Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη"

Transcript

1 Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

2 Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή βιβλίου Συναισθήματα

3 Γενικά Συγγραφέας: Δημήτρης Χατζής Λογοτεχνικό γένος: Πεζογράφημα Λογοτεχνικό είδος: Μυθιστόρημα Πρώτη Έκδοση: 1976 (Εκδόσεις Έξαντας) Εκδοτικός οίκος: Το Ροδακιό (1999)

4 Δημήτρης Χατζής Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το Νοέμβριο του Ο πατέρας του Γεώργιος Χατζής, ήταν διηγηματογράφος, λόγιος και παλαμικός ποιητής, γνωστός με το ψευδώνυμο Πελλερέν. Ήταν επίσης εκδότης της εφημερίδας «Ήπειρος». Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το 1936 συνελήφθη από την Δικτατορία της 4ης Αυγούστου και μετά από βασανιστήρια εξορίστηκε στη Φολέγανδρο. Λίγους μήνες αργότερα αφήνεται ελεύθερος και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 κατετάγη αλλά δεν στάλθηκε στο μέτωπο. Το 1947 επιστρατεύτηκε στα Ιωάννινα, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εξορίζεται στην Ικαρία. Το Μάρτιο του επόμενου έτους εντάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας δημοσιεύοντας ανταποκρίσεις και διηγήματα στα έντυπά του. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έμαθε την καταδίκη του αδερφού του Άγγελου από το Έκτακτο Στρατοδικείο και την εκτέλεσή του.

5 Μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 επιθυμεί να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Η αστυνομία όμως τον πιέζει να ζητήσει πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Βουδαπέστη. Αρνείται ωστόσο να λάβει την ουγγρική υπηκοότητα παρά τις προτάσεις που του έγιναν, παραμένοντας άπατρις. Μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών επιστρέφει το Νοέμβριο του 1974 στην Ελλάδα. Αναγκάζεται όμως να εγκαταλείψει ξανά τη χώρα λόγω της μη νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την καταδίκη του. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους του δίνεται χάρη και επιστρέφει οριστικά στην πατρίδα του. Από το 1975 δίνει πλήθος διαλέξεων και συμμετέχει σε συζητήσεις. Από το 1980 μέχρι το θάνατό του εκδίδει το περιοδικό "το Πρίσμα" Το Μάρτιο του 1981 αρρωσταίνει από καρκίνο των βρόγχων και πεθαίνει το 4 μήνες αργότερα στις 20 Ιουλίου του 1981 σε σπίτι φίλων του στη Σαρωνίδα.

6 Το διπλό βιβλίο περίληψη Ο κεντρικός ήρωας, ο Κώστας, οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία, εργάζεται στο εργοστάσιο συναρμολόγησης φανών κάθε είδους, το Αουτέλ και κατά κάποιο τρόπο αφηγείται τη ζωή του. Προβάλλουν στιγμιότυπα στη Γερμανία, πώς κατέληξε εκεί, οι φίλοι του, η οικογένειά του, η προσωπική του ιστορία. Όταν κάποια εποχή ο συγγραφέας θεωρείται χαμένος, ο Κώστας αναλαμβάνει το ρόλο του και συγγράφει και ο ίδιος. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας και ο Κώστας έχουν μια αναπάντεχη συνάντηση μπροστά από το Αουτέλ.

7 Ιστορικό Πλαίσιο Στη Γερμανία μαζί με τους Γερμανούς εργάτες δουλεύουν όχι μόνο Έλληνες αλλά και Τούρκοι και Ισπανοί. Παρόλο που οι συνθήκες στο εργοστάσιο δεν ευνοούν την επικοινωνία αλλά την αποξένωση, η κοινωνία αναπόφευκτα δημιουργεί αόρατους δεσμούς μεταξύ των εργατών. Ωστόσο, κάθε εργάτης παλεύει μόνος του με τη μοναξιά του, με την εκμετάλλευση, με τα ανεκπλήρωτα όνειρά του. Καμιά εκδήλωση πραγματικής αλληλεγγύης δεν υπάρχει, μέχρι την εμφάνιση ενός συνδικαλισμένου Γερμανού εργάτη. Μετά την κατοχή ακολουθεί ο εμφύλιος και στο τέλος η δικτατορία που ρημάζουν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά την Ελλάδα. Την οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που παρακινούν τους Έλληνες να φύγουν μακριά για να αναζητήσουν καινούργιες συνθήκες ζωής.

8 Ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

9 Τίτλος του έργου Ο τίτλος ανταποκρίνεται στις δύο όψεις της ζωής των ηρώων του. Στο πρώτο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στις συνθήκες της ζωής των ηρώων τα χρόνια που ζουν στην Ελλάδα και στα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Στο δεύτερο βιβλίο, μας μεταφέρει στην Γερμανία και εξιστορεί τις δυσκολίες της προσαρμογής του στον ξένο τόπο και σε ένα μηχανοποιημένο τρόπο εργασίας, το συνεχή αγώνα τους για εξασφάλιση χρημάτων και τη μόνιμη λαχτάρα για τον τόπο τους και την επιστροφή. Επίσης δείχνει τη διπλή ζωή της Αναστασίας, μια φανταστική (εσωτερική) και μια μαζί με όλους τους άλλους (πραγματική). Το μισοτελειωμένο του βιβλίο αποτελεί τον πρόλογο του δεύτερου.

10 Δομή βιβλίου Το Διπλό βιβλίο είναι ένα πολυφωνικό κείμενο με επαναλαμβανόμενα θεματικά μοτίβα που αναπτύσσονται μουσικά. Υπάρχουν δύο αφηγητές ο Κώστας και ο συγγραφέας. Υπάρχει το σχήμα γνώσης-άγνοιας. Ο συγγραφέας αποτελεί και ο ίδιος ένα κεντρικό πρόσωπο του αφηγήματος, που ξεδιπλώνεται παράλληλα με τον κεντρικό ήρωα του. Ο συγγραφέας ήρωας του βιβλίου εμφανίζεται ότι γράφει σε τετράδιο και απευθύνεται σε δεύτερο συγγραφέα που συμπληρώνει το βιβλίο. Μοιάζει περισσότερο με συρραφή μικρών ιστοριών που έχουν τη μορφή διηγημάτων σαν ιστορίες που περιέχονται στις επιμέρους ενότητες.

11 Συναισθήματα Στα πρώτα κεφάλαια του έργου το βιβλίο χαρακτηρίζεται από πολλές άχρηστες λεπτομέρειες και αυτό με έκανε να χάσω λίγο το ενδιαφέρον μου. Ακόμη το βιβλίο δε χαρακτηρίζεται από την έντονη πλοκή, δε σφύζει από αναπάντεχες ανατροπές. Μας μπερδεύει και λίγο με την παρουσία του «συγγραφέα» ο ρόλος του μένει ίσως αμήχανα θολός όπως αμήχανο και το τέλος του βιβλίου όπου αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί γι αυτή του την αμηχανία! Είναι όμως από εκείνα τα βιβλία που αφήνουν το σημάδι τους στην ψυχή, που σ αφήνουν βουρκωμένο που σε γεμίζουν σε άλλες σελίδες πίκρα, σε άλλες θυμό, σε άλλες ένα βουβό παράπονο. Και κάπου, πολύ αμυδρά μια μικρή, φλογίτσα ελπίδας.

12 Βιβλιογραφία n/literature_history/search.html?details=84