ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ)"

Transcript

1 ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ) Δύο είναι οι κυριότερες παθήσεις που αφορούν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, ανεξάρτητα από την ηλικία του: Α) η στυτική δυσλειτουργία Β) Διαταραχές εκσπερμάτισης πρόωρη εκσπερμάτιση (συχνότερη διαταραχή) Α. Η στυτική δυσλειτουργία Ορισμός: ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή η παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση στύσης, ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο σημαντική διαταραχή της σεξουαλικότητας των ανδρών, καθώς είναι εκείνη που επηρεάζει περισσότερο από όλες τις άλλες την ερωτική ζωή και τη σχέση με τη σύντροφό τους.

2 Είναι ενδεικτικό πως, παγκοσμίως, τέσσερεις στους δέκα άντρες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης, ενώ μόλις τρεις στους δέκα ζητούν τη βοήθεια του ειδικού. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2025, περίπου 322 εκατομμύρια άντρες θα πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι ουρολόγοι επισημαίνουν πως τουλάχιστον Έλληνες έχουν μειωμένη σεξουαλική απόδοση. Φυσιολογία της στύσης Αγγειακοί και νευρολογικοί μηχανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με σκοπό την υπό πίεση συγκέντρωση του αίματος στα σηραγγώδη σώματα για την απόκτηση σκληρότητας ικανής για διείσδυση στον κόλπο. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Ψυχογενή αίτια Τα ψυχογενή αίτια υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες και οφείλονται σε καταστάσεις που εμφανίζονται πολύ συχνά όπως η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος της πρώτης σεξουαλικής επαφής, οι αυξημένες προσδοκίες για τον σεξουαλικό μας ρόλο, το άγχος της ερωτικής επίδοσης.

3 Οργανικά αίτια Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διακρίνονται σε: Αγγειακά. Αυτά οφείλονται σε παθήσεις που στην εποχή μας τις συναντάμε πολύ συχνά, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και η καρδιαγγειακή νόσος. Νευρογενή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι εγχειρήσεις της πυέλου (όπως η ριζική προστατεκτομή, η ριζική κυστεκτομή κ.ά.). Ορμονικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η χαμηλή τεστοστερόνη, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ανατομικά. Πρόκειται για συγγενείς και επίκτητες γωνιάσεις του πέους. Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες. Πολλά φάρμακα και ουσίες μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιανδρογόνα, η κατάχρηση αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και το κάπνισμα. Να σημειώσουμε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν προβλήματα στύσης από τους μη καπνιστές κατά 70%, ενώ μέσα σε 48 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος παρατηρούμε σημαντική βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος στο πέος. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται από τον ίδιο το ασθενή. Στον ιατρό απομένει η διαπίστωση του υπεύθυνου αιτίου με απώτερο σκοπό, αν αυτό είναι δυνατό, την αντιμετώπιση του. Σήμερα, μόνο τρία αίτια στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να αντιμετωπιστούν: 1) η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, 2) ο υπογοναδισμός (ορμονικά αίτια), 3) η τραυματικής αιτιολογίας αρτηριακή ανεπάρκεια σε νέους ασθενείς (ανατομικά αίτια)

4 Σεξουαλικό και ιατρικό ιστορικό Το σεξουαλικό ιστορικό είναι το πρώτο βήμα στη διαγνωστική προσέγγιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σκοπός του είναι η τεκμηρίωση του προβλήματος και της βαρύτητάς του, η διαπίστωση για το αν πρόκειται για διαταραχή της στύσης, της εκσπερμάτισης, της ερωτικής επιθυμίας ή του οργασμού, η λήψη πληροφοριών για παθήσεις, φάρμακα και θεραπευτικές μεθόδους που μπορεί να σχετίζονται με τις διαταραχές του στυτικού μηχανισμού καθώς και η αξιολόγηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης που προτείνει ο θεράπων ιατρός από τον ίδιο τον ασθενή. Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού αποτελεί βασική προϋπόθεση στη διαγνωστική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας και πρέπει, μαζί με το σεξουαλικό ιστορικό, πάντα να προηγείται κάθε άλλης διαγνωστικής μεθόδου. Επίσης, η φυσική εξέταση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαγνωστικής προσέγγισης. Αντιμετώπιση Στόχος της αντιμετώπισης είναι η αποκατάσταση μίας ικανοποιητικής σεξουαλικής σχέσης, και, άρα, η βελτίωση της ποιότητας της ίδιας της ζωής του ζευγαριού και αυτό διότι η στυτική δυσλειτουργία δεν αφορά μόνο την ποιότητα της στύσης καθεαυτής, αλλά έχει ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Φάρμακα Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκουν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή, ευκολόχρηστα και αποτελεσματικά σε 70-80% των ασθενών.

5 Ψυχολογικές θεραπείες Οι ψυχολογικές θεραπείες (ψυχοθεραπεία, σεξοθεραπεία) έχουν στόχο τη μείωση του άγχους της απόδοσης και του φόβου που αισθάνεται ο άνδρας ότι δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει. Σημαντικότατη είναι και η επικοινωνία του ζευγαριού. Ο άνδρας χρειάζεται να νιώθει άνετα να μιλήσει γι' αυτό το συγκεκριμένο άγχος στη σύντροφό του. Ενέσεις, προθέσεις και ορμόνες Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση. Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, οι οποίες αποτελούν πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Τέλος, υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης χρειάζεται να υποβληθούν σε αναπλήρωση της ορμόνης αυτής μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τρόπος ζωής Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες ότι για να αυξήσουν τις πιθανότητες να διατηρήσουν μία υγιή στύση είναι ανάγκη να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους όπως: * Να σταματήσουν το κάπνισμα. * Να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ. * Να μειώσουν την κατανάλωση λίπους. * Να μειώσουν το στρες. * Να ασκούνται συστηματικά

6 Β. Πρόωρη εκσπερμάτιση Ορισμός : Πρόκειται για την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία η οποία χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που συμβαίνει, πάντα ή σχεδόν πάντα, μέσα σε διάστημα ενός λεπτού από την κολπική διείσδυση και αδυναμία καθυστέρησής της σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις. Αίτια ΟΡΓΑΝΙΚΑ -Νευρολογικά -Ουρολογικά: φλεγμονές -Ενδοκρινολογικά -Φαρμακολογικά ΜΗ ΟΡΓΑΝΙΚΑ (ΙΔΙΟΠΑΘΗ) -Άγχος -Ψυχοσεξουαλικές διαταραχές

7 Διάγνωση Βασίζεται στο ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό το οποίο θα καθορίσει αν πρόκειται για δια βίου ή για επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση όπως και αν πρόκειται για περιστασιακή πρόωρη εκσπερμάτιση (υπό συγκεκριμένες συνθήκες ή με συγκεκριμένη σύντροφο). Επίσης θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο ασθενής πάσχει και από στυτική δυσλειτουργία (πολλοί ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία πάσχουν από άγχος επίδοσης που οδηγεί σε δευτεροπαθή πρόωρη εκσπερμάτιση). Θεραπεία -Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι (θεραπεία επιλογής) Τεχνική ''Stop-start'':Διακοπτόμενης επαφής Tεχνική ''Squeeze'' (πίεση) της βαλάνου -Τοπικά αναισθητικά -Φαρμακα που εμποδίζουν σε κεντρικό επίπεδο τον μηχανισμό της εκσπερμάτισης Συμπερασματικά -Και οι δύο διαταραχές έχουν μεγάλη επίπτωση στη ποιότητα ζωής του άνδρα. -Στις μέρες μας, με τη σωστή ιατρική προσέγγιση και με τη νέα γενιά φαρμάκων που υπόσχονται πολλά, υπάρχει λύση, αρκεί ο άνδρας να το θέλει και να το ζητήσει. -Σπουδαία είναι και η επικοινωνία στο ζευγάρι, να νιώθει ο άνδρας άνετα να μιλήσει γι' αυτό το άγχος στη σύντροφό του, να το μοιραστεί μαζί της, να νιώσει ότι εκείνη βρίσκεται δίπλα του και όχι απέναντί του, ότι το πρόβλημα είναι κοινό, το ίδιο και για τους δύο, άρα χρειάζεται αντιμετώπιση από κοινού. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι από την επίλυσή του έχει και αυτή να κερδίσει

8 ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ) Τι είναι ο υπογοναδισμός όψιμης έναρξης; Ο υπογοναδισμός όψιμης έναρξης είναι αυτός που παρουσιάζεται κάποια στιγμή στη ζωή ενός άντρα, ο οποίος είχε κανονική εφηβική ανάπτυξη και κατά συνέπεια φυσιολογική ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου. Η συμπτωματολογία αυτού του τύπου υπογοναδισμού είναι συνήθως πιο ήπια από αυτού που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία και εγκαθίσταται σταδιακά. Με την αύξηση της ηλικίας φαίνεται ότι μειώνονται σιγά σιγά και οι μέσες τιμές των επιπέδων της τεστοστερόνης. Αυτό αρχίζει από την ηλικία των 40 ή και νωρίτερα. Ο μηχανισμός δεν είναι ακριβώς γνωστός. Υπολογίζεται ότι από υπογοναδισμό πάσχει περίπου το 7% των αντρών ηλικίας 40 έως 60 ετών, το 22% αντρών ηλικίας ετών και το 36% των αντρών ηλικίας ετών. Ποια είναι τα συμπτώματα του υπογοναδισμού όψιμης έναρξης; Τα σημεία και συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται είναι: Μείωση της ερωτικής επιθυμίας Στυτική δυσλειτουργία Μείωση της μυϊκής μάζας Απώλεια οστικής μάζας Καταθλιπτικές σκέψεις Κόπωση Απώλεια της τριχοφυΐας του σώματος Εξάψεις Τα συμπτώματα του υπογοναδισμού σε άντρες μέσης και μεγάλης ηλικία δεν είναι ειδικά για την πάθηση. Για να αποδοθούν στον υπογοναδισμό, θα πρέπει να γίνει ορμονικός έλεγχος και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να τα προκαλέσουν. Χρειάζεται να κάνω προληπτικά εξετάσεις για υπογοναδισμό; Ο προληπτικός έλεγχος δεν χρειάζεται να γίνεται ως ρουτίνα. Μόνο αν έχετε αρκετά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, θα σας συστήσει ο γιατρός να υποβληθείτε σε εξετάσεις.

9 Πότε θα χρειαστεί να πάρω θεραπεία; Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα. Οι ενδείξεις για τη θεραπεία είναι: Σεξουαλική δυσλειτουργία με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης Απώλεια οστικής μάζας Αν έχετε αρκετά από τα συμπτώματα του υπογοναδισμού που αναφέρονται παραπάνω. Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση θεραπείας; Θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη δεν πρέπει να χορηγηθεί στις παρακάτω περιπτώσεις: Αν πάσχετε από καρκίνο του προστάτη (μετά τη ριζική προστατεκτομή μπορεί να χορηγηθεί μόνο εφόσον το κρίνει ο Ουρολόγος) Τιμή PSA > 4 ng/ml Σε καρκίνο μαστού Ύπαρξη σοβαρών επεισοδίων άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου Τιμή αιματοκρίτη πάνω από 50% Σοβαρά συμπτώματα από το ουροποιητικό που οφείλονται σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Πώς χορηγείται η τεστοστερόνη; Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα τεστοστερόνης, τα οποία διαφέρουν ως προς την οδό χορήγησης όπως ενέσεις, χάπια, διαδερμικά έμπλαστρα. Η θεραπεία γίνεται πάντα με παρακολούθηση γιατρού ανά 3μηνο. Αναλυτικότερα, τα σκευάσματα που υπάρχουν είναι: Ενέσεις τεστοστερόνης. Είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος χορήγησης. Οι ενέσεις γίνονται ενδομυϊκά περίπου κάθε εβδομάδες. Διαδερμικά σκευάσματα. Υπάρχουν με την μορφή gel ή δερματικών επιθεμάτων. Παρέχουν ομοιόμορφα και κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό για διάστημα 24 ωρών. Συχνή παρενέργεια είναι ο τοπικός ερεθισμός του δέρματος στο σημείο εφαρμογής. Επίσης, θα πρέπει να παίρνονται μέτρα προφύλαξης από τον ασθενή, ώστε να μην εκτίθενται άλλα άτομα στην τεστοστερόνη με τις διαπροσωπικές επαφές. Υποδόρια εμφυτεύματα. Τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και παρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (5-7 μήνες) σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. Στα

10 μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου, είναι ο κίνδυνος μόλυνσης και αποβολής του εμφυτεύματος, ο οποίος ανέρχεται έως και στο 10% των ασθενών. Υπογλώσσια και από του στόματος δισκία. Η χρήση τους έχει περιοριστεί αφού δεν προσφέρουν σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΟΥΣ - ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ - ΝΟΣΟΣ PEYRONIE - ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ - ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΕΟΥΣ - ΚΑΚΩΣΗ ΠΕΟΥΣ (ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ) - ΦΙΜΩΣΗ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ - ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ - ΕΠΙΣΠΑΔΙΑΣ - ΥΠΟΣΠΑΔΙΑΣ ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ Τι είναι ο χαλινός του πέους; Ο χαλινός του πέους ("πετσάκι" του πέους) είναι μια μικρή δερματική πτυχή μέσω της οποίας συνδέεται η βάλανος με την ακροποσθία. Πρόκειται δηλαδή για έναν επιμήκη σύνδεσμο που ενώνει το κεφαλάκι του πέους με το δέρμα που το καλύπτει. Τι ονομάζουμε βραχύ χαλινό; Υπό φυσιολογικές συνθήκες το "πετσάκι" παρουσιάζει αρκετή ελαστικότητα και ικανοποιητικό μέγεθος, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη επιμήκυνση και διόγκωση του πέους κατά την στύση. Κατά την φάση χαλάρωσης του οργάνου πάλι, έλκει την ακροποσθία προς κάλυψη της βαλάνου. Όταν ωστόσο, δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα και διατασιμότητα, ή όταν είναι βραχύτερο από το φυσιολογικό, δημιουργείται κατά την στύση ενόχληση, ευαισθησία ή πόνος και

11 συχνά έλξη της βαλάνου προς τα κάτω. Η πάθηση αυτή καλείται βραχύς χαλινός και σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες αφορά στο 5-7% περίπου των ανδρών. Συμπτώματα βραχύ χαλινού Όταν υπάρχει πρόβλημα βραχύ χαλινού στην περιοχή δημιουργούνται συνήθως μικρορρήξεις και εκδορές από τραυματισμούς κατά την σεξουαλική επαφή, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη ουλώδους ιστού στην περιοχή και με τον τρόπο αυτό σε μεγαλύτερη μείωση της ελαστικότητας και σε βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κατά την συνουσία σημαντική ρήξη του χαλινού και αιμορραγία, η οποία απαιτεί εφαρμογή τοπικής πίεσης με μια πετσέτα για να ελεγχθεί προσωρινά η απώλεια αίματος και άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Αν και η παθολογική αυτή κατάσταση του πέους μπορεί ορισμένες φορές να συνυπάρχει με φίμωση, οι δύο νόσοι δεν πρέπει να συγχέονται. Κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν αιτιολογικά την ύπαρξη βραχύ χαλινού με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν είναι κατανοητοί, προτείνεται από αρκετούς ερευνητές, ως θεραπεία πρώτης γραμμής, η διατομή σε περιπτώσεις συνύπαρξης βραχύ χαλινού με πρόωρη εκσπερμάτιση. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του χαλινού αναπτύσσονται αρκετά συχνά κονδυλώματα, καθώς φαίνεται πως μικροτραυματισμοί του σημείου διευκολύνουν τον εκλεκτικό ενοφθαλμισμό του ιού HPV στο πάσχον δέρμα. Η κατάσταση αυτή απαιτεί συνήθως καυτηριασμό της πάσχουσας περιοχής, όπως περιγράφεται στην σχετική παράγραφο περί θεραπείας. Σε σπανιες περιπτώσεις ο βραχύς χαλινός μπορεί να σχετίζεται με υπερευαισθησία αυτής της περιοχής του πέους, η οποία καθιστά δυσάρεστη ή κάποτε και επώδυνη την σεξουαλική επαφή αλλά και το απλό άγγιγμα του οργάνου. Η επέμβαση σε

12 συνδυασμό με τοπική αγωγή μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να βελτιώσει σημαντικά το πρόβλημα, αποκαθιστώντας μια φυσιολογκή αισθητικότητα. Θεραπεία βραχύ χαλινού Η θεραπεία της παθολογικής αυτής κατάστασης είναι πάντα χειρουργική και μπορεί να γίνει σε γενικές γραμμές με δύο τεχνικές, ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ασθενούς, τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και την προτίμηση και εμπειρία του Ουρολόγου. Έτσι, μπορεί να εφαρμοστεί καυτηριασμός του χαλινού με διαθερμία ή laser ("pull and burn method") χωρίς να χρησιμοποιηθούν ράμματα. Εναλλακτικώς, είναι δυνατό να εκτελεστεί κλασική εγκάρσια διατομή της περιοχής και στην συνέχεια επιμήκης συρραφή της τραυματικής επιφανείας που προκύπτει με λεπτά απορροφήσιμα ράμματα (πλαστική χαλινού, frenuloplasty). Συχνά ωστόσο, είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως τεχνικής η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία διαρκεί λίγα λεπτά και δεν προκαλεί παρά ελάχιστη μόνο ή και καθόλου ενόχληση στον ασθενή. Νόσος Peyronie Τί είναι; Η κάμψη του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης, που οφείλεται στην ανάπτυξη ινώδους πλάκας ή πολλαπλών πλακών στο λευκό χιτώνα (tunica albuginea) του πέους. Το άτομο προηγουμένως είναι φυσιολογικό και αναπτύσσει την κάμψη σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής του. Πώς εκδηλώνεται; Ο συνήθως μεσήλικος ασθενής παραπονείται για εμφάνιση κάμψης του πέους προς άλλοτε άλλη κατεύθυνση. Η στύση μπορεί να είναι επώδυνη και να συνοδεύεται από παραμόρφωση του πέους σε μορφή κλεψύδρας. Η όλη κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται και από στυτική δυσλειτουργία.

13 Πού οφείλεται; Πρόκειται για αινιγματική νόσο της οποίας η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση εκλύεται από τραυματισμό του λευκού χιτώνα κατά τη διάρκεια της στύσης και της σεξουαλικής επαφής. Το τραύμα συνοδεύεται από απρόσφορη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματας, που ως συνέπεια έχει τη διήθηση της τραυματικής περιοχής από ινοβλάστες και κολλαγόνο και τη δημιουργία της ινώδους πλάκας. Κατά την εξέλιξη της νόσου η πλάκα απασβεστώνεται (os penis). Πώς γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση γίνεται καταρχήν με τη βοήθεια του ιστορικού του ασθενή και ιδιαίτερα την αυτοφωτογραφία του πέους σε στύση (προφίλ και ανφάς λήψεις). Ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρει το υπερηχογράφημα του πέους, με το οποίο απεικονίζεται λεπτομερώς η ανατομική υφή του πέους και κυρίως οι πλάκες. Η μορφολογία των πλακών και η απασβέστωση αυτών έχουν προγνωστική αξία για την εξέλιξη της νόσου. Σε περίπτωση όπου συνυπάρχει στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εκτελεστεί έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex πέους) μετά από τεχνητή πρόκληση στύσης με ενδοπεϊκή ένεση αγγειοδραστικών ουσιών. Πώς θεραπεύεται; Η νόσος έχει παράξενη και απρόβλεπτη κλινική εξέλιξη. Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι αυτοϊώμενη μετά από την πάροδο αρκετών μηνών. Σε αρκετούς, ωστόσο, παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση τόσο της κάμψης, όσο και του πόνου. Εμπειρικές θεραπείες που έχει βρεθεί ότι απαλύνουν τα συμπτώματα είναι η βιταμίνη Ε (Eviol) σε υψηλές δόσεις, η ταμοξιφένη και το παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ (Potaba). Έχουν αναφερθεί καλά αποτελέσματα με την ιοντοφόρηση βεραπαμίλης, καθώς και με ενέσεις ουσιών (βεραπαμίλη, κορτιζόνη, ιντερφερόνη) εντός των πλακών. Η ταυτόχρονη χρήση συσκευών επιμήκυνσης θεωρείται ότι βοηθά. Στην περίπτωση που οι πλάκες είναι επασβεστωμένες θεωρούμε ότι η νόσος είναι σταθεροποιημένη, οπότε οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν αξία. Εάν η κάμψη είναι έντονη συνιστάται χειρουργική διόρθωση. Η επιλογή της τεχνικής είναι θέμα του Ουρολόγου και μπορεί είτε να γίνει πτύχωση του λευκού χιτώνα αντιδιαμετρικά (Nesbit, Yachia), είτε εκτομή της πλάκας και χρήση εμβαλώματος (Goretex, πτωματική περιτονία, αγγειακά μοσχεύματα). Βασικό μειονέκτημα των επεμβάσεων η πιθανότητα βράχυνσης του πέους, η δημιουργία ψηλαφητών κοκκιωμάτων κάτω από το δέρμα καθώς και η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Σε ακραίες περιπτώσεις σοβαρής κάμψης και στυτικής δυσλειτουργίας συνιστάται η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Ορισμένοι έχουν αναφέρει καλά αποτελέσματα με τη χρήση εξωσωματικής λιθοθρυψίας των επασβεστωμένων πλακών. Η πρακτική αυτή θεωρείται πειραματική.

14 Πριαπισμός Ο πριαπισμός (priapism) είναι η ανεπιθύμητη, επίμονη, παρατεταμένη και συνήθως επώδυνη στύση του πέους. Δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη σεξουαλική διέγερση. Ο πριαπισμός είναι στύση που παραμένει και μετά την εκσπερμάτιση χωρίς να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα και για αυτό το λόγο διαφοροποιείται από τις συχνές έντονες στύσεις του υγιούς άνδρα. Ο πάσχων μπορεί να υποφέρει αν η στύση διαρκέσει πολύ (4 ώρες είναι το ανώτατο χρονικά αποδεκτό όριο μιας στύσης). Ο όρος πριαπισμός προέρχεται από τον μυθικό Πρίαπο, γιο της Αφροδίτης και θεό της γονιμότητας και των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Aντίστοιχη πάθηση υπάρχει και για τη γυναίκα η οποία αναφέρεται ως θηλυκός πριαπισμός (στα αγγλικά clitorism). Ο πριαπισμός χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση ώστε να αποφευχθεί τυχόν βλάβη που θα μπορούσε να καταλήξει σε στυτική δυσλειτουργία. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση διότι μπορεί να καταστρέψει τα σηραγγώδη σώματα του πέους, προκαλώντας ίνωση (καταστροφή του στυτικού ιστού) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να οδηγηθεί ο άνδρας σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Αν λοιπόν βιώσετε επίπονη, επίμονη στύση που δεν υποχωρεί από μόνη της, δείτε τον γιατρό σας, επειδή ίσως χρειαστείτε θεραπεία. Επώδυνη στύση διάρκειας πάνω από 6 ώρες χρειάζεται ιατρική παρέμβαση και αντιμετώπιση. Ο πριαπισμός μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα νεογέννητα αγόρια. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται συχνότερα σε δύο ομάδες ηλικιών, στις ηλικίες από 5-10 ετών και ετών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν αναλόγως του τύπου του πριαπισμού. Ο πριαπισμός μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στον ισχαιμικό (ή χαμηλής ροής πριαπισμό) και στον μη ισχαιμικό (ή υψηλής ροής πριαπισμό).

15 Αίτια - Πρωτοπαθής - Δευτεροπαθής Ανάλογα με το αίτιο χαρακτηρίζεται ως: Θρομβοεμβολικός: Παρατηρείται σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, με λευχαιμία και σε λιπώδες έμφρακτο. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 4-6.5% των ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία εμφανίζουν πριαπισμό. Η θεραπεία αυτών των ασθενών περιλαμβάνει αλκαλοποίηση, αναλγησία, ενυδάτωση και μεταγγίσεις έτσι ώστε η αιμοσφαιρίνη να είναι πάνω από 10mg% και η αιμοσφαιρίνη S σε πυκνότητα μικρότερη από 30%. Τραυματικός: Εμφανίζεται μετά από τραύμα γεννητικών οργάνων και/ή περινέου. Οι κακώσεις αυτού του τύπου, μπορεί να προκαλέσουν φλεβική θρόμβωση, αιμορραγία και οίδημα του πέους, τα οποία οδηγούν σε πριαπισμό χαμηλής ροής. Αντίθετα, αν η κάκωση αφορά τη σηραγγώδη αρτηρία, τότε μπορεί να παρατηρηθεί πριαπισμός υψηλής ροής. Νευρογενής: Σε βλάβες της σπονδυλικής στήλης, σε αυτόνομη νευροπάθεια και μετά από αναισθησία κατά τη διάρκεια επεμβάσεων. Νεοπλασματικός: Παρατηρείται σε κακοήθη νεοπλάσματα και οφείλεται σε απόφραξη της φλεβικής παροχέτευσης ή σε μερική αντικατάσταση των σηραγγωδών κόλπων από το νεόπλασμα. Η θεραπεία είναι παρηγορητική και περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιβιοτικά (σε ενδεχόμενη λοίμωξη), ακτινοβολία ή/και χημειοθεραπεία με σκοπό την αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου. Φαρμακευτικός: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά υδραλαζίνη και πραζοσίνη αλλά και κάποια αντιψυχωτικά όπως η χλωροπρομαζίνη, ενοχοποιούνται για πιθανή πρόκληση πριαπισμού. Σε ολική παρεντερική διατροφή: Έχει παρατηρηθεί πριαπισμός χαμηλής ροής μετά από χορήγηση ενδοφλεβίως 20% λιπώδους διαλύματος. Μετά ενδοσηραγγώδη ένεση φαρμάκων. Σε ποσοστό περίπου 5%, ως επιπλοκή ενδοπεϊκής χορήγησης ουσιών για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αποτελούν το συχνότερο αίτιο πρόκλησης πριαπισμού. Παθοφυσιολογία Ο πριαπισμός είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού χάλασης. Η πίεση στα σηραγγώδη σώματα είναι σταθερά αυξημένη και κυμαίνεται από mmhg. Ο βαθμός της ισχαιμίας που προκαλείτε είναι ανάλογος της έκτασης και της διάρκειας της φλεβικής απόφραξης.

16 Μερικές φορές ο σηραγγώδης ιστός γίνεται παχύς, οιδηματώδης και ινωτικός, με τελικό αποτέλεσμα στυτική δυσλειτουργία. Θεραπεία - Φαρμακευτική - Χειρουργική Α. Μη ειδικά μέτρα - Παγοκύστες - Αναλγητικά Οιστρογόνα - Περίδεση πέους - Αντιπηκτικά Β. Ενδοσηραγγώδης ένεση α-αδρενεργικών φαρμάκων Αυτού του τύπου τα φάρμακα προκαλούν αγγειοσύσπαση. Τέτοια φάρμακα είναι η ετιλεφρίνη, η φαινυλεφρίνη, η επινεφρίνη, η εφεδρίνη και η νορεπινεφρίνη. Η ένεση του φαρμάκου γίνεται εντός του σηραγγώδους σώματος και μπορεί να επαναληφθεί μετά από 5 min. Γ. Παρακέντηση και εκκένωση του περιεχομένου των σηραγγωδών σωμάτων. Χρησιμοποιείται βελόνα 21G με πεταλούδα η οποία χρησιμεύει για αφαίρεση του αίματος από το σηραγγώδες. Εισάγεται κάθετα στο σηραγγώδες σώμα και η αναρρόφηση του αίματος γίνεται μέχρι να επιτευχθεί χάλαση του πέους.

17 Κάταγμα Πέους Τι είναι; Με τον όρο κάταγμα πέους εννοείται η ρήξη του ινώδη χιτώνα που περιβάλει τα σηραγγώδη σώματα, όταν το πέος βρίσκεται σε πλήρη στύση. Σε στύση, ο ινώδης χιτώνας, που περιβάλει σαν σαμπρέλα ποδηλάτου το σηραγγώδες σώμα έχει πάχος 0,25-0,5 χιλιοστά, ενώ σε χάλαση το πάχος του είναι 2 χιλιοστά. Έτσι το πέος σε στύση είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε κάκωση από αμβλύ τραυματισμό απ' ότι το χαλαρό πέος. Παρουσιάζεται συνήθως στην κάτω (κοιλιακή) επιφάνεια του πέους και δεξιά, ενώ εξαιρετικά σπάνια μπορεί να αφορά και τις δύο πλευρές. Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας ετών, με μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προκύψει κάταγμα πέους: 1. Πλήρης στύση 2. Βίαιος τραυματισμός Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σ' ορισμένες περιπτώσεις η πάθηση συνοδεύεται και από ρήξη ή κάκωση της ουρήθρας, γεγονός το οποίο πρέπει απαραίτητα να διερευνάται πριν από την αντιμετώπιση της κάκωσης. Αιτιολογικοί παράγοντες Σεξουαλική επαφή (σε ποσοστό 30-60%) Αυνανισμός Εξωτερικές κακώσεις Μη συνειδητοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά την αλλαγή θέσης στο κρεβάτι Συμπτώματα Ήχος κατάγματος (ο ασθενής περιγράφει ένα χαρακτηριστικό ήχο σαν να σπάει ένα κλαδί ή κόκαλο ) Οξύς πόνος και ταυτόχρονα Απώλεια στύσης Δυσκολία στην ούρηση ή ακόμα και αδυναμία ούρησης (αν έχει γίνει και συνοδός ρήξη ουρήθρας σε ποσοστό μέχρι και 20%)

18 Κλινική εικόνα Οίδημα, πρήξιμο δηλαδή, του πέους Αιμάτωμα, μελάνιασμα δηλαδή, το οποίο μπορεί να εντοπίζεται μόνο στο πέος και στο όσχεο ή μπορεί να επεκταθεί μέχρι και την κάτω κοιλιακή περιοχή Παρέκκλιση - γωνίωση του σώματος του πέους Ουρηθρορραγία, έξοδος δηλαδή σταγόνων αίματος από την ουρήθρα, σε συμμετοχή της ουρήθρας Διάγνωση Βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή όταν θέλουμε να επισημάνουμε το επίπεδο και την βαρύτητα της ρήξης συμπληρώνεται από τον παρακάτω απεικονιστικό έλεγχο: Υπερηχοτομογραφία πέους, όπου αναγνωρίζεται το αιμάτωμα και πιθανόν η θέση της ρήξης του σηραγγώδους σώματος Σηραγγογραφία, όπου ενίεται σκιαγραφική ουσία στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους αναδεικνύοντας την θέση και την βαρύτητα της φλεβικής διαφυγής Ουρηθρογραφία, αν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής της ουρήθρας, για την απεικόνιση της ρήξης της ουρήθρας Μαγνητική τομογραφία Διαφορική διάγνωση Ρήξη ραχιαίας φλέβας ή αρτηρίας του πέους Πρώιμο στάδιο γάγγραινας Fournier Θεραπεία Η θεραπεία της νόσου μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και θα πρέπει να εφαρμόζεται σ' εξαιρετικά επιλεγμένες περιπτώσεις και αφού έχει

19 ενημερωθεί ο ασθενής για τις πιθανές επιπλοκές. Η συντηρητική θεραπεία, εφαρμόζεται σπάνια και ενδείκνυται σ' απλή κάκωση του πέους χωρίς συνυπάρχουσα ρήξη του σηραγγώδους σώματος του πέους και περιλαμβάνει: Παγοκύστες Περίδεση Χορήγηση αντιβιοτικών Ινωδολυτικά Αναλγητικά Χορήγηση σκευασμάτων που αναστέλλουν τη στύση Η θεραπεία εκλογής του κατάγματος πέους είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και μάλιστα ΑΜΕΣΑ μέσα σε 5 ώρες από το συμβάν. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς βέβαια να εξαλείφεται. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αναγνωρίζεται η ρήξη και συρράπτεται ενώ ελέγχεται και η ουρήθρα για πιθανή κάκωση αυτής. Ο έλεγχος του ασθενούς θα γίνει 1 μήνα μετά, ελέγχοντας τη στυτική λειτουργία. ΦΙΜΩΣΗ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση. Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση. Που οφείλεται η φίμωση του πέους;

20 Η φίμωση είναι είτε συγγενής (απο τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή). Παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης είναι: Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίως μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ επέκταση φίμωσης. Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη. Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση; Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει: Υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας Πόνος και δυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή Επώδυνη στύση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία) Τέλεια απόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης Πρόωρη εκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη Παραφίμωση Ανάπτυξη καρκίνου πέους, μακροπρόθεσμα εφ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια (σπάνια) Πως αντιμετωπίζεται η φίμωση; Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Συντηρητική θεραπεία. Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση κάποιων αλοιφών που θα σας συστήσει ο γιατρός σας μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και θα σας συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Χειρουργική αντιμετώπιση. Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες (αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος). Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με την έκταση του δέρματος που θα αφαιρεθεί. Η καταλληλότερη για κάθε ασθενή συναποφασίζεται με το γιατρό του.

21 ΕΙΚΟΝΑ ΠΕΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ Είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση η οποία οφείλεται είτε στην παραμονή επί ώρες της ακροποσθίας τραβηγμένης προς τα πίσω, είτε στην ύπαρξη φίμωσης. Στην τελευταία περίπτωση, η ακροποσθία κατά τη φάση της στύσης μπορεί με βίαιο τρόπο να ολισθήσει πίσω από τη βάλανο, αλλά λόγω του στενού στομίου να μη μπορεί να επανέλθει στην αρχική της θέση. Το στενό στόμιο δημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος το οποίο εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από ουρολόγο.

22 ΕΠΙΣΠΑΔΙΑΣ-ΥΠΟΣΠΑΔΙΑΣ Είναι συγγενείς παθήσεις οπού η ουρήθρα δεν καταλήγει στην βάλανο αλλα λίγο πιο κάτω η πολυ (ΥΠΟ) η πάνω απο την βάλανο στην ράχη του πέους (ΕΠΙ).Πολυ πιο συχνός ειναι ο υποσπαδίας και αντιμετωπίζεται συνηθως χειρουργικά με διάφορες τεχνικές ανάλογα με το ύψος της εκβολής της ουρηθρας ( ποσό κοντά στην ιδανική θέση κορυφή του πέους) Ως υποσπαδίας χαρακτηρίζεται όταν το έξω στόμιο της ουρήθρας δεν εκβάλλει φυσιολογικά στην κορυφή της βαλάνου, αλλά σε κάποιο σημείο της κάτω επιφάνειας του πέους. Μπορεί να συνυπάρχει στένωση του έξω στομίου της ουρήθρας και πεική κάμψη. Η συχνότητά του ανέρχεται στα νεογέννητα περίπου στο 0,5%.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ί ΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Εισηγήτρια :ΖΑΓΚΟΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ Φοιτήτριες: ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΕΡΠΕΛΗ ΑθΗΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο προστάτης;

Τί είναι ο προστάτης; ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τί είναι ο προστάτης; Ο προστάτης είναι ένα συμπαγές όργανο και συγκεκριμένα ένας αδένας, ο οποίος έχει το μέγεθος και το σχήμα κάστανου και βρίσκεται μπροστά από το ορθό και σε στενή

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο προστάτης; ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ο προστάτης είναι ένα συµπαγές όργανο και συγκεκριµένα ένας αδένας, ο οποίος έχει το µέγεθος και το σχήµα κάστανου και βρίσκεται µπροστά από το ορθό και σε στενή

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του προστάτη. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Oξεία προστατίτιδα. Xρόνια προστατίτιδα. Καρκίνος Ουροδόχου Κύστεως. Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος του προστάτη. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Oξεία προστατίτιδα. Xρόνια προστατίτιδα. Καρκίνος Ουροδόχου Κύστεως. Καρκίνος του προστάτη Καρκίνος του προστάτη Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη Oξεία προστατίτιδα Xρόνια προστατίτιδα Καρκίνος Ουροδόχου Κύστεως Καρκίνος του προστάτη Ο προστάτης αποτελεί τμήμα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Αυτός ο οδηγός προετοιμάστηκε από το Anticancer Fund σαν μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Η ΑΝΟΙΞΗ & οι αλλεργίες της ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και τους 9 μήνες ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΣΚΗΣΗ MY CLUB CARD VISA η κάρτα

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

καλοήθων παθήσεων στον άνδρα

καλοήθων παθήσεων στον άνδρα ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ρομποτική αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων του προστάτη & της ουροδόχου κύστης στον άνδρα Βασίλης Πουλάκης MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Β' ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση: πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Αθήνα 2013 Ειρήνη Λαμπρινουδάκη Επ. Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σπουδάστρια: Πρόκλου Αθανασία Υπεύθυνος καθηγητής: Βαρσαμίδης Κωνσταντίνος 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ.

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Υπογονιμότητα σημαίνει ότι κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διαδικασία της σύλληψης, πράγμα που τον εμποδίζει να αποκτήσει παιδιά. Ωστόσο, ως διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ RECENTFINDINGSINIVF-NURSINGINTERVATIONS

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

[αφιέρωμα] ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ [αφιέρωμα] ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Από τη Λαπαροσκοπική στη Ρομποτική Χειρουργική - Η νέα εποχή Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μιας Μικροτομής (SingleSite) Παθήσεις Οισοφάγου Ρομποτική Γαστρεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ελκώδης Κολίτις Νόσος του Crohn Αθήνα 2008 ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία στη βιολογία Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες Μ. Κέλλυ Α 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες

Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες Υπέρταση: μύθοι και αλήθειες Γεώργιος Στέργιου Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Κέντρο Υπέρτασης, Γ' Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις αναπτυγμένες χώρες τα λεγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα