Ανάπτυξη Εφαρμογής Βάσης Δεδομένων για τη Διαχείριση των Πτυχιακών Εργασιών από τον Επιβλέποντα Εκπαιδευτικό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάπτυξη Εφαρμογής Βάσης Δεδομένων για τη Διαχείριση των Πτυχιακών Εργασιών από τον Επιβλέποντα Εκπαιδευτικό"

Transcript

1 Ανάπτυξη Εφαρμογής Βάσης Δεδομένων για τη Διαχείριση των Πτυχιακών Εργασιών από τον Επιβλέποντα Εκπαιδευτικό Όνομα : Άγγελος Επώνυμο: Γιώργης ΑΕΜ : 1439 Επιβλέπων : Μήτσα Κ..

2 Ανάπτυξη Εφαρμογής Βάσης Δεδομένων για τη Διαχείριση των Πτυχιακών Εργασιών από τον Επιβλέποντα Εκπαιδευτικό Όνομα : Άγγελος Επώνυμο: Γιώργης ΑΕΜ : 1439 Επιβλέπων : Μήτσα Κ.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ...7 L2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Σ.Π.Ε...9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (Π.Σ.Π.Ε) ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ..., 2.2 ΠΡΟΒΑΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΛΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 3.3 ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ... ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A... ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β... ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ-ΕΝΟΙΑΟΠΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ... ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ To θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα δίνει την δυνατότητα στον διαχειριστή του να καταχωρεί, να επεξεργάζεται και να διαγράφει πληροφορίες σχετικά με την έκβαση των πτυχιακών εργασιών. Συνεπώς, μέσα στα πλαίσια των ζητημάτων που θα αναλυθούν, θα ενταχθούν τα προβλήματα, όπως και οι δυνατότητες τις εφαρμογής αυτής. Για την εκπόνηση και ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή της την καθηγήτρια μου κ. Αικατερίνη Μήτσα για τη πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε και για την ευκαιρία που μου έδωσε να ασχοληθώ με ένα τόσο τεχνολογικά ενδιαφέρον θέμα.

5 Ε1ΣΑΓ ΩΓΗ Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας συνδυασμένη με την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία οδήγησε στη δημιουργία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα Πληροφοριακά Συστήματα βρίσκουν ολοένα και αυξανόμενες εφαρμογές στο χώρο της εκπαίδευσης. Μια από αυτές αποτελεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος πτυχιακών εργασιών(η.φ.π.ε), ο οποίος επεκτείνει τον παραδοσιακό φάκελο σε επιπρόσθετες δυνατότητες και λειτουργίες. Η παρούσα εργασία ασχολείται με το πεδίο αυτό και συγκεκριμένα με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Η.Φ.Π.Ε. Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε είναι διαδικτυακή και βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως είναι η ΡΗΡ και η SQL. Περιλαμβάνει στοιχεία του φοιτητή, στοιχεία για την πτυχιακή εργασία σε ηλεκτρονική μορφή, σχόλια του επιβλέπων καθηγητή, το ακαδημαϊκό έτος που εκπονήθηκε η εκάστοτε εργασία όπως και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της. Τέλος παρέχει στον καθηγητή την δυνατότητα άντλησης πληροφοριών στατιστικής φύσεως. Με βάση τα παραπάνω η εφαρμογή που αναπτύχθηκε είναι φιλική προς το χρήστη και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ευχρηστίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. Η σπουδαιότητα της εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι τα στοιχεία αποθηκεύονται με ασφάλεια σε μια βάση δεδομένων και είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του εκπαιδευτικού. Επίσης δόθηκε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία ενός βατού περιβάλλοντος διαχείρισης το οποίο μπορεί να χειριστεί ο χρήστης χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής. Η εργασία αυτή είναι δομημένη σε έξι κεφάλαια, όπου σκοπός τους είναι να παρουσιάσουν το θεωρητικό υπόβαθρο με ένα τρόπο απλό και συνοπτικό αλλά και δύο παραρτήματα, που παρουσιάζουν την τεχνολογική πλευρά του θέματος. Έτσι, η εργασία αυτή αρχικά περιγράφει τον ρόλο των Πληροφοριακών Συστημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς και τον ρόλο και την σημασία εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου κυρίως για τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα

6 όπου ο όγκος των πληροφοριών καθώς και ο αριθμός των φοιτητών είναι τεράστιος. Επίσης γίνεται αναφορά στα πρότυπα και στις κωδικοποιήσεις που υπάρχουν για τον ηλεκτρονικό φάκελο, καθώς και ποιες τεχνολογίες διαδικτύου υπάρχουν για την υλοποίηση και εφαρμογή του. Τέλος θα αναπτύξουμε την σχεδίαση και την υλοποίηση ενός Η.Φ.Π.Ε που περιέχει όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτήν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο έντονη στο χώρο της εκπαίδευσης η ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό σημαντική βοήθεια έρχονται να προσφέρουν οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Έτσι, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσει Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης και ταξινόμησης. Σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Φοιτητών η πορεία του φοιτητή καταγράφεται και παρακολουθείται πλήρως, από την είσοδό στην σχολή μέχρι και μετά την έξοδο του από αυτό.

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩ ΡΗ ΣΗ Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ) (inform ation system) είναι ένα σύνολο από αλληλεπιδρούσες συνιστώσες που δουλεύουν μαζί για την συλλογή, επεξεργασία.αποθήκευση και διανομή της πληροφορίας με τελικό στόχο την δημιουργία πληροφοριών που είναι αναγκαίες ή χρήσιμες στον Οργανισμό /Επιχείρηση για να επιτελέσει τον σκοπό του/της. Απλουστεύοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι Πληροφοριακό Σύστημα είναι το σύστημα εκείνο που παίρνει σαν είσοδο δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται και τα αποδίδει στην έξοδο ως πληροφορίες. Οι κύριες δραστηριότητες ενός Πληροφοριακού Συστήματος είναι οι έξης: 1. Συλλογή δεδομένων Τα δεδομένα συλλέγονται από διάφορες πηγές, από εσωτερικές πηγές, από εξωτερικές πηγές και από το περιβάλλον 2. Αποθήκευση δεδομένων Με την αποθήκευση τα δεδομένα φυλάσσονται με έναν οργανωμένο τρόπο για μελλοντική χρήση. 3. Επεξεργασία δεδομένων Η επεξεργασία των δεδομένων περιλαμβάνει υπολογισμούς, συγκρίσεις, ταξινομήσεις και κατηγοριοποιήσεις. 4. Διάδοση πληροφοριών Ο στόχος ενός Π.Σ είναι η διάδοση πληροφοριών. Η πληροφορία μπορεί να διαδοθεί σε διάφορες μορφές (μηνύματα, φόρμες, αναφορές, λίστες, γραφήματα, κλπ).

8 1 Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Τα πληροφοριακά συστήματα ασκούν επίδραση στην οργάνωση και τη λειτουργία των οργανισμών. Πρώτον, από οικονομικής πλευράς λόγω της σταδιακής αντικατάστασης χειρόγραφων εργασιών με αυτοματοποιημένες αλλά και τη φθηνότερη απόκτηση και διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών. Δεύτερον, από πλευράς αλλαγής του τρόπου λήψης αποφάσεων μέσα στον οργανισμό με τη βοήθεια πληροφοριακού συστήματος. Οι σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος υπό την πίεση των τεχνολογικών εξελίξεων στους διάφορους τομείς και ιδίως η εμφάνιση του διαδικτύου, του παγκόσμιου ιστού, ήδη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανισμοί και επιχειρήσεις δρουν μέσα στην αγορά και τη διοίκηση και τις οδηγούν σε ορισμένες αναθεωρήσεις και προσαρμογές.

9 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου πληροφοριακού συστήματος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη συμπλοκότητα του είναι ένα έργο δύσκολο. Τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής : Οι χρήστες κάνουν παράπονα ότι αναπτύσσονται συστήματα που δε βοηθούν γιατί είναι πολύπλοκα και παράγουν πληροφορίες άχρηστες. Είναι δύσκολος ο καθορισμός των πραγματικών απαιτήσεων του χρήστη. Παρουσιάζει δυσκολίες ο προσδιορισμός ενός συστήματος που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χρηστών. Η ανάπτυξη του λογισμικού θέλει μεγάλη προσοχή γιατί δύσκολα γίνονται αλλαγές στο software κι αν γίνονται, κοστίζουν.

10 1.3 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ TOY Π.Σ.Π.Ε Ολες οι εφαρμογές των υποσυστημάτων θα έχουν κοινή μεθοδολογία ανάπτυξης και τεκμηρίωσης. Τα δεδομένα θα εισάγονται μία φορά και θα διατίθενται οποτεδήποτε ζητούνται από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες, μέσω των επιμέρους εφαρμογών. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα από όλους τους σταθμούς εργασίας της σχολής Δεν υπάρχουν μεμονωμένες εφαρμογές για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών χωρίς διασύνδεση μεταξύ τους. Το περιβάλλον προσπέλασης του χρήστη είναι παρόμοιο σε όλες τις εφαρμογές. Δεν υπάρχουν διπλά αντίγραφα εφαρμογών που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΛΗΡΟ Φ Ο ΡΙΑ Κ Ο ΣΥΣΤΗΜ Α ΗΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑ ΣΙίίΝ. 2.1 ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία στις μέρες μας, την εισαγωγή πληροφοριακού συστήματος στα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απορρέουν από τη γενικότερη ανάγκη βελτίωσης τόσο του τρόπου λειτουργίας του, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης. Οι βασικοί επιμέρους στόχοι που θα πρέπει να ικανοποιηθούν για το σκοπό αυτό είναι : Η γενικότερη αναβάθαιστι των υπηρεσιών της παιδείαε. Ο στόγοε αυτός απορεί να επιτευγθεί αε: Την εισαγωγή και τη διαχείριση ηλεκτρονικού φακέλου εργασιών, που θα συγκεντρώνει και θα παρουσιάζει κατάλληλα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα στοιχεία διεξαγωγής και παράδοσης μιας εργασίας Το συσχετισμό των παραπάνω στοιχείων σύμφωνα με τους κανόνες του ιδρύματος, ώστε να εξυπηρετούνται οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι φοιτητές(αν χρειαστεί) Την παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε παλαιότερα στοιχεία. Τη μείωση της γραφειοκρατίας. Τη βελτίωση της πληροφόρησης των καθηγητών και της ταχύτητας εξυπηρέτησης των φοιτητών. Την ελαχιστοποίηση των λαθών. Ο περιοοισαός των γειρόνοαιρων διαδικασιών και η βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Ο στόγος αυτός απορεί να επιτευγθεί αε: Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Την διασύνδεση και την ολοκλήρωση των επί μέρους συστημάτων σε ένα πλήρες σύστημα. Την αναβάθμιση του εσωτερικού φοιτητικού περιβάλλοντος. Τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής. Η παρογή ικανών και αξιόπιστων πληροφοριών στη διοίκηση της στολής. Η πλποοωόοηση αυτή απορεί να περιλαιιβάνει τόσο [10]

12 διαγειριστικά, όσο και επισττιαονικά στοιγεία. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: Οι εργασίες που πραγματοποιούνται ανά ακαδημαϊκό έτος Η παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών ανά κατηγορία. η άμεση παρακολούθηση του έργου των φοιτητών τόσο καθολικά όσο και συγκεκριμένα του επιβλέποντα. Τα ποσοστά επιτυχής διεκπεραίωσης εργασιών. 2.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Κατά την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, δημιουργηθήκαν ορισμένα ζητήματα που δυσκόλεψαν την ολοκλήρωση της εφαρμογής. Αναφερόμενοι σε μία εφαρμογή που απαιτεί πληθώρα προγραμμάτων είναι φυσιολογικό ως πρώτη φάση να αντιμετωπιστούν δυσκολίες στην ανάπτυξη της. Τα περισσότερα από τα προβλήματα με την κατάλληλη επεξεργασία και αναζήτηση επιλύθηκαν στον βαθμό που οι γνώσεις ενός σπουδαστή του επιτρέπουν να επιλύσει. Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν είναι τα εξής: Αδυναμία στην συσχέτιση των πινάκων για την βάση δεδομένων. Γεγονός που προκλήθηκε από την ένωση πολλών στοιχείων από διαφορετικούς πίνακες. Το μειονέκτημα αυτό επιλύθηκε με την προσθήκη ξένων κλειδιών και με την ρύθμιση cascade on update και restrict on update and delete. Επόμενη δυσκολία που αντιμετωπίστηκε, αφορά στην ανάκτηση των δεδομένων στον πίνακα Pr tools όπου ο χρήστης μπορούσε μόνο να δει τις καταχωρήσεις του με βάση τον αριθμό μητρώου χωρίς να μπορεί να δει το όνομα των εργαλείων ή το θέμα της πτυχιακής εργασίας. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με την προσθήκη μιας select για το όνομα. Επιπροσθέτως, ένα άλλο ζήτημα που εντοπίστηκε είναι η εισαγωγή ελληνικών χαρακτήρων. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε εν μέρει αλλάζοντας [ 11]

13 το πρότυπο χαρακτήρων σε UTF8 αλλά με μια μικρή αδυναμία να λειτουργήσει σε ορισμένα λειτουργικά συστήματα. Αυτά είναι ορισμένα προβλήματα που επιλύθηκαν με επιτυχία. Προβλήματα σοβαρά που να αποτρέψουν την διεκπεραίωση της εφαρμογής δεν παρουσιαστήκαν. [12]

14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οι βάσεις δεδομένων σε υπολογιστή δημιουργούνται και συντηρούνται είτε από μια ομάδα προγραμμάτων εφαρμογών που έχουν γραφεί ειδικά για το σκοπό αυτόν, είτε από ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Το Σύστημα διαχείρισης Βάσεων δεδομένων (B)(database management system -DBMS ) είναι μια συλλογή από προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν τη βάση. Επομένως, είναι ένα γενικής χρήσης σύστημα λογισμικού που διευκολύνει τις διαδικασίες ορισμού, κατασκευής και χειρισμού βάσεων δεδομένων για διάφορες εφαρμογές. Το λογισμικό αυτό λειτουργεί ένα επίπεδο ψηλότερα από το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ και αποκρύπτει τις λεπτομέρειες του δεύτερου από τον χρήστη του DBMS. 3.1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος σε περιβάλλον βάσεων δεδομένων παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην σχόλη, σε ότι αφορά τη διαχείριση των λειτουργικών τήρηση κοινών προτύπων για τα δεδομένα και την ικανοποίηση των σφαιρικών πληροφοριακών απαιτήσεων του οργανισμού. Τα πλεονεκτήματα προκύπτουν από τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θεώρησης των δεδομένων των πτυχιακών εργασιών και από τη δυνατότητα άσκησης κεντρικού ελέγχου σ' αυτές. Τα μειονεκτήματα προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες των βάσεων δεδομένων, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα αρχείων και αφορούν λειτουργικά και οικονομικά θέματα. Στη συνέχεια περιγράφονται τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των βάσεων δεδομένων.

15 3.2 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ; α) Μείωση των περιττών δεδομένων. Περιττά δεδομένα (redundant data) ονομάζονται εκείνα που όταν διαγραφούν από τη βάση δεδομένων δεν μειώνεται το πληροφοριακό της περιεχόμενο. Γενικά, τα περιττά δεδομένα μπορεί να είναι είτε επαναλήψεις δεδομένων που αποθηκεύονται σε διαφορετικά αρχεία, είτε αποθηκευμένα δεδομένα που μπορεί να εξαχθούν από άλλα. β) Ανεξαρτησία των δεδομένων. Ανεξαρτησία των δεδομένων (data independence) σημαίνει ότι τα προγράμματα εφαρμογών δεν εξαρτώνται από τον τρόπο οργάνωσης και προσπέλασης των αρχείων δεδομένων που χρησιμοποιούν. Έτσι, οι εφαρμογές δεν επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στη λογική ή στη φυσική δόμηση των δεδομένων της βάσης δεδομένων, αλλά και σε περίπτωση πρόσθεσης νέων πεδίων στις εγγραφές της βάσης οι τροποποιήσεις περιορίζονται μόνο στα προγράμματα που χρησιμοποιούν αυτά τα νέα πεδία γ) Κοινοχρησία των δεδομένων. Τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλές εφαρμογές, γεγονός που συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος κατοχύρωσης εργασιών δ)ασφάλεια των δεδομένων. Ο κεντρικός έλεγχος στη βάση δεδομένων μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση ευαίσθητων δεδομένων από ορισμένες εφαρμογές και από χρήστες μόνο που διαθέτουν σχετική δικαιοδοσία, ε) Ακεραιότητα των δεδομένων. Η διατήρηση της ακεραιότητας σημαίνει ότι τα δεδομένα που καταχωρούνται στη βάση είναι ακριβή. Μηχανισμοί του D.B.M.S εξασφαλίζουν παραβίαση ακεραιότητας από λάθη πληκτρολόγησης, λάθη προγραμμάτων εφαρμογών και από μη ολοκληρωμένες επεξεργασίες δεδομένων ως αποτέλεσμα βλαβών των υπολογιστικών συστημάτων. [14]

16 3.3 ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, α) Απαιτήσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Για την αποτελεσματική ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος βασισμένου σε περιβάλλον βάσης δεδομένων απαιτείται προσωπικό που να είναι κατάλληλα καταρτισμένο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του D.B.M.S, αλλά και στο σχεδίασμά βάσεων δεδομένων. β) Κόστος του D.B.M.S. Το κόστος προμήθειας ενός D.B.M.S (συμπεριλαμβανόμενων και των δαπανών υποστήριξης, εκπαίδευσης και συντήρησης) εξαρτάται από τον αριθμό των αδειών χρήσης (license) και το υπολογιστικό σύστημα για το οποίο και προορίζεται, γ) Προβλήματα στην Ακεραιότητα και Ασφάλεια δεδομένων. Σε περίπτωση αδυναμιών του D.B.M.S στην υποστήριξη διαδικασιών ασφάλειας και ακεραιότητας δεδομένων, το Νοσοκομείο είναι δυνατό να αντιμετωπίσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.. Επίσης, το στάδιο σχεδιασμού της βάσης δεδομένων είναι το πλέον σημαντικό βήμα για την διασφάλιση της ακεραιότητας και ασφάλειας των δεδομένων. [15]

17 3.3 Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ.

18 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4; ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ^ HTTP Υπάρχουν δύο πλευρές στο πρωτόκολλο HTTP. Η πρώτη είναι το σύνολο των μηνυμάτων που αποστέλλονται από τον πελάτη που τρέχει τον browser και η δεύτερη είναι το σύνολο των απαντήσεων του διακομιστή. Θα εξεταστεί αρχικά το πρώτο σύνολο μηνυμάτων. Το πιο κοινό παράδειγμα μηνύματος από την πλευρά του πελάτη είναι το μήνυμα / αίτημα GET. Αυτό που κάνει είναι απλά να ζητήσει από τον διακομιστή κάποιο αρχείο ή άλλο πόρο. Παρακάτω δίνεται ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: GET /index.htm l ΗΤΤΡ/1.1 User-Agent: Lynx/2.4 Connection: Keep-Alive Host: w w w.testl.com Accept: text/html H πρώτη γραμμή διευκρινίζει ότι ο brow ser θέλει να ανακτήσει το αρχείο index.html και ότι αυτήν την στιγμή χρησιμοποιεί την έκδοση 1.1 του πρωτοκόλλου HTTP. Η επόμενη γραμμή δηλώνει ότι ο χρήστης τρέχει την έκδοση 2.4 του Lynx browser. Η επόμενη σειρά δηλώνει ότι ο browser επιθυμεί την διατήρηση της σύνδεσης με τον Web browser, για παράδειγμα για να κατεβάσει εικόνες που περιέχονται σε μία σελίδα που ζητείται. Η επόμενη σειρά προσδιορίζει τον υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο το αρχείο. Τέλος, η τελευταία γραμμή ενημερώνει τον διακομιστή Web ότι για την αίτηση αυτή αποδέχεται μόνο αρχεία κειμένου που περιέχουν κώδικα HTML. Όταν το αίτημα περιλαμβάνει την επεξεργασία μίας φόρμας τα δεδομένα που μεταφέρονται από την φόρμα θα ακολουθήσουν την τελευταία από τις σειρές της κεφαλίδας. Η πρώτη σειρά είναι γνωστή ως σειρά αιτήματος και οι ακόλουθες ως σειρές κεφαλίδας. Κάθε σειρά κεφαλίδας αποτελείται από μια λέξη κλειδί ακολουθούμενη από άνω και κάτω τελεία και ένα όρισμα, που αντιστοιχεί στην τιμή της λέξης κλειδί. Όταν ο διακομιστής παραλαμβάνει το μήνυμα, ανταποκρίνεται [17]

19 σ' αυτό που ζήτησε ο browser. Έτσι, για παράδειγμα, αν το αίτημα αφορούσε ένα αρχείο HTML το οποίο υπάρχει στα αρχεία ενός διακομιστή Web τότε η απάντηση θα ήταν η ακόλουθη; ΗΤΤΡ/ ΟΚ Date; Thu, 22 July ;40;55 GMT Server; Apache (Unix) PHP/3.0.6 Last-Modified; Mon, 19 July ;03;22 GMT Content-Type; text/html Content-Length; H απάντηση αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η πρώτη σειρά που δηλώνει ότι ο διακομιστής χρησιμοποιεί την έκδοση 1.1 του πρωτοκόλλου HTTP και ότι το αίτημα του brow ser δεν προκάλεσε κάποιο λάθος (το 200 αντιπροσωπεύει έναν κώδικα κατάστασης που δηλώνει ακριβώς αυτό). Αυτό ονομάζεται γραμμή κατάστασης. Η επόμενη ομάδα σειρών είναι γνωστή ως πληροφορίες κεφαλίδας. Έχει την ίδια μορφή με τις πληροφορίες κεφαλίδας που εντοπίζονται στο αίτημα ενός πελάτη. Η πρώτη γραμμή προσδιορίζει τον χρόνο επεξεργασίας του αιτήματος, η επόμενη σειρά τον διακομιστή (Apache) που ανταποκρίνεται στο αίτημα, η αμέσως επόμενη διευκρινίζει το πότε ενημερώθηκε για τελευταία φορά ο πόρος, η προτελευταία διευκρινίζει ότι το αρχείο είναι ένα αρχείο κειμένου που περιέχει κώδικα HTML (αυτό είναι γνωστό ως τύπος ΜΙΜΕ) και η τελευταία σειρά αποδίδει το μέγεθος του αρχείου σε χαρακτήρες. > HTML Η HTML είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language, δηλαδή Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου και βασίζεται στη γλώσσα SGML, Standard Generalized Markup Language, που είναι ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα επεξεργασίας εγγράφων. Τα αρχεία της HTML είναι απλά αρχεία κειμένου, τα οποία χρησιμοποιούν ετικέτες για την περιγραφή της δομής και της παρουσίασης μιας ιστοσελίδας, η οποία μπορεί να περιέχει κείμενο, εικόνα, φόρμες, συνδέσεις κ.α. Για να δημιουργήσουμε ένα αρχείο HTML αρκεί ένας απλός συντάκτης κειμένου.

20 Η HTML ορίζει ένα σύνολο κοινών στυλ για τις Web σελίδες, όπως τίτλοι (titles), επικεφαλίδες (headings), παράγραφοι (paragraphs), λίστες (lists) και πίνακες (tables). Ορίζει επίσης στυλ χαρακτήρων, όπως η έντονη γραφή (boldface) και οι ενότητες κώδικα. Κάθε στοιχείο έχει ένα όνομα και περιέχεται μέσα στα σύμβολα <>, που αποκαλούνται tags (ετικέτες). Οταν γράφουμε μια Web σελίδα με την HTML, στην ουσία δίνουμε τίτλους στα διάφορα στοιχεία της σελίδας μ αυτά τα tags. Οι φυλλομετρητές, μαζί με τη δυνατότητά τους να ανακτούν σελίδες από το Web,λειτουργούν επίσης και σαν μορφοποιητές για την HTML. Όταν διαβάζουμε μια σελίδα γραμμένη με την HTML σ έναν φυλλομετρητή, ο φυλλομετρητής διαβάζει (διερμηνεύει) τα tags της HTML και μορφοποιεί το κείμενο και τις εικόνες στην οθόνη. Διαφορετικοί φυλλομετρητές, οι οποίοι τρέχουν σε διαφορετικούς υπολογιστές, μπορεί να αντιστοιχίζουν διαφορετικά στυλ σε κάθε στοιχείο μιας σελίδας. Αυτό σημαίνει ότι οι σελίδες που δημιουργούμε με την HTML μπορεί να δείχνουν εντελώς διαφορετικές από σύστημα σε σύστημα και από φυλλομετρητή σε φυλλομετρητή Δηλαδή, οι πραγματικές πληροφορίες και οι σύνδεσμοι που περιέχουν οι σελίδες μας θα είναι πάντα εκεί, αλλά η εμφάνιση των σελίδων στην οθόνη θα είναι διαφορετική. > ΟΙ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΕΙ WEB Ο διακομιστής Web είναι ένας εξειδικευμένος διακομιστής αρχείων που διανέμει αρχεία τα οποία περιέχουν ιστοσελίδες, εικόνες γραφικών, sound clips, video elips και άλλα πολυμέσα. Όταν ένας χρήστης εκτελεί μια ενέργεια, όπως τα να πατήσει ένα σύνδεσμο ή να καταθέσει μία φόρμα, αποστέλλεται στον διακομιστή ένα μήνυμα, το οποίο μεταφέρει την ενέργεια που έλαβε χώρα, μαζί με τα σχετικά δεδομένα, για παράδειγμα το όνομα μέσα σ' ένα πεδίο κειμένου το οποίο πληκτρολογήθηκε από τον χρήστη. Το μήνυμα που στάλθηκε από τον browser λαμβάνεται από τον διακομιστή Web, ο οποίος στην συνέχεια αποφασίζει τι πρέπει να γίνει: εάν, για παράδειγμα, μία ιστοσελίδα πρέπει να σταλεί στον χρήστη ή εάν πρέπει να εκτελεστεί κάποιο πρόγραμμα. Στην τελευταία περίπτωση, αυτό ίσως συνεπάγεται την [19]

21 επεξεργασία μιας αποθηκευμένης ιστοσελίδας πριν την αποστολή της προς τον browser. Το αίτημα εκτελείται και ο διακομιστής ετοιμάζεται για το επόμενο αίτημα το οποίο μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο υπολογιστή / brow ser που έθεσε το προηγούμενο αίτημα αλλά μπορεί και όχι. Τα αιτήματα και οι απαντήσεις που αναφέραμε, εκφράζονται μ' ένα πρωτόκολλο γνωστό ως Hypertext Transfer Protocol, γνωστό ως HTTP. > APACHE ΚΑΙ TO ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (OPEN SOURCEI Ο Apache είναι ο πιο διάσημος διακομιστής που χρησιμοποιείται στο web. Είναι διαθέσιμος για μια ποικιλία διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, με το UNIX να είναι το πιο διάσημο. Ο Apache είναι σημαντικός για δύο λόγους: πρώτον, διατίθεται δωρεάν και δεύτερον, ο πηγαίος κώδικας του είναι ελεύθερα διαθέσιμος. Ο Apache αποτελεί σημαντικό μέρος ενός κινήματος γνωστού ως Κίνημα Ανοικτού Κώδικα. Η φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι ότι το λογισμικό έχει γίνει τόσο "μπαρόκ" και περίπλοκο που καμία εταιρεία δεν μπορεί να έχει πλήρη γνώση όλων των προβλημάτων και των λαθών που μπορεί να εμφανιστούν. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι μέσω της διάθεσης σε μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών του πηγαίου κώδικα και της άδειας σε αυτούς να αναζητήσουν και να διορθώσουν προβλήματα σ' αυτόν. Μ' αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μία γρήγορη διάδοση διορθώσεων και βελτιώσεων των προγραμμάτων. Ο διακομιστής Web, μαζί με τα επιχειρηματικά αντικείμενα μιας εφαρμογής, λειτουργεί ως το μεσαίο επίπεδο ενός συστήματος τριών επιπέδων, με τον browser να έχει την θέση του επιπέδου παρουσίασης και τον διακομιστή βάσης δεδομένων να λειτουργεί ως το επίπεδο της βάσης δεδομένων. > CSS Τα διαδοχικά Φύλλα Στυλ (CSS, Cascading Style Sheets) αποτελούν ένα πολύ καλόεργαλείο για να μπορούμε να αλλάζουμε την εμφάνιση και τη διάταξη (layout) των ιστοσελίδων μας. Μπορούν να μας [20]

22 γλυτώσουν από πολύ χρόνο και κόπο και μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε τις ιστοσελίδες μας με μια εντελώς καινούργια φιλοσοφία. Η κατανόηση των CSS απαιτεί να υπάρχει κάποια βασική εμπειρία με την HTML. Για να δουλέψουμε με τα CSS δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων, όπως είναι τα γνωστά FrontPage, DreamWeaver ή και το Word, καθώς θα σταθούν εμπόδιο στην κατανόηση των CSS. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας απλός επεξεργαστής κειμένου, όπως είναι το Σημειωματάριο (Notepad) των Windows. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον φυλλομετρητή (browser) επιθυμούμε για να βλέπουμε πώς θα εμφανίζονται οι ιστοσελίδες που θα δημιουργούμε. Συνεπώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας φυλλομετρητής (browser) και ένας απλός επεξεργαστής κειμένου (text editor). Πλεονεκτήαατα CSS Πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Το CSS κατέστησε εφικτές μορφοποιήσεις οι οποίες ήταν αδύνατες ή πολύ δύσκολες με την κλασσική HTML. Ευκολότερη συντήρηση των ιστοσελίδων. Η εμφάνιση ενός ολόκληρου site μπορεί να ελέγχεται από ένα μόνο εξωτερικό αρχείο CSS. Έτσι, κάθε αλλαγή στο στυλ της ιστοσελίδας μπορεί να γίνεται με μια μοναδική αλλαγή σε αυτό το αρχείο, αντί για την επεξεργασία πολλών σημείων σε κάθε σελίδα που υπάρχει στο site. Μικρότερο μέγεθος αρχείου, δεδομένου ότι ο κάθε κανόνας μορφοποίησης γράφεται μόνο μια φορά και όχι σε κάθε σημείο που εφαρμόζεται. Καλύτερο SEO (Search engine optimization). Οι μηχανές αναζήτησης δεν «μπερδεύονται» ανάμεσα σε περιεχόμενο και τη μορφοποίηση του, αλλά έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο σκέτο, οπότε είναι πολύ ευκολότερο να το καταγράψουν και να το αρχειοθετήσουν (indexing). Γρηγορότερες σελίδες. Όταν χρησιμοποιούμε εξωτερικό αρχείο CS, ο browser την πρώτη φορά που θα φορτώσει κάποια σελίδα του site μας το αποθηκεύει στην cache, οπότε δεν χρειάζεται να το κατεβάσει ξανά κάθε φορά που κατεβάζει ο χρήστης του κάποια άλλη σελίδα του site μας. [21]

23 ' ΡΗΡ Η ΡΗΡ είναι μια γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία σελίδων web με δυναμικό περιεχόμενο. Μια σελίδα ΡΗΡ περνά από επεξεργασία από ένα συμβατό διακομιστή του Παγκόσμιου Ιστού (π.χ. Apache), ώστε να παραχθεί σε πραγματικό χρόνο το τελικό περιεχόμενο, που θα σταλεί στα πρόγραμμα περιήγησης των επισκεπτών σε μορφή κώδικα HTML. Η ΡΗΡ είναι μια γλώσσα script από την πλευρά του διακομιστή, σχεδιασμένη ειδικά για το Web. Μέσα σε μια HTML σελίδα μπορείτε να ενσωματώσετε ΡΗΡ κώδικα,που θα εκτελείται κάθε φορά που θα επισκέπτεστε τη σελίδα. Ο ΡΗΡ κώδικας μεταφράζετε στο Web διακομιστή και δημιουργεί HTML ή άλλη έξοδο που θα δει ο επισκέπτης. Η ΡΗΡ δημιουργήθηκε το 1994 και ήταν αρχικά η δουλειά ενός ατόμου, του Rasmus Lerdorf. Υιοθετήθηκε και από άλλα ταλαντούχα άτομα και έχει περάσει από τρεις βασικές εκδόσεις. Τον Ιανουάριο του 2001 ήταν σε χρήση σχεδόν σε πέντε εκατομμύρια τομείς παγκόσμια και αυτός ο αριθμός μεγαλώνει γρήγορα. Η ΡΗΡ είναι ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα. Θα έχετε πρόσβαση στον κώδικα προέλευσης. Μ πορείτε να τον χρησιμοποιήσετε, να τον αλλάξετε και να τον αναδιανείμετε, χωρίς χρέωση. Η ΡΗΡ αρχικά σήμαινε Personal Home Page ( προσωπική αρχική σελίδα ), αλλά άλλαξε σύμφωνα με την σύμβαση GNU και τώρα σημαίνει ΡΗΡ Hypertext Preprocessor ( προεπεξεργαστής κειμένου ΡΗΡ). Η τρέχουσα βασική έκδοση της ΡΗΡ είναι η 4. Αυτή η έκδοση έχει μερικές μεγάλες βελτιώσεις στη γλώσσα. Πλεονεκτήαατα rnc ΡΗΡ Κάποιοι από τους βασικούς ανταγωνιστές της ΡΗΡ είναι ο Perl, Microsoft Active Server Pages (ASP), Java Server Pages ( JSP ) και Allaire Cold Fusion. Σε σύγκριση με αυτά τα προϊόντα, η ΡΗΡ έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως : Υψηλή απόδοση Διασυνδέσεις με πολλά διαφορετικά συστήματα βάσεων δεδομένων

24 Ενσωματωμένες βιβλιοθήκες για πολλές συνηθισμένες διαδικασίες Χαμηλό κόστος Ευκολία μάθησης και χρήσης Μ εταφερσιμότητα Διαθεσιμότητα του κώδικα προέλευσης. Τι απορεί να κάνει η ΡΗΡ: Οτιδήποτε. Η ΡΗΡ επικεντρώνεται κυρίως στο server-side scripting, έτσι μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε ένα άλλο CGI πρόγραμμα μπορεί να κάνει, όπως να μαζέψει δεδομένα, να παράγει δυναμικό περιεχόμενο σελίδων, ή να στείλει και να πάρει cookies. Αλλά η ΡΗΡ μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα. Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς που χρησιμοποιείται ένα ΡΗΡ script. S e r v e r - s id e s c r i p tin g. Αυτό είναι το πιο παραδοσιακό και το κύριο πεδίο για την ΡΗΡ. Χρειάζεστε τρία πράγματα για να δουλέψει αυτό. Τον ΡΗΡ μεταγλωττιστή ( p a r s e r ) (CGI ή s e r v e r m o d u le ), ένα W e b s e rv e r (εξηπηρετητή σελίδων) και ένα w e b b r o w s e r ("φυλλομετρητή"). Πρέπει να τρέξετε τον W e b s e rv e r, με μια συνδεδεμένη εγκατάσταση της ΡΗΡ. Μπορείτε να προσπελάσετε τα αποτελέσματα του ΡΗΡ προγράμματος με ένα w e b b r o w s e r, βλέποντας την σελίδα ΡΗΡ μέσα από τον s e rv e r. Command line scripting. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ΡΗΡ script για να το τρέχετε χωρίς server ή browser. Χρειάζεστε μόνο τον ΡΗΡ μεταγλωττιστή για να την χρησιμοποιήσετε με αυτό τον τρόπο. Αυτός ο τύπος είναι ιδανικός για script που εκτελούνται συχνά με τη χρήση της cron (σε *nix ή Linux) ή με τον Task Scheduler (στα Windows). Αυτά τα script μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για απλές εργασίες επεξεργασίες κειμένου. Εγγραφή client-side GUI εφαρμογών (Γραφικά περιβάλλοντα χρηστών). Η ΡΗΡ ίσως να μην είναι η πιο καλή γλώσσα για να γράψει κανείς παραθυριακές εφαρμογές, αλλά αν ξέρετε ΡΗΡ πολύ καλά και θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια προχωρημένα χαρακτηριστικά της ΡΗΡ στις client-side εφαρμογές σας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το PHPGTK για αυτού του είδους τα προγράμματα. [23]

25 Έχετε επίσης τη δυνατότητα να γράφετε cross-platform εφαρμογές με αυτό τον τρόπο. Το PHP-GTK είναι μια επέκταση της ΡΗΡ και δεν συμπεριλαμβάνεται στην κύρια διανομή. Η ΡΗΡ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Linux, πολλών εκδοχών του Unix (HP-UX, Solaris και OpenBSD), M icrosoft Windows, Mac OS X, RISC OS και πιθανώς σε άλλα. Η ΡΗΡ υποστηρίζει επίσης τους Apache, M icrosoft Internet Information Server, Personal Web Server, Netscape και iplanet servers, Oreilly Website Pro server, Caudium, Xitami, OmniHTTPd, και πολλούς άλλους Webserver. Για την πλειοψηφία των server η ΡΗΡ έχει ένα module, για τους υπόλοιπους η ΡΗΡ μπορεί να λειτουργήσει ως ένας CG1 επεξεργαστής. Έ τσι με την ΡΗΡ έχετε την ελευθερία επιλογής ενός λειτουργικού συστήματος και ενός web server. Επιπλέον, έχετε επίσης την ελευθερία να χρησιμοποιήσετε συναρτησιακό (procedural) ή αντικειμενοστρεφή (object oriented) προγραμματισμό ή μια ανάμειξη τους. Αν και η παρούσα έκδοση δεν υποστηρίζει όλα τα πρότυπα χαρακτηριστικά, μεγάλες βιβλιοθήκες κώδικα και μεγάλες εφαρμογές (συμπεριλαμβανομένης και της βιβλιοθήκης PEAR) είναι γραμμένες μόνο με αντικειμενοστρεφή κώδικα. Με την ΡΗΡ δεν είστε περιορισμένοι να εξάγετε HTML. Οι δυνατότητες της ΡΗΡ συμπεριλαμβάνουν την εξαγωγή εικόνων, αρχείων PDF, ακόμη και ταινίες Flash (χρησιμοποιώντας τα libsw f και Ming) παράγονται αμέσως. Μπορείτε επίσης να εξάγετε εύκολα οποιοδήποτε κείμενο όπως XHTML και οποιοδήποτε άλλο XML αρχείο. Η ΡΗΡ μπορεί να δημιουργεί αυτόματα αυτά τα αρχεία και να τα αποθηκεύει στο σύστημα αρχείων, αντί να τα εκτυπώνει, αποτελώντας έτσι μια server-side cache για το δυναμικό σας περιεχόμενο. Ένα από τα πιο δυνατά και σημαντικά χαρακτηριστικά της ΡΗΡ είναι η υποστήριξη που έχει για ένα μεγάλο σύνολο βάσεων δεδομένων.

26 ^ MvSOL Η MySQL είναι ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Υποστηρίζει ένα υποσύνολο του Ansi SQL και περιλαμβάνει πολλές επεκτάσεις. Έχει ένα C API που είναι παρόμοιο με της msql. Μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα: όλη η κυκλοφορία κωδικού πρόσβασης κρυπτογραφείται. όλες οι στήλες περιλαμβάνουν προκαθορισμένες τιμές. έλεγχος και τροποποίηση πινάκων. ψευδώνυμα πινάκων και στηλών σύμφωνα με τα πρότυπα SQL92. όλες οι συνενώσεις (joins) γίνονται σε ένα πέρασμα. εγγραφές σταθερού και μεταβλητού μήκους. Πλεονεκτήυατα MvSOL Απόδοση : Η MySQL είναι χωρίς αμφιβολία γρήγορη. Πολλές από τις δοκιμές δείχνουν ότι η MySQL είναι αρκετά πιο γρήγορη από τον ανταγωνισμό. Χαμηλό κόστος : Η MySQL είναι διαθέσιμη δωρεάν, με άδεια ανοικτού κώδικα (Open Source) ή με χαμηλό κόστος, αν υπάρχει εμπορική άδεια, αν απαιτείται από την εφαρμογή σας. Ευκολία Χρήσης :Οι περισσότερες μοντέρνες βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούν SQL. Μ εταφερσιμότητα : Η MySQL μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά συστήματα Unix όπως επίσης και στα Microsoft Windows Κώδικας Προέλευσης : Όπως και με την ΡΗΡ, μπορείτε να πάρετε και να τροποποιήσετε τον κώδικα προέλευσης της MySQL. Νέα έκδοση :Η νέα έκδοση MySQL 5 έχει έρθει με νέες εντυπωσιακές λειτουργίες. Είναι πλέον ικανή να υποστηρίξει πολύ μεγάλα projects με υψηλή αξιοπιστία. Τοόποζ λειτονούία MvSOL Βάσης όεόοαένων Ο τρόπος λειτουργίας της MySQL είναι ίδιος με αυτόν που ακολουθούν όλες οι Web βάσεις δεδομένων. Τα βήματα λειτουργίας των αρχιτεκτονικών των Web Βάσεων δεδομένων μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω: [25]

27 ο web browser ενός χρήστη κάνει μια HTTP αίτηση για μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια αναζήτηση για όλους τους χρήστες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε ιστοσελίδα. Έστω ότι η σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης ονομάζεται results.php Ο web διακομιστής λαμβάνει την αίτηση για τη σελίδα results.php, ανακαλεί το αρχείο και το περνά στην μηχανή ΡΗΡ για επεξεργασία. Η μηχανή ΡΗΡ αρχίζει την ανάλυση του script. Μέσα στο script, υπάρχει μια εντολή που συνδέει την βάση δεδομένων και εκτελεί ένα ερώτημα (την αναζήτηση των χρηστών). Η ΡΗΡ ανοίγει μια σύνδεση με τον MySQL διακομιστή και στέλνει το κατάλληλο ερώτημα. Ο MySQL διακομιστής λαμβάνει το ερώτημα της βάσης δεδομένων και το επεξεργάζεται και στέλνει τα αποτελέσματα(μια λίστα χρηστών), ξανά στη μηχανή ΡΗΡ. Η μηχανή ΡΗΡ σταματά την εκτέλεση του script, που συνήθως περιλαμβάνει την μορφοποίηση των αποτελεσμάτων του ερωτήματος σε HTML. Επιστρέφει μετά την τελική HTML σελίδα στο web διακομιστή. Ο web διακομιστής περνά την HTML σελίδα ξανά στο brow ser, όπου ο χρήστης μπορεί να δει τη λίστα των σπουδαστών που ζήτησε. Ανακεφαλαιώνοντας, δόθηκε έμφαση στο πρωτόκολλο HTTP το οποίο εξυπηρετεί τον πελάτη με τον διακομιστή στην λήψη και αποστολή μηνυμάτων. Έγινε αναφορά στο Joomla το οποίο θα είναι το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοιχτού κώδικα με το οποίο θα υλοποιηθεί το σύστημα διαχείρισης για την υποστήριξη της Dial-Up σύνδεσης. Τέλος αποτυπώθηκε πώς λειτουργούν οι γλώσσες προγραμματισμού που θα χρησιμοποιηθούν και οι οποίες είναι JavaScript, η ΡΗΡ και η MySQL.

28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα ταξινόμησης πτυχιακών εργασιών καταγράφεται και παρακολουθείται πλήρως τα στοιχεία που αφορούν την εργασία, τον φοιτητή αλλά και τον καθηγητή. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο όγκος των πληροφοριών που σχετίζονται με την ταξινόμηση των εργασιών έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση τον εισαχθέντων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, τα διαχειριστικά καθήκοντα των διοικητικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών γίνονται διαρκώς περισσότερα, καθώς η πολυπλοκότητα των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών αυξάνεται. Ως εκ τούτου, η αποθήκευση και ανάκληση των δεδομένων γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, καθίσταται δυνατή η επεξεργασία των δεδομένων και η άμεση μεταφορά τους με ηλεκτρονικά μέσα σε οποιαδήποτε απόσταση. Χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το σύστημα καταγραφής των δεδομένων που σχετίζονται με τις εργασίες γίνεται τώρα πια αποτελεσματικό και εμπλουτίζεται εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η ανάλυση, η σχεδίαση και η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής ηλεκτρονικού φακέλου αποθήκευσης και επεξεργασίας πτυχιακών εργασιών. Στην ιστοσελίδα χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού ΡΗΡ. Η ΡΗΡ, όπως και άλλες τεχνολογίες για την ανάπτυξη της εφαρμογής όπως η Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου HTML, τα Cascading Stylesheets (CSS) και η mysql. Συμπερασματικά η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης των παρακάτω : Προσθήκη/Επεξεργασία/Διαγραφή προσωπικών στοιχείων του φοιτητή. Αναζήτηση συγκεκριμένου φοιτητή. ^ Προσθήκη/Επεξεργασία/Διαγραφή μιας νέας πτυχιακής εργασίας. A Αναζήτηση συγκεκριμένης εργασίας. [27]

29 Εισαγωγή/Επεξεργασία/Διαγραφή σχολίων για την εξέλιξη κάθε πτυχιακής. Προσθήκη/Επεξεργασία/Διαγραφή εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση Εμφάνιση των εργασιών, των φοιτητών και των σχολίων για παρακολούθηση. [28]

30 Παράρτημα A ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

31 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μια βασική έννοια της πληροφορικής, και των βάσεων δεδομένων κατ επέκταση, είναι ο κύκλος ζωής (πληροφοριακών συστημάτων), μια δομημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη λογισμικού. Μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής μιας εφαρμογής βάσης δεδομένων, είναι ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων, που δεν είναι τίποτε άλλο, από το να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την υλοποίηση μιας βάσης δεδομένων, η οποία θα έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη των λειτουργιών και τον στόχων της επιχείρησης για την οποία προορίζεται. Όσο πιο σωστός και μεθοδικός γίνει ο σχεδιασμός, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται κάποιες ενέργειες τις οποίες θα εξετάσουμε στις παρακάτω ενότητες. ο Συλλογή και ανάλυση των απαιτήσεων Ο όρος συλλογή και ανάλυση των απαιτήσεων αναφέρεται στην διαδικασία της συλλογής και ανάλυσης των πληροφοριών για το μέρος του οργανισμού που πρόκειται να υποστηριχθεί από την εφαρμογή βάσης δεδομένων και της χρήσης των πληροφοριών αυτών για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων των χρηστών από το νέο σύστημα. Ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων βασίζεται σε πληροφορίες για το μέρος του οργανισμού που πρόκειται να εξυπηρετηθεί από τη βάση δεδομένων. Σημειώστε ότι όταν γίνεται λόγος για τον οργανισμό σε σχέση με το σχεδιασμό της βάσης δεδομένων, ο οργανισμός συνήθως αναφέρεται ως η επιχείρηση. Οι πληροφορίες που απαιτούνται για το σχεδιασμό της βάσης δεδομένων μπορούν να συλλεχθούν με τους παρακάτω τρόπους: 4 Συζητώντας με άτομα της επιχείρησης, ιδιαίτερα με εκείνους που θεωρούνται ειδικοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος 5 Παρατηρώντας τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης [30]

32 6 Εξετάζοντας έγγραφα, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούνται για να καταγράφονται ή να απεικονίζονται πληροφορίες 7 Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια για τη συλλογή πληροφοριών από ένα μεγάλο αριθμό χρηστών 8 Χρησιμοποιώντας την εμπειρία από το σχεδιασμό παρόμοιων συστημάτων. Πριν δούμε τις απαιτήσεις που αφορούν την δική μας εφαρμογή, ας εξετάσουμε λίγο παραπάνω το τι ακριβώς είναι μία απαίτηση. Α παίτηση (requirement) είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο σύστημα. Οι πληροφορίες που συλλέγονται για κάθε βασική περιοχή εφαρμογής και ομάδα χρηστών θα πρέπει να περιλαμβάνουν; τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται ή παράγονται, τις λεπτομέρειες των απαιτούμενων δοσοληψιών και μια κατάσταση με τις απαιτήσεις απαριθμημένες κατά σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παραχθούν οι προδιαγραφές των απαιτήσεων των χρηστών (user requirem ent), πιθανώς ως ένα σύνολο εγγράφων που περιγράφουν τις λειτουργίες της επιχείρησης από διαφορετικές σκοπιές. Η συλλογή και ανάλυση των απαιτήσεων είναι ένα προκαταρκτικό στάδιο για τον εννοιολογικό σχεδιασμό της βάσης δεδομένων. Η ποσότητα των δεδομένων που συλλέγονται εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και τις πολιτικές της επιχείρησης. Η υπερβολική μελέτη μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε "παράλυση από ανάλυση". Η υπερβολικά μικρή εξέταση μπορεί να καταλήξει σε μια άσκοπη σπατάλη και χρόνου και χρήματος εξαιτίας της δουλειάς πάνω στη λανθασμένη λύση για το λάθος πρόβλημα. Όπως είδαμε παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να συλλεχθούν πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην σύνταξη των απαιτήσεων. Εμείς, για να συλλέξουμε αυτές τις πληροφορίες κάναμε χρήση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε, μετά από [31]

33 τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του σταθμού. Οι ερωτήσεις, καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν, παρουσιάζονται παρακάτω: - Για τι είδος επιχείρησης προορίζεται η εφαρμογή; Για το ΤΕΙ Καβάλας. - Με λίγα λόγια, τι θέλετε να κάνει η εφαρμογή; Να αποθηκεύει πληροφορίες για τις πτυχιακές εργασίες και κατόπιν αναζήτησης να μπορεί ο χρήστης να βρει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. - Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι υπάλληλοι στην χρήση Η/Υ; Το επίπεδό τους κυμαίνεται από αρχάριο έως μέτριο. - Τα κριτήρια θα εισάγονται στα ελληνικά ή στα λατινικά ; Τα αρχεία που υπάρχουν είναι στα λατινικά. - Τα κριτήρια θα εισάγονται ολόκληρα, π.χ. Παπαδόπουλος Θα μας βόλευε να είχαμε την δυνατότητα αναζήτησης και με ολόκληρο το κριτήριο, π.χ. Παπαδόπουλος, αλλά και τμηματικά, π.χ. Παπ. Γενικότερα, θα θέλαμε να αναζητούμε με τα εξής κριτήρια : Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Τίτλο Πτυχιακής Εργασίας Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για μια εργασία : Ποιές εργασίες δημιουργήθηκαν με ένα συγκεκριμένο εργαλείο : Ποιές πτυχιακές εργασίες είναι ενεργές και ποιές παρουσιάστηκαν. : Αναζήτηση ανάλογα με το βαθμό που πήρε κάποια πτυχιακή εργασία Σε ποιές πτυχιακές εργασίες έχουμε κοινό επιβλέπον καθηγητή. [32]

34 t* Ποιά είναι τα σχόλια του καθηγητή για την κάθε πτυχιακή εργασία. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, αναπτύξαμε τις εξής απαιτήσεις για την εφαρμογή: Για την εισαγωγή των κριτηρίων να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής και ολόκληρου του κριτηρίου και μέρος του. Τα κριτήρια είναι ο τίτλος της πτυχιακής εργασίας, ο φοιτητής που την έχει αναλάβει, ο επιβλέπον καθηγητής, ο συν-επιβλέπον καθηγητής (αν υπάρχει), ομαδοποίηση των πτυχιακών εργασιών ανάλογα με το αν είναι ενεργές ή μη. Στα αποτελέσματα, ο διαχειρηστής, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει, να επεξεργαστεί ή να διαγράψει μια καταχώρηση. Ο χρήστης πρέπει να έχει την δυνατότητα να βαθμολογήσει ένα κομμάτι από Ο διαχειριστής εχει την δυνατότητα αναθέτει σε έναν ή περισσότερους φοιτητές μια πτυχιακή εργασία ο Σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων Όπως είδαμε παραπάνω, όταν κάνουμε λόγο για τον σχεδιασμό μιας βάσης δεδομένων, εννοούμε την διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου για μια βάση δεδομένων η οποία θα υποστηρίζει τις λειτουργίες και τους στόχους της επιχείρησης. Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού της βάσης δεδομένων είναι; A Να αναπαρασταθούν τα δεδομένα και οι συσχετίσεις μεταξύ των δεδομένων που απαιτούνται απ' όλες τις σημαντικές περιοχές εφαρμογής και ομάδες χρηστών. [33]

35 Να παρασχεθεί ένα μοντέλο δεδομένων το οποίο να υποστηρίζει τις απαιτούμενες δοσοληψίες πάνω στα δεδομένα. '* Να συγκεκριμενοποιηθεί ένα ελάχιστο σχέδιο το οποίο να είναι κατάλληλα δομημένο ώστε να επιτευχθούν οι καθορισμένες απαιτήσεις απόδοσης για το σύστημα, όπως οι χρόνοι απόκρισης. Δυστυχώς, οι στόχοι αυτοί δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθούν και μερικές φορές απαιτούν να γίνουν συμβιβασμοί, ιδιαίτερα για την επίτευξη αποδεκτής απόδοσης του συστήματος. Οι δύο κύριες προσεγγίσεις για το σχεδιασμό ενός συστήματος βάσης δεδομένων αναφέρονται ως "καθοδική" και "ανοδική." Η ανοδική (bottom -up) προσέγγιση ξεκινάει από το θεμελιώδες επίπεδο των γνωρισμάτων (δηλαδή, των ιδιοτήτων των οντοτήτων), οι οποίες, μέσα από την ανάλυση των συσχετίσεων μεταξύ των γνωρισμάτων, ομαδοποιούνται σε σχέσεις που αντιπροσωπεύουν τύπους οντοτήτων και συσχετίσεις μεταξύ των οντοτήτων. Η ανοδική προσέγγιση είναι κατάλληλη για το σχεδιασμό απλών βάσεων δεδομένων με ένα σχετικά μικρό αριθμό γνωρισμάτων. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή καθίσταται δύσκολη όταν εφαρμόζεται στο σχεδιασμό πιο σύνθετων βάσεων δεδομένων με ένα μεγαλύτερο αριθμό γνωρισμάτων, όπου είναι δύσκολο να προσδιοριστούν όλες οι συναρτησιακές εξαρτήσεις μεταξύ των γνωρισμάτων. Επειδή τα εννοιολογικά και τα λογικά μοντέλα δεδομένων για σύνθετες βάσεις δεδομένων ενδέχεται να περιέχουν εκατοντάδες έως χιλιάδες γνω ρίσματα, είναι απαραίτητο να εδραιωθεί μια προσέγγιση που θα απλοποιήσει τη διαδικασία του σχεδιασμού. Στις αρχικές φάσεις της εδραίωσης των απαιτήσεων των δεδομένων για μια σύνθετη βάση δεδομένων, ενδέχεται να είναι δύσκολο να καθοριστούν όλα τα γνωρίσματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στα μοντέλα δεδομένων. Μια πιο κατάλληλη στρατηγική για τον σχεδιασμό σύνθετων βάσεων δεδομένων είναι να χρησιμοποιηθεί η καθοδική (top-dow n) προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή ξεκινάει με την ανάπτυξη μοντέλων δεδομένων που περιέχουν λίγες υψηλού επιπέδου οντότητες και συσχετίσεις και μετά εφαρμόζει διαδοχική καθοδική αποσύνθεση ώστε [34]

36 να προσδιοριστούν οι χαμηλότερου επίπεδου οντότητες, συσχετίσεις και τα συναφή γνωρίσματα. Η καθοδική προσέγγιση εξηγείται χρησιμοποιώντας τις έννοιες των μοντέλου Οντοτήτων-Σχέσεων. Η τεχνική αυτή ξεκινάει με τον εντοπισμό των οντοτήτων και των συσχετίσεων μεταξύ των οντοτήτων που ενδιαφέρουν τον οργανισμό. ο Εννοιολογικός Σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων Με τον όρο εννοιολογικός σχεδιασμός της βάσης δεδομένω ν (conceptual database design) εννοούμε την διαδικασία ανάπτυξης ενός μοντέλου των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται σε μια επιχείρηση, το οποίο είναι ανεξάρτητο απ' όλους τους φυσικούς παράγοντες. Η πρώτη φάση του σχεδιασμού της βάσης δεδομένων καλείται εννοιολογικός σχεδιασμός της βάσης δεδομένων και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εννοιολογικού μοντέλου δεδομένων για το μέρος της επιχείρησης που αποτελεί το αντικείμενο της μοντελοποίησης. Το μοντέλο δεδομένων αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στις προδιαγραφές των απαιτήσεων των χρηστών. Ο εννοιολογικός σχεδιασμός της βάσης δεδομένων είναι εντελώς ανεξάρτητος από τις λεπτομέρειες της υλοποίησης, όπως το λογισμικό του στοχευόμενου ΣΔΒΔ, των προγραμμάτων της εφαρμογής, των γλωσσών προγραμματισμού, της πλατφόρμας του υλικού εξοπλισμού ή οποιονδήποτε άλλων φυσικών παραγόντων. Καθ' όλη την διαδικασία της ανάπτυξης ενός εννοιολογικού μοντέλου δεδομένων, το μοντέλο ελέγχεται και επικυρώνεται συνεχώς με βάση τις απαιτήσεις των χρηστών. Το εννοιολογικό μοντέλο δεδομένων αποτελεί μια πηγή πληροφοριών για τη φάση του λογικού σχεδιασμού. Αναλυτικότερα, και στα πλαίσια της εφαρμογής μας, ο εννοιολογικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε επόμενο κεφάλαιο. ο Δογικός Σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων [35]

37 Με τον όρο λογικός σχεδιασμός βάσης δεδομένω ν (logical database design) εννοούμε την διαδικασία ανάπτυξης ενός μοντέλου των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται σε μια επιχείρηση με βάση ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεδομένων, το οποίο όμως είναι ανεξάρτητο από κάποιο ιδιαίτερο ΣΔΒΔ και άλλους φυσικούς παράγοντες. Η δεύτερη φάση του σχεδιασμού της βάσης δεδομένων καταλήγει στη δημιουργία ενός λογικού μοντέλου δεδομένων για το μέρος της επιχείρησης που αποτελεί το αντικείμενο της μοντελοποίησης. Το εννοιολογικό μοντέλο δεδομένων που παράγεται στην προηγούμενη φάση εκλεπτύνεται και αποτυπώνεται σε ένα λογικό μοντέλο δεδομένων. Το λογικό μοντέλο δεδομένων επηρεάζεται από το στοχευόμενο μοντέλο δεδομένων για τη βάση δεδομένων (για παράδειγμα, από το σχεσιακό μοντέλο δεδομένων). Ενώ το εννοιολογικό μοντέλο δεδομένων είναι ανεξάρτητο απ' όλους τους φυσικούς παράγοντες, το λογικό μοντέλο απορρέει γνωρίζοντας το υποστηριζόμενο λογικό μοντέλο του στοχευόμενου ΣΔΒΔ. Με άλλα λόγια, είναι γνωστό ότι το ΣΔΒΔ είναι, για παράδειγμα, σχεσιακό, δικτυακό, ιεραρχικό ή αντικειμενοστραφές. Ωστόσο, δε λαμβάνονται υπόψη οποιεσδήποτε άλλες πλευρές του επιλεγμένου ΣΔΒΔ και, ιδιαίτερα, οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που αφορούν φυσικούς παράγοντες, όπως δομές αποθήκευσης ή ευρετήρια. Αναλυτικότερα, και στα πλαίσια της εφαρμογής μας, ο λογικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε επόμενο κεφάλαιο. ο Φυσικός Σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων Με τον όρο φυσικός σχεδιασμός της βάσης δεδομένω ν (physical database design) εννοούμε την διαδικασία παραγωγής μιας περιγραφής του τρόπου υλοποίησης της βάσης δεδομένων σε δευτερεύουσα αποθήκευση. Περιγράφει τις δομές αποθήκευσης και τις μεθόδους προσπέλασης που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αποδοτικής προσπέλασης στα δεδομένα. [36]

38 ο φυσικός σχεδιασμός είναι η τρίτη φάση της διαδικασίας σχεδιασμού της βάσης δεδομένων, κατά τη διάρκεια του οποίου ο σχεδιαστής αποφασίζει για τον τρόπο υλοποίησης της βάσης δεδομένων. Η προηγούμενη φάση του σχεδιασμού της βάσης δεδομένων περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας λογικής δομής για τη βάση δεδομένων (δηλαδή, των οντοτήτων, των συσχετίσεων και των γνωρισμάτων). Μολονότι η δομή αυτή είναι ανεξάρτητη από το ΣΔΒΔ, αναπτύσσεται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεδομένων, όπως το σχεσιακό, το δικτυακό ή το ιεραρχικό. Ωστόσο, κατά την ανάπτυξη του φυσικού σχεδιασμού της βάσης δεδομένων, επιβάλλεται να προσδιοριστεί πρώτα το στοχευόμενο ΣΔΒΔ. Επομένως, ο φυσικός σχεδιασμός προσαρμόζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα ΣΔΒΔ. Γενικά, ο κύριος στόχος του φυσικού σχεδιασμού της βάσης δεδομένων είναι να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί φυσικά ο λογικός σχεδιασμός της βάσης δεδομένων. Για το σχεσιακό μοντέλο, αυτό συνεπάγεται; Τη δημιουργία ενός συνόλου σχεσιακών πινάκων και των περιορισμών επί των πινάκων αυτών από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο καθολικό λογικό μοντέλο δεδομένων. Τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων δομών αποθήκευσης και μεθόδων προσπέλασης για τα δεδομένα ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση για τα σύστημα βάσης δεδομένων. Το σχεδίασμά μηχανισμών ασφάλειας για το σύστημα. Αναλυτικότερα, και στα πλαίσια της εφαρμογής μας, ο φυσικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε επόμενο κεφάλαιο. [37]

39

40 Παράρτημα Β ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

41 Ανάπτυξη Τοπικού Εννοιολογικού Μοντέλου Δεδομένων Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του τοπικού εννοιολογικού μοντέλου δεδομένων, πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν τα διάφορα συστατικά μέρη του μοντέλου που περιγράφονται στις απαιτήσεις. Τα συστατικά μέρη του μοντέλου δεδομένων περιλαμβάνουν: '* Τύπους οντοτήτων '* Τύπους συσχετίσεων Γνωρίσματα '* Πεδία ορισμού γνωρισμάτων Υποψήφια κλειδιά Πρωτεύοντα κλειδιά Προσδιορισμός των τύπων οντοτήτων Η αρχή γίνεται με τον προσδιορισμό των βασικών οντοτήτων που περιέχονται στις προδιαγραφές των απαιτήσεων. Οι οντότητες συνήθως εκφράζονται ως ουσιαστικά ή σύντομες εκφράσεις που περιλαμβάνουν ουσιαστικά. Οι βασικές οντότητες που προσδιορίζονται από τις προδιαγραφές των απαιτήσεων είναι: > Project > Student > com > tools [40]

42 Τεκμηρίωση των τύπω ν οντοτήτω ν Οι τύποι οντοτήτων τεκμηριώνονται παρέχοντας μια πληρέστερη περιγραφή κάθε οντότητας, υποδεικνύοντας κατά πόσο χρησιμοποιούνται τυχόν ψευδώνυμα και περιγράφοντας τον τρόπο εκδήλωσης του τύπου οντότητας Όνομα οντότητας Περιγραφή Ψευδώνυ μα Project Η πτυχιακή εργασία Student 0 φοιτητής μαζί με κάποια στοιχεία επικοινωνίας Τα σχόλια για την κάθε πτυχιακή εργασία tools Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκ αν για τις πτυχιακές εργασίες Τρόπος εκδήλωσης Κάθε πτυχιακή εργασία αντιστοιχεί σε έναν ή περισσότερους φοιτητές Κάθε φοιτητής αναλαμβάνει μόνο μία πτυχιακή εργασία. Κάθε πτυχιακή εργασία έχει τα σχόλια του επιβλέποντα καθηγητή. Κάθε εργαλείο χρησιμοποιήθηκε σε πολλές πτυχιακές. Προσδιορισμός των τύπων συσχετίσεων [41]

43 Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι σημαντικότεροι τύποι συσχετίσεων που υπάρχουν μεταξύ των οντοτήτων. Οι συσχετίσεις συνήθως εκφράζονται ως ρήματα ή σύντομες εκφράσεις που περιλαμβάνουν ρήματα. Ξανά, εξετάζονται οι προδιαγραφές των απαιτήσεων για να προσδιοριστούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των οντοτήτων. Οι κύριες συσχετίσεις που προσδιορίζονται μέσα από τις προδιαγραφές των απαιτήσεων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα Τύπος οντοτήτων Τύπος συσχετίσεων Τύπος οντοτήτων Project Δημιουργήθηκε Student Project Σχολιάστηκε Com Project Δημιουργήθηκε_ με tools Τεκμηρίωση των τύπων συσχετίσεων Οι συσχετίσεις της Εικόνας 4.3 τεκμηριώνονται όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.3 Το Ρ αντιπροσωπεύει μερική συμμετοχή και το Τ ολική συμμετοχή Τύπος Τύπος οντοτήτων συσχετίσεων Project Δημιουργήθη κε Τύπος Λόγος οντοτήτων Πληθικότητα ς Student 1:Ν Project Σχολιάστηκε Com 1:Ν Project Δημιουργήθη tools Ν:Μ [42]

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a)

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Βάσεις Δεδομένων - Γενικά Ορισμός: Βάση Δεδομένων (ΒΔ) είναι μια συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα. Τα περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων -Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a) Create

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων ..?????? Εργαστήριο ΒΑΣΕΙΣ????????? ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Βάσεων Δεδομένων?? ΙΙ Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Γενικά Τρόπος Διεξαγωγής Ορισμός: Βάση Δεδομένων (ΒΔ) είναι μια συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων .. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Ύλη Εργαστηρίου ΒΔ Ύλη - 4 Ενότητες.1 - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων.2 Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Δημιουργία Πινάκων Εισαγωγή/Ανανέωση/Διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1 ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟI ΣΤOΧΟΙ Στο τέλος της ενότητας αυτής πρέπει να μπορείτε: να επεξηγείτε τις έννοιες «βάση δεδομένων» και «σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων» να αναλύετε

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων)

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Τι είναι το Wordpress: To Wordpress είναι ένα δωρεάν ανοικτού κώδικα (open source) λογισμικό (εφαρμογή), με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: Κανελλοπούλου Χριστίνα_ΠΕ19 Πληροφορικής Περιεχόμενα 1.Τι είναι η Php; 2.Πως γίνετε η γραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Φροντιστήριο 1 ο 16-10-2008 Εισαγωγή - Ορισμοί Βάση Δεδομένων είναι μία συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 1.1 Εισαγωγή... 16 1.2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός Ιστορική αναδρομή... 17 1.3 Αρχές πληροφοριακών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΙΚΤΥΩΝ Εργ. Τεχνολογίας Λογισμικού & Υπηρεσιών S 2 ELab Π Τ Υ Χ Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML 1 11.1 Γενική εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML HyperText Markup Language - Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου είναι η βασική γλώσσα με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP Αντώνης Χρυσόπουλος Κατερίνα Κυπριώτη Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP Για να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι Τι έχει το μενού σήμερα??? 1. Τι είναι η PHP??? Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ. Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : ~ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 1925~

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Χρήστος Όροβας Τεχνικός Υπεύθυνος 1 Διαδικασία «Φόρτωσης» μιας Ιστοσελίδας Internet Explorer, Mozilla, Chrome, κτλ HTTP Server ΠΣΔ Αίτημα για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων Μοντέλα Δεδομένων 2.1

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η σχεδίαση λογισμικού Έννοιες σχεδίασης Δραστηριότητες σχεδίασης Σχεδίαση και υποδείγματα ανάπτυξης λογισμικού σχεδίαση Η σχεδίαση του

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ σελ. 1 Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΕΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΑΡΗΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς

CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς Cosmos Business Systems S.A. Group CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς CRM Εκπαιδευτικών Φορέων Το CRM Εκπαιδευτικών Φορέων έχει αναπτυχθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες διαχείρισης του υποψήφιου πελατολογίου

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗ Α.Μ. 103/04 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. 134/04 Εξεταστική Επιτροπή Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια Μέλη : Ευαγγελίδης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά Νίκος Πασσαράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS A. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Γνωριμία με την ACCESS B. Δημιουργία Πινάκων 1. Εξήγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 6 ο ( Ενότητες 2.3 ) 1.Τι είναι πρόγραμμα; 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παντελής Παντελίδης Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μάρω Βλαχοπούλου Εξετάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Τμήμα Λογιστικής

Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Ορισμός Βάσης Δεδομένων Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων ΣΔΒΔ (DBMS) Χαρακτηριστικά προσέγγισης συστημάτων αρχειοθέτησης Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: 335662 Τίτλος Πράξης: ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας: Στοιχεία επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Εισαγωγή στον προγραµµατισµό Η έννοια του προγράµµατος Ο προγραµµατισµός ασχολείται µε τη δηµιουργία του προγράµµατος, δηλαδή του συνόλου εντολών που πρέπει να δοθούν στον υπολογιστή ώστε να υλοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. 2 ο Μάθημα: Βασικά Θέματα Βάσεων Δεδομένων. Δρ. Κωνσταντίνος Χ.

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. 2 ο Μάθημα: Βασικά Θέματα Βάσεων Δεδομένων. Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας 2 ο Μάθημα: Βασικά Θέματα Βάσεων Δεδομένων Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Γιωτόπουλος Βασικά θέματα Βάσεων Δεδομένων Ένα Σύστημα Βάσης Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδικασίες ενος CMS είναι σχεδιασμένες για να:

Οι διαδικασίες ενος CMS είναι σχεδιασμένες για να: CMS Content Management System Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι μια συλλογή απο διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ροής εργασίας σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου Κων/νος Ποτιέ 21/ Χανιά, ΤΚ 73100 AΦΜ: 065439343 Τηλ./Fax:

Διαβάστε περισσότερα

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAVIS-V1-2012 TRAVIS Λογισμικό Διαχείρισης Παραβάσεων Φωτοεπισήμανσης Το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων φωτοεπισήμανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REST ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια διαδικτυακή υπηρεσία μπορεί να περιγραφεί απλά σαν μια οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Βάσεις Δεδομένων (Databases)

Πληροφορική 2. Βάσεις Δεδομένων (Databases) Πληροφορική 2 Βάσεις Δεδομένων (Databases) 1 2 Επίπεδα αρχεία (flat files) Επίπεδο αρχείο είναι ένα αρχείο που αποτελείται από ένα σταθερό, μικρό αριθμό πεδίων. Οι εγγραφές του αρχείου μπορεί να μην ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet e-class Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. CSS - Cascading Style Sheets

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. CSS - Cascading Style Sheets Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ CSS - Cascading Style Sheets Τι είναι τα CSS; Τα CSS (Διαδοχικά Φύλλα Στυλ) αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Επεξήγηση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της ιστοσελίδας... 6 2.1 Γλώσσα προγραμματισμού ΗΤML για την δημιουργία της Ιστοσελίδας... 6 2.2 Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) -

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) - 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML; HyperText Markup Language (Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου) Βασίζεται στην SGML (Standard Generalized Markup Language) που είναι ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δεδομένων

Διαχείριση Δεδομένων Διαχείριση Δεδομένων Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1 Εαρινό Εξάμηνο 2012-13 Περιεχόμενο σημερινής διάλεξης Βάσεις Δεδομένων Ορισμοί Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού. Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης

Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού. Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού Π λ ό λ Α όλ Π ώ Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης Σκοπός και χρησιμότητα της δημιουργίας portal για το τομέα Μικροϋπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για την προστασία προσωπικών δεδομένων Δήλωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Χρήσεως Cookies

Ενημέρωση για την προστασία προσωπικών δεδομένων Δήλωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Χρήσεως Cookies Ενημέρωση για την προστασία προσωπικών δεδομένων Δήλωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Χρήσεως Cookies http:// www.thomopoulos-spirits.gr Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε τον διαδικτυακό τόπο http://www.thomopoulos-spirits.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου 3.1.1.1 Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου Ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν διαφορές στη χρήση του Εγγράφου Κειμένου στα λειτουργικά Windows ή Linux. Η σημαντικότερη διαφορά παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Σελίδα 1 από 40 SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου... 4 1.1. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 4 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP ΕΣΔ516: Τεχνολογίες Διαδικτύου Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP Ερωτήματα μέσω Περιεχόμενα Περιεχόμενα Λογισμικό για εφαρμογές Web Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Εργαλείο Κανονικοποίησης

Εκπαιδευτικό Εργαλείο Κανονικοποίησης Εκπαιδευτικό Εργαλείο Κανονικοποίησης Σύντομες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραμμα Εκπαιδευτικό Εργαλείο Κανονικοποίησης αυτοματοποιεί τη διαδικασία της κανονικοποίησης πινάκων σε BCNF μορφή. Ο χρήστης

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Ενότητα 5 Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 5-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Η διαδικασία σχεδιασμού Παράγοντες σχεδιασμού Λογικό vs.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο)

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Ακαδ. Έτος 2014-15 Β. Φερεντίνος Εισαγωγή στον Ηλεκτρονικό Τουρισμό και τα Πληροφοριακά Συστήματα ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016. Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας)

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016. Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας) Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016 Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας) ΠΕΡΙΟΧΗ Α: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟΥ Οι αισθητήρες μας δίνουν τη δυνατότητα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Του φοιτητή:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP Εισαγωγή... 1 Σε Ποιους Απευθύνεται το Βιβλίο... 1 Η Οργάνωση του Βιβλίου... 2 Ο Πηγαίος Κώδικας του Βιβλίου... 3 Συμβάσεις που Χρησιμοποιούνται σε Αυτό το Βιβλίο... 3 Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην Python Σύνοψη Σε αυτό το κεφάλαιο κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στην Python και στα εργαλεία λογισμικού που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια του συγγράμματος. Προαπαιτούμενη γνώση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών Κεφ. 2 Θεωρητική Επιστήμη Υπολογιστών 2.3.1.1 Έννοια προγράμματος Τι είναι πρόγραμμα και τι προγραμματισμός; Πρόγραμμα είναι το σύνολο εντολών που χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής Παρουσίαση Εφαρμογής Διαχείριση Αποθήκης Ειδών, Μητρώου και Τιμοκαταλόγων Προμηθευτών, Αξιολόγηση Προμηθειών μέσω Προσφορών Ειδών Dynamic Business Systems (Dynamic Supplies) Περιεχόμενα A. Η Εφαρμογή Dynamic

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο Εισαγωγή στον Προγραμματισμό 1

Κεφάλαιο 6 ο Εισαγωγή στον Προγραμματισμό 1 Κεφάλαιο 6 ο Εισαγωγή στον Προγραμματισμό 1 Ποιες γλώσσες αναφέρονται ως φυσικές και ποιες ως τεχνητές; Ως φυσικές γλώσσες αναφέρονται εκείνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τριαντάφυλλος Πριμηκύρης* Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τι είναι μια βάση δεδομένων; Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό! Όλοι έχετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο. Ο κατάλογος αυτός είναι μια χειροκίνητη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΒΔ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΒΔ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Χειμερινό Εξάμηνο 2013 - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΒΔ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ Δρ. Βαγγελιώ Καβακλή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1 Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το Σηµαντικά σηµεία κεφαλαίου Τα τρία στάδια επίλυσης ενός προβλήµατος: Ακριβής προσδιορισµό του προβλήµατος Ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθµου. ιατύπωση του αλγορίθµου σε κατανοητή µορφή από τον υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii Κεφάλαιο 1 ο Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου... 1 1.1 Σύντομη ιστορία του Διαδικτύου... 3 1.2 Σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Παρόχου (ISP)... 6 1.3 Μοντέλα Επικοινωνίας...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Δικτυακοί τόποι Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Πώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο; ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. 2 Από το www.smartinsights.

Διαβάστε περισσότερα