Ενημέρωση για θέματα Υγείας & Φαρμακευτικής Πολιτικής. Crowne Plaza Hotel Δευτέρα Αθήνα

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενημέρωση για θέματα Υγείας & Φαρμακευτικής Πολιτικής. Crowne Plaza Hotel Δευτέρα 11.05.2015 Αθήνα"

Transcript

1 Ενημέρωση για θέματα Υγείας & Φαρμακευτικής Πολιτικής Crowne Plaza Hotel Δευτέρα Αθήνα

2 Δημόσια Δαπάνη Υγείας Δαπάνες Υγείας 2015 (% ΑΕΠ) North America Western Europe Latin America Asia and Australasia Middle East and Africa Eastern Europe GR Πηγή: OECD, The Economist Intelligence Unit Δημόσια Δαπάνη υγείας 11 εκατ., περίπου 5% του ΑΕΠ

3 Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (εκατ. ) Καθαρή Φαρμακευτική Δαπάνη Rebate Clawback mn (-60.5%) Rebates & Clawback 1569 mn Πηγή: Facts & figures (ΣΦΕΕ-IOBE), ΕΟΠΥΥ.

4 Φαρμακευτική δαπάνη Φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα Από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή των περιστολής

5 Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη κατά κεφαλή Public pharmaceutical expenditure per capita Public pharmaceutical expenditure per capita (EZ-15) Πηγή: Facts & figures (2013) SFEE ΙΟΒΕ, ίδιοι υπολογισμοί Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη κατά κεφαλή 30% χαμηλότερα από το μ.ο. της Ευρωζώνης.

6 Δημόσια φαρμακευτική δαπάνη Γιατί η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. δεν επαρκεί; Γιατί δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Γιατί η προσαρμογή στα 2 δισ. επιτυγχάνεται λογιστικά μέσω της επιβολής εξοντωτικών rebate και clawback πέρα από τα όρια βιωσιμότητας της φαρμακευτικής αγοράς. Γιατί η προσαρμογή στα 2 δισ. συνεπάγεται επιμερισμό υψηλού κόστους συνασφάλισης (για τους ασθενείς), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα συμμόρφωσης και πρόσβασης στις θεραπείες. Γιατί είναι αδύνατη η προσαρμογή σε επίπεδα δαπάνης προ του Το πρόβλημα της κάλυψης των ανασφαλίστων. ΚΥΑ σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Μαΐου. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της κάλυψης των ανασφαλίστων; Πως θα γίνει ο επιμερισμός του κόστους;

7 Δημόσια φαρμακευτική δαπάνη Περαιτέρω εξοικονομήσεις μπορούν να προκύψουν ΜΟΝΟ μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων Από που θα μπορούσαν να αντληθούν περαιτέρω πόροι. Φόροι αμαρτίας : ειδική φορολόγηση (earmarked taxation) προϊόντων με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία. Καπνός, οινοπνευματώδη ποτά, αναψυκτικά με υψηλή συγκέντρωση σακχάρου, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Το μέτρο αυτό, εκτός των άμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων, συμβάλλει επίσης θετικά στη μείωση του φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μέτρο έχει θεσμοθετηθεί προ ετών αναφορικά με τα προϊόντα καπνού, αλλά αυτά τα έσοδα από το μέτρο δεν έχουν αποδοθεί στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή γενικότερα στον υγειονομικό τομέα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκτιμάται ότι η αύξηση της τιμής των ως άνω προϊόντων κατά ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να εξοικονομήσει πόρους για τον ΕΟΠΥΥ της τάξεως των εκατ. Αφαίρεση εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεδομένου ότι σε όλα τις ευρωπαϊκές χώρες η χρήση τους (και το κόστος κάλυψης του πληθυσμού) αποτελεί κοινωνική επένδυση στην υγεία και περιλαμβάνονται στις δαπάνες που αφορούν στην Πρόνοια.

8 Φαρμακευτική Δαπάνη και Τιμολόγηση Το πρόβλημα της δαπάνης ΔΕΝ είναι πλέον θέμα τιμολόγησης. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι στις ονομαστικές τιμές των φαρμάκων, αλλά στις τιμές στις οποίες αυτά αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και το σύστημα υγείας και στο κόστος για τους ασθενείς. Οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί δραστικά στο όριο της βιωσιμότητας πολλών φαρμάκων. Παρά τη δραματική μείωση τιμών από το 2010 μέχρι σήμερα, η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την κατανάλωση και το προϊοντικό μείγμα που συνταγογραφείται. (Σχέση προστιθέμενης αξίας των παλαιών-φθηνών έναντι των νεώτερων-ακριβότερων φαρμάκων). Η μείωση της δαπάνης μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα βίαιων παρεμβάσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών -rebate & clawback, δηλαδή μέτρων άμεσου αποτελέσματος. Αντίθετα, τα διαρθρωτικά μέτρα, η ορθολογική συνταγογράφηση, ο έλεγχος της κατανάλωσης και της υποκατάστασης, απαιτούν συστηματικές δράσεις μακροχρόνιου ορίζοντα. Κάθε περαιτέρω προσπάθεια εξοικονόμησης μέσω των τιμών, θα πρέπει να συνυπολογίζει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εξοντωτικές μειώσεις των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα στις τιμές των γενοσήμων, και τον κίνδυνο απόσυρσης παλαιότερων φαρμάκων μέσω της τιμολογιακής απαξίωσης τους και της υποκατάστασης τους από νεώτερα ακριβότερα. Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες σε βάρος των ασθενών και της δημόσιας ασφάλισης.

9 Γενόσημα Φάρμακα Πηγή: IMS (2013), The Global Use of Medicines: Outlook through 2017,

10 Η διείσδυση των γενοσήμων Πηγή: Kanavos (2014), Measuring performance in off-patent drug markets: A methodological framework and empirical evidence from twelve EU Member States, Health Policy 118:

11 Η διείσδυση της φαρμακευτικής καινοτομίας

12 Επαναπροσδιορίζοντας την καινοτομία Ratings of the level of innovation of new medicines Innovative drug/real therapeutic advance Offers an advantage over current standards Possibly helpful Minimal clinical advantage/nothing new to existing standards Not acceptable including safety concerns Judgment reserved usually because of insufficient data from clinical trials Total Πηγή: Access to new medicines in Europe: technical review of policy initiatives and opportunities for collaboration and research, WHO Regional Office for Europe, March 2015, available at

13 Φαρμακευτική δαπάνη και κλειστοί προϋπολογισμοί «Οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία, γιατί το κοινωνικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τις πραγματικές ανάγκες, το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία, με το μικρότερο κόστος» Η θέσπιση επιμέρους κλειστών φαρμακευτικών προϋπολογισμών εξισορροπεί τις στρεβλώσεις που προκαλεί η επιβολή υποχρεωτικών εκπτώσεων rebates και clawback δεδομένου ότι οι όποιες υπερβάσεις υπερβολές επιβαρύνουν δικαιότερα εκείνους που τις προκαλούν / επωφελούνται και όχι το σύνολο της αγοράς. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να συνοδεύονται από μια συνολική πολιτική διαχείρισης των σοβαρών νοσημάτων, ιδιαίτερα των χρονίων, και την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλες τις αναγκαίες θεραπείες.

14 Ενημέρωση για θέματα Υγείας & Φαρμακευτικής Πολιτικής Crowne Plaza Hotel Δευτέρα Αθήνα

15 Τιμές Φαρμάκων στην Ελλάδα 120 Πρωτότυπα Off patent Γενόσημα & δυναμική τιμολόγηση!!! 60 55, % ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ REBATE 40 32, % REBATE ΟΓΚΟΥ 0 CLAWBACK Πηγή: Έρευνα ΦΕΚ,

16 Τιμολόγηση Πως τιμολογούνται τα φάρμακα (ΦΕΚ Β ). Τα πρωτότυπα εντός πατέντου (προϊόντα αναφοράς) τιμολογούνται αρχικά με τον μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών του προϊόντος στην Ε.Ε. και ανατιμολογούνται με τον ίδιο κανόνα δύο φορές το χρόνο. Όταν λήξει το πατέντο ενός πρωτότυπου προϊόντος αναφοράς, τότε η τιμή του μειώνεται είτε στο μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., είτε στο 50% της προηγούμενης τιμής του, τηρώντας τη χαμηλότερη από τις δύο αυτές τιμές. Τονίζεται ότι η μείωση κατά 50% ισχύει ΜΟΝΟ εάν κυκλοφορούν στην αγορά γενόσημα. Κατά κανόνα, ο μ.ο. των 3 διαμορφώνει σχετικά ευνοϊκότερες τιμές για τα προϊόντα που έχασαν το πατέντο τους, επιτρέποντας μια ομαλή διολίσθηση της τιμής τους σε σχέση με τη άμεση βίαιη μείωση κατά 50% της τιμής που είχε το προϊόν ενόσω προστατεύονταν από την πατέντα. Τα νέα γενόσημα (που κυκλοφόρησαν μετά την ) τιμολογούνται στο 65% της νέας τιμής των αντιστοίχων φαρμάκων αναφοράς, δηλαδή στο 32,5% της τιμής που είχε το προϊόν πριν χάσει το πατέντο του (32,5% = 50% Χ 65%). Στη συνέχεια, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση (Ʉ πωλήσεων στον ΕΟΠΥΥ, μείωση 1% έως 15%) Για τα προϊόντα εκτός πατέντου και τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012, εφαρμόζονται οριζόντιες μειώσεις. Στο πλαίσιο της τελευταίας ανατιμολόγησης : Εκτός πατέντου : -8% για προϊόντα με ΛΤ >12, -4% για προϊόντα με ΛΤ από 6 έως 12. Γενόσημα (αντίστοιχα): -4% και -2% Επιπλέον για τα γενόσημα με ΛΤ>12, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση (-1% Ʉ μονάδα αύξησης της διείσδυσης στο cluster της θετικής λίστας.

17 Τιμολόγηση Φάρμακα εντός πατέντου. Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών τα εντός πατέντου φάρμακα τιμολογούνται στη βάση IRP χρησιμοποιώντας ποικίλους και ανομοιογενείς συνδυασμούς καλαθιού χωρών και στάθμισης της τιμής. Εντούτοις, σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη διαπραγματεύονται τις τιμές αποζημίωσης με τις εταιρείες με τη χρήση διάφορων προσεγγίσεων (risk sharing, price-volume, κλπ) στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Η χώρα μας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα όπου όλα τα εντός πατέντου νέα φάρμακα : αποζημιώνονται χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί κάποιο σύστημα αποτίμησης της θεραπευτικής τους αξίας έναντι του κόστους. αποζημιώνονται χωρίς διαπραγμάτευση.

18 Τιμολόγηση Φάρμακα εκτός πατέντου. Στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ τα φάρμακα εκτός πατέντου τιμολογούνται σε σχέση με τη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες του ασφαλιστικού συστήματος, το καθεστώς αποζημίωσης, τους κανόνες συνασφάλισης των ασθενών, τα περιθώρια κέρδους και τα σχετικά κίνητρα της αλυσίδας φαρμάκου. Τα παλαιά φάρμακα τιμολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαξιωθούν και να περιορίζεται ο κίνδυνος της απόσυρσης τους προς όφελος νεώτερων και ακριβότερων δραστικών που οδηγούν σε αύξηση της δαπάνης. Για αυτό τον λόγο παρατηρούνται και αυξήσεις σε παλαιά εκτός πατέντου φάρμακα. Στη χώρα μας, η τιμή των εκτός πατέντου φαρμάκων θα πρέπει να ακολουθεί τις ίδιες αρχές γιατί σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. αυτόματης μηχανιστικής στάθμισης των τιμών τους με βάση τις τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες), δεν συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης*, το διαφορετικό μέγεθος της αγοράς (άρα και η δυνατότητα χαμηλότερων τιμών λόγω οικονομιών κλίμακας) *Κυρίως αφορούν σε διαφορετικά συστήματα ρυθμίσεων της φαρμακευτικής πολιτικής και της αποζημίωσης που αποτρέπουν την υποκατάσταση των εκτός πατέντου δραστικών (off-patent και γενόσημα) από νεότερες ακριβότερες δραστικές με προστασία πατέντου, κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα μας.

19 Τιμολόγηση Ποιές είναι οι πραγματικές τιμές των νέων γενοσήμων σήμερα. Τα νέα γενόσημα (που κυκλοφόρησαν μετά την ) τιμολογούνται στο 65% της νέας τιμής των αντιστοίχων φαρμάκων αναφοράς, δηλαδή στο 32,5% της τιμής που είχε το προϊόν ενόσω βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας πατέντας (32,5% = 50% Χ 65%). Όμως οι τιμές αυτές είναι ονομαστικές καθώς δεν υπολογίζονται : Το υποχρεωτικό ασφαλιστικό rebate 9% επί της τιμής ex-factory. To κλιμακωτό rebate ανάλογα με το όγκο των πωλήσεων (2% για τριμηνιαίες πωλήσεις πάνω από και μέχρι 12% για πωλήσεις πάνω από ) Η δυναμική τιμολόγηση των γενοσήμων (για κάθε πωλήσεων σε Χ.Τ. το 12μήνο πριν τη δημοσίευση του Δελτίου Τιμών, η τιμή μειώνεται περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%). Η επιβάρυνση του clawback (6,3% μεσοσταθμικά για το 2013 και 10% για το 2014) Κατά συνέπεια, μετά τις επιπλέον επιβαρύνσεις, η πραγματική τιμή των γενοσήμων δυνητικά και εφόσον κερδίσουν όγκο διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το 25%- 27% της τιμής που είχαν τα φάρμακα αναφοράς ενόσω βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας Υπό τους όρους αυτούς, η δυνατότητα κυκλοφορίας νέων γενοσήμων είναι εξαιρετικά αμφίβολη αφού σε πολλές περιπτώσεις η τελική τιμή τους δεν φθάνει τελικά να καλύψει ούτε το κόστος της παραγωγής τους. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που η κυκλοφορία των γενοσήμων με αυτές τις τιμές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ.

20 Τιμολόγηση Γιατί υπάρχουν άλλες χώρες όπου τα γενόσημα είναι φθηνότερα; Συχνά βλέπουμε αδόκιμες συγκρίσεις τιμών ως ποσοστά επί των τιμών των πρωτοτύπων. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα πρωτότυπα τιμολογούνται με το μ.ο. των τριών φθηνότερων τιμών της ΕΕ. Οι αντίστοιχες τιμές των πρωτοτύπων σε άλλες χώρες είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα, οπότε τα τυχόν χαμηλά ποσοστά των τιμών αυτών προφανώς και δίνουν περιθώρια επιβίωσης στους εκεί παρασκευαστές. Επίσης, ακόμη και σε επίπεδο απόλυτων τιμών, θα πρέπει να συνεκτιμάται το μέγεθος της αγοράς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συστημάτων υγείας αφού είναι γνωστό ότι μεγάλη αγορά σε συνδυασμό με κουλτούρα χρήσης γενοσήμων σημαίνει μεγάλους όγκους και άρα δυνατότητα χαμηλότερων τιμών. Σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου οι τιμές ΜΟΝΟ μειώνονται, οι τιμές των φαρμάκων στις άλλες χώρες και μειώνονται και αυξάνονται προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους Συχνά γίνεται αναφορά σε διακριτές περιπτώσεις σκευασμάτων με πολύ χαμηλή τιμή, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι στην ίδια χώρα κυκλοφορούν γενόσημα με τιμές υψηλότερες από αυτές των γενοσήμων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Στην περίπτωση διακρατικών συγκρίσεων ονομαστικών τιμών δεν λαμβάνονται υπόψη ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον με επιστροφές rebate & clawback.

21 Τιμολόγηση Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες με τις τιμές των γενοσήμων; 0,325 9% Ασφαλιστικό REBATE 0, % Κλιμακωτό REBATE Δυναμική τιμολόγηση Claw Back

22 Τιμολόγηση Γιατί τα νέα γενόσημα δεν πρέπει να τιμολογούνται στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπό το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, η δυνατότητα κυκλοφορίας νέων γενοσήμων είναι εξαιρετικά αμφίβολη αφού σε πολλές περιπτώσεις η τελική τιμή τους δεν επαρκεί ώστε να καλύψει ούτε καν το κόστος της παραγωγής τους. Η αδυναμία κυκλοφορίας γενοσήμων έχει τις ακόλουθες συνέπειες: Ζημία για τη δημόσια ασφάλιση και δυσβάστακτο κόστος για τους ασθενείς λόγω της αδυναμίας κυκλοφορίας φθηνότερων αλλά θεραπευτικά ισοδύναμων εναλλακτικών. Διατήρηση του μονοπωλίου των ακριβότερων εκτός πατέντου των οποίων οι τιμές μειώνονται κατά 50% ΜΟΝΟ εφόσον κυκλοφορήσουν γενόσημα. Καταστροφή της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας. Κατά συνέπεια θεωρούμε απαραίτητο τον καθορισμό των τιμών των νέων γενοσήμων σε βιώσιμα επίπεδα Υπολογίζεται ότι η στάθμιση των νέων γενοσήμων στο 40% -αντί του 32,5%- της τιμής των αντίστοιχων φαρμάκων αναφοράς που είχαν όσο βρίσκονταν εντός πατέντου θα επέφερε επιβάρυνση στη δαπάνη του 2014 ίση με 10,5 εκατ., επιβάρυνση που μπορεί να χαρακτηριστεί μηδαμινή σε σχέση με το άμεσο όφελος που συνεπάγεται η κυκλοφορία νέων γενοσήμων αμέσως μόλις λήξει το πατέντο της δραστικής.

23 Φαρμακευτική δαπάνη και clawback Πως υπολογίζεται το clawback Υπολογισμός ποσού Υπέρβασης Μηνιαίος υπολογισμός δαπάνης σε σχέση με στόχο (2.000 εκατ. / 12 = 166,66 εκατ.) Αποτίμηση της δαπάνης ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνης φαρμακείων ΕΟΠΥΥ Αφαίρεση όλων των rebate, του χονδρεμπορικού κέρδους ( στην περίπτωση απευθείας πώλησης στα φαρμακεία), της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και του ποσού της τυχόν υστέρησης της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων σε σχέση με τον προϋπολογισμό τους Καταμερισμός υπέρβασης ανά ΚΑΚ Υπολογισμός μεριδίου αγοράς της εταιρείας στη φαρμακευτική δαπάνη ΕΟΠΥΥ. Χρήση στοιχείων κατανάλωσης από e-συνταγογράφηση και ΚΜΕΣ. Υπολογισμός δαπάνης μετά την αφαίρεση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, των rebate, του ποσού επιστροφής χονδρεμπορικού κέρδους στην περίπτωση απευθείας πωλήσεων στα φαρμακεία/συνεταιρισμούς, της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ Διαμόρφωση πίνακα κύκλου εργασιών για κάθε ΚΑΚ Επιμερισμός του μεριδίου επί της συνολικής δαπάνης Επιμερισμός της υπέρβασης

24 Ενημέρωση για θέματα Υγείας & Φαρμακευτικής Πολιτικής Crowne Plaza Hotel Δευτέρα Αθήνα

25 Προμήθειες Νοσοκομείων Σημαντικές επισημάνσεις Η κυβέρνηση, επί υπουργείας κ. Λοβέρδου δεσμεύτηκε μέσω των μνημονιακών κειμένων για την εφαρμογή διαγωνιστικών διαδικασιών για τα 2/3 των προμηθειών των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στην ΕΠΥ η υλοποίηση διαγωνισμών και για τα φάρμακα. Αποτελεί παράδοξο η υπερβολική εστίαση της ΕΠΥ στη διενέργεια διαγωνισμών για τα φάρμακα τα οποία είναι ούτως ή άλλως διατιμημένα προϊόντα και τα οποία τα νοσοκομεία ήδη τα προμηθεύονταν έπειτα από διαπραγμάτευση με σημαντικές εθελοντικές εκπτώσεις. Ταυτόχρονα, διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούσαν σε χιλιάδες κωδικούς μη διατιμημένων προϊόντων π.χ. αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά και άλλα, καθώς και το σύνολο των outsourcing υπηρεσιών, τέθηκαν σε δεύτερο πλάνο. Σημειώνονται τα εξής: το 80% του κόστους των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία αντιστοιχεί σε πρωτότυπα και μοναδικά φάρμακα οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία παρέχοντας εκπτώσεις επί της νοσοκομειακής τιμής- εκτός του πλαισίου των διαγωνισμών. Η πρακτική των εκπτώσεων είναι απολύτως διαφανής, οδηγεί σε σημαντικές εξοικονομήσεις και διασφαλίζει την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα των θεραπειών λόγω της προμήθειας των νοσοκομείων από πολλούς προμηθευτές.

26 Νοσοκομειακή δαπάνη 2013 ανά κατηγορία Μόλις το 20% των φαρμάκων (130 εκατ. ) αποτελούν αντικείμενο διαγωνισμών στα νοσοκομεία Φάρμακα εκτός διαγωνισμού Φάρμακα εντός διαγωνισμού Υγειονομικό υλικό Χημικά Αντιδραστήρια Outsourcing λοιπές δαπάνες Ορθοπεδικό υλικό Το 80% των φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία αφορούν σε μοναδικά προϊόντα και κατά συνέπεια εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι εισαγόμενα δεν παράγονται εγχωρίως Μέχρι τώρα οι διαγωνισμοί αφορούν σε δραστικές στις οποίες κυκλοφορούν ελληνικά φάρμακα Ο συνολικός προϋπολογισμός των διαγωνισμών στα φάρμακα εκτιμάται στο 15-16% της δαπάνης Μονομερής επικέντρωση των διαγωνισμών στα φάρμακα

27 Το τρέχον μοντέλο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ένας μειοδότης για όλη τη χώρα Μοναδικό κριτήριο επιλογής προμηθευτή η χαμηλότερη τιμή, Χωρίς αξιολόγηση του προφίλ του προμηθευτή. Συνέπειες Μονοπωλιακές πρακτικές και σημαντικά προβλήματα διαφάνειας Δημιουργία ελλείψεων και προβλήματα επάρκειας Μειωμένη εμπιστοσύνη των ιατρών σε φάρμακα που δεν γνωρίζουν και τα οποία προμηθεύεται το νοσοκομείο μέσω διαγωνισμών με αποτέλεσμα την αυξανόμενη υποκατάσταση τους με πρωτότυπα φάρμακα και κατά συνέπεια την αύξηση της δαπάνης. Αντιμέτωποι με τα σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες οι υπουργοί υγείας κ.κ. Λυκουρέντζος και Γεωργιάδης δεσμεύτηκαν για την αλλαγή του προβληματικού μοντέλου των διαγωνιστικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η αλλαγή του μοντέλου : κριτήριο επιλογής η συμφερότερη προσφορά, επιλογή τριών προμηθευτών και κατακύρωση του διαγωνισμού με ποσόστωση Το μοντέλο τρέχει ήδη στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου και τις διαμαρτυρίες της φαρμακοβιομηχανίας, η ΕΠΥ εξακολουθεί να εμμένει στο ίδιο προβληματικό μοντέλο.

28 Αποτελέσματα Αδυναμία παρακολούθησης της ομαλής ροής προμήθειας φαρμάκων. Ελλείψεις ακόμη και σε προϊόντα αναντικατάστατα (π.χ. αντιεμετικά για χημειοθεραπεία). Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν επαλειμμένα καλέσει την ΕΠΥ να δώσει λύση αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Η σχετική αλληλογραφία ουδέποτε παρουσιάστηκε στο ΔΣ της ΕΠΥ και σκανδαλωδώς ούτε στον αρμόδιο υπουργό. Η ρητή εντολή του υπουργού κ. Λυκουρέντζου στις , στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, περί κήρυξης ως έκπτωτης κάθε εταιρείας που δεν ανταποκρίνεται στην ομαλή προμήθεια φαρμάκων, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά προκλητικά ο επόμενος διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην ίδια εταιρεία η οποία εκ νέου δήλωσε εγγράφως αδυναμία να προμηθεύσει ομαλά σκεύασμα για την ολοκληρωμένη θεραπεία των καρκινοπαθών όλης της χώρας. Μεγάλο μέρος των ποσοτήτων ουδέποτε διατέθηκε αφού υπήρξε υποκατάσταση με φάρμακα εντός προστασίας με πολλαπλάσιο κόστος. Με παράνομες πρακτικές η ΕΠΥ ζητά από εταιρείες να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν έχουν περαιτέρω απαίτηση/αξίωση ώστε να τους επιστραφεί η εγγυητική καλής εκτέλεσης. Διαγωνισμός ύψους 2 εκατ. κατακυρώθηκε σε αλλοδαπή εταιρεία, ενώ ο δεύτερος μειοδότης ελληνική εταιρεία υπέβαλε προσφορά υψηλότερη κατά μόλις (ΕΠΥ 2&3) χωρίς να υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Οι ακολουθούμενες από την ΕΠΥ πρακτικές και η υποκατάσταση με ακριβότερες θεραπείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρηθούν ως απιστία κατά του Δημοσίου.

29 Επίπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη ΟΝΟΜΑΣΙΑ / ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΥ N.T.-5% Ημερήσιο Κόστος με ΕΠΥ/ΝΤ-5% ONDASETRON INJ.SOL 8MG/4ML AMP BTx1 AMPx4 ML ONDANSETRON 0,53 1,06 ALOXI 250MC/VIAL BTX1VIAL PALONOSETRON 48,16 48,16 Παρόλο που το νοσοκομείο προμηθεύεται τη δραστική ουσία ONDASETRON μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με ημερήσιο κόστος θεραπείας 1,06, λόγω ελλείψεων η συνταγογράφηση μετατοπίζεται στην μοναδική δραστική ουσία PALONOSETRON με ημερήσιο κόστος θεραπείας 48,16!!!

30 Αναλώσεις πέντε μεγάλων Δημόσιων Νοσοκομείων ( ) Μεταβ. CIPROFLOXACIN % LINEZOLID % TYGECYCLINE % MOXIFLOXACIN %

31 Προκηρυχθείσες ποσότητες έναντι πραγματικών αναγκών Δραστική ουσία NT -5% ή τιμή ΕΠΥ2 DDD Ημερήσιο Κόστος Θεραπείας CIPROFLOXACIN 1,3465 0,50 1,68 CIPROFLOXACIN 1,2000 0,50 3,00 TIGECYCLINE 34,13 0,10 68,27 LINEZOLID 34,77 1,20 69,54 MOXIFLOXACIN 20,65 0,40 20,65 Παρά τη μείωση των αναλώσεων της δραστικής ουσίας CIPROFLOXACIN που περιλαμβανόταν στον ΕΠΥ 2 κατά 25% στα δημόσια νοσοκομεία, και τη ραγδαία αύξηση κατά περίπου 40% της χρήσης ακριβότερων ανταλλάξιμων σκευασμάτων, οι προκηρυχθείσες ποσότητες για την CIPROFLOXACIN αυξάνονται κατά 28% (400mg) και 40% (200mg), γεγονός που αποδεικνύει ότι οι προκηρυχθείσες ποσότητες δεν αντιστοιχούν στην πραγματική ζήτηση

32 Οι παρατυπίες των διαγωνισμών : ΕΠΥ1 Πιλοτικός για 3 νοσοκομεία και 3 δραστικές Μεθόδευση της επιλογής συγκεκριμένης δραστικής με μοναδικές ενδείξεις, ευνοώντας σκανδαλωδώς συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού δόθηκε τιμή από πολυεθνική γενοσήμων η οποία παραπέμπει ευθέως σε dumping τιμών. Η τιμή που δόθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από τις συνήθεις και ουδέποτε έχει επιτευχθεί σε άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα. Η ΕΠΥ, αν και όφειλε βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 2004/18/ΕΚ να εξετάσει την περίπτωση της διενέργειας dumping εκ μέρους της συγκεκριμένης εταιρείας, ουδέποτε προέβη σε σχετικές ενέργειες Η μειοδότρια εταιρεία ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δήλωσε αδυναμία προμήθειας στη τιμή αυτή. Εντούτοις, η εταιρεία δεν κηρύχτηκε έκπτωτη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μολονότι υπήρξε συγκεκριμένη προαναγγελία από τον υπουργό υγείας.

33 Οι παρατυπίες των διαγωνισμών : ΕΠΥ 2 & 3 Η ηλεκτρονική διαδικασία ολοκληρώθηκε, εντούτοις η συμβασιοποίηση μιας δραστικής ακυρώθηκε λόγω πληροφορίας ότι δυο νοσοκομεία της χώρας ήδη προμηθεύονταν την ίδια δραστική σε χαμηλότερη τιμή. Οι διαγωνισμοί ύψους 2 εκατ. κατοχυρώθηκε στο πρώτο μειοδότη (μια πολυεθνική εταιρεία) με τον δεύτερο (ελληνική εταιρεία) να καταθέτει προσφορά που ήταν υψηλότερη κατά μόλις ευρώ συνολικά Οι συμβασιοποιήσεις των υπολοίπων δραστικών καθυστέρησαν για 18 μήνες. Όταν υπεγράφησαν οι τιμές είχαν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ΟΛΕΣ οι εταιρείες πουλούσαν ήδη κάτω από την κατακυρωθείσα τιμή του διαγωνισμού. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ΕΠΥ παρανόμως προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της προμήθειας στον τότε αρχικό μειοδότη, έπειτα από διαπραγμάτευση στην οποία ζητήθηκε περαιτέρω έκπτωση, μολονότι σε αντίστοιχη περίπτωση που αφορούσε ελληνική μειοδότρια εταιρεία, ουδέποτε εκλήθη σε διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή ΟΛΟΙ οι προμηθευτές εξακολουθούσαν να προμηθεύουν την ίδια δραστική σε χαμηλότερη τιμή.

34 Οι παρατυπίες των διαγωνισμών : ΕΠΥ4 Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε αποκλειστικά με στόχο την διόρθωση του λάθους της ΕΠΥ να συμπεριλάβει την δραστική ουσία filgrastim στον διαγωνισμό ΕΠΥ 2, τα προϊόντα της οποίας είναι βιοομοειδή και κατά συνέπεια μη ανταλλάξιμα μεταξύ τους. Ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΥ, γνώριζε όλο το ιστορικό του διαγωνισμού ΕΠΥ 2, προχώρησε στην ακύρωσή του ΕΠΥ 4 που διόρθωνε την παρανομία του ΕΠΥ 2, εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε κατά την διαδοχή του κ. Λυκουρέντζου από τον κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας. Ο πρόεδρος της ΕΠΥ ενήργησε αυτοβούλως παρά τις ρητές εντολές από τον τότε νέο υπουργό κ. Γεωργιάδη και την Γενική Γραμματέα Υγείας να μην επαναφέρει το θέμα. Έκτοτε η ΕΠΥ έφερε 2 φορές τη συγκεκριμένη δραστική σε διαβούλευση ερμηνεύοντας επιλεκτικά το Νόμο.

35 Οι παρατυπίες των διαγωνισμών : ΕΠΥ5 Αντικείμενο του διαγωνισμού, η δραστική omeprazole 40mg η οποία είχε ακυρωθεί στον ΕΠΥ 2. Η τιμή που προέκυψε από τον διαγωνισμό ήταν ελαχίστως χαμηλότερη από την ανάλογη τιμή στον ΕΠΥ 2, γεγονός που αναίρεσε το επιχείρημα για την ακύρωση του ΕΠΥ 2 επειδή δήθεν δεν επετεύχθη ικανοποιητική εξοικονόμηση. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε παρά την απόφαση κατακύρωσης.

36 Νέο μοντέλο διαγωνισμών Διεθνείς διαγωνισμοί με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή και χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Διεξάγονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ. Αναδεικνύονται: Ένας (1) μειοδότης για τις δραστικές στις οποίες θα υπάρχουν μέχρι και τρεις (3) προσφέροντες Τρεις (3) μειοδότες για τις δραστικές στις οποίες θα υπάρχουν μέχρι και πέντε (5) προσφέροντες Πέντε (5) μειοδότες για τις δραστικές στις οποίες θα υπάρχουν περισσότεροι από πέντε (5) προσφέροντες Υπογράφονται Συμφωνίες-Πλαίσιο διάρκειας ενός έτους. Εν συνεχεία, διεξάγονται επαναδιαγωνισμοί (call-offs) με τους Αγοραστές (Νοσοκομεία), η συμμετοχή στους οποίους είναι υποχρεωτική (για τους συμμετέχοντες στη Συμφωνία Πλαίσιο). Από τα call-offs, προκύπτουν Εκτελεστικές-Συμβάσεις. Οι τιμές των Εκτελεστικών-Συμβάσεων θα αναπροσαρμόζονται βάσει του ισχύοντος Δελτίου Τιμών. Για τους εν λόγω διαγωνισμούς εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές για πληθώρα θεμάτων.

37 Οι παρατυπίες των διαγωνισμών : ΕΠΥ8 Ο διαγωνισμός ακολούθησε για πρώτη φορά το μοντέλο των τριών προμηθευτών ( ) Το μοντέλο έτυχε καθολικής αποδοχής από την αγορά. Αντικείμενο του διαγωνισμού, εκ νέου η δραστική omeprazole 40mg η οποία είχε ακυρωθεί στο πλαίσιο των διαγωνισμών ΕΠΥ 2 και ΕΠΥ 4 Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε λόγω τυπικού σφάλματος της διακήρυξης (διαφωνία για το ύψος της εγγυητικής επιστολής)

38 Εκκρεμείς διαγωνισμοί Φαρμάκων της ΕΠΥ Περιγραφή Δραστικές Περιεκτικότητες Μορφές Προϋπολογισμός ΕΠΥ 1ΑΦ/ ,03 ΕΠΥ 2Φ/ ,61 ΕΠΥ 3Φ/ ,25 ΕΠΥ 4Φ/ ,81 Σύνολο ,70

39 Εκκρεμείς διαγωνισμοί Φαρμάκων της ΕΠΥ Η επιλογή των δραστικών αφορά στο 80% των εκτός πατέντου δραστικών οι οποίες αντιστοιχούν στο 16,69% της δαπάνης των νοσοκομείων. Επιλέγεται η διατήρηση του προβληματικού μοντέλου του ενός μειοδότη με χαμηλότερη τιμή, το οποίο βλάπτει το δημόσιο βλάπτει την εγχώρια παραγωγική βάση και οδηγεί σε αύξηση της δαπάνης. Επιλέγεται η πρόσθετη διαδικασία των Call-offs με σημαντικό διαχειριστικό κόστος για τις ελληνικές εταιρείες, Στον διαγωνισμό εντάσσονται προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει αντικείμενο ανταγωνισμού (π.χ. povidone iodine). Οι προϋπολογισθείσες ποσότητες είναι εκτός πραγματικότητας. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φάρμακα χωρίς τιμή και άρα προμηθευτές χωρίς καμία υποδομή και εμπειρία Οι εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό χωρίς την καταβολή εγγυητικής καλής εκτέλεσης. Άρα δεν υπόκεινται σε καμία συνέπεια στην περίπτωση διαμόρφωσης στρεβλώσεων και συνθηκών άνισου ανταγωνισμού μέσω πρακτικών dumping.

40 Προμήθειες Νοσοκομείων Με βάση τις υφιστάμενες Κοινοτικές Οδηγίες τα πλαίσια των διαγωνιστικών διαδικασιών οφείλουν να εξυπηρετούν τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Προτεραιότητα των διαγωνισμών σε προϊόντα μη διατιμημένα και εισαγόμενα ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγική βάση της χώρας (υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικά, αντιδραστήρια κλπ). Επιλογή μοντέλου με 3 παράλληλους προμηθευτές που θα προκύπτουν από ηλεκτρονική δημοπρασία (έκπτωση από 2 ο και 3 ο μειοδότη, ώστε να μην υπάρχει ζημία για το Δημόσιο). Έλεγχος προσφορών για dumping. Παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των διαγωνισμών ως προς τις διατεθείσες ποσότητες σε σχέση με την προκήρυξη.

41 Προμήθειες Νοσοκομείων : Προτάσεις Προτάσεις για ένα λειτουργικό πλαίσιο προμηθειών των νοσοκομείων Δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών με στόχο τον περιορισμό των ενστάσεων και την ελαχιστοποίηση των προσφυγών. Δημιουργία αρχείου παραγωγικής δυνατότητας των εταιρειών. Σύστημα διαγωνισμών με βάση την συμφερότερη προσφορά (όχι τη χαμηλότερη τιμή) ανά Υγειονομική Περιφέρεια με ετήσια διάρκεια (η προμήθεια θα αφορά μόνο στην περιφέρεια που διενεργεί τον διαγωνισμό). Υπογραφή συμβάσεων με το σύστημα της συμφωνίας-πλαίσιο και με τρεις μειοδότες (με κατακύρωση ποσοστιαία 50%, 30%, 20%). Διερεύνηση του νομικού πλαισίου ώστε τουλάχιστον ένα από τα τρία μειοδοτούντα προϊόντα να είναι εγχωρίως παραγόμενο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή εθνικού συμφέροντος. Προϊόντα που δεν θεωρούνται ανταλλάξιμα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαγωνιστικής διαδικασίας. Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο σύστημα ποινών (έκπτωση, χρηματικά πρόστιμα, αποβολή από διαγωνισμούς) για τους προμηθευτές που δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

SIGNIFICANT PRIORITIES OF HEALTH-CARE REFORM AND THE GREEK PHARMACEUTICAL INDUSTRY

SIGNIFICANT PRIORITIES OF HEALTH-CARE REFORM AND THE GREEK PHARMACEUTICAL INDUSTRY SIGNIFICANT PRIORITIES OF HEALTH-CARE REFORM AND THE GREEK PHARMACEUTICAL INDUSTRY Theodoros Tryfon President, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industries MAY 14 2015 Vice president ELPEN Τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε χαμηλό προϋπολογισμό. Είναι εφικτή;

Πλήρης φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε χαμηλό προϋπολογισμό. Είναι εφικτή; Πλήρης φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε χαμηλό προϋπολογισμό. Είναι εφικτή; Θ. Τρύφων Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοβιοµηχανίας Αντιπρόεδρος Οµίλου ΕΛΠΕΝ Δηµόσια φαρµακευτική δαπάνη στην Ελλάδα 2000-2018

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική καινοτομία Επίδραση στη δαπάνη & στο θεραπευτικό αποτέλεσμα Προκλήσεις και προοπτικές

Φαρμακευτική καινοτομία Επίδραση στη δαπάνη & στο θεραπευτικό αποτέλεσμα Προκλήσεις και προοπτικές Φαρμακευτική καινοτομία Επίδραση στη δαπάνη & στο θεραπευτικό αποτέλεσμα Προκλήσεις και προοπτικές Μάριος Κοσμίδης Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος WinΜedica Σπέτσες, 3 Οκτωβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου 1 Τρέχουσα Κατάσταση Έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αδυναμία διάθεσης σημαντικών φαρμάκων από Νοσοκομεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά Φαρμακεία Συσσώρευση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας Μακροοικονομικοί Δείκτες Πτώση ΑΕΠ κατά 25% Αύξηση ανεργίας 26%

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση του ΣΦΕΕ στα Οικονομικά Υγείας. Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ 30 Οκτωβρίου 2015 Θεσσαλονίκη

Η θέση του ΣΦΕΕ στα Οικονομικά Υγείας. Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ 30 Οκτωβρίου 2015 Θεσσαλονίκη Η θέση του ΣΦΕΕ στα Οικονομικά Υγείας Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ 30 Οκτωβρίου 2015 Θεσσαλονίκη Η Κρίση στην Ελλάδα Οικονομία/Κοινωνία Μείωση του ΑΕΠ Αύξηση της ανεργίας από 9.6% το 2009 σε

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακο-οικονομία: Κατάσταση Στην Ελλάδα

Φαρμακο-οικονομία: Κατάσταση Στην Ελλάδα Φαρμακο-οικονομία: Κατάσταση Στην Ελλάδα ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, PhD, MSc Evidera, Research Scientist, Health Economics & Epidemiology Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φαρμακευτική Σχολή, 4 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ Ε.Σ.Υ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης Διευθύνων Σύμβουλος GENESIS Pharma

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ Ε.Σ.Υ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης Διευθύνων Σύμβουλος GENESIS Pharma ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ Ε.Σ.Υ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Κωνσταντίνος Ευριπίδης Διευθύνων Σύμβουλος GENESIS Pharma Το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί όχιαπλάνααλλάξει Οι αλλαγές των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΠΕΤΣΕΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΠΕΤΣΕΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΠΕΤΣΕΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015 ΟΛΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, PhD Δ/ΝΤΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΣΥ π. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ - Α. ΦΛΕΜΙΝΓΚ Φαρμακευτική Πολιτική Ως Φαρμακευτική Πολιτική νοείται

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου

Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου Πρόταση για μια άλλη πολιτική φαρμάκου Παρέμβαση Γιάννη Μπασκόζου στο 1 ο Συνέδριο της ΠΕΦ Στην Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια, με επίκληση της ανάγκης αποπληρωμής του δημόσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κουτραφούρη Βασιλική Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγηση, ΕΟΦ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κουτραφούρη Βασιλική Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγηση, ΕΟΦ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Κουτραφούρη Βασιλική Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγηση, ΕΟΦ Τεύχος Α ΦΕΚ 41/01-03-2012: Τιμολόγηση στον ΕΟΦ Απόφαση Προέδρου 04/11/13:

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011 2011-01-11 12:28:57 Αυστηρό έλεγχο από κλιμάκια της τρόικας ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλέπει για το 2011 το αναθεωρημένο μνημόνιο στον τομέα της

Διαβάστε περισσότερα

11η Συνάντηση Forum: Καρπενήσι Πάρις Μποσκόπουλος

11η Συνάντηση Forum: Καρπενήσι Πάρις Μποσκόπουλος Η κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού στη φαρμακευτική περίθαλψη 11η Συνάντηση Forum: Καρπενήσι 16.05.2014 Πάρις Μποσκόπουλος 1 ΠΗΓΕΣ Σχέδιο ΚΥΑ για «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Γενικού Γραμματέα Υ.Υ.Κ.Α. Τελικός Απολογισμός έτους 2011 ESY.net και στόχων MoU - Μεσοπρόθεσμου

Παρουσίαση Γενικού Γραμματέα Υ.Υ.Κ.Α. Τελικός Απολογισμός έτους 2011 ESY.net και στόχων MoU - Μεσοπρόθεσμου Παρουσίαση Γενικού Γραμματέα Υ.Υ.Κ.Α. Τελικός Απολογισμός έτους 2011 ESY.net και στόχων MoU - Μεσοπρόθεσμου 24/2/2012 1. Λειτουργικά Στοιχεία ESY.net 2011 2. Οικονομικά Στοιχεία ESY.net 2011 3. Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Δαπάνη Υγείας. Φαρμακευτική Δαπάνη. Καινοτομία. Μ. Ολλανδέζος Μ. Ολλανδέζος

Δαπάνη Υγείας. Φαρμακευτική Δαπάνη. Καινοτομία. Μ. Ολλανδέζος Μ. Ολλανδέζος Δαπάνη Υγείας Φαρμακευτική Δαπάνη Καινοτομία Μ. Ολλανδέζος Μ. Ολλανδέζος Δαπάνη υγείας ως % του ΑΕΠ χώρες του ΟΟΣΑ (2012) Καναδάς (e) Βέλγιο Ιαπωνία (e) Αυστρία Σουηδία Πηγή: OECD health data (Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Φωτεινή Γιαλαµά Υποψήφια Διδάκτωρ,

Διαβάστε περισσότερα

Η Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα. Θέσεις και Προτάσεις. Βασίλης Γ. Πενταφράγκας Φαρμακοποιός 6-3-2013

Η Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα. Θέσεις και Προτάσεις. Βασίλης Γ. Πενταφράγκας Φαρμακοποιός 6-3-2013 Η Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα Θέσεις και Προτάσεις Βασίλης Γ. Πενταφράγκας Φαρμακοποιός 6-3-2013 Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας 2 Η ταυτότητα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Αναπτύσσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΩΝ 2010 ΚΑΙ 2011

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΩΝ 2010 ΚΑΙ 2011 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΩΝ 2010 ΚΑΙ 2011 ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ I Μέτρα και πολιτικές, που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε από το τέλος του 2010 και τα αποτελέσματά τους φάνηκαν σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα βασικότερα

Ποια είναι τα βασικότερα Συνέντευξη ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα «Οι φαρμακευτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, μας ανάγκασαν σε ένα διαρκές crisis management, με αποτέλεσμα να

Διαβάστε περισσότερα

Αξία Συμμετοχής : 325 (3η Συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ)

Αξία Συμμετοχής : 325 (3η Συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ) Ολοκληρωμένο Σεμινάριο (Διάρκεια: 10 ώρες) Ειδικό στέλεχος αρμόδιας Υπηρεσίας Δημοσίων Συμβάσεων με πολυετή πρακτική & διδακτική εμπειρία 28 & 29 Σεπτ. // 30 Σεπτ. & 01 Οκτ. // 08 & 09 Οκτ. // το Σεμινάριο:

Διαβάστε περισσότερα

Shaping the Future of Healthcare in Greece Financial Times

Shaping the Future of Healthcare in Greece Financial Times Tuesday, June 21, 2011 Shaping the Future of Healthcare in Greece Financial Times «απάνες και Πολιτικές Υγείας στην Ελλάδα την Περίοδο του Μνηµονίου» Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Τµήµατος Οικονοµικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξελίξεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Οι εξελίξεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας Οι εξελίξεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας Έλλη Βίτσου Market Access & Health Economics Manager Pfizer Hellas Δομή Παρουσίασης Αγορά Υγείας και Φαρμάκου:

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Tαχ. /νση: Κάνιγγος 20 Τ.Κ.: 101 81 Πληροφορίες : Ν. ηµητρακόπουλος Τηλέφωνο : 210 3840153

Διαβάστε περισσότερα

Η απάντηση του φαρμακευτικού κλάδου στην κρίση Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ Αθήνα

Η απάντηση του φαρμακευτικού κλάδου στην κρίση Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ Αθήνα Η απάντηση του φαρμακευτικού κλάδου στην κρίση Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ Αθήνα 17-18 Μαρτίου 2016 Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται 2 Οικονομική Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

3. Ο τρόπος υπολογισμού των ανώτατων τιμών παραγωγού για κάθε κατηγορία φαρμάκου

3. Ο τρόπος υπολογισμού των ανώτατων τιμών παραγωγού για κάθε κατηγορία φαρμάκου Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 3 του Ν. 3840/2010 (ΦΕΚ Α 53). 2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Π.Δ. 63/2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα

Διαβάστε περισσότερα

OTC s GROWTH OPPORTUNITIES FOR THE ECONOMY Μάκης Κοσµάτος Shaping the Future of Healthcare in Greece ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Σύνδεσµος που υπηρετεί την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας του κλάδου της υγείας Εκπροσωπεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ MSc ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Γ.Ν.Α. Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ. 15 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ- «Νοσοκομειακό

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων Σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον της εγχώριας παραγωγής και η ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου

Το μέλλον της εγχώριας παραγωγής και η ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου TEYXΟΣ 01 23 Ιανουαρίου 2017 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Το μέλλον της εγχώριας παραγωγής και η ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου Η πρακτική της τελευταίας 7ετίας να υιοθετούνται μαζικά οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ Athens Intercontinental 17 Μαρτίου 2016 Η σημασία του κλάδου φαρμάκων στην Εθνική Οικονομία Οι εξαγωγές φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ της Υγείας. Μαρίκα Λάμπρου Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικός Τομέας Integrator

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ της Υγείας. Μαρίκα Λάμπρου Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικός Τομέας Integrator Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ της Υγείας Μαρίκα Λάμπρου Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικός Τομέας Integrator Υγεία στην Ελλάδα: ο Μεγάλος Ασθενής Πολιτική, κοινωνική, οικονομική κατάσταση Έκρηξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Προμηθειών Ηράκλειο 27/11/2015 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Ομαδα 1. Δ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ προμήθεια Φαρμακευτικού και Υγειονομικού υλικού της Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης

Φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης Φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης Γιάννης Κυριόπουλος MD, MSc, MPH, PhD Τομέας Οικονομικών της Υγείας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας 14ο Pharmapoint Εξέλιξη της δαπάνης υγείας 2008-2013

Διαβάστε περισσότερα

«Η προμήθεια του νοσοκομειακού φαρμάκου»

«Η προμήθεια του νοσοκομειακού φαρμάκου» ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ. www.neahygeia.gr/info@ispm.gr «Η προμήθεια του νοσοκομειακού φαρμάκου» Αικατερίνη Καστανιώτη Επίκουρος Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΔΗΓΙΑ 2014/24/Ε.Ε. Τι αλλάζει

Η ΟΔΗΓΙΑ 2014/24/Ε.Ε. Τι αλλάζει Η ΟΔΗΓΙΑ 2014/24/Ε.Ε. Τι αλλάζει Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης e-mail: ioxen@civil.auth.gr Η σημασία των δημοσίων συμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 18%

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προμηθειών. Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας. Πολυτεχνείου Κρήτης

Οδηγός Προμηθειών. Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας. Πολυτεχνείου Κρήτης Οδηγός Προμηθειών Ειδικού Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείου Κρήτης Χανιά, Οκτώβριος 2010 Ι. Εισαγωγή Ο παρών Οδηγός έχει κύριο σκοπό την περιγραφή των ενεργειών που απαιτούνται για προμήθειες ειδών ή/και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η προσέγγιση του θέματος της

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας

Αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

απάνες και Πολιτικές Υγείας στην Ελλάδα την Περίοδο του Μνηµονίου

απάνες και Πολιτικές Υγείας στην Ελλάδα την Περίοδο του Μνηµονίου Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH απάνες και Πολιτικές Υγείας στην Ελλάδα την Περίοδο του Μνηµονίου Shaping the Future of Healthcare in Greece Τρίτη,

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοβιομηχανία: Η γενικότερη συμβολή της, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι πρωτοβουλίες του ΣΦΕΕ

Φαρμακοβιομηχανία: Η γενικότερη συμβολή της, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι πρωτοβουλίες του ΣΦΕΕ Φαρμακοβιομηχανία: Η γενικότερη συμβολή της, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι πρωτοβουλίες του ΣΦΕΕ Στόχοι ΣΦΕΕ 1 Για την Υγεία Για την Ανάπτυξη 2 Βελτίωση της Ποιότητας Υγείας / Ζωής Πρόληψη Νοσημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας

Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας 15 Σεπτεμβρίου 2016 Ανάλυση SWOT Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας (1/2) Βασικές Διαπιστώσεις Δυνατά Σημεία Επενδυτική δυναμική,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ 21-22 ΜΑΡΤΙΟΥ HELLAS PHARM HELEXPO MAROUSSI

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ 21-22 ΜΑΡΤΙΟΥ HELLAS PHARM HELEXPO MAROUSSI Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ 21-22 ΜΑΡΤΙΟΥ HELLAS PHARM HELEXPO MAROUSSI Ο ρόλος του φαρμακείου στην διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολυδιάστατος.

Διαβάστε περισσότερα

Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης»

Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης» Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης» Ο Ρόλος της Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε. στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος 2 Γενικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα στην Ασφάλιση Υγείας

Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα στην Ασφάλιση Υγείας Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα στην Ασφάλιση Υγείας Του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς, FORUM για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27-29 Ιουνίου 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Η αναζήτηση ισορροπίας στους προϋπολογισμούς της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Όλγα Οικονόμου Καρπενήσι, Μάιος 2015

Η αναζήτηση ισορροπίας στους προϋπολογισμούς της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Όλγα Οικονόμου Καρπενήσι, Μάιος 2015 Η αναζήτηση ισορροπίας στους προϋπολογισμούς της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης Όλγα Οικονόμου Καρπενήσι, Μάιος 2015 Σύστημα Υγείας: Σχεδιασμός και Δομή Στη χώρα μας ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Παρουσίαση. Φορέων Δημοσίου. του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ για Διαγωνισμούς Προμηθειών Υλικών & Υπηρεσιών. Επίκαιρη Ημερίδα. ΑΘΗΝΑ Forum Training Center

Πρακτική Παρουσίαση. Φορέων Δημοσίου. του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ για Διαγωνισμούς Προμηθειών Υλικών & Υπηρεσιών. Επίκαιρη Ημερίδα. ΑΘΗΝΑ Forum Training Center Ειδικό στέλεχος Αρμόδιας Υπηρεσίας με πρακτική & διδακτική εμπειρία σε θέματα που αφορούν την Ορθή Χρήση του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. & ΚΗΜΔΗΣ 24 Απριλίου // 10::00-15:00 Επανάληψη 21 Μαΐου // 10::00-15:00 Τρίτη 26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία: προκλήσεις και

Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία: προκλήσεις και ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, 117 42 Αθήνα,, TηλT ηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou sou

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτικό πλαίσιο και χρηματοδοτική ροή: contradictio in terminis

Οργανωτικό πλαίσιο και χρηματοδοτική ροή: contradictio in terminis Η υπέρβαση της κρίσης στον ΕΟΠΥΥ: ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ασφάλισης και της περίθαλψης Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH, MSc, PhD, Αναστάσης Σκρουμπέλος BSc, MSc Τομέας Οικονομικών της Υγείας Εθνική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98%

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98% Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Αρχική υλοποίηση από την ΗΔΙΚΑ, που αφορούσε στην καταχώρηση των ιατρικών επισκέψεων και την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ. Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΛΑΡΙΣΑΣ Ημερομηνία: 30-9-2013 ΑΠΟΦ. Δ.Σ. 28/1-8-13 Θ 70

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ. Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΛΑΡΙΣΑΣ Ημερομηνία: 30-9-2013 ΑΠΟΦ. Δ.Σ. 28/1-8-13 Θ 70 ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΛΑΡΙΣΑΣ Ημερομηνία: 30-9-2013 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΟΛΗΣ / ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΟΦ. Δ.Σ. 28/1-8-13 Θ 70 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ (όνομα είδους ή υπηρεσίας) ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) Αρ. Μ.Α.Ε.: 42807/06/Β/99/30 Ε ΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η. ----- Στις 23 Νοεμβρίου 2012 -----

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η. ----- Στις 23 Νοεμβρίου 2012 ----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 3 η Δ.Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαυριωτίσσης, Τ.Κ. 52 100 ΤΜΗΜΑ: Προμηθειών Πληρ. : Γέρου Βασιλική Τηλ : 24670 55626 Φαξ: 24670 55657 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικός Κλάδος: Τάσεις & Προοπτικές Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Απασχόληση

Φαρμακευτικός Κλάδος: Τάσεις & Προοπτικές Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Απασχόληση Φαρμακευτικός Κλάδος: Τάσεις & Προοπτικές Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Απασχόληση Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής Πρόεδρος ΣΦΕΕ Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Novartis Hellas Μάιος 2014 Ο ΣΦΕΕ Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη Στόχος μαθήματος Κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η φορολογική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μιας κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/15-07-2016 ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: 1.Το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16). 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ THN ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ THN ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2 η Υ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΔΑ: ΒΛΩΛ469073-ΘΚ3 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «Σ Κ Υ Λ Ι Τ Σ Ε Ι Ο» ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:ΑΝ. ΦΑΦΑΛΙΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2271350258 ΦΑΞ:2271044311 ΧΙΟΣ 8/08/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποδοχή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της πρότασης της ΔΕΠΑ Α.Ε. περί τροποποίησης των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με την υπ

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

6ο Pharma & Health Conference, 2η Στρογγυλή Τράπεζα (Φάρμακο),

6ο Pharma & Health Conference, 2η Στρογγυλή Τράπεζα (Φάρμακο), 6ο Pharma & Health Conference, 2η Στρογγυλή Τράπεζα (Φάρμακο), Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, Divani Caravel. Νίκος Πολύζος, Καθηγητής ΔΠΘ, Κατανάλωση και αξία φαρμάκων ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ: αξιολόγηση αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Χολαργός, 27 Νοεμβρίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Πρόεδρος ΕΟΦ κ. Δημήτριος Λιντζέρης κύρια σημεία ομιλίας Το τελευταίο 2μερο ο ΕΟΦ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ανελέητης, σκληρής

Διαβάστε περισσότερα

Η αλλαγή του χρηματοδοτικού υποδείγματος ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Η αλλαγή του χρηματοδοτικού υποδείγματος ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας ΕΙΣΗΓΗΣΗ Η αλλαγή του χρηματοδοτικού υποδείγματος ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09»

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Αθήνα 03 /09/2009 Αρ.Πρωτ.Α3-4192 Ταχ. /νση : Πλ.

Διαβάστε περισσότερα

15PROC002859695 2015-06-19

15PROC002859695 2015-06-19 ΑΔΑ: 6ΒΔΤ469Η25-ΜΝΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( Ε.Ο.Φ.) Ν.Π.Δ.Δ. ΑΔΑΜ: Δ/νση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Χολαργός 18/6/2015 Τμήμα: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αρ.Διακήρυξης: 06 / 2015 Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Καταχώριση και Εκτέλεση Συνταγών

Ηλεκτρονική Καταχώριση και Εκτέλεση Συνταγών Ηλεκτρονική Καταχώριση και Εκτέλεση Συνταγών 1 Η φαρµακευτική δαπάνη µε τις ως τώρα ενέργειες έχει µειωθεί σηµαντικά: 250,000,000.00 ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2009 ΚΑΙ 2010 200,000,000.00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΕΤΟΥΣ 2006 ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ - ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΕΤΟΥΣ 2006 ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ - ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30-6- 2011 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Αριθ. Πρωτ. 31732 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΛΑΔΟΣ Δ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Διακ.: 14/2011 ΤΜΗΜΑ Δ3 ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΜΑ: «Υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Θάσου, με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό».

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΜΑ: «Υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Θάσου, με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό». ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΘΑΣΟΣ 16/06/2015 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 9267 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΜΑ: «Υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Θάσου, με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό».

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Γενικοί όροι διενέργειας του Διαγωνισμού 1. Υποχρεωτικοί Όροι Όλοι οι περιεχόμενοι στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών και στα σχετικά Παραρτήματα όροι και απαιτήσεις είναι υποχρεωτικοί για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 114 Αθήνα, 26/11/14 Τ.Κ. Πόλη: 115 27 Αθήνα Πληροφορίες: E. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ Τηλέφωνο: 213-2088715 Fax: 213-2088530

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Αξιότιμο κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπουργό Υγείας Χαλάνδρι, 27 Μαΐου 2015

Προς τον Αξιότιμο κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπουργό Υγείας Χαλάνδρι, 27 Μαΐου 2015 Προς τον Αξιότιμο κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπουργό Υγείας Χαλάνδρι, 27 Μαΐου 2015 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Όπως γνωρίζετε, οι πιέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, λόγω των τεράστιων περικοπών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΦΕΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010 ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ATHENAEUM INTERCONTINENTAL ΑΘΗΝΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΦΕΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010 ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ATHENAEUM INTERCONTINENTAL ΑΘΗΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΦΕΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010 ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ATHENAEUM INTERCONTINENTAL ΑΘΗΝΑ 1 Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι σύνεδροι Αξίζουν συγχαρητήρια στους

Διαβάστε περισσότερα

«Υγεία 2014-2020» Απολογισμός έργων ΕΣΠΑ- Σχεδιασμός για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αθήνα, 05-11-2014

«Υγεία 2014-2020» Απολογισμός έργων ΕΣΠΑ- Σχεδιασμός για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αθήνα, 05-11-2014 «Υγεία 2014-2020» Απολογισμός έργων ΕΣΠΑ- Σχεδιασμός για τη νέα Προγραμματική Περίοδο Ο Τομέας Υγείας στο ΕΣΠΑ 2007-13 Αρχικός Σχεδιασμός (2007), προϋπολογισμός: 1,22 δις Προϋπολογισμός 2014: 720,276 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης

Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης Φαρμακευτικός χώρος: τάσεις και προοπτικές επιχειρηματικότητας & απασχόλησης Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής: Πρόεδρος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Novartis Hellas

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Οι επόμενες σελίδες αποτελούν την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική. Τα άρθρα της Διακήρυξης είναι τα κοινώς συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015 ehea;th Forum 2015, Divani Caravel Hotel E- συνταγογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗΣ. Διαγωνισμού διαχείρισης λοιμογόνων απορριμμάτων

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗΣ. Διαγωνισμού διαχείρισης λοιμογόνων απορριμμάτων ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗΣ Διαγωνισμού διαχείρισης λοιμογόνων απορριμμάτων (που υποβάλλονται μόνο από τους αναδειχθέντες προσωρινούς αναδόχους ως επιβεβαίωση των δηλωθέντων στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2057(INI) της Επιτροπής Αναφορών

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2057(INI) της Επιτροπής Αναφορών Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 2016/2057(INI) 10.11.2016 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Αναφορών προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων σχετικά με τις

Διαβάστε περισσότερα

GR-Αθήνα: Πακέτα λογισμικού δικτύωσης 2010/S 207-316127 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ) Προμήθειες

GR-Αθήνα: Πακέτα λογισμικού δικτύωσης 2010/S 207-316127 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ) Προμήθειες 1/5 Η παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:316127-2010:text:el:html GR-Αθήνα: Πακέτα λογισμικού δικτύωσης 2010/S 207-316127 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης

Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης KPMG - 2 ο Family Business Forum Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος ΣΕΒ Βασική Ιδέα Η επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων εξαρτάται από την οργάνωση,

Διαβάστε περισσότερα

14o Annual Health World Conference 2015 19/10/2015

14o Annual Health World Conference 2015 19/10/2015 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassousou Str.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β43Φ469Η26-ΙΣΨ. Σελίδα 1 από 5

ΑΔΑ: Β43Φ469Η26-ΙΣΨ. Σελίδα 1 από 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ: 20024/23-10-12 Δ/νση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

15/05/2015. Συστήματα Αποζημίωσης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άκης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Managing Director AbbVie Pharmaceuticals SA

15/05/2015. Συστήματα Αποζημίωσης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άκης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Managing Director AbbVie Pharmaceuticals SA Συστήματα Αποζημίωσης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Άκης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Managing Director AbbVie Pharmaceuticals SA ΕΣΔΥ Forum, Καρπενήσι Μάϊος 2015 1 2 Τάσεις... Αυξητική τάση των σοβαρών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,41 Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,41 Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Α. Μελέτης: 142/2015 ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα φαρμακοποιοί και φαρμακευτική πολιτική: αλήθειες, ψεύδη και διλήμματα

Φάρμακα φαρμακοποιοί και φαρμακευτική πολιτική: αλήθειες, ψεύδη και διλήμματα Φάρμακα φαρμακοποιοί και φαρμακευτική πολιτική: αλήθειες, ψεύδη και διλήμματα Γιάννης Κυριόπουλος, MD, MPH, MSc, PhD Τομέας Οικονομικών της Υγείας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ΚΗ Συνέδριο ΟΣΦΕ, Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (Νεάπολη, Τ.Κ , ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (Νεάπολη, Τ.Κ , ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ξάνθη 06-04-2016 4η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Δ/νση Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας Υποδ/νση Διοικητικού Οικονομικού Τμήμα Οικονομικό Γραφείο Διαγωνισμών

Διαβάστε περισσότερα

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά.

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει σχεδόν τις διαδικασίες που

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΠΟΛ.1078/28.3.2012 Φορολογική μεταχείριση του καταβληθέντος ποσού (rebate), από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία καθώς και του τέλους εισόδου από τις φαρμακευτικές εταιρείες Αθήνα, 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ)

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ) Κ Υ Ρ Ι Α Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Η Σ Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Σ Τ Η Σ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Ρ Χ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Π Ε Κ Α Γ Ι Α Τ Η Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Σ Η Τ Ο Υ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Υ Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Υ Σ Χ Ε Τ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

FINANCIAL TIMES BUSINESS CONFERENCE SHAPING THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision

FINANCIAL TIMES BUSINESS CONFERENCE SHAPING THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision 1 FINANCIAL TIMES BUSINESS CONFERENCE SHAPING THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 Athenaeum InterContinental, Athens 2 Can

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Γεν. Γραμμ. ΥΥΚΑ για τις Προμήθειες ΕΣΥ 2010

Παρουσίαση Γεν. Γραμμ. ΥΥΚΑ για τις Προμήθειες ΕΣΥ 2010 Παρουσίαση Γεν. Γραμμ. ΥΥΚΑ για τις Προμήθειες ΕΣΥ 2010 (ΙΣΤΑΜΕ, 2/11/2010) Με τη βοήθεια της ΕΠΥ (ιστογράμματα προμηθειών) Νομικό πλαίσιο παρελθόντος Νόμος 2286/1995: «Προμήθειες του Δημόσιου Τομέα και

Διαβάστε περισσότερα

13PROC001772755 2013-12-10

13PROC001772755 2013-12-10 Αναρτητέα στο Διαδίκτυο Αθήνα, 10-12-2013 Α.Π: 5843 13PROC001772755 2013-12-10 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ) διενεργεί επαναληπτικό πρόχειρο

Διαβάστε περισσότερα