«Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος"

Transcript

1 «Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!»: σχόλια στα περιηγητικά κείμενα των Φρεντρίκα Μπρέμερ και Βίλχελμ Λάγκους Βασίλης Λέτσιος «Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!» είναι ο τίτλος της έκθεσης που έλαβε χώρα στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φινλανδίας το Δεκέμβριο του 2007, αλλά και την Αθήνα και την Κέρκυρα αργότερα, όπου παρουσιάστηκαν εντυπώσεις και στιγμιότυπα από τη ζωή στην Αθήνα του φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκους, ο οποίος έζησε για ένα χρόνο στην ελληνική πρωτεύουσα ( ). 1 Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση δηλώνονται τα ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία έτρεφε ο συγκεκριμένος ευρωπαίος περιηγητής για την Ελλάδα κατά την περιήγησή του σε αυτήν στα μέσα του 19 ο αιώνα καθώς άλλα από τα στοιχεία που του επεφύλασσε η καθημερινότητα τον ενθουσίαζαν και άλλα τον δυσαρεστούσαν. Σε εισαγωγή τους σε τόμο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας οι Β. Κολοκοτρώνη και Ε. Μήτση αναφέρουν σχετικά ότι η ταξιδιωτική λογοτεχνία για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη διφορούμενη γεωγραφική θέση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μεταξύ του ιδανικού και τους ιδεατού της παρελθόντος και της σύγχρονης εικόνας της. Για τους περισσότερους δυτικούς περιηγητές, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει την παράδοξη συνάντηση τόπου και χρόνου: ενώ η αρχαία Ελλάδα ανήκε στη Δύση, η σύγχρονη Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι την απελευθέρωση, ανήκε στην Ανατολή, ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ελληνικό ταξίδι συγκρούεται ο ενθουσιασμός με την απογοήτευση, η προσμονή με τη μεροληψία. 2 Για τις Κολοκοτρώνη και Μήτση, τα ανάμεικτα συναισθήματα των ευρωπαίων περιηγητών του 19 ου αιώνα για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν μεν «τη γεωγραφική θέση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αλλά εμμέσως πλην σαφώς μπορούν να συσχετιστούν με το μετεπαναστατικό δίλημμα του 19 ου αιώνα για το ποιον δρόμο ήθελε η Ελλάδα ή τουλάχιστον ποιος δρόμος της ήταν μοιραίος, αυτός της Ανατολής ή αυτός της Δύσης. Η εν λόγω «σύγκρουση» συναισθημάτων ως προς το ελληνικό 1 Βλ. και τον ομώνυμο τίτλο στην έκδοση που επιμελήθηκαν οι Μ. Φορσέν και Β. Καρδάσης (Φορσέν & Καρδάσης 2009). 2 Κολοκοτρώνη & Μήτση: 9: 2005.

2 - 2 - ταξίδι είναι το κύριο θέμα της παρούσας σύντομης μελέτης με ειδική αναφορά στις εντυπώσεις δύο σουηδόφωνων περιηγητών των μέσων του 19 ου αιώνα από την παραμονή τους στην Αθήνα, της Φρεντρίκα Μπρέμερ ( ) και του Βίλχελμ Λάγκους ( ). Το παράδειγμα δύο περιηγητών με κοινά σημεία αναφοράς στην καταγωγή και την εκπαίδευση που περιηγήθηκαν στην Ελλάδα την ίδια περίπου εποχή, στα μέσα του 19 ου αιώνα, θα αναδείξει ακόμη χαρακτηριστικότερα, πιστεύουμε, την απόκλιση ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ελληνικού ταξιδιού. Το προεπαναστατικό δίλημμα «Ανατολή ή Δύσις;», όπως καταθέτει ο Αλέξης Πολίτης, αναδεικνύεται ως σοβαρό θέμα του ανεξάρτητου πλέον ελληνικού κράτους το 1842 από νεαρό λόγιο της εποχής, τον Μάρκο Ρενιέρη και «είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως, όσο προχωρούν τα χρόνια, ο προσανατολισμός μεταστρέφεται: η Ελλάδα αρχίζει να προσβλέπει και προς την Ανατολή. Απογαλακτισμός από τη μητέρα Ευρώπη; κομπορρήμων αυτοπεποίθηση; ή δίλημμα πλαστό, που κάλυπτε με ιδεολογική χροιά ερωτήματα πιο δυσεπίλυτα»; 3 Μάλιστα, την εποχή της περιήγησης των Μπρέμερ και Λάγκους στην Ελλάδα, στα μέσα του 19 ου αιώνα, η καινούρια ισορροπία έχει διαμορφωθεί, καθώς η Ανατολή για πολλούς είναι σημαντικότερη από τη Δύση. Από την άλλη τοποθετήσεις όπως του Ρενιέρη ότι η Ελλάδα «είναι Δύσις και όχι Ανατολή» υποστηρίζεται από σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζει ο Πολίτης, «αυτά τα χρόνια η απόσταση μεγάλωνε, και το χειρότερο, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έδειχναν πια εχθρική στάση» καθώς «μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, χρειαζόταν κάποια αντισταθμιστική θεωρία, μια θεωρία που θα κάλυπτε τις εγγενείς αδυναμίες με μια επίφαση της διαφορετικότητας, της ιδιαιτερότητας, της ιδιοσυστασίας, δήθεν, του νέου ελληνισμού». 4 Την εποχή της επίσκεψης των Μπρέμερ και Λάγκους στην Ελλάδα εκφράσθηκαν στην Αθήνα αντιπαραθέσεις που συγκλόνιζαν τις ελληνικές κοινωνικές ομάδες, αλλά και όσες προκλήθηκαν από την επαφή με το ξένο, συχνά αλαζονικό στοιχείο, δηλ. με την αντιβασιλεία και τους βαυαρούς στρατιωτικούς, με τους ξένους διπλωματικούς εκπροσώπους, με ιεραπόστολους και ταξιδιώτες, φιλέλληνες και μη, παρατηρητές, οι οποίοι ανατρέποντας το φιλελληνικό κλίμα που είχε επικρατήσει στη διάρκεια του Αγώνα, στέκονταν συχνά αρνητικοί και επικριτικοί απέναντι στις 3 Πολίτης 2009: Πολίτης 2009: 93.

3 - 3 - καινούργιες πραγματικότητες, όπως αυτές έτειναν να διαμορφωθούν στο νεοσύστατο κρατίδιο. Η προσήλωση στην κλασική παιδεία και την ιστορία, συνεπικουρούμενη από το «νεοκλασικισμό των Βαυαρών» σίγουρα εκφράζει την ανάγκη του νέου ελληνισμού να επιβεβαιώνει με πράξεις και ενέργειες, αλλά και συναφή κείμενα, την πνευματική και ηθική συνοχή του νέου ελληνισμού με τον αρχαίο. Σε εποχή μάλιστα που η θεωρία του Φαλμεράιερ την αμφισβητούσε, μια σειρά έργων ιστορικών έδιναν απάντηση στα συγγράμματα του τελευταίου, με αποκορύφωμα την έκδοση από τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, το έτος 1853, μικρού τόμου με τίτλο Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της σήμερον. 5 Σε αυτό το ιστορικό και ιδεολογικό πλαίσιο επισκέπτονται την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, κυρίως Άγγλων και Γάλλων, 6 οι σουηδόφωνοι Μπρέμερ και Λάγκους, των οποίων οι προσανατολισμοί και εντυπώσεις, όπως θα δούμε, αναδεικνύουν από τη μεριά των Ευρωπαίων το δίλημμα «Ανατολή ή Δύσις;» ως προς τον προσανατολισμό, αλλά και την ίδια την ταυτότητα της Ελλάδας ως ανεξάρτητου πλέον κράτους. Και για τους δύο συγκεκριμένους περιηγητές η Αθήνα υπήρξε «αγαπητή» και «μισητή», αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η ενθουσιώδης Μπρέμερ, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, σαγηνεύεται από τη χώρα που συγκεντρώνει τους τόπους για τους οποίους έχει διαβάσει τόσα πολλά και παρατηρεί τη σύγχρονη Ελλάδα συσχετίζοντάς την με την αρχαία. Φράσεις όπως «η περιοχή έχει μια ειδυλλιακή ομορφιά» ή «όταν φτάσει κανείς κάτω στην ακτή, ίσως και να πιστέψει πως στέκεται στην άκρη μιας ελβετικής λίμνης» συμφωνούν με τη ρομαντική, νεοκλασικιστική («βαυαρική») θεώρηση της Αθήνας. Ωστόσο, ο φινλανδός ελληνιστής δείχνει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη σύγχρονη Ελλάδα, αυτήν που, σύμφωνα με την τοποθέτηση των Κολοκοτρώνη και Μήτση, «ανήκε στην Ανατολή, ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και από αυτήν την άποψη δείχνει να πλησίασε με τον τρόπο της περιήγησής του τη μεταγενέστερη τοποθέτηση της Βιρτζίνια Γουλφ για την Αθήνα κατά την παραμονή της εκεί: «Η Αθήνα σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από την Ακρόπολη και το συνετότερο σχέδιο είναι να διαχωρίσεις τους ζωντανούς από τους νεκρούς, το παλιό από το νέο, έτσι ώστε η μια εικόνα να μην ενοχλεί την άλλη». Οι δύο συγκεκριμένοι περιηγητές παρουσιάζουν ομοιότητες και ουσιαστικές διαφορές ως προς το ελληνικό ταξίδι σε σημείο που οι εντυπώσεις τους μπορούν να 5 Βλ. επιλεκτικά Βελουδής 1982 και Παπακωνσταντίνου Βλ. επιλεκτικά Angelomatis-Tsougarakis 1990 και Augoustinos 1994.

4 - 4 - διαβαστούν παράλληλα ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Γεννήθηκαν και οι δύο στη Φινλανδία και είναι σουηδόφωνοι (όπως και η πλειοψηφία της πνευματικής ελίτ της χώρας αυτής κατά τον 19 ο αιώνα). Η Φινλανδία απέκτησε, όπως κι η Ελλάδα, κρατική οντότητα τον 19 ο αιώνα και βρίσκεται, σε κάποιο βαθμό όπως και η Ελλάδα, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και με μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία ως την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπήρξε και ο κρίκος που τις συνέδεε. Είναι και οι δύο γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και καταφθάνουν στην Ελλάδα το 1859 και το 1852 αντίστοιχα. Με σπουδές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία η συγγραφέας Μπρέμερ αφιέρωσε τη ζωή της σε λογοτεχνικές δραστηριότητες και κοινωφελείς σκοπούς. Ο Λάγκους, από την άλλη, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής διανόησης της Φινλανδίας. Τη χρονιά της άφιξής τους στην Ελλάδα η Μπρέμερ είναι 58 και ο Λάγκους 31, ωστόσο ο νεαρός Λάγκους είναι σαφώς πιο δυσκίνητος από την Μπρέμερ ως προς τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα. Η Μπρέμερ εξασφάλισε γνωριμίες με τον Όθωνα, την Αμαλία και την αυλή τους, αλλά θεωρεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επιμονή του Όθωνα να διορίζει ανίκανους υπουργούς, καθώς και στην αναποφασιστικότητά του, δίκαιη και υποστηρίζει την ένωση των περιοχών όπου ζουν Έλληνες με το ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό βασίλειο, χωρίς να παραβλέπει το ότι δεν ήρθε ακόμη η κατάλληλη ώρα και ο κατάλληλος ηγέτης γι αυτήν την επέκταση του κράτους. Ο Λάγκους αρνήθηκε ευγενικά αλλά κατηγορηματικά την πρόσκληση της ελληνικής αυλής και φρόντισε να έχει καλές σχέσεις με το ρώσο πρέσβη και προπαντός το δεύτερο γραμματέα της πρεσβείας, ενώ συναναστρεφόταν και με τις οικογένειες Ραγκαβή και Παπαρρηγόπουλου. Ο Λάγκους αντιμετώπιζε επιφυλακτικά την κριτική του Παπαρρηγόπουλου προς τη θεωρία του Φαλμεράιερ, σύμφωνα με την οποία οι Νεοέλληνες κατάγονταν από τους Σλάβους, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την αρχαιότητα. Η Μπρέμερ, από την άλλη, δε συμφωνεί με τον Φαλμεράιερ λέγοντας ότι αν κάποιος ζήσει για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται πως οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ως προς τη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις αναδεικνύοντας δύο κύριες αρετές των Ελλήνων, την πίστη στην οικογενειακή ζωή και την εργατικότητα. Ποιες θεματολογίες συναντούμε στις εντυπώσεις των Μπρέμερ και Λάγκους από την παραμονή τους στην Ελλάδα; Ποια πρότυπα διαμορφώνουν τις επιλογές και

5 - 5 - τις τοποθετήσεις τους; Είναι η Μπρέμερ ένα παράδειγμα ενθουσιώδους κλασικίστριας που συνδέει/ συσχετίζει το αρχαίο ελληνικό παρελθόν με το σύγχρονο ελληνικό παρόν και ποια η ιδεολογική καταγωγή αυτής της αντίληψης του ελληνικού κόσμου; Είναι ο Λάγκους ένα παράδειγμα φινλανδικού οριενταλισμού και αν ναι, ποιες οι ιδεολογικές «στάσεις» της περιήγησης και ποια η απώτερη κατάληξή της, εφόσον αυτή επιτεύχθηκε; Ο Βασίλης Καρδάσης αναφέρει ότι «η ακαδημαϊκή καριέρα του Λάγκους οδήγησε τα βήματά του στην Ελλάδα», 7 αλλά ποια είναι η ιδεολογική κατεύθυνση αυτής της ακαδημαϊκής αναζήτησης; Α. Η Φρεντρίκα Μπρέμερ και η θέα του «έκπτωτου μονάρχη» Τα πάντα λούζονται από το φως. Ψηλά μπροστά μας βρίσκεται η Ακρόπολη πάνω στα πέτρινά της θεμέλια. Η αρχαία ακρόπολη των θεών μοιάζει με μονάρχη έκπτωτο, αλλά μονάρχη, όπως ο Οιδίποδας ή ο βασιλιάς Ληρ. Η θέα της ξυπνά νοσταλγικές και συνάμα μελαγχολικές διαθέσεις. Αλλά στα πόδια της, κάτω από την πλατιά σκιά της, ξεφυτρώνει η νέα Αθήνα, με χαρούμενα άσπρα σπίτια και πράσινους κήπους, καθώς απλώνεται πέρα από την Ακρόπολη και τον κωνικό βράχο του Λυκαβηττού, τριγυρισμένη από τον αιώνια πράσινο ελαιώνα, αυτή η μητέραπόλη με τους κατεστραμμένους ναούς και τους ιερούς τόπους. 8 Η παραπάνω περιγραφή της Μπρέμερ από την πρώτη της περιήγηση στο χώρο της Ακρόπολης είναι, θεωρώ, χαρακτηριστική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την Αθήνα και γενικότερα την Ελλάδα. Ο παραλληλισμός της Ακρόπολης, που, όπως καταθέτει αλλού, είναι «το τελευταίο κλασικό άνθος [ ] που [ ] αξίζει περισσότερο από όλους τους μαρμάρινους ναούς και τα μνημεία», 9 με «έκπτωτο μονάρχη» και ειδικότερα με τους «έκπτωτους μονάρχες» Οιδίποδα και Ληρ παραπέμπει στο μεγαλείο της πνευματικής εξουσίας που χαρακτηρίζει τους δύο τραγικούς ήρωες. Η «έκπτωτη» τοποθεσία της, όπως και στην περίπτωση των δύο τραγικών ηρώων, μπορεί να συσχετιστεί με την ίδια τη διαδικασία της αυτογνωσίας μέσα από την οποία μπορεί κανείς, συσχετίζοντας το παρελθόν με το παρόν, να αντιληφθεί την αλήθεια. Πράγματι, η ειδυλλιακή περιγραφή της νέας Αθήνας, που ακολουθεί στο παραπάνω απόσπασμα, είναι σύμφωνη με το πνευματικό μεγαλείο του «έκπτωτου μονάρχη» 7 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Bremer 2002 I: Bremer 2002 II: 314.

6 - 6 - απομονώνοντας τη σοφία αιώνιων συμβόλων όπως του «πράσινου ελαιώνα» και την πνευματικότητα των ναών και των ιερών τόπων. Το παραπάνω παράθεμα μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστικό και για τον τρόπο που το παρελθόν συνδέεται με το παρόν στα περιηγητικά κείμενα της Μπρέμερ, καθώς το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας συνήθως προσεγγίζεται μέσα από το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος. Οι γνώσεις της Μπρέμερ για την αρχαία Ελλάδα είναι εντυπωσιακές και η περιήγησή της στη σύγχρονη Ελλάδα γίνεται μια τελετουργία αναγνώρισης διαδρομών, με τις οποίες φαίνεται ότι είναι πλήρως εξοικειωμένη, σα να ακολουθεί τις οδηγίες ενός πολύ καλού οδηγού σε δύσβατο μονοπάτι. Τα πρώτα πράγματα που επισκέπτεται στην Αθήνα, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, είναι, εκτός από την Ακρόπολη, ο ναός του Ολυμπίου Διός, το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, η Πνύκα, η Πύλη του Αδριανού, ενώ πριν ακόμη πληροφορηθεί ότι μπορεί να παρατείνει την παραμονή της στην Ελλάδα έχει ήδη επισκεφθεί την Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου αποτίει φόρο τιμής στους φιλοσόφους Σωκράτη και Πλάτωνα, ενώ αναφέρεται και στον Δημοσθένη. Επισκέφθηκε το χώρο της Ελευσίνας με το γιο της χήρας του γάλλου αρχαιολόγου Lenormant, επίσης αρχαιολόγο, όπου και αναφέρει τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, δείχνοντας πάλι ένα δείγμα από τον πλούτο των γνώσεών της σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τη μυθολογία. Επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Δήλο μας παρουσιάζει όλο το μύθο για τη γέννηση του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, μαζί με την ιστορία του νησιού τον καιρό της εμπορικής του κυριαρχίας. Στη Θήβα έχει τη μνήμη της στραμμένη στους «επτά επί Θήβας», ενώ κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ακρόπολη, παρουσιάζει την ιστορία του Περικλή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική του ζωή και τη σχέση του με την Ασπασία. Το ελληνικό παρόν γίνεται αντικείμενο θαυμασμού ή προβληματισμού σε σχέση ή σε σύγκριση με το μεγαλειώδες αρχαίο ελληνικό παρελθόν, σπανιότερα ανεξάρτητα από αυτό. Για παράδειγμα, η διεξοδική εικόνα της πορείας που ακολούθησε η Επανάσταση του 1821 συνδέεται με τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας πρωτοπόρου των ελευθέρων θεσμών. Την εντυπωσιάζουν προπαντός σύγχρονα λαογραφικά και θρησκευτικά θέματα των οποίων η καταγωγή κάποιες φορές μπορεί να αναζητηθεί στην αρχαιότητα. Την ενθουσιάζουν οι ελληνικοί χοροί και τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης και της συμπεριφοράς καθώς και τα ρούχα των χωρικών, όπως τα παρακολουθεί σε πανηγύρι για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου ή την Καθαρή Δευτέρα (τη «γιορτή των κρεμμυδιών», όπως την ονομάζει), όπου

7 - 7 - μεγάλο μέρος της αφήγησης αφιερώνεται σε λαογραφικές, ενδυματολογικές ή χορευτικές παρατηρήσεις χωρίς να παραλείπει τις θετικές της κρίσεις σχετικά με τη χαρά που παρατήρησε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των Ελλήνων. Το ατυχές περιστατικό ενός ξαφνικού θανάτου γίνεται αφορμή για τη συμμετοχή της σε μια βραδιά με μανιάτικα μοιρολόγια που κίνησαν την προσοχή της με το πηγαίο αίσθημα και τις ποιητικές τους εκφράσεις ή μεγάλος ήταν και ο ενθουσιασμός της για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Τήνο, όπου μάλιστα παρευρίσκεται στον κεκλεισμένων των θυρών τελετουργικό καθαρισμό της εικόνας της Παναγίας. Ωστόσο, την αποθαρρύνουν οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στο Παλαμήδι σε σημείο που αναφωνεί: «Αλίμονο νέα Ελλάδα! Στο θέμα αυτό είσαι ακόμη σκλάβα της Τουρκίας και της βαρβαρότητας». 10 «Η Τουρκία και η βαρβαρότητα», σύμφωνα με την παραπάνω αναφορά, είναι παράγοντες ανασταλτικοί στην προγεγραμμένη πριν τον τουρκικό ζυγό «δυτική» πορεία της Ελλάδας. Η «αγαπητή» Ελλάδα της Μπρέμερ είναι η Ελλάδα της κλασικής αρχαιότητας, ενώ για τη σουηδή συγγραφέα η σύγχρονη Ελλάδα θα πρέπει να ξαναθυμηθεί την αίγλη του παρελθόντος, ώστε να εξέλθει από τις «μισητές» καταστάσεις στις οποίες έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικά είναι τα αποχαιρετιστήρια λόγια της Μπρέμερ για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά και την αντίληψη της Μπρέμερ για το ελληνικό μέλλον: Αντίο τώρα, όμορφη Ελλάδα! Με τη γιρλάντα σου από νησιά όσο μπορώ να τα βλέπω ακόμη με τους εραστές της ελευθερίας, τους εργατικούς, τους φιλόξενους, τους αναζητητές της γνώσης κατοίκους σου, είσαι ο ευγενής και εξευγενιστικός δεσμός ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αρχαία συ, που μετέδιδες στην Ευρώπη αυτά που έπαιρνες από την Ασία, αφού τα είχες επεξεργαστεί με τον δικό σου τρόπο. Τώρα είναι οι ώριμοι καρποί της Ευρώπης που θα πάνε στην Ασία, μέσα από σένα. Τώρα κατακτάς και πάλι για τον εαυτό σου την κλασική κουλτούρα, την ομορφιά και τον πολύπλευρο πολιτισμό, τον οποίο συ έδωσες κάποτε στον κόσμο ως το μεγαλύτερο δώρο, για να χρησιμεύσει ως μέσο για την κατάκτηση ενός υψηλότερου, οικουμενικού, πιο ανθρώπινου σκοπού! 11 Η ελευθερία, η εργασία, η φιλοξενία και η γνώση είναι, για την Μπρέμερ, ελληνικές αξίες που διδάχτηκαν από την Ασία και μεταδόθηκαν στην Ευρώπη «με τον ελληνικό 10 Bremer 2002 II: Bremer 2002 II: 365.

8 - 8 - τρόπο». Τα κλασικά ιδανικά, η ομορφιά και ο πολύπλευρος πολιτισμός αναμένεται να κατακτηθούν εκ νέου (υπονοώντας έτσι ότι έχουν προς ώρας απολεσθεί). Η Μπρέμερ προσδοκά τη συνέχιση της οικουμενικής πορείας της Ελλάδας μέσα από την επαναπροσέγγιση με την κλασική Ελλάδα παραγκωνίζοντας οποιαδήποτε άλλη πολιτιστική παρέμβαση. Β. Ο Βίλχελμ Λάγκους και το πέσιμο των κιόνων Μία από τις πολύ λίγες, αλλά πολύ χαρακτηριστικές αναφορές του Λάγκους σε μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα είναι η αναφορά στην καταστροφή ενός κίονα του Ολυμπιείου μετά από καταιγίδα τον Οκτώβριο του 1852: Ο μεσαίος από τους τρεις κίονες στα δυτικά έχει πέσει τόσο όμορφα, λες και κάποιος έχει τοποθετήσει τους σπονδύλους του στη σειρά τον ένα μετά τον άλλο. 12 Μόνο ένα τόσο συνταρακτικό (και καταστροφικό) γεγονός θα ευαισθητοποιούσε τον Λάγκους ως προς τα μνημεία της αρχαιότητας! Το πέσιμο των κιόνων αποκτά στην περίπτωση του Λάγκους, θεωρούμε, συμβολική αξία, καθώς μέσα από τη νέα «τοποθέτηση» των κιόνων δείχνει να αναζητεί μια καινούργια θεώρηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε σχέση με το σήμερα. Είναι εντυπωσιακό, αλλά ο Λάγκους, αν και κλασικιστής, δεν προσηλώνεται κατά την παραμονή του στην Ελλάδα στην κλασική Αθήνα, αλλά στο Βυζάντιο, όχι στην αρχαία ελληνική γλώσσα και την ελληνική αρχαιολογία, αλλά στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα και το λαό: «Σκοπεύω να μελετήσω τη γλώσσα και το λαό κι αυτό απαιτεί πάντα σκληρή δουλειά στην αρχή». 13 Πράγματι ο Λάγκους προσανατολίζει τον μελετητή προς τη σύγχρονη Ελλάδα, διαχωρίζοντας, σύμφωνα με τη Γουλφ, όπως είδαμε, «τους ζωντανούς από τους νεκρούς, το παλιό από το νέο». Ίσως ως αντιπερισπασμό στο «νεοκλασικισμό των Βαυαρών» ο Λάγκους έδειξε τη μεγαλύτερη αδιαφορία από περιηγητές που γνωρίζω για τα κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αντίθετα από τη αεικίνητη Μπρέμερ, δεν είδε τίποτε άλλο από όλη τη χώρα εκτός από κάποιες σύντομες επισκέψεις στη Σύρο, την Αίγινα και την Κόρινθο (στην Αίγινα μάλιστα αποκαλεί εσφαλμένα το ναό της Αμφαίας ως ναό του 12 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Φορσέν & Καρδάσης 2009: 30.

9 - 9 - Διός) και από τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία απομονώνει τη θαυμάσια τοποθεσία και τη θέα μη δείχνοντας το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες. Ο Λάγκους, με σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα αραβικά και τα εβραϊκά στις αποσκευές του, αλλά και τη ρωσική αρχαιολογία και την πνευματική παραγωγή που αφορούσε το μεσαιωνικό κόσμο της Ανατολής, ταξίδεψε στη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα στα μέσα του 19 ου αιώνα και παρέμεινε στην Οδησσό 2 χρόνια και πάνω από ένα χρόνο στην Αθήνα. Ήρθε με τη σύζυγό του Κασταλία και τη μικρή τους κόρη Μαρία, που δυστυχώς πέθανε στην Αθήνα από υψηλό πυρετό. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα έμαθε τα ελληνικά, δημοσίευσε μάλιστα στα ελληνικά, στο περιοδικό Πανδώρα, το 1853 (την ίδια χρονιά που ο Παπαρρηγόπουλος εκδίδει τον τίτλο που προαναφέρθηκε), μια μελέτη για την ιστορία των Ελλήνων της Μεσημβρινής (Νότιας) Ρωσίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες του, που θεωρείται και η πρώτη ιστορική μελέτη που με εμπεριστατωμένο τρόπο προσέγγισε το ζήτημα αυτό. Επιπλέον πρωτογενές υλικό είναι το προσωπικό του ημερολόγιο ως το 1853 (παραμένει μέχρι σήμερα αδημοσίευτο) καθώς και η αλληλογραφία του (αλλά και της Κασταλίας) με τους συγγενείς στη Φινλανδία. Ο Λάγκους έχει συνείδηση της δυτικής του ταυτότητας (όταν επεξηγεί, π.χ. τα σύνορα της περιοχής στην οποία αναφέρεται στη μελέτη του αναφέρει «προς δυσμάς» όταν αναφέρεται στον Δούναβη), αλλά είναι κατά βάση ανατολιστής, επειδή, όπως θα δούμε παρακάτω, τόσο τα πορίσματα της εμπεριστατωμένης μελέτης του για τον ελληνισμό στη Νότια Ρωσία όσο και άλλοι παράγοντες που θα προσπαθήσω να ονομάσω περιληπτικά αναδεικνύουν τη φιλορωσική του πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα. Ο περιηγητής από το «Αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο υπό τη Ρωσία» θεωρεί ότι εκτός από τη δική του χώρα μπορεί και η Ελλάδα να βρεθεί «υπό τη σκέπη» της Ρωσίας σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός του ρωσικού κόμματος Α. Μεταξάς έχει πρόσφατα (1844) ηττηθεί. Φυσικά οι όροι είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά ίσως δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Λάγκους είναι ένας οριενταλιστής της εποχής, εφόσον αναλογιστούμε τον ορισμό του Edward Said ότι «ο Οριενταλισμός είναι ένας δυτικός τρόπος για την κυριάρχηση, την ανασυγκρότηση και την άσκηση εξουσίας επί της Ανατολής» (με την έννοια της πνευματικής εξουσίας στην περίπτωσή μας). 14 Σε μια εποχή που η Αθήνα είναι προσηλωμένη στην κλασική παιδεία και την ιστορία για τους λόγους που εξηγήθηκαν ο Λάγκους εισέρχεται ως ακροατής στο νεοϊδρυθέν κάστρο της, στο 14 Said 1996: 13-14,

10 Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ζωή, εστιάζοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον του όχι στο «νεοκλασικισμό των Βαυαρών», αλλά στο σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, που διέσωσε γλώσσα και θρησκεία από το παρελθόν, όπως διδάσκει το παράδειγμα του ελληνισμού στη Νότια Ρωσία. Θα πρέπει να αναλογιστούμε τη συνειδητή αυτή «ανατολική» εστίαση του Λάγκους σε σχέση με τη συμπάθεια των Ελλήνων για τη Ρωσία, τη δυσαρέσκεια για το βασιλικό ζεύγος και τη βαυαρική αυλή, τη δυσαρέσκεια προς τον Όθωνα που είχε οδηγήσει στο κίνημα της 3 ης Σεπτεμβρίου Οι Βαυαροί ένιωθαν να απειλούνται, όπως πιστοποιούν καταθέσεις του Λάγκους όπως ο καθόλου ενθουσιώδης «εορτασμός» της επετείου του Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου («Τρία σπίτια που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στην αψίδα είχαν μερικά φωτάκια στα παράθυρα») ή η προτίμηση των χωρικών της Αίγινας για ρώσο βασιλιά στη θέση του Όθωνα. Καταγράφει σύγχρονες καθημερινές ιστορίες ή απλά ζητήματα που αναδεικνύουν τις συγκρίσεις με την κλασική Ελλάδα ως περιττές. Πολλά τα επεισόδια και οι απατεωνιές που αναφέρονται («Μόνο στην Αθήνα λένε τόσα ψέμματα, πουθενά αλλού στον κόσμο»), περιγράφονται με φρίκη δρόμοι που είναι γεμάτοι ζητιάνους, οι υπάλληλοι των μαγαζιών που τριγυρίζουν γύρω από τους πελάτες μήπως και κλέψουν κάτι. Η καθημερινότητα, ωστόσο, επιφύλασσε και όμορφες εντυπώσεις όπως η χιουμοριστική ιστορία με την «ερωτιάρα» υπηρέτρια, αλλά και ο ενθουσιασμός για την αφθονία των φρούτων, το φθηνό κρασί, τις πρωτόγνωρες λιχουδιές (π.χ. οι ντομάτες, το πρόβειο γάλα), το «παιχνίδι» των παιδιών με τους σωρούς των σκουπιδιών, τους βραδινούς περιπάτους. Η πιο ειδυλλιακή κατά τη γνώμη μου περιγραφή, που θα μπορούσε να είναι γραμμένη από τον Βύρωνα ή άλλο ρομαντικό περιηγητή, όχι τυχαία, είναι και η εντύπωση της πρώτης νύχτας του Λάγκους στην Αθήνα: Και τώρα καληνύχτα σε όλους σας, αγαπημένοι, εκεί στον μακρινό Βορρά. Η νύχτα αναπαύεται ήρεμη, τα κυπαρίσσια και οι πανύψηλες πικροδάφνες κρυφοκοιτούν στο δωμάτιό μου μέσα στο φεγγαρόφωτο και τα αηδόνια στους κήπους απαντούν το ένα το άλλο. 15 Η πρώτη αυτή εντύπωση είναι σύμφωνη, θα λέγαμε, με το κλασικιστικό και ρομαντικό πνεύμα που επικρατούσε στη βαυαρική αυλή του Όθωνα, αλλά ανάλογες 15 Φορσέν & Καρδάσης 2009:13.

11 εντυπώσεις σπανίζουν στη συνέχεια, ίσως και απουσιάζουν λόγω της συνειδητής εστίασης του Λάγκους στη λιγότερη γνωστή «σύγχρονη» εικόνα της Ελλάδας. Τέλος, η ίδια η μελέτη του Λάγκους είναι φυσικά στο κλίμα της συνειδητής αυτής εστίασης, καθώς αναδεικνύει ως λειτουργική τη συνύπαρξη του ελληνικού με το ρωσικό στοιχείο μέσα στην ιστορία. Η Νότια Ρωσία κατοικείται κατά μέγα μέρος, ισχυρίζεται ο Λάγκους, από Έλληνες από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τα μέσα του 19 ου αι. και μάλιστα με πολύ σπουδαία συνεισφορά τόσο σε κοινωνικό, πνευματικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Οι σχέσεις με τους Ρώσους αναπτύσσονται διεξοδικά και με την αναμενόμενη θέρμη: «Ο δε ρωσικός αετός είχεν αναπετάσει τας πτέρυγάς του, φερόμενος με ασφαλή πτήσιν αείποτε υψηλότερα, και παρετήρει με οίκτον και αγανάκτησιν την κατάθλιψιν των ομοθρήσκων». 16 Πολλές οι ανάλογες αναφορές, αλλά και πληροφορίες για το άσυλο και την υποδοχή των μεταναστών διαφόρων «Ελληνίδων χωρών» «εν Μόσχα, ως πρότερον εν Κιοβίω» που πιστοποιούν την τοποθέτηση του Λάγκους ότι «ήρκει τις να ήναι Έλλην ίνα εύρη έκπαλαι δευτέραν πατρίδα εις την Ρωσσίαν». 17 Χαρακτηριστικές είναι και οι πληροφορίες που δίνει ο Λάγκους για το τμήμα του ελληνικού στρατού που επιστάθμευε στην Μπαλακλάβα και τη γύρω περιοχή, το οποίο και διακρίθηκε επιτυχώς στις αναταραχές των ετών , αλλά και στον τουρκικό πόλεμο των ετών 1806 και Οι ένοπλοι γεωργοί της Μπαλακλάβας προφύλασσαν τα παράλια και μολυσμένα από την πανώλη και τη χολέρα αργότερα μέρη της χερσονήσου και για το λόγο αυτό έλαβαν από τους Αυτοκράτορες φιλοδωρήματα, παράσημα, συντάξεις των απομάχων, ανέγερση ευεργετικών καταστημάτων κ.ά. Ο Λάγκους με πολύ ενθουσιασμό παραθέτει διάφορες περιπτώσεις που πιστοποιούν την ευμένεια της Αικατερίνης για όλους τους Έλληνες (που φτάνει μέχρι την Μινόρκα). Θεωρεί ότι η κατάργηση προνομίων των Ελλήνων της Οδησσού το 1797 (μεταξύ των οποίων και του στρατιωτικού τους σώματος) οφείλεται στο σχετικά μικρό αριθμό των Ελλήνων (δεν ήταν παραπάνω από 1000). Ωστόσο, προνόμια αποδόθηκαν ξανά αργότερα από τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο που συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά και της ευπορίας. Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι η εταιρία των Φιλελλήνων είχε την πρώτη έδρα της στην Οδησσό, ο Λάγκους με υπερηφάνεια παραθέτει την πληροφορία ότι όταν το 1812 η Ρωσία κατακλύσθηκε από το στράτευμα του Ναπολέοντα, οι έλληνες κάτοικοι της Οδησσού συνεισέφεραν 16 Φορσέν & Καρδάσης 2009: Φορσέν & Καρδάσης 2009: 40

12 αργυρά ρούβλια, ενώ οι Ρώσοι, αν και περισσότεροι, μόλις 9.000, απ όπου συνεπάγεται η υπεροχή, αλλά και η περιουσία τους. Συμπερασματικά, σε αυτή τη σύντομη μελέτη, και στην προσπάθειά μου να αναδείξω δύο διαφορετικές τάσεις του περιηγητισμού σε μια εποχή κρίσιμη για τον «δυτικό» ή «ανατολικό» προσανατολισμό του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους, προσπάθησα να καταδείξω πτυχές της περιηγητικής διάθεσης δύο σουηδόφωνων περιηγητών του 19 ου αιώνα. Η πρώτη τάση, που επικράτησε περισσότερο στους ευρωπαίους περιηγητές του 19 ου αιώνα, είναι η τάση της Φρεντρίκα Μπρέμερ, η οποία αναγνώρισε στη σύγχρονη Ελλάδα το φως της κλασικής αρχαιότητας και τη σημασία της μεταλαμπάδευσής του από τη Δύση καθώς και τη νοσταλγία, αλλά και μελαγχολία με την οποία συνοδεύεται η θέα του «έκπτωτου μονάρχη» (της Ακρόπολης). Η δεύτερη τάση, με έντονη πολιτική ατζέντα, είναι η τάση του ανατολιστή Βίλχελμ Λάγκους που σε πρώτο στάδιο άκουσε «αηδόνια στους κήπους [να] απαντούν το ένα το άλλο», αλλά σε δεύτερο στάδιο είδε τους σπονδύλους, «τον ένα μετά τον άλλο», ενός κίονα που έριξε η καταιγίδα και «αγάπησε» και «μίσησε» ό,τι διαφορετικό είδε και άκουσε στην Ελλάδα. Οι δύο περιηγητές, με κοινή αφετηρία και κατά την ίδια περίπου εποχή, ταξίδεψαν με πολύ διαφορετικό τρόπο, καθώς φαίνεται, στην Ελλάδα του 19 ου αιώνα και «άνοιξαν» με τα διαφορετικά τους εφόδια διαφορετικούς ιδεολογικούς ορίζοντες σε έναν τόπο που «αγάπησαν» και «μίσησαν» για διαφορετικούς λόγους. Η Μπρέμερ δείχνει να «μισεί» περισσότερο την ανατολική απόκλιση από το πολιτιστικό θαύμα του κλασικού παρελθόντος, ενώ ο Λάγκους δείχνει να μη συμβιβάζεται με την εξαναγκαστική επιβολή της δυτικής «βαυαρικής» τάξης σε έναν πολιτισμό με έντονο ανατολικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται η απόκλιση στις προσδοκίες και τις προδιαθέσεις των περιηγητών κατά τον κρίσιμο για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και συνείδησης 19 ο αιώνα και ανοίγει ερωτήματα περισσότερο παρά δίνει απαντήσεις στα πλαστά καθώς φαίνεται διλήμματα του τύπου «Ανατολή ή Δύσις». Πάντως οι Μπρέμερ και Λάγκους ακολούθησαν διαφορετική πορεία και στο ταξίδι της επιστροφής, αλλά σε κάθε περίπτωση συνέχισαν να σκέφτονται και να μελετούν την Ελλάδα από το Βορρά. Βιβλιογραφία

13 Angelomatis-Tsougarakis, H The Eve of Greek Revival: British travellers perception of early 19 th -century Greece, New York & London: Routledge. Augoustinos, O French Odysseys: Greece in French travel literature from the Renaissance to the romantic era, Baltimore & London: The John Hopkins University Press. Bremer, F Η Ελλάδα και οι Έλληνες την εποχή του Όθωνα Ι & ΙΙ, Αθήνα, Κάτοπτρο/ Ιστορητής. Said, E. W Οριενταλισμός, Αθήνα, Νεφέλη. Βελουδής Γ. 1982, O Jakob Philipp Fallmerayer και η γένεση του ελληνικού ιστορισμού, ΕΜΝΕ-Μνήμων, Αθήνα. Κολοκοτρώνη, Β. Μήτση, Ε., επ., Στη χώρα του φεγγαριού: βρετανίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα ( ), μτφ. Σ. Αυγερινού, Αθήνα, Εστία. Παπακωνσταντίνου Θ. 1962, «Φαλλμεράυερ Ιάκωβος-Φίλιππος», στο Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Τομ. 23, Φοίνιξ, Αθήνα. Πολίτης, Α Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και νοοτροπίες στην Ελλάδα του Δεύτερη φωτοανατύπωση τρίτης έκδοσης με διορθώσεις, συμπληρώσεις και ευρετήριο, Αθήνα, Ε.Μ.Ν.Ε. Μνήμων. Ροτζώκος Ν. 1999, «Η Νεοελληνική εθνική ιδεολογία και η εθνική ιστοριογραφία», στο Μαργαρίτης Γ. κ.ά. Ελληνική ιστορία: νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Τομ. Γ', Ε.Α.Π., Πάτρα. Φορσέν, Μπ. Καρδάσης, Β Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα! Στιγμιότυπα από τη ζωή του φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκους, επ. Μ. Μαρτζούκου Ρ. Οικονόμου, Αθήνα, Εστία.

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ενότητα 1: Aντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία 4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία Α1. Ερωτήσεις γνώσης - κατανόησης 1. Πώς συλλαµβάνει ο Χέγκελ τη σχέση ιστορίας και πνεύµατος και ποιο ρόλο επιφυλάσσει στο πνεύµα; 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος»

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος» «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος» 1 Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας δίπλα στις εθνικές ταυτότητες των πολιτών

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) Μπορεί η αρετή να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας; Ο Πρωταγόρας εξηγεί στον Σωκράτη τι διδάσκει στους νέους που παρακολουθούν τα μαθήματά του. Οι αντιρρήσεις του Σωκράτη. «Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία]

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις 2014 2015 www.eie.gr Νέες προσεγγίσεις στην Ιστορία του Νότου της Ρωσικής Aυτοκρατορίας, 1784-1914 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ Η Ιλιάδα μαζί με την Οδύσσεια αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ 21 η ΜΑΪΟΥ 1864 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 152 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΥΘΗΡΑ, 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 [1] Σεβασμιώτατε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής βασικό φαινόμενο που διακρίνει κάθε ζωντανό οργανισμό, είναι η κίνηση Ο βιολογικός αγώνας του ανθρώπου και μέσα από τη

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή ταυτότητα

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή ταυτότητα ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡ/ΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: (4) ΚΕΙΜΕΝΟ Η ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α.Μ.67630 1 Περιεχόμενα ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11...1 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία...1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 90-100 λέξεις Ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι η Ενωμένη Ευρώπη διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που επιβοηθεί τον επαναπροσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το 1986 αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το 1993 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία Γιώργος Θεοτοκάς Κωνσταντινούπολη 1905- Αθήνα 1966 Αργώ (Θέλω γράμματα) 1 Γραμματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας 1830-1880 Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Παπαθεοδώρου 1 η ενότητα: «Εισαγωγή στα ρομαντικά χρόνια» Ρομαντισμός. Η ανάδυση του μυθιστορήματος. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Τάσεις της επιμέλειας ΙΙΙ: Δίνοντας φωνή σε εκθέματα και κοινωνικά υποκείμεν Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού

Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας 1 Εξέλιξη του τουριστικού φαινομένου στην Ελλάδα 15ος - 19ος αιώνας: Πολιτιστικός τουρισμός επιστημόνων,

Διαβάστε περισσότερα

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη  συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 [Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου] ΕΩΣ 30 π.χ. [κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Ανατολής από τους Ρωμαίους, ξεκινά η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b.

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 44 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

2. Να επεξηγηθούν οι όροι: Καρµπονάροι, Γιακωβίνοι, Παλινόρθωση, ιοµολογήσεις µονάδες

2. Να επεξηγηθούν οι όροι: Καρµπονάροι, Γιακωβίνοι, Παλινόρθωση, ιοµολογήσεις µονάδες ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α 1 1. Ποιες ήταν οι συνθήκες συµφωνίες των ευρωπαϊκών δυνάµεων που οδήγησαν στη δηµιουργία Ελληνικού Κράτους και τι προέβλεπε η καθεµία απ αυτές; 2. Να επεξηγηθούν οι όροι: Καρµπονάροι, Γιακωβίνοι,

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης»

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 2013 «Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» Δημήτρης Γκόντας Περιβάλλον κρίσης! Τι σημαίνει κρίση; Μισθοί της πείνας. Οικονομικό αδιέξοδο. Ανεργία άνω του 25%, δεν βρίσκω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2016

Επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, 67061 Άβδηρα Ξάνθης Τηλέφωνο: 25410-51003,

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ----- ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: ΤΜΗΜΑ Ανδρέα Παπανδρέου Α 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Κ3: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Κ3: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΥ 12Κ5 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας 12Κ3 Εισαγωγή στην Αρχαία Ιστορία 12Κ4 Εισαγωγή στην Βυζαντινή Ιστορία (Α Εξάμηνο-Μάθημα Κορμού) 12Κ17 Ιστορία της Τέχνης: Μεσαίωνας,

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Υπαπαντή του Κυρίου «θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών» (Λουκ. 2, 34-35) Διχογνωμία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα