Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011"

Transcript

1 προορισμοί 26 Ακμή και παρακμή Ήδη το 1828, οι κάτοικοι της Ερμούπολης ανέρχονταν σε συνθέτοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ πολύ γρήγορα η Ερμούπολη έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ελεύθερης Ελλάδας, φτάνοντας το 1850 τους κατοίκους και το 1889 τους , σημαντικά περισσότερους από τους σημερινούς (περίπου ). Παράλληλα οι Ερμουπολίτες, εύποροι και καλλιεργημένοι, φρόντισαν να δώσουν στην πόλη τους, μια πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής, της οποίας οι αποδείξεις διατηρούνται κι είναι ορατές έως και σήμερα. Μετά το απόγειο της ακμής του νησιού, ήρθαν και τα δύσκολα. Η πιο καίρια περίοδος για την παρακμή της Ερμούπολης, ήταν η Κατοχή, όταν χιλιάδες Συριανοί πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες εξαιτίας της πενιχρής αγροτικής παραγωγής του νησιού και της απονέκρωσης της κινητήριας οικονομικής δύναμης, του εμπορίου. Σαν σήμερα Μετά την Κατοχή, η Ερμούπολη και η Σύρος στηρίχτηκαν στην περιορισμένη αγροτική παραγωγή και τη λειτουργία των ταρσανάδων, όπου ναυπηγούνταν και συντηρούνταν καΐκια και άλλα μικρά σκάφη. Η δημιουργία των ναυπηγείων της Σύρου με την επωνυμία «Νεώριο», με περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους, συντέλεσε στη συγκράτηση του πληθυσμού κι έτσι μετά το 1980 και ιδιαίτερα μετά το 1990, μια νέα ανθηρή περίοδος ξεκινούσε για το νησί. Η Ερμούπολη κατέκτησε αυξημένη τουριστική κίνηση, ως επί το πλείστον Έλληνες, υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Σταδιακά απέκτησε τη φήμη μιας πόλης - ζωντανού μουσείου χάρη στα εκατοντάδες αρχοντικά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια και πλατείες. Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομικά, είναι έδρα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου καθώς και του Εφετείου Αιγαίου, ενώ λειτουργεί στο νησί και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η γοητεία της Σύρου, συνίσταται στο γεγονός ότι ο επισκέπτης του νησιού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν, να «αποδράσει» μέσα από διαδρομές, οι οποίες σηματοδοτούν τις περιόδους της λαμπρής ιστορίας της. Εδώ είναι ίσως ο μοναδικός γεωγραφικός χώρος στην Ελλάδα, όπου χριστιανοί των δύο δογμάτων (καθολικοί και ορθόδοξοι) συνυπάρχουν αρμονικά πολλούς αιώνες. Το νησί προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη ποικιλία ερεθισμάτων, όπως ενδιαφέροντα μουσεία, λαμπρές εκκλησίες και μοναστήρια ανατολικού και δυτικού δόγματος, επιβλητικά νεοκλασικά μέγαρα και επαύλεις, μεσαιωνικούς οικισμούς, υπέροχες ανατολές στο λιμενοβραχίονα του παλιού λιμανιού της Ερμούπολης και ήρεμα δειλινά στις δυτικές και βόρειες ακτές.

2 View προορισμοί 28 T R A V E L Επίσημο μέλος Εισιτήρια ακτοπλοϊκά Aξίζει να δείτε: Θαυμάστε τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήρια της Ερμούπολης. Ζητείστε πληροφορίες για τους μεγάλους αρχιτέκτονες της Ευρώπης, που συνέβαλλαν στο να δημιουργηθεί στην πόλη αυτό το εξαιρετικό και μοναδικό στυλ. Επισκεφθείτε το Ενυδρείο στο παραθαλάσσιο χωριό Κίνι, που έγινε με σκοπό να κάνει γνωστό το θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου, στα πλαίσια μιας περιβαλλοντικής πατριδογνωσίας. Πρόκειται για ένα ενυδρείο μικρής κλίμακας για εκπαιδευτική χρήση, στο οποίο παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, που συναντώνται γύρω από τις ακτές της Σύρου. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να γνωρίσουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες των ανθρώπων του τόπου, τα εργαλεία και τα παραδοσιακά σκάφη που χρησιμοποιούν, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ζουν από τη θάλασσα. Στο κέντρο της Άνω Σύρου, λειτουργεί η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων στην οποία φυλάσσονται αντικείμενα και εργαλεία του πλανόδιου ψαρά, του μπαρμπέρη (κουρέα), του καλαθοποιού καθώς επίσης και τα εργαλεία των αγροτικών οικογενειών. Στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, συνυπάρχουν βιβλία θρησκευτικού και γενικού περιεχομένου, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ παλαιά, ιστορικά επίσημα έγγραφα και παλαιοί πίνακες. Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη άρχισε να λειτουργεί το 1995, είκοσι τρία χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού. Όμως η ιδέα για τη δημιουργία του, είχε συλληφθεί από παλιά, όταν δόθηκε το όνομά του σ ένα δρόμο της Απάνω Χώρας και το 1987 επανήλθε στο προσκήνιο, όταν διαμορφώθηκε και η ομώνυμη πλατεία με την προτομή του με σκοπό να τιμηθεί ο μεγάλος τροβαδούρος και μουσικοσυνθέτης, που γεννήθηκε στην Άνω Σύρο το 1905 και ο οποίος έγινε γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα ρεμπέτικα τραγούδια του, ιδίως με τη «Φραγκοσυριανή». Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλαιό διώροφο σπίτι, το οποίο αναπαλαιώθηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει τα προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως φωτογραφίες και προσωπικά ενθυμήματά του, το διαβατήριο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, την ταυτότητά του, ρούχα και παπούτσια του, χειρόγραφα κείμενα, το δαχτυλίδι και το ρολόι του, εργαλεία του (τανάλιες, μαχαιράκια κ.λ.π.) που κρατούσε, όταν δεν είχε αγκαλιά το μπουζούκι του, ακόμη και κάποια πολύ προσωπικά αντικείμενα, που παραχωρήθηκαν από την οικογένειά του. Οργανωμένες Εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Κρουαζιέρες Αεροπορικά εισιτήρια Κρατήσεις ξενοδοχείων On line κρατήσεις εισιτηρίων Bonus club πελατών με πολλά δώρα Πακέτα διακοπών Ταξίδια συλλόγων Ταξιδέψτε μαζί μας και κερδίστε εισιτήρια & δώρα Είσαι φ ίλαθλο ς; Μπες στο cl ub Ταξίδεψ ε & µάζε ψε πόντ ους! ν ερώ µ η οµα δι 4 Ταξί 2 άτ ΙΣΙ! για ΠΑΡ στο 3 τυχε ροί το εισιτ θα κερδίσουν ήριο δια για τη ρκείας της αγ ν χρονιά 2011απηµέν 2012 ης του ς οµάδ ας! Σαρανταπόρου 48, Περιστέρι Τ: (15 γραμμές), F: E:

3 προορισμοί 30 ΣΠOPAΔEΣ Τα«σμαράγδια» του Αιγαίου Σποράδες ονομάζονταν, σύμφωνα με την αρχαία γεωγραφική αντίληψη, όλα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου εκτός των περί της ιερής νήσου Δήλου, Κυκλάδων. Πλέον όμως, στο σύγχρονο ελληνικό χάρτη, υπάρχουν μόνο οι Θεσσαλικές Σποράδες, που εντοπίζονται βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας, οι οποίες κατά την αρχαιότητα λέγονταν και «Μαγνήτων νήσοι». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μεγάλων και μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, με σημαντικότερα τη Σκιάθο, τη Σκύρο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Tα νησιά αυτά ανήκουν στο Νομό Μαγνησίας και είναι γνωστά και σαν Βόρειες Σποράδες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών, είναι οι υπέροχες παραλίες με την πολύ πλούσια βλάστηση, που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου. Θεωρείται ότι οι Σποράδες ήταν ενωμένες με τη Μαγνησία. Ένα τμήμα όμως, βυθίσθηκε μέσα στη θάλασσα και έμειναν απέξω μόνο τα ψηλότερα τμήματα της στεριάς αυτής και έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα νησιά. Όλα τα νησιά των Βόρειων Σποράδων, αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, που μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη. Τα ίδια αυτά νησιά είναι γνωστά και ως «τα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου», λόγω βλάστησης αλλά και των γαλαζοπράσινων νερών τους. Όλα τα νησιά διακρίνονται για τις άρτιες τουριστικές υποδομές τους, που εξασφαλίζουν διακοπές υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες τους. Όμως οι Σποράδες φημίζονται και για την έντονη νυχτερινή τους ζωή. Ρομαντικοί περίπατοι υπό το φως της σελήνης, αλλά και έντονοι ρυθμοί και ξεφάντωμα στα αμέτρητα μπαράκια με ελληνική ή ξένη μουσική, στα μεγάλα club και στα πολυάριθμα κέντρα με ζωντανή μουσική. Τα χρόνια τα παλιά Οι Σποράδες, πέρα απ την τουριστική τους ανάπτυξη αλλά και από τη φυσική τους ομορφιά, που εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη, παρουσιάζουν και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα νησιά κατοικούνται από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης έχουν εντοπισθεί στην Αλόννησο και συγκεκριμένα στη θέση Κοκκινόκαστρο. Όλα τα νησιά γνώρισαν μεγάλη ακμή την εποχή της αποίκησής τους από Μινωίτες. Η ακμή αυτή συνεχίστηκε και τη Μυκηναϊκή περίοδο, ενώ κατά την κλασική αρχαιότητα, οι Σποράδες ήταν στο πλευρό της Αθήνας. Τη Βυζαντινή εποχή χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας και βίωσαν πολλές πειρατικές επιδρομές. Γνώρισαν την ενετική κυριαρχία και την τούρκικη κατοχή. Συμμετείχαν στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην επανάσταση του 21. Απελευθερώθηκαν το 1830, με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

4 προορισμοί 32 Tips Σκιάθος, η πευκόφυτη Ξεκινώντας απ το πιο γνωστό νησί του συμπλέγματος, την πευκόφυτη και καταπράσινη Σκιάθο, ο επισκέπτης έχει πάμπολλες επιλογές να οργανώσει τις διακοπές του αλλά και να κολυμπήσει σε μοναδικά νερά. Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι η Μεγάλη Άμμος, η Καναπίτσα, η Ξάνερος, ο Μεγάλος Ασέληνος, το Μανδράκι, η Αγία Ελένη, η Μπανάνα, ο Βρωμόλιμνος, οι Αχλαδιές και οι Τζανεριές. Ακόμη στη Σκιάθο βρίσκονται οι περίφημες Κουκουναριές, απ τις διασημότερες παραλίες στην Ελλάδα, όπου τα πεύκα ακουμπούν τα κλαδιά τους στα νερά του κλειστού κόλπου με την ολόχρυση αμμουδιά. Οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού, όπως και η περίφημη παραλία Λαλάρια με τον τρύπιο βράχο και τα ολοστρόγγυλα βότσαλα, συνδέονται με καΐκια που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι. Στον πηγαιμό για αυτές, υπάρχουν κι αμέτρητες θαλασσινές σπηλιές να θαυμάσει ο επισκέπτης. Τέλος στη Σκιάθο, και στη μεσαιωνική πόλη του νησιού, στο Κάστρο, βρίσκονται τα ερείπια αρκετών μοναστηριών. Οι εικόνες από αυτά τα μοναστήρια, έχουν μεταφερθεί στις εκκλησίες της Σκιάθου. Τα περισσότερα μοναστήρια χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και έχουν έντονη την επιρροή του Αγίου Όρους. Ακόμα και το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως». Στα αξιοθέατα της Σκιάθου περιλαμβάνεται το Μπούρτζι, όπου σε μια μικρή πευκόφυτη χερσόνησο, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι και το χωρίζει στα δύο, σώζονται τα απομεινάρια από τα τείχη του ενετικού φρουρίου. Σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σκιάθου με ανοιχτό υπαίθριο θέατρο, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Στο δημοτικό καφενείο που υπάρχει εκεί, απολαύστε το καφέ σας έχοντας θέα την είσοδο του λιμανιού. Πάρτε στις αποσκευές σας τη «Φόνισσα» ή κάποιο άλλο απ τα ιδιαίτερα σε πλοκή και γλώσσα, μυθιστορήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το πατρικό σπίτι του οποίου σήμερα είναι μουσείο και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Σκιάθου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή της Ευαγγελίστριας, η οποία χτίστηκε το 1794 από μοναχούς του Αγίου Όρους. Οι έχοντες περιβαλλοντικούς προβληματισμούς, αξίζει να επισκεφτούν τη Λίμνη, σημαντικό υδροβιότοπο, πέρασμα των αποδημητικών πουλιών, στη τελευταία στάση τους πριν το ταξίδι για το Νότο, το δάσος των Κουκουναριών, όπως και τον υδροβιότοπο των Κουκουναριών στη λίμνη Στροφιλιά με το δάσος και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες.

5 προορισμοί 34 Tip Επισκεφτείτε το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, τους λαξευτούς τάφους της Ρωμαϊκής εποχής στην περιοχή Σεντούκια, τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου (4ος π.χ. αιώνας), όπως και τις παραλίες Αγνώντας, Στάφυλος, Πάνορμος, Έληος και Μηλιά. Στη Σκόπελο απολαύστε το ηλιοβασίλεμα απ την άκρη της προκυμαίας, κι αμέσως μετά περιπλανηθείτε στα μαγαζιά της περιοχής ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς που κρύβουν. Σκόπελος, το νησί του δάσους Η Σκόπελος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων και ονομάζεται και «νησί του δάσους» γιατί είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα. Το έδαφος της στο μεγαλύτερο μέρος του, καλύπτεται από πανέμορφα πευκοδάση, που καταλήγουν σε ξεχωριστές παραλίες και όρμους. Η χώρα της Σκοπέλου διατηρεί νησιώτικο χαρακτήρα με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και γραφικά λευκά σπίτια. Μεγαλύτερα χωριά είναι η Γλώσσα, το Κλήμα και ο Έληος. Από τη Γλώσσα μπορεί κανείς να δει τη Σκιάθο και το Πήλιο. Στην αρχαιότητα, το νησί ονομάζονταν Πεπάρηθος, από το γιο του Διόνυσου και της Αριάδνης. Πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο άλλος γιος του Διόνυσου, Στάφυλος. Στα αξιοθέατα της Σκοπέλου, καταγράφονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Πεπάρηθου, η εκκλησία της Επισκοπής του 17ου αιώνα, η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας (Δαπόντε) με ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 14ου αιώνα, η Γλώσσα με το παραδοσιακό χρώμα και τα πολλά ξωκλήσια, όπως τη Μονή των Ταξιαρχών, σε υψόμετρο 300 μέτρα με μαγευτική θέα, τη Μονή του Άη Γιάννη στη θέση Καστρί, χτισμένη στην κορυφή βράχου σε ύψος 100 μέτρων, ο γραφικός φάρος στη «μύτη» του νησιού κοντά στο Λουτράκι.

6 προορισμοί 36 Tip Αν πάτε στην Αλόννησο, αναζητείστε τις χρυσαφένιες αμμουδιές της, κολυμπήστε δίπλα στο πάρκο της Μονάχους-Μονάχους, και μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε την ξεχωριστή τηγανητή τυρόπιτα, που σερβίρεται όλες τις ώρες, σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά του νησιού. Aλόννησος, της Mονάχους - Mονάχους Η Αλόννησος είναι γνωστή για την ομορφιά της φύσης της, αφού διαθέτει πευκόφυτες περιοχές στο νότιο μέρος της, με περιπατητικά μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, αλλά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Είναι όμως γνωστή και ως τόπος προστασίας της φώκιας Μονάχους Μονάχους (monachus-monachus), ενός από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Μεσογείου, αφού το 1992 ιδρύθηκε εδώ το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βόρειων Σποράδων. Το Θαλάσσιο Πάρκο είναι ένας μοναδικός βιότοπος, που εκτός από την προστασία ασχολείται και με την έρευνα και την περίθαλψη της μεσογειακής φώκιας και άλλων ειδών. Λόγω της θέσης της, η Αλόννησος υπήρξε πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου. Στη διάρκεια της ιστορίας της, παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα, όπως Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια και Χιλιοδρόμια. Δεν ταυτίζεται με την αρχαία Αλόννησο, η οποία μάλλον ήταν το γειτονικό νησί Κυρά Παναγιά. Υπήρξε εμπορικός σταθμός κατά τη Μινωική περίοδο και άκμασε χάρη στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και το κρασί της, για το οποίο φημίζεται και σήμερα. Η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό προορισμό για περιπατητές. Διαδρομές με λιθόστρωτα μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα να βρεθεί κανείς κοντά στη φύση, που είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.

7 αφιέρωμα 38 Με βάση ένα κάποιο «Μοσχάτο», κρασί απ τη Σάμο ή τη Λήμνο; Εμείς ψηφίζουμε: Ναι και στα δύο! του ΠANAΓIΩTH MYPITZH Για το θαυμαστό «Μοσχάτο» μιλούν στη Σάμο, όταν θέλουν να παινέψουν την κυρίαρχη ποικιλία του αμπελώνα τους, που δίνει τα πασίγνωστα σαμιώτικα κρασιά. Για «Μοσχάτο» όμως μιλούν με καμάρι και στη Λήμνο, ως τη βάση και για τα δικά τους υπέροχα κρασιά. Ποιος έχει δίκιο; Μα και οι δυο. Μιλούν για παραλλαγές της ίδιας βασικής ποικιλίας, που στη μεν Σάμο αφομοιώθηκε πλήρως στο νησί έτσι που πια το χαρακτηριστικό μικρόρωγο Μοσχάτο σταφύλι λέγεται «Μοσχάτο Σάμου», στη δε Λήμνο, παρά την κυριαρχία του στο νησί, επιμένει να «θυμάται» την καταγωγή του και να αποκαλείται ακόμα και από τους ντόπιους παραγωγούς «Μοσχάτο Αλεξανδρείας». Πριν κυριαρχήσουν και στα δυο νησιά, οι αδελφικές αυτές ποικιλίες, αμπελουργία υπήρχε και μάλιστα από τα αρχαία χρόνια. Στη Σάμο Ο ίδιος ο Διόνυσος λέει ο μύθος δίδαξε στους Σαμιώτες την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιεία, όταν τον βοήθησαν να νικήσει τις Αμαζόνες που είχαν καταφύγει στο νησί. Όμως, και στα ιστορικά χρόνια, είναι συχνές οι αναφορές στο σαμιώτικο κρασί, με τα περίφημα συμπόσια του Πολυκράτη τον 6ο π.χ. αιώνα, αλλά και τα αντίστοιχα του Μάρκου Αντωνίου το 1ο αιώνα π.χ., όταν έμεινε για λίγο στη Σάμο με την Κλεοπάτρα. Μπορεί βέβαια η αμπελοκαλλιέργεια να ξεκινά τόσο παλιά, δεν σημαίνει όμως ότι η πορεία της ήταν χωρίς εμπόδια. Πρώτα η κατάκτηση του νησιού τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους αλλά και η ανεξέλεγκτη δράση των πειρατών, οδήγησε σε ερήμωση του νησιού και εγκατάλειψη των καλλιεργειών. Από τα τέλη του 17ου αιώνα όμως, το νησί επικοίζεται συστηματικά και η αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού, γνωρίζουν τη μεγάλη τους ακμή μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα όταν περίπου στα 3/5 της έκτασής του, καλλιεργούνται αμπέλια. Η καταστροφική φυλλοξήρα που ξεκίνησε το 1892, έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στην καλλιέργεια και στην παραγωγή, αλλά σχετικά σύντομα, οι παραγωγοί μπόλιασαν τα αμπέλια τους σε ανθεκτικά υποκείμενα, κρατώντας ζωντανή την αμπελοκαλλιέργεια, όχι βέβαια στην έκταση του παρελθόντος αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ποικιλία που κυριάρχησε και επικράτησε να λέγεται «Μοσχάτο Σάμου», φαίνεται ότι ήρθε στο νησί παράλληλα με τον επικοισμό του από Μικρασιάτες κατά κύριο λόγο, που το έφεραν μαζί τους από τα τέλη του 17ου αιώνα και αργότερα. Στη Λήμνο Μα και η Λήμνος δεν έχει να ζηλέψει καθόλου σε ιστορία αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής ονομαστού κρασιού. Η «Λημνία Άμπελος» αναφέρεται ακόμα και στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ενώ ο ίδιος ο Όμηρος μιλά για τους Αχαιούς, που κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τροίας, ευφραίνονταν με λημνιό κρασί. Αλλά και νομίσματα των αρχαίων κατοίκων της Ηφαιστείας, έχουν σωθεί με απεικονίσεις τσαμπιών σταφυλιού ή και του Διόνυσου. Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ότι παρά το γεγονός ότι η Λήμνος παράγει σήμερα εξαιρετικά επώνυμα λευκά κρασιά και μάλιστα πιστοποιημένα ως ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) ή ΟΠΕ (Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη), η γηγενής ποικιλία που κυριαρχούσε από τα παλιά χρόνια, ήταν το ερυθρό «Καλαμπάκι» που μάλιστα διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική με την επωνυμία «Λημνιό». Από τη μια η φυλλοξήρα στα τέλη του 19ου αιώνα και από την άλλη τα πολύ καλά αποτελέσματα στην καλλιέργεια του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, οδήγησαν στην αλλαγή της βασικής ποικιλίας καλλιέργειας, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Tips Μπορεί η ποικιλία στην οποία βασίζεται η πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης «Σάμος», να δίνει λευκά κρασιά, τα τελευταία χρόνια όμως, γίνεται μια καλή προσπάθεια αναβίωσης και ερυθρών ποικιλιών με εξαιρετικά ροζέ και κόκκινα κρασιά με βάση ποικιλίες σταφυλιών, όπως το μικρασιάτικης προέλευσης «Φωκιανό» ή η αρχαία «Μανδηλαριά». Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε! Και βέβαια αν βρεθείτε στη Σάμο, αξίζει να δοκιμάσετε, όσο το δυνατόν περισσότερα κρασιά, να πάρετε μαζί σας κρασί για δώρο, αλλά και να επισκεφτείτε το «Μουσείο Οίνου» της Ένωσης Συνεταιρισμών, για να βιώσετε από κοντά την τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία του σαμιώτικου κρασιού. Mουσείο Oίνου Σάμου (foto Dimitropoulos) Στο σήμερα Βασικό και πρωτοπόρο ρόλο και στα δυο νησιά, στην συστηματική και οργανωμένη οινοποιεία, έπαιξαν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, που από τη μια φρόντισαν να έχει ο αμπελουργός ανεκτό εισόδημα και από την άλλη δημιούργησαν τα πρώτα σύγχρονα οινοποιεία. Μάλιστα οι Ενώσεις με υπομονή, ώθησαν τους παραγωγούς σε βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων, πέρασαν το μήνυμα της «ποιότητας σε βάρος της ποσότητας», προώθησαν τη βιολογική καλλιέργεια και οδήγησαν τελικά όχι μόνο στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, αλλά και σε μεγάλη ποικιλία ετικετών (ξηρά, γλυκά, ημίγλυκα, βιολογικά κλπ). Η εμφάνιση τα τελευταία 20 χρόνια, και στα δυο νησιά, και κάποιων φωτισμένων ιδιωτών που δημιούργησαν τις δικές τους ετικέτες, λειτούργησε θετικά, αυξάνοντας την συνολική ποιότητα της παραγωγής αλλά και πολλαπλασιάζοντας την ποικιλία που φτάνει στον καταναλωτή. Σαμιώτικα κρασιά Είπαμε και πριν ότι η βάση για τα περισσότερα σαμιώτικα κρασιά με ονομασία προέλευσης ελεγχόμενη, είναι το μικρόρωγο μοσχάτο. Στα μεν ξηρά κρασιά δοκιμάστε σίγουρα τα «Samena» και «Golden Samena» ενώ στα γλυκά επιδόρπια κρασιά, δυο εξαιρετικές εκδοχές είναι το «Ανθεμίς» -που πήρε το όνομα από την αρχαία ονομασία της Σάμου- και το «Samos Grand Cru». Αξίζει να πούμε ότι ειδικά τα γλυκά κρασιά έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο εξωτερικό, σε ψαγμένους λάτρεις του κρασιού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, κάποια από τα γλυκά κρασιά της Σάμου, απέσπασαν υψηλές βαθμολογίες ακόμα και στον πλέον διάσημο παγκόσμιο οδηγό αξιολόγησης κρασιού «Parker». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σχεδόν το 70% της παραγωγής, εξάγεται και μάλιστα κυρίως σε χώρες που γνωρίζουν από κρασί, όπως η Γαλλία.

8 αφιέρωμα 40 Τα κρασιά της Λήμνου Και στη Λήμνο, τα κρασιά με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη, είναι τα λευκά, που παράγονται από το «Μοσχάτο Αλεξανδρείας». Υπάρχουν και εδώ ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά, απλά ή βιολογικά, μόνο που η ποικιλία είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού η έντονη παρουσία πλην της Ένωσης και αρκετών καλά οργανωμένων ιδιωτών οινοπαραγωγών (Χατζηγεωργίου, Σαβόγλου, Γκαράλης, Κουκουλίθρας, κλπ) έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της άμιλλας και έχει πολλαπλασιάσει τις ετικέτες που κυκλοφορούν. Τα τελευταία χρόνια, οι διακρίσεις και βραβεύσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, πέφτουν βροχή, και μάλιστα όχι μόνο για τα γλυκά αλλά και για τα ξηρά κρασιά, και μάλιστα τόσο για την Ένωση όσο και για τους ιδιώτες οινοπαραγωγούς και για διάφορες ετικέτες. Από τα ξηρά, κατά τη γνώμη μας, αξίζει να δοκιμάσετε τα «Άρωμα Λήμνου», «Λημνία Γη», «Λημνία Αμπελος», «Ταξίδι στη Λήμνο» κλπ, ενώ από γλυκά εμείς τουλάχιστον προτιμούμε το «Μuscat de Lemnos» της Ένωσης Συνεταιρισμών και το «Ηφαίστου γνώση» του Χατζηγεωργίου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια αναβίωσης των ερυθρών ποικιλιών του νησιού, που μπορεί να μην χαρακτηρίζονται «ονομασίας προέλευσης», όμως έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία, το αρχαίο «Καλαμπάκι» με κάποιες προσμίξεις σε «Μανδηλαριά» και «Φωκιανό». Tips Παρά το γεγονός ότι παλαιότερα δεν συνηθιζόταν, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αξιόλογη παραγωγή σε εκλεκτή ρετσίνα, η ποιότητα της οποίας οφείλεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται. Τα καλύτερα δείγματα είναι η ρετσίνα της Ενώσεως και του Γκαράλη. Στη Λήμνο, παραδοσιακά και παράλληλα προς την οινοπαραγωγή, υπάρχει αξιόλογη παραγωγή σπιτικού τσίπουρου. Αν κάνετε φίλους στη Λήμνο, είναι εύκολο να το δοκιμάσετε, αφού πολλά σπίτια έχουν την παραγωγή τους. Πιο τυχεροί όμως θα είστε αν τύχετε την ώρα που ανοίγει το καζάνι «που βγαίνει το λαμπίκο», γιατί θα το συνδυάσετε με το γλέντι που κάνουν συγγενείς και φίλοι περιμένοντας να βγει το πρώτο απόσταγμα. Κυκλοφορούν και τυποποιημένα τσίπουρα με πιο γνωστό αυτό της ποτοποιίας «Κουκουλήθρα».

9 πολιτισμός 42 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Παράθυρο» στην 20 εκ. ετών γεωλογική ιστορία του Αιγαίου Στο Σίγρι βρίσκεται ένα από τα μοναδικότερα μνημεία της φύσης σε παγκόσμια κλίμακα, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια, την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου, όταν ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και απολίθωσαν το ζωντανό δάσος που κάλυπτε τότε τη δυτική Λέσβο. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ανακηρύχθηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης (ΠΔ 433/1985), με προστατευόμενη περιοχή έκτασης στρεμμάτων. Χάρη στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το 1994, που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του οικισμού του Σιγρίου, μεγάλο μέρος του σπάνιου αυτού φυσικού μνημείου είναι σήμερα επισκέψιμο. Tο Μουσείο αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ως σκοπό τη μελέτη, την έρευνα, την ανάδειξη, την έκθεση, τη συντήρηση, τη φύλαξη και κάθε πρόσφορη αξιοποίηση του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, που αποτελεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με ιδιαίτερα μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία. Οι χώροι του Μουσείου Με την είσοδο στο Μουσείο, ανοίγει διάπλατα στον επισκέπτη, ένα σημαντικό παράθυρο στη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου, αφού ανάλογα με τις εναλλακτικές διαδρομές και λειτουργίες, που ως διαδρομή θα επιλέξει, οδηγείται ή στον κήπο των αισθήσεων (όπου κυριαρχούν θάμνοι και δένδρα της ελληνικής χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αρωματικά φυτά), ή στο μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο (χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων), στο οποίο οδηγεί μια διαδρομή όπου κυριαρχούν σύγχρονα αντιπροσωπευτικά δείγματα των φυτών που βρέθηκαν απολιθωμένα στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, ή στη γειτονική περιφραγμένη απολιθωματοφόρα περιοχή, όπου έχουν αποκαλυφθεί, από τις ανασκαφές του Μουσείου, εντυπωσιακά ριζικά συστήματα δένδρων που απολιθώθηκαν επί τόπου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της κεντρικής διαδρομής βρίσκεται ο κύριος, λιτός, όγκος του Μουσείου, ενός μονώροφου αρχιτεκτονήματος, εμβαδού περίπου τετραγωνικών μέτρων, με λιθοδομή από γκρίζα λάβα, υλικό που κυριαρχεί στην περιοχή. Το Μουσείο περιλαμβάνει Μόνιμους Εκθεσιακούς Xώρους, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια, Αποθήκες, Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων-Πολλαπλών Χρήσεων, Αναψυκτήριο, Πωλητήριο και Ξενώνα, καθώς και ένα αυτόνομο τμήμα φιλοξενίας επιστημόνων. Σε ολόκληρο το Μουσείο διαχέεται φυσικό φως μέσα από τις γυάλινες οροφές και τα υαλοστάσια των αιθρίων, ενώ στο κεντρικό αίθριο, εντυπωσιακοί απολιθωμένοι κορμοί και τα αντίστοιχά τους σύγχρονα φυτά, δίνουν μια εικόνα της χλωρίδας που αναπτυσσόταν στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

10 πολιτισμός 44 MOYΣEIO ΦYΣIKHΣ IΣTOPIAΣ AΠOΛIΘΩMENOY ΔAΣOYΣ ΛEΣBOY Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι Εκπαιδευτικοί υπαίθριοι χώροι Στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου έχει κατασκευαστεί πρότυπος ανασκαφικός χώρος, το «Γεώραμα», που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα παιδιά οδηγούνται στο σκάμμα αυτό και, χρησιμοποιώντας πραγματικά ανασκαφικά εργαλεία, σκάβουν για να βρουν φυτικά απολιθώματα. Το Μουσείο αποτελεί δυναμικό μοχλό πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, διεθνή επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις και προβολές. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία για τις εκθέσεις που φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μας έδωσε και δημοσιεύουμε ακολούθως, ο διευθυντής του και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Ζούρος. Η πρώτη αίθουσα μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου, είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Σε αυτήν παρουσιάζονται σπάνια φυτικά απολιθώματα από την περιοχή της δυτικής Λέσβου. Ακόμα, δίνονται πληροφορίες για τη διαδικασία της απολίθωσης και τα διαφορετικά είδη απολιθωμάτων που μπορεί να συναντήσουμε στη φύση. Σε vidi-wall προβάλλονται εικόνες από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους με εντυπωσιακούς κορμούς δέντρων και τις εργασίες των ανασκαφών καθώς και τις προσπάθειες ανέλκυσης απολιθωμένων κορμών από το θαλάσσιο χώρο δυτικά του Σιγρίου. Εξέλιξη της ζωής στη Γη Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα της αίθουσας του Απολιθωμένου Δάσους φιλοξενεί γραφικά την εξέλιξη της ζωής στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά ευρήματα από όλες τις γεωλογικές περιόδους, από τους αρχαιότερους μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι τα πιο χαρακτηριστικά ανεπτυγμένα χερσαία φυτά από την εμφάνισή τους στον πλανήτη (πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια) μέχρι τους πρόγονους των σημερινών φυτών. Φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Η δεύτερη ενότητα της αίθουσας του Απολιθωμένου Δάσους ξεκινά παρουσιάζοντας σε ανάγλυφο χάρτη της Λέσβου, τις θέσεις εύρεσης των μεγαλύτερων συγκεντρώσεων φυτικών απολιθωμάτων στο νησί. Ακολουθεί η παρουσίαση της χλωρίδας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με περισσότερα από 40 αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφορετικών φυτών που έχουν αποκαλυφθεί και προσδιοριστεί στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λέσβου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, εντυπωσιακά αποτυπώματα φύλλων, καρποί και τμήματα από ρίζες δέντρων. Εντυπωσιακό είναι το «διόραμα σεκόιας», όπου με την παράλληλη χρήση γραφημάτων σύγχρονων δέντρων σεκόιας από την Καλιφόρνια και απολιθωμάτων από προγονικές σεκόιες του Απολιθωμένου Δάσους, ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τη Λέσβο πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Το υποθαλάσσιο Απολιθωμένο Δάσος Ο υποθαλάσσιος χώρος που σήμερα βρίσκεται δυτικά του Σιγρίου, μεταξύ Σιγρίου και της νησίδας Νησιώπης και δυτικότερα της Νησιώπης, ήταν χερσαίος την εποχή που το δάσος της δυτικής Λέσβου ήταν ζωντανό, αλλά και αργότερα, όταν έγιναν οι ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν. Έτσι, το υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τότε τη δυτική Λέσβο προεκτεινόταν και στην περιοχή αυτή, όπου σήμερα βρίσκονται πολλά απολιθώματα κορμών δέντρων και τμημάτων κλαδίσκων και ριζών. Έχουν γίνει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προσπάθειες να ανελκυσθούν τμήματα απολιθωμάτων από το βυθό της θάλασσας ώστε να μελετηθούν. Τα απολιθώματα που ανελκύσθηκαν, εκτίθενται σε ειδικό χώρο της αίθουσας του Απολιθωμένου Δάσους. Ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Στην τέταρτη εκθεσιακή ενότητα της αίθουσας του Απολιθωμένου Δάσους, παρουσιάζονται τα πρώτα τεκμήρια για την παρουσία ζώων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη, εκτίθεται η απολιθωμένη κάτω γνάθος θηλαστικού ζώου που βρέθηκε στην περιοχή του Γαβαθά Άντισσας. Το ζώο αυτό έμοιαζε λίγο με τους σημερινούς ελέφαντες, η μεγαλύτερή του διαφορά από αυτούς είναι ότι οι χαυλιόδοντές του βρίσκονταν στην κάτω γνάθο και ήταν κυρτωμένοι προς τα πίσω. Απολιθωμένα φυτά της Ελλάδας Η τελευταία ενότητα της αίθουσας του Απολιθωμένου Δάσους, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα διαφόρων γεωλογικών εποχών από διάφορες απολιθωματοφόρες θέσεις του ελληνικού χώρου. Σε προθήκες εκτίθενται εντυπωσιακά απολιθώματα φύλλων, καρπών και ξύλου από περιοχές του Έβρου, της Λήμνου, της Κύμης και του Αλιβερίου Εύβοιας, της Βεγόρας, της Ελασσόνας και της Σαντορίνης. Τα απολιθώματα αυτά καταδεικνύουν την εξέλιξη των φυτών αλλά και τις μεταβολές του κλίματος στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από τη Σαντορίνη όπου από έκρηξη του ηφαιστείου έχουν διατηρηθεί αποτυπώματα φύλλων φοίνικα, αλλά και φύλλα ελιάς, που αποτελούν σπανιότατο εύρημα από το μεσογειακό χώρο. MOYΣEIO ΦYΣIKHΣ IΣTOPIAΣ AΠOΛIΘΩMENOY ΔAΣOYΣ ΛEΣBOY ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

11 πολιτισμός 46 MOYΣEIO ΦYΣIKHΣ IΣTOPIAΣ AΠOΛIΘΩMENOY ΔAΣOYΣ ΛEΣBOY Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι MOYΣEIO ΦYΣIKHΣ IΣTOPIAΣ AΠOΛIΘΩMENOY ΔAΣOYΣ ΛEΣBOY ΑΙΘΟΥΣΑ EΞEΛIΞHΣ TOY AIΓAIOY Στο δεύτερο χώρο των μόνιμων εκθέσεων, την αίθουσα της εξέλιξης του Αιγαίου, παρουσιάζονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Παρουσιάζεται η δομή του φλοιού της Γης, τα αίτια και τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας και της σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο και η γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου κατά τα τελευταία 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Η δομή της Γης - Λιθοσφαιρικές πλάκες Στην πρώτη εκθεσιακή ενότητα της Αίθουσας Εξέλιξης του Αιγαίου ο επισκέπτης «μπαίνει» μέσα στο ζωντανό σύστημα «Γη», αφού περνάει μέσα από τομή του πλανήτη μας, για να εξοικειωθεί με την εσωτερική δομή του πλανήτη και, ειδικότερα, τη δομή της εύθραυστης και συνεχώς μεταβαλλόμενης λιθόσφαιρας πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η ζωή. Στη συνέχεια, η έκθεση εστιάζει στη διαδικασία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, στη βύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, που λαμβάνει χώρα νότια της Κρήτης. Ορυκτά του πυριτίου Εδώ παρουσιάζονται εντυπωσιακά ορυκτά και πετρώματα, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του γήινου φλοιού. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται εντυπωσιακές μορφές των ορυκτών του χαλαζία, όπως η ορεία κρύσταλλος, ο καπνίας, ο αμέθυστος, ο χαλκηδόνιος, ο μοναδικός πράσιος της Σερίφου, ο ροζ χαλαζίας ορυκτά που σχηματίζουν διαφόρων μεγεθών κρυστάλλους σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, αλλά και ορυκτά που σχηματίζουν άμορφες μάζες μεγάλου μεγέθους. Ηφαίστεια και ηφαιστειακά πετρώματα Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην ηφαιστειότητα. Δεσπόζει το πρόπλασμα του ηφαιστείου του Λεπέτυμνου, του μεγαλύτερου ηφαιστειακού κέντρου που λειτούργησε στη Λέσβο. Παρουσιάζονται επίσης μοντέλα διάφορων τύπων ηφαιστείων που συναντώνται στον πλανήτη μας. Τέλος, εκτίθεται μια πλούσια συλλογή εντυπωσιακών δειγμάτων ηφαιστειακών πετρωμάτων από τη Λέσβο αλλά και από άλλες περιοχές του ενεργού ελληνικού ηφαιστειακού τόξου. Η γεωλογική δομή της Λέσβου Σε αναλυτικό γεωλογικό χάρτη της Λέσβου, εμφανίζονται όλα τα πετρώματα που βρίσκονται στο νησί με τις ηλικίες τους. Επίσης δίνεται αναλυτική στρωματογραφία των ηφαιστειακών πετρωμάτων στην οποία τοποθετούνται οι δύο ορίζοντες ηφαιστειακής τέφρας μέσα στους οποίους έχουν εντοπιστεί σε άριστη κατάσταση, οι απολιθωμένοι κορμοί, ρίζες, καρποί, φύλλα και σπέρματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Από την Αιγηίδα στο Αιγαίο Παρουσιάζεται η εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου και στα γεωλογικά φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Παρουσιάζονται χάρτες της περιοχής του Αιγαίου (παλαιογεωγραφικές αναπαραστάσεις) που απεικονίζουν την εξέλιξη της περιοχής κατά τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, από την ηπειρωτική Αιγηίδα χέρσο που ένωνε τη σημερινή Ελλάδα με τη Μικρά Ασία, μέχρι τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους. Παρουσιάζονται επίσης χάρτες με τα σεισμικά ρήγματα και τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών που συνέβησαν στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Ο επισκέπτης κατανοεί ότι τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, είναι ακόμα ενεργά και επηρεάζουν τη μορφή της χώρας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Η ζωή στο Αιγαίο και ο άνθρωπος Τα γεωλογικά φαινόμενα που επηρεάζουν μια περιοχή, διαμορφώνουν τη γεωγραφία και τη μορφή της, που με τη σειρά τους αποτελούν αποφασιστικούς παράγοντες για τη σύσταση της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής και την εξέλιξη των οργανισμών που κατοικούν σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στα πολυάριθμα ζώα που κατοίκησαν στο Αιγαίο. Σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, εκτίθενται εκμαγεία κρανίων Μεσοπιθήκων και του Ουρανοπιθήκου του μακεδονικού από τη Μακεδονία. Την παράσταση όμως κλέβει το εκμαγείο του «διάσημου» κρανίου, που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής και αποτελεί ένα από τα λίγα καλοδιατηρημένα απολιθώματα στην Ευρώπη που αντιπροσωπεύουν μεταβατικό εξελικτικό στάδιο του σημερινού ανθρώπου. Η ενότητα ολοκληρώνεται με εργαλεία από πυριτόλιθο της παλαιολιθικής εποχής που έχουν βρεθεί στη Λέσβο και που μας θυμίζουν για ακόμη μια φορά, την άρρηκτη σχέση μεταξύ της γεωλογικής δομής μιας περιοχής και της ανθρώπινης δραστηριότητας. info Πληροφορίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Σίγρι Λέσβου Τηλ. - fax: Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης 8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη Τηλ. - fax:

12 πολιτισμός 48 Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης & Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης Λήμνου: Προσφυγιά και ιστορική μνήμη «Κουβαλά» το βάρος της ξενιτιάς και της μακράς ναυτικής παράδοσης των κατοίκων της περιοχής και των προγόνων τους. Εικόνες ξεριζωμού, αναμεμειγμένες με το άρωμα της θάλασσας, «ξεπηδούν» από τις προθήκες του. Πρόκειται για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Λήμνου, στο οποίο παρουσιάζεται η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας (σημερινή ονομασία Εκινλίκ). Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, κάτοικοι του νησιού αυτού της Προποντίδας έφτασαν στο ακριτικό νησί της Λήμνου, ιδρύοντας τη Νέα Κούταλη, στην οποία άρχισαν να χτίζουν λιθαράκι-λιθαράκι τη νέα τους ζωή. Oι πρόσφυγες του 1922 ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών στη νέα τους πατρίδα. Άλλωστε, οι περισσότεροι Κουταλιανοί ήταν ναυτικοί, αλιείς και κυρίως σπογγαλιείς. Ήταν οι βασικοί τροφοδότες αλιευμάτων της Κωνσταντινούπολης κι άλλων πόλεων, ενώ τα σφουγγαράδικα είχαν «χρυσώσει» τους κατοίκους του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με αναφορές, το 1892, τα 30 σπογγαλιευτικά που είχαν έδρα την Κούταλη απέφεραν στους ιδιοκτήτες τους εισόδημα λιρών. Οι Κουταλιανοί σφουγγαράδες με τα καΐκια τους έφτασαν στο φιλόξενο νησί της Λήμνου και το 1926 έστησαν τη Νέα Κούταλη κι άρχισαν να εξασκούν το επάγγελμα της σπογγαλιείας και της επεξεργασίας ψαριών. Τα καΐκια τους ήταν αρχικά μπότηδες, ένας τύπος μικρού οξύπρυμνου σκάφους, ενώ καθώς οι δουλειές «άνοιγαν», άρχισαν να προμηθεύονται από την Κάλυμνο, τη Σύμη και την Ύδρα, μεγαλύτερα τρεχαντήρια, κατασκευασμένα ειδικά για σπογγαλιεία (τους λεγόμενους αχταρμάδες ή μηχανοκάικα). Τα χρόνια της ύφεσης Τη δεκαετία η σπογγαλιεία γνώρισε μεγάλη ύφεση, όχι μόνο στη Νέα Κούταλη, αλλά στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, κι έτσι οι Κουταλιανοί αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα, εγκαταλείποντας μια παράδοση αιώνων. Όπως λέει ο πρόεδρος του Μουσείου, Γιάννης Μοσχοβάκης, σήμερα, δεν υπάρχει κανένα σπογγαλιευτικό σκάφος στη Λήμνο. Το λειτουργούσε ένα μόνο σκάφος, που - δυστυχώς - ακολούθησε την πορεία των υπολοίπων προς την οριστική απόσυρση. Λίγο η ασθένεια - κάτι σαν καρκίνωμα - που εμφανίστηκε στα σφουγγάρια, λίγο οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, έστειλαν τη σπογγαλιεία «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», τουλάχιστον για το νησί της Λήμνου. Προκειμένου να μη χαθεί η παράδοση αυτή, δημιουργήθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, με την προσωπική συμβολή και τις επίμονες προσπάθειες του κ. Μοσχοβάκη, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, το οποίο και εγκαινιάστηκε το 2006, επί δημαρχίας στο δήμο Νέας Κούταλης, του Δημήτρη Βουλγαράκη. Σήμερα η λειτουργία του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας συνεχίζει να αποτελεί δραστηριότητα του δήμου Λήμνου.

13 πολιτισμός 50 Τι εκτίθεται Η έκθεση του Μουσείου αποτελείται από τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα, μέσα από κειμήλια και φωτογραφίες από την παλιά πατρίδα, παρουσιάζεται η ζωή των Κουταλιανών ναυτικών και σφουγγαράδων, πριν από τον ξεριζωμό. Στην ενότητα αυτή, μέσα από φωτογραφίες «ξεπηδά» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ο Παναγής Κουταλιανός, θρυλικός παλαιστής κι αρσιβαρίστας (τη δεκαετία ), γέννημα-θρέμμα της παλιάς Κούταλης, η δύναμη του οποίου υπήρξε μνημειώδης. Μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη περνούν, επίσης, φωτογραφίες και μερικά παλιά έγγραφα κι αντικείμενα από το Αρχείο της Αδελφότητας της παλιάς Κούταλης. Η Αδελφότητα αποτελούσε τη διοίκηση του ιστορικού χωριού στην Προποντίδα και ήταν ένας εύρωστος οργανισμός, με αρκετούς οικονομικούς πόρους, που είχε την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης του χωριού. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών στη Νέα Κούταλη της Λήμνου: ο εξοπλισμός των δυτών, τα εξαρτήματα των σπογγαλιευτικών καϊκιών, τα είδη των σφουγγαριών, τα εργαλεία επεξεργασίας και τα μηχανήματα συσκευασίας των σφουγγαριών. Στην τελευταία ενότητα εκτίθεται η αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, που αποτελείται από αντικείμενα που «ψάρεψαν» οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας. Η δημιουργία της συλλογής ξεκίνησε τη δεκαετία με πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης. Αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή αμφορέων, άλλων κεραμικών σκευών, εξαρτημάτων από αρχαίες άγκυρες και άλλα μικρά αντικείμενα από αρχαία ναυάγια. Το Μουσείο λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και είναι ανοιχτό κάθε ημέρα, εκτός Τρίτης. Η λειτουργία του, επισημαίνει ο κ. Μοσχοβάκης, συνέβαλε ουσιαστικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. info Πληροφορίες: ΩPEΣ ΛEITOYPΓIAΣ: Δευτέρα - Kυριακή: Τρίτη κλειστά Τηλ.:

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΘΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η κεντρική θεματική ενότητα παρουσιάζει το πολύπλοκο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών και διηγείται τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου, που γεννήθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Σαακιάν Χρήστος Απρίλιος 2013 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια

Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια Η λέξη 'κως' προέρχεται από την λέξη 'κοίον = πρόβατό πληθυσμός 34.280 κατοίκους, τρίτο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες & Τοπία. Οι Εικόνες

Εικόνες & Τοπία. Οι Εικόνες Οι Εικόνες Ο χρόνος σμίλεψε πάνω της αισθητική αρχετυπική. Εικόνες παλιές και φυσικές της προσδίδουν μια δύναμη μαγνητική πάνω στον επισκέπτη που της παραδίνεται μαγεμένος με το παιχνίδι της ζωής, κρατώντας

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο κτήμα του Γεροβασιλείου

Επίσκεψη στο κτήμα του Γεροβασιλείου Επίσκεψη στο κτήμα του Γεροβασιλείου Στα πλαίσια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού επισκεφτήκαμε την Δευτέρα, 11.01.2010 και Τρίτη, 12.01.2010 το κτήμα Γεροβασιλείου λίγο έξω από την Επανομή.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα*

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα* Χώρος Διεξαγωγής Το 4ο Εργαστηριακό Πρόγραμμα Σπουδών (Autumn School) του Τμήματος Κοινωνιολογίας θα διεξαχθεί στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Η Λέσβος έχει πληθυσμό 85.330 κατοίκους, ανήκει διοικητικά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ

Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ιδρύθηκε το 1994, μετά από πολύχρονες προσπάθειες

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες

Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες Ιστορικό Η Οινοποιία Δαρεμά αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης γενεών στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής που ξεκινά πριν από πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επαναληπτικό διαγώνισμα στα μαθήματα 12-18 1. Χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις με το γράμμα (Σ), αν είναι σωστές, και a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια.

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. κείμενο-φωτό : Κώστας Λαδάς Κατά την παραμονή μου στην Κάλυμνο, στους Αγώνες Σκανταλόπετρας, είχα την ευκαιρία μετά το τέλος των προπονήσεων να γνωρίσω μερικές υποβρύχιες ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστικά Πακέτα Ξενοδοχείου 2014

Συνδυαστικά Πακέτα Ξενοδοχείου 2014 Συνδυαστικά Πακέτα Ξενοδοχείου 2014 Standard Πακέτο Καθημερινή εκδρομή στις παραλίες του νησιού Μεσαίο Πακέτο Μεταφορά από το λιμάνι προς το ξενοδοχείο και αντιστρόφως παραδοσιακό καλωσόρισμα με τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!...

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Λίγα λόγια για τον Νέο Μαρμαρά Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα βήμα τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη είναι ένα νησί προικισμένο από τη φύση. Η Σκιάθος έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Ε. Χανιωτάκης Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Βρίσκεται στην ΝΔ Ασία και συνορεύει με την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράν, Ιράκ, κ.α. Είναι ένας εύκολος προορισμός, αφού κανείς μπορεί να πάει εκεί είτε με αεροπλάνο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 Άφιξη των εταίρων κλιμακωτά στη διάρκεια της ημέρας. Παραλαβή και εγκατάσταση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506. ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761. Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506. ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761. Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014 ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506 ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761 Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014 Δε. 13/10 Τρ. 14/10 Τε. 15/10 Πε. 16/10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 0900 ΤΗΝΟΣ 1600 2400

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Δ ΘΕΜΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Μέλη της ομάδας: ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΖΕΠΕΤΖΙΟΥ ΙΛΝΤΑ ΤΥΡΤΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

9 ημέρες 8 νύχτες Colombo Habarana Dambulla - Kandy Pinawella - Nuwara Eliya Katharagama

9 ημέρες 8 νύχτες Colombo Habarana Dambulla - Kandy Pinawella - Nuwara Eliya Katharagama 9 ημέρες 8 νύχτες Colombo Habarana Dambulla - Kandy Pinawella - Nuwara Eliya Katharagama 1 η 2 η ημέρα Αθήνα Κολόμπο - Νεγκόμπο Αναχώρηση από την Αθήνα και άφιξη στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Colombo με

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ & 01 ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. 2 ο παιδί. Τιμή σε δίκλινο. 1 ο παιδί ΑΝΝΑ ΖISIMOS ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ

20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ & 01 ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. 2 ο παιδί. Τιμή σε δίκλινο. 1 ο παιδί ΑΝΝΑ ΖISIMOS ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ 13 ΜΗΛΟΣ Σελ 1619 4ΗΜ ΑΝΝΑ ΖISIMOS 265 199 279 199 339 199 ΜΙΜΟΖΑ 275 135 315 359 CHRONIS ROOMS 285 329 379 MELTEMI 289 339 379 289 199 339 199 385 199 295 345 389 LIOGERMA 305 359 415 ΑPOLLON ΠΟΛΛΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ. 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ. 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη 2310247570-6978 315324 info@stefanieveldemiri.com Η επαγγελματική εξειδίκευση της Στεφανίας Βελδεμίρη που αφορά τη συντήρηση αρχαιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ λίγα λόγια Το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών θέα θάλασσα βρίσκεται στην περιοχή Βίγλα, στην παραλία Αγίας Άννας, στη Β. Εύβοια σε ένα μαγευτικό ύψωμα με πανοραμική θέα τη φημισμένη παραλία της Αγίας Άννας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: ΚΙΝΗΤΑ: FACEBOOK: KalamiCorfu

KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: ΚΙΝΗΤΑ: FACEBOOK: KalamiCorfu KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: 26610 81581 ΚΙΝΗΤΑ: 693 2930643 FACEBOOK: KalamiCorfu 5 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 16 IOYΛΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές.

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές. Ζάκυνθος Η Ζάκυνθος, το Φιόρε του Λεβάντε είναι ένα ακόμη νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό των

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

«49 λόγοι που αγαπάμε την Ελλάδα» από διάσημο αμερικανικό site

«49 λόγοι που αγαπάμε την Ελλάδα» από διάσημο αμερικανικό site «49 λόγοι που αγαπάμε την Ελλάδα» από διάσημο αμερικανικό site Η απόλυτη αποθέωση από το Buzzfeed, λίγο πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι: Για τα βουνά, τις παραλίες, την οικογένεια, αλλά και για το φαγητό μας

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα.

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Δεν είναι πάντα εφικτό να το προγραμματίζουμε κατά προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά

Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά της Κατερίνας Φραγκουδάκη Ονομάζομαι Κατερίνα Φραγκουδάκη, πέμπτη γενιά της ποτοποιίας Μ.Γ. Βαλληνδρά που βρίσκεται στο Χαλκί της Νάξου. Το προϊόν που παράγουμε είναι το ΚΙΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών

Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 11 Η Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια της Λήμνου. Πρόταση ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών. Αύγουστος 2014

Μονοπάτια της Λήμνου. Πρόταση ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών. Αύγουστος 2014 Μονοπάτια της Λήμνου Πρόταση ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών Αύγουστος 2014 Τον Αύγουστο του 2014, επισκεφθήκαμε τη Λήμνο, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης Λημνιοί Εν Δράσει. Σκοπός της επίσκεψής

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΥΦΑΝΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛ ΕΤΟΣ 2006-07 καθηγήτριες: Ολυμπία Μανουσογαννάκη ΠΕ 04 συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα