Αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα νέα του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα νέα του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης"

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 1 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2007 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Επικαιρότητα Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Εξελίξεις Eπιστημονική ενημέρωση Δραστηριότητες Φ.Σ. Θεσσαλονίκης 7ο PHARMA point: Η φαρμακευτική αγορά «επιχειρεί» το άλμα ΣΥ.ΦΑ. News Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ

2 VIAGRA

3 Περιεχόμενα Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 w Σελ. 4 w Σελ. 8 w Σελ. 16 w Σελ. 20 w Σελ. 22 w Σελ. 26 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 33 w Σελ. 34 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του Φ.Σ.Θ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες του 7ου PHARMA point. Άλλες εκδηλώσεις του Φ.Σ.Θ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Η σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων για την εμβολιαστική περίοδο 2007/2008. Για υψηλό κίνδυνο παγκόσμιων επιδημιών προειδοποιεί ο ΠΟΥ ΣΥ.ΦΑ. News Τα νέα του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΥΓΕΙΑ Δερματικές κηλίδες; Όχι... ευχαριστώ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Πίνακας απαγορεύσεων διακίνησης, ανάκλησης αδειών, άρσεις ανακλήσεων κ.ά. από τον ΕΟΦ για διάφορα προϊόντα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 1 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2007 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό κέντρο Φοίνικας, 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ , fax: fsth@otenet.gr Διοικητικό Συμβούλιο Φ.Σ.Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Απόστολος Πειστικός Μέλη: Ευστάθιος Ευσταθίου Λάζαρος Φαρσάκης Ιωάννης Νούλης Αναστάσιος Μπιμπλής Νικόλαος Δατσέρης Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: Γραμματέας Φ.Σ.Θ. evgenidi@internet.gr Εκδόσεις Κ-GROUP Κωφίδου 2, 11431, Ν. Ιωνία, τηλ , fax: info@kprovoli.gr Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Επιμέλειας Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου eirini@kprovoli.gr Υπεύθυνος Διαφήμισης Αλέξανδρος Μάραγκος alex@kprovoli.gr Art Director Ασπασία Τσιαμάλου aspasia@kprovoli.gr Εκτύπωση Μαρινέλης - Μανώλης - Παραλυκούδης Ο.Ε.

4 Επικαιρότητα Διάφορες ανακοινώσεις Αγαπητοί συνάδελφοι 04 Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια σας παρουσιάζουμε σήμερα το 1ο τεύχος του περιοδικού του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Φαρμακευτικά και... επίκαιρα. Αποτελεί μια προσπάθεια του Συλλόγου μας να «κάνει το άλμα» στην ενημέρωση των μελών του φέρνοντας κοντά σας τα νέα από τον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Αποτελεί τη μετεξέλιξη των τακτικών μηνιαίων εγκυκλίων που σήκωσαν το βάρος της ενημέρωσής μας τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νέα του Φ.Σ.Θ., τις δραστηριότητες του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά. Παράλληλα, θα υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα για θέματα υγείας και ομορφιάς και, φυσικά, θα περιέχει όλα τα τακτικά θέματα των μέχρι τώρα εγκυκλίων. Η επιλογή να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος λίγες μέρες πριν από το PHARMA point, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος. Το επόμενο τεύχος του περιοδικού μας θα κυκλοφορήσει με τη νέα χρονιά και θα εκδίδεται ανά δίμηνο, αλλά εσείς για οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός θα ενημερώνεστε από τον Σύλλογο με την αποστολή του κατάλληλου υλικού. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να σας βρει όλους αρωγούς και υποστηρικτές και περιμένουμε τις δημιουργικές σας παρατηρήσεις για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα επόμενα τεύχη. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ. w Προς ενημέρωση Από τη φαρμακευτική υπηρεσία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ) λάβαμε έγγραφο με το οποίο μας υπενθυμίζουν ότι δικαίωμα συνταγογράφησης στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ- ΤΑΕ) έχουν μόνο οι συμβεβλημένοι θεραπευτές ιατροί. Οι ιατροί των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ΜΟΝΟ σε περιοχές που δεν υπηρετεί θεραπευτής ιατρός του Ταμείου ή σε έκτακτες περιπτώσεις. Οι αγροτικοί ιατροί που υπηρετούν σε περιφερειακά αγροτικά ιατρεία έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν στα συνταγολόγια του ΟΑΕΕ μόνο για ασθενείς της περιφερείας τους, ενώ στα έκτακτα περιστατικά επιτρέπεται η αναγραφή ενός εμβαλαγίου από κάθε φάρμακο. Για να μη δυσχεραίνεται ο έλεγχος των συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρακαλείσθε να μην επικολλάτε με κολλητική ταινία τα κουπόνια στο πίσω μέρος της συνταγής. Από το ΤΥΔΚΥ μας ενημέρωσαν ότι η εξόφληση των συνταγών με αναλώσιμα σακχάρου θα γίνεται στο εξής με διαδικασία δαπάνης στο ΤΥΔΚΥ, αφού προηγουμένως θεωρηθούν οι συνταγές από τον ελεγκτή γιατρό του ταμείου.

5

6 06 Επικαιρότητα w «Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο» Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το πρώτο Φαρμακευτικό Μουσείο στον ελλαδικό χώρο, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε από μια ομάδα συναδέλφων και υλοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Το Μουσείο φέρει τον τίτλο «Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο» και λειτουργεί από τις 4 Μαΐου του 2007 ως «Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» στα νέα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Εθνικής Αντίστασης , στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Μουσείου είναι η συγκέντρωση (με δωρεές ή αγορές), καταγραφή, τεκμηρίωση, μελέτη (από επιστημονικής και ιστορικής πλευράς) και παρουσίαση-προβολή του φαρμακευτικού υλικού (όργανα, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συγγράμματα, συνταγές, φαρμακευτικά έντυπα, φυτολόγια, δρόγες, φαρμακευτικές ουσίες και φαρμακοτεχνικές μορφές) που αναφέρονται στην ιστορία της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα. Είναι μια κληρονομιά που, δυστυχώς, χάνεται μέσα στο ρεύμα της «ανακαίνισης» του φαρμακείου. Αυτή την ελληνική κληρονομιά επιχειρεί να διασώσει και να προβάλλει το «Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο». Το Μουσείο επίσης θα ασχοληθεί με κάθε πτυχή που αφορά την άσκηση της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα, την έκδοση επιστημονικών μελετών που αφορούν τα παραπάνω θέματα, τη δημιουργία επιστημονικής βιβλιοθήκης με παλαιά και νέα συγγράμματα, τη δημιουργία περιοδικών εκθέσεων, τη διενέργεια πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, διαλέξεωνανακοινώσεων και τη συνεργασία με ημεδαπούς και αλλοδαπούς ανάλογους οργανισμούς και ιδρύματα. Μέλη του Σωματείου «Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο» μπορούν να εγγραφούν πτυχιούχοι Φαρμακευτικής, αλλά και όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται για τους σκοπούς του Μουσείου. Το Μουσείο ξεκίνησε να δέχεται μεγάλες αλλά και μικρότερες δωρεές φαρμακευτικών κειμηλίων που εμπλουτίζουν τη συλλογή του. Η δωρεά μπορεί να είναι οριστική ή με τη μορφή «παραχώρησης μακράς διάρκειας», δηλαδή για όσο χρόνο επιθυμεί ο δωρίζων. Όλα τα δωρηθέντα είδη θα εκτίθενται με το όνομα του δωρητή (όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αντικείμενα παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ. κ. Βασίλειο Νικόλτσιο στο τηλέφωνο ). Πρωταρχικός στόχος του Δ.Σ. του Μουσείου είναι η αρχική καταγραφή και ταξινόμηση των δωρεών και η ετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου που θα γίνουν εντός του Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνδρομή και συμπαράσταση όλων των φαρμακοποιών της Ελλάδας θα επιτύχουμε την εκπλήρωση των σκοπών του Μουσείου.

7 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 PHARMA POINT 07

8 Δραστηριότητες Φ.Σ.Θεσσαλονίκης 08 Σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς είναι ραγδαίες και απαραίτητη προϋπόθεση για να τις ακολουθήσει κάποιος είναι η συνεχής ενημέρωση και η ανανέωση θεσμών και αξιών, το PHARMA point... επιχειρεί το άλμα! Το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τα περίπτερα 5 και 6 της Helexpo Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση της Βόρειας Ελλάδας, το 7ο PHARMA point. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί τους συνέδρους-φαρμακοποιούς στους νέους χώρους διεξαγωγής της διοργάνωσης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μεγάλος χορηγός είναι η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ. Σύνεδροι από την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια θα βρεθούν από τις 19 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, να συζητήσουν με εκπροσώπους εταιρειών για τα νέα δεδομένα στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους φορέων της Υγείας για το μέλλον του φαρμακοποιού στην Ενωμένη Ευρώπη. Έτσι, όσοι επισκεφθούν το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στα φάρμακα και τα καλλυντικά. Πανεπιστημιακοί θα παρουσιάσουν επίσημα στοιχεία και συμπεράσματα ερευνών που απαντούν σε φλέγοντα ιατρικά ερωτήματα.

9 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 Διάφορες ανακοινώσεις Φωτογραφίες από το 6ο PHARMA point Ποιες είναι οι νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καπνίσματος; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί για τον HPV και ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά τους στην πρόληψή του; Τι ανατρέπει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του πόνου; Πώς η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην έρευνα για τα καλλυντικά δρα αποτελεσματικά κατά της γήρανσης; Παράλληλα με το κεντρικό συνεδριακό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τις τάσεις στη φαρμακευτική αγορά και την αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του σύγχρονου φαρμακείου, στην αίθουσα δορυφορικών εκδηλώσεων (κτίριο 6), με χορηγό την εταιρεία MEDIHELM Α.Ε. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «επιχειρεί», όμως, ένα ακόμη άλμα. Για πρώτη χρονιά, ενώνει τις δυνάμεις του με σημαντικούς φορείς από τον χώρο του φαρμάκου και του καλλυντικού για την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των φαρμακοποιών για θέματα που άπτονται του λειτουργήματός τους. 09 Δραστηριότητες Φ.Σ.Θεσσαλονίκης

10 Δραστηριότητες Φ.Σ.Θεσσαλονίκης 10 Έτσι, συνδιοργανώνει δύο πολύ ενδιαφέροντα Στρογγυλά Τραπέζια: «OTCs: Φαρμακείο-Πρωτοβάθμια Περίθαλψη», με την Ένωση Παρασκευαστών και Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), και «Το καλλυντικό στο φαρμακείο της επόμενης δεκαετίας», με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ). Στο πρώτο, οι φαρμακοποιοί θα ενημερωθούν για τα τελευταία δεδομένα στον κλάδο των OTCs στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο διακίνησής τους. Μέσα από τις εργασίες του Συμποσίου θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις συνεχιζόμενες συζητήσεις πολιτείας και εκπροσώπων της ΕΦΕΧ για το νομικό πλαίσιο που πρέπει να καλύπτει τα OTCs, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν οι ευεργετικές επιδράσεις της Αυτοθεραπείας και ο καθοριστικός ρόλος του φαρμακοποιού. Στο δεύτερο, εκπρόσωποι από την αγορά του καλλυντικού, λαμβάνοντας υπόψη την αλματώδη αύξηση των πωλήσεων καλλυντικών μέσα από τα φαρμακεία, θα ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους -φαρμακοποιούς- για τις νέες συνθήκες έρευνας και παραγωγής καλλυντικών, καθώς και για τον τρόπο διακίνησής τους μέσα από το φαρμακείο. Νέα φάρμακα, καινοτόμα καλλυντικά και πρωτότυπες υπηρεσίες θα παρουσιαστούν και φέτος στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση θα υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς και θα τους ενημερώσουν για ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί στην αγορά του φαρμάκου και του καλλυντικού, ενώ δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις και τα δώρα για τους επισκέπτες. Αλλά και οι μικροί φίλοι του PHARMA point θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν, όπως κάθε χρόνο, τον Μπόμπο και την παρέα του και να διασκεδάσουν μαζί τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σύστημα scanner θα διευκολύνει και φέτος τη γρήγορη εγγραφή των φαρμακοποιών στη γραμματεία. Για τον σκοπό αυτό, όλοι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά την είσοδό τους στον χώρο της Helexpo τη γραμμογραφημένη ονομαστική κονκάρδα που παραλαμβάνουν με την εφημερίδα. Τέλος, σε όλους τους επισκέπτες θα δοθεί ο εκθεσιακός οδηγός Υγειόραμα, με πληροφορίες για τη λειτουργία της διοργάνωσης και ενδιαφέροντα άρθρα για θέματα υγείας και φροντίδας. Φωτογραφίες από το 6ο PHARMA point

11 ìå ôçí åããýçóç ôïõ:

12 Δραστηριότητες Φ.Σ.Θεσσαλονίκης Παρασκευή 19 Οκτωβρίου w Πρόγραμμα 7ου PHARMA point Υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων 21:00 Επίσημη τελετή έναρξης Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους κ.κ. Αναστάσιο Δαμβέργη & Νίκο Μπαλάνο, ως πρωτοπόρους της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς και στους Σπύρο Γεωργαντά, Νίκο Κουτσιανά & Γιώργο Κορρέ, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Βράβευση με τη χορηγία της ELPEN του φοιτητή που εισήλθε με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, το :00 Δεξίωση Χορηγός: PFIZER HELLAS A.E. 12 Σάββατο 20 Οκτωβρίου 11:00-12:00 «Κάπνισμα: Μια σύγχρονη πανδημία - Έκταση του προβλήματος και σύγχρονες θεραπείες» Ομιλήτριες: Παρασκευή Πατάκα Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αφροδίτη Μπούτου, Ιατρός- Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χορηγός: PFIZER HELLAS A.E. 12:00-12:45 «Η συνεισφορά του Φαρμακοποιού στην πρόληψη των HPV - σχετιζόμενων νοσημάτων με το Τετραδύναμο HPV Εμβόλιο» Ομιλητής: Ιωάννης Καβαλιώτης, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ A.E. 12:45-13:30 «Όταν οι ορμονικές διαταραχές σημαδεύουν το δέρμα» Ομιλήτρια: Χρυσούλα Γκούσκου, Φαρμακοποιός, Quality & Training Manager FREZYDERM ABEE Χορηγός: FREZYDERM ABEE 13:30-14:30 «Σεξουαλική Υγεία: Ο ρόλος του Φαρμακοποιού- Επιστημονικού Συμβούλου» Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ 14:30 Δεξίωση Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ 18:00-19:00 «Καλλυντικά και αντιγήρανση: Τεχνολογία, έρευνα και μελέτες αποτελεσματικότητας» Ομιλήτρια: Dr. Σοφία Χατζηαντωνίου, Ειδ. επιστήμονας τoμέα Φαρμακευτικής Tεχνολογίας, Τμ. Φαρμακευτικής, Παν/μίου Αθηνών. Χορηγός: JOHNSON & JOHNSON HELLAS 19:00-21:00 Στρογγυλό Τραπέζι: «Το καλλυντικό στο φαρμακείο της επόμενης δεκαετίας» Συνδιοργάνωση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) Συντονίζουν οι κ.κ.: Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος Φ. Σ.. Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Γιαρμενίτης, Πρόεδρος ΠΣΒΑΚ, Γεν. Διευθ. Κλάδου Καλλυντικών Diophar Συμμετέχουν: w Francois Demaixlly*, Διευθ. Merchandizing International, Pierre Fabre Dermo Cosmetique «Δίκτυα διανομής δερμοκαλλυντικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» w Benoit Delater*, International Category Manager, Cosmetique Active International Group L'Oreal «Η ευρωπαϊκή αγορά σήμερα: Κύριες τάσεις του καταναλωτή. Η παροχή υπηρεσιών μέσα στο φαρμακείο» w Σταυρούλα Χασαπογλίδου, Εμπ. Διευθ. τμήματος φαρμακείου Johnson & Johnson Hellas «Η εμπειρία και οι προοπτικές της αγοράς καλλυντικών στο ελληνικό φαρμακείο» w Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Φαρμακευτικού Marketing «Πώς να αναπτύξετε τα δερμοκαλλυντικά στο φαρμακείο σας» * Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση

13 13 Άρθρο Υγείας

14 Δραστηριότητες Φ.Σ.Θεσσαλονίκης Κυριακή 21 Οκτωβρίου 11:15-12:00 «Καινοτομία που ανατρέπει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου» Ομιλητής: Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, Δ/ντής Ρευματολογικού Τμήματος 424 ΓΝΣΕ Θεσσαλονίκης Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ A.E. 12:00-14:30 Στρογγυλό Τραπέζι: «OTCs-Φαρμακείο-Πρωτοβάθμια περίθαλψη» Συνδιοργάνωση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης με την Ένωση Παρασκευαστών-Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ) Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ.: Δημήτριος Βαγιωνάς, Πρόεδρος ΕΟΦ & ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Υποδιοικητής ΙΚΑ & Αντιπρόεδρος ΠΦΣ Συντονίζει: Νικόλαος Χούλης, Καθηγητής Φαρμακευτικής Συμμετέχουν: Βασίλειος Σερέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ Δημήτριος Καραγεωργίου, Γεν. Γραμματέας ΠΦΣ Πάνος Καναβός, Senior Lecturer in International Health Policy Head, London School of Economics Γεώργιος Δόκιος, Γενικός Διευθυντής ΕΦΕΧ 14:30 Δεξίωση Χορηγός: ΕΦΕΧ w Γενικές πληροφορίες 14 Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 09:00-21:00, Κυριακή 09:00-19:00 Κεντρική είσοδος: Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», από τη Λεωφόρο Στρατού (για είσοδο χωρίς αυτοκίνητο) Αίθουσα Συνεδρίου: Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» Εκθεσιακό μέρος: Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», περίπτερα 5 & 6 Parking: Δωρεάν με την επίδειξη κουπονιού (ισχύει μέχρι πληρότητας θέσεων). Είσοδος από την Πύλη 1 (οδός Εγνατία) και από την Πύλη 2 (πλατεία ΧΑΝΘ). Οργάνωση- Γραμματεία: Τηλ. Κέντρο: / Fax: , info@kprovoli.gr w Παιδότοπος έκπληξη Ο Μπόμπος και η παρέα του θα είναι και φέτος εκεί, για να χαρίσει σε όλα τα παιδιά των επισκεπτών στιγμές παιχνιδιού, χαράς & γέλιου, με μοναδικές παραστάσεις. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 09:00-21:00, Κυριακή 09:00-19:00 Χώρος: Ειδικά διαμορφωμένος στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» Χορηγοί: από την: Πρόσκληση σε δεξίωση Η ELPEN με ιδιαίτερη χαρά προσκαλεί τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 7ου PHARMA point, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 21:30, στο HELEXPO CORONA. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

15 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 15

16 Εξελίξεις Από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λάβαμε τα παρακάτω έγγραφα: 16 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων Αριθ. Πρωτ.: Υ1/Γ.Π./οικ w Θέμα: «Ερμηνευτικές εγκύκλιοι για τα εμβόλια του Μηνιγγιτιδόκοκκου C, του Πνευμονιόκοκκου και της Ανεμευλογιάς» ΣΧΕΤ.: 1. Τα από 7/7/2006 και 13/12/2006 Πρακτικά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών 2. Το με αρ. πρωτ. Υ1/ΓΠ/οικ. 4986/ έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής («Πίνακας Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών») 3. Το με αρ. πρωτ. Υ1/ΓΠ/οικ / έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής («Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών») Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά Πρακτικά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα οποία έγιναν αποδεκτά από τον κ. Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας παραθέτουμε τις Ερμηνευτικές Εγκυκλίους για τα τρία νέα εμβόλια του Μηνιγγιτιδόκοκκου C, του Πνευμονιόκοκκου και της Ανεμευλογιάς, για ενημέρωσή σας και πιστή εφαρμογή: Α. Ερμηνευτική εγκύκλιος για το συζευγμένο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο οροομάδας C Το εμβόλιο κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2001 και πρόσφατα ενσωματώθηκε στο εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το εμβόλιο σε χώρες που το εφάρμοσαν μαζικά (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό στη μείωση των μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων οροομάδας C. Σύμφωνα με τις αρχικές συστάσεις το εμβόλιο χορηγούνταν σε τρεις δόσεις στη βρεφική ηλικία (2, 4 και 6 μηνών). Όμως οροεπιδημιολογικές μελέτες από τη διεθνή βιβλιογραφία έδειξαν ότι η τροποποίηση του σχήματος σε 2 δόσεις (2 και 4 μηνών) κατά τη βρεφική ηλικία και μία 3η δόση μετά την ηλικία των 12 μηνών (12-15 μήνες) προσφέρει μακρύτερη διάρκεια ανοσίας. Σε περίπτωση έναρξης του εμβολιασμού σε ηλικία >12 μηνών χορηγείται 1 δόση. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία μόνο έναντι της ομάδας C του μηνιγγιτιδόκοκκου, γι'αυτό και η ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου από άλλους τύπους μηνιγγιτιδόκοκκου θα πρέπει να παραμένει. Β. Ερμηνευτική εγκύκλιος για το 7-δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο Το εμβόλιο περιέχει 7 πολυσακχαριδικούς ορότυπους πνευμονιόκοκκου (4, 6Β, 9V, 14, 18C, 19F, 23F) και είναι συζευγμένο με την CRM-197 πρωτεΐνη-φορέα. Η εφαρμογή του εμβολίου σε άλλες χώρες Αμερικής και Ευρώπης έχει δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα) με την καθιέρωση του εμβολιασμού από τη βρεφική ηλικία έχουν μειωθεί κατά 90% στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των περιπτώσεων πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και ωτίτιδας. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με άλλα εμβόλια σε διαφορετική θέση. Το πλήρες σχήμα του εμβολιασμού που συστήνεται περιλαμβάνει 4 δόσεις στις ηλικίες 2, 4, 6 και μηνών. Αν ο εμβολιασμός καθυστερήσει σε ηλικία 7-11 μηνών χορηγούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1 μηνός και συστήνεται μία 3η δόση σε ηλικία 2 ετών. Σε παιδιά ηλικίας μηνών χορηγούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών και σε παιδιά ηλικίας >2 ετών-5 ετών μία μόνο δόση. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο προστατεύει από τους προαναφερθέντες ορότυπους του πνευμονιόκοκκου που περιέχονται στο σκεύασμα. Τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής του εμβολιασμού από τη βρεφική ηλικία όπου οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές και με σοβαρότερες επιπλοκές. Γ. Ερμηνευτική εγκύκλιος για το εμβόλιο της ανεμευλογιάς Πρόσφατα το εμβόλιο της ανεμευλογιάς ενσωματώθηκε στο Εθνικό Χρονοδιάγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας. Πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, με το οποίο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να επιτευχθεί ο έλεγχος της ανεμευλογιάς με πανελλήνια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι αναγκαία για να μη σημειωθεί μετατόπιση της ηλικίας νόσησης στην εφηβεία και την ενήλικα ζωή. Το εμβόλιο περιέχει ζώντες εξασθενημένους ιούς (στέλεχος Oka/Merck) και μπορεί να χορηγηθεί σε υγιή βρέφη και παιδιά 12 μηνών και άνω σε μία δόση (κατά προτίμηση μετά τον 15ο μήνα). Σε άτομα ηλικίας >13 ετών χορηγούνται 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδες. Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα υγιή παιδιά αλλά και για επίνοσους εφήβους και ενήλικες. Η μετάδοση του ιού του εμβολίου από υγιείς εμβολιαζόμενους που εμφανίζουν εξάνθημα ανεμευλογιάς σε άτομα του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σπάνια και εάν εμφανιστεί νόσος αυτή είναι ήπια και χωρίς επιπλοκές. Εντούτοις οι εμβολιαζόμενοι πρέπει να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τη στενή επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου (ανοσοκατασταλμένα άτομα, επίνοσοι έγκυοι, νεογνά επίνοσων μητέρων) μέχρι και 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε καταστάσεις ανοσοκαταστολής και στην κύηση. Ο εμβολιασμός αναβάλλεται τουλάχιστον για 2 μήνες αν έχουν χορηγηθεί πρόσφατα αίμα, πλάσμα ή σκευάσματα ανοσοσφαιρινών. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί την ίδια ώρα αλλά σε άλλη θέση με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Κυκλοφορεί εξάλλου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το εμβόλιο MMR-V, δηλαδή ο συνδυασμός των εμβολίων ανεμευλογιάς και ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, που χορηγούνται με την ίδια σύριγγα. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη επίτευξης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Ο Υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος

17 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 Aποφάσεις Διατάξεις Νομοθεσίες Ασφαλιστικών Ταμείων Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3γ/63672 w Θέμα: «Καθορισμός τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν την ουσία φαιντανύλη υπό μορφήν διαδερμικών εμπλάστρων» ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 1. Ορίζουμε ως Μέγιστη Ημερήσια Δόση για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν την ουσία φαιντανύλη υπό μορφήν διαδερμικών εμπλάστρων τα 300μg/hr. 2. Τα ανωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα δύνανται με ευθύνη του ιατρού να χορηγούνται με Ειδική Συνταγή Ναρκωτικών σε ποσότητα που αντιστοιχεί στη Μέγιστη Ημερήσια Δόση και για θεραπεία δεκαπέντε (15) ημερών. 3. Σε περίπτωση καρκινοπαθών που η Μέγιστη Ημερήσια Δόση δεν επαρκεί, θα πρέπει να χορηγείται άλλο φάρμακο ή συμπληρωματική αγωγή, κατόπιν αδείας της Δ/νσεως Υγείας της οικείας Νομαρχίας, η οποία έχει ισχύ ένα μήνα. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3γ/50153/06 w Θέμα: «Καθορισμός μέγιστης ημερήσιας δόσης τραμαδόλης» ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Προσθέτουμε στην παράγραφο 5 της αριθμ. Α6β/6543/ Υπ. Απόφασης και τη μέγιστη ημερήσια δόση για την ουσία ΤΡΑΜΑΔΟΛΗ (TRAMADOL), καθοριζόμενη σε 400MG. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος 17 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3γ/38075 w Θέμα: «Υπαγωγή φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος στις διατάξεις του Ν.3459/06 περί ναρκωτικών» ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος SUBOXONE, που περιέχει την ουσία BUPRENORPHINE σε συνδυασμό με την ουσία NALOXONE, στον Πίνακα Δ της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.3459/06. Η διάθεση αυτού θα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του άρθρου 22 του Ν.3459/06. Τα ανωτέρω θα αναγράφονται και επί της εξωτερικής συσκευασίας του προϊόντος, τηρουμένων των διατάξεων της Υπ. Απόφασης Α6β/6543/88. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος Εξελίξεις

18 Εξελίξεις Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3γ/80696 w Θέμα: «Υπαγωγή φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος στις διατάξεις του Ν.3459/06 περί ναρκωτικών» ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος OXXALGAN, που περιέχει την ουσία TRAMADOL, στον Πίνακα Γ της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.3459/06. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος 18 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα 24/7/2007 Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3γ/52708 w Θέμα: «Υπαγωγή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στις διατάξεις του Ν.3459/06 περί ναρκωτικών» ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την υπαγωγή των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων FENTADUR και MATRIFEN, που περιέχουν την ουσία FENTANYL, στον Πίνακα Γ της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.3459/06. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος Από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων λάβαμε το παρακάτω έγγραφο: ΙΚΑ Αθήνα 20/7/2007 Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Τμήματα Φαρμακευτικής Αντίληψης & Συντ/φίας & Φαρ/κής Ενημέρωσης Αριθ. Πρωτ.: Γ55/587 w Θέμα: «Χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος EXUBERA» Κατόπιν του υπ αριθμ. Φ.42000/2041/288/ εγγράφου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος EXUBERA σας πληροφορούμε ότι: Το EXUBERA ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη 2, οι οποίοι δεν ελέγχονται επαρκώς με αντιδιαβητικούς παράγοντες χορηγούμενους από του στόματος και χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία, ή με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, επιπλέον της μακράς ή ενδιάμεσης δράσης υποδόριας ινσουλίνης, για τους οποίους τα ενδεχόμενα οφέλη με την προσθήκη εισπνεόμενης ινσουλίνης υπερτερούν των ενδεχόμενων επιφυλάξεων για την ασφάλεια. Η αρχική ημερήσια δόση εισπνεόμενης ινσουλίνης κατά προσέγγιση κυμαίνεται από 3-18 mg ημερησίως, ανάλογα με το βάρος σώματος του ασθενούς, και διαιρείται σε τρεις προγευματικές δόσεις. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη αντενδείκνυται σε υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε υπογλυκαιμία, σε ανεπαρκώς ελεγχόμενο, ασταθές ή σοβαρού βαθμού άσθμα, καθώς και σε σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σταδίου ΙΙΙ ή ΙV κατά GOLD. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους καπνιστές καθώς οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκεια θεραπείας με EXUΒERA και πρέπει να έχουν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας με το εν λόγω φάρμακο λόγω αυξημένου κινδύνου υπογλυκαιμίας. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής ξεκινήσει ή ξαναρχίσει το κάπνισμα, το EXUBERA θα πρέπει να διακοπεί αμέσως και να χρησιμοποιηθεί μια εναλλακτική αγωγή. Η χορήγηση του EXUBERA θα είναι δυνατή εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

19 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 1. Έκδοση συνταγής παθολόγου ή ενδοκρινολόγου ιατρού του ΙΚΑ μετά από ιατρική γνωμάτευση του ιδίου εφόσον είναι ο θεράπων ιατρός, ή ειδικευμένου παθολόγου ή ενδοκρινολόγου ιατρού Διαβητολογικών Κέντρων ή ενδοκρινολογικών και παθολογικών κλινικών/τμημάτων του ΙΚΑ ή ΕΣΥ και 2. Προσκόμιση σπειρομέτρησης το πόρισμα της οποίας θα έχει αξιολογηθεί και υπογραφεί από πνευμονολόγο ιατρό ο οποίος θα βεβαιώνει την ύπαρξη ή όχι Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σταδίου ΙΙΙ ή ΙV. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα εν λόγω περιστατικά στις Μονάδες του Ιδρύματος όπου πραγματοποιούνται σπειρομετρήσεις. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά, δηλαδή η ιατρική γνωμάτευση και το πόρισμα της σπειρομέτρησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε ένα έτος προκειμένου να γίνεται επανεκτίμηση της εν λόγω αγωγής. Τα δικαιολογητικά αυτά μαζί με κατάσταση (επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα) η οποία θα συμπληρώνεται από υπάλληλο που ορίζεται από τον Δ/ντή θα πρέπει να φυλάσσονται στις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων με ευθύνη του Δ/ντή αυτών. Η συμπληρωμένη κατάσταση θα πρέπει να αποστέλλεται κάθε ένα έτος στη Φαρμακευτική Δ/νση της Διοίκησης για περαιτέρω έλεγχο. Επίσης θα χορηγείται στους ασφαλισμένους μία συσκευή εισπνοής ινσουλίνης ετησίως. Όσον αφορά τις Μονάδες Αποδέσμευσης Ινσουλίνης (ΜΑΙ), επειδή το ΚΙΤ της συσκευής εισπνοής περιλαμβάνει 6 ανταλλακτικά ΜΑΙ που καλύπτουν 1 τρίμηνο (2 ΜΑΙ/μήνα), η συνταγογράφηση (με τη διαδικασία που προβλέπεται και για τα λοιπά αναλώσιμα του διαβήτη) των επιπλέον ΜΑΙ θα ξεκινά το επόμενο, του πρώτου τριμήνου, διάστημα και σε ποσότητα 2 ΜΑΙ/μήνα. Η αναγραφή μπορεί να περιλαμβάνει ποσότητα για ανάγκες έως τριμήνου. Για τα ανωτέρω είδη προβλέπεται μηδενική συμμετοχή. Με ευθύνη των Διευθυντών των Μ.Υ. και Π.Υ.Υ. να δοθεί από ένα αντίγραφο του εγγράφου αυτού στους ιατρούς της μονάδας τους που συνταγογραφούν, καθώς και από ένα αντίγραφο στους ιατρούς των Κ.Υ. και Π.Ι. της ασφαλιστικής τους περιοχής, εφόσον εκδίδουν συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα το παραλάβουν ενυπόγραφα. Ο Γενικός Δ/ντής Υπ/σιών Υγείας Παναγιώτης Αλουμάνης 19

20 Επιστημονική ενημέρωση w Η σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων για την εμβολιαστική περίοδο 2007/2008 Στις 12 Μαρτίου 2007 έγινε η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της CΗMP για τα αντιγριπικά εμβόλια, της οποίας κύριος σκοπός ήταν η επιλογή των στελεχών για την παρασκευή του αντιγριπικού εμβολίου για την εμβολιαστική περίοδο 2007/2008. Αναφορικά με τη γρίπη και έχοντας μελετήσει τις πληροφορίες από τη διεθνή παρακολούθηση του ΠΟΥ*, η Ομάδα Εργασίας της CHMP**- BWP*** για τα αντιγριπικά εμβόλια, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες για τη γρίπη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεώρησε ότι η παρακάτω σύσταση του ΠΟΥ για τη σύνθεση των εμβολίων της εμβολιαστικής περιόδου 2007/2008 πρέπει να ακολουθηθεί: Τριδύναμο εμβόλιο περιέχον: Ψένα A/Solomon Islands/3/2006 (H1N1) - προσομοιάζον στέλεχος. Ψένα A/Wisconsin/67/2005 (H3N2) - προσομοιάζον στέλεχος. Ψένα Β/Malaysia /2506/ προσομοιάζον στέλεχος. 20 Με βάση τη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα και ανάπτυξη/απόδοση στα αυγά, η Ομάδα συμφώνησε ότι τα ακόλουθα στελέχη είναι αποδεκτά για την παρασκευή του αντιγριπικού εμβολίου: To IVR-145, το οποίο προέρχεται από το A/Solomon Islands/3/2006, είναι αποδεκτό ως ένα A/Solomon Islands/3/ προσομοιάζον στέλεχος. Το IVR-142, το οποίο προέρχεται από το Α/Hiroshima/52/2005, ή το NYMCX-161-Β, το οποίο προέρχεται από το A/Wisconsin/67/2005, είναι αποδεκτά ως A/Wisconsin/67/ προσομοιάζοντα στελέχη. Το Β/Malaysia/2506/2004 είναι αποδεκτό ως ένα Β/Malaysia/ 2506/ προσομοιάζον στέλεχος. Η Ευρωπαϊκή Σύσταση για τη σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου της εμβολιαστικής περιόδου 2007/2008 περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). ΠΟΥ*: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. CΗMP**: Επιτροπή Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων ανθρώπινης χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. BWP***: Ομάδα Εργασίας για θέματα Βιολογικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγή:

21 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 ΕΟΦ ΠΦΣ Ίντερνετ Φαρμακευτικές εταιρείες w Έξαρση στα λοιμώδη νοσήματα. Για υψηλό κίνδυνο παγκόσμιων επιδημιών προειδοποιεί ο ΠΟΥ 21 «Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ασθένεια σαν το AIDS, άλλος ένας Έμπολα ή άλλο ένα SARS αργά ή γρήγορα»... Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα λοιμώδη νοσήματα εξαπλώνονται ταχύτερα από ποτέ και ζητά μέτρα απέναντι στον κίνδυνο παγκόσμιων επιδημιών. Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται ότι με 2,1 δισεκατομμύρια επιβάτες να ταξιδεύουν αεροπορικώς ετησίως υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την εκδήλωση άλλης μιας μεγάλης επιδημίας όπως το AIDS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και τον Έμπολα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε αυξημένες προσπάθειες διεθνώς για την καταπολέμηση της έξαρσης μεταδοτικών νοσημάτων και σε ανταλλαγή δεδομένων για τους ιούς, ώστε να προχωρήσουν οι επιστημονικές έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων. Δίχως όλα αυτά, προειδοποιεί το συντονιστικό όργανο του ΟΗΕ για την Υγεία, θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια. Στην έκθεση με τον τίτλο «Ένα Ασφαλέστερο Μέλλον» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι νέες ασθένειες εμφανίζονται με τον πρωτοφανή ρυθμό του ενός νοσήματος ανά έτος. Από τη δεκαετία του 1970, 39 νέες ασθένειες έχουν εμφανιστεί και μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερες από επιδημίες, περιλαμβανομένων χολέρας, πολιομυελίτιδας και γρίπης των πτηνών. Η ανταλλαγή δεδομένων, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι μία από τις «πιο εφικτές διαδρομές» προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της παγκόσμιας υγείας. Ο ΠΟΥ έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την Ινδονησία σχετικά με τα δείγματα του ιού H5N1, του υψηλής επικινδυνότητας στελέχους της γρίπης των πτηνών. Η Τζακάρτα αρνείται να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ φοβούμενη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα δείγματα για την ανάπτυξη εμβολίων που θα είναι πολύ ακριβά για την Ινδονησία. Η Κίνα έδωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσβαση στα δείγματα του H5N1 μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει σχετικά το BBC. Ο Οργανισμός καλεί όλες τις κυβερνήσεις να είναι ειλικρινείς και να ενημερώνουν άμεσα για τις εξάρσεις ιών, καθώς σχεδόν για τις μισές περιπτώσεις επιδημιών ειδοποιείται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πηγή: Newsroom ΔΟΛ Επιστημονική ενημέρωση

22 Δημιουργία πολιτιστικών Ομίλων από τον ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης 22 O ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης προχώρησε στον σχεδιασμό και την ενεργοποίηση Πολιτιστικών Ομίλων βάσει των κοινών ενδιαφερόντων (χόμπι) που έχουν οι μέτοχοι & πελάτες του οι οποίοι, θα πρέπει να ομολογήσουμε, ανταποκρίθηκαν θερμά στην ιδέα αυτή. Προς το παρόν έχουν ξεκινήσει και δραστηριοποιούνται οι παρακάτω όμιλοι: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί συμμετέχουν φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στον Συνεταιρισμό και πραγματοποιούν το χόμπι τους αγωνιζόμενοι μία φορά κάθε εβδομάδα στα γήπεδα ποδοσφαίρου του κου ΤΖΙΟΛΑ στην περιοχή EUROTECH Πυλαίας. Επίσης, με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Εταιρείας, διοργανώθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου ποδοσφαιρικός αγώνας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, που είχε ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα «Ναι στον αθλητισμό, όχι στα ναρκωτικά». Ο αγώνας διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε φιλική ατμόσφαιρα. Παίκτες, διοίκηση, μέλη και στελέχη του ΣΥ.ΦΑ. αφενός και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αφετέρου, που φόρεσαν με χαρά την αθλητική φανέλα των ομάδων τους. Η αναμέτρηση σκληρή, με τον ΣΥ.ΦΑ. να κρατά τα σκήπτρα στο πρώτο ημίχρονο και τελικό σκορ 3-4 υπέρ του Ιατρικού Συλλόγου. Στην πραγματικότητα όμως, ο μεγάλος νικητής ήταν η θέληση για τη ζωή και το μήνυμα πως η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να συμβάλλει έμπρακτα στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών. TENNIS Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες πραγματοποιούν το χόμπι τους αγωνιζόμενοι κάθε εβδομάδα στα χωμάτινα γήπεδα του κου ΚΑΜΠΑΚΟ- ΓΛΟΥ στην περιοχή του αεροδρομίου Μακεδονία. Παράλληλα στον ίδιο χώρο παραδίδονται μαθήματα tennis σε group των 2 ατόμων σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πολύ ευχάριστο αυτό άθλημα. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ Οι συμμετέχοντες αυτού του ομίλου πραγματοποιούν ημερήσιες ορειβατικές εξορμήσεις σε διάφορα βουνά της Β. Ελλάδας συνδυάζοντας την ευχάριστη πεζοπορία στο πανέμορφο & πλούσιο φυσικό περιβάλλον με τη γνωριμία του χώρου από επαγγελματίες ξεναγούς. Προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο εξορμήσεις με μεγάλη συμμετοχή, η πρώτη στον ΟΛΥΜΠΟ (με διαδρομή Πριόνια - Ενιππέα - Μονή Αγ. Διονυσίου - Λιτόχωρο) και η δεύτερη στην περιοχή της Κερκίνης, με βαρκάδα στη λίμνη & παράλληλη πεζοπορία ως την κορυφή ΜΑΒΙ-ΓΚΙΟΛ.

23 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 Νέα Ανακοινώσεις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Οι συμμετέχοντες αυτού του ομίλου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα φωτογραφίας από τον συντονιστή του ομίλου κο ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ. Παράλληλα και σε συνεργασία με τον ορειβατικό όμιλο συμμετέχουν σε εξορμήσεις με σκοπό την πραγματοποίηση και του δικού τους χόμπι. Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν εξελιγμένες φωτογραφικές μηχανές για να εκθέσουν τις δημιουργίες τους στο 7ο PHARMA point. BASKET Στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί συμμετέχουν φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στον Συνεταιρισμό και πραγματοποιούν το χόμπι τους αγωνιζόμενοι μία φορά κάθε εβδομάδα σε κλειστό γήπεδο basket. Παράλληλα προγραμματίζονται φιλικοί αγώνες με άλλους αθλητικούς συλλόγους καθώς επίσης και η πιθανή συμμετοχή τους σε τοπικό πρωτάθλημα για την αύξηση του αγωνιστικού ενδιαφέροντος. ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ο όμιλος αυτός περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά ενδιαφέροντα: την ορχήστρα και τη χορωδία. Οι συμμετέχοντες στην ορχήστρα του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης είναι γνώστες κάποιου μουσικού οργάνου το οποίο συμμετέχει αρμονικά στο όλο μουσικό σχήμα. Οι πρώτες πρόβες θα ξεκινήσουν τον μήνα αυτό συνοδεία μαέστρου ο οποίος θα συντονίζει την όλη προσπάθεια. Οι πρώτες πρόβες της χορωδίας έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα συνεχιστούν με σκοπό την προετοιμασία τους για την εμφάνιση που θα κάνουν τον Δεκέμβριο του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυσή του. ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ Οι συμμετέχοντες του ομίλου αυτού θα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν θεατρικές παραστάσεις σε χώρο & χρόνο που θα αποφασιστεί εν καιρώ. Η επιλογή του έργου και οι πρώτες πρόβες ξεκινούν τον μήνα αυτόν. Επίσης από τον μήνα αυτόν θα ενεργοποιηθούν και οι παρακάτω όμιλοι: ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑΣ 23 Παρουσία του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στο 7ο PHARMA point Θα συνεχίσει και φέτος ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης να συμμετέχει ενεργά στην απόλυτα επιτυχημένη πανελληνίου ενδιαφέροντος κλαδική έκθεση PHARMA point, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-Δ.Ε.Θ. από 19 έως 21/10/07. Στο stand του, το οποίο και φέτος θα είναι το μεγαλύτερο και θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το σημείο συνάντησης των συναδέλφων, θα έχουν τη δυνατότητα οι παρευρισκόμενοι φαρμακοποιοί εκτός των άλλων να ενημερωθούν και για τις ιδιαίτερα συμφέρουσες προσφορές των προϊόντων μας, ευνοϊκά διαμορφωμένες ΜΟΝΟ για τις ημέρες της έκθεσης. Σας περιμένουμε και φέτος ΟΛΟΥΣ εκεί!!!

24 Παρουσίαση ΝΕΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ από τον ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης Γιατί να πάρω βιταμίνες; Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές (η βιταμίνη C στα πορτοκάλια, η βιταμίνη Β σε λαχανικά κ.ο.κ.) σε μικρές ποσότητες και δεν παράγονται από τον οργανισμό μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η κακή διατροφή (φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες) επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και μακροχρόνια την υγεία του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών. Αυτό μας προσφέρουν οι βιταμίνες VITASPER, που όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε περιόδους VITASPER MAGNESIUM: με ΜΑΓΝΗΣΙΟ, για τη σωστή λειτουργία μυών και νεύρων. 24 VITASPER CALCIUM: με ΑΣΒΕΣΤΙΟ, για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. VITASPER VITAMIN C: με βιταμίνη C, για αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Ιδιαίτερα απαραίτητη στους καπνιστές και στο κρυολόγημα.

25 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων (στρες, κρυολόγημα) αλλά και τις καθημερινές ανάγκες μας σε βιταμίνες, ακόμη και αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Οι βιταμίνες VITASPER δεν έχουν καμιά θερμιδική αξία και έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παχύνουμε. Περιέχουν τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Δεν περιέχουν ασπαρτάμη και είναι εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). VitaSper, η αλφαvita της ζωής σας! Οι βιταμίνες VITASPER καλύπτουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, ενισχύουν την άμυνα και προσφέρουν τόνωση και ευεξία. Πέντε διαφορετικά προϊόντα με τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων για να επιλέξετε εσείς* αυτή που σας ταιριάζει... *Ο φαρμακοποιός σας είναι ο επιστημονικός σας σύμβουλος Τι είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία; Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά των μυών και των νεύρων. Τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό (ίχνη) και τέτοια είναι ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Στα μέταλλα ανήκουν το μαγνήσιο και το ασβέστιο. 25 VITASPER ENERGY: με ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΑ και ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, για να αντεπεξέλθετε στους έντονους ρυθμούς ζωής, κούραση και αδυναμία. VITASPER MULTIVITAMINS: με ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, για τις καθημερινές σας ανάγκες.

26 Υγεία Δερματικές κηλίδες; Όχι ευχαριστώ Χρυσούλα Γκούσκου, φαρμακοποιός, Quality & Training Manager FREZYDERM ABEE Στο δέρμα τα μελανοκύτταρα εντοπίζονται στη στιβάδα των βασικών κυττάρων της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης. Η αναλογία τους με τα υπόλοιπα κύτταρα της βασικής στιβάδας είναι 1/5. Η ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων από τη UVR συνεπάγεται παραγωγή μελανίνης, μεταφορά της με τα μελανοσώματα και εφοδιασμό των κερατινοκυττάρων. Τα μελανοκύτταρα προστατεύουν έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το κάθε άτομο διαθέτει από ιδιοσυστασία ένα ορισμένο ποσό μελανίνης, το οποίο μπορεί να αυξάνεται είτε με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είτε με την αυξημένη παραγωγή ορισμένων ορμονών και ιδιαίτερα της ορμόνης που διεγείρει τα μελανοκύτταρα (MSH) και της φλοιοτρόπου ορμόνης (ACTH). Τα οιστρογόνα επίσης αυξάνουν τη μελάγχρωση και γι'αυτό οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν προσωρινά περισσότερη μελαγχρωστική. Τα μελανοκύτταρα μπορεί να εμφανίζουν δυσλειτουργία σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, μπορούν να αυξάνονται σε αριθμό με καλοήθη τρόπο υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως στις ηλιακές φακίδες. Μπορούν όμως να πολλαπλασιάζονται με κακοήθη τρόπο όπως στο κακόηθες μελάνωμα. Η υπερμελάγχρωση επιτείνεται με έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) και η προστασία από την έκθεση στον ήλιο ενέχει τη μεγαλύτερη σημασία, γιατί επί του παρόντος άλλη θεραπεία δεν υπάρχει.

27 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 27

28 Υγεία Ο υπερχρωματικός τύπος δέρματος έχει πολλαπλή εικόνα με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά στοιχεία: Εφηλίδες, κοινώς φακίδες, που γίνονται εντονότερες το καλοκαίρι. Ηλιακές υπερχρώσεις στις εκτεθειμένες στην υπεριώδη ακτινοβολία περιοχές. Μέλασμα, κοινώς πανάδες, με πιθανά αίτια ορμονικά ή γενετικά, την ηλιακή έκθεση, τη λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά) ή τη χρήση καλλυντικών. Κηλίδες στους ηλικιωμένους που προέρχονται από τον ήλιο και την ηλικία. Μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις από προηγηθείσα ακμή ή κάποιο τραύμα, εκδορές, peeling ή δερματικά νοσήματα (λειχήνας, λύκος κ.ά.). 28 Η δερμοκαλλυντική προσέγγιση του δυσχρωμικού δέρματος θα πρέπει να στηρίζεται στην ενεργή πρόληψη και παράλληλη διόρθωση των κηλίδων. Μια ολοκληρωμένη σειρά λεύκανσης θα πρέπει να: T Προλαμβάνει την εμφάνιση δυσχρωμιών. T Αποτρέπει την εμφάνιση νέων κηλίδων μελλοντικά, στα σημεία που προϋπήρχαν και «έσβησαν» μετά τη χρήση των προϊόντων της σειράς. T Αποκαθιστά τη χρωματική ομοιομορφία του δέρματος. Η αποτελεσματικότητα μιας σειράς λεύκανσης θα πρέπει να βασίζεται στην αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος με φίλτρα νέας γενιάς, ώστε να προληφθεί η υπέρμετρη παραγωγή μελανίνης, και σε πολυδύναμο σύστημα λεύκανσης, ώστε να μειωθεί δραστικά τόσο ο αριθμός των κηλίδων όσο και η ένταση της δυσχρωμίας. Παράλληλα, απαιτείται η βελτίωση της διαδερμικής διαβατότητας των σκευασμάτων για την προστασία των δραστικών συστατικών, τη μεταφορά και τον ακριβή καταμερισμό τους στα σημεία-στόχους.

29 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 29

30 Φαρμακευτική αγορά ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ-EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΩΔΙΚΟΙ VERTIGO - VOMEX TARDYFERON 256,3 (80)mg/tab GYNO-TARDYFERON (80+0,5) mg/tab Σκληρό καψάκιο ελεγχόμενης αποδέσμευσης Φαρμακευτικό προϊόν Φαρμακευτικό προϊόν Valpharma Company ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας του εν λόγω προϊόντος γιατί βρέθηκε εκτός προδιαγραφών ως προς τον έλεγχο διαλυτοποίησης (συγκεκριμένα της dimenhydrinate στις 4 και 8 ώρες). Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω προϊόντος γιατί σε αυτές παρατηρήθηκε διόγκωση των blisters και σε μικρό βαθμό θρυμματισμός των δισκίων. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω προϊόντος γιατί σε αυτές παρατηρήθηκε διόγκωση των blisters και σε μικρό βαθμό θρυμματισμός των δισκίων. 30 FLAGYL 500mg/100ml PHOSPHATES Oral Sol. BUSONAL Naspr.Sus ANGHOSTAN Caps 100/Cap AVEPTOL Sd.Or.Sol Ενέσιμο διάλυμα για έγχυση Φαρμακευτικό προϊόν Φαρμακευτικό προϊόν Φαρμακευτικό προϊόν Φαρμακευτικό προϊόν Sanofi - Aventis BEVO AE BEVO AE BEVO AE BEVO AE 06H23Ε1S Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας 06H23E1S του εν λόγω προϊόντος διότι σε δείγμα του διαπιστώθηκε η ύπαρξη στιγμάτων σκούρου χρώματος στον πλαστικό υποδοχέα που συνδέεται το σύστημα χορήγησης του φαρμάκου. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες καλής παρασκευής. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες καλής παρασκευής. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες καλής παρασκευής. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες καλής παρασκευής. BUSONAL Naspr.Sus Φαρμακευτικό προϊόν BEVO AE Ο ΕΟΦ απαγορεύει την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες άδειες παραγωγής. BUDEMAR Naspr.Sus Φαρμακευτικό προϊόν BEVO AE Ο ΕΟΦ απαγορεύει την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες άδειες παραγωγής. ANGHOSTAN caps 100mg/cap Φαρμακευτικό προϊόν BEVO AE Ο ΕΟΦ απαγορεύει την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά την επιθεώρηση που έγινε στις 11/7/07 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες άδειες παραγωγής.

31 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα #1 Αναστολές Ανακλήσεις σπό τον ΕΟΦ MIOCRIN 50mg/1ml amp SOFT COMPACT POWDER, Natural Look, Sable 2 Αποστειρωμένες σύριγγες με βελόνα 20ml Toothpaste SPEARMINT Toothpaste SPEARMINT TRI LEAF Προϊόν Περιποίησης Μαλλιών ANTISEDIN CS3000 Σετ αφαίρεσης Αποστειρωμένες σύριγγες με βελόνα 10ml Φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Καλλυντικό προϊόν πούδρα Οδοντόπαστα Οδοντόπαστα Καλλυντικό προϊόν Laboratorios Rubio S.A. Dr. Scheller Cosmetics AG Anhui Tiankang Medical Products CO., LTD Shanghai Whitecat Shareholding Co Shanghai Whitecat Shareholding Co Elcomsan OU Fenwal Inc. Jiangsu Kangjin Medical Instrument Co., LTD /Β N07B15015 N06K08021 N06J03024 N06H09024 N06H03027 N06G19025 N06F21023 N06C29023 N06A Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των παρτίδων 3003 και 3004/Β του εν λόγω προϊόντος διότι διαπιστώθηκε ίζημα στο ενέσιμο διάλυμα του προϊόντος. O ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος διότι περιέχει ουσία η χρήση της οποίας απαγορεύεται στα καλλυντικά. O ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά τη μακροσκοπική εξέταση αριθμού συσκευών διαπιστώθηκε η παρουσία ξένων σωματιδίων (τρίχα, στίγματα) στο εσωτερικό των σφραγισμένων αποστειρωμένων συσκευασιών. O ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος διότι ενέχει χημικό κίνδυνο. O ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος διότι ενέχει χημικό κίνδυνο. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση της παρτίδας με αρ. 03 του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος διότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, επειδή περιέχει mg/kg μολύβδου. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων που ξεκινούν με το γράμμα «Ν» του εν λόγω προϊόντος γιατί σε δύο περιπτώσεις (όχι στην Ελλάδα) διαπιστώθηκε ότι οι γραμμές σύνδεσης των σάκων με το αντιπηκτικό διάλυμα Citrate Dextrose (ACD) και τον φυσιολογικό ορό έχουν συναρμολογηθεί αντίστροφα. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας του εν λόγω προϊόντος γιατί κατά τη μακροσκοπική εξέταση αριθμού συσκευών διαπιστώθηκε η παρουσία ξένων σωματιδίων (τρίχα, μαύρα στίγματα) στο εσωτερικό των σφραγισμένων αποστειρωμένων συσκευασιών. 31 AQUOLINA LATTE CORPO containing yogurt fragranza frutti di bosco AQUOLINA BAGNO containing yogurt fragranza mousse di fragola EYROFLOW Γαλάκτωμα σώματος με γιαούρτι-άρωμα φρούτα του δάσους Αφρόλουτρο με γιαούρτι-άρωμα φράουλα Συσκευές ορού Selectiva S.p.A. Selectiva S.p.A. Shandong Protos Medical Products Co., LTD Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος διότι σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 87/357/ ΕΕC τέτοια προϊόντα είναι δυνατόν να εκληφθούν ως τρόφιμα, καθώς το άρωμά τους θυμίζει γιαούρτι φρούτων και η συσκευασία τους παραπέμπει σε τρόφιμο. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση του εν λόγω προϊόντος διότι σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 87/357/ ΕΕC τέτοια προϊόντα είναι δυνατόν να εκληφθούν ως τρόφιμα, καθώς το άρωμά τους θυμίζει γιαούρτι φρούτων και η συσκευασία τους παραπέμπει σε τρόφιμο. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας του εν λόγω προϊόντος γιατί τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής εμφάνισης δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές. Φαρμακευτική αγορά

Δερματικές κηλίδες; Όχι... ευχαριστώ

Δερματικές κηλίδες; Όχι... ευχαριστώ ΤΕΥΧΟΣ 1 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2007 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Επικαιρότητα Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Εξελίξεις Eπιστημονική ενημέρωση Δραστηριότητες Φ.Σ. Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ: 2/11/2010 ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ: 2/11/2010 ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ: 2/11/2010 ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αρ. Πρωτ.: Γ32/1244 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΛΡΘ-Τ1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: 4ΑΛΡΘ-Τ1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Πληροφορίες: Α. Παπαγιαννοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Φ. Τσαλίκογλου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση. Επιστημονική Εκδήλωση Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρόσκληση. Επιστημονική Εκδήλωση Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη Πρόσκληση Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Αγαπητοί συνάδελφοι, Αναγνωρίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στη σύγχρονη εποχή μας και ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές και κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 10 Μαΐου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/766 --------------- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 10 Μαΐου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/766 --------------- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Σκοπός. 1. Η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας έχει ως σκοπό:

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Σκοπός. 1. Η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας έχει ως σκοπό: Άρθρο 1 Η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στο ΓΠΝ «Γ. Παπανικολάου» με το άρθρο 1 της υπ αριθμ Α3β/οικ 4407

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται: Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η διαχρονική παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγριππικός εµβολιασµός Περιόδου 2007 2008.

Αντιγριππικός εµβολιασµός Περιόδου 2007 2008. Αντιγριππικός εµβολιασµός Περιόδου 2007 2008. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γ.Ε.:Γ32/1816/18-10-2007 Σας κοινοποιούµε την υπ αριθ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.79365/16/10/2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Με τις σκέψεις αυτές σας προσκαλούμε και στηριζόμαστε στην ενεργή συμμετοχή σας. Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αγαπητοί συνάδελφοι, Με τις σκέψεις αυτές σας προσκαλούμε και στηριζόμαστε στην ενεργή συμμετοχή σας. Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας διοργανώνει την Επιστημονική Εκδήλωση «Από την πρόληψη στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η ώρα των φαρμακείων» Με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Διοργάνωση Φαρμακευτικοί Σύλλογοι

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - Πολυσακχαριδικό πολυδύναμο εμβόλιο ττνευμονιόκοκκου 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 PNEUMO 23* Ενέσιμο διάλυμα 25 mcg χ 23 / 0,5 ml P.F.Syringe (1 Dose) 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Purified

Διαβάστε περισσότερα

13 14 Μαΐου 2017 Ξενοδοχείο AQUILA ATLANTIS / Ηράκλειο. Πρόγραμμα Συνεδρίου

13 14 Μαΐου 2017 Ξενοδοχείο AQUILA ATLANTIS / Ηράκλειο. Πρόγραμμα Συνεδρίου Σάββατο 13 Μαΐου 2017 10:00-10:30 Προσέλευση καφές 10:30-11:00 Έναρξη χαιρετισμοί 11:00-11:30 Εισαγωγική ομιλία 13 14 Μαΐου 2017 Ξενοδοχείο AQUILA ATLANTIS / Ηράκλειο Πρόγραμμα Συνεδρίου Αχιλλέας Γραβάνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η ομάδα εργασίας «Εντατική ινσουλινοθεραπεία Προηγμένη τεχνολογία» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας σας προσκαλεί σε επιστημονική εκδήλωση που

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στη 2η Διακλινική Επιστημονική Παιδιατρική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη για την αποφυγή νόσου» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7

Διαβάστε περισσότερα

Φαρµακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Φαρµακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Φαρµακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Φαρµακευτικό Συνέδριο PHARMA Point (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015) Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Φαρµακευτικό Συνέδριο PHARMA Point Θέμα: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Επιστημονική Συμβουλή & Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της δεσμεύτηκε να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των συναδέλφων που ασχολούνται με

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της δεσμεύτηκε να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των συναδέλφων που ασχολούνται με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ... 02 ΕΠΙΤΡΟΠΗ... 03 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 04 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ... 02 ΕΠΙΤΡΟΠΗ... 03 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 04 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ... 02 ΕΠΙΤΡΟΠΗ... 03 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 04 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 06 08 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ... 09 01 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Aγαπητοί Συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Διηµερίδας

Πρόγραµµα Διηµερίδας Πρόγραµµα Διηµερίδας Σάββατο 27 Μαΐου 2017 12:00-12:30 Προσέλευση Καφές 12:30-13:00 Έναρξη Χαιρετισµοί 13:00-14:00 Εναρκτήρια οµιλία: «Φαρµακοποιός: ο επίκαιρος ρόλος του στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα

Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Ο Ήλιος & η Επιδερµίδα Η επιδερµίδα είναι το µεγαλύτερο όργανο του σώµατος και συµβάλλει σε πολλαπλές λειτουργίες, όπως προστασία του οργανισµού, ρύθµιση της θερµοκρασίας, αποθήκευση αίµατος, µεταβολισµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) σε συνεργασία με τις Α & Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ / 424 Γ.Σ.Ν.Ε. ΙΝΚΡΕΤΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) σε συνεργασία με τις Α & Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ / 424 Γ.Σ.Ν.Ε. ΙΝΚΡΕΤΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) σε συνεργασία με τις Α & Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ / 424 Γ.Σ.Ν.Ε. ΙΝΚΡΕΤΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική του Σακχαρώδη Διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόεδρος : Σ. Δούμα Αντιπρόεδρος : Γ. Στεργίου Γεν. Γραμματέας : Π. Ζεμπεκάκης Ειδ. Γραμματέας : Μ. Δούμας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί συνάδελφοι, Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας προσκαλέσω εκ μέρους της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (Δ.Ε.Β.Ε.) να συμμετέχετε στην Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31 Η Περιφέρεια Αττικής, απέστειλε έγγραφο τόσο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όσο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής, με το οποίο εφιστούσε την προσοχή στην σωστή συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών

Διαβάστε περισσότερα

Νευρολογίας. Καλαµάτα. 28 o. Α Ανακοίνωση Ιουνίου 2017 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ξενοδοχείο Elite

Νευρολογίας. Καλαµάτα. 28 o. Α Ανακοίνωση Ιουνίου 2017 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ξενοδοχείο Elite 28 th National Conference of the Hellenic Neurological Society Α Ανακοίνωση Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Αξιότιμοι κύριοι, Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργανώνει το 28 ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινά Παιδιατρικά Νοσήματα: Η πρόκληση της διάγνωσης και αντιμετώπισης» Ι ω ά ν ν ι ν α Ο κ τ ω β ρ ί ο υ

«Κοινά Παιδιατρικά Νοσήματα: Η πρόκληση της διάγνωσης και αντιμετώπισης» Ι ω ά ν ν ι ν α Ο κ τ ω β ρ ί ο υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Τ Μ Η Μ Α Ι Α Τ Ρ Ι Κ Η Σ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 26 Ë Eπιστημονική E κ δ ή λ ω σ η Παιδιατρικής «Κοινά Παιδιατρικά Νοσήματα: Η πρόκληση της διάγνωσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Πρόεδρος: Ι. Ιωαννίδης Αντιπρόεδρος: Λ. Λαναράς Γεν. Γραμματέας: Ν. Παπάνας Ταμίας: Α. Καμαράτος Μέλη: Α. Βαζαίου Κ. Μακρυλάκης Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί συνάδελφοι Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας προσκαλέσουμε στο 4 ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ 2010-2011 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ 2010-2011 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Κατά την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Η φετεινή επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου.

Η φετεινή επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνάδελφοι, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε και φέτος, στην ετήσια μετεκπαιδευτική ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα και Αντιγνωμίες στην Παιδιατρική», που διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Αθήνα, 25 Απριλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left}

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left} Φαρμακευτική Περίθαλψη {googleads left} 1) Ο ΟΑΕΕ παρέχει στους ασφ/νους του τα ενδεδειγμένα φάρμακα (εντός ενδείξεων ΕΟΦ) για την αποκατάσταση της υγείας τους ή την ανακούφισή τους από τη νοσηρή κατάστασή

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονική επιτροπή. ιοικητικό Συµβούλιο ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΑΚΟΥ- ΒΟΥΤΕΤΑΚΗ- ΑΙΚΑΤEΡΙΝΗ ΚΑΝΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΤΣΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Επιστηµονική επιτροπή. ιοικητικό Συµβούλιο ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΑΚΟΥ- ΒΟΥΤΕΤΑΚΗ- ΑΙΚΑΤEΡΙΝΗ ΚΑΝΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΤΣΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Επιστηµονική επιτροπή ΑΚΟΥ- ΒΟΥΤΕΤΑΚΗ- ΑΙΚΑΤEΡΙΝΗ ΚΑΝΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΤΣΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μέλος της ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ιοικητικό Συµβούλιο Member of the Πρόεδρος: Α' Αντιπρόεδρος:

Διαβάστε περισσότερα

Oργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt Getting you there!

Oργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt Getting you there! Oργάνωση - Γραμματεία free spιrιt Getting you there! χαιρετισμός Αγαπητοί Συνάδελφοι, Η Παιδιατρική εξελίσσεται με ραγδαία βήματα χάρη στις νέες τεχνολογίες και τη διεθνή βιοιατρική έρευνα. Αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 2 Μαρτίου Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα δοθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης CME/CPD credits

Σάββατο 2 Μαρτίου Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα δοθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης CME/CPD credits Β Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Θα δοθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕ Πρόεδρος: Ν. Παπάνας Αντιπρόεδρος: Λ. Λαναράς Γεν. Γραμματέας: Α. Καμαράτος Ταμίας: Α. Βαζαίου Μέλη: Ε. Διακουμοπούλου Α. Κουτσοβασίλης Α. Μαυρογιαννάκη Ι. Ντούπης

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/ (ΦΕΚ 3758/ τεύχος Β')

Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/ (ΦΕΚ 3758/ τεύχος Β') Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/12.10.2017 (ΦΕΚ 3758/25.10.2017 τεύχος Β') Ιατρικός έλεγχος προσωπικού, διατροφή και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την Επικοινωνία των ΦΕ Στόχος της έρευνας Αξιολόγηση της επικοινωνίας των Φαρμακευτικών Εταιριών με: Γιατρούς Φαρμακοποιούς Κοινό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του πρωτοποριακού Ετήσιου Προγράμματος Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης των συναδέλφων, η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου

Διαβάστε περισσότερα

6ο Διαβητολογικό. Συνέδριο. 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009. Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη. Κάνουμε το σωστό; Πάτρα.

6ο Διαβητολογικό. Συνέδριο. 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009. Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη. Κάνουμε το σωστό; Πάτρα. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο 6ο Διαβητολογικό Συνέδριο Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη Κάνουμε το σωστό; Ενα διαχρονικό δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγριπικός εμβολιασμός για τους επαγγελματίες υγείας

Αντιγριπικός εμβολιασμός για τους επαγγελματίες υγείας Αντιγριπικός εμβολιασμός για τους επαγγελματίες υγείας 1. Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός; o Η γρίπη είναι σοβαρή νόσος και ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Σ6Θ-ΦΡΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: Β4Σ6Θ-ΦΡΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 8/11/2012 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.109797 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

Α Ανακοίνωση ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ. Διοργάνωση

Α Ανακοίνωση ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ. Διοργάνωση Διοργάνωση ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Nicolas Andry (1658-1742) Η πρώτη εμφάνιση της λέξης «Ορθοπαιδική» (Orthos Pais) Α Ανακοίνωση Χαιρετισμός Προέδρου Αξιότιμα μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

24 η Επιστημονικη Ημερiδα

24 η Επιστημονικη Ημερiδα Β Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ 24 η Επιστημονικη Ημερiδα Σάββατο 3 Μαρτιου 2018 Ολυμπιακο Μουσειο Θεσσαλονικησ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 24 η Επιστημονικη Ημερiδα ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE Ψυχικό, 4 Οκτωβρίου 2013 Προς τους γονείς των μαθητών του IB Η διασπορά της γρίπης στον σχολικό χώρο αποτελεί,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. ζ) Ομώνυμο εργαστήριο της κλινικής που περιλαμβάνει εργαστήριο ισοτόπων

Άρθρο 1. ζ) Ομώνυμο εργαστήριο της κλινικής που περιλαμβάνει εργαστήριο ισοτόπων Εσωτερικός κανονισμός της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άρθρο 1 Γνωστικό Αντικείμενο 1. Η Β Προπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

12-13 Νοεμβρίου 2016 Larissa Imperial / ΛΑΡΙΣΑ

12-13 Νοεμβρίου 2016 Larissa Imperial / ΛΑΡΙΣΑ 12-13 Νοεμβρίου 2016 Larissa Imperial / ΛΑΡΙΣΑ Με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Διοργάνωση Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εκπαίδευσης και της Α Παθολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη τιμή και χαρά στις εργασίες του 2ου Επιστημονικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Επιστολές Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος & ΙΣΠ. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 1 ο εθνικό

Θέμα: Επιστολές Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος & ΙΣΠ. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 1 ο εθνικό Ε λ η ν ι κ ή Δ η μ ο κ ρ α τ ί α Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας Έδεσσα 29/09/2017 Ν.Π.Δ.Δ Αγ Δημητρίου 15 Έδεσσα 58200 Τ. 23810 22569 fspellas@fspellas.gr www.fspellas.gr ΠΡΟΣ Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της δεσμεύτηκε να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των συναδέλφων που ασχολούνται με

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάθε χρόνο Αρκετοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή Ανδρέας Κωνσταντόπουλος* Εμβολιασμό χρειάζονται και

Διαβάστε περισσότερα

10º ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Π Ρ Ο Γ ΡΑ Μ Μ Α

10º ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Π Ρ Ο Γ ΡΑ Μ Μ Α 10º ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 23-24 Μαΐου 2015 Π Ρ Ο Γ ΡΑ Μ Μ Α Αίθουσα Τελετών Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος», Λευκωσία. Οργανώνεται από

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά Πανελλήνιο Πρόγραµµα Eνηµέρωσης για ιατρούς, επαγγελµατίες υγείας και κοινό στο πλαίσιο του Προγράµµατος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας του Σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Ενδοκρινολογίας της Γυναίκας

Ημέρες Ενδοκρινολογίας της Γυναίκας Moνάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού ΑΡΕΤΑIΕΙΟΝ Νοσοκομείο Σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού Νοσοκομείο - Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» Oρμονικά αντισυλληπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 http://www.e-syntagografisi.gr Η διασφάλιση της υγείας των ασθενών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες Η επίτευξη σημαντικών οικονομιών στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα 9-11 Οκτωβρίου 2015. Ξενοδοχείο ΜΑΡΓΑΡΩΝΑ. Υποβολή Περιλήψεων 14 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρέβεζα 9-11 Οκτωβρίου 2015. Ξενοδοχείο ΜΑΡΓΑΡΩΝΑ. Υποβολή Περιλήψεων 14 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρέβεζα 9-11 Οκτωβρίου 2015 Ξενοδοχείο ΜΑΡΓΑΡΩΝΑ ΘΑ ΧορηγΗΘΟΥΝ μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (C.M.E. credits) Υποβολή Περιλήψεων 14 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οργανωτική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 11 ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 11 ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 11 ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (c.m.e. CREDITS) 2 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος Α. Πιτταράς

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης Διαβήτης Κύηση» &

«Σακχαρώδης Διαβήτης Κύηση» & Μονάδα Ενδοκρινολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού «Αρεταίειον» Νοσοκομείο Τμήμα Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού Νοσοκομείο - Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» 11 η Ημερίδα Ενδοκρινολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Α' ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) ανακοινώνει την διοργάνωση του 30 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νευρολογίας το οποίο φέτος

Διαβάστε περισσότερα

24 η Επιστημονικη Ημερiδα

24 η Επιστημονικη Ημερiδα Β Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ 24 η Επιστημονικη Ημερiδα Σάββατο 3 Μαρτιου 2018 Ολυμπιακο Μουσειο Θεσσαλονικησ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 24 η Επιστημονικη Ημερiδα ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Ημέρες Υπέρτασης 2017 6 ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Καρδιαγγειακές παθήσεις Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση: Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης και των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων Αθήνα, 11 Νοεµβρίου 2014 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων Τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας

Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί συνάδελφοι, Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας προσκαλέσω εκ μέρους της Διαβητολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προτάσεις σχετικά με το προσχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)

Θέμα: Προτάσεις σχετικά με το προσχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) Προς: Πρόεδρο του ΕΠΥΥ Κον Δ. Κοντό Αρ. Πρωτ.: 316 Αθήνα, 14 κτωβρίου 2014 Θέμα: Προτάσεις σχετικά με το προσχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης

Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης 2017-2018 Τελικά αποτελέσματα Εισαγωγή Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ΧΠΥΥ) είναι σε αυξημένο

Διαβάστε περισσότερα

θερινο σχολειο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισµού των Οστών ΕΕΜΜΟ 10Iουλίου Gran Melia Crete Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη Προκαταρκτικο

θερινο σχολειο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισµού των Οστών ΕΕΜΜΟ 10Iουλίου Gran Melia Crete Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη Προκαταρκτικο o θερινο σχολειο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισµού των Οστών ΕΕΜΜΟ 6-10 Gran Melia Crete Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη 10Iουλίου 201 Προκαταρκτικο προγραµµα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ευχαριστίες - Χορηγοί Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ 2

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ 2 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ Οι εργασίες της Ηµερίδας θα µεταδοθούν ζωντανά µέσω του Livemedia.gr, από τη διεύθυνση: http://www.livemedia.gr/album/2213 Κωδικός Πρόσβασης: antimetopisi diaviti Υπό την Αιγίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Βουλή απαιτεί σχέδιο δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη Συνεδρίαση της 18.03.2012, Στρασβούργο ξεκίνησε πρωτοποριακά από το 2012

Η Ευρωπαϊκή Βουλή απαιτεί σχέδιο δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη Συνεδρίαση της 18.03.2012, Στρασβούργο ξεκίνησε πρωτοποριακά από το 2012 Η Ευρωπαϊκή Βουλή απαιτεί σχέδιο δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη Συνεδρίαση της 18.03.2012, Στρασβούργο Προληπτικά, διαγνωστικά και εκπαιδευτικά μέτρα πρέπει να αναχαιτίσουν την παλλαϊκή νόσο του σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

13 Μαΐου 2016 Αμφιθέατρο «Μαγγίνειο» Γεν. Νοσοκομείο «Αρεταίειο» Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση. Αθήνα

13 Μαΐου 2016 Αμφιθέατρο «Μαγγίνειο» Γεν. Νοσοκομείο «Αρεταίειο» Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση. Αθήνα Υπό την αιγίδα Παθολογική Φυσιολογία Ιατρική Σχολή Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ρευματολογικό Ιατρείο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» Δ/ντής: Καθηγητής Αθ. Γ. Τζιούφας ΗΜΕΡΙΔ Α ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Α ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Α ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Α ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1 Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Εκ μέρους της Εταιρείας Μελέτης της Ανοσολογίας της Λοίμωξης και της Α Παθολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 5-8 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΤΗΕNS - HILTON Με Διεθνείς Συμμετοχές Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος:

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά Πανελλήνιο Πρόγραµµα Eνηµέρωσης για ιατρούς, επαγγελµατίες υγείας και κοινό στο πλαίσιο του Προγράµµατος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας του Σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο. Πρόγραμμα Συνεδρίου. Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. 10-11 Νοεμβρίου 2012 Αθήνα. του. Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πανελλήνιο Συνέδριο. Πρόγραμμα Συνεδρίου. Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. 10-11 Νοεμβρίου 2012 Αθήνα. του. Ξενοδοχείο Divani Caravel 60 Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων 10-11 Νοεμβρίου 2012 Αθήνα Ξενοδοχείο Divani Caravel Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Με τη συνεργασία της Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Όλοι έχουμε αντιληφθεί την εκρηκτική εξάπλωση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας και αποτελεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Ημέρες Υπέρτασης 2017 6 ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Καρδιαγγειακές παθήσεις Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση: Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης και των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου Ξενοδοχείο Αμαλία

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ» Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, στην έκδοση συνταγών Ε.Ο.Π. Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/30.09.2011 και Γ55/864/30.09.2011 έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα IV Επιστημονικά πορίσματα 1 Επιστημονικά πορίσματα Στις 7 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε για το θανατηφόρο κρούσμα κεραυνοβόλου ηπατικής ανεπάρκειας σε ασθενή που λάμβανε δακλιζουμάμπη

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου 29 th National Conference of the Hellenic Neurological Society Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Αξιότιμοι κύριοι, Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργανώνει το 29 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 2 Μαρτίου Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα δοθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης CME/CPD credits

Σάββατο 2 Μαρτίου Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα δοθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης CME/CPD credits Β Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ 25 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ TEΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Θα δοθούν μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού 6-8. Φεβρουαρίου 2014. Royal Olympic Hotel. Αθήνα. Α Ανακοίνωση

Πανελλήνιο Συνέδριο. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού 6-8. Φεβρουαρίου 2014. Royal Olympic Hotel. Αθήνα. Α Ανακοίνωση o Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού Με διεθνή συµµετοχή 6-8 Φεβρουαρίου 2014 Royal Olympic Hotel Αθήνα Α Ανακοίνωση Χαιρετισμός Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αξιότιμοι Κύριοι, Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία διοργανώνει το 39 ο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, από 4-7 Απριλίου 2012, στο Ξενοδοχείο Intercontinental. Φέτος το ΔΣ της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΔΑ: ΒΙΕΒΘ-86Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & αρ. πρωτ.: Υ1/Γ.Π. οικ.15906 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διοργάνωση: Οργανωτική Επιτροπή:

Διοργάνωση: Οργανωτική Επιτροπή: Διοργάνωση: Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου Οργανωτική Επιτροπή: Πρόεδροι: Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος Γεωργίου Ανδρέας Αντιπρόεδροι: Κατής Κωνσταντίνος Κυπριανού Θεόδωρος Γενική Γραμματέας: Αναγνωστοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα