ΚΕΦ. 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦ. 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ 1"

Transcript

1 ΚΕΦ. 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ O παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης του σχεδιασµού και της κατασκευής των έργων διευθέτησης των υδατορευµάτων, κατά τον οποίο το έργο σχεδιάζονταν µε οικονοµικά κυρίως κριτήρια, βαθµιαία αντικαθίσταται. Συνεχώς κερδίζει έδαφος η εφαρµογή της ορθολογικής προσέγγισης όπου ένα τοπικό πρόβληµα είναι µέρος ενός ενοποιηµένου συστήµατος πολλαπλών στόχων και σχετικών προγραµµάτων τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιοχής ολόκληρης της λεκάνης απορροής. Η προσέγγιση αυτή συνοψίζεται στα ακόλουθα: Τα προβλήµατα, οι επιδράσεις τους, τα αίτια και οι τεχνικές λύσεις πρέπει να εξετάζονται µέσα στο πλαίσιο ολόκληρης της λεκάνης. Οποιαδήποτε λύση να εξετάζεται σε σχέση µε τη δυναµική όλων των παραγόντων, όπως περιβαλλοντικών, τεχνικών, οικονοµικών, αρχαιολογικών, θεσµικών,πολιτικών και κοινωνικών που επιδρούν στο πρόβληµα σήµερα και στο µέλλον. Καθένας από τους παράγοντες αυτούς εξαρτάται από πολλούς άλλους. Αναφέρεται σαν παράδειγµα ότι οι υποπαράγοντεςτου περιβάλλοντος έχουν σχέση µε το κλίµα, τη γεωµορφολογία, τη χλωρίδα, την πανίδα και τις ανθρωπογενείςπαρεµβάσεις ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Απαιτήσεις και περιορισµοί Τα έργα σχεδιάζονται έτσι ώστε να: 1. εξυπηρετούν βασικές απαιτήσεις και επιθυµητούς στόχους που αφορούν στην προστασία της περιοχής, στη διατήρηση της οικολογίας της και στην αναψυχή. 2. τύχουν της αποδοχής από τις αρµόδιες υπηρεσίες και από το κοινό ιδιαίτερα των παραρευµάτιων περιοχών, όπου µε τον όρο αποδοχή νοείται η: a) κοινωνική αποδοχή µε τη χρησιµοποίηση π.χ. τοπικών ειδικοτήτων, b) περιβαλλοντική αποδοχή µε τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, c) οικολογική αποδοχή π.χ. διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας d) γενική αισθητική. 3. παρουσιάζουν βέλτιστο οικονοµικό σχεδιασµό, 4. πληρούνται οι απαιτήσεις διαχείρισης δηλ. οι παραδοχές που έγιναν κατά τον σχεδιασµό να πραγµατοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ζωής του έργου, 5. τηρούνται οι ισχύοντες νόµοι και διατάξεις. Ειδικότερα: α)οιπεριορισµοί που έχουν σχέση µε τους περιβαλλοντικούς, τεχνικούς, θεσµικούς, οικονοµικούς, αρχαιολογικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες,β) Οι οριακές συνθήκες µπορεί να αναφέρονται σετεχνικούς παράγοντες (υδραυλική) αλλά και σε µη τεχνικούς παράγοντες όπως η κοινωνική συµπεριφορά.

2 Κριτήρια 2 Οι τεχνικές απαιτήσεις των έργων διευθέτησης µπορεί να οριστούν ως ακολούθως: Ευστάθεια, διάρκεια. Τα υλικά που θα χρησιµοποιηθούν και η τεχνική που θα εφαρµοστεί πρέπει να προσφέρουν ευστάθεια και διάρκεια, µέχρι τουλάχιστον το όριο ζωής του έργου, όταν εφαρµοστεί ο δυσµενέστερος συνδυασµός των φορτίων. Τα έργα δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν γήρανση στο χρόνο ζωής τους. ιαπερατότητα. Σε εδάφη αργιλικά η προστασία του πρανούς µπορεί να γίνει και µε έργα αδιαπέρατα από το νερό. Τα γεωυφάσµατα επιτρέπουν διαπερατά έργα. Ευκαµψία.Επιπλέον πλεονέκτηµα και το µικρό κόστος επισκευής τους σε σχέση προς το κόστος των άκαµπτων κατασκευών. Αντοχή.Τα έργα προστασίας των µικρής αντοχής εδαφών σε εξωτερικά φορτία (π.χ. τα οργανικά εδάφη) σχεδιάζονται µε βάση τις αρχές της βιοτεχνολογίας. Ασφάλεια.Οι κίνδυνοι για τους εργάτες και αργότερα για τους χρήστες στηνπεριοχή του έργου πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς µε το σχεδιασµό του. Κοινωνικοπεριβαλλοντικήαποδοχή και αισθητική.τα έργα διευθέτησης θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να προσαρµοστούν πλήρως στην αρχιτεκτονικήτου τοπίου και το οικολογικό σύστηµα της περιοχής. Η δυναµική αλληλοεπίδραση µεταξύ κατασκευής και περιβάλλοντος πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασµό. Αυτό περιλαµβάνει τόσο το φυσικό όσο και το ανθρώπινο περιβάλλον. Απαιτείται ο προσδιορισµός και η περιγραφή των άµεσων ή έµµεσων επιδράσεων των έργων: 1. στη ζωή του ανθρώπου, 2. στην πανίδα και χλωρίδα, 3. στο έδαφος, το νερό, τον αέρα και το κλίµα 4. στην αρχιτεκτονική του τοπίου της περιοχής 5. στην πολιτιστική κληρονοµιά Κατά τη σχεδίαση των έργων επιβάλλεται η συνεργασία µε Υπηρεσίεςκαι Οργανώσεις που στοχεύουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά το ανθρώπινο περιβάλλον πρέπει να τονιστεί ότι τα υδατορεύµατα προσφέρονται για αναψυχή όπως ψάρεµα, περίπατο, αθλοπαιδιές κλπ. Κόστος κατασκευής συντήρηση. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης ανάγεται σε σηµερινές τιµές. Κάθε λύση τεχνικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικολογικά αποδεκτή ελέγχεται οικονοµικά.

3 Παράδειγµα: Κανάλι ελέγχου πληµµυρικής παροχής 3 Το παράδειγµα ακολουθεί τον ενδεικνυόµενο τρόπο ικανοποιητικής προσέγγισης ορθολογικού σχεδιασµού του προτεινόµενου έργου. Ι) Αντικειµενικοί στόχοι του έργου. Αναπτύσσονται µε σαφήνεια οι ακόλουθοι στόχοι του έργου: Ι.1) Μείωση καταστροφών από πληµµύρες. Προσδιορισµός επιθυµητού επιπέδου προστασίας. Ι.2) ιατήρηση ή και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Τα επιµέρους έργα ή µέτρα που θα περιγραφούνθα αφορούν τόσο στην ποιότητα και ποσότητα του νερού (ανάλογα µε τη χρήση του) όσο και στον περιβάλλοντα χώρο ΙΙ Προσδιορισµός των εναλλακτικών λύσεων επίτευξης του αντικειµενικών στόχων ΙΙ.1) Χωρίς δοµικά στοιχεία αλλά π.χ. µε φυτοκάλυψη ΙΙ.2) Με δοµικά στοιχεία όπως τοιχοποιία µε βάση τους ή επενδύσεις µε σκυρόδεµα ΙΙΙ Προκαταρκτικός (εκτιµητικός) προϋπολογισµός εναλλακτικών λύσεων. IV Λεπτοµερής σχεδιασµός του αγωγού ελέγχου των πληµµυρών. IV.1) Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων - Υφιστάµενες συνθήκες. IV.1.1) Συνθήκες στη λεκάνη απορροής όπως κλίµα, τοπογραφία, έδαφος/γεωλογία στερεοπαροχή, χρήσεις γης και υδρολογία (βροχές χιόνια απορροές). IV.1.2) Κοίτη και πληµµυρικήκοίτη κάθε τµήµατος του ρεύµατος: Υδρολογική µελέτη, Υδραυλική µελέτη, Γεωµορφολογικήµελέτη, Στάθµη υπογείων υδάτων µε τη βοήθεια δοκιµαστικών φρεάτων, Συλλογή, επεξεργασία και προσαρµογή των στοιχείων των µελετών των υφισταµένων έργων στα νέα δεδοµένα, Καταγραφή και επεξεργασία στοιχείων παγετού, Κοινωνική συµµετοχή. Μελέτη της οικολογίας της περιοχής Αισθητική και ιστορικά αρχαιολογικά µνηµεία: Μελέτη των υφισταµένων θέσεων αναψυχής. IV.2) Σχεδίαση του αγωγού ελέγχου της πληµµύρας. IV.2.1) Ακριβής προσδιορισµός της θέσης του αγωγού. IV.2.2) Υδραυλικός σχεδιασµός: ΙV.2.3) Επανεξέταση σχεδιασµού και τροποποιήσεις για λόγους συντήρησης. IV.2.4) Επανεξέταση του σχεδιασµού και τροποποιήσεις για λόγους αισθητικής. IV.3) Σχεδιασµός έργων προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. IV.4) Λεπτοµερής εκτίµηση του κόστους. Αν το κόστος των έργων είναι σηµαντικό τροποποιείται ο σχεδιασµός (των έργων) ξεκινώντας από το στάδιο IV.2.

4 Μηχανισµοί αστοχίας των έργων 4 Τα έργα είναι σχετικά απλά συνήθως όµως έχουν µεγάλο κόστος εξαιτίας κυρίως των µεγάλων διαστάσεων τους Το κόστος των µετρήσεων πεδίου ή ερευνών σε εργαστηριακά οµοιώµατα µπορεί να είναι συγκριτικά υψηλό παραµένει όµως πολύ µικρότερο από το αντίστοιχο µιας άστοχης απόφασης. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εσφαλµένης απόφασης στην οποία είναι δυνατόν να οδηγηθούµε από τις αβεβαιότητες εξαιτίας κυρίως: 1. Της στοχαστικής φύσης βασικών παραµέτρων του συστήµατος. 2. Της ανεπαρκούς προσοµοίωσης του συστήµατος. 3. Των ανεπαρκών πληροφοριών και/ή σφαλµάτων στα στοιχεία εισόδου. Οι αβεβαιότητες δεν οφείλονται µόνο στους φυσικούς παράγοντες αλλά και σε πολλούς κοινωνικο-οικονοµικούς που συχνά είναι λιγότερο προβλέψιµοι. Ο κίνδυνος σφάλµατος είναι µεγαλύτερος όσο µεγαλύτερη είναι η πολυπλοκότητα του οµοιώµατος στο οποίο η απόφαση πρέπει να βασιστεί. Στην περίπτωση αυτή τίθεται το ακόλουθο δίληµµα: 1. ή να απλοποιηθεί το πρόβληµα ώστε ληφθούν υπόψη στο οµοίωµα µόνο τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόµενα, µειώνοντας έτσι την πολυπλοκότητα του, κινδυνεύοντας όµως να προκύψει ανεπαρκής προσοµοίωση του συστήµατος, 2. ή να δοµηθεί ένα πολύπλοκο οµοίωµα το οποίο κατ αρχήνπροσοµοιάζει το σύστηµα µε µεγαλύτερη ακρίβεια αυξάνει όµως τον κίνδυνο ανεπάρκειας δεδοµένων εισόδου µε πιθανή µείωση της ικανότητας του πρόβλεψης.

5 5 5

6 10.3 ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Εισαγωγή Η µορφολογία του ποταµού και γενικότερα της λεκάνης απορροής µεταβάλλεται συνεχώς. Άρα τα έργα ειδικά προστασίας έναντι διαβρώσεων και εναποθέσεων θα πρέπει να προσαρµόζονται εύκολα στη νέα µορφολογία του εδάφους ήτου υδατορεύµατος (εύκαµπτες κατασκευές π.χ. φυτοκάλυψη). Στη λύση µε φυτοκάλυψητο υπέργειο τµήµα του φυτού συµβάλλει στη µείωση της ταχύτητας του νερού (προστασία του εδάφους από τη διάβρωση) και το υπόγειο τµήµα του, δηλ. το ριζικό του σύστηµα, συµβάλλει στη σταθεροποίηση του εδάφους. Το σύνολο σχεδόν των έργων διευθέτησης υδατορευµάτωνείναι µεγάλης χωρικής κλίµακας και απαιτούν πολύ µεγάλες ποσότητες υλικών. Εποµένως, για να µειωθεί σηµαντικά το κόστος του έργου, πρέπει τα υλικά που θα χρησιµοποιηθούν να βρίσκονται στην περιοχή ή πολύ κοντά στο έργο. Χαρακτηριστικό γνώρισµα των έργων διευθέτησης αποτελεί και το είδος των υλικών τους όπου ορισµένα από αυτά σπάνια συναντώνταισε άλλα έργα Υλικά Ανόργανα υλικά 1) Άργιλος. Εφαρµόζεται: α) σε έργα ελέγχου της διήθησης, β) σε προστατευτικούς πυρήνες ή επενδύσεις, γ) σε υπάρχοντα αναχώµατα, επιχώµατα κλπ, δ) στην προστασία περιοχών από πληµµύρες και ε) στην παραγωγή πλίνθων πλήρων ή θρυµατισµένων. 2) Άµµος και χαλίκια. Χρησιµοποιούνται: α) σαν έρµα ή υλικό πληρώσεως στοιχείων και περιοχών του έργου, β) για την παρασκευή σκυροδέµατος και γ) σαν φίλτρο κάτω από λιθορριπή ή ασφαλτοποιηµένη περιοχή.

7 3) Λίθοι. 7 Χρησιµοποιούνταισε λιθορριπές, επενδύσεις, επιστρώσεις και τοιχοποιία. Οι φυσικοί λίθοι µεταφέρονται απευθείας από τα λατοµεία και είναι οι συνηθέστερα χρησιµοποιούµενοι. Οι συλλεκτοίλίθοι από τον πυθµένα του ποταµού χρησιµοποιούνται σπανιότερα και κυρίως για την πλήρωση συρµατοκιβωτίων. Ακολουθεί αριθµός λίθων µε τις κατηγορίες έργων διευθέτησης όπουεφαρµόζονται: 1. Ο συηνίτης (ρ = 2,76gr/cm3), βασάλτης (3,04), ανδεσίτης (2,6) και πορφυρίτης (2,4) συνιστώνται σε λιθορριπές, ξηρολιθοδοµές, φράγµατα, τοίχους αντιστηρίξεως και αναβαθµούς. 2. Ο γρανίτης (2,51) σε όλα τα προηγούµενα έργα εκτός από τους αναβαθµούς. 3. Ο διαβάσης (2,80), από τα προηγούµενα έργα, δεν συνιστάται στις λιθορριπές και την ξηρολιθοδοµή. 4. Ο ψαµµόλιθος [σκληρός (2,40), µέτριος (2,08) και µαλακός (2,0)] και ο σκληρός ασβεστόλιθος (2,65) συνιστώνται σε έργα µε θάµνους, στρώµατα, κλαδοδέσµες, κιβώτια, επένδυση µε λίθους και θεµελιώσεις. Στα ίδια έργα εκτός από τις θεµελιώσεις συνιστάται ο µέτριος ασβεστόλιθος (2,50) και ο δολοµίτης (2,50) 5. Ο µαλακός ασβεστόλιθος (1,55) και τραβερτίτης (2,3) δεν συνιστάται στην εφαρµογή σε επενδύσεις µε λίθους και σε θεµελιώσεις. 6. Ο χαλαζίτης (2,70) συνιστάται σε όλα τα έργα των περιπτώσεων 1 µέχρι 5 εκτός από τις λιθορριπέςκαι την ξηρολιθοδοµή Τύρφη Η τύρφη, καθώς και άλλα οργανικά εδάφη µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κατασκευή χαµηλών µόνο αναχωµάτων, µέχρι ύψους 2.50 m, όταν υπάρχει έλλειψη άλλων ανόργανων εδαφών ή αν η µεταφορά τους (των ανόργανων εδαφών) είναι αρκετά δαπανηρή. Γενικά, δεν συνιστάται η χρησιµοποίηση των ακόλουθων οργανικών εδαφών: α) χούµος, β) βαλτώδη ή ελώδη εδάφη, και γ) ασβεστολιθική τύρφη µε περιεκτικότητα σε CaCO3 >5%. Τα αναχώµατα από οργανικά εδάφη έχουν µικρότερο χρόνο ζωής σε σχέση προς τα αντίστοιχα από ανόργανα εδάφη. Ο παράγοντας αυτός πρέπει να λαµβάνεται υπόψη, γιατί είναι πιθανόν να αυξήσει πολύ το κόστος συντήρησης.

8 Φυτά 8 Η χρησιµοποίηση φυτών (δένδρων, θάµνων και ποώδους βλάστησης) τείνει µε την πάροδο του χρόνου να αποτελέσει τον κανόνα στα έργα που έχουν σχέση µε την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους της λεκάνης απορροής καθώς και της κοίτης του υδατορεύµατος. Συστηµατικά µε το αντικείµενο αυτό της τεχνικής των ποταµών ασχολείταιο κλάδος της βιοτεχνολογίας. Η εφαρµογή της φυτοκάλυψηςστα διάφορα έργα εξαιτίας της διατήρησης, της καλύτερης προσαρµογής των έργων στο φυσικό περιβάλλον και του µικρού σχετικά κόστους κερδίζει συνεχώς έδαφος.

9 Θάµνοι και θαµνώδης βλάστηση Εφαρµόζονται στην προστασία έναντι διαβρώσεως της λεκάνης και της κοίτης. Στην προστασία του πρανούς πρέπει να πληρούνται ορισµένες συνθήκες όπως: α) Πρανή ευσταθή, επειδή οι θάµνοι δεν προστατεύουν τον πόδατους από διάβρωση. β) Οι θάµνοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης τους µε φυσικό τρόπο. γ) Η κλίση των πρανών δεν πρέπει να είναι µεγαλύτερη από 1:3 και µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να πλησιάζει το 1:2 ή το 2:3. δ) Η µέγιστη διατµητικήτάση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα Ν/m2. 9

10 Σκυρόδεµα Χρησιµοποιείται κυρίως όταν η εξεύρεση και µεταφορά λίθων έχει µεγαλύτερο κόστος από τους κυβόλιθους σκυροδέµατος. Για προστασία κυρίως πρανών από διάβρωση, εφαρµόζονται τελευταία τα προκατασκευασµένα προϊόντα σκυροδέµατος Χάλυβας Ο χάλυβας είναι ιδιαίτερα ευπαθής στη διάβρωση και θα πρέπει να επενδύεται µε προστατευτικά υλικά, όπως είναι π.χ. η επιψευδαργύρωση, το χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC) κλπ. Η χρησιµοποίηση ανοξείδωτου χάλυβα βελτιώνει µεν τηνκατάσταση, αυξάνει όµως σηµαντικά το κόστος Ασφαλτικά υλικά Παρέχουν εύκαµπτο στρώµα κάλυψης, που αντέχει σε σηµαντικά υδραυλικά φορτία. Τα ασφαλτικά υλικά να χρησιµοποιηούνταικαι ως υλικά στεγανοποίησης αλλά και αντιδιαβρωτικήςπροστασίας. Η χρήση ασφαλτικών υλικών σε έργα διευθέτησης των ποταµών και προστασίας των πρανών, που δεν είναι µια καινούργια λύση, αποτελεί εξειδικευµένο πεδίο εφαρµογής. Η λύση που θα ακολουθηθεί, εξαρτάται από το έδαφος, τις κλιµατολογικές καθώς και τις υδραυλικές συνθήκες του έργου Γεωυφάσµατα. Χρησιµοποιούνται: α) στο διαχωρισµό στρωµάτων µε διάφορες κοκκοµετρίες σε µεγάλες επιφάνειες, β) στον έλεγχο της διήθησης κόκκων, κατά την οποία συγκρατούνταικόκκοι εδάφους ορισµένου µεγέθους ενώ οι µικρότερης διαµέτρου διέρχονται. γ) στην ενίσχυση της ευστάθειας του εδάφους δ) στη στράγγιση, τα γεωυφάσµατααπό µόνα τους λειτουργούν ως στραγγιστήρια, επειδή έχουν µεγαλύτερη διαπερατότητα από τα υλικά που τα περιβάλλουν. ε) στη στεγάνωσηκατά την οποία διαχωρίζουν δύο στρώµατα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα υλικά και το νερό να µην µπορούν να περάσουν από το ένα στο άλλο.

11 Τα γεωυφάσµατακατασκευάζονται από πολυαµίδες, πολυαιθυλένιο, πολυεστέρες, πολυπροπυλένιο, χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC) χλωριούχο πολυαιθυλένιο κλπ. Όλα τα παραπάνω υλικά είναι θερµοπλαστικά. Μερικά βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων τεσσάρων πολυµερών δίνονται στον πίνακα 10.4, όπου ο βαθµός αντίστασης αναφέρεται σε φορτία που ασκούνται για µεγάλα χρονικά διαστήµατα π.χ. για τα πολυµερή όλη την περίοδο χρήσης τους (10-20 χρόνια ή και περισσότερο). Τα γεωυφάσµαταµπορούν να χρησιµοποιηθούν σε διάφορα στοιχεία έργων διευθέτησης και προστασίας των πρανών µε τη µορφή φύλλων επικάλυψης, ενισχυτικών ταινιών, διχτύων κλπ. 11 Πίνακας 10.4 Βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων πρώτων πολυµερών Ιδιότητα Πολυαµ. Πολυαιθ. Πολυεστερ. Πολυπροπυλ. Πυκνότητα (Mg/m 3 ) Σηµείοτήξης, C Εφελκυςµός, Mpa ) Αντίςτασησε: α) ιαλύµαταοξέων β) Συγκεντρώσειςοξέων γ) ιαλύµατααλκαλίων δ) Συγκεντρώσειςαλκαλίων ε) Ορυκτέλαια στ) Μικροοργανισµούς ζ) Hλιακήακτινοβολία η) Απορρυπαντικά Ερπυσµός χαµηλός µέσος πολύ χαµηλός µέσος 1 ) Ερµηνείασυµβόλωντουβαθµούαντίστασης: = χωρίςαντίσταση, 0 = µέτρια, + = µετριότερη, ++ = καλή

12 12

13 13

14 14 Η λιθορριπήκατασκευάζεται σε ένα, δύο ή και τρία στρώµατα, όπου ενσωµατώνεται συνήθως και ένα υπόστρωµα. Οι λίθοι πρέπει να έχουν οµαλή καµπύλη διαβάθµισης και να είναι ανθεκτικοί, γωνιώδεις, µε διαστάσεις που να κυµαίνονται από 10 µέχρι 50cm (ανάλογα µε τα υδραυλικά φορτία) µε µάζα kg. Να αποφεύγονται λίθοι πλακοειδείς. Μέγιστη προς ελάχιστη διάσταση λίθου > 3-4. Για προστασία αναχωµάτων ο λόγος αυτός να είναι µικρότερος του 2,5 σε ποσοστό 70% των λίθων, του 3 σε ποσοστό 85 % των λίθων και του 3,5 στο 100% των λίθων. Η ελάχιστη πυκνότητα τους να είναι γύρω σε 2Mg/m3 και η αντοχή σεθλίψη 40Mpa. Πλεονεκτήµατα σε σχέση µε άλλους τύπους επενδύσεων πρανών: α) σχετικά εύκολη κατασκευή ακόµη και σε κατασκευές κάτω από το νερό, β) χαµηλό κόστος συντήρησης και ευκολία στη επισκευή, γ) διάρκεια στο χρόνο, δ) µεγάλη τραχύτητα για εξασθένιση των κυµάτων και των ρευµάτων, ε) φυσική και περιβαλλοντικά ανεκτή εµφάνιση, και στ) ευκαµψία και σε κάποιο βαθµό αυτοεπισκευαζόµενη. Χρησιµοποιείται για την προστασία πρανών: α) ακριβώς κατάντη υδραυλικών έργων που µπορεί να δηµιουργηθεί έντονο τυρβώδες β) σε αστικές και ηµιαγροτικέςπεριοχές. Απαιτεί τακτικό έλεγχο και συντήρηση. Κάθε µετακινούµενος λίθος πρέπει αµέσως να επανατοποθετηθεί για να αποφευχθεί η προοδευτική καταστροφή της λιθοδοµής.

15 15

16 16

17 17

18 18 Στοιχεία από κιβώτια µε έρµα α) Τα κιβώτια των στοιχείων αυτών είναι διαπερατά και σπάνια αδιαπέρατα. β) Κατασκευάζονται από χαλύβδινο σύρµα ή πολυµερές πλέγµα, φυσικά ή συνθετικά υφάσµατα, πλεκτά µπαµπού κλπ. Το χαλύβδινο σύρµα συνήθως προστατεύεται από τις διαβρώσεις είτε µε επιψευδαργύρωση είτε µε στρώµα PVC. Το υλικό πληρώσεως (έρµα) συνήθως είναι λίθοι και αµµοχάλικο από κοίτες ποταµών. Μπορεί όµως να είναι οποιοδήποτε άλλο βαρύ υλικό όπως το σκυρόδεµα. γ) Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήµατα των συστηµάτων αυτών είναι η δυνατότηταεφαρµογής υλικών που χωρίς το κιβώτιο παρουσιάζουν ανεπαρκή αντίσταση στη διάβρωση. δ) Κατά την προστασία των πρανών µε κιβώτια, που µπορεί να έχουν τη µορφή σάκων, σωλήνων, στρωµάτων κλπ το σύστηµα επένδυσης είναι πιο εύκαµπτοκαι πιο διαπερατό σε σχέση µε αυτό που κατασκευάζεται από λιθοδοµή, σκυρόδεµα ή µε ογκόλιθους.

19 Σάκοι α) Σάκοι από συνθετικές ίνες πληρωµένοι µε άµµο και τσιµέντο τοποθετούνται άµεσα, απευθείας στα πρανή σε ένα ή δύο στρώµατα (στρώµα προστασίας). β) Τοποθετούνται και σε πυραµοειδή µορφή στη βάση των πρανών. γ) Οι σάκοι ολισθαίνουν ή κυλίονται εύκολα επειδή έχουν οµαλό-καµπυλωµένο όριο. δ) Για να βελτιωθεί η ευστάθεια τους, δεν θα πρέπει να είναι γεµάτοι. Πλεονεκτήµατα της επένδυσης µε σάκους είναι: α) η εύκολη κατασκευή τους και β) το σχετικά χαµηλό αρχικό κόστος κατασκευής. Μειονέκτηµά της είναι η ευαισθησία σε ζηµιές από στερεοπαροχή, πάγο και γήρανση. α) Η πλήρωση των σάκων µε σκυρόδεµα περιορίζει τα προβλήµατα αυτά, πλην όµως αυξάνει το κόστος και η όλη κατασκευή χάνει την ευκαµψία της. β) Πιο ευσταθής µε αγκυρωµένεςστο έδαφος χαλύβδινες ή πλαστικές ράβδους. δεν θα πρέπει να εφαρµόζεται σε πρανή µε κλίση µεγαλύτερη από 1:1.5. Η επένδυση µε σάκους ενδείκνυται για: α) προσωρινή αντιµετώπιση προβληµάτων (π.χ. εγκιβωτισµός), β) έκτακτες ανάγκες (π.χ. προστασία από πληµµύρες) και γ) βραχυχρόνιες περιπτώσεις προστασίας. 19

20 20

21 Ασφαλτικά συστήµατα α) Πλεονεκτήµατα προστασίας µε ασφαλτικό υλικό: 1) ευελιξία, ειδικά κάτω από µεγάλης διάρκειας φορτία, 2) αντίσταση σε διάβρωση, και 3) η αδιαπερατότητα. β) Θεωρούνται γενικά σαν αδρανή από την άποψη της περιβαλλοντικής επίδρασης. γ) ενείναι, όµως, πάντοτε αποδεκτά από αισθητικής απόψεως Ασφαλτικά σκυροδέµατα α) Είναι µίγµατα θραυστούυλικού και χαλικιών ή άµµου και παιπάλης. Πρακτικά τα κενά του µίγµατος έχουν πληρωθεί µε άσφαλτο6-9% κατά βάρος. β) Ασφαλτικό σκυρόδεµα µε κενά πόρων 3-6% θεωρείται πρακτικά αδιαπέρατο. γ) Παράγεται σε βιοµηχανικές εγκαταστάσεις σε θερµοκρασία µίγµατος C. δ) Μεταφέρονται κυρίως µε κοντέϊνερς σπάνια µε ανατρεπόµενα φορτηγά. ε) Για τη διάστρωση και τη διαµόρφωση του ζεστού µίγµατος στη θέση του, χρησιµοποιούνται µηχανικοί φορτωτές, ανατρεπόµενα φορτηγά, εκσκαφείς κ.α. Ειδικοί διαστρωτές (finishers) για κλίσεις µεγαλύτερες από 1:6 άλλως απλοί διαστρωτές. ζ) Για να επιτευχθεί η µέγιστη πυκνότητα των ασφαλτικών σκυροδεµάτων επιβάλλεται η συµπίεση µετά τη διάστρωση τους. η) Μπορούν να εφαρµοστούν σαν αδιάβροχες επενδύσεις αναχωµάτων πάνω από τη µέση στάθµη του νερού καθώς και σε επενδύσεις τάφρων, φραγµάτων κλπ. θ) Είναι γενικά ακατάλληλα για εφαρµογές κάτω από το νερό ή στηνζώνη της παλίρροιας. Είναι ευσταθή για κλίσεις µέχρι 1:1.7 ακόµη και σε θερµή κατάσταση.

22 Ασφαλτικές µαστίχες α) Είναι µίγµατα άµµου (60-65%), παιπάλης (15-25%) και ασφάλτου (20%). Είναι πυκνά (υπερπληρωµένα µε άσφαλτο) και δεν απαιτείται συµπύκνωση. β) Παράγονται συνήθως σε βιοµηχανικές εγκαταστάσεις σε θερµοκρασία C. γ) Μεταφέρονται σε θερµαινόµενους αναδευτήρες. Για µικρές αποστάσεις κοντέϊνερ. δ) ιαστρώσεις έξω από νερό (κλίση µικρότερη της 1:10), θερµοκρασία οc. Κάτω από το νερό ( κλίση µικρότερη της 1:7) θερµοκρασία χαµηλότερη 150 οc. ε) Ελάχιστο πάχος ασφαλτικών µαστιχών µικρότερο από 8 cm. ζ) Εφαρµόζονται σαν ασφαλτικές πλάκες πάνω και κάτω από το νερόή για την προστασία του πυθµένα καναλιού ή του πόδα του πρανούς Αραιά κονιάµατα α) Κονιάµατα πλήρωσης µε µαστίχα για σύνδεση και ενίσχυση λιθορριπών, ξηρολιθοδοµών, συρµατοκιβωτίωνκαι έργων µε κυβόλιθους σκυροδέµατος. β) Έξω από νερό θερµοκρ C ανάλογα µε ιξώδες και µέθοδο (κλίση < 1:1.7). γ) Κάτω από νερό θερµοκρασία µικρότερη των 150 C και κλίση µικρότερη της 1:1.3 δ) Για υπόστρωµα από συνθετικά υφάσµατα να αποφεύγεται τήξη ή ρυτίδωση της υποδοµής, π.χ. για προπυλένιο, µέγιστη επιτρεπόµενη θερµοκρασία C Aσφαλτικοί λίθοι α) Οι ασφαλτικοί λίθοι ή ασφαλτόλιθοικατασκευάζονται διαπερατοί ή αδιαπέρατοι. β) Οι διαπερατοί ασφαλτόλιθοι προκύπτουν από την ανάµιξη κατάλληλα προετοιµασµένης ασφαλτικής µαστίχας µε προθερµασµένουςλίθους κυρίως ασβεστόλιθους. γ) Τυπικές διαστάσεις των λίθων για την κατασκευή επενδύσεων είναι 15-40mm. δ) Πάχος στρώµατος (για ευστάθεια) 2.5 φορές µεγαλύτερο από κανονικό µέγεθος λίθων. Το πάχος αυτό µεταξύ 8 και 25cm. Τα κενά των πόρων µεταξύ από 20-25%. ε) ιαπερατοί ασφαλτόλιθοιόταν ψεκάζονται οι λίθοι µε λεπτό στρώµα µαστίχας. Χρειάζονται υπόστρωµα φίλτρου από κοκκώδη υλικά, συνθετικό ύφασµα ή άµµο ελαφρά ασφαλτωµένη. Όχι κάτω από νερό εκτός σε προκατασκευασµένα στρώµατα. ζ) Στους αδιαπέραστους ασφαλτόλιθους η άσφαλτος υπερβαίνει ελαφρώς τον όγκο των κενών των πόρων των κοκκωδών συστατικών των ασφαλτολίθων. Το µίγµα είναι αδιάβροχο και σχετικά βαρύ. Το µέγιστο µέγεθος των λίθων, που µπορούν να αναδευτούν µε τους παραδοσιακούς ασφαλτικούς αναµικτήρες, είναι 60 mm. η) Ανάλογα µε το µέγεθος των λίθων και τη διαβάθµιση τους το µίγµα περιέχει κατά βάρος 50-70% λίθους και 50-30% ασφαλτικό υλικό. Οι αδιαπέρατοιασφαλτόλιθοιµεταφέρονται µε ασφαλτικά κοντέϊνερς. H θερµοκρασία του µίγµατος για την κατασκευή των ασφαλτολίθωνείναι C σε ξηρές συνθήκες και 130 C κάτω από το νερό. Εφαρµόζεται για την προστασία του πυθµένα και του πρανούς υδατορρεύµατος. Ανάλογα µε τη σύνθεση και τη θερµοκρασία του, το µίγµα µπορεί να διαστρωθεί σε κλίσεις µέχρι 1:4.

23 Ελαφρά ασφαλτωµένη άµµος α) Μίγµα άµµου και ασφαλτικού υλικού σε ποσοστό 3-5% του βάρους της άµµου. Για προσωρινές λύσεις 3%. Για µόνιµες κατασκευές και στρώµατα φίλτρων 4-5%. β) Το µίγµα είναι πιο ανθεκτικό από την άµµο, στα διάφορα φορτία, εξαιτίας των συγκολλητικών επιδράσεων του ασφαλτικού υλικού. γ) Παράγεται συνήθως σε εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτοµιγµάτων (θερµοκρασία C) ή σε κύλινδρο µίξεως (θερµοκρασία C). δ) Μεταφέρεται µε κλειστά φορτηγά ή µε ανοιχτά φορτηγά καλυµµένα µε µουσαµά. ε) Ελάχιστο πάχος στρώµατος σε ξηρές συνθήκες cm (θερµοκρασία C) και κάτω από το νερό cm (θερµοκρασία C). ζ) Χρησιµοποιείται σαν στρώµα φίλτρου, µόνιµο ή προσωρινό στρώµαεπικάλυψης (πάνω και κάτω από το νερό) και σαν υλικό πυρήνα για βελτίωση των ορίων. Μεµβράνες α) Είναι λεπτές αδιάβροχες επιστρώσεις από ασφαλτικό υλικό, 6-8 kg/m2, που χρησι- µοποιούνταισαν αδιαπέρατεςεπενδύσεις των πρανών ποταµών, καναλιών κλπ. β) Κατασκευάζονται επιτόπου (µε ψεκαστήρα ασφάλτου σε φορτηγό) ή είναι προκατασκευασµένες. 2 ή 3 διαστρώσεις επί του εδάφους µέχρι πάχους των 8-12 mm. γ) Θερµοκρασία εφαρµογής µέχρι 200 C και σε εδάφη µε κλίσεις µέχρι 1:2.5. δ) Το ασφαλτικό υλικό τοποθετείται άµεσα σε έδαφος ή σε ενισχυµένο µε ύφασµα. ε) Αν θα αναπτυχθεί πάνω από µεµβράνες φυτική βλάστηση, καλύπτονται µε στρώµα πάχους 30 cmάµµο, χαλίκια, 50 cmχώµα ή θραυστόυλικό, άσφαλτο ή σκυρόδεµα. ζ) Ανάλογα µε τον τύπο της προστασίας ένα µη πλεκτό ύφασµα θα µπορούσε να µειώσει τις συνέπειες της θερµοκρασίας και τις µηχανικές φορτίσεις της.

24 Άλλα συστήµατα Μέτωπο πασσάλων α) H πασσαλόπηξη είναι µέθοδος προστασίας κατακόρυφων πρανών εφαρµοζόµενη ταχύτατα σε περιοχές όπου δεν εφαρµόζονται οι άλλοι τύποι τοίχων προστασίας. β) Τοίχοι µε χαλύβδινους πασσάλους: πρόβολοι (ευστάθεια από το έδαφος όπου πακτώθηκαν), αγκυρωµένοι (αγκύρωσηεκτός ορίων ενεργού ζώνης αστοχίας). γ) Πρόβολοι ύψους m είναι µεγαλύτερου κόστους από τον τοίχο µε αγκύρωση. δ) Πάσσαλοι µήκους έως 6m, πάχους έως 4mm εφαρµόζονται σε χαµηλούς τοίχους. ε) Μη προστατευόµενοιχαλύβδινοι πάσσαλοι έχουν χρόνο ζωής, σε γλυκό νερό, που φθάνει τα 60 χρόνια. Για προστασία έναντι διάβρωσης επάλειψη µε ασφαλτικό υλικόή βαφήµε εποξειδικάχρώµατα ή επιψευδαργύρωση (µε αύξηση κόστους µέχρι 30% σε σχέση µε τη βασική δαπάνη προµήθειας του υλικού. Η επένδυση αυτή είναι ευαίσθητη σε φθορές κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης Συστήµατα ενίσχυσης της διατµητικής αντοχής του εδάφους α) Η ενίσχυση καθιστά δυνατή τη θεµελίωση των κατασκευών σε µειωµένης αντοχής εδάφη, αυξάνει την ευστάθεια των πρανών (κυρίως αυξάνει την ασφάλεια ως προς την ολίσθηση) και επιτρέπει την οικονοµία σε υλικό και δαπάνες. β) Η ενίσχυση µε συνθετικά υφάσµατα εφαρµόζεται κατά διαφορετικούς τρόπους στη σταθεροποίηση και ενίσχυση του εδάφους. γ) Τα υφάσµατα κατασκευάζονται από αρίστης ποιότητας πολυεστέρες κατά την Περιβάλλουσαή την κατά µήκος διεύθυνση και πολυαµίδες (ή νάιλον) κατά το υφάδι ή την εγκάρσια διεύθυνση, έχουν αντοχή σε εφελκυσµό µέχρι 1000 ΚΝ/m πλάτους. δ) Εξασφαλίζει υψηλές αντιστάσεις σε χηµική και βακτηριολογική προσβολή. ε) Άλλης µορφής ενίσχυση του εδάφους γίνεται µε γεωπλέγµατα που κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο ή υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο.

25 25

26 ιατµητική αντοχή θεµελιωδών στοιχείων Επιτρεπόµενες τάσεις για ορισµένα από τα θεµελιώδη στοιχεία των προστατευτικών έργων. Οι τιµές αποτελούνπρώτηπροσέγγισηεκτίµησηςτηςδιατµητικήςτάσεωςτ. Πίνακας 10.5 Επιτρεπόµενες διατµητικές τάσεις τ (Schoklitch από Παρθενιάδη 1982) α/α Τύπος έργου Χορτοτάπητας (για µικρό χρονικό διάστηµα πληµµυρών) Χονδρόκοκκη άµµος µεταξύ φραχτών Χαλίκια µεταξύ φραχτών Τοιχοποιία κλίσεως 1:1 και πάχους 30cm Κλαδοπλέγµατα Φράχτες Ξηρά τοιχοποιία σε ξύλινη σχάρα Τοιχοποιία από σκυρόδεµα µε λίθινη επένδυση πάχους cm Κλαδοπλέγµατα µε κυβόλιθους Λιθορριπή από µεγάλους λίθους Κιβώτια µεγάλων λίθων 2 τ (kg/m 2) 3 2,0 1,0 1,5 16,0 7,0 5,0 60,0 60,0 17,0 24,0 < 150,0

27 ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ Εισαγωγή Ο έλεγχος των φερτών υλών µπορεί να επιτευχθεί µε έργα: α) στη θέση παραγωγής τους όπως φυτοκάλυψητης περιοχής και β) εκτός της θέσης αυτής όπως ταµιευτήρεςσυγκράτησης φερτών υλών. Η ικανότητα συγκράτησης δεν είναι το µόνο µέτρο σχεδιασµού τεχνικών ελέγχου των φερτών υλών που οδηγεί σε ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Γίνεται φανερό από το ακόλουθο απλό παράδειγµα. Υποθέτουµε ότι, µετά από καταιγίδα, η παραγωγή φερτών υλών σε µία περιοχή χωρίς φυτοκάλυψηείναι 400 τόνοι και µε φυτοκάλυψη 20 τόνοι. Αν η ικανότητασυγκράτησης στην πρώτη περίπτωση είναι 85% και στη δεύτερη 75% τότε στην µενπρώτη περίπτωση θα µετακινηθούν 60 τόνοι ενώ στη δεύτερη 5 τόνοι. Σύνοψη των µέτρων συνήθως κατάλληλων για ορθολογικό σχεδιασµό των έργων: 1. Ικανότητα συγκράτησης. Εύκολα προβλέψιµη παράµετρος. Μη ικανοποιητικό µέτρο της επίδρασης του έργου ελέγχου των φερτών υλών στο περιβάλλον. 2. Συγκέντρωση στερεών στην εκροή. Μπορεί ν αντιστοιχεί στην αιχµή της καταιγίδας ή στη µέση τιµή της. Πολύ δύσκολα προβλέπεται. Μικρό σφάλµα στην πρόβλεψη της τιµής της ικανότητας συγκράτησης πιθανόν να έχει πολύ µεγάλη επίδραση στην τιµή της συγκέντρωσης στερεών στην εκροή. 3. Ικανότητα καθίζησης των στερεών. Θεωρούνται µόνο κόκκοι που καθιζάνουν στον κώνο Imhoff σε µία ώρα. Εποµένως, λαµβάνονται υπόψη οι κόκκοι µε διάµετρο µεγαλύτερη των 0,01mm.

28 Ταµιευτήρες συγκράτησης φερτών υλών Γενικά Οποιαδήποτε εσοχή εδάφους θεωρείται σαν ταµιευτήραςσυγκράτησης φερτών υλών. Τυπικά οι κατασκευές αυτές είναι µικρές και σ αυτές αναφέρεται η προσέγγιση. Παράγοντες ελέγχου µεταφοράς φερτών υλών µέσω ταµιευτήρασυγκράτησής είναι: α) τα φυσικά χαρακτηριστικά των φερτών υλών, β) τα υδραυλικά χαρακτηριστικά του ταµιευτήρα, γ) το ιζηµατογράφηµαεισροής, δ) το υδρογράφηµα εισροής, ε) η γεωµετρία της λεκάνης και στ) τα χηµικά χαρακτηριστικά του νερού και των φερτών υλών. 28

29 Ταµιευτήρες συγκράτησης φερτών υλών Γενικά Οποιαδήποτε εσοχή εδάφους θεωρείται σαν ταµιευτήραςσυγκράτησης φερτών υλών. Τυπικά οι κατασκευές αυτές είναι µικρές και σ αυτές αναφέρεται η προσέγγιση. Παράγοντες ελέγχου µεταφοράς φερτών υλών µέσω ταµιευτήρασυγκράτησής είναι: α) τα φυσικά χαρακτηριστικά των φερτών υλών, β) τα υδραυλικά χαρακτηριστικά του ταµιευτήρα, γ) το ιζηµατογράφηµαεισροής, δ) το υδρογράφηµα εισροής, ε) η γεωµετρία της λεκάνης και στ) τα χηµικά χαρακτηριστικά του νερού και των φερτών υλών. 29

30 Παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση του ταµιευτήρα Κατανοµή του µεγέθους των κόκκων και απόδοση Η κατανοµή του µεγέθους των κόκκων επηρεάζει την ταχύτητα καθίζησης, εποµένως, και την ικανότητα καθίζησης. Στο διάγραµµα (σχ ) εκφράζεται η σχέση µεταξύ της ταχύτητας καθίζησης, της ταχύτητας του υδατορεύµατος (µόνιµης ροής σε κανάλι ορθογωνικήςδιατοµής) και του κατά τη διεύθυνση της ροής µήκους κινήσεως σφαιρικών κόκκων (µε γs/γ = 2.65), διαφόρων διαµέτρων, για βάθος καθίζησης 30,5cm. Στο παράδειγµα που ακολουθεί γίνεται µία πρώτη προσέγγισητης επίδρασης του µεγέθους των κόκκων στη συγκράτηση των φερτών υλών σε ταµιευτήρα. 30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ 10.1 ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ O παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης του σχεδιασµού και της κατασκευής των έργων διευθέτησης των υδατορευµάτων, κατά τον οποίο το έργο σχεδιάζονταν µε οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της γεωτεχνικής μηχανικής και σε συναφείς κατασκευές, σε συνδυασμό συνήθως με κατάλληλα εδαφικά υλικά (γεωϋλικά). σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ 2016 Ναύπλιο Αδιαπέρατος (πρακτικά) πυρήνας Ζώνη 1 -

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Φώτης Π. Μάρης

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Κελύφη Γεωφραγμάτων Ν. Ι. Μουτάφης Ροή λάβας - Galapagos Κελύφη ή Σώματα Φράγματος ή Αντιπυρήνες Ζώνη 1 - Πυρήνας

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι, λιθεπενδύσεις. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ. Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι, λιθεπενδύσεις. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ. Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ορεινή Υδρονομική ΙΙ Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y =

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y = Χωρητικότητες μήκη αναχωμάτων επιφάνειες ταμιευτήρων Το έργο αποτελείται από τρείς ταμιευτήρες συνολικής χωρητικότητας 7.250.000 μ3. Η επιμέρους χωρητικότητα κάθε ταμιευτήρα αναλύεται στους παρακάτω πίνακες:

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα χωμάτινα & λιθόρριπτα (2) Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

5. Εξωτερικά Λιμενικά Έργα

5. Εξωτερικά Λιμενικά Έργα 5.2 Έργα με πρανή 5.2.1 Γενικά 5. Εξωτερικά Λιμενικά Έργα Η πλέον συνήθης μέθοδος κατασκευής εξωτερικών λιμενικών έργων, ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι με λιθορριπές διατάσσονται σε τραπεζοειδή πρισματική

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρες συγκράτησης φερτών υλών

Ταµιευτήρες συγκράτησης φερτών υλών Ταµιευτήρες συγκράτησης φερτών υλών Οποιαδήποτε εσοχή του εδάφους µπορεί να λειτουργήσει σαν ταµιευτήρας συγκράτησης φερτών υλών. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και οι φυσικές λίµνες και οι µεγάλοι ταµιευτήρες.μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανωτικές Ασφαλτικές Μεµβράνες Index Argo (Ελαστικότητα σε χαµηλή θερµοκρασία (ΕΝ 1109) 0 C)

Στεγανωτικές Ασφαλτικές Μεµβράνες Index Argo (Ελαστικότητα σε χαµηλή θερµοκρασία (ΕΝ 1109) 0 C) Ασφαλτόπανα INDEX Τα ασφαλτόπανα Index χρησιµοποιούνται για τη στεγανοποίηση δωµάτων, υπογείων, δεξαµενών, σηράγγων, θεµελίων, γεφυρών και άλλων κατασκευών. Είναι οπλισµένα µε «µη υφασµένο» πολυεστερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ Τεκμηρίωση Βλαβών περιλαμβάνει : Αποτύπωση φερόντων στοιχείων κατασκευής. Πιθανές επεμβάσεις λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής κτιρίων από τοιχοποιία την καθιστούν δύσκολη. Αναζήτηση αρχικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΡΘ.

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Το υλικό µε την εµπορική ονοµασία EXPANDEX είναι ένα µη εκρηκτικό χηµικό µέσο εξόρυξης σκληρών και συµπαγών υλικών, όπως τα διάφορα πετρώµατα, το σκυρόδεµα κλπ. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ Χωμάτινα Φράγματα Γαιώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Διδάσκων: Μπελόκας

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να κάνει παρατηρήσεις, προτάσεις τροποποιήσεων κτλ σχετικά µε το σχέδιο αυτό.

Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να κάνει παρατηρήσεις, προτάσεις τροποποιήσεων κτλ σχετικά µε το σχέδιο αυτό. 2006-11-03 ICS: 29.020;91.140.50 ΕΛΟΤ 1424 ΣΧΕ ΙΟ DRAFT ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ HELLENIC STANDARD Απαιτήσεις για θεµελιακή γείωση Requirements for foundation earthing Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να κάνει παρατηρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 09-03-04-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 09-03-04-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 09-03-04-00 09 Λιµενικά και Λοιπά Θαλάσσια Έργα 03 Εργασίες Βελτίωσης Πυθµένα 04 Υποθαλάσσια ιάστρωση Γεωπλεγµάτων 00 - Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability)

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Η συνεκτικότητα είναι η φυσική ιδιότητα του σκυροδέματος που καθορίζει τη συνοχή του νωπού μίγματος και των επί μέρους υλικών, και σχετίζεται έμμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Costas Sachpazis, (M.Sc., Ph.D.) Διάρκεια = 17 λεπτά 1 Τι είναι Περατότητα των εδαφών? Ένα μέτρο για το πόσο εύκολα ένα ρευστό (π.χ., νερό) μπορεί να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ ΗΜΟΣ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΈΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΕΜΑΤΟΣ Τ.Κ. ΙΟΝΥΣΙΟΥ» Αρ. Μελ. : 197/2006 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 347.200 (µε το ΦΠΑ 24%)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD)

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) Όταν οι συνθήκες θεμελίωσης δεν είναι ιδεώδεις ή τα σεισμικά φορτία είναι πολύ μεγάλα, το σύνηθες τριγωνικό σχήμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΚΛΙΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ. Φώτης Π. Μάρης

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΚΛΙΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ. Φώτης Π. Μάρης Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Ζαΐμης Γεώργιος Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Πλημμύρες Ζημίες σε αγαθά Απώλειες ανθρώπινης ζωής Αρχικά εμπειρικοί μέθοδοι Μοναδιαίο υδρογράφημα Συνθετικά

Διαβάστε περισσότερα

ESHAROOF REFLECT ΘΕΡΜΟΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ (SBS -25 C)

ESHAROOF REFLECT ΘΕΡΜΟΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ (SBS -25 C) ESHAROOF REFLECT ΘΕΡΜΟΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ (SBS -25 C) ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η ελαστοµερής ασφαλτική µεµβράνη κεραµοσκεπής EshaRoof Reflect ανήκει στις µεµβράνες κεραµοσκεπής νέας γενιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. 1ος ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. 1ος ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1ος ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΟ : Τοπικές Επεμβάσεις για την απορροή ομβρίων στο Δ. Διονύσου ΑΝΑΔΟΧΟΣ : ΟΙΚΙΣΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων

Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων Ανδρέας Ευστρατιάδης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε.

Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια ΠΛΑΤΗΣ, Α.Δ. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια ΠΛΑΤΗΣ, Α.Δ. Πολιτικός Μηχ, Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προφόρτιση:

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γιβραλτάρ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΨΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ - freeboard - Κατακόρυφη απόσταση μεταξύ ΑΣΠ & στέψης του φράγματος ανύψωση στάθμης ταμιευτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)

Νομοθεσία για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νομοθεσία για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Οδηγία της ΕE για την υγειονομική ταφή αποβλήτων 99/31/EΚ http://eurlex.europa.eu/homepage.html?locale=el Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 29407/3508/2002

Διαβάστε περισσότερα

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως.

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως. Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 7 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Υδατική ροή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ Μ. Ευσταθιάδης Πολιτικός Μηχανικός Μ. ιασάκου Χηµικός Μηχανικός Γ. Παναγιώκας Γεωλόγος ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η φέρουσα οπλισµένη τοιχοποιία µε λιθοσώµατα σκυροδέµατος

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία

Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία Βασίλειος Κ. Καλέρης Καθηγητής Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών e-mail: kaleris@upatras.gr (1) Γενικές αρχές αντιπληµµυρικής και αντιδιαβρωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών

ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών Τα συρματοκιβώτια είναι κλωβοί από χαλύβδινο αντιπλημμυρικό πλέγμα με εξαγωνικό βρόγχο διατομής 8Χ10cm, διπλής στρέψης και κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά στα έργα αποκατάστασης για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τόσο της οδού Αγίου Δημητρίου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Αποκατάσταση ζηµιών λόγω πληµµυρών στα οδικά τµήµατα: Ολυµπιάδος - Στρατωνίου, Πλανών Γοµατίου και Μεγάλης Παναγιάς Πλανών του επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Χαλκιδικής (R5802-R5803-R5804)»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επικάλυψη οπλισμών Ανθεκτικότητα σε διάρκεια - Επικάλυψη οπλισμών Μια κατασκευή θεωρείται ανθεκτική

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Παράγοντες που καθορίζουν τη δυνατότητα κατασκευής φράγματος Γεωλογικοί παράγοντες Κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ φυσικά γεωλογικά υλικά (γεωλογικοί σχηματισμοί εδάφη & βράχοι) Υλικά κατασκευής τεχνικών έργων 1. γεώδη υλικά (κυρίως εδαφικά) για την κατασκευή επιχωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

χαρακτηριστικά και στην ενεσιμότητα των αιωρημάτων, ενώ έχει ευμενείς επιπτώσεις στα τελικό ποσοστό εξίδρωσης (μείωση έως και κατά 30%) και στην

χαρακτηριστικά και στην ενεσιμότητα των αιωρημάτων, ενώ έχει ευμενείς επιπτώσεις στα τελικό ποσοστό εξίδρωσης (μείωση έως και κατά 30%) και στην ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η μέθοδος των ενέσεων εμποτισμού εφαρμόζεται συχνά για τη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς εδαφικών και βραχωδών σχηματισμών σε εφαρμογές που περιλαμβάνουν φράγματα, σήραγγες.

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Κυβολίθων Πεζοδρόµησης µε χρήση Ιπτάµενης Τέφρας Πτολεµαϊδας

Παραγωγή Κυβολίθων Πεζοδρόµησης µε χρήση Ιπτάµενης Τέφρας Πτολεµαϊδας Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων Ηµερίδα: «K-clusters / Ανάπτυξη νέων προϊόντων µε τη χρήση Ιπτάµενης Τέφρας στη. Μακεδονία» Πέµπτη 28 Σεπτεµβρίου 2006, ΤΕΕ. Μακεδονίας Παραγωγή Κυβολίθων

Διαβάστε περισσότερα

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A ΜΑΘΗΜΑ : ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι - 5 ο Εξ. Πολιτικών Μηχανικών - Ακαδημαϊκό Έτος : 001 00 1η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ Επιμέλεια : Γιάννης Κουκούλης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ Για την επίλυση των ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. Μον. Mετρ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. Μον. Mετρ. ΕΡΓΟ : Αντικατάσταση αµιαντοσωλήνων δικτύου ύδρευσης Γ φάση και εργασίες επισκευής της εξαµενής υδροδότησης του Πανεπιστηµίου 1. Χωµατουργικά 1 Φορτοεκφόρτωση προϊόντων ΝΑΟΙΚ 20.30 ΟΙΚ 2171 1 m3 300,00

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (1 ο ΜΕΡΟΣ) συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της γεωτεχνικής μηχανικής και σε συναφείς κατασκευές, σε συνδυασμό συνήθως με κατάλληλα εδαφικά υλικά (γεωϋλικά).

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλτόπανα Valli Zabban

Ασφαλτόπανα Valli Zabban Ασφαλτόπανα Valli Zabban Η εταιρεία µας εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά ασφαλτόπανα του οίκου Valli Zabban Ιταλίας. Τα ασφαλτόπανα Valli Zabban χρησιµοποιούνται για τη στεγανοποίηση δωµάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α (51128) Για τις πληµµύρες στο Μαραθώνα Αττικής 22 25 Νοεµβρίου 2005 Υψηλά

Διαβάστε περισσότερα

520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ 522. ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ (ΥΠΟΒΑΣΗ)

520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ 522. ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ (ΥΠΟΒΑΣΗ) 520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ Ως προς την κατασκευή και επίβλεψη βάσεων και υποβάσεων από ασύνδετο υλικό (θραυστό ή συλλεκτό αµµοχάλικο) ισχύουν οι ΠΤΠ 0150 και 0155 του Υ Ε. 522.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΤΟΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016» CPV: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ,00. (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΤΟΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016» CPV: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ,00. (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.) ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016» CPV: 24327300-5 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 38.600,00. (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Τεχνική Έκθεση - Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων - Τεχνικές Προδιαγραφές - Προϋπολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όλα τα υπόλοιπα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

4. ΡΟΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

4. ΡΟΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ 4. ΡΟΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ 4.1 Εισαγωγή Η ροή σε ανοικτούς αγωγούς είναι πλέον σύνθετη από τη ροή σε κλειστούς αγωγούς µε πληρότητα 100%, επειδή η επιφάνεια του νερού προσδιορίζει την κινηµατική µηχανική.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 9.1 ΓΕΝΙΚΑ Το µέγιστο τµήµα των γνώσεών µας που απαιτούνται για την κατανόηση της µορφολογίας και συµπεριφοράς των φυσικών υδατορευµάτων οφείλεται στις µακροχρόνιες παρατηρήσεις -

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Διευθυντής Κλιμακίου Επίβλεψης Έργων Δυτικής Μακεδονίας Αιανή 50004, Κοζάνη. 1 Ταμιευτήρας Elati basin Ιλαρίωνα Φραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων

Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων Γιάννης Φίκιρης Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 5 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Πρόλογος

ΤΕΥΧΟΣ 5 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Πρόλογος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ ΗΜΟΣ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΈΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΕΜΑΤΟΣ Τ.Κ. ΙΟΝΥΣΙΟΥ» Αρ. Μελ. : 197/2006 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 347.200 (µε το ΦΠΑ 24%)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΤΜΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Φ.Α.Υ.: ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΤΜΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Φ.Α.Υ.: ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Σ.Κ.Υ. & Ε.Ε. Έργο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ Προϋπολογισµός: 413.069,00 (συµπεριλαµβανοµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Το νερό των κατακρημνισμάτων ακολουθεί διάφορες διαδρομές στη πορεία του προς την επιφάνεια της γης. Αρχικά συναντά επιφάνειες που αναχαιτίζουν την πορεία του όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγµα ελέγχου αδρανών σκωρίας σύµφωνα µε ταευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 12620 και ΕΝ 13242

Παράδειγµα ελέγχου αδρανών σκωρίας σύµφωνα µε ταευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 12620 και ΕΝ 13242 Παράδειγµα ελέγχου αδρανών σκωρίας σύµφωνα µε ταευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 12620 και ΕΝ 13242 Ελ. Αναστασίου Πολιτικός Μηχανικός MSc ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Ο ΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΟΙ ΡΟΜΟΙ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των κονιαμάτων

Ενίσχυση των κονιαμάτων Ενίσχυση των κονιαμάτων ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ DOMOPLAST Ενίσχυση των κονιαμάτων. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Πολλές φορές στην οικοδομή συναντάμε κατασκευαστικές περιπτώσεις που αποτυγχάνουμε να δώσουμε λύση, όπως η αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα από Κυλινδρούμενο Σκυρόδεμα (RCC) Ιωάννης Στεφανάκος, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΒΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΩΜΑΤΑ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΤΑ ΗΜΙΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΜΗ ΒΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΩΜΑΤΑ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΤΑ ΗΜΙΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΕΓΑΝΩΣΕΙΣ ΩΜΑΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΜΗ ΒΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΩΜΑΤΑ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΤΑ ΗΜΙΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ Σχήµα 45* Σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων 20.10.2006 Μέθοδος λωρίδων για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 ENV/GR/ Soil Sustainability (So.S.)

LIFE07 ENV/GR/ Soil Sustainability (So.S.) Ολοκληρωµένη διαχείριση εδάφους Κίνδυνοι και ευκαιρίες Στεγανοποίηση Εδάφους σε υπό Αστικοποίηση Περιοχές Σπυρίδης Άνθιµος, ρ. Αγρονόµος Τοπογράφος, M.Sc. Κακοσίµος Κωνσταντίνος, ρ. Χηµικός Μηχανικός ΥΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ESHADIEN ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗ ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (SBS 20 C) ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η µεµβράνη ESHADIEN είναι ελαστοµερής στεγανωτική µεµβράνη, η οποία παράγεται από ειδική

Διαβάστε περισσότερα

Σήραγγες Μέθοδος ΝΑΤΜ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος, Καθηγητής, Εργαστήριο Υ.Γ.Μ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σήραγγες Μέθοδος ΝΑΤΜ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος, Καθηγητής, Εργαστήριο Υ.Γ.Μ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Συστατικά Υλικά Τσιμέντο, λεπτόκοκκα αδρανή (έως 10 mm), νερό, πρόσμικτα επιτάχυνσης πήξης Μέθοδος Εφαρμογής Εκτόξευση Υγρού Μίγματος (μεγάλες απαιτούμενες

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα Ξύλινοι και ξυλολίθινοι ουδοί

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα Ξύλινοι και ξυλολίθινοι ουδοί Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ορεινή Υδρονομική ΙΙ Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται από. Κόστος μηχανική αντοχή

Εξαρτάται από. Κόστος μηχανική αντοχή ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Εξαρτάται από Εργάσιμο νωπού Γενικές οδηγίες Κόστος μηχανική αντοχή αντοχή σε γήρανση σκληρυμένου σκυροδέματος Απαιτούμενη κάθιση εντός ορίων Καθορίζεται από το τσιμέντο. Μέση συμβατική

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση

Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Α ΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά,, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua. ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua.gr) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Θεμελιώσεις Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Το πρόβλημα Γεωτεχνική Επιστήμη Συνήθη προβλήματα Μέσο έδρασης των κατασκευών (θεμελιώσεις) Μέσο που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ 02-09-2016 ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΕΡΓΟ:Κατασκευή και επισκευή φρεατίων ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ακαθάρτων και ύδρευσης στην ΤΚ Αδριανής ΑΡ. ΜΕΛ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ (Σύμφωνα με την Απόφαση Υπ. Υποδομών & Μεταφορών με αριθ. ΔΝΣγ/oικ.35577/ΦΝ 466-ΦΕΚ 1746/Β/19.05.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ (Σύμφωνα με την Απόφαση Υπ. Υποδομών & Μεταφορών με αριθ. ΔΝΣγ/oικ.35577/ΦΝ 466-ΦΕΚ 1746/Β/19.05. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α.Μ.Θ. Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αρ. Μελέτης: 12/2016 ΕΡΓΟ: Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Διαλαμπής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr 1. Βάθος Τοποθέτησης Tο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-02-06-00 05 Έργα Οδοποιίας 02 Λοιπά τεχνικά έργα 06 Βαθµιδωτά ρείθρα πρανών φρεάτια εισροής & εκροής 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

200. ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ 200. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ

200. ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ 200. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ 200.1 Πεδίο Εφαρµογής Ορισµοί 200. ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ 200. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ (1) Το πεδίο εφαρµογής του παρόντος άρθρου περιλαµβάνει τις πάσης φύσης εργασίες κατασκευής εγκαταστάσεων αποστράγγισης

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ

7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ Σταθερή Ομοιόμορφη Ροή ανοικτών αγωγών Φώτιος ΜΑΡΗΣ Αναπλ. Καθηγητής Παράδειγμα 1 Διώρυγα από γαιώδες υλικό με σταθερή διατομή, πρανή επενδυμένα με λίθους και με πυθμένα από άμμο

Διαβάστε περισσότερα

ιόδευση των πληµµυρών

ιόδευση των πληµµυρών ιόδευση των πληµµυρών Με τον όρο διόδευση εννοούµε τον υπολογισµό του πληµµυρικού υδρογραφήµατος σε µια θέση Β στα κατάντη ενός υδατορρεύµατος, όταν αυτό είναι γνωστό σε µια θέση Α στα ανάντη ή αντίστοιχα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ εκέµβριος 2006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ 1. Ε ΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Γίνεται µε τους εξής τρόπους: 1.1. Γεωτρύπανο 1.2. Στατικό Πενετρόµετρο Ολλανδικού Τύπου 1.3. Επίπεδο Ντιλατόµετρο Marchetti 1.4. Πρεσσιόµετρο

Διαβάστε περισσότερα

Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø

Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 Ο Ενότητα: Σωλήνες, Υδραυλικά εξαρτήματα Σωλήνες Σωλήνας είναι το κλειστό μέσο με το οποίο μεταφέρεται το νερό από εκεί που λαμβάνεται (υδροληψία) μέχρι και τη τελευταία έξοδό του (σταλάκτης

Διαβάστε περισσότερα

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Αντικείµενο της παρούσας µελέτης είναι η αντιστήριξης της οδού Σαπουντζόγλου στο Ο.Τ. Γ169α, η προστασία και διασφάλιση του αποκαλυφθέντος από αρχαιολογικές ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ

Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.&Π. Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ 2016 Χαμηλής διαπερατότητας κεντρικός πυρήνας Ζώνη 1

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Θεμελιώσεις τεχνικών έργων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός Θεμελίωση (foundation) είναι το κατώτερο τμήμα μιας κατασκευής και αποτελεί τον τρόπο διάταξης των δομικών

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση

Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της απόθεσης

Διαβάστε περισσότερα