Ασκήσεις ΙΙΙ Brno

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 26-3-08"

Transcript

1 Ασκήσεις ΙΙΙ Brno «Η καριέρα θέλει.κραγιόν» Λεξιλόγιο η πρόσληψη: η αφοµοίωση, η αποδοχή, η απόφαση ενός εργοδότη να απασχολήσει στην εργασία του κάποιον (σ) προσλαµβάνω-οµαι, η πρόσληψη (π) Τελικά προσελήφθη στο εργοστάσιο της αδελφής µου, αφού ήταν για ένα µήνα άνεργη.(π) πρόσφατα: πριν λίγο διάστηµα (σ) Είχα καιρό να τον δω, αλλά τον είδα πρόσφατα, πριν κανένα µήνα. (π) θριαµβεύω: έχω µεγάλη επιτυχία, τη µεγαλύτερη που θα µπορούσα να έχω (σ) θριαµβεύω, ο θρίαµβος, ο θριαµβευτής, θριαµβευτικός -η-ο (π) Η ταινία «Πολίτικη κουζίνα»θριάµβευσε στο φεστιβάλ, πήρε όλα τα βραβεία. (π) η προοπτική: ο στόχος, ο σκοπός (σ) Η προοπτική του να τα καταφέρει να παίξει στην εθνική, ήταν η αφορµή να ασχοληθεί µε το ποδόσφαιρο.(π) αντιµετωπίζω-οµαι: βρίσκοµαι απέναντι σε µια κατάσταση, που πρέπει να ξεπεράσω(σ) αντιµετωπίζω-οµαι, αντιµέτωπος -η-ο, η αντιµετώπιση (π) Οι έλληνες στο Μαραθώνα αντιµετώπισαν τις επιθέσεις του εχθρού µε επιτυχία.(π) οπλίζω-οµαι: κρατώ όπλο, παίρνω όπλο (σ) οπλίζω-οµαι, το όπλο, ο οπλίτης, οπλικός -η-ο (π) Οπλίστηκε µε δύναµη και θάρρος και ξεκίνησε για το γραφείο του διευθυντή.(π) ο σύµβουλος: αυτός που συµβουλεύει, καθοδηγεί, υποδεικνύει σε κάποιον το σωστό(σ) συµβουλεύω-οµαι, η συµβουλή, ο σύµβουλος, συµβουλευτικός -η-ο (π) Οι σύµβουλοι του δεν του τα είπαν καλά, και έτσι το αποτέλεσµα ήταν το χειρότερο για τις δουλειές του. (π) πείθω- οµαι: κάνω κάποιον να µε πιστέψει µε τα λόγια ή µε πράξεις (σ) πείθω-οµαι, η πειθώ, πειστικός -η-ο, η πειστικότητα (π) Με τα επιχειρήµατα του δεν ήταν δύσκολο να τον πείσει, είχε εξάλλου την αλήθεια µε το µέρος του.(π)

2 τολµώ-αται: επιχειρώ, κάνω κάτι όχι σίγουρο (σ) τολµώ-αται, η τόλµη, τολµηρός -η-ο(π) Μη τολµήσεις και τον βρίσεις, στους µεγαλύτερους δεν πρέπει να αντιµιλάς.(π) η πινελιά: η γραµµή που κάνουµε µε το πινέλο (σ) το πινέλο, η πινελιά(π) Αυτός που έχει ως εργαλείο του βασικό το πινέλο, είναι ο ζωγράφος.(π) απεριποίητος -η-ο: αυτός που δεν προσέχει τον εαυτό του, ο ατηµέλητος (σ) Μια ζωή τη βλέπω αυτή τη γυναίκα αχτένιστη και άλουστη, τελείως απεριποίητη.(π) µετέχω: παίρνω µέρος σε κάτι (σ) µετέχω, ο µέτοχος, η µετοχή, µετοχικός -η-ο (π) Ο αδελφός µου µόνιµα µετέχει σε κάποιο συµβούλιο, αλλά ποτέ σαν πρόεδρος.(π) δηλώνω-οµαι: αναφέρω, λέω κάτι, ανακοινώνω (σ) δηλώνω-οµαι, η δήλωση, ο δηλωσίας, δηλωτικός -ο-η (π) εν µπορεί να πάει εκδροµή γιατί δεν το δήλωσε έγκαιρα. (π) ο επαγγελµατισµός: η άσκηση του επαγγέλµατος µε τον καλύτερο τρόπο (σ) επαγγέλλοµαι, το επάγγελµα, ο επαγγελµατίας, επαγγελµατικός -η-ο, ο επαγγελµατισµός (π) Ο επαγγελµατισµός των ανθρώπων αυτής της εταιρίας είναι γεγονός, όλοι ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. (π) κόκκινο πανί: υποδηλώνει κάτι που πρέπει να αποφεύγουµε(σ) Το άρωµα της είναι για µένα κόκκινο πανί, µε το που το µυρίσω, αρχίζω και φτερνίζοµαι.(π) εγκρίνω-οµαι: επιτρέπω κάτι να γίνει, δίνω την άδεια µου για κάτι (σ) εγκρίνω-οµαι, η έγκριση (π) Ο διευθυντής του ενέκρινε την άδεια, που ζήτησε για την επόµενη εβδοµάδα.(π) το στέλεχος: το τµήµα, το µέρος, το ηγετικό πρόσωπο σε µια εταιρία (σ) στελεχώνω-οµια: η στελέχωση, το στέλεχος (π) Τα περισσότερα από τα στελέχη αυτής της εταιρείας είναι διδάκτορες. (π) θεωρώ-ουµαι: πιστεύω, έχω τη γνώµη(σ) θεωρώ-ουµαι, η θεώρηση, το θεώρηµα, θεωρητικός -η-ο, η θεωρία (π) Θεωρώ ότι είναι καλλίτερα να µείνεις, παρά να φύγεις. (π) ο εργοδότης: αυτός που δίνει σε κάποιον δουλειά (σ) ο εργοδότης, η εργοδοσία (π) Ο εργοδότης της αδελφής µου πληρώνει καλά τους εργάτες του. (π) διακρίνω-οµαι: ξεχωρίζω, διαφοροποιώ(σ) διακρίνω-οµαι, η διάκριση, ο διακριτός -η-ο (π) Ο µαθηµατικός µας έκανε δυστυχώς πολλές διακρίσεις ανάµεσα στους µαθητές.(π)

3 προηγµένες χώρες: ανεπτυγµένες χώρες, χώρες µε υψηλό βιοτικό επίπεδο (σ) Η Γερµανία και η Γαλλία ανήκουν στις προηγµένες χώρες. (π) αποδεικνύω-οµαι: δείχνω µε επιχειρήµατα την ορθότητα αυτών που υποστηρίζω(σ) αποδεικνύω-οµαι, η απόδειξη, αποδεικτικός -η-ο (π) Η αστυνοµία µετά από έρευνες απέδειξε ότι αυτός ήταν ο ένοχος.(π) το κρούσµα: η περίπτωση, το χτύπηµα (σ) κρούω-οµαι, το κρούσµα, ο κρούστης (π) Στο σχολείο µας είχαµε ένα κρούσµα ηπατίτιδας. (π) η αναγωγή: η αναφορά, η απόδοση σε κάτι (σ) Η αναγωγή της τωρινής του συµπεριφοράς στα παιδικά του χρόνια νοµίζω ότι τον βολεύει.(π) η εξελικτική βιολογία: η βιολογία που ξεκινάει από τις απόψεις του αρβίνου (σ) η συλλογιστική: ο τρόπος σκέψης, η προβληµατική (σ) συλλογίζοµαι, ο συλλογισµός, συλλογιστικός -η-ο (π) Βρίσκω τη συλλογιστική σου αρκετά συντηρητική. (π) παύω-οµαι: σταµατώ κάτι ή κάποιον (σ) παύω-οµαι, η παύση (π) Έπαψε να µένει σπίτι του εδώ και καιρό, είναι καλά πλέον.(π) προοδευτικά: σιγά-σιγά (σ) Είχε αµνησία, αλλά η µνήµη του άρχιζε να επανέρχεται προοδευτικά.(π) ο τριχωτός -η-ο: ο καλυµµένος µε τρίχες(σ) η τρίχα, το τρίχωµα, τριχωτός -η-ο (π) Τα περισσότερα ζώα της ξηράς είναι τριχωτά.(π) αξιοποιώ-ουµαι: αναδεικνύω την αξία κάποιου (σ) αξιοποιώ-ουµαι, η αξιοποίηση (π) Ο ήµος έχει αξιοποιήσει µε επιτυχηµένες κινήσεις την παλιά πόλη.(π) ο πολέµιος -α-ο: ο εχθρός, ο αντίπαλος (σ) πολεµώ-ουµαι, ο πόλεµος, πολεµικός -η-ο, πολέµιος -α-ο (π) Αυτή η πρόταση δεν θα γίνει δεκτή έχει αρκετούς πολέµιους (π) εµπλέκω-οµαι: ανακατεύοµαι σε κάτι (σ) εµπλέκω-οµαι, η εµπλοκή (π) Έχει εµπλακεί σ αυτή την υπόθεση χωρίς να το πάρει είδηση. (π) η επιδίωξη: ο στόχος, ο σκοπός (σ) επιδιώκω-οµαι, η επιδίωξη (π) Επεδίωκε πάντα το καλλίτερο αλλά µε την ατυχία που είχε, ποτέ δεν το πέτυχε.(π) επενδύω-εται: τοποθετώ κάπου χρήµατα µε σκοπό την ανάπτυξη και το κέρδος(σ) επενδύω-εται, η επένδυση, ο επενδυτής, επενδυτικός -η-ο(π)

4 Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί έλληνες επιχειρηµατίες, που έχουν επενδύσει στις γειτονικές µας χώρες. (π) «Η καριέρα θέλει.κραγιόν» Α. Ερωτήσεις: 1. Τι µετράει περισσότερο για την πρόσληψη µιας γυναίκας σε µια δουλειά; 2. Πως πρέπει να αντιµετωπίζει µια γυναίκα τους συναδέλφους της, εάν θέλει να βρει δουλειά; 3. Τι απέδειξε η έρευνα µιας βρετανικής εφηµερίδας; 4. Για λογαριασµό ποιανού η έρευνα µιας βρετανικής εφηµερίδας; 5. Τι έδειξαν τα αποτελέσµατα της έρευνας για τις γυναίκες, που προσπαθούν να βρουν δουλειά; 6. Τι εντύπωση δίνουν οι γυναίκες, που πάνε να ξεκινήσουν τη δουλειά τους χωρίς µάσκαρα; 7. Τι δήλωσαν οι διευθυντές, που µετείχαν στην έρευνα; 8. Τι αποτέλεσε το µεϊκ- απ στη δεκαετία του 70; 9. Έχουν αλλάξει τα πράγµατα από τη δεκαετία του 70 ως σήµερα; 10. Ποια είναι η άποψη των γυναικών διευθυντών για το µακιγιάζ σε σχέση µε τη δουλειά; 11. Πως χαρακτηρίζονται οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών µε βάση την εµφάνιση τους; 12. Είναι εύκολο να αποδειχθεί ο ρατσισµός στην περίπτωση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών µε βάση την εµφάνιση τους; 13. Πως χρησιµοποιούν τις απόψεις του αρβίνου αυτοί που δεν βλέπουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών; 14. Τι συµβαίνει κατά τη γνώµη των οπαδών της εξελικτικής βιολογίας στην περίπτωση των περιποιηµένων γυναικών, 15. Ποια είναι η άποψη των πολέµιων της εξελικτικής βιολογίας, αυτών που βλέπουν ρατσισµό στην περίπτωση, που η εµφάνιση παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόσληψη των γυναικών για δουλειά; 16. Τι κυνηγάει µια γυναίκα, που επενδύει στα πρότυπα, που επιβάλλουν τα περιοδικά; Β. Παραγωγή κειµένου:

5 1. Πως έχουν οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα σας σε σχέση µε τις γυναίκες, είναι πιο εύκολο να βρει µια γυναίκα δουλειά απ ότι ένας άνδρας, αµείβεται το ίδιο όπως ένας άνδρας, τι προβλέπει για το συγκεκριµένο θέµα η εργατική νοµοθεσία. (απαντήστε µε συνεχόµενο κείµενο) 2. Έχετε απέναντι σας το διευθυντή µιας εταιρείας και του ζητάτε δουλειά, διαπραγµατεύεστε τις συνθήκες εργασίας και το µισθό σας. (απαντήστε µε µορφή διαλόγου)