ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ"

Transcript

1 ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

2 ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

3 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 414 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Προεδρείο: Ορέστης Γιωτάκος, Δντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ: ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Θεώνη-Φανή Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσουβέλας, Ορέστης Γιωτάκος Περιγράφεται η διερεύνηση των πεποιθήσεων απέναντι σε συγκεκριμένες ψυχοπαθολογικές οντότητες βάσει δομημένου ερωτηματολογίου. Η εφαρμογή διενεργήθηκε σε δείγμα 300 στελεχών που υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς. Δομήθηκε ερωτηματολόγιο που εξετάζει τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν τις στερεοτυπικές αναπαραστάσεις του Στίγματος. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από συστάδες δηλώσεων για την Κατάθλιψη, τη Μανιοκατάθλιψη, τις Αγχώδεις Εκδηλώσεις και τις Εκδηλώσεις Πανικού, τη Σχιζοφρένεια, την Άνοια, την Ψυχογενή Ανορεξία Βουλιμία, την Κατάχρηση Αλκοόλ και τη Χρήση Τοξικών Ουσιών. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τις εκατοστιαίες αναλογίες των απαντήσεων για κάθε πτυχή του στίγματος σε συσχέτιση με την κάθε ψυχοπαθολογική οντότητα και το βαθμό συσχέτισης των απαντήσεων που δόθηκαν με στοιχεία των ερωτώμενων (σπουδές, βαθμός, έτη υπηρεσίας, εάν γνωρίζουν προσωπικά κάποιο άτομο που πάσχει). ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Γιώργος Τσουβέλας, Ορέστης Γιωτάκος, Αναστασία Κουκοπούλου, Θεώνη-Φανή Τριανταφύλλου Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές άγχους συνεισφέρουν σημαντικά στην αυτοκτονικότητα. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 866 οπλίτες και στελέχη του στρατού οι οποίοι συμπλήρωσαν ανώνυμο ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε συμπτώματα άγχους και αυτοκτονικού ιδεασμού για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών κάποια περίοδο στη ζωή τους. Το 93% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία 28,9 έτη. Αναφορικά με τα συμπτώματα διαταραχών άγχους τα υψηλότερα επίπεδα εμφανίζονται στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή στα συμπτώματα: εκνευρισμός (43,4%) και κόπωση (29,1%). Ως προς τον αυτοκτονικό ιδεασμό 12% ανέφερε «έχω την αίσθηση ότι δεν αξίζω», 6,1% ανάφερε «εύχομαι να είχα πεθάνει», 5,6% είχε σκέψεις αυτοκτονίας και 2,8% ανέφερε ότι «έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω». Όπως προέκυψε από τις διμεταβλητές συσχετίσεις, οι υψηλότερες συσχετίσεις εντοπίζονται στον φόβο του ατόμου ότι θα τρελαθεί (φ=0,45, p<0,001), στον φόβο ότι θα πεθάνει (φ=0,35, p<0,001), στον αίσθημα της πνιγμονής (φ=0,33, p<0,001), στην αίσθηση απώλειας ελέγχου (φ=0,30, p<0,001) και σε έντονο τρόμο/αναταραχή (φ=0,29, p<0,001). Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης παρέχουν κάποιες ενδείξεις αναφορικά με την συμβολή συμπτωμάτων άγχους στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Προτείνεται περαιτέρω η διερεύνηση της σχέσης συμπτωμάτων άγχους και αυτοκτονικού ιδεασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και εκτίμηση επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ, ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Σπουρδαλάκη Εύη, Γιώργος Τσουβέλας, Κατερίνα Στασινή, Ορέστης Γιωτάκος Στη μελέτη συμμετείχαν 473 στελέχη του στρατού. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ανώνυμο ερωτηματολόγιο με πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση, όπως ατομικό και οικογενειακο εισόδημα και ύπαρξη δανείου, τα γεγονότα ζωής κατά το τελευταίο έτος, την παρεχόμενη κοινωνική υποστήριξη, και την παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τον τελευταίο μήνα. Βρέθηκε ότι τα γεγονότα ζωής που λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά αφορούν παράγοντες που συνδέονται με την εργασία και την αλλαγή της οικονομικής κατάστασης. Επίσης, ότι ο ένας στους τρεις των συμμετεχόντων νιώθουν πεσμένη διάθεση, κόπωση, διαταραχή στον ύπνο και ανηδονία. Τέλος, περιγράφονται και σχολιάζονται οι συσχετίσεις ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους και τα αναφερόμενα συμπτώματα κατάθλιψης.

5 ΤΟ «ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» ΩΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ Γιώργος Πασχαλάκης Το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας η οποία απευθύνεται στα μέλη της στρατιωτικής κοινότητας. Φιλοδοξεί να προσεγγίσει τόσο το έφεδρο όσο και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τα μέλη των οικογενειών αυτών παρέχοντας πληροφόρηση, υποστήριξη και θεραπεία. Στοχεύει στην πρόληψη των ψυχικών νοσημάτων στην στρατιωτική κοινότητα, στην πρόληψη ακραίων συμπεριφορών στο στρατιωτικό περιβάλλον, στην υποβοήθηση των στρατευσίμων στην ομαλή προσαρμογή και ολοκλήρωση της θητείας τους και στην υποστήριξη των οικογενειών του εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικού προσωπικού. Παρέχει Ψυχιατρική παρακολούθηση και Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως συμβουλευτική ατόμου, ζεύγους και οικογενείας, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Επίσης, λειτουργεί σε 24ωρη βάση η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης και Παρέμβασης στην Κρίση, χωρίς χρέωση και , με αστική χρέωση.

6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Μαρτινάκη Σ., Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παπαϊωάννου Α.,Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια Α Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Η Κοινωνική Εργασία (Κ.Ε) ως επιστήμη ανήκει στις εφαρμοσμένες ανθρωπιστικές επιστήμες. Το επίκεντρο της προσοχής της είναι ο άνθρωπος, όπως ζει και συμπεριφέρεται μέσα στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Η Κοινωνική Εργασία αναζητά τα αίτια που παρεμποδίζουν τη λειτουργική ικανότητα των μερών και θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση τους, πριν αναπτύξει οποιαδήποτε παρεμβατική δραστηριότητα. Οι παρεμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών ποικίλλουν, και ανάλογα με τον τομέα απασχόλησής τους, δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ενημερωτικού, υποστηρικτικού, συμβουλευτικού, διαγνωστικού και θεραπευτικού χαρακτήρα. Ανέκαθεν οι αξίες της Κοινωνικής Εργασίας ήταν συνυφασμένες με αυτές του Κράτους Πρόνοιας που απέβλεπαν στην κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλλαγή. Στην Ελλάδα της κρίσης, που το ίδιο το κράτος πια, υιοθετεί «επιθετικά» μέτρα οι συνέπειες προδιαγράφονται τραγικές : κατάλυση θεσμών Κράτους Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, κατάρρευση ουσιαστικών, επίπονων και μακροχρόνιων προσπαθειών όπως η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Οι κοινωνικοί λειτουργοί στην πρώτη γραμμή, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των κοινωνικών κινδύνων και των αδιεξόδων που αναπαραγάγουν τις ανισότητες και οδηγούν σε κοινωνική και οικονομική ισοπέδωση (φτωχοποίηση πληθυσμού, ανεργία, περικοπές κοινωνικών παροχών, απολύσεις, αύξηση εμφάνισης ψυχικών διαταραχών). Ενώ, συγχρόνως μάχονται για τα δικαιώματα και το μέλλον των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού που εξυπηρετούν ( ΑΜΕΑ, ψυχικά ασθενείς, εξαρτημένοι, πρόσφυγες κ.α.) Η φρικτή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι λειτουργοί της ΨΥ και οι εξυπηρετούμενοι τους, καθιστούν την κρίση αυτή, ως τη μεγαλύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στο χώρο της ΨΥ.

7 Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΟΜΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ : ΜΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Η ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ; Καπουσούζης Πασχάλης 1, Σπανού Ζωή 2, Καραθανάση Ευγενία 3, Παντελίδου Καλλιόπη 4, Μπιλίρη Μαρία 5. Ο τρόπος λειτουργίας της θεραπευτικής ομάδας μιας κοινοτικής δομής έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η έννοια της αποασυλοποίησης. Ο χαρακτήρας λειτουργίας της επηρεάζεται από τη δυναμική των ειδικοτήτων που την πλαισιώνουν. Η παρούσα εργασία προσεγγίζει την έννοια του ομαδικού που στηρίζεται στα δυναμικά της θεραπευτικής ομάδας. Η αντίληψη πως το άτομο με ψυχικές ιδιαιτερότητες δεν αποτελεί ένα σύνολο ψυχιατρικών συμπτωμάτων αλλά αυθυπόστατη οντότητα εξελίσσει τη συνύπαρξη των ειδικοτήτων σε μια συνάντηση θεραπευτών. Η διαφοροποίηση της επαγγελματικής ταυτότητας μετατρέπεται από ενδεχόμενη αιτία ανταγωνισμού σε συνθήκη σύνθεσης θεραπευτικών προσεγγίσεων. Ο ρόλος της λειτουργίας της θεραπευτικής ομάδας υιοθετεί, μεταξύ άλλων, τις απόψεις των Winnicott και Bion σχετικά με το ρόλο της μητέρας στη διαδικασία δόμησης του ψυχικού οργάνου του βρέφους. Τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας μπορούν να σκέφτονται για τον ένοικο δανείζοντάς του τη φαντασία τους και αναλαμβάνοντας μέρος του φορτίου του ψυχικού πόνου του. Ο ένοικος εξαρτάται από την ικανότητα της θεραπευτικής ομάδας για σκέψη και επεξεργασία (λειτουργία άλφα). Έργο της ομάδας είναι να μετασχηματίσει τα αισθητηριακά / σωματικά δεδομένα (στοιχεία βήτα) του ενοίκου, να τα λάβει, να τα αφομοιώσει, να τα διηγηθεί, και να τους επιτρέψει να πάρουν μια συμβολική μορφή. Ο ένοικος, έχει ανάγκη από μια αρκετά καλή μητέρα-ομάδα, που θα σταθεί ανάμεσα στην παντοδυναμία του (παραλήρημα, παλινδρόμηση, καθήλωση) και στην πραγματική σχέση με τον κόσμο/κοινότητα. Έτσι, η ομάδα βοηθά στη μετάβαση από μια μη αντικειμενοτρόπο κατάσταση στη διαπίστωση μιας διαφοροποιημένης συνθήκης, όπου υποκείμενο και αντικείμενο διαχωρίζονται εισάγοντας τη διαπροσωπική σχέση. Λέξεις Κλειδιά: δυναμικά ομάδας, ομάδα έργου, βασική ομάδα, αρκετά καλή μητέρα (διευκολυντικό περιβάλλον), ψευδής αληθής εαυτός. 1 Κοινωνικός Λειτουργός / Ψυχολόγος, 8o ΨΤΕ 2 Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια / Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ξενώνα «Καλλίστη», 8o ΨΤΕ, 3 Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια, 8o ΨΤΕ 4 Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ξενώνα «Αρμονία», 8o ΨΤΕ 5 Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια 8o ΨΤΕ

8 Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΕΜΠΟΔΙΑ, ΟΡΙΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Λαζάκη Ελένη Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονική Υπεύθυνη «Οικοτροφείου Κεραμεικού», ΨΝΑ -Η Κοινωνική Ψυχιατρική προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των ανθρωπιστικών επιστημών και των επιστημών της Δημόσιας Υγείας, μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης της μελέτης της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των ψυχοκοινωνικών αναγκών του σε σχέση με το κοινωνικό του περιβάλλον. Ποικίλοι παράγοντες δύνανται να την επηρεάζουν : κοινωνικοί, πολιτιστικοί, πολιτικοί κά. -Η Κοινωνική Εργασία είναι μια διαδικασία λήψης αποφάσεων για δράση, οι οποίες είναι επιλεγμένες μέσα από ποικίλες εναλλακτικές θέσεις. (Berglind 1992). Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί προωθούν και διευκολύνουν θεραπευτικές διαδικασίες, αναγνωρίζοντας την αλληλεπίδραση των προσωπικών και των περιβαλλοντικών παραγόντων και επαναφέρουν μια ισορροπία μεταξύ τους, με στόχο να προσφέρουν ένα πιο υγιές περιβάλλον για όλους. Σε επίπεδο Κοινότητας, συνεργάζονται με όλους τους φορείς και συλλόγους έτσι ώστε, να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική διασύνδεση και επικοινωνία των υπηρεσιών υγείας, παρέχοντας ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής παρέμβασης. Η διάρθρωση και λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών ενώ πρέπει να βασίζονται στην αρχή της καθολικότητας, ταυτόχρονα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ισονομία, δηλαδή οι υπηρεσίες να παρέχονται με βάση τις ανάγκες του εξυπηρετούμενου και όχι με βάση την ικανότητάτου να πληρώσει. Αποσκοπούν δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αρμονική συμβίωσηπου διασφαλίζονται μέσα από την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής και από τις προνοιακές παροχές, καθώς επίσης και στην εξυπηρέτηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού με τρόπους οι οποίοι συμβάλουν στην ανάπτυξη αισθήματος κοινωνικής αποδοχής και προσωπικής ανάπτυξης. Σήμερα η Κοινωνική Εργασία καλείται, τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, να ανταπεξέλθει σε τομείς πρόληψης, προστασίας, άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και αντιμετώπισης επειγόντων κοινωνικο- οικονομικών προβλημάτων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Ο Κοινωνικός Λειτουργός σε μια περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κρίσης, στέκεται στην πρώτη γραμμή σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, με φοβερές ελλείψεις προσωπικού, με αποφάσεις χωρίς σχεδιασμό και κυρίως χωρίς αξιολόγηση αναγκών και υπηρεσιών. -Στην παρούσα εισήγηση επιχειρείται ο επαναπροσδιορισμός ρόλων, ησχέση σύγκρουσης του Κοινωνικού Λειτουργού στο πλαίσιο της οργάνωσης, η οριοθέτηση δράσεων μέσα από τους Τομείς Ψυχικής Υγείας, η ανάδειξηευθύνης και η αυτοοργάνωση των υπηρεσιών.

9 Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Δρ Αλέξανδρος Χαϊδεμένος Συντονιστής Διευθυντής Ψυχίατρος Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Παρά την πρόοδο στην γηριατρική, οι έρευνες δείχνουν χαμηλά ποσοστά τόσο στην διάγνωση όσο και στην θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία. Ιδιαίτερα μάλιστα στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εφόσον μόνο ένας στους δέκα ηλικιωμένους που πάσχουν από κατάθλιψη αναζητά ψυχιατρική υποστήριξη. Η αποτελεσματική δε αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι καταθλιπτικοί αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν συχνότερα απ ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ωστόσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο συγκεκριμένος πληθυσμός. Οι ηλικιωμένοι εκφράζουν συνήθως την κατάθλιψη τους μέσω σωματικών αιτιάσεων οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη εφόσον ούτως ή άλλως στην τρίτη ηλικία συνυπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως είναι απαραίτητο να γίνει διερεύνηση τόσο των αναφερομένων συμπτωμάτων όσο και των φαρμάκων τα οποία συνήθως λαμβάνουν και είναι δυνατόν να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η εκλογή και ο τρόπος χορήγησης του κατάλληλου αντικαταθλιπτικού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή εφόσον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποικίλους παράγοντες όπως είναι η αποτελεσματικότητα, οι παρενέργειες, η συγχορήγηση με άλλα φάρμακα, η αυτοκτονικότητα κ.ά. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφενός μεν η διάρκεια της θεραπείας αφετέρου δε η δοσολογία που ούτως ή άλλως πρέπει να είναι μικρότερη εκείνης του υπόλοιπου πληθυσμού.

10 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ - ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γλυκερία Ισακίδου Επιμελήτρια Β Ψυχίατρος Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Ο ηλικιωμένος βιώνει απώλειες που πρέπει να πενθήσει. Αυτές αφορούν αγαπημένα πρόσωπα που φεύγουν από τη ζωή αλλά και αλλαγές στην εικόνα του σωματικού του εγώ και την εικόνα του εαυτού του συνολικότερα. Στο Πένθος και Μελαγχολία ο Freud θέτει τη βάση για την ψυχοδυναμική κατανόηση του μηχανισμού της κατάθλιψης. Όπου η διεργασία του πένθους δεν είναι εφικτή αναδύεται κατάθλιψη η οποία στις διάφορες μορφές της εγκαθίσταται σε έδαφος προσωπικότητας με χαρακτηριστικά γνωρίσματα την ψυχαναναγκαστική οργάνωση, την αμφιθυμία, τις υψηλές υπερεγωτικές απαιτήσεις και την επιρρέπεια σε ναρκισσιστικού τύπου σχέσεις αντικειμένου. Η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας μπορεί να γίνει κατανοητή ως παλινδρόμηση στην αρχή της καταθλιπτικής θέσης κατά Klein όπου οι καταστροφικές επιθέσεις του υποκειμένου θεωρούνται από το ίδιο υπεύθυνες για την καταστροφή του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού αντικειμένου. Τα παραπάνω σχετίζονται με το βασανιστικό αίσθημα ενοχής και κατά προέκταση μπορούν να οδηγήσουν στην συνολική ερήμωση και το κομμάτιασμα του εσωτερικού κόσμου. Η αποτυχία της επανόρθωσης στην οποία υπόκειται ιδιαίτερα ο ηλικιωμένος, οδηγεί στην απόγνωση αλλά και στην υιοθέτηση πρωιμότερων και πιο σχιζοειδικών μηχανισμών που με κυρίαρχες την σχάση, την προβολή και την επανενδοβολή διωκτικών αντικειμένων, εμπλουτίζουν την κλινική εικόνα. Όσον αφορά την θεραπευτική προσέγγιση της κατάθλιψης στην Τρίτη ηλικία, η κλασσική ψυχανάλυση συνήθως δεν έχει θέση για ευνόητους λόγους. Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με τροποποιημένες τεχνικές συστήνεται σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες, καθώς και κατά την ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών, οι παρεμβάσεις και οι χειρισμοί θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο να τίθενται κάτω από το ψυχαναλυτικό πρίσμα. Σε κάθε περίπτωση, έμφαση δίνεται στην θεραπευτική σχέση και στην προσπάθεια εμπερίεξης κατά Bion του συχνά κατακλυσμικού άγχους των ιδιαίτερων αυτών ασθενών.

11 ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Δήμητρα Γοργόλη Ειδικευόμενη Ψυχίατρος Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι μία από τις πιο συχνές, υποδιαγνωσμένες και ελλιπώς αντιμετωπιζόμενες νόσους. Σε επιδημιολογικές μελέτες βρέθηκε ότι 10-25% των ηλικιωμένων εμφανίζουν καταθλιπτική σημειολογία. Από αυτούς το 1-5% πάσχει από μείζονα κατάθλιψη και το 2-8% από δυσθυμία, ενώ σε μελέτες γηροκομείων και οίκων ευγηρίας το ποσοστό αυξάνεται σε 5-15%. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση κατάθλιψης, είναι η ηλικία άνω των 80 ετών και το γυναικείο φύλο. H αυτοκτονικότητα είναι περίπου 4 φορές συχνότερη στους ηλικιωμένους από ό,τι σε νεότερους ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη. Η υψηλή αυτή επίπτωση της κατάθλιψης στη μεγάλη ηλικία οφείλεται μεταξύ άλλων σε βιοχημικές και δομικές αλλαγές του γήρατος, ιατρικής φύσεως προβλήματα, πένθος ή άλλες απώλειες και συχνό περιορισμό σε ιδρύματα. Η κλινική εικόνα είναι συχνά άτυπη με προεξάρχοντα τα σωματικά/ υποχονδριακά συμπτώματα, την ευερεθιστότητα και πολύ λιγότερο εμφανή την διαταραχή στη διάθεση. Επίσης τα ψυχωτικά συμπτώματα είναι πιο συχνά από ό,τι στους νεότερους ασθενείς. Μια ακόμα ιδιομορφία είναι η συχνή συννόσηση με άλλες σωματικές ασθένειες, η οποία δυσκολεύει τη διάγνωση και την αντιμετώπιση, ενώ αυξάνει και το ενδεχόμενο σωματικής ανικανότητας λόγω των συνυπαρχουσών νόσων. Αποτελεί επιπλέον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση άλλων νόσων. Τέλος, διάφορα διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν, όπως διάκριση από άνοια, όταν στην κλινική εικόνα επικρατούν γνωσιακές διαταραχές, κι από άλλες νόσους ή δράσεις φαρμάκων που μιμούνται την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η ύπαρξη κατάθλιψης είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης και των μεταβολών της, έχουν ως αποτέλεσμα μόνο ένα 10-20% των ηλικιωμένων καταθλιπτικών ασθενών να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

12 Αργύρης Τσάκος ΚΑΝΟΝΙΚΟΜΟΡΦΗ ΨΥΧΩΣΗ : ΜΙΑ ΨΥΧΩΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ; «Ως τίτλο αυτού του σεμιναρίου επέλεξα : «κανονικόμορφη ψύχωση». Αν και δεν είναι μια κατηγορία του Λακάν, είναι, μού φαίνεται μια λακανική κατηγορία, μια λακανική κλινική κατηγορία. Είναι μια δημιουργία την οποία θεωρώ ότι μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό που ονομάζουμε τελευταία διδασκαλία του Λακάν που είναι αυτή η ίδια είδος ανάδρασης της πρακτικής ανάπτυξης της διδασκαλίας του καθ όλη τη διάρκεια των τριάντα ετών του Σεμιναρίου.( ) διότι η κανονικόμορφη ψύχωση δεν έχει αυστηρό ορισμό. Καθένας είναι ευπρόσδεκτος να δώσει την αίσθησή του και τον ορισμό του τής κανονικόμορφης ψύχωσης. Δεν εφήυρα μια έννοια με την κανονικόμορφη ψύχωση. Εφήυρα μια λέξη, μια έκφραση, ένα σημαίνον, δίνοντας ένα σχεδίασμα ορισμού για να προσελκύσω τα διάφορα νοήματα, τις διαφορετικές αντανακλάσεις νοήματος γύρω από αυτό το σημαίνον. Δεν παρέδωσα μια τεχνογνωσία αναφορικά με τη χρήση αυτού του σημαίνοντος. Στοιχημάτισα ότι αυτό το σημαίνον θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες αντηχήσεις στον κλινικό, τον επαγγελματία. Θέλησα να αποκτήσει εύρος και να δω ως που μπορεί να πάει αυτή η έκφραση». Αυτά λέει ο Ζακ Αλαίν Μιλλέρ στα πλαίσια της παρέμβασής του στο Σεμινάριο που έγινε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2008.

13 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ). Άρτεμις Δημητροκάλλη, Ανθή Βασιλακοπούλου, Μαριάννα Τσάνα, Χαρά-Ιφιγένεια Τόμπρα, Γιώργος Νικολαΐδης. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης Παραμέλησης των Παιδιών Η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών συνιστά ένα ζήτημα Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως (Π.Ο.Υ., 1999). Όπως διαπιστώθηκε από σχετική μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (2008), η συλλογή των όποιων δεδομένων ΚαΠα-Π γίνεται αποσπασματικά από πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους φορείς και υπηρεσίες, με δική τους πρωτοβουλία, αλλά και με μεθοδολογίες και εργαλεία καταγραφής που διαφέρουν κατά περίπτωση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το μέγεθος του προβλήματος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού οποιωνδήποτε περαιτέρω εκτιμήσεων κόστους και αντίκτυπου στην Δημόσια Υγεία καθώς και τεκμηριωμένη επιστημονική βάση για ορθό σχεδιασμό και αξιολόγηση πρακτικών αντιμετώπισης του προβλήματος και πολιτικών πρόληψης. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, αφενός η διαδικασία διερεύνησης των αναφορών ή υπονοιών ΚαΠα-Π είναι συχνά ατελής ή και αλυσιτελής και σίγουρα άνιση, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει δυνατότητα των επαγγελματιών και υπηρεσιών για κάθε νέο αίτημα συνεργασίας να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στο τυχόν προηγούμενο ιστορικό οικογενειών και κρουσμάτων. Το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης Παιδιών» συνιστά την δημιουργία και την καθιέρωση ενός Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης ΚαΠα-Π καθώς και τη συνακόλουθη τήρηση του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς (ΕΣΑ) ΚαΠα-Π. Το Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης ΚαΠα-Π, συνιστά τη δημιουργία και τη πιλοτική εφαρμογή επί εξαμήνου κοινής μεθοδολογίας και εργαλείων συνολικής διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων από όλους τους δυνητικά εμπλεκόμενους επαγγελματίες, υπηρεσίες και οργανισμούς. Το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΣΑ) ΚαΠα-Π, συνιστά τον σχεδιασμό της δομής και τη πιλοτική λειτουργία, επί εξαμήνου, της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Εθνικού Αρχείου Κρουσμάτων ΚαΠα-Π, βάσει της μελέτης ωρίμανσης «Μελέτη δημιουργίας επιδημιολογικών εργαλείων διαρκούς επιτήρησης της επίπτωσης κρουσμάτων κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών» που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (2008).

14 ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. Ανθή Βασιλακοπούλου, Άρτεμις Δημητροκάλλη, Αγγέλικα Γυφτοπούλου, Κατερίνα Κυριάκου, Δάφνη Σταμάτη, Γιώργος Νικολαΐδης. Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης Παραμέλησης των Παιδιών Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Οι δύο κύριοι στόχοι του προγράμματος «Συντονισμένες ενέργειες για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΚαΠα-Π» είναι ο σχεδιασμός, η πιλοτική εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης & Διαχείρισης ΚαΠα-Π, καθώς και η δημιουργία, η πιλοτική λειτουργία και η αξιολόγηση ενός Εθνικού Συστήματος Αναφοράς (ΕΣΑ) Κακοποίησης & Παραμέλησης Παιδιών. Αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΑ ΚαΠα-Π, είναι η αποδοχή τους από τους/τις επαγγελματίες που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά ΚαΠα-Π και να παρέχουν τα δεδομένα, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Για τη διασφάλιση της βέλτιστης αποδοχής και εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και του ΕΣΑ θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα: α. εντοπισμός και καταγραφή των επιλέξιμων οργανισμών και υπηρεσιών από τους τομείς υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και δημόσιας τάξης β. πρόσκληση των επιλέξιμων φορέων για σχηματισμό δικτύου φορέων, τα μέλη του οποίου θα δεσμευτούν για υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου και για χρήση του ΕΣΑ καθώς και για συμμετοχή στην πιλοτική τους εφαρμογή, γ. δημόσια διαβούλευση με τους επιλέξιμους φορείς των αρχικών σχεδίων του Πρωτοκόλλου και του ΕΣΑ προ και μετά την πιλοτική τους εφαρμογή για τη διαδραστική τυχόν αναθεώρησή τους, δ. ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού: 400 επαγγελματίες απασχολούμενοι στους φορείς-μέλη του δικτύου θα κληθούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και τη χρήση του ΕΣΑ. Πρόκειται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν 16 εκπαιδεύσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας και ε. αξιολόγηση αποτελεσματικότητας εκπαιδεύσεων προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία και να προβεί ο συντονιστικός φορέας σε ανάλογες διορθώσεις, εφόσον χρειαστούν. Η δικτύωση των υπηρεσιών και η εκπαίδευση των επαγγελματιών που διαχειρίζονται περιστατικά ΚαΠα-Π αναμένεται να δώσει λύση στις συνέπειες που έχει η σημερινή αναρχία στη μεθοδολογία διερεύνησης και διαχείρισης των περιπτώσεων τόσο στα παιδιά-θύματα και τις οικογένειές τους όσο και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

15 ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΙΛΑΩ ΑΛΛΑΖΩ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Παναγιώτα Παπανικολάου, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Ευαγγελία Κατέρη, Γιώργος Τσουβέλας, Γιώργος Νικολαΐδης. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης Παραμέλησης των Παιδιών Οι δράσεις πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Ρέθυμνο σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και αποτελούν κεντρικό άξονα παρέμβασης της Πράξης «Σχέδιο συνολικής ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων». Το κοινοτικό πρόγραμμα πρόληψης «ΓνωρίΖΩ Μιλάω ΑλλάΖΩ» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, υλοποιείται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου και στοχεύει στην προαγωγή υγείας του γενικού πληθυσμού και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας αναφορικά με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ειδικότερα, προσεγγίζονται αρχικά οι εκπαιδευτικοί, ακολούθως οι γονείς σε μια δίωρη ενημερωτική συνάντηση και τέλος οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού και της Β Γυμνασίου σε τρείς ωριαίες συναντήσεις και της Α Λυκείου σε δύο ωριαίες συναντήσεις. Στα πλαίσια των συναντήσεων γίνεται αναφορά σε μορφές κακοποίησης, στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στη χρησιμότητα των προγραμμάτων πρόληψης, στο πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διαχειρίζονται περιπτώσεις αποκάλυψης ή υποψίας περιστατικών κακοποίησης, αλλά και στο τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε περιπτώσεις σεξουαλικής παραβίασης των παιδιών τους. Στις ομάδες των μαθητών το θέμα προσεγγίζεται μέσα από βιωματικές ασκήσεις και πρόκληση συζήτησης. Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο σε απάντηση των πολλαπλών αναγκών της τοπικής κοινότητας, που προκάλεσε η αποκάλυψη της μαζικής σεξουαλικής παραβίασης παιδιών και εφήβων στο Ρέθυμνο στα τέλη του Η αποτίμηση του συνόλου της παρέμβασης και των δράσεων πρόληψης ανά ομάδα στόχο θα αποτελέσει χρήσιμο υλικό για προτάσεις χάραξης πολιτικής στη δημόσια υγεία, μεταφορά καλών πρακτικών και θα αναδείξει την αναγκαιότητα τέτοιων παρεμβάσεων σε πιο σταθερή βάση.

16 ΓΝΩΡΙΖΩ-ΜΙΛΑΩ-ΑΛΛΑΖΩ: ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ. Μαρία Ψαρράκου, Γιώργος Μπουρούς, Κυριακή Αγαπητού, Μαρία Βρεττοπούλου, Μαρίνα Γκούβερη, Γιώργος Νικολαίδης. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης Παραμέλησης των Παιδιών Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Παιδιού και Εφήβου στο Ρέθυμνο συγκροτήθηκε από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Η μονάδα λειτουργεί στο πλαίσιο της Πράξης «Σχέδιο συνολικής ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων» που αποτελεί μέρος του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ». Η Μονάδα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και επικοινωνιολόγου. Στόχος της μονάδας είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης, συμβουλευτικής και θεραπείας παιδιών εφήβων και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, οι βασικές λειτουργίες της Μονάδας αφορούν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας), αλλά και διαγνωστικές υπηρεσίες και θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, η Μονάδα δρα διασυνδετικά με υπηρεσίες και φορείς που ασχολούνται με την οικογένεια και το παιδί, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς σε περιπτώσεις αποκάλυψης πιθανής κακοποίησης, παραμέλησης. Στη Μονάδα απευθύνονται κάτοικοι και φορείς του νομού Ρεθύμνου για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων έως 18 ετών και των οικογενειών τους. Η Μονάδα δημιουργήθηκε υπό το βάρος της αποκάλυψης, το Δεκέμβρη του 2011, υπόθεσης μαζικής σεξουαλικής παραβίασης παιδιών στην τοπική κοινωνία στα πλαίσια αθλητικού σωματείου. Με βάση αυτό το δεδομένο και την έλλειψη ανθρώπινων και υλικών πόρων για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στην συγκεκριμένη κοινότητα, η Μονάδα καλείται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

17 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

18 ΕΑ01 TΑ ΕΠΙΠΕΔΑ BURNOUT ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σημέλα Σ. Σιδηροπούλου 1, Φώτιος Κ. Κατιμερτζόπουλος 2 1 Ψυχολόγος, MSc c. Δικανικής Ψυχολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών Univ. Of Liverpool, Λέκτορας Δικανικής Ψυχολογίας Παν. Sheffield 2 Φοιτητής Ψυχολογίας,BSc του Διεθνούς Τμήματός του Πανεπιστήμιου του Sheffield, Θεσσαλονίκη. Το προσωπικό στις Δικαστικές Πτέρυγες Ψυχικής Υγείας (ΔΠΨΥ) έχει ιδιόρρυθμα καθήκοντα και ευθύνες. Μέρος των ευθυνών τους είναι η υποδοχή ενός κακοποιημένου παιδιού και η διαχείριση του με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να εκμυστηρευτεί τα μυστικά του. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήτα είτε πρακτικά (π.χ. άρνηση συνεργασίας, επιθετική συμπεριφορά από τους ασθενείς) είτε ηθικά (π.χ. η σύγκρουση ατομικών αξιών σε σχέση με τις αξίες των περιστατικών που διαχειρίζονται). Μελέτες υποδεικνύουν την εκδήλωση Συνδρόμου Επαγγελματικής Καταπόνησης (ΣΕΚ, γνωστό και ως burnout ). Το ΣΕΚ είναι αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, όπως το άγχος που προκαλείτε στο προσωπικό της ΔΠΨΥ σε σχέση με την επαφή του με τους ασθενείς, τους συναδέλφους αλλά και το ίδρυμα-μονάδα στην οποία εργάζονται. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι οι περιβαλλοντολογικές ανάγκες του προσωπικού (π.χ. πληρότητα εργασιακού χώρου). Ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση του ΣΕΚ διατυπώνεται να είναι η έλλειψη πλήρους ειδικής εκπαίδευσης για το μοναδικό περιβάλλον εργασίας των ΔΠΨΥ. Στην παρούσα μελέτη αναφέρονται αναλυτικά οι παράγοντες που οδηγούν το προσωπικό των ΔΠΥ σε burnout και προτείνονται λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών εργασίας.

19 ΕΑ02 Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Σημέλα Σ. Σιδηροπούλου 1, Νικόλαος Κ. Καρπούζης 2 1 Ψυχολόγος, MSc c. Δικανικής Ψυχολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών Univ. Of Liverpool, Λέκτορας Δικανικής Ψυχολογίας Παν. Sheffield 2 Φοιτητής Ψυχολογίας, BSc του Διεθνούς Τμήματός του Πανεπιστήμιου του Sheffield, Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι δεκάδες χιλιάδες εμπρησμοί ετησίως. Το 54% του συνόλου των εμπρηστών είχαν διαγνωσθείσα ψυχική ασθένεια. Συνεχείς αυξανόμενος αριθμός των καταδικασμένων εμπρηστών αφορά σε ασθενείς με σχιζοφρένεια ή άλλης μορφής ψύχωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους εμπρηστές με ψυχική ασθένεια οι ψυχωτικές διαταραχές ανήκουν στις τρείς πιο συχνές διαγνώσεις. Στη παρούσα μελέτη περιγράφει σημεία και συμπτώματα που συνδέουν άμεσα ή έμμεσα τις ψυχωτικές διαταραχές με το αδίκημα του εμπρησμού. Ενδεικτικά των σημείων είναι η υψηλότερη συχνότητα των γυναικών που πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές και διαπράττουν το αδίκημα του εμπρησμού μία ή και περισσότερες φορές, και η σημαντική επιρροή του οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς στη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος. Ανάμεσα στα συμπτώματα των ψυχωτικών διαταραχών που διακρίθηκαν ως πιο συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο αδίκημα είναι η σταδιακή ψυχωτική συμπτωματολογία, οι οπτικές παραισθήσεις, οι ψευδαισθήσεις τραυματισμού και η ευερεθιστότητα. Η παραγοντοποίηση και κατάταξη των κινδύνων που ενέχουν οι ψυχωτικές διαταραχές μπορεί να αποτελέσει οδηγός για την ανάλογη και πρέπουσα λήψη μέτρων ασφαλείας εντός ή εκτός των ιδρυμάτων ψυχικής υγείας με στόχο τη προφύλαξη των ίδιων των ασθενών και του περιβάλλοντός τους.

20 ΕΑ03 ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ. Σημέλα Σ. Σιδηροπούλου 1, Αθανασία Γ. Νέλλα 2 1 Ψυχολόγος, MSc c. Δικανικής Ψυχολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών Univ. Of Liverpool, Λέκτορας Δικανικής Ψυχολογίας Παν. Sheffield 2 Φοιτήτρια Ψυχολογίας, BSc του Διεθνούς Τμήματός του Πανεπιστήμιου του Sheffield, Θεσσαλονίκη Σύμφωνα με τα στοιχεία της Commission, περίπου το δεκαπέντε τις εκατό των παιδιών στη Ευρώπη υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Οι συνέπειες της κακοποίησης, εξαρτώνται κατά πολύ από την ηλικία στην οποία πραγματοποιήθηκε η πράξη. Καθότι τα περισσότερα παιδιά δεν αποκαλύπτουν την πράξη, οι συνέπειες αυτές τους ακολουθούν έως την ενήλικη ζωή. Το κοινό αυτών των παιδιών είναι ότι εμφανίζουνε συγκεκριμένα ψυχοπαθολογικά προβλήματα ως ενήλικες. Παρ όλα αυτά υπάρχουν και συνέπειες οι οποίες διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Μεταξύ των κοινών συνεπειών που αναφέρονται στη παρούσα μελέτη είναι χρόνια ψυχοσωματικά προβλήματα (όπως η νευρική ανορεξία) και συμπεριφορικά προβλήματα (όπως η επιθετικότητα και η εγκληματική συμπεριφορά). Συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες είναι ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές ή πλήρης αποφυγή οποιασδήποτε σεξουαλικά συσχετισμένης πράξης, όπως οι συνήθεις γυναικολογικές εξετάσεις. Από τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στους άντρες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, ενώ σημαντική επιρροή της εμπειρίας τους φαίνεται να καθρεφτίζεται στην πατρότητα (εκδηλώνεται φόβος ότι μπορεί να κακοποιηθούν τα παιδιά τους, φόβος μήπως βλάψουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, προβλήματα με την φυσική επαφή με τα παιδιά τους). Η κατανόηση των διαφορών στις συνέπειες της παιδικής κακοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά την ενήλικη ζωή, μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τα ίδια τα θύματα παιδικής κακοποίησης αλλά και το παρόν κοινωνικό τους περιβάλλον.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ.

Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ. Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ. europa.eu www.ygeia-pronoia.gr www.ich-mhsw.gr www.epanad.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία Εισαγωγή στην Ψυχιατρική 21 ος αιώνας μεγάλη πρόοδος των συναφών επιστημών: Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία Προηγήθηκε περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 24/10/2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 2018-2019 Σας ενημερώνουμε ότι στις 6/11/18 ξεκινούν τα μαθήματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική και εφηβική κατάθλιψη έχει μετατραπεί σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους. Τα ποσοστά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Φ. Γουρζής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακ. Έτος 2014-2015 Πάτρα, 2014 Επιστημονικό Προσωπικό Ψυχιατρικής Κλινικής Διευθυντής: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 2 (2010) ΚΕΚ Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες πώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 19, ΑΘΗΝΑ, 17121 Ν.ΣΜΥΡΝΗ Τηλέφωνο (-α) 2109329890, 6948595973 Διεύθυνση E-mail mpsarrakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση προγράμματος κατάρτισης επαγγελματιών «Έλεγχος και πρόληψη της κακοποίησης / παραμέλησης των παιδιών» και δείκτες αποτελεσματικότητας

Αξιολόγηση προγράμματος κατάρτισης επαγγελματιών «Έλεγχος και πρόληψη της κακοποίησης / παραμέλησης των παιδιών» και δείκτες αποτελεσματικότητας Αξιολόγηση προγράμματος κατάρτισης επαγγελματιών «Έλεγχος και πρόληψη της κακοποίησης / παραμέλησης των παιδιών» και δείκτες αποτελεσματικότητας Γ.Τσουβέλας, Μ.Γκούβερη, Ά.Σαλβάνου, Γ.Νικολαΐδης europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια

Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΜΣ Γενικές πληροφορίες Τα μαθήματα του ΠΜΣ θα διδάσκονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 4-10 το απόγευμα και κάθε Παρασκευή ώρες 4-7 το απόγευμα, για 13 εβδομάδες. Το 7-10 κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Ο διετής κύκλος εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε.

Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε. Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε. Μήνυμα Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες, Με ικανοποίηση αλλά και αίσθημα ευθύνης σας προσκαλώ στην παρακολούθηση της σειράς «Σεμιναρίων Νευρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αναδεικνύουμε τις πτυχές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑ Διερεύνηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών συνύπαρξης ψυχιατρικής διαταραχής με εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες. Η Περίπτωση του θεραπευτικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα λόγω της σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική.

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική. Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΘΡΑΚΗΣ 19, 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) Διεύθυνση (-εις) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο (-α) 2109329890

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο

Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στην Καρδιαγγειακή νόσο Ανδρέας Φλωράκης Βιολόγος, Ψυχίατρος, PhD, Γ.Ν. Ελευσίνας Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία Σεμινάρια Εργασίας Θεσσαλονίκη 2 ος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Τσαμπίκα Μπαφίτη, M.Sc., Ph.D. Κλινική και σχολική ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, ECP Εκ των Ένδον Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Εκπαιδεύτρια και επόπτρια, Λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Β. Α. Παπαγεωργίου MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος - TEACCH Consultant τ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Οι Δ.Π.Τ. Δεν είναι απλώς αποκλίνουσες διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Κατανόηση και Αντιμετώπιση της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς»

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Κατανόηση και Αντιμετώπιση της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς» Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Κατανόηση και Αντιμετώπιση της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς» ΗΜΕΡΟ ΜΗΝΙΑ Πέμπτη 11/06/09 ΘΕΜΑ 1. Εισαγωγική Συνάντηση: o Η λειτουργία της Γραμμής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ"

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ" ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Rn, PhD, MSc, NFESC Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ειδ. Παιδοψυχίατρος Στρογγυλό Τραπέζι: «Οι διάφορες διαστάσεις της Διασυνδετικής-

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ»

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ» Τ Ζ Ο Υ Α Ν Α Κ Η Σ Ι Ω Α Ν Ν Η Σ, Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ο Σ M SC Κ Ο Ι. Κ Ε. Ψ Υ Π Ε Β Ε Ν Ι Ζ Ε Λ Ε Ι Ο Υ Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο Υ Κ Ρ Η Τ Η Σ. ΡΑ Ϊ Κ Ο Υ Μ Α Ρ Ι Α, Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Ευάγγελος Χ. Καραδήµας & Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι Τοµέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών Ένα οµαδικό παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Παρουσίαση στη ιηµερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων:

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων: ΧΑΝΙΑ Μάρτιος 2018 Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο Το καλοκαίρι του 2012 λίγους

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, παρέχει ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Καμηλέρη Ράνια: Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Στέλεχος/Σύμβουλος Γραμμής SOS 15900 Υποέργο 5 με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (SOS)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη Απολογιστικά Στοιχεία: Ιούλιος Δεκέμβριος 2012

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη Απολογιστικά Στοιχεία: Ιούλιος Δεκέμβριος 2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη Απολογιστικά Στοιχεία: Ιούλιος Δεκέμβριος 2012 Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» Τι είναι η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Υπουργείο Υγείας- Διοίκηση 1 ης ΥΠΕ Αττικής Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ Ν.Π.Δ.Δ. Μπαρδάνη Ειρήνη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Σ. Δ/ντρια Μαυραντώνη

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.)

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΥΠΕΥΘΥΝOI ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ψ.Π.Σ.Α.: ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΖΕΙΚΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Ψυχιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση Νέων Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1., Παπαδόπουλος Π., Νταϊλιάνης Κ., Παναγούλιας Ευστ. Κ.Ψ.Υ. Περιστερίου: οι 6 πρώτοι μήνες 12ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο Βόλος, 18-21 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές. Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo.

Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές. Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo. Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo.gr Διαχείριση κρίσεων: Ψυχο-κοινωνικές «Ακόμα και οι χώρες που είναι εξοπλισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ YΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑ ΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράµµατος Ερωτηµατολόγιο Ικανοποίησης > 147 Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου.

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Π. Σιδηροφάγη, Ε. Ασπρούλη, Μ. Τάσση, Κ. Μπόλιας Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Χίος ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης Προαγωγή Υγείας Προγράμματα άσκησης Σύσταση 13: Συστήνεται οι Γενικοί Ιατροί, άλλοι Ιατροί, καθώς και επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με κατάθλιψη (κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο To Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Κατανοώντας

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Α. Δουζένης, Αναπλ Καθηγητής & Διευθυντής, Β Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 1 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν. «Γ.Παπανικολάου» 2 Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΣΧΟΛΗ: Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ: Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. 1 Σύντομη Περιγραφή Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία Αριθμός Φοιτητών Παιδική κακοποίηση: Σύγχρονες καλές πρακτικές πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑμεΑ q ΝΟΣΗΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5/2019 8.30 9.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 9.30 11.00 11.00 11.45 Ι. Νηματούδης Χ. Τουλούμης Χ. Τουλούμης Ι. Νηματούδης Θ. Μουγιάκος Ομιλητής P. Haddad Αυτοκτονία και ψυχοπαθολογία: Διαχωρισμός ιδεασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους παιδοψυχίατρους, σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και μη, στην ψυχική υγεία (Ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΒΑ. Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές

ΤΕΒΑ. Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές ΤΕΒΑ Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ Ο Δήμος Γόρτυνας συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Επιμελητών... 13. Πρόλογος Καθηγήτριας Χρύσας Πουμάκα-Μπακούλα... 17

Πρόλογος Επιμελητών... 13. Πρόλογος Καθηγήτριας Χρύσας Πουμάκα-Μπακούλα... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος Επιμελητών... 13 Πρόλογος Καθηγήτριας Χρύσας Πουμάκα-Μπακούλα... 17 MEΡΟΣ Α: ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Παραμέληση παιδιού: η κυρίαρχη μορφή κακοποίησης... 21 Παπαδομαρκάκη Ελένη, Ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους 7. Συμπεράσματα Αξιολόγησης στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα Εναλλακτικά της Φυλάκισης για Παραβάτες Χρήστες Παράνομων Ουσιών» MIS 349337 Για την αξιολόγηση της Υπηρεσίας Παραπομπών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , 227 ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Υποστήριξης Κοινωνικών Δομών (ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός) (παροχή υπηρεσιών Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού για την υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών της Δημοτικής Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Δ/νση Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) στο πλαίσιο του έργου: «Αναβάθμιση ξενώνων για γυναίκες θύματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Ψυχιατρική και Καρκίνος -Πλούσια Ψυχοσωματική παράδοση στον Καρκίνο -Ψυχοθεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΕΛΕΝΗ Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάγνωση: είναι η πολύπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μιας διαταραχής που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γερνάει. Το 1950, 23 ηλικιωμένοι αντιστοιχούσαν σε 100 νέους, ενώ το 2050 προβλέπεται ότι 110 ηλικιωμένοι θα αντιστοιχούν σε 100 νέους. Η Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Φ. Γουρζής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακ. Έτος 2013-2014 Πάτρα, 2013 Επιστημονικό Προσωπικό Ψυχιατρικής Κλινικής Διευθυντής:

Διαβάστε περισσότερα

Σωματείο «ΘΗΣΕΑΣ» Δήμου Καλλιθέας

Σωματείο «ΘΗΣΕΑΣ» Δήμου Καλλιθέας Σωματείο «ΘΗΣΕΑΣ» Δήμου Καλλιθέας «Μέτρον άριστον» Κλεόβουλος ο Ρόδιος ΜΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή»

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» «Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Λογοπεδική / Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα στη διασταύρωση ανθρωπιστικών και εφαρμοσμένων

Διαβάστε περισσότερα

Α)Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Α)Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΝΕΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (Δ.Π.Τ.) Προεδρείο: Φ.Γονιδάκης, Ι.Μιχόπουλος Κλάδος Δ.Π.Τ. της Ε.Ψ.Ε. Επιμέρους ομιλίες: Α) «Η ανθεκτικότητα στις Δ.Π.Τ.» Ομιλητής: Ε.Τσιγκαροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Δικανική ψυχιατρική Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7

1.1 Δικανική ψυχιατρική Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7 IX ΠεΡιεχΟμενα 1 Εισαγωγή 1 1.1 Δικανική ψυχιατρική 2 1.2 Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7 2.1 Γενικότητες 7 2.2 Υποκείμενα συναισθήματα και συμπεριφορές 9

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος της διευθύντριας της σειράς... 13 Προλογικό σημείωμα 1... 17 Προλογικό σημείωμα 2... 21 Ευχαριστίες... 25 Αντί προλόγου...

Πρόλογος της διευθύντριας της σειράς... 13 Προλογικό σημείωμα 1... 17 Προλογικό σημείωμα 2... 21 Ευχαριστίες... 25 Αντί προλόγου... Περιεχόμενα Πρόλογος της διευθύντριας της σειράς... 13 Προλογικό σημείωμα 1... 17 Προλογικό σημείωμα 2... 21 Ευχαριστίες... 25 Αντί προλόγου... 27 Εισαγωγή στην Ψυχοτραυματολογία 1. Τι είναι τραύμα;...

Διαβάστε περισσότερα

25/6/2015. Ποιο το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα στελέχη πρόληψης;

25/6/2015. Ποιο το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα στελέχη πρόληψης; ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΠΡΟΚΛΗΣΗ; Άννα Τσιμπουκλή, PhD Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER Σκοπός Κέντρου Alzheimer Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2005 Σκοπός του Κέντρου είναι: η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας η θεραπεία (φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.;

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.; 4/22/2016 template from www.brainybetty.com copyright 2006 2 Θέματα για Συζήτηση. Όροι και Ορολογία Συμμόρφωση Προσκόλληση Συνεργατική Θεραπεία - Αυτοδιαχείριση Παράγοντες που επιδρούν Πως εκτιμάται η

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΟΥΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΟΥΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΟΥΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ Ν Δ. Χ - Ψ Α Ζ - Ψ Κ Μ Ψ Υ Κ - Ζ - Ι Α ΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ 27 Π Σ Ψ Η, 18-21 Α 2019 Π Π I Έρευνα σε Ιστορικό 90 Ψυχιατρικών Ασθενών 2 II Εξέταση κατόπιν Εισαγγελικής

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Αθανάσιος Σιμιτζής Ειδικός Γιατρός Εργασίας, MSc Ορισμοί: Εργασιακό περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σχολική Ψυχολογία Title School Psychology Έναρξη - Λήξη 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 2 Απριλίου 2020 (Μήνας/Έτος) Διάρκεια σε Μήνες 7 μήνες Ώρες 420 Επιμόρφωσης Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η ομαδικο-αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 2016 «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους παιδοψυχιάτρους, σε επαγγελματίες, εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΉ Βασικές παραδοχές, δεδομένα και προβληματισμοί σε σχέση με τις συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες/διαταραχές στην παιδική ηλικία... 17 Παιδιά με διάφορες μορφές

Διαβάστε περισσότερα