Σχεδίαση από εκπαιδευτικούς προσθετικών περιβαλλόντων που αποτρέπουν μια αδυναμία να μετατραπεί σε αναπηρία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδίαση από εκπαιδευτικούς προσθετικών περιβαλλόντων που αποτρέπουν μια αδυναμία να μετατραπεί σε αναπηρία"

Transcript

1 Σχεδίαση από εκπαιδευτικούς προσθετικών περιβαλλόντων που αποτρέπουν μια αδυναμία να μετατραπεί σε αναπηρία Τάσος Λαδιάς Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19

2 Θα παρουσιαστούν τα λογισμικά: ΕυΔομή

3 Θα παρουσιαστούν τα λογισμικά: και ΥπερΔομή

4 Θα παρουσιαστούν τα λογισμικά: ΕυΔομή και ΥπερΔομή που είναι παραγωγή του του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

5 Τα ΕυΔομή και ΥπερΔομή Είναι εργαλεία παραγωγικότητας που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που ασχολούνται με μαθητές που έχουν σοβαρό αυτισμό και νοητική καθυστέρηση

6 Τα ΕυΔομή και ΥπερΔομή και γι αυτό έχουν σχεδιαστεί να είναι εύκολα στη χρήση χωρίς να απαιτούν από τον εκπαιδευτικό που τα χειρίζεται, να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στο χειρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών

7 Τα ΕυΔομή και ΥπερΔομή ως εργαλεία παραγωγικότητας πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες των εκπαιδευτικών να παράγουν εκπαιδευτικό υλικό για να το αξιοποιήσουν σε εκπαιδευτικά σενάρια που θα αναπτύξουν μόνοι τους.

8 Τα ΕυΔομή και ΥπερΔομή Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος έχει ως κύριο σκοπό την κατάκτηση δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης

9 Τα ΕυΔομή και ΥπερΔομή προσομοιάζουν στον ψηφιακό χώρο διαδικασίες γνώριμες στους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής που παράγουν το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν στην τάξη τους.

10 Στις ειδικές ανάγκες η αναγνώριση των αναγκών πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία «προσθετικού περιβάλλοντος» που να ευνοεί την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση.

11 Με τον όρο «προσθετικό περιβάλλον» εννοούμε τις συνθήκες προσαρμογής του περιβάλλοντος που αποτρέπουν μια αδυναμία να μετατρέπεται σε αναπηρία.

12 Για τις δυσκολίες της επικοινωνίας έχουν αναπτυχθεί Συστήματα Οπτικής Επικοινωνίας όπως το PECS.

13 Σε ένα υβριδικό PECS (απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό που δεν έχουν σοβαρή νοητική καθυστέρηση) οι φωτογραφίες του κλασικού PECS έχουν αντικατασταθεί με τα πιο αφηρημένα εικονίδια του MΑΚΑΤΟΝ.

14 για να φτιάξει ένας εκπαιδευτικός ένα ντοσιέ επικοινωνίας με οπτικό υλικό τύπου PECS θα πρέπει να φτιάξει ~300 εικονίδια.

15 Αυτή ήταν η ανάγκη για την ανάπτυξη του λογισμικού της ΕυΔομής.

16 Επιχειρώντας να καλύψει αυτή την ανάγκη υποβλήθηκε το 2006 η πρόταση «Ευδομή»

17 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα όπου οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δημιουργούν το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

18 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τροποποιήσουν και να αναδιοργανώνουν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό και να προσθέσουν επιπλέον περιεχόμενο

19 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες αφενός κάθε κατηγορίας ΑμεΑ (π.χ. φωτογραφία για νοητική καθυστέρηση, σύμβολο για αυτισμό, νόημα για κωφούς, προφορική λέξη για τυφλούς) και αφετέρου με το επίπεδο δυσκολίας / εξατομίκευσης για τον κάθε μαθητή.

20 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα παρέχοντας στο χρήστη εκπαιδευτικό δυνατότητες για την οργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων αναλόγων των διαφορετικών επιπέδων οικοδόμησης της γνώσης.

21 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα Συμβατά με άλλα λογισμικά έτσι ώστε να μπορεί να ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί τους πόρους από πολλά και διαφορετικά λογισμικά.

22 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα Συμβατά με άλλα λογισμικά Εύχρηστα και απλά στη χρήση ώστε να πετυχαίνουν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από τους χρήστες (που γενικά είναι επιφυλακτικοί με τις νέες τεχνολογίες) με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα λόγω υψηλού βαθμού διάχυσης.

23 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα Συμβατά με άλλα λογισμικά Εύχρηστα και απλά στη χρήση Αποκεντρωμένα, με φιλοσοφία ανάπτυξης ενός δικτύου μικρών εξειδικευμένων εφαρμογών που αντλούν το περιεχόμενό τους από αποκεντρωμένες τοπικές πολυμεσικές βάσεις δεδομένων.

24 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα Συμβατά με άλλα λογισμικά Εύχρηστα και απλά στη χρήση Αποκεντρωμένα Δυναμικά, παράγοντας σε πραγματικό χρόνο νέα οργανωτικά συστήματα από το υπάρχον περιεχόμενο.

25 Οι προδιαγραφές των λογισμικών ΕυΔομή ΥπερΔομή Ανοιχτά περιβάλλοντα Επεκτάσιμα περιβάλλοντα Προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες Ευέλικτα Συμβατά με άλλα λογισμικά Εύχρηστα και απλά στη χρήση Αποκεντρωμένα Δυναμικά Υπερμεσικά και διαδραστικά π.χ. παραγωγή κοινωνικών υπεραφηγήσεων.

26 Τα δύο τμήματα του λογισμικού LT125_dp (ΕυΔομή)

27 Τα τρία περιβάλλοντα εργασίας το περιβάλλον του εκπαιδευτικού το περιβάλλον του μαθητή το περιβάλλον της εκτύπωσης

28 Το περιβάλλον του εκπαιδευτικού

29 Το περιβάλλον του εκπαιδευτικού

30 Το περιβάλλον του εκπαιδευτικού

31 Το περιβάλλον του μαθητή

32 Το περιβάλλον της εκτύπωσης

33 Η σχεδίαση του interface (1) λιτό και απέριττο ώστε να μη διασπά την προσοχή των παιδιών με αυτισμό

34 Η σχεδίαση του interface (2) Λειτουργικό και για παιδιά με ήπια προβλήματα στη λεπτή κινητικότητα (οθόνες αφής)

35 Η σχεδίαση του interface (3) προβλήματα στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία (επικοινωνία μέσω ανάκλασης)

36 Η σχεδίαση του interface (4) οπτική επικοινωνία (Σε κάποια ερώτηση μπορεί να ξέρω την απάντηση αλλά να μην «πιάνω» τι με ρωτάνε ή αν με ρωτάνε)

37 Η σχεδίαση του interface (4) Εύκολη πλοήγηση («που είμαι τώρα;»)

38 παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών (ανάλυση έργου) α) Οργανώνω το υλικό μου Παίρνω μαχαίρι και κουτάλι Παίρνω αλάτι και λάδι Παίρνω πιάτα Παίρνω ντομάτα και αγγούρι β) πλένω τα λαχανικά Πλένω την ντομάτα Πλένω το αγγούρι γ) κόβω τα λαχανικά Κόβω την ντομάτα Βάζω σε πιάτο Καθαρίζω το αγγούρι Κόβω το αγγούρι Βάζω σε πιάτο δ) βάζω καρυκεύματα Βάζω αλάτι Βάζω 1 κουταλιά λάδι ε) τρώω σαλάτα Τρώω σαλάτα Πλένω πιάτο

39 παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών (ανάλυση έργου) α) Οργανώνω το υλικό μου Παίρνω μαχαίρι και κουτάλι Παίρνω αλάτι και λάδι Παίρνω πιάτα Παίρνω ντομάτα και αγγούρι β) πλένω τα λαχανικά Πλένω την ντομάτα Πλένω το αγγούρι γ) κόβω τα λαχανικά Κόβω την ντομάτα Βάζω σε πιάτο Καθαρίζω το αγγούρι Κόβω το αγγούρι Βάζω σε πιάτο δ) βάζω καρυκεύματα Βάζω αλάτι Βάζω 1 κουταλιά λάδι ε) τρώω σαλάτα Τρώω σαλάτα Πλένω πιάτο

40 παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών (ανάλυση έργου) παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών φτιάχνω σαλάτα (ανάλυση έργου) α) Οργανώνω το υλικό μου Παίρνω μαχαίρι και κουτάλι Παίρνω αλάτι και λάδι Παίρνω πιάτα Παίρνω ντομάτα και αγγούρι β) πλένω τα λαχανικά Πλένω την ντομάτα Πλένω το αγγούρι γ) κόβω τα λαχανικά Κόβω την ντομάτα Βάζω σε πιάτο Καθαρίζω το αγγούρι Κόβω το αγγούρι Βάζω σε πιάτο δ) βάζω καρυκεύματα Βάζω αλάτι Βάζω 1 κουταλιά λάδι ε) τρώω σαλάτα Τρώω σαλάτα Πλένω πιάτο

41 Τα λογισμικά στα πλαίσια των πιλοτικών προγραμμάτων δοκιμάστηκαν από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

42 Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης Του προγράμματος ΕυΔομής, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές είχαν έλλειμμα όσον αφορά τις προμαθηματικές έννοιες.

43 Επιχειρώντας να καλύψει αυτή την ανάγκη υποβλήθηκε το 2007 η πρόταση «ΥπερΔομή»

44 Το λογισμικό LT125 ThinkingMind της ΥπερΔομής είναι ένα περιβάλλον για μαθητές με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση

45 Το λογισμικό LT125 ThinkingMind της ΥπερΔομής είναι ένα περιβάλλον για μαθητές με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση που παρέχει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το εκάστοτε υπό μάθηση έργο σε ένα σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο περιβάλλον,

46 Το λογισμικό LT125 ThinkingMind της ΥπερΔομής είναι ένα περιβάλλον για μαθητές με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση που παρέχει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το εκάστοτε υπό μάθηση έργο σε ένα σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους,

47 Το λογισμικό LT125 ThinkingMind της ΥπερΔομής είναι ένα περιβάλλον για μαθητές με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση που παρέχει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το εκάστοτε υπό μάθηση έργο σε ένα σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους, όπως η ανάγκη για οπτική διδασκαλία, σαφήνεια οδηγιών και ξεκάθαρη δόμηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας

48 Το λογισμικό της ΥπερΔομής περιλαμβάνει το περιβάλλον του εκπαιδευτή και το περιβάλλον του μαθητή

49 Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα παρουσίασης συνδυασμών 1 έως 4 σχημάτων, σε 1 έως 4 χρώματα και 1 έως 4 μεγέθη σε 6 διαφορετικές θέσεις 1 έως 2 αντικειμένων με 1 έως 4 διαφορετικά σχήματα και1 έως 4 διαφορετικά χρώματα.

50 Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής με δεξί κλικ ορίζει το συνδυασμό που ζητείται να σχηματίσει ο μαθητής

51 ο μαθητής καλείται να λύσει το πρόβλημα

52 Το λογισμικό της ΥπερΔομής προσφέρει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να δημιουργήσει, με εύκολο τρόπο σχέδια μαθήματος προσαρμοσμένα στην εξατομικευμένη διαδικασία μάθησης που ακολουθείται στα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

53 Διευθύνσεις λογισμικών ΕυΔομή και ΥπερΔομή

54 Σχεδίαση από εκπαιδευτικούς προσθετικών περιβαλλόντων που αποτρέπουν μια αδυναμία να μετατραπεί σε αναπηρία Τάσος Λαδιάς Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19 Ευχαριστώ για την υπομονή σας και την προσοχή σας