Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς"

Transcript

1 Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς Όλοι πλέον γνωρίζουν πως ο Angelo Giuseppe Roncalli ( ), ο γνωστός πάπας ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ (πάπας: ), που υπήρξε Αποστολικός Δελεγάτος 1 στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, κατά την περίοδο , στις 27 Απριλίου ε. ε. καταγράφεται επισήμως μεταξύ των Αγίων του Ρωμαϊκού Μαρτυρολογίου 2. Είναι πλέον Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου κάθε έτους. Την ίδια εκείνη μέρα η Καθολική Εκκλησία της Τήνου συνάζεται στο ΒΡΥΣΙ για την πανήγυρη του Μαΐου, γύρω από την σεπτή εικόνα της Παναγίας, εκεί όπου ο αρχιεπίσκοπος Άγγελος Roncalli τέλεσε πριν από 77 χρόνια την πανηγυρική Θ. Λειτουργία της εορτής της Μετάστασης της Παναγίας. Για την επίσκεψη εκείνη και επειδή είναι ο μόνος γνωστός πάπας που ήρθε στην Τήνο, αλλά και λόγω της συμπάθειας που έ- τρεφε γι αυτήν και τους πιστούς, αφιερώνουμε με αγάπη αυτές τις λίγες σελίδες στην αγία του μνήμη. Τον παρακαλούμε, από τους ουρανούς ό- που βρίσκεται κοντά στον Θρόνο του Υψίστου, να ικετεύει τον Κύριο για τη μικρή αυτή Εκκλησία, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την αγία Καθολική πίστη που της παρέδωσαν οι πατέρες μας. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Γεννήθηκε και βα τίστηκε 25 Νοεµβρίου 1881 Τον ονόµασαν: ΑΓΓΕΛΟΣ - ΙΩΣΗΦ Χειροτονήθηκε: ιερέας: 10 Αυγ 1904 ε ίσκο ος: 19 Μαρ 1925 Α οστολικός Α εσταλµένος: Βουλγαρία: Τουρκία - Ελλάδα: Νούντσιος (Γαλλία): Καρδινάλιος: 12 Ιαν 1953 Πατριάρχης Βενετίας: 1953 Πά ας Ρώµης: 28 Οκτ 1958 Πά ας Ρώµης: Θάνατος: 3 Ιουν 1963 (81 ετών) Μακαριωνυµία: 3 Σε τ 2000 Αγιωνυµία: 27 Α ρ Αποστολικός Δελεγάτος είναι ο τίτλος ενός επισκόπου που βρίσκεται στη διπλωματική υπηρεσία της Αγ. Έδρας και εκπροσωπεί τον πάπα προς την τοπική Καθολική Εκκλησία. 2 Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο ονομάζεται ο επίσημος κατάλογος των αγίων της Καθολικής Εκκλησίας. Η εγγραφή του ονόματος στον κατάλογο αυτό δε σημαίνει αγιοποίηση, αλλά πρόκειται για να αναγνώριση της αγιότητας κάποιου (αγιωνυμία).

2 ~2~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ Σύντομη βιογραφία ενός αγίου πάπα Στο Sotto il Monte, ένα μικρό χωριό στη περιοχή του Bergamo, στη βόρεια Ιταλία, στις 25 Νοεμβρίου 1881 γεννήθηκε και την ίδια μέρα βαπτίστηκε ο Angelo Giuseppe Roncalli, τέταρτος από δεκατρία αδέλφια, από μια ταπεινή οικογένεια κολίγων. Από μικρός, απάντησε στο κάλεσμα του Κυρίου, και χάρη στην οικονομική βοήθεια ενός θείου, σπούδασε στο μικρό ιεροσπουδαστήριο του Bergamo. Επειδή ήταν επιμελής μαθητής, κέρδισε μια υποτροφία και έτσι ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε ένα ιεροσπουδαστήριο της Ρώμης. Το 1901 υπηρέτησε ως κληρωτός στρατιώτης. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 10 Αυγούστου Ένα χρόνο μετά, και μέχρι το 1914, ο επίσκοπός του τον επέλεξε ως προσωπικό του γραμματέα. Καθ όλο αυτό το διάστημα δίδαξε ιστορία της Εκκλησίας στο ιεροσπουδαστήριο του Bergamo. Διακρίθηκε για την αφοσίωσή του, την διακριτικότητά του και την αποδοτικότητά του. Το 1915, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο εκτέλεσε χρέη στρατιωτικού ιερέα. Το 1921 ο πάπας Βενέδικτος ΙΕ τον διόρισε πρόεδρο του ιταλικού Συμβουλίου για τη Διάδοσης της Πίστης. Το 1925 χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος και διορίστηκε Αποστολικός Επισκέπτης στη Βουλγαρία, όπου παρέμεινε δέκα χρόνια, γνώρισε τη νοοτροπία του λαού, στη πλειοψηφία ορθόδοξου θρησκεύματος, και έμαθε και τη γλώσσα του. Το 1934 ονομάστηκε Αποστολικός Δελεγάτος για τη Τουρκία και την Ελλάδα και Αποστολικός Διαχειριστής του Βικαριάτου της Κωνσταντινούπολης. Κατ αυτό το διάστημα, που συνέπεσε με το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διέθετε ώστε να σωθούν περί τις εβραίοι και πολύς κόσμος από την πείνα και τις εκτελέσεις. Γι αυτή του τη δράση το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «Δικαίων μεταξύ των Εθνών». Το 1944 ο πάπας Πίος ΙΒ τον ονόμασε Απ. Νούντσιο στο Παρίσι και το 1953 καρδινάλιο και πατριάρχη της Βενετίας. Το 1958 εξελέγη πάπας, διάλεξε το όνομα Ιωάννης ΚΓ, 261ος διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου. Κατέκτησε τη συμπάθεια και τη στοργή όλου του καθολικού κόσμου και την εκτίμηση των μη καθολικών χάρη στην πηγαία καλοσύνη του, την αυθόρμητη ευγένειά του, και την οξυδέρκειά του. Πέθανε από καρκίνο του στομάχου στις 3 Ιουνίου 1963 και τα τελευταία του λόγια στον γραμματέα του ήταν: «Γιατί κλαίτε; Είναι μια στιγμή χαράς αυτή, μια στιγμή δόξας»... Μετά τη μακαριωνυμία του η σορός του τοποθετήθηκε σε γυάλινη λάρνακα στη Βασιλική του αγίου Πέτρου.

3 2. Το έργο του ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 3 ~ Όπως εύκολα μπορεί ο καθένας να κατανοήσει δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί μέσα σε λίγες γραμμές το έργο μιας προσωπικότητας όπως ο πάπας Ιωάννης ΚΓ. Το μέγεθος του έργου του μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μέγεθος της ταπεινοσύνης του. Πολλά σημεία της προσωπικότητάς του αναλύονται με βάση τα Ημερολόγιά του και τις Ε- πιστολές του. Η βιβλιογραφία είναι τεράστια και σε όλες τις γλώσσες. Κάποιες πτυχές έ- χουν ως ένα βαθμό αναλυθεί και έχουν γίνει γνωστές. Άλλες όχι. Για παράδειγμα πρέπει να αναφέρουμε τις τεράστιες γνώσεις που είχε αποκτήσει σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία της χριστιανικής Ανατολής. Τα αφήνουμε Δυο σημεία θα αναφέρουμε, παραπέμποντας όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν την προσωπικότητά του και το έργο του στο Ημερολόγιο της ψυχής μου (εκδόθηκε το 1965 από τον ΚΑΛΟ ΤΥΠΟ) και σε κάποιο άλλο βιβλίο στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Για λίγο θα σταματήσουμε στην αγιότητά του και στο έργο που πραγματοποίησε με τη σύγκληση της Β Συνόδου του Βατικανού. Ο Άγγελος Roncalli ήταν το τέταρτο παιδί από δεκατρία μιας φτωχής οικογένειας αγροτών που δε μπορούσε να σπουδάσει τον μικρό Άγγελο λόγω φτώχιας. Αυτό το γεγονός τον οδήγησε να αναγνωρίσει την ταπεινοφροσύνη ως τη σπουδαιότερη αρετή που έπρεπε να καλλιεργήσει. Ακόμα και στη διπλωματική καριέρα που τον ενέταξε η Εκκλησία ενεργούσε με σοφία, φρόνηση και ταπεινότητα. Ανέβηκε όλα τα σκαλιά των ανθρώπινων τιμών, αλλά παρέμεινε ένας ταπεινός ιερέας που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ ένα μικρό χωριό της ιταλικής ενδοχώρας. Σ αυτό τον αγώνα για την ταπεινότητα επικαλούνταν συνεχώς τους άγιους προστάτες του: τον Άγγελο φύλακα, τον Άγ. Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία. Έχοντας μια τέτοια προετοιμασία ταπεινότητας, μπορούσε να αναλάβει μεγάλα πράγματα. Η σύγκλιση και η διεύθυνση της Συνόδου του Βατικανού ήταν ένα τιτάνιο έργο που μόνο ένας ταπεινός εργάτης του Πνεύματος μπορούσε να αποφασίσει και να ξεκινήσει. Και το τόλμησε, θέλοντας να δώσει στην Εκκλησία ένα σύγχρονο πρόσωπο και λόγο προς τους ανθρώπους που έβγαιναν ταλαιπωρημένοι από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Το Ευαγγελικό μήνυμα, το πάντοτε νέο και φρέσκο, έπρεπε να διακηρυχθεί και πάλι, αλλά ως Ευαγγέλιο αγάπης, ειρήνης, ενότητας και ευσπλαχνίας.

4 ~ 4 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ Ad Petri Cathedram (29/6/1959): Οι κύριοι στόχοι κατά το ποντιφικάτο: Η γνώση της αλήθειας και η αποκατάσταση της ενότητας και της ειρήνης εν αγάπη Sacerdotii Nostri Primordia (1/8/1959): 100ετηρίδα από τον θάνατο του Αγ. Ιωάννη Βιαννέ Grata Recordatio (26/9/1959): Το Αγ. Ροδάριο για τις ιεραποστολές και την ειρήνη Princeps Pastorum (28/11/1959): Για τις ιεραποστολές της Καθολικής Εκκλησίας Mater et Magistra (15/5/1961): Για τις εξελίξεις στα κοινωνικά ζητήματα. Aeterna Dei Sapientia (11/11/1961): Για τα 1500 έτη από τον θάνατο Λέοντα του Μεγάλου Paenitentiam Agere (1/7/1962): Πρόσκληση για μετάνοια εν όψει της Β Βατικανής Συνόδου Pacem in Terris (11/4/1963): Για την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων εν αληθεία, δικαιοσύνη, αγάπη και ελευθερία. Οι δυο κυριότερες Mater et Magistra και Pacem in Terris θεωρούνται μνημεία για τις υγιείς σχέσεις Εκκλησίας και σύγχρονου κόσμου και αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τους Πατέρες της Β Βατικανής Συνόδου και τους ανθρώπους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. * Μνημειώδες, επίσης, παραμένει και το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» του. Πρόκειται για ημερολογιακού χαρακτήρα ιδιόχειρες καθημερινές σημειώσεις για την προσωπική του πνευματική ζωή, για άτομα (πολιτικούς, κληρικούς και ανθρώπους του πνεύματος) με τα οποία συναντήθηκε και για το αντικείμενο των συζητήσεων τους. Έχει δημοσιευτεί το πνευματικό μέρος (ΤΟ ΗΜΕ- ΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ) και, πολύ πρόσφατα, ένα μέρος από τις υπόλοιπες σημειώσεις του που αποτελούν πηγή για την εκκλησιαστική και την πολιτική ιστορία των χωρών που επισκέφτηκε και εργάστηκε. Πριν λίγα χρόνια δημοσιεύτηκαν τα Ημερολόγια της περιόδου που έζησε στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, με τον τίτλο LA MIA VITA IN ORI- ENTE (Η ζωή μου στην Ανατολή), όπου οι σημειώσεις του, ιστορικές και ανθρώπινες, για τις επαφές του σ αυτές τις χώρες, με πληθώρα πληροφοριών (2 τόμοι, περίπου 1800 σελίδες για την περίοδο , ). Απ εκεί αντλούμε σαν από πηγάδι όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και τη βαθιά πνευματικότητα που βίωνε μέσα σε ένα κόσμο ταραγμένο, που βρισκόταν στα πρόθυρα και μέσα στη λαίλαπα του πιο αιματηρού πολέμου. Στην ελληνική γλώσσα έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία από το «Γραφείο Καλού Τύπου», ενώ έ- χουν δημοσιευτεί σε τεύχος αρθρογραφία του π. Π. Γρηγορίου στην «ΚΑΘΟΛΙΚΗ» με τον τίτλο: Ο πάπας Ιωάννης ΚΓ και η Ελλάς. Χρονικόν της Κατοχής, Αθήνα 1969.

5 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 5 ~ Και αυτό έκαμε. Με πολλούς τρόπους επιχείρησε να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, ι- διαίτερα εκείνους που από θέση ήταν απομακρυσμένοι από τους άλλους: τα κράτη, τις υ- περδυνάμεις, τις πολιτικές και κοινωνικές ιδεολογίες, τις χριστιανικές Εκκλησίες. Με παρεμβάσεις του και ως ενδιάμεσος συνομιλητής έφερε σχεδόν σε συνομιλία τον Κέννεντι και τον Χρούτσεφ κατά την πιο επικίνδυνη στιγμή μετά τη λήξη του πολέμου, την κρίση της Κούβας και έδωσε σε «όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως» ένα οδηγό για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης. Συγκάλεσε τη Β Βατικανή Σύνοδο ως Σύνοδο με προοπτική την ενότητα και προσκάλεσε όλες τις Εκκλησίες να στείλουν παρατηρητές και συνομιλητές. Ίδρυσε και στελέχωσε τη Γραμματεία για την ενότητα των χριστιανών. Διεθνοποίησε τον Σύλλογο των καρδιναλίων και με προσωπικότητες από τον Τρίτο Κόσμο. Μίλησε στους ανθρώπους όχι αφ υψηλού, αλλά κατέβηκε στο δρόμο, βγήκε από τα τείχη του Βατικανού, ταξίδεψε ως πάπας για πρώτη φορά με το τραίνο, μπήκε στις φυλακές, στα νοσοκομεία παίδων, έστειλε φιλιά στα παιδιά των οικογενειών στις κούνιες τους Τις διαστάσεις ενός τέτοιου έργου, έργου ενός αγίου, μόνο ο Θεός μπορεί να αποτιμήσει 3. Ο αρχιεπίσκοπος Angelo Giuseppe Roncalli και η Ελλάδα Ο Angelo Roncalli ονομάστηκε Αποστολικός Δελεγάτος 3 στην Ελλάδα το Η Ελλάδα δεν διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα και ο Roncalli κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί η διπλωματική του ιδιότητα και να αποκτήσει το δικαίωμα της εισόδου του στην Ελλάδα όχι ως απλός τουρίστας. Πέρασε πολύς καιρός ως ότου τα καταφέρει. Επίπονες ήταν οι προσπάθειες του, στη συνέχεια, να ασκήσει τα καθήκοντά του προς τις καθολικές τοπικές επισκοπές, αλλά και για να εξασφαλίσει θρησκευτική ελευθερία των Ελλήνων καθολικών μέσα στην πατρίδα τους! Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου δεν το θεωρούσαν αυτονόητο Οι δύσκολες ελληνο-ιταλικές σχέσεις της εποχής, που, τελικά, κατέληξαν στον πόλεμο, προκαλούσαν δυσχέρειες και στον επίσκοπο Roncalli, αφού το κοντόφθαλμο ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ εθνότητας και θρησκείας. Εκτός αυτού, η επίσημη κρατική Εκκλησία κατεύθυνε από το παρασκήνιο τη θρησκευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φωτεινές εξαιρέσεις πάντα υπήρχαν και μεταξύ τους πρέπει να σημειώσουμε τον τηνιακό ακαδημαϊκό και πολιτικό Νικόλαο Λούβαρι που υπήρξε υπουργός για λίγους μήνες το Μέσα σ ένα τέτοιο εχθρικό κλίμα ήταν αναγκασμένος ο Αποστολικός Δελεγάτος του πάπα να εργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει λίγα βασικά και αυτονόητα πράγματα για τους καθολικούς πιστούς και πολίτες Ο Α. Roncalli γνωρίστηκε με αρκετούς Έλληνες, καθολικούς και ορθόδοξους, λαϊκούς και κληρικούς, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αθήνα. Με αρκετούς απ αυτούς συνεργάστηκε στη αποστολή του ως Απ. Δελεγάτος. Για τους περισσότερους απ αυτούς διατήρησε μια ιδιαίτερα θερμή ανάμνηση και τους ανέφερε τόσο κατά την αποστολή του ως Νούντσιος στο Παρίσι, όσο και αργότερα ως πατριάρχης Βενετίας, αλλά και ως πάπας όταν 3 Αποστολικός Δελεγάτος είναι ο τίτλος ενός επισκόπου που βρίσκεται στη διπλωματική υπηρεσία της Αγ. Έδρας και εκπροσωπεί τον πάπα δίχως διπλωματικό χαρακτήρα προς την τοπική Καθολική Εκκλησία ενός ή περισσότερων εθνών.

6 ~ 6 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 συναντιόταν με κοινούς γνωστούς. Με πολλούς απ αυτούς συναντιόταν και συζητούσε για ιστορικά θέματα (που τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα (π.χ. τον Ευγένιο Δαλέζιο). Τις περιόδους που βρισκόταν στην Ελλάδα (πραγματοποίησε πάνω από 20 ταξίδια, κάποια και δυο φορές το έτος, μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ιταλίας, κατά την περίοδο ) συναντήθηκε με κληρικούς και λαϊκούς, απλούς ανθρώπους και κυβερνητικούς παράγοντες, Έλληνες και ξένους, επιστήμονες και απλοϊκό κόσμο και τις συναντήσεις του μαζί τους τις σημείωσε στο Ημερολόγιό του που παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας της συμπόνιας που είχε για την τοπική Εκκλησία, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του πολέμου. Επισκέφτηκε όλες τις τοπικές καθολικές Εκκλησίας, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεγάλα βυζαντινά μνημεία, μεταξύ των οποίων τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. H ΚΑΘΟΛΙΚΗ με την αγγελία της εκλογής του Άγγ. Roncalli ως Αποστολικού Δελεγάτου στην Ελλάδα (φ. 215, 29/11/1928) και ως πάπα της Ρώμης (φφ , 30/10 και 5/ ). Πράγματι, κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε πυκνώσει τα ταξίδια του στην Αθήνα, τόσο σε αριθμό, όσο και σε διάρκεια. Τα πράγματα είχαν χειροτερέψει ιδιαίτερα με την εκδήλωση της πείνας εξαιτίας του αποκλεισμού και την κατοχή του εθνικού χώρου. Η Αγία Έδρα, έχοντας διπλωματική πρόσβαση και προς τα δυο εμπόλεμα μέρη, δεν αρνήθηκε ούτε μια φορά να μεσολαβήσει για ανθρωπιστικούς λόγους και κατέβαλλαν οι επιτελείς της, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποτραπεί ο βομβαρδισμός της Αθήνας, να φτάσουν στην Ελλάδα τρόφιμα και σιτηρά που είχαν αποκλειστεί από τον αγγλικό στόλο και να αποτραπεί ο θάνατος από πείνα χιλιάδων ανθρώπων. Τρόφιμα και ρουχισμός σε α- πίστευτες ποσότητες έφτασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου, του εμφυλίου και αργότερα στα χρόνια της ανασυγκρότησης. Ο Απ. Δελεγάτος πολλές φορές παρενέβη με πλάγιους τρόπους για την αποτροπή εκτελέσεων και την απελευθέρωση συλληφθέντων από τις ιταλικές και γερμανικές αρχές κατοχής. Με προτροπή της Αγίας Έδρας ίδρυσε και ένα Γραφείο στην έδρα της Αποστολικής Επιτροπείας, προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες για αιχμαλώτους και να τις κοινοποιεί στους συγγενείς τους και αντίστροφα. Πίσω απ αυτές τις διπλωματικές ενέργειες βρισκόταν ο επίσκοπος Α. Roncalli, ο οποίος καθοδηγούσε τους Έλληνες καθολικούς επισκόπους, ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιωάννη Φιλιππούση και τον έξαρχο των Ελληνορρύθμων Γεώργιο Χαλαβατζή, αλλά και εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας (όπως τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και άλλους) και πολιτικές προσωπικότητες για να ζητούν αποτελεσματικά υλική και κάθε άλλου είδους βοήθεια για τη «φτωχή και καημένη Ελλάδα»... Πολλές από τις ιστορικές πηγές έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άρθρα και σε πολυσέλιδους τόμους, αλλά απομένουν ακόμα να δημοσιευτούν και άλλα πολλά ακόμα. Και στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί αρκετές πληροφορίες, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά για να περιγραφεί το σύνολο των ενεργειών της Αγίας Έδρας και του πάπα Πίου ΙΒ και του Απ. Δελεγάτου Α. Roncalli για τη σωτηρία χιλιάδων Ελλήνων. Όταν ο Απ. Δελεγάτος αλληλογραφού-

7 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 7 ~ σε με τη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού (=υπουργείο εξωτερικών), συνήθως συνεργαζόταν με τον απλό, τότε, ιερέα Ιωάννη Βαπτιστή Montini, τον μετέπειτα πάπα Παύλο Στ, που υπήρξε διάδοχός του στον παπικό θρόνο! Τρεις πάπες στη σειρά, Πίος ΙΒ Ιωάννης ΚΓ Παύλος Στ, να συνεργάζονται σε ανύποπτο χρόνο για τη σωτηρία Ελλήνων ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις Τεράστια υπήρξε η συμβολή του, και εδώ στην Ελλάδα, για τη διάσωση των Εβραίων από τη θηριωδία των ναζί. Υπολογίζεται ότι χάρη στις ενέργειές του διασώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτελέσεις πάνω από Εβραίοι. Αυτό αναγνωρίστηκε από το ισραηλινό κράτος. Παραθέτουμε εδώ τις δυο σελίδες συνοδευτικής επιστολής του Ι. Β. Montini προς τον Δελεγάτο Άγγελο Roncalli. Υπάρχει επίσης και ο κατάλογος των αιχμαλώτων για τον οποίο γίνεται λόγος στη συγκεκριμένη επιστολή (Αρχείο Εξαρχίας Ελληνορρύθμων): ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ Βατικανό, 8 Σεπτεμβρίου 1941 Αρ Σεβασμιότατε, Κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σεβ/τατος Αποστολικός Νούντσιος στην Ιταλία σε ένα στρατόπεδο Ελλήνων αιχμαλώτων στο Busseto (Πάρμα), του παρουσίασαν ένα κατάλογο αιχμαλώτων, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν είχαν καμιά είδηση από τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα ζήτησαν να ειδοποιηθούν τα αγαπητά τους πρόσωπα. Φροντίζω, λοιπόν επειγόντως να μεταδώσω στη Σεβασμιότητά σας αυτό τον Κατάλογο και τον επισυνάπτω, με την παράκληση να ενδιαφερθείτε σχετικά, κάνοντας γνωστό στις οικογένειες των παραπάνω αιχμαλώτων πως οι συγγενείς τους υγιαίνουν, χαιρετούν και επιθυμούν να έχουν ειδήσεις από τις οικογένειές τους. Προς τον Σεβασμιότατο κ. ANGELO GIUSEPPE RONCALLI Τιτ. Αρχιεπίσκοπο Μεσημβρίας Αποστολικό Δελεγάτο στην Ελλάδα Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για τις ευγενικές σας φροντίδες σχετικά, εκμεταλλεύομαι την περίσταση για να ανανεώσω προς Εσάς τα αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και επιβεβαιώνομαι Της Σεβασμιότητάς σας ευλαβής υπηρέτης G. B. Montini

8 ~ 8 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Ο Αποστολικός Δελεγάτος A. G. Roncalli στην Τήνο (12-17.VIII.1937) Στις αρχές Αυγούστου του 1937, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των αρχιεπισκόπων Αθηνών Ιωάννη Φιλιππούση και Νάξου-Τήνου Αλέξανδρου Γουιδάτου, επέστρεψε με μεγάλες τιμές στην Τήνο η Εικόνα της Παναγίας του Βρυσιού, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. 100 χρόνια νωρίτερα είχε μεταφερθεί η Εικόνα εκεί προκειμένου να κατασκευαστεί στα μέτρα της το ασημένιο επικάλυμμα και είχε παραμείνει εκεί, ενώ ένα αντίγραφό της είχε επιστραφεί στην Τήνο. Ο αρχιεπίσκοπος Ι. Φιλιππούσης που καταγόταν από τον Κάμπο, είχε αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών και για την επιστροφή της Εικόνας, και για τους εορτασμούς. Ήταν καλεσμένοι να παραβρεθούν όλοι οι Έλληνες επίσκοποι και, βέβαια, ο Αποστολικός Δελεγάτος Άγγελος Roncalli. Όμως, ο τελευταίος δε μπόρεσε να παραβρεθεί, παρόλο που μέχρι τις τελευταίες μέρες προετοιμάζονταν γι αυτό. Την υπόσχεση όμως που είχε δώσει δεν θέλησε να την αθετήσει και έτσι, μερικές μέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 1937 έφτασε στην Τήνο για να παραστεί στο πανηγύρι του Βρυσιού κατά την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας. Όσα είχε ακούσει ο Αποστολικός Δελεγάτος και μελλοντικός πάπας Ιωάννης 23ος, σχετικά με το Προσκύνημα του Βρυσιού, του είχαν ανάψει τη φαντασία και περίμενε να βρει κάτι το ανάλογο με τα μεγάλα θεομητορικά Προσκυνήματα της Ευρώπης: μεγάλες εκκλησιές, τεράστια κτίρια, μεγάλες μάζες λαού. Ας τον αφήσουμε όμως να μας τα διηγηθεί ο ίδιος, όπως τα σημείωσε στο προσωπικό του «Ημερολόγιο», που με ευγενή καλοσύνη είχε παραχωρήσει ο πρώην γραμματέας του, σημερινός καρδινάλιος Loris Capovilla. Το κείμενο αυτό του Ημερολογίου παρέμενε ανέκδοτο έως πρόσφατα. Εδώ δίνουμε μερικά αποσπάσματα: 11 Αυγούστου. Ώρα 6 μ.μ. επιβιβάζομαι στον Πειραιά, πάνω στο ατμόπλοιο «Αrdenna», παραφορτωμένο. Όλοι είναι προσκυνητές για την Τήνο, για το μεγάλο ορθόδοξο πανηγύρι της Παναγίας του Αυγούστου. ( ). 12 Αυγούστου. Άφιξη στην Τήνο αρκετά νωρίς. Η θάλασσα είναι μάλλον ταραγμένη κοντά στο μικρό λιμάνι. Μας υποδέχονται: οι αιδ. Ιωάννης Βαπτιστής και Ματθαίος Φιλιππούσης με τον Δ. Φυρίγο και τον π. Λεοπόλδο των Ελασσόνων φραγκισκανών. Με το αυτοκίνητο φτάνουμε γρήγορα στην Ξινάρα. Αδελφική υποδοχή από τον Σεβ/τατο Γουιδάτο και τον Σεβ/τατο Χαλαβατζή. Τέλεσα τη Θ. Λειτουργία στο παρεκλήσι κοντά στο δωμάτιό μου και αναπαύτηκα λίγο. Μετά επισκέφτηκα το άνετο επισκοπείο και το ιεροσπουδαστήριο, όπου περνούν τις διακοπές τους οι νεαροί του επισκόπου Χαλαβατζή. Είδα και τον όμορφο αρχιτεκτονικά καθεδρικό ναό. Δυστυχώς η υγρασία καταστρέφει τη διακόσμηση. Δέχτηκαν τους ππ. Ιησουίτες Κωστάνζο και Ρηγούτσο και τις μοναχές των Λουτρών. Αγαπητή η παρέα του επισκόπου της Χίου Νικολάου Χαρικιόπουλου. Κατά τα υπόλοιπα, πέτρες και άνεμος. 13 Αυγούστου. Όμορφη νύχτα, αλλά αεράτη. Μετά τη Λειτουργία έρχεται ο Σεβ/τατος Χαλαβατζής καλοδεχούμενος κι ευχάριστος. Πάμε να επισκεφτούμε με τα πόδια τα Λουτρά,

9 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 9 ~ συντροφιά με τον επίσκοπο Γκουιδάτι και τον Δον Μαρτίνο όπου συναντήσαμε τον αδελφό του Σεβ/τατου Ρεμούνδου που είναι τσαγκάρης. Επισκεπτόμαστε μετά το σπίτι και την εκκλησία των π.π. Ιησουϊτών, όπου υπάρχει ένας ωραιότατος Αγ. Ιωσήφ του Gagliardi. Επισκεπτόμαστε μετά και το όμορφο μοναστήρι των Ουρσουλινών. Προκαλεί αληθινή ευχαρίστηση να βρίσκει κανείς μέσα σ αυτή την ξερή φύση δυο μοναστήρια τόσο πολύτιμα και ανθηρά. Το απόγευμα δέχτηκα τον Δον Παλαμάρη, εφημέριο της Στενής, απ όπου κατάγεται ο Σεβ/τατος Χαρικιόπουλος. Δουλεύω στο σπίτι στη γραφομηχανή. Επίσκεψη στο Αγιότατο Μυστήριο στη Μητρόπολη και συζήτηση με τον Σεβ. Χαλαβατζή σχετικά με τους καλύτερους δρόμους για το έργο της ενότητας. (...) Φτώχεια στα καθολικά πράγματα αυτού του νησιού της Τήνου, όπου, όμως, οι πιστοί είναι καλοί κι ένθερμοι. 14 Αυγούστου. Πάντα αέρας. Πρωί πρωί γυρίζω πάλι στα Λουτρά, όπου τελώ τη Θ. Λειτουργία στις Καλόγριες... Στις 11 πάμε όλοι (οι επίσκοποι Γουιδάτος, Χαρικιόπουλος, Χαλαβατζής, ο Δον Μαρτίνος και ο Δον Ματθαίος Φιλιππούσης) στον Κάμπο για φαγητό, στο όμορφο σπίτι του αιδ. Ι. Φιλιππούση (διάκονός μου στην ΚΠόλη). Επισκεπτόμαστε το χωριό, την εκκλησιά. Ο χτύπος των τριών καμπάνων... Παρουσιάζεται ο εφημέριος και κάποιες γυναίκες και παιδιά ( ). Η εκδρομή ανάμεσα στα πλακοστρωμένα δρομάκια και το πέρασμα πάνω από μικρούς τοίχους χωραφιών, μου άρεσε, αλλά το βράδυ είμαι λίγο κουρασμένος. 15 Αυγούστου. Η σημερινή μέρα ήταν μέρα αγώνα στην Τήνο. Καβαλικεύοντας ένα μουλάρι και περνώντας μέσα από χαμένα δρομάκια, πήγα στο Βρυσί, που ο καλός μου αγωγιάτης ονόμαζε, με βαθιά πεποίθηση, «νέα Λούρδη»: ένα άσπρο εξωκκλήσι, λίγο πιο μεγάλο από το Προσκυνητήριο της Caneve στο Sotto il Monte (σημ. μετ. Το μικρό χωριό της Β. Ιταλίας όπου γεννήθηκε ο Πάπας). Εκεί τέλεσα, όπως μπορούσα, την αρχιερατική Θ. Λειτουργία - την πρώτη αρχιερατική που τέλεσα στην Ελλάδα- ενώ χοροστατούσαν οι Σεβ/τατοι Γουιδάτος και Χαλαβατζής και σχεδόν όλοι οι ιερείς της Τήνου. Ζήτησα στον επίσκοπο Χαλαβατζή να πει κάποια λόγια στα ελληνικά, που του είχα δώσει στα ιταλικά. Μετά την τελετή, ακολούθησε κοινό γεύμα: παπάδες και αγαθός κόσμος σε ένα διπλανό δωμάτιο. Αφού επισκέφτηκα και πάλι τη διπλή Εικόνα του Βρυσιού, επέστρεψα στην Ξινάρα πάνω στο μουλάρι, ευτυχώς από ένα δρόμο καλύτερο από εκείνο που ήρθαμε. Κουρασμένος αλλά ευχαριστημένος από αυτή την εκδήλωση της λαϊκής ευσέβειας, όπου η παρουσία του Δελεγάτου του πάπα ήταν τόσο αγαπητή σ όλους. 16 Αυγούστου. Ξεκουράστηκα καλά από την χθεσινή κούραση... Δέχτηκα την ηγουμένη των Ουρσουλινών για θέματα της μονής και αρκετούς ιερείς του νησιού. Το μεσημέρι ήταν παρόντες στο γεύμα όλοι οι ιερείς στην αρχιεπισκοπή, όπου ο Σεβ. Γουιδάτος φάνηκε, όπως πάντα, αληθινά καλός, αγαθός, τυπικός, ξεχωριστός. Ήταν μια συνάντηση τελείως αδελφική και οικογενειακή που κράτησε πολύ και μου άφησε μια πολύ αγαπητή εντύπωση. ( ) 17 Αυγούστου Όμορφη μέρα με αρχαιολογικούς περιπάτους. Κατεβήκαμε νωρίς στην Τήνο με τους δυο Φιλιππούσηδες (Ι.Βαπτιστή και Ματθαίο) και ένα ακόμα ιερέα και μ ένα καΐκι που έθεσε στη διάθεσή μας ο κ. Κωνσταντίνος Αλαβάνος, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, μ ένα όμορφο ταξίδι 4 ωρών περίπου (πήγαινε - έλα), ε- πισκεφτήκαμε τα ερείπια της Δήλου, πατρίδας του Απόλλωνα και της Αρτεμισίας... Πραγματικά την ευχαριστήθηκα αυτή την επίσκεψη, παρά τον αυγουστιάτικο ήλιο. Ήταν για μένα αιτία για αναγνωρίσεις με τεράστιο ενδιαφέρον και για σοβαρές σκέψεις, που ανύψωσαν το πνεύμα μου στον Κύριο, την «αιώνια ελπίδα των πάντων».

10 ~ 10 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Όταν επιστρέψαμε στην Τήνο βρήκαμε τον επίσκοπο Γουιδάτη που κατέβηκε από την Ξινάρα για να με χαιρετίσει στην οικία Βαλλαρή. Με τον επίσκοπο Χαλαβατζή πάνω στο μικρό βαπόρι «Λήμνος» περάσαμε από την Τήνο στη Σύρα. Μας υποδέχτηκαν τέλεια οι Αδελφές του Ελέους δίπλα στην ενορία της Ερμούπολης. Αυτό είναι το κυριότερο απόσπασμα από το «Ημερολόγιο» του Απ. Δελεγάτου Άγγελου Roncalli για την επίσκεψή του στην Τήνο (1937). Με καταπληκτική λιτότητα και πληρότητα περιγράφει ό,τι του έκανε εντύπωση χωρίς να χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα. Οι σημειώσεις του, βέβαια, είναι περισσότερες και πιο προσωπικές. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τελετές του 1937 στο Βρυσί έδωσε με ανταπόκρισή του ο τότε εφημέριος του Βρυσιού Δον Μάρκος Σάββαρης, στην εφ. «Καθολική» της 26ης Αυγούστου 1937 (αρ. φ σελ. 2). Ζωντανή έμεινε στη μνήμη του Πάπα Ιωάννη η επίσκεψή του στην Τήνο για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το υπογράμμισε ο ίδιος σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Γουιδάτο (βλ. το κείμενο παρακάτω), αλλά κι αργότερα, ως Πάπας, όσες φορές του δόθηκε ευκαιρία να συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Περρή, περιέγραφε την «περιπέτειά» του στο Βρυσί, με ιδιαίτερα ζωηρή την ανάμνηση της πίστης και της ευλάβειας των τηνιακών. Ένα χρόνο περίπου μετά την επίσκεψή του στο Βρυσί, και πιο συγκεκριμένα στις 3 Μαϊου 1938, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Τήνου Αλέξανδρο Γουιδάτο, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αρ. πρωτ. 784 Αθήνα, 3 Μαΐου 1938 Προς τον Σεβασμιότατο κ.κ. Αλέξανδρο Γουιδάτο Αρχιεπίσκοπο Νάξου- Τήνου και Μυκόνου. Σεβασμιότατε, Έχω πάντα ζωντανή την ανάμνηση από την επίσκεψή μου στο Βρυσί κι από την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τέλεσα εκεί πέρυσι, στη γιορτή της Μετάστασης. Είχα υποσχεθεί τότε και τώρα είμαι ευτυχισμένος που κρατώ την υπόσχεση, να προσφέρω σε κείνη την αγαπητή Παναγία ένα ασημένιο δισκοπότηρο, για να χρησιμοποιείται σ αυτό το Προσκύνημα. Κοίταξα να γίνει με φροντίδα: εγώ ο ίδιος το καθαγίασα στην Κωνσταντινούπολη και το μεταχειρίστηκα κατά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας εδώ στην Αθήνα, αυτές τις 3 πρώτες μέρες του Μάη. Και τώρα το παραδίνω στη Σεβασμιότητά σας, για να το προσφέρετε, στη θέση μου, στην αγαπητή Μητέρα και Βασίλισσά μας. Επιθυμώ να αισθάνομαι μέσα στην καρδιά μου, παρά να τους εκφράσω με λόγια, όλους εκείνους τους σκοπούς που εναποθέτω πάνω σ αυτό το Ποτήρι και που θ ανανεώνονται στο αίμα του Χριστού όσες φορές τελεσθεί μέσα σ αυτό το μεγάλο

11 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 11 ~ μυστήριο της αγάπης. Είναι διάπυρες ευχές ευλογίας, προόδου και ειρήνης για τους αγαπητούς καθολικούς της Τήνου, για όλη την Ελλάδα που θα την αγαπώ πάντα, με την επιθυμία να την γνωρίζω όλο και πιο μεγάλη και πιο ευτυχισμένη και για την Αγία Εκκλησία μας, μητέρα καθολική των ψυχών και των εθνών. Στη βάση του δισκοπότηρου έβαλα να χαράξουν το ταπεινό μου όνομα, για να μένει πάντα ενωμένο με τις προσευχές των ευλαβών πιστών της Τήνου που θα προσέρχονται στο Βρυσί για να ζητήσουν από την καλοσύνη της Μαρίας υγεία, ζωή κι ευλογία για το σώμα και την ψυχή. «Η χορηγούσα υγείαν, ζωήν και ευλογίαν». + Άγγελος Ιωσήφ Roncalli, Αρχιεπίσκοπος τιτ. Μεσημβρίας Αποστολικός Δελεγάτος Στο χείλος της βάσης του Αγίου Ποτηρίου φρόντισε να υπάρχει η εγχάρακτη στο μέταλλο επιγραφή: B.V. Mariae Vrissiensi Catholicorum Thinensium Patronae Archiepiscopus Angelus Joseph Roncalli in Graecia Delegatus Apostolicus in Memoriam D.D. XV Augusti 1937 (= Εις την Μακάρια Παρθένο Μαρία του Βρυσιού, Προστάτισσας των Καθολικών Τηνίων, ο Αρχιεπίσκοπος Άγγελος Ιωσήφ Roncalli, Αποστολικός Δελεγάτος στην Ελλάδα, δώρο το προσέφερε στις 15 Αυγούστου 1937). Ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Ιωάννης Περρής έτρεφε ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης προς τον νέο Άγιο Ιωάννη ΚΓ, όπως ο ίδιος το ομολογούσε. Δεν πρέπει να διαφεύγει και το γεγονός ότι η εκλογή του σε αρχιεπίσκοπο έφερε την υπογραφή του πάπα Ιωάννη (1961). Στις σελίδες που ακολουθούν παραθέτουμε και τη φωτογραφία της πρώτης τους συνάντησης στη Ρώμη, ενώ ο Ιωάννης Περρής ήταν εψηφισμένος αρχιεπίσκοπος Νάξου- Τήνου, αλλά δεν είχε λάβει ακόμα την επισκοπική χειροτονία. Σε ανάμνηση της επίσκεψης του Απ. Δελεγάτου Άγγελου Roncalli στο Βρυσί το 1937, ο αρχιεπίσκοπος Ι. Περρής τοποθέτησε στον εσωτερικό αριστερό τοίχο της εκκλησίας στο Βρυσί, μαρμάρινη αναμνηστική επιγραφή, όπου είναι αντιγραμμένα αποσπάσματα από την παραπάνω επιστολή του μελλοντικού ποντίφικα και αγίου. Στο μέσον, δεσπόζει η μορφή του αλησμόνητου «Καλού Πάπα» Ι- ωάννη ΚΓ σε ορείχαλκο. Η παρουσία του, μαζί με το έργο αγάπης, ενότητας και ειρήνης που οικοδόμησε όλη του τη ζωή, και ιδιαίτερα ως διάδοχος του Απ. Πέτρου, θα παραμένει αιώνια ανάμεσα στους ευλαβείς της Παναγίας, στη χαμένη αυτή γωνιά του πλανήτη, το Βρυσί...

12 ~ 12 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ Ο Απ. Δελεγάτος με τη διεύθυνση (ππ. Καπουκίνοι) και τους μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Saint Louis στην Κωνσταντινούπολη (Οκτ 1939). Κάποιοι είναι Έλληνες. Αριστερά του αγάλματος της Ιεράς Καρδίας ο αείμνηστος Δον Αντώνιος Αρμακόλας (Τήνος). Ο Απ. Δελεγάτος με τον κλήρο του Καθεδρικού ναού της Κωνσταντινούπολης (1933): Από επάνω αριστερά: π. Αθανάσιος (Αρμένιος), π. Νικόλαος Σαλάχας, π. Γρηγόριος Δελλατόλας, ( ), π. Guillois, p. Angelo dell Acqua, Απ. Δελεγάτος, π. Ρόκκος Κολλάρος, π. Ιωάννης Φιλιππούσης (1935)

13 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 13 ~ Επίσημη συνάντηση του Απ. Δελεγάτου με Έλληνες επισκόπους (1938): Ο Νάξου-Τήνου Αλεξ. Γουιδάτος, ο Απ. Δελεγάτος, (.,..), ο Αθηνών Ιωάννης Φιλιππούσης και ο Χίου Νικόλαος Χαρικιόπουλος Συνάντηση της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας που διοργάνωσε ο Απ. Δελεγάτος (Παμμακάριστος, Μάιος 1938). Από αριστερά: ο π. Κύριλλος από το Erzerum (υπεύθυνος για τους Αρμένιους), ο Νικόλαος Χαρικιόπουλος (Χίου), ο Αλεξ. Γουιδάτος (Νάξου-Τήνου), ο Λεονάρδος Πρίντεζης (Κερκύρας), ο Απ. Δελεγάτος, ο Γεώργιος Χαλαβατζής (Ελληνορρύθμων), ο Ιωάννης Φιλιππούσης (Αθηνών), ο Αντώνιος-Γρηγόριος Βουτσίνος (Σύρου), ο Τιμόθεος Ρεμούνδος (Σαντορίνης), ( ).

14 ~ 14 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Ο Απ. Δελεγάτος μεταξύ των επισκόπων Ι. Φιλιππούση και Γ. Χαλαβατζή, εφημερίων, μοναχών και λαϊκών, υπεύθυνων των Εστιών Θείας Πρόνοιας στην Αθήνα. Τις Εστίες είχε διοργανώσει στην Ελλάδα η Αγία Έδρα για την αντιμετώπιση των δεινών του πολέμου. Η πρώτη σελίδα από το προσωπικό Διπλωματικό Cifrario που είχε χορηγήσει η Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού στον Απ. Δελεγάτο για τη μυστική διπλωματική αλληλογραφία του, με την ιδιόχειρη υπογραφή παραλαβής του ίδιου (25 Ιουλίου 1937). Το λησμόνησε στην Ξινάρα (1937) και σήμερα ανήκει στο Αρχείο των Καθολικών της Τήνου (ΑΚΤ).

15 ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ~ 15 ~ Ο πάπας Ιωάννης ΚΓ με τον αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου Ιωάννη Περρή και τον ιεροσπουδαστή Πέτρο Ανδριώτη. Επειδή ο Ι. Π. δεν φέρει επιστήθιο Σταυρό και δακτυλίδι, εικάζομε ότι η επίσκεψη αυτή έγινε αμέσως μετά την ονομασία του σε επίσκοπο, αλλά πριν την επισκοπική χειροτονία. Ο πάπας Ιωάννης ΚΓ μεταξύ των Ελλήνων επισκόπων που είχαν λάβει μέρος στην Β Οικουμενική Σύνοδο του Βατικανού: Σύρου Γεώργιος Ξενόπουλος, πρώην Σαντορίνης Τιμόθεος Ρεμούνδος, Αθηνών Βενέδικτος Πρίντεζης, πρώην Κερκύρας Γρηγόριος Βουτσίνος, Κερκύρας Αντώνιος Βαρθαλίτης, Γρατιανουπόλεως Υάκινθος Γαδ, Νάξου-Τήνου Ιωάννης Περρής.

16 ~ 16 ~ ΤΜ, ΑΡ. Φ. 353, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟ Β, ΠΑΠΕΣ ΡΩΜΗΣ (Κατά το Iste confessor) Μέσα στην άνοιξη, και στη χαρά του Πάσχα, (2) Ο Κύριος συνάζει, (2) τον πιστό λαό του, Για να τιμήσουμε νέους αγίους, ένδοξους ποιμένες (2) νοητών προβάτων. Το Πνεύμα τους επέλεξε, στου Πέτρου την καθέδρα (2). Ρώμης επίσκοποι (2), καλού ποιμένα τύποι, για να στηρίζουν τους αδελφούς στην πίστη, Λαών φωστήρες (2) και Πατέρες. * ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ Άγγελο σε βάπτισαν, ειρήνη ν αναγγέλλεις (2), Στην οικουμένη (2) και στην Εκκλησία. Σύνοδο συγκάλεσες, απάντων των ποιμένων, Ενότητα να φέρουν (2), λόγο Κυρίου! Ο Κύριος σε έστειλε, για να μας στηρίξεις (2), Στον καιρό της πείνας (2) και του πολέμου. Με λόγο ειρήνης, και φιλανθρωπία, Να παρηγορήσεις, (2) τους πονεμένους. [Ποτήριο προσέφερες, στο Βρυσί της Τήνου (2), Όπου ετέλεσες, (2) αναίμακτη θυσία, Για να προσφέρεται το Αίμα του Κυρίου, Προς σωτηρία (2), νεκρών και ζώντων. ] * ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟ Β Έκπληξη προκάλεσε, μετά πολλούς αιώνες (2), Η εκλογή σου (2) από την Πολωνία, Πρωτόθρονος στη Ρώμη και στην Εκκλησία, Πέτρου και Παύλου (2) διάδοχος στην πίστη. Κυρίλλου, Μεθοδίου, τέκνο, κληρονόμος (2), Εν μέσαις Αθήναις (2), εις τον Άρειο Πάγο, κήρυξες αγάπη, ενότητα και πίστη, προς όλους τους ανθρώπους (2) ανεξαιρέτως. * Πρότυπα αγάπης, Πατέρες μας στην πίστη (2), Σας διακηρύττουμε, (2) με όλη την καρδιά μας. Με ευγνωμοσύνη, τιμούμε την αγία Τη μνήμη ενός εκάστου, (2) με ικεσίες. Υμνούμε και δοξάζουμε, τον Θεό Πατέρα (2), Τον Υιό και Λόγο (2), και το Άγιο Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιο και ευλογημένη, Εις όλους τους αιώνες (2) δια των αγίων. (πμφ-2014) ΑΜΗΝ! Εψάλη για πρώτη φορά στο ΒΡΥΣΙ το μεσημέρι της 27ης Απριλίου 2014, ημέρα και ώρα της ανακηρύξεως των δυο παπών σε Αγίους στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κατά τη λιτάνευση των εικόνων τους προς το παρεκκλήσιο που αφιερώθηκε στη μνήμη τους. Εκεί όπου είχε γευματίσει ο πάπας Ιωάννης ΚΓ στις 15 Αυγούστου ΕΥΛΟΓΗΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΥ. ΑΜΗΝ! «ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ», αρ. φ. 353 (Απρίλιος 2014) Φροντίδα και προσφορά του Αφιερώματος προς τον πάπα ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ π. Μάρκος Γ. Φώσκολος

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Dies Domini ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ποιμαντικής Ενότητας της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου Αρ. 30 5-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. 29/2, Τετάρτη των Τεφρών. Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Θεία Λειτουργία στις 19.00 στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Ντόμο) με την επίθεση της τέφρας. ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επίσκεψη που είχε την προηγούμενη μέρα στο Κέντρο, όπου ο κ. Μαρτίνοβιτς εξήγησε στον ίδιο και στους συνεργάτες του,

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επίσκεψη που είχε την προηγούμενη μέρα στο Κέντρο, όπου ο κ. Μαρτίνοβιτς εξήγησε στον ίδιο και στους συνεργάτες του, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Θρησκευτικών Μελετών του Μίνσκ συνάντηση ανάμεσα στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και 10 εκπροσώπων Ορθοδόξων Κέντρων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως Συνεστίαση κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως την Με πολύ χαρά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεστίαση των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον πολυχώρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Β Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Β Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» πραγματοποιήθηκε, από τις 13-15 Φεβρουαρίου 2014, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας στο Παραλίμνι το Β Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο Άγιος Πέτρος μετανοών (1600) «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για

Διαβάστε περισσότερα

OMIΛΙΑ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ Κ.Κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ Ρ.Ι.Κ

OMIΛΙΑ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ Κ.Κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ Ρ.Ι.Κ OMIΛΙΑ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ Κ.Κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ Ρ.Ι.Κ Αγαπητοί μου Χριστιανοί, Σας ευχαριστώ που μου δίνεται σήμερα την ευκαιρία, να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και το όραμά μου για την Εκκλησία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ Με μεγάλη συρροή ευλαβών της Παναγίας και φιλέορτων, από όλο το νησί και τα χωριά της Τήνου, τελέστηκε η εαρινή πανήγυρη στο Θεομητορικό Προσκύνημα

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Α. Στις Ακολουθίες Περιόδου

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Α. Στις Ακολουθίες Περιόδου ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Τις παρακάτω ευχές ο λειτουργός δύναται, ελεύθερα, να τις χρησιμοποιήσει στο τέλος της θείας Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πατρ τ ιάρχης Αλ εξα εξ νδρείας ένας από τους πέντε μεγάλους Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας

Πατρ τ ιάρχης Αλ εξα εξ νδρείας ένας από τους πέντε μεγάλους Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας Ο Μέγας Αθανάσιος: αγωνιστής της ορθής πίστης Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πατριάρχης Αλεξανδρείας ένας από τους πέντε μεγάλους Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων (Μέγας Αθανάσιος,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013.

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013. Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Διοργανωτές: «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013 ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα στην Αρχιεπισκοπή, Λευκωσία 10.02.2012

Καλωσόρισμα στην Αρχιεπισκοπή, Λευκωσία 10.02.2012 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ MAR BECHARA BOUTROS RAI ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ 10-11-12-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Καλωσόρισμα στην Αρχιεπισκοπή, Λευκωσία 10.02.2012

Διαβάστε περισσότερα

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της νόμιμης

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Προσκυνηματική Εκδρομή

Προσκυνηματική Εκδρομή Προσκυνηματική Εκδρομή στους Αγίους Τόπους ραγματοποιήθηκε από τις 23 μέχρι και τις 27 Αυγούστου πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους των μελών και των φίλων των Χριστιανικών Συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και λαϊκοί, «συναχθέντες επί τω αυτώ» φιλοξενούμεθα σε τούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που νοιάζεται για όλους Ο Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην πόλη της Άμαθούντας*. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Ο πατέρας του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς 1) Πού έγινε η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος; Α. Κωνσταντινούπολη Β. Έφεσο Γ. Νίκαια Δ. Χαλκηδόνα 2) Ποιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθαιρέθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Όταν συνάντησα τους Μαριανούς Αδελφούς βρήκα το νόημα της ζωής μου : ένοιωσα περισσότερο άνθρωπος και αυθεντικότερος χριστιανός. Για μένα ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

«Λέγοντας ναι στο Θεό και στην Ορθόδοξη Οικογένεια» Ομιλία του π. Χαραλάμπου Τζιντή. 7 Iουλιου 2015. St. Catharine s, Ontario

«Λέγοντας ναι στο Θεό και στην Ορθόδοξη Οικογένεια» Ομιλία του π. Χαραλάμπου Τζιντή. 7 Iουλιου 2015. St. Catharine s, Ontario «Λέγοντας ναι στο Θεό και στην Ορθόδοξη Οικογένεια» Ομιλία του π. Χαραλάμπου Τζιντή ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΟΡΟΝΤΟ 7 Iουλιου 2015 St. Catharine s, Ontario Στο μυστήριο του ιερού Βαπτίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Αγαπητοί μου, Όλοι μας χαιρόμαστε απόψε ιδιαίτερα στα Θυρανοίξια του Ιερού αυτού Ναού. Βλέπουμε τον ιστορικό αυτό Ναό της Παναγίας

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ. Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ. Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό Ο Χριστός ως Μέγας Αρχιερεύς και ως καλός ποιμένας ήρθε στον κόσμο για να οδηγήσει τα πρόβατά Του στην αληθινή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα. Διδ. Εν. 8

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα. Διδ. Εν. 8 Τι είναι το Άγιο Πνεύμα Διδ. Εν. 8 Κεντρικό γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας Το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε στους αποστόλους και παραμένει στην Εκκλησία ως Παράκλητος, για να καθοδηγεί τους πιστούς «Εἰς πᾶσαν

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007. http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp. Ευχές στον Μακαριώτατο. Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων. ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα--

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007. http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp. Ευχές στον Μακαριώτατο. Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων. ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα-- Σελίδα 1 από 5 ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα-- Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων Αναζήτηση ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007 Ευχές στον Μακαριώτατο Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Πληροφοριακό

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΑΛΕΣΒΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ-ΑΕΣΒΟΥ

ΠΑΑΛΕΣΒΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ-ΑΕΣΒΟΥ ΠΑΑΛΕΣΒΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ-ΑΕΣΒΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Από Ι1^ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μέχρι 15^ Σεπτεμβρίου 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ώρα 7-10 π.μ. Η τελετή της Προόδου

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κέρκυρα, 16.12.2014 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Κέρκυρα, μία επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα

Καθορισμός ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Σχολικό έτος 2013-14 Καθορισμός ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΜΑΡΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τάξη : Α1 ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ: Η γιορτή και ο υπολογισμός της ημερομηνίας

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας 1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας:

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας: Ιουδαϊσµός α) Παρουσίαση θρησκείας: Ο Ιουδαϊσµός είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων. Σύµφωνα µε τον ορθόδοξο Ιουδαϊσµό και τους βαθιά θρησκευόµενους Εβραίους, ο βιβλικός πατριάρχης Αβραάµ ήταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη

Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 Άγιον Όρος Αδελφέ, πατέρα, γέροντα και ΦΙΛΕ, αγαπημένε μου Σπυρίδωνα καλή ανάπαυση και Καλή Ανάσταση. π. Τιμόθεος Ηλιάκης "Στις 04.10

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί.

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Το θαύμα αυτό μας δείχνει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για αλλαγή στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ιάταξη της θείας Λειτουργίας 1. Όταν ο λαός συναχθεί, ο ιερέας με τους βοηθούς του προχωρεί προς το ιερό, ενώ ψάλλεται το εισοδικό άσμα. Όταν φτάσει στο ιερό, κάνει υπόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ

ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 1 ΚΥΘΗΡΑ, 28 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 Σεβασμιώτατε Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Γάμος Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε παραδόσεις και έθιμα. Παρόλα αυτά, η γαμήλια τελετή παραμένει ίδια στο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανικές Πρακτικές

Χριστιανικές Πρακτικές Χριστιανικές Πρακτικές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Χριστιανικές Πρακτικές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Η µαγεία του βιβλίου

Η µαγεία του βιβλίου Η µαγεία του βιβλίου Χριστιάνα Αντρέου Παναγιώτα Χαραλάµπους για το βιβλίο Το βιβλίο, το βιβλίο είναι φίλος µου καλός. Το κρατώ και το διαβάζω, και λεπτό δε σταµατώ. Η µαγεία του µε ταξιδεύει στο δικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προβληματισμού για τη συμμετοχή σε Τοπικό Επίπεδο

Θέματα Προβληματισμού για τη συμμετοχή σε Τοπικό Επίπεδο Θέματα Προβληματισμού για τη συμμετοχή σε Τοπικό Επίπεδο 1 ος ΑΞΟΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο : Η καρδιά της Αποστολής μάς οδηγεί σε μια νέα γη «Η ιστορία της Πνευματικότητάς μας είναι πράγματι απλή. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσωπο», που εδρεύει στη Χώρα Τήνου.

Πρόσωπο», που εδρεύει στη Χώρα Τήνου. A) Στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου: 1) «Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Θρησκευτικό Νοµικό Πρόσωπο» που εδρεύει στη Νάξο. 2) «Μητροπολιτικός και Ενοριακός Ιερός

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 2014. Together ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 2014. Together ΔΙΑΛΟΓΟΥ Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 2014 ΚΕΝΤΡΟ διαχριστιανικου διαθρησκειακου διαπολιτισμικου ΔΙΑΛΟΓΟΥ Together ορθοδοξη προσεγγιση της οικουμενικης κινησης ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΝΤΡΟ TOGETHER Βασ. Ηρακλειου 14, 8 ος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 11 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

7 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

7 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 7 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Παναγία, η μητέρα του Θεού Σχολείο: Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα (κεφ.16) Τάξη: Α Λυκείου Καθηγητής:Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός: Να αντιληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 10 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2015 Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, αντιπροσωπεία

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, λεγόταν Αλεξάνδρα Καλπάκα και ήταν γεννημένη στο Αϊβαλί. Οι γονείς της ήταν Αϊβαλιώτες, γέννημα θρέμμα. Ζούσαν στο Αϊβαλί πάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος και Φιλήμονας

Παύλος και Φιλήμονας Παύλος και Φιλήμονας Έχετε ποτέ διαβάσει την επιστολή του Παύλου προς τον Φιλήμονα; Είναι η πιο μικρή επιστολή του Παύλου. Μόλις και μετά βίας γεμίζει μια σελίδα Α4! Δεν το πιστεύετε; Ας τι διαβάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καλούµαστε να είµαστε λαός της πίστης και της ελπίδας, και έχουµε τις ρίζες µας σε κάθε τόπο. Γνωρίζουµε τις καρδιές και τις επιθυµίες του λαού µας,

Καλούµαστε να είµαστε λαός της πίστης και της ελπίδας, και έχουµε τις ρίζες µας σε κάθε τόπο. Γνωρίζουµε τις καρδιές και τις επιθυµίες του λαού µας, Ανακοινωθέν Το Παγκόσµιο Συµβούλιο Εκκλησιών, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Βαυαρίας και η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερµανία (EKD) φιλοξένησαν από κοινού την Διάσκεψη Εκκλησιαστικών Ηγετών για την

Διαβάστε περισσότερα