Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος 2009. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 9 / Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο - Η ιστορία των παλαιών επίπλων Υγεία Παραπληγία και σεξουαλικότητα Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα ΣΥ. ΦΑ. News Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης του κοινού στα φαρμακεία Επιστημονική ενημέρωση Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #9 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 8 w Σελ. 12 w Σελ. 15 w Σελ. 22 w Σελ. 24 w Σελ. 29 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Eλληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Η ιστορία των παλαιών επίπλων ΥΓΕΙΑ Παραπληγία και σεξουαλικότητα Μύθοι και πραγματικότητα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον από ανακάλυψη ελληνοβραζιλιάνου νευροεπιστήμονα στις ΗΠΑ Βρέθηκαν δέκα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιά Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής στους μεσήλικες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA. Απαγόρευση διάθεσης οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο. Oίκος Ναύτου: Ενδείξεις για τις οποίες η δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. ΤΣΜΕΔΕ: Έγκριση δαπάνης υλικών σχετικά με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Δελτία Τύπου από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης του κοινού στα φαρμακεία ΥΓΕΙΑ Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 9 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: Γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης - Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε μαζί σας και πάλι, μέσα από το περιοδικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «Φαρμακευτικά και Επίκαιρα», το οποίο κυκλοφορεί ανά δίμηνο και αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας του συλλόγου μας με τα μέλη του. Σε ό,τι αφορά στα νέα του κλάδου μας, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το Υπουργείο Υγείας (ΟΠΑΔ) την 1η Σεπτεμβρίου 2009 ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων. Εκτιμώντας ότι το θέμα είναι πολύπλοκο, με ιδιαίτερες προεκτάσεις τόσο στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, όσο και στον ορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ζήτησε: Την εργώδη συνεργασία με τους αρμόδιους των υπουργείων και του ΕΟΦ, ώστε να υπάρξει βέλτιστο αποτέλεσμα στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της φαρμακευτικής περίθαλψης. Να καθοριστεί με σαφήνεια ότι νοσοκομειακά φάρμακα είναι μόνον αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Όλα τ άλλα επιβάλλεται να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όρους και διαφοροποιήσεις. Να εκδοθεί άμεσα ο κατάλογος των διαφημιζόμενων φαρμάκων, τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον κατάλογο αυτό οφείλουν να πειθαρχήσουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να ζητηθεί η άμεση κατάργηση του άρθρου 15 του Νόμου 3730/2008, που λειτουργεί χαριστικά υπέρ των κλινικών και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες τους σε μεγαλέμπορους φαρμάκων, με προφανή ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και να έρθουμε τώρα στο περιοδικό μας. Στο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του χειρουργού ουρολόγου-ανδρολόγου κ. Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη, «Παραπληγία και σεξουαλικότητα», καθώς και το άρθρο του διαιτολόγου-διατροφολόγου Ιωάννη Κάλφα, «Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα». Επίσης, στις αποσπώμενες σελίδες του περιοδικού μας θα ενημερωθείτε για όλες τις ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για τα τελευταία δελτία Τύπου από τον ΕΟΦ και για ό,τι νεότερο υπάρχει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του ΦΣΘ σας εύχονται «Καλό Πάσχα»! 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς, έχετε πλέον τη δυνατότητα να αφαιρείτε τις σχετικές σελίδες και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Η ιστορία των παλαιών επίπλων Ευεργέτης χαρακτηρίζεται όποιος διαθέτει, χωρίς αντάλλαγμα, περιουσιακά του στοιχεία για κοινωφελείς σκοπούς. Στην προκειμένη περίπτωση, ευεργέτης χαρακτηρίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου ο φαρμακοποιός κ. Μιχάλης Πάνου για την προσφορά φαρμακευτικών επίπλων στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. Τα εν λόγω φαρμακευτικά έπιπλα προέρχονται από το Φαρμακείο και Φαρμακεμπορείο Ζαφειρίου Σφύρα «η Έλαφος», στον Βόλο, που διέθετε, εκτός των άλλων, περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα, κατασκευασμένη στο Παρίσι. Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1889 και αργότερα, το 1896, εγκαταστάθηκε στο καινούργιο του κτίριο, στη γωνία των οδών Κοραή και Δημητριάδος. Διέθετε εργαστήριο με υπόγειο που χρησιμοποιούνταν ως ψυγείο και χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών που παραλαμβάνονταν από ευρωπαϊκές χώρες για την παρασκευή φαρμάκων. Στην εξωτερική πλευρά του φαρμακείου υπήρχαν και τα ιατρεία των γιατρών που ήταν υπάλληλοι του φαρμακείου. Από τα έπιπλα του φαρμακείου ξεχώριζε μία καλαίσθητη μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες. Κατασκευάστηκε από αυστριακούς τεχνίτες και μεταφέρθηκε στον Βόλο. Είναι το έπιπλο που δωρήθηκε στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. Το ύψος του είναι 4,90 μ. και το πλάτος του 6,40 μ. Στο κέντρο του, ψηλά πάνω από τις βιτρίνες, υπάρχει ληκυθοφόρο τόξο. Αριστερά και δεξιά, στο επάνω μέρος, είναι διακοσμημένο με λεοντοκεφαλές και δράκοντες. Οι τρεις βιτρίνες ενώνονται ψηλά με δύο ενδιάμεσα αετώματα, κάτω από τα οποία είναι τοποθετημένα σε βάσεις τα επιχρυσωμένα γύψινα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αφροδίτης. Μπροστά από την τετράφυλλη βιτρίνα υπάρχει πάγκος με λευκό μάρμαρο μήκους 2 μ. Γύρω γύρω υπάρχουν και άλλα φαρμακευτικά έπιπλα από το ίδιο φαρμακείο. Το 1912, το Φαρμακείο Ζαφειρίου Σφύρα πέρασε στα χέρια του γαμπρού του, φαρμακοποιού Αναστασίου Γραναφίδη, ο οποίος το λειτούργησε έως το Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε στον φαρμακοποιό Δημήτριο Πάνου, ο οποίος το κράτησε έως το 1969 και, ακολούθως, το μετέφερε στα Φάρσαλα. Μετά το κλείσιμο του Φαρμακείου Δημητρίου Πάνου, τα έπιπλα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία και παρέμειναν περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του, έως το Τότε, ο γιος του Δημητρίου Πάνου, Μιχαήλ Πάνου, τα επαναπάτρισε και τα δώρισε στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. 06 Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου

5 Υγεία 08 Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, fellow of the European Board of Urology (FEBU), επιμελητής ΕΣΥ Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) Παραπληγία και σεξουαλικότητα Μύθοι και πραγματικότητα

6 #9 Οι άνδρες ασθενείς με παραπληγία βιώνουν διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας τους, που έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ιδίων και των συντρόφων τους. Οι διαταραχές της στύσης, η πιθανή απουσία οργασμού και η υπογονιμότητα είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι γι αυτές τις καταστάσεις, ώστε με τη συνεργασία ιατρών αποκατάστασης, ουρολόγων και ψυχιάτρων να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση. Οι άνδρες με παραπληγία αναφέρουν απουσία στύσης ή στύση με όχι ικανοποιητική σκληρότητα για κολπική διείσδυση. Οι Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ) αποτελούν το μοντέλο μελέτης της νευροφυσιολογίας της παραπληγίας. Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της στυτικής διαταραχής μετά από ΚΝΜ και η γνώση των θεραπευτικών επιλογών οδηγεί στην ορθότερη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Παραπληγία και σεξουαλικότητα Για αρκετά χρόνια ήταν ευρέως διαδεδομένος ο μύθος ότι τα άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία δεν έχουν σεξουαλικότητα, δεν έχουν στύση και είναι υπογόνιμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς η σεξουαλική διέγερση είναι ανεξάρτητη από τη στυτική λειτουργία. Αντίθετα, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος συνδέεται με κοινωνική απόσυρση και αδυναμία αποκατάστασης, ενώ η σεξουαλική εγρήγορση συνδέεται με ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση. Το 66% των ασθενών με ΚΝΜ θεωρούν τη στύση τους ικανή για σεξουαλική επαφή. Η επίπτωση της κάκωσης στη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου εξαρτάται από τη θέση και την έκταση της βλάβης. Μετά από τέτοιες κακώσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν μειωμένη επιθυμία και μικρή συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Ο βαθμός της σεξουαλικής αποκατάστασης συναρτάται άμεσα με τη φυσική αποκατάσταση, την κοινωνική ένταξη και την ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα δίνει ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα της ζωής και στην εν γένει σεξουαλικότητα αυτών των ατόμων. Νευροφυσιολογία της στύσης Η στύση αποτελεί νευροαγγειακό φαινόμενο που βρίσκεται υπό νευροορμονικό έλεγχο. Τα ανώτερα κέντρα ρύθμισης της στύσης εδρεύουν στον εγκέφαλο, ενώ τα κατώτερα κέντρα βρίσκονται στον νωτιαίο μυελό. Αυτά τα κέντρα είναι δύο: το συμπαθητικό, θωρακο-οσφυϊκό ή ψυχογενές και το μεικτό, ιερό ή αντανακλαστικό. Το πρώτο είναι αμιγώς αυτόνομο, βρίσκεται στο ύψος Θ11-Ο2 και περιέχει ευοδοτικές και ανασταλτικές ίνες. Το δεύτερο περιέχει παρασυμπαθητικές και σωματικές ίνες, και βρίσκεται στο ύψος Ι2-4. Τα δύο κέντρα του νωτιαίου μυελού βρίσκονται υπό τον έλεγχο του εγκεφάλου. Από νευροφυσιολογικής άποψης, η στύση διακρίνεται στην αντανακλαστική και στην ψυχογενή. Η αντανακλαστική στύση προκαλείται από σωματικά, απτικά ερεθίσματα, ενώ η ψυχογενής στύση είναι ανεξάρτητη από σωματικό ερεθισμό και οφείλεται σε αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, η οποία προκαλείται από εικόνες, φαντασιώσεις ή σκέψεις. Η στυτική λειτουργία σε ασθενείς με ΚΝΜ εξαρτάται από το σημείο της κάκωσης και την έκταση της βλάβης. Όσο πιο ψηλά είναι η βλάβη, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της στύσης. Σε μια μελέτη αναφέρεται ότι το 25% των ανδρών με ΚΝΜ ανέκτησε τη στυτική του ικανότητα έναν μήνα μετά την κάκωση, όταν το 60% και το 80% ανέκτησαν τη στύση τους στους έξι μήνες και στον έναν χρόνο, αντίστοιχα, μετά τον τραυματισμό. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι άνδρες με κάκωση της αυχενικής (ΑΜΣΣ) και θωρακικής (ΘΜΣΣ) μοίρας του νωτιαίου μυελού ανέκτησαν πιο σύντομα τη στύση τους απ ό,τι οι άνδρες με κάκωση της οσφυϊκής μοίρας (ΟΜΣΣ). 09

7 Υγεία 10 Αντανακλαστικές στύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν ακέραιο παρασυμπαθητικό στυτικό κέντρο (Ι2-4), έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με ΚΝΜ. Αυτές προκύπτουν ύστερα από τον ερεθισμό του δέρματος ή των βλεννογόνων κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Χειρισμοί όπως το τρίψιμο των μηρών ή των θηλών, η συμπίεση της βαλάνου, η υπερηβική επίκρουση και ο ερεθισμός της πρωκτικής περιοχής αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί από τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων σε αυτά τα άτομα. Βλάβη άνω του Θ11 συνδυάζεται με στύση τόσο των σηραγγωδών σωμάτων, όσο και του σπογγειώδους σώματος της ουρήθρας, ενώ βλάβη κάτω του Θ11 αποκλείει τη συμμετοχή του σπογγειώδους σώματος. Η στύση αυτή είναι, συνήθως, ικανοποιητική για διείσδυση, αλλά μικρής διάρκειας. Αντανακλαστικές στύσεις διατηρούνται στο 95% των ασθενών με πλήρη βλάβη πάνω από το ιερό κέντρο, ενώ σε κατώτερες βλάβες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%. Η εκπαίδευση για την πρόκληση αυτού του αντανακλαστικού αποτελεί μέρος της σεξουαλικής επανεκπαίδευσης. Ψυχογενείς στύσεις έχουν παρατηρηθεί στο 60% των περιπτώσεων ασθενών με ακέραιο συμπαθητικό στυτικό κέντρο (Θ11-Ο2) και βλάβη κάτω του Ο2. Οι ψυχογενείς στύσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι ανεξάρτητες από τον άμεσο σωματικό ερεθισμό και είναι αποτέλεσμα οπτικών ή ακουστικών ερεθισμάτων, ονείρων, φαντασιώσεων ή μνήμης. Είναι, συνήθως, χαμηλής ποιότητας και μικρής διάρκειας. Αντικειμενικά, πρόκειται περισσότερο για διόγκωση του πέους και όχι για σκληρή στύση, επιτρέποντας σπάνια τη διείσδυση. Μεικτή στύση προκαλείται όταν η μυελική βλάβη είναι μεταξύ των δύο κέντρων. Αρχίζει ύστερα από ψυχογενές ερέθισμα και διατηρείται ή και ενισχύεται από σωματικό ερέθισμα, ή πρόκειται για παρατεταμένη αντανακλαστική στύση, ενισχυμένη από έντονη σεξουαλική επιθυμία. Θεραπευτική προσέγγιση Ο εντοπισμός του επιπέδου της βλάβης και ο βαθμός της αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της θεραπείας που θ ακολουθηθεί. Η θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (PDE-5 inhibitors), συσκευές κενού, ενδοσηραγγώδη ή διουρηθρική χορήγηση αγγειοδραστικών ουσιών (ΑΔΟ) και πεϊκές προθέσεις βρίσκονται στη φαρέτρα του ειδικού για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας των ασθενών με παραπληγία. Γενικά, οι ασθενείς με μερική διατομή του νωτιαίου μυελού θα ανταποκριθούν καλύτερα στις από του στόματος ή τοπικές θεραπείες. Έχει αποδειχθεί ότι οι αναστολείς της PDE-5 (φαρμακευτική από του στόματος αγωγή) δρουν αποτελεσματικότερα εάν μετατραυματικά έχει διατηρηθεί κάποιο από τα κέντρα της στύσης. Αρχικά χορηγήθηκαν σε άτομα με ακέραιο το παρασυμπαθητικό κέντρο, άρα με αντανακλαστικές στύσεις, αλλά αργότερα κρίθηκαν αποτελεσματικοί και σε ασθενείς που δεν παρουσίαζαν κάποια στυτική λειτουργία. Η χρήση των συσκευών κενού και οι ενδοπεϊκές ενέσεις απαιτούν επιδεξιότητα από την πλευρά των ασθενών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι απ αυτούς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, η ερωτική σύντροφος θα πρέπει να στηρίζει αλλά και να συμμετέχει σε αυτήν τη θεραπευτική επιλογή. Οι ενδοπεϊκές προθέσεις προσφέρουν τόσο στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και στις διαταραχές της ούρησης, με την ευκολότερη εφαρμογή του εξωτερικού καθετήρα. Όταν ο ασθενής εμφανίζει υπολειμματική στύση, όχι όμως ικανή για κολπική διείσδυση, προτείνεται η θεραπεία με συσκευές κενού ή/και αναστολείς της PDE-5. Σε περιπτώσεις που η στύση δεν είναι ικανοποιητική με την πιο πάνω αγωγή, προτείνεται η χορήγηση ενδοπεϊκών ενέσεων ή ενδοουρηθρική χορήγηση αγγειοδραστικών ουσιών, ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή (οι ενέσεις σαφώς υπερτερούν). Η τοποθέτηση πρόθεσης αποτελεί την τελευταία θεραπευτική επιλογή με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι με τις πιο πάνω θεραπευτικές επιλογές αντιμετωπίζεται η στυτική τους δυσλειτουργία και όχι οι διαταραχές οργασμού ή εκσπερμάτισης που βιώνουν. Συμπεράσματα Καμία θεραπευτική μέθοδος, όμως, δεν είναι η κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις επιθυμίες του ασθενή, στο πνευματικό του επίπεδο και στις ανάγκες του ζευγαριού. Η σεξουαλική επανεκπαίδευση αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της νευροτροποποίησης και στην εκούσια έκλυση του αντανακλαστικού της στύσης, μέσω του ερεθισμού του δέρματος ή των βλεννογόνων κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Η από του στόματος θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 είναι αποτελεσματική. Οι συσκευές κενού, αλλά κυρίως οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις, αποτελούν αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν αγγειακό παράγοντα στυτικής δυσλειτουργίας. Η ενδοουρηθρική αγωγή είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν κατανόηση, σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στα σεξουαλικά προβλήματα αυτών των ατόμων. Ο ειδικός θα πρέπει να γνωρίζει και να δίνει απαντήσεις. Η επανάκτηση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι πολύ σημαντική για την ενεργό επάνοδο αυτών των ατόμων, η πλειονότητα των οποίων είναι νεαρής ηλικίας.

8 Επιστημονική ενημέρωση w Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον από ανακάλυψη ελληνοβραζιλιάνου νευροεπιστήμονα στις ΗΠΑ Μία συσκευή ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού, που βοήθησε πειραματόζωα με Πάρκινσον να κινηθούν ευκολότερα, προσφέρει μία ακόμα ελπίδα στους πάσχοντες από την εν λόγω ασθένεια. Η νέα τεχνική ανακαλύφθηκε από τον Μιγκουέλ Νικολέλη, ελληνοβραζιλιανικής καταγωγής, έναν από τους πιο διάσημους νευροεπιστήμονες στον κόσμο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερ. «Υπάρχει μια σχεδόν άμεση και δραματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να λειτουργεί, όταν η συσκευή ενεργοποιεί τον νωτιαίο μυελό του», δήλωσε ο Νικολέλης. Αν η τεχνική αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική και για τους ανθρώπους, θα προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από τους σημερινές συσκευές ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων, οι οποίες εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και ωφελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών με Πάρκινσον. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ερευνητή, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να τοποθετηθεί μία συσκευή στον νωτιαίο μυελό, παρά στον εγκέφαλο. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να ελέγξουν το τρέμουλο και την ακαμψία που προκαλεί το Πάρκινσον. Η ασθένεια σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, η οποία μεταφέρει μηνύματα σχετικά με την κίνηση των μυών. Τα φάρμακα που ενισχύουν την ντοπαμίνη, παρέχουν καθυστέρηση στα συμπτώματα, αλλά όχι μονιμότερη θεραπεία. Η νέα τεχνική, κατά τον Νικολέλη, μπορεί να συνδυαστεί με πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκων. Στους υγιείς ανθρώπους, οι νευρώνες ενεργοποιούνται με διαφορετικό ρυθμό, καθώς στέλνουν πληροφορίες από τον εγκέφαλό τους για να κινηθεί το σώμα. Στους ασθενείς με Πάρκινσον, οι νευρώνες «μπερδεύονται» και ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, γεγονός που διαστρεβλώνει τις εντολές κίνησης, τις οποίες στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς. Τοποθετούνται δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια, λεπτά σαν χαρτί, σε μια μικρή σχισμή στη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να αγγίζουν το έξω μέρος του νωτιαίου μυελού. Ρεύμα διοχετεύεται διαμέσου αυτών, ώστε οι παραγόμενοι ηλεκτρικοί παλμοί να ενεργοποιήσουν τα περιφερειακά νεύρα που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο στο σώμα. Η ερευνητική ομάδα του Νικολέλη δοκίμασε τη συσκευή σε ποντικούς και αρουραίους, σε συνδυασμό με διάφορες δόσεις L-dopa (λεβοντόπα) του γνωστού φαρμάκου κατά του Πάρκινσον. Όταν δοκίμασαν τη νέα τεχνική, χωρίς τη βοήθεια φαρμάκου, τα πειραματόζωα ήταν 26 φορές πιο κινητικά. Σε συνδυασμό με το φάρμακο, μόνο δύο δόσεις ήταν αρκετές για να παράγουν κίνηση, σε σχέση με την ανάγκη πέντε δόσεων, όταν χρησιμοποιείται μόνο το φάρμακο. Η λεβοντόπα τείνει να είναι λιγότερο αποτελεσματική με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τον Νικολέλη, η νέα τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πειράματα με πιθήκους φέτος, και με ανθρώπους το Πηγή: health.ana-mpa.gr w Βρέθηκαν δέκα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιά 12 Τη μια στιγμή, κάποιος σαραντάχρονος με αξιοζήλευτο επίπεδο χοληστερίνης χαίρεται τη ζωή του. Την επόμενη στιγμή είναι νεκρός από την καρδιά του. Οι γιατροί αποδίδουν τον αιφνίδιο θάνατο σε ανωμαλία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Τώρα, μια νέα έρευνα αποδίδει σε γενετικά αίτια το πρόβλημα, και εξηγεί γιατί δεν προϋπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα, ούτε ίχνη κάποιου προβλήματος στις εξετάσεις αίματος. Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπό τον καθηγητή Νταν Άρκινγκ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και άλλους, ανακάλυψε εννέα νέα γονίδια που κάνουν ένα άτομο ευάλωτο σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιά, και επιβεβαίωσε τον ρόλο ενός ακόμα γονιδίου (Nos1ap). Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερ. «Περίπου τα μισά απ αυτά τα γονίδια μάς ξάφνιασαν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα σχετίζονται με τη βιολογία της καρδιάς», δήλωσε ο Άρκινγκ. Τα συγκεκριμένα γονίδια τροποποιούν τον χρονισμό των συστολών της καρδιάς ( «διάστημα QT»), που αντιστοιχεί στη συνολική διάρκεια της κοιλιακής εκπόλωσης και επαναπόλωσης. Το «διάστημα QT» εντοπίζεται μέσω ενός κοινού ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν επιμήκυνση του «διαστήματος QT», κινδυνεύουν κατά πολύ από αιφνίδιο θάνατο. «Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία...», δήλωσε ο Άρκινγκ. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, που βασίστηκε σε περίπου άτομα, όσα πιο πολλά από τα δέκα επίμαχα γονίδια έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου του. Ένα έμφραγμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αποκτήσει κάποιος αυτό τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (επιμήκυνση διαστήματος QT). Όμως, όσοι κληρονομούν αυτό το γενετικό ρίσκο, σχεδόν ποτέ δεν το μαθαίνουν. «Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Άρκινγκ, «είναι ότι δεν εμφανίζουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη, ούτε είναι υπέρβαροι». Τελικά, ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων με βάση τα ευρήματα των νέων γονιδίων. Πηγή: express.gr

9 ΕΟΦ ΠΦΣ Ίντερνετ Φαρμακευτικές εταιρείες w Η έντονη σωματική άσκηση προσθέτει δύο χρόνια ζωής στους μεσήλικες Οι άνδρες μετά τα 50, οι οποίοι κάνουν σωματική άσκηση, ζουν τουλάχιστον δύο χρόνια παραπάνω, κατά μέσον όρο, σε σχέση με τους «τεμπέληδες» της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι άνδρες που ασκούνται τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να ζήσουν 2,3 χρόνια παραπάνω, ενώ όσοι ασκούνται, αλλά λιγότερο, μπορούν να προσδοκούν σ έναν παραπάνω χρόνο ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Η μελέτη θεωρεί την ωφέλεια της σωματικής άσκησης, κατά τη μέση ηλικία, ισοδύναμη με το να κόψει κανείς το κάπνισμα. Όπως διαπίστωσαν οι σουηδοί ερευνητές, ο θάνατος «επισκέπτεται» νωρίτερα όσους παραμένουν σωματικά αδρανείς. Το όφελος της άσκησης μπορεί να μην φανεί άμεσα, αλλά ύστερα από 5-10 χρόνια, καθώς οι ασκούμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες. Οι ερευνητές επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι λάθος η νοοτροπία πολλών μεσηλίκων, ότι η άσκηση αφορά, βασικά, τους νέους και ότι είναι αργά να ξεκινήσουν να αθλούνται μετά τα 50. «Αυτή ακριβώς είναι η ηλικία που πρέπει κανείς να αυξήσει το επίπεδο της άσκησής του», δήλωσε στον «Guardian» ο Άλαν Γουάιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Μετά τα 50, δεν γυμνάζεται κανείς για τους Ολυμπιακούς, αλλά για να προστατεύσει την υγεία του, περπατώντας, κάνοντας κάποιο άθλημα ή, έστω, χρησιμοποιώντας τις σκάλες πιο συχνά. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς τέτοιες δραστηριότητες». Ο καθιστικός τρόπος ζωής (που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε παχυσαρκία) αποτελεί «επιδημία» των σύγχρονων κοινωνιών, και σε αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συμβάλει η σταδιακή μείωση των χειρωνακτικών εργασιών και η αύξηση της εργασίας στο γραφείο, η μαζική χρήση του αυτοκινήτου (και για τις πιο κοντινές διαδρομές!) και η «κατάκτηση» του ελεύθερου χρόνου από την ηλεκτρονική ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων (μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωματική άσκηση και, γενικότερα, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει περίπου 30 σημαντικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικό κ.ά. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης. Μια άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Diabetes Care», διαπίστωσε ότι δεν αρκεί μισή ώρα στο γυμναστήριο για ν αντισταθμίσει πάμπολλες ώρες καθιστικής ζωής. Γι αυτό συστήνει σε όλους να εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία και να περπατούν (π.χ., να πηγαίνουν με τα πόδια στο γραφείο ή για ψώνια, αν είναι εφικτό). Η έρευνα διαπίστωσε ότι, άσχετα με το πόσο έντονη άσκηση κάνει κανείς ή πόσες ώρες κάθεται, όσοι κάνουν συχνά διαλείμματα από το καθισιό, έχουν λεπτότερη μέση, χαμηλότερο συνολικό βάρος, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και λιγότερο ζάχαρο στο αίμα. Οι αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να σηκώνεται κανείς συχνά από την καρέκλα του και να διακόπτει τακτικά την καθιστική εργασία του ή οποιαδήποτε άλλη καθιστική απασχόληση. Η έρευνα των αυστραλών επιστημόνων έρχεται να προστεθεί σε άλλες αμερικανικές έρευνες, που δείχνουν ότι ακόμα και η απλή ορθοστασία είναι αρκετή για να διπλασιάσει τον ρυθμό του μεταβολισμού στον οργανισμό και την ποσότητα των θερμίδων που αυτός καίει. Τα ένζυμα, που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των λιπών στο σώμα, «καταπιέζονται» όταν ένας άνθρωπος κάθεται, αντί να στέκεται όρθιος ή να περπατάει. Πηγή: health.ana-mpa.gr

10 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 #9 Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08 w Από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθενείας & Μητρότητας, του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ενημερωθήκαμε για το κείμενο της επιστολής που απεστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με την ορθή εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 121/08. Συγκεκριμένα: «Ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μία μονάδα (εμβαλάγιο) ιδιοσκευάσματος, και μέχρι 2 εφόσον κρίνεται αναγκαίο (άρθρο 2, παρ. θ). Στην περίπτωση που αναγράφονται περισσότερα των 2 εμβαλάγια, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του δοσολογικού σχήματος, προκειμένου να αιτιολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα. Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τον έλεγχο των συνταγών, δεν θα πρέπει να περικόπτουν τις συνταγές που περιέχουν μέχρι δύο εμβαλάγια, επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής το δοσολογικό σχήμα, θεωρώντας ότι δεν είναι ορθά συμπληρωμένη η συνταγή. Σε συνταγές, όμως, που περιέχονται περισσότερα από δύο εμβαλάγια, και είναι απολύτως απαραίτητη η αιτιολόγηση αναγραφής μεγαλύτερης ποσότητας, η μη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής. Πάντως, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί φαρμακευτικής νομοθεσίας, του Προεδρικού Διατάγματος 121/08 και των καταστατικών διατάξεων κατά τον έλεγχο των συνταγών, και, όταν γίνεται περικοπή-μη εξόφληση συνταγών, να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκρινίσεις στους φαρμακοποιούς». 15

11 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA w Από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Συνταγογραφίας και Φαρμακευτικής Ενημέρωσης, λάβαμε το ακόλουθο έγγραφο, σχετικά με τη χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ACLASTA: «Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ACLASTA (zolendronic acid anhydrous) έχει λάβει έγκριση (αριθμός άδειας κυκλοφορίας EU/1/05/308/ ) για τις κάτωθι θεραπευτικές ενδείξεις: Θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε άνδρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πρόσφατο κάταγμα ισχίου μικρής βίας. Θεραπεία της οστικής νόσου του Paget Ο τρόπος διάθεσης (blue box) καθορίστηκε από τον ΕΟΦ (αρ. πρωτ /07/ ) ως εξής: «Το πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από ιατρό με εμπειρία στη θεραπεία της νόσου του Paget των οστών και της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Η χρήση του τος μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που απαιτεί ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας». ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, 48 ώρες πριν από την έγχυση, έως και 10 ημέρες ύστερα απ αυτήν, προς αποφυγή υποασβεστιαιμίας. Η περίπτωση εμφάνισης ως παρενέργειας του συνδρόμου FLU-LIKE θα αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη έως 4 γρ. ημερησίως. Η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου θα είναι δυνατή κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας σε ρευματολογικές, ορθοπαιδικές και ενδοκρινολογικές κλινικές νοσοκομείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 1ο και 3ο Αθηνών και 2ο Θεσσαλονίκης, καθώς και των κρατικών νοσοκομείων. Ειδικά στα κρατικά νοσοκομεία, οι ελεγκτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που τα επισκέπτονται, οφείλουν να ελέγχουν και να εγκρίνουν τη δαπάνη για βραχεία νοσηλεία, μόνον εφόσον αυτή συνοδεύεται από τη βεβαίωση για χορήγηση του φαρμάκου από το φαρμακείο του νοσοκομείου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ιδρύματος. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ελεγκτές ιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που επισκέπτονται τα κρατικά νοσοκομεία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνταγογραφήσουν το φάρμακο. 16 Η συνιστώμενη δόση είναι μία ενδοφλέβια έγχυση 5 mg Aclasta, μία φορά ετησίως. Σύμφωνα με γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής ειδικών ιατρών, θεωρείται απαραίτητο να προηγείται έλεγχος: α) της νεφρικής λειτουργίας (κάθαρση κρεατινίνης σε άτομα άνω των 65 ετών και χαμηλού σωματικού βάρους ΒΜΙ χαμηλότερο του 19) και β) της ασβεστιο-φωσφορο-αλκαλικής φωσφατάσης αίματος. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση επαρκών Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να κάνει την έγχυση του ιδιοσκευάσματος ιδιωτικά, τότε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα συνταγογραφείται και ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 10% της αξίας του φαρμάκου και με τη δαπάνη βραχείας νοσηλείας στην ιδιωτική κλινική. Ο συνταγογράφος ιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ιατρική γνωμάτευση του ειδικού ιατρού (ορθοπαιδικού, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου, παθολόγου, φυσίατρου ή γυναικολόγου) και να εξετάζει τις παραπάνω προϋποθέσεις που όρισε η τριμελής επιτροπή των ειδικών ιατρών του ιδρύματος».

12 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Υπαγωγή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στις διατάξεις του Νόμου 3459/06 περί ναρκωτικών w Από το Τμήμα Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μάς γνωστοποιήθηκε ότι στο ΦΕΚ 314Β / δημοσιεύθηκε η υπ αριθμόν ΔΥΓ3γ/167073/08/ Υπουργική Απόφαση Υπαγωγής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων LYSANXIA, PRAZENE και RELACTON-C στις διατάξεις του Νόμου 3459/06 περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχοντας υπ όψιν: Τις διατάξεις του Νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά (ΚΝΝ)», άρθρα 1, 2, 5, 7 και 22 (ΦΕΚ 103/Α / ). Την υπ αριθμόν Α6β/6543/ Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων της διάθεσης των ουσιών του άρθρου 4 του Νόμου 1729/1987» (ΦΕΚ 535/Β / ). Τις υπ αριθμόν 63920/ και 63921/ αποφάσεις του ΕΟΦ περί χορήγησης άδειας παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή για τα φαρμακευτικά τα LYSANXIA και PRAZENE, αντίστοιχα. Το από έγγραφο της εταιρείας UNIPHARMA, με την υπ αριθμόν 34469/ τροποποίηση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού τος RELACTON-C. Το Προεδρικό Διάταγμα 95/2000 (ΦΕΚ 76/ Α / ), Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Τον Νόμο 3172/2003 (ΦΕΚ 197/Α / ), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον Νόμο 3370/2005 (ΦΕΚ 176/Α / ), Οργάνωση και Λειτουργία των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και λοιπές διατάξεις. Τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, υπ αριθμόν 2/ συνεδρία. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρους του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Την υπαγωγή στον αντίστοιχο πίνακα της παρ. 2 του άρθρου 1 του Νόμου 3459/2006 των κατωτέρω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων: ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Ν. 3459/2006 ΠΙΝΑΚΑΣ RELACTON-C CARISOPRODOL Δ LYSANXIA PRAZEPAM Δ PRAZENE PRAZEPAM Δ Απαγόρευση διάθεσης οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο 18 w Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2007/51/ΕΚ, απαγορεύεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η διάθεση στην αγορά οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο, και συγκεκριμένα: Α. στα θερμόμετρα πυρετού και Β. στα σφυγμομανόμετρα υδραργύρου για το ευρύ κοινό, των οποίων όμως επιτρέπεται η διάθεση σε νοσοκομεία και επαγγελματίες υγείας. Η απαγόρευση διάθεσης των παραπάνω οργάνων ισχύει από τις 3 Απριλίου Δεν αφορά όργανα που χρησιμοποιούνται ή πωλούνται μεταχειρισμένα. Οι λόγοι της απαγόρευσης σχετίζονται με τη γενικότερη στρατηγική της Ε. Ε. για το περιβάλλον και αποσκοπεί στον περιορισμό του διακινούμενου υδραργύρου εντός της Ε. Ε.

13 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 #9 Oίκος Ναύτου: Ενδείξεις για τις οποίες η δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς w Μετά την ΚΥΑ [Αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π (ΦΕΚ Β 1229/ )], κοινοποιήθηκε, με την εγκύκλιο του ΕΟΦ (ΑΠ 38945/ ), κατάλογος φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων τα οποία δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνον για τις ενδείξεις που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν και στις συγκεκριμένες μορφές-περιεκτικότητες και συσκευασίες. Για άλλες εγκεκριμένες ενδείξεις που αναφέρονται στο συνταγολόγιο ΕΟΦ ή στην Περίθαλψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (φύλλο οδηγιών του σκευάσματος), αυτά τα ιδιοσκευάσματα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που συνοδεύει τη συνταγή και αναφέρει την αιτία χορήγησης του φαρμάκου. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων αναφέρονται παρακάτω: 1. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (μη συνοδευόμενη από σχετικούς παράγοντες κινδύνου) Ονομασία τος ACOMPLIA: Αποσύρθηκε REDUCTIL: Χορηγείται με την ένδειξη «υπερβολικό βάρος οφειλόμενο στη διατροφή και δείκτη μάζας σώματος 27 kg/m 2, εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (π.χ., διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία)». XENICAL: Χορηγείται σε υπέρβαρους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 kg/m 2, εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. 2. ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΩΠΕΚΙΑ Δεν αναφέρεται άλλη ένδειξη, εκτός από τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας για τα σκευάσματα αυτά. 3. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δεν αναφέρεται άλλη ένδειξη, εκτός της δυσλειτουργίας στύσης για τα σκευάσματα αυτά. 4. ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Ονομασία τος MIRENA: Άλλες ενδείξεις, πλην της αντισύλληψης. Προστασία από υπερπλασία του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια θεραπείας οιστρογονικής υποκατάστασης. Ιδιοπαθής μηνορραγία. NORVELO: Επείγουσα αντισύλληψη. Περιστασιακή μέθοδος για αντισύλληψη ανάγκης (π.χ., σε βιασμό ή σε σεξουαλική επίθεση με κίνδυνο εγκυμοσύνης). 5. ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΕΣ-ΑΦΘΕΣ Ονομασία τος MUNDISAL και PYRALVEX: Σε εξελκώσεις από άλλα αίτια, εκτός από άφθες, όπως: τραύματα, φυσικούς ή χημικούς παράγοντες, παθήσεις του δέρματος, του αίματος ή του πεπτικού συστήματος, διάφορα φάρμακα και κακοήθειες, καθώς και σε περιπτώσεις διάσπαρτου ή ερυθηματώδους λύκου, καλοήθους πεμφιγούς και διαβρωτικού λειχήνα. 6. ΒΙΤΑΜΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ Ή ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕSΙΧ: Άλλες ενδείξεις: δευτεροπαθής οξάλωση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και οξαλικής λιθίασης, αντιμετώπιση των σπασμών στην οξεία δηλητηρίαση από ισονιαζίδη, περιπτώσεις σιδηροβλαστικής αναιμίας που ανταποκρίνονται στη χορήγησή της. EVIOL: Άλλες ενδείξεις: αιμολυτική αναιμία και οπισθοφακική ινοπλασία (απότοκες έντονης οξυγονοθεραπείας) βρεφών, ιδιαίτερα προώρων, αβηταλιποπρωτεϊναιμία (αδυναμία μεταφοράς βιταμίνης Α από το έντερο), αποκλειστική διατροφή με αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας. Σε παιδιά με ατρησία των χοληφόρων οδών και συγγενή χολόσταση. VOTPRANGE: Άλλες ενδείξεις: αποσιδήρωση, σκορβούτο, νόσος Moeller-Barlow στα παιδιά που χαρακτηρίζονται από βαριά ένδεια ασκορβικού οξέος και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του σκελετού. 19

14 Επικαιρότητα Μάρτιος - Απρίλιος 2009 ΤΣΜΕΔΕ: Έγκριση δαπάνης υλικών σχετικά με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη w Από το Αυτοτελές Τμήμα Ελεγκτών Ιατρών του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας λάβαμε την υπ αριθμόν 125/41η/ απόφαση της Δ. Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, η οποία αφορά την «έγκριση δαπάνης υλικών σχετικά με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη». «Το Αυτοτελές Τμήμα Ελεγκτών ιατρών θέτει υπ όψιν της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου το με αρ. πρωτ. Υ1ΓΠ82686/ έγγραφο του ΥΥΚΑ, Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας & Μητρότητας, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται τα ακόλουθα: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (αντιμετωπίζονται με σχήματα πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης ημερησίως) χρειάζονται ταινίες μέτρησης του σακχάρου του αίματος τον μήνα (1 κουτί έχει 50 ταινίες, επομένως χρειάζονται 4-5 κουτιά ταινιών) και τον αντίστοιχο αριθμό σκαρφιστήρων (4-5 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 3 κουτιά των 100 τεμαχίων). Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που αντιμετωπίζονται με μικρές δόσεις ινσουλίνης, χρειάζονται 80 ταινίες μέτρησης του σακχάρου του αίματος τον μήνα (1-2 κουτιά) και τον αντίστοιχο αριθμό σκαρφιστήρων (2 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 1 κουτί των 100 τεμαχίων). Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που αντιμετωπίζονται με δισκία ή με δίαιτα, χρειάζονται 40 ταινίες μέτρησης του σακχάρου τον μήνα (1 κουτί) και τον αντίστοιχο αριθμό σκαρφιστήρων (1 κουτί των 50 τεμαχίων). Παρακαλείται η Διοικούσα του Ταμείου να αποφασίσει σχετικά: με τον αριθμό ταινιών μέτρησης του σακχάρου και των αντίστοιχων σκαρφιστήρων που θα εγκρίνονται σε καθεμία από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις. με τη δυνατότητα συνταγογράφησής τους στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων ή απευθείας προμήθειάς τους από τα φαρμακεία, η απόφαση να είναι άμεσης επικύρωσης». Η Διοικούσα Επιτροπή, ύστερα από συζήτηση των μελών της, και αφού έλαβε υπ όψιν της την εισήγηση της Υπηρεσίας, αποφασίζει: Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, θα χορηγούνται 5 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 3 κουτιά των 100 τεμαχίων, και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων (5 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 3 κουτιά των 100 τεμαχίων). Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα χορηγούνται 2 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 1 κουτί των 100 τεμαχίων, και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων (2 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 1 κουτί των 100 τεμαχίων). Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που αντιμετωπίζονται με δισκία ή με δίαιτα, θα χορηγούνται 1 κουτί των 50 τεμαχίων, και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων (1 κουτί των 50 τεμαχίων). Να γίνεται συνταγογράφηση στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων και απευθείας προμήθεια από τα φαρμακεία. 20 Διευκρινίζεται ότι: 1. Τα αναλώσιμα υλικά (ταινίες, σύριγγες, βελόνες κ.λπ.) θα αναγράφονται σε ξεχωριστή συνταγή από τα φάρμακα. 2. Χρειάζεται έγκριση από ελεγκτή ιατρό του ταμείου πριν την εκτέλεση της συνταγής.

15 #9 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 Δελτίο τύπου της Pfizer Από την Pfizer εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: Ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του LIPITOR είναι σε ισχύ και έχει παραβιαστεί. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε προσφυγή κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του LIPITOR Νέα Υόρκη: Η Pfizer Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, Τμήμα Εμπορικών Διαφορών, αποφάνθηκε υπέρ της Pfizer σε μια προσφυγή ενός από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της που καλύπτει την ατορβαστατίνη, δραστική ουσία του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου LIPITOR και επί αγωγής για παραβίασή του. Αμφότερες οι δικαστικές ενέργειες, προσφυγή και αγωγή, αφορούσαν την εταιρεία παραγωγής χημικών και φαρμακευτικών των Specifar ΑΒΕΕ, ελληνική εταιρεία παραγωγής ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών των. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορούσε το εναντιομερές μόριο της ατορβαστατίνης (EP 409,281; GR ). Το δικαστήριο έκρινε ότι ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς μορίου της ατορβαστατίνης, που λήγει τον Ιούλιο του 2010, και το οποίο παραβιάστηκε από το ουσιωδώς όμοιο φαρμακευτικό ατορβαστατίνης της Specifar. Η απόφαση, που είναι άμεσα εκτελεστή, διατάσσει την Specifar να άρει κάθε πράξη παραβίασης, και της απαγορεύει την παρασκευή και εμπορία φαρμακευτικών των που καλύπτονται από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς. Η Specifar μπορεί να εφεσιβάλει τις αποφάσεις. Στην Κύπρο, κατά την ακρόαση της 12ης Φεβρουαρίου 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που άσκησε η Medochemie Ltd. Το αίτημα της Medochemie για ανάκληση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς μορίου της ατορβαστατίνης (EP 409,281/CY 2357) της Pfizer είχε ασκηθεί εκπρόθεσμα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς παραμένει σε ισχύ στην Κύπρο (λήγει τον Ιούλιο του 2010). «Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές για την Pfizer και για όλες τις εταιρείες έρευνας στον χώρο της υγείας, οι οποίες επενδύουν μεγάλα ποσά σε έρευνα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου για την ανάπτυξη φαρμάκων που σώζουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών», τόνισε η κ. Κατερίνα Καρέλλα, διευθύνουσα σύμβουλος Pfizer Ελλάς. Η αγορά της Κύπρου για την Pfizer επιβλέπεται από την Pfizer Ελλάς. 21

16 Εξελίξεις Μάρτιος - Απρίλιος 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19/02/2009 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Δελτίο Τύπου Εγκύκλιος 81449/17/12/2008/20/01/ Έγκριση γενόσημων των για τοπική εφαρμογή ή στη μορφή «Πόσιμο διάλυμα» Έχοντας υπόψη: 1.Την Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3(α)/83657/ (ΦΕΚ 59Β/ ) «Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση», σε συμμόρφωση με την υπ αριθμόν 2001/1983/ΕΚ Οδηγία «Περί Κοινοτικού Κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση», 2. Τις εγκυκλίους ΕΟΦ 8120/96, 42998/2003 «Έγκριση ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων για τα οποία απαιτείται η υποβολή μελέτης βιοισοδυναμίας», 3. Τις Κατευθυντήριες Γραμμές CPMP/EWP/139/95 «Note for Guidance on the clinical requirements for locally applied locally acting products containing known constituents» και CPMP/EWP/QWP/1401/98 «Note for Guidance on the Investigation of Bioequivalence/Bioavailability», 4. Την Κατευθυντήρια Γραμμή CPMP/EWP/239/95 final «Note for Guidance on the Clinical Requirements for locally applied products containing known constituents», 5. Την υπ αριθμόν 0-903/19η/ Απόφαση ΔΣ/ ΕΟΦ, εκδίδουμε την ακόλουθη εγκύκλιο: Σύμφωνα με το 1. σχετικό, είναι υποχρεωτική η υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας/θεραπευτικής ισοδυναμίας/συγκριτικής βιοδιαθεσιμότητας για όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται στις σχετικές λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές. Η μη υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας/θεραπευτικής ισοδυναμίας/συγκριτικής βιοδιαθεσιμότητας πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη επιστημονική αξιολόγηση (biowaiver justification). Σύμφωνα με τα παραπάνω, διευκρινίζεται ότι η νομική βάση κατάθεσης των αιτήσεων γενόσημων των «τοπικής εφαρμογής» ή «ποσίμων διαλυμάτων» διαφοροποιείται ανάλογα με την τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται στον φάκελο, ως εξής: Α. Γενόσημα τα τοπικά εφαρμοζόμενα Α1. Γενόσημα τα τοπικά εφαρμοζόμενα με τοπική δράση χωρίς συστηματική απορρόφηση (Νομική Βάση Κατάθεσης: άρθρο 10.1 ή 10.3 της Οδηγίας 2001/83/ ΕΚ, κατά περίπτωση) Για τα τοπικά εφαρμοζόμενα γενόσημα τα (δηλαδή για τα που χορηγούνται μέσω της στοματικής, ρινικής, οφθαλμικής, δερματικής, πρωκτικής, κολπικής οδού, διά εισπνοής κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να δράσουν τοπικά και δεν εμφανίζουν συστηματική απορρόφηση, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν μετρήσεις φαρμακοκινητικών παραμέτρων στο πλάσμα για την απόδειξη της βιοϊσοδυναμίας. Είναι, καταρχήν, απαραίτητο να κατατίθενται, κατά την υποβολή αίτησης για έγκριση, φαρμακοδυναμικές ή συγκριτικές κλινικές μελέτες. Η απουσία τους θα πρέπει να τεκμηριώνεται με εμπεριστατωμένη επιστημονική αιτιολόγηση. Όταν η τοπική εφαρμογή οδηγεί σε κάποιο ποσοστό συστηματικής έκθεσης στη δραστική ουσία, υπάρχει κίνδυνος τα τοπικά εφαρμοζόμενα φαρμακευτικά τα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ποσοστό έκθεσης στη δραστική ουσία από τη συστηματική απορρόφηση πρέπει να διερευνάται (επίπεδα δραστικής ουσίας στο πλάσμα και καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών). Α2. Γενόσημα τα τοπικά εφαρμοζόμενα με συστηματική δράση (Νομική Βάση Κατάθεσης: άρθρο 10.1 ή 10.3 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ, κατά περίπτωση) Για τα τοπικά εφαρμοζόμενα γενόσημα τα, τα οποία χορηγούνται μέσω της στοματικής, ρινικής, οφθαλμικής, δερματικής, πρωκτικής, κολπικής οδού, διά εισπνοής κ.λπ., και εμφανίζουν συστηματική δράση, απαιτείται πάντοτε η υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας. Β. Γενόσημα τα σε μορφή πόσιμου διαλύματος (Νομική Βάση Κατάθεσης: άρθρο 10.1 ή 10.3 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ, κατά περίπτωση) Β1. Εάν το είναι υδατικό πόσιμο διάλυμα κατά τη στιγμή της χορήγησης και περιέχει δραστική ουσία στην ίδια συγκέντρωση, όπως το πρωτότυπο εγκεκριμένο πόσιμο διάλυμα, δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας, με την προϋπόθεση ότι τα περιεχόμενα έκδοχα δεν επηρεάζουν τη γαστρεντερική διάβαση, απορρόφηση ή την in vivo σταθερότητα της δραστικής ουσίας. Η απουσία κλινικής τεκμηρίωσης, με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη επιστημονική αιτιολόγηση (biowaver justification). Β2. Στις περιπτώσεις που ένα πόσιμο διάλυμα συγκρίνεται με πρωτότυπο εγκεκριμένο σε άλλη από του στόματος φαρμακοτεχνική μορφή άμεσης αποδέσμευσης, απαιτείται υποβολή μελέτης συγκριτικής βιοδιαθεσιμότητας, εκτός εάν μπορεί να τεκμηριωθεί εξαίρεση. Για τα φαρμακευτικά τα που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες: 1. Για τα φαρμακευτικά τα που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες, και τα οποία έχουν κατατεθεί για έγκριση μετά τις και έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας, υποχρεούνται οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας να υποβάλουν κατάλληλη μελέτη (φαρμακοκινητική, φαρμακοδυναμική, θεραπευτικής ισοδυναμίας, κλινική ή άλλη μελέτη) έως τις , ή να υποβάλουν εμπεριστατωμένη επιστημονική αιτιολόγηση (biowaver justification) για την μη κατάθεση κλινικής τεκμηρίωσης στη Διεύθυνση Αξιολόγησης (Τμήμα Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης) εντός 30 ημερών από την έκδοση της παρούσης εγκυκλίου και, πάντως, όχι αργότερα από τις 20 Φεβρουαρίου Για τα φαρμακευτικά τα που υπάγονται στις πα-

17 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 #9 ραπάνω κατηγορίες και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η διαδικασία συνεχίζεται και: α) εάν επιλεγεί η υποβολή κλινικής μελέτης (φαρμακοκινητικής, φαρμακοδυναμικής, θεραπευτικής ισοδυναμίας, κλινικής ή άλλης), πρέπει στην περίπτωση έγκρισης του τος να υποβληθούν μετεγκριτικά (έως τις ) τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. β) εάν επιλεγεί η κατάθεση εμπεριστατωμένης κλινικής αιτιολόγησης (biowaiver justification) για την μη κατάθεση της κατάλληλης κλινικής τεκμηρίωσης, θα πρέπει να υποβληθεί εντός 30 ημερών από την έκδοση της παρούσης εγκυκλίου στην Διεύθυνση Αξιολόγησης (Τμήμα Αξιολόγησης Ανθρωπίνων Φαρμάκων). Επισημαίνεται ότι δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις για έγκριση φαρμακευτικών των που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες, εάν δεν περιλαμβάνουν την κατάλληλη/απαιτούμενη τεκμηρίωση. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Βασίλης Κοντοζαμάνης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/03/2009 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Δελτίο Τύπου Θέμα: PAIYOUJI Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Αυστρίας, είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα στην αγορά το τσάι αδυνατίσματος με την εμπορική ονομασία PAIYOUJI, το οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει τη φαρμακευτική ουσία Sibutramine, καθώς και την απαγορευμένη ουσία Phenolophtalein. Το παράγεται στην Κίνα και εισάγεται στην Ευρώπη, μέσω της Μεγάλης Βρετανίας (UK), αλλά διακινείται ευρέως στο Διαδίκτυο ως άκρως αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους. Αν και δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του PAIYOUJI, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά των αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Από τη Διοίκηση 23

18 Φαρμακευτική αγορά Μάρτιος - Απρίλιος 2009 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Alutard SQ Ενέσιμο διάλυμα ALK Abello S.A. Ημερομηνία λήξης από του εν λόγω τος, διότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αυστριακών αρχών, ενδεχομένως να υπάρχει λανθασμένη επισήμανση (αρίθμηση) στα φιαλίδιά του. RAPTIVA (efalizumab) 100 mg/ml κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα Φαρμακευτικό Merck Serono Hellas Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω φαρμακευτικού τος, εξαιτίας σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας των ασθενών. Nebido (testosterone undecanoate) sol for injection 4ml Φαρμακευτικό BAYER Ελλάς ΑΒΕΕ 82008Μ του εν λόγω φαρμακευτικού τος, διότι οι αμπούλες της συγκεκριμένης παρτίδας εμφανίζουν αυξημένη ευθραυστότητα. Itraviron (itraconazole) πόσιμο διάλυμα 150ml x 10mg/ ml Φαρμακευτικό FARMEDIA A. E του εν λόγω φαρμακευτικού τος, διότι, σύμφωνα με την υπ. αριθμόν 4-211/08 έκθεση ανάλυσης της Διεύθυνσης Εργαστηρίων του ΕΟΦ, τα αποτελέσματα των ελέγχων εμφάνισης και ποσοτικού προσδιορισμού δραστικού συστατικού, που έγιναν σε δείγμα της συγκεκριμένης παρτίδας, δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του τος. SIMILAC ADVANCE 2, σκόνη 400 gr Φαρμακευτικό ΑΒΒΟΤΤ LABORATORIES (ΕΛΛΑΣ) ABEE 64125QU01 Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω φαρμακευτικού τος, γιατί βρέθηκε να περιέχει μικρή ποσότητα ελαιώδους συστατικού, το οποίο δεν προβλέπεται. TOP GLOVE, μέγεθος 8 LATEX αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΠΠΜΕΝΤΙΚΑΛ Α. Ε Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της εν λόγω παρτίδας αποστειρωμένων χειρουργικών γαντιών, με ημερομηνία λήξεως 05/2013, γιατί βρέθηκε εκτός προδιαγραφών ως προς την υδατοστεγανότητα (έλεγχος οπών) και τη δύναμη θραύσης (αντοχή). 24 MEDISPO-PF, μέγεθος 7,5 LATEX αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια χωρίς πούδρα ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. Ε. Η Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της εν λόγω παρτίδας αποστειρωμένων χειρουργικών γαντιών χωρίς πούδρα, με ημερομηνία λήξεως 09/2012, γιατί βρέθηκε εκτός προδιαγραφών ως προς τη στειρότητα.

19 Μάρτιος - Απρίλιος 2009 #9 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Σύριγγες των 10 ml Ιατροτεχνολογικό Sterile Hellas A. E της εν λόγω παρτίδας συριγγών των 10 ml, γιατί η συσκευασία με τη σύριγγα, η οποία είχε ανοιχτεί, περιέχει ξένο σώμα. Μετά τον μακροσκοπικό έλεγχο των κλειστών συσκευασιών, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένων σωμάτων. Σύριγγες των 20 ml Ιατροτεχνολογικό Xuyi Webest Medical Product Co, Ltd, China της εν λόγω παρτίδας συριγγών των 20 ml, γιατί η κλειστή συσκευασία με τη σύριγγα περιέχει ξένο σώμα (τρίχα). Σύριγγες των 20 ml Ιατροτεχνολογικό Xuyi Webest Medical Product Co, Ltd, China της εν λόγω παρτίδας συριγγών των 20 ml, γιατί η κλειστή συσκευασία με τη σύριγγα περιέχει ξένο σώμα (τρίχα). Αποστειρωμένες σύριγγες μιας χρήσης 20 ml Ιατροτεχνολογικό Xuyi Webest Medical Product Co, Ltd, China των εν λόγω παρτίδων συριγγών μιας χρήσης των 20 ml, γιατί, κατά τη μακροσκοπική εξέταση αριθμού συριγγών ανά παρτίδα, διαπιστώθηκε η παρουσία ξένων σωμάτων στο εσωτερικό της σφραγισμένης αποστειρωμένης συσκευασίας. LICATACK 3 σε 1 αφρώδης λοσιόν Ιατροτεχνολογικό OMEGA PHARMA HELLAS A. E. του εν λόγω ιατροτεχνολογικού τος, γιατί βρέθηκε να περιέχει την ουσία τριαιθανολαμίνη σε μεγάλη περιεκτικότητα (34%), η οποία υπάγεται στις επικίνδυνες ουσίες, και ειδικότερα στις «ερεθιστικές για τους οφθαλμούς». Το δεν φέρει την επισήμανση που προβλέπεται για τις επικίνδυνες ουσίες, και ειδικά τις φράσεις κινδύνου R και ασφαλείας S, που σχετίζονται με τις απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη χρήση του, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών, που στην πλειονότητά τους είναι μικρά παιδιά. CleverCheck Glucotest TD Ηλεκτρονικός μετρητής σακχάρου TaiDoc Technology Corporation Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω ηλεκτρονικού μετρητή σακχάρου, διότι η επισήμανσή του δεν πληροί τις οριζόμενες από τον νόμο προδιαγραφές. 25

20 Φαρμακευτική αγορά Μάρτιος - Απρίλιος 2009 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Babynat Βρεφικά γάλατα VITAGERMINE (ΓΑΛΛΙΑ) Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των βρεφικών γαλάτων Babynat, γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ. Επιπρόσθετα, η παρτίδα του Babynat 1 βρέθηκε να περιέχει έναν δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό: το εντεροβακτηρίδιο sakazakii. New Cool Mate Anti-cavity Fluoride Οδοντόπαστα Danyangcheng shijiahua Co. Ltd Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της ανάκλησης (αρ. πρωτ /07) της εν λόγω οδοντόπαστας, γιατί, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, προκύπτει ότι η σύστασή της πληροί τις προδιαγραφές της ισχύουσας Νομοθεσίας. VIM CLASSIC WC GEL Βιοκτόνο Medicare ABEE Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω τος, γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου τος. VIM CLOREX WC GEL Βιοκτόνο Medicare ABEE Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω τος, γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου τος. KLORANE lotion demaquillante apaisante au bleuet yeux sensibles Καλλυντικό Pierre Fabre Dermocosmetique, France Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω καλλυντικού τος, συσκευασίες flacons 25 ml (ACL ) και 100 ml (ACL ), γιατί υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του χρήστη. OPTIMA Καλλυντικό PINK FROGS s.r.l. Cosmedi Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί ενέχει χημικούς κινδύνους, καθώς εμπεριέχει την ουσία bis-hydroxyethyl biscetyl malonamide, η οποία είναι απαγορευμένη για χρήση σε καλλυντικά τα και τα προσωπικής υγιεινής, βάσει της Οδηγίας 76/768/ EEC/AnnexII. 26 Lightening Body Lotion without Hydroquinone Καλλυντικό Nouvelle, Parfumerie Gandour P:05/08 E:05/ S3 του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί η αναφερόμενη παρτίδα περιέχει κατά 0,06% υδροκινόνη.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα των ανδρών στην σημερινή εποχή.σε νεαρότερες ηλικίες το 30% οφείλεται σε οργανικές αιτίες και το 70 % σε ψυχολογικά αίτια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας"

Θέμα : Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας Αθήνα, 25-2-2016 Αρ. Πρωτ. 73 Προς: Τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.με.Α κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη & Μέλη του Δ.Σ. Κοιν: -Μέλη Δ.Σ. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα 8 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους δυο θανάτους, ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ αυτή!!! Αυτό ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Kλινικές Mελέτες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1Τι είναι οι κλινικές μελέτες είναι σημαντικές; > Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε και άλλη γιατί πληροφορία ή διευκρίνηση χρειάζεστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

15 λεπτη προετοιμασία φοιτητή για τη στυτική δυσλειτουργία

15 λεπτη προετοιμασία φοιτητή για τη στυτική δυσλειτουργία 15 λεπτη προετοιμασία φοιτητή για τη στυτική δυσλειτουργία Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανδρολογία. ΟΡΙΣΜΟΊ Τί είναι η στυτική δυσλειτουργία ; Στυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για γιατρούς Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να παρέχει σε γιατρούς με δικαίωμα συνταγογράφησης και χορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713)

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) 10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΟΦ Μεσογείων 284 ΤΚ 15 562 Χολαργός Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Κατάγματα χαμηλής βίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ».

ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ». Αθήνα, 14 Μαΐου 2015 ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ». ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα φάρμακα μετά από ένα χρονικό διάστημα 10-15 ετών χάνουν την «πατέντα» τους, δηλαδή η δραστική

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Wednesday, 19 December :05 -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Wednesday, 19 December :05 - SUPERAMIN ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1.1 Ονομασία Προϊόντος: SUPERAMIN α) Πόσιμο διάλυμα σε συσκευασία μιας δόσης 1 g/10ml FL & g/10ml FL β) Ενέσιμο διάλυμα 1 g/5ml AMP & 2g/5ml AMP 1.2 Σύνθεση: Δραστική

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου»

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου» Άρθρο 83 ΥΠΕΔΥΦΚΑ 1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του νόμου 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α ), που προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 18 του νόμου 3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α ), αντικαθίσταται ως

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Καθιέρωση ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένων ύψους 10% επί της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής, ορισμό ανώτατου ορίου ωρών ημερησίως για υπηρεσίες φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ MUPHORAN 200 mg, κόνις και διαλύτης για διάλυμα (προς αραίωση) για έγχυση. Fotemustine Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Water for Injection/Baxter (Viaflo) 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε σάκος περιέχει 100% w/v Water for Injections.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 2/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 310 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 5 Ενημερωτικό Σημείωμα Σχετικά με τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.) ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η καρδιά προωθεί το αίμα στον οργανισμό μέσω των αρτηριών, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να βρίσκονται υπό πίεση. Η πίεση αυξάνει όταν είμαστε αναστατωμένοι, όταν τρομάζουμε, όταν καταβάλουμε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη. Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα T r a

Διαβάστε περισσότερα

1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου. 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής

1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου. 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής Αθήνα, 26 Μαρτίου 2013 Αρ. Πρωτ.: οικ.11524 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΠΡΟΣ Υπηρεσιών Υγείας 1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ Δ/νση: Φαρμάκου 2. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΙΠΗ 2010-2011 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΓΡΙΠΗΣ 2010-2011 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Κατά την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη Εμμ. Δ. Μπελιώτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια, εξελισσόμενη νόσος. Ακρογωνιαίοι λίθοι της θεραπευτικής της προσέγγισης είναι η αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν δομπεριδόνη

Περιορισμοί σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν δομπεριδόνη 1 Σεπτεμβρίου 2014 EMA/465179/2014 Περιορισμοί σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν δομπεριδόνη Στις 23 Απριλίου 2014, η συντονιστική ομάδα για τη διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης και την αποκεντρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΓΑΝΤΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ/ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ LATEX ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ. A. Τα προσφερόμενα γάντια πρέπει να φέρουν σε ευκρινή θέση του τελικού

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΓΑΝΤΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ/ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ LATEX ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ. A. Τα προσφερόμενα γάντια πρέπει να φέρουν σε ευκρινή θέση του τελικού 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΓΑΝΤΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ/ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ LATEX ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ. A. Τα προσφερόμενα γάντια πρέπει να φέρουν σε ευκρινή θέση του τελικού περιέκτη τους την προβλεπόμενη σήμανση CE, η οποία αποδεικνύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ Αθήνα, 27/1/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 224 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 10 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Θέμα : «Εκτέλεση και τιμολόγηση των αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Οστεοπόρωση. Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Οστεοπόρωση. Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Οστεοπόρωση Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή από τις παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α ( Centers for Disease Control and Prevention CDC), περίπου 40 Αμερικανοί

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται:

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ. 210 6871719

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 8 Επιστημονικά πορίσματα Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) της Γερμανίας και η Επιθεώρηση Υπηρεσιών Υγείας (IGZ) του Υπουργείου Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Tαχ. /νση: Κάνιγγος 20 Τ.Κ.: 101 81 Πληροφορίες : Ν. ηµητρακόπουλος Τηλέφωνο : 210 3840153

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας.

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας. CUMMULATINE SUCCESS SCORE % ΙΣΧΙΟ CUMMULATINE SUCCESS RATE % YΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 42 ΑΝΔΡΕΣ 16 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 26 ΗΛΙΚΙΑ 63.1 (42-92) ΥΨΟΣ 171 (162-191) Δ.Μ.Σ 36 (22-47) Το ποσοστό των ασθενών που αναφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Σημειώνεται ότι αλλαγές ή/και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα άρθρα ή εδάφια εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα) Άρθρο 3 Β. 5. Όλο το μόνιμο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του;

Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του; Χ. Χριστοδούλου Παθολόγος- Ογκολόγος Δ/ντής Β' Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Metropolitan Ηθική αναγκαιότητα κλινικών μελετών Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Αθήνα, 12-07-12 Παροχής Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ.: 31596 Υγείας www.eopyy.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Όπως συμβαίνει με κάθε ετησίως ανανεούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι και το ασφαλιστήριο υγείας είναι σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Διαβήτης. Ακούμε καθημερίνα γύρω μας πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Όμως, τι πραγματικά είναι αυτό; Τι ειναι ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/15-07-2016 ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: 1.Το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16). 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό.

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό. 2.α. ΟNCOTYPE Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου (με θετικούς ορμονοϋποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες) παρέχεται η τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης της αντίστροφης μεταγραφάσης

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οστεοπόρωση;

Τι είναι οστεοπόρωση; Τι είναι οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT) ηµήτρης Γ. Χατζηχρήστου Καθηγητής Ουρολογίας Ανδρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης 01 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( )

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΑΘΗΝΑ, 18/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (18-01-2012)

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Η ΠΕΣΠΑ είναι ο μόνος φορέας, ΜΚΟ που εκπροσωπεί στη χώρα μας συλλόγους ασθενών σπανίων παθήσεων αλλά και μεμονωμένους ασθενείς. Ιδρύθηκε το 2003 με

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Κυριάκος Σουλιώτης 1, Χαράλαμπος Νάκος 2 1 Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτής Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 2 Φαρμακοποιός / Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Lactated Ringer s Injection/Fresenius, (3,1+0,3+6+0,2)g, ενέσιμο διάλυμα για έγχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Αλλεργία και άσθμα; Αν πάσχετε από αυτές τις παθήσεις, θα υποφέρετε για όλη σας τη ζωή ; ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ. Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ... 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ... 4 1. Κατηγορίες δικαιούχων... 4 1.1 Βαριά αναπηρία... 4 1.2 Συνήθης αναπηρία... 4 1.3 Μερική αναπηρία... 5 1.4 Προϋπάρχουσα αναπηρία... 5 2. Εκτίμηση αναπηρίας...

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Γεν. Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ

Αριθμ. Γεν. Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 08 / 09 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Αριθμ. Γεν. Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π.95872 Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση. Θέμα: Ενημέρωση για τη διαδικασία αποζημίωσης υλικών από παρόχους του ΕΟΠΥΥ προς τους Δικαιούχους των παροχών

Ανακοίνωση. Θέμα: Ενημέρωση για τη διαδικασία αποζημίωσης υλικών από παρόχους του ΕΟΠΥΥ προς τους Δικαιούχους των παροχών Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση Πληροφορικής Ταχ. Δ/νση: Απ.Παύλου 12, ΤΚ 15123, Μαρούσι Ανακοίνωση Θέμα: Ενημέρωση για τη διαδικασία αποζημίωσης υλικών από παρόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Τμήμα ΙΙΙ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 THΛ: 2131516037 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

6ο Διαβητολογικό. Συνέδριο. 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009. Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη. Κάνουμε το σωστό; Πάτρα.

6ο Διαβητολογικό. Συνέδριο. 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009. Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη. Κάνουμε το σωστό; Πάτρα. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο 6ο Διαβητολογικό Συνέδριο Σακχαρώδης Διαβήτης Γνώση βασισμένη στην ένδειξη Κάνουμε το σωστό; Ενα διαχρονικό δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ηµήτρης Γ. Χατζηχρήστου Καθηγητής Ουρολογίας Ανδρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης 01 ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Ποια είναι τα αγγειακά προβλήµατα της στύσης; Τα αγγειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ Αυτός ο οδηγός γνώσεων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πνευμονική αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Αμερικάνικης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Oνομασία: CLOPIXOL ΑCUTARD 1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Zuclopenthixol acetate (Ζουκλοπενθιξόλη) Έκδοχα: Triglycerides, medium-chain

Διαβάστε περισσότερα

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων:

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων: EMA/411054/2015 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό γολιμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09»

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Αθήνα 03 /09/2009 Αρ.Πρωτ.Α3-4192 Ταχ. /νση : Πλ.

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ HELLAS PHARM 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΊΑ ΓΚΟΥΡΑ ΧΗΜΙΚΌς MBA TQM Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Αποστολή του ΕΟΦ Η προώθηση και κατοχύρωση της δημόσιας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Ø Κατάγµατα χαµηλής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Έγκριση του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφιο α του Ν. 3816/2010»

Θέμα: «Έγκριση του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφιο α του Ν. 3816/2010» Αρ. Πρωτ.: οικ. 34730 Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2013 - Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Φαρμάκου Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Τηλ.: 210-8110674 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Επιστημονικά πορίσματα Γενική περίληψη της επιστημονικής αξιολόγησης του Dexamethasone Alapis Η δεξαμεθαζόνη είναι ιδιαιτέρως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες:

ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: ΕΝΕΣΙΜΟ μόσχευμα MIIG 150816-0 Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες γλώσσες: Ελληνικά (el) Για πρόσθετες γλώσσες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.wmt.com Στη συνέχεια, κάντε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα Τμήμα: Εκπαίδευσης Χώρα: Ελλάδα Γιατί το Medical Easy είναι Μοναδικό! Εξαιρετικά Ανταγωνιστικό Ασφάλιστρο. Αναδεικνύει τον ρόλο του Συνεργάτη ως Συμβούλου και όχι ως χειριστή διαδικασιών: Χωρίς ανάμειξή

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Department: Sales Department. Country: Greece. Generali Hellas. Medical Easy Νοσοκομειακό

Department: Sales Department. Country: Greece. Generali Hellas. Medical Easy Νοσοκομειακό Department: Sales Department Country: Greece Generali Hellas Medical Easy Νοσοκομειακό Generali Hellas Athens March, 0 Medical Easy Νοσοκομειακό Ας το γνωρίσουμε!!!! Generali Hellas Athens March, 0 Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Στ.. σήμερα την 20 οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία.. που χάριν συντομίας θα αποκαλείται Ταμείο και που εδρεύει στ

Διαβάστε περισσότερα

EAA TRAINING CENTER THESSALONIKI

EAA TRAINING CENTER THESSALONIKI EAA TRAINING CENTER THESSALONIKI ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΣΔ) ΑΔΑΜΟΥ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ FEBU,FECSM ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στυτική Δυσλειτουργία ορίζεται ως η σταθερή και επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ: Αποφάσεις του ΕΟΦ µε αριθµ.πρωτ.40800/11-6-07,40802/11-6-07, 41257/18-6-07 και 42548/20-6-07.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Αποφάσεις του ΕΟΦ µε αριθµ.πρωτ.40800/11-6-07,40802/11-6-07, 41257/18-6-07 και 42548/20-6-07. Ανάκληση παρτίδων Συριγγών. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Γ.Ε.: Π75/20/11-7-2007 ΣΧΕΤΙΚΑ: Αποφάσεις του ΕΟΦ µε αριθµ.πρωτ.40800/11-6-07,40802/11-6-07, 41257/18-6-07 και 42548/20-6-07. Σας κοινοποιούµε τις παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Υψηλή Χοληστερίνη: Αίτια και Θεραπεία - Συνήθη Ερωτήματα των ασθενών στη Μαχόμενη Κλινική Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος Τι είναι η χοληστερόλη; Είναι μία χημική ουσία (στερόλη),

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά FISH OIL (EICOSAPENTAENOIC ACID) & (DOCOSAHEXAENOIC

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά πορίσματα

Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την ανάκληση ή την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας και λεπτομερής αιτιολόγηση των αποκλίσεων από τη σύσταση της PRAC 69 Επιστημονικά πορίσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Πρωτοπαθή Μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση Οστεοπόρωση των ηλικιωμένων ή γεροντική οστεοπόρωση Δευτεροπαθή

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Πρωτοπαθή Μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση Οστεοπόρωση των ηλικιωμένων ή γεροντική οστεοπόρωση Δευτεροπαθή ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τι είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται, πρώτον, από χαμηλή οστική μάζα ή, πιο απλά, από λιγότερη ποσότητα οστού και δεύτερον, από διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα