Η αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από τη γνωριμία με το λαϊκό πολιτισμό. Ολυμπία Αγαλιανού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από τη γνωριμία με το λαϊκό πολιτισμό. Ολυμπία Αγαλιανού"

Transcript

1 Η αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από τη γνωριμία με το λαϊκό πολιτισμό Ολυμπία Αγαλιανού Εισαγωγή Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε ολοήμερο δημοτικό σχολείο με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΕΑΕΠ) στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων πολιτιστικών θεμάτων και εντάχθηκε στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Συμμετείχαν δύο τμήματα της Δ τάξης (37 μαθητές). Ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου, πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στα ΕΕΑΕΠ διατίθενται τέσσερις διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη φυσική αγωγή και μία από αυτές αφιερώνεται στο αντικείμενο των χορών/ μουσικοκινητικής αγωγής (ΦΕΚ 1327/ Αριθμ. Φ.12/520/61575/Γ1). Τα παιδιά, είχαν έρθει σε επαφή με την έννοια του λαϊκού πολιτισμού και είχαν εξοικειωθεί με ορισμένους παραδοσιακούς χορούς στη Γ δημοτικού. Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έδειξαν, αναδύθηκε η ιδέα να διευρυνθεί ο στόχος του μαθήματος μέσα από μια ανθρωπολογική θεώρηση του χορού (Royce, 2003). Ως διαφορετικότητα νοείται οποιαδήποτε φυλετική εθνική, εθνοτική ή ευρύτερα κοινωνική διαφορά όπως και οποιαδήποτε φυσική μειονεξία (αναπηρία, νοητική στέρηση, μαθησιακές δυσκολίες κτλ). Ο προγραμματισμός περιλάμβανε τη διάθεση μιας ώρας την εβδομάδα στο πρόγραμμα, αλλά στην πράξη υπήρξε διάχυση του προγράμματος στη διδασκαλία της φυσικής αγωγής και εμπλοκή άλλων μαθημάτων. Επιπρόσθετα, έγιναν τέσσερις συνδιδασκαλίες των δύο τμημάτων και μία κοινή δράση με έναν προσκεκλημένο εθνομουσικολόγο. 1. Υλοποίηση του προγράμματος 1.1 Αρχές του προγράμματος Ο ακριβής τίτλος δεν ανακοινώθηκε στα παιδιά για να μην προκαταβάλει τη δράση και τη στάση τους. Τονίστηκε η έννοια της διερεύνησης του τρόπου που ο λαϊκός πολιτισμός και η κοινότητα αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα χωρίς να προδιαγραφεί η θετική αντιμετώπιση. Επίσης, δεν διευκρινίστηκαν τρόποι δράσης και διερεύνησης για να μην περιοριστεί η δημιουργικότητα και να εξασφαλιστεί χώρος για το νέο και το διαφορετικό. Πριν την έναρξη τα παιδιά δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετέχουν ενεργά και θα αφιερώνουν τουλάχιστον μία διδακτική ώρα στο σκοπό αυτό. Ως βασική αρχή και διδακτική προσέγγιση η εκπαιδευτικός έθεσε την επαγωγική διαδικασία: το ακριβές περιεχόμενο θα αναδύονταν κατά τη διαδικασία, σύμφωνα με τα

2 ενδιαφέροντα των παιδιών. Η εκπαιδευτικός, θα διευκόλυνε οποιαδήποτε πρόταση. Την ολοκλήρωση του προγράμματος θα σηματοδοτούσε η γενικότερη αίσθηση της ομάδας. 1.2 Περιγραφή δομής του προγράμματος Το περιεχόμενο, η μορφή και η δομή των δραστηριοτήτων, ήταν αποτέλεσμα μιας επαγωγικής δημιουργικής διεργασίας η οποία στηρίχτηκε στην αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού - μαθητών και στην ύπαρξη μικρότερων ομάδων εργασίας. Στη πορεία σχηματίστηκαν σταθερές ομάδες- πέντε πεντάδες και δύο εξάδες- αλλά σε ορισμένες συναντήσεις λειτούργησαν περιστασιακές ομάδες και λειτούργησαν μόνο για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Η σύνθεση των ομάδων ήταν ευθύνη των παιδιών. Το πρόγραμμα είχε σπειροειδή πορεία: πέρασε τέσσερις συνολικά φορές από τα ίδια στάδια, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω. Διευκρινίζεται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν όλες οι δράσεις κάθε φάσης όλες τις φορές. Α. Ολομέλεια (δίωρη συνάντηση και των δύο τμημάτων) και συμπληρωματικές διδασκαλίες ανά τμήμα: Ερεθίσματα και καθοδήγηση από την εκπαιδευτικό. Οπτικά ερεθίσματα: προβολή φωτογραφιών, βίντεο, έκθεση βιβλίων. Κιναισθητικά ερεθίσματα: α) Εκμάθηση ή επανάληψη χορών, παιχνιδιών, παιχνιδοτράγουδων, από την Ελλάδα και άλλες χώρες, β) δημιουργική επεξεργασία παραδοσιακού υλικού. Συζήτηση ή εργασία σε ομάδες: Συζήτηση με ερέθισμα ερωτήσεις της εκπαιδευτικού. Επεξεργασία του θέματος σε ομάδες (από ζευγάρια σε τετράδες και παρουσίαση των συμπερασμάτων στην ολομέλεια). Σύνοψη: Σύνοψη από την εκπαιδευτικό και ορισμός θεμάτων εργασίας ή διερεύνησης. Β. Διερεύνηση των θεμάτων από τις ομάδες: Το στάδιο αυτό υλοποιήθηκε εντός και εκτός διδακτικού ωραρίου της φυσικής αγωγής. Η δουλειά στις ομάδες πέρασε από τα εξής στάδια: α) ατομική δουλειά η οποία αφορούσε συλλογή υλικού και β) ανταλλαγή υλικού και σύνθεση. Τα παιδιά, με δική τους πρωτοβουλία, ζήτησαν βοήθεια από το της πληροφορικής, τη δασκάλα της μουσικής και των εικαστικών. Επίσης, ζήτησαν από τις δασκάλες της τάξης να τους παραχωρήσουν κάποιες ώρες από την ευέλικτη ζώνη για να εργασθούν στο σχολείο. Οι συνάδερφοι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των παιδιών θετικά. Η διεργασία αυτή, αρκετές φορές, συνέβη ή ολοκληρώθηκε στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Γ. Παρουσίαση στην ολομέλεια και ομαδικές δράσεις: Η φάση αποτέλεσε το κύριο και πιο ενδιαφέρον μέρος του προγράμματος και οι δράσεις της θα αναφερθούν στη συνέχεια. Η παρουσίαση και επεξεργασία του υλικού γινόταν με την καθοδήγηση διευκόλυνση της εκπαιδευτικού. Η εκπαιδευτικός στη συνέχεια επέκτεινε το υλικό και πρότεινε δράσεις, βασισμένες στην παρουσίασή του, οι οποίες είχαν ως στόχο την συνειδητοποίηση της έννοιας της διαφορετικότητας, τη συνειδητοποίηση της αξίας της διαφορετικότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Δ. Αναστοχασμός συμπεράσματα επανεκκίνηση. Συζήτηση σε ζευγάρια, τετράδες και στην ολομέλεια για όλη την πορεία, ομαδικά κολάζ ή δημιουργία «μικρής αφίσας» με συνθήματα.

3 1.3 Περιγραφή δραστηριοτήτων του προγράμματος Τα θέματα και οι δραστηριότητες του προγράμματος κινούνταν ταυτόχρονα σε δύο άξονες: α) εστίαση σε διαφορετικούς πολιτισμούς εθνότητες εθνότητες χώρες κτλ., β) εστίαση «στο διαφορετικό» μέσα στην ίδια την κοινότητα. Παραδοσιακά παιχνίδια. Υλικό Συνεντεύξεις από μεγαλύτερους σχετικά με τα παιχνίδια που έπαιζαν: τι έπαιζαν, πού το έπαιζαν, ποιος συμμετείχε κτλ. Συλλογή από φωτογραφίες με παιχνίδια απ όλο τον κόσμο. Συλλογή από πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν παιχνίδια (Bruegel, Goya, Forbes, Ιακωβίδης, Γύζης, Σαββίδης, κ.α) Δράσεις Τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια και διερευνούν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά ανεξάρτητα από την ταυτότητα και τις δεξιότητες. Μεταφέρουν τη σκηνή σε άλλο χώρο και άλλη εποχή (δραματοποίηση). Τα παιδιά ζωγραφίζουν ατομικά ή σε ομάδες τα παιχνίδια. Δραματοποιήσεις διηγήσεων, εστίαση ή εμπλουτισμός της ιστορίας με στοιχεία που αφορούν στη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Η εκπαιδευτικός επεκτείνει τη διήγηση και δίνει το θέμα της δραματοποίησης. Οι φωτογραφίες ζωντανεύουν: τα παιδιά παίζουν αυτό βλέπουν. Μέσα από συνεργασία σε ομάδες καταλήγουν στη δράση/ ανακατασκευή. «Συνομιλούν» με τα παιδιά στις φωτογραφίες από τις άλλες χώρες και τα «καταλαβαίνουν». Μουσικοκινητικός αυτοσχεδιασμός δραματοποιήσεις με βάση το περιεχόμενο των έργων τέχνης. Η εκπαιδευτικός, μέσα από γενικές οδηγίες, κατευθύνει τα παιδιά στις έννοιες της αποδοχής και της ενσωμάτωσης. Κινητοποιεί τα παιδιά με ερωτήσεις όπως: ποιοι παίζουν, πώς είναι αυτοί, ποιον δεν θα άφηναν να παίξει κτλ. Ομαδικό κολάζ από ζωγραφιές, φωτοτυπίες, γραμμένες σκέψεις και εντυπώσεις κτλ.

4 Παραδοσιακοί χοροί παιχνιδοτράγουδα Υλικό Δράσεις Χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από άλλες χώρες. Φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής από παραδοσιακούς χορούς και γλέντια «Το παράδειγμα της Θράκης: χοροί, γλώσσες, εθνότητες, θρησκείες στο ίδιο χοροστάσι». (Υλικό παρουσιασμένο στο σχολείο από τον καλεσμένο εθνομουσικολόγο ερευνητή Χ. Σαρρή). Αποκριάτικοι χοροί και γαϊτανάκι. Τα παιδιά χορεύουν τους χορούς στο «χοροστάσι». Διερευνούν τις ομοιότητες, τις διαφορές, τη δυσκολία, τη δυνατότητα συμμετοχής, τη δυνατότητα επικοινωνίας σε σχέση με τη χωροταξία τους κτλ. Συγκρίνουν: χορούς από διαφορετικά μέρη, λαϊκούς χορούς με σύγχρονες και τεχνικά απαιτητικές φόρμες. Διερευνούνε τον τρόπο εκμάθησης των χορών στην κοινότητα και το «ποιος μπορούσε» να τους μάθει. Συγκρίνουν με τη σημερινή διδασκαλία σε σχολές χορού, διαγωνισμούς χορού κτλ. Δραματοποιήσεις και μουσικοκινητικοί αυτοσχεδιασμοί εμπνευσμένα από το οπτικό υλικό σε ομάδες. Τα παιδιά αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους από το χοροστάσι και την κοινότητα: μουσικοί, χορευτές, θεατές, ρόλοι χαρακτήρες προσωπικότητες της κοινότητας, ξένοι, περαστικοί κτλ. Διερευνούν τους όρους και τη δυνατότητα συμμετοχής στο χοροστάσι, την έννοια της συμμετοχής, κάνουν σύγκριση ανάμεσα σε διάφορους πολιτισμούς και σύγκριση με σήμερα. Τα παιδιά χορεύουν χορούς με παρόμοια ή ίδια κινητικά μοτίβα και μουσικές διαφορετικών προελεύσεων, ακούνε ίδια τραγούδια σε δύο διαφορετικές γλώσσες (πχ έχε γεια πάντα γεια, στην ελληνική και τουρκική γλώσσα). Τα παιδιά αναπαριστούν ένα πολυπολιτισμικό γλέντι αξιοποιώντας όλο το υλικό και καθοδηγούμενα από την εκπαιδευτικό. Μιλάνε για τα συναισθήματά τους και τις εντυπώσεις τους, ζωγραφίζουν σε ομάδες. Τα παιδιά βλέπουν βίντεο με ελληνικά παραδοσιακά δρώμενα. Συζητούν για τον τρόπο μεταμφίεσης, σχολιάζουν την κοινή βάση της μεταμφίεσης και το διαφορετικό που αυτή φέρει, τι επιτρέπει, γιατί είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Χορεύουν αποκριάτικους χορούς. Σχολιάζουν το γεγονός ότι το γαϊτανάκι απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς, παίζουν το γαϊτανάκι, μιλάνε για το συμβολισμό του και κάνουν ομαδικό κολάζ.

5 Συμπεράσματα Τα συμπεράσματα παρουσιάζονται όπως προέκυψαν από τα ίδια τα παιδιά. Η διατύπωση που ακολουθεί συνοψίζει δεδομένα από συζητήσεις και αναστοχασμό στην ολομέλεια, κολάζ, αφίσες και γραπτές σκέψεις. Διαφέρουμε σε ότι έχουμε ίδιο: έχουμε διαφορετικά μάτια γιατί όλοι έχουμε μάτια, μιλάμε πολλές γλώσσες γιατί όλοι επικοινωνούμε με το λόγο, έχουμε διαφορετικούς χορούς γιατί όλοι χορεύουμε κτλ. Κάποιες φορές «νοιάζει» το διαφορετικό και κάποιες το ίδιο-κοινό. Αποδέχομαι το διαφορετικό δε σημαίνει ότι το θαυμάζω, ούτε ότι το υιοθετώ, ούτε ότι παύει κάποιες φορές με ενοχλεί. Η μουσική, τα παιχνίδια και οι χοροί έχουν τόσα κοινά και ταξιδεύουν «χωρίς να μας ρωτήσουν: Αφίσα: μουσική χωρίς σύνορα, παιχνίδια χωρίς σύνορα, χοροί χωρίς σύνορα. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν τις ίδιες ανάγκες και θέλουν τα ίδια πράγματα. Η διασκέδαση δε χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες. Χρειάζεται παρέα και αποδοχή και σεβασμό. Το διαφορετικό και το ενδιαφέρον μοιάζουν σαν λέξεις. Το διαφορετικό είναι ενδιαφέρον, το ίδιο είναι μονότονο. Υποδείξεις. Κατανόηση και σεβασμός στη λαϊκή δημιουργία. Προσεκτική έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού και την αξιοποίηση του υλικού των παιδιών. Εμπιστοσύνη στην επαγωγική διαδικασία και αποφυγή στοχοπροσανατολισμού. Εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ομάδας. Βιβλιογραφία Ζήκος, Γ., Παναγιωτοπούλου, Α. (1990) Φαινομενολογία του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Αθήνα: Τελεθριον. Καρφής, Β., Ζιάκα, Μ. (2009) Ο Ελληνικός Παραδοσιακός ορός στην Εκπαίδευση: προτάσεις διδασκαλίας. Θεσσαλονίκη: Διάπλους. Lawson, F., G. Street Games. New York: Schott. Lazzarato, F. (2002) Oh che Bel Castello. Milano: Mondadori. Lopez, S., Maschat, V. (2006) Quien canta su mal espanta! Singing Drives away Sorrow! Songs, Games and Dances from Latin America.Madrid: Schott. Παναγιωτοπούλου, Α. (1995) Νεοελληνικός Χορός. Αθήνα: Τελεθριον. Royce, P., A. (2005) Η ανθρωπολογία του χορού, επ., μτφρ. Μ. Ζωγράφου. Αθήνα: Νήσος. Ράπτης, Α. (επιμ) (1994) Ο χορός πέρα από σύνορα. Πρακτικά Συνεδρίου. Αθήνα: Διεθνής οργάνωση Λαϊκής Τέχνης, Ελληνικό Τμήμα. Ράπτης, Α. (1992) Χορός, πολιτισμός και κοινωνία. Αθήνα: Θέατρο Δόρα Στράτου. Ράπτης, Α. (1985) Ο κόσμος του ελληνικού χορού. Αθήνα: Πολύτυπο. Σπηλιάκος, Σ. (2008) Ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλλος. Αθήνα: Αντώνης Αναγνώστου. Vallejo, P. (2004) Mbudi, mbudi na mhanga. Madrid: Polo Vallejo. Ολυμπία Αγαλιανού είναι εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Διδάκτωρ Φ.Π.Ψ, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, (παραδοσιακοί χοροί), πτυχιούχος αρμονίας. Μετεκπαίδευση στη μουσικοκινητική αγωγή Orff (Σχολή Μωραΐτη ), εκπαίδευση στη χοροθεραπεία (GADT) και στο Συστημικό Σκέπτεσθαι (ΑΚΜΑ). Συγγραφικό έργο στη Φυσική Αγωγή και τη Μουσικοκινητική Αγωγή. Επιμορφωτικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ DEAFVOC ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Π 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...9. ΜΕΡΟΣ Α Βασικές έννοιες...13

Περιεχόμενα. Πρόλογος...9. ΜΕΡΟΣ Α Βασικές έννοιες...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...9 ΜΕΡΟΣ Α Βασικές έννοιες...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφορική τεχνολογία...15 1.1 Ο υπολογιστής...15 1.2 Ιστορική αναδρομή...19 1.3 Τα δεδομένα στον υπολογιστή...23 1.4 Λογισμικό...25 1.5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου. Σκοπός. Έννοιες-Κλειδιά. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου. Σκοπός. Έννοιες-Κλειδιά. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Σκοπός Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου Σκοπός του κεφαλαίου είναι η επισκόπηση και η συνοπτική παρουσίαση βασικών εννοιών που αφορούν τη Διδακτική, και ιδιαίτερα τη Διδακτική της Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher. i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 2/314 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

2 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 96 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙ- ΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙ- Ο. ΜΙΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. Παπαδάκης Σπυρίδων Ελληνικό Ανοικτό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΕΑΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στα δημοτικά σχολεία ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγός Επιμορφωτή Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Προηγμένες Μαθησιακές Τεχνολογίες Διαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ WEB 2.0. ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ WEB 2.0. ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ WEB 2.0. ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ιωάννης Τζωρτζάκης ΜΕ 04023 Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Β. Γεωργαντά Δασκάλα στο 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων & Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΔΜΠΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ «Μελέτη Αναπαραστάσεων των Νηπίων για την Έννοια του Υπολογιστικού Συστήματος. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 1ο, 124-140, 2014 Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Οδυσσέας Ευαγγέλου oevangelou@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα