Ο Christian και ο Pablo, γνωστοί και ως Nevercrew, ενώ δουλεύουν για το πόστερ «Μήνυμα σε ένα μπουκάλι» για το IKEA Art Event 2015!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Christian και ο Pablo, γνωστοί και ως Nevercrew, ενώ δουλεύουν για το πόστερ «Μήνυμα σε ένα μπουκάλι» για το IKEA Art Event 2015!"

Transcript

1

2 Ο Christian και ο Pablo, γνωστοί και ως Nevercrew, ενώ δουλεύουν για το πόστερ «Μήνυμα σε ένα μπουκάλι» για το IKEA Art Event 2015! Απίθανο! Οι Sobekcis αναμειγνύουν αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία μαζί. Η Elle κάνει ένα διάλειμμα μετά από μία σκληρή μέρα εργασίας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Peter C. Marquez Φωτογραφία: Peter C. Marquez Φωτογραφία: Peter C. Marquez «Απεικονίζω τις γυναίκες ως πολεμίστριες και φύλακες.»

3 Αγαπάμε την υψηλή τέχνη. Δεν μπορούμε να σας πούμε πώς δείχνει, αλλά την αναγνωρίζουμε μόλις τη δούμε. Όπως ξέρουμε ότι κάνετε κι εσείς. Η υψηλή τέχνη είναι η τέχνη που σας εκφράζει, για οποιονδήποτε λόγο. Πολλές φορές σάς εκπλήσσει. Μπορεί να σας προκαλέσει ή να σας κάνει χαρούμενους, να σας κάνει να αναρωτηθείτε, να θυμηθείτε, ακόμα και να σας εμπνεύσει καινούργια όνειρα ή απλώς να σας κάνει να νιώσετε πιο ζωντανοί. Η τέχνη είναι ένας καταλύτης για τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ακόμα πιο σημαντικό: είναι ένας καταλύτης για τα δικά σας συναισθήματα. Για εμάς στην ΙΚΕΑ, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προϊόντα με δημοκρατικό σχεδιασμό υψηλό και λειτουργικό σχεδιασμό προσιτό για όλους. Σήμερα, σας προσφέρουμε μία ανεξάρτητη σειρά τέχνης με την πιο σημαντική λειτουργία: να σας κάνει να νιώσετε πιο ζωντανοί γεμάτοι συναισθήματα, απόψεις, αναμνήσεις και όνειρα. Είναι μία σειρά προσιτή σε όλους, που δημιουργήθηκε από ένα διαφορετικό σύνολο καλλιτεχνών που μπόρεσαν έτσι να απευθυνθούν σε ένα εντελώς νέο, παγκόσμιο κοινό. Θα μπορούσατε να πείτε ότι μέσω αυτής της ενέργειας γινόμαστε η μεγαλύτερη δημόσια γκαλερί του κόσμου κι αυτό θα μας έκανε περήφανους. Θα ήμασταν όμως ακόμα πιο περήφανοι αν αυτή η ενέργεια σάς έφερνε πιο κοντά στο είδος της τέχνης που εσείς θέλετε να έχετε στο σπίτι σας. Το σπίτι είναι η αντανάκλαση των ανθρώπων που μένουν σε αυτό. Γι αυτό επιλέξτε την τέχνη που σας εκφράζει. Καλώς ήρθατε στο IKEA Art Event!

4 πωσ ξεκινησεσ να κανεισ street art; Δε θεωρώ τον εαυτό μου street artist. Ξεκίνησα να κάνω γκράφιτι, με πολύ απλά σχέδια γραμμάτων, στις αρχές της δεκαετίας του 70, αλλά δεν έκανα τίποτα στους δρόμους ή στο μετρό μέχρι το Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Η ιδέα πίσω από την εικόνα είναι αυτό που προσπαθώ να κάνω τα τελευταία 20 χρόνια. Να συνενώσω την ενέργεια του γκράφιτι με τον κόσμο γύρω μου. Τα γράμματα κινούνται με ένα λυρισμό, ανάμεσα σε εικόνες και καμπύλες. Όλα όσα μου θυμίζουν τη Νέα Υόρκη. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Το στιλ μου είναι αρκετά ποπ. Μεγάλωσα ως «παιδί της δεκαετίας του 60» και αγαπούσα πολύ τα βιβλία κόμικ των 60ς /70ς, ειδικά αυτά της Marvel, αλλά και τα πρώιμα ιαπωνικά άνιμε όπως το Gigantor και το Speed Racer. Αγαπώ την αγνότητα και την απλότητα των άνιμε και πιστεύω ότι αυτά τα παραδείγματα ενέπνευσαν το στιλ μου. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Το μεγαλύτερο στερεότυπο είναι ότι όλοι οι γκράφιτι ή street artists είναι εγκληματίες και η κοινωνία εχθρός τους. Ήθελα η φωνή μου να ακουστεί και τι καλύτερος τρόπος από τη ζωγραφική - σε ένα δημόσιο χώρο. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Η πεισματάρικη/επίμονη πλευρά μου. Δεν παραιτούμαι ή αφήνω κάτι μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά. Μπορεί να κουραστώ ή να εκνευριστώ, αλλά δε θα τα παρατήσω. Ποια ήταν η πιο περιεργη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι σήμερα; Η γνωριμία μου με το βασιλιά της Ισπανίας, ενώ δούλευα στη Μαδρίτη το Όνομα: John Matos γνωστός και ως CRASH Γεννήθηκε: Μπρονξ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ Ενδιαφέροντα: Το διάβασμα και το καλό φαγητό. Κρυφό ταλέντο: Ωθώ τους ανθρώπους να υπερβούν τις προσδοκίες τους.

5 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα στοιχεία από την street art μας και να δημιουργήσουμε μία αφηρημένη και παραστατική εικόνα ως ένα έργο τέχνης. Πώς ήρθε η ικεα σε επαφή μαζί σασ για πρώτη φορά; Ξυπνήσαμε ένα πρωί και βρήκαμε ένα που μας ζητούσε να συμμετάσχουμε στο project. Ενθουσιαστήκαμε με αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε. Είστε δίδυμοι. Πώς δουλεύετε; Ποιος κάνει τι; Κάνουμε τα πάντα μαζί. Παλιότερα δουλεύαμε ξεχωριστά, κάνοντας ο καθένας το δικό του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου διαπιστώσαμε ότι είμαστε πιο δυνατοί ως ομάδα. Πώς θα χαρακτήριζατε το στιλ σασ; Εικονογραφικό γκράφιτι. Ποια ήταν η πιο περιεργη στιγμή στην καριέρα σας μέχρι σήμερα; Η street art μάς βάζει συνεχώς σε τόσο πολλές περίεργες καταστάσεις, που είναι δύσκολο να αναφέρουμε μόνο μία. Αυτό είναι που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα, και γι αυτό δε θα αλλάζαμε τίποτα. Ποιος σασ εμπνέει; Οι φίλοι στο χώρο μας. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σας; Βασικά δεν έχουμε δικό μας εργαστήριο, οπότε το να έχουμε ένα μέρος για να δουλέψουμε είναι αρκετό. Παρακολουθησατε καποια σχολη τεχνησ Ή ειστε αυτοδιδακτοι; Και οι δύο πήγαμε σε καλλιτεχνικό γυμνάσιο και τώρα σπουδάζουμε γραφιστική. Όνοματα: Nikola και Ivan Gajic γνωστοί και ως Sobekcis Γεννήθηκαν: Βελιγράδι, Σερβία Ενδιαφέροντα: Γκράφιτι και ταξίδια. Κρυφό ταλέντο: Φωτογραφία και μαγειρική.

6 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Το έργο Μήνυμα σε ένα μπουκάλι είναι μέρος μιας διαδρομής που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Ονομάζουμε το θέμα ζωντανές δομές και βλέπουμε τα έργα ως μοντέλα ζωντανών συστημάτων. ποιο ειναι το συναισθημα που θελετε να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σας; Θα θέλαμε η τέχνη μας να προκαλεί ενδιαφέρον και περιέργεια, και ο θεατής να γίνεται μέρος του μηχανισμού με τις σκέψεις, την προοπτική και τα συναισθήματά του. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σας; Καθώς το εργαστήριό μας είναι επίσης το μέρος όπου φυλάμε έργα από παλιότερες εγκαταστάσεις, υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα γύρω μας. Σίγουρα, ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι ένας σκελετός δεινοσαύρου οκτώ μέτρων. Ποιος σασ εμπνέει; Από καλλιτεχνική άποψη μάς αρέσει πολύ ο Joseph Beuys και οι σκέψεις του για την τέχνη, την πολιτική, τη ζωή και την πραγματικότητα. Μας αρέσει επίσης ο Andrè Breton, ο René Magritte, ο Paul Klee, ο Anselm Kiefer, ο Piero Manzoni και πολλοί άλλοι. ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας και μόνο τρόπος για να κάνει κανείς καλή street art, καθώς κάθε καλλιτέχνης έχει τις δικές του προτιμήσεις και τεχνικές, τη δική του στάση και τα δικά του μηνύματα. Όνοματα: Christian Rebecchi και Pablo Togni γνωστοί και ως NEVERCREW Γεννήθηκαν: Λουγκάνο και Μπελιντσόνα, Ελβετία Ενδιαφέροντα: Μουσική, ταινίες, πολιτική, επιστημονική φαντασία, σχέδιο, εφευρέσεις, αστρονομία, φωτογραφία, κιθάρα, μαγειρική, δοκιμή μπύρας, ταξίδια και σκέψη. Κρυφό ταλέντο: Τα τελευταία χρόνια, λόγω των διάφορων έργων και εγκαταστάσεων που δημιουργήσαμε, ανακαλύψαμε ότι έχουμε μεγάλο ταλέντο στο να βρίσκουμε και να συλλέγουμε χρήσιμα πράγματα.

7 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Η εικόνα είναι η εξέλιξη μιας μορφής με την οποία άρχισα να πειραματίζομαι το καλοκαίρι του 2013, όταν είχα την ευκαρία να δουλέψω σε ένα μεγάλο αέτωμα στη σουηδική πόλη Avesta. Η ιδέα για το IKEA Art Event ήταν να χρησιμοποιήσω μόνο ένα μέρος από το συμμετρικό σώμα της τοιχογραφίας μου στην Avesta και να δω πώς θα εξελισσόταν σε μορφή πόστερ. Το γενικό θέμα της δουλειάς μου είναι, όπως πάντα, ο φεμινισμός. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Μνημειώδες, τοποειδικό και αυτοσχεδιαστικό. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Τα συναισθήματα δεν είναι σημαντικά αυτά καθαυτά. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνεις με τα συναισθήματά σου, πώς τα αναλύεις και σε ποιες ενέργειες σε οδηγεί αυτό. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σου; Το σώμα μου. Ποιος σε εμπνέει; Οι ευαίσθητοι πνευματικοί άνθρωποι. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Η ανάλυση έναντι του πάθους. Ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Το μυαλό και η τόλμη. τι σε κανει περηφανη; Η δουλειά μου, η δημιουργία ψυχολογικού χώρου και η τόλμη ενάντια στη μισαλλοδοξία. Όνομα: Carolina Falkholt γνωστή και ως Blue Γεννήθηκε: Γκέτεμποργκ, Σουηδία Ενδιαφέροντα: Αντίσταση και ροή. Κρυφό ταλέντο: Μπορώ να δαμάσω οποιοδήποτε άλογο. Φωτογραφία: Erik Holmstedt

8 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Κάθε ένας από μας έχει το δικό του σύμπαν και ένα αναγνωρίσιμο στιλ. Όταν βάζουμε τους δύο χαρακτήρες μας Supanimal και Geishka δίπλα-δίπλα, συγχωνεύονται και λένε μία νέα ιστορία. Πώς θα χαρακτήριζατε το στιλ σασ; Είναι ένα μείγμα από δυναμικές και κυματιστές γραμμές, γεωμετρικά και ενστικτώδη περιβάλλοντα, ποιητικά και ονειρικά. ποιο ειναι το συναισθημα που θελετε να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σας; Θα θέλαμε οι άνθρωποι να ξεφεύγουν από την πραγματικότητά τους με θετικά συναισθήματα όταν βλέπουν τα έργα μας. Η πιο συγκινητική ιστορία που έχουμε ακούσει, είναι ότι βοηθήσαμε ένα κοριτσάκι να νιώσει καλύτερα, όταν ο θείος της της χάρισε μία ζωγραφιά μας. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με την street art δε σασ αρεσει; Οι άνθρωποι που φτιάχνουν ασπρόμαυρα αυτοκόλλητα, τα κολλάνε στους δρόμους και νομίζουν ότι είναι καλλιτέχνες. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σας; Είναι περισσότερο η στιγμή από κάποιο πράγμα, όταν δουλεύεις και ο χρόνος δεν υπάρχει. ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Ένας καλός καλλιτέχνης πρέπει να είναι ευαίσθητος, επιδέξιος, να έχει κριτική σκέψη, να παρακινείται, να ενθουσιάζεται και να είναι επίμονος. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αυθεντικό, μοναδικό και προσωπικό και να προκαλεί κάποιο συναίσθημα στο θεατή. Όνοματα: Koralie και Supakitch Γεννήθηκαν: Παρίσι και Νιμ, Γαλλία Ενδιαφέροντα: Τέχνη, σέρφινγκ και ταξίδια. Κρυφό ταλέντο: Μπορώ να φάω έξι μπισκότα TUC σε ένα λεπτό. (Supakitch) Μπορώ να κάνω σπαγγάτο. (Koralie) Φωτογραφία: Damien Elroy Vignaux/TRIWA

9 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Αφηρημένες ιδέες. Αποκαλεισ την τεχνη σου γκραφιτι. γιατι; Το γκράφιτι είναι τέχνη της δράσης. Όταν ζωγραφίζω σε έναν τοίχο, γίνεται δικός μου για λίγο. Η βάση του γκράφιτι είναι οι ετικέτες, τα ονόματα και η επανάληψη όλων αυτών. Αυτή η ατελείωτη επανάληψη καταλήγει να τα κάνει πιο αφηρημένα από απλά γράμματα στον τοίχο μετατρέπονται σε εικόνες, αντιπροσωπευτικές για αυτόν που τις δημιουργεί. Η γλώσσα του δικού μου γκράφιτι είναι διαφορετική, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Γεωμετρική αφαίρεση αναμεμειγμένη με μοτίβα. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Ευτυχία. Παρακολουθησεσ καποια σχολη τεχνησ Ή εισαι αυτοδιδακτη; Και τα δύο, καθώς στο πανεπιστήμιο δεν έμαθα και τόσο πολλά. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Η αίσθηση του χιούμορ μου. Τι σε φοβιζει; Μμμμμ!! Δεν ξέρω, αλλά μάλλον οι καρχαρίες και τα φίδια. Ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Δεν πιστεύω στην street art Απλά κάνω τέχνη και κυρίως σε δημόσιους χώρους. Ποια ήταν η πιο περιεργη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι σήμερα; Η απαγωγή μου. Όνομα: Nuria Mora Γεννήθηκε: Μαδρίτη, Ισπανία. Ενδιαφέροντα: Τοξοβολία. Φωτογραφία: Diego Diez

10 πωσ ξεκινησεσ να κανεισ street art; Μεγάλωσα στη βόρεια Πολωνία, στη Γκντίνια της Βαλτικής θάλασσας. Υπάρχουν πολλές βιομηχανικές περιοχές εκεί, γεμάτες με ναυπηγεία, γερανούς, καμινάδες, εργοστάσια τούβλων και σιδηρόδρομους, τα οποία είναι αυτά που με ενέπνευσαν αρχικά. Στη συνέχεια ήταν η άνοδος της ανεξάρτητης street art σκηνής εναντίον της κουμουνιστικής ιδεολογίας τη δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Το μοτίβο είναι ένα παλιό καρουζέλ που έχει τη μορφή μιας πόλης. Τα καρουζέλ θεωρούνται φιλικά μέρη για τα παιδιά, αλλά η δική μου εκδοχή είναι διαφορετική, με μπάλες κατεδάφισης που καταστρέφουν σιγά-σιγά την πόλη. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Ευχάριστα στην αρχή αλλά όταν κοιτάνε πιο προσεκτικά, κάτι άλλο. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερη προσοχή και να ψάξουν για λεπτομέρειες. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Οι άνθρωποι εξακολουθούν να νομίζουν ότι η street art είναι ισοδύναμη με το βανδαλισμό. Το μεγαλύτερο μέρος της ποπ κουλτούρας όμως στην πραγματικότητα βασίζεται στην τέχνη σε δημόσιους χώρους. Έτσι, από τη δική μου άποψη, αναπτύσσει τον πολιτισμό μας. Μπορείτε να βρείτε πολλές street art επιρροές στο design, τη μουσική και την αρχιτεκτονική. τι σε κανει περηφανο; Αναπτύσσοντας το στιλ μου ως street artist για χρόνια, έχω γίνει αναγνωρίσιμος σε πολλά μέρη του κόσμου. Σαν αποτέλεσμα, έχω προσκληθεί σε εντυπωσιακά μέρη, τελείως άγνωστα για μένα πρωτύτερα, και όλο αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Όνομα: Mariusz Waras γνωστός και ως M-city Γεννήθηκε: Γκντίνια, Πολωνία Ενδιαφέροντα: Φωτογραφία, ταξίδια, χορτοφαγικό φαγητό. Κρυφό ταλέντο: Αγαπώ να μεγαλώνω γάτες.

11 πωσ ξεκινησεσ να κανεισ street art; Πάντα αγαπούσα να ζωγραφίζω ως παιδί και μου άρεσε ιδιαίτερα να ζωγραφίζω στους τοίχους του σπιτιού μου. Μετά το λύκειο ξεκίνησα να σχεδιάζω, να ζωγραφίζω και να κολλάω εικόνες οπουδήποτε μπορούσα να βρω ένα χώρο στους δρόμους. Μετά από αυτό, η επιθυμία μου να κάνω street art μεγάλωσε. Και δεν έχει σταματήσει έκτοτε. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Βίωσα και διάβασα για τη βία και τις διαμάχες στο σπίτι και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν πια ή δε θέλουν να ξέρουν τι θα πει να είναι κανείς ανεκτικός. Η μορφή στο πόστερ μου φοράει ένα μπλουζάκι με τη φράση Salty Tolerance, που παρακινεί για ύπαρξη ανοχής. Αυτή η φράση είναι λίγο αστεία και παράλογη. Ελπίζω να είναι αρκετά περίεργη ώστε να μένει στο μυαλό των ανθρώπων και να τους υπενθυμίζει να έχουν ανοχή σε κάθε κατάσταση. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Η δουλειά μου είναι εμπνευσμένη από τα ασπρόμαυρα κόμικς, τα οποία αγαπώ. Οι μορφές που φτιάχνω φοράνε πάντα κάποιο κάλυμμα κεφαλής ή ρούχο. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να δίνω στους χαρακτήρες μου ταυτότητα. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Θέλω να έχουν ανοιχτό μυαλό σχετικά με αυτό που βλέπουν. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Δε μου αρέσει όταν η street art είναι απλά ωμή και γίνεται χωρίς ειλικρίνεια και συναισθήματα. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Οι άνθρωποι λένε ότι είμαι αστείος. Ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Να παραμένεις συγκεντρωμένος και να κινείσαι συνεχώς. Όνομα: Eko Nugroho Γεννήθηκε: Γιογκιακάρτα, Ινδονησία Κρυφό ταλέντο: Μουσική! Παίζω ντραμς στην μπάντα μου Moral Terwelu (Rabbit Morality).

12 πωσ ξεκινησεσ να κανεισ street art; Είδα πρώτη φορά street art όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη πολλά χρόνια πριν. Εντυπωσιάστηκα και τη θεώρησα δώρο για τον περαστικό, σαν κρυμμένα πετράδια στο χώμα. Θέλησα αμέσως να συμμετάσχω και έτσι έκανα, προσθέτοντας χρώμα και ζωή στους μονότονους, γκρίζους δρόμους της πόλης. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να είναι γεμάτο ενέργεια, να έχει χρώματα, ζώα και τη γυναίκα ως ένα δυνατό κεντρικό θέμα. Θυμήθηκα το σχεδιασμό ψυχεδελικών πόστερ από τη δεκαετία του 70 και αυτό το έργο ήταν το αποτέλεσμα. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Απεικονίζω τις γυναίκες ως πολεμίστριες και φύλακες, περιτριγυρισμένες από ζώα-πνεύματα σε σουρεαλιστικά ζωηρά περιβάλλοντα. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Ελπίζω οι άνθρωποι να μπορούν να συνδεθούν με τη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα να νιώθουν σαν να μην έχουν δει ποτέ τίποτα παρόμοιο. Θέλω το έργο να στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και να διατηρεί την παρουσία της ύπαρξης. τι σε φοβιζει; Οι σκάλες. Συνεχώς πέφτω από αυτές. Ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Η ενέργεια, η επιμονή, η ορατότητα και η τοποθεσία. Ποια ήταν η πιο περιεργη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι σήμερα; Μια φορά με έπιασαν να κολλάω ένα έργο σε ένα κτίριο και ο αξιωματικός που με συνέλαβε μου ζήτησε να βγούμε και μου έδωσε το τηλέφωνό του. Όνομα: ELLE Γεννήθηκε: Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ Ενδιαφέροντα: Μετάπλαση, γλυπτική, ονειροπόληση, αλχημεία, συμβολολογία, μυθολογία. Κρυφό ταλέντο: Σε μια από τις προηγούμενες ζωές μου ήμουν μονόκερος. Φωτογραφία: Peter C. Marquez

13 πωσ ξεκινησεσ να κανεισ street art; Στο Αϊντχόβεν, το γκράφιτι αναπτύχθηκε πολύ από το 1984, οπότε είχα αρκετή επαφή ως παιδί. Γύρω στο 1993 άρχισα να κάνω κι εγώ γκραφίτι. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Ονομάζεται Horror Vacui που σημαίνει ο φόβος του κενού. Είναι μία οπτική αντίδραση στη συνεχή υπερφόρτωση εικόνων που βιώνω μέσα από το ίντερνετ, τις διαφημίσεις κτλ. Το πόστερ βασίζεται σε κάποιες τοιχογραφίες που έκανα σε παρόμοιο στιλ, όπου ξεκίνησα από τη μία γωνία και συνέχισα, έως ότου οι άδειοι λευκοί τοίχοι να καλυφθούν πλήρως με μία εντυπωσιακή οπτική υπερφόρτωση. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Η ίδια η ονομασία! Το μεγαλύτερο μέρος της street art σήμερα δεν είναι στον δρόμο και δεν είναι τέχνη εξ ορισμού. Φυσικά, καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε ονόματα για να διευκρινίσουμε τα πράγματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα προτιμούσα τον όρο ποστ γκράφιτι. Βασικά, το καλύτερο θα ήταν να μην την κατηγοριοποιήσουμε καθόλου και για μένα αυτό ισχύει για όλη την τέχνη. Η ομορφιά της τέχνης είναι ότι σου δίνει την ελευθερία να κάνεις τη δική σου ερμηνεία. τι σε κανει περηφανο; Να βλέπω τον γιο μου να ζωγραφίζει κάτι που πίστευε ότι ποτέ δε θα μπορούσε. Παρακολουθησεσ καποια σχολη τεχνησ Ή εισαι αυτοδιδακτοσ; Είμαι εικονογράφος σε Σχολή Καλών Τεχνών και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σου; Το μπλοκ ζωγραφικής μου. Όνομα: Jeroen Erosie Γεννήθηκε: Ρόζενταλ, Ολλανδία Ενδιαφέροντα: Τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, η αγάπη, η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, τα κανούργια μέρη, οι χρωματικές αντιθέσεις, τα μοτίβα και η αρχιτεκτονική. Κρυφό ταλέντο: Φτιάχνω γιγαντιαία γλυπτά.

14 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Μου ήρθε η ιδέα για έναν αετό σχεδόν αμέσως. Αντιπροσωπεύει το κουράγιο που πιστεύω ότι έχουν πολλοί street artists. Ο αετός είναι ελεύθερος, γεμάτος χρώματα και θάρρος. Είναι επίσης ένα από τα παραδοσιακά ζώα της Κίνας. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κίνα. Μεγάλωσα με την κινεζική ζωγραφική και έχω επηρεαστεί από την παραδοσιακή ζωγραφική με μελάνι. Έτσι, χρησιμοποιώ πολύ τις κινεζικές τεχνικές μελανιού στη δουλειά μου, όπως για παράδειγμα την εντυπωσιακή σύνθεση από πιτσιλιές. Υποθέτω πως το στιλ μου είναι μία μείξη από κινεζικά και δυτικά στοιχεία. Ποιο ειναι το συναισθημα που θελεισ να νιωθουν οι ανθρωποι οταν βλεπουν τα εργα σου; Οι δημιουργίες μου προκύπτουν από αυτοσχεδιασμούς. Δουλεύω γρήγορα με το μελάνι και τις πινελιές και δεν υπάρχει «δεύτερη ευκαιρία» για διορθώσεις. Είναι όπως είναι γενικά η ζωή μου. Είναι μία συνεχής αναζήτηση και δεν κοιτάω ποτέ πίσω. Θέλω πάντα να πηγαίνω μπροστά. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Δεν μπορώ να βρω κάποια κακή εντύπωση σε σχέση με τη street art. Όλη η street art έχει μία ιστορία, μία αίσθηση ευαισθητοποίησης και σεβασμό. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σου; Μου αρέσει όταν ο ήλιος φωτίζει τα έργα μου μέσα από το μεγάλο παράθυρο στο εργαστήριό μου. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Πάντα ωθώ τα πράγματα μπροστά και ποτέ δεν τα παρατάω. Τι σε φοβιζει; Να χάσω την υγεία μου και να μην μπορώ να δημιουργώ καινούργια τέχνη. Όνομα: Chen Yingjie γνωστός και ως Hua Tunan Γεννήθηκε: Φοσάν, Κίνα Ενδιαφέροντα: Ζωγραφική, μουσική και αθλητισμός.

15 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Art Event της IKEA; Η ιστορία πίσω από αυτό το πόστερ αφορά έναν άνθρωπο που πιστεύει στα όνειρά του και δε σταματά να αναζητά την ευτυχία. Είναι μια αυτοπροσωπογραφία; Όχι, αλλά έχει να κάνει πολύ με την προσωπικότητά μου και τον τρόπο ζωής μου. Ήθελα να απεικονίσω τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ποιο στερεοτυπο σε σχεση με τη street art δε σου αρεσει; Δε μου αρέσει όταν νέοι καλλιτέχνες αντιγράφουν το στιλ άλλων καλλιτεχνών. Όταν ξεκίνησα το 1995, πάντα αναζητούσαμε διαφορετικά πράγματα, κάναμε εξάσκηση στα γράμματα και στην υπογραφή πολύ καιρό πριν δουλέψουμε στους δρόμους. Η συμβουλή μου για τους νέους καλλιτέχνες είναι να μελετούν και να διαβάζουν περισσότερο, κάτι το οποίο θα βοηθήσει να αναπτυχθούν ως καλλιτέχνες. Παρακολουθησεσ καποια σχολη τεχνησ Ή εισαι αυτοδιδακτοσ; Είμαι αυτοδίδακτος. Ζωγράφιζα πολύ ως παιδί. Όταν ήμουν επτά ετών, ζωγράφισα όλους τους τοίχους του σπιτιού μου, και όταν έγινα 13 άρχισα να δουλεύω ως σχεδιαστής βιβλίων κόμικ. Αφού δούλεψα με το σχεδιασμό για μερικά χρόνια, άρχισα να ζωγραφίζω στους δρόμους, οπότε πάντα μαθαίνω μέσα από την εμπειρία. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πράγμα στο εργαστήριό σου; Μου αρέσει η όλη ατμόσφαιρα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα πράγμα αυτό θα ήταν τα μικρά γιαπωνέζικα παιχνίδια μου. Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κυριαρχεί; Είμαι ανήσυχος και πεισματάρης. Ποιο ειναι το κλειδι για την καλη street art; Η δημιουργικότητα και η τόλμη. Όνομα: Hamilton Yokota γνωστός και ως Tfreak Born in: Σάο Πάολο, Βραζιλία Ενδιαφέροντα: Ειρήνη. Κρυφό ταλέντο: Είμαι επαγγελματίας παίκτης γιογιό.

16 Το έργο του Erosie ονομάζεται Horror Vacui. «Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Αν η ΙΚΕΑ δεν είχε δεχτεί το πόστερ μου, θα αποσυρόμουν.» «Οι περισσότεροι καλλιτέχνες θεωρούν ότι το πόστερ είναι μεγάλου μεγέθους. Για έναν street artist, είναι ακριβώς το αντίθετο.» Carolina Falkholt γνωστή και ως Blue Το πόστερ του γαλλικού διδύμου Supakitch και Koralie είναι μία σύνθεση από ατελείωτες λεπτομέρειες. Photo: Damien Elroy Vignaux/TRIWA

17 Ένα φορητό στερεοφωνικό που μετατράπηκε σε έργο τέχνης από τον John Crash Matos. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πλέον ή δε θέλουν να ξέρουν τι σημαίνει να έχεις ανοχή.» Eko Nugroho Ο καλλιτέχνης Hua Tunan δουλεύοντας τον αετό του, εξ ολοκλήρου από μελάνι.

18 Ο Tfreak από τη Βραζιλία μπροστά σε ένα από τα έργα του. Η Nuria Mora, προσπαθώντας να βρει τη σωστή απόχρωση πράσινου. Έτοιμο! Το έργο «Διαμάντι» της Nuria Mora μόλις ολοκληρώθηκε. Μια σύνθεση γεωμετρικής αφαίρεσης αναμεμειγμένη με μοτίβα. Ο Mariusz Waras, γνωστός και ως M-City, ζωγραφίζοντας με ροζ χρώμα στο εργαστήριό του στο Γκντανσκ.

19 Η street art είναι ένας ευρύς όρος για όλα τα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης σε δημόσιους χώρους στις αστικές περιοχές. Πολλές φορές, χρησιμοποιείται εναλλακτικά η έκφραση «αστική τέχνη». Η street art περιλαμβάνει μία σειρά από υποκατηγορίες όπως το γκράφιτι ή τέχνη του σπρέι, την τέχνη στένσιλ και το yarn bombing (πολύχρωμα πλεγμένα νήματα ή ίνες σε διάφορα σχέδια). Η street art πολλές φορές αναφέρεται και ως guerrilla art, ένα όνομα που παραπέμπει στον αναρχικό χαρακτήρα της και τονίζει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της street art εμφανίζεται σε εξωτερικούς χώρους παράνομα, όπως για παράδειγμα σε τοίχους, γέφυρες, τούνελ και υπόγεια τρένα. Η street art της σύγχρονης εποχής πρωτοεμφανίστηκε σε μορφή γκράφιτι στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 60 και στις αρχές του 70, αλλά εξαπλώθηκε σύντομα σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτό που μάλλον εξηγεί αυτή τη γρήγορη και εκτεταμένη ανάπτυξη, είναι ότι το γκράφιτι έγινε σύντομα ένα σημαντικό μέρος της hip-hop κουλτούρας. Γκράφιτι μπορεί να είναι τα πάντα, από απλά χαραγμένα σχέδια μέχρι περίτεχνα κείμενα με μελάνι ή μεγάλες ζωγραφισμένες τοιχογραφίες. Οι πρώιμοι καλλιτέχνες γκράφιτι επέλεξαν ονόματα, τις λεγόμενες «ετικέτες», που πολλές φορές αποκάλυπταν το σημείο της πόλης από όπου προέρχονταν. Μία ετικέτα είναι μία καλλιγραφική υπογραφή ή το ψευδώνυμο του καλλιτέχνη. Ο πρώτος γνωστός καλλιτέχνης γκράφιτι ήταν ο Cornbread το Ένας άλλος πρωτοπόρος είναι ο Taki 183, ένα παιδί από την 183η οδό του Μανχάταν. Ο Super Kool 223 έκανε το πρώτο μεγάλο έργο σε τοίχο το Και ο Flint 707 ήταν μάλλον ο πρώτος που «βομβάρδισε» - δηλαδή κάλυψε εξ ολοκλήρου με χρώμα ένα ολόκληρο βαγόνι τρένου το Παρόλα αυτά, η street art έχει μία μακρά και πολύ παλιά ιστορία. Μάλιστα, πηγαίνει πίσω τουλάχιστον μέχρι την αρχαιότητα. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι το γκράφιτι που διατηρήθηκε στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας. Γκράφιτι έχει επίσης βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε Συρία, Ιορδανία και Ιράκ. Οι ρωμαίοι έκαναν γκράφιτι σε τοίχους και μνημεία και αυτά τα κείμενα μας έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημοφιλή ζωή της αυτοκρατορικής Ρώμης. Στη Νέα Υόρκη, η street art έφθασε στην κορύφωσή της στη δεκαετία του 80. Από τότε όμως που οι αρχές άρχισαν να καθαρίζουν τα βαγόνια των τρένων, να φυλάνε τις πιθανές περιοχές για γκράφιτι και να δίνουν βαριές ποινές σε αυτούς που συνελήφθηκαν να γράφουν, η σκηνή της street art άρχισε να παρακμάζει. Όμως δεν εξαφανίστηκε, παρόλο που σε μερικές μεγάλες πόλεις υπήρξε μηδενική ανοχή κατά του παράνομου γκράφιτι. Σήμερα, η street art έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ποπ κουλτούρας και πορεύεται προς την αποδοχή του κόσμου της υψηλής τέχνης. Το 1979, ο ράπερ Fab Five Freddy και ο καλλιτέχνης γκράφιτι Lee Quinones εξέθεσαν τα έργα τους σε μια γκαλερί τέχνης στη Ρώμη. Αυτή ήταν η πρεμιέρα. Η street art αδιαμφισβήτητα είχε, και συνεχίζει να έχει, μία μεγάλη επιρροή στον επίσημο κόσμο της τέχνης. Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως για παράδειγμα, ο Jenny Holzer, ο Jean-Michel Basquiat και ο Keith Haring ξεκίνησαν ως street artists. Και στην περίπτωση του Keith Haring, η τέχνη του ποτέ δεν εγκατέλειψε τελείως τα χαρακτηριστικά της street art προέλευσής της. Αντίστροφα, ο πιο διάσημος street artist σήμερα, ο μυστηριώδης Banksy, όχι μόνο έχει το δικό του γκαλερίστα στο Λονδίνο, αλλά τα έργα του πωλούνται σε εντυπωσιακά υψηλές τιμές.

20 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Guillaume & Coralie Grando aka Koralie Supakitch

21 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Mariusz Waras aka Mcity

22 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Nuria Mora

23 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Jeroen Erosie

24 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Nikola & Ivan Gajic aka Sobekcis

25 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Christian Rebecchi & Pablo Togni aka Nevercrew

26 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Elle

27 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Carolina Falkholt. W70 H100cm

28 PH PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Chen Yingjie aka Hua Tunan

29 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Eko Nugroho. Paper. W70 H100cm

30 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: John Matos aka Crash

31 PH PH IKEA ART EVENT 2015 πόστερ 14,99 Δημιουργία μοτίβου: Hamilton Yokota aka Tfreak

32 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ Γεωργία Κυπριανού Gravity The Newtons phone: Ειρήνη Δασούλα ΙΚΕΑ Marketing phone:

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές Press kit Κατάλογος IKEA 2016 Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές ζί ς! πορσελάνη. w.ikea.gr Ζούμε μαζί Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη αξία. Είναι κάποια μικρά, καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

«Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

«Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 «Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 Τετάρτη 20 Ιουνίου, 19:00-21:00 Γιορτή έναρξης. Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Graffiti. Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Graffiti. Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. GRAFFITI Graffiti Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Τα είδη του Graffiti Το γκράφιτι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος 2012-13 Εκπαιδευτικός: Αντωνογιάννη Βασιλική Τάξη: Β Εισαγωγή Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Μια πόλη που χαμογελά και ελπίζει

Μια πόλη που χαμογελά και ελπίζει Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για αναβάθμιση του θεσμού των Μαθητικών Δημοτικών Συμβουλίων, μία εισήγηση της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν μεταξύ άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06

Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06 Το ΒΗΜΑ, 20/05/2007, Σελ.: C06 φεστιβάλ Ντενίς Γκρέιβς "Το θέατρο είναι καταπληκτικό, αλλά το όλο εγχείρημα έχει τα ρίσκα του..." Η διάσημη αμερικανίδα μεσόφωνος μιλάει για τη θρυλική ηρωίδα του Μπιζέ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΒΛΑΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. Θέμα συζήτησης: Πως μαθαίνουμε καλύτερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΒΛΑΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. Θέμα συζήτησης: Πως μαθαίνουμε καλύτερα ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΒΛΑΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Θέμα συζήτησης: Πως μαθαίνουμε καλύτερα 5 Νοεμβρίου 2014 FLL WORLD CLASS 2014 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ... 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΛΕΞΙΑΣ & ΕΛΕΟΝΟΡΑΣ... 3 ΛΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Στην επόμενη σελίδα μπορούμε πια να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε.

Στην επόμενη σελίδα μπορούμε πια να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο βασικό μενού επιλογών (Toons, Books, Dooers, Tools κλπ). Δείτε επίσης το μενού γρήγορων επιλογών ακριβώς από κάτω που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κατευθείαν ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Inter IKEA Systems B.V SAGOSKATT Τα παιδιά ζωγραφίζουν για καλό σκοπό

Inter IKEA Systems B.V SAGOSKATT Τα παιδιά ζωγραφίζουν για καλό σκοπό SAGOSKATT 2017 Τα παιδιά ζωγραφίζουν για καλό σκοπό Στηρίζουμε το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και τη σωστή ανάπτυξη Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η IKEA διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής λούτρινων

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 28/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://goo.gl/kpy6j7 Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου 171 Views July 28, 2015 No Comments

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σχολικό έτος: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων Αισθητική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου

3 ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σχολικό έτος: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων Αισθητική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου 3 ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σχολικό έτος: 2015-2016 Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων Αισθητική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου Πάμπλο Πικάσο, 1881-1973, Ισπανός ζωγράφος «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση του Τάσου Ανθουλιά (https://www.helidoni.info/) Το σημερινό παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα κόσμο που αντιστρατεύεται την ισόρροπη ανάπτυξή του. Όλες του οι αισθήσεις βομβαρδίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»!

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! OUTNOW, AUGUST 4, 2014 Μια γνήσια Κωνσταντινοπολίτισσα, με ιδιαίτερο ταπεραμέντο και αξιοπρόσεχτη πένα! Το πρώτο της βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αλίκη-Μαρία Θώδα Email: alice_thod@hotmail.com Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): Universita degli studi di

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τότε που άρχισα να γράφω για τους άλλους, πάνε τώρα τριάντα και πλέον χρόνια, και ειδικά από τότε που κάποιος αποφάσισε να υποδαυλίσει το θράσος μου δημοσιεύοντας τα γραπτά μου, προσπαθώ να

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ Καλοκαιρινή Εκστρατεία Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο 20 Ιουνίου 7 Σεπτεμβρίου Παιδική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς Ανδρέα Παπανδρέου 35, Τ.Κ.55132 Τηλ.2313314413 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου Η

Διαβάστε περισσότερα

Του Βασίλη Παπαδάκη* Οι "μεταγραφές" στο παιδικό ποδόσφαιρο: Ένα παιχνίδι στην πλάτη των Παιδιών από Προπονητές

Του Βασίλη Παπαδάκη* Οι μεταγραφές στο παιδικό ποδόσφαιρο: Ένα παιχνίδι στην πλάτη των Παιδιών από Προπονητές Του Βασίλη Παπαδάκη* Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα άθλημα για να διασκεδάσουν, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας, να κερδίσουν αναγνώριση, καλή φυσική κατάσταση και να ζήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Σ Α Φ Η Ν Ε Ι Α Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Σ Α Φ Η Ν Ε Ι Α Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο Το Μυστηριόμετρο. 20 Ο κλάδος των Infographics (πληροφοριακών γραφημάτων) έχει σίγουρα εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες (θερμές ευχαριστίες στη USA Today για τους πίνακες και τα γραφήματα). Η ιδέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού είναι η παρουσίαση της ανάλυσης της ιδέας σας 1. Έχετε εργαστεί στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

PH ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ Λίγο σπίτι ακόμα

PH ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ Λίγο σπίτι ακόμα PH145334 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ 2018 Λίγο σπίτι ακόμα Ο κατάλογος ΙΚΕΑ 2018 σύντομα κοντά σας! Ανεξάρτητα από το εάν έχετε μεγάλο ή μικρό σπίτι, για το 2018 σας προτείνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης ΦΡΑΝΣΟΥΆ ΛΕ ΛΙΟΝΝΑΊ Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης Ένα όνειρο στο στρατόπεδο Ντόρα-Μιττελμπάου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΣΥΝΈΒΗ ένα πρωί κατά τη διάρκεια μίας εξ αυτών των συναθροίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό στις δεξιότητες επικοινωνίας Από την Catherine Faherty Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου & Βάγια Παπαγεωργίου Καθώς εκπαιδεύετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα