ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Μοσχούδης Γεώργιος Τζιαµπάζης Κωνσταντίνος ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Θεόδωρος Νάτσινας Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 Περιεχόµενα Κεφάλαια Σελίδες 1 Εισαγωγή Ιστορικό του Τεστ Οδήγησης 6 3 Μεθοδολογία 18 4 Αποτελέσµατα 20 5 Συµπεράσµατα 66 6 Προτάσεις 70 Βιβλιογραφία 72 Παράρτηµα 73

3 1 - Εισαγωγή Tο 2007 η Ελλάδα βρέθηκε µε ένα ακόµη αρνητικό ρεκόρ. Βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάµεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τους περισσότερους θανάτους που προκλήθηκαν από τροχαία ατυχήµατα (Πίνακα 1.1). Το 2010 τα πράγµατα έγιναν ακόµα χειρότερα µε την Ελλάδα να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση (Πίνακας 1.2). Γιατί όµως συµβαίνει αυτό; Συζητώντας το κανείς µε τους ανθρώπους γύρω του ακούει πολλές και διαφορετικές ερµηνείες και συµπεράσµατα που προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια που οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο θάνατο λόγω τροχαίων δυστυχηµάτων. Οι βασικότερες τρεις απαντήσεις στο ερώτηµα «τι φταίει» είναι οι εξής: 1) Κακή κατασκευή και συντήρηση των ελληνικών δρόµων και ότι σχετίζεται άµεσα µε αυτούς. Πράγµα που οδηγεί σε δρόµους µε λακκούβες, ρωγµές, φθαρµένους τάπητες, µε έλλειψη φωτισµού και σήµανσης. 2) Έλλειψη παιδείας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Έλληνας οδηγός συµπεριφέρεται σαν ο δρόµος να «του ανήκει», χωρίς να σέβεται τους άλλους οδηγούς γύρω του µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται άγχος και νεύρα τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους γύρω του. 3) Υποτυπώδης και κακή εκπαίδευση. Στη συνείδηση πολλών Ελλήνων η εκπαίδευση που ακολουθεί ο υποψήφιος οδηγός δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που θα συναντήσει στην πράξη ως οδηγός. Ειδικά για το θεωρητικό τεστ οδήγησης πολλοί λένε ότι στηρίζεται κυρίως στην «παπαγαλία» και ότι κανείς δεν θα µπορούσε να το ξαναπεράσει όντας οδηγός. Η τελευταία αυτή παρατήρηση µας έκανε να αναρωτηθούµε κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή όχι. Έτσι µπήκαµε στη διαδικασία να εξετάσουµε αριθµό οδηγών ξανά στο γραπτό θεωρητικό τεστ και να προσπαθήσουµε από τα αποτελέσµατα αυτών των τεστ να εξάγουµε συµπεράσµατα.

4 Πίνακας 1.1 [1] Χώρες Αριθµός θανάτων στο δρόµο Πληθυσµός Αριθµός θανάτων στο δρόµο ανά εκατοµµύριο πληθυσµού Μάλτα Ολλανδία Νορβηγία Ελβετία Σουηδία Ισραήλ Ηνωµένο Βασίλειο Γερµανία Φιλανδία Γαλλία Δανία Ιρλανδία Αυστρία Ισπανία Ιταλία Λουξεµβούργο Πορτογαλία Βέλγιο Κύπρος Σλοβακία Τσεχία Ουγγαρία Ρουµανία Βουλγαρία Ελλάδα Σλοβενία Εσθονία Πολωνία Λετονία Λιθουανία

5 Πίνακας 1.2 [2] Στους πίνακες 1.1 και 1.2 παρουσιάζονται οι θάνατοι από τροχαία ανά εκατοµµύριο πληθυσµού στις Ευρωπαϊκές χώρες για το έτος 2007 και 2010 αντίστοιχα όπως καταγράφηκαν από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (E.T.S.C.)

6 2 Ιστορικό του Τεστ Οδήγησης [3] Η πρώτη άδεια οδήγησης εκδόθηκε για τον εφευρέτη του σύγχρονου αυτοκινούµενου µέσου, Karl Benz, το Εξαιτίας του θορύβου και της µόλυνσης που παρήγαγε το µηχανοκίνητο όχηµά του και των παραπόνων των κατοίκων του Mannheim, ο Benz αναγκάστηκε να πάρει γραπτή άδεια από τον ίδιο το Μέγα Δούκα του Βaden να οδηγεί το όχηµά του στους δηµόσιους δρόµους. Από τότε και έως και τις αρχές του 20 ου αιώνα, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέδιδαν παρόµοιες ή εξ ολοκλήρου ίδιες άδειες οδήγησης. Η πρώτη χώρα που απαίτησε εξέταση για την έκδοση αδείας οδήγησης ήταν η Πρωσία στις 29 Σεπτεµβρίου Η «Dampfkesselüberwachungsverein» ("Επιβλέπουσα αρχή ατµοκινούµενων οχηµάτων") χρεώθηκε την διαδικασία της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, η οποία εξέταση αφορούσε κυρίως την µηχανολογική δεξιότητα των οδηγών. Δηλαδή το ζητούµενο για να παρέχεται στον υποψήφιο οδηγό η άδεια οδήγησης ήταν να ξέρει να επισκευάζει το αυτοκίνητό του όποτε αυτό παρουσίαζε κάποιο µηχανικό πρόβληµα. Το 1910, η γερµανική κυβέρνηση υιοθέτησε σε εθνικό επίπεδο ένα σύστηµα από τεστ και εκπαίδευση των οδηγών το οποίο θα λειτουργούσε αργότερα ως ένα µοντέλο για τους κανόνες οδικής συµπεριφοράς και των άλλων κρατών. Καθώς τα αυτοκινούµενα µέσα διαδόθηκαν και στη βόρεια Αµερική, η τοπική εξουσία ξεκίνησε διαδικασίες για τη µελέτη των Γαλλικών και Γερµανικών κανόνων τους οποίους χρησιµοποίησε ως πρότυπο. Η σχετική νοµοθεσία θεσπίστηκε πρώτη φορά στη βόρειο Αµερική την 1 η Αυγούστου του 1910 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και αφορούσε µόνο στους επαγγελµατίες οδηγούς. Τον Ιούλιο του 1913, η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ έγινε η πρώτη που απαιτούσε την έκδοση άδειας οδήγησης για όλους τους οδηγούς.

7 Άδειες οδήγησης για τις διάφορες κατηγορίες οχηµάτων Εκτός των τυπικών αδειών οδήγησης υπάρχουν και άλλες µορφές αδειών οδήγησης. Σε ένα µεγάλο αριθµό χωρών, όπως οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία και µερικές περιοχές του Καναδά όσοι οδηγούν σε δηµόσιο δρόµο ( ιδίως οι οδηγοί φορτηγών και ταξί) υποχρεούνται να έχουν ειδικές άδειες που ονοµάζονται Επαγγελµατικά Διπλώµατα Οδήγησης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων πρέπει να κουβαλούν µαζί τους ειδική διεθνή άδεια όταν διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους ή της επικράτειας εκείνης στην οποία ισχύει το απλό Επαγγελµατικό τους δίπλωµα οδήγησης. Στην Ινδία, οι άδειες οδήγησης των φορτηγών αυτοκινήτων ισχύουν µόνο για πέντε χρόνια, ενώ οι κανονικές άδειες οδήγησης ισχύουν για είκοσι χρόνια. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, για να οδηγήσει κάποιος όχηµα µε παραπάνω από οχτώ καθίσµατα χρειάζεται να έχει ειδική άδεια µεταφοράς επιβατών ή ειδική µεταφορική άδεια για να οδηγήσει όχηµα µε καθαρό βάρος που ξεπερνά τα κιλά. Ειδική άδεια συνήθως απαιτείται και για την µεταφορά επικίνδυνων υλικών. Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι µετά από κάποια ηλικία πρέπει να περάσουν από συγκεκριµένες ιατρικές εξετάσεις για να διατηρήσουν την άδεια οδήγησής τους. Η διάρκεια της νέας αυτής άδειας είναι πέντε χρόνια και απαιτεί ανανέωση ξανά µετά από πέντε χρόνια.

8 Το δίπλωµα οδήγησης ως ταυτότητα Επειδή ένας µεγάλος αριθµός κρατών, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, το Ηνωµένο Βασίλειο και οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν είχαν εθνικές ταυτότητες και εξαιτίας της ευρείας χρήσης του αυτοκινήτου, οι άδειες οδήγησης χρησιµοποιούνταν συχνά σαν µέσο ταυτοποίησης. Κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει µέχρι και σήµερα. Σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες και στο Καναδά οι οδηγοί ήταν υποχρεωµένοι να κουβαλούν µαζί τους τις άδειες οδήγησης όταν οδηγούσαν. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωµένοι να τις κουβαλούν µαζί τους. Ωστόσο αν τους σταµατήσουν έχουν την δυνατότητα να προσκοµίσουν την άδειά τους στο αντίστοιχο αστυνοµικό τµήµα µέσα σε επτά ηµέρες. Η αστυνοµία εκδίδει για το σκοπό αυτό ένα προσωρινό έγγραφο γνωστό ως "seven-day wonder" (το Θαύµα των επτά ηµερών) ή "producer". Στο Χονγκ Κονγκ ο αριθµός της άδειας οδήγησης είναι ο ίδιος αριθµός µε αυτόν που αναγράφεται και στην αστυνοµική ταυτότητα. Η διαφορά είναι ότι στο δίπλωµα δεν υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου. Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης του Χονγκ Κόνγκ που έχει άδεια οδήγησης οφείλει να παρουσιάσει τόσο αυτή όσο και την αστυνοµική του ταυτότητα.

9 Άδειες οδήγησης για µη οδηγούς Σε κάποιες χώρες όπως στις Ηνωµένες Πολιτείες σε περίπτωση που ένα άτοµο δεν έχει άδεια οδήγησης για ιατρικούς λόγους ή λόγω ανικανότητας να περάσει το τεστ ή πολύ απλά λόγω προσωπικής επιλογής να µην οδηγεί, µπορεί να εκδοθεί ανάλογο έγγραφο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Το έγγραφο αυτό ουσιαστικά πιστοποιεί την µη ικανότητα κάποιου να οδηγεί σε ευρεία κλίµακα αλλά επιτρέπει στον κάτοχο να οδηγεί σε περιορισµένη έκταση. Οι σχετικοί κανόνες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά αυτό µπορεί να λειτουργήσει και ως ενός είδους ταυτότητα για µετανάστες (συνήθως ορίζει τον χρόνο παραµονής τους, ή πολλές φορές ισχύει ένα χρόνο από την ηµέρα έκδοσης). Κάποιος που έχει δίπλωµα οδήγησης που ισχύει µπορεί σε κάποιες πολιτείες να βγάλει ταυτότητα επιδεικνύοντας το και ακολουθώντας κάποιες περαιτέρω διαδικασίες ή να ανταλλάξουν το δίπλωµα τους µε ταυτότητα άµεσα χάνοντας όµως το δικαίωµα να οδηγούν. Πρόσθετες Άδειες οδήγησης Συµπληρωµατικά, σε ορισµένες πολιτείες των ΗΠΑ και κάποιες επαρχίες του Καναδά (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βερµόντ, Μίσιγκαν, Βρετανική Κολοµβία, Οντάριο, και Μανιτόµπα) ισχύουν οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης. Οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης µπορούν να συνδυάσουν µια κανονική άδεια οδήγησης µε χαρακτηριστικά παρόµοια µε αυτά των νέων διαβατηρίων των Ηνωµένων Πολιτειών. Αν και αποτελούν απόδειξη οδηγικών ικανοτήτων µπορούν επιπροσθέτως να αποδείξουν την υπηκοότητα του κατόχου στις Ηνωµένες Πολιτείες ή στον Καναδά και µπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν για να διασχίσει ο κάτοχός τους τα σύνορα Ηνωµένων Πολιτειών-Καναδά και Ηνωµένων Πολιτειών-Μεξικού από ξηρά ή θάλασσα αλλά όχι από αέρα.

10 Στις 27 Μαρτίου 2008, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης της Ουάσιγκτον ήταν οι πρώτες τέτοιες άδειες που έγιναν αποδεκτές από την Πρωτοβουλία για τη Μετακίνηση στο Δυτικό Ηµισφαίριο. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αυτό συνεργάζεται µε τις Πολιτείες της Αριζόνα, της Νέα Υόρκης και τις αρχές του Βερµόντ για την βελτίωση των Πρόσθετων Αδειών Οδήγησης. Δωρητές οργάνων Σε πολλές χώρες υπάρχει η επιλογή του να αναγράφεται στο δίπλωµα οδήγησης το αν ο κάτοχός του είναι Δωρητής Οργάνων. Έτσι πολλές φορές στην άδεια οδήγησης αναγράφεται η φράση Δωρητής Οργάνων ή απεικονίζεται µια µικρή καρδιά για να δηλώσει ότι ο οδηγός είναι σύµφωνος να δωρίσει τα όργανά του, σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου σε τροχαίο ατύχηµα.

11 Η ιστορία του βρετανικού τεστ οδήγησης [4] 1930 Την χρονιά αυτή εισήχθησαν τα όρια ηλικίας για την έκδοση αδειών οδήγησης και ένα νέο είδος εξέτασης για τους οδηγούς µε ειδικές ανάγκες. Οι άδειες οδήγησης των ατόµων µε ειδικές ανάγκες ίσχυαν για ένα χρόνο. Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία εισήγαγε ένα σύστηµα αδειών οδήγησης για τα Οχήµατα Δηµόσιας Χρήσης Οι Οδηγοί Οχηµάτων Δηµόσιας Χρήσης εξεταζόταν από ξεχωριστές επιτροπές εξέτασης. Η πρώτη έκδοση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έκανε την εµφάνισή του. 16 Φεβρουαρίου 1934 Ο Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία, θέσπισε το 1934 τις άδειες για τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων Η εξέταση έγινε εθελοντική για να αντιµετωπισθεί η πληθώρα υποψηφίων που ήταν υποχρεωµένοι να εξετάζονται. 1 Ιουνίου 1935 Η εξέταση έγινε και πάλι υποχρεωτική για όλους όσους ξεκίνησαν να οδηγούν από την 1 η Απριλίου 1934 και µετά: περίπου 246,000 υποψήφιοι έκαναν αίτηση το ποσοστό επιτυχίας ήταν 63%, Δεν υπήρχαν εξεταστικά κέντρα και οι εξεταστές συναντούσαν τους υποψηφίους σε προκαθορισµένα µέρη (χώρους στάθµευσης, σιδηροδροµικούς σταθµούς κλπ.)

12 2 Σεπτεµβρίου 1939 Οι άδειες οδήγησης αναστάλθηκαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου και επανήλθαν σε ισχύ στις 1 Noεµβρίου Κατά τη διάρκεια του Πολέµου οι εξεταστές έγιναν Τροχονόµοι και τους ανατέθηκε η επίβλεψη της διανοµής των καυσίµων. 1 Ιανουαρίου 1940 Άδειες και εξετάσεις για την οδήγηση βαρέων οχηµάτων τέθηκαν σε διαθεσιµότητα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου. 18 Φεβρουαρίου 1947 Για διάστηµα ενός έτους οι προσωρινές επαγγελµατικές άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν στη διάρκεια του πολέµου µπορούσαν να αντικατασταθούν µε κανονικές άδειες οδήγησης χωρίς εξετάσεις Το ποσοστό επιτυχίας των εξετάσεων οδήγησης ήταν 50%. 24 Noεµβριου1956 Η εξέταση αναστάλθηκε ξανά κατά τη διάρκεια Κρίσης του Σουέζ και επανήλθε στις 15 Απριλίου Ο Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία του 1962 επιτρέπει την οδήγηση µοτοσικλετών άνω των 250cc αφού πρώτα οι υποψήφιοι περάσουν το σχετικό τεστ. 1 Mαίου 1965 Η απόσταση από την οποία ο υποψήφιος πρέπει να είναι ικανός να διαβάσει την πινακίδα ενός άλλου οχήµατος άλλαξε στα 67 πόδια για χαρακτήρες ύψους 3 1/8 ίντσες.

13 2 Ιουνίου 1969 Απαγορεύεται στα οχήµατα που χρησιµοποιούνται για την εξέταση των υποψηφίων να υπάρχει και δεύτερο σετ από πεντάλ. Βγαίνει ειδική άδεια για τα αυτόµατα αυτοκίνητα. 25 Ιουνίου 1969 Ο Νόµος για τα Οχήµατα και τις Άδειες Οδήγησης παρουσιάζει νέους κανονισµούς στους οποίους συµπεριλαµβάνεται η αύξηση στα εξέταστρα για την εξέταση και σαφής διαχωρισµός της κάθε κατηγορίας οχήµατος Η ζήτηση για άδειες οδήγησης αυξάνεται κατά 20% και κατά 15% επιπλέον την επόµενη χρονιά οδηγώντας σε µεγάλη λίστα αναµονής για εξέταση. Ιούλιος 1976 Οι νέοι εκπαιδευτές οδήγησης υποχρεούνται και οι ίδιοι να εκπαιδευτούν για τέσσερεις εβδοµάδες. Μάρτιος 1985 Η εξέταση των οδηγών οχηµάτων ΔΧ γίνεται υποχρεωτική ενώ µέχρι τότε η υποχρέωση αυτή εξαρτιόταν από την τοπική διοίκηση της τροχαίας. 1 Οκτώβριος 1989 Η εξέταση για τις µοτοσικλέτες αλλάζει. Ο εξεταστής δεν κάθεται ακίνητος παρατηρητής σε ένα σηµείο κατά τη διάρκεια της εξέτασης αλλά ακολουθεί µε αυτοκίνητο ή µοτοσικλέτα τον υποψήφιο οδηγό.

14 1 Μαΐου 1990 Οι εξεταστές υποχρεούνται να εξηγούν στους υποψήφιους οδηγούς πού έκαναν λάθη κατά την εξέταση καθώς και να τους δίνουν συµβουλές για την βελτίωση της περαιτέρω οδικής τους συµπεριφοράς. 1 Ιούλιος 1996 Στην εξέταση του υποψηφίου µπαίνει και το γραπτό θεωρητικό τεστ το οποίο αντικαθιστά τις προφορικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης. 1 Ιανουάριος 1997 Καθιερώνεται γραπτό θεωρητικό τεστ για τους οδηγούς βαρέων οχηµάτων και οχηµάτων ΔΧ. 1 Ιούνιος 1997 Αν ένας νέος οδηγός χρεωθεί µε 6 πόντους ποινής στα πρώτα 2 χρόνια του ως οδηγός, του αφαιρείται το δίπλωµα και για επιτραπεί να οδηγήσει ξανά πρέπει να εξεταστεί πάλι τόσο στο γραπτό τεστ όσο και στην πρακτική εξέταση. 29 Σεπτέµβριος 1997 Ορίζεται ως χρονικό ελάχιστο µεταξύ δύο εξετάσεων (για τους υποψηφίους που απέτυχαν στην πρώτη) οι δέκα ηµέρες. 4 Ιανουάριος 2000 Το θεωρητικό τεστ πλέον εξετάζεται ηλεκτρονικά σε οθόνες αφής. 14 Νοέµβριος 2002 Η Αντίληψη του Κινδύνου εισάγεται στο θεωρητικό τεστ. Με τη βοήθεια βίντεο οι υποψήφιοι οδηγοί ελέγχονται στο αν αντιλαµβάνονται διάφορους κινδύνους στο δρόµο.

15 01 Σεπτέµβριος 2003 Πριν αρχίσει η πρακτική εξέταση οι οδηγοί υποχρεούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις οδικής ασφάλειας των εξεταστών. Το τεστ οδήγησης του Ηνωµένου Βασιλείου που πρωτοθεσπίστηκε το 1934 και έγινε υποχρεωτικό το 1935 είναι ένα τεστ το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι οι οδηγοί για να έχουν το δικαίωµα να οδηγήσουν. Υπάρχουν διάφορα τεστ για τους οδηγούς των διαφόρων οχηµάτων, για τους οδηγούς αυτοκινήτων, µοτοσικλετών και βαρέων οχηµάτων. Στην Μεγάλη Βρετανία αρµόδια αρχή είναι η Driving Standards Agency (DSA) και στη Βόρεια Ιρλανδία η Driver & Vehicle Agency (DVA). Το τεστ χωρίζεται σε τρία ξέχωρα µέρη: ένα θεωρητικό τεστ πολλαπλών επιλογών, ένα τεστ εξέτασης αντανακλαστικών και σε ένα πρακτικό τεστ. Οι οδηγοί πρέπει να περάσουν και τα τρία τεστ προκειµένου να πάρουν άδεια οδήγησης. Βρετανικό Θεωρητικό Τεστ [5] To Βρετανικό θεωρητικό τεστ τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούλιο του 1996 ως µια γραπτή εξέταση και αναβαθµίστηκε σε εξέταση µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή το Από τον Νοέµβριο του 2002 και ως σήµερα το θεωρητικό τεστ αποτελείται από δύο µέρη: το τεστ πολλαπλών επιλογών και το τεστ πρόβλεψης κινδύνου. Για να θεωρηθεί ότι πέρασε κάποιος το θεωρητικό τεστ πρέπει να περάσει και τα δύο αυτά τεστ συγχρόνως, έτσι ώστε να µπορέσει να προχωρήσει στο πρακτικό τεστ µέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Περίπου 1.6 εκατοµµύρια άνθρωποι δίνουν το θεωρητικό τεστ σε ετήσια βάση, µε ποσοστό επιτυχίας γύρω 43%.

16 Το τεστ πολλαπλών επιλογών Αυτό το µέρος του θεωρητικού τεστ γίνεται σε οθόνη αφής ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το τεστ περιέχει 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ο εξεταζόµενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 43 από αυτές για να περάσει. Κάθε ερώτηση µπορεί να έχει περισσότερες από µία απαντήσεις και αυτό υποδηλώνεται στην ερώτηση. Όλες οι ερωτήσεις επιλέγονται τυχαία µέσα από χιλιάδες άλλες που περιέχονται σε ένα συγκεκριµένο θέµα που επιλέγεται κάθε φορά. Το τεστ διαρκεί 57 λεπτά ενώ οι υποψήφιοι µε ειδικές ανάγκες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο. Και οι 50 ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν. Το τεστ περιλαµβάνει 15 λεπτά εξάσκηση στην αρχή ώστε να συνηθίσει ο εξεταζόµενος στο τρόπο απάντησης των ερωτήσεων και χρήσης του προγράµµατος. Για να απαντήσει µια ερώτηση ο υποψήφιος πολύ απλά ακουµπά την επιλογή του από τις πιθανές απαντήσεις που υπάρχουν στην οθόνη του υπολογιστή. Σε περίπτωση τυχαίου λάθους ο εξεταζόµενος µπορεί να διαγράψει την λάθος επιλογή και να επιλέξει τη σωστή. Ο εξεταζόµενος µπορεί επίσης να πάει πίσω σε οποιαδήποτε ερώτηση και να σηµαδέψει όποια ερώτηση δεν ξέρει σίγουρα έτσι ώστε να επιστρέψει εύκολα σ αυτή. Για να περάσει το τεστ, 43 από τις 50 ερωτήσεις (86%) πρέπει να απαντηθούν σωστά. Για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων, τίθενται 100 ερωτήσεις µε χρονικό περιθώριο 115 λεπτών, και για να περάσουν -πρέπει να απαντηθούν σωστά 85 από τις 100- ερωτήσεις. Πριν τις 3 Σεπτεµβρίου 2007, το τεστ πολλαπλών επιλογών για τους οδηγούς αυτοκινήτων και µοτοσικλετών περιείχε 35 ερωτήσεις, µε ποσοστό επιτυχίας 30 σωστών απαντήσεων µέσε σε 40 λεπτά. Υπάρχουν ιστοσελίδες µε ερωτήσεις που περιέχει το τεστ τις οποίες µπορεί να χρησιµοποιήσει ο υποψήφιος για εξάσκηση. Το τεστ πρόβλεψης κινδύνου Το τεστ πρόβλεψης κινδύνου καθιερώθηκε τον Νοέµβριο Το επιστηµονικό κοµµάτι αυτού του τεστ παρέχεται από το Εργαστήριο Ερευνών Μεταφορών (Transport Research Laboratory.)

17 Το Ελληνικό δίπλωµα Οδήγησης. Για την απόκτηση του Ελληνικού διπλώµατος οδήγησης, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν ένα θεωρητικό τεστ. Από τη στιγµή που περάσουν το τεστ και µετά, µέσα σε διάστηµα 2 ετών πρέπει να δώσουν το πρακτικό τεστ (δηλαδή την εξέταση στο αυτοκίνητο) αφού πρώτα έχουν κάνει 20 µαθήµατα οδήγησης µε αυτοκίνητο. Το θεωρητικό τεστ αποτελείται από 30 ερωτήσεις και για να το περάσει ο οδηγός µπορεί να απαντήσει λάθος µόνο σε µία ερώτηση. Σε περίπτωση αποτυχίας µπορεί να ξαναδώσει το τεστ µετά από 15 ηµέρες. Μέχρι το 2005 υπήρχαν 30 συγκεκριµένα τεστ και κάποιο από αυτά έπεφτε στον υποψήφιο. Από το 2005 και µετά η θεωρητική εξέταση γίνεται σε υπολογιστή και το κάθε τεστ αποτελείται και πάλι από 30 ερωτήσεις µόνο που αυτή τη φορά επιλέγονται τυχαία από τις συνολικά 900 των παλαιών 30 τεστ. 3 - Μεθοδολογία Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσουµε κατά πόσο κάποιος που είναι χρόνια οδηγός µπορεί να ξαναπεράσει το θεωρητικό τεστ οδήγησης. Έτσι διεξήγαµε έρευνα η οποία πραγµατοποιήθηκε από την 1 η Απριλίου του 2008 ως τις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους. Στην έρευνα συµµετείχαν 300 άτοµα που όντας οδηγοί δέχτηκαν να ξαναδώσουν το γραπτό τεστ οδήγησης. Για την διασφάλιση της εγκυρότητας του αποτελέσµατος λειτουργήσαµε ως εξής: 1) Συγκεντρώσαµε 10 τεστ από το καθένα από τα 30 υπάρχοντα τεστ στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί. Αυτό έγινε για την περίπτωση που κάποιο από τα 30 τεστ είχε διαφορετικό βαθµό δυσκολίας από τα υπόλοιπα. Έτσι τα 300 τεστ που δόθηκαν περιείχαν ίση ποσότητα από τα 30 τεστ.

18 2) Από τα 300 τεστ τα 150 δόθηκαν σε γυναίκες και τα 150 σε άντρες. Αυτό έγινε για να µην µπορεί ο παράγοντας φύλο να επηρεάσει τα αποτελέσµατα. 3) Από τα 150 τεστ που δόθηκαν σε άτοµα κάθε φύλου τα 50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης µέχρι και 5 χρόνια πρίν,50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης µεταξύ έξι και δέκα χρόνων πριν και 50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης πάνω από µια δεκαετία πριν. Έτσι καταφέραµε να ισοµοιράσουµε όσο ήταν δυνατό τους υποψήφιους που είχαν πρόσφατη την εµπειρία του γραπτού τεστ µε αυτούς που δεν την είχαν. Ο σκοπός µας σε αυτό το σηµείο ήταν να ερευνήσουµε περαιτέρω αν και κατά πόσο οι υποψήφιοι οδηγοί «παπαγαλίζουν» τις ερωτήσεις του τεστ πριν το δώσουν και µετά τις ξεχνάνε. Μαζί µε το κάθε τεστ δόθηκε κι ένα ερωτηµατολόγιο µέσα από το οποίο προσπαθήσαµε να βγάλουµε κάποια συµπεράσµατα για το πώς αισθάνεται ο Έλληνας οδηγός για το γραπτό τεστ οδήγησης και για το πόσο χρήσιµο είναι αυτό στον οδηγό και πόσο επηρεάζει την µετέπειτα οδική συµπεριφορά του. Μετά τις 20 Αυγούστου τα τεστ διορθωθήκαν και καταλογοποιήθηκαν ανάλογα µε τον αριθµό λαθών αρχικά για το σύνολο των υποψηφίων και στη συνέχεια για κάθε υποκατηγορία υποψηφίου όπως αυτή αναφέρθηκε πιο πάνω. Οµοίως καταλογοποιήσαµε τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηµατολόγιο που συµπεριλάβαµε στο τεστ. Φυσικά σ αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε θέµα σωστής ή λάθος απάντησης. Αυτό που καταλογοποιήθηκε ήταν οι απαντήσεις των υποψηφίων και σε ποιο ποσοστό αυτές δόθηκαν. Τέλος στο σύνολο των τεστ εξετάσαµε και καταλογοποιήσαµε το ποσοστό των λαθών που έγιναν σε κάθε µια από τις κατηγορίες ερωτήσεων του τεστ (γενικές, µηχανολογικές, ερωτήσεις σήµανσης και ερωτήσεις προτεραιότητας) µε σκοπό να εντοπίσουµε την ή τις κατηγορίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα λάθη. Αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσµάτων ακολουθεί στο επόµενο κεφάλαιο.

19 4 Αποτελέσµατα Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζουµε τα αποτελέσµατα του τεστ και κάνουµε κάποιες πρώτες εκτιµήσεις αυτών. Το κεφάλαιο αυτό είναι το σηµαντικότερο όλης της εργασίας καθώς αποτελεί τον σκοπό αυτής, αλλά και την βάση για τα επόµενα κεφάλαια που ασχολούνται µε τα συµπεράσµατα και τις προτάσεις µας. Στο σύνολο Αριθµός λαθών Αριθµός ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

20 Αυτό που πρωταρχικά διαφαίνεται είναι ότι κανένας από τους 300 ερωτηθέντες οδηγούς δεν κατόρθωσε να πετύχει ένα επιτρεπτό αριθµό λαθών ώστε να περνά µε επιτυχία το τεστ. Το επιτρεπτό βέβαια όριο λανθασµένων απαντήσεων είναι έως µια λανθασµένη απάντηση. Αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσµα ωστόσο είχε το 4% των ατόµων που εξετάστηκαν όπου οι λανθασµένες απαντήσεις που έδωσαν ανέρχονται σε µία περισσότερη από το όριο που θέτει ο κανονισµός έτσι ώστε να περάσουν µε επιτυχία το τεστ. Το µεγαλύτερο ποσοστό λαθών είναι από 3 έως 9 λάθη (73 % ) µε περισσότερα τα 5 ή 6 λάθη (ποσοστό 26 %). 14% 12% Στο Σύνολο Ποσοστό % Ατόµων 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 7,39 λάθη. Στα επόµενα παρουσιάζεται η ανάλυση των απαντήσεων ανάλογα µε το φύλο και τον αριθµό των ετών κατοχής διπλώµατος οδήγησης.

21 ΑΝΔΡΕΣ 0-5 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 4 8% % % % 6 4 8% % 8 2 4% 9 0 0% % % % % Τα αποτελέσµατα εδώ των τεστ εµφανίζουν τους άνδρες οδηγούς, που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης µέχρι και πριν πέντε έτη, να έχουν µικρό αριθµό λαθών. Η πλειοψηφία αυτών αποτυγχάνει σε τρεις µε πέντε ερωτήσεις. Κατά µέσο όρο, τα άτοµα αυτής της κατηγορίας κάνουν 4,94 λάθη. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 24% έχουν πέντε λανθασµένες ερωτήσεις. Το ποσοστό των αντρών οδηγών που έχουν υπερβεί τα επτά συνολικά λάθη είναι αρκετά µικρό, µόλις 10%. Ενώ κανένας από αυτούς δεν έχει πάνω από 12 λάθη.

22 'Αντρες % Ποσοστό % Αντρών % 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 4,94 λάθη.

23 ΑΝΤΡΕΣ 6-10 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 4 8% % 5 4 8% % % % 9 2 4% % % % % % Αυτό που αρχικά παρατηρούµε είναι ότι έχουµε µια αύξηση στον αριθµό των λαθών καθώς αυξάνονται τα χρόνια από την απόκτηση του διπλώµατος οδήγησης. Έτσι, για τους άντρες οδηγούς που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης από 6 έως 10 χρόνια πριν, βλέπουµε ο µέσος όρος λαθών να είναι 6,32 και να έχουν λάθη σε περισσότερα θέµατα από αυτούς που οδηγούν λιγότερο από µια πενταετία. Οι περισσότεροι, οι 46 από τους 50 (92%) έχουν 3 έως 8 λάθη, µε περισσότερα τα 6 λάθη, όπου έχουµε ένα ποσοστό της τάξεως του 30 %.

24 Άντρες % Ποσοστό % Αντρών % 25% 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 6,32 λάθη.

25 ΑΝΤΡΕΣ 10+ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΘΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 4 8% 4 2 4% % % % % % % % % % % % % % % % Η αρχική παρατήρηση, ότι ο αριθµός των λαθών αυξάνεται κι άλλο µε το πέρασµα του χρόνου από την απόκτηση διπλώµατος, επιβεβαιώνεται και στα στοιχεία του πίνακα. Οι περισσότεροι από τους άντρες οι οποίοι έχουν το δίπλωµά τους πάνω από µια δεκαετία εµφανίζονται να αποτυγχάνουν σε περισσότερες ερωτήσεις. Ο µέσος όρος λαθών είναι 7,74. Η πλειοψηφία αυτών των οδηγών, οι 48 από τους 50 (96%) κάνουν από τρία έως και δεκατρία λάθη, µε τους περισσότερους έχουν 8 λάθη (σε ποσοστό 20% ). Τέλος αυτοί που έχουν πάνω από 13 λάθη είναι ελάχιστοι µόλις το 4 %.

26 Άντρες % Ποσοστό % Αντρών % 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 7,74 λάθη.

27 ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 4 3% % % % % % % 9 7 5% % % % % % % % % % % Η πλειοψηφία των αντρών οδηγών στο σύνολό τους, 124 άτοµα από τα 150 (ποσοστό 83%), έκανε από 3 έως 8 λάθη, µε περισσότερους να κάνουν 6 λάθη (σε ποσοστό 18%). Ο µέσος όρος είναι 6,33 λάθη ανά άτοµο. Μόλις το 2% από τους συνολικούς εξεταζόµενους άντρες είχε περισσότερα από 13 λάθη.

28 20% ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ 18% 16% 14% ποσοστό % 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% αριθµός λαθών Μέσος όρος λαθών: 6,33 λάθη

29 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 0-5 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% % % 4 3 6% % % 7 4 8% 8 3 6% 9 2 4% % % % % % % Τα αποτελέσµατα εδώ των τεστ εµφανίζουν τις γυναίκες οδηγούς, που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης µέχρι και πριν πέντε έτη, να έχουν µικρό αριθµό λαθών. Η πλειοψηφία τους κάνει λάθος από δύο έως έξι ερωτήσεις, µε µέσο όρο τα 5,48 λάθη. Το µεγαλύτερα ποσοστά, έχουν 3 ή 5 λανθασµένες απαντήσεις, σε ποσοστό 20% και 18% αντίστοιχα. Ενώ τα ποσοστά των γυναικών οδηγών που έχουν υπερβεί τα επτά συνολικά λάθη είναι 22%. Τέλος, δεν συναντάµε πάνω από 15 λάθη.

30 Γυναίκες % Ποσοστό % Γυναικών % 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 5,48 λάθη.

31 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 6-10 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων ποσοστό% 0 0 0% 1 0 0% 2 1 2% 3 3 6% 4 0 0% % 6 3 6% 7 2 4% % 9 3 6% % % % % % % % % % % % % % Παρατηρούµε ότι έχουµε µια αύξηση στον αριθµό των λαθών καθώς αυξάνονται τα χρόνια από την απόκτηση του διπλώµατος οδήγησης. Έτσι οι γυναίκες οδηγοί που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης από 6 έως 10 χρόνια πριν βλέπουµε να έχουν κατά µέσο όρο 9,88 λάθη και σε περισσότερα θέµατα από αυτές που οδηγούν λιγότερο από µια πενταετία. Τα ποσοστά είναι διασκορπισµένα, αλλά µπορούµε να δούµε ότι οι περισσότερες οδηγοί το 60% έχουν 5 έως 11 λάθη, µε περισσότερα τα 5 λάθη, όπου έχουµε ένα ποσοστό της τάξεως του 14 %. Μεγάλο ποσοστό συναντούµε και στα 8 λάθη(12%), ενώ πάνω από 22 λάθη δεν έχουµε.

32 Γυναίκες % 14% Ποσοστό % Γυναικών % 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 9,88 λάθη.

33 Γυναίκες 10+ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων Ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 0 0% 4 0 0% 5 3 6% 6 2 4% 7 2 4% % % % % % % % % % % % % % % % Ο αριθµός των λαθών αυξάνεται κι άλλο µε το πέρασµα του χρόνου από την απόκτηση διπλώµατος. Οι περισσότερες από τις γυναίκες οδηγούς, οι οποίες έχουν το δίπλωµά τους πάνω από µια δεκαετία εµφανίζονται να αποτυγχάνουν σε περισσότερες ερωτήσεις. Ο µέσος όρος είναι 10 λάθη ανά άτοµο. Η πλειοψηφία αυτών, οι 37 από τις 50 (74%) κάνουν από οκτώ έως και δώδεκα λάθη, µε τις περισσότερες να έχουν 9 λάθη (σε ποσοστό 32% ). Τέλος όσες έχουν πάνω από 14 λάθη είναι ελάχιστες, µόλις το 6 %.

34 Γυναίκες % Ποσοστό % Γυναικών % 25% 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 10 λάθη.

35 ΣΥΝΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων Ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% 2 8 5% % 4 3 2% % % 7 8 5% % % % % % % % % % % % % % % % Τα ποσοστά σε αυτό τον πίνακα φαίνονται να είναι µοιρασµένα. Ο µέσος όρος είναι 8,45 λάθη ανά άτοµο. Δύσκολα µπορούµε να δούµε πόσα είναι τα περισσότερα λάθη που έχουν γίνει. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών οδηγών στο σύνολό έκανε πέντε ή εννέα λάθη, µε ποσοστό 13 και 14 % αντίστοιχα. Μόλις το 7% από τους συνολικούς εξεταζόµενους είχε περισσότερα από 15 λάθη, ενώ τα συνολικά λάθη δεν ξεπερνούν τα 21.

36 Σύνολο Γυναικών 16% Ποσοστό % Γυναικών 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 8,45 λάθη.

37 Κατηγορίες Ερωτήσεων Το τεστ εξέτασης των υποψηφίων οδηγών περιλαµβάνει ερωτήσεις, οι οποίες µπορούν να συµπεριληφθούν σε τέσσερις κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι: Γενικές, Σήµανσης, Προτεραιοτήτων και Μηχανολογικές. Αφού χωρίσαµε κατά κάποιο τρόπο τις ερωτήσεις του τεστ σε κατηγορίες γεννήθηκε η απορία να εντοπίσουµε ποια κατηγορία ερωτήσεων συγκεντρώνει τα περισσότερα λάθη από τη µεριά των υποψηφίων οδηγών. Θέλοντας, λοιπόν να µάθουµε σε ποια κατηγορία ερωτήσεων εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη, εξετάσαµε κάθε κατηγορία ερωτήσεων του κάθε τεστ χωριστά.

38 Ορισµός των Κατηγοριών Ως ερωτήσεις Προτεραιότητας ορίζουµε εκείνες τις ερωτήσεις οι οποίες διαπραγµατεύονται το ποιο ή ποια οχήµατα έχουν προτεραιότητα σε σχέση µε άλλα κατά την κίνησή τους σε ένα συγκεκριµένο µέρος κάποια δεδοµένη στιγµή. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις 12 ως 16 του θεωρητικού τεστ. Ως ερωτήσεις Σήµανσης ορίζουµε εκείνες που δείχνουν στον υποψήφιο κάποια πινακίδα και τον καλούν να αναγνωρίσει τη σηµασία της ή να απαντήσει σε κάποιο υποθετικό ερώτηµα που τις εµπλέκει. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις 3-11 του θεωρητικού τεστ. Ως Μηχανολογικές ερωτήσεις ορίζουµε εκείνες που ασχολούνται µε τη µηχανολογία του οχήµατος και την αντιµετώπιση υποθετικών µηχανολογικών προβληµάτων από τον υποψήφιο. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις του θεωρητικού τεστ. Ως Γενικές ορίζουµε όσες ερωτήσεις δεν µπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Ο υπολογισµός των λαθών ανά κατηγορία παρουσιάζεται παρακάτω σε πίνακες και σε ραβδογραφήµµατα.

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3)

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3) Μονάδα : Χιλιάδες Αυστρία 1978 661.30 2,040.10 8.40 162.40 84.00 3,188.00 208.40 1,139.30 315.70 1979 594.60 2,244.60 8.70 172.50 87.20 3,343.90 179.10 1,090.50 323.60 1980 37.30 2,301.90 9.00 183.70 91.00

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή Αυστρία 1998 0 0 1999 1.1 1.7 2000 1.1 1.7 2001 0 0 2002 1.1 1.7 2003 0 0 2004 0 0 Βέλγιο 1998 0 0 1999 0 0 2000 1.2 2.2 2001 1.3 2.2 2002 1.3 2.2 2003 1.2 2.2 2004 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τρίτη, 8 Μαΐου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοστό ανεργίας πολύ μακράς διάρκειας

Ποσοστό ανεργίας πολύ μακράς διάρκειας Ποσοστό ανεργίας πολύ μακράς διάρκειας Πολύ μακροχρόνια ανεργία σε % του ενεργού πληθυσμού Euro area(eur 11:BE,DE,ES,FR,IE,IT,LU,NL,AT,PT,FI) 1992 1992 1993 1993 1994 1994 Άντρες 2.2 Γυναίκες 4.3 Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (17) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) Eurostat - Β τρίμηνο 2012 -

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (17) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) Eurostat - Β τρίμηνο 2012 - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 18 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.197 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), κατά τη διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Στοιχεία της Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του International Institute for Management Development - IMD World Competitiveness Yearbook 2015

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012.

Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012. Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012. 1 PISA 2012 ΜΕΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Γιώργος Μιχαήλ Κλήµης, ΜΒΑ, PhD ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ι.Ο.Α.Σ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. 1 1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Το συνολικό δείγµα απαριθµεί 918 ερωτηµατολόγια που

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες

Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες Α. Καβαδέλλα, Κ. Τσιχλάκης, Α. Κοσιώνη, Ι. Τζούτζας, J. Cowpe, A. Bullock Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αθήνα Cardiff University,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΡΑΤΩΣ ΚΟΖΑΚΟΥ-ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 11:00 πμ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Συμπόσιο To E.M.Π. στην πρωτοπορία της έρευνας και της τεχνολογίας Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2007 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γ. Κανελλαΐδης, Ι. Γκόλιας, Γ. Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ /ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ-ΟΛΜΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ /ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ-ΟΛΜΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ - ΟΛΜΕ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η αλήθεια για το γάλα

Η αλήθεια για το γάλα Η αλήθεια για το γάλα Υφιστάµενο πλαίσιο Σύµφωνα µε το υφιστάµενο πλαίσιο στην Ελλάδα υπάρχει γάλα χαµηλής παστερίωσης διάρκειας µέχρι 5 ηµερών, που µπορεί να ονοµάζεται και «φρέσκο» και γάλα υψηλής παστερίωσης-

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους Ειδικό ευρωβαρόμετρο 386 Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα είναι η γερμανική (16%), έπονται η ιταλική και η αγγλική (13%

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ονομάζεται το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΛΤΑ Πηγή: Ευρυδίκη (2011a, 2012) ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ποσοστό φοιτητών που πληρώνουν δίδακτρα για φοίτηση στον 2 o κύκλο σπουδών 13,8% Κανένας δεν πληρώνει ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 31,0% Όλοι πληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Απριλίου 2012 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πανεπιστημιακός Χάρτης Erasmus Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 3 βασικές δράσεις (Key Actions) KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα των Aτόμων ΚΑ2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)?

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? MEMO/11/406 Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? Στις διακοπές να περιµένετε το απροσδόκητο. Σχεδιάζετε

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15 Κυκλοφοριακή Αγωγή «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη Σκοπός του προγράμματος είναι: Σχολικό έτος 2014-15 α) Ο εμπλουτισμός της γνώσης και η κατανόηση των βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 9 Ιανουαρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΛΟΥΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπτεµβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπτεµβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 23 Ιανουαρίου 2013 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπτεµβρίου 2012 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Ιούνιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Ιούνιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Οκτωβρίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Οκτωβρίου 2013 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Ιούνιος 2013 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q2 2012

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q2 2012 Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q2 2012 Q2/12 Περιεχόµενα Οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή Συγκρίσεις ανά Τοµέα Οικονοµικής Δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014» Οικονομικό και κοινωνικό σκέλος

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014» Οικονομικό και κοινωνικό σκέλος Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης Βρυξέλλες, 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014»

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος της αθωότητας? Νέες τεχνολογίες στην καθηµερινότητα των παιδιών

Το τέλος της αθωότητας? Νέες τεχνολογίες στην καθηµερινότητα των παιδιών Το τέλος της αθωότητας? Νέες τεχνολογίες στην καθηµερινότητα των παιδιών Λίζα Τσαλίκη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης Visiting Research Associate,

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύσεις καπνίσματος στο εξωτερικό

Απαγορεύσεις καπνίσματος στο εξωτερικό Απαγορεύσεις καπνίσματος στο εξωτερικό ΤΟ «ΠΡΙΝ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΤΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Μια ακόμα χώρα ξύπνησε απ' το λήθαργο! Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός. Η κοινή λογική υπερισχύει όλο και περισσότερο σ' ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις

Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις Τα κυριότερα ευρήµατα της έρευνας Η έρευνα αυτή έγινε την τρίτη βδοµάδα της παράλληλης εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο. Τα κυριότερα ευρήµατά της ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ B ΤΡΙΜΗΝΟ 2012

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ B ΤΡΙΜΗΝΟ 2012 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ B ΤΡΙΜΗΝΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 20 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...3 2. Εξέλιξη ευρυζωνικών γραμμών...4 3. Πορεία σύγκλισης με τη υπόλοιπη Ευρώπη...4 4. Ανάλυση με βάση τον τύπο

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ 2009 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ------ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΝΤΥΠΟ 2009 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ------ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΚΔΟΣΗ: 28 Νοεμβρίου 2008 (σελίδα 1) ΕΝΤΥΠΟ 2009 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ------ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ (+ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ) 1 (σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση στην Ε.Ε: θεώρηση των θεσμών και των πρακτικών στις χώρες μέλη

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση στην Ε.Ε: θεώρηση των θεσμών και των πρακτικών στις χώρες μέλη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠANEΠΙΣΤΗMIO ΘEΣΣΑΛΟNIKHΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ TOMEAΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ. Κ. Ζαρίφης (208θ, ΠκΦ, τηλ: 2310997893, e mail: gzarifis@edlit.auth.gr) Π 1810

Διαβάστε περισσότερα

Αφίξεις µη κατοίκων κατά µέσο µεταφοράς:

Αφίξεις µη κατοίκων κατά µέσο µεταφοράς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 2 2 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω για την Ευρώπη

Μαθαίνω για την Ευρώπη Όνομα: ΤΑΞΗ: Β 3 Μαθαίνω για την Ευρώπη Η Ευρώπη είναι μια από τις πέντε ηπείρους. Άσκηση: Βάλε σε κύκλο την Ευρώπη στον πιο πάνω χάρτη. Ο μύθος της Ευρώπης Κάποτε στη Φοινίκη, τη σημερινή Συρία, ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο

Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 η οµάδα προσανατολισµού ανθρωπιστικών σπουδών η οµάδα προσανατολισµού θετικών σπουδών 1 η οµάδα προσανατολισµού ανθρωπιστικών σπουδών 3 η οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ-ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης

Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης Αθήνα 18 Ιουνίου 2009, Διήμερη συνάντηση εργασίας του ΤΕΕ «Πιστοποίηση Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 Με βάση το Nόµο 4053/2012 (ΦΕΚ 44/Α/7-3-2012), "Ρύθµιση λειτουργίας της ταχυδροµικής αγοράς, θεµάτων ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για Έρευνα Συλλογής στοιχείων για τον αθλητικό τουρισμό Για το Έτος 2013. Ετοιμάστηκε για ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για Έρευνα Συλλογής στοιχείων για τον αθλητικό τουρισμό Για το Έτος 2013. Ετοιμάστηκε για ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για Έρευνα Συλλογής στοιχείων για τον αθλητικό τουρισμό Για το Έτος 2013 Ετοιμάστηκε για ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 201 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Σελίδα 1. Κύρια Πορίσματα 2 2. Ανάθεση και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 Η Πολιτική της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια Λευκή Βίβλος για τις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Γραφείο Erasmus Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ Ημ/νία: 20/05/2014 Αρ. Πρωτοκ.: 548 Κτίριο Α, Κωστακιοί, 471 00 Άρτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26810 50544 e-mail: erasmus @ teiep. gr ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Γενική Διεύθυνση Μεταφορών. Αρ. Πρωτ.: Β-66272/6175/24-12-2001

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Γενική Διεύθυνση Μεταφορών. Αρ. Πρωτ.: Β-66272/6175/24-12-2001 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Γενική Διεύθυνση Μεταφορών Αρ. Πρωτ.: Β-66272/6175/24-12-2001 ΘΕΜΑ : Εφαρμογή του ΠΔ 346/2001 «περί προσβάσεως στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Η INTERAMERICAN σάς ενημερώνει για όσα ισχύουν για τα ανασφάλιστα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑ ΕΣΜΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑ ΕΣΜΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑ ΕΣΜΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζουµε µε περιγραφικά στατιστικά µέτρα τις βαθµολογικές επιδόσεις των αποφοίτων της Γ Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012 ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α B ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α B ΤΡΙΜΗΝΟ 2014 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α B ΤΡΙΜΗΝΟ 2014 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Εξέλιξη ευρυζωνικών γραµµών... 4 3. Πορεία σύγκλισης µε τη υπόλοιπη Ευρώπη... 4 4. Ανάλυση µε βάση τον

Διαβάστε περισσότερα

2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2

2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2 2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2 2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΣΟΒΑΡΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤ Α ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 539 492-47 -8,72% 647 588-59 -9,12% 21/6/2011 3 162 110 143

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q3 2008. Μία Έρευνα της Manpower

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q3 2008. Μία Έρευνα της Manpower Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q3 28 Μία Έρευνα της Manpower Manpower - Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Περιεχόµενα Q3/8 Οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα Συγκρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους;

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Με το ν.3838/2010 εισήχθησαν στην ελληνική έννοµη τάξη ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

επιχειρηματικό ΠΡΟΣΦΟΡΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ταχύτητα έως 24Μbps στην τιμή των 4Mbps μόνο 25 /μήνα για 1 χρόνο!

επιχειρηματικό ΠΡΟΣΦΟΡΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ταχύτητα έως 24Μbps στην τιμή των 4Mbps μόνο 25 /μήνα για 1 χρόνο! επιχειρηματικό ΠΡΟΣΦΟΡΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ταχύτητα έως 24Μbps στην τιμή των 4Mbps μόνο /μήνα για 1 χρόνο! 2 ο κανάλι φωνής -50% για 1 χρόνο! επιχειρηματικό για ευέλικτη επικοινωνία, με

Διαβάστε περισσότερα

Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα

Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q 25 Ελλάδα Προοπτικές Απασχόλησης Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Α Τρίμηνο του 25 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Το σύμβολο Χ που εμφανίζεται στο Σχήματα δηλώνει τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα PISA και αποφάσισαν να μην θέσουν σε κυκλοφορία το

Σημείωση: Το σύμβολο Χ που εμφανίζεται στο Σχήματα δηλώνει τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα PISA και αποφάσισαν να μην θέσουν σε κυκλοφορία το 2 Όλοι σχεδόν οι 15χρονοι νέοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αλλά τα αγόρια το έκαναν για μεγαλύτερο διάστημα και συχνότερα από τα κορίτσια Γενικά, όλοι, σχεδόν, οι 15χρονοι νέοι (99,31%)

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ταχυδρομική Αγορά Στοιχεία και τάσεις αγοράς. Διεύθυνση Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ

Ελληνική Ταχυδρομική Αγορά Στοιχεία και τάσεις αγοράς. Διεύθυνση Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ Ελληνική Ταχυδρομική Αγορά Στοιχεία και τάσεις αγοράς Διεύθυνση Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ Ετήσια Μελέτη Ελληνικής Ταχυδρομικής Αγοράς Η διεύθυνση ταχυδρομείων της ΕΕΤΤ διεξήγαγε την ετήσια μελέτη της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση Φοιτητών σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού με το Πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ 2014-2015

Μετακίνηση Φοιτητών σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού με το Πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ 2014-2015 ΦΟΙΤΗΤΕΣ Μετακίνηση Φοιτητών σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού με το Πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ 2014-2015 Oι θέσεις που υπάρχουν για μετακίνηση φοιτητών του Τμήματός μας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003

ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003 Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου, 2004 ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003 Το ακόλουθο ενηµερωτικό σηµείωµα εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ και αναλύει την πορεία των ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Μία Έρευνα της Manpower Q2 2013. Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα

Μία Έρευνα της Manpower Q2 2013. Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Μία Έρευνα της Manpower Q Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q/ Περιεχόµενα Οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή Συγκρίσεις ανά Τοµέα Οικονοµικής ραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q1 2014. Μία Έρευνα της Manpower

Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q1 2014. Μία Έρευνα της Manpower Μanpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Q1 2014 Μία Έρευνα της Manpower Q1/14 Περιεχόµενα Οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή Συγκρίσεις ανά Τοµέα Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια ΠΣ ΑΤΜ - ΤΕΕ Επιστηµονική Ηµερίδα Παρόδιες χρήσεις γης και διαχείριση προσβάσεων Αθήνα, 26-27 Απριλίου 2001 Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια Γιώργος Γιαννής Μαθιός Καρλαύτης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ Εισαγωγή Στο Κεφάλαιο 3 υπολογίζονται και συγκρίνονται οι µέσες τιµές όλων των αριθµητικών µεταβλητών που είναι ο γραπτός µέσος όρος όλων των µαθηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 Ατυχήματα στην Ελλάδα Σε 3.828 ανήλθε το 2013 ο αριθμός των ατυχημάτων από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

COSMOTE BUSINESS ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ με Internet

COSMOTE BUSINESS ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ με Internet Ανακοινώνεται ότι από 22/04/2013 παύει η εμπορική των ακόλουθων Επαγγελματικών Οικονομικών Προγραμμάτων συμβολαίου: «Απεριόριστα με Internet 25,35,45,65,95,150», «με δωρεάν χρόνο ομιλίας 200, 500, 700,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ 2014-2021 ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 1: ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ Κινητικότητα φοιτητών και νέων αποφοίτων για τοποθετήσεις

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ 2014-2021 ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 1: ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ Κινητικότητα φοιτητών και νέων αποφοίτων για τοποθετήσεις ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ 2014-2021 ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 1: ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ Κινητικότητα φοιτητών και νέων αποφοίτων για τοποθετήσεις ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13 Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας; Σταύρος Ιωαννίδης Ιωάννης Γιωτόπουλος Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δείκτης Νέων Εργαζομένων της PwC αξιολογεί το κατά πόσο οι χώρες του ΟΟΣΑ συμβάλουν με επιτυχία στην εξέλιξη των νέων τους

Ο Δείκτης Νέων Εργαζομένων της PwC αξιολογεί το κατά πόσο οι χώρες του ΟΟΣΑ συμβάλουν με επιτυχία στην εξέλιξη των νέων τους Δελτίο τύπου Ημερομηνία: 10 Δεκεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Follow/retweet: @pwc_press Ο Δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική παραγωγή υστερεί σε καινοτοµικότητα. Η ελληνική κατανάλωση καθυστερεί στην απορρόφηση καινοτοµιών.

Η ελληνική παραγωγή υστερεί σε καινοτοµικότητα. Η ελληνική κατανάλωση καθυστερεί στην απορρόφηση καινοτοµιών. Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 18 Μάρτιος 2004 ελτίο Ανταγωνιστικότητας Η ελληνική παραγωγή υστερεί σε καινοτοµικότητα. Η ελληνική κατανάλωση καθυστερεί στην απορρόφηση καινοτοµιών.

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα