Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 Ανάπτ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 Ανάπτ."

Transcript

1 1.1 Ανάπτ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 ΣΛ Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης σταµατάει µε την ενηλικίωση του ατόµου. 1.1 ΣΛ Η κοινωνικοποίηση για το άτοµο είναι µια διαδικασία µε ηµεροµηνία λήξης. 1.1 ΣΛ Η κοινωνικοποίηση δε σταµατά µε την ενηλικίωση του ατόµου. 1.1 ΣΛ Η κοινωνικοποίηση διαφοροποιείται ως προς τα φύλα στο χώρο και στο χρόνο. 1.1 ΣΛ Η µεταβίβαση αξιών, αντιλήψεων, πεποιθήσεων µιας κοινωνίας αποτελεί µέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησης. 1.1 ΣΛ Κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία εκµάθησης των αξιών και των κανόνων της κοινωνίας. 1.1 ΣΛ Μερικές φορές τα µηνύµατα, που µεταβιβάζουν οι φορείς κοινωνικοποίησης, είναι αντιφατικά και δηµιουργούν στο άτοµο µια διλληµατική κατάσταση. 1.1 ΣΛ Μεταξύ ατόµου και κοινωνίας υπάρχει µια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης. 1.2 Ανάπτ. Να παρουσιάσετε το ρόλο που διαδραµατίζει το σχολείο στη κοινωνικοποίηση του ατόµου. 1.2 Ανάπτ. Να παρουσιάσετε το σχολείο ως φορέα κοινωνικοποίησης. 1.2 ΠΕ Πρωταρχικός φορέας κοινωνικοποίησης θεωρείται: α. Το Κράτος β. Η οικογένεια γ. Το σχολείο δ. Η θρησκεία 1.2 ΣΛ Η οικογένεια είναι ένας δευτερογενής φορέας κοινωνικοποίησης. 1.2 ΣΛ Η οικογένεια θεωρείται πρωτογενής και, λόγω σπουδαιότητας, πρωταρχικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου Ανάπτ. Να εξηγήσετε γιατί η οικογένεια θεωρείται ο σηµαντικότερος φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου Ανάπτ. Να εξηγήσετε γιατί το σχολείο θεωρείται σηµαντικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου και να δώσετε ένα παράδειγµα µιας σχολικής διαδικασίας που συµβάλλει στην κοινωνικοποίηση των µαθητών Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τη θρησκεία ως φορέα κοινωνικοποίησης Ανάπτ. Να παρουσιάσετε την οικογένεια ως φορέα κοινωνικοποίησης Ανάπτ. Πόσο σηµαντικός φορέας κοινωνικοποίησης θεωρείται το σύγχρονο κράτος και γιατί; ΣΛ Ο σηµαντικότερος φορέας κοινωνικού ελέγχου θεωρείται ότι είναι το Κράτος ΣΛ Οι θρησκευτικοί θεσµοί θεωρούνται φορείς κοινωνικοποίησης του ανθρώπου ΣΛ Το Κράτος είναι ένας βασικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου ΣΛ Η µίµηση - ταύτιση είναι µηχανισµοί κοινωνικοποίησης τους ατόµου ΣΛ Μέσα από το µηχανισµό της µίµησης το άτοµο αποκτά ατοµική ταυτότητα. Μέσα από το µηχανισµό της µίµησης το άτοµο αποκτά την ατοµική του ΣΛ ταυτότητα (Εγώ). Σηµαντικό ρόλο στην αποτελεσµατική κοινωνικοποίηση διαδραµατίζει η ΣΛ σαφήνεια και η συνέπεια λόγων και έργων των φορέων κοινωνικοποίησης. Μια πολιτική αξία είναι: α. η περιουσία. β. το κέρδος. γ. η συµµετοχή στα 1.3 ΠΕ κοινά. δ. η επιχειρηµατική ηθική. Οικονοµική αξία θεωρείται: α. η δικαιοσύνη. β. η αλληλεγγύη. γ. η ελευθερία. 1.3 ΠΕ δ. το κέρδος. 1.3 ΣΛ Η αξία «εκπαίδευση» έχει την ίδια σπουδαιότητα σε όλες τις κοινωνίες. Η εκπαίδευση, µε την έννοια της παιδείας, αποτελεί µια διαχρονική αξία της 1.3 ΣΛ ελληνικής κοινωνίας. 1.3 ΣΛ Όλα τα άτοµα και όλες οι κοινωνίες κάνουν την ίδια ιεράρχηση αξιών.

2 1.3.1 Ανάπτ. Τι είναι οι κοινωνικές αξίες; Να παρουσιάσετε τις κατηγορίες των κοινωνικών αξιών µε βάση δύο κριτήρια ταξινόµησης. Η παγκόσµια ειρήνη θεωρείται: α. οικονοµική αξία. β. σχετική αξία. γ. ατοµική ΠΕ αξία. δ. διαχρονική αξία. Σχετική κοινωνική αξία είναι: α. ο σεβασµός στους Θεούς. β. η µνήµη των ΠΕ νεκρών. γ. οι τίτλοι ευγενείας. δ. η απαγόρευση της αιµοµιξίας. Σχετική κοινωνική αξία είναι: α. ο σεβασµός στους Θεούς. β. η µνήµη των ΠΕ νεκρών. γ. το χρήµα. δ. η απαγόρευση της αιµοµιξίας. Οι κοινωνικές αξίες λειτουργούν ως κατευθυντήριοι άξονες για τις ΣΛ συµπεριφο-ρές µας Ανάπτ. Να εξηγήσετε τι σηµαίνει ότι οι αξίες µεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο και να δώσετε ανάλογα παραδείγµατα. Οι κοινωνικές αξίες µπορεί να είναι διαχρονικές - αιώνιες ή σχετικές ΣΛ προσωρινές. 1.4 ΠΕ Άτυποι κοινωνικοί κανόνες είναι: α. οι νόµοι. β. οι άγραφοι/ανεπίσηµοι κανόνες. γ. τα καταστατικά των σωµατείων. δ. οι κανόνες δεοντολογίας Ανάπτ. Τι είναι οι κοινωνικοί κανόνες; Να περιγράψετε τις δύο κατηγορίες στις οποίες αυτοί διακρίνονται Οι κανόνες οµιλίας και εµφάνισης συγκαταλέγονται στους αυστηρούς κανόνες ΣΛ µιας κοινωνίας Οι υποχρεώσεις των δηµοσίων υπαλλήλων συγκαταλέγονται στους ΣΛ ελαστικούς κανόνες µιας κοινωνίας. Τα ήθη, τα έθιµα και οι παραδόσεις µιας κοινωνίας θεωρούνται τυπικοί ΣΛ κοινωνικοί κανόνες. Τα ήθη, τα έθιµα και οι παραδόσεις της κοινωνίας είναι τυπικοί κοινωνικοί ΣΛ κανόνες. 1.5 Ανάπτ. Να εξηγήσετε τι είναι ο αυτοέλεγχος και να δώσετε ένα παράδειγµα. - Από τι εξαρτάται ο βαθµός αυτοελέγχου του κάθε ατόµου; 1.5 Ανάπτ. Να περιγράψετε τον άτυπο κοινωνικό έλεγχο. (µονάδερ 9) - Να δώσετε ένα παράδειγµα άτυπου κοινωνικού ελέγχου από την καθηµερινότητά σαρ. (µονάδερ 3) 1.5 Ανάπτ. Τι είναι ο προληπτικός και τι ο κατασταλτικός κοινωνικός έλεγχος; - Να παρουσιάσετε τους δύο τρόπους µε τους οποίους ασκείται ο κοινωνικός έλεγχος και να δώσετε ανάλογα παραδείγµατα. 1.5 ΠΕ Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται: α. µόνο προληπτικά. β. µόνο κατασταλτικά. γ. προληπτικά και κατασταλτικά. δ. πολύ σπάνια. 1.5 ΣΛ Η επιβράβευση αποτελεί ένα από τα µέσα άσκησης του κοινωνικού ελέγχου. 1.5 ΣΛ Η κοινωνικοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος δρουν συµπληρωµατικά. 1.5 ΣΛ Με τον αυτοέλεγχο, το ίδιο το άτοµο αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεών του. 1.5 ΣΛ Ο άτυπος κοινωνικός έλεγχος ασκείται από θεσµοθετηµένους φορείς της κοινωνίας. 1.5 ΣΛ Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται αποκλειστικά µε κυρώσεις. 1.5 ΣΛ Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται µόνο µε κυρώσεις. 1.5 ΣΛ Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θεωρείται ελαστικός και άτυπος κοινωνικός κανόνας. 1.5 ΣΛ Ο τυπικός κοινωνικός έλεγχος ασκείται από θεσµοθετηµένους φορείς της κοινωνίας. 1.5 ΣΛ Οι παρατηρήσεις της οικογένειας προς το παιδί για την επίδοσή του στα µαθήµατα αποτελούν µορφή κοινωνικού ελέγχου. 1.5 ΣΛ Το σχολείο, µε τις ποινές που επιβάλει, ασκεί άτυπο κοινωνικό έλεγχο.

3 1.6 ΣΛ Η αντίδραση ενός ατόµου που αδικείται, µπορεί να είναι και µια νόµιµη κοινωνική συµπεριφορά Ανάπτ. Να αναλύσετε τους λόγους της αντικοινωνικής συµπεριφοράς Ανάπτ. Να εξηγήσετε τους λόγους της αντικοινωνικής/αποκλίνουσας συµπεριφοράς Ανάπτ. Να εξηγήσετε τους λόγους, για τους οποίους η κατάχρηση του αλκοόλ είναι σήµερα ένα σηµαντικό ατοµικό, αλλά και κοινωνικό πρόβληµα; 1.7 ΣΛ Η συκοφαντική δυσφήµιση θεωρείται πταίσµα Ανάπτ. Με ποιο τρόπο προσπαθεί να εξηγήσει την εγκληµατική συµπεριφορά η θεωρία που υποστηρίζει ότι το έγκληµα αποτελεί ατοµικό φαινόµενο και µε ποιο τρόπο η θεωρία που υποστηρίζει ότι αποτελεί κοινωνικό φαινόµενο; Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το έγκληµα είναι ένα κοινωνικό φαινόµενο. - Τι υποστηρίζει η θεωρία του κοινωνικού χαρακτηρισµού σχετικά µε την εγκληµατική συµπεριφορά; Η θεωρία που ερµηνεύει το έγκληµα ως ατοµικό φαινόµενο, υποστηρίζει ότι: α. ψυχικές διεργασίες, που συµβαίνουν στο άτοµο, το εµποδίζουν να προσαρµοστεί στις κοινωνικές απαιτήσεις. β. η εγκληµατικότητα συνδέεται µε τους θεσµούς, την οργάνωση και τη λειτουργία της κοινωνίας. γ. ο κοινωνικός χαρακτηρισµός µπορεί να οδηγήσει στο έγκληµα. δ. υπάρχουν εκ γενετής ΠΕ εγκληµατίες. Πραγµατικό έγκληµα (και όχι συµβατικό) είναι: α. η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. β. η κλοπή. γ. το κάπνισµα σε χώρο που απαγορεύεται ΠΕ δ. µια οικοδοµική παράβαση. Πταίσµα είναι η: α. παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. β. ληστεία. γ ΠΕ ανθρωποκτονία. δ. συκοφαντική δυσφήµηση. Μια σηµαντική θεωρία που προσπαθεί να εξηγήσει το έγκληµα είναι η θεωρία ΣΛ του κοινωνικού χαρακτηρισµού. Οι εγκληµατικές πράξεις που τιµωρούνται µε κάθειρξη, ονοµάζονται ΣΛ πταίσµατα. Τα συµβατικά εγκλήµατα είναι αυτά που προσβάλλουν βασικές αξίες της ΣΛ κοινωνίας ΣΛ Το έγκληµα είναι µια αξιόποινη πράξη που τιµωρείται από τον ποινικό νόµο. Για τους ανήλικους, προτιµάται ο όρος «εγκληµατίας» από τον όρο ΣΛ «παραβάτης» ΣΛ Ο ανήλικος δε θεωρείται εγκληµατίας, αλλά παραβάτης. Στην εκδήλωση και ανάπτυξη της νεανικής παραβατικότητας συµβάλλουν ΣΛ αποκλειστικά και µόνο βιολογικοί παράγοντες Ανάπτ. Να αναφέρετε αναλυτικά τέσσερα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του ηλεκτρονικού εγκλήµατος Ανάπτ. Να παρουσιάσετε πέντε χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του ηλεκτρονικού εγκλή-µατος Ανάπτ. Τι είναι το Ηλεκτρονικό έγκληµα και για ποιους λόγους κινδυνεύουν τα παιδιά από αυτό Ανάπτ. Τι είναι το ηλεκτρονικό έγκληµα; - Για ποιους λόγους τα παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύµατα του ηλεκτρονικού εγκλήµατος; Ανάπτ. Να αναλύσετε τα αίτια της τροµοκρατίας Ανάπτ. Να δώσετε τον ορισµό της έννοιας «τροµοκρατία» και να παρουσιάσετε τις επιπτώσεις της Ανάπτ. Τι ονοµάζεται τροµοκρατία και ποιες οι επιπτώσεις της. Ακραίες ιδεολογίες, που χαρακτηρίζονται από φανατισµό, µπορούν να ΣΛ αποτελέσουν αίτιο τροµοκρατίας ΣΛ Τα αίτια της τροµοκρατίας είναι αποκλειστικά οικονοµικά.

4 1.81 ΣΛ Το Ηλεκτρονικό Έγκληµα είναι διασυνοριακό έγκληµα, µε την έννοια ότι τα αποτελέσµατά του µπορεί να πραγµατοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τόπους Ανάπτ. Περιγράψτε τις τρεις κατηγορίες µέτρων της αντεγκληµατικής πολιτικής που εφαρµόζει η πολιτεία; ΣΛ Τα µέτρα επανένταξης αποτελούν µέτρα αντεγκληµατικής πολιτικής. Η φυλάκιση αποτελεί: α. κύρια ποινή. β. δευτερεύουσα ποινή. γ. παρεπόµενη ΠΕ ποινή. δ. καµία από τις παραπάνω. Η χρηµατική ποινή αποτελεί: α. κύρια ποινή. β. δευτερεύουσα ποινή. γ ΠΕ παρεπόµενη ποινή. δ. καµία από τις παραπάνω. Κύρια ποινή είναι η: α. αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων. β. φυλάκιση. γ. δήµευση των προϊόντων και των εργαλείων του εγκλήµατος. δ ΠΕ απαγόρευση άσκησης επαγγέλµατος. Κύρια ποινή είναι η: α. στέρηση της ελευθερίας. β. αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων. γ. απαγόρευση άσκησης επαγγέλµατος. δ. δηµοσίευση της ΠΕ καταδικαστικής απόφασης. Παρεπόµενη ποινή είναι: α. ο περιορισµός σε ψυχιατρικό κατάστηµα. β. η χρηµατική ποινή. γ. η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων. δ. η ΠΕ φυλάκιση. Στις παρεπόµενες ποινές δεν εντάσσεται: α. Η δήµευση προϊόντων και εργαλείων εγκλήµατος β. Η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων γ. Η ΠΕ απαγόρευση άσκησης επαγγέλµατος δ. Η φυλάκιση Θεµελιώδης αρχή του ποινικού δικαίου είναι η εξής: «κανένα έγκληµα, καµιά ΣΛ ποινή χωρίς νόµο» (Nullum crimen nulla poena sine lege) ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΠΕ ΠΕ ΣΛ ΣΛ Μια από τις παρεπόµενες ποινές, που µπορεί να επιβληθεί στο δράστη µιας αξιόποινης πράξης, είναι και η αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωµάτων. Οι χρηµατικές ποινές συγκαταλέγονται στις παρεπόµενες ποινές και ακολουθούν τις κύριες. Παρεπόµενη ποινή µιας αξιόποινης πράξης µπορεί να είναι η απαγόρευση άσκησης επαγγέλµατος. Το ύψος της χρηµατικής ποινής, που µπορεί να επιβληθεί στο δράστη µιας αξιόποινης πράξης, είναι ανάλογο µε τη βαρύτητα του εγκλήµατος και την οικονοµική του κατάσταση. Η εύρεση εργασίας σε αποφυλακισµένους αποτελεί ένα µέτρο: α. πρόληψης. β. καταστολής. γ. επανένταξης. δ. υποτροπής. Η εύρεση εργασίας σε φυλακισµένους αποτελεί ένα µέτρο: α. πρόληψης. β. καταστολής. γ. επανένταξης. δ. υποτροπής. Η εκπαίδευση και η επαγγελµατική κατάρτιση συγκαταλέγονται στα µέτρα σωφρονισµού ενός εγκληµατία. Η σωµατική άσκηση και η άθληση των κρατούµενων στις φυλακές είναι ένα βασικό µέτρο σωφρονισµού ΣΛ Οι άδειες στους κρατούµενους είναι ένα από τα βασικά µέτρα σωφρονισµού. 2.1 Ανάπτ. Να ορίσετε την έννοια του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.). - Ποιες είναι οι αδυναµίες του Α.Ε.Π. ως δείκτη οικονοµικής ευηµερίας; 2.1 Ανάπτ. Ποιες αδυναµίες παρουσιάζει το ΑΕΠ ως δείκτης οικονοµικής ευηµερίας. 2.1 Ανάπτ. Πώς υπολογίζεται το Κατά Κεφαλήν Εισόδηµα µιας χώρας; - Γιατί είναι χρήσιµη η µέτρησή του και ποιο είναι το βασικό του µειονέκτηµα; 2.1 ΠΕ Αντικείµενο µελέτης της µακρο - οικονοµίας είναι (µεταξύ άλλων) η: α. συνολική παραγωγή µιας οικονοµίας. β. παραγωγή ενός προϊόντος. γ. ζήτηση του καταναλωτή. δ. ποσότητα παραγωγής µιας επιχείρησης.

5 Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ 2.1 ΠΕ Αντικείµενο µελέτης της µικρο - οικονοµίας είναι (µεταξύ άλλων): α. η συνολική παραγωγή µιας οικονοµίας. β. η συνολική κατανάλωση µιας οικονοµίας. γ. η ζήτηση του καταναλωτή. δ. το συνολικό εισόδηµα µιας οικονοµίας. Απόσβεση ονοµάζουµε: α. τη συντήρηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισµού. β. την ενοικίαση του κεφαλαιουχικού εξοπλισµού. γ. την πώληση του κεφαλαιουχικού εξοπλισµού. δ. τη φθορά του κεφαλαιουχικού εξοπλισµού, αποτιµηµένη σε χρήµα. 2.1 ΠΕ 2.1 ΣΛ Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισµός στην πορεία του 2.1 ΣΛ χρόνου, αποτιµηµένη σε χρήµα, ονοµάζεται απόσβεση. 2.1 ΣΛ Στο Καθαρό Εγχώριο Προϊόν σuµπεριλαµβάνονται και οι Αποσβέσεις ΠΕ ΣΛ ΣΛ Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν: α. περιλαµβάνει τα αγαθά που δεν είναι αντικείµενο αγοραπωλησίας. β. λαµβάνει υπόψη του τη σύνθεση της παραγωγής. γ. λαµβάνει υπόψη του τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόµενων προϊόντων. δ. δε λαµβάνει υπόψη του τη διανοµή του προϊόντος. Η παραοικονοµία στη χώρα µας υπολογίζεται περίπου σε 30% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το Ακαθάριστο Εγχώ ρ ι ο Προϊόν δεν συµπεριλαµβάνει την αξία των αγαθών και υπηρεσιών της παραοικονοµίας ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΣΛ ΣΛ 2.2 Ανάπτ. 2.2 ΠΕ 2.2 ΠΕ 2.2 ΣΛ Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν µιας χώρας παράγεται από συντελεστές παραγωγής που ανήκουν στους κατοίκους της χώρας (ντόπιους και ξένους). Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περιλαµβάνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που δεν είναι αντικείµενο αγοραπωλησίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (Α.Ε.Π.) µιας χώρας που αντιµετωπίζει έντονο πρόβληµα παραοικονοµίας, είναι µικρότερο από αυτό που καταγράφεται στις επίσηµες στατιστικές. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν χρησιµοποιείται ως δείκτης οικονοµικής ευηµερίας µιας χώρας. Το Καθαρό Εγχώριο Προϊόν προκύπτει, αν το Κατά Κεφαλήν Εισόδηµα διαιρεθεί µε το συνολικό πληθυσµό της χώρας. Το Κατά Κεφαλήν Εισόδηµα, ως µέγεθος, µπορεί να αποτυπώσει την άνιση διανοµή του εισοδήµατος µιας χώρας στα επί µέρους άτοµα. Το Κατά Κεφαλήν Εισόδηµα προκύπτει, αν το Καθαρό Εγχώριο Προϊόν διαιρεθεί µε το συνολικό πληθυσµό της χώρας. Ποιοι φορείς αποτελούν τον ιδιωτικό και ποιος το δηµόσιο τοµέα µιας οικονοµίας; - Ποιο οικονοµικό σύστηµα ονοµάζεται καπιταλιστικό, ποιο σοσιαλιστικό και ποιο µεικτής οικονοµίας µε κριτήριο την ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής; Βασικοί φορείς του οικονοµικού κυκλώµατος είναι: α. οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το κράτος. β. οι παραγωγικοί συντελεστές. γ. το χρήµα. δ. τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Σε ένα οικονοµικό κύκλωµα: α. οι επιχειρήσεις δίνουν στα νοικοκυριά προϊόντα και τα νοικοκυριά πληρώνουν τις επιχειρήσεις µε χρήµα. β. η ποσότητα συναλλαγών των αγαθών και υπηρεσιών παραµένει πάντα σταθερή. γ. δεν παρατηρείται ποτέ ροή χρήµατος. δ. οι ροές των συντελεστών παραγωγής, των προϊόντων και του χρήµατος δεν είναι ποτέ διαρκείς. O στόχος των ηµοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισµών (.Ε.Κ.Ο.), που καθορίζεται στις διατάξεις ίδρυσής τους, είναι η εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος.

6 2.2 ΣΛ Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε ένα οικονοµικό κύκλωµα, επιδιώκουν τη µεγιστοποίηση της κοινωνικής ευηµερίας. 2.2 ΣΛ Όταν η ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής ανήκει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, το οικονοµικό σύστηµα είναι σοσιαλιστικό. 2.2 ΣΛ Όταν η ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, το οικονοµικό σύστηµα είναι καπιταλιστικό. 2.2 ΣΛ Όταν η ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής µιας χώρας ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, τότε το οικονοµικό σύστηµα αυτής της χώρας είναι καπιταλιστικό. 2.2 ΣΛ Όταν η ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής µιας χώρας ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, τότε το οικονοµικό σύστηµα αυτής της χώρας είναι σοσιαλιστικό. 2.2 ΣΛ Σκοπός του κράτους είναι η µεγιστοποίηση της κοινωνικής ευηµερίας. 2.2 ΣΛ Στο σοσιαλιστικό οικονοµικό σύστηµα η ιδιοκτησία των µέσων παραγωγής ανήκει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 2.2 ΣΛ Τα δηµόσια αγαθά είναι αδιαίρετα και το όφελός τους διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς αποκλεισµούς. 2.2 ΣΛ Τα νοικοκυριά επιδιώκουν τη µεγιστοποίηση της κοινωνικής ευηµερίας. 2.2 ΣΛ Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν τη µεγιστοποίηση της ατοµικής τους ευηµερίας. 2.2 ΣΛ Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποτελούν τον δηµόσιο τοµέα της οικονοµίας. 2.3 Ανάπτ. Να διατυπώσετε το θεµελιώδες οικονοµικό πρόβληµα κάθε κοινωνίας, καθώς και τα τέσσερα οικονοµικά προβλήµατα που απορρέουν από αυτό. 2.3 Ανάπτ. Ποια τα βασικά οικονοµικά προβλήµατα που προσπαθεί να λύσει το Κράτος µε την παρέµβασή του στην οικονοµία; - Να εξηγήσετε πως µπορεί να λύσει δύο από αυτά µε τη χρήση των δηµοσίων δαπανών. 2.3 Ανάπτ. Ποιο είναι το θεµελιώδες οικονοµικό πρόβληµα και ποια τα βασικά οικονοµικά προβλήµατα που απορρέουν από αυτό; - Να αναφέρετε τον τρόπο µε τον οποίο προσπαθούν να λύσουν τα βασικά οικονοµικά προβλήµατα το καπιταλιστικό και το σοσιαλιστικό σύστηµα. 2.3 ΣΛ Ένας από τους στόχους του κρατικού παρεµβατισµού στην αγορά είναι η καλύτερη κατανοµή των πόρων. 2.3 ΣΛ Η σοσιαλιστική οικονοµική άποψη (διευθυνόµενη οικονοµία) ζητά από το κράτος, να επιλύει τα βασικά οικονοµικά προβλήµατα της κοινωνίας. 2.3 ΣΛ Η σοσιαλιστική οικονοµική άποψη (διευθυνόµενη οικονοµία) ζητά από το µηχανισµό της αγοράς, να επιλύει τα βασικά οικονοµικά προβλήµατα της κοινωνίας. 2.3 ΣΛ Το θεµελιώδες οικονοµικό πρόβληµα, από το οποίο απορρέουν όλα τα υπόλοιπα, είναι ότι: οι ανάγκες των ανθρώπων είναι απεριόριστες και τα µέσα για την ικανοποίησή τους είναι περιορισµένα. 2.4 Ανάπτ. Τι είναι ο προϋπολογισµός του κράτους και για ποιο λόγο συντάσσεται; - Πότε ένας κρατικός προϋπολογισµός είναι πλεονασµατικός, πότε ελλειµµατικός και πότε ισοσκελισµένος; 2.4 Ανάπτ. Τι περιλαµβάνει ο προϋπολογισµός του κράτους και για ποιο λόγο συντάσσεται; - Πότε ένας κρατικός προϋπολογισµός είναι πλεονασµατικός, πότε ελλειµµατικός και πότε ισοσκελισµένος; Τι περιλαµβάνει ο προϋπολογισµός του κράτους και πως βοηθά την κυβέρνη-ση; Ποιες µορφές µπορεί να πάρει ο προϋπολογισµός ως 2.4 Ανάπτ. λογαριασµός;

7 2.4 ΠΕ Το σύνολο των δαπανών και των εσόδων, που σχεδιάζει το κράτος να πραγµατοποιήσει το επόµενο έτος, περιλαµβάνονται: α. στο Ισοζύγιο Πληρωµών. β. στον Κρατικό Προϋπολογισµό. γ. στο Κατά Κεφαλήν Εισόδηµα. δ. στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. 2.4 ΣΛ Έλλειµµα στον προϋπολογισµό µιας χώρας υπάρχει, όταν οι δαπάνες του δηµοσίου είναι µικρότερες από τα έσοδά του Ανάπτ. Να εξηγήσετε ποιοι φόροι ονοµάζονται άµεσοι και ποιοι έµµεσοι, δίνοντας παράλληλα σχετικά παραδείγµατα. - Ποιο είναι το κυριότερο πλεονέκτηµα και ποιο το κυριότερο µειονέκτηµά τους; Ανάπτ. Τι αποτελούν οι φόροι για το κράτος; Να συγκρίνετε τους άµεσους µε τους έµµεσους φόρους ως προς τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατά τους. Άµεσος φόρος είναι ο φόρος: α. προστιθέµενης αξίας. β. εισοδήµατος. γ. στα ΠΕ οινοπνευµατώδη ποτά. δ. καπνού. Βασικές κατηγορίες εσόδων ενός κράτους είναι: α. οι δηµόσιες δαπάνες. β. οι φόροι, ο δανεισµός και η άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας. γ. τα ΠΕ εισοδήµατα των πολιτών. δ. ο κρατικός προϋπολογισµός. Η κυριότερη πηγή εσόδων του κράτους είναι: α. τα τέλη κυκλοφορίας, που πληρώνουµε για τα αυτοκίνητά µας. β. οι φόροι. γ. οι εισπράξεις από πρόστιµα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. δ. τα κέρδη από τα ΠΕ λαχεία. Κύρια πηγή εσόδων του κράτους αποτελούν: α. Μόνο οι άµεσοι φόροι β. Οι άµεσοι και οι έµµεσοι φόροι γ. Ο δανεισµός δ. Η άσκηση επιχειρηµατικής ΠΕ δραστηριότητας Οι άµεσοι φόροι: α. είναι περισσότερο ανεκτοί από τους φορολογούµενους. β. επιβάλλονται σε διάφορα προϊόντα κατανάλωσης. γ. πλήττουν βαρύτερα τα µικρότερα εισοδήµατα. δ. επιβάλλονται στο εισόδηµα και την περιουσία των ΠΕ φορολογούµενων. Οι άµεσοι φόροι: α. επιβάλλονται σε προϊόντα κατανάλωσης. β. αποτελούν κυριότερη πηγή εσόδων του κράτους στις αναπτυσσόµενες χώρες. γ. επιβάλλονται στο εισόδηµα και στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. δ. πληρώνονται από τις επιχειρήσεις στο κράτος και ΠΕ µετακυλύονται στην τιµή των προϊόντων. Οι έµµεσοι φόροι: α. επιβάλλονται στα εισοδήµατα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. β. επιβάλλονται στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. γ. προσαρµόζουν το φορολογικό τους βάρος στη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούµενου. δ. πλήττουν βαρύτερα τα µικρότερα ΠΕ εισοδήµατα. Οι έµµεσοι φόροι: α. επιβάλλονται στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. β. επιβάλλονται σε διάφορα προϊόντα κατανάλωσης. γ. προκαλούν φορολογικό βάρος, που είναι προσαρµοσµένο στη φορολογική ικανότητα των φορολογούµενων. δ. επιβάλλονται στο εισόδηµα των ΠΕ φορολογούµενων. Βασικές κατηγορίες εσόδων του κράτους είναι οι φόροι, ο δανεισµός και η ΣΛ άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Βασικό µειονέκτηµα των έµµεσων φόρων είναι ότι πλήττουν βαρύτερα τα ΣΛ µικρότερα εισοδήµατα ΣΛ Ο φόρος στα οινοπνευµατώδη ποτά είναι άµεσος φόρος. Οι φόροι που επιβάλλονται στα διάφορα προϊόντα κατανάλωσης, όπως ο ΣΛ Φόρος Προστιθέµενης Αξίας (Φ.Π.Α.), είναι άµεσοι φόροι. Στις αναπτυγµένες χώρες κύρια πηγή εσόδων του κράτους είναι οι έµµεσοι ΣΛ φόροι.

8 2.4.2 Ανάπτ. Να εξηγήσετε, µε τη χρήση ενός παραδείγµατος (για κάθε περίπτωση), µε ποιο τρόπο µπορεί να χρησιµοποιήσει η κυβέρνηση τις δηµόσιες δαπάνες, για να επιλύσει τα οικονοµικά προβλήµατα: της καλύτερη κατανοµής των πόρων, της σταθεροποίησης της οικονοµίας, της οικονοµικής ανάπτυξης και της καλύτερης διανοµής του εισοδήµατος. 2.5 Ανάπτ. Να ορίσετε την έννοια του «ισοζυγίου πληρωµών». - Ποια εικόνα µπορεί να παρουσιάζει το ισοζύγιο πληρωµών από οικονοµική άποψη; - Να αιτιολογήσετε την εικόνα που παρουσιάζουν διαχρονικά το εµπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο υπηρεσιών της χώρας µας. 2.5 ΠΕ Ο λογαριασµός που περιλαµβάνει της οικονοµικές συναλλαγές µιας χώρας µε άλλες χώρες, κατά τη διάρκεια ενός έτους, ονοµάζεται: α. Κρατικός Προϋπολογισµός. β. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. γ. Ισοζύγιο Πληρωµών. δ. Κατά κεφαλήν Εισόδηµα. 2.5 ΠΕ Ο λογαριασµός, που περιλαµβάνει τις οικονοµικές συναλλαγές µιας χώρας µε άλλες χώρες, κατά τη διάρκεια ενός έτους, ονοµάζεται: α. Κρατικός Προϋπολογισµός. β. Εξωτερικός ανεισµός. γ. Ισοζύγιο Πληρωµών. δ. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. 2.5 ΠΕ Οι εισπράξεις και οι πληρωµές µιας χώρας από ταξίδια (τουρισµός) περιλαµβάνονται στο: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. 2.5 ΠΕ Οι εισπράξεις και οι πληρωµές µιας χώρας από τον τουρισµό περιλαµβάνονται στο: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. 2.5 ΠΕ Οι εισπράξεις και οι πληρωµές µιας χώρας για µισθούς, τόκους, κέρδη κτλ. περιλαµβάνονται στο: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. 2.5 ΠΕ 2.5 ΠΕ Οι εισπράξεις και οι πληρωµές της χώρας µας από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαµβάνονται στο: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. Οι εξαγωγές και εισαγωγές εµπορευµάτων περιλαµβάνονται στο: α. Εµπορικό ισοζύγιο β. Ισοζύγιο υπηρεσιών γ. Ισοζύγιο εισοδηµάτων δ. Ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων 2.5 ΠΕ Τα χρηµατικά ποσά που λαµβάνει η χώρα µας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαµβάνονται στο: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. 2.5 ΠΕ Το ισοζύγιο, το οποίο περιλαµβάνει εισπράξεις και πληρωµές από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους τοµείς (µεταναστευτικά εµβάσµατα κτλ), ονοµάζεται: α. εµπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδηµάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών µεταβιβάσεων. 2.5 ΣΛ ιαχρονικά, µετά τη µεταπολίτευση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας µας ήταν µόνιµα ελλειµµατικό και το έλλειµµα καλύπτονταν κάθε χρόνο µε δανεισµό. 2.5 ΣΛ Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας αποτελεί µόνιµο οικονοµικό πρόβληµα της χώρας µας. 2.5 ΣΛ Το ελλειµµατικό εµπορικό ισοζύγιο αποτελεί µόνιµο οικονοµικό πρόβληµα της χώρας µας. 2.5 ΣΛ Το εµπορικό ισοζύγιο της χώρας µας είναι πάντοτε πλεονασµατικό. 2.5 ΣΛ Το ισοζύγιο υπηρεσιών περιλαµβάνει τις εισαγωγές και εξαγωγές εµπορευµά-των. 2.5 ΣΛ Το ισοζύγιο υπηρεσιών της χώρας µας είναι µόνιµα ελλειµµατικό, κυρίως, λόγω του τουρισµού.

9 2.6 Ανάπτ. Ποιες είναι οι συνέπειες του υπέρµετρου δανεισµού για µια χώρα; 2.6 Ανάπτ. Πότε το κράτος προσφεύγει στο δηµόσιο δανεισµό; - Σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται ο δηµόσιος δανεισµός ανάλογα µε την προέλευσή του; 2.6 ΠΕ Ο δηµόσιος δανεισµός, ανάλογα µε την προέλευσή του, διακρίνεται σε: α. εσωτερικό και εξωτερικό. β. παραγωγικό και καταναλωτικό. γ. οµολογιακό και αναγκαστικό. δ. παραγωγικό και αναγκαστικό. 2.6 ΠΕ Ο δηµόσιος δανεισµός: α. Μειώνει το δηµόσιο χρέος β. εν µπορεί να οδηγήσει ποτέ σε κρατική πτώχευση γ. Επιβαρύνει τις µελλοντικές γενιές δ. εν επηρεάζει τους µελλοντικούς προϋπολογισµούς 2.6 ΠΕ Το δηµόσιο χρέος, ανάλογα µε τις δαπάνες που καλύπτει, διακρίνεται σε: α. εσωτερικό και εξωτερικό. β. παραγωγικό και καταναλωτικό. γ. οµολογιακό και αναγκαστικό. δ. εσωτερικό και αναγκαστικό. 2.6 ΣΛ Ένα οµολογιακό δάνειο µπορεί να απευθύνεται είτε στο κοινό, είτε στις τράπεζες. 2.6 ΣΛ Ο δηµόσιος δανεισµός µειώνει το δηµόσιο χρέος. 2.6 ΣΛ Ο δηµόσιος δανεισµός µιας χώρας αυξάνει το δηµόσιο χρέος της. 2.6 ΣΛ Τα οµολογιακά δάνεια που εκδίδονται από το κράτος απευθύνονται αποκλειστικά στις τράπεζες. 2.6 ΣΛ Το δάνειο που συνάπτεται για την πληρωµή των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων ονοµάζεται παραγωγικό. 3.1 Ανάπτ. 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΠΕ 3.1 ΣΛ 3.1 ΣΛ Τι ονοµάζουµε «πολίτευµα»; - Να περιγράψετε τις µορφές των πολιτευµάτων που διέκρινε ο Αριστοτέλης µε κριτήριο το ποιος και γιατί κυβερνάει ηµοκρατία είναι το πολίτευµα, στο οποίο την εξουσία την: α. ασκεί ένας. β. ασκούν οι άριστοι. γ. ασκούν οι πολλοί. δ. ασκούν µόνο οι ενάρετοι. Ένα ολοκληρωτικό πολίτευµα επιδιώκει: α. την εφαρµογή του Συντάγµατος και των νόµων. β. τη διακυβέρνηση µιας χώρας µε σκοπό το κοινό συµφέρον. γ. τη διακυβέρνηση µιας χώρας εν ονόµατι της ελευθερίας και της ισότητας. δ. τον περιορισµό της ελευθερίας του ατόµου και τη µαζοποίησή του. Όταν κυβερνάει ένα πλήθος εν ονόµατι της ελευθερίας και της ισότητας, έχουµε: α. αριστοκρατία. β. ολιγαρχία. γ. οχλοκρατία. δ. µοναρχία. Όταν κυβερνάει ένα πλήθος, εν ονόµατι της ελευθερίας, της ισότητας και των συµφερόντων των φτωχών, το πολίτευµα ονοµάζεται: α. τυραννία. β. αριστοκρατία. γ. οχλοκρατία. δ. ολιγαρχία. Πολίτευµα είναι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας: α. της Βουλής. β. της πολιτείας. γ. των δηµόσιων επιχειρήσεων. δ. των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Στο πολίτευµα της µοναρχίας η εξουσία ασκείται από: α. τους αρίστους. β. ένα πρόσωπο. γ. το λαό. δ. ένα πολιτικό κόµµα. Σύµφωνα µε τον Αριστοτέλη, παρέκβαση της αριστοκρατίας θεωρείται η: α. δηµοκρατία. β. οχλοκρατία. γ. ολιγαρχία. δ. τυραννία. Σύµφωνα µε τον Αριστοτέλη, παρέκβαση της µοναρχίας θεωρείται η: α. τυραννία. β. οχλοκρατία. γ. ολιγαρχία. δ. αριστοκρατία. Ο κοµµουνισµός, ως θεωρία και κίνηµα, δηµιουργήθηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Κρατικός Προϋπολογισµός είναι ελλειµµατικός, όταν τα προβλεπόµενα έσοδα του κράτους για την επόµενη χρονιά είναι µεγαλύτερα από τις προβλεπόµενες δαπάνες. 3.1 ΣΛ Ο κρατικός προϋπολογισµός, από νοµική άποψη, αποτελεί νόµο του κράτους. Ο φασισµός υποστηρίζει ότι το κράτος έχει δικαίωµα να ελέγχει κάθε µορφή 3.1 ΣΛ δραστηριότητας.

10 Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ 3.1 ΣΛ Σύµφωνα µε τον Αριστοτέλη, η ολιγαρχία είναι παρέκβαση της δηµοκρατίας. 3.1 ΣΛ Το κοµµουνιστικό σύστηµα άρχισε να εφαρµόζεται πρώτα στη Ρωσία, µετά την επανάσταση του ΣΛ Το πολίτευµα στο οποίο την εξουσία την ασκούν οι άριστοι ονοµάζεται ηµοκρατία. 3.2 Ανάπτ. Από τα θεµέλια της δηµοκρατίας, που τέθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, να αναλύσετε την ισοπολιτεία και την ισονοµία. 3.2 Ανάπτ. Στην αρχαία Ελλάδα τέθηκαν τα θεµέλια της δηµοκρατίας, τα οποία ισχύουν µεχρι και σήµερα. Από αυτά να περιγράψετε την ισοπολιτεία και την ισονοµία. 3.2 ΠΕ Ισηγορία σηµαίνει ότι όλοι οι πολίτες: α. εκφράζουν ελεύθερα τη γνώµη τους για τα κοινά. β. αντιµετωπίζονται µε ισότητα. γ. είναι ίσοι ενώπιον του νόµου. δ. εφαρµόζουν τους νόµους της πολιτείας. 3.2 ΣΛ Ένα από τα θεµέλια της δηµοκρατίας, το οποίο τέθηκε στην αρχαία Ελλάδα και το οποίο ισχύει και σήµερα, είναι η ισοπολιτεία. 3.2 ΣΛ Ένα από τα θεµέλια της δηµοκρατίας, το οποίο τέθηκε στην αρχαία Ελλάδα, είναι η ισηγορία. 3.2 ΣΛ Η συµµετοχή των πολιτών στην αρχαία αθηναϊκή δηµοκρατία ήταν δικαίωµα και υποχρέωση. 3.2 ΣΛ Όταν οι νόµοι αντιµετωπίζουν όλους τους πολίτες µε ισότητα και δίνουν σ όλους τα ίδια δικαιώµατα, λέµε ότι υπάρχει ισηγορία. 3.2 ΣΛ Στην αθηναϊκή δηµοκρατία οι άρχοντες, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, υφίσταντο προληπτικό έλεγχο, περνούσαν από «δοκιµασία». 3.2 ΣΛ Στην αρχαία Ελλάδα οι άρχοντες, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, περνού-σαν από «δοκιµασία». 3.3 Ανάπτ. Η δηµοκρατία στηρίζεται σε δύο θεµελιώδεις και αδιαπραγµάτευτες αρχές, την ελευθερία και την ισότητα. Τι σηµαίνουν οι αρχές αυτές και γιατί χαρακτη-ρίζονται έτσι; 3.3 Ανάπτ. Να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η δηµοκρατία θεωρείται ένα απαιτητικό και ευάλωτο πολίτευµα. 3.3 Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τα πολιτεύµατα: της προεδρευόµενης, κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας, της προεδρικής δηµοκρατίας. 3.3 Ανάπτ. Ποιες διαφορές υπάρχουν µεταξύ Προεδρευόµενης και Προεδρικής ηµοκρατίας; - Να αναφέρετε παραδείγµατα χωρών, στα οποία ισχύουν τα συγκεκριµένα πολιτεύµατα. 3.3 Ανάπτ. Ποιες είναι οι διαφορές µεταξύ προεδρευόµενης κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας και προεδρικής δηµοκρατίας; Να αναφέρετε παραδείγµατα χωρών µε αυτά τα πολιτεύµατα; 3.3 ΠΕ Ανώτατο όργανο στο Ελληνικό κράτος ορίζεται: α. η Βουλή. β. η Κυβέρνηση. γ. ο Λαός. δ. ο Πρωθυπουργός. 3.3 ΠΕ Σύµφωνα µε το άρθρο 1 του Συντάγµατός µας, το πολίτευµα της Ελλάδας είναι: 3.3 ΠΕ Σύµφωνα µε το άρθρο 1 του Συντάγµατός µας, το πολίτευµα της Ελλάδας είναι: α. προεδρική δηµοκρατία. β. µοναρχία. γ. προεδρευόµενη κοινοβουλευτική δηµοκρατία. δ. ολιγαρχία. 3.3 ΣΛ Η δηµοκρατία στηρίζεται σε δύο θεµελιώδεις και αδιαπραγµάτευτες αρχές: την ελευθερία και την ισότητα. 3.3 ΣΛ Θεµελιώδεις και αδιαπραγµάτευτες αρχές της ηµοκρατίας αποτελούν η ελευθερία και η ισότητα. 3.3 ΣΛ Με βάση το Σύνταγµα της χώρας µας, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τη Βουλή. 3.3 ΣΛ Στην Κοινοβουλευτική ηµοκρατία η εξουσία ασκείται άµεσα από το λαό.

11 3.3 ΣΛ Στην Προεδρευόµενη ηµοκρατία, ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας εκλέγεται άµεσα από το λαό και διαθέτει ουσιαστικές αρµοδιότητες. 3.3 ΣΛ Στην Προεδρική ηµοκρατία ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας εκλέγεται άµεσα από τον λαό και οι αρµοδιότητές του είναι ουσιαστικές. 3.3 ΣΛ Στην Προεδρική Κοινοβουλευτική ηµοκρατία, ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας εκλέγεται άµεσα από το λαό. 3.3 ΣΛ Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, το πολίτευµα της Ελλάδας είναι Προεδρευόµενη Κοινοβουλευτική ηµοκρατία. 3.3 ΣΛ Το δηµοψήφισµα είναι ένας από τους θεσµούς της άµεσης δηµοκρατίας. 3.3 ΣΛ Το δηµοψήφισµα είναι ένας θεσµός έµµεσης δηµοκρατίας. 3.3 ΣΛ Το δηµοψήφισµα είναι θεσµός άµεσης δηµοκρατίας. 3.3 ΣΛ Το δηµοψήφισµα, η λαϊκή νοµοθετική πρωτοβουλία και η λαϊκή αρνησικυρία (veto) είναι θεσµοί έµµεσης δηµοκρατίας. 3.3 ΣΛ Το πολίτευµα της χώρας µας είναι Προεδρική Κοινοβουλευτική ηµοκρατία. 3.4 Ανάπτ. Ποιοι έχουν το δικαίωµα του εκλέγειν στην Ελλάδα; 3.4 Ανάπτ. Τι ονοµάζουµε «εκλογικό σύστηµα»; Να αναλύσετε το πλειοψηφικό εκλογικό σύστηµα. 3.4 ΠΕ Ένα αναλογικό εκλογικό σύστηµα: α. εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάµεων. β. αποκλείει την εκπροσώπηση των µειοψηφιών. γ. δίνει όλες τις έδρες στο συνδυασµό που συγκέντρωσε την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία. δ. διευκολύνει το σχηµατισµό ισχυρών κυβερνήσεων. 3.4 ΠΕ Το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές στην χώρα µας διενεργούνται την ίδια ηµέρα (Κυριακή), σε όλη την Επικράτεια, διασφαλίζει την αρχή της: α. µυστικής ψηφοφορίας. β. ταυτόχρονης ψηφοφορίας γ. άµεσης ψηφοφορίας. δ. καθολικής ψηφοφορίας. 3.4 ΠΕ Το σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής που εφαρµόζεται στη χώρα µας αποτελεί: α. σύστηµα σχετικής πλειοψηφίας. β. πλειοψηφικό εκλογικό σύστηµα. γ. αναλογικό εκλογικό σύστηµα. δ. µεικτό εκλογικό σύστηµα. Εκλογικό σύστηµα είναι η µέθοδος κατανοµής των βουλευτικών εδρών µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων, µε βάση τις ψήφους που πήραν στις εκλογές. 3.4 ΣΛ 3.4 ΣΛ Η επιστολική ψήφος είναι µια µορφή ψηφοφορίας. Οι εκλογές διενεργούνται την ίδια µέρα (στην Ελλάδα ηµέρα Κυριακή) σε όλη την Επικράτεια. 3.4 ΣΛ 3.4 ΣΛ Στη χώρα µας δεν ισχύει η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας. 3.5 Ανάπτ. Γιατί παρουσιάζεται η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγµατος; - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αναθεώρησης του Συντάγµατος της χώρας µας; (Άρθρο 110) 3.5 Ανάπτ. Ποιες προϋποθέσεις ορίζονται από το Σύνταγµα για την αναθεώρησή του; 3.5 ΠΕ H Βουλή, που συντάσσει νέο Σύνταγµα, καλείται: α. Συντακτική β. Αναθεωρητική γ. Αντισυνταγµατική δ. Τίποτα από τα παραπάνω. 3.5 ΠΕ Το Σύνταγµα: α. Αποτελεί το σύνολο των νόµων της εκάστοτε κυβέρνησης β. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατεχόντων την εξουσία γ. Είναι ο ανώτατος γραπτός νόµος της πολιτείας δ. Περιέχει ρυθµίσεις που παραµένουν αµετάβλητες στο χρόνο 3.5 ΣΛ Η Βουλή, που συντάσσει ένα νέο Σύνταγµα, καλείται Συντακτική Βουλή. 3.5 ΣΛ Η µορφή του πολιτεύµατος της χώρας µας είναι µια διάταξη του Συντάγµατος που µπορεί να αναθεωρηθεί. 3.5 ΣΛ Ο σεβασµός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι µια διάταξη του Συντάγµατος της χώρας µας που µπορεί να αναθεωρηθεί. 3.5 ΣΛ Το Σύνταγµα είναι ο καταστατικός χάρτης της χώρας.

12 3.5 ΣΛ Το Σύνταγµα της χώρας µας δεν µπορεί να αναθεωρηθεί, αν δεν περάσει µια πενταετία από την τελευταία αναθεώρησή του. 3.5 ΣΛ Το Σύνταγµα της χώρας µας µπορεί να αλλάζει (αναθεωρείται) µε την ίδια ευκολία που αλλάζουν και οι υπόλοιποι νόµοι Ανάπτ. Να περιγράψετε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, έτσι όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγµα της χώρας µας και να αναλύσετε τις δύο βασικές συνέπειές της Ανάπτ. Από τις βασικές αρχές του Συντάγµατος, να αναλύσετε την αρχή του κράτους δικαίου. Κράτος δικαίου είναι εκείνο, το οποίο ασκεί εξουσία σύµφωνα µε το Σύνταγµα ΣΛ και τους νόµους. Με βάση το Σύνταγµα της χώρας µας, η νοµοθετική λειτουργία ασκείται από ΣΛ τον Πρωθυπουργό. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, η νοµοθετική λειτουργία ασκείται ΣΛ από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας Ανάπτ. Από τις βασικές αρχές του Συντάγµατος να αναλύσετε το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος ή κράτος πρόνοιας εξασφαλίζει: α. δηµόσια και δωρεάν εκπαίδευση. β. καθαρό περιβάλλον. γ. κοινωνική ασφάλιση. δ. όλα τα ΠΕ παραπάνω. Ένα κοινωνικό κpάτος φpοντίζει, ώστε λα εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες ΣΛ του υγεία, παιδεία, εργασία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Κράτος πρόνοιας είναι εκείνο που εξασφαλίζει σε ορισµένες ευάλωτες ΣΛ κοινωνι-κά οµάδες ορισµένα βασικά κοινωνικά αγαθά Ανάπτ. Ποια είναι η διάκριση των λειτουργιών ή εξουσιών, που καθιερώνει το Σύνταγµά µας (Άρθρο 26) και σε ποια όργανα έχει ανατεθεί η κάθε λειτουργία; - Για ποιους λόγους οι εξουσίες ή λειτουργίες του κράτους κατανέµονται σε διάφορα όργανα; Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από ΣΛ την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, η εκτελεστική λειτουργία ασκείται ΣΛ από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, η εκτελεστική λειτουργία ασκείται ΣΛ από τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας και την Κυβέρνηση. 4.1 Ανάπτ. Να αναφέρετε επιγραµµατικά τις τρεις φάσεις της νοµοθετικής διαδικασίας. Να περιγράψετε τον ρόλο του Προέδρου της ηµοκρατίας στη διαδικασία παραγωγής ενός νόµου, σύµφωνα µε το Σύνταγµά µας. 4.1 Ανάπτ. Ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας αρνείται να υπογράψει νόµο που ψήφισε η Βουλή. Ποιο δικαίωµα ασκεί σύµφωνα µε το Σύνταγµα; Ποια είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του νόµου; 4.1 ΠΕ Οι αρµοδιότητες της Βουλής είναι : α. νοµοθετικές. β. διοικητικές και δικαστικές. γ. άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. δ. όλα τα παραπάνω. 4.1 ΠΕ Οι νόµοι εκδίδονται και δηµοσιεύονται από: α. Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. β. τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας. γ. την Κυβέρνηση. δ. τη Βουλή. 4.1 ΣΛ Βασική αρµοδιότητα της Βουλής είναι η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. 4.1 ΣΛ ώδεκα βουλευτές της χώρας µας δεν εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. 4.1 ΣΛ Η µοναδική αρµοδιότητα της Βουλής είναι η ψήφιση νόµων. 4.1 ΣΛ Στη χώρα µας η Βουλή έχει αποκλειστικά και µόνο νοµοθετικές αρµοδιότητες. Βασική αρµοδιότητα του Προέδρου της ηµοκρατίας στη χώρα µας είναι ο 4.2 ΣΛ καθορισµός και η κατεύθυνση της γενικής πολιτικής της χώρας.

13 Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ Ανάπτ. Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος, σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, για να εκλεγεί Πρόεδρος της ηµοκρατίας; - Ποια είναι η απαιτούµενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου ηµοκρατίας στη χώρα µας; Στο αξίωµα του Προέδρου της ηµοκρατίας µπορεί να εκλεγεί το ίδιο πρόσωπο: α. Για 5 χρόνια β. Για 10 χρόνια γ. Για 15 χρόνια δ. εν υπάρχει ΠΕ χρονικός περιορισµός Σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, ρυθµιστής του πολιτεύµατος θεωρείται ο: α. Πρόεδρος της ηµοκρατίας. β. Πρωθυπουργός. γ. Πρόεδρος ΠΕ της Βουλής. δ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η εκλογή του Προέδρου της ηµοκρατίας στη χώρα µας γίνεται απευθείας ΣΛ από το λαό. Η εκλογή του Προέδρου της ηµοκρατίας στη χώρα µας γίνεται απευθείας ΣΛ από το λαό. Μια από τις αρµοδιότητες της Κυβέρνησης είναι να εκδίδει και να δηµοσιεύει ΣΛ τους νόµους που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Μια από τις αρµοδιότητες της Κυβέρνησης είναι να καθορίζει και να ΣΛ κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας ΣΛ Ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας διοικεί τις ένοπλες δυνάµεις της χώρας µας. Ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών ΣΛ και το Σύνταγµά µας απαγορεύει ρητά την επανεκλογή του. Ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας έχει δικαίωµα να ασκήσει veto, δηλαδή να αναπέµψει στη Βουλή τον νόµο που ψήφισε η ίδια, εκθέτοντας τους λόγους ΣΛ της διαφωνίας του. Ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας στη χώρα µας εκλέγεται στη Βουλή από τους ΣΛ βουλευτές ΣΛ Στη χώρα µας ρυθµιστής του πολιτεύµατος θεωρείται ο Πρωθυπουργός Ανάπτ Ανάπτ ΠΕ ΠΕ ΠΕ ΠΕ ΣΛ Από ποιους αποτελείται η κυβέρνηση ; Ποια προσόντα πρέπει να έχουν αυτοί που θα διοριστούν στην κυβέρνηση και ποιες είναι οι αρµοδιότητές της ; Στις πρόσφατες εκλογές, το πρώτο κόµµα εξασφάλισε 123 βουλευτικές έδρες, το δεύτερο 100, το τρίτο 50 και το τέταρτο 27 βουλευτικές έδρες. Ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας, σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, για το σχηµατισµό Κυβέρνησης; - Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει κάποιος, σύµφωνα µε το Σύνταγµα της χώρας µας, για να διοριστεί µέλος της Κυβέρνησης; Έλληνας ή Ελληνίδα πολίτης, άνω των 18 ετών, που έχει την ικανότητα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι: α. µπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής, αλλά όχι υπουργός. β. µπορεί να είναι υποψήφιος/α υπουργός, αλλά όχι βουλευτής. γ. δε µπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής ή υπουργός. δ. µπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής και υπουργός. Οι αρµοδιότητες της Κυβέρνησης ορίζονται από: α. τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας. β. το Σύνταγµα και τους νόµους. γ. τον Πρωθυπουργό της χώρας. δ. τη Βουλή. Στις αρµοδιότητες της Κυβέρνησης συγκαταλέγεται: α. η εκλογή Προέδρου ηµοκρατίας. β. η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. γ. ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. δ. η έκδοση και η δηµοσίευση των νόµων που ψηφίζει η βουλή. Το Υπουργικό Συµβούλιο απαρτίζεται από: α. τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. β. τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές. γ. τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας. δ. τους Υπουργούς. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής πρέπει να έχει συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

14 Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στη χώρα µας πρέπει να έχει συµπληρώσει ΣΛ το 45ο έτος της ηλικίας του. Για να µπορεί να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στη χώρας µας, πρέπει να έχει ΣΛ συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η κυβέρνηση αποτελείται από το Υπουργικό Συµβούλιο, το οποίο απαρτίζεται ΣΛ από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόµµατος που διαθέτει την απόλυτη ΣΛ πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή µετά από εκλογές. Το Υπουργικό Συµβούλιο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους ΣΛ Υπουργούς Ανάπτ. Να προσδιορίσετε το περιεχόµενο των όρων πολυνοµία και δυσκυβερνησία. - Ποιες είναι οι συνέπειες του φαινοµένου της πολυνοµίας; Ανάπτ. Πότε ένα σύστηµα δηµόσιας διοίκησης χαρακτηρίζεται συγκεντρωτικό; - Ποια είναι πλεονεκτήµατα και ποια τα µειονεκτήµατά του Ανάπτ. Πως ασκείται η δηµόσια διοίκηση σύµφωνα µε το «συγκεντρωτικό σύστηµα» και πως σύµφωνα µε το «αποκεντρωτικό σύστηµα»; Ανάπτ ΠΕ ΠΕ ΠΕ ΠΕ ΣΛ Πώς ασκείται η δηµόσια διοίκηση σύµφωνα µε το «συγκεντρωτικό σύστηµα»; Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα και ποια τα µειονεκτήµατα του συστήµατος; ιαβούλευση σηµαίνει ότι ένα σχέδιο νόµου: α. ηµοσιοποιείται έγκαιρα για ενηµέρωση και συµµετοχή β. Επικαιροποιείται γ. Αξιολογείται δ. Απλουστεύεται Σύµφωνα µε το αποκεντρωτικό σύστηµα, η δηµόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα (Υπουργεία). β. την Κυβέρνηση. γ. τη Βουλή. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύµφωνα µε το αποκεντρωτικό σύστηµα, η δηµόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα. β. περιφερειακά όργανα. γ. την Κυβέρνηση. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύµφωνα µε το συγκεντρωτικό σύστηµα, η δηµόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα. β. περιφερειακά όργανα. γ. το λαό. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύµφωνα µε το αποκεντρωτικό σύστηµα, η δηµόσια διοίκηση ασκείται µόνο από τα κεντρικά όργανα του κράτους Ανάπτ. Από τις Ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, να αναλύσετε το Συνήγορο του πολίτη Ανάπτ. Από τις Ανεξάρτητες ιοικητικές Αρχές, να αναπτύξετε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων Ανάπτ. Για ποιο σκοπό θεσµοθετήθηκε η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων; - Να αναφέρετε τέσσερα (04) παραδείγµατα προσωπικών δεδοµένων. - Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδοµένων ενός ατόµου; Ανάπτ. Να περιγράψετε το ρόλο της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής «Συνήγορος του πολίτη» Ανάπτ. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη δηµιουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών; Ποιο καθεστώς διέπει τα πρόσωπα που τις διοικούν; Να αναφέρετε επιγραµµατικά τις πέντε ανεξάρτητες αρχές που προβλέπονται στο Σύ-νταγµα. Ανεξάρτητη ιοικητική Αρχή είναι: α. η ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού (.Ε.Η.). β. ο Συνήγορος του Πολίτη. γ. τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ΠΕ (Κ.Ε.Π.). δ. ο Άρειος Πάγος.

15 Η Ανεξάρτητη ιοικητική Αρχή, που στοχεύει στην προστασία των πολιτών, την καταπολέµηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νοµιµότητας, ονοµάζεται: α. Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων. β. Αρχή ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α..Α.Ε.). γ. Συνήγορος του ΠΕ πολίτη. δ. Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών είναι βασικός στόχος: α. του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. β. του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού. γ. της Αρχής ιασφάλισης του Απορρήτου των ΠΕ Επικοινωνιών. δ. του Συνηγόρου του Πολίτη. Τα πρόσωπα που διοικούν τις ανεξάρτητες αρχές: α. ιέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία β. Επιλέγονται µε απόφαση της κυβέρνησης γ. Εκλέγονται µε απλή πλειοψηφία δ. Έχουν θητεία αορίστου ΠΕ χρόνου Ο Συνήγορος του πολίτη είναι µια από τις Ανεξάρτητες ιοικητικές Αρχές της ΣΛ χώρας µας. Οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές κατοχυρώνονται στο Σύνταγµα µε σκοπό να ΣΛ αντιµετωπίσουν τη δυσλειτουργία του κράτους σε βασικούς τοµείς. Το Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) ανήκει στις ΣΛ Ανεξάρτητες ιοικητικές Αρχές της χώρας µας. Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) είναι µια από τις Ανεξάρτητες ΣΛ ιοικητικές Αρχές της χώρας µας. Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει σκοπό την προστασία του ΣΛ απορρήτου των επικοινωνιών. 4.3 Ανάπτ. Από τις εγγυήσεις που παρέχει το Σύνταγµα υπέρ των ατόµων για την απονοµή της δικαιοσύνης, να αναλύσετε: το δικαίωµα παροχής έννοµης προστασίας από τα δικαστήρια, την αρχή του νόµιµου δικαστή και την αρχή της δηµοσιότητας των συνεδριάσεων. 4.3 Ανάπτ. Να αναφέρετε τις εγγυήσεις υπέρ των ατόµων, που παρέχει το Σύνταγµα, για την απονοµή της δικαιοσύνης και να αναλύσετε τρεις (03) από αυτές. 4.3 Ανάπτ. Να εξηγήσετε τι σηµαίνουν οι όροι λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και να αναφέρετε δύο εγγυήσεις υπέρ των δικαστών, που καθιερώνει το Σύνταγµα. 4.3 Ανάπτ. Ποιες διαφορές δικάζουν τα πολιτικά και ποιες τα ποινικά δικαστήρια; 4.3 Ανάπτ. Ποιες υποθέσεις εκδικάζουν τα διοικητικά, ποιες τα πολιτικά και ποιες τα ποινικά δικαστήρια; 4.3 ΠΕ «Κανένας δεν στερείται χωρίς τη θέλησή του τον δικαστή που του έχει ορίσει ο νόµος». Αυτή η βασική αρχή του Συντάγµατος της χώρας µας είναι γνωστή ως: α. αρχή της δηµοσιότητας των συνεδριάσεων. β. αρχή του νόµιµου δικαστή. γ. αρχή της αιτιολόγησης των αποφάσεων. δ. έλεγχος της συνταγµατικότητας των νόµων. 4.3 ΠΕ Οι κληρονοµικές υποθέσεις επιλύονται από τα: α. ιοικητικά ικαστήρια. β. Πολιτικά ικαστήρια. γ. Ποινικά ικαστήρια. δ. Συνταγµατικά ικαστήρια. 4.3 ΠΕ Οι υποθέσεις διαζυγίων εκδικάζονται από τα: α. ιοικητικά ικαστήρια. β. Πολιτικά ικαστήρια. γ. Ποινικά ικαστήρια. δ. Συνταγµατικά ικαστήρια. 4.3 ΠΕ Όταν ο έφορος επιβάλει σε έναν πολίτη περισσότερο φόρο, τότε ο πολίτης µπορεί να προσφύγει: α. στα διοικητικά δικαστήρια. β. στα ποινικά δικαστήρια. γ. στα πολιτικά δικαστήρια. δ. στον Άρειο Πάγο. 4.3 ΠΕ Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας µας είναι: α. το Συµβούλιο της Επικρατείας. β. ο Άρειος Πάγος. γ. το Μικτό Ορκωτό ικαστήριο. δ. το Πληµµελειοδικείο. 4.3 ΠΕ Το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο της χώρας µας είναι: α. το Συµβούλιο της Επικρατείας. β. ο Άρειος Πάγος. γ. το Ελεγκτικό Συνέδριο. δ. το Συνταγµατικό ικαστήριο.

16 4.3 ΣΛ Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. 4.3 ΣΛ Ο Άρειος Πάγος είναι το Ανώτατο ιοικητικό ικαστήριο της χώρας µας. 4.3 ΣΛ Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο της χώρας. 4.3 ΣΛ Στον πρώτο βαθµό απονοµής της δικαιοσύνης µια υπόθεση εκδικάζεται από το εφετείο. 4.3 ΣΛ Τα δικαστήρια στη χώρα µας υποχρεούνται να εφαρµόζουν ένα νόµο που ψήφισε η Βουλή, ακόµα και αν το περιεχόµενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγµα. 4.3 ΣΛ Τα δικαστήρια της χώρας µας είναι υποχρεωµένα να εφαρµόζουν τους νόµους που ψήφισε η Βουλή, ακόµα και αν το περιεχόµενό τους είναι αντίθετο προς το Σύνταγµα. 4.3 ΣΛ Τα πολιτικά δικαστήρια εκδικάζουν διαφορές µεταξύ κράτους και πολίτη. 4.3 ΣΛ Το Συµβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας µας. 4.3 ΣΛ Το Συµβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) είναι το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας ή Η πολυνοµία και η γραφειοκρατία είναι τρόποι αντιµετώπισης του προβλήµατος της δυσκυβερνησίας, που χαρακτηρίζει το σύγχρονο Ελληνικό ΣΛ κράτος ή ΣΛ Ο µεγάλος αριθµός νόµων δηµιουργεί δυσκυβερνησία ή ΣΛ Ανάπτ και ΠΕ και ΣΛ και ΣΛ και ΣΛ Ανάπτ ΠΕ ΣΛ Ο µεγάλος αριθµός νόµων και η µη εφαρµογή τους δηµιουργούν σε ένα κράτος δυσκυβερνησία. Να εξηγήσετε ποια δυσάρεστα αποτελέσµατα παράγονται από την δυσπιστία των πολιτών έναντι της πολιτικής και των πολιτικών. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαύγεια: α. συµβάλλουν στη διαφάνεια της ηµόσιας ιοίκησης. β. οδηγούν σε έξαρση του φαινοµένου της γραφειοκρατίας. γ. αυξάνουν τα φαινόµενα αδιαφάνειας στη λειτουργία των δηµόσιων υπηρεσιών. δ. ιδρύθηκαν στο Βερολίνο από πρώην στελέχη της Παγκόσµιας Τράπεζας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαύγεια δηµιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη φαινοµένων διαφθοράς σε µια χώρα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαύγεια προκαλούν προβλήµατα διαφάνειας στη δηµόσια διοίκηση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση συµβάλλει στη διαφάνεια της δηµόσιας διοίκησης. Πού στρέφονται οι πολίτες λόγω της δυσπιστίας και της έλλειψης εµπιστοσύνης απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστηµα και γιατί; Για την εµφάνιση φαινοµένων αδιαφάνειας και διαφθοράς στη δηµόσια διοίκηση ευθύνεται η: α. ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαύγεια. β. εφαρµογή του «πόθεν έσχες» για όλους τους δηµόσιους λειτουργούς. γ. απλούστευση των διαδικασιών και της νοµοθεσίας στη δηµόσια διοίκηση. δ. κοµµατοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες του αναπτυγµένου κόσµου, στις οποίες η διοικητική διαφθορά δεν είναι σηµαντικό πρόβληµα.

17 Η ιεθνής ιαφάνεια είναι ένα κίνηµα που: α. Αναζητά λαϊκιστές ηγέτες β. Στρέφεται στο παρελθόν γ. Ονειρεύεται έναν κόσµο απαλλαγµένο από τη ΠΕ διαφθορά δ. Ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις Η «ιαφάνεια Τώρα!» αποτελεί φορέα αντιµετώπισης του φαινοµένου της ΣΛ διαφθοράς. Η «ιαφάνεια τώρα!» είναι µια υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν ΣΛ σε υποθέσεις τροµοκρατίας. Η ιεθνής ιαφάνεια είναι ένα παγκόσµιο κίνηµα, που στοχεύει στη ΣΛ δηµιουργία ενός κόσµου απαλλαγµένου από τη διαφθορά. Η διεύρυνση των αρµοδιοτήτων του Ανώτατου Πειθαρχικού Συµβουλίου είναι ΣΛ ένα µέτρο που στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας στη χώρα µας. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και η απλούστευση των διαδικασιών και ΣΛ της νοµοθεσίας, συµβάλλουν στη διαφάνεια της δηµόσιας διοίκησης. Η εφαρµογή του «πόθεν έσχες» για όλους τους δηµόσιους λειτουργούς είναι ένα από τα µέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση της διαφάνειας στη δηµόσια ΣΛ διοίκηση. Η εφαρµογή του «πόθεν έσχες» για όλους τους δηµόσιους λειτουργούς ΣΛ στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην πάταξη της διαφθοράς. Κάθε πολίτης µπορεί να απευθύνεται στην υπηρεσία «ιαφάνεια Τώρα!», για ΣΛ να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς Ανάπτ. Τι ονοµάζουµε ανθρώπινο δυναµικό ή ανθρώπινο κεφάλαιο και ποιο ρόλο µπορεί να διαδραµατίσει η γνώση στην οικονοµική ανάπτυξη µιας χώρας; Η Ελλάδα διαθέτει: α. ισχυρή βιοµηχανία. β. εξαιρετικό ανθρώπινο δυναµικό και πλούσιους φυσικούς πόρους. γ. µικρό στόλο εµπορικών πλοίων. δ. φτωχό ΠΕ σε µεταλλεύµατα υπέδαφος. Ανθρώπινο κεφάλαιο είναι τα µηχανήµατα που δηµιούργησαν οι άνθρωποι, τα ΣΛ οποία χρησιµοποιούνται για την παραγωγή των αγαθών. Για την οικονοµία έχει ιδιαίτερη σηµασία αφενός η Τεχνική - Επαγγελµατική ΣΛ εκπαίδευση και αφετέρου η διαχείριση της γνώσης. Οι παραγωγικές δυνατότητες µιας χώρας εξαρτώνται, κυρίως, από τους ΣΛ ανθρώπους της και από τους φυσικούς της πόρους. Το ανθρώπινο δυναµικό ή ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί πρωταρχικό ΣΛ παράγοντα ανάπτυξης µιας χώρας. Φυσικοί πόροι είναι: α. ο τουρισµός και η ναυτιλία. β. τα αρχαιολογικά µνηµεία. γ. το έδαφος, το υπέδαφος και η βιοποικιλότητα. δ. η έρευνα, η ΠΕ τεχνολογία και η καινοτοµία ΣΛ Η Ελλάδα δεν διαθέτει σηµαντικό ορυκτό πλούτο. Αν το κράτος θέλει να περιορίσει την παραγόµενη ποσότητα ενός αγροτικού ΣΛ προϊόντος, τότε θα επιδοτήσει την παραγωγή του ΣΛ Ανταγωνιστικό αγροτικό προϊόν σηµαίνει καλό και ακριβό προϊόν. Ανταγωνιστικό προϊόν σηµαίνει ποιοτικό και σε καλή τιµή προϊόν για τον ΣΛ πελάτη - αγοραστή. Μια χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτηµα για την παραγωγή ενός προϊόντος, ΣΛ όταν µπορεί να το παράγει σε ανταγωνιστικές τιµές. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα της χώρας µας που κατατάσσονται στις πρώτες πέντε θέσεις παγκοσµίως, µε βάση την αξία ΣΛ παραγωγής τους. Βασικός στόχος όλων των αγροτών θα πρέπει να είναι η παραγωγή ΣΛ ανταγωνιστικών προϊόντων. Η πρωτογενής παραγωγή και η µεταποίηση αγροτικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του νέου νόµου για την ανάπτυξη µε τίτλο ΣΛ «Ελλάδα 2021:το νέο Εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο».

18 Πρώτο και κύριο µέληµα των αγροτών πρέπει να είναι η παραγωγή ΣΛ ανταγωνιστικών προϊόντων. Στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , ενισχύσεις θα παίρνουν µόνον όσοι παράγουν και µάλιστα θα πρέπει να το αποδεικνύουν ΣΛ (π.χ. µε τιµολόγια) Ανάπτ. Να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους ο τουρισµός συνδέεται µε την κατανάλωση. - Ποιες επιπτώσεις έχει στο τουριστικό συνάλλαγµα της χώρας µας η κατανάλωση από τους τουρίστες εισαγόµενων προϊόντων και ποιες η κατανάλωση ντόπιων; Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τις κοινωνικές, τις οικονοµικές και τις περιβαλλοντικές συνέπειες του τουρισµού στη χώρα µας Ανάπτ. Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του µοντέλου του µαζικού τουρισµού για τον τουρίστα και για τη χώρα υποδοχής; - Ποιο ρόλο διαδραµάτισε το συγκεκριµένο µοντέλο στην τουριστική πολιτική της χώρας µας; Μια από τις κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισµού είναι η: α. υποβάθµιση του περιβάλλοντος. β. εισροή συναλλάγµατος στη χώρα. γ. άκριτη υιοθέτηση ΠΕ ξένων τουριστικού προτύπων. δ. µόλυνση των ακτών. Μια από τις οικονοµικές επιπτώσεις του τουρισµού είναι η: α. αύξηση της άµεσης και της έµµεσης απασχόλησης. β. η διάρρηξη των οικογενειακών δεσµών. γ. υιοθέτηση ξένων τουριστικού προτύπων. δ. το φράξιµο των ΠΕ ακτών. H πολιτιστική κληρονοµιά και το φυσικό κάλλος, προσδίδουν στην Ελλάδα ΣΛ συγκριτικά πλεονεκτήµατα. Για να αυξηθεί η το τουριστικό συνάλλαγµα στη χώρα µας, οι τουρίστες ΣΛ πρέπει να καταναλώνουν µόνο εισαγόµενα αγαθά και υπηρεσίες ΣΛ Μεταπολεµικά η χώρα µας ακολούθησε το µοντέλο του ποιοτικού τουρισµού ΣΛ Μεταπολεµικά, η Ελλάδα ακολούθησε το µοντέλο του µαζικού τουρισµού. Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του µαζικού τουρισµού είναι η άναρχη ΣΛ χωροθέτηση των ξενοδοχειακών µονάδων. Σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης διαδραµατίζουν σήµερα οι τουριστικοί οργανισµοί, τα ταξιδιωτικά γραφεία και ΣΛ οι λοιποί µεσάζοντες του τουριστικού κυκλώµατος. Το τουριστικό συνάλλαγµα αυξάνεται, όταν οι τουρίστες καταναλώνουν ντόπια ΣΛ προϊόντα. Το ύψος του εισαγόµενου τουριστικού συναλλάγµατος αυξάνεται όταν οι ΣΛ τουρίστες καταναλώνουν µόνο εισαγόµενα αγαθά και υπηρεσίες Ανάπτ. Για ποιους λόγους είναι σηµαντικός ο ρόλος της ναυτιλίας στην παγκόσµια οικονοµία και το εµπόριο; - Ποια είναι η θέση της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσµίως και γιατί; Ανάπτ. Για ποιους λόγους θεωρείται σηµαντικός ο ρόλος της ναυτιλίας στην παγκόσµια οικονοµία και το εµπόριο; - Ποια είναι η θέση της Ελληνικής ναυτιλίας παγκοσµίως; Ανάπτ. Ποια είναι εκείνα τα αριθµητικά στοιχεία που επικυρώνουν την πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή και παγκόσµια ναυτιλία; Ποιοι είναι οι λόγοι που την έχουν οδηγήσει στη θέση αυτή; Ανάπτ. Τι ρόλο µπορεί να διαδραµατίσει το λιµάνι του Πειραιά στην παγκόσµια ναυτιλία και γιατί; ΠΕ ΣΛ Το πιο παγκοσµιοποιηµένο κοµµάτι της Ελληνικής οικονοµίας είναι: α. η ενέργεια. β. ο τουρισµός. γ. η ναυτιλία. δ. η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών. Από τα τέλη του 20ού αιώνα έχουν αναδυθεί νέα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, µε κυριότερα εξ αυτών τον Πειραιά, τη Σιγκαπούρη, και τη Σανγκάη.

19 7.2.3 ΣΛ Η Γαλλία κατέχει το 60% του εµπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουριστική πολιτική, που στοχεύει στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγµατος, θα πρέπει να φροντίσει, ώστε οι τουρίστες να καταναλώνουν ΣΛ κυρίως εισαγόµενα προϊόντα. Η τουριστική προσφορά µιας χώρας εξαρτάται από τους τουριστικούς της ΣΛ πόρους ΣΛ Ο Ελληνόκτητος στόλος είναι ο πρώτος στον κόσµο. Οι Tour operators είναι µεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν και κατευθύνουν την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών ΣΛ ταξιδίων. Όταν κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές υψώνουν στα πλοία τους σηµαία ευκαιρίας, ΣΛ τότε αυξάνεται το ναυτιλιακό συνάλλαγµα της χώρας µας. Όταν κάποιοι εφοπλιστές υψώνουν σηµαία ευκαιρίας στα πλοία τους, τότε ΣΛ µειώνεται το ναυτιλιακό συνάλλαγµα της χώρας µας. Όταν οι Έλληνες εφοπλιστές υψώνουν στα πλοία τους σηµαία ευκαιρίας, ΣΛ µειώνονται οι Έλληνες ναυτικοί. Όταν τα πλοία χρησιµοποιούνται ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, τότε γίνεται ΣΛ λόγος για «πράσινη ναυτιλία» Ανάπτ. Ποιο ρόλο διαδραµατίζει η ενέργεια στην οικονοµική ανάπτυξη µας χώρας και ποια είναι η κατάσταση της χώρας µας όσον αφορά τις ανάγκες και τις δυνατότητές της σε ενέργεια; Η Ελλάδα δεν εξαρτάται από άλλες χώρες, για να καλύψει τις ενεργειακές της ΣΛ ανάγκες. Η εµπειρία δείχνει ότι όσο πιο αναπτυγµένη είναι µια χώρα, τόσο περισσότερη ΣΛ ενέργεια χρειάζεται. Η εµπειρία δείχνει ότι, όσο πιο αναπτυγµένη είναι µια χώρα, τόσο λιγότερη ΣΛ ενέργεια καταναλώνει. Η χώρα γίνεται τα τελευταία χρόνια διαµετακοµιστικός κόµβος ενέργειας από ΣΛ την Ανατολή προς τη ύση. Όσο πιο αναπτυγµένη είναι µια χώρα, τόσο περισσότερη ενέργεια ΣΛ καταναλώνει. Το ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιµες Μορφές Ενέργειας άρχισε µετά τις ΣΛ πετρελαϊκές κρίσεις τη δεκαετία του Ανάπτ. Να αναλύσετε τους τρόπους µε τους οποίους η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών θα µπορέσει να λειτουργήσει ως παράγοντας ανάπτυξης της χώρας µας Ανάπτ. Να προσδιορίσετε το ρόλο της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών στην ελληνική οικονοµία Ανάπτ. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών έτσι ώστε να παραµείνει βασικός µοχλός ανάπτυξης της χώρας; - Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών για να πετύχει τον στόχο της; Για να αποτελέσει η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών βασικό µοχλό ανάπτυξης της χώρας µας, πρέπει (µεταξύ των άλλων) να: α. δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα και στην ταυτότητα των προϊόντων. β. αποδεσµευτεί από την αγροτική παραγωγή. γ. αποδεσµευτεί από τον τουρισµό. δ. λειτουργήσει µε ΠΕ εσωστρέφεια. Brand name είναι το όνοµα, µάρκα, το σύµβολο ή οτιδήποτε άλλο ΣΛ χαρακτηριστικό γνώρισµα που προσδιορίζει ένα προϊόν. Η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών χρειάζεται να λειτουργεί µε εσωστρέφεια ΣΛ για να αποτελέσει µοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η Ελληνική Φαρµακοβιοµηχανία αποτελεί έναν από τους δυναµικούς κλάδους ΣΛ της ελληνικής οικονοµίας.

20 Η σύνδεση της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών µε την αγροτική παραγωγή ΣΛ συµβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η φαρµακοβιοµηχανία είναι ένας από τους πιο δυναµικούς κλάδους της χώρας µας και συµβάλλει σηµαντικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής ΣΛ οικονοµίας. 8.1 Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τους οικονοµικούς λόγους που οδήγησαν στη δηµιουργία της ενωµένης Ευρώπης. 8.1 Ανάπτ. Να παρουσιάσετε τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη δηµιουργία της ενωµένης Ευρώπης. 8.1 Ανάπτ. Ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι που υπαγόρευσαν τη δηµιουργία της ενωµένης Ευρώπης; 8.1 Ανάπτ. Ποιος ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) και ποιες οι βασικές ελευθερίες, που κατοχύρωσε η Κοινή Αγορά; - Τι σηµαίνουν οι όροι εµβάθυνση και διεύρυνση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 8.1 Ανάπτ. Τι ονοµάζουµε εµβάθυνση και τι διεύρυνση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.); - Ποια προβλήµατα µπορεί να δηµιουργήσει η διεύρυνση στην πορεία για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; 8.1 ΠΕ ιεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηµαίνει: α. ένταξη νέων κρατών στην Ένωση. β. περισσότερη πολιτική ενοποίηση και συνεργασία µεταξύ των κρατών - µελών της Ένωσης. γ. αποχώρηση κρατών - µελών από την Ένωση. δ. κοινή οικονοµική πολιτική των κρατών-µελών της Ένωσης. 8.1 ΣΛ Από το 1957 που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονοµική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), ορίστηκε ως στόχος η δηµιουργία µιας κοινής αγοράς και η προοδευτική προσέγγιση της οικονοµικής πολιτικής των κρατών µελών. 8.1 ΣΛ ιεύρυνση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηµαίνει περισσότερη πολιτική ενοποίηση και δηµιουργία της Ευρωπαϊκής Συµπολιτείας. 8.1 ΣΛ ιεύρυνση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηµαίνει περισσότερη πολιτική ενοποίηση. 8.1 ΣΛ Εµβάθυνση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηµαίνει ένταξη νέων κρατών στην Ένωση. 8.1 ΣΛ Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, από την ίδρυσή της, στηρίχθηκε στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. 8.1 ΣΛ Μετά τον Β' Παγκόσµιο πόλεµο, ο Jean Monnet συνέλαβε την ιδέα της Ενωµένης Ευρώπης και ο Robert Schuman ανέλαβε την υλοποίησή της. 8.1 ΣΛ Μια από τις βασικές ελευθερίες, που κατοχύρωσε η Κοινή αγορά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.), είναι η ελευθερία κυκλοφορίας κεφαλαίων. 8.1 ΣΛ Όλα τα κράτη της Ευρώπης µπορούν να γίνουν µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να καλύπτουν συγκεκριµένα κριτήρια. 8.1 ΣΛ Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εµβάθυνση σηµαίνει ένταξη νέων χωρών στην Ένωση. 8.1 ΠΕ Κοινή αγορά σηµαίνει: α. ελευθερία κυκλοφορίας εµπορευµάτων και υπηρεσιών. β. ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων. γ. ελευθερία κυκλοφορίας κεφαλαίων. δ. όλα τα παραπάνω. 8.1 ΠΕ Μεταπολεµικά, την ιδέα της Ενωµένης Ευρώπης ανέλαβε να υλοποιήσει ο: α. Καποδίστριας. β. Καρλοµάγνος. γ. Κωνσταντίνος Καραµανλής. δ. Robert Schuman. 8.4 Ανάπτ. Ποιοι θεωρούνται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια είναι τα δικαιώµατά τους; 8.4 ΣΛ Η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικαθιστά και δε συµπληρώνει την εθνική ιθαγένεια. 8.4 ΣΛ Η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικαθιστά την εθνική ιθαγένεια.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής 2.1 1. Η συνολική παραγωγή μιας χώρας μελετάται από τη μικροοικονομία. 2. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός στην πορεία του χρόνου, αποτιμημένη σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΕΦ.1:H ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1.1 Σ/Λ Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης σταματάει με την ενηλικίωση του ατόμου. Η κοινωνικοποίηση για το άτομο είναι μια διαδικασία με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας

ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας 2.1. Το Α.Ε.Π. και η οικονομική ευημερία Η οικονομία διακρίνεται σε : Μικρο-οικονομία: μελετά τις ατομικές επιλογές (παραγωγή προϊόντος, ζήτηση καταναλωτή, ποσότητα παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΑΕΠ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ 2 2.1 Το Α.Ε.Π. και η οικονομική ευημερία 1/9 Μικρο-οικονομία Μελετά τις ατομικές επιλογές,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Θα μάθουμε να: διακρίνουμε τα πολιτεύματα σύγχρονα και παλαιότερα γνωρίσουμε την Αθηναϊκή Δημοκρατία αναλύσουμε το πολίτευμα της Ελλάδας αξιολογήσουμε τα διάφορα εκλογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - 1.1, 1.2. «Διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης του ατόμου σε ένα κοινωνικό σύνολο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.3 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 Οργάνωση δημόσιας διοίκησης Δημόσια διοίκηση Συστήματα οργάνωσης Συγκεντρωτικό Αποκεντρωτικό Τα

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ [ΟΜΑ Α ΕΥΤΕΡΗ] Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται :

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ Α. Για καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις να σηµειώσετε το Σ, αν τη θεωρείτε σωστή, το Λ, αν τη θεωρείτε λανθασµένη: (20 µονάδες) 1. Οι κανόνες δικαίου ρυθµίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΤΜΗΜΑ Β Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας Άρθρο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.4 Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις τους

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 «Δημοκρατία δε σημαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σημαίνει την έλλειψη λογοκρισίας,

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο TΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : To ισχύον Σύνταγμα του Λουξεμβούργου θεσπίστηκε την 17 η Οκτωβρίου 1868 και έκτοτε έχει υποστεί δύο αναθεωρήσεις. Πρόκειται για την αναθεώρηση της

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους.

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10Ο : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 10.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Για τις παρακάτω προτάσεις, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Στο Τρίτο Μέρος του συνταγματικού κειμένου της 12 ης συντακτικός νομοθέτης αναφέρεται στα όργανα του Κράτους. Οκτωβρίου 1992, ο Α) Η Βουλή Το άρθρο 77 κατοχυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΚΑΖΛΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2009 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 Να απαντήσετε αν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1/7 Το κύριο οικονομικό πρόβλημα Έχει παγκόσμια ισχύ Από αυτό απορρέουν όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα Πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους; Μάθημα: Εισαγωγή στα δημόσια οικονομικά Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι οργανωτικές του διαβάσματος. Τα θέματα των εξετάσεων δεν εξαντλούνται σε αυτές, αλλά περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου) ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Α ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ Άρθρο 3 παρ. 1 προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Καθορίζοντας το γενικό περιεχόµενο ενός δικαιώµατος, µε διατάξεις δικαίου στο πλαίσιο γενικής σχέσης, προσδιορίζονται τα ανώτατα όρια άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος.

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος. Α Μέρος συνοπτική απόδοση στην ελληνική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Δημοκρατία της Μάλτας Άρθρο 1 Οι αρχές του Κράτους Άρθρο 2 Η θρησκεία: ρωμαιοκαθολική αποστολική εκκλησία Άρθρο 3 Τα εθνικά σύμβολα: η σημαία Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω 1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει: α) τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης β) μόνο τη σκοπιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης γ) μόνο τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης δ) κανένα από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Α ΟΜΑ Α Στην Ερώτηση Α.1., να χαρακτηρίσετε στο τετράδιό σας τις προτάσεις που ακολουθούν µε την ένδειξη "Σωστό"

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.2 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος... VII Συντομογραφίες...XXI Εισαγωγή Ι. Η έννοια του δικαίου... 1 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου... 1 2. Τα χαρακτηριστικά του κανόνα δικαίου... 2 II. Η διαίρεση του δικαίου...

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 Α. Η ένταξη του ατόμου στην Κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ENOTHTA 1.4 3 1.4 Οι κοινωνικοί κανόνες 1/16 Οι κοινωνικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 10 «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» Ακαδημαϊκό Έτος: 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης (µάθηµα της ηµέρας) Σκοπός της εξέτασης: Η αξιολόγηση της γνώσης του µαθητή σχετικά µε το περιεχόµενο της παραγράφου 1.6:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΆΤΑΞΗΣ.

ΣΧΈΔΙΟ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΆΤΑΞΗΣ. 1 ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΊΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ Α Β Να κηρυχθεί αμείλικτος πόλεμος εναντίον των φορολογικών παραδείσων οι οποίοι μπροστά στα μάτια όλων των κυβερνήσεων, διαπράττουν οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Θεσμοί, Όργανα και Δομή της Δημόσιας Διοίκησης Χαρίτα Βλάχου Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Στέλεχος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ Σήμερα Ποιό είναι το πολίτευμα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ -------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις 24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις ιακρίσεις των ποινών Οι ποινές διακρίνονται σε κύριες και παρεπόµενες. Κύριες ποινές είναι εκείνες που µπορούν να επιβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα : Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων : Ανδρέας Δημητρόπουλος Το Πολωνικό Σύνταγμα της 2ας Απριλίου 1997 Επιμέλεια Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Είδος Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ, 2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο, το κράτος είναι μια ισχυρότατη οντότητα που θέτει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση ικαστηρίου 10 Σεπτεµβρίου 2002 Θεσσαλονίκη. Κατά πλειοψηφία αποφαίνεται το δικαστήριο ότι πρόκειται για παράβαση των άρθρων 1

Απόφαση ικαστηρίου 10 Σεπτεµβρίου 2002 Θεσσαλονίκη. Κατά πλειοψηφία αποφαίνεται το δικαστήριο ότι πρόκειται για παράβαση των άρθρων 1 Απόφαση ικαστηρίου 10 Σεπτεµβρίου 2002 Θεσσαλονίκη Κατά πλειοψηφία αποφαίνεται το δικαστήριο ότι πρόκειται για παράβαση των άρθρων 1 παράγραφος γ και 3 εδάφιο β του νόµου 3037/2002 η οποία τελευταία διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1η - 2η ιδακτική Ενότητα ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

1η - 2η ιδακτική Ενότητα ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις Ε Ι Α Γ Ω Γ Η 16 1η - 2η ιδακτική Ενότητα ΕΙΑΓΩΓΗ Παρατηρήσεις - χόλια - Επεξηγήσεις 1. «τις µέρες µας όλο και πιο σηµαντικό τµήµα των κανόνων δικαίου βρίσκεται έξω από το Κράτος, όπως π.χ. τα όργανα της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού

Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού Μακροοικονομικά Υπεύθυνοι μαθήματος Κ αθηγητής Μιχαήλ Ζ ουμπουλάκης Επίκουρος Καθηγητής Θεόδωρος Μεταξάς ΑΕΠ Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ (Gross Domestic

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Θέµα: ΚΩΛΥΜΑ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΚΗΣ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικός Επιστήµονας: Ευτύχης Φυτράκης ΜΑΡΤΙΟΣ 2005 Ο Συνήγορος του Πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ / / / ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 6.1 Κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση 6.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1/13 Ένταξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο Οριοθέτηση ορθών συμπεριφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ Μάθηµα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ηµεροµηνία και ώρα

Διαβάστε περισσότερα

"Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου"

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων Καθηγητής: κ. Αν. Δημητρόπουλος "Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου" Η Βουλή της Δημοκρατίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

17η ιδακτική Ενότητα ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

17η ιδακτική Ενότητα ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ 17η ιδακτική Ενότητα ΑΡΧΗ ΤΗ ΙΑΚΡΙΗ ΤΩΝ ΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΑ ΠΟΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ Απόσπασµα από το ύνταγµα που ψήφισε η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το Μαΐο του 1827 το αρ. 5 Η κυριαρχία ενυπάρχει στο Έθνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Χαροκόπου 2 & Λεωφ. Συγγρού 196 176 71 Καλλιθέα, Αθήνα Tηλ. : 210 9545000 Φαξ: 210 3615634 Ε-mail: pressoffice@anexartitoiellines.gr Ιστοσελίδα: http://www.anexartitoiellines.gr Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό σημείωμα... 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Περιεχόμενα. Προλογικό σημείωμα... 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α. Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1.1 Η κοινωνικοποίηση του ατόμου... 15 1.2 Παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας... 18

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ;

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Απάντηση: Η μορφή της αγοράς καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων. Οι σπουδαιότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι οι εξής: Πρώτον, ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13 1 Γενικές Αξίες Υπαλλήλων Οι υπάλληλοι της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργούν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως θα ήθελαν να αντιµετωπίζονται ως πολίτες και ως φορολογούµενοι,

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Μ Ε Ρ Ο Π Ρ Ω Τ Ο Π Ο Ι Τ Ι Κ Ο Ι Θ Ε Μ Ο Ι 26 3η - 4η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΤΙΚΟΙ ΘΕΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Εργασία για το σπίτι Να εντοπίσετε τις διαφορές ως προς την οργάνωση και τις αρµοδιότητες µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.1 ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ 2 1/22 Πολίτευμα: Το πολιτικό σύστημα οργάνωσης και άσκησης της εξουσίας (δηλαδή είναι ο τρόπος οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου Ι. Έννοια και λειτουργία του δικαίου πηγές κανόνες δικαίου. ΙΙ. Δικαίωμα : Έννοια διακρίσεις γένεση κτήση αλλοίωση απώλεια άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά

Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά 1.6 Αποκλίνουσα συμπεριφορά Παράβαση, έγκλημα, παραδείγματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς 1. Πότε υπάρχει αποκλίνουσα συμπεριφορά; Όταν τα άτομα ή οι ομάδες δεν ζουν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Το Προεδρείο της Βουλής Το Προεδρείο της Βουλής προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγµα. Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, από επτά(7) Αντιπροέδρους, τρεις (3)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ / / / ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα