Mattel, Inc, All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, αντίτυπα ISBN:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Mattel, Inc, 2011. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, 3.000 αντίτυπα ISBN: 978-960-496-263-1"

Transcript

1 2

2 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: MONSTER HIGH 2 THE GHOUL NEXT DOOR Από τις Εκδόσεις LITTLE, BROWN AND COMPANY, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Monster High (Βιβλίο 2) Εκτός ελέγχου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Lisi Harrison ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βίκη Λιανού ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλπη Κυργιοπούλου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΣχΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ben Mautner ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Α. & Φ. Δεληγιάννης Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Mattel, Inc, All rights reserved. MONSTER HIGH and associated trademarks are owned by and used under license from Mattel, Inc. Εξωφύλλου: Mattel, Inc, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥχΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2011 Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, αντίτυπα ISBN: Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του συγγραφέα κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥχΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 ÌåôÜöñáóç: Βίκη Λιανού

4 Οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο είναι φανταστικά. Οποιαδήποτε ομοιότητα με αληθινά πρόσωπα, που βρίσκονται εν ζωή ή μη, είναι συμπτωματική και ουδόλως σκόπιμη από την πλευρά της συγγραφέως.

5 Για τους Mer Mer και NTF

6 1 Ο Φαραώ ξέρει καλύτερα Οαέρας με άρωμα κεχριμπαριού ηχούσε με ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας. Έτριζε με προσμονή, κροτάλιζε με ανυπομονησία. Παρ όλα αυτά, η Κλειώ αρνούνταν να σταματήσει για να ξεκουραστεί, μέχρι το Παλάτι του Νείλου να ήταν έτοιμο για ένα βασιλιά, ακόμα κι αν το προσωπικό είχε την εντύπωση ότι εκείνη ήταν βασιλικός πονοκέφαλος κοινώς, μεγάλος μπελάς «Καλύτερα;» ρώτησε η χασίνα, σηκώνοντας την αριστερή μεριά του πανό καλωσορίσματος σε μορφή πάπυρου, καθώς προσπαθούσε να το κρεμάσει μαζί με το σύζυγό της, τον Μπεμπ.

7 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ Η Κλειώ σήκωσε το κεφάλι της και έκανε τρία βήματα πίσω για να έχει καλύτερη εικόνα. Έξω, η βροχή λυσσομανούσε και κάλυπτε το θόρυβο που έκαναν τα σανδάλια της πάνω στο πάτωμα από ασβεστόλιθο. Ήταν o ιδανικός καιρός για να νοικιάσει μια ταινία, να χωθεί στην αγκαλιά του φίλου της και ΣΤΟΠ! Η Κλειώ έδιωξε αμέσως την όμορφη εικόνα από το μυαλό της, σαν να έδιωχνε ένα φάντασμα. Ο Ντέους δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος στις σκέψεις της ούτε στην αίθουσα προβολών. Όχι, από τη στιγμή που πήγε τη Μέλοντι Κάρβερ στο σχολικό χορό, το προηγούμενο βράδυ. Άλλωστε, έπρεπε να έχει επικεντρωμένη την προσοχή της σε αυτό που έκανε. Θα είχε άφθονο χρόνο να σχεδιάσει την εκδίκησή της αργότερα. Ενώνοντας τις άκρες από τους αντίχειρές της, η Κλειώ τέντωσε τα χέρια της με τρόπο που θύμιζε σκηνοθέτη που συντόνιζε το γύρισμα μιας σκηνής. «Μμμ» Τα ολόλευκα χέρια της σχημάτιζαν ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούσε να ελέγξει εξονυχιστικά τη νέα θέση του πανό. Ήταν σημαντικό να δει αυτό που θα έβλεπε και το κοινό της. Επειδή το κοινό της περίμενε την τελειότητα και από στιγμή σε στιγμή θα κατέφθανε στο σπίτι. Η Κλειώ κοίταξε το σκαλιστό ηλιακό ρολόι στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας. Οχ! Ήταν τελείως άχρηστο μέσα στη νύχτα. «Έλεγχος της ώρας!» φώναξε.

8 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο Μπεμπ έβγαλε ένα iphone από το λευκό λινό χιτώνα του. «Επτά λεπτά». Μα το High Dam*! Θα ήταν πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να γράψει το μήνυμα στον υπολογιστή και να το εκτυπώσει στον υπερσύγχρονο λέιζερ εκτυπωτή της. Όμως, ο πατέρας της δεν εκτιμούσε καθόλου τη νέα τεχνολογία. Τα σημειώματα, οι λίστες ή οι γενέθλιες κάρτες έπρεπε να είναι γραμμένα μόνο στα ιερογλυφικά. Απαράβατος κανόνας. Ο Ράμσι ντε Νάιλ ή Ραμ, όπως τον αποκαλούσαν οι Δυτικοί επέμενε ότι όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τη στέγη του πρέπει να τιμούν την αιγυπτιακή κληρονομιά και παράδοση γράφοντας με τους αρχαίους χαρακτήρες, που ο καθένας τους χρειαζόταν τουλάχιστον είκοσι λεπτά για να τελειοποιηθεί. Γι αυτόν το λόγο το πανό έγραφε ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ, αντί ΚΑ- ΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΜΠΑΜΠΑ. Για το όνομα του Γκεμπ**! Ποιος είχε χρόνο για τέτοια; Ευτυχώς τα βαρετά καθήκοντά της δεν είχαν εμποδίσει τα συνηθισμένα απογευματινά της σχέδια με την Κλοντίν, τη Λάλα και την Μπλου, αφού, έτσι κι αλλιώς, η ηλιοθεραπεία, το σπα και τα ψώνια δεν αποτελούσαν πλέον επιλογές. Το μαύρισμα στο σο- * Ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο, στον ποταμό Νείλο στη Νότια Αίγυπτο. (Σ.τ.Μ.) ** Αιγυπτιακός θεός της γης. (Σ.τ.Μ.)

9 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ λάριουμ αποκλειόταν εξαιτίας της καταιγίδας. Δε θα ήθελε να συμβεί κάποια διακοπή ρεύματος και να ψηθεί σαν κοτόπουλο! Και τα άλλα δύο είχαν αναβληθεί μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης ότι ήταν ασφαλές να βγουν και πάλι έξω στον κόσμο. Να σαι καλά, Φράνκι Στάιν! Από το προηγούμενο βράδυ του χορού στο Γυμνάσιο του Μέρστον (όπου ο Ντέους συνόδεψε τη Μέλοντι Κάρβερ!) η αστυνομία του Σάλεμ έψαχνε για ένα «πράσινο τέρας» (τη Φράνκι!), του οποίου το κεφάλι κόπηκε κατά τη διάρκεια ενός μεγαλειώδους φιλιού με τον Μπρετ Ρέντινγκ. Η κοινότητα των RADs συμφώνησε ότι ήταν καλύτερο για όλα τα παιδιά να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους, για παν ενδεχόμενο, έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ευτυχώς, ο πατέρας της, διάσημος έμπορος έργων τέχνης, ήταν σε μια αρχαιολογική ανασκαφή και είχε χάσει όλο το θέαμα. Ήταν υπερπροστατευτικός με την κόρη του στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τι θα γινόταν εάν μάθαινε ότι η Κλειώ είχε συμφωνήσει με το σχέδιο της Φράνκι; Ότι η ίδια είχε πάει στο χορό μεταμφιεσμένων του σχολείου ντυμένη ως μούμια ή καλύτερα ότι είχε πάει στο σχολείο «μεταμφιεσμένη» ως ο εαυτός της; Ότι η Μπλου είχε αφήσει τα λέπια της, αυτά του θαλάσσιου τέρατος, να λάμπουν σε κοινή θέα; Ότι η Λάλα επιδείκνυε τους αστραφτερούς της κυνόδοντες; Ότι η Κλοντίν είχε παρουσιαστεί με το τρίχωμα λυκάνθρωπου; Ότι ο

10 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ στόχος τους ήταν να δείξουν στους Νόρμι ότι τα «εκκεντρικά» RADs δεν ήταν πλάσματα τα οποία έπρεπε να φοβούνται, αλλά να χαίρονται και να αισθάνονται άνετα μαζί τους; Η Κλειώ ανατρίχιασε στη σκέψη. Εάν ο Ραμ γνώριζε τα μισά από αυτά, θα την κλείδωνε σε κάποιο θολωτό τάφο και θα τη διατηρούσε ταριχευμένη μέχρι το «Είναι καλό;» κατάφερε να ρωτήσει ο Μπεμπ μέσα από τα σφιγμένα δόντια του, που έδειχναν φιλντισένια σε αντίθεση με το σκούρο πράσινο σαν της ελιάς δέρμα του. Ήταν η φαντασία της Κλειώς ή πράγματι η αριστερή επάνω πλευρά ακόμα έγερνε; Το στήθος της σφίχτηκε σαν αυτό ενός περιτυλιγμένου πτώματος. Ήθελε να τελειώνει. Είχε ανάγκη να τελειώσει με αυτές τις κουραστικές και χρονοβόρες προετοιμασίες. Έπρεπε να σερβίρει το κρασί, να τακτοποιήσει τα ορεκτικά και να βάλει την οριεντάλ Sharkiat μουσική. Εάν δεν αποδέσμευε τους υπηρέτες από την τακτοποίηση του πανό, όλα αυτά δε θα ήταν έτοιμα στην ώρα τους, όπως επιθυμούσε. Βέβαια, θα μπορούσε να βοηθήσει και η ίδια, αλλά προτιμούσε να της κόψουν το χέρι, παρά να δώσει ένα χέρι βοηθείας. Άλλωστε, ο πατέρας της πάντα της έλεγε: «Υπάρχουν αφεντικά και υπάρχουν και εργάτες. Όμως, εσύ, πριγκίπισσά μου, είσαι εξαιρετικά πολύτιμη για να είσαι οτιδήποτε από τα δύο». Και η Κλειώ είχε συμφωνήσει ολόψυχα. Ωστόσο, δεν είχε πει κανείς ότι δεν μπορούσε να επιβλέπει.

11 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ «Πιο ψηλά στα αριστερά». «Αλλά» άρχισε να λέει ο Μπεμπ, όμως, σταμάτησε απότομα καθώς το σκέφτηκε καλύτερα. Έβγαλε το iphone του, ενεργοποίησε το ξυλουργικό αλφάδι και το γύρισε οριζόντια. Παρακολουθούσε υπομονετικά, έως ότου η ψηφιακή μέτρηση αναδείξει το σωστό σημείο, ενώ τα σοκολατί χείλη του μουρμούριζαν στη οθόνη καθώς οι ενδείξεις της καθόριζαν τη μοίρα του. «Μου φαίνεται τέλειο», επέμεινε η χασίνα, ισορροπώντας στο επιχρυσωμένο μπράτσο ενός αρχαίου αιγυπτιακού θρόνου. «Και οι μετρήσεις του Μπεμπ είναι συνήθως πολύ ακριβείς». Άνοιξε διάπλατα τα μάτια της με το ωραίο μαύρο περίγραμμα, δίνοντας έμφαση στην κριτική της. Η γυναίκα είχε δίκιο. Πριν από δεκαέξι χρόνια, o Ραμ είχε αναθέσει στον Μπεμπ να χτίσει ένα σπίτι που εξωτερικά θα ήταν πολύ εντυπωσιακό και όμορφο, σύμφωνα με τα πρότυπα της δυτικής αρχιτεκτονικής, ενώ εσωτερικά θα είχε τη γοητεία και την πολυτέλεια ενός βασιλικού παλατιού, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά πρότυπα. Μήνες αργότερα, ολοκληρώθηκε ένα τέτοιο ακριβώς κτίσμα στο νούμερο 32 της οδού Ράντκλιφ. Η τεράστια έπαυλη σε γκρι-λευκό χρώμα απέπνεε έντονα άρωμα νεοπλουτισμού. Η εξώπορτα οδηγούσε σε ένα μικρό ξύλινο προθάλαμο. Οι τοίχοι του ήταν μπεζ και ο φωτισμός αμυδρός έδειχνε αφό-

12 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ρητα βαρετό. Πώς αλλιώς θα μπορούσε η οικογένεια να κρατήσει μακριά τα περίεργα βλέμματα των αγοριών που έφερναν την πίτσα και των προσκόπων που πουλούσαν μπισκότα, ώστε να μην υποψιαστούν τίποτα; Όμως, από την άλλη πλευρά αυτού του ψεύτικου προθαλάμου, υπήρχε μια δεύτερη πόρτα η πραγματική πόρτα, που παρείχε πρόσβαση στο κανονικό σπίτι τους. Εκεί όπου το στιλ ήταν καθαρά ανακτορικό, με άπλετη πολυτέλεια και αχαλίνωτη φαντασία. Εκεί όπου το αληθινό γινόταν ένα με τον κόσμο του παραμυθιού! Η κυρίως αίθουσα είχε ύψος τριών πατωμάτων και στην κορυφή δέσποζε μια ψηλή γυάλινη πυραμίδα. Όταν δεν έβρεχε, οι χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου έλουζαν αφειδώς το εσωτερικό του σπιτιού, σκορπίζοντας θέρμη και θαλπωρή. Όταν έβρεχε, το ρυθμικό χτύπημά της βροχής πάνω στο τζάμι νανούριζε τους ενοίκους του παλατιού σαν ατμοσφαιρική μουσική δωματίου. Πολύχρωμα ιερογλυφικά διακοσμούσαν τους τοίχους από ασβεστόλιθο. Τα σκαλιστά αλαβάστρινα δοχεία περιέγραφαν τα σημεία ταφής των προγόνων τους. Και ένα ποτάμι φτιαγμένο από τον Μπεμπ, γεμάτος με νερό από τον Νείλο, διέσχιζε φιδογυριστά την κάθε αίθουσα του παλατιού. Σε ξεχωριστές περιστάσεις, η χασίνα διακοσμούσε το ρυάκι με αστραφτερά ρεσό. Τις υπόλοιπες μέρες στόλιζε το νερό με γαλάζια αιγυπτιακά λίλιουμ. Απόψε είχε βάλει και τα δύο.

13 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ «Πέντε λεπτά ακόμα», ανακοίνωσε ο Μπεμπ. «Κρέμασέ το!» διέταξε η Κλειώ χτυπώντας παλαμάκια. Ο Τσισίσι, ο πιο φοβισμένος από τις επτά γάτες της οικογένειας, εκτοξεύτηκε σε μια ψηλή χουρμαδιά που υψωνόταν στη μέση του δωματίου. «Συγγνώμη, Τσι», μουρμούρισε η Κλειώ. «Δεν ήθελα να σε τρομάξω». Ένα αρμονικό κουδούνισμα ήχησε μέσα στην αίθουσα. Δεν ήταν η Κλειώ που είχε τρομάξει τον Τσισίσι. Ήταν «Ήρθε!» φώναξε η χασίνα καθώς είδε τη φιγούρα του αφεντικού της που διαγραφόταν ξεκάθαρα στο μόνιτορ ασφαλείας, στην πόρτα του παλατιού. «Γρήγορα!» είπε κοφτά η Κλειώ. Η χασίνα πίεσε τη γωνία του πανό της στην κολόνα με βεβιασμένες κινήσεις και ύστερα κοίταξε τον άντρα της, παροτρύνοντάς τον να κάνει το ίδιο. Όμως, ήταν ήδη πολύ αργά. «Κύριε!» Τα σκούρα μάγουλα της χασίνα πήραν το χρώμα ώριμου δαμάσκηνου. Απομακρύνθηκε γρήγορα από το χρυσαφί μπράτσο του θρόνου και καθάρισε τυχόν αποτυπώματα που μπορεί να είχαν αφήσει τα σανδάλια της. χωρίς να πουν άλλη λέξη, εκείνη και ο Μπεμπ ξεγλίστρησαν αθόρυβα στην κουζίνα. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο χώρος πλημμύρισε με μουσική Sharkiat από την πλούσια και μελωδική φωνή της Mariah Carey και των Alvin and the Chipmunks. «Μπαμπά!» τσίριξε η Κλειώ, και ακουγόταν τόσο

14 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ζωηρή και ευαίσθητη σαν ένα λιωμένο Μ&Μ. «Καλώς ήρθες! Πώς ήταν το ταξίδι σου; Σου αρέσει το πανό μου; Το έφτιαξα μόνη μου». Στάθηκε με υπερηφάνεια ανάμεσα στις κολόνες και περίμενε την αντίδρασή του. Παρόλο που ήταν δεκαπέντε χρόνων (χάρη στη μουμιοποίηση), λαχταρούσε ακόμα την αποδοχή του πατέρα της. Και μερικές φορές αυτό ήταν πιο δύσκολο από το να βάλει ψεύτικες βλεφαρίδες κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας στην έρημο. Όμως, όχι απόψε. Απόψε ο Ραμ προσπέρασε το βοηθό του, τον Μανού, και κατευθύνθηκε στην κόρη του με τα χέρια ανοιχτά, δείχνοντας ολοφάνερα την αγάπη και τη νοσταλγία του. «Κύριε!» φώναξε ο Μανού, και η φωνή του ακούστηκε ήρεμη αλλά με θραύσματα ανησυχίας. «Το παλτό σας!» «Πριγκίπισσα!» Ο Ραμ τράβηξε την Κλειώ πάνω στη βρεγμένη, μαύρη καμπαρντίνα του και την έσφιξε δυνατά. χείμαρροι βροχής δε θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις μπαγιάτικες μυρωδιές που κουβαλούσε επάνω του από τη διεθνή πτήση, από τα δερματόδετα καθίσματα της Bentley που οδηγούσε σοφέρ, από τον πλούσιο καπνό του πούρου του ή το μεθυστικό άρωμα του δέρματός του. Όχι ότι την πείραζε την Κλειώ. Ακόμα και εάν μύριζε όπως το κουτί με το χώμα της γάτας, πάλι θα τον αγκάλιαζε με όλη της τη δύναμη. Εκείνος έπιασε τους ώμους της, διατηρώντας μιαν

15 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ απόσταση ανάμεσά τους και άρχισε να την περιεργάζεται, κάνοντάς τη να στριφογυρίσει με ανησυχία. Μήπως το εφαρμοστό φόρεμα μου Herve Leger είναι πολύ στενό; Το μοβ μολύβι των ματιών πολύ έντονο; Η μάσκαρα με γκλίτερ υπερβολική; Τα καφέ αστέρια χένας στα μάγουλά μου πολύ μικρά; Η Κλειώ γέλασε νευρικά. «Τι;» «Είσαι εντάξει;» Εκείνος αναστέναξε ξεφυσώντας τη γλυκιά οσμή του καπνού. Υπήρχε κάτι πρωτόγνωρο πίσω από τα σκούρα αμυγδαλωτά μάτια του. Το βλέμμα του ήταν μαλακό. Ερευνητικό. Ίσως και τρομαγμένο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το εκλάμβαναν ως ανησυχία. Όμως, για τον πατέρα της φάνταζε ξένο. Ήταν λες και κάποια θαμμένα συναισθήματα είχαν ανασυρθεί στην επιφάνεια μαζί με τα άλλα ευρήματα στην αρχαιολογική του ανασκαφή. Η Κλειώ τού χαμογέλασε. «Και βέβαια είμαι καλά. Γιατί ρωτάς;» Ο απαλός ήχος ενός κουδουνιού ακούστηκε από την πλευρά της τραπεζαρίας. Τα ορεκτικά ήταν έτοιμα. Ο Τσισίσι έσπευσε να κατέβει από τη χουρμαδιά. Η Μπαστέτ, ο Ακίνς, η Εμπονέ, ο Ούφα, η Ούσι και η Μίου Μίου βγήκαν κάτω από τη σεζλόνγκ και έσπευσαν στο πλουσιοπάροχο τραπέζι. Η Κλειώ χαμογέλασε ζεστά με αυτή τη σκηνή. Της ήταν τόσο οικεία! Ο Ραμ, ωστόσο, δε χαμογελούσε. Η ανησυχία είχε σκληρύνει το πρόσωπό του σαν να φορούσε μάσκα με άργιλο από τη Νεκρά Θάλασσα.

16 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ «Τα νέα έχουν διαδοθεί παντού». Έτριψε τους κροτάφους του, τα γκριζόμαυρα μαλλιά του, που ήταν πιο άσπρα από συνήθως. «Τι σκεφτόταν αυτό το κορίτσι η Φράνκι; Πώς επέτρεψαν οι Στάιν να συμβεί αυτό; Έθεσαν ολόκληρη την κοινότητά μας σε κίνδυνο». «Ώστε τα έμαθες;» ρώτησε η Κλειώ. Όμως, αυτό που πραγματικά ήθελε να μάθει ήταν πόσα είχε ακούσει. Ο Ραμ έβγαλε μια τυλιγμένη εφημερίδα του Σάλεμ από την εσωτερική τσέπη του και τη χτύπησε στην παλάμη του, διακόπτοντας απότομα την τρυφερή στιγμή τους. «Μήπως ο Βίκτορ ξέχασε να προσθέσει εγκέφαλο στην κόρη του; Δεν μπορώ να καταλάβω, για όνομα του Γκεμπ, γιατί» Το κουδούνι για τα ορεκτικά ήχησε και πάλι. Ξαφνικά, η επιθυμία να υπερασπιστεί τη Φράνκι ανέβλυσε σαν χείμαρρος μέσα από την Κλειώ. «Δεν ξέρει κανείς το όνομά της. Και στο σχολείο φοράει όλο αυτό το μέικ απ των Νόρμι, και έτσι κανένας δεν την αναγνώρισε. Ίσως προσπαθούσε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα», σχολίασε καθώς ταλαντευόταν νευρικά στις πλατφόρμες της. «Ξέρεις να αλλάξει τα πράγματα». «Τι είδους πράγματα; Δημιουργήθηκε μόλις πριν από ένα μήνα. Ποιος της έδωσε το δικαίωμα να αλλάξει οτιδήποτε;» ρώτησε εκείνος και, καθώς ανασήκωσε το κεφάλι του, το βλέμμα του έπεσε στο πα-

17 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ νό του καλωσορίσματος. Επιτέλους! Όμως, τα σκληρά χαρακτηριστικά του δεν έδειξαν κανένα ίχνος εκτίμησης. Πώς ξέρεις τόσο πολλά για τη Φράνκι; αναρωτήθηκε η Κλειώ. Γιατί σοβαρά! Είχε φίλους που οι γονείς τους δεν πήγαιναν πιο πέρα από το Σαν Φρανσίσκο και, ωστόσο, δεν είχαν ιδέα για το πάρτι και τις μεταμεσονύχτιες βόλτες τους που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της απουσίας τους. Στο μεταξύ, ο μπαμπάς της φεύγει για αρχαιολογική ανασκαφή στην άλλη άκρη του πλανήτη και επιστρέφει περισσότερο ενημερωμένος και από ραδιοφωνικό σταθμό. Τελείως εξωφρενικό! «Τι συμβαίνει με τη γενιά σου;» συνέχισε εκείνος, αγνοώντας την ερώτησή της. «Δεν εκτιμάτε το παρελθόν. Δε σέβεστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση. Tο μόνο που θέλετε είναι» «Κύριε;» διέκοψε ο Μανού και το καραφλό κεφάλι του γυάλιζε από τις σταγόνες της βροχής. Άρπαξε το χερούλι του αλουμινένιου χαρτοφύλακα με τέτοια ένταση, που οι σκούρες αρθρώσεις του έγιναν γκρι. «Πού θέλετε να βάλω το χαρτοφύλακα;» Ενώ σκεφτόταν την απάντησή του, ο Ραμ χάιδεψε τα γένια που είχαν αρχίσει να βγαίνουν στο πρόσωπό του. Έριξε ένα βλέμμα στην Κλειώ και ύστερα έκανε μια χειρονομία προς τη μεγάλη διπλή πόρτα στη μακρινή άκρη της αίθουσας. Κρατώντας σφιχτά τον αγκώνα της κόρης του, την οδήγησε κατά μήκος

18 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ της ευάερης αίθουσας με απαράμιλλη λεπτότητα και μπήκαν στην αίθουσα του θρόνου. Μια οικογένεια γερακιών φτερούγισε και κατευθύνθηκε στη χουρμαδιά. Τα αιχμηρά φτερά των πουλιών αντήχησαν μέσα στο παλάτι σαν σημαίες που τις χτυπάει ο άνεμος. Οι σφυρηλατημένοι χάλκινοι τοίχοι φωτίζονταν από τις φλόγες που ανέδιδαν οι αλαβάστρινες λάμπες πετρελαίου. Ένας διάδρομος με πλεγμένα καλάμια που είχαν λειανθεί από τα πατήματα των προγόνων εδώ και χιλιάδες χρόνια οδηγούσε σε ένα ανυψωμένο παραπέτασμα, όπου βρίσκονταν οι θρόνοι τους. Η Κλειώ γλίστρησε στο μοβ βελούδινο μαξιλαράκι του καθίσματος και ακούμπησε τις παλάμες της στη χρυσαφένια επίστρωση των μπράτσων. Ενστικτωδώς το πιγούνι της ανασηκώθηκε προς τα εμπρός, ενώ χαμήλωσε τα βλέφαρα συνεσταλμένα. Τώρα, με την όρασή της ελαφρώς θολωμένη, τα έβλεπε όλα τμηματικά, σε μικρές δόσεις. Ήταν ξαφνικά μια βασίλισσα που έπινε μικρές απολαυστικές γουλιές του βασιλείου της: ο μαύρος και σμαραγδένιος σκαραβαίος πάνω από την πόρτα της εισόδου, τα καλάμια που υψώνονταν αγέρωχα στις δυο πλευρές του φιδογυριστού Νείλου, οι δύο εβένινες σαρκοφάγοι που πλαισίωναν την είσοδο. Τα αξιοθέατα, οι οσμές και οι ήχοι του βασιλείου της έδιωξαν την ένταση των δύο τελευταίων ημερών και την έκαναν να νιώθει ασφαλής, ιδιαιτέρως τώρα που

19 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ είχε επιστρέψει και ο βασιλιάς. Η αναπνοή της έγινε λιγότερο βαριά και ένιωθε να ανατριχιάζει από ενθουσιασμό και χαρά. Ω, πόσο καλά ένιωθε ως βασίλισσα! Μόλις τακτοποιήθηκαν, ο Μανού ακούμπησε με προσοχή το χαρτοφύλακα επάνω στο χάλκινο τραπέζι ανάμεσα στους θρόνους, και ύστερα έκανε ένα βήμα πίσω περιμένοντας περαιτέρω οδηγίες. Άνοιξέ το, έκανε νόημα ο Ραμ, με ένα απλό τίναγμα του καρπού του. Ο Μανού άνοιξε το χαρτοφύλακα, ανασήκωσε τη βελούδινη επικάλυψη και έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. «Ιδού, ανακάλυψα τον τάφο της θείας Νεφερτίτης», είπε ο Ραμ με βασιλική υπερηφάνεια, στριφογυρίζοντας το σμαραγδένιο δαχτυλίδι που φορούσε στον αντίχειρά του με ήρεμη αυτοπεποίθηση. Η Κλειώ έγειρε πάνω στο βραχίονα του θρόνου ασθμαίνοντας. Άρχισε αμέσως να κάνει μια νοερή καταγραφή της γενναιοδωρίας που απλωνόταν μπροστά της αστράφτοντας. 1. Ένα κολιέ με λάπις λάζουλι σε σχήμα γερακιού με απλωμένα φτερά, που είχε κοσμήσει στο πέρασμα των αιώνων το λαιμό των πιο όμορφων γυναικών της Αιγύπτου. 2. Σφυρήλατες χειροπέδες που ενώνονταν με το μάτι του θεού Ώρου, φτιαγμένο από ρουμπίνι και σμαράγδι.

20 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 3. Ένα στέμμα από ατόφιο χρυσάφι στο σχήμα ενός όρνεου, φορτωμένο με αστραφτερά πετράδια στα οποία η Κλειώ μπορούσε να δει την αντανάκλαση από τα τεράστια, γεμάτα επιθυμία μάτια της. 4. Ένα χρυσό σπειροειδές δαχτυλίδι με ένα μεγάλο γκρι πετράδι, που κυριολεκτικά έλαμπε μέσα στο σκοτάδι. 5. Σκουλαρίκια από νεφρίτη στο σχήμα αχλαδιού με χρυσό έλασμα, που έκαναν τα σμαράγδια της Αντζελίνας Τζολί στα Όσκαρ του 2009 να ωχριούν μπροστά τους. 6. Ένα χρυσό περιδέραιο με πέρλες, που στη βάση του κρέμονταν φτερά παγωνιού. 7. Ένα βραχιόλι σε σχήμα φιδιού, με ένα ρουμπίνι στη θέση του ματιού, που κάλυπτε όλο το χέρι από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα 8. Μια λευκή επαγγελματική κάρτα, παραπεταμένη ανάμεσα στα άλλα περιεχόμενα του χαρτοφύλακα. «Περίμενε!» η Κλειώ έγειρε πιο κοντά και άρπαξε την κάρτα. «Τι είναι αυτό;» ρώτησε, παρόλο που ήξερε. Ποιος δε θα ήξερε; Το επιβλητικό ασημένιο ανάγλυφο λογότυπο στο επάνω μέρος της κάρτας ήταν μια λέξη με πέντε γράμματα που φώναζαν: Τεράστια ευκαιρία. «Σούπερ!» ψιθύρισε με δέος. Τρέμοντας, η Κλειώ διάβασε τις λέξεις πάνω στην κάρτα,

21 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ και τα στοιβαγμένα βραχιόλια στο μπράτσο της κουνήθηκαν ταυτόχρονα με τη χαρούμενη αιγυπτιακή μουσική που ήταν διάχυτη στο χώρο. «Πού τη βρήκες αυτή;» ρώτησε. Με τα μάτια καρφωμένα μπροστά, ο Ραμ χαμογέλασε αυτάρεσκα. «Δεν είναι υπέροχο; Πώς νιώθεις τώρα για το παρελθόν σου; Αντιλαμβάνεσαι τι αξία έχουν αυτά; Όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά κυρίως ιστορική. Μόνο το δαχτυλίδι» «Μπαμπά!» Η Κλειώ πετάχτηκε όρθια. Ο θρόνος δεν ήταν πια αρκετός για να χωρέσει τον ενθουσιασμό της. Με τον αντίχειρά της ακούμπησε διαδοχικά πάνω σε καθένα ανάγλυφο γράμμα: V-O-G-U-E! «Πώς βρήκες την επαγγελματική της κάρτα;» Καθώς ο Ραμ γύρισε το πρόσωπό του για να κοιτάξει την κόρη του, φάνηκε η ωμή απογοήτευσή του. «Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η Άννα Γουίντερ;» ρώτησε απότομα, κλείνοντας την τσάντα του. Ο Μανού έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός για να απομακρύνει το χαρτοφύλακα, αλλά ο Ραμ τού έκανε ένα νεύμα να παραμείνει στη θέση του. «Γουίντουρ, μπαμπά!» τον διόρθωσε η Κλειώ. «Είναι η διευθύντρια του περιοδικού Vogue. Αλήθεια τη γνώρισες; Της μίλησες; Φορούσε τα υπέροχα γυαλιά ηλίου που φοράει συνήθως; Τι είπε; Πες μου τα όλα». Ο Ραμ έβγαλε τη μαύρη καμπαρντίνα του. Ο Μανού έσπευσε γρήγορα να την πάρει και του πρόσφερε ένα πούρο. Τράβηξε μερικές ρουφηξιές αργά,

22 MONSTER HIGH ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ και φαινόταν να απολαμβάνει την ανυπομονησία της κόρης του, προτού της κάνει τη χάρη να απαντήσει σε όλον αυτό τον καταιγισμό των ερωτήσεων. «Καθόταν δίπλα μου, στην πρώτη θέση στην πτήση από το Κάιρο για το JFK». Ένα σύννεφο καπνού βγήκε από τα σφιγμένα χείλη του. «Είδε το άρθρο μου για την ανασκαφή στην πρώτη σελίδα του Business Today Egypt και άρχισε να μιλάει αδιάκοπα για την καινούρια της αγάπη, την υψηλή ραπτική του Καΐρου ό,τι και αν σημαίνει αυτό». Άφησε το βλέμμα του να περιπλανηθεί στο χώρο. «Θέλει να αφιερώσει ένα ολόκληρο τεύχος σε αυτή». Ο Μανού κούνησε το κεφάλι του από τη θέση του πίσω από το θρόνο. Έδειχνε το ίδιο προσβεβλημένος όσο και ο Ραμ. «Είπε στ αλήθεια υψηλή ραπτική του Καΐρου;» ρώτησε η Κλειώ με μάτια που ακτινοβολούσαν. Η Αίγυπτος ήταν επιτέλους στη μόδα! «Αυτή η γυναίκα είπε πολλά πράγματα». χτύπησε παλαμάκια δύο φορές. Ο Μπεμπ και η χασίνα βγήκαν βιαστικά από την κουζίνα με τα χέρια τους γεμάτα πιατέλες με εδέσματα. Η Μπαστέτ, ο Άκινς, ο Τσισίσι, η Εμπονέ, ο Ούφα, η Ούσι και η Μίου Μίου έτρεξαν λαίμαργες ξοπίσω τους. Η Κλειώ κάθισε. «Σαν τι πράγματα;» επέμεινε. «Τι άλλο είπε;» «Κάτι για μια φωτογράφιση για το νεανικό περιοδικό της».

23 ΛΙΖΙ ΧΑΡΙΣΟΝ Η χασίνα έφερε μπροστά του μια ασημένια πιατέλα. Ο Ραμ πήρε μια τριγωνική πίτα και τη βούτηξε μέσα στην πλούσια σαλάτα χούμους. «Τι;» ρώτησε η Κλειώ με κομμένη την ανάσα κάνοντας ένα νεύμα στον Μπεμπ να απομακρύνει το δίσκο με τα σαμπούσεκ*. Το μόνο ορεκτικό που ήθελε ήταν το Teen Vogue, και αυτό ήταν διαθέσιμο στο itunes για 1.99 δολάρια. «Κάτι για μοντέλα πάνω σε καμήλες στους αμμόλοφους του Όρεγκον, τα οποία θα φορούν τα κοσμήματα της αδελφής μου και τη νέα υψηλή ραπτική του Καΐρου». Η Κλειώ μετακινήθηκε στο θρόνο της. Πρώτα σταύρωσε το δεξί της πόδι πάνω στο αριστερό και ύστερα το αριστερό πάνω στο δεξί. Κούνησε τον αστράγαλό της, ανακάθισε πάνω στα χέρια της και χτύπησε ρυθμικά τα δάχτυλά της πάνω στο βελούδινο μπράτσο του θρόνου. Αν και στον πατέρα της δεν άρεσαν οι αμήχανες και νευρικές κινήσεις, εκείνη με το ζόρι προσπαθούσε να κρατηθεί. Κάθε κύτταρο, νεύρο, μυς, σύνδεσμος και τένοντας στο κορμί της την ωθούσε να τρέξει έξω να ανέβει στους τοίχους του παλατιού σαν τον Spiderman και να φωνάξει τα φανταστικά νέα από τις οροφές των σπιτιών. Μακάρι να ήταν ασφαλές να βγει από το σπίτι. Να σαι καλά, Φράνκι Στάιν! * Ορεκτικό κρέατος ή τυριού σε σχήμα μισοφέγγαρου. (Σ.τ.Μ.)

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

Mattel, Inc, 2012. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2013 ISBN: 978-618-01-0185-0

Mattel, Inc, 2012. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2013 ISBN: 978-618-01-0185-0 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: MONSTER HIGH 4 BACK AND DEADER THAN EVER Από τις Εκδόσεις LITTLE, BROWN AND COMPANY, Νέα Υόρκη 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Monster High (Βιβλίο 4) Τέλος καλό, όλα καλά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CI VORREBBE UN' AMICA AMORE Από τις Εκδόσεις Bao, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ρώτα τη Λίλα (ΒΙΒΛΙΟ 1) Τα πάντα για την αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Silvia Giannati ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Manuela Nerolini

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο µικρός γρύπας µε τα γαλάζια φτερά ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Μάνια ούκα ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ινώ Καρέλλα ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Ευγένιος Τριβιζάς Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού Eυγeνιος Tριβιζaς «MΕΤΡ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ» Σίσσυ Μόρφη Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Μπουµτριαλαλί µε το κόκκινο λειρί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Ναταλία Καπατσούλια ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Ελληνούλης, το χάρτινο καραβάκι ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μάρω Αλεξάνδρου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Ο Πότης Ράτος ζούσε στα 1880 μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του κάπου στην Ελλάδα. Λαχταρούσε να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Όχι στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Και

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015 2-4 :... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο φίλος µου ο ύπνος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μαργαρίτα Τζαννέτου

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μαργαρίτα Τζαννέτου TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Κοπέρνικος και ο µικρός Άµπακος ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Άγγελος Αγγέλου Έµη Σίνη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Μαργαρίτα Τζαννέτου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Down. Πηγή: kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down

Down. Πηγή:  kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Πώς είπα στον 7χρονο γιο μου ότι έχει σύνδρομο Down Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/ellada- kosmos/item/46859- down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Μερικές εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Αχ, αυτοί οι γονείς ÓÕÃÃÑÁÖÅΑÓ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ EIÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Antoine de Saint-Exupéry. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση από τα Γαλλικά Ηρακλής Λαμπαδαρίου

Antoine de Saint-Exupéry. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση από τα Γαλλικά Ηρακλής Λαμπαδαρίου Antoine de Saint-Exupéry Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση από τα Γαλλικά Ηρακλής Λαμπαδαρίου 1 13 Ο τέταρτος πλανήτης ήταν αυτός του επιχειρηματία. Αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο πολύ απασχολημένος που δεν σήκωσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου;

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Λίγα λεπτά αργότερα βρεθήκαμε σε μια παλιά αποθήκη. Η νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Τα

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης.

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης. Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιόρτασε την 50ή λαχταριστή επέτειο του βιβλίου Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Dav Pilkey, All rights reserved. Published by arrangement with Scholastic Inc., 557 Broadway, New York, NY 10012, USA

Dav Pilkey, All rights reserved. Published by arrangement with Scholastic Inc., 557 Broadway, New York, NY 10012, USA ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CAPTAIN UNDERPANTS AND THE ATTACK OF THE TALKING TOILETS Από τις Εκδόσεις Scholastic Inc., Νέα Υόρκη 1999 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Καπετάν Βράκας και η επίθεση των καμπινέδων που μιλάνε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα