7 Διαχείριση της τάξης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "7 Διαχείριση της τάξης"

Transcript

1 7 Διαχείριση της τάξης Διαχείριση της τάξης «Οι σημερινοί νέοι είναι τελείως διεφθαρμένοι, κακοί, άθεοι και τεμπέληδες». Βαβυλωνιακή γραφή, 1000 π.χ. (Winkel, 1996). Η παραπάνω αρχαία γραφή δηλώνει ότι οι ενήλικες ανέκαθεν θεωρούσαν ότι, όταν αυτοί ήταν νέοι φέρονταν καλύτερα από τους σημερινούς («στα χρόνια μας που να τολμούσες να μιλήσεις στο δάσκαλο, τον τρέμαμε»). Το ερώτημα που προκύπτει από ανάλογες διατυπώσεις είναι γιατί ήταν πειθαρχημένοι οι μαθητές στο παρελθόν και τι επίδραση είχε εκείνο το σύστημα πειθαρχίας στην προσωπικότητα των μαθητών. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται στις δυνατότητες διαχείρισης της τάξης και παρουσιάζονται διάφορα παραδείγματα εφαρμογής τους στην πράξη. Καθορισμός της αταξίας Ως «αταξία» χαρακτηρίζεται εκείνη η συμπεριφορά του μαθητή που θεωρεί ο εκπαιδευτικός ότι δεν ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο ορισμός αυτός δηλώνει ότι ο κάθε εκπαιδευτικός είναι ξεχωριστό άτομο και αυτό που για τον έναν είναι αταξία, για τον άλλο μπορεί να μην είναι. Το πότε μια συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ως αταξία ή όχι είναι υποκειμενικό. Ένας εκπαιδευτικός, για παράδειγμα, μπορεί να ανέχεται ένα επίπεδο συνομιλίας μεταξύ των μαθητών κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, ενώ ένας άλλος όχι. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να δέχεται την οικειότητα (και ορισμένες φορές και τον ενικό), ενώ ένας άλλος να προτιμά την τυπικότητα. Σκ. 1: Θα ωριμάσεις επιτέλους; (Μeyer, 1984a) Το πότε μια συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ως αταξία ή όχι εξαρτάται από την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε είδη συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται σχεδόν από το σύνολο των εκπαιδευτικών ως αταξία: 1. Όταν η συμπεριφορά του μαθητή δημιουργεί προβλήματα στη ροή του μαθήματος, εμποδίζοντας τη δική του πρόοδο ή και των υπολοίπων. 2. Όταν ένας μαθητής ασκεί ψυχολογική ή φυσική πίεση στους συμμαθητές του. 3. Όταν καταστρέφει σχολική περιουσία.

2 168 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 4. Όταν η συμπεριφορά του είναι αντίθετη με το κοινωνικά αποδεκτό σχολικό ήθος. Για παράδειγμα, όταν έχει σκουλαρίκι στο στόμα, καπνίζει κτλ. Το κριτήριο αυτό προσδιορίζεται από την κοινωνία και συνεχώς επαναπροσδιορίζεται. Άλλος εκπαιδευτικός δέχεται να φοράνε οι μαθητές χαμηλοκάβαλες φόρμες ή/και σκουλαρίκι στον αφαλό και άλλος όχι. 5. Όταν η συμπεριφορά του μαθητή αμφισβητεί το κύρος του εκπαιδευτικού ως εκπροσώπου του σχολείου και θίγει την εξουσία και την αξιοπρέπειά του. Για παράδειγμα, ο εκπαιδευτικός απευθύνεται σε κάποιο μαθητή και αυτός αδιαφορεί, συνεχίζει να μιλά στο διπλανό του κτλ. Έρευνες δείχνουν ότι η αταξία σχετίζεται κυρίως με μικροενοχλήσεις, για παράδειγμα τα παιδιά «πετάγονται να μιλήσουν» χωρίς να τους δοθεί ο λόγος, δεν μπαίνουν στη σειρά κτλ. (Winkel, 1996). Αντίθετα, σοβαρές παραβάσεις όπως αυθάδεια, σωματική βία κτλ., είναι σπάνιες στα ελληνικά σχολεία (Ματσαγγούρας, 2004). Πρόληψη της αταξίας Σύμφωνα με έρευνες (Winkel, 1996), η αταξία είναι συχνά αποτέλεσμα: (α) της ποιότητας του μαθήματος, (β) της προσωπικότητας του εκπαιδευτικού και (γ) της κοινωνικής ανωριμότητας του μαθητή. Οπότε, για να προλάβει ένας εκπαιδευτικός την ανεπιθύμητη συμπεριφορά των μαθητών προτείνεται: (α) να εφαρμόσει τους παράγοντες καλού μαθήματος (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο), (β) να λάβει υπόψη στη συμπεριφορά του τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός καλού δασκάλου (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο) και (γ) να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης της τάξης (Σχ. 1) Πρόληψη αταξίας Παράγοντες καλού μαθήματος Προσωπικότητα εκπαιδευτικού Σύστημα διαχείρισης τάξης Σχ. 1: Πρόληψη αταξίας Το «σύστημα διαχείρισης της τάξης» περιλαμβάνει τους κανόνες που οριοθετούν τη συμπεριφορά των μαθητών και τις δυνατότητες εφαρμογής τους στην τάξη. Ωστόσο, πριν περάσουμε στην περιγραφή των κανόνων συμπεριφοράς, θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ στο μοντέλο πρόληψης της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του Kounin (1970).

3 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 169 Το μοντέλο πρόληψης ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του Kounin Για την πρόληψη της αταξίας, προτείνεται στον έμπειρο εκπαιδευτικό η εφαρμογή των προτάσεων των δυο κεφαλαίων που αναφέρονται: (α) στους παράγωντες ενός καλού μαθήματος (πρωτόκολλα έναρξης, μείωση χρόνου αναμονής κτλ.) και (β) την υιοθέτηση των χαρακτηριστικών του καλού εκπαιδευτικού (π.χ. εκμάθηση ονομάτων, καλές διαπροσωπικές σχέσεις κτλ.). Ο έμπειρος εκπαιδευτικός ήδη γνωρίζει τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται σε αυτά τα δυο κεφάλαια και πώς να τα εφαρμόσει για την πρόληψη. Εκείνο που προσπάθησα να κάνω είναι να τα βάλω σε μια σειρά, ώστε αν δεν εφαρμόζει κάτι από αυτά στο μάθημά του, να δοκιμάσει να το προσθέσει. Επειδή η λίστα με τις προτάσεις στα δυο κεφάλαια είναι μεγάλη, προτείνω στον άπειρο εκπαιδευτικό να ξεκινήσει στην αρχή με τα μέτρα που προτείνει ο Kouinin (1970). Τα μέτρα αυτά ήδη αναφέρονται είτε στην αποτελεσματική διδασκαλία είτε στα χαρακτηριστικά του καλού εκπαιδευτικού. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρεται στο σημείο αυτό, για να δοθεί στον άπειρο εκπαιδευτικό ένα σημείο εκκίνησης. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο για έναν άπειρο εκπαιδευτικό να εφαρμόσει μεμιάς όσα αναφέρονται στα κεφάλαια «παράγοντες καλού μαθήματος» και «προσωπικότητα εκπαιδευτικού». Ωστόσο, ο άπειρος εκπαιδευτικός θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Οπότε, το περιεκτικό μοντέλο του Kouinin προσφέρει μια καλή βάση εκκίνησης: 1. Γενική εποπτεία και πλήρης ενημερότητα για τα δρώμενα της τάξης. Το μέτρο αυτό αναφέρεται στη συνεχή παρακολούθηση της τάξης. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού διάβασε αυτά που αναφέρονται στο κεφάλαιο «επίβλεψη της τάξης». 2. Ταυτόχρονος χειρισμός διαφορετικών καταστάσεων. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να εξασκήσει την ικανότητα του ταυτόχρονου χειρισμού δυο ή και περισσότερων καταστάσεων. Π.χ. δίνει ανατροφοδότηση σε ένα μαθητή και ταυτόχρονα αναφέρει το όνομα ενός άλλου κάνοντάς του σήμα να σταματήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Το μέτρο αυτό συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του δασκάλου να «έχει μάτια στην πλάτη» και να εκτελεί ταυτόχρονα δυο διαφορετικά πράγματα. Σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε σαν το Ωριγένη που είχε την ικανότητα να υπαγορεύει ταυτόχρονα σε 6-7 γραμματείς ή σαν τον Ναπολέοντα. Ωστόσο, θεωρώ ότι με μια μικρή εξάσκηση μπορεί ο καθένας μας να αναπτύξει την ικανότητα αυτή σε ικανοποιητικό βαθμό. 3. Ομαλή ροή από άσκηση σε άσκηση. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, προτείνεται στο δάσκαλο να προγραμματίζει τον τρόπο μετάβασης από τη μια άσκηση στην άλλη. Η αυθόρμητη και τυχαία μετάβαση από τη μια άσκηση στην άλλη αποτελεί σημαντική πηγή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Περισσότερα αναφέρονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της αποτελεσματικής διδασκαλίας.

4 170 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 4. Δραστηριοποίηση όλων των μαθητών. Το συγκεκριμένο μέτρο αναφέρεται στην ικανότητα του εκπαιδευτικού να κρατά απασχολημένους όλους τους μαθητές και να μειώνει όσο γίνεται το χρόνο αναμονής τους (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο). 5. Εξασφάλιση ενδιαφέροντος με τη χρήση ποικιλίας ασκήσεων και κατάλληλου βαθμού δυσκολίας. Το μέτρο αυτό αναφέρεται στην ικανότητα του εκπαιδευτικού να βρίσκει ενδιαφέρουσες ασκήσεις. Για παράδειγμα, ο ένας εκπαιδευτικός βάζει τους μαθητές να εκτελέσουν τους γνωστούς κοιλιακούς (Εικ. 1) και ο άλλος γνωρίζοντας την αντιπάθεια πολλών μαθητών για τους κοιλιακούς προσθέτει στην άσκηση και τη χρήση της μπάλας (Εικ. 2). Επίσης, στο σημείο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσαρμογή του βαθμού δυσκολίας στο επίπεδο των μαθητών (διαφοροποίηση). Εικ. 1: Συνηθισμένοι κοιλιακοί Εικ. 2: Πρωτότυπη άσκηση κοιλιακών Τα προαναφερόμενα μέτρα προτείνονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την πρόληψη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς (Edwards, 2007). Σύστημα διαχείρισης της τάξης: κανόνες συμπεριφοράς Στην πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αταξίας συμβάλλει ιδιαίτερα ο καθορισμός ορισμένων βασικών κανόνων συμπεριφοράς και οι ανάλογες κυρώσεις. Οι κανόνες περιέχουν γενικές αναφορές για την επιθυμητή συμπεριφορά στο μάθημα. Παρακάτω αναφέρεται ένα παράδειγμα κανόνων: Όταν μιλά ο δάσκαλος σταματώ οποιαδήποτε δραστηριότητα και τον ακούω με προσοχή. Βοηθώ και ενθαρρύνω τους συμμαθητές μου. Λύνουμε τις διαφορές με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Αν δεν τα καταφέρουμε, ζητάμε τη βοήθεια του γυμναστή μας. Φροντίζω το υλικό του σχολείου (μπάλες, στεφάνια κτλ.). Όταν δεν ακολουθούνται οι κανόνες, τότε υπάρχουν συνέπειες (Εικ. 3). Για παράδειγμα: Την πρώτη φορά ο μαθητής προειδοποιείται με μια καρτέλα όπου αναγράφεται η συλλαβή «ΚΑ». Τη δεύτερη φορά παίρνει ως προειδοποίηση τη συλλαβή «ΘΙ». Την τρίτη φορά παίρνει τη συλλαβή «ΣΕ» και αποβάλλεται για 3 (ΚΑΘΙΣΕ). Ο μαθητής επιτρέπεται να επιστρέψει στο μάθημα, όταν ζητήσει συγγνώμη και συμφωνήσει ότι θα ακολουθήσει τους κανόνες.

5 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 171 Εικ. 3: Συνέπειες παράβασης κανόνων. Οι κανόνες θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από την αρχή της χρονιάς και να αναρτηθούν σε κάποιο χώρο της αίθουσας-γυμναστηρίου ή στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου. Βασικές αρχές για τη διατύπωση των κανόνων αποτελούν τα εξής: Οι κανόνες ως προς τον αριθμό προτείνεται να κυμαίνονται μεταξύ 3-5. Σε περίπτωση που είναι περισσότεροι, είναι δύσκολο για τους μαθητές να τους θυμούνται. Οι κανόνες να αναφέρονται στην επιθυμητή συμπεριφορά και όχι στο τι δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές (θετική διατύπωση). Θα πρέπει να είναι σύντομοι και περιεκτικοί. Η διατύπωσή τους να είναι γενική. Για παράδειγμα, «διατηρώ το χώρο της αυλής καθαρό» ή «όταν μιλούν οι άλλοι προσπαθώ να ακούσω τι λένε». Θα πρέπει να προσαρμόζονται στην ηλικία και τις δυνατότητες κατανόησης των μαθητών. 2 ο παράδειγμα κανόνων Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα κανόνων για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, γνωστό ως ΑΠΕΠ. Παράδειγμα κανόνων και κυρώσεων (ΑΠΕΠ): Να ακούς το δάσκαλο όταν μιλά (Άκου). Να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις (Προσπάθησε) Να φέρεσαι με ευγένεια και να μοιράζεσαι το υλικό (Ευγενικός). Να προστατεύεις το σχολείο και το υλικό του (Προστασία δημόσιας περιουσίας). Πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι: Προειδοποίηση. Αλλαγή θέσης (όταν αυτό είναι δυνατό). Τρίλεπτη αποβολή (3 ). Ωριαία αποβολή. Προσωπική συζήτηση με το Διευθυντή, με ειδικευμένο προσωπικό αν υπάρχει κτλ. Σημείωμα στο σπίτι. Ενημέρωση κηδεμόνα για τη διαγωγή του μαθητή Οι επιπτώσεις της παράβασης προτείνεται να ισχύουν για κάθε μάθημα ξεχω-

6 172 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ριστά. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ίδιος μαθητής παραβιάζει τους κανόνες συστηματικά, τότε μια πρόταση θα ήταν να σταλεί ένα γράμμα στον κηδεμόνα του. Στο γράμμα αναφέρονται οι παραβάσεις του μαθητή. Ο κηδεμόνας καλείται να συζητήσει με το παιδί για τις παραβάσεις και τα αίτια που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά. Στη συνέχεια υπογράφει το γράμμα δηλώνοντας ότι έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και ο μαθητής το επιστρέφει στον εκπαιδευτικό Φ.Α. Το παραπάνω παράδειγμα στηρίζεται στην πρόταση της Kathleen Leadley Wilder Elementary School. Καρτέλα 1: Παράδειγμα για την ενημέρωση του κηδεμόνα 1 Ο Δημοτικό Σχολείο Ενημέρωση κηδεμόνα για τη διαγωγή του παιδιού του Παραλήπτης: Ημερομηνία: Η συστηματική παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς της τάξης έχει ως συνέπεια να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας για την αντιμετώπισή της. Η συμπεριφορά του παιδιού σας Όνομα παιδιού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στη δική του πρόοδο, αλλά και των συμμαθητών του. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συστηματικά τις ακόλουθες ανεπιθύμητες συμπεριφορές: Μιλά όταν μιλά ο δάσκαλος. Δεν ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου. Χειρίζεται με ανεπίτρεπτο τρόπο το υλικό του σχολείου. Μαλώνει με τους άλλους. Ενοχλεί την εργασία των υπολοίπων. Μετατρέπεται συχνά σε κλόουν της τάξης. Μιλά με ανεπίτρεπτη γλώσσα. Φέρεται βαριεστημένα, είναι οκνηρό. Καθυστερεί να έρθει στο μάθημα. Σχόλια του εκπαιδευτικού: Σας παρακαλούμε να συζητήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας μαζί του. Ανησυχούμε για τις συνέπειές της στο ίδιο και στους συμμαθητές του. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας Εκπαιδευτικός: Όνομα κηδεμόνα: Υπογραφή κηδεμόνα

7 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 173 Στην περίπτωση που ο μαθητής συνεχίσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, τότε προτείνεται να καλείται ο κηδεμόνας στο σχολείο. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο μαθητής συνετιστεί, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κηδεμόνας για την καλή του προσπάθεια. Ένα παράδειγμα ενημέρωσης του κηδεμόνα για τη βελτίωση του μαθητή θα μπορούσε να αποτελεί η καρτέλα 2. Καρτέλα 2: Παράδειγμα ενημέρωσης κηδεμόνα για βελτίωση της διαγωγής 1 Ο Δημοτικό Σχολείο Ενημέρωση κηδεμόνα για τη διαγωγή του παιδιού του Ημερομηνία: Παραλήπτης: Σύμφωνα με παιδαγωγικές έρευνες, η συστηματική παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς της τάξης έχει ως συνέπεια να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας για την αντιμετώπισή της. Όταν δεν εμφανίζεται παραβατική συμπεριφορά, τότε οι μαθητές εξασκούνται απερίσπαστοι και παρουσιάζουν μεγαλύτερη πρόοδο. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το παιδί σας Όνομα παιδιού παρουσίασε εξαιρετική βελτίωση συμπεριφοράς στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Συγκεκριμένα: Ακούει το δάσκαλο, όταν μιλά. Συμμετέχει με ενθουσιασμό. Φέρεται με ευγένεια στους συμμαθητές του. Φροντίζει το υλικό του σχολείου.. Χαιρόμαστε που συμμετείχατε και εσείς στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του στην τάξη. Χάρη στις δικές σας προσπάθειες, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής έγινε περισσότερο αποτελεσματικό. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας Ο εκπαιδευτικός: Διδασκαλία κανόνων συμπεριφοράς Η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της τάξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είναι αποδεκτοί οι κανόνες από την τάξη. Διότι, εάν οι κανόνες συμπεριφοράς και οι κυρώσεις παρουσιαστούν ως απόφαση του δασκάλου και δε γίνουν αποδεκτοί από την τάξη, τότε ίσως εμφανιστούν σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των μαθητών. Για

8 174 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ την αποφυγή ανάλογων δυσάρεστων καταστάσεων, είναι σημαντικό να αναφερθεί ο δάσκαλος στη σκοπιμότητα των κανόνων συμπεριφοράς και να επιζητηθεί η συναίνεση των μαθητών. Ένας τρόπος παρουσίασης των κανόνων είναι ο εκπαιδευτικός, μετά την ανακοίνωσή τους, να συζητήσει τις προτάσεις των μαθητών. Όταν οι μαθητές συμμετέχουν στη διαμόρφωση των κανόνων/ συνεπειών, τότε υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή των κανόνων και αυξάνεται η αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς (Rink, 2006). Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη συμμετοχή των μικρότερων ηλικιών στη διαμόρφωση των κανόνων/ συνεπειών. Τα μικρά παιδιά τείνουν στη διατύπωση πολύ αυστηρών κανόνων/ κυρώσεων λόγω της απειρίας τους. Ο σκοπός είναι οι κανόνες να είναι εφαρμόσιμοι και να διευκολύνουν τη λειτουργία της τάξης. Οπότε, οι συνέπειες θα πρέπει να είναι ανάλογες του παραπτώματος και πάντοτε να έχουν ως βασική αρχή την ένταξη του μαθητή στο μάθημα. Επειδή οι κανόνες είναι διατυπωμένοι με γενικό τρόπο, προτείνεται να αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα και ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, «είναι σημαντικό να μην κλοτσάτε τις μπάλες του βόλεϊ, για να διατηρούνται περισσότερο χρόνο σε καλή κατάσταση και έτσι να έχουμε όσο γίνεται περισσότερες!». Για να γίνουν κατανοητοί οι κανόνες στις μικρές ηλικίες, θα πρέπει να εξηγούνται με περισσότερα παραδείγματα, από ό,τι στις μεγαλύτερες. Στις μικρές ηλικίες είναι σημαντικό ο δάσκαλος να περιγράφει τι εννοεί με τον κάθε κανόνα. Στο σενάριο πιο κάτω, παρουσιάζεται ένα παράδειγμα δασκάλου που αναλύει την εφαρμογή του κανόνα «όταν ο δάσκαλος μιλά, διακόπτω την άσκηση και ακούω τι λέει», περιγράφοντας ένα πρωτόκολλο ακοής με μπάλα. Οι μαθητές εξασκούνται ατομικά με μια μπάλα. Ο δάσκαλος διακόπτει την άσκηση και συγκεντρώνει τους μαθητές κοντά του. Στη συνέχεια, τοποθετεί μια μπάλα ανάμεσα στα πόδια του (Εικ. 4) και εξηγεί στους μαθητές: «όταν διακόπτω μια άσκηση και δίνω οδηγίες, τότε οι μπάλες θα πρέπει να τοποθετούνται ανάμεσα στα πόδια» (πρωτόκολλο ακοής για μπάλες). Στη συνέχεια, ο δάσκαλος εκτελεί επί τόπου ντρίπλα μπάσκετ με την μπάλα και ταυτόχρονα εξηγεί στους μαθητές: «όταν εγώ μιλώ και κάποιος χτυπά την μπάλα, τότε εξαιτίας του θορύβου είναι δύσκολο να ακούτε αυτά που λέω». Έπειτα, ο δάσκαλος διακόπτει την ντρίπλα και τοποθετεί την μπάλα πάλι ανάμεσα στα πόδια του: «με την μπάλα ανάμεσα στα πόδια υπάρχει ησυχία και ακούτε αυτά που λέω. Γι αυτό προτείνω να εφαρμόζετε το πρωτόκολλο ακοής με την μπάλα» Εικ. 4: Πρωτόκολλο ακοής με μπάλα

9 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 175 Για να μάθουν οι μαθητές τους κανόνες, θα πρέπει ο δάσκαλος να τους διδάξει. Δεν είναι αρκετό να αναφέρει ο δάσκαλος μια φορά τους κανόνες και στη συνέχεια να έχει την απαίτηση οι μαθητές να τους εφαρμόσουν. Γι αυτό, ορισμένοι δάσκαλοι απαιτούν από τους μαθητές στα πρώτα μαθήματα να μάθουν τους κανόνες απ έξω και να τους απαγγέλλουν. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τους μαθητές να θυμούνται τους κανόνες, είναι να δώσετε σε κάθε κανόνα έναν τίτλο. Όπως, για παράδειγμα, στους κανόνες που αναφέρονται πιο πάνω ως ΑΠΕΠ. Επίσης, ορισμένοι δάσκαλοι δίνουν στους κανόνες νούμερα και τους διδάσκουν σαν τραγουδάκι με παντομίμα. Για παράδειγμα, με τα δάχτυλα δείχνουν τον αριθμό του κανόνα και στη συνέχεια με παντομίμα αναπαριστούν τον κανόνα: Οι μαθητές σηκώνουν το χέρι τους ψηλά με προτεταμένο το δείκτη και απαγγέλλουν συλλαβιστά - τραγουδώντας: «κανόνας 1 ος, όταν μιλά ο δάσκαλος εγώ σιωπώ» (Εικ. 5). Ταυτόχρονα οι μαθητές κάνουν την κίνηση του φερμουάρ στο στόμα. Στη συνέχεια, σηκώνουν και το δεύτερο δάχτυλο σχηματίζοντας το σήμα της νίκης «κανόνας 2ος, ακολουθώ αμέσως τις οδηγίες του δασκάλου». Σηκώνουν 3 δάχτυλα ψηλά: «κανόνας 3ος, σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους». Ταυτόχρονα, με παντομίμα δείχνουν με τα χέρια τον εαυτό τους και μετά τους υπόλοιπους συμμαθητές κάνοντας έναν κύκλο με τα χέρια τους (Εικ. 6). «Κανόνας 4ος, δείχνω σεβασμό στο σχολείο και το υλικό του». Εικ. 5: Απαγγελία κανόνων με παντομίμα: Κανόνας Νο 1

10 176 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Εικ. 6: Κανόνας Νο. 3 με παντομίμα «σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους» Οι μαθητές προτείνεται να γνωρίζουν απ έξω τους κανόνες και το νούμερο που τους αντιστοιχεί. Όταν συμβαίνει παράβαση κάποιου κανόνα, ο δάσκαλος μπορεί να ζητήσει από το μαθητή να του αναφέρει ποιον από τους 4 κανόνες παραβίασε και να τον επαναλάβει. Στη συνέχεια, τον προτρέπει να φερθεί σύμφωνα με τον αντίστοιχο κανόνα. Η τακτική αυτή έχει πολλές ομοιότητες με την τακτική που περιγράφεται στο μοντέλο του Hellisson παρακάτω για την τροποποίηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Διαφορές μεταξύ κανόνων και πρωτοκόλλων συμπεριφοράς Οι κανόνες περιλαμβάνουν γενικές διατυπώσεις για την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, «όταν μιλά ο δάσκαλος, διακόπτω την άσκηση και τον ακούω». Η γενική διατύπωση ενός κανόνα του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκει εφαρμογή σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Αντίθετα, ένα πρωτόκολλο συμπεριφοράς περιλαμβάνει συγκεκριμένη συμπεριφορά για την εφαρμογή των κανόνων. Για παράδειγμα, το πρωτόκολλο ακοής με την μπάλα είναι: «όταν μιλά ο δάσκαλος, τοποθετούμε την μπάλα ανάμεσα στα πόδια». Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ακοής με μπάλα περιγράφει τη συμπεριφορά των μαθητών, όταν παίζουν με μια μπάλα και ο δάσκαλος τους κάνει σήμα να τον ακούσουν. Το πρωτόκολλο εκφράζει μια δυνατότητα με την οποία μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας «όταν μιλά ο δάσκαλος, διακόπτω την άσκηση και τον ακούω». Συγκεκριμένα, οι κανόνες συμπεριφοράς περιγράφουν γενικά τη συμπεριφορά των μαθητών στην τάξη. Ενώ τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς περιγράφουν την εφαρμογή των κανόνων σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς αποτελούν παραδείγματα συγκεκριμένης εφαρμογής των κανόνων στην πράξη. Τέσσερις βασικές αρχές για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής απαιτείται από τη μια πλευρά να είναι ευχάριστο και από την άλλη απαιτείται η εφαρμογή κανόνων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καθοδήγησης της τάξης για την επίτευξη των στόχων. Κάποιες φορές, δεν είναι εύκολο ο αυθορμητισμός των μαθητών και η διάθεσή τους για κίνηση να οδηγηθούν

11 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 177 προς την επιθυμητή κατεύθυνση και κάποιοι μαθητές παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Οι κανόνες θα πρέπει να ακολουθούνται, διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα στην επίτευξη των στόχων της Φυσικής Αγωγής. Σε περιπτώσεις παραβίασής τους θα πρέπει από πριν να είναι γνωστές οι συνέπειες και να εφαρμόζονται. Βέβαια, δε σημαίνει ότι με το παραμικρό θα υπάρχουν κυρώσεις, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της αταξίας. Εάν διαπιστώσει ο εκπαιδευτικός κάποια μικροαταξία, καλό είναι να περιμένει λίγο, μπορεί να σταματήσει από μόνη της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αρκετό να πλησιάσει προς τον ατακτούντα, για να σταματήσει. Οι συχνές διακοπές λόγω αταξίας δημιουργούν πρόβλημα στη ροή του μαθήματος και οι μικροαταξίες θα πρέπει να επιλύονται χωρίς να ενοχλείται το σύνολο της τάξης. Παρακάτω προτείνονται 4 βασικές αρχές για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς: Αρχή της ελάχιστης παρέμβασης. Σύμφωνα με την αρχή της ελάχιστης παρέμβασης, ο εκπαιδευτικός παρεμβαίνει τότε και τόσο, όσο είναι απολύτως αναγκαίο, για να σταματήσει η αταξία (Ματσαγγούρας, 2004). Αν μια ματιά είναι αρκετή για την επαναφορά στην τάξη, τότε ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτή χωρίς άλλα σχόλια ή απειλές. Ο στόχος είναι να ενταχθεί ο μαθητής στο μάθημα το συντομότερο δυνατό με την ελάχιστη παρέμβαση. Αρχή της διακριτικής παρέμβασης. Ο εκπαιδευτικός επεμβαίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παρενοχλεί το σύνολο της τάξης. Όταν από τους 25 μαθητές μόνο 1-2 μαθητές κάνουν φασαρία, είναι παράλογο να αποσπάσουμε την προσοχή της τάξης κάνοντας δυνατά παρατήρηση στους ατακτούντες. Ο εκπαιδευτικός θα μπορούσε να πλησιάσει προς το μέρος τους ή να τους κοιτάξει και να κάνει νόημα να σταματήσουν, χωρίς να ενοχλήσει-διακόψει την εξάσκηση του συνόλου της τάξης. Αρχή της προοδευτικής παρέμβασης. Ο εκπαιδευτικός αυξάνει σταδιακά την ένταση των παρεμβάσεών του. Για παράδειγμα, ο εκπαιδευτικός αρχίζει με έμμεσες παρεμβάσεις (π.χ. μη λεκτικές παρεμβάσεις) και σε περίπτωση που αυτές δεν αποδώσουν, προχωρεί σταδιακά σε περισσότερο άμεσες (π.χ. λεκτικές παρεμβάσεις). Αρχή της αντιστοιχίας μεταξύ παραπτώματος και παρέμβασης. Η ένταση της παρέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του συμβάντος. Για παράδειγμα, εάν ένας μαθητής μιλά, τότε είναι αρκετή μια έμμεση παρέμβαση (π.χ. έντονη ματιά). Στην περίπτωση ωστόσο που κάποιος μαθητής βιαιοπραγήσει, τότε αποβάλλεται από το παιχνίδι. Το σκεπτικό της αρχής αυτής είναι ανάλογο με αυτό της κίτρινης και κόκκινης κάρτας στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, η κόκκινη κάρτα επιδεικνύεται στις περιπτώσεις που κάποιος κάνει σκόπιμο και επικίνδυνο παίξιμο. Αντίθετα, όταν κάποιος τραβήξει τη φανέλα τότε παίρνει κίτρινη κάρτα. Ένα παράδειγμα διαδοχής μη λεκτικών παρεμβάσεων στο οποίο εφαρμόζεται η αρχή της προοδευτικής παρέμβασης είναι: Ο εκπαιδευτικός αγνοεί εσκεμμένα μια αταξία, γιατί πιστεύει ότι θα σταματήσει από μόνη της. Ο εκπαιδευτικός σιωπηλά με μια έντονη ματιά, με μια αποτρεπτική χειρονο-

12 178 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μία ή κίνηση του κεφαλιού δείχνει ότι έχει δει το μαθητή και αναμένει την επαναφορά του στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός πλησιάζει τον ατακτούντα. Όταν πλησιάζουμε ένα μαθητή τότε αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς του και τον φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Συνήθως αυτό το πλησίασμα και η οπτική επαφή είναι αρκετά, για να λύσουν το πρόβλημα. Αν το πλησίασμα δεν αποδώσει, τότε το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι το άγγιγμα του μαθητή. Στο άγγιγμα, ακουμπάμε απαλά το μαθητή συνήθως στον ώμο, χωρίς να πούμε κάτι. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον εκπαιδευτικό να αξιολογήσει εάν ο μαθητής είναι στην κατάλληλη ψυχολογική θέση για να δεχτεί το άγγιγμα. Ένας νευριασμένος μαθητής ίσως να το παρεξηγήσει και να αντιδράσει. Συνήθως, η καλή ποιότητα διδασκαλίας (παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας) και η εφαρμογή μη λεκτικών παρεμβάσεων επαρκούν για την αντιμετώπιση μικροαταξιών. Έρευνες δείχνουν ότι οι καλοί εκπαιδευτικοί διακρίνονται από τους υπόλοιπους από την ικανότητά τους να κάνουν καλό μάθημα, να εφαρμόζουν τις αρχές παρέμβασης και έτσι να προλαμβάνουν την αταξία, παρά να την καταστέλλουν αφού πάρει διαστάσεις (Fontana, 1996). Λεκτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αταξίας Στην περίπτωση που οι μη λεκτικές παρεμβάσεις αποβούν άκαρπες, τότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι λεκτικές παρεμβάσεις. Οι λεκτικές παρεμβάσεις είναι ένα ισχυρό όπλο του εκπαιδευτικού για την επαναφορά του ατακτούντα στην τάξη. Οι λεκτικές παρεμβάσεις μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: Στις έμμεσες λεκτικές παρεμβάσεις. Είναι αυτές που με πλάγιο (έμμεσο) τρόπο προσπαθούν να επαναφέρουν το μαθητή στην τάξη. Στις άμεσες λεκτικές παρεμβάσεις, με τις οποίες ο εκπαιδευτικός απευθύνεται άμεσα στο μαθητή και προσπαθεί να τον εντάξει στη μαθησιακή διαδικασία. Παραδείγματα έμμεσων λεκτικών παρεμβάσεων Παρακάτω αναφέρονται παραδείγματα έμμεσων λεκτικών παρεμβάσεων στα οποία ακολουθείται η αρχή της προοδευτικής παρέμβασης: Η έμμεση υπόδειξη της επιθυμητής συμπεριφοράς Ο εκπαιδευτικός αντί να σχολιάσει αρνητικά τη συμπεριφορά του ατακτούντα, σχολιάζει θετικά το μαθητή που επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά. Η έμμεση υπόδειξη της αναμενόμενης συμπεριφοράς εκφράζει την προσπάθεια του δασκάλου να «πιάσει τους μαθητές στην καλή τους στιγμή». Για παράδειγμα, «μπράβο Χριστίνα που έδωσες την μπάλα στο Λευτέρη», αντί να απευθυνθεί στον ατακτούντα «Αθανασία, σταμάτα να κλωτσάς την μπάλα των άλλων μακριά». Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να επικεντρώνει την προσοχή του στην ανάδειξη της επιθυμητής συμπεριφοράς και όχι στον κολασμό της ανεπιθύμητης. Σύντομη αναφορά ονόματος Εάν για παράδειγμα ο Δημήτρης είναι αφηρημένος, ο εκπαιδευτικός μπορεί να τον επαναφέρει στην τάξη με την αναφο-

13 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 179 ρά του ονόματός του. Για παράδειγμα, «θα πρέπει στο σουτ, Δημήτρη, να δοθεί προσοχή στα φάλτσα». Χιούμορ Σε ορισμένες καταστάσεις έντασης, το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποκλιμάκωσης. Συνήθως, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν ατάκες από ταινίες ή στίχους από επίκαιρα γνωστά τραγούδια. Για παράδειγμα: Ένα τραγούδι του Σάκη Ρουβά έβγαλε πολλές φορές ένα συνάδελφο από τη δύσκολη θέση. Είναι ο γνωστός στίχος «τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα». Ορισμένοι εκπαιδευτικοί, όταν γίνεται φασαρία χρησιμοποιούν την ατάκα του αξέχαστου ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου: «Αμέρικαν μπαρ το κάναμε εδώ πέρα!». Άλλες φορές, όταν κάποιος είναι αφηρημένος, χρησιμοποιούν την ατάκα από την ταινία του Θανάση Βέγγου: «ξύπνα, Θανάση» κτλ. Ατάκες από διαφημίσεις που έγιναν κλασικές, όπως το: «Ε! καταπληκτικέ τροχονόμε», χρησιμοποιούνται συχνά. Στη διαφήμιση αυτή, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κολακεύσει τον αστυνομικό, για να μην του δώσει πρόστιμο, επειδή πάρκαρε παράνομα. Ωστόσο, ένας δάσκαλος τη χρησιμοποιεί για να επαναφέρει κάποιον ατακτούντα στην τάξη με τον εξής τρόπο: τον κοιτάζει και του λέει την παραπάνω ατάκα. Αυτό είναι αρκετό, για να χαμογελάσει ο μαθητής και να επανέλθει στην τάξη. Επίσης, ένας εκπαιδευτικός βλέποντας ένα μαθητή να παίζει με μια μπάλα, ενώ θα έπρεπε να εξασκείται, του λέει «put the cot down» (συνδυασμός ελληνικών και αγγλικών), «άσε κάτω την κότα», εννοώντας προφανώς να αφήσει κάτω την μπάλα. Η ατάκα είναι από διαφήμιση για συνδρομητικό δίκτυο τηλεόρασης. Μια άλλη ατάκα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι από τη διαφήμιση μιας τηλεφωνικής εταιρείας «Τυχαίο; Δε νομίζω!». Βέβαια, είναι σημαντικό οι ατάκες να είναι γνωστές στους μαθητές. Ο λόγος για τον οποίο προτείνω παρόμοιες ατάκες είναι, γιατί με αυτό τον τρόπο αποσπάται η προσοχή των μαθητών από το δυσάρεστο συμβάν. Έτσι μειώνεται η ένταση της στιγμής. Το γέλιο σε συνδυασμό με άλλα αστεία σχόλια που θα συμπληρώσουν οι μαθητές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν ατάκες, για να δημιουργήσουν ευχάριστη ατμόσφαιρα και να αποφύγουν τα συνηθισμένα: «μη το κάνεις αυτό» ή «όχι αυτό», «σου είπα εγώ να κάνεις αυτό;» κτλ. Ωστόσο κατά τη χρήση χιούμορ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε προσωπικά σχόλια σε σχέση με τους μαθητές. Αυτά τα σχόλια μπορούν να προκαλέσουν γέλιο στην τάξη, όμως μπορεί και να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ατακτούντα και αυτός να αντιδράσει με ακόμη πιο άσχημο τρόπο. Προσοχή! Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιήσει χιούμορ για την αποκλιμάκωση της έντασης, ίσως χρειαστεί να δώσει ένα μικρό διάλειμμα στα παιδιά. Μετά τον δικό του σχολιασμό, είναι φυσιολογικό να ακολουθήσουν και σχόλια από τους μαθητές. Αυτά ακριβώς τα σχόλια είναι που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση, γιατί αποσπούν την προσοχή τους από το δυσάρεστο συμβάν!

14 180 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Άμεσες λεκτικές παρεμβάσεις Ορισμένες φορές, οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται τις έμμεσες λεκτικές παρεμβάσεις και θεωρούν ότι ο εκπαιδευτικός δεν απευθύνεται σε αυτούς ή/και κάνουν το κορόιδο. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθώντας την αρχή της προοδευτικής παρέμβασης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες άμεσες λεκτικές παρεμβάσεις: 4. Επαναφορά στην τάξη με τη χρήση του μαθησιακού στόχου. 5. Ανάδειξη επιπτώσεων της αταξίας στους συμμαθητές ή/και τον εκπαιδευτικό. 6. Υπενθύμιση κανόνων. 7. Επίπληξη και διαταγή επαναφοράς στην τάξη. 1. Επαναφορά στην τάξη με τη χρήση του μαθησιακού στόχου Για παράδειγμα, ο εκπαιδευτικός έδωσε την εντολή στα παιδιά της Α Δημοτικού να ρίξουν 10 φορές την μπάλα στον αέρα και να την ξαναπιάσουν, αφού χτυπήσουν ένα παλαμάκι. Η Αλεξάνδρα, αντί για αυτό, χαζεύει μια πεταλουδίτσα. Στην περίπτωση αυτή, προτείνω στον εκπαιδευτικό να προσπαθήσει να επαναφέρει τη μαθήτρια στην άσκηση λέγοντας: «Αλεξάνδρα, πόσες επαναλήψεις έκανες;», «μμ νομίζω 2, κύριε», «έλα, κάνε και τις υπόλοιπες 8». Με αυτό τον τρόπο ο εκπαιδευτικός αποσπά την προσοχή της Αλεξάνδρας από την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και την εστιάζει στο στόχο του μαθήματος. 2. Ανάδειξη επιπτώσεων της αταξίας Συχνά, οι μαθητές δε συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στους υπόλοιπους μαθητές. Γι αυτό, ο εκπαιδευτικός προτείνεται να τις αναδεικνύει και να υπενθυμίζει ευγενικά στον ατακτούντα το χρέος του να μη βλάπτει τους άλλους. Για παράδειγμα, ο εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές σε μια άσκηση να δώσουν τις μπάλες στο ζευγάρι τους χέρι-χέρι. Ένας μαθητής βαριέται να πάει μέχρι το ζευγάρι του και πετά την μπάλα. Τότε ο εκπαιδευτικός του επισημαίνει ότι, εάν το κάνουν όλοι αυτό με τόσες πολλές μπάλες σε μικρό χώρο, υπάρχει κίνδυνος κάποιος να χτυπήσει. Σε σχέση με την ανάδειξη των επιπτώσεων της αταξίας, ο Gordon (1991) προτείνει αυτή να γίνεται με την εξής σειρά: (α) Ο εκπαιδευτικός περιγράφει στην αρχή τη συμπεριφορά του μαθητή που θεωρεί προβληματική. (β) Στη συνέχεια εκφράζει τα συναισθήματα που προκαλεί η συμπεριφορά του μαθητή: νιώθω, αισθάνομαι, μου προκαλείς κτλ. (γ) Στο τέλος διατυπώνει την επίπτωση που έχει στον ίδιο ή στην τάξη η συμπεριφορά του μαθητή. Για παράδειγμα, αντί να πει ο δάσκαλος: «είναι αγένεια να χτυπάς την μπάλα, όταν κάποιος μιλά», είναι προτιμότερο να πει «Χρήστο, όταν χτυπάς την μπάλα την ώρα που μιλώ, νιώθω ότι με περιφρονείς και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη διδασκαλία μου». Με αυτή τη διατύπωση, ο δάσκαλος εκφράζει την επίπτωση της συμπεριφοράς του μαθητή στα συναισθήματά του και τη διδασκαλία του. Προσοχή! Στην τεχνική της ανάδειξης των επιπτώσεων δεν αναφέρουμε το τι πρέπει να κάνει ο μαθητής. Αυτό γίνεται στην επίπληξη. Ο δάσκαλος αρκείται, στο στάδιο αυτό, στην ανάδειξη των επιπτώσεων και αναμένει από το μαθητή να λύσει αυτός το πρόβλημα. Με αυτό τον

15 ΚΕΦ. 7 / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 181 τρόπο προωθεί την αυτορρύθμιση του μαθητή. 3. Υπενθύμιση κανόνων Σε κάθε τάξη είναι καλό να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συμπεριφοράς (π.χ. «τις διαφορές μας τις λύνουμε με συζήτηση και όχι με βία»). Στην περίπτωση αταξίας υπενθυμίζουμε τον κανόνα και αναμένουμε από το μαθητή να συμμορφωθεί. Για παράδειγμα, κάποιος παίρνει το λόγο χωρίς να σηκώσει το χέρι του. Τότε του υπενθυμίζουμε τον κανόνα: «όταν θέλουμε να μιλήσουμε, σηκώνουμε το χέρι και περιμένουμε την άδεια από το δάσκαλο». Παραδείγματα κανόνων που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία αναφέρονται στην ιστοσελίδα 4. Επίπληξη Στην επίπληξη, ο δάσκαλος κοιτά τον ατακτούντα και με αποφασιστική φωνή απαιτεί την επαναφορά του στην τάξη. Η ολοκληρωμένη επίπληξη αποτελείται από τρία μέρη: 1ο Από την αναφορά του ονόματος του μαθητή. Ο δάσκαλος κοιτάζει προς το μέρος του μαθητή και λέει το όνομά του: «Κώστα,». 2ο Την ανάδειξη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς: «χτυπάς την μπάλα και κάνεις θόρυβο». 3ο Την προτροπή να επανέλθει στην τάξη: «εφάρμοσε το πρωτόκολλο ακοής». Ωστόσο, στην πράξη συχνά παραλείπονται ορισμένα στοιχεία της επίπληξης ως αυτονόητα. Για παράδειγμα, μια έκφραση δυσαρέσκειας για τη συμπεριφορά του μαθητή, σε συνδυασμό με την υπόδειξη της αναμενόμενης συμπεριφοράς, είναι συχνά αρκετά σε μια επίπληξη. Αντίθετα, υπερβολικές εκφράσεις οργής ή εκφοβιστικές απειλές δεν έχουν θέση στην επίπληξη. Στην έρευνα του Burden (1995), οι μαθητές προτιμούν η επίπληξη να γίνεται δημόσια. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία προτείνεται η επίπληξη να γίνεται σε προσωπικό επίπεδο. Στην πράξη βέβαια αυτό δύσκολα εφαρμόζεται, διότι πάντα υπάρχουν μαθητές σε κοντινή απόσταση. Οπότε, θα ακούσουν την επίπληξη και κάποιοι άλλοι. Σε μια επίπληξη θα πρέπει να προσεχθούν τα παρακάτω: Η επίπληξη αναφέρεται σε συγκεκριμένο άτομο και όχι γενικά και αόριστα. Για παράδειγμα, η έμμεση παρατήρηση «κάποιος ενοχλεί εδώ μέσα» θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με το να πούμε: «Αθανασία, σταμάτα να ενοχλείς τη διπλανή σου και συνέχισε την εξάσκηση». Επίπληξε τη συμπεριφορά και όχι την προσωπικότητα του μαθητή. Για παράδειγμα, λέμε: «όταν διακόπτεις κάποιον είναι αγένεια» και όχι «είσαι αγενής!». Κάνε την επίπληξη, αμέσως μόλις εμφανιστεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Κάνε την επίπληξη κοιτάζοντας το μαθητή με σταθερή φωνή, ωστόσο, να είσαι ήρεμος. Προσπάθησε όσο είναι δυνατό να κάνεις επίπληξη σε ατομικό επίπεδο και όχι μπροστά σε άλλους. Ορισμένες σκέψεις για την εφαρμογή των λεκτικών παρεμβάσεων Εκείνο που ίσως κάνει εντύπωση σε έναν έμπειρο δάσκαλο, είναι οι μεγάλες προτάσεις που προτείνονται για τις λεκτικές παρεμβάσεις. Στη βιβλιογραφία, προτείνεται ο δάσκαλος να αναφέρει ολόκληρο «κατεβατό» για τις διάφορες λεκτικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, για να αναφέ-

16 182 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ρει ένας δάσκαλος τις επιπτώσεις κάποιας ανάρμοστης συμπεριφοράς προτείνεται: (α) πρώτα να περιγράψει τη ανεπιθύμητη συμπεριφορά, (β) στη συνέχεια να αναφέρει τα συναισθήματα που προκαλεί η αταξία και στο τέλος (γ) να αναφέρει τις επιπτώσεις της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς στο μάθημα (Gordon, 1991). Η παρατήρησή μου είναι ότι οι ψυχολόγοι που προτείνουν ανάλογα «κατεβατά», συνήθως, εργάζονται με παιδιά που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Εκεί, ίσως να είναι σημαντικό να αναφέρονται όλα αυτά. Στη Φυσική Αγωγή, ωστόσο, θεωρώ υπερβολή κάθε φορά ο δάσκαλος να χρησιμοποιεί όλες αυτές τις προτάσεις. Την ώρα του μαθήματος συμβαίνουν διάφορα πράγματα ταυτόχρονα και, αν ο δάσκαλος αφιερώνει κάθε φορά τόσο χρόνο για μια υπόδειξη, τότε χάνει άλλα σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει επίσης να αφιερώσει χρόνο (π.χ. ανατροφοδότηση). Η άποψή μου είναι ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ό,τι νομίζουμε. Ορισμένα πράγματα δε χρειάζεται να ειπωθούν, είναι αυτονόητα. Προτείνω λοιπόν στο δάσκαλο, όπου θεωρεί ότι ο μαθητής καταλαβαίνει τι είναι αυτό που ενοχλεί και τι πρέπει να κάνει, τότε να αναφέρει μόνο τα απαραίτητα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει πίεση χρόνου. Για παράδειγμα, όταν κάποιος μαθητής χτυπά την μπάλα, την ώρα που μιλά ο δάσκαλος, τότε θεωρώ ότι μια αυστηρή ματιά, σε συνδυασμό με τη λέξη «ενοχλείς», είναι αρκετή, για να καταλάβει ο μαθητής τι ενοχλεί το δάσκαλο και τι πρέπει να κάνει. Στο δία ταύτα, θεωρώ σημαντικό ο δάσκαλος να γνωρίζει πώς πρέπει να δίνεται η ανατροφοδότηση, η επίπληξη ή πώς πρέπει να υποδεικνύονται οι επιπτώσεις μιας αταξίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα χρησιμοποιεί όλο το «κατεβατό» για μια ολοκληρωμένη διατύπωση. Όταν ο δάσκαλος θεωρεί ότι μια λέξη είναι αρκετή, για να επαναφέρει το μαθητή στην τάξη, τότε ας χρησιμοποιήσει μόνο αυτή τη λέξη. Επίσης, στον κατάλογο με τις λεκτικές παρεμβάσεις έγινε προσπάθεια να παρουσιασθούν αυτές με βάση την αρχή της προοδευτικής παρέμβασης. Δε σημαίνει αυτό ότι ο εκπαιδευτικός κάθε φορά θα χρησιμοποιεί όλο τον κατάλογο. Ανάλογα με την περίπτωση, ο εκπαιδευτικός είναι αυτός που κρίνει από ποιο σημείο του καταλόγου θα ξεκινήσει την παρέμβασή του. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές, το πρώτο που προτείνεται στον εκπαιδευτικό είναι να αναζητήσει την αιτία της παραβατικής συμπεριφοράς. Ίσως η ποιότητα της διδασκαλίας του να μην ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών και γι αυτό να εμφανίζεται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά (π.χ. δεν έχει ποικιλία, μεγάλες αναμονές κτλ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυρώσεις και οι επιπλήξεις είναι αναποτελεσματικές. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του καλού εκπαιδευτικού είναι η ικανότητά του να προλαμβάνει τη δημιουργία των προβλημάτων. Επίσης, οι ενέργειες πρόληψης θα πρέπει να είναι διδακτικής φύσης και να αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών στο μάθημα και όχι πειθαρχικής.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Όλοι συμφωνούν ότι η διατήρηση της πειθαρχίας είναι από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα καθήκοντα ενός καθηγητή ΦΑ. Υπάρχουν κανόνες που βοηθούν σ

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 1: Οργάνωση μαθήματος Χατζόπουλος Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας Τι να κάνω;... Πως εξασφαλίζεται όμως η πειθαρχία; Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.Ed. Μονάδα Διαταραχών Προσοχής, Υπερκινητικότητας & Μάθησης Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Η λέξη αταξία αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση

ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση 1. Μπάλες Μηνύματα (20 ) Να αντιληφθούν ότι το σώμα αντιδρά αυτόματα με τη λήψη μηνυμάτων. Να αποκτήσουν έλεγχο αυτών ων αντιδράσεων. Να ασκηθούν στον έλεγχο του ρυθμού και της διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ορισμός O σχολική αίθουσα O κοινωνική ομάδα O σύστημα σχέσεων O σύστημα αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης Οργάνωση και Διοίκηση της τάξης - Θεόδωρος Ηλία 1 Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης 1. Η έννοια της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 2. Σπουδαιότητα της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 3. Τρία μοντέλα Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 Δομή παρουσίασης Πρόγραμμα Επαγγελματικής μάθησης Άξονες: βελτίωση συμπεριφοράς- μεγιστοποίηση διδακτικού χρόνου Εφαρμογή προγράμματος Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό Ασπασία Δανιά Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω.

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και να τηρούμε τους κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ Η λέξη αταξία αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Φωνάζει, διακόπτει, παίζει στο μάθημα Εφαρμόζοντας τη στρατηγική Eλέγχω και Aποχωρώ σε παιδιά με ήπια και συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη A Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Αγαπίου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg Η επικοινωνία δίχως βία είναι μια μέθοδος η οποία: Διευκολύνει την ροή της επικοινωνίας. Εστιάζει στην έκφραση, μέσω της ομιλίας, των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγητής: Όμηρος Βλάχος εκπ/κός Φ.Α. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ Με ποιον τρόπο θα γίνει η προετοιμασία; Πόσος χρόνος θα αφιερωθεί συνολικά για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξανδρής Γιώργος. Αλιάι Αουλόνα

Αλεξανδρής Γιώργος. Αλιάι Αουλόνα Γ1 "Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε μια χώρα που μας παρέχει εκπαίδευση. Πρωταρχικός μας ρόλος είναι να σεβόμαστε τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας και να απαιτούμε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Γνώρισμα της προσωπικότητας ή ασκήσιμη συμπεριφορά; ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Κινήσεις μέσα στον χώρο Κινήσεις των χεριών και του σώματος Οι κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 15 ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αγαπητοί γονείς, Το κείμενο που έχετε στα χέρια σας αποτελεί τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου για το σχολικό έτος 2014-2015. Εγκρίθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 9: Αντιμετώπιση αταξίας μοντέλα αυτορρύθμισης Χατζόπουλος Δημήτρης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 1 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Ξεκινώ το διάβασμα νωρίς το απόγευμα, σε χώρο που να μη με διακόπτουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ)

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) VAK Learning Styles Self-Assessment Questionnaire Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) Κυκλώστε ή επιλέξτε την απάντηση που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη γενικότερη συμπεριφορά σας. Θυμηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας 10-28 μηνών 1. Το παιδί σας Α. Βγάζει ήχους για να προκαλέσει την προσοχή όταν θέλει κάτι; Β. Λέει «κι άλλο» ή ζητάει κι άλλο με κάποιον αναγνωρίσιμο και κατανοητό τρόπο;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ cxxxxxxxxx ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2015-2016 ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Άντρη Μιχαήλ (Δ/ντρια) Ειρήνη Κυπριανού (ΒΔ) Ευανθία Σάββα (ΒΔ) Μαρία Δημητρίου (ΒΔ-Συντονίστρια) Πολιτική σχολείου που αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ

Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολ. Έτος 2018 /2019 Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ Σκοπός του σχολικού κανονισμού είναι η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα της διάλεξης. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Ηπρακτική µέθοδος διδασκαλίας Ο ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Περιεχόµενα της διάλεξης. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Ηπρακτική µέθοδος διδασκαλίας Ο ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ένα βήµα µετά τη δασκαλοκεντρική διδασκαλία: Η πρακτική µέθοδος διδασκαλίας ιγγελίδης Νικόλαος Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Διαταραχές Συμπεριφοράς Ο όρος σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος

Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ (ΑΥΤΟ)ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ. Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος 28-06-2011 1 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη

Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη Πέτρος Γαλάνης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Δάσκαλος Ε.Α. ΚΕΔΔΥ Δ Αθήνας «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά. Λευκή Κουρέα, Ph.D.

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά. Λευκή Κουρέα, Ph.D. Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά Λευκή Κουρέα, Ph.D. Τι αναμένουμε να πάρουμε; Στο χαρτάκι που έχετε πάρει καταγράψτε σύντομα ένα πράγμα που θα θέλατε να αποκομίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Σχεδιασμός Προγραμμάτων Παιχνιδιών Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας του προγράμματος παιχνιδιών Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά με τη μάθηση και την αγωγή για τη ζωή και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27 Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου όλοι οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες SMART Board στο μάθημά τους, και είναι ενθουσιασμένοι. "Ο κάθε δάσκαλος βάζει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του",

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος Γ4 «Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και δε βρίσκω ποιο είναι αυτό που κερδίζω όταν ο καθηγητής σταματάει το μάθημα για να μου κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις. Τι κερδίζουμε όταν απλά περνάμε μια διδακτική ώρα με γέλια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ: 3.2. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων 3.3 Διαπολιτισμικότητα - Αποδοχή και Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Εισαγωγή στην έννοια του αριθμού Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί τον αριθμό με την έννοια του πλήθους συγκεκριμένων αντικειμένων που αποτελούν ένα σύνολο (πληθικός αριθμός συνόλου = φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα