ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Μοσχούδης Γεώργιος Τζιαµπάζης Κωνσταντίνος ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Θεόδωρος Νάτσινας Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 Περιεχόµενα Κεφάλαια Σελίδες 1 Εισαγωγή Ιστορικό του Τεστ Οδήγησης 6 3 Μεθοδολογία 18 4 Αποτελέσµατα 20 5 Συµπεράσµατα 66 6 Προτάσεις 70 Βιβλιογραφία 72 Παράρτηµα 73

3 1 - Εισαγωγή Tο 2007 η Ελλάδα βρέθηκε µε ένα ακόµη αρνητικό ρεκόρ. Βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάµεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τους περισσότερους θανάτους που προκλήθηκαν από τροχαία ατυχήµατα (Πίνακα 1.1). Το 2010 τα πράγµατα έγιναν ακόµα χειρότερα µε την Ελλάδα να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση (Πίνακας 1.2). Γιατί όµως συµβαίνει αυτό; Συζητώντας το κανείς µε τους ανθρώπους γύρω του ακούει πολλές και διαφορετικές ερµηνείες και συµπεράσµατα που προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια που οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο θάνατο λόγω τροχαίων δυστυχηµάτων. Οι βασικότερες τρεις απαντήσεις στο ερώτηµα «τι φταίει» είναι οι εξής: 1) Κακή κατασκευή και συντήρηση των ελληνικών δρόµων και ότι σχετίζεται άµεσα µε αυτούς. Πράγµα που οδηγεί σε δρόµους µε λακκούβες, ρωγµές, φθαρµένους τάπητες, µε έλλειψη φωτισµού και σήµανσης. 2) Έλλειψη παιδείας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Έλληνας οδηγός συµπεριφέρεται σαν ο δρόµος να «του ανήκει», χωρίς να σέβεται τους άλλους οδηγούς γύρω του µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται άγχος και νεύρα τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους γύρω του. 3) Υποτυπώδης και κακή εκπαίδευση. Στη συνείδηση πολλών Ελλήνων η εκπαίδευση που ακολουθεί ο υποψήφιος οδηγός δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που θα συναντήσει στην πράξη ως οδηγός. Ειδικά για το θεωρητικό τεστ οδήγησης πολλοί λένε ότι στηρίζεται κυρίως στην «παπαγαλία» και ότι κανείς δεν θα µπορούσε να το ξαναπεράσει όντας οδηγός. Η τελευταία αυτή παρατήρηση µας έκανε να αναρωτηθούµε κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή όχι. Έτσι µπήκαµε στη διαδικασία να εξετάσουµε αριθµό οδηγών ξανά στο γραπτό θεωρητικό τεστ και να προσπαθήσουµε από τα αποτελέσµατα αυτών των τεστ να εξάγουµε συµπεράσµατα.

4 Πίνακας 1.1 [1] Χώρες Αριθµός θανάτων στο δρόµο Πληθυσµός Αριθµός θανάτων στο δρόµο ανά εκατοµµύριο πληθυσµού Μάλτα Ολλανδία Νορβηγία Ελβετία Σουηδία Ισραήλ Ηνωµένο Βασίλειο Γερµανία Φιλανδία Γαλλία Δανία Ιρλανδία Αυστρία Ισπανία Ιταλία Λουξεµβούργο Πορτογαλία Βέλγιο Κύπρος Σλοβακία Τσεχία Ουγγαρία Ρουµανία Βουλγαρία Ελλάδα Σλοβενία Εσθονία Πολωνία Λετονία Λιθουανία

5 Πίνακας 1.2 [2] Στους πίνακες 1.1 και 1.2 παρουσιάζονται οι θάνατοι από τροχαία ανά εκατοµµύριο πληθυσµού στις Ευρωπαϊκές χώρες για το έτος 2007 και 2010 αντίστοιχα όπως καταγράφηκαν από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (E.T.S.C.)

6 2 Ιστορικό του Τεστ Οδήγησης [3] Η πρώτη άδεια οδήγησης εκδόθηκε για τον εφευρέτη του σύγχρονου αυτοκινούµενου µέσου, Karl Benz, το Εξαιτίας του θορύβου και της µόλυνσης που παρήγαγε το µηχανοκίνητο όχηµά του και των παραπόνων των κατοίκων του Mannheim, ο Benz αναγκάστηκε να πάρει γραπτή άδεια από τον ίδιο το Μέγα Δούκα του Βaden να οδηγεί το όχηµά του στους δηµόσιους δρόµους. Από τότε και έως και τις αρχές του 20 ου αιώνα, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέδιδαν παρόµοιες ή εξ ολοκλήρου ίδιες άδειες οδήγησης. Η πρώτη χώρα που απαίτησε εξέταση για την έκδοση αδείας οδήγησης ήταν η Πρωσία στις 29 Σεπτεµβρίου Η «Dampfkesselüberwachungsverein» ("Επιβλέπουσα αρχή ατµοκινούµενων οχηµάτων") χρεώθηκε την διαδικασία της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, η οποία εξέταση αφορούσε κυρίως την µηχανολογική δεξιότητα των οδηγών. Δηλαδή το ζητούµενο για να παρέχεται στον υποψήφιο οδηγό η άδεια οδήγησης ήταν να ξέρει να επισκευάζει το αυτοκίνητό του όποτε αυτό παρουσίαζε κάποιο µηχανικό πρόβληµα. Το 1910, η γερµανική κυβέρνηση υιοθέτησε σε εθνικό επίπεδο ένα σύστηµα από τεστ και εκπαίδευση των οδηγών το οποίο θα λειτουργούσε αργότερα ως ένα µοντέλο για τους κανόνες οδικής συµπεριφοράς και των άλλων κρατών. Καθώς τα αυτοκινούµενα µέσα διαδόθηκαν και στη βόρεια Αµερική, η τοπική εξουσία ξεκίνησε διαδικασίες για τη µελέτη των Γαλλικών και Γερµανικών κανόνων τους οποίους χρησιµοποίησε ως πρότυπο. Η σχετική νοµοθεσία θεσπίστηκε πρώτη φορά στη βόρειο Αµερική την 1 η Αυγούστου του 1910 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και αφορούσε µόνο στους επαγγελµατίες οδηγούς. Τον Ιούλιο του 1913, η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ έγινε η πρώτη που απαιτούσε την έκδοση άδειας οδήγησης για όλους τους οδηγούς.

7 Άδειες οδήγησης για τις διάφορες κατηγορίες οχηµάτων Εκτός των τυπικών αδειών οδήγησης υπάρχουν και άλλες µορφές αδειών οδήγησης. Σε ένα µεγάλο αριθµό χωρών, όπως οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία και µερικές περιοχές του Καναδά όσοι οδηγούν σε δηµόσιο δρόµο ( ιδίως οι οδηγοί φορτηγών και ταξί) υποχρεούνται να έχουν ειδικές άδειες που ονοµάζονται Επαγγελµατικά Διπλώµατα Οδήγησης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων πρέπει να κουβαλούν µαζί τους ειδική διεθνή άδεια όταν διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους ή της επικράτειας εκείνης στην οποία ισχύει το απλό Επαγγελµατικό τους δίπλωµα οδήγησης. Στην Ινδία, οι άδειες οδήγησης των φορτηγών αυτοκινήτων ισχύουν µόνο για πέντε χρόνια, ενώ οι κανονικές άδειες οδήγησης ισχύουν για είκοσι χρόνια. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, για να οδηγήσει κάποιος όχηµα µε παραπάνω από οχτώ καθίσµατα χρειάζεται να έχει ειδική άδεια µεταφοράς επιβατών ή ειδική µεταφορική άδεια για να οδηγήσει όχηµα µε καθαρό βάρος που ξεπερνά τα κιλά. Ειδική άδεια συνήθως απαιτείται και για την µεταφορά επικίνδυνων υλικών. Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι µετά από κάποια ηλικία πρέπει να περάσουν από συγκεκριµένες ιατρικές εξετάσεις για να διατηρήσουν την άδεια οδήγησής τους. Η διάρκεια της νέας αυτής άδειας είναι πέντε χρόνια και απαιτεί ανανέωση ξανά µετά από πέντε χρόνια.

8 Το δίπλωµα οδήγησης ως ταυτότητα Επειδή ένας µεγάλος αριθµός κρατών, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, το Ηνωµένο Βασίλειο και οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν είχαν εθνικές ταυτότητες και εξαιτίας της ευρείας χρήσης του αυτοκινήτου, οι άδειες οδήγησης χρησιµοποιούνταν συχνά σαν µέσο ταυτοποίησης. Κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει µέχρι και σήµερα. Σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες και στο Καναδά οι οδηγοί ήταν υποχρεωµένοι να κουβαλούν µαζί τους τις άδειες οδήγησης όταν οδηγούσαν. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωµένοι να τις κουβαλούν µαζί τους. Ωστόσο αν τους σταµατήσουν έχουν την δυνατότητα να προσκοµίσουν την άδειά τους στο αντίστοιχο αστυνοµικό τµήµα µέσα σε επτά ηµέρες. Η αστυνοµία εκδίδει για το σκοπό αυτό ένα προσωρινό έγγραφο γνωστό ως "seven-day wonder" (το Θαύµα των επτά ηµερών) ή "producer". Στο Χονγκ Κονγκ ο αριθµός της άδειας οδήγησης είναι ο ίδιος αριθµός µε αυτόν που αναγράφεται και στην αστυνοµική ταυτότητα. Η διαφορά είναι ότι στο δίπλωµα δεν υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου. Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης του Χονγκ Κόνγκ που έχει άδεια οδήγησης οφείλει να παρουσιάσει τόσο αυτή όσο και την αστυνοµική του ταυτότητα.

9 Άδειες οδήγησης για µη οδηγούς Σε κάποιες χώρες όπως στις Ηνωµένες Πολιτείες σε περίπτωση που ένα άτοµο δεν έχει άδεια οδήγησης για ιατρικούς λόγους ή λόγω ανικανότητας να περάσει το τεστ ή πολύ απλά λόγω προσωπικής επιλογής να µην οδηγεί, µπορεί να εκδοθεί ανάλογο έγγραφο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Το έγγραφο αυτό ουσιαστικά πιστοποιεί την µη ικανότητα κάποιου να οδηγεί σε ευρεία κλίµακα αλλά επιτρέπει στον κάτοχο να οδηγεί σε περιορισµένη έκταση. Οι σχετικοί κανόνες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά αυτό µπορεί να λειτουργήσει και ως ενός είδους ταυτότητα για µετανάστες (συνήθως ορίζει τον χρόνο παραµονής τους, ή πολλές φορές ισχύει ένα χρόνο από την ηµέρα έκδοσης). Κάποιος που έχει δίπλωµα οδήγησης που ισχύει µπορεί σε κάποιες πολιτείες να βγάλει ταυτότητα επιδεικνύοντας το και ακολουθώντας κάποιες περαιτέρω διαδικασίες ή να ανταλλάξουν το δίπλωµα τους µε ταυτότητα άµεσα χάνοντας όµως το δικαίωµα να οδηγούν. Πρόσθετες Άδειες οδήγησης Συµπληρωµατικά, σε ορισµένες πολιτείες των ΗΠΑ και κάποιες επαρχίες του Καναδά (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βερµόντ, Μίσιγκαν, Βρετανική Κολοµβία, Οντάριο, και Μανιτόµπα) ισχύουν οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης. Οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης µπορούν να συνδυάσουν µια κανονική άδεια οδήγησης µε χαρακτηριστικά παρόµοια µε αυτά των νέων διαβατηρίων των Ηνωµένων Πολιτειών. Αν και αποτελούν απόδειξη οδηγικών ικανοτήτων µπορούν επιπροσθέτως να αποδείξουν την υπηκοότητα του κατόχου στις Ηνωµένες Πολιτείες ή στον Καναδά και µπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν για να διασχίσει ο κάτοχός τους τα σύνορα Ηνωµένων Πολιτειών-Καναδά και Ηνωµένων Πολιτειών-Μεξικού από ξηρά ή θάλασσα αλλά όχι από αέρα.

10 Στις 27 Μαρτίου 2008, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι Πρόσθετες Άδειες οδήγησης της Ουάσιγκτον ήταν οι πρώτες τέτοιες άδειες που έγιναν αποδεκτές από την Πρωτοβουλία για τη Μετακίνηση στο Δυτικό Ηµισφαίριο. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αυτό συνεργάζεται µε τις Πολιτείες της Αριζόνα, της Νέα Υόρκης και τις αρχές του Βερµόντ για την βελτίωση των Πρόσθετων Αδειών Οδήγησης. Δωρητές οργάνων Σε πολλές χώρες υπάρχει η επιλογή του να αναγράφεται στο δίπλωµα οδήγησης το αν ο κάτοχός του είναι Δωρητής Οργάνων. Έτσι πολλές φορές στην άδεια οδήγησης αναγράφεται η φράση Δωρητής Οργάνων ή απεικονίζεται µια µικρή καρδιά για να δηλώσει ότι ο οδηγός είναι σύµφωνος να δωρίσει τα όργανά του, σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου σε τροχαίο ατύχηµα.

11 Η ιστορία του βρετανικού τεστ οδήγησης [4] 1930 Την χρονιά αυτή εισήχθησαν τα όρια ηλικίας για την έκδοση αδειών οδήγησης και ένα νέο είδος εξέτασης για τους οδηγούς µε ειδικές ανάγκες. Οι άδειες οδήγησης των ατόµων µε ειδικές ανάγκες ίσχυαν για ένα χρόνο. Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία εισήγαγε ένα σύστηµα αδειών οδήγησης για τα Οχήµατα Δηµόσιας Χρήσης Οι Οδηγοί Οχηµάτων Δηµόσιας Χρήσης εξεταζόταν από ξεχωριστές επιτροπές εξέτασης. Η πρώτη έκδοση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έκανε την εµφάνισή του. 16 Φεβρουαρίου 1934 Ο Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία, θέσπισε το 1934 τις άδειες για τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων Η εξέταση έγινε εθελοντική για να αντιµετωπισθεί η πληθώρα υποψηφίων που ήταν υποχρεωµένοι να εξετάζονται. 1 Ιουνίου 1935 Η εξέταση έγινε και πάλι υποχρεωτική για όλους όσους ξεκίνησαν να οδηγούν από την 1 η Απριλίου 1934 και µετά: περίπου 246,000 υποψήφιοι έκαναν αίτηση το ποσοστό επιτυχίας ήταν 63%, Δεν υπήρχαν εξεταστικά κέντρα και οι εξεταστές συναντούσαν τους υποψηφίους σε προκαθορισµένα µέρη (χώρους στάθµευσης, σιδηροδροµικούς σταθµούς κλπ.)

12 2 Σεπτεµβρίου 1939 Οι άδειες οδήγησης αναστάλθηκαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου και επανήλθαν σε ισχύ στις 1 Noεµβρίου Κατά τη διάρκεια του Πολέµου οι εξεταστές έγιναν Τροχονόµοι και τους ανατέθηκε η επίβλεψη της διανοµής των καυσίµων. 1 Ιανουαρίου 1940 Άδειες και εξετάσεις για την οδήγηση βαρέων οχηµάτων τέθηκαν σε διαθεσιµότητα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου. 18 Φεβρουαρίου 1947 Για διάστηµα ενός έτους οι προσωρινές επαγγελµατικές άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν στη διάρκεια του πολέµου µπορούσαν να αντικατασταθούν µε κανονικές άδειες οδήγησης χωρίς εξετάσεις Το ποσοστό επιτυχίας των εξετάσεων οδήγησης ήταν 50%. 24 Noεµβριου1956 Η εξέταση αναστάλθηκε ξανά κατά τη διάρκεια Κρίσης του Σουέζ και επανήλθε στις 15 Απριλίου Ο Νόµος για την Οδική Κυκλοφορία του 1962 επιτρέπει την οδήγηση µοτοσικλετών άνω των 250cc αφού πρώτα οι υποψήφιοι περάσουν το σχετικό τεστ. 1 Mαίου 1965 Η απόσταση από την οποία ο υποψήφιος πρέπει να είναι ικανός να διαβάσει την πινακίδα ενός άλλου οχήµατος άλλαξε στα 67 πόδια για χαρακτήρες ύψους 3 1/8 ίντσες.

13 2 Ιουνίου 1969 Απαγορεύεται στα οχήµατα που χρησιµοποιούνται για την εξέταση των υποψηφίων να υπάρχει και δεύτερο σετ από πεντάλ. Βγαίνει ειδική άδεια για τα αυτόµατα αυτοκίνητα. 25 Ιουνίου 1969 Ο Νόµος για τα Οχήµατα και τις Άδειες Οδήγησης παρουσιάζει νέους κανονισµούς στους οποίους συµπεριλαµβάνεται η αύξηση στα εξέταστρα για την εξέταση και σαφής διαχωρισµός της κάθε κατηγορίας οχήµατος Η ζήτηση για άδειες οδήγησης αυξάνεται κατά 20% και κατά 15% επιπλέον την επόµενη χρονιά οδηγώντας σε µεγάλη λίστα αναµονής για εξέταση. Ιούλιος 1976 Οι νέοι εκπαιδευτές οδήγησης υποχρεούνται και οι ίδιοι να εκπαιδευτούν για τέσσερεις εβδοµάδες. Μάρτιος 1985 Η εξέταση των οδηγών οχηµάτων ΔΧ γίνεται υποχρεωτική ενώ µέχρι τότε η υποχρέωση αυτή εξαρτιόταν από την τοπική διοίκηση της τροχαίας. 1 Οκτώβριος 1989 Η εξέταση για τις µοτοσικλέτες αλλάζει. Ο εξεταστής δεν κάθεται ακίνητος παρατηρητής σε ένα σηµείο κατά τη διάρκεια της εξέτασης αλλά ακολουθεί µε αυτοκίνητο ή µοτοσικλέτα τον υποψήφιο οδηγό.

14 1 Μαΐου 1990 Οι εξεταστές υποχρεούνται να εξηγούν στους υποψήφιους οδηγούς πού έκαναν λάθη κατά την εξέταση καθώς και να τους δίνουν συµβουλές για την βελτίωση της περαιτέρω οδικής τους συµπεριφοράς. 1 Ιούλιος 1996 Στην εξέταση του υποψηφίου µπαίνει και το γραπτό θεωρητικό τεστ το οποίο αντικαθιστά τις προφορικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης. 1 Ιανουάριος 1997 Καθιερώνεται γραπτό θεωρητικό τεστ για τους οδηγούς βαρέων οχηµάτων και οχηµάτων ΔΧ. 1 Ιούνιος 1997 Αν ένας νέος οδηγός χρεωθεί µε 6 πόντους ποινής στα πρώτα 2 χρόνια του ως οδηγός, του αφαιρείται το δίπλωµα και για επιτραπεί να οδηγήσει ξανά πρέπει να εξεταστεί πάλι τόσο στο γραπτό τεστ όσο και στην πρακτική εξέταση. 29 Σεπτέµβριος 1997 Ορίζεται ως χρονικό ελάχιστο µεταξύ δύο εξετάσεων (για τους υποψηφίους που απέτυχαν στην πρώτη) οι δέκα ηµέρες. 4 Ιανουάριος 2000 Το θεωρητικό τεστ πλέον εξετάζεται ηλεκτρονικά σε οθόνες αφής. 14 Νοέµβριος 2002 Η Αντίληψη του Κινδύνου εισάγεται στο θεωρητικό τεστ. Με τη βοήθεια βίντεο οι υποψήφιοι οδηγοί ελέγχονται στο αν αντιλαµβάνονται διάφορους κινδύνους στο δρόµο.

15 01 Σεπτέµβριος 2003 Πριν αρχίσει η πρακτική εξέταση οι οδηγοί υποχρεούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις οδικής ασφάλειας των εξεταστών. Το τεστ οδήγησης του Ηνωµένου Βασιλείου που πρωτοθεσπίστηκε το 1934 και έγινε υποχρεωτικό το 1935 είναι ένα τεστ το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι οι οδηγοί για να έχουν το δικαίωµα να οδηγήσουν. Υπάρχουν διάφορα τεστ για τους οδηγούς των διαφόρων οχηµάτων, για τους οδηγούς αυτοκινήτων, µοτοσικλετών και βαρέων οχηµάτων. Στην Μεγάλη Βρετανία αρµόδια αρχή είναι η Driving Standards Agency (DSA) και στη Βόρεια Ιρλανδία η Driver & Vehicle Agency (DVA). Το τεστ χωρίζεται σε τρία ξέχωρα µέρη: ένα θεωρητικό τεστ πολλαπλών επιλογών, ένα τεστ εξέτασης αντανακλαστικών και σε ένα πρακτικό τεστ. Οι οδηγοί πρέπει να περάσουν και τα τρία τεστ προκειµένου να πάρουν άδεια οδήγησης. Βρετανικό Θεωρητικό Τεστ [5] To Βρετανικό θεωρητικό τεστ τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούλιο του 1996 ως µια γραπτή εξέταση και αναβαθµίστηκε σε εξέταση µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή το Από τον Νοέµβριο του 2002 και ως σήµερα το θεωρητικό τεστ αποτελείται από δύο µέρη: το τεστ πολλαπλών επιλογών και το τεστ πρόβλεψης κινδύνου. Για να θεωρηθεί ότι πέρασε κάποιος το θεωρητικό τεστ πρέπει να περάσει και τα δύο αυτά τεστ συγχρόνως, έτσι ώστε να µπορέσει να προχωρήσει στο πρακτικό τεστ µέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Περίπου 1.6 εκατοµµύρια άνθρωποι δίνουν το θεωρητικό τεστ σε ετήσια βάση, µε ποσοστό επιτυχίας γύρω 43%.

16 Το τεστ πολλαπλών επιλογών Αυτό το µέρος του θεωρητικού τεστ γίνεται σε οθόνη αφής ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το τεστ περιέχει 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ο εξεταζόµενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 43 από αυτές για να περάσει. Κάθε ερώτηση µπορεί να έχει περισσότερες από µία απαντήσεις και αυτό υποδηλώνεται στην ερώτηση. Όλες οι ερωτήσεις επιλέγονται τυχαία µέσα από χιλιάδες άλλες που περιέχονται σε ένα συγκεκριµένο θέµα που επιλέγεται κάθε φορά. Το τεστ διαρκεί 57 λεπτά ενώ οι υποψήφιοι µε ειδικές ανάγκες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο. Και οι 50 ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν. Το τεστ περιλαµβάνει 15 λεπτά εξάσκηση στην αρχή ώστε να συνηθίσει ο εξεταζόµενος στο τρόπο απάντησης των ερωτήσεων και χρήσης του προγράµµατος. Για να απαντήσει µια ερώτηση ο υποψήφιος πολύ απλά ακουµπά την επιλογή του από τις πιθανές απαντήσεις που υπάρχουν στην οθόνη του υπολογιστή. Σε περίπτωση τυχαίου λάθους ο εξεταζόµενος µπορεί να διαγράψει την λάθος επιλογή και να επιλέξει τη σωστή. Ο εξεταζόµενος µπορεί επίσης να πάει πίσω σε οποιαδήποτε ερώτηση και να σηµαδέψει όποια ερώτηση δεν ξέρει σίγουρα έτσι ώστε να επιστρέψει εύκολα σ αυτή. Για να περάσει το τεστ, 43 από τις 50 ερωτήσεις (86%) πρέπει να απαντηθούν σωστά. Για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων, τίθενται 100 ερωτήσεις µε χρονικό περιθώριο 115 λεπτών, και για να περάσουν -πρέπει να απαντηθούν σωστά 85 από τις 100- ερωτήσεις. Πριν τις 3 Σεπτεµβρίου 2007, το τεστ πολλαπλών επιλογών για τους οδηγούς αυτοκινήτων και µοτοσικλετών περιείχε 35 ερωτήσεις, µε ποσοστό επιτυχίας 30 σωστών απαντήσεων µέσε σε 40 λεπτά. Υπάρχουν ιστοσελίδες µε ερωτήσεις που περιέχει το τεστ τις οποίες µπορεί να χρησιµοποιήσει ο υποψήφιος για εξάσκηση. Το τεστ πρόβλεψης κινδύνου Το τεστ πρόβλεψης κινδύνου καθιερώθηκε τον Νοέµβριο Το επιστηµονικό κοµµάτι αυτού του τεστ παρέχεται από το Εργαστήριο Ερευνών Μεταφορών (Transport Research Laboratory.)

17 Το Ελληνικό δίπλωµα Οδήγησης. Για την απόκτηση του Ελληνικού διπλώµατος οδήγησης, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν ένα θεωρητικό τεστ. Από τη στιγµή που περάσουν το τεστ και µετά, µέσα σε διάστηµα 2 ετών πρέπει να δώσουν το πρακτικό τεστ (δηλαδή την εξέταση στο αυτοκίνητο) αφού πρώτα έχουν κάνει 20 µαθήµατα οδήγησης µε αυτοκίνητο. Το θεωρητικό τεστ αποτελείται από 30 ερωτήσεις και για να το περάσει ο οδηγός µπορεί να απαντήσει λάθος µόνο σε µία ερώτηση. Σε περίπτωση αποτυχίας µπορεί να ξαναδώσει το τεστ µετά από 15 ηµέρες. Μέχρι το 2005 υπήρχαν 30 συγκεκριµένα τεστ και κάποιο από αυτά έπεφτε στον υποψήφιο. Από το 2005 και µετά η θεωρητική εξέταση γίνεται σε υπολογιστή και το κάθε τεστ αποτελείται και πάλι από 30 ερωτήσεις µόνο που αυτή τη φορά επιλέγονται τυχαία από τις συνολικά 900 των παλαιών 30 τεστ. 3 - Μεθοδολογία Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσουµε κατά πόσο κάποιος που είναι χρόνια οδηγός µπορεί να ξαναπεράσει το θεωρητικό τεστ οδήγησης. Έτσι διεξήγαµε έρευνα η οποία πραγµατοποιήθηκε από την 1 η Απριλίου του 2008 ως τις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους. Στην έρευνα συµµετείχαν 300 άτοµα που όντας οδηγοί δέχτηκαν να ξαναδώσουν το γραπτό τεστ οδήγησης. Για την διασφάλιση της εγκυρότητας του αποτελέσµατος λειτουργήσαµε ως εξής: 1) Συγκεντρώσαµε 10 τεστ από το καθένα από τα 30 υπάρχοντα τεστ στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί. Αυτό έγινε για την περίπτωση που κάποιο από τα 30 τεστ είχε διαφορετικό βαθµό δυσκολίας από τα υπόλοιπα. Έτσι τα 300 τεστ που δόθηκαν περιείχαν ίση ποσότητα από τα 30 τεστ.

18 2) Από τα 300 τεστ τα 150 δόθηκαν σε γυναίκες και τα 150 σε άντρες. Αυτό έγινε για να µην µπορεί ο παράγοντας φύλο να επηρεάσει τα αποτελέσµατα. 3) Από τα 150 τεστ που δόθηκαν σε άτοµα κάθε φύλου τα 50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης µέχρι και 5 χρόνια πρίν,50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης µεταξύ έξι και δέκα χρόνων πριν και 50 δόθηκαν σε οδηγούς που πήραν το δίπλωµα οδήγησης πάνω από µια δεκαετία πριν. Έτσι καταφέραµε να ισοµοιράσουµε όσο ήταν δυνατό τους υποψήφιους που είχαν πρόσφατη την εµπειρία του γραπτού τεστ µε αυτούς που δεν την είχαν. Ο σκοπός µας σε αυτό το σηµείο ήταν να ερευνήσουµε περαιτέρω αν και κατά πόσο οι υποψήφιοι οδηγοί «παπαγαλίζουν» τις ερωτήσεις του τεστ πριν το δώσουν και µετά τις ξεχνάνε. Μαζί µε το κάθε τεστ δόθηκε κι ένα ερωτηµατολόγιο µέσα από το οποίο προσπαθήσαµε να βγάλουµε κάποια συµπεράσµατα για το πώς αισθάνεται ο Έλληνας οδηγός για το γραπτό τεστ οδήγησης και για το πόσο χρήσιµο είναι αυτό στον οδηγό και πόσο επηρεάζει την µετέπειτα οδική συµπεριφορά του. Μετά τις 20 Αυγούστου τα τεστ διορθωθήκαν και καταλογοποιήθηκαν ανάλογα µε τον αριθµό λαθών αρχικά για το σύνολο των υποψηφίων και στη συνέχεια για κάθε υποκατηγορία υποψηφίου όπως αυτή αναφέρθηκε πιο πάνω. Οµοίως καταλογοποιήσαµε τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηµατολόγιο που συµπεριλάβαµε στο τεστ. Φυσικά σ αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε θέµα σωστής ή λάθος απάντησης. Αυτό που καταλογοποιήθηκε ήταν οι απαντήσεις των υποψηφίων και σε ποιο ποσοστό αυτές δόθηκαν. Τέλος στο σύνολο των τεστ εξετάσαµε και καταλογοποιήσαµε το ποσοστό των λαθών που έγιναν σε κάθε µια από τις κατηγορίες ερωτήσεων του τεστ (γενικές, µηχανολογικές, ερωτήσεις σήµανσης και ερωτήσεις προτεραιότητας) µε σκοπό να εντοπίσουµε την ή τις κατηγορίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα λάθη. Αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσµάτων ακολουθεί στο επόµενο κεφάλαιο.

19 4 Αποτελέσµατα Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζουµε τα αποτελέσµατα του τεστ και κάνουµε κάποιες πρώτες εκτιµήσεις αυτών. Το κεφάλαιο αυτό είναι το σηµαντικότερο όλης της εργασίας καθώς αποτελεί τον σκοπό αυτής, αλλά και την βάση για τα επόµενα κεφάλαια που ασχολούνται µε τα συµπεράσµατα και τις προτάσεις µας. Στο σύνολο Αριθµός λαθών Αριθµός ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

20 Αυτό που πρωταρχικά διαφαίνεται είναι ότι κανένας από τους 300 ερωτηθέντες οδηγούς δεν κατόρθωσε να πετύχει ένα επιτρεπτό αριθµό λαθών ώστε να περνά µε επιτυχία το τεστ. Το επιτρεπτό βέβαια όριο λανθασµένων απαντήσεων είναι έως µια λανθασµένη απάντηση. Αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσµα ωστόσο είχε το 4% των ατόµων που εξετάστηκαν όπου οι λανθασµένες απαντήσεις που έδωσαν ανέρχονται σε µία περισσότερη από το όριο που θέτει ο κανονισµός έτσι ώστε να περάσουν µε επιτυχία το τεστ. Το µεγαλύτερο ποσοστό λαθών είναι από 3 έως 9 λάθη (73 % ) µε περισσότερα τα 5 ή 6 λάθη (ποσοστό 26 %). 14% 12% Στο Σύνολο Ποσοστό % Ατόµων 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 7,39 λάθη. Στα επόµενα παρουσιάζεται η ανάλυση των απαντήσεων ανάλογα µε το φύλο και τον αριθµό των ετών κατοχής διπλώµατος οδήγησης.

21 ΑΝΔΡΕΣ 0-5 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 4 8% % % % 6 4 8% % 8 2 4% 9 0 0% % % % % Τα αποτελέσµατα εδώ των τεστ εµφανίζουν τους άνδρες οδηγούς, που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης µέχρι και πριν πέντε έτη, να έχουν µικρό αριθµό λαθών. Η πλειοψηφία αυτών αποτυγχάνει σε τρεις µε πέντε ερωτήσεις. Κατά µέσο όρο, τα άτοµα αυτής της κατηγορίας κάνουν 4,94 λάθη. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 24% έχουν πέντε λανθασµένες ερωτήσεις. Το ποσοστό των αντρών οδηγών που έχουν υπερβεί τα επτά συνολικά λάθη είναι αρκετά µικρό, µόλις 10%. Ενώ κανένας από αυτούς δεν έχει πάνω από 12 λάθη.

22 'Αντρες % Ποσοστό % Αντρών % 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 4,94 λάθη.

23 ΑΝΤΡΕΣ 6-10 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 4 8% % 5 4 8% % % % 9 2 4% % % % % % Αυτό που αρχικά παρατηρούµε είναι ότι έχουµε µια αύξηση στον αριθµό των λαθών καθώς αυξάνονται τα χρόνια από την απόκτηση του διπλώµατος οδήγησης. Έτσι, για τους άντρες οδηγούς που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης από 6 έως 10 χρόνια πριν, βλέπουµε ο µέσος όρος λαθών να είναι 6,32 και να έχουν λάθη σε περισσότερα θέµατα από αυτούς που οδηγούν λιγότερο από µια πενταετία. Οι περισσότεροι, οι 46 από τους 50 (92%) έχουν 3 έως 8 λάθη, µε περισσότερα τα 6 λάθη, όπου έχουµε ένα ποσοστό της τάξεως του 30 %.

24 Άντρες % Ποσοστό % Αντρών % 25% 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 6,32 λάθη.

25 ΑΝΤΡΕΣ 10+ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΘΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 4 8% 4 2 4% % % % % % % % % % % % % % % % Η αρχική παρατήρηση, ότι ο αριθµός των λαθών αυξάνεται κι άλλο µε το πέρασµα του χρόνου από την απόκτηση διπλώµατος, επιβεβαιώνεται και στα στοιχεία του πίνακα. Οι περισσότεροι από τους άντρες οι οποίοι έχουν το δίπλωµά τους πάνω από µια δεκαετία εµφανίζονται να αποτυγχάνουν σε περισσότερες ερωτήσεις. Ο µέσος όρος λαθών είναι 7,74. Η πλειοψηφία αυτών των οδηγών, οι 48 από τους 50 (96%) κάνουν από τρία έως και δεκατρία λάθη, µε τους περισσότερους έχουν 8 λάθη (σε ποσοστό 20% ). Τέλος αυτοί που έχουν πάνω από 13 λάθη είναι ελάχιστοι µόλις το 4 %.

26 Άντρες % Ποσοστό % Αντρών % 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 7,74 λάθη.

27 ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων % 0 0 0% 1 0 0% 2 4 3% % % % % % % 9 7 5% % % % % % % % % % % Η πλειοψηφία των αντρών οδηγών στο σύνολό τους, 124 άτοµα από τα 150 (ποσοστό 83%), έκανε από 3 έως 8 λάθη, µε περισσότερους να κάνουν 6 λάθη (σε ποσοστό 18%). Ο µέσος όρος είναι 6,33 λάθη ανά άτοµο. Μόλις το 2% από τους συνολικούς εξεταζόµενους άντρες είχε περισσότερα από 13 λάθη.

28 20% ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ 18% 16% 14% ποσοστό % 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% αριθµός λαθών Μέσος όρος λαθών: 6,33 λάθη

29 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 0-5 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% % % 4 3 6% % % 7 4 8% 8 3 6% 9 2 4% % % % % % % Τα αποτελέσµατα εδώ των τεστ εµφανίζουν τις γυναίκες οδηγούς, που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης µέχρι και πριν πέντε έτη, να έχουν µικρό αριθµό λαθών. Η πλειοψηφία τους κάνει λάθος από δύο έως έξι ερωτήσεις, µε µέσο όρο τα 5,48 λάθη. Το µεγαλύτερα ποσοστά, έχουν 3 ή 5 λανθασµένες απαντήσεις, σε ποσοστό 20% και 18% αντίστοιχα. Ενώ τα ποσοστά των γυναικών οδηγών που έχουν υπερβεί τα επτά συνολικά λάθη είναι 22%. Τέλος, δεν συναντάµε πάνω από 15 λάθη.

30 Γυναίκες % Ποσοστό % Γυναικών % 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 5,48 λάθη.

31 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 6-10 Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων ποσοστό% 0 0 0% 1 0 0% 2 1 2% 3 3 6% 4 0 0% % 6 3 6% 7 2 4% % 9 3 6% % % % % % % % % % % % % % Παρατηρούµε ότι έχουµε µια αύξηση στον αριθµό των λαθών καθώς αυξάνονται τα χρόνια από την απόκτηση του διπλώµατος οδήγησης. Έτσι οι γυναίκες οδηγοί που έχουν αποκτήσει δίπλωµα οδήγησης από 6 έως 10 χρόνια πριν βλέπουµε να έχουν κατά µέσο όρο 9,88 λάθη και σε περισσότερα θέµατα από αυτές που οδηγούν λιγότερο από µια πενταετία. Τα ποσοστά είναι διασκορπισµένα, αλλά µπορούµε να δούµε ότι οι περισσότερες οδηγοί το 60% έχουν 5 έως 11 λάθη, µε περισσότερα τα 5 λάθη, όπου έχουµε ένα ποσοστό της τάξεως του 14 %. Μεγάλο ποσοστό συναντούµε και στα 8 λάθη(12%), ενώ πάνω από 22 λάθη δεν έχουµε.

32 Γυναίκες % 14% Ποσοστό % Γυναικών % 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 9,88 λάθη.

33 Γυναίκες 10+ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων Ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% 2 0 0% 3 0 0% 4 0 0% 5 3 6% 6 2 4% 7 2 4% % % % % % % % % % % % % % % % Ο αριθµός των λαθών αυξάνεται κι άλλο µε το πέρασµα του χρόνου από την απόκτηση διπλώµατος. Οι περισσότερες από τις γυναίκες οδηγούς, οι οποίες έχουν το δίπλωµά τους πάνω από µια δεκαετία εµφανίζονται να αποτυγχάνουν σε περισσότερες ερωτήσεις. Ο µέσος όρος είναι 10 λάθη ανά άτοµο. Η πλειοψηφία αυτών, οι 37 από τις 50 (74%) κάνουν από οκτώ έως και δώδεκα λάθη, µε τις περισσότερες να έχουν 9 λάθη (σε ποσοστό 32% ). Τέλος όσες έχουν πάνω από 14 λάθη είναι ελάχιστες, µόλις το 6 %.

34 Γυναίκες % Ποσοστό % Γυναικών % 25% 20% 15% 10% 5% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 10 λάθη.

35 ΣΥΝΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Αριθµός Λαθών Αριθµός Ατόµων Ποσοστό % 0 0 0% 1 0 0% 2 8 5% % 4 3 2% % % 7 8 5% % % % % % % % % % % % % % % % Τα ποσοστά σε αυτό τον πίνακα φαίνονται να είναι µοιρασµένα. Ο µέσος όρος είναι 8,45 λάθη ανά άτοµο. Δύσκολα µπορούµε να δούµε πόσα είναι τα περισσότερα λάθη που έχουν γίνει. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών οδηγών στο σύνολό έκανε πέντε ή εννέα λάθη, µε ποσοστό 13 και 14 % αντίστοιχα. Μόλις το 7% από τους συνολικούς εξεταζόµενους είχε περισσότερα από 15 λάθη, ενώ τα συνολικά λάθη δεν ξεπερνούν τα 21.

36 Σύνολο Γυναικών 16% Ποσοστό % Γυναικών 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Αριθµός Λαθών Μέσος όρος λαθών: 8,45 λάθη.

37 Κατηγορίες Ερωτήσεων Το τεστ εξέτασης των υποψηφίων οδηγών περιλαµβάνει ερωτήσεις, οι οποίες µπορούν να συµπεριληφθούν σε τέσσερις κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι: Γενικές, Σήµανσης, Προτεραιοτήτων και Μηχανολογικές. Αφού χωρίσαµε κατά κάποιο τρόπο τις ερωτήσεις του τεστ σε κατηγορίες γεννήθηκε η απορία να εντοπίσουµε ποια κατηγορία ερωτήσεων συγκεντρώνει τα περισσότερα λάθη από τη µεριά των υποψηφίων οδηγών. Θέλοντας, λοιπόν να µάθουµε σε ποια κατηγορία ερωτήσεων εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη, εξετάσαµε κάθε κατηγορία ερωτήσεων του κάθε τεστ χωριστά.

38 Ορισµός των Κατηγοριών Ως ερωτήσεις Προτεραιότητας ορίζουµε εκείνες τις ερωτήσεις οι οποίες διαπραγµατεύονται το ποιο ή ποια οχήµατα έχουν προτεραιότητα σε σχέση µε άλλα κατά την κίνησή τους σε ένα συγκεκριµένο µέρος κάποια δεδοµένη στιγµή. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις 12 ως 16 του θεωρητικού τεστ. Ως ερωτήσεις Σήµανσης ορίζουµε εκείνες που δείχνουν στον υποψήφιο κάποια πινακίδα και τον καλούν να αναγνωρίσει τη σηµασία της ή να απαντήσει σε κάποιο υποθετικό ερώτηµα που τις εµπλέκει. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις 3-11 του θεωρητικού τεστ. Ως Μηχανολογικές ερωτήσεις ορίζουµε εκείνες που ασχολούνται µε τη µηχανολογία του οχήµατος και την αντιµετώπιση υποθετικών µηχανολογικών προβληµάτων από τον υποψήφιο. Συνήθως είναι οι ερωτήσεις του θεωρητικού τεστ. Ως Γενικές ορίζουµε όσες ερωτήσεις δεν µπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Ο υπολογισµός των λαθών ανά κατηγορία παρουσιάζεται παρακάτω σε πίνακες και σε ραβδογραφήµµατα.

Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1

Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1 Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα των τοπικών και περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ. Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ. Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Οδηγία 2005/36/ΕΚ Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Το παρόν έγγραφο προορίζεται για ενηµερωτικούς σκοπούς. Το

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Κουβελιώτης. Μικρά και Ελαφρά Όπλα

Κυριάκος Κουβελιώτης. Μικρά και Ελαφρά Όπλα Κυριάκος Κουβελιώτης Μικρά και Ελαφρά Όπλα 2 Κυριάκος Κουβελιώτης Μικρά και Ελαφρά Όπλα Παραγωγή, Εµπορία, Χρήση, Διακίνηση και επιπτώσεις στη Διεθνή Ασφάλεια 3 4 Περιεχόµενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1....

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Γυμνασίου ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Γυμνασίου ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1 Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας «Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Μεταναστεύοντας ανά τους αιώνες... 3 Δημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ερευνητική Οµάδα Συστηµάτων Μεταφοράς Η προσβασιµότητα των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

Προς τη Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης

Προς τη Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Τελική Έκθεση Προς τη Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Έργο Μέτρηση της Επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα: Κατάρτιση Συστήµατος εικτών και Προτάσεις Ένταξής τους στο Εθνικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MASTER IN INFORMATION SYSTEMS (MIS) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «INTERNET BANKING - ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικά Πλαίσια και Νοµοθεσία των ηµοσίων Συγκοινωνιών 1

Ρυθµιστικά Πλαίσια και Νοµοθεσία των ηµοσίων Συγκοινωνιών 1 Ρυθµιστικά Πλαίσια και Νοµοθεσία των ηµοσίων Συγκοινωνιών 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί Οδικής Κυκλοφορίας

Κανονισμοί Οδικής Κυκλοφορίας Κανονισμοί Οδικής Κυκλοφορίας Έκδοση για εκτύπωση GREEK ΙΟΥΛΙΟΣ 2008 Αυτό το εγχειρίδιο είναι επίσης διαθέσιμο από τον ιστοχώρο του RTA στα Αραβικά, Κινεζικά, Κροατικά, Ελληνικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Σερβικά,

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Επικαιροποίηση 2010 Τα δικαιώματά σας όταν μετακινείστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY

Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY Από το Γιώργο Δροσουλάκη Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια προσφορά του κέντρου ξένων γλωσσών «MULTILINGUAL» Acknowledgements:

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγχόµενη Μετανάστευση και η Αγορά Εργασίας: O Τοµέας Υγείας στην Ελλάδα. Κώστας Ν. Κανελλόπουλος Μαρία Γρέγου. Αθήνα, Μάιος 2006

Ελεγχόµενη Μετανάστευση και η Αγορά Εργασίας: O Τοµέας Υγείας στην Ελλάδα. Κώστας Ν. Κανελλόπουλος Μαρία Γρέγου. Αθήνα, Μάιος 2006 Ελεγχόµενη Μετανάστευση και η Αγορά Εργασίας: O Τοµέας Υγείας στην Ελλάδα Κώστας Ν. Κανελλόπουλος Μαρία Γρέγου Αθήνα, Μάιος 2006 * Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε αρµόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...7

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...7 1.1. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές των Φύλων στο Εκπαιδευτικό Επίτευγμα: Μελέτη για τα Μέτρα που Λαμβάνονται και την Κατάσταση που Επικρατεί στην Ευρώπη Σήμερα

Διαφορές των Φύλων στο Εκπαιδευτικό Επίτευγμα: Μελέτη για τα Μέτρα που Λαμβάνονται και την Κατάσταση που Επικρατεί στην Ευρώπη Σήμερα EC-32-09-196-EL-C Το Δίκτυο Ευρυδίκη παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτικές στην Ευρώπη. Αποτελείται από 35 εθνικές μονάδες στις 31 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Έρευνα του Μάρκετινγκ

Εφαρμοσμένη Έρευνα του Μάρκετινγκ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Μάρκετινγκ Εφαρμοσμένη Έρευνα του Μάρκετινγκ Εργαστηριακές Σημειώσεις Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γ Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα»

«Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα» Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ΑΤΕΙ Πειραιά Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία «Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα» Ιωάννης Φλουρής Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Code RED Co-design to Re-Engage the Disengaged PROJECT NUMBER - UK/13/LLP-LdV/TOI-678 Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Αρ. Αποτελέσματος 4 Πακέτο Εργασίας 2 Τίτλος Πακέτου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SBOKOS HOTEL GROUP (SHG) ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον, Ενέργεια και Μεταφορές 1

Περιβάλλον, Ενέργεια και Μεταφορές 1 Περιβάλλον, Ενέργεια και Μεταφορές 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα των τοπικών και περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα