1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου"

Transcript

1 1. Στατιστικά στοιχεία Εμποδιζόμενου Ατόμου

2 2. Στατιστικά στοιχεία Διευκόλυνσης Ατόμων με τον «Καθολικό Σχεδιασμό»

3 3. Ο άνθρωπος Διαστάσεις και ο αναγκαίος χώρος.

4 4. Κανόνες Αναλογιών

5 5. Το Νέο πρότυπο Σχεδιασμού

6 6. Σημαντικά μεγέθη και Διαστάσεις του Νέου Πρότυπου

7 7. Πεζοδρόμιο Βασικά στοιχεία :πλάτος, ύψος, κλίση, υλικό

8 8. Πεζοδρόμια - Σκάφες

9 9. Πεζοδρόμια- Διαβάσεις- Σκάφες

10 10. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

11 11. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

12 12. Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

13 13. Ράμπες Βασικά στοιχεία :πλάτος, μήκος, κλίση, υλικό

14 14. Κλίσεις- Μήκη ράμπας

15 15. Ράμπες-περίζωμα -χειρολισθήρες

16 16. Είσοδοι κτιρίων

17 17. Ανεμοφράκτες-Προθάλαμοι

18 18. Χώροι κυκλοφορίας

19 19. Κλίμακες -Χειρολισθήρες

20 20. Κλίμακες-πλατύσκαλα-χειρολισθήρες

21 21. Ανελκυστήρες

22 22. Ανελκυστήρες

23 23. Ανελκυστήρες

24 24. Αναβατόρια Κλίμακας με πλατφόρμα

25 25. WC ΑΜΕΑ

26 26. Εξοπλισμός WC ΑΜΕΑ

27 27. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης

28 28. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης 1.

29 29. Θετικό και Αρνητικό παράδειγμα πρόσβασης 2.

30 30. Αλυσίδα Πρόσβασης Πλέγμα στο κέντρο η κατοικία Δορυφόροι οι τομείς Παιδείας, Εργασίας, Περίθαλψης, Ελεύθερος χρόνος Η αμφίδρομη σχέση ονομάζεται διακίνηση ή κυκλοφορία ή μεταφορά

31 ΤΕΛΟΣ

32

33

34 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

35 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

36 Στατιστικά στοιχεία Στατιστικές που έχουν γίνει σε κάποια άλλα κράτη, καταλήγουμε ότι: 1: 5 ανθρώπους ζει κάτω από συνθήκες ανικανότητας ή αναπηρίας 1:10 κάτω από συνθήκες σοβαρής ανικανότητας αναπηρίας «Εμποδιζόμενα άτομα»: 14 % ηλικιωμένοι 6 % υπερήλικοι 1,5 % έγκυες 11 % νήπια με συνοδούς, 6,4 % μικρά παιδιά 14 % ηλικιωμένοι Ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αριθμός των ατόμων από υποσιτισμό επιδημίες, αλκοολισμό, εθισμό σε ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πολέμους, τρομοκρατία φυσικές καταστροφές Στα άτομα αυτά, πρέπει να προστεθούν, όσοι υποφέρουν από τις πολύβοες, ρυπογόνες μεγαλουπόλεις καθώς και άτομα αφηρημένα, σύνηθες φαινόμενο των μεγάλων αστικών πόλεων

37 Ιστορική αναφορά Ο άνθρωπος ως μέτρο και σκοπός Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το μέτρο όλων των αντικειμένων Όλα τα αντικείμενα, δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για την εξυπηρέτησή του. Τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος, στο παρελθόν ήταν μονάδα μέτρησης (μήκος-πήχεις, πλάτος με πόδια) Το μετρικό σύστημα τα κατήργησε όλα αυτά. Σαφής είναι η εντύπωση του μεγέθους κτιρίου - αντικειμένου με έναν άνθρωπο δίπλα στην εικόνα (παλαιότερα δεν έλειπε από κάθε σχέδιο)

38 Βασικά στοιχεία σχεδιασμού Για τον σχεδιασμό, ο κάθε μελετητής πρέπει να γνωρίζει: Τη σχέση μεταξύ των μελών του ανθρώπου Το χώρο που καταλαμβάνει ο άνθρωπος σε διάφορες θέσεις και κατά την κίνησή του Τον απαιτούμενο χώρο μεταξύ των επίπλων, ώστε να κινείται ελεύθερα και να τα χρησιμοποιεί. Τις ελάχιστες διαστάσεις των χώρων, όπου κινείται καθημερινώς οχήματα, σιδηρόδρομοι κλπ.

39 Κανόνες Αναλογιών του ανθρωπίνου σώματος. Οι σχέσεις και οι αναλογίες των μελών του ανθρώπου μεταξύ τους δημιουργούν τους «Κανόνες αναλογιών» Γνωστοί κανόνες αναλογιών είναι : Ο αρχαιότερος κανόνας αναλογιών που βρέθηκε στον τάφο της Πυραμίδας της Μέμφιδος το π.χ Οι κανόνας αναλογιών της βασιλείας των Φαραώ των Πτολεμαίων. Οι κανόνες αναλογιών των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων του Πολυκλείτου (που αποτελούσε και πρότυπο για μεγάλο χρονικό διάστημα ). 3. Οι κανόνες αναλογιών των Alberti, Leonardo da Vinci, MicheII Angello, Dϋrer. Ο Le Corbusier χρησιμοποιεί από το 1945, αναλογίες βασισμένες στον χρυσό κανόνα υπό την ονομασία Le Modulor για ύψος σώματος 1,829 μ.

40 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 1 1. Το λανθασμένο Modular Η παραδοχή του λανθασμένου Modular αυτό του Le Corbusier: ένας άνδρας σε πλήρη ακμή με ύψος 1,83μ και του οποίου δεν μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου τα βιολογικά του χαρακτηριστικά είναι και η αιτία του λανθασμένου σχεδιασμού μας. Οι περισσότεροι δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προδιαγραφές και τα βιολογικά χαρακτηριστικά όλων μας μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου.

41 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης Οι ανεπάρκειες του δομημένου περιβάλλοντος Η Διεθνής Ταξινόμηση της Αναπηρίας διερευνώντας : Το Επίπεδο ικανότητος του ατόμου / σε σχέση με το επίπεδο απόδοσης, απέδωσε την ευθύνη στις ανεπάρκειες του δομημένου περιβάλλοντος. Έχουμε τη μετατόπιση της ευθύνης, από το άτομο στο δομημένο περιβάλλον, με το διαχωρισμό της Μedical disability (Ιατρικής αναπηρίας) από την Αrchitectural disability (Αρχιτεκτονική αναπηρία) Αυτό βεβαίως σαν μηχανικούς μας αφορά. Διότι ο τρόπος σχεδιασμού μας ή πιο συγκεκριμένα κάποιο στοιχείου του κτιρίου μας ευθύνεται και φέρνει σε μειονεκτική θέση το χρήστη. Ενώ σε κάποια άλλη περίπτωση, ένας άλλος μηχανικός θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ένα άλλο στοιχείο που δε θα μείωνε τις ικανότητες αυτού του ατόμου.

42 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 3. Για ποιο λόγω δεν συμπεριέλαβε ο σχεδιασμός το άτομο με αναπηρία, διότι αυτό απλώς δεν υφίστατο. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή : Στην Αρχαία Σπάρτη (Καιάδας) Στο Μεσαίωνα εγκλεισμός σε ίδρυμα - ξυλοδαρμός Στο Τρίτο Ράίχ ( η πιο απάνθρωπη και απορριπτική στάση- σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα για τον αφανισμό τους) Στη Βιομηχανική επανάσταση, άτομα μη παραγωγικά, εμπόδιζαν και τα υγιή να εργαστούν και έχουμε τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα Εφόσον το άτομο αυτό δεν υφίστατο η πόλης και ο αστικός χώρος σχεδιάστηκε για άτομα με πλήρη αυτοδυναμία και με μια υπερδόμηση

43 Διερεύνηση και απόδοση ευθύνης 4 Ευθύνη φέρει ακόμη Το Κράτος, μετά τον πόλεμο, ανέλαβε έργα συγκοινωνίας και όχι κοινωνικής μέριμνας- αυτή την πρωτοβουλία για την κατοικία την ανέλαβε ο ιδιωτικός τομέας, με Βάση την Αρχή κόστος /όφελος εμπορευματοποίησε τον αστικό χώρο με την εκμετάλλευση και του τελευταίου ελεύθερου ακάλυπτου χώρου με αποτέλεσμα «οι πόλεις μας να μην αναπνέουν» από πουθενά. Ο ΓΟΚ, παλιότερα είχε συστήματα δόμησης, τα οποία έχουν πλέον καταργηθεί, και στη θέση τους έχουμε το μεγάλο ποσοστό κάλυψης και τη μικρή απόσταση Δ. Η πόλης έπεται, αντί να προηγείται ο σχεδιασμός και αυτό συμβαίνει με τις νομιμοποιήσεις των αυθαίρετων και την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. Παλιές μελέτες τίθενται σε εφαρμογή, μετά από 10 χρόνια και δεν ανταποκρίνονται τα στοιχεία αυτά βεβαίως στην πραγματικότητα και στα σημερινά δεδομένα.

44 Αλλαγή στο «πρότυπο σχεδιασμού» Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και εντός του πνεύματος της εποχής απαιτείται: Στροφή και αλλαγή στο νέο «πρότυπο σχεδιασμού» που είναι το άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων: ι) Άνθρωπος- περιβάλλον ιι) Άνθρωπος κτίριο ιιι) Άνθρωπος όχημα

45 Το Νέο πρότυπο «σχεδιασμού» Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, έχει αυστηρές προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό: Οι τυπικές διαστάσεις αμαξιδίου Οι δυνατότητες δράσης και η ζώνη προσέγγισης του αμαξιδίου ( ύψος από το δάπεδο) Πλάτος διέλευσης -πλάτος διασταύρωσης με πεζό και με άλλο αμαξίδιο Η δυνατότητα κίνησης του αμαξιδίου σε : i. οριζόντιο ii. κεκλιμένο επίπεδο (και με ποια κλίση iii. κατακόρυφα με ανελκυστήρα ή ανεβατόρι iv. περιστροφή του αμαξιδίου με 360ο ( αναγκαία επιφάνεια δαπέδου)

46 Σημαντικά μεγέθη Διστάσεις

47 Σημαντικά μεγέθη Διστάσεις

48 Πρόσβαση- προσβασιμότητα «Πρόσβαση» και «προσβασιμότητα» υποδηλώνει τη δυνατότητα που προσφέρει ένας χώρος, να τον επισκεφτεί και να τον χρησιμοποιήσει ο χρήστης, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια, ένας παραπλήσιος όρος είναι η «επισκεψημότητα». Ο όρος Πρόσβαση υπάρχει ακόμη στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία. Προϋπόθεση να χαρακτηρισθεί ένας χώρος προσβάσιμος, είναι να ισχύει για όλους η αρχή: «Έρχομαι - μπαίνω χρησιμοποιώ» Να λειτουργεί πλήρως η «Αλυσίδα πρόσβασης» Να εξασφαλίζεται η Κινητικότητα Να υπάρχουν «Ελεύθερες Διαδρομές»

49 Αλυσίδα πρόσβασης -Κινητικότητα Ελεύθερη Διαδρομή και Βαθμός δυσκολίας Αλυσίδα πρόσβασης Ένα Είναι μια διαδοχή προσβάσιμων κτιρίων, χώρων, μέσων, σε συνδιασμό με προσβάσιμες εξυπηρετήσεις. Κρίκοι της αλυσίδας είναι τα κτίρια, οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες κλπ. Αν κάποιος από αυτούς τους κρίκους δεν λειτουργεί, το όλο σύστημα καταρρέει γιατί τότε δε μιλούμε για αλυσίδα πρόσβασης, παρά για μεμονομένες νησίδες πρόσβασης. Με την λειτουργία της «αλυσίδας πρόσβασης» εξασφαλίζεται η «Kινητικότητα» του κάθε ατόμου. «Κινητικότητα» Μπορεί να χαρακτηριστεί η ικανότητα του κάθε ατόμου να κινείται με ασφάλεια και αυτονομία στο δομημένο περιβάλλον. Η επιλογή των «ελεύθερων διαδρομών» καθορίζει το «Βαθμό δυσκολίας» με χαρακτηρισμό του χώρου σε «φιλικό ή εχθρικό»

50 ΑΜΕΑ Εμποδιζόμενα άτομα Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ ) Άτομα με μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, άτομα με ανικανότητα στην κίνηση, στην όραση, στην ακοή, στην αντίληψη καθώς και ασθενείς με διάφορες παθήσεις Εμποδιζόμενα άτομα Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), άτομα με μειωμένες ικανότητες άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, έγκυες, μωρά, άτομα με ασυνήθεις διαστάσεις, άτομα εξαρτημένα και άτομα με αμαξίδια ή βάρη.

51 Νομοθετικές ρυθμίσεις Η διεκδίκηση της πρόσβασης Ο Hugh Gallager ο κρυφός αρχιτέκτονας της ADA, δικηγόρος, ανάπηρος ήθελε να επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, επειδή το κτίριο είχε σκάλα και δε διέθετε ράμπα, διεκδίκησε την κατασκευή ράμπας, όχι στα πλαίσια της φιλανθρωπίας αλλά με Νομοθετική ρύθμιση, στηρίζοντας το, τόσο απλά, εφόσον είναι δημόσιο κτίριο και αυτός φορολογούμενος πολίτης η Πολιτεία έχει δικαίωμα να του εξασφαλίσει την πρόσβαση.

52 Νομοθετικές ρυθμίσεις 1. Σε Διεθνές επίπεδο Ο ΟΗΕ Δεκέμβριο 1994, στη 48η Γενική Συνέλευση συνέταξε τον «Κανονισμό για την εξίσωση των ευκαιριών για τους ανθρώπους με αναπηρίες Τα Κράτη οφείλουν να πάρουν μέτρα για να άρουν τα εμπόδια και να κάνουν το φυσικό περιβάλλον προσπελάσιμο για τους ανθρώπους με αναπηρίες, στους τομείς, Εκπαίδευσης, Εργασίας, Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας, Αθλητισμού, Θρησκείας, κ.α Σε Ευρωπαïκό επίπεδο το 1990 «Ο Κοινωνικός Χάρτης αναγνώρισε τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώμάτων των αναπήρων στα μέλη της ΕΕ: Με το άρθρο 21: Απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας και αναπηρίας. Με το άρθρο 26 : Η προσφορά πρόσθετων ευεργετημάτων και η δυνατότητα πρόσβασης, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κινητικότητας και στα μέσα μεταφοράς.

53 Νομοθετικές ρυθμίσεις Σε εθνικό Επίπεδο ο ΓΟΚ Ν /85 Με το άρθρο 24 για Διαβάσεις -Σκάφες Νησίδες- Ράμπες, πεζοδρόμια και Αστικό εξοπλισμό Με το άρθρο 29 για Εισόδους, κοινόχρηστους χώρους, χώρους υποδοχήςαναμονής, κύριους και βοηθητικούς χώρους. Με το άρθρο 16 χειρολισθήρες Ν. 2831/ 2000 Με το άρθρο 28 πεζόδρομοι- θέσεις στάθμευσης- ράμπες- ανελκυστήρες διαδρόμους 4. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέταξε Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑΜΕΑ 5. Εγκύκλιοι υποχρέωσαν όλα τα Δημόσια κτίρια να είναι προσπελάσιμα.

54 Η Πρόσβαση : Αίτημα κοινωνικό οικονομικό- πολιτικό Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής είναι: 1. Αίτημα κοινωνικό: Ο καθένας μας είναι εν δυνάμει άτομο με αναπηρίες. (Εύκολα μπορεί να περάσει ο καθένας από τη μια φάση στην άλλη) 2. Αίτημα οικονομικό : Περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος των ΑΜΕΑ, όταν αυτά εντάσσονται ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου 3. Αίτημα πολιτικό : Σαν ισότιμοι ψηφοφόροι χρήζουν του ενδιαφέροντος των πολιτών :

55 Καθολικός Σχεδιασμός Η αλλαγή της μέχρι τώρα κλασσικής φιλοσοφίας σχεδιασμού με εργονομικό πρότυπο το «μέσο άνθρωπο» και υγιή και μάλιστα άνδρα στην ηλικία των ετών, με το «νέο πρότυπο σχεδιασμού που είναι το «ΑΜΕΑ» οδηγεί στον «Καθολικό σχεδιασμό» Ο Σχεδιασμός αυτός απευθύνεται στο σύνολο των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις ή αποκλεισμούς Ο Καθολικός σχεδιασμός διευκολύνει όλους Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός αυτός, διότι ο πληθυσμός της Ελλάδος- Ευρώπης γηράσκει και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, το 30% θα είναι ηλικιωμένοι ή και ΑΜΕΑ

56 Χαρακτηριστικά προσβάσιμου περιβάλλοντος -Η Ευρωπαϊκή αντίληψη για ένα δίκτυο προσβασιμότητας. Σεβασμός: Στη διαφορετικότητα Ασφάλεια: Να μην ενέχει κινδύνους Υγεία: Να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία Λειτουργικότητα: Να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο προοορίζεται Αντιληπτικότητα :Να προσανατολίζεται κανείς μέσα στο χώρο Αισθητική: Αισθητικά ευχάριστο

57 Βασικά στοιχεία σχεδιασμού Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό είναι: α) Αλλαγές στο περιβάλλον, όπως υγροί, παγωμένοι δρόμοι, ισχυροί άνεμοι κ.λ.π β) Αλλαγές στον ίδιο τον άνθρωπο ασθένειες, αλλεργίες, κατάγματα, εγκαύματα κ.λ.π γ) Αλλαγές στις συνθήκες ζωής εγκυμοσύνη, φροντίδα ενός μωρού, ή φροντίδα ενηλίκου.

58 «Δημόσιο κτίριο» Όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από το κοινό Τα κτίρια αυτά, ενώ κατασκευάζονται ειδικά για να δέχονται το «κοινό» στη συντριπτική τους σχεδόν πλειοψηφία είναι απροσπέλαστα ή πολύ δύσκολα προσπελάσιμα.

59 Κατηγορίες Δημόσιων Κτιρίων Δημόσια κτίρια για εξυπηρέτηση του κοινού Εγκαστάσεις Ψυχαγωγίας -Αθλητισμού Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης Εγκαταστάσεις Πολιτισμού Εγκαταστάσεις Εμπορικές Εγκαταστάσεις Υγείας και Πρόνοιας Εγκαταστάσεις Εστίασης Ψυχαγωγίας Εγκαταστάσεις Προσωρινής Διαμονής Στις εγκαταστάσεις Πολιτισμού ανήκουν και τα Μουσεία

60 Έρευνα Πρόσβασης ΤΕΕ Η Έρευνα του ΤΕΕ το 1994 σε κτίρια Δημόσιας χρήσης με μια διαβάθμιση της προσπελασιμότητας σε 3 κατηγορίες Α, Β,Γ, Δ. Α : Κίνηση του χρήστη χωρίς καμία απολύτως βοήθεια Β : Μερικώς προσπελάσιμα Γ κ Δ : Τελείως απροσπέλαστα. Έδειξε ότι: Το υψηλότερο ποσοστό Γ κ Δ εμφανίστηκε στις: α) Εγκαταστάσεις πολιτισμού, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, μνημεία β) Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αίθουσες τέχνης και κινηματογράφους (Bλέπε Πίνακα)

61 Στατιστικά Πρόσβασης Δημόσιων Κτιρίων Το υψηλότερο ποσοστό Γ κ Δ εμφανίστηκε στις: α) Εγκαταστάσεις πολιτισμού, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, μνημεία β) Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αίθουσες τέχνης και κινηματογράφους

62 Εισαγωγή Η προσπέλαση των Δημόσιων χώρων αποτελεί δικαίωμα όλων των ατόμων, επομένως πηγάζει και η υποχρέωση της πολιτείας να τη διασφαλίσει. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πλήρη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικο οικονομική ζωή αποτελεί το δομημένο περιβάλλον. Οι φραγμοί του περιβάλλοντος, είναι αυτοί που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμμετοχής τους, στην κοινωνία και όχι τόσο οι λειτουργικοί τους περιορισμοί.

63 Κατευθυντήριες Γραμμές Σχεδίασης Βελτίωση πρόσβασης με παρεμβάσεις διευθετήσεις Περιβάλλον χώρος του κτιρίου με σωστή σύνδεση με το πεζοδρόμιο Χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ σε ποσοτό 5% και σε απόσταση 50 μ από την είσοδο με καλό φωτισμό και σήμανση Είσοδος κτιρίου, αναγνωρίσιμη χωρίς σκαλιά και στεγασμένη, τα άτομο με αμαξίδιο δε μπορούν να κρατήσουν ομπρέλα Χώροι κυκλοφορίας με 1,30μ πλάτος δυνατότητα ελιγμών και περιστροφής Χώροι υγιεινής, με ελεύθερο χώρο 1,50μ για δυνατότητα περιστροφής με κατάλληλο εξοπλισμό με πλάγια προσέγγιση στο WC και μετωπική στο νιπτήρα Οριζόντια κατακόρυφη σύνδεση, με σκάλες ράμπες με κλίσεις= 5% και ανελκυστήρες ή αναβατόρια Εξοπλισμός στο σωστό ύψος τοποθετημένος Σήμανση ορατή και να απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις Επιλογή υλικών Σωστή χωροθέτηση επίπλων

64 Θετικό - Αρνητικό παράδειγμα Πρόσβαση

65 2.Πρόσβαση

66

67

68 Οδηγίες Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ για αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση ΑΜΕΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ΡΑΜΠΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ή ΣΚΑΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠO ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

69 1.Γενικές Αρχές Ανθρωπομετρικά στοιχεία ΓΕΝΙΚΑ 1. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗ 1.2. ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 2.1. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 2.2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 3.1. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ 3.2. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ 3.3. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗΣ

70 1. Διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων Κίνησης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.1. ΓΕΝΙΚΑ 1.2. ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.3. ΥΨΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.4. ΚΛΙΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.5. ΔΑΠΕΔΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 1.6. ΑΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΕΜΠΟΔΙΑ 1.7. ΦΥΤΕΥΣΗ 1.8. ΣΗΜΑΝΣΗ 1.9. ΔIABAΣEIΣ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΛΥΨΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ 2.1. ΓΕΝΙΚΑ 2.2. ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ 2.3. ΔΑΠΕΔΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ 2.4. ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

71 3.ΡΑΜΠΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2.1. ΚΛΙΣΗ ΡΑΜΠΑΣ 2.2. ΜΗΚΟΣ ΡΑΜΠΑΣ 2.3. ΠΛΑΤΟΣ ΡΑΜΠΑΣ 2.4. ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΑ 2.5. ΣΧΗΜΑ ΡΑΜΠΑΣ 2.6. ΔΑΠΕΔΟ 2.7. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ

72 4. ΚΛΙΜΑΚΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2.1. ΚΛΙΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.2. ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ 2.3. ΦΑΝΟΣ Η ΦΑΝΑΡΙ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.4. ΠΛΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.5. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ 2.6. ΜΗΚΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.7. ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΑ 2.8. ΣΧΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2.9. ΜΟΡΦΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ

73 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2.1. ΘΑΛΑΜΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 2.2. ΠΟΡΤΕΣ 2.3. ΧΩΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ 2.4. ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ 2.5. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΗΣ 2.6. ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 2.7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ 3. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΑ 3.1. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 3.2. ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝ 3.3. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΩΝ 4. ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

74 6.Σήμανση. ΟΡΙΣΜΟΣ 2.ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 3. ΕΙΔΗ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4. ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ 4.1. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.2. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ 4.3. ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.4. ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.5. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 4.6. ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΣ 5. ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ 6. ΦΩΤΕΙΝΗ - ΗΧΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ 7. ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΣΩ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

75 7.Είσοδοι Κτιρίων. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 2.1. ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ - ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 2.2. ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΚΤΙΡΙΟΥ 2.3. ΘΥΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ 2.4. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΘΥΡΑΣ 2.5. ΣΗΜΑΝΣΗ 3. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 3.1. ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟ 3.2. ΣΗΜΑΝΣΗ 3.3. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

76 8.Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 2.1. ΣΗΜΑΝΣΗ 2.2. ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ 2.3. ΕΙΣΟΔΟΣ 2.4. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΜΕ ΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 3.1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3.2. ΔΑΠΕΔΟ 4. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΣ

77 9.ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 1. ΓΕΝΙΚΑ 2.ΕΙΣΟΔΟΙ - ΥΠΟΔΟΧΗ 3. ΣΗΜΑΝΣΗ 4. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 5. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

78 Βασικές Αρχές Σχεδιασμού 1. Πεζοδρόμια Το ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου : 2.05μ=(0,20μ+1,50μ+0,35μ) 1) 0,20 μ, για αρχιτεκτονικές προεξοχές κτιρίων, 2) 1,50 μ για ελεύθερη ζώνη όδευση πεζών 3) 0,35μ για πινακίδες σήμανσης και προστατευτικά κιγκλιδώματα 4) 1,30 μ για πρόσθετο εξοπλισμό καθιστικών, τηλεφωνικών θαλάμων κλπ Ύψος του πεζοδρομίου : 7-10εκ < 15 εκ Κλίση πεζοδρομίου κατά τη διεύθυνση της ελεύθερης ζώνης όδευσης < 12% Κλίση εγκάρσια : ( κάθετη στη διεύθυνση της ελεύθερης ζώνης) όχι > του 4% με επιθυμητή 1-1,5% (βλέπε Σχέδιο) Υλικά : Αντιολησθητικά και μη αντανακλαστικά. Τα σημεία των διαβάσεων με ελάχιστο πλάτος διάβασης 2,50μ. Σκάφες:Στις διαβάσεις η σύνδεση της στάθμης του πεζοδρομίου με την στάθμη του οδοστρώματος γίνεται με σκάφες πλάτους 1,50μ. κατάλληλα σημασμένες με οπτική και ηχητική σήματοδότηση.(βλέπε σχέδιο) Οδεύσεις τυφλών (Βλέπε Σχέδιο)

79 Ελεύθερο Ύψος Όδευσης

80 Ελάχιστα ελεύθερα πλάτη όδευσης

81 2. Θέσεις Στάθμευσης Ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων. Διαστάσεις (3.5Χ1,5) μ, όταν είναι σε επαφή με ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών. Σε απόσταση από την κύρια είσοδο < 50 μ. Με Διεθνές Σήμα Πρόσβασης (ΔΣΠ ) στο δάπεδο και ορατή επίστυλη σήμανση. Χώρος στάθμευσης σε υπόγειο, υποχρεωτική η ύπαρξη ανελκυστήρος. Οι διαδρομές από τις σημαινόμενες θέσεις στάθμευσης με το ΔΣΠ θα είναι με βέλη αποτυπωμένα στο δάπεδο ή στο τοίχο ή σε υποστύλωμα σε έντονη χρωματική αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο (Βλέπε Σχέδιο).

82 Θέσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ

83 Θέσεις

84 Προσπελάσιμο Εξωτερικό Χώρο Η διαδρομή από το χώρο στάθμευσης στο κτίριο στεγασμένη, οι χρήστες αμαξιδίου δεν μπορούν να κρατήσουν ομπρέλα. Τα Πεζοδρόμια θα είναι χωρίς αναβαθμούς και αν υπάρχει υψομετρική διαφορά να υπάρχει ράμπα. Η διαδρομή θα είναι ελεύθερη εμποδίων χωρίς χαλίκι ή άμμο.

85 3. Ράμπες Πλάτος ελάχιστο 1,30μ Κλίση ιδανική <5% και μέχρι 10 μ, αλλιώς να διακόπτεται από πλατύσκαλο πλάτους 1,50μ. μήκους 1,80μ στην αρχή και στο τέλος της ράμπας Η αρχή, το πέρας της ράμπας και η αλλαγή κατεύθυνσης να επισημαίνεται με λωρίδες επισήμανσης (30-60) εκ διαφορετικής υφής και χρώματος και κάθετες στον άξονα κίνησης. Το στηθαίο, περίζωμα ή κιγκλίδωμα θα είναι ύψους 10εκ Δυο χειρολισθήρες και από τις δυο μεριές θα είναι σε ύψη : 0,70 και 0,90εκ και θα εξέχουν 0,30 εκ στην αρχή και στο τέλος της ράμπας Το υλικό ράμπας θα είναι αντιολισθητικό, ομοιογενές και σταθερό Η εξωτερική ράμπα επιθυμητό να είναι στεγασμένη. Η χειρολαβή θα είναι 4-5 εκ και σε απόσταση 5 εκ από τον τοίχο (Βλέπε σχέδιο-πίνακα κλίσεων)

86 Ράμπες ΑΜΕΑ- Μήκη ράμπας - Κλίσεις -

87 Ράμπες-Χειρολισθήρες

88 4. Κύριοι Είσοδοι Εμφανείς, αναγνωρίσιμοι χωρίς κατώφλι και στεγασμένη Σωστή διαστασιολόγηση 1,20μ Ευρύχωρο πλατύσκαλο. Καλή σήμανση και φωτισμό Με χρωματική αντίθεση έντονη μεταξύ θυρόφυλλου- κάσσας και χειρολαβής Ανοιγόμενη ή αυτόματη συρόμενη πλάτους 1,20 μ, αν είναι περιστρεφόμενη να υπάρχει υποχρεωτικά ακόμη μια πόρτα σε απόσταση μέχρι 10μ., Αν η είσοδος είναι αδιαφανής, να υπάρχει κατακόρυφος φεγγίτης. Να υπάρχει ελεύθερος χώρος στάσης στεγασμένος μπροστά από την είσοδο για αυτοκίνητο, ΙΧ, ταξί για επιβίβαση- αποβίβαση ΑΜΕΑ Ο εξοπλισμός της εισόδου να είναι σε ύψος (0,90-1,20) μ και προς την ίδια πάντοτε πλευρά. Χειρολαβή σχήματος D,L

89 Έξοδοι Κινδύνου - Διαφυγείς Εμφανείς και αναγνωρίσιμοι προσβάσιμοι Σήμανση και φωτισμό Ξεκλείδωτοι

90 Θύρες Χωρίς κατώφλι. Για κύριους χώρους πλάτος ( 0,90-1,00) μ Για χώρους υγιεινής 0,80 μ με άνοιγμα προς τα έξω ή συρόμενες

91 Θύρες

92 5. Ανεμοφράκτες - Προθάλαμοι Πλάτος διπλής θύρας (1,40-1,60) μ Λειτουργούν σαν φραγμοί για αέρα, θόρυβο και σαν χώροι αναμονής, υποδοχής και προετοιμασίας. Θα πρέπει να κλείνει η μια πόρτα για να ανοίξει η άλλη. Απαραίτητος επαρκής χώρος για ελιγμό και περιστροφή μέσα και έξω από τις δυο παράλληλες θύρες Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θυρών 1,50 μ για ανοιγόμενες και 1.80 μ για συρόμενες ) (Βλέπε σχέδιο)

93 Χώροι υποδοχής αναμονής και εξυπηρέτησης κοινού - συναλλαγής Λειτουργικοί, άνετοι και ασφαλείς Με καλή σήμανση και σωστό φωτισμό. Με καλές συνθήκες ακουστικής και θερμοκρασίας. Με καθιστικά ή καθίσματα (ύψος 40-55) εκ Με γραφεία, πάγκους εκδοτηρίων εισητηρίων- πωλητηρίων ή αναψυκτηρίου, σε ύψος συναλλαγής (0,80-1,00)μ Αν υπάρχουν μπάρες και θυρίδες εξυπηρέτησης μπροστά σε ταμεία το πλάτος διαδρόμου να είναι (0,90-1,0) μ. και αν τα ταμεία είναι στη σειρά να έχουν και αυτά μεταξύ τους πλάτος (0,90-1,0 )μ Τα ράφια οι θυρίδες των αποσκευών και όλες οι εξυπηρετήσεις να είναι τοποθετημένες στη σωστή θέση και ύψος. (Βλέπε σχέδιο)

94 Χώροι Εξυπηρέτησης -Συναλλαγής

95 Πάγκος εξυπηρέτησης κοινού

96 Ιματιοθήκες - Βεστιάρια Τμήμα του πάγκου εξυπηρέτησης μήκους 1,20 μ να είναι σε ύψος 0,80μ από το δάπεδο. Τα ατομικά ερμάρια να είναι σε κατάλληλο ύψος με χειρολαβή στο σωστό ύψος και με ελεύθερο χώρο για περιστροφή Καθρέπτης (0,40Χ1,40) μ σε ύψος 0,50 από το δάπεδο. (Βλέπε σχέδιο)

97 Ιματιοθήκες

98 6. Χώροι Κυκλοφορίας 1. Κυκλοφορία στο ίδιο επίπεδο ( οριζόντια) Διάδρομοι: Άνετοι, ασφαλείς με ελάχιστο πλάτος 1,30 μ θερμαινόμενοι και φωτιζόμενοι. Με σήμανση στις σωστές θέσεις (ύψος 1,40μ) 2. Κυκλοφορία σε διαφορετικά επίπεδα (κατακόρυφα) Σκάλες, ράμπες με κλίση 5% και με μηχανικά μέσα. Στις αλλαγές στάθμης και στα εμπόδια να υπάρχουν έντονες χρωματικές διαφορές. (Βλέπε σχέδιο)

99 7. Κλίμακες Οι κυλιόμενες σκάλες να αποφεύγονται. Τα εξωτερικά κλιμακοστάσια να είναι στεγασμένα. Να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανεβατόριου. Μεμονωμένα σκαλοπάτια να αποφεύγονται Να υπάρχει πλατύσκαλο στην αρχή και στο τέλος της σκάλας μήκους 1,60μ ανά βαθμίδες. Να ισχύει η σχέση : 2υ+1π=64εκ Το πλάτος βαθμίδας 0,33εκ, ύψος 15 εκ, και γωνία 15ο Τα Ρίχτυα να είναι συμπαγή και κλειστά ( χωρίς κενά). Η επιφάνεια της κλίμακας να είναι αντιολισθητική. Το πρώτο και το τελευταίο σκαλί να έχει προειδοποιητική λωρίδα. Να υπάρχει στηθαίο ή κιγκλίδωμα και από τις δύο πλευρές. Να υπάρχουν δυο χειρολισθήρες και στις δυο πλευρές των κλιμακοστασίων σε ύψη 0,70μ και 0,90μ και να προεξέχουν στην αρχή και στο τέλος της κλίμακας κατά 0,30μ σε απόσταση (4,5-5 ) εκ από την επιφάνεια του τοίχου. (Βλέπε Σχέδιο).

100 8. Ανελκυστήρες Σε κτίριο με περισσότερους από έναν όροφο, να υπάρχει ανελκυστήρας ειδικών προδιαγραφών, με το (ΔΣΠ) επί του θυρόφυλλου. Ελάχιστες διαστάσεις θαλάμου (1,10μΧ140μ), με είσοδο από τη μικρότερη ( δεν επιτρέπει την περιστροφή) Διαστάσεις καμπίνας (1,50μ Χ1,50μ), επιτρέπουν την περιστροφή Διαστάσεις καμπίνας (1,40μΧ1,40μ), είσοδος, έξοδος υπό γωνία και από τις δύο πόρτες. Διαστάσεις καμπίνας (1,10μΧ2,20μ), για κτίρια πάνω από 4 ορόφους. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό της καμπίνας και η θέση των χειριστηρίων στο σωστό ύψος (0,90-1,20)μ και σε γραφή Braille. Καθαρό πλάτος θύρας ανελκυστήρος 0,85μ σε απόσταση 0,40μ από τη γωνία. Ελεύθερος χώρος μεταξύ θύρας και απέναντι τοίχου 1,50μ Δάπεδο ανελκυστήρος σε χρωματική αντίθεση με τοίχο. Ηχητική και φωτεινή αναγγελία άφιξης. (Βλέπε Σχέδιο)

101 Ανελκυστήρες

102 10. Αναβατόρια Κλιμάκων Συνιστάται η χρήση όταν η υψομετρική διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί με ράμπα και για μικρές υψομετρικές διαφορές. Ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας (0,90μΧ1,20) μ και με ανυψωτική ικανότητα 250 κg. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σκάλα διαστάσεις ( 0,90μΧ1,40μ) για δεύτερο άτομο με ανυψωτική ικανότητα 350 κg Ελεύθερος χώρος στα σημεία εισόδου-εξόδου 1,50 μ (Βλέπε Σχέδιο)

103 Αναβατόριο Κλιμάκων Τοποθετούνται σε σκάλες όταν είναι αδύνατη η τοποθέτηση ανελκυστήρα. Ελάχιστες διαστάσεις (0,80μΧ1,20μ) Αναδιπλούμενο. Ανυψωτική ικανότητα 250 κg. Ταχύτητα 0,05-0,1μ/sec(Βλέπε Σχέδιο)

104 Κάτοψη Κλίμακας με πλατφόρμα

105 Αναβατόρια Κλίμακας με πλατφόρμα

106 11. Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής Σε κάθε συγκρότημα χώρων υγιεινής να υπάρχει και ένας χώρος υγιεινής για ΑΜΕΑ κατά προτίμηση ένας για άνδρες και ένας για γυναίκες. Να είναι σημαινόμενος με το (ΔΣΠ). Να είναι διαστάσεων (2,15μ Χ2,15 μ) με ανεξάρτητη είσοδο και χωρίς κοινό προθάλαμο με τους υπόλοιπους χώρους υγιεινής. Με ανοιγόμενη προς τα έξω θύρα πλάτους 0,90 εκ ή συρόμενη και με χρωματική διαφοροποίηση κάσσας θύρας, τοίχων δαπέδου και ειδών υγιεινής. Με ελεύθερο χώρο περιστροφής διαμέτρου 1,50 μ και με δυνατότητα μετωπικής προσέγγισης στο νιπτήρα και πλάγιας και μετωπικής στη λεκάνη. Με κάθισμα λεκάνης ύψους 0,50μ και σε απόσταση αξονικά 0,50 μ από το τοίχο. Με δυο βοηθητικές χειρολαβές η μια σταθερή και μια ανακλινόμενη με αντοχή σε φόρτιση 100 κg. Με καθρέπτη επικλινή και με την άνω πλευρά στα 2,0μ και την κάτω στα 0,85μ. Με νιπτήρα ελεύθερο χωρίς πόδι και με την άνω πλευρά στα 0,85 και την κάτω στα 0,70μ. Με σύστημα κλίσεως κινδύνου. Με κρεμάστρες στο 1,20 μ και 1,80μ και σαπουνοθήκη στο 0,90-1,10 μ (Βλέπε Σχέδιο)

107 Αμφιθέατρο Αν προβλέπεται αμφιθέατρο για την προβολή ταινίας -ενημέρωσης να προβλέπονται θέσεις για ΑΜΕΑ σε αμαξίδια και το βήμα να είναι επίσης προσβάσιμο (πιθανότατα ομιλητής ΑΜΕΑ) Πλάτος θέσης ΑΜΕΑ (0,90μΧ1,30μ) με θηλιά παρεμβολής για (iducations loop) για ενίσχυση του ήχου και με περιγραφή των προβαλλόμενων διαφανειών ή ταινιών για τα τυφλά άτομα. Σε περίπτωση προβολής διαφάνειες να υπάρχει ανεξάρτητος φωτισμός στη θέσης του μεταφραστού της νοηματικής γλώσσας, με προβολέα κλειστής δέσμης φωτός και με τις προβαλλόμενες ταινίες υποτιτλισμένες. (Βλέπε Σχέδιο)

108 Αμφιθέατρο

109 Κυρίως Εκθεσιακός χώρος Τα ευρήματα εκθέματα, να είναι ορατά απ όλες τις κατηγορίες χωρίς να αποτελούν εμπόδιο στην κίνηση. Να υπάρχουν επιλεγμένα αντίγραφα για τα τυφλά άτομα δια της αφής. Οι επεξηγηματικές πινακίδες να είναι με κείμενο σύντομο και από υλικό μη ανακλαστικό, με μεγάλα γράμματα τοποθετημένα σε ζώνη ύψους (1,401,60)μ προσεγίσιμες και σε γραφή Braille. Ο φωτισμός των χώρων να είναι ικανοποιητικός με Lux. και να αποφεύγεται ο σκηνογραφικός τρόπος έκθεσης δηλ με φωτισμό μόνο των εκθεμάτων ή των βιτρινών και με χώρους κυκλοφορίας μη φωτιζόμενους. Αν η έκθεση έχει αντιμετωπισθεί με αυτό τον τρόπο, απαιτείται ανεξάρτητος φωτισμός σε επιλεγμένα σημεία, με προβολέα κλειστής δέσμης φωτός που θα στέκεται ο ξεναγός ή ο μεταφραστής της νοηματικής γλώσσας

110 Κυλικείο Εστιατόριο Bιτρίνες πάγκοι (0,80-0,85) μ Διάδρομος πλάτους (0,90-1,00) μ Οι χώροι σερβιρίσματος προσβάσιμοι Η χωροθέτηση των τραπεζιών και των καθισμάτων με ελεύθερα διαστήματα κυκλοφορίας πλάτους 1,50μ Απαγορεύεται η τοποθέτηση σταθερών καθισμάτων όπως και τραπέζια με χιαστή σύνδεσμο.

111 Κυλικείο-Εστιατόριο

112 Σήμανση 1)Επίστυλη Ορατή και κατανοητή για όλες τις εξυπηρετήσεις Οι πινακίδες πληροφόρησης θα φέρουν το ( ΔΣΠ) με το ανάλογο εικονόγραμμα ή κείμενο σε στρατηγικά σημεία και σε κατάλληλα ύψη 2,20 από το δάπεδο σε ανάρτηση από την οροφή και σε 1,40-1,60μ επί των τοίχων ή σε υποστυλώματα Η σήμανση να απλή και κατανοητή και σε γραφή Braille Να υπάρχουν ανάγλυφα σχεδιαγράμματα των χώρων 2) Επιδαπέδια Με αλλαγή της υφής του δαπέδου και με έντονη χρωματική αντίθεση 3) Φωτεινή ηχητική Ηχητικό σήμα τριών συχνοτήτων (στάσης,κίνησης προειδοποίησης) Φωτεινές ηχητικές σημάνσεις για μόνιμα εμπόδια (Βλέπε Σχέδιο)

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα

1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα 1. Πρόσβαση- προσβασιμότητα «Πρόσβαση» και «προσβασιμότητα» υποδηλώνει τη δυνατότητα που προσφέρει ένας χώρος, να τον επισκεφτεί και να τον χρησιμοποιήσει ο χρήστης, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 1203-0000 ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΥΧΟΥΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. Έκθεση για την Πρόσβαση των Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες στο οµηµένο Περιβάλλον, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Επικοινωνίας και την Πληροφόρηση. 3

Διαβάστε περισσότερα

«Προσβασιμότητα εμποδιζόμενων ατόμων σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος»

«Προσβασιμότητα εμποδιζόμενων ατόμων σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 «Προσβασιμότητα εμποδιζόμενων ατόμων σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού

Διαβάστε περισσότερα

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ερευνητική Οµάδα Συστηµάτων Μεταφοράς Η προσβασιµότητα των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 4067/9-4-12, ΦΕΚ Α 79

Ν. 4067/9-4-12, ΦΕΚ Α 79 Ν. 4067/9-4-12, Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία ή/και εμποδιζομένων ατόμων Συντάκτης: Διονύσης Κλαδάκης, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ / dklad@tee.gr Περιεχόμενα ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Κεφάλαιο 2.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Κεφάλαιο 2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Στα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, η Διεύθυνση Μελετών Συμβατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237 Εισηγητής: κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ» ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ Ε ): «ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα,

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορισµός - Γενικά στοιχεία

1. Ορισµός - Γενικά στοιχεία Η ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Α ΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Συνοπτική έκθεση της µελέτης Οµάδας Εργασίας (Ο.Ε. 01) του Τ.Ε.Ε.- Τ.Κ.Μ. 1. Ορισµός - Γενικά στοιχεία Ο όρος άτοµα µε ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΑΡΟΓΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΣΕΑΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: Το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων Κείµενο αναφοράς για την ποιοτική αναβάθµιση του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος µε στόχο τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1. Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΜ ΑΣΚΑΛΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, ΑΜ ΖΩΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΗΜ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ ΚΩΝ/ΝΑ, ΑΜ ΤΖΑΜΠΑΖΗΣ ΘΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 09 / Φεβρουάριος 2014 Σελίδα 3 Πόλη προσβάσιμη για όλους

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 09 / Φεβρουάριος 2014 Σελίδα 3 Πόλη προσβάσιμη για όλους 09 αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 09 / Φεβρουάριος 2014 Διατίθεται δωρεάν Σελίδα 3 Πόλη προσβάσιμη για όλους Σελίδα 4 Πόσο προσβάσιμος είναι ο δημόσιος χώρος; Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ι ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (Π.Δ. 71/88) ΑΘΗΝΑ 1999 2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Π.Δ. 71 / 88 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.μεΑ. Ε.Σ.Α.με Α. Καλές διακοπές

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.μεΑ. Ε.Σ.Α.με Α. Καλές διακοπές ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.μεΑ. Ε.Σ.Α.με Α. Θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη σας! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: +30 210 9949 837 esaea@otenet.gr Κάντε like στon Οδηγό: facebook.com/agia.napa.

Διαβάστε περισσότερα

' ".,. Ασφάλεια & Υγεία. Δεκέμβριος 1994 ' Τεύχος 2

' .,. Ασφάλεια & Υγεία. Δεκέμβριος 1994 ' Τεύχος 2 ' ".,. " Ασφάλεια & Υγεία Δεκέμβριος 1994 ' Τεύχος 2 Δεκέμβριος 1994, Τεύχος 2 Ασφάλεια & Υγεία Εκδίδεται από το Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου ΣγΝΤΑΚΤιΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μάριος Κουρτελλής Αναστάσιος Γιαννάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΟ: Επισκευή ΗΛΜ εξοπλισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευσης Δ.Ε. Κασσάνδρας ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 99/2015 ΦΑΚΕΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΥΠΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «Αποκατάσταση ζηµιών του κτιριακού συγκροτήµατος του Ευρωπαϊκού Οργανισµού CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη» 2.100.000,00

Διαβάστε περισσότερα

1. Δομικό έργο. Είναι κάθε κατασκευή που προορίζεται να χρησιμοποιείται σταθερά

1. Δομικό έργο. Είναι κάθε κατασκευή που προορίζεται να χρησιμοποιείται σταθερά ΑΡΘΡΟΝ-1 ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ. 1. Εγκρίνεται ο κτιριοδομικός κανονισμός, όπως στα επόμενα άρθρα. 2. Σκοπός. Σκοπός του κανονισμού αυτού είναι η ρύθμιση της κατασκευής των δομικών έργων στο σύνολό τους και

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β)

Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) Απόφαση Υπ. Περιβ. Ενεργ. & Κλ. Αλλ.52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β) ΘΕΜΑ: «Ειδικές ρυθµίσεις για την εξυπηρέτηση ατόµων µε αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισµών που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: 71/88 Κανονισµός πυροπροστασίας των κτιρίων. (ΦΕΚ 32/Α/17-2-88) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 παράγραφος 4 του Ν.. 8/1973 «Περί Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ Ο ΩΝ-ΠΙΝΑΚΙ ΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

ΚΑΘΕΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ Ο ΩΝ-ΠΙΝΑΚΙ ΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η οδική κάθετη σήµανση διαδραµατίζει ένα σηµαντικό ρόλο στην ασφάλεια των οδικών µεταφορών, στον τοµέα της αποτροπής τροχαίου ατυχήµατος, και κατά δεύτερον στη σωστή ενηµέρωση του οδηγού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα