Πλημμέλημα θεωρείται κάθε ποινικό αδίκημα που δεν είναι κακούργημα, π.χ. απαγωγή νεαρής γυναίκας κάτω των 16.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλημμέλημα θεωρείται κάθε ποινικό αδίκημα που δεν είναι κακούργημα, π.χ. απαγωγή νεαρής γυναίκας κάτω των 16."

Transcript

1 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 1 ΑΡΘΡΟ 4: ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ Κακούργημα θεωρείται ποινικό αδίκημα που δεν ορίζεται ρητά από το νόμο ως πλημμέλημα και τιμωρείται χωρίς απόδειξη προηγούμενης καταδίκης με ποινή φυλάκισης τριών χρόνων ή βαρύτερη, π.χ. φόνος εκ προμελέτης. Πλημμέλημα θεωρείται κάθε ποινικό αδίκημα που δεν είναι κακούργημα, π.χ. απαγωγή νεαρής γυναίκας κάτω των 16. ΑΡΘΡΑ : ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ Άρθρο 29 (Φυλάκιση): Αν κάποιο ποινικό αδίκημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (ακόμα και ισόβιας), το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου (από την προβλεπόμενη) ή, αντί ποινής φυλάκισης, να επιβάλει χρηματική ποινή, που δεν υπερβαίνει το ποσό που το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις: 1. Του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης (άρθρο 203). 2. Του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 36). 3. Του αδικήματος της υποκίνησης εισβολής (άρθρο 37). Το άρθρο 29, παρόλο που είναι γενικό άρθρο, αναφέρεται σε κακουργήματα (καθώς για τα πλημμελήματα υπάρχει η ειδικότερη ρύθμιση του άρθρου 35). Οι ποινές εδώ μπορούν να επιβληθούν διαζευκτικά και δεν μπορούν να επιβληθούν και οι δύο μαζί. Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει. Άρθρο 31 (Χρηματικές ποινές): Σε περίπτωση που ο νόμος που επιβάλλει χρηματική ποινή, ΔΕΝ περιέχει ρητές διατάξεις όσον αφορά τη χρηματική ποινή εφαρμόζονται τα ακόλουθα: (α) (β) Το ανώτατο ποσό της χρηματικής ποινής είναι απεριόριστο, όχι όμως υπερβολικό. [Εξαίρεση: όταν προνοείται ρητά το ανώτατο ποσό της χρηματικής ποινής]. Σε περίπτωση ποινικού αδικήματος που τιμωρείται διαζευκτικά με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση, το Δικαστήριο έχει διακριτική εξουσία να επιβάλει οποιαδήποτε από τις δύο αυτές ποινές (διαζευκτικά, είτε τη μία είτε την άλλη).

2 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 2 (γ) Η επιβολή και η είσπραξη της χρηματικής ποινής γίνεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου. Το άρθρο 31 είναι συμπληρωματικό άρθρο και αναφέρεται συγκεκριμένα στις χρηματικές ποινές: Το 31(α) έμμεσα αναφέρεται στο Κακουργιοδικείο, καθώς το Επαρχιακό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει χρηματική ποινή μέχρι ΛΚ ενώ αντίθετα δεν προβλέπεται οποιοδήποτε όριο χρηματικής ποινής που μπορεί να επιβληθεί στο Κακουργιοδικείο. Το 31(α) προβλέπει συγκεκριμένα ότι το ποσό που θα επιβληθεί μπορεί να είναι απεριόριστο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπερβολικό. Παρατηρούμε ότι στο λεκτικό του άρθρου υπεισέρχονται πρόνοιες τις αρχής της αναλογικότητας. Το 31(β) προβλέπει ότι το Δικαστήριο έχει διακριτική εξουσία να επιβάλει είτε ποινή φυλάκισης είτε χρηματική ποινή, σε περίπτωση αδικήματος που τιμωρείται διαζευκτικά με τις δύο αυτές ποινές. Έμμεσα αναφέρεται σε κακουργήματα, αφού το άρθρο 31 εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ο νόμος δεν περιέχει ρητές διατάξεις όσον αφορά τη χρηματική ποινή. Στα πλημμελήματα με βάση το άρθρο 35, το Δικαστήριο έχει τη διακριτική εξουσία να επιβάλει και τις δύο ποινές ταυτόχρονα. Άρθρο 35 (Πλημμελήματα): Τα πλημμελήματα τιμωρούνται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια, ή με χρηματική ποινή που ΔΕΝ υπερβαίνει τις 1500ΛΚ, ή και με τις δύο αυτές ποινές. Στα πλημμελήματα, με βάση το άρθρο 35, παρατηρούμε ότι δίδεται στο Δικαστήριο η δυνατότητα της επιβολής τόσο χρηματικής όσο και ποινής φυλάκισης ταυτόχρονα, κάτι που δεν ισχύει στα κακουργήματα όπου το Δικαστήριο αναγκαστικά πρέπει να επιβάλει είτε τη μία είτε την άλλη ποινή. Η ρύθμιση του άρθρου 35 (ή και) μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβάλλει στον καταδικασθέντα διπλή τιμωρία για το αδίκημα που διέπραξε. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με βάση τα περιστατικά που περιγράφονται στο ερώτημα, ο Α τιμωρήθηκε για το αδίκημα της κλοπής. Εξ ορισμού η κλοπή, με βάση το άρθρο 262, θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα τρία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο επέβαλε στον Α ποινή φυλάκισης 6 μηνών και επιπλέον 500 ευρώ χρηματική

3 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 3 ποινή. Με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 29 του Ποινικού Κώδικα, με εξαίρεση τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της εσχάτης προδοσίας και της υποκίνησης σε εισβολή από αλλοδαπό, το Δικαστήριο μπορεί σε οποιοδήποτε άλλο αδίκημα (που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης οποιουδήποτε χρόνου) να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου ή (αντί ποινή φυλάκισης) να επιβάλει χρηματική ποινή. Στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο επέβαλε και τις δύο ποινές. Έχουμε ουσιαστική διπλή τιμωρία, κάτι το οποίο αντιβαίνει στις πρόνοιες του άρθρου 29. Το άρθρο 29 εφαρμόζεται αποκλειστικά στα κακουργήματα, καθώς για τα πλημμελήματα υπάρχει η ειδικότερη ρύθμιση του άρθρου 35 που επιτρέπει την επιβολή και των δύο ποινών. Σύμφωνα με το άρθρο 29 ως ποινή μπορεί να επιβληθεί διαζευκτικά είτε ποινή φυλάκισης είτε χρηματική ποινή. Εφόσον η κλοπή εξ ορισμού θεωρείται κακούργημα εφαρμόζονται οι πρόνοιες του άρθρου 29 και συνεπώς το Δικαστήριο δεν άσκησε σωστά τη διακριτική του ευχέρεια, καθώς αντί να επιλέξει την ποινή που θα επέβαλλε, επέβαλε και τις δύο μαζί. Γενικότερο σχόλιο: Το άρθρο 31(α) περιέχει το στοιχείο της γενικότητας. Ποια είναι η έννοια και το μέτρο που καθορίζει το «υπερβολικό»; Δημιουργείται έτσι ένα πολύ μεγάλο κενό. ΑΡΘΡΟ 14: ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 ΧΡΗΖΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ; Άρθρο 14 (Ποινική ευθύνη παιδιών): Όποιος έχει ηλικία κάτω των 14 ετών ΔΕΝ είναι ποινικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Βάσει των γεγονότων που περιγράφονται ο Α δεν μπορεί να έχει ποινική ευθύνη, λόγω της πρόνοιας του άρθρου 14 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει ρητά ότι άτομο κάτω των 14 ετών δεν είναι ποινικά υπεύθυνο για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη. Το γεγονός ότι ο Α είναι πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Νόμο. Ο παράγοντας της ωριμότητας θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο με βάση το καθεστώς του προϊσχύοντος δικαίου του Ποινικού Κώδικα, όπου το Δικαστήριο μπορούσε να λάβει υπόψη το ώριμο της ηλικίας του κατηγορούμενου, ανεξάρτητα από το αν ήταν κάτω των 14 ετών και να ενεργήσει ανάλογα, με την επιπρόσθετη προϋπόθεση ότι ο ανήλικος ήταν και άνω των 12 ετών. Με την ισχύουσα του μορφή, το άρθρο 14 δίνει την ευκαιρία στους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται και να εξωθούν άτομα κάτω των 14 στο να διαπράξουν κάποιο αδίκημα. Ο ενήλικας που εξωθεί στο έγκλημα ενδεχομένως να μην ευθύνεται και να μην μπορεί να κατηγορηθεί.

4 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 4 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκώς μεταβαλλόμενη έννοια των «χρηστών ηθών», θα πρέπει και πάλι να υπεισέλθει το στοιχείο της ωριμότητας του ανήλικου στην ποινική ευθύνη. Η ρύθμιση είναι απόλυτη καθώς τάσσει ως μοναδικό κριτήριο της ποινικής ευθύνης την ηλικία. ΑΡΘΡΟ 213: A YEAR AND A DAY RULE PQ ΕΚΡΗΞΗ A Year and a day rule : Κανένας δεν θεωρείται ότι φόνευσε άλλο πρόσωπο αν ο θάνατος τέτοιου προσώπου δεν επακολούθησε σε ένα χρόνο και μια ημέρα από την αιτία του θανάτου. Ο χρόνος μετά από τη μέρα που επήλθε η αιτία του θανάτου, για παράδειγμα την ημέρα της έκρηξης της βόμβας και όχι από τη μέρα π.χ. της τοποθέτησης. ΙΟΥΝΙΟΣ 2008/09 ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Το άρθρο 213 του Ποινικού Κώδικα καθιερώνει τον λεγόμενο κανόνα του «ενός έτους και μίας μέρας». Σύμφωνα με αυτό, κανένας δεν θεωρείται ότι φόνευσε άλλο πρόσωπο αν ο θάνατος τέτοιου προσώπου ΔΕΝ επακολούθησε σε ένα χρόνο και μια ημέρα από την αιτία του θανάτου. Στην προκειμένη περίπτωση η αιτία του θανάτου προκλήθηκε, σύμφωνα με τα γεγονότα που περιγράφονται, στις 05/01/2007, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός του Β. Ο Β υπέκυψε στα τραύματά του στις 06/02/2007. Το γεγονός ότι ο Α, δράστης του εγκλήματος, αποφάσισε να φονεύσει τον Β, περισσότερο από ένα χρόνο και μία ημέρα πριν την ημέρα που επήλθε ο θάνατος του Β δεν έχει καμία σημασία, σε σχέση με τις πρόνοιες του άρθρου 213 του Ποινικού Κώδικα. Ο χρόνος που προβλέπει ο κανόνας του άρθρου 213 αρχίζει να τρέχει από τη μέρα που επήλθε η αιτία του θανάτου, εδώ δηλαδή από τις 05/01/2007. Με βάση τα παραπάνω μπορεί να καταχωρηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Α για τον εκ προμελέτης φόνο του Β (άρθρο 203 Ποινικού Κώδικα). ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ).

5 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 5 ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΠΟΙΝΗΣ Καθορισμός ποινής = κρισιμότερη φάση στην πορεία της ποινικής δίκης. Υπάρχει ευρεία διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου στον καθορισμό των ποινών. Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων: 1. Ανάγκη για αποτροπή και αναμόρφωση του κατηγορούμενου, 2. Ανάγκη για προστασία της κοινωνίας και την αποτροπή μελλοντικών παραβατών. ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ - ΓΕΝΙΚΑ: 1. Αρχίζει πριν από την καταδίκη, κατά το χρόνο συμβουλής του κατηγορουμένου για την απάντηση που θα δώσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. 2. Ο δικηγόρος θα πρέπει να έχει ανοικτό μυαλό και δεν θα πρέπει ποτέ να παραβλέπει το ότι η στάση του κατηγορούμενου στις κατηγορίες πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μεταχείρισή του, αν αυτός καταδικαστεί. 3. Η συμβουλή του δικηγόρου θα πρέπει να διαμορφωθεί μετά από προσεκτική μελέτη του μαρτυρικού υλικού που βρίσκεται στα χέρια της κατηγορούσας αρχής. Εύλογο να ζητείται αναβολή για σκοπούς καθορισμού της απάντησης του κατηγορουμένου παρά να απαντάται μη παραδοχή με μελλοντικό ενδεχόμενο αλλαγής της απάντησης σε παραδοχή. ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Σε συνοπτικές δίκες ο κατηγορούμενος εφοδιάζεται με το μαρτυρικό υλικό μόνο σε περίπτωση που απαντήσει μη παραδοχή. Άνιση μεταχείριση μεταξύ συνοπτικής δίκης και δίκης σε Κακουργιοδικείο. Περαιτέρω προβληματισμός. 4. Ο δικηγόρος αναμένεται να γνωρίζει ότι οι οποιεσδήποτε αναφορές της κατηγορούσας αρχής για επιπτώσεις στο θύμα θα πρέπει να υποστηρίζονται από μαρτυρία. Απλές αναφορές από την κατηγορούσα αρχή για την πρόκληση τέτοιων επιπτώσεων (χωρίς υποστήριξη από μαρτυρία) είναι απαράδεκτες και ο δικηγόρος υπεράσπισης θα πρέπει να ενίσταται στην παράθεσή τους. 5. Ο δικηγόρος πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Δεν πρέπει να δέχεται τίποτα ως δεδομένο. Για παράδειγμα:

6 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 6 Μήπως οι προηγούμενες καταδίκες (που ανέφερε η κατηγορούσα αρχή) δεν ήταν πράγματι προηγούμενες, αφού αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά από τα επίδικα; Μήπως οι προηγούμενες καταδίκες έχουν παραγραφεί και ο κατηγορούμενος έχει αποκατασταθεί; Μήπως παρόλο που ο κατηγορούμενος έχει αποκατασταθεί, η κατηγορούσα αρχή πληροφόρησε σχετικά το δικαστήριο με τρόπο που μπορεί να αποβεί δυσμενής για τον κατηγορούμενο; Μήπως τα αδικήματα που παραδέχθηκε ο κατηγορούμενος δεν προβλέπονται από το νόμο; Μήπως την ποινή θα επιβάλει άλλο δικαστήριο από αυτό που τον βρήκε ένοχο μετά από ακροαματική διαδικασία; 6. Ο δικηγόρος, μετά από παραδοχή του κατηγορουμένου, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός να μην αναφέρει γεγονότα που να συγκρούονται με αυτά που παρέθεσε η κατηγορούσα αρχή, σε βαθμό που να αναιρούν την ποινική ευθύνη την οποία ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε: Είτε με μη παραδοχή συστατικού στοιχείου, Είτε με την προβολή κάποιας υπεράσπισης. 7. Ο δικηγόρος, μετά από παραδοχή του κατηγορουμένου (σε περίπτωση διαδικασίας τύπου Newton, βλ. παρακάτω) θα πρέπει να μεριμνήσει στο να δημιουργηθεί η ορθή εικόνα των γεγονότων ενώπιον του Δικαστηρίου. Πρέπει να έχει υπόψη του ότι τυχόν εμμονή του σε ανυπόστατες εκδοχές πολύ πιθανό να δημιουργήσει στον πελάτη του ανυπέρβλητα προβλήματα, με ανάλογες επιπτώσεις στην ποινή που θα του επιβληθεί. Απαιτείται βαθιά γνώση του αποδεικτικού υλικού καθώς και της διαδικασίας Newton. Στις περιπτώσεις όπου διατάσσεται η παρουσίαση μαρτυρίας υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να χάσει κάποιο από το όφελος της παραδοχής του, ιδιαίτερα εκεί όπου, λόγω των τοποθετήσεων του δικηγόρου υπεράσπισης, η κατηγορούσα αρχή αναγκάζεται να καλέσει ως μάρτυρα το θύμα (ιδιαίτερα αν αυτό είναι θύμα βίας ή σεξουαλικού αδικήματος) για να δώσει σχετική μαρτυρία.

7 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 7 8. Μετά από μη παραδοχή, το πεδίο δράσης του δικηγόρου είναι περιορισμένο, καθώς δεσμεύεται από τα ευρήματα που έγιναν από το Δικαστήριο στην ετυμηγορία του. ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΠΟΙΝΗΣ: Σημαντικός ο ρόλος του δικηγόρου καθώς μπορεί να επηρεάσει το Δικαστήριο τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί. Ο δικηγόρος θα πρέπει να πείσει το Δικαστήριο ότι υπάρχει λόγος να αντιμετωπίσει τον κατηγορούμενο με διαφορετικό τρόπο από όπως αντιμετώπισε άλλους κατηγορούμενους σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η αγόρευση για μετριασμό θα πρέπει να έχει: 1. Ρεαλισμός, 2. Αναγνώριση της σοβαρότητας του αδικήματος, 3. Αναγνώριση των επιβαρυντικών γεγονότων για τον κατηγορούμενο Ο δικηγόρος θα πρέπει να αναγνωρίσει ένα έκαστο των επιβαρυντικών στοιχείων, προχωρώντας αμέσως με το να τα θέσει κάτω από διαφορετική οπτική γωνία, ευμενή για τον κατηγορούμενο. Διπλό καθήκον δικηγόρου: 1. Προς τον πελάτη του: Παρουσίαση ενώπιον του Δικαστηρίου των στοιχείων που κατά την κρίση του Δικαστηρίου θα αποβούν θετικά για τον κατηγορούμενο Ο Δικηγόρος έχει υποχρέωση να αναφέρει και να αναλύσει όλα τα ελαφρυντικά στοιχεία ώστε να αποκομιστεί το καλύτερο δυνατό προς όφελος του κατηγορούμενου. Αντικειμενικός σκοπός της αγόρευσης για μετριασμό της ποινής, δηλαδή να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή ποινή για τον πελάτη του, υπό τις περιστάσεις Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και εμπειρίες του γύρω από τις δυνατότητες και την ευχέρεια που έχει το Δικαστήριο για τον καθορισμό της ποινής. Καθίσταται αναγκαίο να γνωρίζει ο δικηγόρος τις απόψεις του Δικαστηρίου σε ότι αφορά την αξιολόγηση ορισμένων ελαφρυντικών ή επιβαρυντικών στοιχείων για το αδίκημα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του (ιδιοσυστασία του δικαστή).

8 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 8 2. Προς το Δικαστήριο: Έχει καθήκον ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να παραπλανεί το Δικαστήριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσει περιστάσεις που μπορεί να αποβούν δυσμενείς για τον κατηγορούμενο, όμως ΔΕΝ θα πρέπει να ισχυριστεί ότι αυτές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν περιστάσεις που, παρόλο που δεν αναφέρθηκαν από την κατηγορούσα αρχή, ο δικηγόρος θα πρέπει να αναφέρει τυχόν προηγούμενες καταδίκες (π.χ.) του πελάτη του, π.χ. στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για προηγούμενη καταδίκη και έτσι ο δικηγόρος εισηγείται ότι η ποινή για το τωρινό αδίκημα να επιβληθεί ως συντρέχουσα με αυτήν που ήδη εκτίει. Οι εισηγήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης θα πρέπει: o Να είναι ρεαλιστικές, όσον αφορά τις προσφερόμενες επιλογές για την ποινή, o Να είναι εμπεριστατωμένες. o Να αποφεύγονται οι συναισθηματικές ρητορείες. Ο δικηγόρος έχει υποχρέωση να θέτει ενώπιον του Δικαστηρίου κάθε απόφαση η οποία θα μπορούσε να αποβεί βοηθητική και καθοδηγητική για την έκδοση της ετυμηγορίας του. Όταν ο δικηγόρος αναφέρεται σε κάποιες από τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου και τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς αυτούς. Πρέπει να είναι ακριβής στις αναφορές του και ποτέ παραπλανητικός (εκούσια ή ακούσια) ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ: Το Δικαστήριο μπορεί: 1. Να δεχθεί την πιο ευμενή για τον κατηγορούμενο εκδοχή, ή 2. Να καλέσει την κατηγορούσα αρχή να τοποθετηθεί σχετικά, ή 3. Να διατάξει την προσκόμιση μαρτυρίας μέσω διαδικασίας τύπου Newton.

9 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 9 ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ 1. Άμεση παραδοχή Δικαιολογεί μείωση της ποινής, καθώς ενθαρρύνει τους αδικοπραγούντες να παραδέχονται ενοχή με συνέπεια να μην σπαταλείται πολύτιμος χρόνος στην εκδίκαση υποθέσεων. Η πρόσδοση τέτοιας βαρύτητας στο στοιχείο της άμεσης παραδοχής ίσως να παραβιάζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Δεν αποτελεί πάντοτε σημαντικό ελαφρυντικό στοιχείο. Η βαρύτητα που θα της αποδοθεί εξαρτάται από τα ιδιαίτερα περιστατικά της κάθε υπόθεσης, τις συνθήκες διαλεύκανσης και σύλληψης (π.χ. αυτόφωρα αδικήματα) του κατηγορούμενου. Αποτελεί σημαντικό ελαφρυντικό στοιχείο για την προστασία των θυμάτων ενός αδικήματος (π.χ. σεξουαλικά αδικήματα). Με την άμεση παραδοχή δεν θα υποστούν την ψυχική ταλαιπωρία της ακροαματικής διαδικασίας. 2. Αποζημίωση ή αποκατάσταση του θύματος Το στοιχείο αυτό μπορεί να προσεγγισθεί ως ελαφρυντικό, καθώς το θύμα αποκαταστάθηκε, όμως η αποζημίωση από μόνη της μπορεί να μην θεωρείται ως ελαφρυντικό για το λόγο ότι ενισχύει την ανισότητα. Εν πάση περιπτώσει θεωρείται ένδειξη μεταμέλειας. Η Νομολογία διίσταται πάνω στο κατά πόσον θεωρείται ελαφρυντικό στοιχείο (Μενελάου: δεν αποτελεί σημαντικό ελαφρυντικό στοιχείο Χριστοδούλου & Χαρτούπαλλος: Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθώς είναι σημαντικό ελαφρυντικό στοιχείο). ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1. Προηγούμενες καταδίκες Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυστηρότερα από κάποιο που έχει λευκό ποινικό μητρώο. Μειώνουν τη δυνατότητα να επιδειχθεί πλήρης επιείκεια στον κατηγορούμενο. 2. Ύπαρξη και βαθμός προσχεδιασμού Ο προσχεδιασμός που υπάρχει για αδικήματα κατά του προσώπου (π.χ. επίθεση) έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προσχεδιασμό που μπορεί να υπάρξει σε αδικήματα κατά της περιουσίας (π.χ. κλοπή). 3. Περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος Εξαρτάται από τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης. 4. Χρήση όπλου 5. Ενσυνείδητη επιλογή από τον κατηγορούμενο ευάλωτου θύματος ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ: 1. Περιστάσεις συλλήψεως του κατηγορούμενου

10 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Επακόλουθες αντιδράσεις του 3. Συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές ή όχι Ho Staff (1993): Η κατηγορούσα αρχή ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των πράξεων του κατηγορούμενου στα θύματα ήταν «τρομακτικά» και ότι τα θύματα υπέφεραν από εφιάλτες και χρειάστηκαν θεραπεία από παιδοψυχολόγο. Δεν υπήρχε όμως οποιαδήποτε μαρτυρία που να δικαιολογεί τις τοποθετήσεις αυτές. Η κατηγορούσα αρχή θα έπρεπε να πληροφορούσε από πριν την υπεράσπιση για την πρόθεσή της να προέβαινε στην εν λόγω αναφορά έτσι ώστε η υπεράσπιση να μπορούσε να τοποθετηθεί αναλόγως στην αγόρευσή της. Ήταν φανερό ότι πρωτόδικα ο δικηγόρος της υπεράσπισης είχε αιφνιδιαστεί και ότι δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί σχετικά. Κατ έφεση η ποινή μειώθηκε από 4 χρόνια φυλάκιση σε 3 χρόνια φυλάκιση. ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ο Ποινικός Κώδικας τέθηκε σε ισχύ το 1929 και αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του αντίστοιχου Ινδικού ΠΚ. Είναι προφανές ότι παρά τις κατά καιρούς τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο νομοθέτημα, ο ΠΚ, αν και όχι στην ολότητα του, περιέχει διατάξεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ως αναχρονιστικές, καθώς και διατάξεις που έχουν ατονήσει. Είναι πασιφανές ότι χρήζει περαιτέρω τροποποίησης προκειμένου να αντανακλά και να συμβαδίζει με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες αντιλήψεις της εποχής και της σύγχρονης κοινωνίας. Ο ΠΚ θα πρέπει κατ αρχήν να τύχει εκσυγχρονισμού όσον αφορά τη λεκτική διατύπωση των άρθρων του. Είναι προφανές ότι σε διάφορα άρθρα του ΠΚ, υπάρχει πρόβλημα διατύπωσης των αδικημάτων. Για παράδειγμα το άρθρο 155 ΠΚ αναφέρεται στο αδίκημα της διαφθοράς γυναίκας με μειωμένο νοητικό, η οποία αποκαλείται από τη διατύπωση του άρθρου «ηλιθία». Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας γενικότερος εκσυγχρονισμός ως προς την ορολογία των αδικημάτων. Εκτός από αυτά η Δημοκρατία έχει επικυρώσει διάφορα νεότερα νομοθετήματα καθώς και διεθνείς συμβάσεις, των οποίων οι ορισμοί συγκρούονται με τους ορισμούς του ΠΚ. Περαιτέρω ο εκσυγχρονισμός του ΠΚ θα πρέπει να είναι εκσυγχρονισμός των αδικημάτων που περιέχει καθώς και κατάργηση ορισμένων τα οποία στη σύγχρονη κοινωνία έχουν πλέον ατονήσει. Στον τομέα για παράδειγμα των σεξουαλικών αδικημάτων, παρατηρείται μια μεγάλη εξέλιξη στη σύγχρονη κοινωνία, κάτι το οποίο θα πρέπει να εκφράζεται από τον ΠΚ. Ποινικοποιείται η συνουσία μεταξύ ανδρών (171 ΠΚ), η οποία θα έπρεπε να αποτελούσε

11 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 11 ποινικό αδίκημα μόνο όταν γινόταν με τρόπο που προκαλεί τα δημόσια ήθη. Η κτηνοβασία (175 ΠΚ), που θεωρείται από τον ΠΚ ως κακούργημα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα αδικήματος το οποίο δεν αντανακλά τις σύγχρονες αντιλήψεις. Υπάρχουν σοβαρότερα αδικήματα τα οποία δεν θεωρούνται κακουργήματα, π.χ. άσεμνη επίθεση, ενώ η ποινή που καθορίζει ο νόμος για την κτηνοβασία είναι θεωρώ αχρείαστη. Το αδίκημα της παραμέλησης υποχρέωσης διατροφής γονέων (182 ΠΚ) έχει επίσης πλέον ατονήσει, λαμβάνοντας υπόψη και την σύγχρονη έννοια του κοινωνικού κράτους. Το αδίκημα επίσης των ζημιών σε σιδηροδρομικά έργα (329 ΠΚ) κρίνεται ως αχρείαστο και θα πρέπει να καταργηθεί, εφόσον δεν υπάρχει πλέον πρακτική εφαρμογή του. Εξάλλου υπάρχουν εξειδικευμένοι νόμοι που ρυθμίζουν τις οδικές μεταφορές. Τα άρθρα 151 και 152, που αναφέρονται στην άσεμνη επίθεση χρήζουν επίσης τροποποίησης, καθώς το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από ήπιας μορφής μέχρι ακόμα και ιδιαίτερα σοβαρής μορφής. Στη διατύπωση των άρθρων αυτών εξ ορισμού κατηγοριοποιούνται ως πλημμελήματα. Θα πρέπει τα άρθρα να τροποποιηθούν ούτως ώστε η σοβαρής μορφής άσεμνη επίθεση να θεωρείται κακούργημα. Ο ΠΚ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί προκειμένου να εισαχθούν σ αυτόν καινούρια αδικήματα. Παρατηρείται το φαινόμενο ο ΠΚ να εκσυγχρονίζεται με τη θέσπιση άλλων νομοθετημάτων και συνεπεία αυτού να χάνει τον χαρακτήρα και το ρόλο του ως κώδικα, αφού για την εφαρμογή του χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πολυνομία. Για παράδειγμα το ηλεκτρονικό έγκλημα και η εκμετάλλευση ανηλίκων με ηλεκτρονικό τρόπο είναι αδικήματα άγνωστα στον ΠΚ. Ένας ακόμα τομέας του ΠΚ που χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί είναι οι προβλεπόμενες ποινές. Λόγω των κοινωνικών εξελίξεων είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των ποινών. Με βάση το άρθρο 26 ΠΚ οι επιβαλλόμενες ποινές καθιερώνονται σε φυλάκιση, χρηματική ποινή και επιτήρηση. Σήμερα με άλλους νόμους έχουν καθιερωθεί και άλλες ποινές όπως για παράδειγμα η κοινοτική εργασία και η θέση των ανηλίκων υπό φύλαξη. Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του ΠΚ θα πρέπει να ενσωματωθούν σ αυτόν νομοθεσίες που επιβάλλουν ποινές σε αδικήματα τα οποία ήδη προβλέπονται στον ΠΚ και παράλληλα σε άλλες νομοθεσίες ή σε αδικήματα άγνωστα κατά τη θέσπιση του ΠΚ όπως π.χ. η εκμετάλλευση ανηλίκων με ηλεκτρονικό τρόπο. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί στο θέμα των ποινών ώστε να είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα του αδικήματος όπως αντικατοπτρίζεται με τις σημερινές συνθήκες, αλλά και να προβλεφθούν και νέες ποινές π.χ. ψυχιατρική παρακολούθηση, κοινοτική εργασία ώστε το δικαστήριο να έχει διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει ποινές σύγχρονης μορφής αναμόρφωσης. Επίσης ο ΠΚ δεν προβλέπει τρόπο αναθεώρησης των προστίμων, και η τυχόν αύξηση των χρηματικών ποινών γίνεται με ξεχωριστό νόμο (όχι αυτόματα).

12 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 12 Πρόβλημα υπάρχει στο άρθρο 4 του ΠΚ που λέει ότι όπου υπάρχει πρόβλημα ανατρέχουμε στα ισχύοντα στην Αγγλία, π.χ. ηλεκτρονικό έγκλημα άγνωστο στον ΠΚ και χρειάζεται να ανατρέχουμε σε άλλα νομοθετήματα. Μετά τη θέσπιση του Συντάγματος (188) ανατρέχουμε στα ισχύοντα στην Αγγλία μέχρι την ημέρα της ανεξαρτησίας μας. Καλούμαστε να εφαρμόσουμε ισχύοντα στην Αγγλία, που δεν ισχύουν σήμερα. Πράγματα που ακόμα και οι ίδιοι οι Άγγλοι εγκατέλειψαν. Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί το άρθρο 213 ΠΚ, που αναφέρεται στον κανόνα του ενός έτους και της μίας μέρας. Ο κανόνας αυτός δημιουργήθηκε με βάση το παλαιότερο επίπεδο ανάπτυξης της ιατρικής και ιατροδικαστικής επιστήμης. Με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής και ιατροδικαστικής θεωρώ ότι δεν έχει κάποια χρησιμότητα. Ο κανόνας αυτός εξάλλου έχει ήδη καταργηθεί στην Αγγλία από το Ο εκσυγχρονισμός του ΠΚ θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την απεξάρτησή του από το αγγλικό δίκαιο. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: ΦΟΝΟΣ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Άρθρο 203: Κάθε πρόσωπο το οποίο εκ προμελέτης επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δια βίου. Άρθρο 204: Προμελέτη είναι η πρόθεση πρόκλησης θανάτου οποιουδήποτε προσώπου, η οποία αποδεικνύεται με ευθύ τρόπο ή συμπερασματικά, αδιάφορα αν τέτοιο πρόσωπο είναι εκείνο που φονεύθηκε ή όχι, η οποία υπάρχει τόσο πριν όσο και κατά τη διενέργεια της πράξης ή παράλειψης που θα προκαλέσει το θάνατο. ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΗΣΙΛΟΥ: Το Κακουργιοδικείο τον βρήκε ένοχο για φόνο εκ προμελέτης. Το Ποινικό Εφετείο, κατά πλειοψηφία, ανέτρεψε την απόφαση σε ανθρωποκτονία και επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων. Η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ένα από τα συστατικά στοιχεία του φόνου εκ προμελέτης, το στοιχείο της προμελέτης. Η συζήτηση που μεσολάβησε (μετά από ερωτική συνεύρεση, η κοπέλα του ζήτησε να χωρίσουν) ήταν το έναυσμα των γεγονότων που ακολούθησαν και οδήγησαν στον θάνατο της Άρτεμις. Η σκέψεις του Ονησίλου το πρωί της προηγούμενης μέρες δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν από μόνες του προμελέτη, καθώς με βάση τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν καταδεικνύεται οποιαδήποτε προμελετημένη ενέργεια. Καθαρά εν βρασμώ. Το γεγονός ότι παρήλθε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ των γεγονότων βίας και

13 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 13 του πνιγμού της Άρτεμις στη θάλασσα δεν ήταν αρκετό για να μπορεί να στοιχειοθετήσει προμελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τη ψυχολογική κατάσταση του δράστη. Η άποψης της μειοψηφίας στο Ποινικό Εφετείο, υποστήριζε την πρωτόδικη απόφαση. Τα γεγονότα δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από προμελέτη. Ο Ονησίλου είχε το χρόνο να ξανασκεφτεί τις πράξεις του και να κάνει δεύτερες σκέψεις (από την αναισθησία του θύματος μέχρι το θάνατο). Ακριβώς αντίθετη άποψη από την πλειοψηφία. ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΜΟΝΑ: Το Κακουργιοδικείο, μετά από παραδοχή του, τον βρήκε ένοχο για ανθρωποκτονία. Το κατηγορητήριο του Γενικού Εισαγγελέα αναφερόταν σε ανθρωποκτονία και όχι σε φόνο εκ προμελέτης. Του επιβλήθηκε η ποινή της δια βίου φυλάκισης, η μέγιστη δυνατή ποινή που μπορεί να επιβληθεί στην ανθρωποκτονία. Στην πράξη τότε, η διά βίου φυλάκιση σήμαινε 25 χρόνια με βάση κανονισμούς των φυλακών. Έγινε έφεση εναντίον της ποινής μόνο και όχι εναντίον της καταδίκης (αφού παραδέχθηκε). Το Ποινικό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων του εγκλήματος. Σπουδαιότητα της απόφασης: 1. Παρά το ότι η μέγιστη ποινή για την ανθρωποκτονία είναι η διά βίου φυλάκισης, και παρά το νεαρό της ηλικίας του κατηγορούμενου (σοβαρός μετριαστικός παράγοντας), του επιβλήθηκε η ποινή αυτή, λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων. 2. Πολλά πράγματα στο Ποινικό Δίκαιο καθορίζονται από τη στάση της κατηγορούσας αρχής. Στην υπόθεση Λεμόνας, τα γεγονότα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης. Υπάρχει διακριτική ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα στο τι αδίκημα θα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας πιθανό να τον κατηγόρησε για ανθρωποκτονία προκειμένου να παραδεχθεί (informal plea bargain ).

14 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 14 ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΥΚΑΡΗ: Το Κακουργιοδικείο τον βρήκε ένοχο για φόνο εκ προμελέτης και του επέβαλε την ποινή της φυλάκισης διά βίου. Σπουδαιότητα της απόφασης: Ερμηνεύτηκε από το Κακουργιοδικείο η έννοια της «διά βίου φυλάκισης» ως έκτιση ποινής φυλάκισης για την υπόλοιπο περίοδο της βιολογικής ζωής. Μέχρι την απόφαση στην Καυκαρής, «διά βίου φυλάκιση» σήμαινε, με βάση κανονισμούς των φυλακών, περίοδο φυλάκισης χρόνια. Οι κανονισμοί αυτοί δεν ισχύουν μετά την Καυκαρής. Έγινε έφεση μόνο εναντίον της καταδίκης και όχι εναντίον της ποινής. Το Ποινικό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την έφεση. ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ: Το Κακουργιοδικείο τους βρήκε ένοχους μετά από ακροαματική διαδικασία, για φόνο εκ προμελέτης και τους επέβαλε την ποινή της διά βίου φυλάκισης. Στις αποφάσεις Κίτα Ιακωβίδης κρίθηκε ότι η προμελέτη ήταν ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας, λόγω του ότι είχαν την ευχέρεια να μην προχωρήσουν με το φόνο, κάτι το οποίο δεν έπραξαν. Οι πράξεις τους ήταν μετά από ψυχρό υπολογισμό και είχαν ως κίνητρο τη μη καταγγελία στην Αστυνομία των βιασμών από τα θύματά τους. Το Ποινικό Εφετείο επικύρωσε τις πρωτόδικες αποφάσεις. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: ΛΕΜΟΝΑΣ ΚΑΥΚΑΡΗΣ Στις περιπτώσεις αυτές επιβλήθηκε ποινή δια βίου φυλάκισης. Οι αποφάσεις αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Η έννοια της δια βίου φυλάκισης ερμηνεύθηκε στην μεταγενέστερη Καυκαρής, ως φυλάκιση για το υπόλοιπο της βιολογικής ζωής. Μέχρι την Καυκαρής, ποινή δια βίου φυλάκισης σήμαινε πρακτικά (με βάση κανονισμούς των φυλακών) φυλάκιση μέχρι 25 ή 30 χρόνια. Αξίζει να διερωτηθούμε αν το Δικαστήριο στη Λεμόνας θα επέβαλλε την ίδια ποινή φυλάκισης, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος ήταν μόλις 19 χρονών, αν είχε προηγηθεί η ερμηνεία της «διά βίου φυλάκισης» στην Καυκαρής.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ 1. Να εξωτερικεύσουμε τί πιστεύουμε για τον Ποινικό Κώδικα και να δώσουμε παραδείγματα αδικημάτων που πιστεύουμε ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Πχ. κτηνοβασία είναι εντελώς αχρίαστη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4213, 17/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4213, 17/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΝΟΜΟ ----------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 225 του 1989 104 του 1991

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Εξετάσεις με το Άρθρο 5 του Περί Δικηγόρων Νόμου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Εξετάσεις με το Άρθρο 5 του Περί Δικηγόρων Νόμου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Εξετάσεις με το Άρθρο 5 του Περί Δικηγόρων Νόμου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Α. (i) Ποια διαδικασία ακολουθείται σε

Διαβάστε περισσότερα

ακόλουθη νέα παράγραφο (γ) και επιφύλαξη:

ακόλουθη νέα παράγραφο (γ) και επιφύλαξη: Ε.Ε. Παρ. I(I), Αρ. 4539, 13.11.2015 Ν. 158(I)/2015 Ν. 158(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2011 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 (Α) (i) Πότε μια ομολογία ενός κατηγορουμένου θεωρείται θεληματική και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

(Α) Ο λοχίας διερευνητής του Τ.Α.Ε Λευκωσίας που διερευνά υπόθεση εμπρησμού του

(Α) Ο λοχίας διερευνητής του Τ.Α.Ε Λευκωσίας που διερευνά υπόθεση εμπρησμού του Σελίδα 1 από 5 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρου 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1: (Α) Ο λοχίας διερευνητής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Σ ε λ ί δ α 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Φεβρουάριος 2018 (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3414 της 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2000 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Οκτώβριος 2017 ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να ΑΙΤΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ οι απαντήσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ------------------------ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Σ ε λ ί δ α 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) Να αιτιολογούνται πλήρως οι απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η. ΚΡΑΜΒΗΣ,.: 1. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορία κατοχής. παιδικού πορνογραφικού υλικού και του επιβλήθηκε ποινή προστίµου 1000.

Α Π Ο Φ Α Σ Η. ΚΡΑΜΒΗΣ,.: 1. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορία κατοχής. παιδικού πορνογραφικού υλικού και του επιβλήθηκε ποινή προστίµου 1000. Α Π Ο Φ Α Σ Η ΚΡΑΜΒΗΣ,.: 1. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορία κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού και του επιβλήθηκε ποινή προστίµου 1000. Ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι η επιβληθείσα ποινή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρου 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθουν 4 από τις 6 ερωτήσεις )

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρου 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθουν 4 από τις 6 ερωτήσεις ) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρου 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 (Να απαντηθουν 4 από τις 6 ερωτήσεις ) ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Α. Ο λοχίας διερευνητής του Τ.Α.Ε

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3880, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ) ΝΟΜΟ -------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3880, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ) ΝΟΜΟ ------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ) ΝΟΜΟ ------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 119(Ι) του 2000. 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Ιούνιος 2019 ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) Να τηρείτε την αριθμητική σειρά των ερωτήσεων δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

831 Ν. 57(I)/92. Ε.Ε. Παρ. I (I), Αρ. 2724,

831 Ν. 57(I)/92. Ε.Ε. Παρ. I (I), Αρ. 2724, Ε.Ε. Παρ. I (I), Αρ. 2724,10.7.92 831 Ν. 57(I)/92 Ο περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικομανών Νόμος του 1992 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 *************************** Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Αρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1; Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002 Ο περί Νομικής Αρωγής Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 165(I) του 2002 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3828, 31/3/2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3828, 31/3/2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: «Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. (Μειοψηφίας) (α) του κ. Νεόφυτου Λάρκου/647310 Προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας για επίθεση εναντίον του διαιτητή τον οποίο έσπρωξε στον ώμο,

ΑΠΟΦΑΣΗ. (Μειοψηφίας) (α) του κ. Νεόφυτου Λάρκου/647310 Προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας για επίθεση εναντίον του διαιτητή τον οποίο έσπρωξε στον ώμο, ΑΠΟΦΑΣΗ (Μειοψηφίας) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αναφορικά με την καταγγελία κατά: (α) του κ. Νεόφυτου Λάρκου/647310 Προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας για επίθεση εναντίον του διαιτητή τον οποίο έσπρωξε στον ώμο, (β) του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Φεβρουάριος 2018 ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) Να τηρείτε την αριθμητική σειρά των ερωτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα καθώς και της ασκήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ

Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 -------------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο- Ε.Ε. Παρ. I(I), Αρ. 4535, 16.10.2015 Ν. 147(Ι)/2015 147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97

Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97 Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97 Ο περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμος του 1997 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3831, 5/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3831, 5/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. O παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 286, 31.10.2009, σ. 1. Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192)

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) [ ] Άρθρο 37 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε: α)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Παρουσίαση Νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος που Εγκαθιδρύει Ένα Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο και Ρυθμίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3649, 1/11/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3649, 1/11/2002 Ο περί Υδατοκαλλιέργειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 189(Ι) του 2002 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 57(Ι) του 1992 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Αριθµός 57(Ι) του 1992 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 2724, 10.7.92 Ν. 57(Ι)/92 Ο περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικοµανών Νόµος του 1992 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το Άρθρο 52

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Α. Ο Α και η Β τέλεσαν το γάμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Μεταρρυθµίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστηµάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4231, 19/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4231, 19/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 270 5 του 1965 88(Ι) του 1995 132(Ι) του 2001 63(Ι) του 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2886 της 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1994 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2886 της 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1994 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 47(Ι)/94 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2886 της 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1994 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμος του 1994 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3939, 31/12/2004 O ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3939, 31/12/2004 O ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 O ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - (α) «Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 881/92 του Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4282, 29/4/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4282, 29/4/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Συνοπτικός τίτλος. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός Τίτλος. Κεφ. 154 3 του 1962 43 του 1963 41 του 1964 69 του 1964 70 του 1965 5 του 1967 58 του 1967 44 του

Διαβάστε περισσότερα

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 2005 Ν. 222/91 Ο περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμος του 1991 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 «1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Περί Δικηγόρων Νόμου) ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) ------------------------ Ερώτηση 1 Α. Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Φεβρουάριος 2016 ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Να απαντηθούν τέσσερις (4) από τις έξι ερωτήσεις. Να αιτιολογείται η κάθε απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015

132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4585, 6.12.2016 Ν. 132(Ι)/2016 132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την «επιτακτική ανάγκη για νέους Κώδικες σε όλο το φάσμα του δικαιϊκού μας συστήματος».

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την «επιτακτική ανάγκη για νέους Κώδικες σε όλο το φάσμα του δικαιϊκού μας συστήματος». Σε μακρύ επιστημονικό διάλογο 2-3 χρόνων ο νέος Ποινικός Κώδικας - Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπ Σε δημόσιο διάλογο μακράς πνοής έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 55(Ι)/2018 Αρ. 4656, 13.6.2018 Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 910/2014, σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3818, 12/3/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3818, 12/3/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 9 42 του 1978 86 του 1986 54(Ι) του 1994 94(Ι) του 1994. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

LEGAL INSIGHT ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ-ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ

LEGAL INSIGHT ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ-ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ LEGAL INSIGHT ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ-ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4335/2015 ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Γιώργος Ψαράκης ΜΔΕ, LL.M., PgCert Μετά την ψήφιση του νόμου 4335/2015,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟ Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 6 του περί Δικηγόρων Νόμου ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ. Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις.

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 6 του περί Δικηγόρων Νόμου ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ. Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις. ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 6 του περί Δικηγόρων Νόμου ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις. Όλες οι απαντήσεις να τεκμηριώνονται με αναφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4451, 4.7.2014

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4451, 4.7.2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4451, 4.7.2014 Ν. 91(Ι)/2014 91(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)»

δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο σχέδιο νόμου «Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)» Με

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ --------------------- Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4470, 7.11.2014 Ν. 168(Ι)/2014 168(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΩΝ ΚΥΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο περί Προστασίας Μαρτύρων Νόμος του 2001 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Συνοπτικός τίτλος. Αριθμός 95(Ι) του 2001 ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4633,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4633, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4633, 22.12.2017 Ν. 189(Ι)/2017 Ν. 189(Ι)/2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

προς την εφαρμογή, στο κοινοτικό δίκαιο, των θεμελιωδών αρχών της ευρωπαϊκής σύμβασης περί των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

προς την εφαρμογή, στο κοινοτικό δίκαιο, των θεμελιωδών αρχών της ευρωπαϊκής σύμβασης περί των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ * της 7ης Ιουλίου 1976 Στην υπόθεση, που έχει ως αντικείμενο αίτηση του PRETORE του Μιλάνου προς το Δικαστήριο, εφαρμογή του άρθρου 177 της Συνθήκης ΕΟΚ, με την οποία ζητείται,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς εναρμόνισης με το άρθρο 2 της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4102, 15/12/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4102, 15/12/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) AΡΙΘ. 1435/2003 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις 24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις ιακρίσεις των ποινών Οι ποινές διακρίνονται σε κύριες και παρεπόµενες. Κύριες ποινές είναι εκείνες που µπορούν να επιβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ 1.ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Το Ποινικό ίκαιο είναι ο κλάδος του ικαίου που αφορά την τιµωρία των εγκληµάτων (ποινικών αδικηµάτων). ιακρίνεται σε Ουσιαστικό Ποινικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 2(Ι)/96 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3039 της 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών Νόμος του 1996 εκδίδεται με δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4071, 24/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4071, 24/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 215(Ι) του 2002 196(Ι) του 2004 162(Ι) του 2005. Προσθήκη νέου άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. II(I), Αρ. 4085, Δ.Κ. 4/2009 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997

Ε.Ε. Παρ. II(I), Αρ. 4085, Δ.Κ. 4/2009 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997 33 του 1964 77(Ι) του 1997 49(Ι) του 2003 26(Ι) του 2007 Συνοπτικός Τίτλος ΟΙ ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2009 Ασκώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006-2007 1/Α. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει μια κατηγορία για το αδίκημα της επίθεσης μετά πραγματικής σωματικής βλάβης, κατά παράβαση του Άρθρου 243 του Ποινικού Κώδικα. Στο κατηγορητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4181, 7/11/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4181, 7/11/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ Για σκοπούς εφαρμογής των Κανονισμών και Αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αφορούν την προστασία και ευημερία των ζώων, περιλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ ι i ιι Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΕΜΗΝΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑ Ο ΕΣΑΓΈΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔIΟΚΗΤιΚΟ ΤΗΛ. 2106411526 ΦΑΞ 2106411523 Αριθ. Πρωτ.: 1071 Αριθμός Γνωμοδότησης: 3/13 ΠΡΟΣ το Υπουργείο Οlκονομικών- Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Ποινική ικονομία II LLB407 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (Πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου) Έτος Σπουδών: Τετράμηνο προσφοράς 6

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4357, 12.10.2012 134(Ι)/2012 Αρ. 4357, 12.10.2012 134(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 154. 3 του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο Αθήνα, 14/ 04/2015 Αρ. Πρωτ.: 170 Δέγλερη 2 Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11522 Τηλ.: 210 8701340, 332, 305 Fax: 210 8701329 Email: sedaepimelites@hotmail.com Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4136, 25/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4136, 25/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ: L 31, 1.2.2002, σ. 1. ΕΕ: L 100, 8.4.2006,

Διαβάστε περισσότερα

91(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

91(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4516, 19.6.2015 Ν. 91(Ι)/2015 91(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 154. 3 του 1962 43 του 1963 41

Διαβάστε περισσότερα

175 Ν. 46(Ι)/96. "όροι εργασίας" σημαίνει τους όρους που το δικαστήριο δύναται να επιβάλει, σύμφωνα με το εδάφιο (5) του άρθρου 5 και το άρθρο 6 του

175 Ν. 46(Ι)/96. όροι εργασίας σημαίνει τους όρους που το δικαστήριο δύναται να επιβάλει, σύμφωνα με το εδάφιο (5) του άρθρου 5 και το άρθρο 6 του E.E. Παρ. 1(1) Αρ. 3051,11.4.96 175 Ν. 46(Ι)/96 Ο περί Κηδεμονίας και Άλλων Τρόπων Μεταχείρισης Αδικοπραγούντων Νόμος του 1996 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4353 Κ.Δ.Π. 570/2005 Αρ. 4058, 16.12.2005 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4188, 31/12/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟ -----------------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4188, 31/12/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟ ----------------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟ ----------------------------------- H Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 62(Ι) του 1996 12(Ι) του 1997 96(Ι) του 2005. 1. Ο παρών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ @ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Αριθ. Πρωτ. Αριθ. Γνωμ. ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙIΙ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ 1 ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Ο πειθαρχικός έλεγχος ασκείται πρωτοβάθμια από μόνιμη Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου διετούς θητείας, την οποία διορίζει η Σύγκλητος και επικυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Προς. Τους κ.κ Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας Με αφορμή την ένταση φαινομένων εκδήλωσης

Προς. Τους κ.κ Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας Με αφορμή την ένταση φαινομένων εκδήλωσης Αθήνα, 13-10-2014 Αριθ. πρωτ. 4372 Αριθ. Εγκυκλίου: 4 Προς Τους κ.κ Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας ------------------------------------- Με αφορμή την ένταση φαινομένων εκδήλωσης συμπεριφορών βασανισμού,

Διαβάστε περισσότερα

33 η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β - ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ & ΟΠΛΩΝ Ταχ. Δ/νση : Κ. Σερβίας 10 10184 Αθήνα ΠΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

33 η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β - ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ & ΟΠΛΩΝ Ταχ. Δ/νση : Κ. Σερβίας 10 10184 Αθήνα ΠΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ Αθήνα 27/05/2013 Αρ. Πρωτ.:Δ33Β5020140ΕΞ2013 33 η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

-Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επί των προϋποθέσεων της προσωρινής κρατήσεως

-Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επί των προϋποθέσεων της προσωρινής κρατήσεως ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Του Παναγιώτη ΜΟΥΣΣΑ του Σωτηρίου και της Ανθής, κατοίκου Παλαιού Φαλήρου, επί της οδού Μουσών αρ. 48, και προσωρινώς κρατούμενου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Προσφυγή αρ. 2056/2012, Υπόθεση «Fissler Gmbh v. Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού»

Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Προσφυγή αρ. 2056/2012, Υπόθεση «Fissler Gmbh v. Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού» Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Προσφυγή αρ. 2056/2012, Υπόθεση «Fissler Gmbh v. Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού» Αντικείμενο της παρούσας προσφυγής αποτελεί η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Αρ. Φακ. 13.01.04 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Αρμόδιο Όργανο για την πειθαρχία των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Φεβρουάριος 2016 ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) Ερώτηση 1: A. Ο Α με ψευδείς παραστάσεις προς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Οκτώβριος 2018 ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) Να τηρείτε την αριθμητική σειρά των ερωτήσεων δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΕΛΛΑΔΑ Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Ελλάδα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το bullying, πράγμα το οποίο οδήγησε σε πολλά ψυχικά προβλήματα σε διαφόρους ανθρώπους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Περί Δικηγόρων Νόμου) ΑΣΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ Οκτώβριος 2010 (Να απαντηθούν 4 από τις 6 ερωτήσεις) Ερώτηση 1 Α. Ο Δήμος Λεμεσού εγκαθιστά στο πεζοδρόμιο

Διαβάστε περισσότερα