ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ 60 s

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ 60 s"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ 60 s Επιτέλους να και κάτι που είµαι σίγουρος ότι όλοι σας θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον ανεξαρτήτως των µουσικών σας προτιµήσεων. Όλοι ήµασταν κάποτε τηνέητζερς (µερικοί ευτυχώς παραµένουν ακόµη), αν και πολλοί από µας δεν είχαν καν γεννηθεί στα 60 s, όταν δηλ. διαδραµατίζονταν όσα το παρόν άρθρο πραγµατεύεται. Όπως και να χει το πράγµα όµως, νοµίζω ότι είναι µία καλή ευκαιρία να θυµηθούν οι παλιότεροι και να µάθουν οι νεώτεροι (αλλά ακόµη και από τους παλιότερους αυτοί που δεν έτυχε να µάθουν τότε) από πού ξεκίνησαν την καριέρα τους πασίγνωστοι σήµερα καλλιτέχνες του ελληνικού, αλλά και διεθνούς µουσικού στερεώµατος. Επίσης ποια τραγούδια έγιναν µεγάλες επιτυχίες και από ποιους. Όπως ακόµη ποιος διάσηµος Άγγλος κιθαρίστας υπήρξε τότε έστω και για λίγο µέλος ελληνικού γκρουπ (έτσι µπράβο, θέλω να σας βλέπω να σκάτε µέχρι να ρθει η ώρα επιτέλους να το διαβάσετε). Ένα µόνο σας λέω: το ελληνικό ροκ των 60 s ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τους FORMINX, CHARMS, OLYMPIANS, IDOLS και APHRODITE S CHILD που θεωρητικά ήταν από τα γνωστότερα σύνολα της εποχής. Αυτό που στην ιστορία του ροκ ονοµάστηκε «Βρετανική Εισβολή», δηλ. η παγκόσµια εξάπλωση της µουσικής των BEATLES, ROLLING STONES, KINKS, ANIMALS κλπ., δεν µπόρεσε βεβαίως να αφήσει ασυγκίνητη την ελληνική νεολαία των 60 s. Παρά τις εντελώς ελάχιστες πληροφορίες που διαδίδονται από την ανύπαρκτη µουσική ενηµέρωση, τα αµφιβόλου ποιότητος µουσικά όργανα και το συντηρητισµό της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής, τα πρώτα συγκροτήµατα αρχίζουν να δηµιουργούνται.ο χαρακτηρισµός της µουσικής πολλών απ αυτά ως «ροκ» δόθηκε πολύ αργότερα, τότε ήταν γνωστή γενικά ως «ποπ» ή «µοντέρνο ελληνικό τραγούδι». Ένα µεγάλο µέρος των συγκροτηµάτων αυτής της εποχής, εξαναγκασµένα από τη δισκογραφική τους εταιρία, διασκεύαζαν ξένες επιτυχίες είτε αυτούσια είτε µε την προσθήκη ελληνικών στίχων. Υπήρχε όµως κι ένα άλλο επίσης µεγάλο µέρος που ηχογράφησαν αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις αγγλόφωνες η ελληνόφωνες. Όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή σε όλες τις χώρες, τα πιο πολλά ελληνικά γκρουπ κατάφεραν να κυκλοφορήσουν από ένα έως περισσότερα singles. Τα LP s πραγµατικά µετριούνται στα δάκτυλα. Εάν όχι το πρώτο, σίγουρα ένα απ τα πρώτα γκρουπ που δηµιουργήθηκαν ήταν οι PLAYBOYS. Στα µέσα των 60 s ηχογράφησαν µερικά κοµµάτια µε τραγουδιστή το γνωστό άκη. Στα τέλη των 60 s λίγο πριν απ τη διάλυσή τους είχαν τραγουδιστή τον επίσης γνωστό για τη µετέπειτα καριέρα του στο ελαφρολαϊκό τραγούδι Φίλιππο Νικολάου. Από τα πρώτα ακόµα σύνολα ήταν και οι FORMINX. Ήταν το σχήµα, από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο πασίγνωστος keyboard-ίστας και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου. Γνωστότερο single τους ήταν το «Jeronimo yanka» που ακουγόταν σε κάθε πάρτυ και καθιέρωσε ένα νέο για την εποχή χορό, το «γιάνκα».

2 Ένα ακόµη µεγάλο όνοµα των ελληνικών 60 s ήταν οι IDOLS. Ήταν το γκρουπ, από το οποίο άρχισε τη σταδιοδροµία του ως µπασίστας ο πολύ γνωστός Ντέµης Ρούσσος προτού αποχωρήσει στα µέσα περίπου των 60 s. Το συγκρότηµα µέχρι τη διάλυσή του στις αρχές των 70 s κυκλοφόρησε διάφορα singles και ένα LP, το τελευταίο σε συνεργασία µε το περιοδικό ποικίλης ύλης «Φαντάζιο». Πολύ γνωστές τους επιτυχίες ήταν η διασκευή του «Lei mi diceva» των Ιταλών NEW TROLLS σε «Ένα κορίτσι µου χε πει», η διασκευή του «Suddenly you love me» των Βρετανών TREMELOES σε «Ξαφνικά µε αγαπάς» και η διασκευή του «La tempesta» του Βραζιλιάνου Roberto Carlos (καµία σχέση βέβαια µε το σηµερινό αριστερό µπακ της Ρεάλ Μαδρίτης) σε «Τρικυµία στην καρδιά µου». Από τα πιο εµπορικά και δηµοφιλή σύνολα ήταν βεβαίως οι CHARMS. Σίγουρα ήταν και από τα µακροβιότερα, αφού έµειναν µαζί για µία περίπου δεκαετία. Έβγαλαν πολλά singles και δύο LP s. Γνωστότερες επιτυχίες τους ήταν τα «Γλυκιά αγαπηµένη», «Έξω απ τον κόσµο», «Ο διωγµός» και η διασκευή του σουξέ των Αµερικανών 1910 FRUITGUM COMPANY «Simon says» ως «Τρελοκόριτσο». Τέταρτο από τα σχήµατα της πρώτης γραµµής των ελληνικών 60 s (όσον αφορά τη δηµοτικότητα και µόνο) ήταν οι OLYMPIANS, γκρουπ του πολύ γνωστού τραγουδιστή Πασχάλη (Αρβανιτίδη).Τα σουξέ τους ήταν αρκετά και πολύ γνωστά. Ο «Τρόπος», η «Συγγνώµη», ο «Αλέξης», το «Σχολείο», το «Μείνε κοντά µου» βρίσκονται ακόµη και σήµερα στα χείλη όλων. Το 1970 και µετά από αρκετά singles βγάζουν και το µοναδικό τους οµώνυµο LP. Σε κάποια βιβλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια µε θέµα το ελληνικό ροκ αναφέρεται ως χρονολογία κυκλοφορίας του LP το Αυτό είναι πέρα για πέρα ανακριβές για τον εξής απλούστατο λόγο: ο δίσκος περιέχει διασκευή της γνωστής επιτυχίας «Venus» των Ολλανδών SHOCKING BLUE που στα χέρια των OLYMPIANS έγινε «Το κορίτσι του Μάη». Το «Venus» κυκλοφόρησε όµως το 1969, έτσι λοιπόν είναι αδύνατον οι OLYMPIANS να διασκεύασαν το 1967 ένα τραγούδι που δεν υπήρχε. Εκτός κι αν δεχθούµε ότι οι SHOCKING BLUE πήραν «Το κορίτσι του Μάη» και το διασκεύασαν ως «Venus». Μπάαααααµ!!!!! Αν και οι OLYMPIANS έµειναν στη µνήµη του κόσµου σαν ένα κατ εξοχήν ελληνόφωνο γκρουπ, εν τούτοις ηχογράφησαν και µερικά αγγλόφωνα τραγούδια σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό που ήταν και τα καλύτερά τους. Τα «Go man go» και «Hopeless endless way» που ήταν στις δεύτερες πλευρές κάποιων singles τους του 1966 απεκάλυπταν όλο το πάθος και την αγωνία που είχε ένας τηνέητζερ της εποχής εκείνης. Το «Hopeless endless way» ήταν ένα µελαγχολικό κοµµάτι µε fuzz κιθάρα, σαξόφωνο και συναρπαστικές αλλαγές ρυθµού. Ήταν σίγουρα το καλύτερο κοµµάτι που έγραψαν ποτέ. Μετά την αποχώρηση του Πασχάλη από το γκρουπ τον αντικατέστησε ο επίσης γνωστός σήµερα τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου.

3 Τελευταίο από τα µεγάλα ονόµατα ήταν οι APHRODITE S CHILD αποτελούµενοι από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ντέµη Ρούσσο Λουκά Σιδερά και Αργύρη Κουλούρη. Ο Βαγγέλης προερχόταν από τους FORMINX, όπως είπαµε παραπάνω, ο Ντέµης µετά τους IDOLS πήγε στους MINIS, όπου συνάντησε το Λουκά και τον Αργύρη, οι οποίοι έβγαλαν 2 singles (περισσότερα γι αυτούς παρακάτω), και µετά προσχώρησε στους WE FIVE, οι οποίοι έβγαλαν επίσης 2 singles. Το Μάιο του 68 το γκρουπ ετοιµάζει τις βαλίτσες του για το Λονδίνο προς αναζήτηση καλύτερης τύχης χωρίς όµως τον Αργύρη που του είχε έλθει εν τω µεταξύ πρόσκληση για κατάταξη στο στρατό. Μπλοκάρονται όµως στο Παρίσι εξ αιτίας των τότε γνωστών ταραχών και ηχογραφούν εκεί το πρώτο single «Rain and tears». Το κοµµάτι κάνει πάταγο µεταδιδόµενο απ όλους τους ραδιοφωνικούς σταθµούς της Γαλλίας ξεπερνώντας µόνο στη χώρα αυτή µέσα σε 3 µήνες το αντίτυπα σε πωλήσεις. Το γκρουπ έβγαλε στα 60 s και άλλα singles, µεταξύ των οποίων και το επίσης µεγάλο σουξέ «It s 5 o clock» και δύο LP s, τα «End of the world» (1968) και «It s 5 o clock» (1969). Οι BLUE BIRDS ήταν µαζί µε τους CHARMS τα µακροβιότερα γκρουπ, αφού και αυτοί υπήρξαν µέχρι τα µέσα των 70 s. Κυκλοφόρησαν επίσης διάφορα singles µέσα στα 60 s µε πρώτο και καλύτερο το «Julie» που άνετα θα µπορούσε να γίνει επιτυχία και εκτός Ελλάδος. Οι SOUNDS ήταν άλλο ένα γνωστό γκρουπ της εποχής. Έκαναν διάφορα singles, όπως και ένα LP το Ασχολήθηκαν κυρίως µε διασκευές ξένων τραγουδιών. Οι DRAGONS µε τραγουδιστή το Λάκη Παπαδόπουλο, γνωστό σήµερα ως «Λάκης µε τα Ψηλά Ρεβέρ», ήταν κατ εξοχήν αγγλόφωνο σχήµα. Το τέταρτο κατά σειρά single τους «The first gun» ήταν απ τα πρώτα τραγούδια που απαγορεύτηκαν από τη χουντική λογοκρισία κι έτσι το γκρουπ αναγκάστηκε να του αλλάξει τον τίτλο σε «The forest of my place». Μάνατζερ τους ήταν ο γνωστός σήµερα βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης που ήταν και ο συνθέτης ενός single τους µε τίτλο «My dog Mozart». Οι PERSONS ήταν ο προποµπός των SOCRATES DRANK THE CONIUM, αφού έπαιζαν σ αυτούς και τα τρία µέλη των S.D.T.C., οι Γιάννης Σπάθας, Αντώνης Τουρκογιώργης και Ηλίας Μπουκουβάλας. Στους PERSONS έπαιζε ακόµη και ο Ηλίας Ασβεστόπουλος που στα µέσα των 70 s δηµιούργησε τους ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ+2002, οι οποίοι αργότερα µετεξελίχθηκαν σε 2002 GR. Ήταν από τα πιο «ροκ» γκρουπ της εποχής, µε την έννοια που µπορεί να δοθεί σ αυτόν τον όρο. Είχαν στο ενεργητικό τους 3 singles µε καλύτερο το «Drive my mustang/all the world is mine», συνθέσεις του συγκροτήµατος και φοβερά γκαράζ κοµµάτια. Επιτυχηµένη ακόµη ήταν και η διασκευή τους στο «Time of the season» των Βρετανών ZOMBIES µε τίτλο «Είσαι το κορίτσι π αγαπώ».

4 Οι LΟUBOGG ήταν επίσης ένα καθαρόαιµο ροκ γκρουπ της εποχής. Κυκλοφόρησαν 4 πολύ καλά singles. ύο µέλη τους, οι Γιάννης Κιουρκτσόγλου και Νίκος απέρης, σχηµάτισαν στα 70 s τους ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ. Οι UNITED LOVELY SOUNDS άφησαν πίσω τους 1 µόνο single και είχαν για µπασίστα τους το γνωστό σήµερα συνθέτη Σταµάτη Σπανουδάκη. Αργότερα σχηµατίζει ένα άλλο γκρουπ, τους ΑΛΕΞΗΣ-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ WHITES, µε τους οποίους βγάζει 1 ακόµη single. Οι VIKINGS ηχογράφησαν από τα πιο γνωστά slow κοµµάτια της εποχής, το «Francoise», που ακουγόταν και φυσικά χορευόταν σε όλα τα πάρτυ. Κιθαρίστας και τραγουδιστής τους ήταν ο γνωστός σήµερα Αντώνης Βαρδής. Οι TEENAGERS έβγαλαν ένα και µοναδικό single µε επιρροές από merseybeat pop. Είχαν στη σύνθεσή τους τους Κώστα Τουρνά και Ρόµπερτ Γουίλλιαµς που στα 70 s δηµιούργησαν τους POLL και αργότερα ακολούθησαν επιτυχηµένη σόλο καριέρα. Ήταν σίγουρα το σχήµα µε τα νεαρότερα σε ηλικία µέλη, ο µεγαλύτερος δεν ξεπερνούσε τα 16, ο δε ντράµµερ τους ήταν µόλις. 11 χρονών!!! Οι UP TIGHT είχαν στις τάξεις τους τον οργανίστα Σωτήρη Ναούµ, πρώην συνάδελφοδικηγόρο επί εποχής ΤΚΕ (γεια σου Σωτήρη!!!!). Το πιο γνωστό single τους ήταν το «Με ξέχασες», διασκευή του «Applausi» των Ιταλών CAMELEONTI. Θυµάστε την παλιά ελληνική κωµωδία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», όπου η Ζωή Λάσκαρη ηγείται ενός γυναικείου γκρουπ παίζοντας ένα τραγούδι «Crazy girl»; Ε λοιπόν, αυτό το «Crazy girl» ήταν ένα single εκείνης της εποχής µε τη γνωστή αργότερα Αλέκα Κανελλίδου, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο. Οι ΒΟΡΕΙΟΙ είχαν στις τάξεις τους το µπασίστα Στέλιο Φωτιάδη που στα 70 s δηµιούργησε τους ΝΟΣΤΡΑ ΑΜΟΣ, αργότερα γνωστό συνθέτη και παραγωγό και σύζυγο της γνωστής τραγουδίστριας Γλυκερίας. Μεγάλες τους επιτυχίες ήταν το «Τζίνι» και η «Σαλούνα». Οι CINQUETTI διασκεύαζαν κυρίως γνωστές ξένες επιτυχίες. Τραγουδιστής τους ήταν ο γνωστός Λάκης Τζορντανέλι και ντράµερ τους ο Κώστας Παπαϊωάννου που στα 70 s συµµετείχε στους POLL. Γνωστές επιτυχίες τους ήταν η διασκευή ενός ακόµη σουξέ του Roberto Carlos το «Κορίτσι του φίλου µου» που είχε γίνει επιτυχία στη χώρα µας διασκευασµένο από τον Ιταλό Al Bano ως «La donna di un amico mio» και το «Υπερήφανη Μαίρη», πιστή µετάφραση του γνωστού κοµµατιού των Αµερικανών CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL «Proud Mary». Όπως προδίδει και τ όνοµά τους, οι GIRLS ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότηµα του χώρου. Ενώ ακόµα πήγαιναν σχολείο, το 1966 έβγαλαν ένα και µοναδικό single πριν διαλυθούν. Είχαν προ µερικών ετών την τιµητική τους, όταν συµπεριελήφθησαν στο αµερικάνικο LP-συλλογή «Girls in the garage» που περιείχε γυναικεία garage γκρουπ των 60 s απ όλον τον κόσµο.

5 Οι ARIS+THE OLYMPICS έβγαλαν ένα από τα κοµµάτια που λατρεύω. Το «Άντζελα» σε ρυθµό ταγκό και στο στυλ του Γιάννη Βογιατζή είναι ένα γλυκύτατο τραγούδι µε τρυφερούς στίχους. υστυχώς διαρκεί µόλις 2 λεπτά. Με την προσθήκη της τραγουδίστριας ALBA µετονοµάσθηκαν σε ARIS-ALBA + ΤHE OLYMPICS και χρησιµοποιούσαν συχνά σαν γλώσσα των τραγουδιών τους τα γαλλικά. Πασίγνωστη επιτυχία τους µε το νέο τους όνοµα ήταν το «Στη µαµά µου θα το πω». Οι ARIONES µας χάρισαν µερικά singles µε γνωστότερο όλων το «Τρέµει η καρδιά µου», διασκευή του «Il cuore matto» των Ιταλών Little Tony και Mario Zelinotti. Οι FOREMOST είχαν για ντράµερ τους το γνωστό σήµερα λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Γερολυµάτο. Ηχογράφησαν ένα και µοναδικό single το 1970 κι αυτό ήταν όλο. Οι FLOW έβγαλαν επίσης το 1970 το µοναδικό τους single. Αργότερα άλλαξαν το όνοµά τους σε ROUSSEAS-VAPHEAS-KARVELLAS (ναι, ναι, είναι ο Νίκος Καρβέλλας). Οι STRANGERS υπήρξαν µετά τους OLYMPIANS το πιο εµπορικό συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης. Πασίγνωστες επιτυχίες τους ήταν το «Ραντεβού», τα «άκρυα» και το «Τέλος». Για τους φίλους του είδους προσωπικά παραπέµπω στο «Στοργή», ένα πανέµορφο beat κοµµάτι µε το χαρακτηριστικό ήχο οργάνου της εποχής εκείνης. Οι M.G.C. θεωρούνται το πρώτο ελληνικό αυθεντικό ροκ συγκρότηµα. Άφησαν πίσω τους 3 singles. Απ αυτούς άρχισε την καριέρα του ο ηµήτρης Πουλικάκος πριν σχηµατίσει στις αρχές των 70 s τους ΕΞΑ ΑΚΤΥΛΟΣ. Αργότερα ακολούθησε σόλο καριέρα και συγχρόνως ασχολήθηκε µε τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση. Οι MINIS ήταν ο προποµπός των APHRODITE S CHILD, όπως είπαµε παραπάνω. Τραγουδίστριά τους ήταν η Ζoe, η οποία δεν ήταν άλλη από τη γνωστή Ζωή Κουρούκλη, ξαδέλφη της Ζωής Λάσκαρη. Είχε αρχίσει την καριέρα της από ένα άλλο σπουδαίο αγγλόφωνο γκρουπ, τους STORMIES, µε τους οποίους ηχογράφησε 3 singles. Στους STORMIES συµµετείχαν ακόµη οι Ντέµης Ρούσσος και Λουκάς Σιδεράς, καθώς και ο ντράµµερ Μάκης Σαλιάρης, κατόπιν γνωστός ραλλίστας και ιδιοκτήτης των clubs Αυτοκίνηση, Σεϋχέλλες, CAMEL κλπ. Οι STYLISTES ήταν από τα ελάχιστα σύνολα που έκαναν εµφανίσεις στο εξωτερικό στη δεκαετία αυτή. Είχαν κι αυτοί κάµποσα singles. Οι NEW HOPES µε την προσθήκη της τραγουδίστριας Σόφι µετονοµάσθηκαν σε ΣΟΦΙ+THE NEW HOPES και είχαν σαν µεγάλη και γνωστή τους επιτυχία το «Πάντα περιµένω». Ο Σταύρος Ζώρας άφησε πίσω του ένα ακόµη κοµµάτι που έγινε πάρα πολύ µεγάλη επιτυχία, το πασίγνωστο «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο». Αγαπήθηκε και χορεύτηκε κατά κόρον. Οι SOVER GROUP ήταν στην ουσία ένα σχήµα session µουσικών, την ευθύνη των οποίων είχε ο παραγωγός Σώβερ Μεταξάς. Μ αυτό το όνοµα έβγαλαν 2 singles. Αργότερα και αναλόγως ποιόν τραγουδιστή συνόδευαν, λειτουργούσαν µε τα ονόµατα ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΒΡΟΣ+SOVER GROUP η ΕΛΕΝΑ+SOVER GROUP, οπότε και είχαν

6 σαν µεγάλα σουξέ «Το δικό σου µυστικό» και «Αγόρι µου γλυκό». Το 1970 κυκλοφορεί και το πρώτο LP της ΕΛΕΝΑΣ µε τίτλο «Σε περιµένω τ άλλο καλοκαίρι», απ όπου ξεπήδησε και η οµώνυµη επιτυχία. Το όνοµα των JUNIORS συνδέθηκε µ ένα τραγικό γεγονός. Στις σκοτώνονται σε τροχαίο δυστύχηµα ο µπασσίστας του γκρουπ Θάνος Σογιούλ, ο µάνατζέρ τους και άλλα δύο άτοµα, ενώ συγχρόνως τραυµατίζεται σοβαρά στο χέρι ο κιθαρίστας τους Αλέκος Καρακαντάς (τον οποίο θα ξανασυναντήσουµε παρακάτω). Την εποχή εκείνη οι JUNIORS µε ήδη 2 singles στο ενεργητικό τους (ένα απ αυτά ήταν το «Babies yanka» βασισµένο στο γνωστό παιδικό τραγούδι «εν περνάς κυρά Μαρία») εµφανίζονταν στο club Igloo της Φωκίωνος Νέγρη, σαν support τους δε εµφανιζόταν µια παρέα πειναλέων Άγγλων µουσικών που είχαν ξεπέσει στη χώρα µας προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μετά το δυστύχηµα, το Igloo πήγαινε για κλείσιµο. Τότε προσφέρθηκε ο κιθαρίστας του Αγγλικού γκρουπ να αντικαταστήσει τον Καρακαντά στις εµφανίσεις του συγκροτήµατος. Ο ιδιοκτήτης του club είχε καταλάβει ότι ο τύπος ήταν πολύ αξιόλογος και δεν ήθελε να τον χάσει µε τίποτε. Kαι οι JUNIORS όµως είχαν µε τη σειρά τους εκτιµήσει δεόντως τις ικανότητές του και έπεισαν τον ιδιοκτήτη να συµφωνήσει µε την πρότασή του. Η δουλειά λοιπόν έκλεισε και ο Άγγλος εµφανιζόταν µε το γκρουπ, στις δε εµφανίστηκαν σε θριαµβευτική συναυλία στη µνήµη του Θάνου Σογιούλ στο σινεµά «Τερψιθέα» του Πειραιά, όπου είχε δηµιουργηθεί από νωρίς το αδιαχώρητο. Οι JUNIORS σε ένδειξη πένθους φορούσαν µαύρα περιβραχιόνια και ο Άγγλος µαύρο πουκάµισο. Λίγο αργότερα ο τύπος µαζί µε τους συµπατριώτες του θα αναχωρούσαν για την πατρίδα τους. Οι JUNIORS έβγαλαν ένα 3 ο single το 1966 στη µνήµη του χαµένου τους φίλου, το «Lost friend» και αργότερα άλλο ένα, πριν διαλυθούν. Α ναι, θα το ξεχνούσα: τον Άγγλο κιθαρίστα τον έλεγαν Eric Clapton. Το Γιώργο Ρωµανό θα τον ξέρετε ασφαλώς σαν ένα τραγουδιστή του Νέου Κύµατος. Τα πράγµατα όµως δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το 1968 κυκλοφορεί το LP του «In concert and in the studio». Η µία πλευρά του ήταν ακουστικές µπαλάντες σε συνθέσεις δικές του και Μάνου Χατζιδάκι. Η άλλη, η ηλεκτρική πλευρά, αποτελεί και τη µεγάλη έκπληξη. Εδώ υπάρχουν αποκλειστικά δικά του κοµµάτια και τον συνοδεύουν στην πλευρά αυτή τα µέλη των APHRODITE S CHILD. Κοµµάτια σαν τα «Η αγάπη µας κοιµάται στα νερά» και «Μαρίνα» είναι πανέµορφα και ενσωµατώνουν στοιχεία ψυχεδέλειας δίνοντας δείγµατα γραφής για το τι έµελλε να επακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα.

7 Το 1970 ο Γιώργος Ρωµανός κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα LP s ελληνικού ροκ όλων των εποχών. Τα «υο µικρά γαλάζια άλογα» είναι ένα θεσπέσιο ολοκληρωµένο άλµπουµ µε φοβερές ενορχηστρώσεις, ψυχεδελικό ύφος, πολύ ωραίους στίχους και υπέροχα κιθαριστικά µέρη και κιθαριστικά εφφέ από τον πρώην JUNIORS Αλέκο Καρακαντά, εντελώς πρωτόγνωρα σε ελληνικό δίσκο. Τραγούδια σαν τα «Ο βασιλιάς της καρδιάς», «Κοριτσάκι µου», «Η ζωή είναι ένα όνειρο», «Η γιαγιά», καθώς και το οµότιτλο κοµµάτι µε τα ηχητικά εφφέ, τις παραµορφωµένες φωνές και τη fuzz-αριστή κιθάρα του Καρακαντά είναι απ τα καλύτερα του δίσκου. Πρόκειται για LP-ορόσηµο στο ελληνικό ροκ. Ο ιονύσης Σαββόπουλος είναι βεβαίως µία πασίγνωστη φιγούρα στο ελληνικό µουσικό στερέωµα. Μετά από 2 singles βγάζει το 1966 το πρώτο του LP «Φορτηγό» και το 1969 το δεύτερό του LP «Το περιβόλι του τρελλού». Ο Σαββόπουλος πάντοτε έδινε ιδιαίτερη σηµασία στους στίχους του. Η χουντική λογοκρισία έβαλε κι εδώ το χέρι της µετατρέποντας το «Θεία Μάνου» σε «Θεία Μάρω». Η ακατέργαστη φωνή του σε συνδυασµό µε το ερασιτεχνικό του παίξιµο στην κιθάρα έγιναν φορείς µιας εντελώς πρωτότυπης ποιητικής και επαναστατικής τραγουδοποιίας. Τα ονόµατα βέβαια δεν τελειώνουν εδώ. Υπήρχε µία ατελείωτη σειρά εντελώς επισκιασµένων γκρουπ που είναι και η ουσία της υποθέσεως. Είναι απολύτως απαραίτητο να µνηµονευθούν τα πιο ενδιαφέροντα: Οι QUITES έβγαλαν ένα και µοναδικό single, το εκπληκτικό «We ll love you little girls», ένα υπέροχο beat διαµάντι. Μπορεί ν ακούγεται απανωτά τη µια φορά µετά την άλλη σαν επαναληπτική καραµπίνα. Ένα τραγούδι µούρλια!!!!! Οι BILL+PSYCHEDELIC BAND κυκλοφόρησαν δύο έξοχα singles που είχαν κοινή την πρώτη πλευρά, αλλά διαφορετικές δεύτερες και διαφορετικά εξώφυλλα. Ήταν το πρώτο ελληνικό σχήµα που χρησιµοποίησε τον όρο «psychedelic». Σίγουρα ήταν ένα γκρουπ µπροστά απ την εποχή του. Οι SAINTS έκαναν επίσης ένα και µοναδικό single, το «Let me know/lonely rider». Το «Let me know» ήταν ένα garage/beat κοµµάτι, ενώ το «Lonely rider» είχε φολκ επιρροές, κάτι εντελώς σπάνιο για ελληνικό γκρουπ. Φοβερό single!!! Οι KNACKS άφησαν πίσω τους ένα από τα αγαπηµένα µου κοµµάτια. Το «The theme of the day» δίνει τον ορισµό του garage punk στον ελλαδικό χώρο. Φοβερή fuzz κιθάρα, άγριο ύφος και όλα τα υπόλοιπα συστατικά του είδους. εν διαφέρει καθόλου από τα αντίστοιχα Αµερικάνικα της εποχής. Οι Ρόδιοι RABBITS και οι Πατρινοί SPIDERS ήταν απ τα πρώτα επαρχιακά γκρουπ που έβγαλαν δίσκο. Το single των RABBITS, αν εξαιρέσει κανείς την τριτοκοσµική τους αγγλική προφορά, είναι πολύ αξιόλογο.

8 Η συνεισφορά των BRIGHTNESS στα ελληνικά 60 s ήταν 3 singles, από τα οποία το ρυθµικό «Why I can t» χαρακτηρίσθηκε υποδειγµατική garage σύνθεση. Οι ADAMS BOYS έβγαλαν άλλα 3, κάποια απ αυτά στο ρυθµό της νέας χορευτικής τρέλας της εποχής, του shake. Οι MONKS µας έδωσαν ένα υπέροχο slow κοµµάτι, το «Summer is coming», το οποίο παραδόξως έγινε ιδιαίτερη επιτυχία στη.γερµανία λόγω του τίτλου του που παρέπεµπε σε ελληνικές παραλίες κλπ. Οι Θεσσαλονικείς PACIFICS έγραψαν ιστορία µε 2 singles, εκ των οποίων το ένα περιείχε δύο πολύ ωραία instrumental κοµµάτια. Επειδή στη συµπρωτεύουσα δεν λειτουργούσε κανένα στούντιο ηχογραφήσεων την περίοδο εκείνη, η ηχογράφησή τους έγινε σε τετρακάναλη κονσόλα εντός µιας διαµορφωµένης αίθουσας του κολεγίου Ανατόλια που χρησιµοποιήθηκε ως στούντιο για τις ανάγκες της. Οι ESQUIRES άρχισαν σαν ESQUIRES BEAT GROUP και ηχογράφησαν µερικά singles. Ο ήχος τους πλησίαζε σ αυτόν του Βρετανικού beat. Οι MARINERS έπαιζαν κυρίως instrumentals που θύµιζαν κάτι από τον surf ήχο της Καλιφόρνιας. Οι DORIANS είχαν στο ενεργητικό τους 2 ελληνόφωνα singles, από τα οποία καλύτερο είναι το slow «Γκρίζος ουρανός». Οι JAGUARS µας χάρισαν ένα και µοναδικό single, από το οποίο ξεχωρίζει το «Wake up baby», ένα καθαρά Βρετανικού στυλ beat κοµµάτι. Το «Listen» των HOOKS ήταν ένα µοναδικό δείγµα punkadelic στη ντόπια δισκογραφία. Τα ίδια ισχύουν και για τους SHOOTING STARS, το single «Don t have in me faith» των οποίων δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον ήχο του Αµερικάνικου garage punk. Οι STEW+NICK ήταν ένα ντουέτο, το ½ του οποίου αποτελούσε ο Σταύρος Λογαρίδης, αργότερα ιδρυτικό µέλος των POLL, µετέπειτα των ΑΚΡΙΤΑΣ και αργότερα σόλο. Ηχογράφησαν ένα και µοναδικό single το Ένα και µοναδικό single σε ιδιωτική εκτύπωση µάλιστα έκαναν και οι RIDDLES που εµφανίσθηκαν µάλιστα σε µία από τις σηµαντικότερες ταινίες της εποχής, το «Πρόσωπο µε πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη. Οι CROWNS έµειναν στην ιστορία κυρίως λόγω της καλής τους διασκευής στο κλασικό hit «Wild thing» των Βρετανών TROGGS. Τα ονόµατα βέβαια και οι δισκογραφίες τους δεν τελειώνουν ούτε εδώ. Υπήρχαν πολλά ακόµη ονόµατα όπως οι SPIES, STORKS, LES PHENIX, GEORGE LOUKAS+THE SAXONS, GUS AND GEORGE, DAVE SET, MAGICS, SEAGULLS, GREEKS, BLUE ROCKS, SQUIRRELS, NUOVI GIANNINI, ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΦΟΙΝΙΚΕΣ και πολλά-πολλά άλλα, τα οποία άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 1 single. Όλα έβαλαν από ένα µικρό λιθαράκι στην υπόθεση «Ελληνικό Ροκ». Εκτενής αναφορά όµως σε όλα αυτά θα παραβίαζε την ανοχή, αλλά και την παροχή χώρου εκ µέρους του περιοδικού, και θα µετέβαλλε το παρόν από ένα απλό άρθρο σε ΠΑΠΥΡΟ ΛΑΡΟΥΣ.

9 Πριν τελειώσουµε, ειδική µνεία πρέπει να γίνει για τον άνθρωπο που ήταν ο συνδετικός κρίκος πολλών από τα γκρουπ που αναφέρθηκαν παραπάνω, τουλάχιστον αυτών της Αθήνας. Αυτός ήταν ο Nίκος Μαστοράκης, γνωστός και µη εξαιρετέος σήµερα τηλεοπτικός παράγων. Ήταν τα πάντα για τις µουσικές show business της εποχής. Συνθέτης, παραγωγός, µάνατζερ, διοργανωτής συναυλιών, παρουσιαστής ραδιοφωνικών µουσικών εκποµπών, δηµοσιογράφος. Θυµάµαι ότι δεν έχανα ποτέ την εκποµπή του «Λεωφορείον η Μελωδία», όπου κυριολεκτικά ρουφούσα όλα τα καινούργια τραγούδια που έπαιζε συγκρατώντας στο µυαλό µου συγκροτήµατα και τίτλους, ώστε να πήγαινα την εποµένη στο δισκάδικο της γειτονιάς µου και να αγόραζα όσα µου άρεσαν. Αντίστοιχος Μαστοράκης για τα γκρουπ της Θεσσαλονίκης ήταν ο Λευτέρης Κογκαλίδης. Κάπου εδώ όµως πρέπει να κλείσουµε το κεφάλαιο «Ελληνικά 60 s». Μια καινούργια 10ετία ανατέλλει, µε την οποία θα ασχοληθούµε στο επόµενο τεύχος. Θα κλείσουµε όµως το κεφάλαιο µε µια γλυκιά ανάµνηση, αλλά και µε µια αναµφισβήτητη παραδοχή: ότι όλα αυτά τα γκρουπ, µεγάλα και µικρά, διάσηµα και άσηµα, περισσότερο η λιγότερο καλά, έχουν µέχρι και σήµερα τον «τρόπο» τους να προκαλούν «τρικυµία στην καρδιά» µας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ ΤΑ 70 s

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ ΤΑ 70 s ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ ΤΑ 70 s Όπως και στο προηγούµενο τεύχος, έτσι και τώρα είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσεις τη µουσική προσφορά µιας ολόκληρης δεκαετίας σε λίγες µόνο σελίδες. Είναι σίγουρο ότι κάποια

Διαβάστε περισσότερα

''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ''

''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ'' ''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ'' 1.Ο όρος Rock και η προέλευση της Rock µουσικής. Ο όρος ροκ στη µουσική, χρησιµοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock n' roll.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ: ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ: ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 INDEX: 1) Pigs the first -Νοεβρης '77 2) Pig atom heart -Δεκεβρης '77 3) Pig sound of pig silence -Γεναρης '78 4) In the court of the crimson pig -Φλεβαρης '78 5) Firepigs -Απριλης '78 6) DNA -Μαης '78

Διαβάστε περισσότερα

2 (1+1) super προσφορές!!! Ο άντρας που. αγαπούσαν οι γυναίκες Οι έρωτες, τα πάθη και οι φίλοι του αμετανόητου εργένη.

2 (1+1) super προσφορές!!! Ο άντρας που. αγαπούσαν οι γυναίκες Οι έρωτες, τα πάθη και οι φίλοι του αμετανόητου εργένη. Απαγορεύεται η πώληση σε ανηλικους κατω των 18 ετων 2 (1+1) super προσφορές!!! η επιστροφη του δασκαλου 100% reality by γκουζγκουνησ ελληνιδεσ νεχt porn model 19 / 06 / 2011 τεύχος 18 www.sirinanews.com

Διαβάστε περισσότερα

δεκέμβριος 09 - ιανουάριος 10 διανέμεται δωρεάν

δεκέμβριος 09 - ιανουάριος 10 διανέμεται δωρεάν 46 δεκέμβριος 09 - ιανουάριος 10 διανέμεται δωρεάν Artwork by // DIY www.sixpack.fr Index 02 VELVET MORNINGS UNMADE BEDS 04 Larry Gus CAMERA 06 50ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Why festival now? 08 Live Your

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος. Φιλιππίδης. Νέες σειρές Τζαζ, μυστήριο και περισσότερο Ντάουντον στην ΕΡΤ ΠΡΕΜΙΕΡΑ «ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΤΩ»

Πέτρος. Φιλιππίδης. Νέες σειρές Τζαζ, μυστήριο και περισσότερο Ντάουντον στην ΕΡΤ ΠΡΕΜΙΕΡΑ «ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΤΩ» ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16-17.03.2013 #175 Νέες σειρές Τζαζ, μυστήριο και περισσότερο Ντάουντον στην ΕΡΤ ΠΡΕΜΙΕΡΑ «ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΤΩ» Τα πάντα για το μοναδικό καινούργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΟΝ: ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ,

ΣΗΜΕΡΟΝ: ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΣΗΜΕΡΟΝ: ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, Ο ΤΣΕΝ ΚΑΪΓΚΕ, Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΓΚΟΛΙΝΟ, Ο ΓΚΙΓΙΟΜ ΛΟΡΑΝ ΚΑΙ Η ΤΖΟΥΛΙΕΤ ΛΙΟΥΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΟΣΑ ΕΖΗΣΑΝ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2006 Αρ. φύλλου 198

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 25 - Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Kωνσταντίνος Κράρας: Ο πατριώτης, ο επιχειρηματίας ο οικογενειάρχης και ο φιλάνθρωπος

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 25 - Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Kωνσταντίνος Κράρας: Ο πατριώτης, ο επιχειρηματίας ο οικογενειάρχης και ο φιλάνθρωπος ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 25 - Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 Kωνσταντίνος Κράρας: Ο πατριώτης, ο επιχειρηματίας ο οικογενειάρχης και ο φιλάνθρωπος 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Kωνσταντίνος Κράρας: Ο πατριώτης, ο επιχειρηματίας

Διαβάστε περισσότερα

Θρασκιά. επιστρέφει στην TV. Twitter «ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ. Πάσχα στο

Θρασκιά. επιστρέφει στην TV. Twitter «ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ. Πάσχα στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12.05.2013 #183 ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ Σταματίνα Τσιμτσιλή, Κατερίνα Παπουτσάκη μόλις γέννησαν Πάσχα στο Twitter Διάσημοι Ελληνες πήγαν, σούβλισαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το status των δισκογραφικών studios στην Ελλάδα του σήμερα, ως κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

people ΟΛA Η πλουσιότερη Ελληνίδα της χρεοκοπημένης Ιρλανδίας «Ο Λάλας έχει εννιά σπίτια και εμείς στο ψυγείο έχουμε μόνο φέτα» Χρυσάνθη Γουλανδρή

people ΟΛA Η πλουσιότερη Ελληνίδα της χρεοκοπημένης Ιρλανδίας «Ο Λάλας έχει εννιά σπίτια και εμείς στο ψυγείο έχουμε μόνο φέτα» Χρυσάνθη Γουλανδρή ΟΛA Είναι η νέα βασίλισσα των πρωινάδικων; ΘΕΜΑ people ΘΕΜΑ Κυριακή 14 Nοεμβρίου 2010 Χρυσάνθη Γουλανδρή Η πλουσιότερη Ελληνίδα της χρεοκοπημένης Ιρλανδίας Εκτρέφει άλογα στην τεράστια φάρμα της και φοράει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ way free press magazine ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ: 19:00-21:30 www.nanoudonutshouse.gr συνεντεύξεις

Διαβάστε περισσότερα

οκτώβριος 09 διανέμεται δωρεάν

οκτώβριος 09 διανέμεται δωρεάν οκτώβριος 09 διανέμεται δωρεάν 44 Index WeSC activists Lady Tigra, Love Eneroth, Jonas Wiehager, Chris Pastras and Mika Edin contributing to WeAretheSuperlativeConspiracy Pick up a copy at your nearest

Διαβάστε περισσότερα

Μισός Αιώνας Rolling Stones

Μισός Αιώνας Rolling Stones Λάρισα, Σεπτέμβριος 2012 Έτος 10ο Τεύχος 43ο ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Μισός Αιώνας Rolling Stones Γιάννης Φέρμης ή Κάγκας σελ. 4 Ο Μολιέρος, ο Τσιάνος και το θερινός μας θέστρο σελ. 7 Το μεγάλο μας τσίρκο σελ.

Διαβάστε περισσότερα

...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί!

...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί! 03...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί! Inspired Design and Creation Η Upgrade Advertising είναι μία νεοσύστατη διαφημιστική

Διαβάστε περισσότερα

Λασκαράκη «ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» «To κoρίτσι που αγάπησα» Φινάλε με γάμο και... κηδεία ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΧΟΥ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Λασκαράκη «ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» «To κoρίτσι που αγάπησα» Φινάλε με γάμο και... κηδεία ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΧΟΥ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10.03.2013 #174 «To κoρίτσι που αγάπησα» Φινάλε με γάμο και... κηδεία ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΧΟΥ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ Αποκαλύπτουν τα σχέδια του «Ακάλυπτου»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛA. Οι ισχυροί που τα βρήκαν μπαστούνια! Τα τσίπουρα του Ματέο στην Αχλα χωρίς την Ελένη

ΟΛA. Οι ισχυροί που τα βρήκαν μπαστούνια! Τα τσίπουρα του Ματέο στην Αχλα χωρίς την Ελένη ΟΛA Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ! Ο μέλλων σύζυγός μου είναι χαμηλών τόνων, εγώ υπηρετώ τη μεσημεριανή ζώνη, φαντάζομαι ότι θα συναντηθούμε κάπου στη μέση peopleθεμα Κυριακή 28 Nοεμβρίου 2010 Οι ισχυροί που

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!»

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!» Ημερομηνία 18/03/2015 Μέσο Συντάκτης Link philenews.com Σταύρος Χριστοδούλου http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/247216/makis-matsasitan-poly-skliri-douleia-eprepe-na-isorropiso-ti-fotia-me-to-nero

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου»

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» όκτωβριόσ 2013 ΔώρεΑΝ με ΤηΝ ΠελΟΠΟΝΝησΟ και μετα, στα ΠεριΠΤερΑ 0,50 Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» Γιαννησ μπέχρακησ «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

people ΟΛA Sofia Milos Διαμαντίδης Η Ελληνίδα σταρ του Χόλιγουντ που χορεύει καλαματιανό

people ΟΛA Sofia Milos Διαμαντίδης Η Ελληνίδα σταρ του Χόλιγουντ που χορεύει καλαματιανό ΟΛA ΔΑΝΗΣ ΚΑ «Είναι πολύ λογικό που φέτος είναι η τελευταία χρονιά της "Εδέμ"» ΘΕΜΑ people Αγόρασε με 20.000.000 ευρώ το παλάτι της Ντόλλυς Γουλανδρή στο Πόρτο Ράφτη Διαμαντής Διαμαντίδης Ο εφοπλιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 0,50 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟ - ΠΟΙΕΣ; ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΜΟΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ BOOKS

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος.16 οκτώβριος.06 διανέμεται δωρεάν velvet

τεύχος.16 οκτώβριος.06 διανέμεται δωρεάν velvet τεύχος.16 οκτώβριος.06 διανέμεται δωρεάν velvet music art new media football cinema events fashion 1,2,3, Go!./01 faces./04 camera./06 ΠΛΑΗΕΤΑ CCCP Films Here: Ο απόλυτος (σου)ρεαλισμός του φανταστικού,

Διαβάστε περισσότερα

#290. Aντώνης Καρυστινός Ο γνωστός άγνωστος του σύγχρονου θεάτρου! Της νύχτας τα καµώµατα. ιασκεδάζοντας στην Πάτρα!

#290. Aντώνης Καρυστινός Ο γνωστός άγνωστος του σύγχρονου θεάτρου! Της νύχτας τα καµώµατα. ιασκεδάζοντας στην Πάτρα! #290 06 Νοεµβρίου - 13 Νοεµβρίου 2008 Τιµή: 0,01 Λ Aντώνης Καρυστινός Ο γνωστός άγνωστος του σύγχρονου θεάτρου! Της νύχτας τα καµώµατα. ιασκεδάζοντας στην Πάτρα! 06 08 12 #290 06 Νοεµβρίου - 13 Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος.07 νοέμβριος.05 Διανέμεται δωρεάν velvet music art cinema fashion football events

τεύχος.07 νοέμβριος.05 Διανέμεται δωρεάν velvet music art cinema fashion football events τεύχος.07 νοέμβριος.05 Διανέμεται δωρεάν velvet music art cinema fashion football events 1,2,3, Go!./01 faces./04 camera./06 Joseph Losey: Harold Pinter's best friend State of Independence Miranda July

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

» Καλοκαίρι σηµαίνει. » Hot Spot. Μουσική, ταινίες &... Ολυµπιακοί Αγώνες. Chris Pine, The Dark Knight Rises, Hollywood και διαζύγια

» Καλοκαίρι σηµαίνει. » Hot Spot. Μουσική, ταινίες &... Ολυµπιακοί Αγώνες. Chris Pine, The Dark Knight Rises, Hollywood και διαζύγια Cinema DVD Blu-ray Games Διανέµεται δωρεάν τεύχος 41 Κυκλοφορεί από την» Καλοκαίρι σηµαίνει Μουσική, ταινίες &... Ολυµπιακοί Αγώνες» Hot Spot Chris Pine, The Dark Knight Rises, Hollywood και διαζύγια ΜΑΚΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εva. Δήμητρα Ματσούκα. Το Ημέρωμα της Στρίγκλας ΘΕΜΑ ΘΕΜΑ. Mendes. Οι Ελληνες είστε σέξι. Νέα στέκια, νέος έρωτας, καινούριος ρόλος

Εva. Δήμητρα Ματσούκα. Το Ημέρωμα της Στρίγκλας ΘΕΜΑ ΘΕΜΑ. Mendes. Οι Ελληνες είστε σέξι. Νέα στέκια, νέος έρωτας, καινούριος ρόλος Οι άνθρωποι πίσω από τα πράγματα ΘΕΜΑ ΘΕΜΑ Μιχάλης Χατζηγιάννης Αποκλειστικά πλάνα από το νέο του video clip Μαριάντζελα Παράβαλου - Βασίλης Τρίκαρδος Εκαναν τον γάμο τους ταινία! συνέντευξη Τζιμπρίλ Σισέ

Διαβάστε περισσότερα

BROKEBACK MOUNTAIN ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

BROKEBACK MOUNTAIN ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 2 Σε συνεργασία με τη 67 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ www.faqonline.gr Ο κούρος του σύγχρονου φλαμένκο ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΛΑ BROKEBACK MOUNTAIN ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τι

Διαβάστε περισσότερα

people TΟP ΙΣΧΥΡΩΝ ΟΛA Αντώνης Μαρόπης μαραθωνοδρόμος Ο αρωματοποιός που... σέρνει και νίκησε τους γιατρούς

people TΟP ΙΣΧΥΡΩΝ ΟΛA Αντώνης Μαρόπης μαραθωνοδρόμος Ο αρωματοποιός που... σέρνει και νίκησε τους γιατρούς ΟΛA «Η κρίση είναι πάντα ανώριμο και άδικο πράγμα» ΘΕΜΑ people ΘΕΜΑ Κυριακή 7 Nοεμβρίου 2010 OΙ TΟP Oι rich and famous πληρώνουν αδρά για να γεύονται υψηλή γαστρονομία CHEFSΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ Φίλιππος της Σερβίας

Διαβάστε περισσότερα

PEOPLE. thema ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΝΤ ΠΗΓΑΝ ΚΑΝΝΕΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ. tp πρώτο θέμα Κυριακή 23 Μαΐου 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!

PEOPLE. thema ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΝΤ ΠΗΓΑΝ ΚΑΝΝΕΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ. tp πρώτο θέμα Κυριακή 23 Μαΐου 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ! tp πρώτο θέμα Κυριακή 23 Μαΐου 2010 ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΡΟΚ ΣΤΑΡ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ «Εφυγα από τη Σούπερ Λίγκα για να σώσω τον γάμο μου» PEOPLE thema ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ «Στο Χόλιγουντ

Διαβάστε περισσότερα