Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 19 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point Επικαιρότητα Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων Θέμα Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου... Υγεία Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #19 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 12 w Σελ. 15 w Σελ. 26 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point ΥΓΕΙΑ Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών Ενημέρωση από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΦ Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων Ενημέρωση από το ΥΕΚΑ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό Ενημέρωση από τον ΠΦΣ για τη διαφήμιση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων των που πωλούνται από τα φαρμακεία Ινστιτούτο Διά βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Ο ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης στο «Pharma Point» Πολιτιστικοί Όμιλοι ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΣΠΕ ΘΕΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ πρόνοια Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου... ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 19 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: fsth@otenet.gr Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης Διονύσιος Ευγενίδης Λάζαρος Φαρσάκης Αρετή Aργυροπούλου-Βουγιουκλή Ιωάννης Συλλιγνάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Βασίλειος Νικόλτσιος Χρήστος Ξανθόπουλος Μιχαήλ Ζαννέτος Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης evgenidi@gmail.com Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: info@kprovoli.gr ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, adelina@kprovoli.gr Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, eirini@kprovoli.gr Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, albanis@kprovoli.gr Αλέξανδρος Μάραγκος, alex@kprovoli.gr Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, konstantina@kprovoli.gr Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί συνάδελφοι Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει εκλέξει τους νέους εκπροσώπους του τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τα επόμενα τρία χρόνια. Μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους το γεγονός ότι τα μέλη μας έδωσαν δυναμικά το «παρών» σε αυτές τις εκλογές, στηρίζοντας με την ψήφο τους το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και επιλέγοντας νέα πρόσωπα για να το πλαισιώσουν. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη βοήθεια όλων των μελών του Συλλόγου μας, καλείται να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του, ώστε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του φαρμακευτικού κλάδου και να αφήσει τη σφραγίδα του σε όποια απόφαση ληφθεί για τον έλληνα φαρμακοποιό. Σε ό,τι αφορά στην ύλη του περιοδικού μας, φιλοξενούμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Μάτας Χαροκόπου, 5ετούς φοιτήτριας της Φαρμακευτικής Πατρών, με θέμα «Το επάγγελμά μας με το βλέμμα ενός νέου», ενώ στις σελίδες της Επικαιρότητας θα ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπουργεία, καθώς και για τις ανακλήσεις από τον ΕΟΦ. Τέλος, καθώς αυτό το τεύχος είναι το τελευταίο της χρονιάς το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στον Σύλλογο σάς ευχόμαστε Χαρούμενα Χριστούγεννα & ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, σας υπενθυμίζουμε ότι τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς έχετε τη δυνατότητα να τις αφαιρείτε και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φαρμακείο στην εποχή του ΔΝΤ «κυριάρχησαν» στο 10ο PHARMA point Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 10o PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στη ΔΕΘ. Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η MARFIN EGNATIA BANK. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την παρουσίαση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Αθηνά Δρέττα, και τη συνεργάτιδά της, κα Παρασκευή Καλογεράκη. Η κα Αθηνά Δρέττα επισήμανε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αποτελεί πανάκεια για τον εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας, αποτελεί όμως το κλειδί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, τόνισε ότι «κατά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαπιστώθηκαν διάφορα στοιχεία παθογένειας του Συστήματος Υγείας, όπως το ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα μητρώα γιατρών και φαρμακείων, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται ακόμα και οι παράνομοι, παραβιάζονται οι κανόνες συνταγογράφησης που είναι θεσμοθετημένοι με το Προεδρικό Διάταγμα 121, υπάρχει απόλυτη αδυναμία πραγματικών ελέγχων, γράφει ό,τι θέλει, όποιος θέλει, όποτε θέλει, και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί γιατροί συνταγογραφούν με βάση το σύμπτωμα και όχι τη διάγνωση». Και συνέχισε, «στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον ασφαλισμένο, καθώς μέσα από το σύστημα λύνεται το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων συνταγών, εκσυγχρονίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να βοηθήσουμε τον φαρμακοποιό, κυρίως στο κομμάτι της εκκαθάρισης. Και εκκαθάριση σημαίνει, πρώτα και κύρια, ότι την ευθύνη δεν έχει ο φαρμακοποιός. Την ευθύνη έχει ο γιατρός». 06

5 #19 Κλείνοντας, η γενική γραμματέας ζήτησε τη βοήθεια των φαρμακοποιών προκειμένου να «προχωρήσει» η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για την υλοποίησή της. Τόνισε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι «ο γιατρός έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνταγογραφεί, και ο φαρμακοποιός έχει την ευθύνη μόνο για ό,τι χορηγεί. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν να βάλουν κάποιου είδους φραγή στο πρόγραμμα, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στην πηγή της συνταγογράφησης». Τέλος, ο κ. Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι τέτοιας μορφής και εμβέλειας project μπορούν να πετύχουν μόνο όταν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση από τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Το Διαδίκτυο ως εργαλείο πληροφόρησης και ανάπτυξης του ελληνικού φαρμακείου», με ομιλητές τους κ.κ. Γιάννη Κούνουπα, φαρμακοποιό, και Ανδρέα Λουκάκη, web services director GOODNEWS Το πρωινό του Σαββάτου έκλεισε με τη διαδραστική συζήτηση με θέμα: «Άντρες ανέτοιμοι για όλα... και ο ρόλος του φαρμακοποιού-ψυχολόγου», με ομιλητές τους κ.κ. Κρίστιαν Λαζόπουλο, head of Strategy, ADEL SAATCHI & SAATCHI, και Ορέστη Καχρίλα, φαρμακοποιό M. Sc., γενικό διευθυντή Επιστημονικής Ενημέρωσης ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ AEBE. Τη συζήτηση συντόνισαν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ για θέματα υγείας κα Εύη Ντελιδάκη και ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης. Στη συζήτηση παρενέβη και ο καθηγητής ουρολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Χατζηχρήστου. 07

6 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Το απογευματινό μέρος περιλάμβανε τις ομιλίες «Η χρησιμότητα του αναλυτή δέρματος στη σύγχρονη επιχειρηματική πρακτική στον χώρο του φαρμακείου», με ομιλητή τον κ. Γιάννη Γαλάνη, B. Sc., Ass. T. Cardioscan, «Πιστοί, σταθεροί, επαναληπτικοί πελάτες: πώς θα ενθαρρύνουμε τον δεσμό του πελάτη με το φαρμακείο μας», με ομιλήτρια την κα Aγνή Μαριακάκη, Β.Α., Μ.Α., oργανισμική ψυχολόγο, και «Προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από την κρίση», με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Γιαννήση, αναπληρωτή διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής MARFIN EGNATIA BANK. Η βραδιά έκλεισε με την πιο ξεχωριστή στιγμή στο 10o PHARMA point, τον εορτασμό των 10 χρόνων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιστημονικό και πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και της φαρμακευτικής αγοράς. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρώην υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, καθώς και πρόεδροι και μέλη άλλων φαρμακευτικών συλλόγων. 08 Για την προσφορά του στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση τιμήθηκε ο κ. Αναστάσιος Μάνθος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ τιμήθηκε επίσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου για τη δυναμική συμμετοχή του στην προώθηση των συμφερόντων του φαρμακευτικού κλάδου. Έγινε παρουσίαση από τον κ. Θεοφάνη Βασαγεώργη, φαρμακοποιό, πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, μέλος του Δ. Σ. ΕΦΕ, και την κα Ήβη Ντερμαντζή, σύμβουλο έκδοσης του βιβλίου «Ρωμηοί φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα», του Θεόδωρου Κυρκούδη. Ο εορτασμός των 10 χρόνων του PHARMA point ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του φοιτητή που εισήχθη με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, το 2010, και την απονομή των υποτροφιών στα παιδιά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

7 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10 Την Κυριακή το πρωί διεξήχθη το Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), με θέμα: «Εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία των Φαρμάκων, Αναγεννητική Ιατρική και Φαρμακευτική Τεχνολογία» και συντονιστή τον δρ Αντώνη Αυγερινό, πρόεδρο της ΠΕΦ. Ο κ. Σταύρος Μαλαματάρης, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ανέπτυξε το θέμα «Στοχευμένη αποδέσμευση φαρμάκων στο γαστρεντερικό σύστημα με υψηλού πορώδους μικρο-σφαιροειδή», η κα Λευκοθέα Παπαδοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ανέπτυξε τις «Βασικές αρχές παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και μεταφορά στους ιστούς» και ο κ. Αστέριος Σ. Τσιφτσόγλου, καθηγητής Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα «Βιοτεχνολογικά φάρμακα δεύτερης γενιάς, Αναγεννητική Ιατρική και Κυτταροθεραπεία». Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Κασαρτζιάν, φαρμακοποιός, διευθύνων σύμβουλος ΑΚΜΕΥ, αναφέρθηκε στη «Διαχείριση των OTCs από τον φαρμακοποιό στη νέα εποχή» Το πρωινό της Κυριακής συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Αθανασίου Λοπατατζίδη, ειδικού στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, με τίτλο «Μέθοδοι Συγκράτησης Δαπανών στην ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά στο στρογγυλό τραπέζι για τα φαρμακεία στην εποχή του ΔΝΤ, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, χάραξε τις κόκκινες γραμμές για τα όρια των υποχωρήσεων των φαρμακοποιών απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις: Σεβασμός και τήρηση όλων των ευρωπαϊκών δεδομένων, σε επίπεδο νομοθεσίας, οδηγιών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων. Ύπαρξη προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων, με διατήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου. Σταθερή λιανική τιμή στο φάρμακο, για προστασία του από την εμπορευματικοποίηση, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους, με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη, ο κ. Βαγιωνάς τόνισε ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται για μια πραγματικά σωστή φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά για να πιαστούν οι οικονομικοί όροι του Μνημονίου», και έκλεισε την ομιλία του με προσκλητήριο ετοιμότητας για κινητοποιήσεις. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισήμανε πως «τα φαρμακεία βιώνουν δραματική μείωση στον κύκλο εργασιών και στα έσοδά τους. Οι δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν μειωθεί κατά 30% σε όλα τα ταμεία. Η επαγγελματική ύλη έχει μειωθεί, καθώς μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί στις ιδιωτικές κλινικές, και μάλιστα με σκανδαλώδη ποσοστά κέρδους. Το ποσοστό κέρδους στα ακριβά φάρμακα μειώθηκε στο μισό, ενώ μείωση είχαμε και στην τιμή των φαρμάκων, κάτι που εκτός από μείωση του τζίρου, προκάλεσε και μείωση της αξίας των αποθεμάτων φαρμάκων στα φαρμακεία, χωρίς κανένα αντίκρισμα». Και συμπλήρωσε πως αν τα κυοφορούμενα μέτρα είναι τέτοια που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποια φαρμακεία, τότε ο μεγάλος χαμένος θα είναι η φαρμακευτική περίθαλψη του κοινού. Μιλώντας για το θέμα των φαρμακείων σήμερα, οι κ.κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, και Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλος του Δ. Σ. του ΠΦΣ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία με τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που επιτείνει τις δυσκολίες «επιβίωσής» τους. Το 10ο PHARMA point έκλεισε τις εργασίες του με την παρουσίαση της ενότητας «Το internet στην υπηρεσία ενημέρωσης των φαρμακοποιών», με συντονιστή τον κ. Διονύσιο Ευγενίδη, γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και ομιλητές τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης κα Άννα Σιδηροπούλου, κ. Σπύρο Νικολαΐδη, κ. Αργύρη Αργυρόπουλο και κ. Γιώργο Κιοσέ. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στο 10ο PHARMA point πήραν μέρος περίπου 100 εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων υποδέχθηκαν τους χιλιάδες φαρμακοποιούς απ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που επισκέφθηκαν την Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών. Τις εταιρείες αυτές το Δ. Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα, διότι για άλλη μια φορά στήριξαν αυτόν τον θεσμό.

8 Υγεία 12 Ελένη Τριανταφυλλίδη, φαρμακοποιός, πτυχιούχος Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω; «Πάλι με γδέρνει o λαιμός μου! Μετά θα αρχίσει να με πονάει, θα τον νιώθω ξερό! Θα κάνω τα γνωστά: θα πίνω κανένα ζεστό ρόφημα και θα χρησιμοποιώ καραμέλες που μαλακώνουν τον λαιμό». Αρκούν όμως τα παραπάνω μέτρα αντιμετώπισης που υιοθετεί ο περισσότερος κόσμος; Πότε το αντιβιοτικό είναι πραγματικά απαραίτητο; Το αίσθημα του πονόλαιμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από καταρροή ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), φτάρνισμα, πυρετό, καθώς και από γενικευμένα άλγη και πόνους. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κρυολόγημα ή γρίπη. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κατά κανόνα σε ιούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά κατά τον χειμώνα. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς, οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

9 Υγεία 14 Πώς θα απαλύνετε τα συμπτώματα Περιορίστε: α) τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό, β) τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη. «Μαλακώστε» τον λαιμό σας με ειδικές καραμέλες. Διαθέτουν θεραπευτική δράση, ενώ συγχρόνως ανακουφίζουν από τον πόνο. Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες που περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, που καταπολεμούν ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν στοματικές λοιμώξεις και αίσθημα πόνου στον λαιμό. Έτσι, ως αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας, προσφέρουν και καταπραϋντική δράση. Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης, βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτιμώμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία, ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι αυτό καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε. Φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο τον θώρακα και τον λαιμό σας. Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά. Αποφύγετε! Τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό σας περισσότερο. Να πίνετε ή να κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ. Θα σας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση, ενώ τα μπουκώματα ενδέχεται να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην πάσχουσα περιοχή. Κατευθείαν στον γιατρό Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, συνάχι, υψηλός πυρετός, δύσπνοια. Αν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες. Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα). Αν βουλώνουν και πονούν τα αφτιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας). Πότε πρέπει να πάρετε αντιβίωση Αν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας!

10 Επικαιρότητα #19 Επιστολή του ΦΣΘ προς το ΙΚΑ, σχετικά με τις περικοπές συνταγών w Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σύλλογός μας έχει γίνει δέκτης παραπόνων από πολλά μέλη μας, των οποίων απορρίπτονται και δεν πληρώνονται συνταγές που υποβάλλονται νόμιμα, επειδή, σύμφωνα με το ΙΚΑ, δεν υποβάλλεται συνημμένως γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού, όταν βεβαίως πρόκειται για ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινίες γνησιότητας με μπλε στοιχεία. Η σχετική υποχρέωση επιβλήθηκε σύμφωνα με την εγκύκλιο του ιδρύματος Γ55/726/ , η οποία διόρθωσε προηγούμενη οδηγία σας, που απαιτούσε η γνωμάτευση αυτή να είναι νοσοκομειακή από γιατρό της ειδικότητας, και προέβλεπε ότι αρκούσε γνωμάτευση θεράποντος ιατρού. Με την αιτιολογία αυτή έχουν απορριφθεί πολλές συνταγές συναδέλφων μελών μας, οι οποίοι από παραδρομή είτε δεν έλαβαν γνώση, είτε αμέλησαν να ζητήσουν και να επισυνάψουν τη σχετική γνωμάτευση, καθώς τις περισσότερες φορές ούτε και οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν γνώση της υποχρέωσης και της ανάγκης αυτής, και δεν χορηγούν στους ασφαλισμένους τις σχετικές γνωματεύσεις. Με την παρούσα μας επιθυμούμε να επισημάνουμε προς το ΙΚΑ, στο πλαίσιο και της καλής μας συνεργασίας με το ίδρυμα, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στους συναδέλφους από την απόρριψη συνταγών πολύ μεγάλης αξίας, που πολύ συχνά είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Θεωρούμε ότι στις περιπτώσεις αυτές, αυτό που προέχει και πρέπει να ερευνάται από το ΙΚΑ, είναι η πραγματική χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς-ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη θεραπεία και υποβάλλονται αποδεδειγμένα σε σχετική φαρμακευτική αγωγή. Άλλωστε, ο σκοπός του νόμου είναι να αποτρέψει το φαινόμενο της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων και της υπερβολικής επιβάρυνσης των ταμείων, όχι όμως να τιμωρήσει τους φαρμακοποιούς και να αποκλείσει τους πάσχοντες ασφαλισμένους από θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για την υγεία τους. Υπ αυτό το πρίσμα, επιθυμούμε να παρακαλέσουμε να εξεταστούν με πνεύμα ουσιαστικής απόδοσης δικαιοσύνης οι περιπτώσεις των φαρμακοποιών-μελών του Συλλόγου μας που έχουν παραλείψει να επισυνάψουν τις σχετικές γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών στις συνταγές που εκτέλεσαν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υποστούν μεγάλη ζημία άνθρωποι-επαγγελματίες που ενήργησαν με πεποίθηση ότι πράττουν το καθήκον τους και με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχουςασφαλισμένους αρρώστους του ΙΚΑ. Παρακαλούμε, επίσης, να γίνει και από τη μεριά του ιδρύματος ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών του ΙΚΑ ως προς τη σχετική υποχρέωση, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλος αριθμός αυτών δεν το γνωρίζει και παραλείπουν να επισυνάπτουν τις γνωματεύσεις στις συνταγές που εκδίδουν, με αποτέλεσμα να επιρρίπτονται στους ώμους των φαρμακοποιών-μελών μας ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν. Από τη μεριά του Συλλόγου, δηλώνεται ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των μελών, ώστε να αποκλεισθεί στο μέλλον η εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων. για το Δ. Σ. του ΦΣΘ ο πρόεδρος ο γραμματέας Κυριάκος Θεοδοσιάδης Διονύσης Ευγενίδης 15

11 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Ενημέρωση από το ΙΚΑ w Διευκρινίσεις αναφορικά με τη θεώρηση συνταγών Με αφορμή επανειλημμένα ερωτήματα επαγγελματιών υγείας, σχετικά με τις περιπτώσεις που χρήζουν θεώρησης, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινισθεί ότι: Συνταγές των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ και περιλαμβάνουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να καλύψουν θεραπεία ενός μήνα, δεν χρειάζονται θεώρηση. Συνταγές δίμηνης διάρκειας πρέπει να είναι απαραιτήτως θεωρημένες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 121/08, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει. Συνταγές με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που προορίζονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και ενδομητρική σπερματέγχυση, και χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος, δεν απαιτούν πλέον θεώρηση. Συνταγές που περιλαμβάνουν εμβόλια απευαισθητοποίησης δεν απαιτούν πλέον θεώρηση από ελεγκτή γιατρό του Ιδρύματος. Με ευθύνη των διευθυντών των Μονάδων Υγείας, να δοθεί από ένα αντίγραφο του εγγράφου αυτού στους γιατρούς της μονάδας τους, που συνταγογραφούν, καθώς και από ένα αντίγραφο στους γιατρούς των Κ.Υ. και Π.Ι. της ασφαλιστικής τους περιοχής, εφόσον εκδίδουν συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα το παραλάβουν ενυπόγραφα. Τα Υποκαταστήματα να επιδώσουν το παρόν έγγραφο με απόδειξη παραλαβής στους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς. w Αντιγριπικός εμβολιασμός Σε συνέχεια του Γ55/646/ εγγράφου της Υπηρεσίας μας, σας υπενθυμίζουμε ότι το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. w Χρησιμοποίηση νέων συνταγολογίων για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΞΥ Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω της παρατάσεως της ισχύος των συμβάσεων των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση με το τ. ΤΑΞΥ μέχρι , οι εν λόγω γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν στα ατομικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΞΥ μέχρι w Συμβάσεις ιδιωτών γιατρών κατά πράξη και περίπτωση του τ. Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) Με το ΑΠ Γ32/1046/ Γενικό Έγγραφο της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παρατάθηκαν, και παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις , οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών κατά πράξη και περίπτωση με το τ. ΤΑΞΥ, στις περιοχές που ορίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση Φ /27958/2202 και τη Διυπουργική Απόφαση ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ./7/407/οικ / Με το παρόν έγγραφο αποφασίζεται η περαιτέρω παράταση των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση μέχρι Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη σχετική παράταση όσοι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το ΙΚΑ (π.χ., μόνιμοι, συμβάσεις αορίστου χρόνου και σύμβαση έργου). Προσοχή: δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί παράταση στις παραπάνω ημερομηνίες και για πόσο χρονικό διάστημα. Πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε συνταγή από γιατρό συμβεβλημένο με το τ. ΤΑΞΥ, σε συνταγολόγιο ΤΑΞΥ, να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ. 16

12 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 #19 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ w Απαγορεύουμε προσωρινά, ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τις εξαγωγές και την ενδοκοινοτική διακίνηση των κατωτέρω αναφερόμενων φαρμακευτικών των που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα. 1. MADOPAR tablets 250 mg, BTx30, της ROCHE 2. CELLCEPT tablets 500 mg, BTx50, της ROCHE 3. TEGRETOL σε όλες τις μορφές και περιεκτικότητες, της NOVARTIS 4. SEROQUEL σε όλες τις μορφές και περιεκτικότητες, της ASTRA ZENECA Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και θα ισχύσει έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΟΦ η ομαλοποίηση της αγοράς και η επάρκεια των των, οπότε ο ΕΟΦ θα εκδώσει Απόφαση Άρσης της Απαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των των αυτών και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία). ο πρόεδρος Ι. Τούντας ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργία περιφερειακών ελεγκτηρίων Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσληψη από ελεγκτών γιατρών, επαναλειτουργούν από τα παρακάτω ελεγκτήρια, με το αντίστοιχο πρόγραμμα. α/α Ονομασία Ελεγκτηρίου Διεύθυνση Ημέρες εργασίας Ωράριο 1 Ευόσμου 2 Καλαμαριάς Εντός του Κέντρου Υγείας Ευόσμου Πλατεία Σκρα (εντός του ΚΕΠ) Τρίτη και Πέμπτη 9:00-13:00 Δευτέρα και Τετάρτη 8:00-10:00 3 Μαλακόπης Λαζ. Τσάμη 47 Δευτέρα και Τετάρτη 10:30-13:00 4 Περαίας Εντός του ΚΑΠΗ Περαίας Τρίτη και Πέμπτη 9:00-13:00 5 Ανατολικής Θεσσαλονίκης Αναμένεται εξεύρεση χώρου για νέα στέγη 6 Απογευματινό ελεγκτήριο Σαπφούς 3 (ισόγειο) Κεντρική Υπηρεσία Κάθε εργάσιμη μέρα 13:30-17:00 Η καινοτομία όσον αφορά τη νέα λειτουργία των ελεγκτηρίων, έγκειται στο ότι ανοίγει απογευματινό ελεγκτήριο στην Κεντρική Υπηρεσία, με έναν ελεγκτή γιατρό. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούνται καλύτερα από τα παραπάνω ελεγκτήρια, να απευθύνονται σε αυτά για να αποσυμφορηθεί το κεντρικό ελεγκτήριο. 17

13 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Οργανισμός Περίθαλψης Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2010 Διεύθυνση Παροχών Ασθενείας Τμήμα Νοσοκομειακής και Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης Αρ. Πρωτ.: ΔΙΠΑΣΘ/Φ85/143/96950 Υπαγωγή ουσιών στις διατάξεις του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών w Σύμφωνα με την ΔΥΓ3γ/οικ / Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1337/ Β/ , το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ZALDIAR (με δραστική ουσία Tramadol Hydrochloride και Paracetamol) υπάγεται στον Πίνακα Δ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών. ο διοικητής Γ. Βουδούρης ΤΥΠΕΤ: Επαναλαμβανόμενες συνταγές χρόνιων παθήσεων w Σας ενημερώνουμε ότι από την 15η Νοεμβρίου 2010, για τα μέλη που ακολουθούν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, το Ταμείο καλύπτει τη δαπάνη για συνταγές μέχρι τρίμηνης διάρκειας. Οι επαναλαμβανόμενες συνταγές θα γράφονται σε τρία διαφορετικά φύλλα, με την ίδια ημερομηνία, του ατομικού συνταγολογίου του μέλους, από τον θεράποντα γιατρό και θα αναφέρονται: η διάγνωση, η δοσολογία και η φαρμακευτική θεραπεία μηνός. Θα εκτελείται μία συνταγή ανά μήνα από τον φαρμακοποιό, με την ένδειξη α εκτέλεση, β εκτέλεση και γ εκτέλεση. Το πρώτο φύλλο θα είναι πρωτότυπο και τα υπόλοιπα δύο με καρμπόν. Και τα τρία συνεχή φύλλα θα έχουν πρωτότυπο υπογραφή του γιατρού και σφραγίδα. Συνταγή αξίας: α) άνω των 100 ευρώ χρειάζεται θεώρηση από τον ελεγκτή γιατρό του Ταμείου (αφορά Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), εκτός εάν συνταγογραφηθεί από γιατρούς του ΤΥΠΕΤ και της Κλινικής ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. β) άνω των 880 ευρώ χρειάζεται έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής της ΤΥΠΕΤ. Οι συνταγές που έχουν ήδη εκδοθεί με το παλαιό καθεστώς, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους. Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Δ. Καρκατσέλης Α. Ψαράκη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης Αθήνα, 26 Αυγούστου 2010 Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Τμήμα Φαρμάκων Φαρμακείων Αρ. Πρωτ.: ΔΥ/Γ4/20710 Φωτεινή σήμανση των φαρμακείων 18 w Μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά τη χρήση της φωτεινής σήμανσης των φαρμακείων, σας επισημαίνουμε ότι η διατήρηση της φωτεινής σήμανσης (σταυρός), ενώ το φαρμακείο δεν λειτουργεί, είναι αντιδεοντολογική συμπεριφορά και αποτελεί παράβαση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη του Συλλόγου σας για τη σημασία της φωτεινής σήμανσης και τη χρήση της, μόνο όταν το φαρμακείο είναι σε λειτουργία.

14 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 Υπουργείο Εργασίας και Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2010 Κοινωνικής Ασφάλισης Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αρ. Πρωτ.: Φ 80000/οικ /1664 Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/ w Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Α 115/ δημοσιεύτηκε ο Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις». Στο άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου, πέραν των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές οδηγίες, υφίστανται και οι ρυθμίσεις της παρ. 18, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992, που αναφέρονται στους χρόνους που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Επισημαίνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 αρχίζει την και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις: α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ αποκλειστικότητα από και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. Επομένως, οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του Ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι και αφορούν όλους όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την , ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι ή από και εφεξής. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού αυτής. Επιπλέον, καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος, ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του, ως εξής: α) μέχρι τέσσερα (4) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, β) μέχρι πέντε (5) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, γ) μέχρι έξι (6) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και δ) μέχρι επτά (7) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από και εφεξής. 1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, είναι πλέον δυνατή: α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία, αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν από τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το Ν. 2084/92, ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια. β) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών βi) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και βii) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται, θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης. Είναι ευνόητο ότι, αν κατά τον χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωρήσει ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου Ως χρόνος ανεργίας, πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση. δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας

και επικουρική ασφάλιση αρμοδιότητα Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ του Υπουργείου Εργασία και Κοινωνική ΤΜΗΜΑ Δ

και επικουρική ασφάλιση αρμοδιότητα Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ του Υπουργείου Εργασία και Κοινωνική ΤΜΗΜΑ Δ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2-9- 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Αριθ.Πρ :Φ 80000/οικ. 22458/1664 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ: Oλου του οργανισμού κύρια ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διευκρινίσεις αναφορικά με τους αναγνωριζόμενους χρόνους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.18 του άρθρου 10 του Ν.

ΘΕΜΑ : «Διευκρινίσεις αναφορικά με τους αναγνωριζόμενους χρόνους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.18 του άρθρου 10 του Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ: 4ΙΙ74691Ω3-5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 22/12/10 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ11/16/125992 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την εξαγορά χρόνου ασφάλισης.

Όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την εξαγορά χρόνου ασφάλισης. Όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την εξαγορά χρόνου ασφάλισης. Διευκρινίσεις και παραδείγματα για τον τρόπο εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης και το πως αυτά μπορούν να βελτιώσουν κατά τι τη σκληρή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 22+1 ερωτήσεις-απαντήσεις Πώς θα εξαγοράσετε χρόνο ασφάλισης ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2010, 06:46 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03/09/2010, 06:46 Απαντήσεις σε 23 γενικά

Διαβάστε περισσότερα

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. :

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ O.A.E.E. Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 1 /11 /2011 Ασφάλισης Αριθ. Πρωτ. ΔΙΠΣΥΝ/Φ1 / 12 /84127 Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Tα κατωτέρω ισχύουν σύμφωνα με το Ασφαλιστικό Πλαίσιο, Νόμοι Προεδρικά Διατάγματα - Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι 31.12.2012) Α) ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

1) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 (ΕΞΑΓΟΡΕΣ Ν. 3863/10 ΟΧΙ-) I. ΑΝΔΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

1) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 (ΕΞΑΓΟΡΕΣ Ν. 3863/10 ΟΧΙ-) I. ΑΝΔΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Tα κατωτέρω ισχύουν σύμφωνα με το Ασφαλιστικό Πλαίσιο, Νόμοι Προεδρικά Διατάγματα - Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι 31.12.2012) Α) ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προκειμένω να δικαιωθούν για πλήρη σύνταξη, εκτός από ορισμένα όρια ηλικίας θα πρέπει να έχουν, και ορισμένο χρόνο ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ Ημερομηνία Ανάρτησης: 15/09/2011 Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Έπειτα από εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνεται η δυνατότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ Βόλος 13 Δεκεμβρίου 2010 Α.Π.5686 Φ 5,1 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ι. ΕΝΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Περιεχόμενα 3 4 5 σελ. σελ. σελ. 1. Γενικά 2. Διαφοροποιήσεις στο πεδίο εφαρμογής 3. Υπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 Άνδρες Γυναίκες: Στον νέο νόµο καθορίζεται µε µεταβατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Π: Φ. 80000/οικ.32449/1078 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών ΠΡΟΣ: 1. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 17/08/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 17/08/2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 17/08/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: Φ80000/οικ.18562/1230 & ΚΟΙΚΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ : Γ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. - - Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. - - Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων. ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ενόψει των αλλαγών που επέρχονται με το νέο μνημόνιο στο ασφαλιστικό μας σύστημα, ο δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» κ. Ηλίας Γεωργάκης, είχε την καλοσύνη να αποστείλει στην Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ : 4ΑΜΚΛ-ΒΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18-8-2011. ΤΜΗΜΑ Δ Καλλιρρόης 5 & Περραιβού 20 Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 29 Αθήνα 117 43

ΑΔΑ : 4ΑΜΚΛ-ΒΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18-8-2011. ΤΜΗΜΑ Δ Καλλιρρόης 5 & Περραιβού 20 Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 29 Αθήνα 117 43 C:\Documents and Settings\user.D7HFGY3J\Local Settings\Temp\Εγκύκλιος άρθρου 41 ν.3996 (αναγνωρίσεις)-1.doc ΑΔΑ : 4ΑΜΚΛ-ΒΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18-8-2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Αριθ.Πρ.Φ 10070/οικ.18513/1229

Διαβάστε περισσότερα

Για να θεμελιώσει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και για τον προσδιορισμό του ποσού σύνταξης, ως συντάξιμος χρόνος λογίζεται:

Για να θεμελιώσει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και για τον προσδιορισμό του ποσού σύνταξης, ως συντάξιμος χρόνος λογίζεται: Υπολογισμός Σύνταξης {googleads left} ΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Για να θεμελιώσει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και για τον προσδιορισμό του ποσού σύνταξης, ως συντάξιμος χρόνος λογίζεται:

Διαβάστε περισσότερα

1. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. 1.1 Εισαγωγή 10 1.2 Παλαιοί ασφαλισμένοι Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. 11 1.2.1. Συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας 11 1.2.2. Συνταξιοδότηση με 10.000 ημέρες ασφάλισης 12 1.2.3. Συνταξιοδότηση γυναικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση της διάταξης της παραγράφου 13 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση της διάταξης της παραγράφου 13 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29, Αθήνα Τ.Κ.:

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ C:\Documents and Settings\user\Επιφάνεια εργασίας\καμ1371\20259-1371 Εγκύκλιος άρθρου 38 του ν.3996 περί επιτάχυνσης διαδικασίας απονομής σύνταξης.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6-9-2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σας γνωρίζουµε ότι στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.3996/2011 εισάγονται, µεταξύ άλλων,

Σας γνωρίζουµε ότι στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.3996/2011 εισάγονται, µεταξύ άλλων, 2011-ΕΓΚ ΣΕΠΕ_ειδικα ταµεια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ /ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠANEΛΛAΔIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ YΠAΛΛHΛΩN ΔEH (ΠAΣYΠ/ΔEH) ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Ν. 3863/2010 Ν. 4093/2012 Ν. 4336/2015 Αναλυτικοί Πίνακες Παραδείγματα Πλασματικοί Χρόνοι Ασφάλισης www.pasyp-dei.gr www.pasyp-deipress.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης και παροχή οδηγιών.

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης και παροχή οδηγιών. Αθήνα 11/ 4 /2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ/ΚΩΝ ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 16 / 12/ 2014 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/4 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 68 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 O.A.E.E ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΙΛΤΕ Νο 39. Άρχισαν οι "στοχευμένες" εθελούσιες - έξοδοι και είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρες!

ΣΥΙΛΤΕ Νο 39. Άρχισαν οι στοχευμένες εθελούσιες - έξοδοι και είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρες! ΣΥΙΛΤΕ Νο 39. Άρχισαν οι "στοχευμένες" εθελούσιες - έξοδοι και είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρες! Ακολουθεί η Ανακοίνωση Νο 39 του ΣΥΙΛΤΕ. Σημείωση: Παρακαλείται όποιος συνάδελφος έχει τη δυνατότητα μέσω mail

Διαβάστε περισσότερα

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/15-07-2016 ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: 1.Το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16). 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας για ανατροφή παιδιών

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας για ανατροφή παιδιών ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... Το Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.... Τμήμα Εσόδων ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ :... ΟΔΟΣ :... ΑΡΙΘΜΟΣ :... ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ :... ΤΑΧΥΔΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ :... ΤΗΛΕΦΩΝΟ :... ΑΜΚΑ :... Παρακαλώ όπως

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ Μαρούσι, Νοέμβριος 2017 1η έκδοση Εισαγωγή Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ., η οποία ορίζεται στο εξής ως «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» αποτελείται από δύο τμήματα: «Πρόγραμμα Μαθητείας

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικό Διάταγμα υπ αριθμόν 340/1993. Μέρος 1ο. Κεφάλαιο Α' Γενικές αρχές της δεοντολογίας

Προεδρικό Διάταγμα υπ αριθμόν 340/1993. Μέρος 1ο. Κεφάλαιο Α' Γενικές αρχές της δεοντολογίας Προεδρικό Διάταγμα υπ αριθμόν 340/1993 Μέρος 1ο Κεφάλαιο Α' Γενικές αρχές της δεοντολογίας Άρθρο 1 Η φαρμακευτική ασκείται αποκλειστικά από τους κατόχους Πανεπιστημιακού διπλώματος φαρμακοποιού και νομίμου

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011 με τις διατάξεις του αρθρ. 10 Ν.

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011 με τις διατάξεις του αρθρ. 10 Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 17/10/2011 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ11/7/81235 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων σύμφωνα με τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β41ΞΛ-Ο1Ρ. Αθήνα Αριθ. Πρωτ / 378

ΑΔΑ: Β41ΞΛ-Ο1Ρ. Αθήνα Αριθ. Πρωτ / 378 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 Τηλέφωνο: 2131516037 Αθήνα 13 7-2012

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31. Χρόνος στράτευσης... 34. Χρόνος γονικής άδειας... 38. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας...

Περιεχόμενα. 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31. Χρόνος στράτευσης... 34. Χρόνος γονικής άδειας... 38. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας... Περιεχόμενα 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31 Χρόνος στράτευσης... 34 Χρόνος γονικής άδειας... 38 Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας... 42 Χρόνος φοίτησης... 45 Χρόνος για τον οποίο δεν έχει χωρήσει ασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ... 4 3. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων

Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων Φεβρουάριος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων... 2 2. Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται... 4 3. Οι ισχύουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ανανεωμένος αυτός συνοπτικός ασφαλιστικός οδηγός έχει ως σκοπό την πληροφόρηση των μελών του Συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ για τον υπολογισμό του κόστους που προκύπτει από την υιοθέτηση της πρότασης της Ομάδας Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα

ΘΕΜΑ : Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ. 59/17.10.2011 Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011 με τις διατάξεις του αρθρ. 10 Ν.3863/2010) ΑΘΗΝΑ, 17/10/2011 ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ11/7/81235

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Τμήμα ΙΙΙ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 THΛ: 2131516037 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΠΩ4691ΩΓ-Α4Τ ΑΡ. : 15

ΑΔΑ: Β4ΠΩ4691ΩΓ-Α4Τ ΑΡ. : 15 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ : 4ΙΗ3Η-Β ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2010 Αρ.Πρωτ: 157363/0092

ΑΔΑ : 4ΙΗ3Η-Β ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2010 Αρ.Πρωτ: 157363/0092 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 47 η Νομ/κής Εργασίας& Ενστάσεων ΤΜΗΜΑ : Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Γνωστοποίηση δημοσίευσης ν. 4093/2012 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.

ΘΕΜΑ : Γνωστοποίηση δημοσίευσης ν. 4093/2012 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, /11/2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.27040 /1798 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ : ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2016 1 Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά την ψήφιση του ν. 4336/2015 και του ν. 4387/2016 Με την ψήφιση του ν. 4336/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ- ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ- ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ- ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Μαρούσι, Μάρτιος 2017 1η έκδοση Δικαιώματα μαθητευομένων Οι μαθητευόμενοι έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα: 1. Στον μαθητευόμενο παρέχεται αμοιβή σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ Ημερομηνία Ανάρτησης: 05/08/2004 ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ Ειδοποιούνται οι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, ότι στις 12 Αυγούστου 2004, λήγει η εξάμηνη προθεσμία που έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ (για ασφαλισμένους πριν το 1993) ΑΠΟ 1/1/2011 Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δικαιούνται πλήρη ή μειωμένη σύνταξη όταν έχουν ορισμένο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ο νόμος 4512/ ΦΕΚ Ά, άρθρο 257 για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων Πέμπτη, 25 Ιανουάριος :06

Ο νόμος 4512/ ΦΕΚ Ά, άρθρο 257 για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων Πέμπτη, 25 Ιανουάριος :06 Άρθρο 257 Ωράριο Λειτουργίας Φαρμακείων 1. Το άρθρο 9 του ν.1963/1991 (Α 138), πλην της παραγράφου 3, η οποία διατηρείται σε ισχύ και αναριθμείται σε παρ. 8 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3-3-2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25-2-2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ78/8 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Η Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υ.Α. περί σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (ΦΕΚ 2311, Β, ΑΔΑ:7ΕΣΘ465Θ1Ω-ΚΨΛ).

Σχετ.: Η Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υ.Α. περί σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (ΦΕΚ 2311, Β, ΑΔΑ:7ΕΣΘ465Θ1Ω-ΚΨΛ). ΘΕΜΑ: Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4336/2015 Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ»

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η ώρα των φαρμακείων» Με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Διοργάνωση Φαρμακευτικοί Σύλλογοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004

ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004 ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004 «Παροχή οδηγιών για την εφαρµογή των διατάξεων της παρ. 7 του, άρθρου 4 του Ν. 3029/2002 και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης µε αρ. Φ11321/οικ. 9584/483.»

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστικές εισφορές για ιδιοκτήτες εφημερίδων, εφημεριδοπώλες και πωλητές λαϊκών αγορών

Ασφαλιστικές εισφορές για ιδιοκτήτες εφημερίδων, εφημεριδοπώλες και πωλητές λαϊκών αγορών Ασφαλιστικές εισφορές για ιδιοκτήτες εφημερίδων, εφημεριδοπώλες και πωλητές λαϊκών αγορών ΕΦΚΑ 11/07.03.2017 Εισφορές Κατηγοριών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι, με το προγενέστερο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ Χ Α Ρ. Τ Ρ Ι Κ Ο Υ Π Η 6-8-10 106 79 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-3606283,

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2.1. Ασφάλιση σπουδαστών Τ.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με το Π.Δ. 185/84 (ΦΕΚ 61/τ.Α'/8.5.84) παρέχεται ιατροφαρμακευτική

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Έχοντα υπόψη:

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Έχοντα υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ...ΥΠΟΚ/ΜΑ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Πληροφορίε : Αριθμ. Τηλ. : Αριθμ. FAX : ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ : Ταχ. Δ/νση : Αθήνα / /20 ΘΕΜΑ : «Αναγνώριση χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 Καθορισμός υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων. έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ Χ Α Ρ. Τ Ρ Ι Κ Ο Υ Π Η 6-8-10 106 79 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-3606283,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22-9- 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22-9- 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ EgikliosETAP-MMEn.3863 Διατηρητέο μέχρι 31-12-2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22-9- 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Αριθ.Πρ.Φ 10070/οικ.20551/1530 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΠΔΔ. Αριθ. Πρωτ Προς: Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΠΔΔ. Αριθ. Πρωτ Προς: Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας Αθήνα, 20 Ιουνίου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΠΔΔ Αριθ Πρωτ 2416 Προς: Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας Κοινοποίηση: 1 Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ 2 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι

Διαβάστε περισσότερα

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 94 τεύχος Α /14-8-2015 δημοσιεύτηκε ο ν. 4336/2015, στην

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 94 τεύχος Α /14-8-2015 δημοσιεύτηκε ο ν. 4336/2015, στην Αθήνα, 21. 12. 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 1/6/2016. Αριθ. Πρωτ.:Φ.80000/οικ.22102/922

Αθήνα, 1/6/2016. Αριθ. Πρωτ.:Φ.80000/οικ.22102/922 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) ΤΜΗΜΑ A ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 ΤΑΧ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & Αθήνα, 27/11/2018 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Π.: οικ. 62125/1415 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την ασφάλιση βουλευτών στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ. : Το υπ αριθμ.πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./322/827402/ έγγραφο του ΕΦΚΑ.

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την ασφάλιση βουλευτών στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ. : Το υπ αριθμ.πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./322/827402/ έγγραφο του ΕΦΚΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Δ15) ΤΜΗΜΑ : Β & Δ Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παράταση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.(Ε.Β.Ζ. Α.Ε.

ΘΕΜΑ: «Παράταση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.(Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ: ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ : AΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑ: Σύνταξη από τα 52

ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑ: Σύνταξη από τα 52 ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ 650.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑ: Σύνταξη από τα 52 Σύνταξη με χαμηλό όριο ηλικίας που ξεκινά από τα 52 μπορούν να κατοχυρώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιλέγοντας τις προϋποθέσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ;

Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ; Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ; Παραδείγματα: Τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Περιεχόµενα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Περιεχόµενα ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Περιεχόµενα Eρωτήσεις- Aπαντήσεις για το νέο ασφαλιστικό Eρωτήσεις- Aπαντήσεις για τους αναγνωριζόµενους χρόνους (πλασµατικά χρόνια) Oλόκληρη η εγκύκλιος για τους αναγνωριζόµενους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΙΑΤΡΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΕ.Π.Α.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΙΑΤΡΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΕ.Π.Α. ΑΘΗΝΑ: 04/04/2013 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ: Φ37/40 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Ταχ. Δ/νση : Αγίου Κων/νου 8 Τ.Κ. : 10241 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΧΡΟΝΟΣ & ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: α) Άνδρες με 15 χρόνια. Από 1.1.2013, το όριο ηλικίας πλήρους ς αυξάνεται στο 67ο έτος της ηλικίας, από το 65ο που ήταν, και η μειωμένη στο 62ο έτος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ. e-mail : diefpar@ika.gr

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ. e-mail : diefpar@ika.gr ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 13/09/2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 23-12 - 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Aρ. πρ.: Φ.10035/οικ. 54871 /1270 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο.196 ΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο.196 ΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ----------------------------- ΤΑΥΤΕΚΩ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΙΣΤΕΩΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ-ΑΜΕΡ.ΕΞΠΡΕΣ Ν.Π.Δ.Δ. Χ Α Ρ. ΤΡ Ι Κ Ο Υ Π Η 6-8-10 106

Διαβάστε περισσότερα

Σας ενημερώνουμε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β εξαμήνου 2011 παρατείνεται μέχρι 31.1.2012.

Σας ενημερώνουμε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β εξαμήνου 2011 παρατείνεται μέχρι 31.1.2012. Σας ενημερώνουμε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β εξαμήνου 2011 παρατείνεται μέχρι 31.1.2012. Με αφορμή ερωτήματα και προβλήματα,που έχουν προκύψει από την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της ελεγχόμενης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αριθμ. Φ.10035/18679/304/2.12.2014 Επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «νέων» ασφαλισμένων σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 2 υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό σύστηµα και συναφείς διατάξεις, ρυθµίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και παροχή οδηγιών για την εφαρµογή του άρθρου 10.

ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό σύστηµα και συναφείς διατάξεις, ρυθµίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και παροχή οδηγιών για την εφαρµογή του άρθρου 10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4/1/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 80000/οικ.33384/2415 ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: Γ ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ56/15 ΑΡ. 40 Πληροφορίες: M.Παναγοπούλου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215191

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( )

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΑΘΗΝΑ, 18/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (18-01-2012)

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξάνει συνεχώς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τετάρτη, 16 Νοέμβριος :45

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξάνει συνεχώς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τετάρτη, 16 Νοέμβριος :45 Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω, δήλωσε ο κος Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια με αφορμή την

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ» Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, στην έκδοση συνταγών Ε.Ο.Π. Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/30.09.2011 και Γ55/864/30.09.2011 έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ.ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΤΑΔΙΟΥ 29

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ.ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΤΑΔΙΟΥ 29 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ.ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΤΑΔΙΟΥ 29 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚ : 10110 1 / 47 ΘΕΜΑ : Σχετικά με την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26 Μαΐου 2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αριθμ. πρωτ. 257 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ----------- Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Θέματα Μηχανικών Ιωάννης Γιαννακουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός Αγγελική Μυρίλλα, πολιτικός μηχανικός Μαρία Σαρτζετάκη, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΠΑ.Σ - ΕΠΑ.Λ και ΙΕΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΠΑ.Σ - ΕΠΑ.Λ και ΙΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΠΑ.Σ - ΕΠΑ.Λ και ΙΕΚ 1. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο πραγματοποιείται ως εξής για τους μαθητευόμενους των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α.

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Στο ως άνω άρθρο και ειδικότερα στην περ. γ' της παρ. 1, εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου αναγνώρισης των πλασματικών

Διαβάστε περισσότερα