Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "http://www.eu-water.eu"

Transcript

1 6ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία

2 Ελληνική πιλοτική δράση στο πλαίσιο του έργου EU.WATER: Εφαρμογή ενός Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (DSS) Η Ελληνική πιλοτική δράση στο έργο EU.WATER αφορούσε την εφαρμογή ενός Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (DSS) για τη χρήση του νερού στη γεωργία και τη φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα του προγραμματισμού της γεωργικής παραγωγής. Το DSS είναι ένα σύστημα υπολογιστή που περιλαμβάνει μοντέλα και μια σειρά από σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο προγραμματισμού το οποίο επιτρέπει στις Περιφερειακές Αρχές, στους γεωπόνους και στους παραγωγούς να σχεδιάζουν βιώσιμες γεωργικές πολιτικές. Η εφαρμογή του DSS βελτιστοποιεί το σχέδιο καλλιεργειών της πιλοτικής περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο) καθώς και περιβαλλοντικές παραμέτρους (μείωση των νιτρικών, μείωση κατανάλωσης νερού κτλ). Το DSS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση διαφόρων σεναρίων και πολιτικών που οφείλονται σε αλλαγές σε διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους (πχ διαφορετικά επίπεδα λιπασμάτων ή κατανάλωσης νερού ανά καλλιέργεια). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να έχουμε εναλλακτικά σχέδια καλλιεργειών στην γεωργική παραγωγή, καθώς και το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο διαφορετικών πολιτικών. Το DSS έχει ήδη αναπτυχθεί και εφαρμόζεται στην υδρολογική λεκάνη της Σαριγκιόλ του πρώην νομού Κοζάνης. Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της εφαρμογής, το DSS παρέχει υποστήριξη στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με το σχεδιασμό της γεωργικής παραγωγής και την ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού και της λίπανσης. Το DSS προτείνει εναλλακτικά σχέδια γεωργικής παραγωγής στην περιοχή της Σαριγκιόλ που επιτυγχάνουν μεγαλύτερο συνολικό ακαθάριστο κέρδος, και μικρότερη χρήση αρδευτικού νερού και νιτρικών. Το σύστημα DSS είναι ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα πιο σημαντικά ζητήματα αποδείχθηκαν ότι είναι η σαφής κατανόηση και η βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και η βελτίωση της άρδευσης και της αποτελεσματικότητας λίπανσης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και περιοχής. Σε σχέση με τη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου σε περιφερειακό επίπεδο πραγματοποιήθηκε μελέτη για την καταγραφή των γεωτρήσεων στην περιοχή της υδρολογικής λεκάνης της Σαριγκιόλ και για την παρακολούθηση της ροής των υδάτων. Επίσης πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός για τη συνέχιση της μελέτης σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε η Περιφερειακή Αρχή να αποκτήσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση υδατικού ισοζυγίου σε περιφερειακό επίπεδο.

3 Συμμετοχές σε συναντήσεις και συνέδρια 2η συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Εφαρμογής & εκπαιδευτικοί κύκλοι σεμιναρίων Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε στην Κοζάνη, στα πλαίσια του έργου EU.WATER, τη 2η συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Εφαρμογής, καθώς και δύο εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων απευθυνόμενους στους ενδιαφερόμενος γεωπόνους και παραγωγούς της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν 60 άτομα, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, σωματείων, συνεταιρισμών, ενώσεων, υπάλληλοι σχετικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, εκπρόσωποι εταιριών, γεωπόνοι, γεωλόγοι και αγρότες. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των φορέων για το έργο EU.WATER και η σημασία του για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η παρουσίαση των περιβαλλοντολογικών πιέσεων στους υδατικούς πόρους της λεκάνης Σαριγκιόλ, η οποία αποτελεί την πιλοτική Ελληνική περιοχή μελέτης, η προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων στη γεωργία και η παρουσίαση της πιλοτικής δράσης για την περιοχή με την ανάπτυξη του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS). Στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων ήταν η αναλυτικότερη παρουσίαση των βοηθητικών εργαλείων του έργου για την προστασία των υδατικών πόρων: χάρτες τρωτότητας, σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων, στρατηγική, δράσεις, νέες τεχνολογίες και μέθοδοι για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και διαχείρισης των εισροών στη γεωργία. Στο τέλος των δύο σεμιναρίων οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν πως η πρόσβαση στα εργαλεία του έργου είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους και γίνεται δυνατή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του έργου Επίσης μοιράστηκε εκπαιδευτικό υλικό, απευθυνόμενο στους γεωπόνους και παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας.

4 Τελικό συνέδριο του έργου EU.WATER, Βουδαπέστη, Απριλίου 2012 Στις 23 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη, το 7ο Επιστημονικό και Τεχνικό Φόρουμ του έργου. Την επόμενη μέρα, στις 24 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου EU.WATER στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ( 3η συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Εφαρμογής Στις 30 Απριλίου 2012 διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η 3η συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Εφαρμογής. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των διαφόρων διοικητικών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υδάτων, καθώς και υπεύθυνοι συντονιστές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται από την Περιφέρεια. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα αποτελέσματα του έργου EU.WATER, τις δυνατότητες και τους τρόπους κεφαλαιοποίησής τους καθώς και τις πιθανότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών και των σχεδίων εφαρμογής που δημιουργήθηκαν μέσω του EU.WATER.

5 Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) με τον Καλλικράτη αναδιαρθρώθηκε, δυνάμωσε και αποτελείται από μόνιμο προσωπικό, όπως διοικητικό, μηχανικούς, γεωλόγους, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους, περιφερειακής ανάπτυξης, χημικούς, δημοσιογράφους, τεχνικούς, κτλ. Η ΠΔΜ είναι οργανωμένη σε διάφορες Διευθύνσεις, μια εκ των οποίων είναι η Διεύθυνση Υδάτων που ασχολείται με θέματα διαχείρισης των υδάτων, με τον περιφερειακό σχεδιασμό και την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων σε περιοχές λεκανών απορροής ποταμών στην περιοχή. Η ΠΔΜ θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό για την εκτέλεση του έργου. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ιδρύθηκε το 1925 και είναι το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 12 χρόνια, το Α.Π.Θ. έχει υλοποιήσει προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου και εξωτερικοί συνεργάτες. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων, το Α.Π.Θ. έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σχολή Γεωπονίας ιδρύθηκε το 1928 και στεγάζεται στην πανεπιστημιούπολη, στο κέντρο της πόλης. Ορισμένα εργαστήρια και εγκαταστάσεις βρίσκονται στο αγρόκτημα της Σχολής. Η Σχολή Γεωπονίας έχει 7 τμήματα και προσφέρει 8 μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Ο Τομέας Αγροτικής Οικονομίας είναι ένας από τους επτά Τομείς της Σχολής. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Ζ.Ε.Π Κοζάνη, Ελλάδα Στοιχεία επαφής: Κος Βασίλης Γκούτζιος vgkoutzios@mou.gr Τηλ.: Fax: Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Σχολή Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη , Ελλάδα Στοιχεία επαφής: Καθ. Βασίλης Μάνος manosb@agro.auth.gr Τηλ.: Fax: