Αγαπητοί Συνάδελφοι, Χριστόδουλος Στεφανάδης Καθηγητής Καρδιολογίας, ιευθυντής Α Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγαπητοί Συνάδελφοι, Χριστόδουλος Στεφανάδης Καθηγητής Καρδιολογίας, ιευθυντής Α Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών"

Transcript

1

2

3 Αγαπητοί Συνάδελφοι, Η Α Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη πορεία του μετεκπαιδευτικού προγράμματός της, προσπαθώντας να ενσωματώσει σε αυτό καθιερωμένη γνώση και νεότερες εξελίξεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετεκπαιδευτικές διαλέξεις, συζητήσεις επί διαγνωστικών και θεραπευτικών προβλημάτων, συναντήσεις του Eργαστηρίου Aιμοδυναμικής και Eπεμβατικής Kαρδιολογίας, συναντήσεις Yπερηχογραφικού Eργαστηρίου, βιβλιογραφική ενημέρωση και ερευνητικές συναντήσεις, όπως αναλυτικά εκτίθεται στη συνέχεια. Το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Α Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αιχμή τα «Μαθήματα της Τρίτης» έχει πρωτοστατούντα ρόλο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων Καρδιολόγων, διευκολύνοντάς τους να ενσωματώσουν τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις στην καθημερινή ιατρική πράξη. Στα πλαίσια αυτά, από τριετίας καθιερώθηκε η δυνατότητα διαδικτυακής on line παρακολούθησης και συμμετοχής με ερωτήσεις ή σχόλια των διαλέξεων της Τρίτης από όλες τις Kαρδιολογικές Kλινικές της χώρας με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας SANOFI AVENTIS. Η επιτυχία του Προγράμματος είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της πείρας των καταξιωμένων συναδέλφων και του ενθουσιασμού και της παραγωγικότητας των νεότερων. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη της Κλινικής αλλά και τους επιφανείς προσκεκλημένους για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος της Κλινικής. Εύχομαι σε όλους υγεία και δημιουργικότητα για το νέο Ακαδημαϊκό έτος Χριστόδουλος Στεφανάδης Καθηγητής Καρδιολογίας, ιευθυντής Α Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

4 ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινή συνεδρίαση Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών: ιαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα. Ενδιαφέρουσες Περιπτώσεις. ευτέρα, Ώρα13:00-14:00, Αμφιθέατρο «4 ου ορόφου» Υπεύθυνος: Μανώλης Βαβουρανάκης, Αν. Καθηγητής Στις συζητήσεις αυτές θα επιδιώκεται λύση διαγνωστικών και θεραπευτικών προβλημάτων με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης και σύγχρονης τεχνολογίας. Η κλινική εξέταση, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, εξακολουθεί, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς, γιατί συχνά παρέχει στοιχεία, π.χ. οικογενειακό ιστορικό, ατομικό αναμνηστικό, είδος και βαρύτητα συμπτωμάτων, χαρακτηριστικά οιδημάτων, κυάνωσης κ.ά., που καμία σύγχρονη διαγνωστική εξέταση δεν είναι δυνατόν να δώσει, καθοδηγεί τον κλινικό στη «σωστή» χρήση της τεχνολογίας και φέρνει σε στενή επαφή το γιατρό με τον ασθενή. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία δίνει πληροφορίες σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. μέτριου βαθμού διάταση της αορτής, μέτρια ελάττωση λειτουργικότητας αριστεράς κοιλίας κ.τ.λ., που η κλινική εξέταση αδυνατεί να καθορίσει. Παρουσίαση Νεώτερων Βιοϊατρικών Τεχνολογιών: ιαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τετάρτη, Ώρα Υπεύθυνος: Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει η Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Α Καρδιολογικής Κλινικής, πραγματοποιείται βασική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην Καρδιολογία. Η «Βιοϊατρική Τεχνολογία» αποτελεί ένα διεπιστημονικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο που αποσκοπεί στη μελέτη και επίλυση ιατρικών-βιολογικών προβλημάτων, συνδυάζοντας γνώσεις από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους πέραν της Ιατρικής. Ο σκοπός των παρουσιάσεων είναι η ενημέρωση σχετικά με τις νεότερες ιατρικές τεχνικές, μεθόδους και συσκευές/ μηχανήματα, καθώς και η εξοικείωση με τις βασικές αρχές που διέπουν την εφαρμογή τους στην κλινική πράξη και έρευνα. Έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και στην αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν.

5 Αιμοδυναμικά αποτελέσματα και επίδειξη αγγειοκαρδιογραφιών. Καθημερινά, Ώρα 08:30-09:30, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο Υπεύθυνος: Αντώνης Μανώλης, Καθηγητής Η κοινή συνάντηση καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών έχει πολλαπλούς στόχους. Η επεμβατική διερεύνηση συχνά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του χειρισμού των ασθενών και η συλλογική προσέγγιση της διάγνωσης εξασφαλίζει την εγκυρότητά της. Επίσης η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή δεν είναι πάντα προφανής και η επιλογή της απαιτεί τη σύνθεση απόψεων μέσα από την παραγωγική διαδικασία της συζήτησης, η οποία περιλαμβάνει τόσο την παράθεση των σύγχρονων διεθνώς ισχυουσών κατευθυντήριων οδηγιών, όσο και τεχνικών θεμάτων, που σχετίζονται με την κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, οι συναντήσεις αυτές έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα για φοιτητές, ειδικευόμενους αλλά και ειδικευμένους καρδιολόγους. Εκπαιδευτική Συγκέντρωση του Υπερηχογραφικού Εργαστηρίου Τετάρτη, Ώρα 13:30-14:30, Υπερηχοκαρδιογραφικό Εργαστήριο Υπεύθυνος: Στέλλα Μπρίλλη, ιευθύντρια ΕΣΥ Στις συγκεντρώσεις του εργαστηρίου επιδεικνύονται ενδιαφέροντα περιστατικά στα οποία το υπερηχοκαρδιογράφημα (διαθωρακικό, διοισοφαγικό, stress echo) συνέβαλε στη διάγνωση και καθοδήγησε στη λήψη των κλινικών αποφάσεων. Παρουσιάζονται επίσης, πρόσφατες εξελίξεις όπως η μελέτη της αιμάτωσης του μυοκαρδίου με τους νέους ηχοαντιθετικούς παράγοντες (contrast echo), η τρισδιάστατη απεικόνιση (3-D echo) και παράλληλα γίνεται ανασκόπηση επιλεγμένων άρθρων από τη διεθνή βιβλιογραφία που αναφέρονται στις εξελίξεις αυτές.

6 Συγκέντρωση επί ερευνητικών θεμάτων Πέμπτη, Ώρα 11:00-12:00 Υπεύθυνος: Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Η έρευνα είναι βασικός μοχλός κατάκτησης της νέας γνώσης ειδικότερα σε μία ειδικότητα αιχμής όπως είναι η Καρδιολογία. Οι ερευνητικές συναντήσεις της Α Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούν πεδίο μετάδοσης των σύγχρονων ερευνητικών τάσεων και ανάπτυξης νέων ιδεών. Μέσα από γόνιμες διαδικασίες συζήτησης και παράθεσης απόψεων οι συναντήσεις αυτές επιτυγχάνουν τη βέλτιστη υλοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και εξασφαλίζουν τη συναίνεση σε θέματα επιστημονικής και ηθικής δεοντολογίας. Βιβλιογραφική Ενημέρωση Πέμπτη, Ώρα 13:30-14:30 Υπεύθυνος: ημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Η σύγχρονη Καρδιολογία εξελίσσεται και ανανεώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Γνώσεις νέες παρατίθενται και απόψεις παλιές αναθεωρούνται. Η εισβολή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική ενημέρωση των καρδιολόγων. Η βιβλιογραφική ενημέρωση συμβάλλει στην άμεση πρόσβαση και πληροφόρηση των νέων επιτευγμάτων της Καρδιολογίας σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο. Νέες πολυκεντρικές μελέτες, μεγάλα ερευνητικά επιτεύγματα και σύγχρονες κλινικές αποφάσεις, γίνονται κτήμα του σύγχρονου καρδιολόγου. Ταυτόχρονα, προάγεται η έρευνα δεδομένου ότι η βιβλογραφική ενημέρωση αποτελεί ένα ισχυρό ερέθισμα για νέες ερευνητικές ιδέες.

7 Μετεκπαιδευτικές ιαλέξεις Τρίτη, Ώρα 20:00-21:30, Αμφιθέατρο «Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α.» Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Οι μετεκπαιδευτικές ιαλέξεις της Α Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στα επιστημονικά δρώμενα της Καρδιολογίας στη χώρα μας και αποτελούν στρατηγικό στόχο για την επίτευξη της πολυδιάστατης αποστολής της κλινικής. Καταξιωμένοι ομιλητές μεταδίδουν συμπυκνωμένη την κεκτημένη γνώση, προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση της κλινικής πρακτικής και σκιαγραφούν τις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις. Οι διαλέξεις αυτές έχουν ευρύ φάσμα αποδεκτών. Απευθύνονται τόσο στον ειδικευόμενο καρδιολόγο όσο και στον ειδικό. Παράλληλα όμως και φοιτητές θα ανακαλύψουν στοιχεία που τους ενδιαφέρουν. Παράλληλα, από διετίας καθιερώθηκε η δυνατότητα διαδικτυακής on line παρακολούθησης και συμμετοχής με ερωτήσεις ή σχόλια των μετεκπαιδευτικών διαλέξεων της Τρίτης από όλες τις Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας. Οι ομιλητές μετά τη δική τους εισήγηση θα πυροδοτούν και θα συντηρούν μία γόνιμη συζήτηση κατά την οποία η συμμετοχή των παρακολουθούντων θα έχει ουσιαστικό ρόλο.

8 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ /10 Εναρκτήριος ιάλεξη Η Τρισδιάστατη ανάπτυξη (3D) ως κύρια ερευνητική προοπτική Παναγιώτης Βάρδας Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Καρδ/κής Κλινικής ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδ/κής Εταιρείας 15/10 ιάλεξη Καρδιαγγειακή γήρανση: Αναζητώντας την «αθανασία» Ιωάννης Καλλικάζαρος Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Πρόεδρος Ελληνικής Καρδ/κής Εταιρείας 22/10 ιαλέξεις Συν-νοσηρότητες στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα Στέφανος Φούσας Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Νοσοκομείο «Τζάνειο» Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα και σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ημήτριος Αλεξόπουλος Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Καρδ/κής Κλινικής, «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΡΙΟ» 29/10 Ειδικά Θέματα Καρδιολογίας Αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες: χειρισμοί σε ειδικές καταστάσεις Αθανάσιος Πιπιλής Αν. /ντής Καρδ/κής Κλινικής, Θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» Χρόνια περικαρδιακή συλλογή. Κλινική σημασία και αντιμετώπιση Γεώργιος Λάζαρος Επιμελητής, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α»

9 ιαχείριση απρόσφορων και κατάλληλων εκφορτίσεων απινιδωτή Ιωάννης Σκιαδάς Επιμελητής, Καρδ/κό Τμήμα, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ /11 Ειδικά θέματα Καρδιολογίας Σημερινή κλινική πρακτική στη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα Θέμης Ηλιόπουλος /ντής Καρδ/κής Κλινικής, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας Το ιατρικό λάθος ημήτρης Χρυσός /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Νοσοκομείο Τριπόλεως Ο ρόλος των προγραμμάτων αποκατάστασης στην καρδιακή ανεπάρκεια Χριστίνα Χρυσοχόου Επιμελήτρια, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 12/11 ιαλέξεις Η αμφικοιλιακή βηματοδότηση σήμερα Γεώργιος Θεοδωράκης /ντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας - Βηματοδότησης, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Πνευμονική υπέρταση στην αριστερά καρδιακή ανεπάρκεια Χαράλαμπος Καρβούνης Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Α Πανεπιστημιακής Καρδ/κής Κλινικής, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκη 19/11 Ειδικά θέματα Καρδιολογίας Χρόνοι αντιμετώπισης στο οξύ έμφραγμα: Από τις κατευθυντήριες οδηγίες στη καθημερινή κλινική πράξη Χριστόφορος Ολύμπιος /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Θριάσειο Νοσ/μείο, Ελευσίνα

10 Μυοκαρδίτιδες. Νεώτερα στη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση Σταμάτης Αδαμόπουλος Υποδ/ντής Καρδ/κoύ Τομέα, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 26/11 Θέματα Λιπιδίων Η θέση των στατινών στην πρωτογενή πρόληψη Ιωάννης Σκούμας /ντής ΕΣΥ, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Υπερτριγλυκεριδαιμία. Μεταγευματική λιπαιμία Γενοβέφα Κολοβού Υπεύθυνη Εξωτερικών Ιατρείων και Προληπτικής Καρδιολογίας, «Ωνάσσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Υπολιπιδαιμικά φάρμακα πέραν των στατινών. Έχουν σήμερα θέση? ημήτριος Ρίχτερ /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Ευρωκλινική Αθηνών ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ /12 Θέματα Υπέρτασης Που στηρίζεται η διάγνωση και ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες Θωμάς Μακρής Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο - Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» Έναρξη και στόχοι θεραπείας Αθανάσιος Μανώλης Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Π.Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» Πότε έχει θέση η επεμβατική αντιμετώπιση; Κωνσταντίνος Τσιούφης Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 10/12 Ειδικά θέματα Καρδιολογίας Το ηλεκτροκαρδιογράφημα στους εφήβους. Ποιοί πρέπει να παραπέμπονται Αριστείδης Αναστασάκης Επιστ. Υπεύθυνος Ε.Κ.Α.Ν, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.»

11 Ανάπτυξη στενών σχέσεων με την άπω Ανατολή: Αρτηρίτιδες τύπου Takayasu καί στην Ελλάδα! Αριστείδης Ανδρουλάκης /ντής, Καρδ/κό Τμήμα, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Η συναισθηματική νοημοσύνη στην Καρδιολογία Χρήστος Ντέλος /ντής, Καρδ/κό Τμήμα, Νοσοκομείο «Τζάνειο» 17/12 Ειδικά θέματα Καρδιολογίας Υπολιπιδαιμικά φάρμακα στην καρδιακή ανεπάρκεια Λουκιανός Ραλλίδης Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο» Κολπική μαρμαρυγή. Καθημερινά προβλήματα για τον καθορισμό και την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής Στυλιανός Χριστούλας Καρδιολόγος, ιδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Μη Καρδιολογικά φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση ημήτριος Παπαδόπουλος Επιμελητής, Καρ/κό Τμήμα, Λαικό Νοσοκομείο Αθηνών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ /1 Η Καρδιαγγειακή Ιατρική συναντά τις άλλες Ειδικότητες Πρόεδροι: A.M. ημόπουλος, Ε. Πατσούρης Ρευματικές παθήσεις και καρδιαγγειακός κίνδυνος Πέτρος Σφηκάκης Καθηγητής Παθολογίας, /ντής Α Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Λαϊκό Γ.Ν.Αθηνών Πνευμονική καρδία. Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση Νικόλαος Κουλούρης Καθηγητής Πνευμονολογίας, /ντής Α Παν/κής Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

12 Τι πρέπει να γνωρίζει ο χειρουργός για τον καρδιολογικό ασθενή Γεώργιος Ζωγράφος Καθηγητής Χειρουργικής, /ντής Α Χειρουργικής Κλινικής, Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών Έλεγχος θρομβοφιλίας. Σε ποιές καρδιαγγειακές παθήσεις απαιτείται έλεγχος Κων/νος Κωνσταντόπουλος Καθηγητής Αιματολογίας, /ντής Αιματολογικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών, Λαϊκό Γ.Ν. Αθηνών 14/1 ιαλέξεις Αορτοπάθειες. Σύγχρονη προσέγγιση Παράσχος Γκελερής Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ασταθής αθηρωματική πλάκα. Από την παθοφυσιολογία στη κλινική πράξη ημήτριος Τούσουλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 21/1 Θέματα κλινικών μορφών αθηροσκλήρυνσης Οξέα στεφανιαία σύνδρομα στους νέους Βλάσης Πυργάκης Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» Πόσο έχουμε προοδεύσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων; ημήτριος Μπάμπαλης Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Γ.Ν. «ΚΑΤ» 28/1 Θέματα καρδιακής ανεπάρκειας Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια: Τι έχει αλλάξει στην κλινική πράξη; Γεράσιμος Φιλιππάτος Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο»

13 Θεραπευτικοί αλγόριθμοι στη καρδιακή ανεπάρκεια: τελευταία δεδομένα Αθανάσιος Τρίκας Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, ημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΛΠΙΣ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ /2 Θέματα απεικόνισης στην Καρδιολογία Νέα προβλεπτικά μοντέλα πρώιμης αθηρωματικής νόσου με απεικονιστικές τεχνικές Ιωάννης Βασιλειάδης Καρδιολόγος, /ντής, Ευρωκλινική Αθηνών Ενδοστεφανιαία απεικόνιση. Νεώτερα δεδομένα Ανδρέας Συνετός Επιμελητής, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: πού πλεονεκτεί και πού υστερεί σε σχέση με τις άλλες απεικονιστικές τεχνικές; Νίκος Αλεξόπουλος Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 11/2 ιάλεξη Η επίδραση της νεφρικής δυσλειτουργίας στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας Φίλιππος Τρυποσκιάδης Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Καρδ/κής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας 18/2 Θέματα προγνωστικών δεικτών στη Καρδιολογία Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου; Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.»

14 Ο ρόλος των βιοδεικτών στη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια Ηλίας Ρεντούκας Συντονιστής - /ντής Β Καρδ/κού Τμήματος, Γ.Ν. «Αμ.Φλέμινγκ» Η σημασία της μελέτης του ενδοθηλιακού γλυκοκάλυκα στις καρδιαγγειακές παθήσεις Ιγνάτιος Οικονομίδης Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο» 25/2 Θέματα υπερηχοκαρδιογραφίας ιαστολική δυσλειτουργία. Τελικά υπάρχει? Ιωάννης Παρασκευαϊδης Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο» Η εξιά κοιλία στην ιδιοπαθή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και στο σύνδρομο EISENMENGER Στέλλα Μπρίλη /ντρια, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Οι κλινικές εφαρμογές της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας Κωνσταντίνα Αγγέλη Επικ. Καθηγήτρια, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» ΜΑΡΤΙΟΣ /3 ιαλέξεις Πνευμονική εμβολή. Νεώτερη θεώρηση Ιωάννης Λεκάκης Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο» Αντιθρομβωτικά. Πότε τα διακόπτουμε και πότε αρχίζουμε θεραπεία ζεύξης Ιωάννης Γουδέβενος Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Καρδ/κής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

15 11/3 ιαλέξεις Θεραπευτικές εξελίξεις στην Υπέρταση Νικόλαος Ζακόπουλος Καθηγητής Θεραπευτικής, Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Πρόεδρος Παθολογικού Τομέα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Μηχανική υποβοήθηση της καρδιάς. Τρέχουσα θεώρηση Ιωάννης Νανάς Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ιευθυντής Γ Πανεπιστημιακής Καρδ/κής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Λαικό» 18/3 ιαλέξεις ιαδερμική Σύγκλειση Ενδοκαρδιακών Επικοινωνιών Καθοδηγούμενη από Ακτινοσκόπηση: Ο Απλός Τρόπος Αντώνιος Μανώλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Ο ρόλος της απεικόνισης στην Επεμβατική Καρδιολογία Λάμπρος Μιχάλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΑΠΡΙΛΙΟΣ /4 Θέματα αρρυθμιών Πρόεδρος: Ιωάννης Γιαλάφος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνων Ηλεκτροφυσιολογική προσέγγιση ενηλίκων ασθενών με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια Κωνσταντίνος Γκατζούλης Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία (Holter): παρελθόν, παρόν και μέλλον Πολυχρόνης ηλαβέρης Επιμελητής, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.»

16 Εξελίξεις στην τεχνολογία των βηματοδοτών και απινιδωτών Σκεύος Σιδερής Επιμελητής, Καρδ/κό Τμήμα, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 8/4 ιάλεξη Πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων Χρήστος Πίτσαβος Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Οικονομική κρίση και επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου ημοσθένης Παναγιωτάκος Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών 15/4 Θέματα Επεμβατικής Καρδιολογίας Πρόεδρος: Κων/νος Τεντολούρης Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Νεώτερα δεδομένα στην επεμβατική καρδιολογία Εμμανουήλ Βαβουρανάκης Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Αντιμετώπιση αθηροσκληρωτικής νόσου καρωτίδων Κων/νος Αζναουρίδης Επιμελητής, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Off- pump αορτοστεφανιαία παράκαμψη: Ενδείξεις, αποτελεσματικότητα Κων/νος Τριανταφύλου Συντονιστής - /ντής Α Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 29/4 Ειδικά Θέματα Καρδιολογίας Επεμβατική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής Σπύρος ευτεραίος /ντής, Καρδ/κό Τμήμα, Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς»

17 Τι νεώτερο στην οξεία ανεπάρκεια μιτροειδούς και αορτής? Ιωάννης Μπαρμπετσέας /ντής -Συντονιστής Καρδ/κού Τμήματος, Γ.Ν. «Πολυκλινική Αθηνών» ΜΑΙΟΣ /5 ιάλεξη Η πρόπτωση της μιτροειδούς και το σύνδρομο της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. Παθοφυσιολογία, διάγνωση, θεραπευτικοί χειρισμοί Χαρίσιος Μπουντούλας Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Ohio 13/5 ιαλέξεις ιαχείριση των αιμορραγικών επιπλοκών με τα νεώτερα αντιπηκτικά φάρμακα Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητής Καρδιολογίας, /ντής Παν/κής Καρδ/κής Κλινικής, ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Προστασία του μυοκαρδίου: Εξελίξεις, απόψεις και προβληματισμοί Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης Καθηγητής Καρδιολογίας, Β Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικό Νοσοκομείο»» 20/5 ιάλεξη ιαχρονική προστασία του μυοκαρδίου. Από την πρόληψη στην αναγέννηση ιονύσιος Kόκκινος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 27/5 Θέματα Καρδιολογίας Ο ρόλος των βιοδεικτών στην καρδιακή ανεπάρκεια Γεράσιμος Σιάσος Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας Παν/μίου Αθηνών Αντιαιμοπεταλιακά και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: Φαρμακοδυναμική, αλληλεπιδράσεις και νεοτερα κλινικά δεδομένα ωροθέα Τσεκούρα Καρδιολόγος, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο

18 Καρδιακές επιδράσεις της σαρκοείδωσης Ηλίας Γιαλάφος Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Α Πανεπιστημιακής Καρδ/κής Κλινικής «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» ΙΟΥΝΙΟΣ /6 Επεμβατική Καρδιολογία ιαταραχές κολποκοιλιακής και ενδοκοιλιακής αγωγής μετά διακαθετηριακή τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας Βασίλειος Βούδρης Συντονιστής Καρδ/κού Τομέα, /ντής Β Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αντιμετώπιση των ασθενών με οξέα ισχαιμικά σύνδρομα που απορρίπτονται από την επεμβατική αντιμετώπιση Γρηγόρης Παυλίδης /ντής Α Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση των οργανικών καρδιοπαθειών Κων/νος Τούτουζας Επικ. Καθηγητή Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α» 10/6 Ειδικά θέματα Καρδιολογίας ιαστολική δυσλειτουργία και στεφανιαία νόσος Ιωάννης Βλασερός /ντής, Καρδ/κό Τμήμα, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Η συμβολή της απεικόνισης στην πρόγνωση και θεραπευτική καθοδήγηση των μυοκαρδιοπαθειών Αθανάσιος Κρανίδης Συντονιστής - /ντής Καρδ/κού Τμήματος, Γ.Ν. «υτικής Αττικής» υναμική υπερηχογραφία στη στεφανιαία νόσο: πλεονεκτήματα και αδυναμίες Γεώργιος Ρουσάκης Επιστημονικός Συνεργάτης, Α Πανεπιστημιακής Καρδ/κής Κλινικής «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.»

19 17/6 Θέματα Καρδιοχειρουργικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας Σύμπλοκες επεμβάσεις για την αποκατάσταση επιπλοκών λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας Γεώργιος Οικονομόπουλος Συντονιστής - /ντής Β Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α» Επαναγγείωση στη στεφανιαία νόσο με τη χρήση και των δύο μαστικών αρτηρίων. Πόσο εφικτή και πόσο αναγκαία είναι? Ιωάννης Χλωρογιάννης /ντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, Ευρωκλινική Αθηνών ιαχείριση ασθενών υπό διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή σε χειρουργικές επεμβάσεις Κων/νος Στράτος /ντής Α Καρδ/κής Κλινικής, Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, Όμιλος ΥΓΕΙΑ Σχολιαστές: Γεώργιος Σταυρόπουλος, Ηλίας Κουερίνης Επιμελήτες Καρδιοχειρουργικών τμημάτων, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» 24/6 Λήξη Μετεκπαιδευτικών ιαλέξεων Πρόεδροι: Χ. Στεφανάδης, Π. Τούτουζας Συσκευές θρομβοαναρρόφησης και προστασίας: Σε ποιους; Πότε, Πως; Σοφία Βαϊνά Επιμελήτρια, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Προβλήματα στην δια-κερκιδική προσπέλαση για αγγειοπλαστική Γεώργιος Λάτσιος Επιμελητής, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.» Καρδιακός καθετηριασμός. Ιστορική αναδρομή Ελευθέριος Τσιάμης Επικ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Α Καρδ/κή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.»

20

21

22

23

24

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, Χαιρετισμός Με την ιδιότητά μου, ως Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η Ελπίς», θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συμμετάσχετε στην πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

11 Eτήσιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας 5-7 Ιουνίου 2015 Ξενοδοχείο Divani Caravel Α θ ή ν α 15 Μόρια Τελικό Πρόγραµµα

11 Eτήσιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας 5-7 Ιουνίου 2015 Ξενοδοχείο Divani Caravel Α θ ή ν α 15 Μόρια Τελικό Πρόγραµµα Ελληνικό Κολλέγιο 11 Eτήσιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Θα χορηγηθούν 15 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME Credits) Τελικό Πρόγραµµα 4 Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί/ες συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογίας. Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου. Eτήσιο. Τελικό Πρόγραµµα. 30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Epirus Palace Ιωάννινα

Καρδιολογίας. Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου. Eτήσιο. Τελικό Πρόγραµµα. 30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Epirus Palace Ιωάννινα Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας 10 o Eτήσιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας 30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2014 Ξενοδοχείο Epirus Palace Ιωάννινα Θα χορηγηθούν 15 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

rosuvastatin Για περισσότερες συνταγογραφικές πληροφορίες, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην εταιρεία ASTRAZENECA.

rosuvastatin Για περισσότερες συνταγογραφικές πληροφορίες, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην εταιρεία ASTRAZENECA. 1 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χαιρετισμός του Προέδρου... 5 Πρόεδροι Ομάδων Εργασίας......6 Κάτοψη Έκθεσης... 8 Stands Εταιρειών Χορηγοί....9 ΟΕ Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας.....10 ΟΕ Αρτηριακής Υπέρτασης........13

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ Καλαµάτα Ξενοδοχείο ELITE City Resort Πρόγραµµα ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Αγαπητές/οί Συνάδελφοι

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Αγαπητές/οί Συνάδελφοι 1 2 3 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητές/οί Συνάδελφοι Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας που πραγματοποιούνται όπως κάθε χρόνο στην ιστορική πόλη

Διαβάστε περισσότερα

16 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

16 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 6 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΙΠΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΠΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ 6 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΙΠΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΣΤΡΑΤΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΣΤΡΑΤΟΣ Μάιος 2015 2 Περιεχόμενα σελίδα 1. σύντομη περίληψη βιογραφικού 3 2. βιογραφικά στοιχεία 4 3. διδακτορική διατριβή 5 4. μέλος επισήμων επιστημονικών συλλόγων

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Υ Π Ε Ρ Τ Α Σ Η Σ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Υ Π Ε Ρ Τ Α Σ Η Σ Ετήσια Σεµινάρια Μελέτης Υπέρτασης 2014 2015 / 25 η σειρά Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης Τα σεµινάρια αποτελούν συµπληρωµατικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται ένα Σάββατο κάθε µήνα από το Νοέµβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ Ι.Μ.Ε.Θ.Α. 2 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 12 ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (c.m.e. CREDITS) Σε συνεργασία με: την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 04 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 06 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 08 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 09 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 29 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 42

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 04 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 06 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 08 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 09 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 29 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 42 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 04 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 06 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 08 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 09 ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 29 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 42 ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 43 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 101 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

rosuvastatin Για περισσότερες συνταγογραφικές πληροφορίες, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην εταιρεία ASTRAZENECA.

rosuvastatin Για περισσότερες συνταγογραφικές πληροφορίες, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην εταιρεία ASTRAZENECA. 1 R rosuvastatin ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: CRESTOR επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 5 mg, 10 mg, 20 mg και 40 mg. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Κάθε δισκίο περιέχει 5 mg, 10 mg, 20 mg,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 2014: ANAZHTΩΝΤΑΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 7-9 Φεβρουαρίου 2014, Αλεξανδρούπολη

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 2014: ANAZHTΩΝΤΑΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 7-9 Φεβρουαρίου 2014, Αλεξανδρούπολη 5 ο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 5 th Cardiology Congress of Eastern Macedonia and Thrace ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 2014: ANAZHTΩΝΤΑΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Χαιρετισμός 5. Επιτροπές 6. Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης 8. Επιστημονικό Πρόγραμμα 9. Προσκεκλημένοι Ομιλητές Πρόεδροι 34.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Χαιρετισμός 5. Επιτροπές 6. Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης 8. Επιστημονικό Πρόγραμμα 9. Προσκεκλημένοι Ομιλητές Πρόεδροι 34. 04 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χαιρετισμός 5 Επιτροπές 6 Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης 8 Επιστημονικό Πρόγραμμα 9 Προσκεκλημένοι Ομιλητές Πρόεδροι 34 Ευχαριστίες 43 Ελεύθερες Ανακοινώσεις 48 Γενικές Πληροφορίες 148 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Β ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ειδικευομένους, η Κλινική έχει διαμορφώσει το Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεως Ειδικευομένων (Curriculum),

Β ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ειδικευομένους, η Κλινική έχει διαμορφώσει το Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεως Ειδικευομένων (Curriculum), Α ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: H Αιματολογική Κλινική (Διευθυντής: Γεώργιος Σαμώνης, Καθηγητής Παθολογίας) έχει αναπτύξει 23 κλίνες εσωτερικών ασθενών με την προοπτική ανάπτυξης 46 κλινών μετά

Διαβάστε περισσότερα

r.g.onlime w w w 21 /01-2015 o DC0016 aduet a-jent Trajent 3

r.g.onlime w w w 21 /01-2015 o DC0016 aduet a-jent Trajent 3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 2 3 Trajenta-Jentadueto DC001621 /01-2015 www.onlime.gr 4 GR.MSC.12.07.05 5 Προχωρήστε μπροστά και βοηθήστε τους ασθενείς σας να θωρακιστούν έναντι της Διεισδυτικής Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ȂȅȇĭǾ ȈȊȈȀǼȊǹȈǿǹ Avodart &DSV 6RIW PJ FDS [ éčą ĈĒČĔĔĝĕĈĒĈē ĎĊĒđėđĒĂĈē Ą ĈĖċĞďĈĔĕĈ Ĕĕđ ČĄĕĒČčĝ ĕ ā Ą ĕċē ĈĕĄČĒĈĂĄē 95 $ % $'9

ȂȅȇĭǾ ȈȊȈȀǼȊǹȈǿǹ Avodart &DSV 6RIW PJ FDS [ éčą ĈĒČĔĔĝĕĈĒĈē ĎĊĒđėđĒĂĈē Ą ĈĖċĞďĈĔĕĈ Ĕĕđ ČĄĕĒČčĝ ĕ ā Ą ĕċē ĈĕĄČĒĈĂĄē 95 $ % $'9 Avodart Στοχεύοντας... στην καρδιά του διαβήτη ΔΚ-ΑCT-09 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ACTOS (Πιογλιταζόνη) Ενδείξεις: Για την θεραπεία του τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη: α) ως μονοθεραπεία σε ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδες Μεταβολισμού

Ημερίδες Μεταβολισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.) Σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝ Πειραιά Τζάνειο Ημερίδες Μεταβολισμού ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 17 17 η η ΧΡΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή ως μέλος ομάδας σχολιασμού (panel discussion) ή ως πρόεδρος ή συντονιστής σε επίσημες επιστημονικές παρουσιάσεις ή στρογγυλές τράπεζες

Συμμετοχή ως μέλος ομάδας σχολιασμού (panel discussion) ή ως πρόεδρος ή συντονιστής σε επίσημες επιστημονικές παρουσιάσεις ή στρογγυλές τράπεζες Συμμετοχή ως μέλος ομάδας σχολιασμού (panel discussion) ή ως πρόεδρος ή συντονιστής σε επίσημες επιστημονικές παρουσιάσεις ή στρογγυλές τράπεζες Έχω συμμετάσχει συνολικά ως μέλος ομάδας σχολιασμού (panel

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Αθήνα 2011 26η ΣΕΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι, ADV Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι, Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να σας προσκαλέσω στο 13 ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο θα διοργανωθεί στις 14-17 Οκτωβρίου στη Λάρισα

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακής Ανεπάρκειας

Καρδιακής Ανεπάρκειας ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Καρδιακής Ανεπάρκειας 31 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2014 Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL Θα χορηγηθούν µόρια Συνεχιζόµενης Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ / CONTENTS

ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ / CONTENTS 1 2 KATAHORISI ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ / CONTENTS ΑΙΘΟΥΣΑ AΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ / ROOM ARISTOTELIS I Χαιρετισμός Προέδρου Διοικητικό Συμβούλιο Πληροφορίες Εγγραφής Νέου Μέλους Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης Γενικές Πληροφορίες Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Πρόγραμμα. Αθήνα 17-21 Φεβρουαρίου 2014

Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Πρόγραμμα. Αθήνα 17-21 Φεβρουαρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα 1 ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ 2 ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ 3 4 5 6 Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας Πρόλογος Φροντίδας Υγείας Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Αγαπητοί Συνάδελφοι, Οι Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Ισχαιμία του μυοκαρδίου. Ρομποτική χειρουργική. Kαρκίνος του προστάτη. Face-lift. Είναι πολύ πιο σημαντικό να γνωρίζεις τον ασθενή παρά την ασθένεια

Ισχαιμία του μυοκαρδίου. Ρομποτική χειρουργική. Kαρκίνος του προστάτη. Face-lift. Είναι πολύ πιο σημαντικό να γνωρίζεις τον ασθενή παρά την ασθένεια Άνοιξη - Καλοκαίρι 2011. Tεύχος 14 Είναι πολύ πιο σημαντικό να γνωρίζεις τον ασθενή παρά την ασθένεια Ιπποκράτης Κανένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό αν ο γιατρός δεν σταλάξει μέσα του μερικές σταγόνες

Διαβάστε περισσότερα

Τετραπόλεως 10-12 Αμπελόκηποι (Γουδή), Αθήνα 11527 Τ. 210 7470255, 210 7470253 F. 210 7713187 Κιν. 6945411090 e-mail siokis@medbooks.

Τετραπόλεως 10-12 Αμπελόκηποι (Γουδή), Αθήνα 11527 Τ. 210 7470255, 210 7470253 F. 210 7713187 Κιν. 6945411090 e-mail siokis@medbooks. Αγαπητοί Αναγνώστες Με τον κατάλογο του 2013 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις πιο πρόσφατες καθώς και για τις μελλοντικές μας εκδόσεις. O νέος μας κατάλογος περιλαμβάνει μονογραφίες, βιβλία αναφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. 27η ΣΕΙΡΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. 27η ΣΕΙΡΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΑΝΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 27η ΣΕΙΡΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σε συνεργασία με:

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σε συνεργασία με: ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ 2 ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (c.m.e. CREDITS) Σε συνεργασία με: την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Γαστρεντερίτιδα. Ένα έμβρυο οργίζεται! Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. Το «στραβό» διάφραγμα και

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Γαστρεντερίτιδα. Ένα έμβρυο οργίζεται! Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. Το «στραβό» διάφραγμα και Medilife Χειμώνας - Άνοιξη 2008 Medilife Χειμώνας - Άνοιξη 2008 τεύχος 09 EYPΩKΛINIKH AΘHNΩN A.E. AΘANAΣIAΔOY 9, T.K. 11521 AΘHNA κ.ε.μ.π.αθ. 4402 ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1938/2004 K.E.M.Π.AΘ. Κρυψορχία

Διαβάστε περισσότερα

από την παθοφυσιολογία στην κλινική πρακτική

από την παθοφυσιολογία στην κλινική πρακτική από την παθοφυσιολογία στην κλινική πρακτική Ξενοδοχείο Divani Meteora, Καλαµπάκα Επιστηµoνικό Πρόγραµµα Οργάνωση - Γραμματεία Υπό την αιγίδα: EΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα