Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol"

Transcript

1 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol

2 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 θεμα: Ιστορικη Εξελιξη Αγωγης και Προαγωγης Υγειας.

3 Η προαγωγη υγειας είναι συνδεδεμενη με τις αλλαγες που συνεβησαν στον χωρο και την επιστημη της ιατρικης και της δημοσιας υγειας.

4 Τον 18 ο αιωνα, η δημοσια υγεια δεν αποτελουσε κρατικη υποθεση, και οι αποφασεις αναφορικα με αυτή λαμβανονταν σε τοπικο επιπεδο. Σε πολλα ευρωπαικα καθεστωτα τα οποια χαρακτηριζονταν από έναν εντονο απολυταρχισμο, εμφανιζεται η λεγομενη αστυνομια υγιεινης.

5 Ο 19 ος αιωνας χαρακτηριστηκε από μια εμφαση στο περιβαλλον και την εφαρμογη της απολυμανσης. Υπηρξε όμως εντονη κριτικη καθως για να επιτευχθουν οι στοχοι της υπηρχε μια διαθεση εισβολης τοσο στις ατομικες οσο και στις κοινωνικες ελευθεριες.

6 Τελη του 19 ου αιωνα με την εμφανιση της θεωριας των μικροβιων παρατηρειται μιας σαφης στροφη προς την επιστημονικη ερευνα. Στις αρχες του 20 ου αιωνα εμφανιζονται οι εννοιες της κοινωνικης υγιεινης και της εκπαιδευσης των ατομων. Χαρακτηριστικο παραδειγμα είναι οι μητερες της εποχης καθως την δεδομενη περιοδο η βρεφικη θνησιμοτητα ηταν υψηλη και αποτελουσε βασικο προβλημα.

7 Την ιδια περιοδο οι υπηρεσιες υγιεινης αλλαζουν, ενισχυεται ο ελεγχος και γινεται εντονη η παρουσια νεων επαγγελματιων υγειας, όπως οι επισκεπτες υγειας.

8 Επισης κυρια εμφαση δινεται στο ρολο της εκπαιδευσης. Θεωρειται ότι είναι ο πιο καταλληλος τροπος για αλλαγη της συμπεριφορας ενώ γινεται και διαδοση των μεθοδων διαλογης. Τα νεα δεδομενα αναφορικα με την θνητοτητα και την θνησιμοτητα, μετατοπισαν το ενδιαφερον από την ασθενεια, στην ατομικη συμπεριφορα.

9 Η εκπαιδευση, η αυστηρη μεταδοση οδηγιων, και η προπαγανδα αποτελεσαν βασικες μεθοδους για την τροποποιηση της συμπεριφορας και συνηθειων που επιδρουσαν στην υγεια.

10 Όμως οι μεγαλυτερες αλλαγες επηλθαν με το τελος του 2 ου Παγκοσμιου Πολεμου. Η εμφανιση της κοινωνικης ιατρικης η αυξηση των επιστημονικων ευρηματων, ερευνων, και η μειωση των λοιμωδων νοσηματων και η κριτικη προς το βιοιατρικο μοντελο, ωθησαν στην αναπτυξη της νεας δημοσιας υγειας, της αγωγης υγειας και ακολουθως της προαγωγης της υγειας.

11 Στα τελη της δεκαετιας του 70 εγινε πλεον εμφανης η αδυναμια υποστηριξης και χαραξης πολιτικων υγειας,βασισμενες μονο στις ιατρικες και κλινικες υπηρεσιες.

12 Αφενος το κοστος τους ηταν μεγαλο, αφετερου, δεν ηταν αποτελεσματικες στην προσπαθεια για βελτιωση του επιπεδου υγειας του πληθυσμου. Σαν αποτελεσμα η αγωγη υγειας και η εφαρμογη των υπηρεσιων προληψης προσφεραν ένα νέο χωρο αναπτυξης. Τα ατομα επρεπε να καταστουν υπευθυνα και να αλλαξουν τον τροπο ζωης τους προκειμενου να αποφυγουν την αναπτυξη νοσηματων που σχετιζονται με τον εν λογω χωρο

13 Σημαντικη ηταν η αναφορα του Καναδου Υπουργου Lalonde το Αυτή αποτελεσε την βαση για την στροφη από την ιατροκεντρικη προσεγγιση της υγειας προς την ιδεα της αναπτυξης υγιων πολιτικων με την συνεργασια πολλων αλλων κοινωνικων δυναμεων και φορεων.

14 Η υγεια δεν αποτελουσε πια προσωπικη ευθυνη του ατομου αλλα μια συλλογικη ευθυνη στην οποια ολοι εχουν μεριδιο συμμετοχης. Λογω αυτου του επιχειρηματος και στην κριτικη που δεχτηκε η παραδοσιακη αγωγη υγειας, η οποια θεωρηθηκε ότι ηταν μια πολύ περιορισμενη προσεγγιση και με αυξημενες πιθανοτητες να συμβαλει στην θεωρια του victim-blaming, συμφωνα με την οποια το ατομο κατηγορειται για την υγεια του δημιουργηθηκε και η αναγκη για την υπαρξη μιας νεας προσεγγισης, της προαγωγης υγειας.

15 Συμφωνα με τον νέο ορο συμπεριεληφθησαν νεες δραστηριοτητες, οι οποιες ηταν περα από τα στενα πλαισια της αγωγης υγειας, όπως η πολιτικη δραση για την υπαρξη κοινωνικων αλλαγων, αναπτυξη και υποστηριξη των κοινοτητων.

16 Η εξελιξη της Προαγωγης Υγειας είναι συνυφασμενη και με τις εξελιξεις που προωθηθηκαν από τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας, σε συνεργασια με χωρες όπως ο Καναδας στον οποιο μπορουν να αποδοθουν βασικα δομικα στοιχεια, και αρχες της Προαγωγης Υγειας.

17 Οι προσπαθειες του Π.Ο.Υ. και η εργασια διορατικων μελετητων και ερευνητων που δραστηριοποιουντο στον χωρο της προστασιας και τη βελτιωση της υγειας, αναπτυξαν τα θεμελια και τις βασικες αρχες της Προαγωγης Υγειας τα οποια αποτυπωνονται ιστορικα σε αποφασεις κλειδια, οι οποιες θεωρουνται οροσημα για την εξελιξη της Προαγωγης Υγειας μεχρι και σημερα.

18 Στρατηγικη Υγεια για Ολους. Στα τελη της δεκαετιας του 1970 ο Π.Ο.Υ αναλαβε εντονο ηγετικο ρολο στη δραση για την προαγωγη της υγειας. Στα πλαισια της 30 ης Παγκοσμιας Συνελευσης Υγειας, το 1977 ο Π.Ο.Υ. καθορισε τους στοχους του δηλωνοντας ότι : Ο κυριος κοινωνικος στοχος του Π.Ο.Υ για τις επομενες δεκαετιες θα πρεπει να είναι η επιτευξη από ολες τις χωρες του κοσμου μεχρι το ετος 2000, ενός επιπεδου υγειας που θα τους επιτρεψει να απολαμβανουν μια κοινωνικα και οικονομικα παραγωγικη ζωη.

19 Η δηλωση αυτή αποτελεσε την απαρχη του μετεπειτα κινηματος, με τον τιτλο Υγεια για Ολους. Το Ευρωπαικο μερος του Π.Ο.Υ ακολουθωντας αυτην την οδηγια ανεπτυξε συγκεκριμενη πολιτικη στις δεκαετιες που ακολουθησαν.

20 Όλα τα κρατη μελη, συμφωνα με τις αρχες της στρατηγικης αυτης επρεπε να πραγματοποιησουν θεμελιωδες αλλαγες στην πολιτικη υγειας τους δινοντας εμφαση στην Προαγωγη της Υγειας και την Προληψη της Ασθενειας.

21 Στην προσπαθεια αυτή θα επρεπε να συμμετασχουν όχι μονο οι υπηρεσιες υγειας, αλλα και οι δημοσιοι τομεις οι οποιοι επηρεαζουν και συμμετεχουν στην διαμορφωση της υγειας, καταβαλλοντας συντονισμενες προσπαθειες για την διατηρηση και βελτιωση της υγειας.

22 Οι αρχες υγειας για ολους περιελαμβαναν: -μειωση των ανισοτητων στην υγεια -καλη υγεια μεσω της παραγωγης της υγειας και της προληψης της ασθενειας -κοινοτικη συμμετοχη

23 -συνεργασια μεταξυ των αρχων υγειας, των τοπικων αρχων και αλλων που εχουν επιρροη στην υγεια -εστιαση στη βασικη φροντιδα της υγειας ως πρωταρχικη βαση για το συστημα φροντιδας της υγειας

24 Οι αρχες αυτές επαναπροσδιοριστηκαν το 1991.Τα μεταγενεστερα γεγονοτα απεδειξαν ότι δεν ικανοποιηθηκαν ολοι οι στοχοι μεχρι το 2000.

25 Υγεια 21 Οι στοχοι του Υγεια για ολους, οι οποιοι ειχαν τεθει για να πραγματοποιηθουν μεχρι το ετος 2000, αξιολογηθηκαν στα τελη του προηγουμενου αιωνα. Συμφωνα με την κριτικη που ασκηθηκε οι ειδικοι κατεληξαν στο συμπερασμα ότι επηλθε σημαντικη προοδος σε αρκετους τομεις.

26 Οι στοχοι όμως δεν επιτευχθηκαν.αυτο οφειλεται σε διαφορα εμποδια και δυσκολιες με πολιτικη, οικονομικη και κοινωνικη διασταση.

27 Το 1999 ο Π.Ο.Υ προεβη στην διατυπωση μιας νεας πολιτικης με τιτλο ΥΓΕΙΑ 21. Το κειμενο αυτό περιλαμβανει 21 στοχους οι οποιοι καλυπτουν ένα ευρος θεματων. Μεταξυ αυτων εθεσαν ως πολύ σημαντικο στοχο, την μειωση των ανισοτητων στην υγεια.

28 Παραδειγμα ο στοχος 2 αναφερει ότι μεχρι το ετος 2020, η τεραστια διαφορα οσον αφορα την υγεια μεταξυ των κοινωνικοοικονομικων ομαδων μεσα στις χωρες θα πρεπει να βελτιωνει το επιπεδο της υγειας των ομαδων που μειονεκτουν.

29 Αλλοι στοχοι που επιδιωκονται στα πλαισια του ΥΓΕΙΑ 21 επιδιωκουν καλυτερη υγεια για τα παιδια και τους ηλικιωμενους με την μειωση: -των μεταδοτικων και χρονιων νοσηματων -των τραυματισμων -των ατυχηματων -των προβληματων από καταχρηση αλκοολ -των προβληματων από καταχρηση καπνου -των προβληματων από καταχρηση ναρκωτικων

30 Τελος τονιζεται η αναγκη για καλυτερες υπηρεσιες υγειας και την αναπτυξη πολιτικων και στρατηγικων υγειας που θα βασιζονται στην συνεργασια.

31 Οροσημα στην αναπτυξη και εξελιξη της Προαγωγης της Υγειας στα πλαισια του Π.Ο.Υ: 1.Καταστατικος Χαρτης της Οταβα The Ottawa Charter for Health. 21 Νοεμβριου του Το 2 ο Διεθνες Συνεδριο για την Προαγωγη της Υγειας, στην Αδελαιδα.

32 3.Το 3 ο Διεθνες Συνεδριο για την Προαγωγη της Υγειας στο Sundsvall. Σουηδια Το 4 ο Διεθνες Συνεδριο για την Προαγωγη της Υγειας στη Jakarta. Διακηρυξη της Jakarta την προωθηση της κοινωνικης ευθυνης για την υγεια -την αυξηση των επενδυσεων για την αναπτυξη της υγειας

33 -την επεκταση της συμμετοχης, και της δρασης ολων των εμπλεκομενων φορεων για την προαγωγη της υγειας -την αυξηση της κοινοτικης συμμετοχης,και της δρασης ολων των εμπλεκομενων φορεων για την προαγωγη υγειας -την εξασφαλιση της καταλληλης υποδομης για την προαγωγη της υγειας

34 5.Το 5 Ο Παγκοσμιο Συνεδριο για την Προαγωγη της Υγειας στο Μεξικο. Το 2000 στην πολη του Μεξικου. Υπουργικη δηλωση Από τις Ιδεες στην Δραση. Επιβεβαιωνεται η συνεισφορα των Στρατηγικων της προαγωγης υγειας, στην διατηρηση τοπικων, εθνικων και διεθνων δραστηριοτητων αναφορικα με την υγεια.