ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τέχνη: (αρχ. Τίκτω=γεννώ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τέχνη: (αρχ. Τίκτω=γεννώ)"

Transcript

1 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Δάλλα Κ., Καρζής Ελ., Λούντζη Αγγ., Μουρσιώτη Ευστ., Σιακαβάρας Αρ. Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου Απρίλιος 2013

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τέχνη: (αρχ. Τίκτω=γεννώ) είναι η ειδικότητα στην εκτέλεση χειρωνακτικού έργου, η επαγγελματική ικανότητα, εξειδίκευση, ικανότητα, μαστοριά, η δημιουργία καλλιτεχνημάτων με αισθητική αξία.

3 «Καλές τέχνες»: Αρχιτεκτονική Μουσική Χορός Ποίηση Ζωγραφική Γλυπτική

4 Σύγχρονες τέχνες: Κινηματογράφος (7η τέχνη) Φωτογραφία (8η τέχνη) Κόμικς (9η τέχνη) Θέατρο Όπερα Λογοτεχνία Χαρακτική

5 Λογοτεχνική διάσταση της φυλακής Η κοσμοθεωρία του εγκλείστου, η παράνομη πράξη και ο Νόμος είναι συχνά μοτίβα της λογοτεχνικής πένας που βρίσκεται πάντα κάτω από την επήρεια των εκάστοτε κοινωνικών και ιστορικών συνθηκών.

6 «Της Φυλακής Ποιήματα» 20 Ποιήματα των ανηλίκων των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης (2007) Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ατομικές προσπάθειες και συλλογικές προσπάθειες των παιδιών να εκφραστούν με ποίηση. Οι λογοτεχνικές συναντήσεις τους με τον Σύλλογο Φίλων-Εθελοντών Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων είχαν ως θαυμαστό αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού του βιβλίου.

7 Ενδεικτικά έργα των κρατουμένων:

8 ΜΟΥΣΙΚΗ Γνωστή και ως Απολλώνια Τέχνη, η μουσική παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου ή αλλιώς το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι.

9 Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα". Είναι τραγούδια γραμμένα από κατάδικους που τραγουδιόνταν αρχικά με συνοδεία αυτοσχέδιων και μικρών σε μέγεθος μουσικών οργάνων. Αυτά τα τραγούδια διαδίδονταν από φυλακή σε φυλακή και τα σιγομουρμούριζαν οι κρατούμενοι.

10 ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΑ ΛΑΪΚΑ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ: ΔΥΟ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ Συνθέτης-στιχουργός : Κώστας Τζόβενος Πρώτη εκτέλεση : Ρίτα Αμπατζή (1934) Η ΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Αντώνη Κωστή (Κώστα Μπέζου) 1931 ΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ Αγνώστου συνθέτη. Ερμηνεύει η Μαρίκα Παπαγκίκα (1927) ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ Σώσου Ιωαννίδη (Σ. Ψυρριώτη), Αιμίλιου Σαββίδη (, Βοσπορινού, Σαβαϊμ) Ερμηνεύει ο Γιώργος Παπασιδέρης (1934)

11 Graffiti

12 Ετυμολογική προσέγγιση: Graffiti: πληθυντικός της ιταλικής λέξης «graffito» Ο όρος graffiti1 αποδίδεται στα ελληνικά ως το κάθε σχέδιο (ζωγραφικών παραστάσεων, αρχικών γραμμάτων ή συνθημάτων) που ζωγραφίζεται με ψεκαστήρα (σπρέι) κυρίως πάνω σε χτισμένες επιφάνειες, τοίχους ή πεζοδρόμια και αποτελεί συνήθως τρόπο προσωπικής έκφρασης ή διαμαρτυρίας. 1. Μπαμπινιώτης Γ., Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, 1998, σ. 428.

13 Ιστορικά στοιχεία: α. Σχέδια και αναπαραστάσεις στα σπήλαια β. Επιγραφές στους τοίχους της αρχαίας Πομπηίας γ. Χαραγμένα στην πέτρα, ανάγλυφα των Βαβυλώνιων και των Ασσύριων2 δ. Ζωγραφισμένα ανάγλυφα σε πέτρα ή ξύλο των Αζτέκων στην Κεντρική Αμερική ε. Τοιχογραφίες του Μεξικού 2. Ιωσηφίδης Κ., Το χρώμα της πόλης: Το graffiti στην Ελλάδα, Οξύ, Αθήνα, 1997, σσ

14 To graffiti εμφανίστηκε αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Φιλαδέλφεια ως αποτέλεσμα της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και αναδιάρθρωσης που συνέβαινε στην Αμερική εκείνο το διάστημα. Ο Cornbread που θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου graffiti, ξεκίνησε να γράφει το όνομά του στις αρχές του Η εφημερίδα «New York Times» της 21ης Ιουλίου του 1971, αφιερώνει το εξώφυλλό της και σχετικό άρθρο3 στον Ελληνοαμερικανό writer Taki Το προαναφερόμενο άρθρο είναι διαθέσιμο στη ιστοσελίδα images/taki 183.pdf

15 Το graffiti είναι η κουλτούρα του χώρου που έχει κατακτηθεί και της διεκδικητικής συμπεριφοράς και όχι απαραιτήτως η κουλτούρα της επιθετικότητας που σφετερίζεται το χώρο των άλλων Bandaranaike S., «Graffiti: A culture of aggression or assertion?», Australian Institute of Criminology, 2001.

16 Εκδηλώσεις και Προγράμματα Πανελλαδικά

17 Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών Πρόγραμμα «Λόγος και Ύφασμα» Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων, από το Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και συνεχίστηκε στο Κ.Κ.Γ.Ελεώνα Θηβών.

18 Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 20 κρατούμενες γυναίκες ηλικίας από 16 έως 84 ετών, οι οποίες μαθαίνουν να φτιάχνουν κούκλες και παράλληλα συζητούν για τους καθημερινούς τους προβληματισμούς Από το 2007, το εργαστήρι πραγματοποιείται κάθε 2 εβδομάδες.

19 Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων κατά την ετήσια έκθεση κούκλας και έργων χειροτεχνίας, κατατέθηκαν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

20 Έκθεση Έργων Τέχνης Ξεκίνησε το 2010 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει έργα κρατουμένων - μαθητριών του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας - Ζωγραφικής, που λειτουργεί στο κατάστημα καθώς και έργα άλλων κρατουμένων, που αξιοποίησαν δημιουργικά τον χρόνο τους.

21 Στην έκθεση παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες, δημιουργικά χρηστικά αντικείμενα από ξύλο και μέταλλο και πολλά άλλα που φιλοτεχνήθηκαν από τις ίδιες τις κρατούμενες.

22 Έκθεση έργων ζωγραφικής Διοργανώθηκε από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, (Ρέθυμνο, 27 Φεβρουαρίου 2013)

23 Χώρος ζωγραφικής στο Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.

24 Κατάστημα Κράτησης Έκθεση Ζωγραφικής Κορυδαλλού Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά 2005: 1η έκθεση με έργα των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού Τα έργα σε αυτή την έκθεση είχαν όλα δημιουργηθεί σε σελίδες Α4 με μολύβι ή μαύρους μαρκαδόρους.

25 2008: 2η Έκθεση στην οποία στην οποία 31 κρατούμενοι εμπνεύστηκαν από το έργο - σύμβολο Γκέρνικα του Πάμπλο Πικάσο και δημιούργησαν ένα έργο διαστάσεων 13mX8m το οποίο εκτέθηκε στο αίθριο του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης.

26 Δεκέμβριος 2010: 42 κρατούμενοι του Κ.Κ. Κορυδαλλού εμπνεύστηκαν από Έλληνες ποιητές και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάστηκαν στην Έκθεση με τίτλο «Από τον Όμηρο στον Καββαδία», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

27 Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού Έκθεση έργων Οι κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης της Νέας Αλικαρνασσού εκθέτουν εργόχειρα που επιμελήθηκαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι.

28 Η έκθεση περιλάμβανε κεραμικά, ξυλόγλυπτα, αγιογραφίες και άλλα εργόχειρα καθώς και το βιβλίο με τίτλο Κι όμως ονειρευόμαστε, το οποίο περιλαμβάνει ποιήματα και μαντινάδες που έγραψαν οι κρατούμενοι. Τα έσοδα από την πώλησή του διατέθηκαν στο φιλόπτωχο ταμείο του καταστήματος κράτησης.

29 Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης Εκτός από το βιβλίο «της φυλακής ποιήματα», εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο: «Έγκλειστες συναντήσεις»

30 Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.)

31 Graffiti

32 Θέατρο

33 Μουσική

34 Διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα

35 The Pan Project Το σχέδιο Pan είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χορηγό το πρόγραμμα Σωκράτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου PAN. Το Δίκτυο Τέχνης και Εκπαίδευσης στην φυλακή (PRISON ARTS EDUCATION NETWORK) είναι ένα διεθνικό δίκτυο οργανισμών που συμμετέχουν στην εκπαίδευση τεχνών για τους τροφίμους των φυλακών και πρώην παραβάτες σε όλη την Ευρώπη.

36 Στο πρόγραμμα είναι ενταγμένες15 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα (παίρνει μέρος και το ΕΚΚΝΑ) και πρόσφατα εντάχθηκαν άλλες 10 χώρες. Βασικοί στόχοι είναι η ενημέρωση και η διάδοση καλών πρακτικών μέσα στον χώρο της φυλακής.

37 Movable Barres (Κινητά Κάγκελα) Το έργο (που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)αναπτύσσει ένα πλαίσιο για την επιμόρφωση των κρατουμένων μέσα από τη διδασκαλία της μουσικής και του χορού. Αυτή η επιμόρφωση πραγματοποιείται με επαγγελματίες της μουσικής και του χορού. Σε αυτό συμμετέχει και η Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων στον Αυλώνα.

38 4η διακρατική συνάντηση 2010 στην Ελλάδα Αφορούσε την επίσκεψη του σχολείου των φυλακών στον Αυλώνα, την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής και των δραστηριοτήτων, τον εντοπισμό παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής και την οριστικοποίηση του πακέτου εκμάθησης. 22/4/2013

39 Η τέχνη στη φυλακή παρέχει πρακτικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως: α. ενδυναμώνει τις ικανότητες μάθησης β. βοηθά στην ενσωμάτωση της γνώσης, των συναισθημάτων και των χειρωνακτικών δεξιοτήτων8 γ. αυξάνει την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι καθοριστική για την πνευματική και κοινωνική ευεξία καθόσον επηρεάζει τις επιλογές, τους στόχους και την ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής9 8. Johnson L., Jail Wall Drawings and Jail Art Programs: Invaluable Tools for Corrections, International Journal of Criminal Justice Sciences, 2007, vol.2, no.2., pp Gussak, D., Art therapy with prison inmates: a pilot study, The Arts in Psychotherapy, 2004, vol.31, no.4, pp and Heenan, D., Art as therapy: an effective way of promoting positive mental Health?, Disability & Society, 2006, vol.21, no.2, p. 185.

40 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Διεξήχθη στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του European Agency for Development in Special

Διεξήχθη στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του European Agency for Development in Special ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ISSN 1986-1338 Πρόοδος στη διαδικασία διαμόρφωσης νέων αναλυτικών προγραμμάτων Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2014-2015 Δημοτική Ενότητα Γέρακα 1. Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΤΗΛ: 210 6619937 FAX: 210 6619938 09:00 17:00 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Εργαστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσική Εκπαίδευση: Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα Πολύβιος Ανδρούτσος Σε αυτή την εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στα δημοτικά σχολεία ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγός Επιμορφωτή Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2011 ISSN 1450 040 X Γενική εποπτεία: Εποπτεία: Επιμέλεια έκδοσης: Γλωσσική επιμέλεια: Ολυμπία Στυλιανού Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006 Η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ» ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ Π. 1, και ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ Ζ. 2 1 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Δημοτικό, 2 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ETOΣ IΔPYΣEΩΣ 1979 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2013 ΑΘΗΝΑΙ Tο Ίδρυμα Iωάννου Φ. Kωστοπούλου ευχαριστεί θερμά την εταιρία DDB για τον σχεδιασμό του Aπολογισμού Xρήσεως 2013. 2 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Φυλακές. Το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στη χώρα μας

Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Φυλακές. Το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στη χώρα μας Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Φυλακές. Το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στη χώρα μας Καλλιόπη Δημητρούλη Νομικός, Αναπλ. Υπεύθυνη Έργου ΚΕΕ, Γ.Γ.Ε.Ε. Όλγα Θεμελή Λέκτορας Παν/μίου Κρήτης Ελένη Ρηγούτσου Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση

Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση Giotopoulou, K., 2013. Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση. In M. Tsianikas, N. Maadad, G. Couvalis, and M. Palaktsoglou (eds.) "Greek Research in Australia: Proceedings

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2014 Κατά τη διάρκεια του έτους 2014, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης : 1.συμμετείχε και συντόνισε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα 2.προετοίμασε ερευνητικές

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι, η αφήγηση και η τεχνολογία εμφανίζουν πολλαπλές σχέσεις και συνέργιες.

Το παιχνίδι, η αφήγηση και η τεχνολογία εμφανίζουν πολλαπλές σχέσεις και συνέργιες. Ημερίδα Παιχνίδι, αφήγηση, τεχνολογία αναζητώντας το ψηφιακό ανάλογο της ανθρώπινης παραμυθίας Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010 διοργάνωση Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher. i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 2/314 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία. Παπαρδέλες με θαλασσινά. Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά. Υλικά: Υλικά:

Οικιακή Οικονομία. Παπαρδέλες με θαλασσινά. Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά. Υλικά: Υλικά: Οικιακή Οικονομία Παπαρδέλες με θαλασσινά Υλικά: Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά 320 γρ. παπαρδέλες 1 κιλό μύδια 300 γρ. γαρίδες 3 ντομάτες 3 κρεμμυδάκια φρέσκα 4 αγγουράκια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Ψυχικό, 26 Νοεμβρίου 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Teachers Training Teachers Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης /ανάπτυξης των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση. ελτίο Τύπου T- story Ιούνιος 2013 T- NEWSLETTERJUNE. Έκδοση ν.1 2013. Κύριοι Στόχοι Τ Story

Αφήγηση. ελτίο Τύπου T- story Ιούνιος 2013 T- NEWSLETTERJUNE. Έκδοση ν.1 2013. Κύριοι Στόχοι Τ Story ελτίο Τύπου T- story Ιούνιος 2013 T- NEWSLETTERJUNE Έκδοση ν.1 2013 Επίσημο δελτίο τύπου από το project T story Storytelling Applied to Training, τo οποίο χρηματοδοτείται από την δράση "Κύρια Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην!

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην! ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου θα γίνει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Palace cinemas στο Βλητέ Σούδας στις 6.30 το απόγευμα. Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Ρ Γ Ο Υ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Ρ Γ Ο Υ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ εκδότης Kέντρο Θεραπείας Eξαρτημένων Aτόμων (KEΘEA) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος, PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Tμήματα Έρευνας - Tεκμηρίωσης θεραπευτικών προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όλα τα Προγράμματα παρέχονται δωρεάν Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ http://www.elemedu.upatras.gr ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκού Έτους 2012-201 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα