Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος 2009. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο - Η ιστορία των παλαιών επίπλων Υγεία Παραπληγία και σεξουαλικότητα Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα ΣΥ. ΦΑ. News Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης του κοινού στα φαρμακεία Επιστημονική ενημέρωση Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #9 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 8 w Σελ. 12 w Σελ. 15 w Σελ. 22 w Σελ. 24 w Σελ. 29 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Eλληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Η ιστορία των παλαιών επίπλων ΥΓΕΙΑ Παραπληγία και σεξουαλικότητα Μύθοι και πραγματικότητα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον από ανακάλυψη ελληνοβραζιλιάνου νευροεπιστήμονα στις ΗΠΑ Βρέθηκαν δέκα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιά Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής στους μεσήλικες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA. Απαγόρευση διάθεσης οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο. Oίκος Ναύτου: Ενδείξεις για τις οποίες η δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. ΤΣΜΕΔΕ: Έγκριση δαπάνης υλικών σχετικά με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Δελτία Τύπου από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης του κοινού στα φαρμακεία ΥΓΕΙΑ Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 9 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: Γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης - Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε μαζί σας και πάλι, μέσα από το περιοδικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «Φαρμακευτικά και Επίκαιρα», το οποίο κυκλοφορεί ανά δίμηνο και αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας του συλλόγου μας με τα μέλη του. Σε ό,τι αφορά στα νέα του κλάδου μας, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το Υπουργείο Υγείας (ΟΠΑΔ) την 1η Σεπτεμβρίου 2009 ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων. Εκτιμώντας ότι το θέμα είναι πολύπλοκο, με ιδιαίτερες προεκτάσεις τόσο στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, όσο και στον ορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ζήτησε: Την εργώδη συνεργασία με τους αρμόδιους των υπουργείων και του ΕΟΦ, ώστε να υπάρξει βέλτιστο αποτέλεσμα στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της φαρμακευτικής περίθαλψης. Να καθοριστεί με σαφήνεια ότι νοσοκομειακά φάρμακα είναι μόνον αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Όλα τ άλλα επιβάλλεται να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όρους και διαφοροποιήσεις. Να εκδοθεί άμεσα ο κατάλογος των διαφημιζόμενων φαρμάκων, τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον κατάλογο αυτό οφείλουν να πειθαρχήσουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να ζητηθεί η άμεση κατάργηση του άρθρου 15 του Νόμου 3730/2008, που λειτουργεί χαριστικά υπέρ των κλινικών και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες τους σε μεγαλέμπορους φαρμάκων, με προφανή ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και να έρθουμε τώρα στο περιοδικό μας. Στο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του χειρουργού ουρολόγου-ανδρολόγου κ. Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη, «Παραπληγία και σεξουαλικότητα», καθώς και το άρθρο του διαιτολόγου-διατροφολόγου Ιωάννη Κάλφα, «Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα». Επίσης, στις αποσπώμενες σελίδες του περιοδικού μας θα ενημερωθείτε για όλες τις ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για τα τελευταία δελτία Τύπου από τον ΕΟΦ και για ό,τι νεότερο υπάρχει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του ΦΣΘ σας εύχονται «Καλό Πάσχα»! 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς, έχετε πλέον τη δυνατότητα να αφαιρείτε τις σχετικές σελίδες και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Η ιστορία των παλαιών επίπλων Ευεργέτης χαρακτηρίζεται όποιος διαθέτει, χωρίς αντάλλαγμα, περιουσιακά του στοιχεία για κοινωφελείς σκοπούς. Στην προκειμένη περίπτωση, ευεργέτης χαρακτηρίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου ο φαρμακοποιός κ. Μιχάλης Πάνου για την προσφορά φαρμακευτικών επίπλων στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. Τα εν λόγω φαρμακευτικά έπιπλα προέρχονται από το Φαρμακείο και Φαρμακεμπορείο Ζαφειρίου Σφύρα «η Έλαφος», στον Βόλο, που διέθετε, εκτός των άλλων, περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα, κατασκευασμένη στο Παρίσι. Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1889 και αργότερα, το 1896, εγκαταστάθηκε στο καινούργιο του κτίριο, στη γωνία των οδών Κοραή και Δημητριάδος. Διέθετε εργαστήριο με υπόγειο που χρησιμοποιούνταν ως ψυγείο και χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών που παραλαμβάνονταν από ευρωπαϊκές χώρες για την παρασκευή φαρμάκων. Στην εξωτερική πλευρά του φαρμακείου υπήρχαν και τα ιατρεία των γιατρών που ήταν υπάλληλοι του φαρμακείου. Από τα έπιπλα του φαρμακείου ξεχώριζε μία καλαίσθητη μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες. Κατασκευάστηκε από αυστριακούς τεχνίτες και μεταφέρθηκε στον Βόλο. Είναι το έπιπλο που δωρήθηκε στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. Το ύψος του είναι 4,90 μ. και το πλάτος του 6,40 μ. Στο κέντρο του, ψηλά πάνω από τις βιτρίνες, υπάρχει ληκυθοφόρο τόξο. Αριστερά και δεξιά, στο επάνω μέρος, είναι διακοσμημένο με λεοντοκεφαλές και δράκοντες. Οι τρεις βιτρίνες ενώνονται ψηλά με δύο ενδιάμεσα αετώματα, κάτω από τα οποία είναι τοποθετημένα σε βάσεις τα επιχρυσωμένα γύψινα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αφροδίτης. Μπροστά από την τετράφυλλη βιτρίνα υπάρχει πάγκος με λευκό μάρμαρο μήκους 2 μ. Γύρω γύρω υπάρχουν και άλλα φαρμακευτικά έπιπλα από το ίδιο φαρμακείο. Το 1912, το Φαρμακείο Ζαφειρίου Σφύρα πέρασε στα χέρια του γαμπρού του, φαρμακοποιού Αναστασίου Γραναφίδη, ο οποίος το λειτούργησε έως το Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε στον φαρμακοποιό Δημήτριο Πάνου, ο οποίος το κράτησε έως το 1969 και, ακολούθως, το μετέφερε στα Φάρσαλα. Μετά το κλείσιμο του Φαρμακείου Δημητρίου Πάνου, τα έπιπλα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία και παρέμειναν περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του, έως το Τότε, ο γιος του Δημητρίου Πάνου, Μιχαήλ Πάνου, τα επαναπάτρισε και τα δώρισε στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. 06 Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου

5 Υγεία 08 Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, fellow of the European Board of Urology (FEBU), επιμελητής ΕΣΥ Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) Παραπληγία και σεξουαλικότητα Μύθοι και πραγματικότητα

6 #9 Οι άνδρες ασθενείς με παραπληγία βιώνουν διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας τους, που έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ιδίων και των συντρόφων τους. Οι διαταραχές της στύσης, η πιθανή απουσία οργασμού και η υπογονιμότητα είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι γι αυτές τις καταστάσεις, ώστε με τη συνεργασία ιατρών αποκατάστασης, ουρολόγων και ψυχιάτρων να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση. Οι άνδρες με παραπληγία αναφέρουν απουσία στύσης ή στύση με όχι ικανοποιητική σκληρότητα για κολπική διείσδυση. Οι Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ) αποτελούν το μοντέλο μελέτης της νευροφυσιολογίας της παραπληγίας. Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της στυτικής διαταραχής μετά από ΚΝΜ και η γνώση των θεραπευτικών επιλογών οδηγεί στην ορθότερη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Παραπληγία και σεξουαλικότητα Για αρκετά χρόνια ήταν ευρέως διαδεδομένος ο μύθος ότι τα άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία δεν έχουν σεξουαλικότητα, δεν έχουν στύση και είναι υπογόνιμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς η σεξουαλική διέγερση είναι ανεξάρτητη από τη στυτική λειτουργία. Αντίθετα, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος συνδέεται με κοινωνική απόσυρση και αδυναμία αποκατάστασης, ενώ η σεξουαλική εγρήγορση συνδέεται με ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση. Το 66% των ασθενών με ΚΝΜ θεωρούν τη στύση τους ικανή για σεξουαλική επαφή. Η επίπτωση της κάκωσης στη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου εξαρτάται από τη θέση και την έκταση της βλάβης. Μετά από τέτοιες κακώσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν μειωμένη επιθυμία και μικρή συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Ο βαθμός της σεξουαλικής αποκατάστασης συναρτάται άμεσα με τη φυσική αποκατάσταση, την κοινωνική ένταξη και την ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα δίνει ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα της ζωής και στην εν γένει σεξουαλικότητα αυτών των ατόμων. Νευροφυσιολογία της στύσης Η στύση αποτελεί νευροαγγειακό φαινόμενο που βρίσκεται υπό νευροορμονικό έλεγχο. Τα ανώτερα κέντρα ρύθμισης της στύσης εδρεύουν στον εγκέφαλο, ενώ τα κατώτερα κέντρα βρίσκονται στον νωτιαίο μυελό. Αυτά τα κέντρα είναι δύο: το συμπαθητικό, θωρακο-οσφυϊκό ή ψυχογενές και το μεικτό, ιερό ή αντανακλαστικό. Το πρώτο είναι αμιγώς αυτόνομο, βρίσκεται στο ύψος Θ11-Ο2 και περιέχει ευοδοτικές και ανασταλτικές ίνες. Το δεύτερο περιέχει παρασυμπαθητικές και σωματικές ίνες, και βρίσκεται στο ύψος Ι2-4. Τα δύο κέντρα του νωτιαίου μυελού βρίσκονται υπό τον έλεγχο του εγκεφάλου. Από νευροφυσιολογικής άποψης, η στύση διακρίνεται στην αντανακλαστική και στην ψυχογενή. Η αντανακλαστική στύση προκαλείται από σωματικά, απτικά ερεθίσματα, ενώ η ψυχογενής στύση είναι ανεξάρτητη από σωματικό ερεθισμό και οφείλεται σε αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, η οποία προκαλείται από εικόνες, φαντασιώσεις ή σκέψεις. Η στυτική λειτουργία σε ασθενείς με ΚΝΜ εξαρτάται από το σημείο της κάκωσης και την έκταση της βλάβης. Όσο πιο ψηλά είναι η βλάβη, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της στύσης. Σε μια μελέτη αναφέρεται ότι το 25% των ανδρών με ΚΝΜ ανέκτησε τη στυτική του ικανότητα έναν μήνα μετά την κάκωση, όταν το 60% και το 80% ανέκτησαν τη στύση τους στους έξι μήνες και στον έναν χρόνο, αντίστοιχα, μετά τον τραυματισμό. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι άνδρες με κάκωση της αυχενικής (ΑΜΣΣ) και θωρακικής (ΘΜΣΣ) μοίρας του νωτιαίου μυελού ανέκτησαν πιο σύντομα τη στύση τους απ ό,τι οι άνδρες με κάκωση της οσφυϊκής μοίρας (ΟΜΣΣ). 09

7 Υγεία 10 Αντανακλαστικές στύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν ακέραιο παρασυμπαθητικό στυτικό κέντρο (Ι2-4), έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με ΚΝΜ. Αυτές προκύπτουν ύστερα από τον ερεθισμό του δέρματος ή των βλεννογόνων κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Χειρισμοί όπως το τρίψιμο των μηρών ή των θηλών, η συμπίεση της βαλάνου, η υπερηβική επίκρουση και ο ερεθισμός της πρωκτικής περιοχής αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί από τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων σε αυτά τα άτομα. Βλάβη άνω του Θ11 συνδυάζεται με στύση τόσο των σηραγγωδών σωμάτων, όσο και του σπογγειώδους σώματος της ουρήθρας, ενώ βλάβη κάτω του Θ11 αποκλείει τη συμμετοχή του σπογγειώδους σώματος. Η στύση αυτή είναι, συνήθως, ικανοποιητική για διείσδυση, αλλά μικρής διάρκειας. Αντανακλαστικές στύσεις διατηρούνται στο 95% των ασθενών με πλήρη βλάβη πάνω από το ιερό κέντρο, ενώ σε κατώτερες βλάβες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%. Η εκπαίδευση για την πρόκληση αυτού του αντανακλαστικού αποτελεί μέρος της σεξουαλικής επανεκπαίδευσης. Ψυχογενείς στύσεις έχουν παρατηρηθεί στο 60% των περιπτώσεων ασθενών με ακέραιο συμπαθητικό στυτικό κέντρο (Θ11-Ο2) και βλάβη κάτω του Ο2. Οι ψυχογενείς στύσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι ανεξάρτητες από τον άμεσο σωματικό ερεθισμό και είναι αποτέλεσμα οπτικών ή ακουστικών ερεθισμάτων, ονείρων, φαντασιώσεων ή μνήμης. Είναι, συνήθως, χαμηλής ποιότητας και μικρής διάρκειας. Αντικειμενικά, πρόκειται περισσότερο για διόγκωση του πέους και όχι για σκληρή στύση, επιτρέποντας σπάνια τη διείσδυση. Μεικτή στύση προκαλείται όταν η μυελική βλάβη είναι μεταξύ των δύο κέντρων. Αρχίζει ύστερα από ψυχογενές ερέθισμα και διατηρείται ή και ενισχύεται από σωματικό ερέθισμα, ή πρόκειται για παρατεταμένη αντανακλαστική στύση, ενισχυμένη από έντονη σεξουαλική επιθυμία. Θεραπευτική προσέγγιση Ο εντοπισμός του επιπέδου της βλάβης και ο βαθμός της αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της θεραπείας που θ ακολουθηθεί. Η θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (PDE-5 inhibitors), συσκευές κενού, ενδοσηραγγώδη ή διουρηθρική χορήγηση αγγειοδραστικών ουσιών (ΑΔΟ) και πεϊκές προθέσεις βρίσκονται στη φαρέτρα του ειδικού για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας των ασθενών με παραπληγία. Γενικά, οι ασθενείς με μερική διατομή του νωτιαίου μυελού θα ανταποκριθούν καλύτερα στις από του στόματος ή τοπικές θεραπείες. Έχει αποδειχθεί ότι οι αναστολείς της PDE-5 (φαρμακευτική από του στόματος αγωγή) δρουν αποτελεσματικότερα εάν μετατραυματικά έχει διατηρηθεί κάποιο από τα κέντρα της στύσης. Αρχικά χορηγήθηκαν σε άτομα με ακέραιο το παρασυμπαθητικό κέντρο, άρα με αντανακλαστικές στύσεις, αλλά αργότερα κρίθηκαν αποτελεσματικοί και σε ασθενείς που δεν παρουσίαζαν κάποια στυτική λειτουργία. Η χρήση των συσκευών κενού και οι ενδοπεϊκές ενέσεις απαιτούν επιδεξιότητα από την πλευρά των ασθενών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι απ αυτούς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, η ερωτική σύντροφος θα πρέπει να στηρίζει αλλά και να συμμετέχει σε αυτήν τη θεραπευτική επιλογή. Οι ενδοπεϊκές προθέσεις προσφέρουν τόσο στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και στις διαταραχές της ούρησης, με την ευκολότερη εφαρμογή του εξωτερικού καθετήρα. Όταν ο ασθενής εμφανίζει υπολειμματική στύση, όχι όμως ικανή για κολπική διείσδυση, προτείνεται η θεραπεία με συσκευές κενού ή/και αναστολείς της PDE-5. Σε περιπτώσεις που η στύση δεν είναι ικανοποιητική με την πιο πάνω αγωγή, προτείνεται η χορήγηση ενδοπεϊκών ενέσεων ή ενδοουρηθρική χορήγηση αγγειοδραστικών ουσιών, ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή (οι ενέσεις σαφώς υπερτερούν). Η τοποθέτηση πρόθεσης αποτελεί την τελευταία θεραπευτική επιλογή με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι με τις πιο πάνω θεραπευτικές επιλογές αντιμετωπίζεται η στυτική τους δυσλειτουργία και όχι οι διαταραχές οργασμού ή εκσπερμάτισης που βιώνουν. Συμπεράσματα Καμία θεραπευτική μέθοδος, όμως, δεν είναι η κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις επιθυμίες του ασθενή, στο πνευματικό του επίπεδο και στις ανάγκες του ζευγαριού. Η σεξουαλική επανεκπαίδευση αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της νευροτροποποίησης και στην εκούσια έκλυση του αντανακλαστικού της στύσης, μέσω του ερεθισμού του δέρματος ή των βλεννογόνων κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Η από του στόματος θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 είναι αποτελεσματική. Οι συσκευές κενού, αλλά κυρίως οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις, αποτελούν αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν αγγειακό παράγοντα στυτικής δυσλειτουργίας. Η ενδοουρηθρική αγωγή είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν κατανόηση, σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στα σεξουαλικά προβλήματα αυτών των ατόμων. Ο ειδικός θα πρέπει να γνωρίζει και να δίνει απαντήσεις. Η επανάκτηση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι πολύ σημαντική για την ενεργό επάνοδο αυτών των ατόμων, η πλειονότητα των οποίων είναι νεαρής ηλικίας.

8 Επιστημονική ενημέρωση w Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον από ανακάλυψη ελληνοβραζιλιάνου νευροεπιστήμονα στις ΗΠΑ Μία συσκευή ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού, που βοήθησε πειραματόζωα με Πάρκινσον να κινηθούν ευκολότερα, προσφέρει μία ακόμα ελπίδα στους πάσχοντες από την εν λόγω ασθένεια. Η νέα τεχνική ανακαλύφθηκε από τον Μιγκουέλ Νικολέλη, ελληνοβραζιλιανικής καταγωγής, έναν από τους πιο διάσημους νευροεπιστήμονες στον κόσμο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερ. «Υπάρχει μια σχεδόν άμεση και δραματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να λειτουργεί, όταν η συσκευή ενεργοποιεί τον νωτιαίο μυελό του», δήλωσε ο Νικολέλης. Αν η τεχνική αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική και για τους ανθρώπους, θα προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από τους σημερινές συσκευές ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων, οι οποίες εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και ωφελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών με Πάρκινσον. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ερευνητή, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να τοποθετηθεί μία συσκευή στον νωτιαίο μυελό, παρά στον εγκέφαλο. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να ελέγξουν το τρέμουλο και την ακαμψία που προκαλεί το Πάρκινσον. Η ασθένεια σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, η οποία μεταφέρει μηνύματα σχετικά με την κίνηση των μυών. Τα φάρμακα που ενισχύουν την ντοπαμίνη, παρέχουν καθυστέρηση στα συμπτώματα, αλλά όχι μονιμότερη θεραπεία. Η νέα τεχνική, κατά τον Νικολέλη, μπορεί να συνδυαστεί με πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκων. Στους υγιείς ανθρώπους, οι νευρώνες ενεργοποιούνται με διαφορετικό ρυθμό, καθώς στέλνουν πληροφορίες από τον εγκέφαλό τους για να κινηθεί το σώμα. Στους ασθενείς με Πάρκινσον, οι νευρώνες «μπερδεύονται» και ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, γεγονός που διαστρεβλώνει τις εντολές κίνησης, τις οποίες στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς. Τοποθετούνται δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια, λεπτά σαν χαρτί, σε μια μικρή σχισμή στη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να αγγίζουν το έξω μέρος του νωτιαίου μυελού. Ρεύμα διοχετεύεται διαμέσου αυτών, ώστε οι παραγόμενοι ηλεκτρικοί παλμοί να ενεργοποιήσουν τα περιφερειακά νεύρα που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο στο σώμα. Η ερευνητική ομάδα του Νικολέλη δοκίμασε τη συσκευή σε ποντικούς και αρουραίους, σε συνδυασμό με διάφορες δόσεις L-dopa (λεβοντόπα) του γνωστού φαρμάκου κατά του Πάρκινσον. Όταν δοκίμασαν τη νέα τεχνική, χωρίς τη βοήθεια φαρμάκου, τα πειραματόζωα ήταν 26 φορές πιο κινητικά. Σε συνδυασμό με το φάρμακο, μόνο δύο δόσεις ήταν αρκετές για να παράγουν κίνηση, σε σχέση με την ανάγκη πέντε δόσεων, όταν χρησιμοποιείται μόνο το φάρμακο. Η λεβοντόπα τείνει να είναι λιγότερο αποτελεσματική με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τον Νικολέλη, η νέα τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πειράματα με πιθήκους φέτος, και με ανθρώπους το Πηγή: health.ana-mpa.gr w Βρέθηκαν δέκα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιά 12 Τη μια στιγμή, κάποιος σαραντάχρονος με αξιοζήλευτο επίπεδο χοληστερίνης χαίρεται τη ζωή του. Την επόμενη στιγμή είναι νεκρός από την καρδιά του. Οι γιατροί αποδίδουν τον αιφνίδιο θάνατο σε ανωμαλία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Τώρα, μια νέα έρευνα αποδίδει σε γενετικά αίτια το πρόβλημα, και εξηγεί γιατί δεν προϋπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα, ούτε ίχνη κάποιου προβλήματος στις εξετάσεις αίματος. Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπό τον καθηγητή Νταν Άρκινγκ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και άλλους, ανακάλυψε εννέα νέα γονίδια που κάνουν ένα άτομο ευάλωτο σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιά, και επιβεβαίωσε τον ρόλο ενός ακόμα γονιδίου (Nos1ap). Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερ. «Περίπου τα μισά απ αυτά τα γονίδια μάς ξάφνιασαν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα σχετίζονται με τη βιολογία της καρδιάς», δήλωσε ο Άρκινγκ. Τα συγκεκριμένα γονίδια τροποποιούν τον χρονισμό των συστολών της καρδιάς ( «διάστημα QT»), που αντιστοιχεί στη συνολική διάρκεια της κοιλιακής εκπόλωσης και επαναπόλωσης. Το «διάστημα QT» εντοπίζεται μέσω ενός κοινού ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν επιμήκυνση του «διαστήματος QT», κινδυνεύουν κατά πολύ από αιφνίδιο θάνατο. «Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία...», δήλωσε ο Άρκινγκ. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, που βασίστηκε σε περίπου άτομα, όσα πιο πολλά από τα δέκα επίμαχα γονίδια έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου του. Ένα έμφραγμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αποκτήσει κάποιος αυτό τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (επιμήκυνση διαστήματος QT). Όμως, όσοι κληρονομούν αυτό το γενετικό ρίσκο, σχεδόν ποτέ δεν το μαθαίνουν. «Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Άρκινγκ, «είναι ότι δεν εμφανίζουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη, ούτε είναι υπέρβαροι». Τελικά, ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων με βάση τα ευρήματα των νέων γονιδίων. Πηγή: express.gr

9 ΕΟΦ ΠΦΣ Ίντερνετ Φαρμακευτικές εταιρείες w Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής στους μεσήλικες Οι άνδρες μετά τα 50, οι οποίοι κάνουν σωματική άσκηση, ζουν τουλάχιστον δύο χρόνια παραπάνω, κατά μέσον όρο, σε σχέση με τους «τεμπέληδες» της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι άνδρες που ασκούνται τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να ζήσουν 2,3 χρόνια παραπάνω, ενώ όσοι ασκούνται, αλλά λιγότερο, μπορούν να προσδοκούν σ έναν παραπάνω χρόνο ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Η μελέτη θεωρεί την ωφέλεια της σωματικής άσκησης, κατά τη μέση ηλικία, ισοδύναμη με το να κόψει κανείς το κάπνισμα. Όπως διαπίστωσαν οι σουηδοί ερευνητές, ο θάνατος «επισκέπτεται» νωρίτερα όσους παραμένουν σωματικά αδρανείς. Το όφελος της άσκησης μπορεί να μην φανεί άμεσα, αλλά ύστερα από 5-10 χρόνια, καθώς οι ασκούμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες. Οι ερευνητές επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι λάθος η νοοτροπία πολλών μεσηλίκων, ότι η άσκηση αφορά, βασικά, τους νέους και ότι είναι αργά να ξεκινήσουν να αθλούνται μετά τα 50. «Αυτή ακριβώς είναι η ηλικία που πρέπει κανείς να αυξήσει το επίπεδο της άσκησής του», δήλωσε στον «Guardian» ο Άλαν Γουάιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Μετά τα 50, δεν γυμνάζεται κανείς για τους Ολυμπιακούς, αλλά για να προστατεύσει την υγεία του, περπατώντας, κάνοντας κάποιο άθλημα ή, έστω, χρησιμοποιώντας τις σκάλες πιο συχνά. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς τέτοιες δραστηριότητες». Ο καθιστικός τρόπος ζωής (που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε παχυσαρκία) αποτελεί «επιδημία» των σύγχρονων κοινωνιών, και σε αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συμβάλει η σταδιακή μείωση των χειρωνακτικών εργασιών και η αύξηση της εργασίας στο γραφείο, η μαζική χρήση του αυτοκινήτου (και για τις πιο κοντινές διαδρομές!) και η «κατάκτηση» του ελεύθερου χρόνου από την ηλεκτρονική ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων (μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωματική άσκηση και, γενικότερα, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει περίπου 30 σημαντικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικό κ.ά. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης. Μια άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Diabetes Care», διαπίστωσε ότι δεν αρκεί μισή ώρα στο γυμναστήριο για ν αντισταθμίσει πάμπολλες ώρες καθιστικής ζωής. Γι αυτό συστήνει σε όλους να εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία και να περπατούν (π.χ., να πηγαίνουν με τα πόδια στο γραφείο ή για ψώνια, αν είναι εφικτό). Η έρευνα διαπίστωσε ότι, άσχετα με το πόσο έντονη άσκηση κάνει κανείς ή πόσες ώρες κάθεται, όσοι κάνουν συχνά διαλείμματα από το καθισιό, έχουν λεπτότερη μέση, χαμηλότερο συνολικό βάρος, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και λιγότερο ζάχαρο στο αίμα. Οι αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να σηκώνεται κανείς συχνά από την καρέκλα του και να διακόπτει τακτικά την καθιστική εργασία του ή οποιαδήποτε άλλη καθιστική απασχόληση. Η έρευνα των αυστραλών επιστημόνων έρχεται να προστεθεί σε άλλες αμερικανικές έρευνες, που δείχνουν ότι ακόμα και η απλή ορθοστασία είναι αρκετή για να διπλασιάσει τον ρυθμό του μεταβολισμού στον οργανισμό και την ποσότητα των θερμίδων που αυτός καίει. Τα ένζυμα, που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των λιπών στο σώμα, «καταπιέζονται» όταν ένας άνθρωπος κάθεται, αντί να στέκεται όρθιος ή να περπατάει. Πηγή: health.ana-mpa.gr

10 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 #9 Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08 w Από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθενείας & Μητρότητας, του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ενημερωθήκαμε για το κείμενο της επιστολής που απεστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Συγκεκριμένα: «Ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μία μονάδα (εμβαλάγιο) ιδιοσκευάσματος, και μέχρι 2 εφόσον κρίνεται αναγκαίο (άρθρο 2, παρ. θ). Στην περίπτωση που αναγράφονται περισσότερα των 2 εμβαλάγια, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του δοσολογικού σχήματος, προκειμένου να αιτιολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα. Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τον έλεγχο των συνταγών, δεν θα πρέπει να περικόπτουν τις συνταγές που περιέχουν μέχρι δύο εμβαλάγια, επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής το δοσολογικό σχήμα, θεωρώντας ότι δεν είναι ορθά συμπληρωμένη η συνταγή. Σε συνταγές, όμως, που περιέχονται περισσότερα από δύο εμβαλάγια, και είναι απολύτως απαραίτητη η αιτιολόγηση αναγραφής μεγαλύτερης ποσότητας, η μη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής. Πάντως, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί φαρμακευτικής νομοθεσίας, του Προεδρικού Διατάγματος 121/08 και των καταστατικών διατάξεων κατά τον έλεγχο των συνταγών, και, όταν γίνεται περικοπή-μη εξόφληση συνταγών, να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκρινίσεις στους φαρμακοποιούς». 15

11 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA w Από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Συνταγογραφίας και Φαρμακευτικής Ενημέρωσης, λάβαμε το ακόλουθο έγγραφο, σχετικά με τη χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA: «Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ACLASTA (zolendronic acid anhydrous) έχει λάβει έγκριση (αριθμός άδειας κυκλοφορίας EU/1/05/308/ ) για τις κάτωθι θεραπευτικές ενδείξεις: Θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε άνδρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πρόσφατο κάταγμα ισχίου μικρής βίας. Θεραπεία της οστικής νόσου του Paget Ο τρόπος διάθεσης (blue box) καθορίστηκε από τον ΕΟΦ (αρ. πρωτ /07/ ) ως εξής: «Το πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από ιατρό με εμπειρία στη θεραπεία της νόσου του Paget των οστών και της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Η χρήση του τος μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που απαιτεί ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας». ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, 48 ώρες πριν από την έγχυση, έως και 10 ημέρες ύστερα απ αυτήν, προς αποφυγή υποασβεστιαιμίας. Η περίπτωση εμφάνισης ως παρενέργειας του συνδρόμου FLU-LIKE θα αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη έως 4 γρ. ημερησίως. Η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου θα είναι δυνατή κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας σε ρευματολογικές, ορθοπαιδικές και ενδοκρινολογικές κλινικές νοσοκομείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 1ο και 3ο Αθηνών και 2ο Θεσσαλονίκης, καθώς και των κρατικών νοσοκομείων. Ειδικά στα κρατικά νοσοκομεία, οι ελεγκτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που τα επισκέπτονται, οφείλουν να ελέγχουν και να εγκρίνουν τη δαπάνη για βραχεία νοσηλεία, μόνον εφόσον αυτή συνοδεύεται από τη βεβαίωση για χορήγηση του φαρμάκου από το φαρμακείο του νοσοκομείου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ιδρύματος. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ελεγκτές ιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που επισκέπτονται τα κρατικά νοσοκομεία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνταγογραφήσουν το φάρμακο. 16 Η συνιστώμενη δόση είναι μία ενδοφλέβια έγχυση 5 mg Aclasta, μία φορά ετησίως. Σύμφωνα με γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής ειδικών ιατρών, θεωρείται απαραίτητο να προηγείται έλεγχος: α) της νεφρικής λειτουργίας (κάθαρση κρεατινίνης σε άτομα άνω των 65 ετών και χαμηλού σωματικού βάρους ΒΜΙ χαμηλότερο του 19) και β) της ασβεστιο-φωσφορο-αλκαλικής φωσφατάσης αίματος. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση επαρκών Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να κάνει την έγχυση του ιδιοσκευάσματος ιδιωτικά, τότε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα συνταγογραφείται και ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 10% της αξίας του φαρμάκου και με τη δαπάνη βραχείας νοσηλείας στην ιδιωτική κλινική. Ο συνταγογράφος ιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ιατρική γνωμάτευση του ειδικού ιατρού (ορθοπαιδικού, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου, παθολόγου, φυσίατρου ή γυναικολόγου) και να εξετάζει τις παραπάνω προϋποθέσεις που όρισε η τριμελής επιτροπή των ειδικών ιατρών του ιδρύματος».

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 15 / Μάρτιος - Απρίλιος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 15 / Μάρτιος - Απρίλιος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 15 / Μάρτιος - Απρίλιος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Αυτό το ξέρατε; «Νεότερες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 8 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 8 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης. ΤΕΥΧΟΣ 8 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις Υγεία Συμπληρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point

Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point ΤΕΥΧΟΣ 7 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπα από το 8ο PHARMA point ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή στη Συρία

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. Θωρακίζουμε. το ελληνικό φαρμακείο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 18 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. Θωρακίζουμε. το ελληνικό φαρμακείο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 18 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010 ΤΕΥΧΟΣ 18 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point Επικαιρότητα Είπαν και έγραψαν τα ΜΜΕ... Ενημερωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 14 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 14 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 14 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων διατροφής με φάρμακα και τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ανασκόπηση των δράσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Δερματικές κηλίδες; Όχι... ευχαριστώ

Δερματικές κηλίδες; Όχι... ευχαριστώ ΤΕΥΧΟΣ 1 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2007 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Επικαιρότητα Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Εξελίξεις Eπιστημονική ενημέρωση Δραστηριότητες Φ.Σ. Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT ΤΕΥΧΟΣ 6 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Η στυτική δυσλειτουργία και η αντιμετώπισή της Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Υγεία

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Υγεία ΤΕΥΧΟΣ 2 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Συμπληρώματα διατροφής και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Eπιστημονική ενημέρωση Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 4 / Μάιος - Ιούνιος 2008. Υγεία. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 4 / Μάιος - Ιούνιος 2008. Υγεία. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης. ΤΕΥΧΟΣ 4 / Μάιος - Ιούνιος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Δυσλιπιδαιμία και πρωτοπαθής πρόληψη Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Εκδήλωση απονομής υποτροφιών

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 40 / Μάιος 2013 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Ο ΦΣΘ για τους «μετρόπληκτους» καταστηματάρχες

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 40 / Μάιος 2013 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Ο ΦΣΘ για τους «μετρόπληκτους» καταστηματάρχες ΤΕΥΧΟΣ 40 / Μάιος 2013 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ο ΦΣΘ για τους «μετρόπληκτους» καταστηματάρχες Ενημέρωση από τον ΠΦΣ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 8 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 8 / Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 9. Ευάγγελος Μενενάκος. Πολιτική για το φάρμακο

PHARMANEWS 1 8 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 8 / Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 9. Ευάγγελος Μενενάκος. Πολιτική για το φάρμακο 1 8 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 8 / Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 9 Πολιτική για το φάρμακο «Θεραπεία» με...λάθος συνταγή Ευάγγελος Μενενάκος «Η παχυσαρκία είναι νόσος των

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. Καλό καλοκαίρι! ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 5 / Ιούλιος-Αύγουστος 2008. Υγεία

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. Καλό καλοκαίρι! ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 5 / Ιούλιος-Αύγουστος 2008. Υγεία ΤΕΥΧΟΣ 5 / Ιούλιος-Αύγουστος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Φαρμακογονιδιωματική: καινοτομία στη φαρμακευτική αγωγή Καλό καλοκαίρι! Έρπητας ζωστήρας Διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Φώφη Γεννηματά. Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος Θ.

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Φώφη Γεννηματά. Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος Θ. 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος «Πρέπει οι επιλογές μας να είναι... στοχευμένες» Φώφη Γεννηματά «Οι μεγάλες προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Φώφη Γεννηματά. Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος Θ.

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Φώφη Γεννηματά. Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος Θ. 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 1 / Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος «Πρέπει οι επιλογές μας να είναι... στοχευμένες» Φώφη Γεννηματά «Οι μεγάλες προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis.

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis. PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Editorial / Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι O Οδηγός του 2012 είναι ιδιαίτερα πλούσιος λόγω των αλλεπάλληλων συμπληρώσεων και αναθεωρήσεων που πρόεκυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Σ Σ ΥΛ Λ Ο Γ Ο Σ ΑΤ Τ Ι Κ Η Σ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Σ Σ ΥΛ Λ Ο Γ Ο Σ ΑΤ Τ Ι Κ Η Σ Μάιος 2009 Επίκαιρα συνδικαλιστικά ζητήματα στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ.Α. Φάρμακα «υψηλού κόστους»: δέσμευση των αρμοδίων για παράταση μη εφαρμογής του νόμου μέχρι την 1-10-2009 Συνέχεια των καθυστερήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ Editorial / Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Ο Σύλλογός μας, για δεύτερη χρονιά, σας προσφέρει έναν πλήρη «Οδηγό Φαρμακείου», που αποτελεί ειδική έκδοση της εγκυκλίου μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πάτρα 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ MARKETING ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 Διδάσκων : Καραγιάννη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 180, 182 33 ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ ΤΗΛ. 210 4840401-4, FAX : 210 4840405 email: info@pharmacom.gr www.pharmacom.gr 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 15 Θ. ΧΑΡΑΜΗ ΕΠΕ ΝΙΚΗΣ 57, 174 55 ΑΛΙΜΟΣ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 15 Θ. ΧΑΡΑΜΗ ΕΠΕ ΝΙΚΗΣ 57, 174 55 ΑΛΙΜΟΣ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 15 Θ. ΧΑΡΑΜΗ ΕΠΕ ΝΙΚΗΣ 57, 174 55 ΑΛΙΜΟΣ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 4η Ημερίδα Φαρμακοποιών Ημερίδα Φαρμακοποιών 4η Kυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων;

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Φεβρουάριος 2010 Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Νοσοκομειακά φάρμακα και Σ.Φ.Ε.Ε. Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών του ΙΚΑ Τα νέα συνταγολόγια

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012. e-mail: info@pitsilidis.

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012. e-mail: info@pitsilidis. PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 213 Μάρτιος 2012 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: info@pitsilidis.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου ΤΕΥΧΟΣ 26 ΦΕΒ.-ΜΑΪ. 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Με χάλκινο μετάλλιο από το Διεθνές Meeting Στίβου της Τυνησίας επέστρεψε η συνάδελφος Μορφούλα Ζησέκα Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ. Μάιος-Ιούνιος 2012 # 27

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ. Μάιος-Ιούνιος 2012 # 27 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ISSN : 1791-4574 Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ Μάιος-Ιούνιος 2012 # 27 www.elodi.org Γιώργος Κουκούλης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-ενδοκρινολογίας τμήματος ιατρικής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Νόμος, Ελευθερία και Ψυχιατρική Τόμας Σαζ

Νόμος, Ελευθερία και Ψυχιατρική Τόμας Σαζ ΕΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ [Φύλλο 168 2-8 Δεκεμβρίου 2009 Εβδομαδιαία εφημερίδα Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας [CHECK UP] ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Άλλος χρωστάει και άλλος πληρώνει ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο KEMΠAΘ Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα