Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας"

Transcript

1 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Βασικές Έννοιες Πρόσθετες Έννοιες Ηλικίες Χρόνος Πλήθος Συμμετεχόντων Αναπαράσταση Επικοινωνία Ψηφιακή Πληροφορία Κωδικοποίηση και Αποκωδικοποίηση Μετάδοση και Λήψη Μέσο Μετάδοσης Φυσική Υπόσταση της Πληροφορίας Αποθήκευση και Ανάκτηση (ως Επικοινωνία) Ανίχνευση και Διόρθωση Λαθών Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Από 10 χρονών και πάνω Τουλάχιστον 30 λεπτά Το πολύ 4 ομάδες, με κάθε ομάδα να αποτελείται από 2 έως 4 άτομα Περίληψη Στη δραστηριότητα αυτή, κάθε ομάδα καλείται να μεταδώσει στις υπόλοιπες ένα μήνυμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικό κώδικα (ο οποίος είναι γνωστός στους παραλήπτες), αλλά και διαφορετικό μέσο μετάδοσης. Στόχος της δραστηριότητας είναι η συσχέτιση των αναπαραστάσεων που κάνουν χρήση των συμβόλων 0 και 1 με άλλες, περισσότερο οικείες, δυαδικές αναπαραστάσεις. Κάθε αναπαράσταση με δυαδικά ψηφία προβάλλεται απλά ως άλλη μία (yet another) δυαδική αναπαράσταση. Ένας επιπρόσθετος στόχος είναι η ανάδειξη της φυσικής υπόστασης της πληροφορίας στα πραγματικά συστήματα που την μεταδίδουν, την αποθηκεύουν και την επεξεργάζονται. Εικονογράφηση από τον Βασίλη Στούμπο Διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού Γιώργος Μπουκέας (2013). Δραστηριότητα «Φώτα και Τύμπανα». τελευταία τροποποίηση 10/12/2013

2 Υλικά Ένα φύλλο εργασίας για κάθε ομάδα [παρέχεται υπόδειγμα]. Πίνακες με τους κώδικες που θα χρησιμοποιηθούν [παρέχονται υποδείγματα]. Κάθε ομάδα θα χρειαστεί πίνακες για όλους τους κώδικες: ένας πίνακας θα χρησιμοποιηθεί για την κωδικοποίηση του μηνύματός της και οι υπόλοιποι για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που θα λάβει. Ένα μέσο μετάδοσης για κάθε ομάδα: Μια φωτεινή πηγή (φακός, φωτιστικό, κλπ.) Μια πηγή ήχου (τύμπανο, ντέφι, μουσικό όργανο, κλπ.) Χάρτινες λωρίδες με τυπωμένα σημεία διάτρησης [παρέχεται υπόδειγμα] και οποιοδήποτε λεπτό και μυτερό αντικείμενο για τη διάτρηση των λωρίδων. Μερικές καρέκλες και (αν είναι δυνατόν) από ένα θρανίο ή τραπέζι ανά ομάδα. Οι Βασικοί Στόχοι Υπάρχει πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ζητούν την μετατροπή μιας μορφής πληροφορίας, όπως αριθμών, γραμμάτων ή εικόνων, σε μια ακολουθία δυαδικών ψηφίων. Τέτοιες δραστηριότητες σίγουρα πείθουν ότι μια τέτοια αναπαράσταση είναι εφικτή, δεν είναι όμως πάντα σαφές γιατί είναι αναγκαία. Είναι αρκετό να απαντήσει κανείς επειδή οι υπολογιστές αναπαριστούν τα πάντα με το 0 και το 1 ; Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το νόημα αυτής της πρότασης ή ακόμα και γύρω από την έννοια της αναπαράστασης ή την ανάγκη διαφορετικών αναπαραστάσεων. Κι όμως, η έννοια της αναπαράστασης δεν είναι ούτε άγνωστη, ούτε τεχνική. Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την σφηνοειδή γραφή, τα ιερογλυφικά, τον κώδικα morse, τους σημαφόρους και το σύστημα Braille. Οι περισσότεροι κατανοούν, έστω και επιφανειακά, το γεγονός ότι τα barcodes και τα QR-codes κρύβουν μέσα τους κάποια πληροφορία. Στην παρούσα δραστηριότητα, κάθε ομάδα καλείται να χρησιμοποιήσει διαφορετικό κώδικα για να μεταδώσει ένα μήνυμα στις υπόλοιπες. Οι κώδικες που χρησιμοποιούνται είναι ψηφιακοί (βασίζονται σε διακριτά σύμβολα) και μάλιστα δυαδικοί (βασίζονται σε δύο σύμβολα) αλλά δεν κάνουν όλοι χρήση των συμβόλων 0 και 1. Στόχος είναι η συσχέτιση των αναπαραστάσεων που κάνουν χρήση των συμβόλων 0 και 1 με άλλες, περισσότερο οικείες, δυαδικές αναπαραστάσεις. Έτσι, κάθε αναπαράσταση με δυαδικά ψηφία προβάλλεται απλά ως άλλη μία (yet another) δυαδική αναπαράσταση. Πιθανώς ο μόνος πραγματικός λόγος που χρησιμοποιούνται τα σύμβολα 0 και 1 είναι επειδή πρόκειται για αριθμητικά ψηφία, άρα είναι βολικά για υπολογισμούς. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι πρόκειται για αριθμητικά ψηφία ίσως να είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με αυτά... Πάντως, ακόμα κι όταν η έννοια της δυαδικής αναπαράστασης είναι κατανοητή, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές διαχειρίζονται, σε φυσικό επίπεδο, την ψηφιακή πληροφορία.

3 Πηγή: youwall.com Όταν οι μαθητές βλέπουν μια εικόνα όπως αυτή, συχνά ρωτάνε αν «είναι έτσι μέσα στον υπολογιστή», ακόμα και «πόσο μεγάλα είναι αυτά τα bit στην πραγματικότητα». Αυτό σημαίνει πως κάποιες παρανοήσεις πηγάζουν από το χάσμα ανάμεσα στις αφηρημένες οντότητες που ονομάζουμε δυαδικά ψηφία και την φυσική τους υπόσταση. Τα 0 και τα 1 δεν υφίστανται. Στα ηλεκτρονικά κυκλώματα αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές τάσεις ρεύματος. Στα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης αντιστοιχούν σε δύο πολικότητες. Στις οπτικές συσκευές αποθήκευσης αντιστοιχούν στην αντανάκλαση ή όχι του φωτός. Η αναπαράσταση μένει ίδια, όμως το φυσικό μέσο, ο φορέας της αναπαράστασης μπορεί να αλλάζει. Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα δραστηριότητα οι ομάδες καλούνται όχι μόνο να κωδικοποιήσουν τα μηνύματά τους, αλλά και να τα μεταδώσουν. Με τον τρόπο αυτό η πληροφορία αποκτά φυσική υπόσταση. Τα αφηρημένα σύμβολα του κωδικοποιημένου μηνύματός τους, όπως οι τελείες και οι παύλες ή τα κακόφημα 0 και 1, γίνονται φώτα και ήχοι. Τα αφηρημένα σύμβολα, όποια κι αν είναι αυτά, στον πραγματικό κόσμο αντιστοιχούν στις διαφορετικές καταστάσεις ενός φυσικού μέσου. Στόχος είναι η ανάδειξη της φυσικής υπόστασης της πληροφορίας στα πραγματικά συστήματα που την μεταδίδουν, την αποθηκεύουν και την επεξεργάζονται. Ίσως εκείνοι που δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια διακρίνουν ότι στην παρούσα δραστηριότητα πολλές από τις λεπτομέρειες της μετάδοσης δεν είναι πιστές στην πραγματικότητα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο που υλοποιείται η μετάδοση σε αληθινά συστήματα. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι η αληθοφάνεια, αλλά η επίτευξη των στόχων που περιγράψαμε προηγουμένως. Η Δραστηριότητα Βήμα 1 Προετοιμασία Τοποθετήστε τις ομάδες στο χώρο έτσι ώστε να έχουν κάποια μέτρα απόσταση μεταξύ τους, αλλά να έχουν επίσης (για τη φάση της μετάδοσης των μηνυμάτων) οπτική και ακουστική επαφή. Επειδή θα κρατάνε σημειώσεις, θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε κάθε ομάδα να διαθέτει καρέκλες και, αν είναι δυνατόν, ένα θρανίο ή τραπέζι. Μοιράστε στις ομάδες τα φύλλα εργασίας και εξηγήστε τους τι περιλαμβάνει η δραστηριότητα. Όπως περιγράφεται και στο φύλλο εργασίας, κάθε ομάδα θα μεταδώσει ένα μήνυμα στις υπόλοιπες, χρησιμοποιώντας ξεχωριστό κώδικα και μέσο μετάδοσης.

4 Βήμα 2 Επιλογή Μηνύματος Αφήστε τις ομάδες να αποφασίσουν αρχικά για το μήνυμα που θα μεταδώσουν, το οποίο θα πρέπει να σημειώσουν στο φύλλο εργασίας. Καλό είναι το μήνυμα να μην είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο (μεταξύ 6 και 10 γραμμάτων). Το μήνυμα θα πρέπει να αποτελείται από μια λέξη ή να μεταδοθεί χωρίς κενά. Προτείνεται επίσης να μην επιλεχθεί ένα προφανές μήνυμα (όπως π.χ. καλημέρα ) γιατί θα είναι εύκολο να το μαντέψουν οι παραλήπτες χωρίς να το έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως. Εναλλακτικά, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο χρόνος είναι περιορισμένος, μπορείτε να προεπιλέξετε ορισμένα μηνύματα, να τα γράψετε σε καρτελάκια και να μοιράσετε τυχαία από ένα σε κάθε ομάδα. Βήμα 3 Κωδικοποίηση Δώστε σε κάθε ομάδα τον πίνακα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιήσει. Το κωδικοποιημένο μήνυμα θα πρέπει να γραφτεί στο φύλλο εργασίας. Μετά την κωδικοποίηση ζητήστε από τις ομάδες να επαληθεύσουν ότι το μήνυμά τους έχει κωδικοποιηθεί σωστά. Κώδικας Morse Είναι ο πλέον οικείος από τους κώδικες, αφού γνώρισε ευρύτατη χρήση σε διάφορα πεδία και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Η κωδικοποίηση Morse δεν είναι σταθερού μεγέθους, παρατήρηση που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια συζήτηση περί συμπίεσης. Ένα χαρακτηριστικό που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην μετάδοση είναι ότι ο κώδικας δεν είναι προθεματικός (prefix code), άρα θα χρειάζονται παύσεις για να καθίσταται σαφές πότε τελειώνουν τα σύμβολα που αντιστοιχούν σε έναν χαρακτήρα και ξεκινούν εκείνα του επόμενου. Διεθνές Τηλεγραφικό Αλφάβητο (ITA2) Διάδοχος του κώδικα Baudot και του κώδικα Murray, με βασική χρήση στην τηλεγραφία, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε ορισμένες εφαρμογές. Τα τηλεγραφήματα εκτυπώνονταν σε χάρτινες διάτρητες ταινίες. Είναι κώδικας σταθερού μήκους, με κάθε χαρακτήρα να αντιστοιχεί σε 5 δυαδικά ψηφία. Κώδικας ASCII Χρησιμοποιείται στους υπολογιστές για την κωδικοποίηση χαρακτήρων και βασίζεται στα δυαδικά ψηφία 0 και 1. Στη συνηθισμένη του μορφή κάθε χαρακτήρας αντιστοιχεί σε 7 ή 8 δυαδικά ψηφία. Ωστόσο, στον πίνακα που παρέχεται ως υπόδειγμα χρησιμοποιούνται λιγότερα ψηφία και ένα πρόσθετο ψηφίο ισοτιμίας (parity bit). Με τον τρόπο αυτό τα μηνύματα θα είναι μικρότερα, ενώ αν θεωρηθεί σκόπιμο υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης για κώδικες ανίχνευσης και διόρθωσης λαθών. Κώδικας Huffman Είναι προθεματικός κώδικας μεταβλητού μεγέθους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του κώδικα Morse ή του κώδικα ASCII. Η κωδικοποίηση Huffman χρησιμοποιείται ευρέως στην συμπίεση δεδομένων κι έτσι η χρήση αυτού του κώδικα μπορεί να αποτελέσει εισαγωγή σε μια συζήτηση για την συμπίεση ή και την θεωρία πληροφορίας. Βήμα 4 Μετάδοση Δώστε σε κάθε ομάδα το μέσο εκπομπής του μηνύματός τους. Καλό είναι οι ομάδες να προβληματιστούν και να καταλήξουν μόνες τους στο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέσο, αν αυτό δεν είναι προφανές. Σημασία έχει να βρουν τρόπο ώστε να εκπέμψουν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις.

5 Φως Το κωδικοποιημένο μήνυμα μπορεί να εκπεμφθεί με οποιαδήποτε φωτεινή πηγή, αρκεί να μπορεί να αναβοσβήσει εύκολα και γρήγορα. Τα δύο σύμβολα της κωδικοποίησης συνήθως αντιστοιχίζονται σε ένα βραχύ και ένα μακρύ άναμμα του φωτός. Αυτό το μέσο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί με τον κώδικα Morse ή με τον κώδικα Huffman. Ήχος Το κωδικοποιημένο μήνυμα μπορεί να εκπεμφθεί με οποιαδήποτε πηγή μπορεί να παράγει δύο διαφορετικούς ήχους που διακρίνονται εύκολα μεταξύ τους. Αν πρόκειται για κρουστό όργανο τότε τα δύο σύμβολα της κωδικοποίησης συνήθως αντιστοιχίζονται σε ένα μονό και σε ένα ταχύ διπλό χτύπημα. Σε άλλα μουσικά όργανα συνήθως χρησιμοποιείται μια χαμηλή και μια ψηλή νότα. Αυτό το μέσο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί με τον κώδικα ASCII ή με τον κώδικα Huffman. Διάτρητο χαρτί Ο τρόπος μετάδοσης είναι προκαθορισμένος, αφού το χαρτί περιέχει σημεία διάτρησης και το μήνυμα μπορεί να μεταδοθεί τρυπώντας τα κατάλληλα σημεία. Η αντιστοιχία με τις διάτρητες κάρτες είναι άμεση και προτείνεται να γίνει μια σχετική συζήτηση. Αυτό το μέσο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί με τον κώδικα ΙΤΑ2. Αυτή η μορφή μετάδοσης έχει ξεχωριστή σημασία. Το μέσο μετάδοσης είναι στην πραγματικότητα μέσο αποθήκευσης. Καθώς το μήνυμα αποθηκεύεται και στη συνέχεια ανακτάται, επιτυγχάνεται η μετάδοσή του στον χρόνο, και όχι στο χώρο. Μια ενοποιημένη θεώρηση της αποθήκευσης ως μορφής επικοινωνίας είναι σημαντική, αφού επιτυγχάνει και την ενοποίηση σημαντικών εννοιών που αφορούν και τις δύο. Ηλεκτρικό Κύκλωμα Με μια μπαταρία, έναν διακόπτη on-off, μερικά μέτρα καλώδιο και ένα λαμπάκι ή ένα buzzer μπορεί να φτιαχτεί ένα πολύ απλό κύκλωμα που μεταδίδει δυαδικά σύμβολα σε κάποια απόσταση. Άλλες Προτάσεις Στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μεταδώσει δύο διακριτές καταστάσεις. Αρκεί ακόμα και το σήκωμα του αριστερού ή του δεξιού χεριού (πιθανώς κρατώντας ανάλογες χρωματιστές σημαίες). Όταν μια ομάδα έχει καταλήξει πως θα χρησιμοποιήσει το μέσο εκπομπής που τους δόθηκε, θα πρέπει τα μέλη της να κάνουν δοκιμές μεταξύ τους για την μετάδοση ενός δοκιμαστικού μηνύματος. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς θα καταδείξει τα προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν και θα τα εξαλείψει πριν την πραγματική μετάδοση.

6 Όταν μια ομάδα είναι έτοιμη, θα πρέπει να εξηγήσει και στις άλλες τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθεί σωστά η μετάδοση του μηνύματος. Αναφέρετε ότι αυτή η εκ των προτέρων συνεννόηση ονομάζεται πρωτόκολλο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, μια ομάδα που έχει κωδικοποιήσει το μήνυμά της με τον κώδικα Morse θα διαπιστώσει, μέσω των δοκιμών, ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι μεγάλες παύσεις ανάμεσα στα σύμβολα που αφορούν διαφορετικούς χαρακτήρες. Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει και στις υπόλοιπες ομάδες, για να γνωρίζουν ότι κάθε μεγάλη παύση σηματοδοτεί την έναρξη της μετάδοσης ενός νέου χαρακτήρα. Πριν ξεκινήσει η μετάδοση ενός κωδικοποιημένου μηνύματος, φροντίστε να έχετε δώσει σε όλες τις ομάδες που θα παραλάβουν το μήνυμα τον αντίστοιχο πίνακα κωδικοποίησης. Αυτό είναι απαραίτητο, παρόλο που η αποκωδικοποίηση θα γίνει στο επόμενο στάδιο, ώστε οι παραλήπτες να γνωρίζουν τα σύμβολα του συγκεκριμένου κώδικα. Η όλη διαδικασία περιγράφεται και στο φύλλο εργασίας. Πρέπει επανειλημμένα να καταστήσετε σαφές στις ομάδες ότι δεν είναι απαραίτητο η μετάδοση να γίνει γρήγορα το ζητούμενο είναι να γίνει σωστά (αν και τα λάθη είναι εποικοδομητικά). Όταν μια ομάδα εκπέμπει το μήνυμά της με μεγάλη ταχύτητα τότε οι υπόλοιπες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν, αποσυντονίζονται και δημιουργούνται προβλήματα. Για να αποφευχθεί η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ενός μηνύματος, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιες ομάδες να διαταχθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, η ομάδα που εκπέμπει το μήνυμά της με φως ή οι ομάδες που λαμβάνουν ένα ηχητικό μήνυμα, μπορούν να έχουν γυρισμένη την πλάτη στις υπόλοιπες. Ανεξάρτητα από την διάταξη των ομάδων, πιθανώς να παρατηρήσετε πως όταν ολοκληρώνεται η μετάδοση ενός χαρακτήρα, οι ομάδες αυτοβούλως διακόπτουν προσωρινά τη διαδικασία για να επιβεβαιώσουν ότι τον έλαβαν, ή να ζητήσουν την επανάληψη της μετάδοσης. Παρόλο που οι οδηγίες απαγορεύουν την επικοινωνία, μην είστε ιδιαίτερα αυστηροί με την συγκεκριμένη παρατυπία. Απλά φροντίστε όταν τελειώσουν να τους επισημάνετε πως ανακάλυψαν μόνοι τους κάποιες σημαντικές συνιστώσες ορισμένων πρωτοκόλλων επικοινωνίας: τις επιβεβαιώσεις και τις επανεκπομπές. Βήμα 5 Λήψη και Αποκωδικοποίηση Κάθε ομάδα καταγράφει τα κωδικοποιημένα μηνύματα που λαμβάνει στο φύλλο εργασίας. Όταν όλες οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει την εκπομπή των μηνυμάτων τους, επιχειρείται η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων με βάση τους πίνακες που έχουν ήδη διαμοιραστεί. Είναι πιθανόν κάποιες ομάδες να πάρουν πρωτοβουλία και να συμφωνήσουν τα μηνύματα που παραλαμβάνονται να καταγράφονται ανεξάρτητα από δύο ή και τρία μέλη τους. Στη φάση της αποκωδικοποίησης αυτό θα τους επιτρέψει να συγκρίνουν τα μηνύματα που κατέγραψαν. Σε περίπτωση ασυνέπειας μεταξύ τους θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη λάθους. Πιθανώς μάλιστα να μπορέσουν να διορθώσουν και το λάθος, είτε κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, είτε αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία (majority vote), στην περίπτωση που η καταγραφή έχει γίνει από τρία μέλη. Θα πρέπει λοιπόν να επισημάνετε ότι και στα πραγματικά συστήματα υπάρχει «θόρυβος» και γίνονται λάθη. Η ανίχνευση και διόρθωσή τους είναι σημαντική σε πάρα πολλά συστήματα, από τα CD και το Διαδίκτυο, μέχρι την διαστημική επικοινωνία. Αν έχει χρησιμοποιηθεί ο τροποποιημένος κώδικας ASCII μπορείτε σε αυτό το σημείο να δείξετε πως το ψηφίο ισοτιμίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανίχνευση λαθών. Μπορείτε ακόμα να συνδέσετε αυτή την συζήτηση με μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα για το θέμα αυτό.

7 Βήμα 6 Ερωτήσεις και Συζήτηση Το τελευταίο αυτό βήμα είναι κρίσιμο για να επιτευχθούν οι στόχοι της δραστηριότητας. Ακόμα κι αν τα προηγούμενα βήματα υλοποιηθούν με επιτυχία, αυτή είναι κυρίως η φάση που μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά μαθησιακά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα και τι αναμένεται να αποκομίσουν από αυτή. Πόσα διαφορετικά σύμβολα χρησιμοποιήσατε για την κωδικοποίηση του μηνύματός σας; Πιστεύετε ότι θα υπήρχε κάποια διαφορά αν επιλέγατε άλλα σύμβολα αντί για αυτά που χρησιμοποιήσατε; Όλοι οι κώδικες της δραστηριότητας χρησιμοποιούν δύο διακριτά σύμβολα. Η επιλογή διαφορετικών συμβόλων δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα (στην κωδικοποίηση). Για να γίνει αυτό καλύτερα αντιληπτό, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν τον κώδικα Morse ή τον κώδικα ITA2 με δυαδικά ψηφία ή τον κώδικα ASCII με τελείες και παύλες. Εξηγήστε ότι η επιλογή των συμβόλων 0 και 1 είναι απλά μια βολική σύμβαση, γιατί επιτρέπει την πραγματοποίηση αριθμητικών υπολογισμών. Ποιό είναι το μήκος (πλήθος συμβόλων) του αρχικού μηνύματός σας και ποιό είναι το μήκος του κωδικοποιημένου μηνύματος; Η ερώτηση απαιτεί μια απλή καταμέτρηση, όμως ο πραγματικός της σκοπός είναι να σας δώσει την ευκαιρία να υπενθυμίσετε ότι κάθε μορφή πληροφορίας (όπως εδώ ένα μικρό κείμενο) μετατρέπεται σε μια ακολουθία από δυαδικά ψηφία, έτσι ώστε αυτά να μεταδοθούν, να αποθηκευτούν ή να υποστούν επεξεργασία. Η φυσική υπόσταση αυτών των συμβόλων δεν επηρεάζει την πληροφορία. Ποιές διαφορές πιστεύετε ότι θα υπήρχαν αν χρησιμοποιούσατε διαφορετικό κώδικα για την κωδικοποίηση του μηνύματός σας; Με αφορμή και την προηγούμενη ερώτηση, ίσως έχει γίνει αντιληπτό ότι η επιλογή κώδικα επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και το μέγεθος του κωδικοποιημένου μηνύματος. Επίσης, αν έχει γίνει αναφορά και στο ψηφίο ισοτιμίας του τροποποιημένου κώδικα ASCII, τότε μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και την ικανότητα ορισμένων από τους κώδικες να παρέχουν προστασία από ενδεχόμενα λάθη κατά την μετάδοση. Δείτε επίσης και την απάντηση στην τελευταία ερώτηση (γιατί υπάρχει η ανάγκη για κωδικοποίηση) που είναι άμεσα σχετική. Ποιές διαφορές πιστεύετε ότι θα υπήρχαν αν χρησιμοποιούσατε διαφορετικό μέσο για την μετάδοση του μηνύματός σας; Η αλήθεια είναι πως το μέσο επηρεάζει κάποια χαρακτηριστικά της μετάδοσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εμφανές από τη δραστηριότητα, ούτε μια τέτοια επισήμανση θα συντελούσε στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων της. Για τις ανάγκες της δραστηριότητας μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δε θα υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές. Ρωτήστε τους συμμετέχοντες αν θα μπορούσαν να μεταδώσουν κώδικα Morse με ήχο αντί φωτός ή δυαδικά ψηφία με φως αντί για ήχο, κτλ. Αυτό το σημείο είναι κατάλληλο για να επισημάνετε την τεράστια σημασία που έχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα σύμβολα της κωδικοποίησης και στην φυσική τους υπόσταση. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αφαίρεσης (abstraction). Στους υπολογιστές κάθε πληροφορία κωδικοποιείται με τα σύμβολα 0 και 1, χωρίς να μας ενδιαφέρει ο φυσικός φορέας αυτής της πληροφορίας. Όταν, για παράδειγμα, επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα, τα δυαδικά ψηφία που την απαρτίζουν αποθηκεύονται και μεταδίδονται σε μαγνητικά, ηλεκτρονικά, οπτικά και άλλα μέσα, χωρίς όμως η ίδια η πληροφορία, η

8 κωδικοποίηση με δυαδικά ψηφία, να μεταβάλλεται. Γνωρίζετε πιθανώς τα ιερογλυφικά, τον κώδικα Morse, τους σημαφόρους στα πλοία, τα barcodes, τη νοηματική γλώσσα και το σύστημα Braille. Πρόκειται για διαφόρων ειδών κωδικοποιήσεις. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είναι αναγκαίο μερικές φορές να κωδικοποιούμε τα μηνήματά μας; Η συνηθέστερη απάντηση είναι «για να επικοινωνούμε» και δεν είναι καθόλου άσχημη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κωδικοποίηση γίνεται εξαιτίας των χαρακτηριστικών του μέσου μετάδοσης ή του παραλήπτη. Δεν μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορία σε έναν κωφάλαλο ή σε έναν τυφλό μέσω των ίδιων καναλιών που χρησιμοποιούμε συνήθως, γι' αυτό αλλάζουμε αναπαράσταση. Τα barcodes είναι ένα καλό παράδειγμα αναπαράστασης της πληροφορίας για να είναι εφικτή η μετάδοσή της σε μηχανήματα. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην αναπαράσταση της πληροφορίας με δυαδικά σύμβολα. Τη θεωρούμε όλοι τόσο δεδομένη, που ίσως δεν αναρωτιόμαστε γιατί την έχουμε υιοθετήσει. Η απάντηση έχει να κάνει κυρίως με το υλικό των υπολογιστικών μας συσκευών: τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που χρησιμοποιούμε λειτουργούν σε δύο διακριτές καταστάσεις. Η ψηφιακή αναπαράσταση της πληροφορίας είναι απαραίτητη ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία της από το υπολογιστικό υλικό που διαθέτουμε. Άρα και σε αυτή την περίπτωση προσαρμόζουμε την αναπαράσταση της πληροφορίας ώστε να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του μέσου. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, λιγότερο προφανείς λόγοι για να κωδικοποιήσουμε ένα μήνυμα (οι οποίοι ωστόσο διακρίνονται στη δραστηριότητα). Ένας λόγος είναι η συμπίεση: συχνά είναι επιθυμητό η αναπαράσταση της πληροφορίας μας να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγής. Άλλος λόγος είναι η ανοχή σε σφάλματα: έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλίζουμε αξιόπιστη επικοινωνία, ακόμα και όταν το μέσο μετάδοσης διαστρεβλώνει το μήνυμα που μεταδίδεται. Ένας τρίτος λόγος είναι η απόκρυψη της πληροφορίας (κρυπτογραφία). Ακόμα και σε αυτή τη δραστηριότητα, αν οι ομάδες που παραλαμβάνουν τα μηνύματα δε διέθεταν τους πίνακες κωδικοποίησης, δε θα ήταν σε θέση να τα αποκρυπτογραφήσουν. Πηγές και Περισσότερες Πληροφορίες Για τους κώδικες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την δραστηριότητα (αλλά και για πολλούς άλλους) μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες στην Wikipedia. Ο κώδικας Morse που χρησιμοποιείται είναι ο πραγματικός ελληνικός κώδικας Morse, όπως παρατίθεται στην Wikipedia. Ο κώδικας ITA2 δεν υπάρχει στα ελληνικά, οπότε χρησιμοποιήθηκε ο διεθνης κώδικας, όπως παρατίθεται στην Wikipedia, με αντιστοίχιση των ελληνικών γραμμάτων ανάλογη του πληκτρολογίου. Ο κώδικας ASCII που χρησιμοποιείται δεν αντιστοιχεί σε πραγματική κωδικοσελίδα. Πρόκειται για μια απλή δυαδική απαρίθμηση σε 5 δυαδικά ψηφία, συμπληρωμένη με ένα ψηφίο ισοτιμίας στην αριστερότερη θέση. Τέλος, ο κώδικας Huffman που χρησιμοποιείται κατασκευάστηκε με βάση τις συχνότητες εμφάνισης των ελληνικών γραμμάτων που παρατίθενται στo βιβλίο του Simon Singh Κώδικες και Μυστικά. Το Computer Science Unplugged (goo.gl/ubzgiz) είναι μια εξαιρετική πηγή κιναισθητικών δραστηριοτήτων για την Πληροφορική και περιέχει και δραστηριότητες που αφορούν την ψηφιακή αναπαράσταση πληροφορίας, καθώς και τους κώδικες ανίχνευσης και διόρθωσης λαθών. Παρόμοιες δραστηριότητες υπάρχουν και στο Computing Science Inside (goo.gl/pnlm3s), συμπεριλαμβανομένης μιας για την συμπίεση.

9 Ένα τεράστιο πλήθος σχετικών πηγών μπορεί να βρει κανείς και στον ιστότοπο του New Zealand Association for Computing, Digital and Information Technology Teachers, και συγκεκριμένα στις ενότητες που αφορούν την ψηφιακή αναπαράσταση πληροφορίας (goo.gl/5xjmor) και τις έννοιες της συμπίεσης, της ανίχνευσης και διόρθωσης λαθών (goo.gl/peob4m). O Denning, στις Βασικές Αρχές του για την Πληροφορική (goo.gl/o7va8i) μιλάει με πολύ περιεκτικό τρόπο για την πληροφορία και τους φυσικούς φορείς της, τις αναπαραστάσεις και την ανάγκη για κωδικοποίηση, καθώς και για την αποθήκευση ως μορφή μετάδοσης πληροφορίας. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για πολλές από τις έννοιες που πραγματεύεται αυτή η δραστηριότητα (αλλά και γενικότερα) είναι το Information: a Theory, a History, a Flood από τον James Gleick, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά. Περιέχει, μεταξύ άλλων, μια ενδιαφέρουσα περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο Morse μέτρησε την συχνότητα εμφάνισης των γραμμάτων της αγγλικής γλώσσας. Τέλος, μια εύληπτη αφίσα για τον κώδικα Morse που καθιστά σαφή τη διάκριση ανάμεσα στην κωδικοποίηση της πληροφορίας και την φυσική της υπόσταση έχει σχεδιαστεί από τον Andy Hendricks (goo.gl/ix1ryr) Υποδείγματα Ακολουθούν υποδείγματα του υλικού που είναι απαραίτητο να διαμοιραστεί στις ομάδες για τη διεξαγωγή της δραστηριότητας: Φύλλο Εργασίας (2 σελ.) Πίνακες Κωδικοποίησης Morse, ITA2, ASCII (τροποποιημένος), Huffman (4 σελ.) Λωρίδες για διάτρηση, για τον κώδικα ITA2 (1 σελ., 3 λωρίδες ανά σελίδα)

10 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Εισαγωγή Στη δραστηριότητα αυτή η ομάδα σας θα μεταδώσει ένα μήνυμα στις άλλες ομάδες. Για τον σκοπό αυτό θα επιλέξετε πρώτα το μήνυμα, θα το κωδικοποιήσετε και θα το μεταδώσετε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέσο. Παράλληλα, θα λάβετε τα κωδικοποιημένα μηνύματα των υπόλοιπων ομάδων και θα τα αποκωδικοποιήσετε. Επιλογή Μηνύματος Γράψτε στο πλαίσιο που ακολουθεί το μήνυμα που πρόκειται να μεταδώσετε. Προτείνεται το μήνυμα να αποτελείται από μια λέξη και να έχει μήκος μεταξύ 6 και 10 γραμμάτων. Κωδικοποίηση Με βάση τον κώδικα που δόθηκε στην ομάδα σας, γράψτε στο πλαίσιο που ακολουθεί το κωδικοποιημένο μήνυμα που θα μεταδώσετε. Μετάδοση Με βάση το μέσο μετάδοσης που δόθηκε στην ομάδα σας, θα μεταδώσετε το κωδικοποιημένο σας μήνυμα. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε να κάνετε πρώτα μερικές δοκιμές μεταξύ σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε ξεκαθαρίσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες της μετάδοσης. Να έχετε υπόψη ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συνεννόηση με τις υπόλοιπες ομάδες κατά τη διάρκεια μετάδοσης του μηνύματος. Αν είναι λοιπόν απαραίτητο, εξηγήστε εκ των προτέρων στα μέλη των άλλων ομάδων ο,τιδήποτε πιστεύετε ότι χρειάζεται να γνωρίζουν για να είναι επιτυχημένη η λήψη του μηνύματος. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τους έχει δοθεί από τώρα ο πίνακας κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιήσουν στο επόμενο στάδιο. Να ξεκινήσετε την μετάδοση μόνο αφότου έχετε κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και έχετε συνεννοηθεί με τις άλλες ομάδες. Λήψη και Αποκωδικοποίηση Για κάθε ένα από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που θα λάβετε, σημειώστε πρώτα το μήνυμα και στη συνέχεια αποκωδικοποιήστε το.

11 Κωδικοποιημένο Μήνυμα Κώδικας: Αποκωδικοποιημένο Μήνυμα Κωδικοποιημένο Μήνυμα Κώδικας: Αποκωδικοποιημένο Μήνυμα Κωδικοποιημένο Μήνυμα Κώδικας: Αποκωδικοποιημένο Μήνυμα Ερωτήσεις και Συζήτηση Πόσα διαφορετικά σύμβολα χρησιμοποιήσατε για την κωδικοποίηση του μηνύματός σας; Πιστεύετε ότι θα υπήρχε κάποια διαφορά αν επιλέγατε άλλα σύμβολα αντί για αυτά που χρησιμοποιήσατε; Ποιό είναι το μήκος (πλήθος συμβόλων) του αρχικού μηνύματός σας και ποιό είναι το μήκος του κωδικοποιημένου μηνύματος; Ποιές διαφορές πιστεύετε ότι θα υπήρχαν αν χρησιμοποιούσατε διαφορετικό κώδικα για την κωδικοποίηση του μηνύματός σας; Ποιές διαφορές πιστεύετε ότι θα υπήρχαν αν χρησιμοποιούσατε διαφορετικό μέσο για την μετάδοση του μηνύματός σας; Γνωρίζετε πιθανώς τα ιερογλυφικά, τον κώδικα Morse, τους σημαφόρους στα πλοία, τα barcodes, τη νοηματική γλώσσα και το σύστημα Braille. Πρόκειται για διαφόρων ειδών κωδικοποιήσεις. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είναι αναγκαίο μερικές φορές να

12 κωδικοποιούμε τα μηνήματά μας;

13 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Κώδικας Morse

14 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Κώδικας ΙΤΑ2

15 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Κώδικας ASCII (τροποποιημένος)

16 Φώτα και Τύμπανα Κωδικοποίηση, Μετάδοση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Κώδικας Ηuffman

17

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Παρουσίαση 20 Huffman codes 1 / 12 Κωδικοποίηση σταθερού μήκους Αν χρησιμοποιηθεί κωδικοποίηση σταθερού μήκους δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Τετάρτη 5-12/11/2014 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1. Παράσταση και οργάνωση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 22/1/2010 10:11 καθ. Τεχνολογίας 22/1/2010 10:12 Παραδείγματα Τι ονομάζουμε αριθμητικό σύστημα? Το σύνολο από ψηφία (αριθμοί & χαρακτήρες). Που χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τον τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων (δυαδικό σύστημα) Να αναγνωρίζουμε πώς γράμματα και σύμβολα από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα Μέρος Β - Δίκτυα 1 η Διδακτική Ενότητα Μοντέλο επικοινωνίας δεδομένων - Κώδικες - Σήματα Προβλεπόμενες διδακτικές ώρες: 1 Λέξεις Κλειδιά ASCII BCD Unicode αναλογικό σήμα ΕΛΟΤ-928 επικοινωνία δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Κωδικοποίηση πηγής- καναλιού Μάθημα 9o

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Κωδικοποίηση πηγής- καναλιού Μάθημα 9o Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Κωδικοποίηση πηγής- καναλιού Μάθημα 9o ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τομέας Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις

Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Περιεχόμενα 1 Δυαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών

Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών Εισαγωγή Τεχνολογία: είναι η αξιοποίηση γνώσεων, εργαλείων και δεξιοτήτων για την επίλυση. Συνδέεται άρρηκτα με την πράξη. Για την ευκολότερη μελέτη της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 2: Αποθήκευση Δεδομένων: Κώδικες, 1ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι Η Ενότητα 2 διαπραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες σχετικά με κρυπτογραφία και ελέγχους ισοτιμίας

Δραστηριότητες σχετικά με κρυπτογραφία και ελέγχους ισοτιμίας Δραστηριότητες σχετικά με κρυπτογραφία και ελέγχους ισοτιμίας Δραστηριότητα 6: Κωδικοί και κρυπτογραφία Το αντικείμενο της δραστηριότητας αυτής είναι η κατανόηση από την πλευρά των μαθητών μερικών στοιχειωδών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό Ενότητα 3 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων Ι. Ψαρομήλιγκος Χ. Κυτάγιας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣΟΡ Κεφάλαιο 1 : Εισαγωγή στη Θεωρία ωία Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Έννοια της πληροφορίας Άλλες βασικές έννοιες Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 2: Στοιχεία Μετάδοσης Κώδικες 2 Κώδικες Κωδικοποίηση Δεδομένων: Όπως έχει ήδη αναφερθεί, προκειμένου τα δεδομένα να γίνουν κατανοητά από ένα ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ενότητα 1 Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα 1.1 Ψηφιακό Αναλογικό (βιβλίο μαθητή σελ. 104) στη διπλανή φωτογραφία τα χρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τις ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σηµάτων

Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σηµάτων Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σηµάτων Τα σύγχρονα συστήµατα επικοινωνίας σε πολύ µεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται σήµατα ψηφιακής µορφής, δηλαδή, σήµατα που δηµιουργούνται από ακολουθίες δυαδικών ψηφίων. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 131: ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I ΕΡΓΑΣΙΑ 2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 131: ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ Διδάσκων: Γιώργος Χρυσάνθου Υπεύθυνος Άσκησης: Πύρρος Μπράτσκας Ημερομηνία Ανάθεσης: 3/10/015 Ημερομηνία Παράδοσης: 09/11/015 09:00 π.μ. I.Στόχος Στόχος αυτής της εργασίας είναι η χρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακός Κόσμος. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΔΟΥΔΗ

Ψηφιακός Κόσμος. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΔΟΥΔΗ Ψηφιακός Κόσμος Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΔΟΥΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικά οι τεχνολογίες είναι επιστήμες που αξιοποιούν τις γνώσεις, τα εργαλεία και τις δεξιότητες για επίλυση προβλημάτων με πρακτική εφαρμογή. Η Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS

ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 16/11/2011 10:31 (31) καθ. Τεχνολογίας ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ (ANALOGUE) ΨΗΦΙΑΚΟ (DIGITAL) 16/11/2011 10:38 (38) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστικά Λογικά Κυκλώματα

Συνδυαστικά Λογικά Κυκλώματα Συνδυαστικά Λογικά Κυκλώματα Ένα συνδυαστικό λογικό κύκλωμα συντίθεται από λογικές πύλες, δέχεται εισόδους και παράγει μία ή περισσότερες εξόδους. Στα συνδυαστικά λογικά κυκλώματα οι έξοδοι σε κάθε χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Διακριτές Πηγές Πληροφορίας χωρίς μνήμη Ποσότητα πληροφορίας της πηγής Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Αλγόριθμος Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Εντολές ή οδηγίες ονομάζονται τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 Δυαδική Κωδικοποίηση

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 Δυαδική Κωδικοποίηση Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 Δυαδική Κωδικοποίηση Στόχοι του κεφαλαίου είναι να γνωρίσουμε: Τι είναι Κώδικας Τι είναι αλφάβητο & λέξεις ενός κώδικα Τι είναι οι δυαδικές λέξεις Το πλήθος των λέξεων

Διαβάστε περισσότερα

EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια. Παράδοση: Έως 22/6/2015

EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια. Παράδοση: Έως 22/6/2015 EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Φυλλάδιο 13 Δ. Τουμπακάρης 30 Μαΐου 2015 EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια Παράδοση:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης Κεφάλαιο 7 1. Σε τι διαφέρει ο Η/Υ από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές; Που οφείλεται η δυνατότητά του να κάνει τόσο διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 9: Παλμοκωδική Διαμόρφωση (PCM) Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή της μεθόδου παλμοκωδικής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Πηγής. Η λειτουργία ενός συστήματος επικοινωνίας (γενικό διάγραμμα):

Κωδικοποίηση Πηγής. Η λειτουργία ενός συστήματος επικοινωνίας (γενικό διάγραμμα): Κωδικοποίηση Πηγής Η λειτουργία ενός συστήματος επικοινωνίας (γενικό διάγραμμα): Coder Decoder Μεταξύ πομπού-καναλιού παρεμβάλλεται ο κωδικοποιητής (coder). Έργο του: η αντικατάσταση των συμβόλων πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας

Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας 2.1 Παράσταση δεδομένων Κάθε υπολογιστική μηχανή αποτελείται από ηλεκτρονικά κυκλώματα που η λειτουργία τους βασίζεται στην αρχή ανοιχτό-κλειστό. Η συμπεριφορά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 1. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 1. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή Στόχοι του κεφαλαίου είναι να γνωρίσουμε: Τι είναι τα Αναλογικά κ τι τα Ψηφιακά Μεγέθη Τι είναι Σήμα, Αναλογικό Σήμα, Ψηφιακό Σήμα Τι είναι Δυαδικό Σήμα

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 5 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ. url:

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 5 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ.   url: στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 5 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ email: leo@mail.ntua.gr url: http://users.ntua.gr/leo Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 231: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Διδάσκων Καθηγητής: Παναγιώτης Ανδρέου Ημερομηνία Υποβολής: 05/03/2013 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project )

«Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project ) «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project ) Παναγιώτης Μουρούζης Φυσικός Ρ/Η - Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας ekfekerk@otenet.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ένα τεχνολογικό επίτευγμα που βλέπουμε καθημερινώς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθμών www.di.uoa.gr/~organosi 1 Δεκαδικό και Δυαδικό Δεκαδικό σύστημα 2 3 Δεκαδικό και Δυαδικό Δυαδικό Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Συστήματα αρίθμησης Δυαδικό αριθμητικό

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 11: Κωδικοποίηση Πηγής Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Αλγόριθμοι κωδικοποίησης πηγής Αλγόριθμος Fano Αλγόριθμος Shannon Αλγόριθμος Huffman

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Πληροφορική. Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ψηφιακή μηχανή Ο υπολογιστής αποτελείται από ένα σύνολο (εκατομμύρια) ηλεκτρικά κυκλώματα. Για τα ηλεκτρικά κυκλώματα υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 3 Λειτουργίες σε Bits, Αριθμητικά Συστήματα Χρήστος Γκουμόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Φύση υπολογιστών Η

Διαβάστε περισσότερα

Γράψτε ένα πρόγραμμα που θα προσομοιώνει τη ρίψη ενός νομίσματος και θα εμφανίζει στην οθόνη Κορώνα» ή «Γράμματα».

Γράψτε ένα πρόγραμμα που θα προσομοιώνει τη ρίψη ενός νομίσματος και θα εμφανίζει στην οθόνη Κορώνα» ή «Γράμματα». Εισαγωγικές Δραστηριότητες Δραστηριότητα 1 (Υ) Υπολογίστε την τιμή των παρακάτω αριθμητικών εκφράσεων. Στη συνέχεια επαληθεύστε τα αποτελέσματα που βρήκατε στην κονσόλα της Python. A. 2 + 3 ** 3 * 2 B.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή 1 1. Αριθμοί: Το Δυαδικό Σύστημα Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο Παράδειγµα (διάρκεια: 15 λεπτά) Κεφάλαιο 17 Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Β.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 1: Χωρητικότητα Καναλιών Το θεώρημα Shannon - Hartley Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Δυαδική σηματοδοσία 2. Μορφές δυαδικής σηματοδοσίας 3.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Πληροφορίας. Διάλεξη 4: Διακριτή πηγή πληροφορίας χωρίς μνήμη. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Θεωρία Πληροφορίας. Διάλεξη 4: Διακριτή πηγή πληροφορίας χωρίς μνήμη. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Θεωρία Πληροφορίας Διάλεξη 4: Διακριτή πηγή πληροφορίας χωρίς μνήμη Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Διακριτή πηγή πληροφορίας χωρίς μνήμη Ποσότητα πληροφορίας της πηγής Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής Βασικές Έννοιες Πληροφορικής 1. Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι οποιαδήποτε συσκευή μεγάλη ή μικρή που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά. Αριθμητικά Συστήματα. Επιμέλεια Διαφανειών: Δ.

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά. Αριθμητικά Συστήματα. Επιμέλεια Διαφανειών: Δ. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Αριθμητικά Συστήματα Επιμέλεια Διαφανειών: Δ. Μπακάλης Πάτρα, Φεβρουάριος 2009 Αριθμητικά Συστήματα Δεκαδικό Σύστημα: Βάση το 10, ψηφία 10 και συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Πηγής. Δρ. Α. Πολίτης

Κωδικοποίηση Πηγής. Δρ. Α. Πολίτης Κωδικοποίηση Πηγής Coder Decoder Μεταξύ πομπού και καναλιού παρεμβάλλεται ο κωδικοποιητής (coder). Έργο του: η αντικατάσταση των συμβόλων πληροφορίας της πηγής με εναλλακτικά σύμβολα ή λέξεις. Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο

Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο Εισαγωγή Με τη βοήθεια επικοινωνιακού σήματος, κάθε μορφή πληροφορίας (κείμενο, μορφή, εικόνα) είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε απόσταση. Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1. Τηλέγραφος 2. Τηλέφωνο 3. Τηλεόραση 4. Ραδιόφωνο 5. Cd/dvd-player 1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Το υλικό του υπολογιστή Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Υπολογιστικό σύστηµα Στο υπολογιστικό σύστηµα ανήκει το: Υλικό Λογισµικό Υλικό Είναι οτιδήποτε έχει

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση τους Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Αναπαράσταση Αριθμών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Αναπαράσταση Αριθμών Αναπαράσταση Αριθμών Δεκαδικό και Δυαδικό Δεκαδικό σύστημα Δεκαδικό και Δυαδικό Μετατροπή Για τη μετατροπή ενός αριθμού από το δυαδικό σύστημα στο δεκαδικό, πολλαπλασιάζουμε κάθε δυαδικό ψηφίο του αριθμού

Διαβάστε περισσότερα

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Αναπαράσταση δεδομένων 2 Τύποι δεδομένων Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύ

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύ Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 26: Καθολική Μηχανή Turing Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Δεδομένων. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Αναπαράσταση Δεδομένων. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση Δεδομένων ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση δεδομένων Κατάλληλη συμβολική αναπαράσταση δεδομένων, για απλοποίηση βασικών πράξεων, όπως πρόσθεση Πόσο εύκολο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων

Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων Γιώργος Δημητρακόπουλος 1 Αποκωδικοποιητής κώδικα Huffman συμπίεση δεδομένων Ξέρουμε ότι με n bits μπορούμε να κωδικοποιήσουμε 2 n διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ AAAABBBBAAAAABBBBBBCCCCCCCCCCCCCCBBABAAAABBBBBBCCCCD

7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ AAAABBBBAAAAABBBBBBCCCCCCCCCCCCCCBBABAAAABBBBBBCCCCD ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010 11 Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.teilam.gr/di288 1 Συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεµατική Ενότητα : Δυαδικά Συστήµατα

1 η Θεµατική Ενότητα : Δυαδικά Συστήµατα 1 η Θεµατική Ενότητα : Δυαδικά Συστήµατα Δεκαδικοί Αριθµοί Βάση : 10 Ψηφία : 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Αριθµοί: Συντελεστές Χ δυνάµεις του 10 7392.25 = 7x10 3 + 3x10 2 + 9x10 1 + 2x10 0 + 2x10-1 + 5x10-2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ.Ε. ΠΛΗ22 (2012-13) ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ #4. Έκδοση v2 με διόρθωση τυπογραφικού λάθους στο ερώτημα 6.3 Στόχος: Βασικό στόχο της 4 ης εργασίας αποτελεί η εξοικείωση με τα μέτρα ποσότητας πληροφορίας τυχαίων

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας για την κωδικοποίηση

Φύλλο εργασίας για την κωδικοποίηση Φύλλο εργασίας για την κωδικοποίηση Ονοματεπώνυμο: Ημερομηνία: Τμήμα: Διάρκεια δραστηριοτήτων: 2 ώρες Διδακτικοί στόχοι: Να ορίσουν την έννοια της κωδικοποίησης Να ανακαλέσουν προηγούμενες γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Τα µπιτ και η σηµασία τους. Σχήµα bit. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) 1.7 Αποθήκευση κλασµάτων 1.8 Συµπίεση δεδοµένων 1.9 Σφάλµατα επικοινωνίας

Τα µπιτ και η σηµασία τους. Σχήµα bit. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) 1.7 Αποθήκευση κλασµάτων 1.8 Συµπίεση δεδοµένων 1.9 Σφάλµατα επικοινωνίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (2/2) 1.1 Τα bits και ο τρόπος που αποθηκεύονται 1.2 Κύρια µνήµη 1.3 Αποθηκευτικά µέσα 1.4 Αναπαράσταση πληροφοριών ως σχηµάτων bits

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής λειτουργεί με βάση το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Δηλαδή το αλφάβητο του αποτελείται από το δυαδικό ψηφίο (bit) 0 και το δυαδικό ψηφίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 8 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Ανάκτηση Πληροφορίας Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Διάλεξη #08 Συµπίεση Κειµένων Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Ανάκτηση Πληροφορίας 1 Άδεια χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αναπαράσταση δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Τύποι δεδομένων 2 Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 10: Παλμοκωδική Διαμόρφωση, Διαμόρφωση Δέλτα και Πολύπλεξη Διαίρεσης Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Παλμοκωδική Διαμόρφωση (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Μηχανής. Αποθήκευση εδοµένων

Αρχιτεκτονική Μηχανής. Αποθήκευση εδοµένων Αρχιτεκτονική Μηχανής Αποθήκευση εδοµένων Οι πράξεις AND, OR, και Αλγεβρας Boole XOR (exclusive or) της Μία απεικόνιση των πυλών AND, OR, XOR, και NOT καθώς και των τιµών εισόδου (inputs) και εξόδου (output)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1 Αριθµητικό Σύστηµα! Ορίζει τον τρόπο αναπαράστασης ενός αριθµού µε διακεκριµένα σύµβολα! Ένας αριθµός αναπαρίσταται διαφορετικά σε κάθε σύστηµα,

Διαβάστε περισσότερα

5η Δραστηριότητα. Λύσε το γρίφο Η Θεωρία της Πληροφορίας. Περίληψη. Λπν τ φνντ π τν πρτσ. Ικανότητες. Ηλικία. Υλικά

5η Δραστηριότητα. Λύσε το γρίφο Η Θεωρία της Πληροφορίας. Περίληψη. Λπν τ φνντ π τν πρτσ. Ικανότητες. Ηλικία. Υλικά 5η Δραστηριότητα Λύσε το γρίφο Η Θεωρία της Πληροφορίας Περίληψη Πόση πληροφορία περιέχεται σε ένα βιβλίο των 1000 σελίδων; Υπάρχει περισσότερη πληροφορία σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο των 1000 σελίδων ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης Αρχείων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης Αρχείων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 035: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012 ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 7 και 8: Αναπαραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 7 και 8: Αναπαραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής Γιώργος Δημητρίου Μάθημα 7 και 8: Αναπαραστάσεις Αναπαράσταση Πληροφορίας Η/Υ Αριθμητικά δεδομένα Σταθερής υποδιαστολής Κινητής υποδιαστολής Μη αριθμητικά δεδομένα Χαρακτήρες Ειδικοί κώδικες Εντολές Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 15: Συγχρονισμός πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 15: Συγχρονισμός πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 15: Συγχρονισμός πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Χαρακτήρες Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Χαρακτήρες - Εισαγωγή Έως τώρα έχουμε κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήσει τους αριθμητικούς τύπους

Διαβάστε περισσότερα

β. Τεχνολογία επικοινωνιών είναι η αξιοποίηση γνώσεων, συσκευών και δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας.

β. Τεχνολογία επικοινωνιών είναι η αξιοποίηση γνώσεων, συσκευών και δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας. Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Βασικές έννοιες α. Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, σκέψεων και ιδεών με οποιονδήποτε τρόπο, π.χ. μέσω ομιλίας, φωτογραφιών, γραπτών ή ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης

Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης χρησιμοποιεί δύο ψηφία. Το 0 και το 1. Τα ψηφία ενός αριθμού στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης αντιστοιχίζονται σε δυνάμεις του 2. Μονάδες, δυάδες, τετράδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Αναπαράσταση Δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

[H έννοια της συνάρτησης]

[H έννοια της συνάρτησης] Μ. Τσιλπιρίδης [H έννοια της συνάρτησης] πειραματική διδασκαλία στη Β Γυμνασίου με τη διαμεσολάβηση ψηφιακών εργαλείων δυναμικής γεωμετρίας φύλλο εργασίας Ομάδα: Μέλη: Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Ηλικίες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία: Προαπαιτούμενες Ικανότητες: Χρόνος: Εστίαση Μέγεθος Ομάδας 11 - ενήλικες Καμία Τι είναι αλγόριθμος Αλγόριθμοι αναζήτησης:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 9 : Κανάλι-Σύστημα Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Χωρητικότητα Χ ό καναλιού Το Gaussian κανάλι επικοινωνίας Τα διακριτά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή ΕΝΟΤΗΤΑ Γνωρίζω τον υπολογιστή . Κεφάλαιο 1 Βασικές έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή Τι είναι οι πληροφορίες στις οποίες βασιζόμαστε για να παίρνουμε αποφάσεις ή για να οργανώνουμε καλύτερα τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Γ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (1) ΣΕΛ 1 / 6

Γ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (1) ΣΕΛ 1 / 6 Γ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (1) ΣΕΛ 1 / 6 1) ΘΕΜΑ : Ποιο αποτέλεσμα εμφανίζετε στην οθόνη όταν εκτελούμε τις παρακάτω εντολές στην LOGO ; (Στις περιπτώσεις που ανοίγει παράθυρο επικοινωνίας να το ζωγραφίσετε. Στις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Δεδομένων

Συμπίεση Δεδομένων Συμπίεση Δεδομένων 2014-2015 Ρυθμός κωδικοποίησης Ένας κώδικας που απαιτεί L bits για την κωδικοποίηση μίας συμβολοσειράς N συμβόλων που εκπέμπει μία πηγή έχει ρυθμό κωδικοποίησης (μέσο μήκος λέξης) L

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ψηφιακή Σχεδίαση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ψηφιακή Σχεδίαση Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ψηφιακή Σχεδίαση Ενότητα 9: Ελαχιστοποίηση και Κωδικοποίηση Καταστάσεων, Σχεδίαση με D flip-flop, Σχεδίαση με JK flip-flop, Σχεδίαση με T flip-flop Δρ. Μηνάς

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ.

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ. Παραδείγματα Απαρίθμησης Γνωστό: P (M 2 M τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M Τεχνικές Απαρίθμησης Πχ M {A, B, C} P (M 2 3 8 #(Υποσυνόλων με 2 στοιχεία ( 3 2 3 #(Διατεταγμένων υποσυνόλων με 2 στοιχεία 3 2

Διαβάστε περισσότερα