Clopy-right: Ο οδηγός αυτός μπορεί να επανατυπωθεί ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του πολιτικού σκοπού του πρακτικού οδηγού.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Clopy-right: Ο οδηγός αυτός μπορεί να επανατυπωθεί ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του πολιτικού σκοπού του πρακτικού οδηγού."

Transcript

1

2

3 To «BirdWatching: Πρακτικός Οδηγός για το αιδοίο και την αυτοεξέταση» γράφτηκε και εκδόθηκε από τις maleficia στα πλαίσια του «Πανελλαδικού Τριημέρου εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αντίσταση στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας» της πολιτικής δικτύωσης Κοινός Τόπος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του Έκτοτε, και ύστερα από τη συμβολή συντροφισσών ο πρακτικός οδηγός άλλαξε και αναπτύχθηκε πολύ και επανεκδόθηκε το Νοέμβριο του 2010 για τους σκοπούς του εργαστηρίου αυτοεξέτασης «Birdwatching» στο πλαίσιο του εγχειρήματος What Queer Fest?. Η παρούσα 3 η έκδοση επανεκτυπώθηκε ως ένθετο στο περιοδικό Μιγάδα (φεμινιστική έκδοση, τεύχος #8, άνοιξη 14) σε 500 αντίτυπα. Clopy-right: Ο οδηγός αυτός μπορεί να επανατυπωθεί ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του πολιτικού σκοπού του πρακτικού οδηγού. για επικοινωνία: finisterrio@hotmail.com Αθήνα, Απρίλιος 2014

4 Περιεχόμενα Πρόλογος Τι περιέχει ο οδηγός Birdwatching Aνατομία ενός μουνιού Χρησιμοποιώντας το κολποσκόπιο Ο τράχηλος μέσα από το κολποσκόπιο Ο έμμηνος κύκλος και οι φάσεις του τραχηλικά υγρά θέση του τραχήλου θερμοκρασία σώματος Βιβλιογραφικές αναφορές

5 Πρόλογος Ο πρακτικός οδηγός που έχετε στα χέρια σας περιλαμβάνει κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το αιδοίο μας και τις λειτουργίες του έμμηνου κύκλου. Ο οδηγός δεν στοχεύει στη διάγνωση και αρκετές από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτόν συνιστούν προσωπικές εμπειρίες οι οποίες έχουν πάρει αυτή τη μορφή μέσα από αρκετό διάβασμα και πρακτική. Προσδοκούμε ο οδηγός να προσεγγίσει το αιδοίο χωρίς να αναπαράγει κυρίαρχες ιατρικές αντιλήψεις και ταμπού, και να συμβάλλει σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των λειτουργιών του αιδίου. Ωστόσο αυτά τα κάνουμε με φροντίδα, δηλαδή με την αφετηρία ότι η σχέση μας με το αιδοίο είναι πολύπλοκη και μοναδική για καθεμία από εμάς. Με τον οδηγό αυτό επιθυμούμε επίσης να περιγράψουμε κάποια εργαλεία ώστε να υποστηρίξουμε DiY πρακτικές (Do It Yοurself κάν το μόνη σου). Θεωρούμε τη συστηματική αυτομόφωση, αυτοοργάνωση και τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τις κοινότητές μας κεντρικούς άξονες για την πολιτική που κάνουμε και τα συλλογικά υποκείμενα που γινόμαστε. Το να μαθαίνει κάποιος ή κάποια μόνη της ή/και συλλογικά είναι το πρώτο βήμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων αυθεντιών, είτε αυτές λέγονται γυναικολόγος, είτε δήμαρχος... Προσπαθούμε έτσι να κάνουμε μικρά βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνική δύναμη που προκύπτει από τη γνώση για το σώμα μας. Κοινωνική δύναμη που ιστορικά είχαν οι γυναίκες πριν οι άντρες επιστήμονες και το κράτος τις εξοντώσουν κατά το κυνήγι των μαγισσών του 17 ου αιώνα και η οποία εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο των διεκδικήσεων των φεμινιστριών και των λεσβιών τη δεκαετία του 70 που μίλησαν για την αυτοδιάθεση του σώματος. Στα πλαίσια αυτά διάφορες γυναικείες ομάδες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν οργανωμένες διαδικασίες συλλογικής αυτομόρφωσης για το αιδοίο, την φροντίδα της υγείας και την απόλαυση.

6 Δεν θεωρούμε λοιπόν ότι αυτά τα πράγματα είναι ξεπερασμένα, πόσο μάλλον λυμένα. Η επιστήμη είναι πια καλά οχυρωμένη, η γνώση αυτή έχει πάψει πια να διακινείται ελεύθερα. Επίσης, ο έλεγχος πάνω στα σώματά μας εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς τα σώματα είτε θα κόβονται και θα ράβονται στα στενά πλαίσια της παραγωγής, ως παραγωγικές και αναπαραγωγικές μηχανές, είτε θα κόβονται και θα ράβονται στις στενές πολιτισμικές κατηγορίες του «κανονικού». Επειδή λοιπόν βαλλόμεθα από παντού, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε ό,τι έχουμε σαν εμπειρία και γνώση και σε άλλα άτομα που έχουν μουνί και ελπίζουμε μετά κι εσείς να κάνετε το ίδιο!

7

8

9 Τα δεκαοχτώ μέρη του μουνιού (μην τρομάξετε! Απλά ψάξτε!): 1. ο πρόσθιος σύνδεσμος, το σημείο όπου τα εξωτερικά χείλη ενώνονται με τη βάση του εφηβαίου, διαγράφοντας το πάνω μέρος της ορατής κλειτορίδας. 2. η βάλανος. 3. τα εσωτερικά χείλη ή labia minora. 4. το κάλυμμα (σκουφάκι!). 5. ο χαλινός, το σημείο όπου συναντιούνται οι εξωτερικές άκρες των εσωτερικών χειλιών ακριβώς κάτω από τη βάλανο. 6. η «φουρκέτα», η μεμβράνη πάνω από το σημείο όπου οι κατώτερες άκρες των εσωτερικών χειλιών συναντιούνται κάτω από το άνοιγμα του κόλπου, διαγράφοντας το κάτω μέρος της ορατής κλειτορίδας (μάλιστα!). 7. ο υμένας ή τα υπολείμματά του, τα οποία φαίνονται λίγο πιο μέσα από το άνοιγμα του κόλπου (αυτός που λέμε παρθενικός - Αίσχος!). 8. το σηραγγώδες σώμα, το οποίο ενώνει τη βάλανο με τους αδένες των εξωτερικών χειλιών. Εάν το πιάσετε με δύο δάχτυλα και κάνετε κινήσεις πάνω κάτω θα ανακαλύψετε πως αυτό θα σας ερεθίσει. 9. οι αδένες (στυτικοί ιστοί) των εξωτερικών χειλιών, που έχουν σχήμα «Λ». 10. οι βολβοί του προδρόμου, δύο μεγάλα σώματα αδένων (στυτικοί ιστοί) που βρίσκονται στην περιοχή που περικλείουν τα εξωτερικά χείλη (ιδανικοί για χάιδεμα). 11. το σπογγώδες σώμα της ουρήθρας: στυτικός ιστός που περιβάλλει την ουρήθρα. 12. ο γυναικείος προστάτης, δηλαδή οι αδένες γύρω από την ουρήθρα (το μέρος αυτό, μαζί με το 11 εμπλέκεται στη διαδικασία της εκσπερμάτωσης του αιδοίου-γνωστή και ως «γυναικεία εκσπερμάτωση»). 13. οι βαρθολίνειοι αδένες (του Bartholin), γύρω από το άνοιγμα του κόλπου, οι οποίοι παράγουν λίγα υγρά έξω από τον κόλπο. 14. το σπογγώδες σώμα του περινέου, ένα δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία που βρίσκεται κάτω από το περίνεο. 15. οι μύες του κόλπου ή οι μύες του «πατώματος» της λεκάνης, οι οποίοι είναι 5 και όλοι συμμετέχουν στον οργασμό.

10

11

12

13

14 4. Προτού τοποθετήσουμε το κολποσκόπιο, χαλαρώνουμε, ιδιαίτερα τους κοιλιακούς μυς. Έχουμε όλο το χρόνο δικό μας 5. Παρατηρούμε το κολποσκόπιο για να εξοικειωθούμε με τον τρόπο λειτουργίας του: ανοιγοκλείνουμε τις χειρολαβές, βιδώνουμε και ξεβιδώνουμε την ασφάλεια (ροζ παξιμάδι) ώστε να βεβαιωθούμε ότι το κολποσκόπιο ανοίγει σταδιακά στη διάμετρο που επιθυμούμε και στη συνέχεια σταθεροποιείται στο συγκεκριμένο σημείο. 6. Καθόμαστε στο σημείο που έχουμε επιλέξει, λυγίζουμε τα γόνατα και γέρνουμε την πλάτη μας προς τα πίσω. 7. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή λιπαντικό (όχι βαζελίνη) τις εξωτερικές επιφάνειες του κολποσκόπιου. 8. Βάζουμε σιγά σιγά το στόμιο του κολποσκόπιου μέσα στον κόλπο μέχρι το σημείο που αισθανόμαστε βολικά, με τις χειρολαβές να κοιτούν προς τα πάνω για να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο της θέσης του με τα χέρια μας. 9. Αρχίζουμε σταδιακά και μαλακά να βιδώνουμε την ασφάλεια μέχρι να νιώσουμε ότι οι επιφάνειες του κολποσκόπιου έχουν ανοίξει καλά. Όταν το κολποσκόπιο έχει τοποθετηθεί σωστά, μπορούμε να αφήσουμε εντελώς τις χειρολαβές προκειμένου να πάρουμε στα χέρια μας τον καθρέφτη και το φακό. Εάν νιώθουμε ότι γλιστράει προς τα έξω, τότε κρατάμε με το ένα χέρι τη χειρολαβή ώστε να μείνει στη θέση του καθόλη τη διάρκεια της αυτοεξέτασης. Όσο πιο χαλαροί είναι οι μύες μας τόσο πιο σταθερό θα νιώθουμε το κολποσκόπιο. Σε γενικές γραμμές δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε τις χειρολαβές, θα ανοίγουν σταδιακά καθώς χαλαρώνουμε. Εμάς μας βοήθησαν πολύ οι αναπνοές. 10. Κρατάμε τον καθρέφτη ανάμεσα στα πόδια μας και στο άλλο χέρι έχουμε το φακό. 11. Με το φακό φωτίζουμε την επιφάνεια του καθρέφτη με τρόπο τέτοιο ώστε το φως του να ανακλάται στο εσωτερικό του κόλπου. Έτσι θα φωτίζονται οι εσωτερικές επιφάνειες του κόλπου.

15 12. Κοιτώντας στο βάθος του κόλπου μας, βλέπουμε τον τράχηλο. Εάν δεν μπορούμε να τον δούμε, τότε κουνάμε ελαφρά το κολποσκόπιο ή σφίγγουμε και χαλαρώνουμε τους κοιλιακούς μας μυς ή παίζουμε λίγο με τον φακό ώστε να πέσει φως πάνω στον τράχηλο. Εάν και πάλι δεν τον βλέπουμε, τότε ξεβιδώνουμε απαλά την ασφάλεια του κολποσκόπιου και με μαλακές κινήσεις το βγάζουμε από τον κόλπο. Βάζουμε στον κόλπο το δάχτυλό μας και δοκιμάζουμε να ακουμπήσουμε τον τράχηλο (το σχήμα του είναι στρογγυλό, απαλό -και ίσως σκληρό- με ένα μικρό άνοιγμα που ονομάζεται τραχηλικό άνοιγμα), ώστε την επόμενη φορά που θα ξαναβάλουμε το κολποσκόπιο να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα τον βρούμε. Εάν και πάλι δεν μπορέσουμε να βρούμε τον τράχηλο, τότε δοκιμάζουμε να βάλουμε το κολποσκόπιο με τις χειρολαβές να κοιτούν προς τα κάτω. Έτσι σίγουρα θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερα στο εσωτερικό του κόλπου αφού τα κολποσκόπια είναι φτιαγμένα για να χρησιμοποιούνται από τους γυναικολόγους (με τις χειρολαβές προς τα κάτω). Η πρώτη φορά που θα προσπαθήσουμε να δούμε τον τράχηλό μας είναι και η πιο δύσκολη, γι αυτό αν δεν τα καταφέρουμε αμέσως ξαναδοκιμάζουμε αργότερα. 13. Εάν στρίψουμε τον καθρέφτη και το φακό λίγο πλάγια, μπορούμε να δούμε τα τοιχώματα του κόλπου. 14. Ας έχουμε στο νου μας ότι εάν παραμείνουμε αρκετή ώρα με το κολποσκόπιο στο μουνί μας χαζεύοντας το εσωτερικό του, ο κόλπος και ο τράχηλος σιγά σιγά στεγνώνουν και ίσως νιώσουμε ενόχληση βγάζοντάς το. Καλό θα ήταν λοιπόν, ειδικά την πρώτη φορά, να μην αφήσουμε το κολποσκόπιο ανοιχτό πάνω από λεπτά και να έχουμε αλείψει καλά τις εξωτερικές ε- πιφάνειες του κολποσκόπιου με ελαιόλαδο ή λυπαντικό για να το βοηθήσουμε να γλιστρήσει πιο εύκολα.

16

17

18

19 σημειωμένοι οι τύποι των τραχηλικών υγρών που έχει παρατηρήσει το άτομο που κάνει την παρατήρηση. Για να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις τρεις φάσεις θα χρειαστεί να παρατηρήσουμε και να κρατήσουμε σημείωση για τουλάχιστον 3-4 κύκλους, οπότε μην αγχώνεστε αν δεν καταλαβαίνετε τις διαφορές από την πρώτη φορά. Κάθε σώμα έχει διαφορετικές συνήθειες και χρόνους, οπότε μόνο με την παρατήρηση και την εξοικείωση καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο δικό μας αιδοίο, το οποίο σίγουρα διαφέρει από άλλα. Δεδομένου ότι ο οδηγός δεν έχει σκοπό να επικεντρωθεί σε ζητήματα γονιμότητας, αλλά εστιάζει στην εξοικείωση και γνώση των μηνιαίων διαδικασιών του αιδοίου μας, οι περιγραφές είναι γενικές και πρακτικές. Μύθοι για τον έμμηνο κύκλο Θέλουμε να ξεκινήσουμε μιλώντας για την υστερία γύρω από τον έμμηνο κύκλο, η οποία έχει δημιουργηθεί σήμερα με ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας, περιορίζοντας με όλο και ταχύτερους και εντατικούς ρυθμούς το εύρος της έννοιας του «υγιούς» και αμβλύνoντας εκείνο του «μη υγιούς», με τρόπο τέτοιο που το υγιές στις μέρες μας να είναι δυσεύρετο. Κανονικοποιώντας και συστηματοποιώντας με ακρίβεια τους χρόνους, τα διαστήματα και τις «μετρήσιμες μεταβλητές» των σωμάτων, τα περισσότερα βγαίνουν «εκτός προγραμματισμού» και συνεπώς εμπίπτουν στο «μη υγιές» και άρα σε αυτό που χρήζει θεραπείαςεπιδιόρθωσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλευκανθούν κάποιες από τις πιο στερεότυπες αντιλήψεις για τον κύκλο πριν αρχίσουμε να τον παρατηρούμε, γιατί όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε. 1) Ο κανονικός κύκλος είναι 28 μέρες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο κύκλος διαφέρει από αιδοίο σε αιδοίο: κυμαίνεται από περίπου 24 έως 36 μέρες. 2) Η ωορρηξία γίνεται στα μισά του κύκλου (14 η μέρα). Στην πραγματικότητα μπορούμε να έχουμε ωορρηξία από την 8 η έως και την 22 η μέρα. Αυτό επηρεάζεται πολύ από τη διατροφή, το στρες, τα ταξίδια κ.λπ. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και να

20 μάθουμε το δικό μας κύκλο για να ξέρουμε ποια είναι η μέρα ωορρηξίας. 3) Η ωορρηξία (και πιο γόνιμη μέρα) είναι αυτή που έχουμε και την υψηλότερη θερμοκρασία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος, το αυγό έχει ήδη πέσει. Το κλειδί για να καταλάβουμε εγκαίρως ποια είναι η πιο γόνιμη μέρα είναι παρατηρώντας τα τραχηλικά υγρά η θερμοκρασία απλώς επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει ωορρηξία. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις διάφορες θέσεις και τα υγρά που έχει ο τράχηλος κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και την κυμαινόμενη θερμοκρασία του σώματος. τραχηλικά υγρά Ένας τρόπος για να προσδιορίσουμε τη φάση του κύκλου μας είναι η παρατήρηση των τραχηλικών υγρών. Τα υγρά του τραχήλου δεν είναι το ίδιο με εκείνα του κόλπου: τα υγρά του κόλπου εκκρίνονται από τα τοιχώματα και τους αδένες του κόλπου και είναι ενδεικτικά της καύλας, ενώ τα τραχηλικά υγρά εκκρίνονται από την έξοδο της μήτρας και είναι ενδεικτικά του έμμηνου κύκλου. Τα υγρά του τραχήλου κάνουν κύκλο κάθε μήνα, αλλάζοντας πυκνότητα και υφή ανάλογα με το στάδιο του κύκλου. Μπορούμε να τα παρατηρήσουμε χρησιμοποιώντας το κολποσκόπιο με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Έτσι τα υγρά ή το αίμα της περιόδου θα φανούν πολύ καθαρά. Με αυτό τον τρόπο όμως ίσως να μην είναι και τόσο εύκολο να τα πιάσουμε για να εξετάσουμε την υφή τους, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Οπότε για να μπορέσουμε να τα παρατηρήσουμε πρέπει να κάτσουμε με τα γόνατα λυγισμένα και να βάλουμε δύο δάχτυλα μέσα στον κόλπο μέχρι να αγγίξουμε τον τράχηλο. Έτσι θα μπορέσουμε να... τσιμπήσουμε λίγα υγρά και να τα βγάλουμε έξω για να τα εξετάσουμε. Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουμε καθημερινά, γιατί τα υγρά δεν αλλάζουν κάθε μέρα αλλά περίπου κάθε 2-3 μέρες. Επίσης είναι χρήσιμο να κάνουμε αυτή την εξέταση αν νομίζουμε ότι έχουμε κάποια μόλυνση (φαγούρα ή στεγνότητα).

21

22 Ας δούμε τον κύκλο που επαναλαμβάνουν κάθε μήνα τα τραχηλικά υγρά πιο αναλυτικά: Μόλις τελειώσει η περίοδος, η είσοδος του τραχήλου μας είναι στεγνή για ένα διάστημα από 2 έως και 5 μέρες, όπως επίσης και το αιδοίο μας. Σταδιακά ο τράχηλος αρχίζει να εκκρίνει κολλώδη ασπρουλά υγρά τα οποία ίσως έχουν κομματάκια και τα οποία σταδιακά γίνονται πιο κρεμώδη και άσπρα (θυμίζουν την υφή της λοσιόν είτε του γάλακτος). Πλησιάζοντας στην ωορρηξία τα υγρά του τραχήλου αρχίζουν να γίνονται πιο ελαστικά/βλεννώδη (βλέπε παρακάτω εικόνες με τους τύπους τραχηλικών υγρών). Περίπου 2 μέρες πριν την ωορρηξία έχουμε τα περισσότερα και πιο βλεννώδη/ελαστικά υγρά (και αυτή είναι και η πιο γόνιμη μέρα). Λέγεται ότι τις μέρες αυτές, με τα πιο ελαστικά και βλενώδη υγρά, έχουμε και τις περισσότερες καύλες, αλλά εμείς καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι λίγο ντετερμινιστικό - προφανώς εξαρτάται και από τις άλλες ορέξεις μας και το αντικείμενο της καύλας! Μετά τη μέρα με τα πολλά τραχηλικά υγρά παρατηρούμε ότι αυτά αρχίζουν σταδιακά να στεγνώνουν: τότε καταλαβαίνουμε ότι έρχεται η ωορρηξία. Αυτή είναι και μια σημαντική διαφορά της παρατήρησης των τραχηλικών υγρών σε σχέση με τη μέτρηση της θερμοκρασίας γιατί σε αντίθεση με τη μέθοδο θερμοκρασίας που μας δείχνει την ωορρηξία αφότου έχει συμβεί, με τα τραχηλικά υγρά το ξέρουμε από πριν. Τα υγρά παραμένουν πολύ λίγα -έως και καθόλου- μέχρι την επόμενη περίοδο. Όσες από εμάς έχουμε αρκετά σταθερό κύκλο μπορούμε να χρησιμοποιούμε την παρατήρηση των τραχηλικών υγρών ως τρόπο για να ξέρουμε αν το αιδοίο μας έχει κάποια μόλυνση ή μύκητα, αλλά και σε περίπτωση που θέλουμε ή δεν θέλουμε να μείνουμε έγκυες. Όταν έχουμε κάποιο μύκητα ή μόλυνση γενικότερα, τότε επηρεάζονται και τα υγρά μας -υφή και ποσότηταμε αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε βέβαιες για την ακριβή φάση του κύκλου. Συμπτώματα μόλυνσης είναι η φαγούρα, το πρήξιμο, η κοκκινίλα, η δυσοσμία, γενικότερα ενόχληση στο αιδοίο και ασυνήθιστες εκκρίσεις για το μουνί της καθεμιάς μας. Ας τονιστεί αυτό το τελευταίο σημείο γιατί τα υγρά διαφέρουν από μουνί σε μουνί, όπως και τα διαστήματα των εκκρίσεων των υγρών, όμως συνήθως καθεμιά μας μπορεί να καταλάβει ποια υγρά είναι παράξενα ή συνηθισμένα για την ίδια.

23

24 Θέση του τραχήλου (*αφορά πιο πολύ όσα άτομα ενδιαφέρονται για τις γόνιμες μέρες) Για να εντοπίσουμε τις γόνιμες μέρες μπορούμε να παρατηρήσουμε τις αλλαγές της θέσης του τραχήλου μας και το μέγεθος του τραχηλικού ανοίγματος. Βάζουμε στον κόλπο το μεσαίο μας δάχτυλο, όπως φαίνεται στην εικόνα 8, οποιαδήποτε ώρα της μέρας, για να ψηλαφίσουμε σε ποια θέση βρίσκεται ο τράχηλός μας. Καθώς πλησιάζουμε στην ωορρηξία, ο τράχηλός μας ανεβαίνει (απομακρύνεται από το δάχτυλό μας), μαλακώνει και α- νοίγει. Μετά την ωορρηξία, όταν τα επίπεδα του οιστρογόνου πέσουν και η προγεστερόνη ανέβει, ο τράχηλος κατεβαίνει χαμηλά στον κόλπο μας και είναι συνήθως πιο σκληρός. Οπότε όταν ο τράχηλος είναι μαλακός, ανοιχτός και ψηλά στον κόπλο έχουμε και τα πιο ελαστικά υγρά, ενώ τις περισσότερες μέρες του κύκλου ο τράχηλος είναι χαμηλά στον κόλπο και αρκετά σκληρός στην υφή. Θερμοκρασία σώματος Μια άλλη σημαντική αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα μας ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται ο κύκλος μας είναι στη θερμοκρασία του σώματός μας. Η θερμοκρασία είναι η πιο δύσκολη κυκλική αλλαγή να παρατηρήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία η οποία έχει διάρκεια, γίνεται καθημερινά και θέλει ιδιαίτερη οργανωτικότητα. Είναι όμως πολύ κατατοπιστική αν μας ενδιαφέρει να μάθουμε τι κύκλο κάνει το σώμα μας, γιατί μας δείχνει τις καθημερινές αλλαγές του κύκλου. Εάν καταλάβουμε καλά το δικό μας ιδιαίτερο κύκλο, τότε θα μπορούμε να ερμηνεύουμε καλύτερα τα διαφορετικά υγρά του κόλπου μας και να καταλαβαίνουμε από αυτά σε ποια φάση του κύκλου βρισκόμαστε ή εάν έχουμε κάποια μόλυνση. Προτού αρχίσουμε τις μετρήσεις: 1. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο. Υπάρχουν δύο επιλογές: το ηλεκτρονικό θερμόμετρο και το θερμόμετρο υδραργύρου βασικής θερμοκρασίας (και τα δύο είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία). Πιο εύχρηστο είναι το ηλεκτρονικό γιατί δεν σπάει, χτυπάει όταν

25 είναι να το βγάλουμε και η ένδειξη μένει στο καντράν αρκετή ώρα ούτως ώστε να προλάβουμε να τη σημειώσουμε. Επειδή όμως μετράει τη θερμοκρασία με μεγάλη ακρίβεια, στην αρχή μπορεί να μπερδευτούμε. Αν δούμε ότι δεν μας βολεύει, μπορούμε να δοκιμάσουμε το κλασικό θερμόμετρο υδραργύρου. 2. Καλό είναι να έχουμε βρει τον τράχηλό μας ψηλαφίζοντάς τον και ιδανικά να τον έχουμε δει κιόλας (όπως περιγράψαμε παραπάνω, με το κολποσκόπιο). 3. Να έχουμε αρκετά αντίγραφα του κενού πίνακα που είναι συρραμμένος στη μέση του οδηγού για να μην μας λείψουν σε περίπτωση που κάνουμε κάποιο λάθος, αλλά και για να έχουμε ένα για κάθε μήνα. Βασική θερμοκρασία του σώματος Η βασική θερμοκρασία είναι η αυτή που έχει το σώμα μας όταν ξυπνάμε το πρωί προτού κάνουμε το οτιδήποτε. Εάν θέλουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του πρέπει να το κάνουμε κάθε μέρα την ίδια ώρα (+/- 1 ώρα), ειδάλλως θα παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία τις οποίες δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε. Αν καθυστερήσουμε λίγο ή το κάνουμε λίγο νωρίτερα δεν χάθηκε κι ο κόσμος, απλώς ας σημειώνουμε κάθε φορά την ώρα στον πίνακα για να έχουμε μια καλύτερη συνολική εικόνα στο τέλος των μετρήσεων του μήνα. Πριν ακόμη σηκωθούμε από το κρεβάτι (προτού πάμε για κατούρημα ή για ό,τι άλλο κάνουμε το πρωί) βάζουμε το θερμόμετρο στο στόμα ή τον κόλπο μας. Επειδή η ένδειξη της θερμοκρασίας αλλάζει α- νάλογα με την περιοχή, είναι σημαντικό να μετράμε τη θερμοκρασία μας πάντα από το ίδιο σημείο (κόλπο ή στόμα).

26

27 Εάν μας ενδιαφέρει να βρούμε τις γόνιμες μέρες μας ή/και την ημέρα της ωορρηξίας μας, και πάλι θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε 3-4 κύκλους για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Ε- πιπλέον θα πρέπει να ξέρουμε ότι η φάση πριν την ωορρηξία δεν είναι γόνιμη, η φάση κοντά στην ωορρηξία είναι γόνιμη και η φάση λίγο μετά την ωορρηξία και πάλι δεν είναι γόνιμη. Σημαντικό θα ήταν να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία των παραπάνω παρατηρήσεων μειώνεται εάν έχουμε κοιμηθεί αργά το βράδυ, εάν για κάποιο λόγο έχουμε διακόψει τον ύπνο μας κατά τη διάρκεια της νύχτας και/ή εάν έχουμε φάει αργά το προηγούμενο βράδυ μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή φαρμάκων, όπως αντισταμινικών, αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών χαπιών επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα οι μετρήσεις μας να είναι παραπλανητικές αναφορικά με το στάδιο του κύκλου μας. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει περίπτωση κάποιες πρακτικές από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω να μην εξυπηρετούν στην παρατήρηση του δικού μας σώματος/κύκλου: - Ίσως η αλλαγή θερμοκρασίας του σώματός μας να μην είναι τόσο σαφώς παρατηρήσιμη όσο δείχνουν οι πίνακες, περίπτωση στην οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα υγρά ή/και τη θέση του τραχήλου μας ανάλογα με το τι μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε αναφορικά με το σώμα μας. - Αν έχουμε ασταθή κύκλο, τότε πρέπει να καταλάβουμε το δικό μας ιδιαίτερο κύκλο. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πόσες μέρες κρατάει ο κύκλος μας, η περίοδός μας, πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία μας και ποια είναι η ποιότητα των τραχηλικών μας υγρών. Ενδεχομένως πολλές από εμάς να χρειαστεί να καταγράφουμε τη θερμοκρασία μας και τα υγρά μας για περισσότερους μήνες προκειμένου να εντοπίσουμε την όποια επανάληψη κάνει ο κύκλος μας. - Υπάρχει περίπτωση στο διάγραμμα του κύκλου μας να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κάποια μεμονωμένη, ιδιαίτερα υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει, απλώς θα την αγνοήσουμε και δεν θα την ενώσουμε με τις υπόλοιπες.

28 - Γενικά ο κύκλος μας επηρεάζεται από ταξίδια, ξύδια, στρες και κρυώματα, ασθένειες. Καταγράφοντας τις παρατηρήσεις μας για τον έμμηνο κύκλο Όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις για τον τράχηλο και τη θερμοκρασία του σώματος μπορούμε να τις καταγράψουμε σε έναν πίνακα για να έχουμε εικόνα με τις αλλαγές κάθε μήνα. Ο πίνακας στην αρχή φαίνεται τεράστιος και πολύπλοκος, αλλά μόλις μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε ξαφνικά γίνεται μικρός! (δεν κάνουμε πλάκα, σε μας αυτό συνέβη). Και φυσικά δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε τα πάντα στον πίνακα. Κάποια ίσως να μη μας ενδιαφέρουν, άλλα ίσως να μην είναι τόσο ξεκάθαρα παρατηρήσιμα ή τέλος πάντων η καθεμία και ο καθένας έχει τους δικούς της/του λόγους να καταγράφει κάποια και να μην ασχολείται με άλλα. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να συμπληρώσουμε τον πίνακα: - Ξεκινάμε τις καταγραφές την πρώτη μέρα της περιόδου. - Κάθε μέρα βάζουμε σε κυκλάκι τη θερμοκρασία που μετρήσαμε το πρωί και μετά ενώνουμε με μια γραμμή το κυκλάκι αυτό με εκείνο της προηγούμενης μέρας (βλέπε το συμπληρωμένο πίνακα που επίσης βρίσκεται συρραμμένος στη μέση της μπροσούρας). - Μαυρίζουμε το κουτάκι που αντιστοιχεί στην ποιότητα του τραχηλικού υγρού που παρατήσαμε. Βάζουμε «x» όταν έχουμε περίοδο και «-» όταν είμαστε στεγνές. - Βάζουμε «x» στο κουτάκι που αντιστοιχεί στην περιγραφή της θέσης και του ανοίγματος του τραχήλου.

29

30

31

32

Ο «Πρακτικός Οδηγός: η αυτοεξέταση και το υγιές αιδοίο» αρχικά γράφτηκε και τυπώθηκε από τις maleficia στα πλαίσια του θεµατικού χώρου «Βιοτεχνολογία και σώµα» στο «Πανελλαδικό Τριηµέρο εκδηλώσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Βασίλης Κωνσταντούδης Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Τίτλος του Πρωτοτύπου: Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Συγγραφέας: Βασίλης Κωνσταντούδης Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του συγγραφέα ISBN: 978-960-93-5365-6 Επίλεκτες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Φτάσαμε σιγά σιγά στο τέλος του βιβλίου. Αντί για κάποιον επίλογο σκέφτηκα να συλλέξω κάποια πράγματα που θα ήθελα να πω σε κάποιον ο οποίος αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση του Τρίτου Ματιού. Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη

Ενεργοποίηση του Τρίτου Ματιού. Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη Το Τρίτο μας Μάτι είναι ουσιαστικά μια «τυφλή» υπόφυση. Δηλαδή, είναι ένα «σωληνάκι» που δεν ξεκινά ούτε καταλήγει πουθενά, είναι αυτόνομο στο μέτωπό μας, και που σύμφωνα με την Ιατρική επιστήμη, δεν έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο I. Τι είναι η επιστήμη; A. Ο στόχος της επιστήμης είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, για να εξηγήσει τα γεγονότα στο φυσικό κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα ΕΝΤΟΛΕΣ χρησιμοποιηθούν παρακάτω στα παραδείγματα Βάζοντας την εντολή αυτή σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορούμε να αλλάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA EÓfiÙËÙ 14. ÂÚÌÔÎÚ Û Î È ıâúìfiùëù 15. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙË ıâúìfiùëù : H ıâúìèî ÈÛÔÚÚÔapple 16. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÛÙÂÚÂÒÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 17. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÙˆÓ ÁÚÒÓ - ÂÚÌfiÌÂÙÚ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA 14ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx Διαγράμματα Στα περισσότερα από τα Φύλλα Εργασίας που εργαστήκατε και συμπληρώσατε, είχατε να σχεδιάσετε και ένα διάγραμμα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο και να σας φάνηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Μάθημα 18 ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με την έννοια του μορίου και τις ιδιότητές του στις στερεές και στις υγρές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδανική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος αλλάζει, καθώς περνάει από διαφορετικές. φάσεις. Σκεφτείτε πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα μια μέρα.

Η ιδανική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος αλλάζει, καθώς περνάει από διαφορετικές. φάσεις. Σκεφτείτε πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα μια μέρα. Οι Φάσεις Θεραπείας Η ιδανική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος αλλάζει, καθώς περνάει από διαφορετικές φάσεις. Σκεφτείτε πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα μια μέρα. Παρατηρούμε ότι το πρωί, έχοντας μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Wee Game. Οδηγός για Γονείς

Wee Game. Οδηγός για Γονείς Wee Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης της κύστης θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1 Ο ΘΕΜΑ 1. Η γέννηση ενός παιδιού με σύνδρομο Down συνήθως οφείλεται: α. στην προσβολή της μητέρας από ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης, β. στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Μάθημα 4 ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Στο προηγούμενο μάθημα διαπιστώσαμε πειραματικά ότι το χώμα είναι ένα μείγμα. Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Εισαγωγή στη μουσική 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός 2 Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Baseline Measures of Behavior 5o Μάθημα Κούτρα Κλειώ Περιεχόμενα Τι είναι η μέτρηση της γραμμής βάσης συμπεριφορών; Γιατί να την χρησιμοποιήσετε;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι:

ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι: ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος 2006-2007 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ Από τη θεματική ενότητα: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι: Να αντιληφθούν τη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ 1 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ Το γεννητικό σύστημα στον άνδρα παράγει τα γεννητικά κύτταρα( σπερματοζωάρια) και τις γεννητικές ορμόνες(τεστοστερόνη) Αποτελείται από τους όρχεις Επιδιδυμίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Η αυτοεξέταση μαστών είναι η πρώτη ασπίδα που έχει η γυναίκα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να κάνουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι

Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι 2014 Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι Ειδικός Παιδαγωγός www.eidikospaidagogos.gr/ info@eidikospaidagogos.gr ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι ως δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτοχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τ

Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τ Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τοιχώματα του δοχείου που τα περιέχει Σε προηγούμενα μαθήματα αναφερθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του.

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Ο συμπαίκτης του ανοίξαντα αναλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τεχνικές αντιμετώπισης στρες Διαχείριση χρόνου Μελέτη περίπτωσης 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι ποικίλες

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω.

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Σκοπός σας είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα ξεφωρτωθεί όλες του τις κάρτες. Το τοτέμ τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Εξακολουθούμε να μιλάμε για διαδικασίες μέτρησης, συγκεκριμένα της μέτρησης θερμοκρασίας. η μέτρηση είναι μία διαδικασία σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε.

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε. Προηγείται η εικόνα Β, αφού σε αυτή στο ένα ποτήρι έχουμε νερό που βράζει και στο άλλο νερό με παγάκια που μετά από λίγη ώρα, όπως φαίνεται στην εικόνα Α, το πρώτο κρύωσε και στο δεύτερο έλιωσαν τα παγάκια.

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή «επανέλαβε Χ»

Η εντολή «επανέλαβε Χ» Η εντολή «επανέλαβε Χ» Όπως είδαμε πιο πάνω, η εντολή για πάντα είναι χρήσιμη σε διάφορα προγράμματα όταν π.χ. θέλουμε να δείξουμε την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή για να αναπαραστήσουμε το δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Κλάδος Λυκόπουλων Περιφέρεια Αθηνών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ένας μήνας γεμάτος εκδηλώσεις Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Τα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου περιμένουν για 9η χρονιά μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα διατροφής από την εταιρεία Precision Nutrition.

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα διατροφής από την εταιρεία Precision Nutrition. Διατροφή Ακριβείας Πως να αξιοποιήσεις το απλότερο σύστημα διατροφής στον κόσμο για να χάσεις λίπος, χτίσεις το σώμα σου και να χαρείς και πάλι το φαγητό. Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Εργασία 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: Τσελίγκα Αρετή, 1312009161, Στ εξάμηνο, κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα.

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο Κύκλος του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Αναγνώρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με το νερό και ονόμασέ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Ο αέρας, όπως και κάθε αέριο, ασκεί δυνάμεις, ασκεί πιέσεις Μέχρι τώρα διαπιστώσαμε ότι πιέσεις μπορεί να ασκηθούν στην επιφάνεια στερεών και υγρών σώματων. Τι συμβαίνει στην

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ/ΕΚΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΒΑΣΕΩΝ Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα O προγραμματισμός αποτελεί ένα τρόπο επίλυσης προβλημάτων κατά τον οποίο συνθέτουμε μια ακολουθία εντολών με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Μια πίεση που ασκεί το υγρό στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου Σε προηγούμενο μάθημα (13ο) γνωρίσαμε την έννοια της πίεσης που ασκούν τα στερεά σώματα. Τώρα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα ΕΝΤΟΛΕΣ χρησιμοποιηθούν παρακάτω στα παραδείγματα Βάζοντας την εντολή αυτή σε οποιοδήποτε χαρακτήρα μπορούμε να αλλάζουμε όψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας. Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr

Τετράδια κιθάρας. Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Τετράδια κιθάρας Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Ασκήσεις χωρίς την κιθάρα...4 Ασκήσεις έκτασης δαχτύλων...5 1-2-3-4 (Απλοποιημένη Εκδοχή)...5

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της Unity

Εγκατάσταση της Unity Εγκατάσταση της Unity Όπως έχουμε πει, θα χρησιμοποιήσουμε την Unity για να φτιάξουμε τα παιχνίδια μας. Η Unity είναι μια μηχανή παιχνιδιών (game engine). Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει απλά ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ ΟΥΛΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ ΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ ΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ ΟΥΛΟΥ Εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός Εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βήχας; Φαγούρα; Φτέρνισμα; Ασθένεια; Πόνος; Tραύμα; Zάλη; Nαυτία; Πυρετός;

Διαβάστε περισσότερα