Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη"

Transcript

1 Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη Μια εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά με δυσλεξία Απόστολος Πηγιάκης Ειδικός Παιδαγωγός ΕΠΙΛΕΞΕΙ Μαρία Καραβελάκη, Αναλύτρια εκπαιδευτικών συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 5 η Διημερίδα, Μαρτίου

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Στόχος της εφαρμογής Γενικά στοιχεία της εφαρμογής Εκπαιδευτικά στοιχεία Παιδαγωγική αξιοποίηση Παρουσίαση της εφαρμογής

3 Γενικά στοιχεία της εφαρμογής Οι δημιουργοί: Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη δημιουργήθηκε από τον Απόστολο Πηγιάκη, ειδικό παιδαγωγό και τον Άκη Μελάχρη, σκιτσογράφο. Η INTE*LEARN ανέπτυξε και ολοκλήρωσε κάποια στοιχεία της εφαρμογής. Αποτελεί ένα εργαλείο γλωσσικής ανάπτυξης που απευθύνεται σε: Μαθητές του δημοτικού σχολείου και μαθητές που παρουσιάζουν προβλήματα δυσλεξίας. Γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με την αποκατάσταση δυσκολιών λόγου και γραφής.

4 Στόχος της εφαρμογής Στόχος της εφαρμογής είναι να προσφέρει: Στο παιδί, ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα σε ένα πολυμεσικό παιγνιώδες περιβάλλον που υποστηρίζει την βελτίωση δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής. Στον γονέα ή επαγγελματία, τη δυνατότητα μέσα από το περιβάλλον του ειδικού, να παρακολουθήσει το προφίλ και την πρόοδο του μαθητή μέσα από το αρχείο του μαθητή.

5 Γενικά στοιχεία της εφαρμογής Περιλαμβάνει: Αστείες animated ιστορίες με θέμα την δυσλεξία Παιχνίδια εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την άσκηση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών. Περιπέτεια, όπου συνδυάζονται τα πιο πάνω μέσα από μια οργανωμένη σειρά με αρχή και τέλος. Χαρακτηριστικά στοιχεία Περιβάλλον παιχνιδιού Multimedia στοιχεία (γραφικά, animation, ήχος, φωνή) Interactive παιχνίδια με άμεση επανατροφοδότηση Ιστορικό του μαθητή

6 Γενικά στοιχεία της εφαρμογής Θεματικά πεδία: Αναγνώριση διάκριση συλλαβών Σχηματισμός λέξεων Διάκριση ουσιαστικών, ρημάτων, επιθέτων Εξάσκηση μνήμης Ορθή γραφή λέξεων Συμπλήρωση προτάσεων με τη σωστή λέξη Σύνταξη προτάσεων Εξάσκηση στις 4 πράξεις Αναγνώριση γραμμάτων της αγγλικής γλώσσας

7 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Η επιλογή των παιχνιδιών ακολουθεί τη βασικά επίπεδα που η Γλωσσολογία διακρίνει στην κάθε γλώσσα. Οι ασκήσεις αναφέρονται στο φωνολογικό επίπεδο (μήλα-συλλαβές), μορφοσυντακτικό επίπεδο (τρενάκι προτάσεων, κασετίνες) και σημασιολογικό επίπεδο (μπλοκάκι με λέξεις- καλάθι). Παράλληλα μέσα από αυτές επιδιώκεται η αύξηση του εύρους προσοχής και μνήμης αλλά και η βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας.

8 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τη βασική οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν παραλείψαμε να περιλάβουμε μία δραστηριότητα που αναφέρεται αμιγώς στα Μαθηματικά και μία αντίστοιχη που κάνει μια πρώτη εισαγωγή σε βασικούς φθόγγους της Αγγλικής που μπερδεύουν τον δυσλεκτικό μαθητή (b/d, m/w κλπ)

9 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Ο Δυσαλέξης ως ήρωας, γεννήθηκε με βασικό σκεπτικό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων σχετικά με το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών. Πολλές φορές τα επιστημονικά εγχειρίδια είναι πολύ "βαριά" και απροσπέλαστα για τον μέσο γονέα. Ο Δυσαλέξης μέσα από τις περιπέτειές του επισημαίνει βασικά συμπτώματα και δυσκολίες που "πλήττουν" ένα παιδί με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Παράλληλα μέσα από την υπερβολή και το χιούμορ χαλαρώνει τους αναγνώστες βοηθώντας τους να δουν τη... φωτεινή πλευρά των Ε.Μ.Δ., να απενοχοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν πόσο όμορφο τελικά είναι κάποιος να χαίρεται τη διαφορετικότητα και όχι να εστιάζει σε επιμέρους δυσκολίες όπως οι Ε.Μ.Δ..

10 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Η εφαρμογή δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε δυσλεκτικούς μαθητές αν και λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες δυσκολίες τους. Μέσα από το Δυσαλέξη οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε δραστηριότητες ανάγνωσης, γραφής και φωνολογικής ενημερότητας αλλά και απλών Μαθηματικών και Αγγλικών. Κατά κάποιο τρόπο ο Δυσαλέξης δίνει στο μαθητή τους βασικούς στόχους που πρέπει να θέσει μέσα σε ένα πολυδαίδαλο εκπαιδευτικό σύστημα που ζητάει πολλά, χωρίς πάντα να εκπληρώνει τα βασικά.

11 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Με άλλα λόγια, σωστή γραφή και ανάγνωση, κατανόηση και βασικές γνώσεις Μαθηματικών. Οι Άγγλοι που στο παρελθόν αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση μίλησαν για επιστροφή στα βασικά (back to basics), Ανάγνωση (Reading), Γραφή (Writing), Μαθηματικά (Maths).

12 Παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Αλλά πέρα από τους καθαρά μαθησιακούς στόχους, ο Δυσαλέξης έρχεται να πάρει από το χέρι τα παιδιά για να τους θυμίσει το πιο σημαντικό: ότι είναι παιδιά, ότι είναι φυσικό να δυσκολεύονται και ότι είναι πολύ σημαντικό να διασκεδάζουν τις δυσκολίες τους και όχι να τις χρεώνονται, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να τις κατανοήσουν και να τις ξεπεράσουν.

13 Παρουσίαση της εφαρμογής

14 Ολοκληρώνοντας... Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας Απόστολος Πηγιάκης ΕΠΙΛΕΞΕΙ Μαρία Καραβελάκη INTE*LEARN