1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου"

Transcript

1 1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου

2 2. Στατιστικά στοιχεία Διευκόλυνσης Ατόμων με τον «Καθολικό Σχεδιασμό»

3 3. Ο άνθρωπος Διαστάσεις και ο αναγκαίος χώρος.

4 4. Κανόνες Αναλογιών

5 5. Το Νέο πρότυπο Σχεδιασμού

6 6. Σημαντικά μεγέθη και Διαστάσεις του Νέου Πρότυπου

7 7. Πεζοδρόμιο Βασικά στοιχεία :πλάτος, ύψος, κλίση, υλικό

8 8. Πεζοδρόμια - Σκάφες

9 9. Πεζοδρόμια- Διαβάσεις- Σκάφες

10 10. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

11 11. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

12 12. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

13 13. Ράμπες Βασικά στοιχεία :πλάτος, μήκος, κλίση, υλικό

14 14. Κλίσεις- Μήκη ράμπας

15 15. Ράμπες-περίζωμα -χειρολισθήρες

16 16. Είσοδοι κτιρίων

17 17. Ανεμοφράκτες-Προθάλαμοι

18 18. Χώροι κυκλοφορίας

19 19. Κλίμακες -Χειρολισθήρες

20 20. Κλίμακες-πλατύσκαλα-χειρολισθήρες

21 21. Ανελκυστήρες

22 22. Ανελκυστήρες

23 23. Ανελκυστήρες

24 24. Αναβατόρια Κλίμακας με πλατφόρμα

25 25. WC ΑΜΕΑ

26 26. Εξοπλισμός WC ΑΜΕΑ

27 27. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης

28 28. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης 1.

29 29. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης 2.

30 30. Αλυσίδα Πρόσβασης Πλέγμα στο κέντρο η κατοικία Δορυφόροι οι τομείς Παιδείας, Εργασίας, Περίθαλψης, Ελεύθερος χρόνος Η αμφίδρομη σχέση ονομάζεται διακίνηση ή κυκλοφορία ή μεταφορά

31 ΤΕΛΟΣ

32

33

34 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

35 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

36 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

37 Ιστορική αναφορά Ο άνθρωπος ως μέτρο και σκοπός Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το μέτρο όλων των αντικειμένων Όλα τα αντικείμενα, δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για την εξυπηρέτησή του. Τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος, στο παρελθόν ήταν μονάδα μέτρησης (μήκος-πήχεις, πλάτος με πόδια) Το μετρικό σύστημα τα κατήργησε όλα αυτά. Σαφής είναι η εντύπωση του μεγέθους κτιρίου - αντικειμένου με έναν άνθρωπο δίπλα στην εικόνα (παλαιότερα δεν έλειπε από κάθε σχέδιο)

38 Βασικά στοιχεία σχεδιασμού Για τον σχεδιασμό, ο κάθε μελετητής πρέπει να γνωρίζει: Τη σχέση μεταξύ των μελών του ανθρώπου Το χώρο που καταλαμβάνει ο άνθρωπος σε διάφορες θέσεις και κατά την κίνησή του Τον απαιτούμενο χώρο μεταξύ των επίπλων, ώστε να κινείται ελεύθερα και να τα χρησιμοποιεί. Τις ελάχιστες διαστάσεις των χώρων, όπου κινείται καθημερινώς οχήματα, σιδηρόδρομοι κλπ.

39 Κανόνες Αναλογιών του ανθρωπίνου σώματος. Οι σχέσεις και οι αναλογίες των μελών του ανθρώπου μεταξύ τους δημιουργούν τους «Κανόνες αναλογιών» Γνωστοί κανόνες αναλογιών είναι : Ο αρχαιότερος κανόνας αναλογιών που βρέθηκε στον τάφο της Πυραμίδας της Μέμφιδος το π.χ Οι κανόνας αναλογιών της βασιλείας των Φαραώ των Πτολεμαίων. Οι κανόνες αναλογιών των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων του Πολυκλείτου (που αποτελούσε και πρότυπο για μεγάλο χρονικό διάστημα ). 3. Οι κανόνες αναλογιών των Alberti, Leonardo da Vinci, MicheII Angello, Dϋrer. Ο Le Corbusier χρησιμοποιεί από το 1945, αναλογίες βασισμένες στον χρυσό κανόνα υπό την ονομασία Le Modulor για ύψος σώματος 1,829 μ.

40 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 1 1. Το λανθασμένο Modular Η παραδοχή του λανθασμένου Modular αυτό του Le Corbusier: ένας άνδρας σε πλήρη ακμή με ύψος 1,83μ και του οποίου δεν μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου τα βιολογικά του χαρακτηριστικά είναι και η αιτία του λανθασμένου σχεδιασμού μας. Οι περισσότεροι δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προδιαγραφές και τα βιολογικά χαρακτηριστικά όλων μας μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου.

41 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης Οι ανεπάρκειες του δομημένου περιβάλλοντος Η Διεθνής Ταξινόμηση της Αναπηρίας διερευνώντας : Το Επίπεδο ικανότητος του ατόμου / σε σχέση με το επίπεδο απόδοσης, απέδωσε την ευθύνη στις ανεπάρκειες του δομημένου περιβάλλοντος. Έχουμε τη μετατόπιση της ευθύνης, από το άτομο στο δομημένο περιβάλλον, με το διαχωρισμό της Μedical disability (Ιατρικής αναπηρίας) από την Αrchitectural disability (Αρχιτεκτονική αναπηρία) Αυτό βεβαίως σαν μηχανικούς μας αφορά. Διότι ο τρόπος σχεδιασμού μας ή πιο συγκεκριμένα κάποιο στοιχείου του κτιρίου μας ευθύνεται και φέρνει σε μειονεκτική θέση το χρήστη. Ενώ σε κάποια άλλη περίπτωση, ένας άλλος μηχανικός θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ένα άλλο στοιχείο που δε θα μείωνε τις ικανότητες αυτού του ατόμου.

42 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 3. Για ποιο λόγω δεν συμπεριέλαβε ο σχεδιασμός το άτομο με αναπηρία, διότι αυτό απλώς δεν υφίστατο. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή : Στην Αρχαία Σπάρτη (Καιάδας) Στο Μεσαίωνα εγκλεισμός σε ίδρυμα - ξυλοδαρμός Στο Τρίτο Ράίχ ( η πιο απάνθρωπη και απορριπτική στάση- σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα για τον αφανισμό τους) Στη Βιομηχανική επανάσταση, άτομα μη παραγωγικά, εμπόδιζαν και τα υγιή να εργαστούν και έχουμε τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα Εφόσον το άτομο αυτό δεν υφίστατο η πόλης και ο αστικός χώρος σχεδιάστηκε για άτομα με πλήρη αυτοδυναμία και με μια υπερδόμηση

43 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 4 Ευθύνη φέρει ακόμη Το Κράτος, μετά τον πόλεμο, ανέλαβε έργα συγκοινωνίας και όχι κοινωνικής μέριμνας- αυτή την πρωτοβουλία για την κατοικία την ανέλαβε ο ιδιωτικός τομέας, με Βάση την Αρχή κόστος /όφελος εμπορευματοποίησε τον αστικό χώρο με την εκμετάλλευση και του τελευταίου ελεύθερου ακάλυπτου χώρου με αποτέλεσμα «οι πόλεις μας να μην αναπνέουν» από πουθενά. Ο ΓΟΚ, παλιότερα είχε συστήματα δόμησης, τα οποία έχουν πλέον καταργηθεί, και στη θέση τους έχουμε το μεγάλο ποσοστό κάλυψης και τη μικρή απόσταση Δ. Η πόλης έπεται, αντί να προηγείται ο σχεδιασμός και αυτό συμβαίνει με τις νομιμοποιήσεις των αυθαίρετων και την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. Παλιές μελέτες τίθενται σε εφαρμογή, μετά από 10 χρόνια και δεν ανταποκρίνονται τα στοιχεία αυτά βεβαίως στην πραγματικότητα και στα σημερινά δεδομένα.

44 Αλλαγή στο «πρότυπο σχεδιασμού» Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και εντός του πνεύματος της εποχής απαιτείται: Στροφή και αλλαγή στο νέο «πρότυπο σχεδιασμού» που είναι το άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων: ι) Άνθρωπος- περιβάλλον ιι) Άνθρωπος κτίριο ιιι) Άνθρωπος όχημα

45 Το Νέο πρότυπο «σχεδιασμού» Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, έχει αυστηρές προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό: Οι τυπικές διαστάσεις αμαξιδίου Οι δυνατότητες δράσης και η ζώνη προσέγγισης του αμαξιδίου ( ύψος από το δάπεδο) Πλάτος διέλευσης -πλάτος διασταύρωσης με πεζό και με άλλο αμαξίδιο Η δυνατότητα κίνησης του αμαξιδίου σε : i. οριζόντιο ii. κεκλιμένο επίπεδο (και με ποια κλίση iii. κατακόρυφα με ανελκυστήρα ή ανεβατόρι iv. περιστροφή του αμαξιδίου με 360ο ( αναγκαία επιφάνεια δαπέδου)

46 Σημαντικά μεγέθη Διστάσεις

47 Σημαντικά μεγέθη Διστάσεις

48 Πρόσβαση- προσβασιμότητα «Πρόσβαση» και «προσβασιμότητα» υποδηλώνει τη δυνατότητα που προσφέρει ένας χώρος, να τον επισκεφτεί και να τον χρησιμοποιήσει ο χρήστης, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια, ένας παραπλήσιος όρος είναι η «επισκεψημότητα». Ο όρος Πρόσβαση υπάρχει ακόμη στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία. Προϋπόθεση να χαρακτηρισθεί ένας χώρος προσβάσιμος, είναι να ισχύει για όλους η αρχή: «Έρχομαι - μπαίνω χρησιμοποιώ» Να λειτουργεί πλήρως η «Αλυσίδα πρόσβασης» Να εξασφαλίζεται η Κινητικότητα Να υπάρχουν «Ελεύθερες Διαδρομές»

49 Αλυσίδα πρόσβασης -Κινητικότητα Ελεύθερη Διαδρομή και Βαθμός δυσκολίας Αλυσίδα πρόσβασης Ένα Είναι μια διαδοχή προσβάσιμων κτιρίων, χώρων, μέσων, σε συνδιασμό με προσβάσιμες εξυπηρετήσεις. Κρίκοι της αλυσίδας είναι τα κτίρια, οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες κλπ. Αν κάποιος από αυτούς τους κρίκους δεν λειτουργεί, το όλο σύστημα καταρρέει γιατί τότε δε μιλούμε για αλυσίδα πρόσβασης, παρά για μεμονομένες νησίδες πρόσβασης. Με την λειτουργία της «αλυσίδας πρόσβασης» εξασφαλίζεται η «Kινητικότητα» του κάθε ατόμου. «Κινητικότητα» Μπορεί να χαρακτηριστεί η ικανότητα του κάθε ατόμου να κινείται με ασφάλεια και αυτονομία στο δομημένο περιβάλλον. Η επιλογή των «ελεύθερων διαδρομών» καθορίζει το «Βαθμό δυσκολίας» με χαρακτηρισμό του χώρου σε «φιλικό ή εχθρικό»

50 ΑΜΕΑ Εμποδιζόμενα άτομα Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ ) Άτομα με μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, άτομα με ανικανότητα στην κίνηση, στην όραση, στην ακοή, στην αντίληψη καθώς και ασθενείς με διάφορες παθήσεις Εμποδιζόμενα άτομα Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), άτομα με μειωμένες ικανότητες άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, έγκυες, μωρά, άτομα με ασυνήθεις διαστάσεις, άτομα εξαρτημένα και άτομα με αμαξίδια ή βάρη.

51 Νομοθετικές ρυθμίσεις Η διεκδίκηση της πρόσβασης Ο Hugh Gallager ο κρυφός αρχιτέκτονας της ADA, δικηγόρος, ανάπηρος ήθελε να επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, επειδή το κτίριο είχε σκάλα και δε διέθετε ράμπα, διεκδίκησε την κατασκευή ράμπας, όχι στα πλαίσια της φιλανθρωπίας αλλά με Νομοθετική ρύθμιση, στηρίζοντας το, τόσο απλά, εφόσον είναι δημόσιο κτίριο και αυτός φορολογούμενος πολίτης η Πολιτεία έχει δικαίωμα να του εξασφαλίσει την πρόσβαση.

52 Νομοθετικές ρυθμίσεις 1. Σε Διεθνές επίπεδο Ο ΟΗΕ Δεκέμβριο 1994, στη 48η Γενική Συνέλευση συνέταξε τον «Κανονισμό για την εξίσωση των ευκαιριών για τους ανθρώπους με αναπηρίες Τα Κράτη οφείλουν να πάρουν μέτρα για να άρουν τα εμπόδια και να κάνουν το φυσικό περιβάλλον προσπελάσιμο για τους ανθρώπους με αναπηρίες, στους τομείς, Εκπαίδευσης, Εργασίας, Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας, Αθλητισμού, Θρησκείας, κ.α Σε Ευρωπαïκό επίπεδο το 1990 «Ο Κοινωνικός Χάρτης αναγνώρισε τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώμάτων των αναπήρων στα μέλη της ΕΕ: Με το άρθρο 21: Απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας και αναπηρίας. Με το άρθρο 26 : Η προσφορά πρόσθετων ευεργετημάτων και η δυνατότητα πρόσβασης, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κινητικότητας και στα μέσα μεταφοράς.

53 Νομοθετικές ρυθμίσεις Σε εθνικό Επίπεδο ο ΓΟΚ Ν /85 Με το άρθρο 24 για Διαβάσεις -Σκάφες Νησίδες- Ράμπες, πεζοδρόμια και Αστικό εξοπλισμό Με το άρθρο 29 για Εισόδους, κοινόχρηστους χώρους, χώρους υποδοχήςαναμονής, κύριους και βοηθητικούς χώρους. Με το άρθρο 16 χειρολισθήρες Ν. 2831/ 2000 Με το άρθρο 28 πεζόδρομοι- θέσεις στάθμευσης- ράμπες- ανελκυστήρες διαδρόμους 4. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέταξε Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑΜΕΑ 5. Εγκύκλιοι υποχρέωσαν όλα τα Δημόσια κτίρια να είναι προσπελάσιμα.

54 Η Πρόσβαση : Αίτημα κοινωνικό οικονομικό- πολιτικό Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής είναι: 1. Αίτημα κοινωνικό: Ο καθένας μας είναι εν δυνάμει άτομο με αναπηρίες. (Εύκολα μπορεί να περάσει ο καθένας από τη μια φάση στην άλλη) 2. Αίτημα οικονομικό : Περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος των ΑΜΕΑ, όταν αυτά εντάσσονται ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου 3. Αίτημα πολιτικό : Σαν ισότιμοι ψηφοφόροι χρήζουν του ενδιαφέροντος των πολιτών :

55 Καθολικός Σχεδιασμός Η αλλαγή της μέχρι τώρα κλασσικής φιλοσοφίας σχεδιασμού με εργονομικό πρότυπο το «μέσο άνθρωπο» και υγιή και μάλιστα άνδρα στην ηλικία των ετών, με το «νέο πρότυπο σχεδιασμού που είναι το «ΑΜΕΑ» οδηγεί στον «Καθολικό σχεδιασμό» Ο Σχεδιασμός αυτός απευθύνεται στο σύνολο των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις ή αποκλεισμούς Ο Καθολικός σχεδιασμός διευκολύνει όλους Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός αυτός, διότι ο πληθυσμός της Ελλάδος- Ευρώπης γηράσκει και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, το 30% θα είναι ηλικιωμένοι ή και ΑΜΕΑ

56 Χαρακτηριστικά προσβάσιμου περιβάλλοντος -Η Ευρωπαϊκή αντίληψη για ένα δίκτυο προσβασιμότητας. Σεβασμός: Στη διαφορετικότητα Ασφάλεια: Να μην ενέχει κινδύνους Υγεία: Να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία Λειτουργικότητα: Να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο προοορίζεται Αντιληπτικότητα :Να προσανατολίζεται κανείς μέσα στο χώρο Αισθητική: Αισθητικά ευχάριστο

57 Βασικά στοιχεία σχεδιασμού Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό είναι: α) Αλλαγές στο περιβάλλον, όπως υγροί, παγωμένοι δρόμοι, ισχυροί άνεμοι κ.λ.π β) Αλλαγές στον ίδιο τον άνθρωπο ασθένειες, αλλεργίες, κατάγματα, εγκαύματα κ.λ.π γ) Αλλαγές στις συνθήκες ζωής εγκυμοσύνη, φροντίδα ενός μωρού, ή φροντίδα ενηλίκου.

58 «Δημόσιο κτίριο» Όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από το κοινό Τα κτίρια αυτά, ενώ κατασκευάζονται ειδικά για να δέχονται το «κοινό» στη συντριπτική τους σχεδόν πλειοψηφία είναι απροσπέλαστα ή πολύ δύσκολα προσπελάσιμα.

59 Κατηγορίες Δημόσιων Κτιρίων Δημόσια κτίρια για εξυπηρέτηση του κοινού Εγκαστάσεις Ψυχαγωγίας -Αθλητισμού Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης Εγκαταστάσεις Πολιτισμού Εγκαταστάσεις Εμπορικές Εγκαταστάσεις Υγείας και Πρόνοιας Εγκαταστάσεις Εστίασης Ψυχαγωγίας Εγκαταστάσεις Προσωρινής Διαμονής Στις εγκαταστάσεις Πολιτισμού ανήκουν και τα Μουσεία

60 Έρευνα Πρόσβασης ΤΕΕ Η Έρευνα του ΤΕΕ το 1994 σε κτίρια Δημόσιας χρήσης με μια διαβάθμιση της προσπελασιμότητας σε 3 κατηγορίες Α, Β,Γ, Δ. Α : Κίνηση του χρήστη χωρίς καμία απολύτως βοήθεια Β : Μερικώς προσπελάσιμα Γ κ Δ : Τελείως απροσπέλαστα. Έδειξε ότι: Το υψηλότερο ποσοστό Γ κ Δ εμφανίστηκε στις: α) Εγκαταστάσεις πολιτισμού, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, μνημεία β) Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αίθουσες τέχνης και κινηματογράφους (Bλέπε Πίνακα)

61 Στατιστικά Πρόσβασης Δημόσιων Κτιρίων Το υψηλότερο ποσοστό Γ κ Δ εμφανίστηκε στις: α) Εγκαταστάσεις πολιτισμού, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, μνημεία β) Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αίθουσες τέχνης και κινηματογράφους

62 Εισαγωγή Η προσπέλαση των Δημόσιων χώρων αποτελεί δικαίωμα όλων των ατόμων, επομένως πηγάζει και η υποχρέωση της πολιτείας να τη διασφαλίσει. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πλήρη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικο οικονομική ζωή αποτελεί το δομημένο περιβάλλον. Οι φραγμοί του περιβάλλοντος, είναι αυτοί που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμμετοχής τους, στην κοινωνία και όχι τόσο οι λειτουργικοί τους περιορισμοί.

63 Κατευθυντήριες Γραμμές Σχεδίασης Βελτίωση πρόσβασης με παρεμβάσεις διευθετήσεις Περιβάλλον χώρος του κτιρίου με σωστή σύνδεση με το πεζοδρόμιο Χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ σε ποσοτό 5% και σε απόσταση 50 μ από την είσοδο με καλό φωτισμό και σήμανση Είσοδος κτιρίου, αναγνωρίσιμη χωρίς σκαλιά και στεγασμένη, τα άτομο με αμαξίδιο δε μπορούν να κρατήσουν ομπρέλα Χώροι κυκλοφορίας με 1,30μ πλάτος δυνατότητα ελιγμών και περιστροφής Χώροι υγιεινής, με ελεύθερο χώρο 1,50μ για δυνατότητα περιστροφής με κατάλληλο εξοπλισμό με πλάγια προσέγγιση στο WC και μετωπική στο νιπτήρα Οριζόντια κατακόρυφη σύνδεση, με σκάλες ράμπες με κλίσεις= 5% και ανελκυστήρες ή αναβατόρια Εξοπλισμός στο σωστό ύψος τοποθετημένος Σήμανση ορατή και να απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις Επιλογή υλικών Σωστή χωροθέτηση επίπλων

64 Θετικό - Αρνητικό παράδειγμα Πρόσβαση

65 2.Πρόσβαση

66

67

68 Οδηγίες Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ για αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση ΑΜΕΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ΡΑΜΠΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ή ΣΚΑΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠO ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

69 1.Γενικές Αρχές Ανθρωπομετρικά στοιχεία ΓΕΝΙΚΑ 1. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗ 1.2. ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 2.1. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 2.2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 3.1. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ 3.2. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ 3.3. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗΣ

70 1. Διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων Κίνησης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.1. ΓΕΝΙΚΑ 1.2. ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.3. ΥΨΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.4. ΚΛΙΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.5. ΔΑΠΕΔΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.6. ΑΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΕΜΠΟΔΙΑ 1.7. ΦΥΤΕΥΣΗ 1.8. ΣΗΜΑΝΣΗ 1.9. ΔIABAΣEIΣ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΛΥΨΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ 2.1. ΓΕΝΙΚΑ 2.2. ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ 2.3. ΔΑΠΕΔΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ 2.4. ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

71 3.ΡΑΜΠΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2.1. ΚΛΙΣΗ ΡΑΜΠΑΣ 2.2. ΜΗΚΟΣ ΡΑΜΠΑΣ 2.3. ΠΛΑΤΟΣ ΡΑΜΠΑΣ 2.4. ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΑ 2.5. ΣΧΗΜΑ ΡΑΜΠΑΣ 2.6. ΔΑΠΕΔΟ 2.7. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ

72 4. ΚΛΙΜΑΚΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2.1. ΚΛΙΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.2. ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ 2.3. ΦΑΝΟΣ Η ΦΑΝΑΡΙ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.4. ΠΛΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.5. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ 2.6. ΜΗΚΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.7. ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΑ 2.8. ΣΧΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.9. ΜΟΡΦΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ

73 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2.1. ΘΑΛΑΜΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 2.2. ΠΟΡΤΕΣ 2.3. ΧΩΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ 2.4. ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ 2.5. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΗΣ 2.6. ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 2.7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 3. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΑ 3.1. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 3.2. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝ 3.3. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΩΝ 4. ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

74 6.Σήμανση. ΟΡΙΣΜΟΣ 2.ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 3. ΕΙΔΗ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4. ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ 4.1. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.2. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ 4.3. ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.4. ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.5. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.6. ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΣ 5. ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ 6. ΦΩΤΕΙΝΗ - ΗΧΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ 7. ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΣΩ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

75 7.Είσοδοι Κτιρίων. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 2.1. ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ - ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 2.2. ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΚΤΙΡΙΟΥ 2.3. ΘΥΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ 2.4. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΘΥΡΑΣ 2.5. ΣΗΜΑΝΣΗ 3. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 3.1. ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟ 3.2. ΣΗΜΑΝΣΗ 3.3. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

76 8.Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 2.1. ΣΗΜΑΝΣΗ 2.2. ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ 2.3. ΕΙΣΟΔΟΣ 2.4. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΜΕ ΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 3.1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3.2. ΔΑΠΕΔΟ 4. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΣ

77 9.ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΕΙΣΟΔΟΙ - ΥΠΟΔΟΧΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ 4. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 5. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

78 Βασικές Αρχές Σχεδιασμού 1. Πεζοδρόμια Το ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου : 2.05μ=(0,20μ+1,50μ+0,35μ) 1) 0,20 μ, για αρχιτεκτονικές προεξοχές κτιρίων, 2) 1,50 μ για ελεύθερη ζώνη όδευση πεζών 3) 0,35μ για πινακίδες σήμανσης και προστατευτικά κιγκλιδώματα 4) 1,30 μ για πρόσθετο εξοπλισμό καθιστικών, τηλεφωνικών θαλάμων κλπ Ύψος του πεζοδρομίου : 7-10εκ < 15 εκ Κλίση πεζοδρομίου κατά τη διεύθυνση της ελεύθερης ζώνης όδευσης < 12% Κλίση εγκάρσια : ( κάθετη στη διεύθυνση της ελεύθερης ζώνης) όχι > του 4% με επιθυμητή 1-1,5% (βλέπε Σχέδιο) Υλικά : Αντιολησθητικά και μη αντανακλαστικά. Τα σημεία των διαβάσεων με ελάχιστο πλάτος διάβασης 2,50μ. Σκάφες:Στις διαβάσεις η σύνδεση της στάθμης του πεζοδρομίου με την στάθμη του οδοστρώματος γίνεται με σκάφες πλάτους 1,50μ. κατάλληλα σημασμένες με οπτική και ηχητική σήματοδότηση.(βλέπε σχέδιο) Οδεύσεις τυφλών (Βλέπε Σχέδιο)

79 Ελεύθερο Ύψος Όδευσης

80 Ελάχιστα ελεύθερα πλάτη όδευσης

81 2. Θέσεις Στάθμευσης Ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων. Διαστάσεις (3.5Χ1,5) μ, όταν είναι σε επαφή με ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών. Σε απόσταση από την κύρια είσοδο < 50 μ. Με Διεθνές Σήμα Πρόσβασης (ΔΣΠ ) στο δάπεδο και ορατή επίστυλη σήμανση. Χώρος στάθμευσης σε υπόγειο, υποχρεωτική η ύπαρξη ανελκυστήρος. Οι διαδρομές από τις σημαινόμενες θέσεις στάθμευσης με το ΔΣΠ θα είναι με βέλη αποτυπωμένα στο δάπεδο ή στο τοίχο ή σε υποστύλωμα σε έντονη χρωματική αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο (Βλέπε Σχέδιο).

82 Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

83 Θέσεις

84 Προσπελάσιμο Εξωτερικό Χώρο Η διαδρομή από το χώρο στάθμευσης στο κτίριο στεγασμένη, οι χρήστες αμαξιδίου δεν μπορούν να κρατήσουν ομπρέλα. Τα Πεζοδρόμια θα είναι χωρίς αναβαθμούς και αν υπάρχει υψομετρική διαφορά να υπάρχει ράμπα. Η διαδρομή θα είναι ελεύθερη εμποδίων χωρίς χαλίκι ή άμμο.

85 3. Ράμπες Πλάτος ελάχιστο 1,30μ Κλίση ιδανική <5% και μέχρι 10 μ, αλλιώς να διακόπτεται από πλατύσκαλο πλάτους 1,50μ. μήκους 1,80μ στην αρχή και στο τέλος της ράμπας Η αρχή, το πέρας της ράμπας και η αλλαγή κατεύθυνσης να επισημαίνεται με λωρίδες επισήμανσης (30-60) εκ διαφορετικής υφής και χρώματος και κάθετες στον άξονα κίνησης. Το στηθαίο, περίζωμα ή κιγκλίδωμα θα είναι ύψους 10εκ Δυο χειρολισθήρες και από τις δυο μεριές θα είναι σε ύψη : 0,70 και 0,90εκ και θα εξέχουν 0,30 εκ στην αρχή και στο τέλος της ράμπας Το υλικό ράμπας θα είναι αντιολισθητικό, ομοιογενές και σταθερό Η εξωτερική ράμπα επιθυμητό να είναι στεγασμένη. Η χειρολαβή θα είναι 4-5 εκ και σε απόσταση 5 εκ από τον τοίχο (Βλέπε σχέδιο-πίνακα κλίσεων)

86 Ράμπες ΑΜΕΑ- Μήκη ράμπας - Κλίσεις -

87 Ράμπες-Χειρολισθήρες

88 4. Κύριοι Είσοδοι Εμφανείς, αναγνωρίσιμοι χωρίς κατώφλι και στεγασμένη Σωστή διαστασιολόγηση 1,20μ Ευρύχωρο πλατύσκαλο. Καλή σήμανση και φωτισμό Με χρωματική αντίθεση έντονη μεταξύ θυρόφυλλου- κάσσας και χειρολαβής Ανοιγόμενη ή αυτόματη συρόμενη πλάτους 1,20 μ, αν είναι περιστρεφόμενη να υπάρχει υποχρεωτικά ακόμη μια πόρτα σε απόσταση μέχρι 10μ., Αν η είσοδος είναι αδιαφανής, να υπάρχει κατακόρυφος φεγγίτης. Να υπάρχει ελεύθερος χώρος στάσης στεγασμένος μπροστά από την είσοδο για αυτοκίνητο, ΙΧ, ταξί για επιβίβαση- αποβίβαση ΑΜΕΑ Ο εξοπλισμός της εισόδου να είναι σε ύψος (0,90-1,20) μ και προς την ίδια πάντοτε πλευρά. Χειρολαβή σχήματος D,L

89 Έξοδοι Κινδύνου - Διαφυγείς Εμφανείς και αναγνωρίσιμοι προσβάσιμοι Σήμανση και φωτισμό Ξεκλείδωτοι

90 Θύρες Χωρίς κατώφλι. Για κύριους χώρους πλάτος ( 0,90-1,00) μ Για χώρους υγιεινής 0,80 μ με άνοιγμα προς τα έξω ή συρόμενες

91 Θύρες

92 5. Ανεμοφράκτες - Προθάλαμοι Πλάτος διπλής θύρας (1,40-1,60) μ Λειτουργούν σαν φραγμοί για αέρα, θόρυβο και σαν χώροι αναμονής, υποδοχής και προετοιμασίας. Θα πρέπει να κλείνει η μια πόρτα για να ανοίξει η άλλη. Απαραίτητος επαρκής χώρος για ελιγμό και περιστροφή μέσα και έξω από τις δυο παράλληλες θύρες Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θυρών 1,50 μ για ανοιγόμενες και 1.80 μ για συρόμενες ) (Βλέπε σχέδιο)

93 Χώροι υποδοχής αναμονής και εξυπηρέτησης κοινού - συναλλαγής Λειτουργικοί, άνετοι και ασφαλείς Με καλή σήμανση και σωστό φωτισμό. Με καλές συνθήκες ακουστικής και θερμοκρασίας. Με καθιστικά ή καθίσματα (ύψος 40-55) εκ Με γραφεία, πάγκους εκδοτηρίων εισητηρίων- πωλητηρίων ή αναψυκτηρίου, σε ύψος συναλλαγής (0,80-1,00)μ Αν υπάρχουν μπάρες και θυρίδες εξυπηρέτησης μπροστά σε ταμεία το πλάτος διαδρόμου να είναι (0,90-1,0) μ. και αν τα ταμεία είναι στη σειρά να έχουν και αυτά μεταξύ τους πλάτος (0,90-1,0 )μ Τα ράφια οι θυρίδες των αποσκευών και όλες οι εξυπηρετήσεις να είναι τοποθετημένες στη σωστή θέση και ύψος. (Βλέπε σχέδιο)

94 Χώροι Εξυπηρέτησης -Συναλλαγής

95 Πάγκος εξυπηρέτησης κοινού

96 Ιματιοθήκες - Βεστιάρια Τμήμα του πάγκου εξυπηρέτησης μήκους 1,20 μ να είναι σε ύψος 0,80μ από το δάπεδο. Τα ατομικά ερμάρια να είναι σε κατάλληλο ύψος με χειρολαβή στο σωστό ύψος και με ελεύθερο χώρο για περιστροφή Καθρέπτης (0,40Χ1,40) μ σε ύψος 0,50 από το δάπεδο. (Βλέπε σχέδιο)

97 Ιματιοθήκες

98 6. Χώροι Κυκλοφορίας 1. Κυκλοφορία στο ίδιο επίπεδο ( οριζόντια) Διάδρομοι: Άνετοι, ασφαλείς με ελάχιστο πλάτος 1,30 μ θερμαινόμενοι και φωτιζόμενοι. Με σήμανση στις σωστές θέσεις (ύψος 1,40μ) 2. Κυκλοφορία σε διαφορετικά επίπεδα (κατακόρυφα) Σκάλες, ράμπες με κλίση 5% και με μηχανικά μέσα. Στις αλλαγές στάθμης και στα εμπόδια να υπάρχουν έντονες χρωματικές διαφορές. (Βλέπε σχέδιο)

99 7. Κλίμακες Οι κυλιόμενες σκάλες να αποφεύγονται. Τα εξωτερικά κλιμακοστάσια να είναι στεγασμένα. Να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανεβατόριου. Μεμονωμένα σκαλοπάτια να αποφεύγονται Να υπάρχει πλατύσκαλο στην αρχή και στο τέλος της σκάλας μήκους 1,60μ ανά βαθμίδες. Να ισχύει η σχέση : 2υ+1π=64εκ Το πλάτος βαθμίδας 0,33εκ, ύψος 15 εκ, και γωνία 15ο Τα Ρίχτυα να είναι συμπαγή και κλειστά ( χωρίς κενά). Η επιφάνεια της κλίμακας να είναι αντιολισθητική. Το πρώτο και το τελευταίο σκαλί να έχει προειδοποιητική λωρίδα. Να υπάρχει στηθαίο ή κιγκλίδωμα και από τις δύο πλευρές. Να υπάρχουν δυο χειρολισθήρες και στις δυο πλευρές των κλιμακοστασίων σε ύψη 0,70μ και 0,90μ και να προεξέχουν στην αρχή και στο τέλος της κλίμακας κατά 0,30μ σε απόσταση (4,5-5 ) εκ από την επιφάνεια του τοίχου. (Βλέπε Σχέδιο).

100 8. Ανελκυστήρες Σε κτίριο με περισσότερους από έναν όροφο, να υπάρχει ανελκυστήρας ειδικών προδιαγραφών, με το (ΔΣΠ) επί του θυρόφυλλου. Ελάχιστες διαστάσεις θαλάμου (1,10μΧ140μ), με είσοδο από τη μικρότερη ( δεν επιτρέπει την περιστροφή) Διαστάσεις καμπίνας (1,50μ Χ1,50μ), επιτρέπουν την περιστροφή Διαστάσεις καμπίνας (1,40μΧ1,40μ), είσοδος, έξοδος υπό γωνία και από τις δύο πόρτες. Διαστάσεις καμπίνας (1,10μΧ2,20μ), για κτίρια πάνω από 4 ορόφους. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό της καμπίνας και η θέση των χειριστηρίων στο σωστό ύψος (0,90-1,20)μ και σε γραφή Braille. Καθαρό πλάτος θύρας ανελκυστήρος 0,85μ σε απόσταση 0,40μ από τη γωνία. Ελεύθερος χώρος μεταξύ θύρας και απέναντι τοίχου 1,50μ Δάπεδο ανελκυστήρος σε χρωματική αντίθεση με τοίχο. Ηχητική και φωτεινή αναγγελία άφιξης. (Βλέπε Σχέδιο)

101 Ανελκυστήρες

102 10. Αναβατόρια Κλιμάκων Συνιστάται η χρήση όταν η υψομετρική διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί με ράμπα και για μικρές υψομετρικές διαφορές. Ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας (0,90μΧ1,20) μ και με ανυψωτική ικανότητα 250 κg. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σκάλα διαστάσεις ( 0,90μΧ1,40μ) για δεύτερο άτομο με ανυψωτική ικανότητα 350 κg Ελεύθερος χώρος στα σημεία εισόδου-εξόδου 1,50 μ (Βλέπε Σχέδιο)

103 Αναβατόριο Κλιμάκων Τοποθετούνται σε σκάλες όταν είναι αδύνατη η τοποθέτηση ανελκυστήρα. Ελάχιστες διαστάσεις (0,80μΧ1,20μ) Αναδιπλούμενο. Ανυψωτική ικανότητα 250 κg. Ταχύτητα 0,05-0,1μ/sec(Βλέπε Σχέδιο)

104 Κάτοψη Κλίμακας με πλατφόρμα

105 Αναβατόρια Κλίμακας με πλατφόρμα

106 11. Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής Σε κάθε συγκρότημα χώρων υγιεινής να υπάρχει και ένας χώρος υγιεινής για ΑΜΕΑ κατά προτίμηση ένας για άνδρες και ένας για γυναίκες. Να είναι σημαινόμενος με το (ΔΣΠ). Να είναι διαστάσεων (2,15μ Χ2,15 μ) με ανεξάρτητη είσοδο και χωρίς κοινό προθάλαμο με τους υπόλοιπους χώρους υγιεινής. Με ανοιγόμενη προς τα έξω θύρα πλάτους 0,90 εκ ή συρόμενη και με χρωματική διαφοροποίηση κάσσας θύρας, τοίχων δαπέδου και ειδών υγιεινής. Με ελεύθερο χώρο περιστροφής διαμέτρου 1,50 μ και με δυνατότητα μετωπικής προσέγγισης στο νιπτήρα και πλάγιας και μετωπικής στη λεκάνη. Με κάθισμα λεκάνης ύψους 0,50μ και σε απόσταση αξονικά 0,50 μ από το τοίχο. Με δυο βοηθητικές χειρολαβές η μια σταθερή και μια ανακλινόμενη με αντοχή σε φόρτιση 100 κg. Με καθρέπτη επικλινή και με την άνω πλευρά στα 2,0μ και την κάτω στα 0,85μ. Με νιπτήρα ελεύθερο χωρίς πόδι και με την άνω πλευρά στα 0,85 και την κάτω στα 0,70μ. Με σύστημα κλίσεως κινδύνου. Με κρεμάστρες στο 1,20 μ και 1,80μ και σαπουνοθήκη στο 0,90-1,10 μ (Βλέπε Σχέδιο)

107 Αμφιθέατρο Αν προβλέπεται αμφιθέατρο για την προβολή ταινίας -ενημέρωσης να προβλέπονται θέσεις για ΑΜΕΑ σε αμαξίδια και το βήμα να είναι επίσης προσβάσιμο (πιθανότατα ομιλητής ΑΜΕΑ) Πλάτος θέσης ΑΜΕΑ (0,90μΧ1,30μ) με θηλιά παρεμβολής για (iducations loop) για ενίσχυση του ήχου και με περιγραφή των προβαλλόμενων διαφανειών ή ταινιών για τα τυφλά άτομα. Σε περίπτωση προβολής διαφάνειες να υπάρχει ανεξάρτητος φωτισμός στη θέσης του μεταφραστού της νοηματικής γλώσσας, με προβολέα κλειστής δέσμης φωτός και με τις προβαλλόμενες ταινίες υποτιτλισμένες. (Βλέπε Σχέδιο)

108 Αμφιθέατρο

109 Κυρίως Εκθεσιακός χώρος Τα ευρήματα εκθέματα, να είναι ορατά απ όλες τις κατηγορίες χωρίς να αποτελούν εμπόδιο στην κίνηση. Να υπάρχουν επιλεγμένα αντίγραφα για τα τυφλά άτομα δια της αφής. Οι επεξηγηματικές πινακίδες να είναι με κείμενο σύντομο και από υλικό μη ανακλαστικό, με μεγάλα γράμματα τοποθετημένα σε ζώνη ύψους (1,401,60)μ προσεγίσιμες και σε γραφή Braille. Ο φωτισμός των χώρων να είναι ικανοποιητικός με Lux. και να αποφεύγεται ο σκηνογραφικός τρόπος έκθεσης δηλ με φωτισμό μόνο των εκθεμάτων ή των βιτρινών και με χώρους κυκλοφορίας μη φωτιζόμενους. Αν η έκθεση έχει αντιμετωπισθεί με αυτό τον τρόπο, απαιτείται ανεξάρτητος φωτισμός σε επιλεγμένα σημεία, με προβολέα κλειστής δέσμης φωτός που θα στέκεται ο ξεναγός ή ο μεταφραστής της νοηματικής γλώσσας

110 Κυλικείο Εστιατόριο Bιτρίνες πάγκοι (0,80-0,85) μ Διάδρομος πλάτους (0,90-1,00) μ Οι χώροι σερβιρίσματος προσβάσιμοι Η χωροθέτηση των τραπεζιών και των καθισμάτων με ελεύθερα διαστήματα κυκλοφορίας πλάτους 1,50μ Απαγορεύεται η τοποθέτηση σταθερών καθισμάτων όπως και τραπέζια με χιαστή σύνδεσμο.

111 Κυλικείο-Εστιατόριο

112 Σήμανση 1)Επίστυλη Ορατή και κατανοητή για όλες τις εξυπηρετήσεις Οι πινακίδες πληροφόρησης θα φέρουν το ( ΔΣΠ) με το ανάλογο εικονόγραμμα ή κείμενο σε στρατηγικά σημεία και σε κατάλληλα ύψη 2,20 από το δάπεδο σε ανάρτηση από την οροφή και σε 1,40-1,60μ επί των τοίχων ή σε υποστυλώματα Η σήμανση να απλή και κατανοητή και σε γραφή Braille Να υπάρχουν ανάγλυφα σχεδιαγράμματα των χώρων 2) Επιδαπέδια Με αλλαγή της υφής του δαπέδου και με έντονη χρωματική αντίθεση 3) Φωτεινή ηχητική Ηχητικό σήμα τριών συχνοτήτων (στάσης,κίνησης προειδοποίησης) Φωτεινές ηχητικές σημάνσεις για μόνιμα εμπόδια (Βλέπε Σχέδιο)

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα 1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα «Πρόσβαση» και «προσβασιμότητα» υποδηλώνει τη δυνατότητα που προσφέρει ένας χώρος, να τον επισκεφτεί και να τον χρησιμοποιήσει ο χρήστης, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: BAYSIDE KATSARAS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 7 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85104 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 95004-95177 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο.

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο. 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. Γενικά Η Είσοδος κάθε κτιρίου είναι το καθοριστικότερο στοιχείο της προσβασιμότητάς του, καθορίζοντας ταυτόχρονα τον βαθμό αυτονομίας της διακίνησης των χρηστών του. Με την έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85102 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 56275-56140

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ALTHEA BOUTQUE HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΜΕΝΕΤΩΝ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245081152 ΦΑΞ: 2245081152 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SOCRATES ST APAART ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:ΠΗΓΑΔΙΑ ΟΔΟΣ: ΠΟΘΙΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245022590 ΦΑΞ: 2245022596

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: KRESTEN ROYAL HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: 6ο χλμ ΛΕΩΦ.ΡΟΔΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN PALACE ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410-85650/651 ΦΑΞ: 22410-85911 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RODOS PRINCESS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΓΕΝΝΑΔΙ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85109 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22440 47102 ΦΑΞ: 22440 47267 EMAIL: reservations@rodosprincess.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: EPSILON ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΟΣΚΙΝΟΥ ΟΔΟΣ: ΛΕΩΦ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 85912, 85956,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: MEDITERRANEAN ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΩ 35-37 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 97000 ΦΑΞ: 22410 22828 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΙΣΟ ΟΣ κάθε κτιρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RHODOS PARK ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 12 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 89700 ΦΑΞ: 22410 24613

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN BEACH RESORT ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΑΛΥΣΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 93821, 93825

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 20 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 63036 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: KASSANDRA ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΙΑΛΥΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΡΙΜΙΝΙ 1,ΙΑΛΥΣΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 94236-94961 ΦΑΞ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΖΟΥΛΛΑΚΗΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΛ.ΔΙΑΚΟΥ 69 & ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΩΝΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 33038

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: IXIAN GRAND ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΙΑΛΥΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΞΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 92944-6 ΦΑΞ: 22410 94413

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: HOTEL AGLA ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΠΟΔ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ 35 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 22061-2 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RODOS PALLADIUM ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΤΘ 180, ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 57300 ΦΑΞ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 1. Γενικά Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένα δημόσιο κτίριο ή δημόσιος χώρος προσβάσιμος, είναι η ύπαρξη τουαλέτας W.C, κατάλληλα διαμορφωμένης και με τον απαραίτητο εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι να καταγράψει τη δυνατότητα χρήσης από άτομα με αναπηρίες των υφιστάμενων

Διαβάστε περισσότερα

AμεΑ: Ένας απ όλους μας.

AμεΑ: Ένας απ όλους μας. AμεΑ: Ένας απ όλους μας. www.edrive.yme.gov.gr ΑμεΑ: Δικαίωμα στη μετακίνηση Η άνετη και ανεμπόδιστη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων των χρηστών της οδού. Η αυτόνομη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

6. ΣΗΜΑΝΣΗ. 1. Ορισμός. 2. Γενικές αρχές σήμανσης

6. ΣΗΜΑΝΣΗ. 1. Ορισμός. 2. Γενικές αρχές σήμανσης 6. ΣΗΜΑΝΣΗ 1. Ορισμός Ονομάζεται σήμανση το σύνολο των συμβόλων και κειμένων που διευκολύνουν στον προσανατολισμό και στην κίνηση όλων των ατόμων στο δομημένο περιβάλλον. Ακόμη σήμανση θεωρείται και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας

Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας Βιωματική δράση: Μελέτη της προσβασιμότητας του σχολείου μας Γυμνάσιο Λ.Τ. Παξών Σχολικό έτος: 2015-2016 Τάξη: α γυμνασίου Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λιανού Σταυρούλα ΠΕ17.01 Ας προσπαθήσουμε να δούμε αλλιώς

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ηράκλειο 2011 1 Η Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ (Με δύο όμοιους ανακλινόμενους χειρολισθήρες) ΓΕΝΙΚΑ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 6. ΣΗΜΑΝΣΗ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Ονοµάζεται σήµανση το σύνολο των συµβόλων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1. ΓΕΝΙΚΑ Κεφάλαιο 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Απαραίτητη προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Γενικά 1.1. Αυτόνομη ιακίνηση και ιαβίωση Άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα που έχουν μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο 1 ΚΤΕΛ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ Κατηγορία: Κτίριο υπηρεσίας µεταφορών 60,28 Στην αρµοδιότητα της Υπηρεσίας περιλαµβάνονται: Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις Χώροι Υγιεινής Γενικές απαιτήσεις 3.190 Οι χώροι υγιεινής πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να προστατεύουν τους χρήστες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Σηµείωση: Τα παρακάτω ευρήµατα / αποτελέσµατα προέκυψαν από την αξιολόγηση των φορέων από τους εκπαιδευόµενους και δεν αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΤΙΡΙΟ Δ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ Αρχιτεκτονικά : Στατικά Ηλεκτρομηχανολογικά:

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Το δωμάτιο (υπνοδωμάτιο/διαμέρισμα) που φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 4. ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ή ΣΚΑΛΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ή ΣΚΑΛΑ ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Περιεχόμενα 1 Δημαρχείο... 2 2 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Νομαρχία)... 8 3 Γενικό Νοσοκομείο Σερρών... 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-1-

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1. ΓΕΝΙΚΑ Κεφάλαιο 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Όνομα Μονάδας: Κατηγορία: Τάξη: Website: Διεύθυνση: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ HILTON PARK NICOSIA Ξενοδοχείο 4 αστέρων www.hilton.com Έγκωμη

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή προσαρμόσιμων κατοικιών είναι η αναθεώρηση των βασικών αρχών σχεδιασμού της κατοικίας, δηλαδή:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή προσαρμόσιμων κατοικιών είναι η αναθεώρηση των βασικών αρχών σχεδιασμού της κατοικίας, δηλαδή: 10. ΚΑΤΟΙΚΙΑ 1. Γενικά Ο σχεδιασμός της κατοικίας μέχρι σήμερα ακολουθεί τις ατομικές ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών της. Ο εσωτερικός δε σχεδιασμός της είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Με την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ ΘΕΣΗ ΦΟΡΕΑΣ : ΝΕΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ : ΚΟΥΜΠΕ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ : ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΡΙΕΣ ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322,

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, 30.4.99 Αριθμός 86 Οι περί Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 1999, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 19 του περί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΕΡΓΟ: ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝ/ΠΟΛΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ Άρθρο 13 Κλίμακες 1. Οι κλίμακες των κτιρίων και δομικών έργων πρέπει να κατασκευάζονται (αριθμός, μορφή θέση και πλάτος) έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Εύλογες προσαρμογές για την Απασχόληση Ανθρώπων με Αναπηρία

Εύλογες προσαρμογές για την Απασχόληση Ανθρώπων με Αναπηρία Εύλογες προσαρμογές για την Απασχόληση Ανθρώπων με Αναπηρία Εύλογες προσαρμογές Προσπελασιμότητα Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία και η προσβασιμότητα ορίζεται ως:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22413 6000 ΦΑΞ: EMAIL: WEBSITE: ΟΝΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιάννης Πολυχρονίου, Aρχιτέκτων Ε.Μ.Π. τ. προϊστάμενος Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Στους νόμους Ν.4030/2011-

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β)

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) ΘΕΜΑ: «Ειδικές ρυθµίσεις για την εξυπηρέτηση ατόµων µε αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισµών που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε Β Αθήνας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Στα πεζοδρόμια συναντιόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΥΧΟΥΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93)

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθµός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πλάκες Πεζοδρομίου για Α.Μ.Ε.Α. Παρουσίαση από την

Πλάκες Πεζοδρομίου για Α.Μ.Ε.Α. Παρουσίαση από την Πλάκες Πεζοδρομίου για Α.Μ.Ε.Α. Παρουσίαση από την Μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας, χαρακτηρίζονται ως «άτομα με ειδικές ανάγκες». Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει άτομα με αναπηρίες, που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ

2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ 2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ 1. Στοιχεία Σχεδιασμού Πεζοδρομίου 1.1 Γενικά Ως πεζοδρόμια ορίζονται τα υπερυψωμένα ή μη ερείσματα αστικής οδού, που προορίζονται για την συνεχή, ασφαλή

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα. Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ

Προϊόντα. Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ Προϊόντα Ανελκυστήρες Parking Συστήματα ΑΜΕΑ Parking Συστήματα ανύψωσης αυτοκινήτων οχημάτων KTS Συστήματα Στάθμευσης αυτοκινήτων KPS PARKING Υδραυλικά συστήματα στάθμευσης KleemannPark Η KLEEMANN, διευρύνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΥΜΠΕ»

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΚΟΥΜΠΕ» ΕΡΓΟ : ΘΕΣΗ : ΑΝΑΔΟΧΟΣ : ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΟΔΟΣ ΑΠΤΕΡΩΝ 2 & ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 166, ΚΟΥΜΠΕΣ - 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ - 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο. Περιεχόμενα

Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο. Περιεχόμενα Αναλυτικά αποτελέσματα και ευρήματα αξιολόγησης ανά Υπηρεσία και Κτίριο Περιεχόμενα 1 ηµαρχείο ράµας... 2 2 ηµοτικό Ωδείο ράµας... 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012-1- Α. ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ 1 Δημαρχείο Δράμας ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 10. ΚΑΤΟΙΚΙΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ Ο σχεδιασµός της κατοικίας µέχρι σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης. Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης. Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας Έρευνα Προσβασιμοό τητας Ξενοδοχειάων Σπαά ρτης Δρ. Ιωάννης Μπασδέκης Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας Έκδοση 1.0 Μάρτιος 2014 Συύ νοψη Ο Νομός Λακωνίας, έχοντας πλήθος αναγνωρίσιμων

Διαβάστε περισσότερα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την χρήση τους, για διευκόλυνση στην εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την χρήση τους, για διευκόλυνση στην εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων: 9. ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ 1. Γενικά Ως κτίρια που χρησιμοποιούνται από το κοινό ορίζονται τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων ή δομικά έργα ή υπαίθριοι χώροι που περιορίζονται από δομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ανύψωσης καθίσματος

Σύστημα ανύψωσης καθίσματος Προϊόντα ΑμεΑ Σύστημα ανύψωσης καθίσματος Λύσεις συστημάτων ΑμεΑ freestair FREESTAIR Το σύστημα ανύψωσης καθίσματος freestair για τις σκάλες ΑΜΕΑ έχει σχεδιασθεί ειδικά για άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Γενικά 1.1. Αυτόνομη ιακίνηση και ιαβίωση Άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα που έχουν μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 10 & 11 Οκτωβρίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Παρουσίαση ιονυσίου Αντ. Καλαντζή

Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 10 & 11 Οκτωβρίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Παρουσίαση ιονυσίου Αντ. Καλαντζή Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 10 & 11 Οκτωβρίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Παρουσίαση ιονυσίου Αντ. Καλαντζή "ΤΡΟΧΟΓΝΩΜΩΝ" 1 2 Στην ΕΕ στα 30% των Τροχαίων εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα ΠΕΖΟΙ Στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα διαρκούς παρακολούθησης Δοµών Eιδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΔΕΑΕ)

Πληροφοριακό Σύστημα διαρκούς παρακολούθησης Δοµών Eιδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΔΕΑΕ) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 14-15 Μαΐου 2013 Πληροφοριακό Σύστημα διαρκούς παρακολούθησης Δοµών Eιδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΔΕΑΕ) Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Κ ο υ ρ ο υ π έ τ

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ KAI ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α) Πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον και τους εξωτερικούς

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.. 1 1.1. Σχεδιασμός των μεταφορών... 1 1.2. Κατηγοριοποίηση Δομικά στοιχεία των μεταφορών.. 2 1.3. Βασικοί άξονες της Ευρωπαϊκής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ : Η ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία

Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία Παραδοτέο: Πακέτο εργασίας: Π3.3 Υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με την προσβασιμότητα στην απασχόληση στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδροµικοί σταθµοί

Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7. Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7.1 Εισαγωγή Στον γενικό όρο σιδηροδροµικοί σταθµοί περιλαµβάνονται: Σιδηροδροµικοί σταθµοί Τα σηµεία στάθµευσης Οι στάσεις Σιδηροδροµικοί σταθµοί: οι σιδηροδροµικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «EΚΘΕΣΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η δυνατότητα να μετακινείται κάποιος ως: Πεζός Οδηγός Επιβάτης να εμπλακεί χωρίς να κινδυνεύει ή να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0188/290. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0188/290. Τροπολογία 7.9.2017 A8-0188/290 Τροπολογία 290 Jiří Maštálka, Kostadinka Kuneva, Merja Kyllönen, Marina Albiol Guzmán, Δημήτριος Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL Έκθεση Morten

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό νομοθετικό πλαίσιο και προδιαγραφές για την προσβασιμότητα ΑμεΑ

Βασικό νομοθετικό πλαίσιο και προδιαγραφές για την προσβασιμότητα ΑμεΑ Πολυχρονίου Ιωάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος Γραφείου ΑμεΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΥΠΕΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδροµικοί σταθµοί

Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7. Σιδηροδροµικοί σταθµοί Κύριες διερχόµενες: είναι η προέκταση στο χώρο του σιδηροδροµικού σταθµού των κύριων σιδηροδροµικών γραµµών του ελευθέρου τµήµατος Γραµµές προσπέρασης χωρίζονται σε γραµµές λειτουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. Περιεχόμενα

Eισαγωγή. Περιεχόμενα Eισαγωγή Περιεχόμενα Eισαγωγή 1. Λίστα ελέγχου ανοικτών χώρων, διαδρομών πεζών και μεθοδολογία εφαρμογής της 1.1 Μεθοδολογία εφαρμογής της λίστας ελέγχου 1.2 Γεφύρωση υψομετρικών διαφορών πεζοδρομίου οδοστρώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης», Σάββατο 13/1/2018 Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ Διάρθρωση Εισήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος καταγραφής στάσης και στεγάστρου αστικής συγκοινωνίας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ / ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κατάλογος καταγραφής στάσης και στεγάστρου αστικής συγκοινωνίας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ / ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ημερομηνία: Ώρα: Ελεγκτής: Γραμμή: Καταγραφή Υφιστάμενης Προσωρινή Μόνιμη στάση: Καιρικές συνθήκες: Κωδικός στάσης / στάση: Όνομα στάσης: Μεταφορά/Κατάργηση Υφιστάμενης Ίδρυση νέας ΜΕΡΟΣ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Έκθεσης Αυτοκινήτου Athens Motor Show 2013 Αίθουσα Ξιφασκίας (πρώην υτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) 2 έως 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Έκθεσης Αυτοκινήτου Athens Motor Show 2013 Αίθουσα Ξιφασκίας (πρώην υτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) 2 έως 10 Νοεμβρίου 2013 Α. Γενικοί όροι ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Έκθεσης Αυτοκινήτου Athens Motor Show 2013 Αίθουσα Ξιφασκίας (πρώην υτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) 2 έως 10 Νοεμβρίου 2013 Τη θέσπιση, συγγραφή και υποχρέωση επιβολής του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Α: Κατά τη διαδρομή μου μέσα στο τρόλεϊ Είστε επιθεωρητές για την καλή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) και την εξυπηρέτηση των επιβατών, παρατηρήστε και αξιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ Κ1) Εμβαδόν Οικοπέδου Επιτρεπόμενα Υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Κεφάλαιο 2.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Κεφάλαιο 2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ DISABLED PERSONS AND PERSONS WITH REDUCED MONILITY ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, Αριθμός 262

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, Αριθμός 262 1546 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 262/2018 Αρ. 5111, 14.9.2018 Αριθμός 262 Ο ΠΔΡΗ ΡΤΘΜΗΔΩ ΟΓΩΝ ΚΑΗ ΟΗΚΟΓΟΜΩΝ ΝΟΜΟ (ΝΟΜΟΗ 14 TOY 1959, 67 ΣΟΤ 1963, 6 ΚΑΗ 65 ΣΟΤ 1964, 12 ΣΟΤ 1969, 38 ΣΟΤ 1969, 13 ΚΑΗ 28 ΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D031240/02 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D031240/02 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2014 (OR. en) 11931/14 ADD 1 TRANS 366 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 9 Ιουλίου 2014 Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Χάραξη κόμβου. 10/11/09 Μάθημα Θέμα Οδοποιίας

Χάραξη κόμβου. 10/11/09 Μάθημα Θέμα Οδοποιίας Χάραξη κόμβου 10/11/09 Μάθημα Θέμα Οδοποιίας 1 Τύποι ισόπεδων κόμβων Με τρία σκέλη Με τέσσερα σκέλη Με πάνω από τέσσερα σκέλη 10/11/09 Μάθημα Θέμα Οδοποιίας 2 Απλή διασταύρωση τύπου Τ Προσφέρεται όταν

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής. https://www.facebook.com/driving.edu/

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.  https://www.facebook.com/driving.edu/ Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής http://www.driving.org.gr/ https://www.facebook.com/driving.edu/ Γιατί κατά την γνώμη σας γίνονται ατυχήματα δυστυχήματα στον δρόμο; Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Έκδοση: Επιμέλεια Εξωφύλλου: Επιμέλεια Σκίτσων: Copyright: Φωτοστοιχειοθεσία:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το κτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Ελέγχου Οδικής Ασφάλειας Επιθεώρηση συντήρησης σε υφιστάμενες οδούς

Κατάλογος Ελέγχου Οδικής Ασφάλειας Επιθεώρηση συντήρησης σε υφιστάμενες οδούς Κατάλογος Ελέγχου Οδικής Ασφάλειας Επιθεώρηση συντήρησης σε υφιστάμενες οδούς Αντικείμενο Ελέγχου Ναι Όχι Παρατηρήσεις 1 Χάραξη της οδού και διατομή 1.1 Ορατότητα και μήκη ορατότητας To διαθέσιμο μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ I I ΘΕΜΑ: ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α. Μ. Ε. Α) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κα. ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

(α) Για τις αίθουσες διδασκαλίας υπολογίζεται με την αναλογία 1 ατόμου για κάθε 2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας.

(α) Για τις αίθουσες διδασκαλίας υπολογίζεται με την αναλογία 1 ατόμου για κάθε 2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 3 / 2003 ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Γ _ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ 30/10/2003 1. Γενικά Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα κτίρια όλων των βαθμίδων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια,

Διαβάστε περισσότερα

1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας. Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα

1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας. Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα 1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Αρχές σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα