Πρόσφατες εµπειρίες από υπό κατασκευή και σε λειτουργία φράγµατα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόσφατες εµπειρίες από υπό κατασκευή και σε λειτουργία φράγµατα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό"

Transcript

1 Πρόσφατες εµπειρίες από υπό κατασκευή και σε λειτουργία φράγµατα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό Αβραάµ Μπενσασσών Πολιτικός Μηχανικός, ιαχειριστής Εξάρχου Νικολόπουλος Μπενσασσών Σύµβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ Λέξεις κλειδιά: φράγµα, διάφραγµα, τσιµεντοµπετονίτης, αντιπληµµυρικό, συµπεριφορά, πληµµύρα, φίλτρα, ρευστοποίηση ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Εµπειρίες κατά τη µελέτη, επίβλεψη κατασκευής ή και παρακολούθηση λειτουργίας φραγµάτων στην Ελλάδα και στην Αλγερία µε αναφορά: 1. Στο υπό κατασκευή φράγµα Ιασίου Ν. Ροδόπης χωµάτινο/λιθόρριπτο µε κεντρικό αργιλικό πυρήνα και διάφραγµα από τσιµεντοµπετονίτη στεγάνωσης του πλειοκαινικού υποβάθρου 2. Στο αντιπληµµυρικό φράγµα Ραµπεντώσας Αττικής, λιθόρριπτο µε ανάντη πλάκα από σκυρόδεµα και στη συµπεριφορά του σε πληµµύρα λίγο µετά την ολοκλήρωσή του και 3. Στο υπό κατασκευή φράγµα Dοuera στην Αλγερία, χωµάτινο µε αργιλικό πυρήνα, µε προβλήµατα αντιµετώπισης οικιστικής εξάπλωσης στη λεκάνη κατάκλυσης και στην παραγωγή φίλτρων και στα µέτρα για την αντιµετώπιση κινδύνων ρευστοποίησης του υλικού που χρησιµοποιήθηκε στην κατασκευή του ανάντη σώµατος στήριξης. 1 ΦΡΑΓΜΑ ΙΑΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟ ΟΠΗΣ 1.1 Γενικά στοιχεία Το φράγµα Ιασίου είναι χωµάτινο/λιθόρριπτο φράγµα µε κεντρικό αργιλικό πυρήνα σε φάση κατασκευής και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τους επόµενους µήνες. Το φράγµα βρίσκεται στο νοµό Ροδόπης επί του χ. Ιασίου, παραπόταµου του π. Φιλιουρή, ενώ µετά την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων προβλέπεται η ενίσχυση των εισροών στον ταµιευτήρα µε εκτροπή υδάτων της διπλανής λεκάνης του χ. Ποντικορέµατος µέσω φράγµατος ύψους 18 µέτρων και συνδετήριας σήραγγας. Χαρακτηριστικά στοιχεία της λεκάνης απορροής, του φράγµατος και των συναφών του έργων δίνονται στον πιο κάτω πίνακα 1. Πίνακας 1. Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία φράγµατος Ιασίου Ν. Ροδόπης Λεκάνη απορροής Επιφάνεια λεκάνης απορροής km 2 63 Μέγιστο υψόµετρο λεκάνης µυσθ +874 Ελάχιστο υψόµετρο λεκάνης µυσθ +92 Μέση ετήσια βροχόπτωση mm 700 Μέση ετήσια απορροή χ. Ιασίου 10 6 m χ. Ποντικορέµατος στη θέση εκτροπής 10 6 m Μέγιστη παροχή πληµµύρας (πριν την ανάσχεση) για τη διαστασιολόγηση του υπερχειλιστή m 3 /sec 602 Μέγιστη παροχή πληµµύρας (πριν την ανάσχεση) για τον καθορισµό της ανώτατης στάθµης πληµµύρας στο φράγµα m 3 /sec 1357

2 Λεκάνη κατάκλυσης Κανονική ΑΣΥ λίµνης µυσθ +132 Κανονική ΚΣΥ λίµνης µυσθ +103 Συνολική χωρητικότητα λίµνης 10 6 m Νεκρός όγκος 10 6 m Επιφάνεια ύδατος στη στάθµη στέψης υπερχειλιστή 10 3 m Φράγµα και συναφή έργα Τύπος φράγµατος ΧωµάτινοΛιθόρριπτο µε αργιλικό πυρήνα Στάθµη στέψης προφράγµατος µυσθ +109 Ύψος φράγµατος (από τη φυσική κοίτη) m Μήκος στέψης m 400 Μέγιστο ύψος φράγµατος από τη θεµελίωση m 52.5 Ονοµαστικό υψόµετρο στέψης φράγµατος µυσθ Συνολικός όγκος αναχώµατος φράγµατος και προφράγµατος 10 3 m ιαφραγµατικός τοίχος τσιµεντοµπεντονίτη εµβαδόν (επιµετρήσιµη επιφάνεια) m µέγιστο βάθος εκσκαφής m 35 πάχος cm 80 Τύπος υπερχειλιστή ασφαλείας Ελεύθερης υπερχείλισης µε λεκάνη καταστροφής ενέργειας Μήκος στέψης υπερχειλιστή m 28 Μέγιστη υπερχειλίζουσα παροχή πληµµύρας m 3 /sec 785 Παροχή σχεδιασµού υπερχειλιστή (Λ.Κ.Ε.) m 3 /sec 300 Στάθµη στέψης υπερχείλισης µυσθ +132 Μέγιστη πληµµυρική στάθµη λίµνης µυσθ Μήκος αγωγού εκτροπής m 287 ιατοµή χαλύβδινου αγωγού εκτροπής-εκκένωσης mm DN2200 Τυπική διατοµή του φράγµατος στην περιοχή της µέγιστης διατοµής παρουσιάζεται στην εικόνα 1. * Για τη διαστασιολόγηση της λεκάνης καταστροφής ενέργειας του υπερχειλιστή έχει ληφθεί υπόψη 6ωρη βροχόπτωση P (PMP-P 100 ) µε συνολικό ύψος βροχής 161 χλσ., ενώ για την επιλογή της στάθµης στέψης του φράγµατος και τη διώρυγα πτώσης η µέγιστη 6ωρη πιθανή βροχόπτωση PMP µε συνολικό ύψος βροχής 340 χλσ. Οι τελικές παροχές προέκυψαν µετά και από απολογισµό της ανάσχεσης.

3 Εικόνα 1: Φράγµα Ιασίου. Τυπική διατοµή Η κατασκευή του έργου γίνεται από την ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΑΤΕΒΕ µε /νουσα Υπηρεσία το Τµήµα Υδραυλικών Έργων του Νοµαρχιακού ιαµερίσµατος Ροδόπης της Ν.Α. Ροδόπης Έβρου και Τεχνικό Σύµβουλο την ΕΝΜ ΕΠΕ, η οποία είχε συντάξει και την Προµελέτη, την Οριστική Μελέτη και τα Τεύχη ηµοπράτησης του έργου{1} και η οποία έχοντας και µόνιµο επιτόπου προσωπικό παρακολουθεί την ποιότητα.κατασκευής του έργου. H ευρύτερη περιοχή της θέσης του φράγµατος Ιασίου δοµείται από τους πλειοκαινικούς σχηµατισµούς και τις πλειστοκαινικές αποθέσεις. Οι παραπάνω σχηµατισµοί στην περιοχή της ευρύτερης κοίτης του χειµάρρου, καλύπτονται από τις σύγχρονες αποθέσεις και τα υλικά της νεώτερης αναβαθµίδας, ενώ στην περιοχή των αντερεισµάτων καλύπτονται από τα πλευρικά κορήµατα-αποσαθρώµατα και τα υλικά της παλαιότερης αναβαθµίδας. Εκτιµήθηκε ότι οι πλειοκαινικοί σχηµατισµοί έχουν υποστεί προφόρτιση που αντιστοιχεί σε στοιβάδα υλικών εκτιµώµενου µέσου πάχους m. 1.2 Θεµελίωση φράγµατος Ο πυρήνας του φράγµατος θεµελιώνεται σε υγιείς πλειοκαινικούς σχηµατισµούς, οι οποίοι κατά το πλείστον αποτελούνται από ψηφιδοψαµµιτοκροκαλοπαγή και τρόχµαλους µεγέθους µέχρι 20 cm, µε ψαµµιτική έως αργιλοψαµµιτική συνδετική ύλη, καθώς κα από ψαµµίτες και αµµώδη υλικά µε συνδετική ύλη. Η διαπερατότητα των σχηµατισµών προέκυψε από τις δοκιµές πεδίου από 10-3 cm/sec έως 10-6 cm/sec. Τιµές 10-3 έως 10-4 cm/sec συναντήθηκαν σε ποσοστό 30% περίπου. Για την εξασφάλιση της στεγανότητας της θεµελίωσης του φράγµατος επελέγη από τη µελέτη η κατασκευή διαφράγµατος από τσιµεντοµπεντονίτη σε βάθος 25 m περίπου κάτω από τη θεµελίωση του πυρήνα, το οποίο στο επίπεδο της στέψης του φράγµατος επεκτείνεται προς τα ανάντη κατά 50 m στο αριστερό και κατά 27 m στο δεξί αντέρεισµα. Kατά µήκος τοµή του διαφράγµατος τσιµεντοµπεντονίτη παρουσιάζεται στην εικόνα 2.

4 Εικόνα 2: Φράγµα Ιασίου. Τοµή κατά µήκος του διαφραγµατικού τοίχου τσιµεντοµπεντονίτη 1.3 Σύνθεση του τσιµεντοµπεντονίτη Η µελέτη όριζε απαιτούµενη ελάχιστη αντοχή του τσιµεντοµπεντονίτη 150 KPa και µέτρου ελαστικότητας MPa µε αναλογίες τσιµέντου-µπεντονίτη-νερού που έπρεπε να προκύψουν από µελέτη σύνθεσης. ιαπιστώθηκε ότι, µε 40 kg/m 3 µπεντονίτη οι τιµές αντοχής και µέτρου ελαστικότητας παρέµεναν στις 28 ηµέρες χαµηλότερα από τις προδιαγραφόµενες οι οποίες µόνο σε συνθέσεις µε πολύ µεγάλη περιεκτικότητα τσιµέντου (άνω των 300 kg/m 3 ) ήταν δυνατόν να επιτευχθούν, διαπιστώθηκε όµως και ότι οι τιµές συνέχιζαν να αυξάνονται σηµαντικά µέχρι και τις ηµέρες. Τελικά επελέγη σύνθεση µε 240 kg/m 3 τσιµέντου και 40 kg/m 3 µπεντονίτη. Μία άλλη διαπίστωση, η οποία όµως δεν µπόρεσε να διασταυρωθεί βιβλιογραφικά, ήταν ότι για την ίδια σύνθεση, µε µπεντονίτη που είχε ωριµάσει αλλά χρησιµοποιήθηκε µε καλή ανάδευση πάντα, αλλά µετά από ηµέρες, οι τιµές αντοχής κυρίως, αλλά και µέτρου ελαστικότητας, προέκυπταν αρκετά µικρότερες. 1.4 Κατασκευή του διαφράγµατος Η κατασκευή του διαφράγµατος γίνεται µε εκσκαφή σε φατνώµατα εναλλασσόµενα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Η εκσκαφή των φατνωµάτων έγινε µε µηχάνηµα Bauer µε υδραυλική αρπάγη µήκους 3.26 m και πλάτους 80 cm και µήκος πρωτευόντων φατνωµάτων 3.26 m µε απόσταση µεταξύ τους 2.06 m, µε επικάλυψη 60 cm από κάθε πλευρά µε τα δευτερεύοντα. Η επικάλυψη αυτή από έλεγχο που γίνεται των προϊόντων κατά την εκσκαφή, έχει αποδειχθεί έως τώρα επαρκής (και στα δύο άκρα κατά την εκσκαφή του δευτερεύοντος σκάβεται τσιµεντοµπεντονίτης). Έως τώρα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβληµα εκσκαψιµότητας των φατνωµάτων µε το µηχάνηµα που έχει αγοράσει ο Ανάδοχος, το οποίο από το 2005 είναι συνεχώς στο εργοτάξιο. Η εκσκαφή των δευτερευόντων φατνωµάτων γινόταν 10 ηµέρες τουλάχιστον µετά την ολοκλήρωση των πρωτευόντων, ώστε να αποφευχθούν διαρροές και καταπτώσεις µε πλήρη και προς την κατεύθυνση αυτή επιτυχία.

5 Για την εξασφάλιση της στεγανής σύνδεσης διαφράγµατος πυρήνα, η εκσκαφή του πρώτου γίνεται αφού έχει κατασκευαστεί στρώση πυρήνα πάνω από τη θεµελίωση, πάχους 4-5 m στην ευρεία κοίτη ενώ στα αντερείσµατα πάχους 3-9 m. έκα ηµέρες µετά την κατασκευή και των δευτερευόντων φατνωµάτων γίνεται εκατέρωθεν του διαφράγµατος εκσκαφή για την κατασκευή του κεφαλόδεσµου από σιµεντοµπεντονίτη, µε τον οποίο εξασφαλίζεται η αναγκαία στεγανότητα της διεπιφάνειας τοίχου-πυρήνα. Τοµή του κεφαλόδεσµου δίνεται στην εικόνα 3. Εικόνα 3: Κεφαλόδεσµος διαφραγµατικού τοίχου τσιµεντοµπεντονίτη Στον κεφαλόδεσµο χρησιµοποιήθηκε σύνθεση µε περισσότερο τσιµέντο, 280 kg/m 3, ώστε να καθίσταται δυνατή η διάστρωση και συµπύκνωση επ αυτού υλικού πυρήνα µετά από 10 ηµέρες. Η κατασκευή του αναχώµατος του φράγµατος κατά τα µέσα Σεπτεµβρίου 2008 ήταν στο , απέµενε δε να κατασκευαστεί διαφραγµατικός τοίχος µήκους 100 m περίπου, από τα συνολικά m. Τα πιο πάνω 100 m θα είναι σε 6 επίπεδα, από τα 14 συνολικά επίπεδα όπως φαίνεται από τις εναλλαγές χρωµάτων στην εικόνα 2. 2 ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΡΑΜΠΕΝΤΩΣΑΣ 2.1 Γενικά στοιχεία Το φράγµα Ραµπεντώσας µελετήθηκε{2},{3} και κατασκευάστηκε µε στόχο να αντιµετωπίσει, σε συνδυασµό µε τα έργα που µελετήθηκαν κατάντη, µέρος των οποίων έχει ήδη κατασκευαστεί, πληµµύρες συχνότητας έως 1:50 έτη της πεδιάδας του Μαραθώνα και να περιορίσει τις παροχές πληµµυρών µικρότερης συχνότητας. Το φράγµα κατασκευάστηκε κατά την περίοδο Η λεκάνη απορροής του χ. Σκόρπιο Ποτάµι της λεκάνης Μαραθώνα έχει έκταση km 2 και κατά τη διάρκεια των πληµµυρών τα νερά κατάκλυζαν µεγάλα τµήµατα της πεδιάδας Μαραθώνα καταλήγοντας ανάντη της λεωφόρου Μαραθώνα την οποία υπερπηδούσαν συχνά στην περιοχή Πατητήρια.

6 Η µέγιστη παροχή στη θέση του φράγµατος που έχει λεκάνη απορροής km 2 είναι 317 m 3 /s για συχνότητα 1:50. H παροχή αυτή µετά την κατασκευή του φράγµατος δεν υπερβαίνει τα 7.64 m 3 /s. Το φράγµα είναι λιθόρριπτο µε ανάντη πλάκα από σκυρόδεµα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του φαίνονται στον πίνακα 2. Το αριστερό αντέρεισµα του φράγµατος δοµείται από µαρµαργιακούς σχιστόλιθους ενώ το δεξί από ασβεστιτικά µάρµαρα µε ενστρώσεις ή προσµίξεις σχιστολίθων και από παχυστρωµατώδη καρστικοποιηµένα µάρµαρα. Τυπική διατοµή του φράγµατος δίνεται στην εικόνα 4. Πίνακας 2. Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία φράγµατος Ραµπεντώσας Λεκάνη απορροής Επιφάνεια λεκάνης απορροής ρέµατος Ραµπεντώσας km 2 Επιφάνεια λεκάνης απορροής στη θέση του φράγµατος km 2 Μέγιστη παροχή πληµµύρας εισόδου (Τ = 50 έτη) Μέγιστη παροχή πληµµύρας εισόδου (Τ = 500 έτη) Λεκάνη Κατάκλυσης 317 m 3 /sec 542 m 3 /sec Νεκρός όγκος (στάθµη +154,0) 150,000 m 3 Χωρητικότητα λίµνης στο κατώφλι του αγωγού διόδευσης πληµµύρας (στάθµη +157,0) 260,000 m 3 Χωρητικότητα λίµνης στη στάθµη στέψης υπερχειλιστή 1,285,000 m 3 Φράγµα Τύπος φράγµατος CFRD Ανώτατη στάθµη πληµµύρας (Τ=1000) Ελάχιστο περιθώριο ασφαλείας m Στάθµη στέψης φράγµατος Μήκος στέψης φράγµατος Μέγιστο ύψος φράγµατος (από τη θεµελίωση της πλίνθου) 145 m 38.7 m Όγκος σώµατος φράγµατος 155,500 m 3 Αγωγός Εκτροπής Μήκος αγωγών εκτροπής ιάµετροι αγωγών εκτροπής Υπερχειλιστής 225 m Στάθµη στέψης υπερχειλιστή Μήκος στέψης υπερχειλιστή Παροχή υπερχείλισης σχεδιασµού Παροχή υπερχείλισης ελέγχου Αγωγός εκκένωσης-υδροληψίας 2000mm+1200mm 20 m 110 m 3 /sec 165 m 3 /sec

7 Κατώφλι αγωγού εκκένωσης/υδροληψίας Αγωγός διόδευσης πληµµύρας Κατώφλι υδροληψίας αγωγού διόδευσης πληµµύρας Στάθµη πυθµένα στην έξοδο ιάµετρος στοµίου εξόδου αγωγού διόδευσης πληµµύρας Φ700 Μέγιστη παροχή αγωγού διόδευση πληµµύρας 7.64 m 3 /sec Εικόνα 4: Φράγµα Ραµπεντώσας. Τυπική διατοµή Η διόδευση των πληµµυρικών παροχών συχνότητας έως 1:50 έτη γίνεται µέσω του έργου διόδευσης πληµµύρας µε αγωγό Φ2000 που καταλήγει σε στόµιο Φ700, ενώ για πληµµυρικές παροχές µικρότερης συχνότητας θα αρχίσει να λειτουργεί και ο υπερχειλιστής ασφαλείας του φράγµατος. Το έργο διόδευσης έχει υδροληψία από δύο στάθµες και Η υδροληψία στη στάθµη είναι ελεγχόµενη µέσω δικλείδας κατάντη, ενώ η υδροληψία στη στάθµη , για λόγους ασφαλείας, λειτουργεί χωρίς δυνατότητα ανθρώπινης παρέµβασης, αλλά και χωρίς δυνατότητα ανθρώπινου λάθους. Η λύση αυτή επελέγη και µε το δεδοµένο ότι το έργο δεν θα είχε µόνιµο προσωπικό λειτουργίας. Σύµφωνα µε την εγκεκριµένη οριστική µελέτη{4} τα κατάντη έργα περιλαµβάνουν δύο βασικούς συλλεκτήρες τους Ρ1 και Ρ1Α που εκβάλλουν στον όρµο του Μαραθώνα, διοχετευτικής ικανότητας 21 m 3 /s και 23 m 3 /s αντίστοιχα, ενώ ανάντη της λεωφόρου Μαραθώνα προβλέπεται και συνδετήριος αγωγός των δύο συλλεκτήρων διοχετευτικότητας 18 m 3 /s. 2.2 Συµπεριφορά των έργων στην πρώτη πληµµύρα το Νοέµβριο 2005 Ένα χρόνο µετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγµατος, τη νύχτα της 23 έως 24 Νοεµβρίου 2005, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα ισχυρή βροχόπτωση µε τα εξής χαρακτηριστικά (Τρίτη απόγευµα έως Τετάρτη 24/11 µεσηµέρι). Σταθµός ιονύσου Πεντέλης 116 χλσ. (εντός λεκάνης απορροής)

8 Σταθµός Πεντέλης Σταθµός Ζωγράφου 71 χλσ. 103 χλσ. Ο συνολικός όγκος απορροής εκτιµήθηκε σε 850,000 m 3. Το νερό στη λίµνη στην αρχή της βροχόπτωσης ήταν στη στάθµη +150 περίπου, ενώ κατά τη διάρκεια της πληµµύρας έφθασε µέχρι τη στάθµη +161 περίπου. Η εξερχόµενη από το έργο διόδευσης µέγιστη παροχή εκτιµήθηκε σε 5.5 m 3 /s περίπου, ενώ η εισερχόµενη στον ταµιευτήρα παροχή εκτιµήθηκε σε 50 m 3 /s. Από τα κατάντη του φράγµατος έργα είχαν κατασκευαστεί κατά τον υπόψη χρόνο 3 αναβαθµοί συγκράτησης φερτών κατάντη του φράγµατος η κατασκευή των οποίων είχε προηγηθεί της κατασκευής του φράγµατος και ήταν ήδη πλήρεις φερτών τα έργα διάβασης των δύο συλλεκτήρων κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος, ο συλλεκτήρας Ρ1 από τη Μαραθώνος µέχρι τη θάλασσα, ο συνδετήριος αγωγός των 2 συλλεκτήρων, σύστηµα φρεατίων υδροσυλλογής στα Πατητήρια, τµήµα του συλλεκτήρα Ρ1Α, ανάντη του συνδετήριου αγωγού, µε σύστηµα φρεατίων υδροσυλλογής κατά µήκος αυτού και έργο υδροσυλλογής στο ανάντη άκρο του. Τα ανάντη προβλεπόµενα έργα, καθώς και το κατάντη της Μαραθώνος τµήµα του συλλεκτήρα Ρ1Α δεν είχαν κατασκευαστεί, ενώ λόγω καταπατήσεων η υφιστάµενη κοίτη στο ανοιχτό πεδινό τµήµα ήταν τελείως ανεπαρκής. Στην εικόνα 5 δίνεται διάγραµµα µε τα προβλεπόµενα και κατασκευασµένα κύρια έργα κατάντη του φράγµατος Ραµπεντώσας. Εικόνα 5: Φράγµα Ραµπεντώσας κύρια αντιπληµ. έργα κατάντη (µε διακεκοµµένη τα προς κατασκευή έργα) Σηµειώνεται ότι επί πλέον των 5.5 m 3 /s κατάντη του φράγµατος, η συνεισφορά της υπόλοιπης λεκάνης ήταν 15 m 3 /s και οι ζηµίες που δηµιουργήθηκαν σε θερµοκήπια και καλλιέργειες ήταν σηµαντικές. Αν δεν λειτουργούσε µε ανάσχεση των παροχών πληµµύρας το φράγµα Ραµπεντώσας, οι ζηµιές θα ήταν πολύ µεγαλύτερες και θα είχαν επεκταθεί και στις κατάντη της λεωφόρου Μαραθώνα αστικές περιοχές. 3 ΦΡΑΓΜΑ DOUERA ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ 3.1 Γενικά στοιχεία Το φράγµα Douera είναι χωµάτινο µε φαρδύ κεντρικό αργιλικό πυρήνα, βρίσκεται στην Αλγερία στο Βιλαέτι (Wilaya) του Αλγερίου, 20 περίπου χιλιόµετρα από την πρωτεύουσα και κατασκευάζεται για την άρδευση της πεδιάδας Mitidja και ενίσχυση του υπόγειου της ορίζοντα. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2009.

9 H λεκάνη απορροής του σε σχέση µε τον όγκο του ταµιευτήρα είναι ελάχιστη, µόλις 10 km 2 και ο ταµιευτήρας προβλέπεται να γεµίζει µε νερό του ποταµού Οued El Harrach µέσω φράγµατος εκτροπής, αντλιοστασίου και αγωγού µήκους 20 km DN 2000 τα οποία κατασκευάζονται παράλληλα µε άλλη εργολαβία. Συµπληρωµατικά{5} και αν χρειαστεί υπάρχει µελέτη για ενίσχυση και από τον ποταµό Qued Mazafran µε αντίστοιχο αλλά µεγαλύτερου µήκους αγωγό µεταφοράς. Οι µελέτες δηµοπράτησης του φράγµατος Douera είχαν συνταχθεί το 1995{5}. Στην Αλγερία συνηθίζεται η σύνταξη προχωρηµένης προµελέτης (Avant projet détaillé) και τευχών δηµοπράτησης, ενώ την κατασκευαστική µελέτη (étude d exécution) τη συντάσσει συνήθως γραφείο µελετών ή κοινοπραξία γραφείων (Bureau d études) που επιλέγεται µετά από διεθνή διαγωνισµό. Το γραφείο µελετών επιβλέπει και το έργο µαζί και µε την Υπηρεσία Φραγµάτων και Υδραγωγείων (Agence Nationale de Barrages et Transferts). O Ανάδοχος του έργου, η Τουρκική εταιρία NUROL, εγκαταστάθηκε το Μάρτιο 2005 ενώ ταυτόχρονα περίπου εγκαταστάθηκε και η Ελληνοϊταλική κοινοπραξία των εταιριών ENB Ltd και INCO-MAG S.r.l. για την κατασκευαστική µελέτη{6} και επίβλεψη του έργου. 3.2 Αντιµετώπιση οικιστικής ανάπτυξης της Douera Στο όριο της λεκάνης απορροής, φθάνοντας κατά το 1990 µέχρι τα όρια περίπου της λεκάνης κατάκλυσης που προβλεπόταν στην προµελέτη του 1993, βρίσκεται η πόλη Douera. Η Douera κατά το χρόνο εγκατάστασης του Αναδόχου είχε εξαπλωθεί σηµαντικά µέσα στη λεκάνη κατάκλυσης. Η κατασκευή του φράγµατος όπως είχε αρχικά µελετηθεί, θα απαιτούσε πλέον τη µετεγκατάσταση πληθυσµού άνω των 6000 ατόµων. Η άµεση σχεδόν πρόταση του γραφείου µελετών ήταν να κατέβει κατά 10 µέτρα η στάθµη του ταµιευτήρα και να κατασκευαστούν 2 φράγµατα προστασίας οικισµών της πόλης, πρόταση που έγινε τελικά δεκτή. Η κατασκευαστική µελέτη του φράγµατος συντάχθηκε για τη χαµηλότερη στέψη και το ανάχωµα του φράγµατος έχει κατά τα µέσα Σεπτεµβρίου 2008 ήδη κατασκευαστεί κατά 60% περίπου. Παράλληλα, µε σηµαντική διαφορά φάσης, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, άρχισε από το γραφείο µελετών η σύνταξη της προµελέτης και κατασκευαστικής µελέτης των 2 φραγµάτων προστασίας Α και Β που ο κύριος του έργου προτίθεται να αναθέσει µε συµπληρωµατική σύµβαση στον ίδιο Ανάδοχο κατασκευής. Τα βασικά χαρακτηριστικά του κύριου φράγµατος αλλά και των δύο φραγµάτων προστασίας δίνονται στον πίνακα 3, ενώ στην εικόνα 6 φαίνονται το φράγµα Douera, τα φράγµατα Α και Β και οι λεκάνες κατάκλυσης και απορροής. Πίνακας 3. Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία έργων φράγµατος Douera Επιφάνεια λεκάνης απορροής km 2 10 Όγκος λεκάνης κατάκλυσης 10 3 m 3 75 Ωφέλιµος ετήσιος όγκος 10 3 m 3 87 Όγκος φράγµατος Douera 10 3 m Όγκος φράγµατος A 10 3 m Όγκος φράγµατος B 10 3 m Ύψος φράγµατος Douera από θεµελίωση m 80 Ύψος φράγµατος Α από θεµελίωση m 21 Ύψος φράγµατος Β από θεµελίωση m 38 Ανώτατη στάθµη αποθήκευσης µυσθ Στάθµη στέψης φράγµατος µυσθ Επιφάνεια ταµιευτήρα στη στάθµη +138 km 2 3.5

10 Εικόνα 6: Φωτογραφία µακέτας Φραγµάτων Douera, Α και Β, λεκάνης κατάκλυσης και οικισµών Με τη λύση που τελικά υιοθετήθηκε, ο αριθµός των κατοίκων που χρειάζεται να µετεγκατασταθούν µειώθηκε σε 1000 άτοµα περίπου. Ανάντη των φραγµάτων Α και Β (προς την πλευρά της πόλης δηλαδή) προβλέπεται η κατασκευή αντλιοστασίων οµβρίων µε λεκάνη ανάσχεσης σηµαντικού όγκου και αντλιοστασίων ακαθάρτων, ενώ δύο ακόµη αντλιοστάσια άντλησης ακαθάρτων απαιτούνται για την πλήρη εξυγίανση του ταµιευτήρα. 3.3 Θεµελίωση του φράγµατος Douera Το φράγµα Douera θεµελιώνεται σε αργιλική γκρίζα-µπλε µάργα, ενώ στο αριστερό αντέρεισµα υπάρχουν ορισµένες ζώνες µε ψαµµιτική µάργα και µια ζώνη κροκαλοπαγών. Οι διαπερατότητες της θεµελίωσης ήταν πολύ χαµηλές και δεν προβλέφθηκε σύστηµα στεγάνωσης στον άξονα, πέρα από τη θεµελίωση του πυρήνα µέσα σε υγιή µάργα, προβλέφθηκε όµως και κατασκευάζεται αργιλικός τάπητας ανάντη, συνδεδεµένος µε τον πυρήνα, στο αριστερό αντέρεισµα, στην περιοχή εµφάνισης των ολιγότερο αδιαπέρατων ζωνών. 3.4 Υπερχειλιστής ασφαλείας Ο όγκος της µέγιστης δυνατής πληµµύρας µπορεί να αποθηκευτεί µε αύξηση της µέγιστης στάθµης κανονικής λειτουργίας κατά 80 cm, ενώ το σύστηµα µεταφοράς νερού έχει διοχετευτικότητα 8 m 3 /s, για να υψωθεί συνεπώς άλλο ένα µέτρο η στάθµη της λίµνης θα έπρεπε να συνεχίσει να αντλείται νερό επί 5 ηµέρες. Κατόπιν τούτου, µε εισήγηση του γραφείου µελετών, δεν κατασκευάζεται πλέον υπερχειλιστής ασφαλείας. 3.5 Φίλτρα και στραγγιστήρια Σύµφωνα µε τα τεύχη δηµοπράτησης, το υλικό για φίλτρα και στραγγιστήρια θα προερχόταν κυρίως από 2 δανειοθαλάµους, 1.2 km περίπου κατάντη του φράγµατος, το υλικό των οποίων επρόκειτο να χρησιµοποιηθεί και για την κατασκευή των σωµάτων στήριξης. Ο δεξιός δανειοθάλαµος το 2005 ήταν ήδη πυκνοκατοικηµένος και αποκλείστηκε η χρησιµοποίησή του, το δε υλικό του αριστερού δανειοθαλάµου αποδείχθηκε ακατάλληλο για την παραγωγή φίλτρων ή στραγγιστηρίων. Χρησιµοποιήθηκε τελικά για φίλτρα και στραγγιστήρια υλικό από την κοίτη του Οued El Harrach σε απόσταση 30 km περίπου. Το υλικό είχε δυστυχώς µεγάλη περιεκτικότητα σε άργιλο, 10%-12%

11 συνήθως. Ως αποτέλεσµα, η λεπτή άµµος παρασυρόταν κατά την πλύση του υλικού και το αποµένον υλικό ήταν ακατάλληλο για λεπτό φίλτρο. Μετά από πολλές δοκιµές το νερό πλύσης οδηγήθηκε σε 3 υδροκυκλώνες όπου γινόταν διαχωρισµός της λεπτής άµµου η οποία επέστρεφε στην εγκατάσταση κοσκινίσµατος, ενώ κατασκευάστηκε και σύστηµα ανακύκλωσης των νερών πλύσης µε δεξαµενές για µείωση της ρύπανσης µε λάσπη προς τα κατάντη και οικονοµία νερού. 3.6 Υλικό σωµάτων στήριξης Μεγάλο πρόβληµα αντιµετώπισε η κατασκευαστική µελέτη µε το υλικό κατασκευής των σωµάτων στήριξης. Το µόνο διαθέσιµο στην περιοχή του έργου ήταν αυτό του αριστερού δανειοθαλάµου που ήταν ως επί το πλείστον λεπτόκοκκος ψαµµίτης µε πολύ αδύναµο συνδετικό υλικό αλλά και πολύ µεγάλο ποσοστό από σκέτη λεπτόκοκκη άµµο. Το υλικό αυτό είναι δυνάµει ρευστοποιήσιµο. Το πρόβληµα έπρεπε να αντιµετωπιστεί κυρίως στο κορεσµένο µε νερό ανάντη σώµα στήριξης για την περίπτωση σεισµού. Το φράγµα βρίσκεται κοντά σε πολλά γνωστά µεγάλα ρήγµατα, ένα από τα οποία έδωσε και τον πιο πρόσφατο µεγάλο σεισµό της Αλγερίας στο Boumerdès το Οι κατευθύνσεις ενέργειες και λύσεις που δόθηκαν τελικά από το µελετητή ήταν : Τροποποίηση των συµβατικών ορίων της κοκκοµετρικής σύνθεσης του υλικού ώστε να απαιτείται πιο χονδρόκοκκο υλικό από το αριστερό συµβατικό όριο για το ανάντη πρανές, και να επιτρέπεται πιο λεπτόκοκκο από το αριστερό συµβατικό όριο για το κατάντη πρανές. Αυτό απαίτησε µία πρόσθετη διαλογή υλικού από τον Ανάδοχο. Αύξηση του αριθµού των διελεύσεων του εξοπλισµού συµπύκνωσης στο ανάντη πρανές σε 12 δυναµικές πλέον 2 στατικές, ώστε ο ελάχιστος βαθµός συµπύκνωσης να µην υπολείπεται του 98% της τροποποιηµένης δοκιµής Proctor. Στο κατάντη πρανές ζητήθηκε 95% κατ ελάχιστον της τροποποιηµένης επίσης δοκιµής Proctor. Έγιναν πέντε συνολικά δοκιµαστικά αναχώµατα για το υλικό αυτό. Στα τέσσερα τελευταία έγιναν επιτόπου δοκιµές διαπερατότητας και δοκιµές προτύπου διεισδύσεως. Πρόσθετες δοκιµές σε κλίµακα κατασκευής έγιναν στο πρόφραγµα που κατασκευάστηκε ανάντη του φράγµατος και στα πρώτα 15 µέτρα κατασκευής του ανάντη σώµατος στήριξης µε καλά αποτελέσµατα. Συνετάγη από εξωτερικό συνεργάτη του γραφείου µελετών (BRGM) µελέτη σεισµικότητας και σεισµικής επικινδυνότητας του φράγµατος Douera το Φεβρουάριο Συνετάγη από το γραφείο µελετών σε συνεργασία µε τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Γιώργο Γκαζέτα µελέτη εκτίµησης της σεισµικής απόκρισης και του δυναµικού ρευστοποίησης του φράγµατος το Μάιο Το κρίσιµο ανάντη πρανές κρίθηκε µη ρευστοποιήσιµο για το σεισµό σχεδιασµού και οριακά µη ρευστοποιήσιµο για το µέγιστο πιθανό σεισµό. Προβλέφθηκαν οριζόντιες στρώσεις στραγγιστηρίου, πάχους 0.5 m, µε λεπτό φίλτρο πάχους 0.3 m εκατέρωθεν, ανά 12 περίπου µέτρα, οι οποίες βοηθάνε στη µείωση των πιέσεων πόρων κατά τον απότοµο καταβιβασµό της στάθµης του φράγµατος, κυρίως όµως στη µερική µείωση των πιέσεων πόρων κατά τη διάρκεια του σεισµού, περιορίζοντας, ακόµη σε περίπτωση ρευστοποίησης τις προκαλούµενες παραµορφώσεις. Μια πανοραµική όψη της κατασκευής του φράγµατος Douera δίνεται στην εικόνα 7, ενώ στην εικόνα 8 δίνεται η τυπική διατοµή του φράγµατος στην περιοχή της κοίτης του ρέµατος.

12 Εικόνα 7: Φράγµα Douera. Πανοραµική όψη της κατασκευής του φράγµατος την 15η Φεβρουαρίου 2008 Εικόνα 8: Φράγµα Douera. Τυπική διατοµή 3.7 Φράγµατα Α και Β Η µελέτη των φραγµάτων Α και Β προβλέπει την ίδια πρακτικά διατοµή µε το φράγµα Douera µε ορισµένες απλοποιήσεις λόγω του µικρότερου µεγέθους τους. Τυπικές διατοµές δίνονται στις εικόνες 9 και 10. Εικόνα 9: Έργο Douera. Φράγµα Α προστασίας οικισµού

13 Εικόνα 10: Έργο Douera. Φράγµα Β προστασίας οικισµού Η θεµελίωση του πυρήνα των φραγµάτων Α και Β προβλέπεται να γίνει και αυτή µέσα στην υγιή γκρίζα µπλε µάργα χωρίς να απαιτούνται άλλα µέτρα στεγάνωσης. ΑΝΑΦΟΡΕΣ 1. Οριστική µελέτη φράγµατος Ιασίου Ν. Ροδόπης, Π.Α.Μ.Θ., Απρίλιος Εξάρχου Νικολόπουλος Μπενσασσών Σύµβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ. 2. Οριστική µελέτη φράγµατος Ραµπεντώσας, ΕΥ ΑΠ ΑΕ, εκέµβριος Εξάρχου Νικολόπουλος Μπενσασσών Σύµβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ, Υδροτέκ ΕΠΕ Υδραυλικές Μελέτες, Α Κ Αρώνης- ρέττας-καρλαύτης Σύµβουλοι Μηχανικοί ΑΕ. 3. Μερική τροποποίηση οριστικής µελέτης φράγµατος Ραµπεντώσας, ΕΥ ΑΠ ΑΕ, Μάρτιος Εξάρχου Νικολόπουλος Μπενσασσών Σύµβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ, Υδροτέκ ΕΠΕ Υδραυλικές Μελέτες, Α Κ Αρώνης- ρέττας-καρλαύτης Σύµβουλοι Μηχανικοί ΑΕ. 4. Επείγοντα έργα αντιπληµµυρικής προστασίας των περιοχών Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαϊές του Ιουλίου-Αυγούστου 1998, Οριστική µελέτη αγωγών: Ρ 1ανάντι (Χ.Θ ) Ρ 1Α (Χ.Θ ) Ρ 1Αανάντι (Χ.Θ ), Φεβρουάριος Εξάρχου Νικολόπουλος Μπενσασσών Σύµβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ, Υδροτέκ ΕΠΕ Υδραυλικές Μελέτες, Α Κ Αρώνης- ρέττας-καρλαύτης Σύµβουλοι Μηχανικοί ΑΕ. 5. Barrage de Douera et derivation de l Oued Mazafran pour son alimentation. Avant Projet détaillé, Agence Nationale des Barrages (ANB), Octobre COBA 6. ETUDES D EXECUTION et surveillance des travaux de réalisation du barrage Douera dans la Wilaya d Alger, Agence Nationale des Barrages et Transferts (ANBT) Mai 2005 Juin INCO-MAG S.r.l. Exarchou & Nikolopoulos Consulting Engineers Overseas Ltd (ENB Ltd).

14 Recent experience from dams under construction and under operation in Greece and abroad Abraham Bensasson Managing Director Exarchou Nikolopoulos Bensasson Consulting Engineers Ltd ABSTRACT: Experience in the design, supervision of construction and operation review in Greece and Algeria; namely: 1. Iassion earth/rockfill dam under construction in Rodopi prefecture in Northern Greece with central clay core and cement-bentonite cutoff wall to address possible seepage through the pleiocenic foundation bedrock 2. Rapendosa CFRD dam in Attiki and its behaviour during a storm, soon after its completion 3. Douera earthfill dam in the Algiers Wilaya in Algeria under construction with central clay core addressing problems of urban expansion in the future reservoir, problems in the production of filters and on the measures to use potentially liquefiable materials in the construction of the upstream dam shell.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α (51128) Για τις πληµµύρες στο Μαραθώνα Αττικής 22 25 Νοεµβρίου 2005 Υψηλά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Διευθυντής Κλιμακίου Επίβλεψης Έργων Δυτικής Μακεδονίας Αιανή 50004, Κοζάνη. 1 Ταμιευτήρας Elati basin Ιλαρίωνα Φραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γιβραλτάρ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΨΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ - freeboard - Κατακόρυφη απόσταση μεταξύ ΑΣΠ & στέψης του φράγματος ανύψωση στάθμης ταμιευτήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μέσω των υδρόμυλων. Αυτού του τύπου μικρής

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα χωμάτινα & λιθόρριπτα (2) Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Διδάσκων: Μπελόκας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Ν. Ι. Μουτάφης

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Ν. Ι. Μουτάφης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Ν. Ι. Μουτάφης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Για να μάθετε να σχεδιάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΥΗΕ Ι. Θανόπουλος ΕΗ Α.Ε.. / νση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τυπική διάταξη ενός Μικρού ΥΗΕ EUROPEAN SMALL HYDROPOWER ASSOCIATION Belgium Υπολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Παράγοντες που καθορίζουν τη δυνατότητα κατασκευής φράγματος Γεωλογικοί παράγοντες Κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ Χωμάτινα Φράγματα Γαιώδη

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΝΙΠΕΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ»

«ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΝΙΠΕΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισας Π.Μ.Σ. «Σύγχρονες Τεχνολογίες Έργων Διαχείρισης Περιβάλλοντος» «ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων:

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Τεχνική Γεωλογία 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Ταμιευτήρες Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Άκαμπτα φράγματα: βαρύτητας σκυροδέματος Μια μονολιθική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα τριγωνικής διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

Φράγμα (ρουφράκτης) Γυρτώνης

Φράγμα (ρουφράκτης) Γυρτώνης Φράγμα (ρουφράκτης) Γυρτώνης Ν. Π. Μαυρονικολάου Πολιτικός Μηχανικός, ΥΔΡΕΤΜΕ 1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεγάλων Φραγμάτων Εισαγωγικά Τοποθεσία Το φράγμα τοποθετείται στον π. Πηνειό παρά τον ομώνυμο οικισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Αντικείμενο της Άσκησης Η θεώρηση των Τεχνικογεωλογικών συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός 2 Ταξινόμηση ανάλογα με το σκοπό 3 Ταξινόμηση ανάλογα με τη χρήση Υδροηλεκτρικά (Ενεργειακά)

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Κελύφη Γεωφραγμάτων Ν. Ι. Μουτάφης Ροή λάβας - Galapagos Κελύφη ή Σώματα Φράγματος ή Αντιπυρήνες Ζώνη 1 - Πυρήνας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012

Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012 Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012 Πρόγραµµα επίσκεψης Μόρνος (Φράγµα, Υδροληψία, Έξοδος σήραγγας Ευήνου) Σάββατο 16:00-19:00

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ Εισαγωγή Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα, και αποτελεί την πρώτη βαθμίδα αξιοποιήσεώς του. Το έργο της

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπληµµυρική προστασία της Αττικής, ΤΕΕ, Αθήνα, 2 Νοεµβρίου 2004

Αντιπληµµυρική προστασία της Αττικής, ΤΕΕ, Αθήνα, 2 Νοεµβρίου 2004 10 Η λειτουργία του έργου αξιολογήθηκε για παροχή από 5.0 έως 15.0 µ 3 /δλ. Το έργο εισόδου κατασκευάστηκε µε σπειροειδή µορφή και προσδίδει σαφή στροβιλισµό στην υδάτινη µάζα, η οποία προσκολλάται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ταµιευτήρες είναι υδραυλικά έργα που κατασκευάζονται µε σκοπό τον έλεγχο και την ρύθµιση της παροχής των υδατορρευµάτων. Ανάλογα µε το µέγεθός

Διαβάστε περισσότερα

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Υδροσύστηµα Αώου Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Ιούνιος 2014 Θέση Υδροσυστήµατος Πηγή:ΛεονταρίτηςΑ.., Υδρολογική Ανάλυση και ιερεύνηση Υδροσυστήµατος Αώου- Βοϊδοµάτη Υδροσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ Ι. ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Τον Ιούνιο του 1984 η ΔΕΗ υποβάλλει μελέτη για το έργο, σύμφωνα με την οποία σχηματοποιείται σε γενικές γραμμές η ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων 20.10.2006 Μέθοδος λωρίδων για

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ Το υδροηλεκτρικό έργο, στοσύνολότου, έχει κατασκευασθεί εντός των ορίων των ήµων: Μετσόβου Εγνατίας Ανατολικού Ζαγορίου Η Τεχνητή λίµνη του ΥΗΣ Πηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Β Διδάσκων : Ν. Ι. Μουτάφης Αιθιοπία Θέσεις εγκατάστασης υπερχειλιστών Εγκάρσια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Β Διδάσκων : Ν. Ι. Μουτάφης Αιθιοπία Θέσεις εγκατάστασης υπερχειλιστών Εγκάρσια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωτεχνικά θέµατα του φράγµατος Αποσελέµη Κρήτης Τεχνικά στοιχεία του έργου

Γεωτεχνικά θέµατα του φράγµατος Αποσελέµη Κρήτης Τεχνικά στοιχεία του έργου Γεωτεχνικά θέµατα του φράγµατος Αποσελέµη Κρήτης Τεχνικά στοιχεία του έργου Μ.Καββαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Τοµέα Γεωτεχνικής Σχολής Πολιτικών Μηχ/κών Ε.Μ.Π., Ειδικός Σύµβουλος Κ/Ξ Συµβούλων Αποσελέµη

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εισαγωγή Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων

Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Αστικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων Ανδρέας Ευστρατιάδης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y =

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y = Χωρητικότητες μήκη αναχωμάτων επιφάνειες ταμιευτήρων Το έργο αποτελείται από τρείς ταμιευτήρες συνολικής χωρητικότητας 7.250.000 μ3. Η επιμέρους χωρητικότητα κάθε ταμιευτήρα αναλύεται στους παρακάτω πίνακες:

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα από Κυλινδρούμενο Σκυρόδεμα (RCC) Ιωάννης Στεφανάκος, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ Ι ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΛΕΤΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΝΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2011-2012 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD)

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) Όταν οι συνθήκες θεμελίωσης δεν είναι ιδεώδεις ή τα σεισμικά φορτία είναι πολύ μεγάλα, το σύνηθες τριγωνικό σχήμα των

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπληµµυρική προστασία της Αττικής, ΤΕΕ, Αθήνα, 2 Νοεµβρίου 2004 ΙΑΤΟΜΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Σ 3.94 / 3.14 ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΝ ΥΣΗ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ Β35 3.

Αντιπληµµυρική προστασία της Αττικής, ΤΕΕ, Αθήνα, 2 Νοεµβρίου 2004 ΙΑΤΟΜΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Σ 3.94 / 3.14 ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΝ ΥΣΗ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ Β35 3. 4 Η κατασκευή των έργων έπρεπε να γίνει µε εξαιρετικά ανελαστικές -ας µας επιτραπεί ο χαρακτηρισµός εφιαλτικές- υψοµετρικές και οριζοντιογραφικές δεσµεύσεις. Το χρονοδιάγραµµα κατασκευής της Αττικής Οδού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ II ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βασική απαίτηση η επαρκής γνώση των επιμέρους στοιχείων - πληροφοριών σχετικά με: Φύση τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Ν. Ι. Μουτάφης Λίμνη Καστρακίου Ανάγκη εγκιβωτισμού υλικού Σ.Ε. στο εκάστοτε

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα FUSEGATES: Θυροφράγµατα Ασφαλείας Σύστηµα αντιµετώπισης των αιχµών των πληµµυρών, µε παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας ή ταπείνωση της ανώτατης στάθµης πληµµύρας του ταµιευτήρα υνατότητες και εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις αποθέσεων φερτών υλικών σε ταµιευτήρες

Επιπτώσεις αποθέσεων φερτών υλικών σε ταµιευτήρες 6ο Πανελλήνιο Γεωγραφικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, 3-6 Οκτωβρίου 2002 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Συστήματα εκτροπής ποταμού Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Δ Συστήματα Εκτροπής Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.&Π. -ΔΠΜΣ - Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης 1 Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&Π.-

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά στα έργα αποκατάστασης για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τόσο της οδού Αγίου Δημητρίου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά,

Διαβάστε περισσότερα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Φώτης Σ. Φωτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MEng ΕΜΠ, ΜSc MIT Ειδικός συνεργάτης ΕΜΠ, & Επιλογή τύπου και θέσης έργου Εκτίµηση χρήσεων & αναγκών σε νερό Οικονοµοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΕΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Τα προτεινόµενα έργα εξασφαλίζουν την ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 6ο ο Πανελλήνιο Γεωγραφικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, 3-63 6 Οκτωβρίου 2002 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 07/2008 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά

Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά Ημερίδα Γεωσυνθετικά Υλικά σε Εργα Πολιτικού Μηχανικού Ξάνθη 19 Μαΐου 2017 Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά Νικόλαος Ι. Μουτάφης Σύμβουλος Μηχανικός Φράγματα: Τεχνικά έργα για συγκράτηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία

Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία Αντιπληµµυρικά και Αντιδιαβρωτικά Έργα στην Ηλεία Βασίλειος Κ. Καλέρης Καθηγητής Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών e-mail: kaleris@upatras.gr (1) Γενικές αρχές αντιπληµµυρικής και αντιδιαβρωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ 1. Προτεινόµενο έργο Το έργο αφορά την κατασκευή τριών ταµιευτήρων στην τοποθεσία Μπελµά του Όρους Όσσα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης νερού θα είναι 7.200.000 µ3. Η συνολική υδάτινη επιφάνεια των ταµιευτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση

Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της απόθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Εργασία

Μεταπτυχιακή Εργασία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ Μεταπτυχιακή Εργασία Ιωάννης Φλώρος, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ Επιβλέπων : Ν. Μαµάσης, Λέκτορας ΕΜΠ Αθήνα, Μάρτιος 2009 Σκοπός Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα βαρύτητας Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα

Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Δ Συστήματα Εκτροπής Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Γενικές παρατηρήσεις Σκοπός των έργων ύδρευσης είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου νερού, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, και η μεταφορά και διανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα επαναληπτικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΚΑΘ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, ΚΑΘ. Φεβρουάριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 767/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 767/2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 767/2012 ΘΕΜΑ: 26 ο Έγκριση της µελέτης του έργου: «Αντιπληµµυρικά έργα στον ποταµό Μέγα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΟΔΕΥΣΗΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΘΡΑΥΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ INNOVYZE InfoWorks ICM ΚΑΙ ArcGIS

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΟΔΕΥΣΗΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΘΡΑΥΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ INNOVYZE InfoWorks ICM ΚΑΙ ArcGIS ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΟΔΕΥΣΗΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΘΡΑΥΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ INNOVYZE InfoWorks ICM ΚΑΙ ArcGIS Μίχας Σπύρος, Πολιτικός Μηχανικός PhD Νικολάου Κώστας, Πολιτικός Μηχανικός MSc Αθήνα, 8/5/214

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α «Αντιπληµµυρική προστασία Αττικής»

ΗΜΕΡΙ Α «Αντιπληµµυρική προστασία Αττικής» 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΩΝ ΗΜΕΡΙ Α «Αντιπληµµυρική προστασία Αττικής» Ειδικά έργα αντιπληµµυρικής προστασίας Αττικής Οδού Εισηγητές : Γ.Μαχαίρας

Διαβάστε περισσότερα

Σήραγγα Αυτοκινητοδρόμου Σήραγγα KRABBE Αυτοκινητόδρομος Τμήμα Τίρανα Ελμπασάν Σύμβαση κατά FIDIC Αλβανία

Σήραγγα Αυτοκινητοδρόμου Σήραγγα KRABBE Αυτοκινητόδρομος Τμήμα Τίρανα Ελμπασάν Σύμβαση κατά FIDIC Αλβανία Σήραγγα Αυτοκινητοδρόμου Σήραγγα KRABBE Αυτοκινητόδρομος Τμήμα Τίρανα Ελμπασάν Σύμβαση κατά FIDIC Αλβανία Σήραγγα Αυτοκινητοδρόμου Συνολικό υ: περίπου 70 εκ. Όψη στομίου εισόδου (προς Τίρανα) βόρειου κλάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΓΟΥ Απ1 περίοδος σχεδιασμού T = 40 έτη πληθυσμός που εξυπηρετεί ο αγωγός Θ = 5000 κάτοικοι 0.40 0.35 μέση ημερήσια κατανάλωση νερού w 1 = 300 L/κατ/ημέρα μέση ημερ. βιομηχανική κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ 2016 Ναύπλιο Αδιαπέρατος (πρακτικά) πυρήνας Ζώνη 1 -

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ ΗΜΟΣ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΈΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΕΜΑΤΟΣ Τ.Κ. ΙΟΝΥΣΙΟΥ» Αρ. Μελ. : 197/2006 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 347.200 (µε το ΦΠΑ 24%)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΕΡΓΟ: ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr 1. Βάθος Τοποθέτησης Tο

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ιαχείριση πληµµυρών Νίκος Μαµάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Τοµέας Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. 3. Έργα ταμίευσης νερού

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. 3. Έργα ταμίευσης νερού ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ 3. Έργα ταμίευσης νερού 3.1. Γενικά Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων έχει σαν στόχους την ικανοποίηση της ζήτησης των διαφόρων χρήσεων, την προστασία των υδατικών πόρων από τη ρύπανση,

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροπή Κυκλοβόρου / Ιλισού (μερική) / Προφ. Δανιήλ στον Κηφισό

Εκτροπή Κυκλοβόρου / Ιλισού (μερική) / Προφ. Δανιήλ στον Κηφισό Εκτροπή Κυκλοβόρου / Ιλισού (μερική) / Προφ. Δανιήλ στον Κηφισό Νίκος Κ. Μαυρομιχάλης Πολιτικός Μηχανικός- Υδραυλικός, Msc Θα σας μιλήσω για το έργο εκτροπής Κυκλοβόρου / Ιλισού / Πρ. Δανιήλ στον Κηφισό,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Αξιολόγηση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των υλικών κατασκευής, της κουρτίνας τσιμεντενέσεων και των μετρήσεων των οργάνων του φράγματος. Λάμπρος Σωμάκος, Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΣΑΝΑ Ι.Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΡΕΜΑ ΒΑΓΕΝΟΚΑΜΑΡΕΣ» ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΣΑΝΑ Ι.Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΡΕΜΑ ΒΑΓΕΝΟΚΑΜΑΡΕΣ» ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ANDREAS DROSAKIS Digitally signed by ANDREAS DROSAKIS DN: o=hellenic Public Administration Certification Services, serialnumber=ermis-33789015, c=gr, email=a.drosakis@ikao.ondsl.gr, sn=drosakis, givenname=andreas,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗΚΑΙΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝΚΑΙΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΚώσταςΚατσιµίγας Αρχιτέκτονας

ΠΡΟΛΗΨΗΚΑΙΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝΚΑΙΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΚώσταςΚατσιµίγας Αρχιτέκτονας ΠΡΟΛΗΨΗΚΑΙΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝΚΑΙΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚώσταςΚατσιµίγας Αρχιτέκτονας ΕκτελεστικόςΓραµµατέαςΠεριφέρειας ΑνατολικήςΜακεδονίας -Θράκης ΠΛΗΜΜΥΡΑ Ορισµός Πληµµύραθεωρείται :

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 11η ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (Περίοδος : 01.11.2013 16.12.2013)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 11η ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (Περίοδος : 01.11.2013 16.12.2013) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ KAI ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ. Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ KAI ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ. Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ. Ύδρευση Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ. : Ηµερ/νία: Σελίδα : από ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ Πίνακας Ελέγχου Ποιότητας Μελέτης Υπηρεσία: ΜΕΛΕΤΗ: Υπηρεσία: ΑΝΑ ΟΧΟΣ: Υπηρεσία: ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Υπηρεσία: ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΣ: # Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Γ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&.Περ.- ΔΠΜΣ Μάθημα: Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης Λίμνη ΥΗΕ Καστρακίου Τεχνικό έργο υπερχείλισης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7η Άσκηση

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7η Άσκηση Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7η Άσκηση Στεγανότητα θέσης φράγµατος. Αξιολόγηση επιτόπου δοκιµών περατότητας Lugeon. Κατασκευή κουρτίνας τσιµεντενέσων. Β.Χρηστάρας Β. Μαρίνος, Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 06/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΜΝΗΣ ΝΗΣΙΟΥ

ΓΝΩΜΟ ΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΜΝΗΣ ΝΗΣΙΟΥ ΓΝΩΜΟ ΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΜΝΗΣ ΝΗΣΙΟΥ ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ Ρ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ιαστασιολόγιση «self hardening» µειγµάτων πλήρωσης διαφραγµατικών τοίχων, στη θεµελίωση φραγµάτων

ιαστασιολόγιση «self hardening» µειγµάτων πλήρωσης διαφραγµατικών τοίχων, στη θεµελίωση φραγµάτων ιαστασιολόγιση «self hardening» µειγµάτων πλήρωσης διαφραγµατικών τοίχων, στη θεµελίωση φραγµάτων Χ. Κ. Γκούβας Γεωλόγος. ΓΕΩ.ΠΕΡ. Σύµβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. Λέξεις κλειδιά: ιαφραγµατικός τοίχος, Πλαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογικά και Γεωτεχνικά θέµατα κατά την κατασκευή του φράγµατος Γαδουρά Ρόδου Τεχνικά στοιχεία του έργου

Γεωλογικά και Γεωτεχνικά θέµατα κατά την κατασκευή του φράγµατος Γαδουρά Ρόδου Τεχνικά στοιχεία του έργου Γεωλογικά και Γεωτεχνικά θέµατα κατά την κατασκευή του φράγµατος Γαδουρά Ρόδου Τεχνικά στοιχεία του έργου Π.Μαρίνος Καθηγητής Τοµέα Γεωτεχνικής Σχολής Πολιτικών Μηχ/κών Ε.Μ.Π., Ειδικός Σύµβουλος Κ/Ξ Γαδουρά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Τ.Υ. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα

Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα Σ.Γ. Φελέκος Πολιτικός Μηχανικός, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Ε.Π.Ε. Α.Ν. Γιάγκος ρ. Πολιτικός Μηχανικός, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Ε.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αντικείµενο της παρούσας µεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης των σηράγγων του Μετρό επί του υδρογεωλογικού καθεστώτος πριν και µετά την κατασκευή τους. Στα πλαίσια της, παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ιόδευση των πληµµυρών

ιόδευση των πληµµυρών ιόδευση των πληµµυρών Με τον όρο διόδευση εννοούµε τον υπολογισµό του πληµµυρικού υδρογραφήµατος σε µια θέση Β στα κατάντη ενός υδατορρεύµατος, όταν αυτό είναι γνωστό σε µια θέση Α στα ανάντη ή αντίστοιχα

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 1.1. Ανάθεση και Αντικείμενο της Μελέτης... 3 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΤΟΛΙΣΘΙΣΗΣ... 4 2.1. Γεωλογικά στοιχεία... 4 3. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ. 7.380,00 ευρώ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ. 7.380,00 ευρώ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ: «Επισκευή αγωγού ομβρίων και κατασκευή νέου τμήματος αγωγού επί των οδών Κανελλοπούλου και Ηρώων Πολυτεχνείου». ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Φ.Π.Α. : Προϋπολογισμός (με Φ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα