.Π.Ε., αξιολογήθηκε θετικά αλλά δεν επαρκούσαν οι πόροι του προγράμματος για να υλοποιηθεί.

34 Συμμετοχή του Δήμου στον Ευρωπαϊκό θεσμό των «Ενεργειακών Ημερών» Διοργάνωση καλλιτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο "Ζωγραφίζω τι κάνουμε στην πόλη μας για να καθαρίσουμε τον ουρανό της». Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Οι νικητές βραβεύθηκαν στην Αθήνα σε ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ.

35 Μayor s Adapt : Υπογραφή συμφώνου σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στις

36 Συνεχής συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα & εκδηλώσεις SEAP PLUS Mayors in action Σύμφωνο των Δημάρχων Mayors Adapt Σύμφωνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής Smart Service RES Διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων Let s do it 2014 & 2015 Διαρκής συμμετοχή σε ημερίδες που διοργανώνουν το ΚΑΠΕ ή φορείς του Δημοσίου, όπως «Ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», «Αειφόρες Κοινότητες στην Ν.Α. Ευρώπη».

37 Στόχοι του Δήμου για το Επίτευξη στόχων του Σ.Δ.Α.Ε. Αναζήτηση νέων εργαλείων χρηματοδότησης για μελέτες και έργα. Υλοποίηση των έργων Πράσινο Φυτεμένο Δώμα & Πράσινο Χωριό. Ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής στο πλαίσιο της Ισόρροπης Ανάπτυξης. Οφέλη τοπικά στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τολμά και ενσωματώνει την Καινοτομία. Συμμετέχει ενεργά σε ένα νέο Πρότυπο Ανάπτυξης που σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολίτη και τις Μελλοντικές Γενιές.

38 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...3 2. Περιγραφή Δήμου...5 3. Κλιματικά Δεδομένα..6 4. Οργανωτική Δομή του Δήμου..9 5. Σκοπός..11 ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ...16

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ EIΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ Ίος Κυκλάδων: τηλ-fax: 22860 92254, e-mail:info@aegean-energy.gr, www.aegean-energy.gr / Γραφείο Αθήνας: τηλ. 210 8848055 ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ ο δ ε λ τ ι ο - o k t ω β ρ ι ο σ 2 0 0 9 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017 Municipality of Hersonisos, Greece Having been assessed accurately, Municipality of Hersonisos was awarded the European Energy Award on May 2013 in recognition of its communal energy policies of sustainability

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ Μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση Υπάρχουσα κατάσταση Μηδενική

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013.

Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013. Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013. Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής 1) Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δομών & Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το. Δήμο Τανάγρας

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το. Δήμο Τανάγρας Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το Δήμο Τανάγρας Project Manager ΣΔΑΕ ΣΔΑΕ Λέτη Μαρίνα Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου Πτυχιούχος : 1) Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2) Τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο και στόχοι του έργου Περιοχή εφαρμογής Μεθοδολογία Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» Μαρία Ζαρκαδούλα Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος & Μεταφορών, Υπεύθυνη του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΤΑΚ) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 4 2 Παρουσίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης... 6 2.1 Γενική περιγραφή... 6 2.2 Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας 1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας Sustainable Energy Action Plan (SEAP) Μάρτιος 2014 Έχει εγκριθεί με την 84/2014 απόφαση ΔΣ 2 Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ 2012 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Περιεχόμενα 1. Σύνοψη... 4 2. Εισαγωγή... 6 ΜΕΡΟΣ Α : ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 10 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 1 ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΜΒΟΛΗ... 3 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ... 4 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ)

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Π.Ε. 3 Περιφερειακά και Μακρο Περιφερειακό / Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στο Πρόγραμμα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στο Πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Σύνοψη... 7. Κεφάλαιο 1 Το προφίλ του Δήμου Ρεθύμνης...11. 1.1 Περιγραφή Δήμου...11. 1.2 Κλιματικά δεδομένα περιοχής Δήμου Ρεθύμνης...

Εισαγωγή Σύνοψη... 7. Κεφάλαιο 1 Το προφίλ του Δήμου Ρεθύμνης...11. 1.1 Περιγραφή Δήμου...11. 1.2 Κλιματικά δεδομένα περιοχής Δήμου Ρεθύμνης... Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Σύνοψη... 7 ΜΕΡΟΣ Α: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Το προφίλ του Δήμου Ρεθύμνης...11 1.1 Περιγραφή Δήμου...11 1.2 Κλιματικά δεδομένα περιοχής Δήμου Ρεθύμνης...13 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια Δήμου Τανάγρας

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια Δήμου Τανάγρας Σχηματάρι, 2014 Στις 5 Μαρτίου 2013, ο Δήμαρχος Ευάγγελος Γεωργίου, ύστερα από εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου,υπέγραψε το έντυπο προσχώρησης του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων»(Covenant of Mayors).

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Β Ο Λ Ο Υ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΑΜΑ & ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑ & ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΡΑΣΗΣ ΣΥΠΕΡΑΣΜΑΤΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Μετη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερίδα ManagEnergy Έξυπνη Χρηματοδότηση και Τεχνική Υποστήριξη για Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας στην Ελλάδα ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων» Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 4 2. Ο Δήμος Θέρμης... 6 2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ. στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συµφώνου των ηµάρχων»

ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ. στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συµφώνου των ηµάρχων» ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ Σχέδιο ράσης Εξοικονόµησης Ενέργειας και Ενεργειακών Επιθεωρήσεων των ηµοτικών κτιρίων του ήµου Θέρµης/ ηµοτική Ενότητα Θέρµης, στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1. Γενικά Τελευταία η Ελληνική νομοθεσία έχει εμπλουτισθεί με σημαντικές διατάξεις που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Εφαρμογή Πιλοτικών Δράσεων 1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. 2. Εξωραϊσμός της δυτικής όχθης του Πεδιαίου ποταμού ο οποίος διασχίζει τη Λακατάμια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Β. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Β. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Β. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» Δ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ε. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Ταχ. Δ/νση : Αερ. Παπαναστασίου 34 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ WP4 CoM Sustainable Action Plan Definition Task 4.1 Realisation of the SEAP and their formal acceptance by the Municipalities Mayors Sustainable Energy

Διαβάστε περισσότερα