Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point Επικαιρότητα Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων Θέμα Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου... Υγεία Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #19 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 12 w Σελ. 15 w Σελ. 26 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point ΥΓΕΙΑ Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών Ενημέρωση από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΦ Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων Ενημέρωση από το ΥΕΚΑ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό Ενημέρωση από τον ΠΦΣ για τη διαφήμιση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων των που πωλούνται από τα φαρμακεία Ινστιτούτο Διά βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Ο ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης στο «Pharma Point» Πολιτιστικοί Όμιλοι ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΣΠΕ ΘΕΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ πρόνοια Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου... ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 19 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης Διονύσιος Ευγενίδης Λάζαρος Φαρσάκης Αρετή Aργυροπούλου-Βουγιουκλή Ιωάννης Συλλιγνάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Βασίλειος Νικόλτσιος Χρήστος Ξανθόπουλος Μιχαήλ Ζαννέτος Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί συνάδελφοι Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει εκλέξει τους νέους εκπροσώπους του τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τα επόμενα τρία χρόνια. Μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους το γεγονός ότι τα μέλη μας έδωσαν δυναμικά το «παρών» σε αυτές τις εκλογές, στηρίζοντας με την ψήφο τους το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και επιλέγοντας νέα πρόσωπα για να το πλαισιώσουν. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη βοήθεια όλων των μελών του Συλλόγου μας, καλείται να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του, ώστε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του φαρμακευτικού κλάδου και να αφήσει τη σφραγίδα του σε όποια απόφαση ληφθεί για τον έλληνα φαρμακοποιό. Σε ό,τι αφορά στην ύλη του περιοδικού μας, φιλοξενούμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Μάτας Χαροκόπου, 5ετούς φοιτήτριας της Φαρμακευτικής Πατρών, με θέμα «Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου», ενώ στις σελίδες της Επικαιρότητας θα ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπουργεία, καθώς και για τις ανακλήσεις από τον ΕΟΦ. Τέλος, καθώς αυτό το τεύχος είναι το τελευταίο της χρονιάς το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στον Σύλλογο σάς ευχόμαστε Χαρούμενα Χριστούγεννα & ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, σας υπενθυμίζουμε ότι τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς έχετε τη δυνατότητα να τις αφαιρείτε και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 10o PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στη ΔΕΘ. Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η MARFIN EGNATIA BANK. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την παρουσίαση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Αθηνά Δρέττα, και τη συνεργάτιδά της, κα Παρασκευή Καλογεράκη. Η κα Αθηνά Δρέττα επισήμανε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αποτελεί πανάκεια για τον εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας, αποτελεί όμως το κλειδί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, τόνισε ότι «κατά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαπιστώθηκαν διάφορα στοιχεία παθογένειας του Συστήματος Υγείας, όπως το ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα μητρώα γιατρών και φαρμακείων, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται ακόμα και οι παράνομοι, παραβιάζονται οι κανόνες συνταγογράφησης που είναι θεσμοθετημένοι με το Προεδρικό Διάταγμα 121, υπάρχει απόλυτη αδυναμία πραγματικών ελέγχων, γράφει ό,τι θέλει, όποιος θέλει, όποτε θέλει, και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί γιατροί συνταγογραφούν με βάση το σύμπτωμα και όχι τη διάγνωση». Και συνέχισε, «στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον ασφαλισμένο, καθώς μέσα από το σύστημα λύνεται το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων συνταγών, εκσυγχρονίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να βοηθήσουμε τον φαρμακοποιό, κυρίως στο κομμάτι της εκκαθάρισης. Και εκκαθάριση σημαίνει, πρώτα και κύρια, ότι την ευθύνη δεν έχει ο φαρμακοποιός. Την ευθύνη έχει ο γιατρός». 06

5 #19 Κλείνοντας, η γενική γραμματέας ζήτησε τη βοήθεια των φαρμακοποιών προκειμένου να «προχωρήσει» η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για την υλοποίησή της. Τόνισε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι «ο γιατρός έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνταγογραφεί, και ο φαρμακοποιός έχει την ευθύνη μόνο για ό,τι χορηγεί. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν να βάλουν κάποιου είδους φραγή στο πρόγραμμα, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στην πηγή της συνταγογράφησης». Τέλος, ο κ. Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι τέτοιας μορφής και εμβέλειας project μπορούν να πετύχουν μόνο όταν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση από τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Το Διαδίκτυο ως εργαλείο πληροφόρησης και ανάπτυξης του ελληνικού φαρμακείου», με ομιλητές τους κ.κ. Γιάννη Κούνουπα, φαρμακοποιό, και Ανδρέα Λουκάκη, web services director GOODNEWS Το πρωινό του Σαββάτου έκλεισε με τη διαδραστική συζήτηση με θέμα: «Άντρες ανέτοιμοι για όλα... και ο ρόλος του φαρμακοποιού-ψυχολόγου», με ομιλητές τους κ.κ. Κρίστιαν Λαζόπουλο, head of Strategy, ADEL SAATCHI & SAATCHI, και Ορέστη Καχρίλα, φαρμακοποιό M. Sc., γενικό διευθυντή Επιστημονικής Ενημέρωσης ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ AEBE. Τη συζήτηση συντόνισαν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ για θέματα υγείας κα Εύη Ντελιδάκη και ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης. Στη συζήτηση παρενέβη και ο καθηγητής ουρολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Χατζηχρήστου. 07

6 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Το απογευματινό μέρος περιλάμβανε τις ομιλίες «Η χρησιμότητα του αναλυτή δέρματος στη σύγχρονη επιχειρηματική πρακτική στον χώρο του φαρμακείου», με ομιλητή τον κ. Γιάννη Γαλάνη, B. Sc., Ass. T. Cardioscan, «Πιστοί, σταθεροί, επαναληπτικοί πελάτες: πώς θα ενθαρρύνουμε τον δεσμό του πελάτη με το φαρμακείο μας», με ομιλήτρια την κα Aγνή Μαριακάκη, Β.Α., Μ.Α., oργανισμική ψυχολόγο, και «Προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από την κρίση», με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Γιαννήση, αναπληρωτή διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής MARFIN EGNATIA BANK. Η βραδιά έκλεισε με την πιο ξεχωριστή στιγμή στο 10o PHARMA point, τον εορτασμό των 10 χρόνων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιστημονικό και πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και της φαρμακευτικής αγοράς. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρώην υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, καθώς και πρόεδροι και μέλη άλλων φαρμακευτικών συλλόγων. 08 Για την προσφορά του στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση τιμήθηκε ο κ. Αναστάσιος Μάνθος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ τιμήθηκε επίσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου για τη δυναμική συμμετοχή του στην προώθηση των συμφερόντων του φαρμακευτικού κλάδου. Έγινε παρουσίαση από τον κ. Θεοφάνη Βασαγεώργη, φαρμακοποιό, πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, μέλος του Δ. Σ. ΕΦΕ, και την κα Ήβη Ντερμαντζή, σύμβουλο έκδοσης του βιβλίου «Ρωμηοί φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα», του Θεόδωρου Κυρκούδη. Ο εορτασμός των 10 χρόνων του PHARMA point ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του φοιτητή που εισήχθη με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, το 2010, και την απονομή των υποτροφιών στα παιδιά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

7 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10 Την Κυριακή το πρωί διεξήχθη το Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), με θέμα: «Εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία των Φαρμάκων, Αναγεννητική Ιατρική και Φαρμακευτική Τεχνολογία» και συντονιστή τον δρ Αντώνη Αυγερινό, πρόεδρο της ΠΕΦ. Ο κ. Σταύρος Μαλαματάρης, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ανέπτυξε το θέμα «Στοχευμένη αποδέσμευση φαρμάκων στο γαστρεντερικό σύστημα με υψηλού πορώδους μικρο-σφαιροειδή», η κα Λευκοθέα Παπαδοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ανέπτυξε τις «Βασικές αρχές παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και μεταφορά στους ιστούς» και ο κ. Αστέριος Σ. Τσιφτσόγλου, καθηγητής Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα «Βιοτεχνολογικά φάρμακα δεύτερης γενιάς, Αναγεννητική Ιατρική και Κυτταροθεραπεία». Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Κασαρτζιάν, φαρμακοποιός, διευθύνων σύμβουλος ΑΚΜΕΥ, αναφέρθηκε στη «Διαχείριση των OTCs από τον φαρμακοποιό στη νέα εποχή» Το πρωινό της Κυριακής συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Αθανασίου Λοπατατζίδη, ειδικού στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, με τίτλο «Μέθοδοι Συγκράτησης Δαπανών στην ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά στο στρογγυλό τραπέζι για τα φαρμακεία στην εποχή του ΔΝΤ, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, χάραξε τις κόκκινες γραμμές για τα όρια των υποχωρήσεων των φαρμακοποιών απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις: Σεβασμός και τήρηση όλων των ευρωπαϊκών δεδομένων, σε επίπεδο νομοθεσίας, οδηγιών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων. Ύπαρξη προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων, με διατήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου. Σταθερή λιανική τιμή στο φάρμακο, για προστασία του από την εμπορευματικοποίηση, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους, με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη, ο κ. Βαγιωνάς τόνισε ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται για μια πραγματικά σωστή φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά για να πιαστούν οι οικονομικοί όροι του Μνημονίου», και έκλεισε την ομιλία του με προσκλητήριο ετοιμότητας για κινητοποιήσεις. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισήμανε πως «τα φαρμακεία βιώνουν δραματική μείωση στον κύκλο εργασιών και στα έσοδά τους. Οι δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν μειωθεί κατά 30% σε όλα τα ταμεία. Η επαγγελματική ύλη έχει μειωθεί, καθώς μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί στις ιδιωτικές κλινικές, και μάλιστα με σκανδαλώδη ποσοστά κέρδους. Το ποσοστό κέρδους στα ακριβά φάρμακα μειώθηκε στο μισό, ενώ μείωση είχαμε και στην τιμή των φαρμάκων, κάτι που εκτός από μείωση του τζίρου, προκάλεσε και μείωση της αξίας των αποθεμάτων φαρμάκων στα φαρμακεία, χωρίς κανένα αντίκρισμα». Και συμπλήρωσε πως αν τα κυοφορούμενα μέτρα είναι τέτοια που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποια φαρμακεία, τότε ο μεγάλος χαμένος θα είναι η φαρμακευτική περίθαλψη του κοινού. Μιλώντας για το θέμα των φαρμακείων σήμερα, οι κ.κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, και Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλος του Δ. Σ. του ΠΦΣ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία με τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που επιτείνει τις δυσκολίες «επιβίωσής» τους. Το 10ο PHARMA point έκλεισε τις εργασίες του με την παρουσίαση της ενότητας «Το internet στην υπηρεσία ενημέρωσης των φαρμακοποιών», με συντονιστή τον κ. Διονύσιο Ευγενίδη, γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και ομιλητές τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης κα Άννα Σιδηροπούλου, κ. Σπύρο Νικολαΐδη, κ. Αργύρη Αργυρόπουλο και κ. Γιώργο Κιοσέ. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στο 10ο PHARMA point πήραν μέρος περίπου 100 εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων υποδέχθηκαν τους χιλιάδες φαρμακοποιούς απ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που επισκέφθηκαν την Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών. Τις εταιρείες αυτές το Δ. Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα, διότι για άλλη μια φορά στήριξαν αυτόν τον θεσμό.

8 Υγεία 12 Ελένη Τριανταφυλλίδη, φαρμακοποιός, πτυχιούχος Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; «Πάλι με γδέρνει o λαιμός μου! Μετά θα αρχίσει να με πονάει, θα τον νιώθω ξερό! Θα κάνω τα γνωστά: θα πίνω κανένα ζεστό ρόφημα και θα χρησιμοποιώ καραμέλες που μαλακώνουν τον λαιμό». Αρκούν όμως τα παραπάνω μέτρα αντιμετώπισης που υιοθετεί ο περισσότερος κόσμος; Πότε το αντιβιοτικό είναι πραγματικά απαραίτητο; Το αίσθημα του πονόλαιμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από καταρροή ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), φτάρνισμα, πυρετό, καθώς και από γενικευμένα άλγη και πόνους. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κρυολόγημα ή γρίπη. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κατά κανόνα σε ιούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά κατά τον χειμώνα. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς, οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

9 Υγεία 14 Πώς θα απαλύνετε τα συμπτώματα Περιορίστε: α) τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό, β) τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη. «Μαλακώστε» τον λαιμό σας με ειδικές καραμέλες. Διαθέτουν θεραπευτική δράση, ενώ συγχρόνως ανακουφίζουν από τον πόνο. Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες που περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, που καταπολεμούν ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν στοματικές λοιμώξεις και αίσθημα πόνου στον λαιμό. Έτσι, ως αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας, προσφέρουν και καταπραϋντική δράση. Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης, βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτιμώμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία, ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι αυτό καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε. Φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο τον θώρακα και τον λαιμό σας. Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά. Αποφύγετε! Τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό σας περισσότερο. Να πίνετε ή να κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ. Θα σας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση, ενώ τα μπουκώματα ενδέχεται να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην πάσχουσα περιοχή. Κατευθείαν στον γιατρό Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, συνάχι, υψηλός πυρετός, δύσπνοια. Αν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες. Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα). Αν βουλώνουν και πονούν τα αφτιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας). Πότε πρέπει να πάρετε αντιβίωση Αν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας!

10 Επικαιρότητα #19 Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών w Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σύλλογός μας έχει γίνει δέκτης παραπόνων από πολλά μέλη μας, των οποίων απορρίπτονται και δεν πληρώνονται συνταγές που υποβάλλονται νόμιμα, επειδή, σύμφωνα με το ΙΚΑ, δεν υποβάλλεται συνημμένως γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού, όταν βεβαίως πρόκειται για ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινίες γνησιότητας με μπλε στοιχεία. Η σχετική υποχρέωση επιβλήθηκε σύμφωνα με την εγκύκλιο του ιδρύματος Γ55/726/ , η οποία διόρθωσε προηγούμενη οδηγία σας, που απαιτούσε η γνωμάτευση αυτή να είναι νοσοκομειακή από γιατρό της ειδικότητας, και προέβλεπε ότι αρκούσε γνωμάτευση θεράποντος ιατρού. Με την αιτιολογία αυτή έχουν απορριφθεί πολλές συνταγές συναδέλφων μελών μας, οι οποίοι από παραδρομή είτε δεν έλαβαν γνώση, είτε αμέλησαν να ζητήσουν και να επισυνάψουν τη σχετική γνωμάτευση, καθώς τις περισσότερες φορές ούτε και οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν γνώση της υποχρέωσης και της ανάγκης αυτής, και δεν χορηγούν στους ασφαλισμένους τις σχετικές γνωματεύσεις. Με την παρούσα μας επιθυμούμε να επισημάνουμε προς το ΙΚΑ, στο πλαίσιο και της καλής μας συνεργασίας με το ίδρυμα, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στους συναδέλφους από την απόρριψη συνταγών πολύ μεγάλης αξίας, που πολύ συχνά είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Θεωρούμε ότι στις περιπτώσεις αυτές, αυτό που προέχει και πρέπει να ερευνάται από το ΙΚΑ, είναι η πραγματική χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς-ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη θεραπεία και υποβάλλονται αποδεδειγμένα σε σχετική φαρμακευτική αγωγή. Άλλωστε, ο σκοπός του νόμου είναι να αποτρέψει το φαινόμενο της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων και της υπερβολικής επιβάρυνσης των ταμείων, όχι όμως να τιμωρήσει τους φαρμακοποιούς και να αποκλείσει τους πάσχοντες ασφαλισμένους από θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για την υγεία τους. Υπ αυτό το πρίσμα, επιθυμούμε να παρακαλέσουμε να εξεταστούν με πνεύμα ουσιαστικής απόδοσης δικαιοσύνης οι περιπτώσεις των φαρμακοποιών-μελών του Συλλόγου μας που έχουν παραλείψει να επισυνάψουν τις σχετικές γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών στις συνταγές που εκτέλεσαν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υποστούν μεγάλη ζημία άνθρωποι-επαγγελματίες που ενήργησαν με πεποίθηση ότι πράττουν το καθήκον τους και με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχουςασφαλισμένους αρρώστους του ΙΚΑ. Παρακαλούμε, επίσης, να γίνει και από τη μεριά του ιδρύματος ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών του ΙΚΑ ως προς τη σχετική υποχρέωση, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλος αριθμός αυτών δεν το γνωρίζει και παραλείπουν να επισυνάπτουν τις γνωματεύσεις στις συνταγές που εκδίδουν, με αποτέλεσμα να επιρρίπτονται στους ώμους των φαρμακοποιών-μελών μας ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν. Από τη μεριά του Συλλόγου, δηλώνεται ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των μελών, ώστε να αποκλεισθεί στο μέλλον η εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων. για το Δ. Σ. του ΦΣΘ ο πρόεδρος ο γραμματέας Κυριάκος Θεοδοσιάδης Διονύσης Ευγενίδης 15

11 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Ενημέρωση από το ΙΚΑ w Διευκρινίσεις αναφορικά με τη θεώρηση συνταγών Με αφορμή επανειλημμένα ερωτήματα επαγγελματιών υγείας, σχετικά με τις περιπτώσεις που χρήζουν θεώρησης, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινισθεί ότι: Συνταγές των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ και περιλαμβάνουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να καλύψουν θεραπεία ενός μήνα, δεν χρειάζονται θεώρηση. Συνταγές δίμηνης διάρκειας πρέπει να είναι απαραιτήτως θεωρημένες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 121/08, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει. Συνταγές με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που προορίζονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και ενδομητρική σπερματέγχυση, και χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος, δεν απαιτούν πλέον θεώρηση. Συνταγές που περιλαμβάνουν εμβόλια απευαισθητοποίησης δεν απαιτούν πλέον θεώρηση από ελεγκτή γιατρό του Ιδρύματος. Με ευθύνη των διευθυντών των Μονάδων Υγείας, να δοθεί από ένα αντίγραφο του εγγράφου αυτού στους γιατρούς της μονάδας τους, που συνταγογραφούν, καθώς και από ένα αντίγραφο στους γιατρούς των Κ.Υ. και Π.Ι. της ασφαλιστικής τους περιοχής, εφόσον εκδίδουν συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα το παραλάβουν ενυπόγραφα. Τα Υποκαταστήματα να επιδώσουν το παρόν έγγραφο με απόδειξη παραλαβής στους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς. w Αντιγριπικός εμβολιασμός Σε συνέχεια του Γ55/646/ εγγράφου της Υπηρεσίας μας, σας υπενθυμίζουμε ότι το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. w Χρησιμοποίηση νέων συνταγολογίων για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΞΥ Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω της παρατάσεως της ισχύος των συμβάσεων των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση με το τ. ΤΑΞΥ μέχρι , οι εν λόγω γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν στα ατομικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΞΥ μέχρι w Συμβάσεις ιδιωτών γιατρών κατά πράξη και περίπτωση του τ. Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) Με το ΑΠ Γ32/1046/ Γενικό Έγγραφο της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παρατάθηκαν, και παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις , οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών κατά πράξη και περίπτωση με το τ. ΤΑΞΥ, στις περιοχές που ορίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση Φ /27958/2202 και τη Διυπουργική Απόφαση ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ./7/407/οικ / Με το παρόν έγγραφο αποφασίζεται η περαιτέρω παράταση των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση μέχρι Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη σχετική παράταση όσοι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το ΙΚΑ (π.χ., μόνιμοι, συμβάσεις αορίστου χρόνου και σύμβαση έργου). Προσοχή: δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί παράταση στις παραπάνω ημερομηνίες και για πόσο χρονικό διάστημα. Πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε συνταγή από γιατρό συμβεβλημένο με το τ. ΤΑΞΥ, σε συνταγολόγιο ΤΑΞΥ, να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ. 16

12 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 #19 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ w Απαγορεύουμε προσωρινά, ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τις εξαγωγές και την ενδοκοινοτική διακίνηση των κατωτέρω αναφερόμενων φαρμακευτικών των που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα. 1. MADOPAR tablets 250 mg, BTx30, της ROCHE 2. CELLCEPT tablets 500 mg, BTx50, της ROCHE 3. TEGRETOL σε όλες τις μορφές και περιεκτικότητες, της NOVARTIS 4. SEROQUEL σε όλες τις μορφές και περιεκτικότητες, της ASTRA ZENECA Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και θα ισχύσει έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΟΦ η ομαλοποίηση της αγοράς και η επάρκεια των των, οπότε ο ΕΟΦ θα εκδώσει Απόφαση Άρσης της Απαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των των αυτών και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία). ο πρόεδρος Ι. Τούντας ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργία περιφερειακών ελεγκτηρίων Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσληψη από ελεγκτών γιατρών, επαναλειτουργούν από τα παρακάτω ελεγκτήρια, με το αντίστοιχο πρόγραμμα. α/α Ονομασία Ελεγκτηρίου Διεύθυνση Ημέρες εργασίας Ωράριο 1 Ευόσμου 2 Καλαμαριάς Εντός του Κέντρου Υγείας Ευόσμου Πλατεία Σκρα (εντός του ΚΕΠ) Τρίτη και Πέμπτη 9:00-13:00 Δευτέρα και Τετάρτη 8:00-10:00 3 Μαλακόπης Λαζ. Τσάμη 47 Δευτέρα και Τετάρτη 10:30-13:00 4 Περαίας Εντός του ΚΑΠΗ Περαίας Τρίτη και Πέμπτη 9:00-13:00 5 Ανατολικής Θεσσαλονίκης Αναμένεται εξεύρεση χώρου για νέα στέγη 6 Απογευματινό ελεγκτήριο Σαπφούς 3 (ισόγειο) Κεντρική Υπηρεσία Κάθε εργάσιμη μέρα 13:30-17:00 Η καινοτομία όσον αφορά τη νέα λειτουργία των ελεγκτηρίων, έγκειται στο ότι ανοίγει απογευματινό ελεγκτήριο στην Κεντρική Υπηρεσία, με έναν ελεγκτή γιατρό. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούνται καλύτερα από τα παραπάνω ελεγκτήρια, να απευθύνονται σε αυτά για να αποσυμφορηθεί το κεντρικό ελεγκτήριο. 17

13 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Οργανισμός Περίθαλψης Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2010 Διεύθυνση Παροχών Ασθενείας Τμήμα Νοσοκομειακής και Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης Αρ. Πρωτ.: ΔΙΠΑΣΘ/Φ85/143/96950 Υπαγωγή ουσιών στις διατάξεις του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών w Σύμφωνα με την ΔΥΓ3γ/οικ / Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1337/ Β/ , το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ZALDIAR (με δραστική ουσία Tramadol Hydrochloride και Paracetamol) υπάγεται στον Πίνακα Δ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών. ο διοικητής Γ. Βουδούρης ΤΥΠΕΤ: Επαναλαμβανόμενες συνταγές χρόνιων παθήσεων w Σας ενημερώνουμε ότι από την 15η Νοεμβρίου 2010, για τα μέλη που ακολουθούν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, το Ταμείο καλύπτει τη δαπάνη για συνταγές μέχρι τρίμηνης διάρκειας. Οι επαναλαμβανόμενες συνταγές θα γράφονται σε τρία διαφορετικά φύλλα, με την ίδια ημερομηνία, του ατομικού συνταγολογίου του μέλους, από τον θεράποντα γιατρό και θα αναφέρονται: η διάγνωση, η δοσολογία και η φαρμακευτική θεραπεία μηνός. Θα εκτελείται μία συνταγή ανά μήνα από τον φαρμακοποιό, με την ένδειξη α εκτέλεση, β εκτέλεση και γ εκτέλεση. Το πρώτο φύλλο θα είναι πρωτότυπο και τα υπόλοιπα δύο με καρμπόν. Και τα τρία συνεχή φύλλα θα έχουν πρωτότυπο υπογραφή του γιατρού και σφραγίδα. Συνταγή αξίας: α) άνω των 100 ευρώ χρειάζεται θεώρηση από τον ελεγκτή γιατρό του Ταμείου (αφορά Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), εκτός εάν συνταγογραφηθεί από γιατρούς του ΤΥΠΕΤ και της Κλινικής ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. β) άνω των 880 ευρώ χρειάζεται έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής της ΤΥΠΕΤ. Οι συνταγές που έχουν ήδη εκδοθεί με το παλαιό καθεστώς, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους. Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Δ. Καρκατσέλης Α. Ψαράκη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης Αθήνα, 26 Αυγούστου 2010 Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Τμήμα Φαρμάκων Φαρμακείων Αρ. Πρωτ.: ΔΥ/Γ4/20710 Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων 18 w Μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά τη χρήση της φωτεινής σήμανσης των φαρμακείων, σας επισημαίνουμε ότι η διατήρηση της φωτεινής σήμανσης (σταυρός), ενώ το φαρμακείο δεν λειτουργεί, είναι αντιδεοντολογική συμπεριφορά και αποτελεί παράβαση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη του Συλλόγου σας για τη σημασία της φωτεινής σήμανσης και τη χρήση της, μόνο όταν το φαρμακείο είναι σε λειτουργία.

14 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Υπουργείο Εργασίας και Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2010 Κοινωνικής Ασφάλισης Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αρ. Πρωτ.: Φ 80000/οικ /1664 Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/ w Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Α 115/ δημοσιεύτηκε ο Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις». Στο άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου, πέραν των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές οδηγίες, υφίστανται και οι ρυθμίσεις της παρ. 18, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992, που αναφέρονται στους χρόνους που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Επισημαίνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 αρχίζει την και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις: α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ αποκλειστικότητα από και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. Επομένως, οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του Ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι και αφορούν όλους όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την , ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι ή από και εφεξής. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού αυτής. Επιπλέον, καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος, ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του, ως εξής: α) μέχρι τέσσερα (4) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, β) μέχρι πέντε (5) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, γ) μέχρι έξι (6) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και δ) μέχρι επτά (7) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από και εφεξής. 1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, είναι πλέον δυνατή: α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία, αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν από τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το Ν. 2084/92, ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια. β) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών βi) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και βii) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται, θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης. Είναι ευνόητο ότι, αν κατά τον χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωρήσει ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου Ως χρόνος ανεργίας, πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση. δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας