«Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος"

Transcript

1 «Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος «Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!» είναι ο τίτλος της έκθεσης που έλαβε χώρα στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φινλανδίας το Δεκέμβριο του 2007, αλλά και την Αθήνα και την Κέρκυρα αργότερα, όπου παρουσιάστηκαν εντυπώσεις και στιγμιότυπα από τη ζωή στην Αθήνα του φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκους, ο οποίος έζησε για ένα χρόνο στην ελληνική πρωτεύουσα ( ). 1 Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση δηλώνονται τα ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία έτρεφε ο συγκεκριμένος ευρωπαίος περιηγητής για την Ελλάδα κατά την περιήγησή του σε αυτήν στα μέσα του 19 ο αιώνα καθώς άλλα από τα στοιχεία που του επεφύλασσε η καθημερινότητα τον ενθουσίαζαν και άλλα τον δυσαρεστούσαν. Σε εισαγωγή τους σε τόμο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας οι Β. Κολοκοτρώνη και Ε. Μήτση αναφέρουν σχετικά ότι η ταξιδιωτική λογοτεχνία για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη διφορούμενη γεωγραφική θέση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μεταξύ του ιδανικού και τους ιδεατού της παρελθόντος και της σύγχρονης εικόνας της. Για τους περισσότερους δυτικούς περιηγητές, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει την παράδοξη συνάντηση τόπου και χρόνου: ενώ η αρχαία Ελλάδα ανήκε στη Δύση, η σύγχρονη Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι την απελευθέρωση, ανήκε στην Ανατολή, ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ελληνικό ταξίδι συγκρούεται ο ενθουσιασμός με την απογοήτευση, η προσμονή με τη μεροληψία. 2 Για τις Κολοκοτρώνη και Μήτση, τα ανάμεικτα συναισθήματα των ευρωπαίων περιηγητών του 19 ου αιώνα για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν μεν «τη γεωγραφική θέση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αλλά εμμέσως πλην σαφώς μπορούν να συσχετιστούν με το μετεπαναστατικό δίλημμα του 19 ου αιώνα για το ποιον δρόμο ήθελε η Ελλάδα ή τουλάχιστον ποιος δρόμος της ήταν μοιραίος, αυτός της Ανατολής ή αυτός της Δύσης. Η εν λόγω «σύγκρουση» συναισθημάτων ως προς το ελληνικό 1 Βλ. και τον ομώνυμο τίτλο στην έκδοση που επιμελήθηκαν οι Μ. Φορσέν και Β. Καρδάσης (Φορσέν & Καρδάσης 2009). 2 Κολοκοτρώνη & Μήτση: 9: 2005.

2 - 2 - ταξίδι είναι το κύριο θέμα της παρούσας σύντομης μελέτης με ειδική αναφορά στις εντυπώσεις δύο σουηδόφωνων περιηγητών των μέσων του 19 ου αιώνα από την παραμονή τους στην Αθήνα, της Φρεντρίκα Μπρέμερ ( ) και του Βίλχελμ Λάγκους ( ). Το παράδειγμα δύο περιηγητών με κοινά σημεία αναφοράς στην καταγωγή και την εκπαίδευση που περιηγήθηκαν στην Ελλάδα την ίδια περίπου εποχή, στα μέσα του 19 ου αιώνα, θα αναδείξει ακόμη χαρακτηριστικότερα, πιστεύουμε, την απόκλιση ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ελληνικού ταξιδιού. Το προεπαναστατικό δίλημμα «Ανατολή ή Δύσις;», όπως καταθέτει ο Αλέξης Πολίτης, αναδεικνύεται ως σοβαρό θέμα του ανεξάρτητου πλέον ελληνικού κράτους το 1842 από νεαρό λόγιο της εποχής, τον Μάρκο Ρενιέρη και «είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως, όσο προχωρούν τα χρόνια, ο προσανατολισμός μεταστρέφεται: η Ελλάδα αρχίζει να προσβλέπει και προς την Ανατολή. Απογαλακτισμός από τη μητέρα Ευρώπη; κομπορρήμων αυτοπεποίθηση; ή δίλημμα πλαστό, που κάλυπτε με ιδεολογική χροιά ερωτήματα πιο δυσεπίλυτα»; 3 Μάλιστα, την εποχή της περιήγησης των Μπρέμερ και Λάγκους στην Ελλάδα, στα μέσα του 19 ου αιώνα, η καινούρια ισορροπία έχει διαμορφωθεί, καθώς η Ανατολή για πολλούς είναι σημαντικότερη από τη Δύση. Από την άλλη τοποθετήσεις όπως του Ρενιέρη ότι η Ελλάδα «είναι Δύσις και όχι Ανατολή» υποστηρίζεται από σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζει ο Πολίτης, «αυτά τα χρόνια η απόσταση μεγάλωνε, και το χειρότερο, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έδειχναν πια εχθρική στάση» καθώς «μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, χρειαζόταν κάποια αντισταθμιστική θεωρία, μια θεωρία που θα κάλυπτε τις εγγενείς αδυναμίες με μια επίφαση της διαφορετικότητας, της ιδιαιτερότητας, της ιδιοσυστασίας, δήθεν, του νέου ελληνισμού». 4 Την εποχή της επίσκεψης των Μπρέμερ και Λάγκους στην Ελλάδα εκφράσθηκαν στην Αθήνα αντιπαραθέσεις που συγκλόνιζαν τις ελληνικές κοινωνικές ομάδες, αλλά και όσες προκλήθηκαν από την επαφή με το ξένο, συχνά αλαζονικό στοιχείο, δηλ. με την αντιβασιλεία και τους βαυαρούς στρατιωτικούς, με τους ξένους διπλωματικούς εκπροσώπους, με ιεραπόστολους και ταξιδιώτες, φιλέλληνες και μη, παρατηρητές, οι οποίοι ανατρέποντας το φιλελληνικό κλίμα που είχε επικρατήσει στη διάρκεια του Αγώνα, στέκονταν συχνά αρνητικοί και επικριτικοί απέναντι στις 3 Πολίτης 2009: Πολίτης 2009: 93.

3 - 3 - καινούργιες πραγματικότητες, όπως αυτές έτειναν να διαμορφωθούν στο νεοσύστατο κρατίδιο. Η προσήλωση στην κλασική παιδεία και την ιστορία, συνεπικουρούμενη από το «νεοκλασικισμό των Βαυαρών» σίγουρα εκφράζει την ανάγκη του νέου ελληνισμού να επιβεβαιώνει με πράξεις και ενέργειες, αλλά και συναφή κείμενα, την πνευματική και ηθική συνοχή του νέου ελληνισμού με τον αρχαίο. Σε εποχή μάλιστα που η θεωρία του Φαλμεράιερ την αμφισβητούσε, μια σειρά έργων ιστορικών έδιναν απάντηση στα συγγράμματα του τελευταίου, με αποκορύφωμα την έκδοση από τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, το έτος 1853, μικρού τόμου με τίτλο Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της σήμερον. 5 Σε αυτό το ιστορικό και ιδεολογικό πλαίσιο επισκέπτονται την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, κυρίως Άγγλων και Γάλλων, 6 οι σουηδόφωνοι Μπρέμερ και Λάγκους, των οποίων οι προσανατολισμοί και εντυπώσεις, όπως θα δούμε, αναδεικνύουν από τη μεριά των Ευρωπαίων το δίλημμα «Ανατολή ή Δύσις;» ως προς τον προσανατολισμό, αλλά και την ίδια την ταυτότητα της Ελλάδας ως ανεξάρτητου πλέον κράτους. Και για τους δύο συγκεκριμένους περιηγητές η Αθήνα υπήρξε «αγαπητή» και «μισητή», αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η ενθουσιώδης Μπρέμερ, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, σαγηνεύεται από τη χώρα που συγκεντρώνει τους τόπους για τους οποίους έχει διαβάσει τόσα πολλά και παρατηρεί τη σύγχρονη Ελλάδα συσχετίζοντάς την με την αρχαία. Φράσεις όπως «η περιοχή έχει μια ειδυλλιακή ομορφιά» ή «όταν φτάσει κανείς κάτω στην ακτή, ίσως και να πιστέψει πως στέκεται στην άκρη μιας ελβετικής λίμνης» συμφωνούν με τη ρομαντική, νεοκλασικιστική («βαυαρική») θεώρηση της Αθήνας. Ωστόσο, ο φινλανδός ελληνιστής δείχνει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη σύγχρονη Ελλάδα, αυτήν που, σύμφωνα με την τοποθέτηση των Κολοκοτρώνη και Μήτση, «ανήκε στην Ανατολή, ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και από αυτήν την άποψη δείχνει να πλησίασε με τον τρόπο της περιήγησής του τη μεταγενέστερη τοποθέτηση της Βιρτζίνια Γουλφ για την Αθήνα κατά την παραμονή της εκεί: «Η Αθήνα σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από την Ακρόπολη και το συνετότερο σχέδιο είναι να διαχωρίσεις τους ζωντανούς από τους νεκρούς, το παλιό από το νέο, έτσι ώστε η μια εικόνα να μην ενοχλεί την άλλη». Οι δύο συγκεκριμένοι περιηγητές παρουσιάζουν ομοιότητες και ουσιαστικές διαφορές ως προς το ελληνικό ταξίδι σε σημείο που οι εντυπώσεις τους μπορούν να 5 Βλ. επιλεκτικά Βελουδής 1982 και Παπακωνσταντίνου Βλ. επιλεκτικά Angelomatis-Tsougarakis 1990 και Augoustinos 1994.

4 - 4 - διαβαστούν παράλληλα ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Γεννήθηκαν και οι δύο στη Φινλανδία και είναι σουηδόφωνοι (όπως και η πλειοψηφία της πνευματικής ελίτ της χώρας αυτής κατά τον 19 ο αιώνα). Η Φινλανδία απέκτησε, όπως κι η Ελλάδα, κρατική οντότητα τον 19 ο αιώνα και βρίσκεται, σε κάποιο βαθμό όπως και η Ελλάδα, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και με μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία ως την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπήρξε και ο κρίκος που τις συνέδεε. Είναι και οι δύο γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και καταφθάνουν στην Ελλάδα το 1859 και το 1852 αντίστοιχα. Με σπουδές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία η συγγραφέας Μπρέμερ αφιέρωσε τη ζωή της σε λογοτεχνικές δραστηριότητες και κοινωφελείς σκοπούς. Ο Λάγκους, από την άλλη, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής διανόησης της Φινλανδίας. Τη χρονιά της άφιξής τους στην Ελλάδα η Μπρέμερ είναι 58 και ο Λάγκους 31, ωστόσο ο νεαρός Λάγκους είναι σαφώς πιο δυσκίνητος από την Μπρέμερ ως προς τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα. Η Μπρέμερ εξασφάλισε γνωριμίες με τον Όθωνα, την Αμαλία και την αυλή τους, αλλά θεωρεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επιμονή του Όθωνα να διορίζει ανίκανους υπουργούς, καθώς και στην αναποφασιστικότητά του, δίκαιη και υποστηρίζει την ένωση των περιοχών όπου ζουν Έλληνες με το ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό βασίλειο, χωρίς να παραβλέπει το ότι δεν ήρθε ακόμη η κατάλληλη ώρα και ο κατάλληλος ηγέτης γι αυτήν την επέκταση του κράτους. Ο Λάγκους αρνήθηκε ευγενικά αλλά κατηγορηματικά την πρόσκληση της ελληνικής αυλής και φρόντισε να έχει καλές σχέσεις με το ρώσο πρέσβη και προπαντός το δεύτερο γραμματέα της πρεσβείας, ενώ συναναστρεφόταν και με τις οικογένειες Ραγκαβή και Παπαρρηγόπουλου. Ο Λάγκους αντιμετώπιζε επιφυλακτικά την κριτική του Παπαρρηγόπουλου προς τη θεωρία του Φαλμεράιερ, σύμφωνα με την οποία οι Νεοέλληνες κατάγονταν από τους Σλάβους, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την αρχαιότητα. Η Μπρέμερ, από την άλλη, δε συμφωνεί με τον Φαλμεράιερ λέγοντας ότι αν κάποιος ζήσει για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται πως οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ως προς τη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις αναδεικνύοντας δύο κύριες αρετές των Ελλήνων, την πίστη στην οικογενειακή ζωή και την εργατικότητα. Ποιες θεματολογίες συναντούμε στις εντυπώσεις των Μπρέμερ και Λάγκους από την παραμονή τους στην Ελλάδα; Ποια πρότυπα διαμορφώνουν τις επιλογές και

5 - 5 - τις τοποθετήσεις τους; Είναι η Μπρέμερ ένα παράδειγμα ενθουσιώδους κλασικίστριας που συνδέει/ συσχετίζει το αρχαίο ελληνικό παρελθόν με το σύγχρονο ελληνικό παρόν και ποια η ιδεολογική καταγωγή αυτής της αντίληψης του ελληνικού κόσμου; Είναι ο Λάγκους ένα παράδειγμα φινλανδικού οριενταλισμού και αν ναι, ποιες οι ιδεολογικές «στάσεις» της περιήγησης και ποια η απώτερη κατάληξή της, εφόσον αυτή επιτεύχθηκε; Ο Βασίλης Καρδάσης αναφέρει ότι «η ακαδημαϊκή καριέρα του Λάγκους οδήγησε τα βήματά του στην Ελλάδα», 7 αλλά ποια είναι η ιδεολογική κατεύθυνση αυτής της ακαδημαϊκής αναζήτησης; Α. Η Φρεντρίκα Μπρέμερ και η θέα του «έκπτωτου μονάρχη» Τα πάντα λούζονται από το φως. Ψηλά μπροστά μας βρίσκεται η Ακρόπολη πάνω στα πέτρινά της θεμέλια. Η αρχαία ακρόπολη των θεών μοιάζει με μονάρχη έκπτωτο, αλλά μονάρχη, όπως ο Οιδίποδας ή ο βασιλιάς Ληρ. Η θέα της ξυπνά νοσταλγικές και συνάμα μελαγχολικές διαθέσεις. Αλλά στα πόδια της, κάτω από την πλατιά σκιά της, ξεφυτρώνει η νέα Αθήνα, με χαρούμενα άσπρα σπίτια και πράσινους κήπους, καθώς απλώνεται πέρα από την Ακρόπολη και τον κωνικό βράχο του Λυκαβηττού, τριγυρισμένη από τον αιώνια πράσινο ελαιώνα, αυτή η μητέραπόλη με τους κατεστραμμένους ναούς και τους ιερούς τόπους. 8 Η παραπάνω περιγραφή της Μπρέμερ από την πρώτη της περιήγηση στο χώρο της Ακρόπολης είναι, θεωρώ, χαρακτηριστική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την Αθήνα και γενικότερα την Ελλάδα. Ο παραλληλισμός της Ακρόπολης, που, όπως καταθέτει αλλού, είναι «το τελευταίο κλασικό άνθος [ ] που [ ] αξίζει περισσότερο από όλους τους μαρμάρινους ναούς και τα μνημεία», 9 με «έκπτωτο μονάρχη» και ειδικότερα με τους «έκπτωτους μονάρχες» Οιδίποδα και Ληρ παραπέμπει στο μεγαλείο της πνευματικής εξουσίας που χαρακτηρίζει τους δύο τραγικούς ήρωες. Η «έκπτωτη» τοποθεσία της, όπως και στην περίπτωση των δύο τραγικών ηρώων, μπορεί να συσχετιστεί με την ίδια τη διαδικασία της αυτογνωσίας μέσα από την οποία μπορεί κανείς, συσχετίζοντας το παρελθόν με το παρόν, να αντιληφθεί την αλήθεια. Πράγματι, η ειδυλλιακή περιγραφή της νέας Αθήνας, που ακολουθεί στο παραπάνω απόσπασμα, είναι σύμφωνη με το πνευματικό μεγαλείο του «έκπτωτου μονάρχη» 7 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Bremer 2002 I: Bremer 2002 II: 314.

6 - 6 - απομονώνοντας τη σοφία αιώνιων συμβόλων όπως του «πράσινου ελαιώνα» και την πνευματικότητα των ναών και των ιερών τόπων. Το παραπάνω παράθεμα μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστικό και για τον τρόπο που το παρελθόν συνδέεται με το παρόν στα περιηγητικά κείμενα της Μπρέμερ, καθώς το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας συνήθως προσεγγίζεται μέσα από το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος. Οι γνώσεις της Μπρέμερ για την αρχαία Ελλάδα είναι εντυπωσιακές και η περιήγησή της στη σύγχρονη Ελλάδα γίνεται μια τελετουργία αναγνώρισης διαδρομών, με τις οποίες φαίνεται ότι είναι πλήρως εξοικειωμένη, σα να ακολουθεί τις οδηγίες ενός πολύ καλού οδηγού σε δύσβατο μονοπάτι. Τα πρώτα πράγματα που επισκέπτεται στην Αθήνα, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, είναι, εκτός από την Ακρόπολη, ο ναός του Ολυμπίου Διός, το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, η Πνύκα, η Πύλη του Αδριανού, ενώ πριν ακόμη πληροφορηθεί ότι μπορεί να παρατείνει την παραμονή της στην Ελλάδα έχει ήδη επισκεφθεί την Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου αποτίει φόρο τιμής στους φιλοσόφους Σωκράτη και Πλάτωνα, ενώ αναφέρεται και στον Δημοσθένη. Επισκέφθηκε το χώρο της Ελευσίνας με το γιο της χήρας του γάλλου αρχαιολόγου Lenormant, επίσης αρχαιολόγο, όπου και αναφέρει τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, δείχνοντας πάλι ένα δείγμα από τον πλούτο των γνώσεών της σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τη μυθολογία. Επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Δήλο μας παρουσιάζει όλο το μύθο για τη γέννηση του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, μαζί με την ιστορία του νησιού τον καιρό της εμπορικής του κυριαρχίας. Στη Θήβα έχει τη μνήμη της στραμμένη στους «επτά επί Θήβας», ενώ κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ακρόπολη, παρουσιάζει την ιστορία του Περικλή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική του ζωή και τη σχέση του με την Ασπασία. Το ελληνικό παρόν γίνεται αντικείμενο θαυμασμού ή προβληματισμού σε σχέση ή σε σύγκριση με το μεγαλειώδες αρχαίο ελληνικό παρελθόν, σπανιότερα ανεξάρτητα από αυτό. Για παράδειγμα, η διεξοδική εικόνα της πορείας που ακολούθησε η Επανάσταση του 1821 συνδέεται με τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας πρωτοπόρου των ελευθέρων θεσμών. Την εντυπωσιάζουν προπαντός σύγχρονα λαογραφικά και θρησκευτικά θέματα των οποίων η καταγωγή κάποιες φορές μπορεί να αναζητηθεί στην αρχαιότητα. Την ενθουσιάζουν οι ελληνικοί χοροί και τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης και της συμπεριφοράς καθώς και τα ρούχα των χωρικών, όπως τα παρακολουθεί σε πανηγύρι για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου ή την Καθαρή Δευτέρα (τη «γιορτή των κρεμμυδιών», όπως την ονομάζει), όπου

7 - 7 - μεγάλο μέρος της αφήγησης αφιερώνεται σε λαογραφικές, ενδυματολογικές ή χορευτικές παρατηρήσεις χωρίς να παραλείπει τις θετικές της κρίσεις σχετικά με τη χαρά που παρατήρησε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των Ελλήνων. Το ατυχές περιστατικό ενός ξαφνικού θανάτου γίνεται αφορμή για τη συμμετοχή της σε μια βραδιά με μανιάτικα μοιρολόγια που κίνησαν την προσοχή της με το πηγαίο αίσθημα και τις ποιητικές τους εκφράσεις ή μεγάλος ήταν και ο ενθουσιασμός της για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Τήνο, όπου μάλιστα παρευρίσκεται στον κεκλεισμένων των θυρών τελετουργικό καθαρισμό της εικόνας της Παναγίας. Ωστόσο, την αποθαρρύνουν οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στο Παλαμήδι σε σημείο που αναφωνεί: «Αλίμονο νέα Ελλάδα! Στο θέμα αυτό είσαι ακόμη σκλάβα της Τουρκίας και της βαρβαρότητας». 10 «Η Τουρκία και η βαρβαρότητα», σύμφωνα με την παραπάνω αναφορά, είναι παράγοντες ανασταλτικοί στην προγεγραμμένη πριν τον τουρκικό ζυγό «δυτική» πορεία της Ελλάδας. Η «αγαπητή» Ελλάδα της Μπρέμερ είναι η Ελλάδα της κλασικής αρχαιότητας, ενώ για τη σουηδή συγγραφέα η σύγχρονη Ελλάδα θα πρέπει να ξαναθυμηθεί την αίγλη του παρελθόντος, ώστε να εξέλθει από τις «μισητές» καταστάσεις στις οποίες έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικά είναι τα αποχαιρετιστήρια λόγια της Μπρέμερ για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά και την αντίληψη της Μπρέμερ για το ελληνικό μέλλον: Αντίο τώρα, όμορφη Ελλάδα! Με τη γιρλάντα σου από νησιά όσο μπορώ να τα βλέπω ακόμη με τους εραστές της ελευθερίας, τους εργατικούς, τους φιλόξενους, τους αναζητητές της γνώσης κατοίκους σου, είσαι ο ευγενής και εξευγενιστικός δεσμός ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αρχαία συ, που μετέδιδες στην Ευρώπη αυτά που έπαιρνες από την Ασία, αφού τα είχες επεξεργαστεί με τον δικό σου τρόπο. Τώρα είναι οι ώριμοι καρποί της Ευρώπης που θα πάνε στην Ασία, μέσα από σένα. Τώρα κατακτάς και πάλι για τον εαυτό σου την κλασική κουλτούρα, την ομορφιά και τον πολύπλευρο πολιτισμό, τον οποίο συ έδωσες κάποτε στον κόσμο ως το μεγαλύτερο δώρο, για να χρησιμεύσει ως μέσο για την κατάκτηση ενός υψηλότερου, οικουμενικού, πιο ανθρώπινου σκοπού! 11 Η ελευθερία, η εργασία, η φιλοξενία και η γνώση είναι, για την Μπρέμερ, ελληνικές αξίες που διδάχτηκαν από την Ασία και μεταδόθηκαν στην Ευρώπη «με τον ελληνικό 10 Bremer 2002 II: Bremer 2002 II: 365.

8 - 8 - τρόπο». Τα κλασικά ιδανικά, η ομορφιά και ο πολύπλευρος πολιτισμός αναμένεται να κατακτηθούν εκ νέου (υπονοώντας έτσι ότι έχουν προς ώρας απολεσθεί). Η Μπρέμερ προσδοκά τη συνέχιση της οικουμενικής πορείας της Ελλάδας μέσα από την επαναπροσέγγιση με την κλασική Ελλάδα παραγκωνίζοντας οποιαδήποτε άλλη πολιτιστική παρέμβαση. Β. Ο Βίλχελμ Λάγκους και το πέσιμο των κιόνων Μία από τις πολύ λίγες, αλλά πολύ χαρακτηριστικές αναφορές του Λάγκους σε μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα είναι η αναφορά στην καταστροφή ενός κίονα του Ολυμπιείου μετά από καταιγίδα τον Οκτώβριο του 1852: Ο μεσαίος από τους τρεις κίονες στα δυτικά έχει πέσει τόσο όμορφα, λες και κάποιος έχει τοποθετήσει τους σπονδύλους του στη σειρά τον ένα μετά τον άλλο. 12 Μόνο ένα τόσο συνταρακτικό (και καταστροφικό) γεγονός θα ευαισθητοποιούσε τον Λάγκους ως προς τα μνημεία της αρχαιότητας! Το πέσιμο των κιόνων αποκτά στην περίπτωση του Λάγκους, θεωρούμε, συμβολική αξία, καθώς μέσα από τη νέα «τοποθέτηση» των κιόνων δείχνει να αναζητεί μια καινούργια θεώρηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε σχέση με το σήμερα. Είναι εντυπωσιακό, αλλά ο Λάγκους, αν και κλασικιστής, δεν προσηλώνεται κατά την παραμονή του στην Ελλάδα στην κλασική Αθήνα, αλλά στο Βυζάντιο, όχι στην αρχαία ελληνική γλώσσα και την ελληνική αρχαιολογία, αλλά στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα και το λαό: «Σκοπεύω να μελετήσω τη γλώσσα και το λαό κι αυτό απαιτεί πάντα σκληρή δουλειά στην αρχή». 13 Πράγματι ο Λάγκους προσανατολίζει τον μελετητή προς τη σύγχρονη Ελλάδα, διαχωρίζοντας, σύμφωνα με τη Γουλφ, όπως είδαμε, «τους ζωντανούς από τους νεκρούς, το παλιό από το νέο». Ίσως ως αντιπερισπασμό στο «νεοκλασικισμό των Βαυαρών» ο Λάγκους έδειξε τη μεγαλύτερη αδιαφορία από περιηγητές που γνωρίζω για τα κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αντίθετα από τη αεικίνητη Μπρέμερ, δεν είδε τίποτε άλλο από όλη τη χώρα εκτός από κάποιες σύντομες επισκέψεις στη Σύρο, την Αίγινα και την Κόρινθο (στην Αίγινα μάλιστα αποκαλεί εσφαλμένα το ναό της Αμφαίας ως ναό του 12 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Φορσέν & Καρδάσης 2009: 30.

9 - 9 - Διός) και από τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία απομονώνει τη θαυμάσια τοποθεσία και τη θέα μη δείχνοντας το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες. Ο Λάγκους, με σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα αραβικά και τα εβραϊκά στις αποσκευές του, αλλά και τη ρωσική αρχαιολογία και την πνευματική παραγωγή που αφορούσε το μεσαιωνικό κόσμο της Ανατολής, ταξίδεψε στη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα στα μέσα του 19 ου αιώνα και παρέμεινε στην Οδησσό 2 χρόνια και πάνω από ένα χρόνο στην Αθήνα. Ήρθε με τη σύζυγό του Κασταλία και τη μικρή τους κόρη Μαρία, που δυστυχώς πέθανε στην Αθήνα από υψηλό πυρετό. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα έμαθε τα ελληνικά, δημοσίευσε μάλιστα στα ελληνικά, στο περιοδικό Πανδώρα, το 1853 (την ίδια χρονιά που ο Παπαρρηγόπουλος εκδίδει τον τίτλο που προαναφέρθηκε), μια μελέτη για την ιστορία των Ελλήνων της Μεσημβρινής (Νότιας) Ρωσίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες του, που θεωρείται και η πρώτη ιστορική μελέτη που με εμπεριστατωμένο τρόπο προσέγγισε το ζήτημα αυτό. Επιπλέον πρωτογενές υλικό είναι το προσωπικό του ημερολόγιο ως το 1853 (παραμένει μέχρι σήμερα αδημοσίευτο) καθώς και η αλληλογραφία του (αλλά και της Κασταλίας) με τους συγγενείς στη Φινλανδία. Ο Λάγκους έχει συνείδηση της δυτικής του ταυτότητας (όταν επεξηγεί, π.χ. τα σύνορα της περιοχής στην οποία αναφέρεται στη μελέτη του αναφέρει «προς δυσμάς» όταν αναφέρεται στον Δούναβη), αλλά είναι κατά βάση ανατολιστής, επειδή, όπως θα δούμε παρακάτω, τόσο τα πορίσματα της εμπεριστατωμένης μελέτης του για τον ελληνισμό στη Νότια Ρωσία όσο και άλλοι παράγοντες που θα προσπαθήσω να ονομάσω περιληπτικά αναδεικνύουν τη φιλορωσική του πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα. Ο περιηγητής από το «Αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο υπό τη Ρωσία» θεωρεί ότι εκτός από τη δική του χώρα μπορεί και η Ελλάδα να βρεθεί «υπό τη σκέπη» της Ρωσίας σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός του ρωσικού κόμματος Α. Μεταξάς έχει πρόσφατα (1844) ηττηθεί. Φυσικά οι όροι είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά ίσως δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Λάγκους είναι ένας οριενταλιστής της εποχής, εφόσον αναλογιστούμε τον ορισμό του Edward Said ότι «ο Οριενταλισμός είναι ένας δυτικός τρόπος για την κυριάρχηση, την ανασυγκρότηση και την άσκηση εξουσίας επί της Ανατολής» (με την έννοια της πνευματικής εξουσίας στην περίπτωσή μας). 14 Σε μια εποχή που η Αθήνα είναι προσηλωμένη στην κλασική παιδεία και την ιστορία για τους λόγους που εξηγήθηκαν ο Λάγκους εισέρχεται ως ακροατής στο νεοϊδρυθέν κάστρο της, στο 14 Said 1996: 13-14,

10 Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ζωή, εστιάζοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον του όχι στο «νεοκλασικισμό των Βαυαρών», αλλά στο σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, που διέσωσε γλώσσα και θρησκεία από το παρελθόν, όπως διδάσκει το παράδειγμα του ελληνισμού στη Νότια Ρωσία. Θα πρέπει να αναλογιστούμε τη συνειδητή αυτή «ανατολική» εστίαση του Λάγκους σε σχέση με τη συμπάθεια των Ελλήνων για τη Ρωσία, τη δυσαρέσκεια για το βασιλικό ζεύγος και τη βαυαρική αυλή, τη δυσαρέσκεια προς τον Όθωνα που είχε οδηγήσει στο κίνημα της 3 ης Σεπτεμβρίου Οι Βαυαροί ένιωθαν να απειλούνται, όπως πιστοποιούν καταθέσεις του Λάγκους όπως ο καθόλου ενθουσιώδης «εορτασμός» της επετείου του Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου («Τρία σπίτια που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στην αψίδα είχαν μερικά φωτάκια στα παράθυρα») ή η προτίμηση των χωρικών της Αίγινας για ρώσο βασιλιά στη θέση του Όθωνα. Καταγράφει σύγχρονες καθημερινές ιστορίες ή απλά ζητήματα που αναδεικνύουν τις συγκρίσεις με την κλασική Ελλάδα ως περιττές. Πολλά τα επεισόδια και οι απατεωνιές που αναφέρονται («Μόνο στην Αθήνα λένε τόσα ψέμματα, πουθενά αλλού στον κόσμο»), περιγράφονται με φρίκη δρόμοι που είναι γεμάτοι ζητιάνους, οι υπάλληλοι των μαγαζιών που τριγυρίζουν γύρω από τους πελάτες μήπως και κλέψουν κάτι. Η καθημερινότητα, ωστόσο, επιφύλασσε και όμορφες εντυπώσεις όπως η χιουμοριστική ιστορία με την «ερωτιάρα» υπηρέτρια, αλλά και ο ενθουσιασμός για την αφθονία των φρούτων, το φθηνό κρασί, τις πρωτόγνωρες λιχουδιές (π.χ. οι ντομάτες, το πρόβειο γάλα), το «παιχνίδι» των παιδιών με τους σωρούς των σκουπιδιών, τους βραδινούς περιπάτους. Η πιο ειδυλλιακή κατά τη γνώμη μου περιγραφή, που θα μπορούσε να είναι γραμμένη από τον Βύρωνα ή άλλο ρομαντικό περιηγητή, όχι τυχαία, είναι και η εντύπωση της πρώτης νύχτας του Λάγκους στην Αθήνα: Και τώρα καληνύχτα σε όλους σας, αγαπημένοι, εκεί στον μακρινό Βορρά. Η νύχτα αναπαύεται ήρεμη, τα κυπαρίσσια και οι πανύψηλες πικροδάφνες κρυφοκοιτούν στο δωμάτιό μου μέσα στο φεγγαρόφωτο και τα αηδόνια στους κήπους απαντούν το ένα το άλλο. 15 Η πρώτη αυτή εντύπωση είναι σύμφωνη, θα λέγαμε, με το κλασικιστικό και ρομαντικό πνεύμα που επικρατούσε στη βαυαρική αυλή του Όθωνα, αλλά ανάλογες 15 Φορσέν & Καρδάσης 2009:13.

11 εντυπώσεις σπανίζουν στη συνέχεια, ίσως και απουσιάζουν λόγω της συνειδητής εστίασης του Λάγκους στη λιγότερη γνωστή «σύγχρονη» εικόνα της Ελλάδας. Τέλος, η ίδια η μελέτη του Λάγκους είναι φυσικά στο κλίμα της συνειδητής αυτής εστίασης, καθώς αναδεικνύει ως λειτουργική τη συνύπαρξη του ελληνικού με το ρωσικό στοιχείο μέσα στην ιστορία. Η Νότια Ρωσία κατοικείται κατά μέγα μέρος, ισχυρίζεται ο Λάγκους, από Έλληνες από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τα μέσα του 19 ου αι. και μάλιστα με πολύ σπουδαία συνεισφορά τόσο σε κοινωνικό, πνευματικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Οι σχέσεις με τους Ρώσους αναπτύσσονται διεξοδικά και με την αναμενόμενη θέρμη: «Ο δε ρωσικός αετός είχεν αναπετάσει τας πτέρυγάς του, φερόμενος με ασφαλή πτήσιν αείποτε υψηλότερα, και παρετήρει με οίκτον και αγανάκτησιν την κατάθλιψιν των ομοθρήσκων». 16 Πολλές οι ανάλογες αναφορές, αλλά και πληροφορίες για το άσυλο και την υποδοχή των μεταναστών διαφόρων «Ελληνίδων χωρών» «εν Μόσχα, ως πρότερον εν Κιοβίω» που πιστοποιούν την τοποθέτηση του Λάγκους ότι «ήρκει τις να ήναι Έλλην ίνα εύρη έκπαλαι δευτέραν πατρίδα εις την Ρωσσίαν». 17 Χαρακτηριστικές είναι και οι πληροφορίες που δίνει ο Λάγκους για το τμήμα του ελληνικού στρατού που επιστάθμευε στην Μπαλακλάβα και τη γύρω περιοχή, το οποίο και διακρίθηκε επιτυχώς στις αναταραχές των ετών , αλλά και στον τουρκικό πόλεμο των ετών 1806 και Οι ένοπλοι γεωργοί της Μπαλακλάβας προφύλασσαν τα παράλια και μολυσμένα από την πανώλη και τη χολέρα αργότερα μέρη της χερσονήσου και για το λόγο αυτό έλαβαν από τους Αυτοκράτορες φιλοδωρήματα, παράσημα, συντάξεις των απομάχων, ανέγερση ευεργετικών καταστημάτων κ.ά. Ο Λάγκους με πολύ ενθουσιασμό παραθέτει διάφορες περιπτώσεις που πιστοποιούν την ευμένεια της Αικατερίνης για όλους τους Έλληνες (που φτάνει μέχρι την Μινόρκα). Θεωρεί ότι η κατάργηση προνομίων των Ελλήνων της Οδησσού το 1797 (μεταξύ των οποίων και του στρατιωτικού τους σώματος) οφείλεται στο σχετικά μικρό αριθμό των Ελλήνων (δεν ήταν παραπάνω από 1000). Ωστόσο, προνόμια αποδόθηκαν ξανά αργότερα από τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο που συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά και της ευπορίας. Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι η εταιρία των Φιλελλήνων είχε την πρώτη έδρα της στην Οδησσό, ο Λάγκους με υπερηφάνεια παραθέτει την πληροφορία ότι όταν το 1812 η Ρωσία κατακλύσθηκε από το στράτευμα του Ναπολέοντα, οι έλληνες κάτοικοι της Οδησσού συνεισέφεραν 16 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Φορσέν & Καρδάσης 2009: 40

12 αργυρά ρούβλια, ενώ οι Ρώσοι, αν και περισσότεροι, μόλις 9.000, απ όπου συνεπάγεται η υπεροχή, αλλά και η περιουσία τους. Συμπερασματικά, σε αυτή τη σύντομη μελέτη, και στην προσπάθειά μου να αναδείξω δύο διαφορετικές τάσεις του περιηγητισμού σε μια εποχή κρίσιμη για τον «δυτικό» ή «ανατολικό» προσανατολισμό του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους, προσπάθησα να καταδείξω πτυχές της περιηγητικής διάθεσης δύο σουηδόφωνων περιηγητών του 19 ου αιώνα. Η πρώτη τάση, που επικράτησε περισσότερο στους ευρωπαίους περιηγητές του 19 ου αιώνα, είναι η τάση της Φρεντρίκα Μπρέμερ, η οποία αναγνώρισε στη σύγχρονη Ελλάδα το φως της κλασικής αρχαιότητας και τη σημασία της μεταλαμπάδευσής του από τη Δύση καθώς και τη νοσταλγία, αλλά και μελαγχολία με την οποία συνοδεύεται η θέα του «έκπτωτου μονάρχη» (της Ακρόπολης). Η δεύτερη τάση, με έντονη πολιτική ατζέντα, είναι η τάση του ανατολιστή Βίλχελμ Λάγκους που σε πρώτο στάδιο άκουσε «αηδόνια στους κήπους [να] απαντούν το ένα το άλλο», αλλά σε δεύτερο στάδιο είδε τους σπονδύλους, «τον ένα μετά τον άλλο», ενός κίονα που έριξε η καταιγίδα και «αγάπησε» και «μίσησε» ό,τι διαφορετικό είδε και άκουσε στην Ελλάδα. Οι δύο περιηγητές, με κοινή αφετηρία και κατά την ίδια περίπου εποχή, ταξίδεψαν με πολύ διαφορετικό τρόπο, καθώς φαίνεται, στην Ελλάδα του 19 ου αιώνα και «άνοιξαν» με τα διαφορετικά τους εφόδια διαφορετικούς ιδεολογικούς ορίζοντες σε έναν τόπο που «αγάπησαν» και «μίσησαν» για διαφορετικούς λόγους. Η Μπρέμερ δείχνει να «μισεί» περισσότερο την ανατολική απόκλιση από το πολιτιστικό θαύμα του κλασικού παρελθόντος, ενώ ο Λάγκους δείχνει να μη συμβιβάζεται με την εξαναγκαστική επιβολή της δυτικής «βαυαρικής» τάξης σε έναν πολιτισμό με έντονο ανατολικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται η απόκλιση στις προσδοκίες και τις προδιαθέσεις των περιηγητών κατά τον κρίσιμο για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και συνείδησης 19 ο αιώνα και ανοίγει ερωτήματα περισσότερο παρά δίνει απαντήσεις στα πλαστά καθώς φαίνεται διλήμματα του τύπου «Ανατολή ή Δύσις». Πάντως οι Μπρέμερ και Λάγκους ακολούθησαν διαφορετική πορεία και στο ταξίδι της επιστροφής, αλλά σε κάθε περίπτωση συνέχισαν να σκέφτονται και να μελετούν την Ελλάδα από το Βορρά. Βιβλιογραφία

13 Angelomatis-Tsougarakis, H The Eve of Greek Revival: British travellers perception of early 19 th -century Greece, New York & London: Routledge. Augoustinos, O French Odysseys: Greece in French travel literature from the Renaissance to the romantic era, Baltimore & London: The John Hopkins University Press. Bremer, F Η Ελλάδα και οι Έλληνες την εποχή του Όθωνα Ι & ΙΙ, Αθήνα, Κάτοπτρο/ Ιστορητής. Said, E. W Οριενταλισμός, Αθήνα, Νεφέλη. Βελουδής Γ. 1982, O Jakob Philipp Fallmerayer και η γένεση του ελληνικού ιστορισμού, ΕΜΝΕ-Μνήμων, Αθήνα. Κολοκοτρώνη, Β. Μήτση, Ε., επ., Στη χώρα του φεγγαριού: βρετανίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα ( ), μτφ. Σ. Αυγερινού, Αθήνα, Εστία. Παπακωνσταντίνου Θ. 1962, «Φαλλμεράυερ Ιάκωβος-Φίλιππος», στο Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Τομ. 23, Φοίνιξ, Αθήνα. Πολίτης, Α Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και νοοτροπίες στην Ελλάδα του Δεύτερη φωτοανατύπωση τρίτης έκδοσης με διορθώσεις, συμπληρώσεις και ευρετήριο, Αθήνα, Ε.Μ.Ν.Ε. Μνήμων. Ροτζώκος Ν. 1999, «Η Νεοελληνική εθνική ιδεολογία και η εθνική ιστοριογραφία», στο Μαργαρίτης Γ. κ.ά. Ελληνική ιστορία: νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Τομ. Γ', Ε.Α.Π., Πάτρα. Φορσέν, Μπ. Καρδάσης, Β Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα! Στιγμιότυπα από τη ζωή του φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκους, επ. Μ. Μαρτζούκου Ρ. Οικονόμου, Αθήνα, Εστία.

Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με την

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές του Άλλου σε ξενόγλωσσα μεταφρασμένα βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.

Μορφές του Άλλου σε ξενόγλωσσα μεταφρασμένα βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Εισαγωγή Η ιστορία δεν «κατασκευάζεται» από γεγονότα αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικής Εργασία ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ερευνητικής Εργασία ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Ερευνητικής Εργασία Τίτλος: ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφείς: Ευαγγελοπούλου Μαρία, Αδαμίδου Άννα, Στράνταρη Ανθούλα, Αγγέλης Γιώργος, Ρέλλου Ευαγγελία, Ντούζα Άντι, Δάφνης Νίκος, Κοντοφάκα Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα

Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα Οι πνευματικές ρίζες στην Σκέψη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Στρατηγού Φρανσίσκο ντε Μιράντα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ, Πρωτοπρεσβύτερος, Δρ. Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ 1973. Διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής υπέρ του προέδρου. Παρά το κίνημα συμπαράστασης, ωστόσο, η στρατιωτική συνωμοσία, εκμεταλλευόμενη την αποσταθεροποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.25 συνεδρίασε στην Αίθουσα 150 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Άμυνας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Θανάσης Καμπαγιάννης, Παντελής Γαβριηλίδης Εκτύπωση: Φερέτος και Υιός ΕΠΕ Δερβενίων 30

Επιμέλεια: Θανάσης Καμπαγιάννης, Παντελής Γαβριηλίδης Εκτύπωση: Φερέτος και Υιός ΕΠΕ Δερβενίων 30 Frederick Engels Socialism, Utopian and Scientific London 1993 BookMarks Lindsey German Frederick Engels: Life of a revolutionary International Socialism Journal, 1994 ISBN: 960-7967-27-5 Φρίντριχ Ένγκελς

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΑΤΣΙΔΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΠΡΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΙΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 Η Εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής Πρόγραμμα Παρέμβασης 11 Άξονας Προτεραιότητας 003: Περιβάλλον & Πολιτιστική

Διαβάστε περισσότερα

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9 1η-6η ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 10 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 11 1η ΕΝΟΤΗΤΑ Η παράγραφος 1.1. 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΓΩΝΗΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΓΩΝΗΣ ΙΛΙΟΝ 77 ΚΩΔΙΚΟΣ: 214045 ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΙ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΥΜΗ TΡΙΜΗΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΩΝ - ΔΕNΔΡΩΝ ΚΥΜΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ετος ίδρυσης 1977 - Γραφεία: Ανδρονιάνοι Κύμης Εύβοιας

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>>

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>> Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Κακριδής : φιλόλογος, πανεπιστημιακός καθηγητής, ερευνητής και αισθητικός της λογοτεχνίας (Αθήνα 1901-1992), από τους κορυφαίους ομηριστές σε

Ιωάννης Κακριδής : φιλόλογος, πανεπιστημιακός καθηγητής, ερευνητής και αισθητικός της λογοτεχνίας (Αθήνα 1901-1992), από τους κορυφαίους ομηριστές σε ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ του Ι. Θ. ΚΑΚΡΙΔΗ Ιωάννης Κακριδής : φιλόλογος, πανεπιστημιακός καθηγητής, ερευνητής και αισθητικός της λογοτεχνίας (Αθήνα 1901-1992), από τους κορυφαίους ομηριστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αρρωσταίνουμε; Η απάντηση της Ομοιοπαθητικής.

Γιατί αρρωσταίνουμε; Η απάντηση της Ομοιοπαθητικής. ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 5 ΙΑΝ. - ΜΑΡΤ. 2011 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη 6-8, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.: 26610

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13.

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13. Εισαγωγή Ζω στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου, πολλές φορές το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε αγάλματα ή προτομές ανθρώπων και σε μνημεία όπως αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ê ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 3 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 Τ Ε Β Ε Τ - Σ Ε Β Α Τ 5 7 7 2 Γκόλντα Μέιρ περιεχομενα 03 συνταξης σημειωμα Ιχπάτ-λί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Τομέας Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Υποστηρικτικές σημειώσεις στα πλαίσια του μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ Β Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

το ανάγνωσμα Γράφει: Χριστίνα Μαραγκού, Γ8

το ανάγνωσμα Γράφει: Χριστίνα Μαραγκού, Γ8 Ap Markos 2012 DD:Layout 1 3/23/12 1:13 PM Page 1 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 6 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ανάγνωσμα ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Θανάσης Βακαλιός γεννήθηκε. Παπάς. Σερρών (1929). Σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο

Ο Θανάσης Βακαλιός γεννήθηκε. Παπάς. Σερρών (1929). Σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Ο Θανάσης Βακαλιός γεννήθηκε στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς. Σερρών (1929). Σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης. Παράλληλα σπούδασε για δυο χρόνια αρχαία ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

πανελλαδικη δημοσκοπηση ΤΗΣ Προβάδισμα 0,8% για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές - Τρίτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι ΑΓΩΝΑΣ με ΣΤΗθΟΣ

πανελλαδικη δημοσκοπηση ΤΗΣ Προβάδισμα 0,8% για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές - Τρίτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι ΑΓΩΝΑΣ με ΣΤΗθΟΣ 2 μοναδικεσ ΠρΟσφΟρεσ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ... 11 τραγουδια από τον τα Ιερα ΠροσκΥνΗματα τησ κρητησ του ΒιτΣΕΝτΖου κορναρου σε μουσική ΧρΗΣτου ΠαΠαδοΠουΛου + τα μοναστήρια της ορθοδοξίας και της

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3

Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3 ISSN 1790-8116 Χριστιανικό Περιοδικό Πνευματικής Αναζήτησης Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ σελ.5 ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ: Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο».

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». Φλώρινα 2012

Διαβάστε περισσότερα