Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα"

Transcript

1

2 Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και βρεφικές τροφές, Τρόφιμα Μειωμένων θερμίδων για Απώλεια Βάρους (υποκατάστατα γεύματος)

3 Συμπληρώματα Διατροφής

4 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΥΑ Υ1 /127962/03, ΦΕΚ Β 395/2004, «Εναρμόνιση της Εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής» ΚΥΑ Υ1/90235/11ΦΕΚ Β 1984/2011(τροποποίηση), ΚΥΑ ΓΠ/103499,ΦΕΚ Β 2855/2013 (τροποποίηση) Διευκρινιστική Εγκύκλιος 89970/ Κανονισμός (ΕΚ) 1170/2009 (παραρτήματα Ι & ΙΙ) Κανονισμοί (ΕΚ)432/2012 και 536/2013 περί επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας στα τρόφιμα

5 Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες

6 Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιγράφονται σε συγκεκριμένα παραρτήματα στη νομοθεσία (Κανονισμός ΕΚ 1170/2009, παραρτήματα Ι και ΙΙ) Ως προς τα φυτικά συστατικά δεν υπάρχει ακόμη εναρμόνιση

7 Τα συμπληρώματα διατροφής γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ (άρθρο 10) «Η επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρέπει να αποδίδει στα προϊόντα αυτά ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου, ούτε να αναφέρει τέτοιες ιδιότητες» (άρθρο 6) Περί διάθεσης (φεκ 2855 β / άρθρο 6)

8 Το άρθρο 10 α αντικαθίσταται ως εξής: «Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως. Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής", όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, τουλάχιστον 15 Χ 25 εκατ., του άρθρου 2 σημείο (ζ), η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης».

9 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ Σ/Δ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Το Όνομα Του Προϊόντος» Συμπλήρωμα διατροφής Σύνθεση ανά ημερήσια δόση : (Όνομα και ποσότητα [mg] όλων των θρεπτικών συστατικών ευανάγνωστο και ευδιάκριστο τρόπο. Επιπλέον για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία η ποσότητα θα εκφράζεται και ως εκατοστιαίο ποσοστό [ %] της ΣΗΠ) Συνιστώμενη για ημερήσια κατανάλωση δόση Προειδοποιήσεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ:... (είναι ο αρ. πρωτ./ημερομηνία της κατάθεσης γνωστοποίησης στον ΕΟΦ) Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ Επωνυμία, Δ/νση, Τηλ. Υπεύθυνου (Αιτούντος) Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων

10 Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε κάθε διαφήμιση και γενικά παρουσίαση των συμπληρωμάτων διατροφής (άρθρο 2γ της ΚΥΑ 90235/2011)

11 Η επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρέπει να αναφέρει ρητώς ή να υπονοεί ότι μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα δεν αποτελεί πηγή κατάλληλων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών γενικώς. (άρθρο 7, ΚΥΑ /2003)

12 «ισχυρισμός επί θεμάτων υγείας» : κάθε ισχυρισμός που δηλώνει, υπονοεί ή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατηγορίας τροφίμων, τροφίμου ή συστατικού του και της υγείας (Κανονισμός 1924/2006 περί ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα)

13 Οι επιτρεπόμενοι ισχυρισμοί υγείας διατυπώνονται για τα τρόφιμα στους Κανονισμούς (ΕΚ) 432/2012 και 536/2013) Είναι αυτοί για τους οποίους, βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) αποδείχθηκε σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ των συστατικών και του κατ ισχυρισμό αποτελέσματος.

14 Οι επιτρεπόμενοι ισχυρισμοί υγείας, συνοδεύονται από όλους τους αναγκαίους όρους χρήσης τους και κατά περίπτωση τους όρους ή τους περιορισμούς χρήσης και/ή πρόσθετη δήλωση ή προειδοποίηση, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 1924/2006 (περί ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα) και σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της EFSA.

15 Πολυφαινόλες ελαιολάδου «συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες» Όροι χρήσης : τουλάχιστον 5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της ανά 20g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20g ελαιολάδου. Καρύδια: «συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων» Όροι χρήσης: τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 30g καρυδιών

16 Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων anicals.htm

17 Συμπλήρωση ειδικού εντύπου αίτησης και υποβολή στο Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων ΕΟΦ Συνυποβάλλονται : ποιοτική και ποσοτική σύνθεση του προϊόντος, διατροφικός προορισμός, πιστοποιητικά ανάλυσης, ετικέτα (στην ελληνική γλώσσα), παράβολο Εξετάζεται εάν πληρούνται οι όροι της νομοθεσίας Το αντικείμενο υποστηρίζεται από Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣΕ/ΕΟΦ Συμπληρωμάτων Διατροφής και Ειδικής Διατροφής)

18 Μη εναρμονισμένο πλαίσιο Η χρήση τους πρέπει να συμφωνεί με τις γενικές απαιτήσεις της νομοθεσίας των Τροφίμων (Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002). Ανησυχίες ως προς την ασφάλεια και την ποιότητα

19 Σύνοψη των φυτικών συστατικών (compedium EFSA 2012)- βοηθητικό εργαλείο σε εξέλιξη Πρωτοβουλία BELFRIT (προσπάθεια τριών χωρών Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας - για τη δημιουργία καταλόγου με τα φυτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα ΣΔ)

20 Ευχαριστώ