«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ»"

Transcript

1 Φέτος, τα παιδιά του Γ1 και του Στ2, ταξιδέψαμε στην ελληνική μυθολογία, αναζητώντας μύθους για διάφορα ζώα και πουλιά. Δε μείναμε, όμως μόνο εκεί, αλλά αναζητήσαμε επιστημονικές πληροφορίες γι αυτά. Το ταξίδι μας ήταν ενδιαφέρον, ευχάριστο και δημιουργικό, όπως θα διαπιστώσετε από τις εργασίες μας. Ελπίζουμε να σας αρέσουν! Τα παιδιά του Γ1 και του Στ2 και οι δάσκαλοί μας Δέσποινα Ψημάδη Σπύρος Κόκκινος Τάσος Δρίτσος

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ Στην ενότητα αυτή θα δείτε πόσα μάθαμε για ορισμένα ζώα, που είναι σε όλους μας γνωστά. Εργαστήκαμε σε ομάδες και ανακαλύψαμε πολλά. Τις εικόνες μας τις βρήκαμε στις παρακάτω διευθύνσεις:

3 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΟΙ ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΖΩΟ: ΠΑΓΩΝΙ (ΤΑΩΣ) ΕΙΔΟΣ: πουλί ΤΡΟΦΗ: σιτάρι, μούρα, σύκα, έντομα ΚΑΤΟΙΚΙΑ: δάση ΓΕΝΝΑ: 5 αυγά ΖΕΙ: περίπου 25 χρόνια ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: η πολύχρωμη ουρά του αρσενικού ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: την όμορφη ουρά και την άσχημη φωνή του ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ: Είναι παμφάγο και του αρέσει να στολίζεται. Ο ΜΥΘΟΣ ΛΕΕΙ: Το παγώνι είναι το ιερό ζώο της θεάς Ήρας. Ήταν το σύμβολο της αθανασίας. Ο κατασκευαστής του πλοίου του Ιάσωνα, ο Άργος, μεταμορφώθηκε σε παγώνι. Τα μάτια του μεταφέρθηκαν στους κύκλους της ουράς του παγωνιού.

4 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΖΩΟ:ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΕΙΔΟΣ: έντομο ΤΡΟΦΗ: φύλλα και ξηροί καρποί ΚΑΤΟΙΚΙΑ: πολλά μέρη, σε μικρές φυσικές κοιλότητες ΓΕΝΝΑ: (η βασίλισσα μόνο) ως 200 αυγά τη μέρα ΖΕΙ:45-60 μέρες ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: πολύ λεπτή μέση, σαγόνια που ανοιγοκλείνουν σαν ψαλίδι ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: την επιτυχία του να ζει σε πολλά περιβάλλοντα ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Είναι πολύ εργατικό. Το μυρμήγκι ήταν κάποτε άνθρωπος. Είχε μια μανία να μαζεύει και να αποθηκεύει καρπούς. Τελείωνε με τη σοδιά του, έφευγε κρυφά και μάζευε τους καρπούς των άλλων. Για την πλεονεξία του μεταμορφώθηκε στο γνωστό μας έντομο. Μυαλό όμως, δεν έλεγε να βάλει Έκλεβε και πάλι για να γεμίζει τη φωλιά του. Μάθημα: Δεν πρέπει να είμαστε πλεονέκτες.

5 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΨΑΧΤΡΙΕΣ ΖΩΟ: ΤΖΙΤΖΙΚΙ Ο Τιθωνός ήταν γιος του βασιλιά της Τροίας, του Λαομέδοντα. Αγάπησε την Ηώ, τη θεά της αυγής. Οι θεοί του χάρισαν την αθανασία, αλλά όχι και την αιώνια νεότητα. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά και μετά παρακάλεσε τον Δία να κάνει τον Τιθωνό αθάνατο, αλλά δε σκέφτηκαν να ζητήσουν να τον κάνει και νέο. Τότε, όταν πια γέρασε υπερβολικά, οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν στο γνωστό μας έντομο. ΕΙΔΟΣ: έντομο ΤΡΟΦΗ: λύμφη των βλαστών ΚΑΤΟΙΚΙΑ: δέντρα ΓΕΝΝΑ: αυγά ΖΕΙ: ως 17 χρόνια μέσα στο έδαφος ως προνύμφη, λίγες βδομάδες σαν κανονικό τζιτζίκι στα δέντρα ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: τραγουδά ασταμάτητα από μια ηχητική συσκευή στο σώμα του ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: καλοκαιρινό του τραγούδι ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Επειδή τραγουδάει.

6 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΑΤΙ ΖΩΟ: ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΔΟΣ: έντομο ΤΡΟΦΗ: νέκταρ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: κυψέλη ΓΕΝΝΑ: (η βασίλισσα) αμέτρητα αυγά, ως τον μήνα ΖΕΙ: Βασίλισσα: 3-5 χρόνια.. Εργάτριες μέλισσες: 6 εβδομάδες την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και μέχρι 4-5 μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κηφήνες: Πεθαίνουν αμέσως μετά την αναπαραγωγή. ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: μυτερό κεντρί ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: το μέλι που φτιάχνει ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Επειδή δουλεύει. Η Αμάλθεια και η Μέλισσα ήταν οι νύμφες που φρόντιζαν και τάιζαν τον Δία στο Δικταίον Άντρο στην Κρήτη, όταν ήταν μωρό. Τον τάιζαν με γάλα και μέλι και του άρεσε πολύ. Όταν το έμαθε ο Κρόνος, μεταμόρφωσε τη μέλισσα σε σκουλήκι. Ο Δίας όμως, την λυπήθηκε και τη έκανε μέλισσα.

7 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΖΩΟ: ΓΕΡΑΚΙ (ΙΕΡΑΞ) ΕΙΔΟΣ: πουλί ΤΡΟΦΗ: σκουλήκια, ερπετά και μικρά ζώα ΚΑΤΟΙΚΙΑ: βουνά, σε φωλιές άλλων πτηνών ΓΕΝΝΑ:2-5 αυγά ΖΕΙ: περίπου 10 έτη ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: γαμψή μύτη ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: την καλή του όραση ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ):επειδή και οι δυο θέλουν να πετούν. Ο Ιέραξ ήταν πλούσιος κτηματίας, στην Τροία. Τιμούσε τη θεά Δήμητρα. Κάποτε στην περιοχή του έπεσε πείνα, εξαιτίας του Ποσειδώνα, που θύμωσε, επειδή οι κάτοικοι ξέχασαν να του κάνουν θυσίες. Οι Τρώες ζήτησαν τη βοήθεια του Ιέρακα και εκείνος τους έδωσε κριθάρι και σιτάρι. Τότε, ο Ποσειδώνας τον μεταμόρφωσε σε γεράκι και από καλό τον έκανε κακό.

8 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΖΩΟ: ΑΡΑΧΝΗ ΕΙΔΟΣ: έντομο ΤΡΟΦΗ: έντομα ΚΑΤΟΙΚΙΑ: σπηλιές ΓΕΝΝΑ: 50 αυγά ΖΕΙ:1-2 χρόνια ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: 8 πόδια ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: τον ιστό της ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Επειδή υφαίνει. Ζούσε κάποτε μια αρχοντοπούλα που ύφαινε υπέροχα. Καυχιόταν ότι μπορούσε να υφαίνει καλύτερα από την Αθηνά. Κάποτε ζήτησε από τη θεά να κάνουν διαγωνισμό. Η θεά δέχτηκε και άρχισαν να υφαίνουν. Η Αθηνά στο υφαντό της έφτιαχνε την πάλη της με τον Ποσειδώνα στην Ακρόπολη, ενώ η Αράχνη ύφαινε τα καμώματα του Δία και των άλλων θεών. Η Αθηνά θυμωμένη για την ασέβειά της και επειδή η κοπέλα τόλμησε να συγκριθεί μαζί της, την μεταμόρφωσε σε έντομο και την καταδίκασε να υφαίνει σε όλη της τη ζωή.

9 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: Η SUPER ΟΜΑΔΑ ΖΩΟ: ΚΥΚΝΟΣ ΕΙΔΟΣ: πουλί(3 είδη: αγριόκυκνος, βουβόκυκνος, νανόκυκνος) ΤΡΟΦΗ: υδρόβια φυτά, σπόροι, σκουλήκια, όστρακα ΚΑΤΟΙΚΙΑ: λίμνες ΓΕΝΝΑ: 6 αυγά ΖΕΙ: 20 χρόνια ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Μυτερό ράμφος, μακρύς λαιμός, όμορφα φτερά ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: την ομορφιά του και το μελωδικό τελευταίο του τραγούδι ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Μπορεί να τραγουδήσει. Ο Κύκνος ήταν γιος του Σθένελου και βασιλιάς των Λιγουρών. Ήταν φίλος του Φαέθωνα (γιος του Ήλιου). Ο Κύκνος δίδαξε στον Απόλλωνα την τέχνη του τραγουδιού. Μετά τον θάνατο του Φαέθωνα, ο άνθρωπος Κύκνος μεταμορφώθηκε στο γνωστό μας πουλί.

10 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΓΚΟΤΖΙΛΕΣ ΖΩΟ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΙΔΟΣ: πετούμενο ΤΡΟΦΗ :ψωμί, καρποί, σκουλήκια ΚΑΤΟΙΚΙΑ: πόλη ΓΕΝΝΑ:3 αυγά ΖΕΙ: χρόνια ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: κόκκινα πόδια και πράσινος λαιμός, μαυρο-γκρίζο χρώμα του ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ: είναι το σύμβολο της ειρήνης, ταχυδρομικό περιστέρι ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): Ανακατεύεται εκεί που δεν είναι δουλειά του. Μια μέρα, η Αφροδίτη, ο Έρωτας και μια νεράιδα, η Περιστερά, έπαιζαν. Ο Έρωτας και η Αφροδίτη έκαναν διαγωνισμό ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα λουλούδια. Η νεράιδα βοήθησε τη θεά και ο Έρωτας θύμωσε που έχασε και τη μεταμόρφωσε στο γνωστό μας πουλί.

11 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΖΩΟ: ΑΛΚΥΟΝΗ ΕΙΔΟΣ: πτηνό ΤΡΟΦΗ: ψάρια ΚΑΤΟΙΚΙΑ: σε βράχια και κλαδιά κοντά στη θάλασσα ΓΕΝΝΑ: 5-7 αυγά ΖΕΙ: με αφοσίωση στο ταίρι της ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: κοντή ουρά, μακρύ ράμφος, κοντά φτερά, ασυνήθιστα μικρό σώμα ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ: τις αλκυονίδες μέρες, τις ζεστές μέρες του Ιανουαρίου, που γεννά τα αυγά της ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ(ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ): επειδή αγαπάει τον σύντροφό της Η Αλκυόνη είχε σύζυγο τον Κύηκα και ήταν κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων, ζούσε ευτυχισμένη με τον άντρα της και η αγάπη τους ήταν πρότυπο για όλους. Μια μέρα ο Κύηκας βγήκε για ψάρεμα. Μάταια τον παρακαλούσε η Αλκυόνη να μην πάει, γιατί είχε ένα άσχημο προαίσθημα. Εκείνος πήγε, αλλά μετά από λίγο σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι και βύθισαν το πλοίο του. Η Αλκυόνη, που παρακολουθούσε από μακριά τη σκηνή, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά.

12 ΖΩΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Θυμηθήκαμε επίσης ότι και στον χριστιανισμό, χρησιμοποιούνται ζώα ως σύμβολα, για παράδειγμα το αρνί και το ελάφι. Επίσης, υπάρχει η ιστορία της κιβωτού του Νώε. Τέλος, στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών αναφερθήκαμε σε αγίους-προστάτες των ζώων ή αγίους που είχαν για συντροφιά τους ζώα, όπως ο άγιος γέροντας Παϊσιος, ο άγιος Σώζων ο βοσκός, οι καβαλάρηδες άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος, ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίδης και άλλοι.

13 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΙΓΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.. Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση, μπορείτε να φτιάξετε ένα παζλ. Εμείς το καταφέραμε. ΚΟΥΙΖ 1. ΤΙ ΤΡΩΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ; α. Σουβλάκια β. Ομελέτα γ. Νέκταρ δ. Φύλλα 2. ΣΕ ΤΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗ ΝΕΡΑΪΔΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ; α. Σε κοράκι β. Σε περιστέρι γ. Σε γεράκι 3. ΠΟΙΟ ΠΟΥΛΙ ΓΕΝΝΑ 3 ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; α. Το περιστέρι β. Το γεράκι γ. Η Αλκυόνη 4. ΠΟΙΟ ΠΟΥΛΙ ΓΕΝΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 5 ΜΕ 7 ΑΥΓΑ; α. Το αηδόνι β. Η αλκυόνη γ. Το περιστέρι 5. ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ; α. Το σκουλήκι. β. Το σαλιγκάρι γ. Το μυρμήγκι ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΚΑΚΟΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΡΝΑΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: γ, β, α, β, γ

14 ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΑΡΑΧΝΗ, ΚΥΚΝΟΣ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΠΑΓΩΝΙ, ΓΕΡΑΚΙ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΤΖΙΤΖΙΚΙ, ΜΥΡΜΗΓΚΙ, ΕΡΩΤΑΣ. Ι Α Ρ Α Χ Ν Η Κ Π Κ Λ Δ Π Ξ Ε Α Υ Α Γ Κ Ε Γ Λ Ρ Ρ Κ Γ Η Υ Ρ Ε Α Ω Α Ν Ω Μ Ο Α Ρ Π Τ Χ Ο Ν Ρ Ν Σ Α Ο Α Ο Σ Ι Υ Η Π Κ Ι Σ Β Κ Θ Μ Ε Λ Ι Σ Σ Α Σ Φ Τ Ζ Ι Τ Ζ Ι Κ Ι Α ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ- ΑΓΑΠΗ ΒΛΑΧΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΩΝΗ, ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΤΑΚΗ AΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΚΑΘΕΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΣ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 1) ΕΧΕΙ ΓΑΜΨΟ ΡΑΜΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΑΣΗ. 2) ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ. 3) ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ. 4) ΌΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΆΝΤΡΑ ΤΗΣ. 5) ΈΝΑ ΠΟΛΥ ΌΜΟΡΦΟ ΛΕΥΚΟ ΠΟΥΛΙ. 6) ΌΤΑΝ ΉΤΑΝ ΆΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΑΖΕΥΕ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕ ΠΟΛΛΑ. (ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.) ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΥΔΑΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΑΚΟΥ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΓΕΡΑΚΙ, ΕΡΩΤΑΣ, ΡΟ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΚΥΚΝΟΣ, ΜΥΡΜΗΓΚΙ- ΙΚΓΗΜΡΥΜ

15 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΡΑΧΝΗ, ΤΖΙΤΖΙΚΙ, ΠΑΓΩΝΙ, ΚΥΚΝΟΣ - ΚΑΘΕΤΑ: ΜΥΡΜΗΓΚΙ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΓΕΡΑΚΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΟΜΑΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΜΑΛΗΣ- ΠΕΤΡΟΥΤΣΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΒΙΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ 0

16 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ Αφού ασχοληθήκαμε με τα ζώα, σειρά έχουν τα φυτά. Να, οι εργασίες μας! Εδώ βρήκαμε τις εικόνες μας

17 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΨΑΧΤΡΙΕΣ ΦΥΤΟ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): πόα ΦΥΤΡΩΝΕΙ: σε άκρες ρυακιών και άλλα μέρη ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; πολυετές ΒΛΑΣΤΟΣ: μαλακό κοτσάνι ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: σαν στολίδι ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Τα πέταλα μπορούν να έχουν διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, λευκό, ροζ, κίτρινο και άλλα. Επίσης, έχει αγκάθια. Το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από τη θεά της βλάστησης, τη Χλωρίδα. Μια μέρα η Χλωρίδα πήγε στο δάσος και είδε μια νύμφη νεκρή και τη μεταμόρφωσε σε λουλουδάκι. Κάλεσε τον Διόνυσο και την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος νέκταρ και μεθυστικό άρωμα. Τότε ο Ζέφυρος φύσηξε τα σύννεφα και μετά ο Απόλλωνας έφερε τον ήλιο και το λουλούδι άνθισε.

18 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΥΤΟ: ΓΑΡΙΦΑΛΟ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): θάμνος ΦΥΤΡΩΝΕΙ: στους κήπους ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; πολυετές ΒΛΑΣΤΟΣ: μαλακό κοτσάνι ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: για στολίδι ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: ξεχωριστό άρωμα και περίεργο σχήμα Ο Δίας ζήλεψε που η Ήρα είχε το δικό της λουλούδι τον κρίνο. Έτσι μια μέρα, πέταξε με ορμή έναν κεραυνό και στο σημείο που έπεσε φύτρωσαν κόκκινα λουλούδια, τα γαρίφαλα.

19 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΑΕΚ ΦΥΤΟ:ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): δέντρο ΦΥΤΡΩΝΕΙ: σε λιβάδια ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; πολυετές ΒΛΑΣΤΟΣ: κορμός ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: αμύγδαλα ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: ανθίζει πρώτο. Η Αμυγδαλιά (Φυλλίς) ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα. Ο πατέρας της δέχτηκε να παντρευτούν και του παραχώρησε ένα μέρος του βασιλείου του. Ο Δημοφών νοστάλγησε την πατρίδα του, την Αθήνα, τόσο πολύ που ζήτησε από την Φυλλίδα να τον αφήσει να την επισκεφτεί. Έτσι κι έγινε. Η Φυλλίς έμεινε εγκαταλειμμένη από τον εκλεκτό της καρδιάς της λίγο πριν την τελετή του γάμου. Τον περίμενε για χρόνια, αλλά τελικά πέθανε από τον καημό της και οι θεοί την μεταμόρφωσαν στο δέντρο της αμυγδαλιάς. Όταν πια ο Δημοφώντας επέστρεψε, έμαθε τι είχε συμβεί και αγκάλιασε το γυμνό από φύλλα και λουλούδια δέντρο. Εκείνο αμέσως άνθισε.

20 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΦΥΤΟ: ΚΥΠΑΡΡΙΣΣΙ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): δέντρο ΦΥΤΡΩΝΕΙ: στο δάσος ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; πολυετές ΒΛΑΣΤΟΣ: χοντρός κορμός ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: ομορφιά, ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: συμβολικά φυτεύεται στα νεκροταφεία Ο Κυπάρισσος ήταν ένας όμορφος νέος, εγγονός του Ηρακλή και αγαπημένος του φίλος ήταν ένα ελάφι. Μια μέρα, ενώ ο Κυπάρισσος κυνηγούσε, σκότωσε κατά λάθος το ελάφι του και γέμισε απελπισία. Ζήτησε τότε από τον Ουρανό να κυλούν αιώνια τα δάκρυά του και οι θεοί τον μεταμόρφωσαν στο δέντρο κυπαρίσσι, το δέντρο της θλίψης.

21 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:Η SUPER ΟΜΑΔΑ ΦΥΤΟ:ΔΑΦΝΗ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): θάμνος ΦΥΤΡΩΝΕΙ: στο δάσος ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; πολυετές ΒΛΑΣΤΟΣ: κορμός ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Στις φακές και για θεραπείες ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: τα φύλλα της φυτρώνουν εναλλασσόμενα, δηλαδή το ένα δεν καλύπτει το άλλο Η Δάφνη ήταν ένα νεαρό, όμορφο κορίτσι, κόρη του θεού του ποταμού Πηνειού. Η αγαπημένη της θεά ήταν η Άρτεμη. Δεν ήθελε να παντρευτεί κανέναν. Όταν της το ζήτησε ο Απόλλωνας και πάλι αρνήθηκε. Εκείνος την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να τη σώσει. Εκείνος την έκανε δέντρο. Από τότε η δάφνη έγινε το αγαπημένο φυτό του Απόλλωνα και η Πυθία όταν έδινε χρησμούς, μασούσε τα φύλλα του.

22 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΥΤΟ: ΑΝΕΜΩΝΗ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): πόα ΦΥΤΡΩΝΕΙ: λιβάδια και χωράφια ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; Μονοετές(Φεβρουάριος Απρίλιος) ΒΛΑΣΤΟΣ: τριχωτός και μεταξωτός βλαστός ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: παραγωγή ανθών ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: διάφορα χρώματα Ο Άδωνης, ο αγαπημένος της Αφροδίτης, βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Ο Άρης, ο προηγούμενος αγαπημένος της, τον ζήλευε, αφού η θεά τον είχε παρατήσει για τα μάτια του όμορφου νέου. Έτσι, βρήκε ευκαιρία και του επιτέθηκε και τον πλήγωσε θανάσιμα. Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά, για αυτό το φυτό ονομάζεται ανεμώνη.

23 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΣΟΥΠΕΡ ΟΜΑΔΑ ΦΥΤΟ: ΚΡΙΝΟΣ ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): πόα ΦΥΤΡΩΝΕΙ: βουνό ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; μονοετές ΒΛΑΣΤΟΣ: λεπτός βλαστός ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: ομορφιά ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: τοξικό για τις γάτες Ο Ηρακλής όταν ήταν μωρό, ήπιε από το γάλα της Ήρας. Εκείνη ξύπνησε ξαφνικά και τον έσπρωξε μακριά. Από το γάλα που έσταξε δημιουργήθηκαν, εκτός από τον γαλαξία στον ουρανό, ευωδιαστά λευκά λουλούδια, οι κρίνοι. Ο κρίνος ήταν το αγαπημένο της λουλούδι.

24 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΟΙ ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΦΥΤΟ: ΑΧΙΛΛΕΑ (χιλιολούλουδο) ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): πόα ΦΥΤΡΩΝΕΙ: στα λιβάδια ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; μονοετές ΒΛΑΣΤΟΣ: κοτσάνι ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: θεραπευτικές ιδιότητες ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Τα άνθη βγαίνουν σαν ομπρέλα, πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Η αχιλλέα πήρε το όνομά της από τον ομηρικό Αχιλλέα. Οι Μυρμιδόνες χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό στη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, βάζοντάς την στις πληγές τους. Νεότερες δοκιμές στο φυτό απέδειξαν ότι περιέχει χημικά συστατικά, χρήσιμα ως αιμοστατικά.

25 ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΟΙ ΤΕΛΕΙΟΙ ΦΥΤΟ: ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ (μανουσάκι) ΕΙΔΟΣ(δέντρο, θάμνος, πόα): πόα ΦΥΤΡΩΝΕΙ: στις λίμνες ΜΟΝΟΕΤΕΣ Ή ΠΟΛΥΕΤΕΣ; μονοετές ΒΛΑΣΤΟΣ: κοτσάνι ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: στολισμός ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: έντονη μυρωδιά, διάφορα χρώματα Ο Νάρκισσος ήταν ένα πολύ όμορφο παιδί, που η μητέρα του του είπε ότι θα μείνει όμορφος, μόνο αν δεν παινεύεται για την ομορφιά του. Μια μέρα, βρέθηκε σε μια λίμνη και είδε το πρόσωπό του. Άρχισε να το θαυμάζει και έμεινε εκεί να καθρεφτίζεται στο νερό κι άλλο κι άλλο, ώσπου ζαλίστηκε και έπεσε μέσα στη λίμνη και πνίγηκε. Εκεί φύτρωσαν μικρά ευωδιαστά λουλούδια, οι νάρκισσοι.

26 ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Στην Ορθοδοξία σε αρκετές μεγάλες γιορτές χρησιμοποιούνται φυτά. Για παράδειγμα: Στα Θεοφάνια ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμό βουτώντας ένα κλαδί βασιλικό μέσα στο άγιασμα. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός. Στη γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως μοιράζεται βασιλικός ή δεντρολίβανο. Επίσης στη γιορτή της υποδοχής του Χριστού στα Ιεροσόλυμα μοιράζονται βάγια (Κυριακή των Βαΐων). Τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής οι κοπέλες ξενυχτούν στολίζουν τον Επιτάφιο με όμορφα λουλούδια και κατά την περιφορά τον ραίνουν με πέταλα. Παναγία η Μυρτιώτισσα: Η εικόνα αυτή της Παναγίας μας είχε βρεθεί από έναν βοσκό ανάμεσα στις μυρτιές. Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια Η Αγία των βοτάνων Στις 22 Δεκεμβρίου, παραμονές των Χριστουγέννων, τιμάται η μνήμη της Αγίας των Βοτάνων, της θεραπεύτριας Αγίας Αναστασίας. Έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού και σύμφωνα με τους Συναξαριστές, η Αναστασία ήταν θεραπεύτρια και απάλυνε των πόνο των βασανιζόμενων Χριστιανών στις φυλακές, με βότανα και φάρμακα που έφτιαχνε από αυτά. Για τους Ελληνορθόδοξους είναι η Αγία-ιατρός και σε πολλά χωριά της Ελλάδας την ημέρα της μνήμης της ζυμώνουν γλυκά ψωμάκια με βότανα, σταφίδες, καρύδια και σύκα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει ευχές για καλή υγεία και τα μοιράζουν στους πιστούς.

27 ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ! ΚΟΥΙΖ 1. Ποιο φυτό περιέχει χημικά με θεραπευτικές ιδιότητες; Α. Το κυπαρίσσι Β. Η Αχιλλέα Γ. Το τριαντάφυλλο 2. Ποιος άνθρωπος, πριν γίνει φυτό ήταν απόγονος του Ηρακλή; Α. Η Αμυγδαλιά (Φυλλίς) Β. Ο Κυπάρισσος Γ. Ο Νάρκισσος 3. Ποιο φυτό δημιούργησε η θεά της βλάστησης Α. Το τριαντάφυλλο Β. Την αμυγδαλιά Γ. Την ανεμώνη 4. Ποια ερωτεύτηκε τον για του Θησέα; Α. Η Ανεμώνη Β. Η Δάφνη Γ. Η Αμυγδαλιά 5. Ποιο φυτό, όταν ήταν άνθρωπος, βγήκε για κυνήγι και σκοτώθηκε; Α. Η ανεμώνη Β. Ο κρίνος Γ. Το τριαντάφυλλο 6. Ποιο ήταν το αγαπημένο φυτό της Ήρας: Α. Ο νάρκισσος Β. Το κυπαρίσσι Γ. Ο κρίνος ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΥΔΑΚΗ, ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΓΑΠΗ ΒΛΑΧΟΥ Λύσεις: β, β,α, γ, α, γ Η ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ: 1) Α 2) Μ 3) Υ 4) Γ 5) Δ 6) Α 7) Λ 8) Ι 9) Α 1) Το φυτό που χρησιμοποιούσαν για θεραπεία στις πληγές. 2) Οι στρατιώτες του Αχιλλέα. 3) Έτσι λέμε αλλιώς το μετά. 4) Το αγαπημένο λουλούδι του Δία. 5) Μεταμορφώθηκε σε φυτό για να γλιτώσει από τον Απόλλωνα. 6) Λέγεται αλλιώς ανεμολούλουδο. 7) Ο νάρκισσος έχει χρώμα 8) Το σκότωσε ο Κυπάρισσος.(αντίστροφα) 9) Η θεά που χάρισε στο τριαντάφυλλο ομορφιά. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΡΝΑΣ, ΆΓΓΕΛΟΣ ΘΟΜΑΙ ΛΥΣΕΙΣ: αχιλλέα, Μυρμιδόνες, ύστερα, γαρύφαλλο, Δάφνη, ανεμώνη, λευκό, ελάφι, Αφροδίτη

28 ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ: Βρείτε τα παρακάτω φυτά στο κρυπτόλεξο: αμυγδαλιά, κρίνος, κυπαρίσσι, ανεμώνη, τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, νάρκισσος, αχιλλέα. Κ Σ Ν Ν Α Ρ Κ Ι Σ Σ Ο Σ Ρ Γ Ψ Α Ν Ε Μ Ω Ν Η Ω Α Ι Α Κ Ζ Α Ν Μ Σ Α Ε Τ Α Ν Ρ Υ Γ Φ Σ Σ Ω Σ Β Ι Ι Ο Υ Π Ο Π Α Χ Ι Λ Λ Ε Α Σ Φ Α Ω Δ Χ Ε Ρ Α Ν Κ Ο Ψ Α Ρ Α Ι Ο Κ Δ Ξ Δ Χ Φ Β Λ Ι Σ Κ Ι Γ Ο Υ Α Μ Ρ Ν Λ Σ Δ Λ Υ Λ Π Θ Ε Ι Δ Υ Ο Σ Θ Μ Ε Η Ε Ι Π Ο Γ Τ Ρ Ι Α Ν Τ Α Φ Υ Λ Λ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΚΑΚΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΜΑΛΗΣ-ΠΕΤΡΟΥΤΣΑΣ ΜΑΡΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΒΙΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΙΩΝΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΤΑΚΗ Λύσεις: Δημοφώντας, νάρκισσος, πόα, γαρύφαλλο, αχιλλέα, κρίνος, φακές

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Παραμυθάδες Γ1

Μικροί Παραμυθάδες Γ1 Μικροί Παραμυθάδες 24ο Δημοτικό Περιστερίου 2017-2018 Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που την έλεγαν ΑΡΙΑΔΝΗ. Ζούσε σε ένα πλουμιστό παλάτι με τον βασιλιά που τον έλεγαν Νίνο.

Διαβάστε περισσότερα

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά.

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Ήλιος, θάλασσα. Καλώς ήρθες ξεγνοιασιά. Βρεγμένες ομπρέλες κρατούν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα ΟΝΟΜΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ Πύθωνας των βράχων από KAA το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. Ζώο της θάλασσας, κινείται ΚΑΒΟΥΡΑΣ κάνοντας πλάγια βήματα, τα μάτια του κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Η πλούσια Ελληνική Μυθολογία δεν θα μπορούσε βέβαια να μην περιλαμβάνει μύθους με αναφορές στα λουλούδια και πιο συγκεκριμένα στα λουλούδια όπως Ανεμώνη, Άδώνις Ίρις,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν στενά δεμένοι με τον κόσμο των μελισσών. Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτές 300 χρόνια π.χ., ήταν ο Αριστοτέλης. Την εποχή εκείνη, ο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστίνα Δρελιώση Αλεξάνδρα Ζάχου

Χριστίνα Δρελιώση Αλεξάνδρα Ζάχου Νεφέλη Φραγκοπούλου Χριστίνα Δρελιώση Αλεξάνδρα Ζάχου Λουκία Καραμολέγκου Μαργιάννα Πετροπούλου Βασικές πληροφορίες για την σελήνη Η σελήνη στην ελληνική μυθολογία Η σελήνη στην παγκόσμια μυθολογία Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι,

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙ ΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας 1 σ ε λ ί δ α Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας Αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο ήλιος και το αγεράκι το ανοιξιάτικο. Το ξέρω πως η ζωή μου είναι σύντομη. Σύντομη για τους ανθρώπους φυσικά. Κάποιος άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ appleúè ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο.

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Το αγαπημένο μου ζώο παπαγάλος μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Του αρέσει να κάθεται σπίτι του. Τον αγαπώ πολύ. Γιώργος και Γιώργος Θ. Σκύλος

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Το ωραιότερο μου παιχνίδι είναι ένα σκυλάκι. Το απέκτησα όταν ήταν βάφτισή μου και από τότε το έχω σαν φίλο. Είναι φτιαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς. Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης

Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς. Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μικρή χελώνα. Μια μέρα είπε στη μητέρα της: - Μητέρα, εμείς οι χελώνες, είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 1 Περιεχόμενα TΟ ΕΛΑΤΟ... 2 ΔΑΦΝΗ... 4 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ... 5 ΤΟ ΕΛΑΤΟ... 6 ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ Ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος όμως, ανάμεσα στους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι και άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων Η Γειτονιά των Χρωμάτων Αναστασία Στολτίδου -Στην Γκρίζα πολιτεία που λείπει το χρώμα, που τα σπίτια, τα αυτο- κίνητα, τα μαγαζιά, ο ουρανός, ο ήλιος, οι άνθρωποι είναι γκρι, τα παι- διά δεν έχουν καμιά

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Θωμά, για σένα. Ξανά. μ.α. ΤΑΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι!

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι! Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά γύρω μας, θα δούμε με πόση σοφία, χάρη και ομορφιά είναι όλα φτιαγμένα. Το κάθε έμψυχο και άψυχο δημιούργημα της φύσης αποτελεί ένα έργο τέχνης. Όλα γύρω θυμίζουν πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2015

Kangourou Greek Competition 2015 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2015 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 14 Νοεμβρίου/November 2015 10:00 11:15 Ερώτηση 1 10: 3 βαθμοί Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 7-8 A - B Γυμνασίου 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 21 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Η ανατομία της μέλισσας Η ερευνητική ομάδα Η μαθήτρια Ξανθή Λιανού Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Ποια είναι τα μέρη του σώματος της; (ανατομία του σώματος) Στο κεφάλι διακρίνουμε : 1. Δύο μεγάλα,

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9)

1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9) 1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9) Με τον όρο κατακλυσμός του Νώε αναφερόμαστε σε μυθική πλημμύρα, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης (κεφ. 6-9) της Αγίας Γραφής, καθώς επίσης και στο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική 1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου Ολοήµερο Πληροφορική 2011-12 Μεγάλη Σαρακοστή Σαρακοστή λέµε τις 40 µέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, την περίοδο των επτά εβδοµάδων της νηστείας. Η πρώτη ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος Ο ΣΚΥΛΟΣ Το τρίχωμά του έχει χρώμα μαύρο. Έχει τέσσερα πόδια, μεγάλα μάτια, μακριά αυτιά και μαύρη μύτη. Η ουρά του είναι κοντή. Είναι θηλαστικό ζώο. Γεννάει κουταβάκια. Τα κουταβάκια είναι παιχνιδιάρικα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο

Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο ο σκύλος μου. Το σκύλο μου τον λένε Μάρκο και είναι κυνηγόσκυλος. Ο σκύλος μου έχει μαύρο, καφέ και άσπρο τρίχωμα. Έχει μεγάλα αυτιά που τα χρησιμοποιεί για ακοή. Έχει μικρή μύτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 3 Δεκεμβρίου / December 2016 10:00 11:15 Ερώτηση 1 7: 3 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα