ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΓΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΓΟ"

Transcript

1 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΓΟ

2 Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ οργανώνει Παγκύπρια Εκστρατεία κάτω από τον τίτλο «Οι γυναίκες στο αγώνα κατά της φτώχειας» με δεκάδες πολύμορφες δραστηριότητες σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας εκδόθηκε στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας και συνοδεύεται από τον Οδηγό Κοινωνικής Πολιτικής που ετοιμάσαμε για ενημέρωση του λαού σχετικά με τα προγράμματα και παροχές που μπορεί να διεκδικήσει από την πολιτεία. Το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εξορμήσεις για διανομή των εντύπων με τις θέσεις μας σε όλες τις επαρχίες από στελέχη της ΠΟΓΟ, θα διοργανωθούν συζητήσεις, σεμινάρια, συναντήσεις με οργανώσεις μεταναστών και μεταναστριών, με την Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων κλπ. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις και τη δράση του προοδευτικού γυναικείου κινήματος της Κύπρου για το ζήτημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς επίσης να επεξεργαστούμε περαιτέρω τις θέσεις μας μέσα από το διάλογο που θα έχουμε με οργανώσεις και φορείς της κυπριακής κοινωνίας.

3 Η δραματική όξυνση της φτώχειας στον κόσμο συντελείται σε μια εποχή που ο παγκόσμιος παραγόμενος πλούτος πολλαπλασιάζεται καθημερινά, συγκεντρώνεται και συγκεντροποιείται σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Για εμάς έχει ουσιαστική σημασία να καταδεικνύονται αυτές οι οξυνόμενες αντιθέσεις του σημερινού κόσμου. Η φτώχεια δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν οφείλεται σε ατυχία, αλλά στην αδικία που χαρακτηρίζει εγγενώς το καπιταλιστικό σύστημα και τις διάφορες μορφές διαχείρισης του. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί τις γυναίκες και όλο τον εργαζόμενο λαό της Κύπρου να αγκαλιάσει την εκστρατεία και να συστρατευτεί μαζί μας στον ταξικό αγώνα ενάντια στη φτώχεια και στις αιτίες της. Από τη πλευρά μας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε εξειδικευμένες θέσεις και προτάσεις για την γυναίκα: την εργαζόμενη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, τη γυναίκα της μονογονεϊκής οικογένειας, τη γυναίκα που φροντίζει ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέσα από την παρέμβαση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ προς την κυβέρνηση Χριστόφια και μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις θα αναδείξουμε πιο αποφασιστικά τη γυναικεία διάσταση στο ζήτημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και θα απαιτήσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Λύσεις για το σήμερα που είναι δεμένες πάντα με το όραμα της κοινωνίας του αύριο, η οποία θα είναι δίκαιη από τα θεμέλια της και θα έχει για συστατικά της την κοινωνική ισότητα, την πρόοδο, την ισοτιμία των φύλων, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

4 Εδώ ναι ένας κόσμος τόσο εκπληκτικός που μέσα στην αφθονία κανείς πεθαίνει, κ είναι οι άνθρωποι ξυπόλυτοι κ είναι ολόγυμνοι οι άνθρωποι. Εδώ ναι ένας κόσμος τόσο εκπληκτικός που τα ψάρια πίνουνε καφέ τα νεογέννητα δε βρίσκουνε γάλα. Τρέφουν τους ανθρώπους με λόγια και με πατάτες τους χοίρους. Αυτοί οι στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ αποτυπώνουν ανάγλυφα τις τρομακτικές αντιθέσεις του σημερινού κόσμου όπου τα αμύθητα πλούτη ελάχιστων Κροίσων συνυπάρχουν με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον υποσιτισμό για δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Πριν από δέκα χρόνια ο ΟΗΕ συμπεριέλαβε στους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας μέχρι το 2020 την καταπολέμηση της πείνας και της «ακραίας» φτώχειας (η διαβίωση με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα) στον κόσμο. Η ΕΕ είχε δεσμευτεί τότε ότι θα «εξαλείψει την παιδική φτώχεια» και θα «επιτύχει αποφασιστική και μετρήσιμη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» έως το 2010 με την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Εντούτοις, η κατάσταση παραμένει δραματική ένεκα και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε πρόσφατα ότι ως το τέλος του 2010 θα βυθιστούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας επιπρόσθετα τουλάχιστον 64 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ευρώπη που είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, σχεδόν 84 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 17% του πληθυσμού της ΕΕ ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλ. έχουν κατά μέσο όρο καθαρό μισθό κάτω από το 60% του μέσου μισθού της χώρας τους. Στην Κύπρο, το ποσοστό των πολιτών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό υπολογίζεται με τα κυπριακά δεδομένα, βρίσκεται στο 16%.

5 Η φτώχεια όμως δεν υπολογίζεται μόνο σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα, αλλά και με την οικονομική δυνατότητα κάλυψης βασικών υλικών αναγκών: στέγαση, διατροφή, κακή υγεία και περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και τη κατάρτιση, στην τεχνολογία και δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Ένας στους 6 Ευρωπαίους αντιμετώπισε αδυναμία εξόφλησης βασικών του υποχρεώσεων (διατροφή, λογαριασμοί κλπ) τουλάχιστον μια φορά το τελευταίο έτος. 3 στους 10 Ευρωπαίους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες περίθαλψης και μέριμνας παιδιών και ηλικιωμένων. Πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το ότι η ανεργία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για να βρεθεί κανείς κάτω από το όριο της φτώχειας έχει διαφανεί ότι ένεκα της επιδείνωσης των όρων εργασίας στα πλαίσια της «ευελφάλειας» σημαντικό ποσοστό των φτωχών της Ευρώπης είναι εργαζόμενοι. Σήμερα χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν έχουν δική τους στέγη, κύρια εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης, της ανεργίας κλπ ενώ άλλοι εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία γυναίκες- βρέθηκαν στο δρόμο γιατί δραπέτευσαν από την ενδοοικογενειακή βία. Οι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από ψυχικές ασθένειες, να εθιστούν στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Οι άστεγοι αποτελούν μια από τις πιο αποκλεισμένες και ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Η φτώχεια συνεπάγεται δραστικό περιορισμό στις επιλογές όσον αφορά στον τρόπο ζωής οι οποίες καταλήγουν σε κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Όπως για παράδειγμα τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες είναι πιο πιθανόν να παραμείνουν παγιδευμένα στη φτώχεια για την υπόλοιπη ζωή τους. Σήμερα, η παιδική φτώχεια πλήττει 1 στα 5 από τα 100 εκατομμύρια παιδιά της ηπείρου μας. Αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η Ευρώπη κατέχει το 1/3 του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 11,5% φθάνοντας τα 111,5 τρισ. δολ. και ανακτώντας όλες τις απώλειες της προηγούμενης διετίας Παράλληλα, αυξήθηκε η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μερικών. Το 2009 το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως κατείχε το 38% του πλούτου, σημειώνοντας αύξηση από το Το 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 21% του παγκόσμιου πλούτου!

6 Γενικότερα ορισμένες κοινωνικές ομάδες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν στη δίνη της φτώχεια. Για παράδειγμα οικογένειες με παιδιά ιδιαιτέρως οι μεγάλες και μονογονεϊκές οικογένειες - ηλικιωμένοι, ανάπηροι και μετανάστες. Σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους άντρες. Ας σημειωθεί ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων και των αναπήρων είναι συνήθως φροντίδα των γυναικών καθώς επίσης ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες διατρέχουν αρκετά μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας, σε ποσοστό 85% έχουν ως αρχηγό γυναίκα. Αυτά είναι δεδομένα που καταδεικνύουν τη δυσμενέστερη θέση της γυναίκας ως προς τον κίνδυνο της φτώχειας. Η Έκθεση Προόδου που δημοσίευσε ο ΟΗΕ, τον περασμένο Ιούνη, για την πορεία υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας επιβεβαίωσε ότι η φτώχεια και η πείνα κτυπούν περισσότερο τις γυναίκες. Ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε κάποιες περιφέρειες του πλανήτη η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να είναι ασύλληπτο όνειρο για τα κορίτσια, ενώ η φτώχεια αποτελεί επιπρόσθετο εμπόδιο. Τα κορίτσια που προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι τρεις φορές πιο πιθανόν να βρεθούν εκτός σχολείου, σε σχέση με τα κορίτσια των πιο εύπορων οικογενειών. Η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί υφίσταται μόνο σε μία στις τρεις αναπτυσσόμενες χώρες. Περαιτέρω, η Έκθεση τεκμηριώνει ότι οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών στην πληρωμένη εργασία, οι οποίες το 2008 έφτασαν το 41%, εξαιρουμένων των γεωργικών επαγγελμάτων ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες στη Β. Αφρική και σε μεγάλο μέρος της Ασίας είναι κατά 45% χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

7 Αλλά κι όταν οι γυναίκες εργάζονται, πληρώνονται λιγότερο και έχουν λιγότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας. Το 70% του γυναικείου εργατικού δυναμικού εργάζεται σε ευάλωτες θέσεις εργασίας ενώ, οι ανώτερες θέσεις εργασίας καταλαμβάνονται από άνδρες, σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την έρευνα Νοικοκυριών, Φτώχειας και Συνθηκών Διαβίωσης του 2008, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας του πληθυσμού ήταν 16%. Δηλαδή 16% του πληθυσμού διέμενε σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που ορίζεται στο 60% του διάμεσου ισοδύναμου συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού, όπου στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται σε Για τον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ήταν 49% ενώ ειδικά στις γυναίκες αυτής της ηλικίας φτάνει το 54%. Ο κίνδυνος φτώχειας, μεταξύ ανδρών και γυναικών, σημειώνει σημαντική διαφορά (4%) τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις επιμέρους ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, πλην αυτής των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών. Στο γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες είναι 18%. Παράλληλα, στην Κύπρο τα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου έχουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στην κεφαλή τους τη μητέρα- με τουλάχιστο ένα εξαρτώμενο παιδί διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού (31%) Ταυτόχρονα, οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και απασχόλησης έναντι του αντίστοιχου των ανδρών, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι ψηλότερο από εκείνο των ανδρών, -παρόλο που παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ενώ η ανισομισθία μεταξύ ανδρών και γυναικών, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

8 Στην Κύπρο, το πηδάλιο της διακυβέρνησης κρατούν οι προοδευτικές δυνάμεις και από το 2008 υλοποιείται το πιο προοδευτικό και φιλολαϊκό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ στον τόπο μας, το οποίο έχει τη σφραγίδα της ΠΟΓΟ στα θέματα γυναίκας. Κόντρα στο νεοφιλελεύθερο ρεύμα που κυριαρχεί στην ΕΕ η κυπριακή κυβέρνηση, έχοντας ως στήριγμα το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, ύψωσε ασπίδα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Τόλμησε να συγκρουστεί με συμφέροντα απορρίπτοντας τη λύση των ιδιωτικοποιήσεων και καταθέτοντας νομοσχέδιο για αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, το οποίο δυστυχώςαπορρίφθηκε από τα αστικά κόμματα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δεσμευτεί ρητά πριν την εκλογή του- ότι η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική που θα ακολουθηθεί, θα έχει ως στόχο με το τέλος της πενταετίας, κανένας Κύπριος να μη βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτός ο στόχος υλοποιείται με στοχευμένες παρεμβάσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στον κίνδυνο της φτώχειας. Τα έτη 2008 και 2009 αυξήθηκαν οι χαμηλές συντάξεις, ο κατώτατος μισθός και τα δημόσια βοηθήματα προς όλους του δικαιούχους. Ενισχύθηκε η οικονομική στήριξη που παρέχεται στις μονογονεϊκές οικογένειες. Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά, σχέδια Κοινωνικού Τουρισμού που έδωσαν τη δυνατότητα επιχορηγημένων διακοπών σε ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, συνταξιούχους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος και άτομα με αναπηρίες. Πιο αναλυτικά: Οι συντάξεις αυξήθηκαν οι συντάξεις από 9% μέχρι 16%, ενώ από 1/1/2010 αυξήθηκαν κατά 5,29% σε σχέση με το Τα δημόσια βοηθήματα προς όλους τους δικαιούχους αυξήθηκαν κατά 12% το 2008 και κατά 6,34% επιπλέον το Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 6.47% το 2009 και κατά 5.6% το 2010.

9 Αυξήθηκε σημαντικά η οικονομική στήριξη στα εθελοντικά προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εγκρίθηκε πακέτο στήριξης των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες με αυξημένες ανάγκες. Διατέθηκε κονδύλι ύψους 200εκ. ευρώ για την παροχή χαμηλότοκων δανείων, για σκοπούς πρώτης κατοικίας σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40 χιλιάδων ευρώ. Διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο, διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους. Παραχωρήθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες κι εγκρίθηκαν πρόσθετες δαπάνες για την οικοδόμηση προσφυγικών μονάδων. Εισήχθη για πρώτη φορά ο Νόμος για πρόσληψη με ποσόστωση, ατόμων με αναπηρίες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Λήφθηκαν αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της υπερεκμετάλλευσης που τυγχάνουν οι μετανάστες και οι μετανάστριες στην εργασία, όπως ήταν για παράδειγμα η ουσιαστική βελτίωση των όρων εργασίας των οικιακών βοηθών. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για τη δημιουργία μηχανισμού επιβολής πλαφόν σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, το οποίο έγινε αποδεχτό και προωθείται από την κυβέρνηση. Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της ακρίβειας αποτελούν σημαντικό στήριγμα και ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα και κύρια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

10 Χαμένη Δεκαετία Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, χαρακτηρίζει την δεκαετία της Στρατηγικής της Λισαβόνας ως μια χαμένη δεκαετία όσον αφορά την επίτευξη μείωσης στους τομείς της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, παρά την περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη και την πτώση των επίσημων ποσοστών ανεργίας. Εφαρμόζοντας τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας για ολοένα και πιο ευέλικτες αγορές εργασίες, η ΕΕ προέβηκε σε προσπάθειες μείωσης της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης πρόσκαιρων και επισφαλών θέσεων εργασίας. Σήμερα παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ανεργίας και ραγδαία αύξηση των ακατοχύρωτων θέσεων απασχολησιμότητας. Η πεποίθηση ότι η απασχόληση είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου των ανθρώπων από τη φτώχεια κατέστη άκυρη στο πλαίσιο των υπερελαστικών αγορών εργασίας και της αυξανόμενης επισφαλούς απασχόλησης. Στόχοι ΕΕ μέχρι το 2020 για μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Μετά από την παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής της Λισαβόνας για επίτευξη των στόχων μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ΕΕ ανακηρύσσει το 2010 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού». Η Κομισιόν στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής 2020 πρότεινε έναν βασικό στόχο για τη φτώχεια: έως το 2020, περίπου 20 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, μια μείωση της τάξης του 25 % περίπου σε σχέση με τα στοιχεία του Με την ανεργία να έχει αγγίξει διψήφια ποσοστά (ο τρέχων μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10 %) και την πιθανή συνέχιση της οικονομικής στασιμότητας πολύ πιο πέρα από το 2010, η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού την προσεχή δεκαετία θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Επιπρόσθετα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι δεσμευμένα να αποσύρουν τα φορολογικά κίνητρα για την οικονομική ανάκαμψη, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας, περικοπές των κοινωνικών δαπανών και των δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπιστεί ή βρίσκονται στα σχέδια περικοπές υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών, των μισθών του δημόσιου τομέα και των συντάξεων, αυξήσεις της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης και του ΦΠΑ.

11 Θέσεις ΕΕΑ / ΒΠΑ για μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς διαμηνύει ότι οι εύσχημοι στόχοι και τα μέτρα λιτότητας που θέτει η ΕΕ όχι μόνον δεν θα εξασφαλίσουν την μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά αντιθέτως θα ωθήσουν στην περαιτέρω ένταση των φαινομένων. Για το λόγο αυτό, ζητά την εκ νέου δρομολόγηση της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των δύο φαινομένων. Επί του συγκεκριμένου, η ΕΕΑ/ΒΠΑ, αντιτίθεται σθεναρά στην νέα κατεύθυνση της ΕΕ για τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και του κράτους πρόνοιας και απαιτεί : μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια περαιτέρω δημοσιονομικό ερέθισμα για την καταπολέμηση της οικονομικής στασιμότητας και την ανάπτυξη καινοτόμου στρατηγικής για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. μια νέα μακροοικονομική πολιτική της ΕΕ στο ίδιο πλαίσιο για τη δημιουργία των συνθηκώνεξάλειψης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. από την ΕΕ να υιοθετήσει έναν δεσμευτικό βασικό στόχο για τη μείωση κατά το ήμισυ της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και επιμέρους στόχους για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και του προβλήματος των αστέγων έως το

12 Τέλος η ΕΕΑ/ΒΠΑ υποστηρίζει την απαίτηση του Κοινοβουλίου για τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων σχετικά με την εισοδηματική φτώχεια στο πλαίσιο της στρατηγικής 2020 για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αυτό θα επιτευχθεί: 1. μέσα από τα προγράμματα ελάχιστου εισοδήματος και ανταποδοτικά προγράμματα αναπλήρωσης του εισοδήματος (π.χ. επιδόματα ανεργίας, ελάχιστες συντάξεις κοκ.) προκειμένου να παρέχεται εισοδηματική στήριξη η οποία θα ανέρχεται στο 60+% τουλάχιστον του αντίστοιχου εθνικού μέσου εισοδήματος. Η Ομάδα θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη νέα οδηγία της ΕΕ για το «θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα επαρκών πόρων και κοινωνικών παροχών που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση» 2. με την θέσπιση ενός στόχου σε επίπεδο ΕΕ για ελάχιστους μισθούς (νόμιμες, συλλογικές συμβάσεις σε εθνικό, περιφερειακό ή τομεακό επίπεδο) ώστε να παρέχεται αμοιβή που θα ανέρχεται στο 60+% τουλάχι στον του αντίστοιχου μέσου μισθού. 3. Με την κατάργηση των μισθολογικών διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων και κυρίως με την εξασφάλιση της ουσιαστικής προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών. Στις μέρες μας, η ανεργία και η φτώχεια πλήττει πρώτα και κύρια τις γυναίκες που ως συνήθως καταφεύγουν στην μερική απασχόληση κυρίως λόγο οικογενειακών υποχρεώσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γυναίκες να αμείβονται δυσανάλογα των υπηρεσιών που προσφέρουν αφού στα πλείστα κράτη μέλη η ημιαπασχόληση, στην οποία και εξωθείται η πλειοψηφία των γυναικών, είναι συνώνυμο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τον εργοδότη. Πάγια θέση της ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι: η εξάλειψη τόσο της σχετικής όσο και της απόλυτης φτώχειας. η αντιμετώπιση των πολλαπλών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από τη στρατηγική της ΕΕ και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων καθολικής υπηρεσίας και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε όλα τα κράτη μέλη.

13 Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μαζί με το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου στηρίζει τις θέσεις που εκφράζει η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL). Απαιτούμε μια «στρατηγική για μείωση και σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας αντίστοιχη με εκείνη που στοχεύει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δεν μπορεί από τη μια να επισείεται πάνω από τα κεφάλια των κρατών ο μπαμπούλας μήπως και εισέλθουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και από την άλλη όταν πρόκειται για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών να μην υπάρχει κανένα θετικό κριτήριο-κίνητρο για τα κράτη μέλη» (ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ά. Κυπριανού, ). Προτείνουμε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Προγραμμάτων Στέγασης και την εκπόνηση δημόσιων σχεδίων από τα κράτη με οικονομικά κίνητρα για φτηνότερη στέγαση και ριζική λύση του προβλήματος των αστέγων. Ζητούμε ακόμα την επαναφορά του δικαιώματος των κρατών μελών για έλεγχο των τιμών από το κράτος στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Ζητούμε την αντικατάσταση του ξεπερασμένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο καμία χώρα της ευρωζώνης δεν τηρεί πια, με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πλήρη και μόνιμη εργασία για όλους, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος. Απαιτούμε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης -κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικά βιώσιμης- για την Ευρώπη που θα έχει ως βασικούς όρους τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, την ισότητα των φύλων, την καθολική κοινωνική ασφάλιση και την πρόσβαση σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία και υγεία. Το δρόμο που οδηγεί στην Ευρώπη των Λαών!

14 Ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την ανθρωπότητα του 21 ου αιώνα. Αυτός ο στόχος θα κερδίζει έδαφος όσο θα βγαίνουν μπροστά -στο προσκήνιο της ιστορίας- οι λαοί του κόσμου απαιτώντας: ανάπτυξη δίκαιων και ισότιμων διεθνών οικονομικών σχέσεων και απόρριψη των καταστροφικών υπαγορεύσεων των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα). διασφάλιση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό κι ενέργεια για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή προς την κατεύθυνση της οικολογικής - βιώσιμης ανάπτυξης και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με τη δράση του στον τόπο μας, αλλά και διεθνώς μέσα από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, αγωνίζεται για αυτούς τους στόχους. Αυτό όμως που διαφοροποιεί το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου και ευρύτερα κάθε προοδευτική δύναμη του κόσμου είναι ότι εμείς δακτυλοδείχνουμε τις αιτίες που γεννούν -τοπικά και διεθνώς- τη φτώχεια και την εξαθλίωση: το καπιταλιστικό σύστημα. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η περιβαλλοντική κρίση, οι νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές, η διπλή εκμετάλλευση της γυναίκας είναι πτυχές αυτού του συστήματος που βασίζεται στην αδικία, στην εκμετάλλευση και στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Ένα σύστημα που σάπισε αλλά αρνείται να πεθάνει

15 Εμείς δένουμε τον αγώνα για καταπολέμηση της φτώχειας με την πάλη για τον κόσμο της ειρήνης και της δικαιοσύνης, για την ποιοτικά ανώτερη κοινωνία που θα έχει ως συστατικά του στοιχεία, την κοινωνική ισότητα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ισοτιμία των φύλων: το σοσιαλισμό!

16 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΓΟ Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή. Dom Helder Camara Βραζιλιάνος Αρχιεπίσκοπος

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών(ΟΗΕ) Στόχοι της χιλιετίας του

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 31

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 31 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 31 31 Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli Παράγραφος 2 ιε (νέα) 2ιε. τονίζει ότι απαιτείται κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση. Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση. Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ισότητα των Φύλων, Αλληλεγγύη, Δράση Ο αγώνας για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Το οικονομικό κύκλωμα

Το οικονομικό κύκλωμα Το οικονομικό κύκλωμα 1 Το εισόδημα των νοικοκυριών: Y = C + S C = a + by APC = C Y APS = S Y Συνολική ζήτηση (κλειστή οικονομία): AD = C + I + G 2 Το οικονομικό κύκλωμα Η κυκλική ροή του εισοδήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας.

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8 ης ημέρας της γυναίκας. Αθήνα Μάρτιος 2011 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2 105 57 ΑΘΗΝΑ Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165 Email: adedy@adedy.gr, adedy1@adedy.gr ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας. Η έρευνα για τη φτώχεια στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2007. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Άνοιγμα Μαρίνας Κούκου Εκδήλωση 10 Μαρτίου 2014 ΠΕΟ Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ(ΕΔΕΦ) ΚΥΠΡΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ(ΕΔΕΦ) ΚΥΠΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ(ΕΔΕΦ) ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Εθνικό Δίκτυο ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου ιδρύθηκε το 2007, έχει 15 ενεργές οργανώσεις μέλη και είναι μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Έλενα Μιχαήλ Γ 1 Μαρία Τρύφωνος Γ 1 Γεωργία Πέγγερου Γ 1 Αγγελική Κουζμίδη Γ 1 Δήμητρα Δράκου Γ 4 1 Η φτώχεια στον κόσμο Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος

Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος τι είναι η ΠΕΣΚΕ; προώθηση κοινωνικής ένταξης καταπολέμηση της φτώχειας

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές κατά της φτώχειας

Πολιτικές κατά της φτώχειας Πολιτικές κατά της φτώχειας Συντονισµός των πολιτικών κατά της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ίδρυση Παρατηρητηρίου Εθνικών Πολιτικών για την Καταπολέµηση του Κοινωνικού Αποκλεισµού (1991) Η καταπολέµηση

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων.

Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων. Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων. Κατ αρχήν θα ήθελα να σας χαιρετίσω από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους των 100 εκατομμυρίων Αράβων εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης.

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στο Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα «Εξαλείφοντας το Χάσμα Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών: Καλές Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Β μέρος) Εποχή 6/5/2001

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Β μέρος) Εποχή 6/5/2001 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Β μέρος) Εποχή 6/5/2001 της Μαρίας Καραμεσίνη Λέγαμε στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, στο προηγούμενο φύλλο της Εποχής, ότι εν όψει του διάλογου για το ασφαλιστικό, που

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει στο άρθρο 27- Βιοτικό επίπεδο. Το παιδί έχει δικαίωμα σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει στο άρθρο 27- Βιοτικό επίπεδο. Το παιδί έχει δικαίωμα σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής. ΑΙΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Παιδιά σε Κίνδυνο Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει στο άρθρο 27- Βιοτικό επίπεδο. Το παιδί έχει δικαίωμα σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπείες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10535/11

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/2104(INI) 3.9.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Ο ρόλος της ΕΕ εντός του ΟΗΕ - πώς να βελτιωθεί η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

και Πολιτική Απασχόλησης

και Πολιτική Απασχόλησης Αγορά Εργασίας και Πολιτική Απασχόλησης Μαρίνα Ρήγου Παπαμηνά Παρατηρητήριο Αγοράς Εργασίας, Τμήμα Εργασίας, ΥΕΠΚΑ Οργανόγραμμα Τμήματος Τμήμα Εργασίας Υπηρεσία Αλλοδαπών Συντονισμός ΔΥΑ, Μηχανογραφική

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ένα όραμα για την επόμενη δεκαετία

Ένα όραμα για την επόμενη δεκαετία 1 Ένα όραμα για την επόμενη δεκαετία Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία την περίοδο της κρίσης Εισαγωγή Εμείς, οι πάνω από 400 εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Euro-Latin American Parliamentary Assembly Assemblée Parlementaire Euro-Latino Américaine Asamblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana Assembleia Parlamentar Euro-Latino-Americana ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3 η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3 η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3 η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε! Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον

Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον Δημήτρης Βαγιανός (LSE), Νίκος Βέττας (ΟΠΑ & ΙΟΒΕ), Κώστας Μεγήρ (Yale), Χριστόφορος Πισσαρίδης (LSE) Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2017 Εθνικό Εισόδημα 48.000 ΑΕΠ κατά κεφαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Ádám Kósa. PE v01-00

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Ádám Kósa. PE v01-00 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 24.10.2013 2013/2008(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Ádám Kósa (PE519.793v01-00) σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ και τη στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής»

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» «Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» Κύριοι Υπουργοί, του Χρήστου Πολυζογώπουλου Προέδρου της ΓΣΕΕ Κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Θα ήθελα καταρχήν εκ µέρους της ΓΣΕΕ να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων

Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Οι βασικές ανάγκες που ορίζουν το όριο της φτώχειας

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION Eμείς, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες, συνελθόντες στους κόλπους της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, απευθύνουμε την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.11.2012 2012/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εκπαιδευτική και εργασιακή κινητικότητα των γυναικών στην

Διαβάστε περισσότερα

με θέμα: Οικονομική κρίση και κρίση απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών

με θέμα: Οικονομική κρίση και κρίση απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών Ιπ/βπ/140410 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΕ ΣΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΟΤ ΣΕΕ με θέμα: Οικονομική κρίση και κρίση απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών Αθήνα, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΤ 2010 2 Κυρίες και Κύριοι, Υίλες και

Διαβάστε περισσότερα

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής,

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, σύσκεψη των σωματείων και μαζικών Φορέων των Ανατολικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία. του Κώστα Φωτεινάκη

Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία. του Κώστα Φωτεινάκη Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία του Κώστα Φωτεινάκη Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου που οργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ 10-12 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ (EU-SILC 2003)»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ (EU-SILC 2003)» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ (EU-SILC 2003)» εκατημόρια Εισοδήματος, συντελεστής ανισότητας Gini, και δείκτης S80/20 Δεκατημόρια Συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2052(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2052(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 25.5.2011 2011/2052(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων 1 Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝοπούλων ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στα Τοπικά μας Κινήματα σε όλη την Κύπρο. Στα κινήματα ΕΔΟΝοπούλων συμμετέχουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά Αθήνα: Αρ. Πρωτ.: 642. ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά Αθήνα: Αρ. Πρωτ.: 642. ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά Αθήνα: 25.04.2017 Αρ. Πρωτ.: 642 ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΑμεΑ με θέμα: «Λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Σύγκλισης και υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Προγράμματα Σύγκλισης και υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προγράμματα Σύγκλισης και υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εισαγωγή Αμέσως μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) υπέβαλε το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0051 (NLE) 6144/15 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: SOC 70 EMPL 31 ECOFIN

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0228/2/αναθ. Τροπολογία. Peter Liese και άλλοι

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0228/2/αναθ. Τροπολογία. Peter Liese και άλλοι 2.9.2015 A8-0228/2/αναθ. 2 Παράγραφος 18 18. καλεί την Επιτροπή να αναγνωρίσει τη σηµασία του ανθρώπινου δικαιώµατος στο νερό και την αποχέτευση, καθώς και να αναγνωρίσει ότι το νερό αποτελεί δηµόσιο αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Αυξημένος φόρος έως και κατά 163,9%, για το ίδιο εισόδημα! Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου, ο φόρος που πληρώνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017:

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα

Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών 22 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΕΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Κοινωνική Πολιτική»

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΕΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Κοινωνική Πολιτική» ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΕΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Κοινωνική Πολιτική» ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.15 Π.Μ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Η διεθνής οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 13 Μαρτίου 2006 Χαιρετισμός στην Εκδήλωση με θέμα : ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Θέλω να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους του ΣΥΝ, για την πρόσκληση να παρευρεθούμε και να χαιρετίσουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ»

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ» «Κ Α Ν Ε Ι Σ Δ Ε Ν Μ Ε Ν Ε Ι Ε Κ Τ Ο Σ» π ρ ό γ ρ α μ μ α π ρ ό λ η ψ η ς κ α ι π α ρ έ μ β α σ η ς γ ι α ν έ ο υ ς σ ε κ ί ν δ υ ν ο έ λ λ ε ι ψ η ς σ τ έ γ η ς φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς με την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο:

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο: Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ο όρος μετανάστευση (migration), τόσο στις κοινωνικές επιστήμες όσο και στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται στην, για διάφορους λόγους, γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

7. Παρά τις διαδοχικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ασθενών θεσμών της, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την

7. Παρά τις διαδοχικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ασθενών θεσμών της, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την 1. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της, όμως η ανάπτυξη δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

10133/1/09 REV 1 ΓΣΓ/γλε 1 DG G

10133/1/09 REV 1 ΓΣΓ/γλε 1 DG G ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 29 Mαΐου 2009 (04.06) (OR. en) 10133/1/09 REV 1 SOC 362 ECOFIN 392 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γραμματείας του Συμβουλίου προς : το Συμβούλιο (Απασχόληση, Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

1. Γυναίκα & Απασχόληση

1. Γυναίκα & Απασχόληση 1. Γυναίκα & Απασχόληση Παρά τα βήματα προόδου τα οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νομοθετικό έργο), όσο και στην ανάπτυξη «ειδικευμένων πολιτικών και δράσεων» καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ανεργία αποτελεί το πιο μεγάλο και πιεστικό πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, αλλά και στην Ε.Ε. Ακουμπάει με ιδιαίτερη ένταση και τα λαϊκά στρώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους

Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους Από Μπάστα Κων/νο Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής «Κεντρικός Τομέας» Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους Η κρίση του Κοινωνικού Κράτους σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2017

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2017 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2017 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ UNICEF - 1ο Γυμνάσιο Τούμπας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF 0 Περίληψη Έκθεσης UNICEF: Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2015/0000(INI) 25.6.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις «µιας τρίτης οµάδας η οποία αποτελείται από ανέργους ή υποαπασχολούµενους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 2613 610210 Πάτρα 13/1/2017 E mail: dimospatras@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκαν, σήμερα Παρασκευή 13 Γενάρη, συναντήσεις με

Διαβάστε περισσότερα

Μειώθηκε για πρώτη φορά το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων το 2015

Μειώθηκε για πρώτη φορά το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων το 2015 Σε σχέση με το 2014 Μειώθηκε για πρώτη φορά το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων το 2015 Eπιμέλεια: Πέτρος Κράνιας 27/02/2018 Οι περικοπές που «χτύπησαν» τους Ελληνες τα τελευταία χρόνια έφεραν επιπτώσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση

Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση Έκθεση UNICEF: ΠΡΟΟ ΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ - Νο2 Πηγή: http://www.unicef.gr/reports/pfc05a.php Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση Ηµεροµηνία έκδοσης: 18 Απριλίου 2005 Η ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

των μεταναστών Διοικείται από 23μελές Προεδρείο και 11μελή Γραμματεία.

των μεταναστών Διοικείται από 23μελές Προεδρείο και 11μελή Γραμματεία. Η (ΕΕΔΔΑ) είναι μια ελληνική μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, κοινωφελής οργάνωση που ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1981 με στόχο την αλληλεγγύη με τα κινήματα των λαών της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

10997/19 ΕΜ/νκ 1 RELEX.1.B

10997/19 ΕΜ/νκ 1 RELEX.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2019 (OR. en) 10997/19 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 8 Ιουλίου 2019 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 1 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Ε.Ε. Ελλάδα 30 27.4 25 24.2 20 17.7 15 10 8.3

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας : Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας Αποδέκτης : Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Εξέλιξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Εξέλιξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Αλέξανδρος Καρακίτσιος Υποψήφιος Διδάκτωρ - Ερευνητής ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νοέμβριος 2015 Περιεχόμενα παρουσίασης Η κρίση στην Ελλάδα Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής

Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής Δρ Γεώργιος Κουννούσιης, Επισκέπτης Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Νεάπολις

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας

Άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας Άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Εισηγήτρια: Ιωάννα Ζαχαράκη, Δημοτική Σύμβουλος Solingen, Γερμανία Σύγχρονες Προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μερική απασχόληση γυναικών

Μερική απασχόληση γυναικών Οκτώβριος 2017 11 Ενημερωτικό Σημείωμα ο Μερική απασχόληση γυναικών Το 11ο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Πηγή: Eurostat Ε.Ε. Ελλάδα 30 25 24,2 27,4 20

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο αναφοράς. Ανοικτή δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)

Έγγραφο αναφοράς. Ανοικτή δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) Έγγραφο αναφοράς Ανοικτή δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) Σκοπός της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης Η παρούσα διαβούλευση επιδιώκει

Διαβάστε περισσότερα

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Oι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Στρατηγική

Περιφερειακή Στρατηγική ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέμησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής Διακρίσεων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2017 SWD(2017) 200 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων που συνοδεύει το έγγραφο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα