.. A AP YPH META O Nø IA ƒ ƒπ π

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ".. A AP YPH META O Nø IA ƒ ƒπ π"

Transcript

1 .. A AP YPH META O Nø IA ƒ ƒπ π E A ONIKH

2 15 K ÓÔÓÈÛÌfi ÂÈÙÔ ÚÁ ÂÓfi ÂÚÁ ÛÙËÚ Ô MÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ Για την εύρυθµη εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων παρακαλούνται οι ασκούµενοι φοιτητές, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την τήρηση των παρακάτω στοιχειωδών κανόνων: Έγκαιρη προσέλευση στο Εργαστήριο. Απαραίτητη χρήση προστατευτικής ενδυµασίας (ποδιά εργασίας). Συµµόρφωση προς τις οδηγίες του υπεύθυνου καθηγητή του Εργαστηρίου. Χρησιµοποίηση κάθε είδους συσκευών και χηµικών ουσιών µετά από έλεγχο από το Τεχνικό Προσωπικό του Εργαστηρίου. Μελέτη του θεωρητικού µέρους κάθε άσκησης, πριν από την εκτέλεσή της. Ο χαρακτηρισµός της άσκησης ως ανεπαρκούς υποχρεώνει τον σπουδαστή στη διόρθωση των λανθασµένων µερών της άσκησης ή τη συµπλήρωσή της. εν επιτρέπονται άσκοπες µετακινήσεις, δηµιουργία θορύβου και κάπνισµα µέσα στο χώρο του Εργαστηρίου.

3 16 K ÓÔÓÈÛÌfi AÛÊ ÏÂÈ K Ù ÙË ÈÂÍ ÁˆÁ ÙˆÓ AÛÎ ÛÂˆÓ Η χρησιµοποίηση παροχών ηλεκτρικού ρεύµατος και υγραερίου να γίνεται µόνο µετά από έλεγχο από το Τεχνικό Προσωπικό του Εργαστηρίου. Αποφεύγετε να εισπνέετε αέρια από φιάλες που δεν γνωρίζετε το περιεχόµενό τους. Κρατάτε απόσταση από τις φλόγες των λύχνων. Σε περίπτωση επαφής µε χηµικές ουσίες κάθε είδους, επιβάλλεται η άµεση πλύση µε άφθονο νερό. Να αναφέρετε αµέσως κάθε ατύχηµα. Να ενηµερώνετε αµέσως το προσωπικό του Εργαστηρίου σε περίπτωση πρόκλησης φθοράς συσκευών ή οργάνων του Εργαστηρίου. Μετά το τέλος κάθε άσκησης να φροντίζετε για την καθαριότητα και την τακτοποίηση του χώρου εργασίας σας. Μη ρίχνετε αδιάλυτα και χαρτιά στους νιπτήρες.

4 17 O ËÁ  ÁÈ ÙË Ú appleù ÚÔ Û ÛË ÙˆÓ AÛÎ ÛÂˆÓ 1 2 Κάθε άσκηση παρουσιάζεται σε φύλλα µε πλαστικό κάλυµµα (µεγέθους Α4) τοποθετηµένα σε κατάλληλο ντοσιέ. Στην εξωτερική επιφάνεια του ντοσιέ θα υπάρχει ετικέτα του παρακάτω τύπου: TMHMA XO H EP A THPIO E IB E øn KA H HTH ONOMA ºOITHTH ETO / E AMHNO 3 Κάθε άσκηση θα πρέπει να είναι γραµµένη κατά προτίµηση σε Η/Υ και να έχει την παρακάτω δοµή: : Ô π : : øƒ π ª ƒ πƒ ª π ª ƒ π - ƒø π

5 18 Στο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ θα αναγράφονται µε συντοµία τα βασικά στοιχεία που αποτελούν το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η άσκηση. Στο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ θα αναγράφονται οι πειραµατικές µετρήσεις και παρατηρήσεις που έγιναν στο Εργαστήριο, και απαραίτητα η µεθοδολογία που ακολουθήθηκε, οι συσκευές που χρησιµοποιήθηκαν και τα αποτελέσµατα που λήφθηκαν. Αν η πειραµατική εργασία καταλήγει σε οµάδα τιµών τότε κατασκευάζεται πίνακας µε τις τιµές αυτές. Επίσης όταν απαιτείται γραφική παράσταση η εργασία γίνεται σε Η/Υ µε χρήση κατάλληλου λογισµικού (π.χ. Excel, Minitab, Spss κ.λπ.). Απαραίτητα µετά τις µετρήσεις, την οµαδοποίηση υπό µορφή πινάκων και τη σχεδίαση καµπυλών, θα ακολουθεί η εξαγωγή συµπερασµάτων και θα γίνεται σχολιασµός των τιµών που ελήφθησαν. Σε όσες ασκήσεις απαιτείται σχεδίαση µεταλλογραφικών δοµών η σχεδίαση γίνεται µε χρήση Η/Υ και κατάλληλο λογισµικό. Στις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ οι απαντήσεις που θα δίδονται θα πρέπει να είναι ολοκληρωµένες και τεκµηριωµένες. Για την απάντηση των ερωτήσεων θα συµβουλεύεστε και το βιβλίο της θεωρίας της Μεταλλογνωσίας ή θα ανατρέχετε στην σχετική βιβλιογραφία (πριν από την απάντησή σας θα αναγράφετε την εκφώνηση της ερώτησης. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον παραπάνω τρόπο γραφής των ασκήσεων θα πρέπει να αποφεύγεται. Η προσκόµιση προχειρογραµµένων ή κακογραµµένων και δυσανάγνωστων ασκήσεων θα επιστρέφεται µε την παρατήρηση: ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ - ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ. Μη συµµόρφωση θα οδηγεί στον µηδενισµό της άσκησης.

6 19 A KH H 1 EÈÛ ÁˆÁÈÎ TIT O : ª π À À π ø Η επιστήµη των υλικών χρησιµοποιεί ένα µεγάλο αριθµό µεθόδων και τεχνικών για τον έλεγχο και την ανάλυση των υλικών ώστε να µπορέσει να πάρει πολλές και αξιόπιστες πληροφορίες για τις ιδιότητές τους. Οι χρησιµοποιούµενες µέθοδοι που µπορεί να διαφέρουν σηµαντικά η µία από την άλλη, µπορούν να διακριθούν σε δύο µεγάλες κατηγορίες. A Η πρώτη κατηγορία περιλαµβάνει µεθόδους προσδιορισµού της δοµής και των δοµικών µετασχηµατισµών των υλικών και δίνει ποιοτικά αποτελέσµατα των εξετάσεων. Η κατηγορία αυτή διαχωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες. α. Την υποκατηγορία των άµεσων µεθόδων εξέτασης και προσδιορισµού της δο- µής των υλικών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν (ενδεικτικά): 1. Η µικροσκοπική ανάλυση που επιτρέπει εξέταση της δοµής των υλικών και γίνεται µε τη βοήθεια µεταλλογραφικού, ηλεκτρονικού ή άλλου είδους µικροσκοπίου. 2. Η µακροσκοπική ανάλυση που επιτρέπει την εξέταση της µακροδοµής των υλικών και γίνεται µε γυµνό µάτι ή µε τη χρήση µεγέθυνσης µέχρι 30 Χ. 3. Η ανάλυση µε ακτίνες Χ που επιτρέπει την εξέταση του τρόπου συγκρότησης της δοµής, την διεύθυνση των κρυσταλλικών επιπέδων κ.λπ. και γίνεται µε ειδικές συσκευές. β. Την υποκατηγορία των έµµεσων µεθόδων εξέτασης και προσδιορισµού της δοµής, που περιλαµβάνουν (ενδεικτικά): 1. Τη θερµική ανάλυση που επιτρέπει τον προσδιορισµό των σηµείων τήξης και πήξης των υλικών. 2. Τη διαστολοµετρική ανάλυση που επιτρέπει τον προσδιορισµό των κρίσιµων σηµείων αλλαγής των φάσεων των υλικών µε τη µέτρηση των προκαλούµενων µικροδιαστολών που προκαλούν αυτές.

7 20 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ 3. Τη ρεζιστοµετρική ανάλυση που επιτρέπει τον προσδιορισµό της ειδικής αντίστασης των υλικών σε σχέση µε τη σύσταση και τη θερµοκρασία και την εξαγωγή συµπερασµάτων σχετικά µε δοµικούς µετασχηµατισµούς. 4. Τη µαγνητική ανάλυση που επιτρέπει τον προσδιορισµό των µαγνητικών χαρακτηριστικών των υλικών σε σχέση µε τη δοµή, σύσταση και θερµοκρασία αυτών. Οι µέθοδοι αυτές µπορούν να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για τους δοµικούς µετασχηµατισµούς που συµβαίνουν στα µέταλλα κατά την κατεργασία τους, µε τη µέτρηση των µεταβολών φυσικών χαρακτηριστικών όπως η ενθαλπία (θερµική ανάλυση), γραµµική και ογκοµετρική θερµική διαστολή (διαστολοµετρία) κ.λπ. B Η δεύτερη κατηγορία περιλαµβάνει µεθόδους προσδιορισµού χαρακτηριστικών. Οι µέθοδοι αυτές δίνουν άµεσα ποσοτικά αποτελέσµατα. Η κατηγορία αυτή διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες: α. Την υποκατηγορία των µεθόδων προσδιορισµού των µηχανικών χαρακτηριστικών. Η υποκατηγορία αυτή περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων: 1. Την αντοχή σε εφελκυσµό, που δείχνει τη µέγιστη τάση που µπορεί να εφαρµοσθεί σ ένα υλικό χωρίς να προκαλέσει θραύση. 2. Τη σκληρότητα που αποτελεί µέτρο της ικανότητας πλαστικής παραµόρφωσης των υλικών. 3. Τη δυσθραυστότητα, που δείχνει το ποσό της απορροφουµένης ενέργειας κατά την κρούση των υλικών. 4. Την αντοχή σε ερπυσµό, που δείχνει την συµπεριφορά ενός υλικού σε υψηλές θερµοκρασίες υπό φόρτιση. 5. Την αντοχή σε κόπωση, που δείχνει τη µέγιστη επιτρεπόµενη τάση που µπορεί να εφαρµόζεται σ ένα υλικό που υφίσταται επαναλαµβανόµενες φορτίσεις χωρίς να καταστραφεί. β. Την υποκατηγορία των µεθόδων προσδιορισµού χηµικών χαρακτηριστικών. Η υποκατηγορία αυτή περιλαµβάνει µεταξύ άλλων: 1. Την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση της χηµικής σύστασης των υλικών. 2. Την αντοχή στα οξέα και τις βάσεις 3. Την αντοχή στη διάβρωση 4. Την αντοχή στην υγρασία. γ. Την υποκατηγορία των µεθόδων προσδιορισµού φυσικών χαρακτηριστικών. Η υποκατηγορία αυτή περιλαµβάνει µεταξύ άλλων: 1. Τον προσδιορισµό του ειδικού βάρους.

8 ÕÛÎËÛË 1: ª ıô ÔÈ Ó Ï ÛË ÏÈÎÒÓ Τον προσδιορισµό της ειδικής αντίστασης. 3. Τον προσδιορισµό της µαγνητικής διαπερατότητας. Οι δοµικές µέθοδοι ανάλυσης και κυρίως οι µέθοδοι µικροσκοπικής ανάλυσης χρησιµοποιούνται πολύ στη µελέτη των µετάλλων και των κραµάτων. Το κύριο πλεονέκτηµα αυτών είναι ότι η δοµή ενός µετάλλου και οι ιδιότητες του, συνδέονται µε αξιόπιστη ποιοτική σχέση. Έτσι γίνεται δυνατή, µε τη χρησιµοποίηση των αποτελεσµάτων της µικρο-ανάλυσης αλλά και της µακρο-ανάλυσης, η πρόβλεψη των φυσικών και χηµικών ιδιοτήτων των υλικών. Ακόµη, τα αποτελέσµατα των µεθόδων αυτών µπορούν να χρησιµεύσουν στην υπόδειξη των πλέον αποτελεσµατικών µεθόδων βελτίωσης της δοµής και των ιδιοτήτων των υλικών και στηn πρόβλεψη της αξιοπιστίας τoους στην πράξη. Για παράδειγµα, η αντίσταση στην ψαθυρή θραύση των χαλύβων κατασκευών και εργαλείων, µπορεί να βελτιωθεί σηµαντικά µε τη βελτίωση της δοµής, δηλαδή µε το σχηµατισµό λεπτότερων κόκκων. Η επιβεβαίωση της δοµής γίνεται µε µικροσκοπική ανάλυση. Οι ιδιότητες αντοχής των χαλύβων, µπορούν να βελτιωθούν µε το σχηµατισµό ορισµένων ενώσεων, όπως τα καρβίδια ή οι ενδοµεταλλικές ενώσεις. Από την άλλη, ο σχηµατισµός µεγάλων σωµατιδίων νέας φάσης π.χ. καρβίδια στους χάλυβες, που εύκολα προσδιορίζονται µε µικροσκοπική ανάλυση, µπορεί να µειώσει την πλαστικότητα και να ευνοήσει την ψαθυρή θραύση. Οι φυσικές και χηµικές µέθοδοι που δίνουν έµµεσες πληροφορίες για τους µετασχηµατισµούς που συµβαίνουν στα µέταλλα και κράµατα, µπορούν να βοηθήσουν ση- µαντικά τα αποτελέσµατα της ανάλυσης δοµής. Οι µέθοδοι αυτές µπορούν να προσδιορίσουν αλλαγές που είναι µη- προσδιορίσιµες µε τις µεθόδους ανάλυσης δοµής (ιδιαίτερα όταν οι µετασχηµατισµοί προκαλούν µεταβολή της ηλεκτρονικής κατάστασης των ατόµων του µετάλλου). Με τη µέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης των υλικών είναι δυνατό να διαπιστωθεί πολλές φορές η φύση µιας νέας φάσης αυτών. Εξάλλου οι µέθοδοι αυτές, µπορούν να δώσουν τα απαιτούµενα δεδοµένα για την κατασκευή των διαγραµµάτων φάσεων των µεταλλικών κραµάτων, που είναι απαραίτητα για το χαρακτηρισµό των φάσεων, της σύστασης και της δοµής. Όπως είναι γνωστό, πολλές περιοχές του διαγράµµατος φάσεων του συστήµατος σιδήρου-άνθρακα, προσδιορίζονται µε τις µεθόδους θερµικής και µικροσκοπικής ανάλυσης. Τέλος οι µέθοδοι αυτές µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την αυτόµατη συνεχή καταγραφή των µεταβολών στην κατάσταση των υλικών υπό συνθήκες ταχείας θέρµανσης ή ψύξης ή σε υψηλές ή χαµηλές πιέσεις. Θα πρέπει πάντως να γίνει κατανοητό, ότι οι µέθοδοι ανάλυσης της δοµής, µπορούν να δώσουν µόνο ποιοτικά αποτελέσµατα, ενώ αποτυγχάνουν να δώσουν ποσοτικά αποτελέσµατα για τις ιδιότητες, όπως απαιτείται για τους τεχνικο-µηχανι-

9 22 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ κούς υπολογισµούς ή για την ανάπτυξη νέων κραµάτων µε βελτιωµένες ιδιότητες. Για το λόγο αυτό απαιτούνται οι άµεσοι προσδιορισµοί των ιδιοτήτων των µετάλλων και κραµάτων γενικά. Οι µέθοδοι αυτές περιλαµβάνουν, µεθόδους προσδιορισµού µηχανικών ιδιοτήτων και σε µερικά υλικά επίσης άµεσους προσδιορισµούς των φυσικών ιδιοτήτων (π.χ. θερµική διαστολή, πυκνότητα, συνεκτική δύναµη χαρακτηριστικών (σύσταση, ηλεκτροχηµικό δυναµικό, αντίσταση στη διάβρωση κ.λπ.). Οι προσδιορισµοί των φυσικο-χηµικο-µηχανικών χαρακτηριστικών πλεονεκτούν κατά το ότι παρέχουν ποσοτικά αποτελέσµατα που απαιτούνται στην εκλογή των υλικών. Χωρίς τις µελέτες δοµής που αναφέρθηκαν προηγούµενα, οι προσδιορισµοί αυτοί θα ήταν βέβαια ανεπαρκείς για το χαρακτηρισµό των υλικών ή την ανάπτυξη νέων σύνθετων υλικών. Οι προσδιορισµοί αυτοί αποτυγχάνουν επίσης στον προσδιορισµό των µεθόδων µε τις οποίες κατασκευάζονται τα υλικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστήµη των υλικών, στηρίζεται σε σύνθετες µεθόδους που δίνουν λεπτοµερείς και πλήρεις πληροφορίες για τη δοµή, τους µετασχηµατισµούς φάσεων και τις ιδιότητες των υλικών. Τελικά, για την επιτυχή χρησιµοποίηση των υλικών σε διάφορες κατασκευές, στοιχεία µηχανών, εργαλεία, κυκλώµατα κ.λπ., είναι απαραίτητος ο προσδιορισµός των τεχνολογικών ιδιοτήτων τους. Ο πίνακας των µεθόδων ανάλυσης των υλικών δίδεται παρακάτω: ΜΕΘΟ ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΜΗΣ- ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1 ΑΜΕΣΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ Μικροσκοπική ανάλυση 2 ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μακροσκοπική ανάλυση 2 ΕΜΜΕΣΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ Θερµική ανάλυση ιαστολοµετρική ανάλυση Ρεζιστοµετρική ανάλυση Μαγνητική ανάλυση 2 ΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ποιοτική ανάλυση Ποσοτική ανάλυση Αντοχή στη διάβρωση Αντοχή στα οξέα-βάσεις 3 ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ειδικό βάρος

10 ÕÛÎËÛË 1: ª ıô ÔÈ Ó Ï ÛË ÏÈÎÒÓ 23 EÚˆÙ ÛÂÈ 1.  applefiûâ Î ÙËÁÔÚ Â È ÎÚ ÓÔÓÙ È ÔÈ Ì ıô ÔÈ ÂÏ Á Ô ÏÈÎÒÓ; 2. ÔÈ ÌÂıfi Ô appleâúèï Ì ÓÔ Ó ÔÈ ÏÂÁfiÌÂÓ ÔÌÈÎ Ì ıô ÔÈ Ó Ï ÛË ÙˆÓ ÏÈÎÒÓ; 3. ÔÈ appleïëúôêôú Â Ï Ì ÓÔÓÙ È Ì ÙÈ ÌÌÂÛ ÌÂıfi Ô Ó Ï ÛË ÙˆÓ ÏÈÎÒÓ; 4. ÔÈÔ Â Ó È ÙÔ Î ÚÈÔ appleïâôó ÎÙËÌ ÙˆÓ ÌÂıfi ˆÓ Ó Ï ÛË ÔÌ ; 5. Ò Â Ó È Ó Ùfi Ó appleô  ıô Ó Ì ÙÚ ÂÏÙ ˆÛË ÙË ÔÌ Î È ÙˆÓ È ÈÔÙ ÙˆÓ ÙˆÓ ÏÈÎÒÓ.; Ú ÂÈÁÌ. 6. Ô appleïâôóâîùô Ó Î È appleô ÌÂÈÔÓÂÎÙÔ Ó ÔÈ Ê ÛÈÎ - ËÌÈÎ Î È ÌË ÓÈÎ Ì ıô ÔÈ ÂÏ Á Ô ÙˆÓ ÏÈÎÒÓ; 7. ÔÈÂ Ì ıô ÔÈ, Î Ù ÙËÓ ÁÓÒÌË Û Â Ó È ÔÈ appleï ÔÓ apple Ú ÙËÙ ÁÈ ÌÈ Ù Â ÂÍ Ù - ÛË ÂÓfi ÏÈÎÔ ; 8. È Ù Â Ó È apple Ú ÙËÙË Ë Ú ÛË appleôïïòó ÌÂıfi ˆÓ Ó Ï ÛË ; 9. È appleïëúôêôú  ÓÔ Ó: Ë È ÛÙÔÏÔÌÂÙÚÈÎ Ó Ï ÛË, Ë Ì ÎÚÔÛÎÔappleÈÎ Ó Ï ÛË, Ë - ÛıÚ ÛÙfiÙËÙ ; 10. ÍËÁ ÛÙ ÙÔ apple Ú Î Ùˆ È ÁÚ ÌÌ EI O O MË ÓÈÎ Ù ÛË apple ÂÛË MË ÓÈÎ È ÈfiÙËÙ : AÓÙÔ Û ÂÊÂÏÎ ÛÌfi ÎÏËÚfiÙËÙ Ï ÛÙÈÎfiÙËÙ EÏ ÛÙÈÎfiÙËÙ AÓÙÔ ÛÙË ÛÙ Ë ÛıÚ ÛÙfiÙËÙ EÚapple ÛÌfi Ú ÌfiÚʈÛË Ú ÛË E O O

11 25 A KH H 2 EÈÛ ÁˆÁÈÎ TIT O : Ã π ƒ π ª ø ª ƒ ø ÚÔÛ ÈÔÚÈÛÌfi ÙË ÂÓÙÚÈÎ ÛË ÂÈÚ Ì ÙÈÎÒÓ ÈÌÒÓ Υπάρχουν 3 κύριες εκφράσεις της κεντρικής τάσης τιµών: α. Ο αριθµητικός µέσος, (arithmetic mean) (ο γνωστός µέσος όρος), β. Ο µέσος ή διάµεσος (median) δηλαδή η µεσαία τιµή µετά την κατάταξη του συνόλου των τιµών κατά σειρά, και γ. Η τάση (mode) (δηλαδή η τιµή που επαναλαµβάνεται περισσότερο συχνά). 1. ÚÔÛ ÈÔÚÈÛÌfi ª ÛÔ ŸÚÔ (Average) (Ì) Ο µέσος αριθµητικός όρος είναι πηλίκο του αθροίσµατος σειράς τιµών διά του πλήθους των τιµών και δίδεται από τη σχέση: n (X i ) i=1 µ = = X 1 + X X n n n όπου n=ο αριθµός των τιµών, Χ i =οι διαδοχικές τιµές, Σ=σύµβολο άθροισης. Ú ÂÈÁÌ Ο µέσος όρος των τιµών 4, 6, 8, 10, 12, 14 είναι: = 9

12 26 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ Ο Μ.Ο έχει τις παρακάτω ιδιότητες: α. Αν προστεθεί ή αφαιρεθεί µια τιµή ψ σε ή από κάθε µεταβλητή χ, τότε και ο Μ.Ο. αυξάνεται ή µειώνεται κατά την τιµή αυτή. β. Αν πολλαπλασιασθεί µε µια τιµή ψ κάθε µεταβλητή χ τότε και ο Μ.Ο. θα πολλαπλασιασθεί µε την τιµή ψ. γ. Το άθροισµα που προκύπτει από την πρόσθεση των διαφορών του Μ.Ο. από κάθε τιµή χ, είναι µηδέν δηλαδή Σ (χ Μ.Ο.) = ÚÔÛ ÈÔÚÈÛÌfi È ÌÂÛÔ (ªedian) (ªd) O διάµεσος είναι επίσης µια έκφραση της κεντρικής τάσης. Ο διάµεσος είναι η τι- µή εκείνη που βρίσκεται στη µέση των τιµών µιας σειράς µετρήσεων, έτσι ώστε όσες τιµές είναι µεγαλύτερες από αυτήν άλλες τόσες να είναι µικρότερες από αυτήν. ηδαδή το 50% του συνόλου των τιµών είναι µεγαλύτερο και το άλλο 50% µικρότερο από τον διάµεσο. Η σειρά ενεργειών που ακολουθείται για τον προσδιορισµό του διαµέσου είναι: α. Ταξινόµηση δεδοµένων σε σειρά. β. Εύρεση της τιµής που βρίσκεται στο µέσο των τιµών δηλαδή ο αριθµός των δεδοµένων που έχουν µεγαλύτερες τιµές είναι ίσος µε εκείνο των µικρότερων. Aν ο αριθµός των N τιµών είναι περιττός τότε Md = N+ 1/2 = άρτιος αριθµός και συγκεκριµένη τιµή διαµέσου. Aν ο αριθµός των Ν τιµών είναι άρτιος τότε Μd=N+1/2=περιττός αριθµός οπότε ο διάµεσος βρίσκεται µεταξύ δύο συγκεκριµένων τιµών. Ú ÂÈÁÌ ίδεται η σειρά τιµών 81, 69, 88, 67, 90, 78. Τοποθετείται στην παρακάτω αξιολογική σειρά τιµών: 67, 69, 78, 81, 85, 88, 90 (περιττός αριθµός τιµών) Άρα διάµεσος Md θα είναι η τέταρτη τιµή δηλαδή το 81. Αν στην παραπάνω σειρά υπήρχαν µόνο οι τιµές: 67, 69, 78, 81, 85, 88 τότε ο Md θα ήταν ο µέσος όρος των τιµών δηλαδή το 79,5. 3. ÛË (Mode) H τάση είναι η οµάδα τιµών µε τη µεγαλύτερη συχνότητα. Είναι πιθανό η τάση να µην εκφράζεται καθόλου ή να εκφράζεται από περισσότερες από µια τιµή.

13 ÕÛÎËÛË 2: T ÓÈÎ ÂappleÂÍÂÚÁ Û appleôùâïâûì ÙˆÓ ÌÂÙÚ ÛÂˆÓ 27 Ú ÂÈÁÌ 1. Ποια η τάση στη σειρά των τιµών: 3, 3, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 6, 8, 8; Η τάση είναι η τιµή 5, διότι επαναλαµβάνεται 4 φορές. 2. Ποια η τάση στη σειρά των τιµών 28, 29, 32, 34, 37; εν υπάρχει τάση διότι όλες οι τιµές εµφανίζονται µόνο µια φορά. 3. Ποια η τάση στη σειρά των τιµών 34, 35, 35, 35, 37, 38, 38, 38, 43, 43; Υπάρχουν δύο τάσεις αριθµών: η τιµή 35 (εµφανίζεται 3 φορές) και η τιµή 38 (εµφανίζεται επίσης 3 φορές). Όταν υπάρχει µια τάση η σειρά των τιµών θεωρείται ως µονοτασική, (unimodal), όταν έχει δύο τάσεις η σειρά θεωρείται ως διτασική (bimodal) και όταν έχει περισσότερες τάσεις η σειρά θεωρείται πολυτασική (multimodal). Όταν τα δεδοµένα σχηµατίζουν µια κατανοµή συχνοτήτων, το µέσο της υποοµάδας µε τη µεγαλύτερη συχνότητα αποτελεί την τάση, λόγο του ότι αποτελεί το µέσο της µεγαλύτερης συχνότητας (υψηλότερο σηµείο ιστογράµµατος). B ÛË ÌÂÙ Í ÙˆÓ Ì ÙÚˆÓ ÎÂÓÙÚÈÎ Ù ÛË Στην περίπτωση των συµµετρικών κατανοµών ο µέσος όρος, ο µέσος και η τάση συ- µπίπτουν. Στην περίπτωση θετικά µετατοπισµένων κατανοµές (καµπύλη λοξή αριστερά) η σειρά των µέτρων από αριστερά προς τα δεξιά είναι τάση, µέσος, µέσος όρος. Στις αρνητικά µετατοπισµένες κατανοµές (καµπύλη λοξή δεξιά) η σειρά των µέτρων από δεξιά είναι µέσος όρος, µέσος, τάση. Γραφική παράσταση για καλύτερη κατανόηση της σχέσης των µέτρων κεντρικής τάσης δίδεται παρακάτω (σχή- µατα ): Mέση τιµή Mέσος τάση 10 5 Ì. 2.1 ÌÌÂÙÚÈÎ Ìapple ÏË ÓÔÙ ÙˆÓ

14 28 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ Tάση Mέσος Mέσος όρος Ì 2.2 ÂÙÈÎ ÌÂÙ ÙÔappleÈÛÌ ÓË Î Ìapple ÏË (Ô Ú appleúô Ù ÂÍÈ ) Mέσος όρος Mέσος Tάση Ì 2.3 ÚÓËÙÈÎ ÌÂÙ ÙÔappleÈÛÌ ÓË Î Ìapple ÏË (Ô Ú appleúô Ù ÚÈÛÙÂÚ ) ª ÙÚËÛË ÙË È ÛappleÔÚ Αν υποθέσουµε ότι δύο οµάδες δεδοµένων έχουν τον ίδιο µέσο όρο και τον ίδιο διάµεσο, θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί ένας άλλος στατιστικός δείκτης για την ποιοτική διάκριση των δεδοµένων. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη µέτρηση της διασποράς (dispersion). Η µέτρηση της διασποράς γίνεται µε την εύρεση του εύρους, της µέσης απόκλισης, της διακύµανσης, της τυπικής απόκλισης, και του συντελεστή µεταβλητικότητας.

15 ÕÛÎËÛË 2: T ÓÈÎ ÂappleÂÍÂÚÁ Û appleôùâïâûì ÙˆÓ ÌÂÙÚ ÛÂˆÓ ÚÔ ÙÈÌÒÓ R (Range) Είναι το πλέον απλό µέτρο διασποράς και υπολογίζεται από τη σχέση: R = X H X L όπου X H =µέγιστη τιµή, X L =ελάχιστη τιµή 2. Ì ÛË applefiîïèûë (mean deviation) M.A. Είναι ο µέσος αριθµητικός των απόλυτων διαφορών των τιµών µιας µεταβλητής από το µέσο αριθµητικό της: x i µ M.A. = n όπου µ = x i n (µ=αριθµητικός µέσος). 3. È Î Ì ÓÛË s 2 Î È Ë Ù appleèî applefiîïèûë s (standard deviation): s = n n n x 2 [x i x ] 2 i n x i 2 i=1 i=1 i=1 ή s = n(n 1) n 1 Υψηλές τιµές τυπικής απόκλισης, δείχνουν ότι υπάρχει µεγάλη απόκλιση στις τιµές. Αν x 1 =x 2 =x 3 τότεs 2 =0. Αν σε όλες οι τιµές µιας µεταβλητής προστεθεί ή αφαιρεθεί µια σταθερή ποσότητα τότε s 2 και sπαραµένουν αµετάβλητες. Αν όλες οι τιµές µιας µεταβλητής πολλαπλασιασθούν (η διαιρεθούν) µε σταθερή ποσότητα k τότε η s 2 πολλαπλασιάζεται (ή διαιρείται) µε k 2, και η s πολλαπλασιάζεται (ή διαιρείται) αντίστοιχα µε k. 4. Û ÓÙÂÏÂÛÙ ÌÂÙ ÏËÙÈÎfiÙËÙ, cv, (coefficient of variation) Είναι ο λόγος της τυπικής απόκλισης s διά του µέσου αριθµητικού µ, και εκφράζεται συνήθως %. s cv = 100% µ

16 30 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ. ÛË ÙˆÓ ÌÂıfi ˆÓ ª ÙÚËÛË È ÛappleÔÚ Στον βιοµηχανικό ποιοτικό έλεγχο το εύρος είναι ένα πολύ κοινό µέτρο της διασποράς. Χρησιµοποιείται κύρια στα διαγράµµατα ελέγχου. Τα κύρια πλεονεκτήµατα του εύρους είναι ότι, (α) δείχνει όλη την εικόνα των δεδοµένων, και (β) χρησιµοποιείται ακόµη και για λίγα δεδοµένα ή όταν τα δεδοµένα έχουν µεγάλη διασπορά και δεν φαίνεται η κεντρική τάση των τιµών. Ως µειονεκτήµατα θεωρούνται ότι, α. δεν δείχνει την κεντρική τάση τιµών, και β. όταν αυξάνονται οι παρατηρήσεις η ακρίβεια του εύρους µειώνεται διότι αυξάνεται η πιθανότητα πολύ µικρών ή µεγάλων τιµών. Συνιστάται η χρήση του εύρους όταν οι µετρήσεις δεν υπερβαίνουν τις 10. Η τυπική απόκλιση χρησιµοποιείται όταν απαιτείται µεγαλύτερη ακρίβεια και δείχνει την κεντρική τάση τιµών.. ÕÏÏ ÎÊÚ ÛÂÈ Ó Ï ÛË appleôùâïâûì ÙˆÓ Ασυµµετρία (Skewness), συντελεστής ασυµµετρίας α 3 (χρησιµοποιείται διά n>100). Η ασυµµετρία εκφράζεται µε τον τύπο: α 3 = n i=1 [x i µ] 3 ns 3 όπου s η τυπική απόκλιση των τιµών. Οι κύριες ιδιότητες του συντελεστή ασυµµετρίας είναι: O συντελεστής ασυµµετρίας λαµβάνει τιµές µεταξύ 1, 0, +1 και δείχνει την απόκλιση από την συµµετρία. Όταν είναι κοντά στο µηδέν τα δεδοµένα είναι συµ- µετρικά. Όταν είναι κοντά στο 1 τα δεδοµένα είναι ασύµµετρα προς τα αριστερά (δηλαδή είναι συγκεντρωµένα προς τα δεξιά). Όταν είναι κοντά στο +1 τα δεδοµένα είναι ασύµµετρα προς τα δεξιά δηλαδή είναι συγκεντρωµένα προς τα αριστερά. Κύρτωση (kurtosis), συντελεστής κύρτωσης α 4 (χρησιµοπoιείται διά n>100) α 3 = n i=1 [x i µ] 4 ns 4

17 ÕÛÎËÛË 2: T ÓÈÎ ÂappleÂÍÂÚÁ Û appleôùâïâûì ÙˆÓ ÌÂÙÚ ÛÂˆÓ 31 Ο συντελεστής κύρτωσης χρησιµοποιείται σαν µέτρο του ύψους της κορυφής της κατανοµής. Απουσία δεδοµένων µε συγκεντρωµένες υψηλές τιµές οδηγεί στη λεπτοκύρτωση (leptokurtic) µε τιµές α 4 >3 ενώ το αντίθετο οδηγεί στην πλατυκύρτωση (platykurtic) µε τιµές α 4 <3. Ως µεσοκύρτωση (mesocurtic) χαρακτηρίζεται η κανονική καµπύλη µε τιµή α 4 =3. AÛÎ ÛÂÈ 1. Ù ÙË Ì ÙÚËÛË ÙË ÓÙÔ Û ÂÊÂÏÎ ÛÌfi 10 ÔÎÈÌ ˆÓ applefi ÎÚ Ì ÏÎÔ - ÏÔ ÌÈ- Ó Ô Ï Ì ÓÔÓÙ È Ù apple Ú Î Ùˆ appleôùâï ÛÌ Ù /A ÔÎÈÌ Ô ÓÙÔ, ªPa appleúôû ÈÔÚÈÛıÂ Ô ª.., Ô È ÌÂÛÔ, Ë Ù appleèî applefiîïèûë Î È Ë Ù ÛË ÙˆÓ ÙÈÌÒÓ. 2. Ù ÙÔÓ appleúôû ÈÔÚÈÛÌfi ÙË ËÌÈÎ Û ÛÙ ÛË ÔÎÈÌ ˆÓ Î Ù ÛΠÛÙÈÎÔ ÌË ÎÚ Ì - ÙˆÌ ÓÔ Ï ÌÂ Û ÛΠXRF Ï Ì ÓÔÓÙ È ÔÈ apple Ú Î Ùˆ apple Ó Î ÁÈ ÙËÓ appleâúèâîùè- ÎfiÙËÙ Û ıâ Ô Î È Ì ÁÁ ÓÈÔ. appleúôû ÈÔÚÈÛıÔ Ó: R, Ì, Û, 3, 4 ÁÈ Î ıâ ÛÙÔÈ Â Ô. A/A S % / Mn % 1 0, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,413

18 32 ÚÁ ÛÙËÚÈ Î ÛÎ ÛÂÈ ªÂÙ ÏÏÔÁÓˆÛ π π µπµ π ƒ ºπ 1. Ι. Κουτρουβέλης, Πιθανότητες και Στατιστική, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, Πάτρα, Montgomery D. C., Introduction to Statistical Quality Control, 2 nd ed., N. York, J. Wiley & Sons, Juran J. M. (ed.), Quality Control Handbook, 3 rd ed., N. York, McGraw Hill Book Company, Duncan Α. J., Quality Control and Industrial Statistics, 5 th ed., Illinois, Irwin, Homewood, 1986.

È ÛÙÂ ÚÔÛÂÎÙÈÎ Ù ÙÔ È ÏÈ Ú ÎÈ Ô ËÁÈÒÓ

È ÛÙÂ ÚÔÛÂÎÙÈÎ Ù ÙÔ È ÏÈ Ú ÎÈ Ô ËÁÈÒÓ EL È ÛÙÂ ÚÔÛÂÎÙÈÎ Ù ÙÔ È ÏÈ Ú ÎÈ Ô ËÁÈÒÓ ˉÚ ÛË ÚÈÓ ÂÁÎ Ù ÛÙ ÛÂÙÂ Î È ˉÚËÛÈÌÔ ÔÈ ÛÂÙÂ ÙË Û ÛÎÂ. ª ÓÔÓ ÙÛÈ ı ÂÙ ˉÂÙÂ Ù Î Ï ÙÂÚ ÔÙÂÏ ÛÌ Ù Î È ÙË Ì ÁÈÛÙË ÛÊ ÏÂÈ Î Ù ÙË ˉÚ ÛË. ƒπ ƒ º À À (βλ. σχέδιο στο εξώφυλλο)

Διαβάστε περισσότερα

πª π π π ƒ π π π ø À à 2 2 ñπ À π - À À 2 0 0 8 ñ ª À - µ 5 7 6 8 ºƒ º

πª π π π ƒ π π π ø À à 2 2 ñπ À π - À À 2 0 0 8 ñ ª À - µ 5 7 6 8 ºƒ º Ê πª π π π ƒ π π π ø ª π 8, 105 53 À à 2 2 ñπ À π - À À 2 0 0 8 ñ ª À - µ 5 7 6 8 ºƒ º π ø π Με τη βοήθεια του Μεγαλοδύνα- µου Θεού και την µε κάθε τρόπο έκφραση της αγάπης σας κατάφερα σιγά σιγά να ξεπεράσω

Διαβάστε περισσότερα

πª π π π ƒ π π π ø À Ã 2 4 ñ ª µ ƒ π - ª µ ƒ π 2 0 0 8 ñ Ã µ - π µ 5 7 6 9 Λίβνι ή Νετανιάχου;

πª π π π ƒ π π π ø À Ã 2 4 ñ ª µ ƒ π - ª µ ƒ π 2 0 0 8 ñ Ã µ - π µ 5 7 6 9 Λίβνι ή Νετανιάχου; Ê πª π π π ƒ π π π ø ª π 8, 105 53 À Ã 2 4 ñ ª µ ƒ π - ª µ ƒ π 2 0 0 8 ñ Ã µ - π µ 5 7 6 9 Λίβνι ή Νετανιάχου; π ø π ΒΑΖΑΑR 2008 Όπως κάθε χρόνο ετοιµάζουµε µε πολύ κέφι το ΒΑΖΑΑR µας που θα γίνει την

Διαβάστε περισσότερα

ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô. Ï È È ı ÎË appleúô ÛÙÔÚ ÙÔ ÃÚÈÛÙÈ ÓÈÛÌÔ. Ï È È ı ÎË. appleúôèûùôú ÙÔ ÃÚÈÛÙÈ ÓÈÛÌÔ ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô. À Àƒ π π π π ƒ Àª ø π ø π π π À

ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô. Ï È È ı ÎË appleúô ÛÙÔÚ ÙÔ ÃÚÈÛÙÈ ÓÈÛÌÔ. Ï È È ı ÎË. appleúôèûùôú ÙÔ ÃÚÈÛÙÈ ÓÈÛÌÔ ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô. À Àƒ π π π π ƒ Àª ø π ø π π π À À Àƒ π π π π ƒ Àª ø π ø π π π À ƒ À à ª Àª 75% Àƒø π ø π ª π π 25% π À ƒ À ISBN 960-06-1907-7 Ï È È ı ÎË. appleúôèûùôú ÙÔ ÃÚÈÛÙÈ ÓÈÛÌÔ ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô ŸÏÁ ÚÈ ÔappleÔ ÏÔ ËÁ Ï ÚË ÚËÛΠÙÈÎ ÌÓ Û Ô Ï È È

Διαβάστε περισσότερα

«Oé  appleôù ËéÙ ËÛÂÓ öî ÈÎÔ ÁÂÁÒ, âó Ùˇá ÈÎ ˇˆ âïapple  ۈÙËÚ»

«Oé  appleôù ËéÙ ËÛÂÓ öî ÈÎÔ ÁÂÁÒ, âó Ùˇá ÈÎ ˇˆ âïapple  ۈÙËÚ» στ. 942-1139 4Ë KHNH (ÛÙ. 942-1139) EΛENH ΘΕΟΝΟΗ Ω! συµφορά µουø δυστυχία µε ζώνει. Μενέλαε, χαθήκαµεø απ το σπίτι βγαίνει όπου να ναι η µάντισσα ΘεονόηØ 1 βροντάει απ τις αµπάρες το παλάτι. 945 ΦύγεØ

Διαβάστε περισσότερα

C12, C13, C14, αποθήκευσης ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: σκοπό τη βελτίωση των διαθέσιµων πιάτων π.χ. µενού. M5 Προετοιµασία και συντήρηση των τροφίµων C6

C12, C13, C14, αποθήκευσης ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: σκοπό τη βελτίωση των διαθέσιµων πιάτων π.χ. µενού. M5 Προετοιµασία και συντήρηση των τροφίµων C6 Επαγγελµατικό Προφίλ: ΜΑΓΕΙΡΑΣ Επίπεδο: 2 εξιότητες Θέµατα Συνδεδεµένες εξιότητες C1 ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ M1 Υγιεινή και ασφάλεια. Οργάνωση της καθηµερινής εργασίας. C2 ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple ÓÂ ÛÙË ã Ù ÍË

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË Δ Àƒ π ø ø º π π π ª Δ ƒàªª π μàƒπ π øπ π π ª Δ Δƒ Àπ ƒ Àà ƒ ªÀ π π ª ª Δπ ø, π Δ Ã π, ø ƒ ºπ, ƒ Δ ƒ Δπ Δ Δ, ƒπ π ª ª ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ γαπητό μου παιδί, ν θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Αμαυρώθηκε από τραγωδία, έκλεισε με ελπίδα

Αμαυρώθηκε από τραγωδία, έκλεισε με ελπίδα À ø π Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011 - Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 B ÚÈ Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ AÚ. Ê ÏÏÔ 167 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Αθλητισμός, σελ. 11 ΚΑΡΙΕΡΑ Οικονομική, σελ. 8 Σ H M E PA ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

apple 27, Aı Ó, T.K. 115 26 ñ TËÏ. 210 6982661 ñ Kø. ENTY OY 5386

apple 27, Aı Ó, T.K. 115 26 ñ TËÏ. 210 6982661 ñ Kø. ENTY OY 5386 assos 42.qxd 27-10-09 10:03 M ÂÏ 1 O ã AÛÛÔ apple 27, Aı Ó, T.K. 115 26 ñ TËÏ. 210 6982661 ñ Kø. ENTY OY 5386 TÚÈÌËÓÈ Î ÔÛË ÙÔ ÏÏfiÁÔ ÙˆÓ ÂÓ Aı Ó È AappleÔ ÌˆÓ AÛÛȈÙÒÓ O M ÚÎÔ MapplefiÙÛ ÚË XÚfiÓÔ 11Ô

Διαβάστε περισσότερα

Αποτάσσεται το Μνημόνιο ο Χριστόφιας Το Δημόσιο έχει χρήμα ώς τον Ιούνιο, οι τράπεζες αντέχουν και η υπογραφή μένει στον νέο Πρόεδρο

Αποτάσσεται το Μνημόνιο ο Χριστόφιας Το Δημόσιο έχει χρήμα ώς τον Ιούνιο, οι τράπεζες αντέχουν και η υπογραφή μένει στον νέο Πρόεδρο À ø π Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 Δ Àƒπ www.kathimerini.com.cy EÙÔ 4Ô B AÚ. Ê ÏÏÔ 217 appleúè Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ 1,50 (μ π ) - 3,90 (ª TI ƒ º ƒ ) - 5,90 (ª TO CD) ΣHMEPA ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ Έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Προδότης» ή «ήρωας» της Ευρώπης;

«Προδότης» ή «ήρωας» της Ευρώπης; À ø π Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 ÚÈ Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ AÚ. Ê ÏÏÔ 165 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Αθλητισμός, σελ. 11 ΚΑΡΙΕΡΑ Οικονομική, σελ. 12 Σ H M E PA Ο Α. ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΤΗΝ «Κ» Προ της κατάρρευσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α À τεύχος 75 Σηµείωµα Προέδρου ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ (από 26.10.2007 έως 31.12.2007) 6 ΟΜΑ ΕΣ ΕΡΓΑΣΕΙΑΣ 30 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ 31 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ 37 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 43 Απάντηση σε σχόλιο της στήλης

Διαβάστε περισσότερα

ƒπ à ª ÏÏÔÁ ÂÚÈÛÙ ÚÈ... 3 ÏÏÔÁ ÎÓÔÈ... 26 µè Ï ÙË ˆÚ Ú... 71 Á ÚÔÓË ÏÔÁÔÙÂ Ó ÁÈ Ó Ô... 83 ª ıèûùôú Ì Ù appleâúèapple ÙÂÈ... 111 ª ıèûùôú Ì Ù Ê ÓÙ

ƒπ à ª ÏÏÔÁ ÂÚÈÛÙ ÚÈ... 3 ÏÏÔÁ ÎÓÔÈ... 26 µè Ï ÙË ˆÚ Ú... 71 Á ÚÔÓË ÏÔÁÔÙÂ Ó ÁÈ Ó Ô... 83 ª ıèûùôú Ì Ù appleâúèapple ÙÂÈ... 111 ª ıèûùôú Ì Ù Ê ÓÙ ƒπ à ª ÏÏÔÁ ÂÚÈÛÙ ÚÈ..................................................................... 3 ÏÏÔÁ ÎÓÔÈ........................................................................ 26 µè Ï ÙË ˆÚ Ú...................................................................

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος ενώπιον των συγγενών Ένορκη μαρτυρία και απαντήσεις με ιδιαίτερη σημασία για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί

Ο Πρόεδρος ενώπιον των συγγενών Ένορκη μαρτυρία και απαντήσεις με ιδιαίτερη σημασία για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί À ø π Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 EÙÔ 3Ô B Δ Àƒπ ÚÈ Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ AÚ. Ê ÏÏÔ 150 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Αθλητισμός, σελ. 11 ΚΑΡΙΕΡΑ Οικονομική, σελ. 8 Σ H M E PA ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ «Ουδέποτε τύχαμε

Διαβάστε περισσότερα

ƒπ à ª ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ó ÙÚ ÍÙ ÛÙÈ ÂÈÎfiÓ ÛÙËÓ apple Ûˆ ÛÂÏ ÙÔ ÂÍˆÊ ÏÏÔ ÛÙÔ ÔappleÈÛıfiÊ ÏÏÔ ÁÈ Ù. 1 ˆ 6 ÛÙ ÔappleÔ Á ÓÂÙ È Ó ÊÔÚ ÛÙËÓ appleúfiù ÛË.

ƒπ à ª ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ó ÙÚ ÍÙ ÛÙÈ ÂÈÎfiÓ ÛÙËÓ apple Ûˆ ÛÂÏ ÙÔ ÂÍˆÊ ÏÏÔ ÛÙÔ ÔappleÈÛıfiÊ ÏÏÔ ÁÈ Ù. 1 ˆ 6 ÛÙ ÔappleÔ Á ÓÂÙ È Ó ÊÔÚ ÛÙËÓ appleúfiù ÛË. ƒ  ÚÈÛÙÔ Ì appleô ÁÔÚ Û Ù ÌÈ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ROBIN. Ô ÂÁ ÂÈÚ ÈÔ Ùfi appleâúè ÂÈ Ô ËÁ  ÁÈ ÙË ÏÂÈÙÔ ÚÁ Î È ÙË Û ÓÙ ÚËÛË ÙË ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ROBIN. Ù Ë ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ROBIN ÌappleÔÚÂ Ó ÚËÛÈÌÔappleÔÈËı ÁÈ ËÏÂÎÙÚÈÎfi

Διαβάστε περισσότερα

D E EI O IO. H ολοκλήρωση της µηχανής σωτηρίας

D E EI O IO. H ολοκλήρωση της µηχανής σωτηρίας EYPI I H Eλένη D E EI O IO H ολοκλήρωση της µηχανής σωτηρίας (στ. 1420, µτφρ. στ. 1557) ΠΛOKH Oι ειδήσεις από το παλάτι Tα τελευταία εµπόδια H επίκληση στους θεούς ΘEMATA H αξιοποίηση του φαίνεσθαι Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

EÊËÌÂÚ ÙÔ TÌ Ì ÙÔ ÙÔ Ó ÛappleÈÛÌÔ ÁÈ Ù ÒÌ Ù AÛÊ ÏÂ. Ï. EÏ ıâú 1 Aı Ó T. K. 10553. ÛȈapple ÙˆÓ ÌÓÒÓ! Η εξαπάτηση των χιλιάδων

EÊËÌÂÚ ÙÔ TÌ Ì ÙÔ ÙÔ Ó ÛappleÈÛÌÔ ÁÈ Ù ÒÌ Ù AÛÊ ÏÂ. Ï. EÏ ıâú 1 Aı Ó T. K. 10553. ÛȈapple ÙˆÓ ÌÓÒÓ! Η εξαπάτηση των χιλιάδων Κωδικός: 4013 4196 EKTO Y HPE IA EÊËÌÂÚ ÙÔ TÌ Ì ÙÔ ÙÔ Ó ÛappleÈÛÌÔ ÁÈ Ù ÒÌ Ù AÛÊ Ï Ï. EÏ ıâú 1 Aı Ó T. K. 10553 Έτος 14ο B Περίοδος Αριθμός Φύλλου 40 Tρίμηνη έκδοση Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÔÚÁ ÓˆÛÈ Î Û ÌappleÂÚÈÊÔÚ

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÔÚÁ ÓˆÛÈ Î Û ÌappleÂÚÈÊÔÚ ª ÚÔ 1: ÚÔÔ ÌÈÔ º πo 1 ÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÔÚÁ ÓˆÛÈ Î Û ÌappleÂÚÈÊÔÚ Έχοντας μελετήσει αυτό το κεφάλαιο, θα πρέπει να είστε σε θέση να: Δώσετε τον ορισμό της οργανωσιακής συμπεριφοράς (ΟΣ). Εξηγήσετε την αξία

Διαβάστε περισσότερα

È ÛÎ Ï Î È ÍÈÔÏfiÁËÛË ÙË Â ÔÛË ÙˆÓ Ì ıëùòó

È ÛÎ Ï Î È ÍÈÔÏfiÁËÛË ÙË Â ÔÛË ÙˆÓ Ì ıëùòó 25-04-07 11:05 Page 1 È ÛÎ Ï Î È ÍÈÔÏfiÁËÛË ÙË Â ÔÛË ÙˆÓ Ì ıëùòó EÏ ÓË XÔÓÙÔÏ Ô ÏÂÈ È Î È ÓÙÈÎÏÂ È EXOFILA 2* Ú ÍË Û Á ÚËÌ ÙÔ ÔÙÂ Ù È Î Ù 80% fi ÙÔ Úˆ Îfi ÔÈÓˆÓÈÎfi ÌÂ Ô Î È Î Ù 20% fi ıóèîô fiÚÔ. À, Ó ÈÛÙ

Διαβάστε περισσότερα

Ξεχασµένα Εδέσµατα από τα κατεχόµενα χωριά και τις πόλεις µας

Ξεχασµένα Εδέσµατα από τα κατεχόµενα χωριά και τις πόλεις µας Ξεχασµένα Εδέσµατα από τα κατεχόµενα χωριά και τις πόλεις µας A ηµοτικό Σχολείο Γερίου 2013-2014 XOPHΓOΣ: Σύνδεσµος Γονέων και Kηδεµόνων A ηµοτικού Σχολείου Γερίου ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Το σχολείο κατά τη φετινή

Διαβάστε περισσότερα

ξετυλίγοντας κλωστές και νήµατα

ξετυλίγοντας κλωστές και νήµατα ξετυλίγοντας κλωστές και νήµατα π À π À,.. 137, 592 00 À. 23320 25.111 ñ. & FAX 23320 52.053 e-mail: arapitsa@otenet.gr π ø π ª : Ù ÏÈ ÓÔ Û Ï Ó, ÛÎ Ï - appleâ ı ÓË ÙÔ... ÙÛÈÔ ËÌ ÙÚÈÔ, ª ıëì ÙÈÎfi - Ó.

Διαβάστε περισσότερα

PO O O. H Eλένη και το είδωλό της. H «καινή» Eλένη του Eυριπίδη H τραγική θέση των ηρώων Tο «είναι» και το «φαίνεσθαι» Oι νικητές: θύµατα του πολέµου

PO O O. H Eλένη και το είδωλό της. H «καινή» Eλένη του Eυριπίδη H τραγική θέση των ηρώων Tο «είναι» και το «φαίνεσθαι» Oι νικητές: θύµατα του πολέµου H Eλένη και το είδωλό της EYPI I H Eλένη PO O O στ. 1-191 «K d ÔÎÂÖ Ì ö ÂÈÓ, ÎÂÓcÓ fiîëûèó, ÔéÎ ö ˆÓ» (στ. 35-36, µτφρ. στ. 42-43) ΠΛOKH H προϊστορία της δράσης Tο παρόν της Eλένης O ερχοµός του Tεύκρου

Διαβάστε περισσότερα

Περιλαµβάνοντας τους µαθητές της τάξης στον σχεδιασµ και στη λήψη αποφάσεων

Περιλαµβάνοντας τους µαθητές της τάξης στον σχεδιασµ και στη λήψη αποφάσεων 7 Περιλαµβάνοντας τους µαθητές της τάξης στον σχεδιασµ και στη λήψη αποφάσεων Στα προηγο µενα κεφάλαια περιγράφησαν τα έξι βασικά χαρακτηριστικά των τάξεων µε ψυχική ανθεκτικ τητα, τα εργαλεία και οι µέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

«Έχουµε υπερβάλλει εαυτόν»

«Έχουµε υπερβάλλει εαυτόν» ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 446 ΤΙΜΗ 0,10 Γιώργος Μαρκόπουλος για τους πρόσφυγες στο Παλαί «Έχουµε υπερβάλλει εαυτόν» Να τηρήσει τα όσα είπε ο αρµόδιος υπουργός

Διαβάστε περισσότερα

π ªπ «ª» æ º ƒπ ƒ ª À π πª π ª À ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΩΣ 30% ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ Η αποψινή βραδιά είναι διαφορετική και µοναδική.

π ªπ «ª» æ º ƒπ ƒ ª À π πª π ª À ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΩΣ 30% ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ Η αποψινή βραδιά είναι διαφορετική και µοναδική. Xpress ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ ƒ À 31 À À À 2012, No. 1709 «ª» æ º ƒπ Η αποψινή βραδιά είναι διαφορετική και µοναδική. Το πανέµορφο αυγουστιάτικο φεγγάρι θα είναι ολόγιοµο και µοναδικό, αφού θα είναι η δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

βλέπει η τρόικα Ú ÙÂÙ Ì ÓË ÎÔÈÓˆÓÈÎ Ó Ù Ú, ÔÍÂ Â appleôïèùèî ÓÙÈ-

βλέπει η τρόικα Ú ÙÂÙ Ì ÓË ÎÔÈÓˆÓÈÎ Ó Ù Ú, ÔÍÂ Â appleôïèùèî ÓÙÈ- ENΘΕΤΑ» Τέχνη» Κόµικς» Βιβλιοθήκη» Υγεία και Eπιστήµη ΣABBATO 3 IOYΛIOY 2010 www.enet.gr ΕΤΟΣ 35ο Αρ. φύλλου 10.489 1,50 AΣΦAΛIΣTIKO OI TEΛIKEΣ ANATPOΠEΣ TPATO K Ó Ó ÛÙË Û ÓÙ ÍË appleúèó Ù 53 Mε κρατική

Διαβάστε περισσότερα

EÌ ˆÛË ÛÙËÓ Ù ÍË ÏÂÈ È Î È ÓÙÈÎÏÂ È A Ì ÚÔ. AÓ ÛÙ Û ËÌËÙÚ Ô BÈÎÙÒÚÈ ÁÔappleÔ ÏÔ B ÛÈÏÈÎ NÈÎÔÏ Ô. À, ÓÂappleÈÛÙ ÌÈÔ ıëóòó

EÌ ˆÛË ÛÙËÓ Ù ÍË ÏÂÈ È Î È ÓÙÈÎÏÂ È A Ì ÚÔ. AÓ ÛÙ Û ËÌËÙÚ Ô BÈÎÙÒÚÈ ÁÔappleÔ ÏÔ B ÛÈÏÈÎ NÈÎÔÏ Ô. À, ÓÂappleÈÛÙ ÌÈÔ ıëóòó EÌ ˆÛË ÛÙËÓ Ù ÍË AÓ ÛÙ Û ËÌËÙÚ Ô BÈÎÙÒÚÈ ÁÔappleÔ ÏÔ B ÛÈÏÈÎ NÈÎÔÏ Ô A Ì ÚÔ ÏÂÈ È Î È ÓÙÈÎÏÂ È appleú ÍË Û Á ÚËÌ ÙÔ ÔÙÂ Ù È Î Ù 80% applefi ÙÔ Úˆapple Îfi ÔÈÓˆÓÈÎfi ÌÂ Ô Î È Î Ù 20% applefi ıóèîô fiúô.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η λογοτεχνία απ το 1922 ως το 1945 Oι ποιητές της δεκαετίας του 20 ακολουθο ν την παράδοση του νεοσυµβολισµο και του νεοροµαντισµο. Τα ποιήµατά τους είναι ολιγ στιχα και διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ì Î È Ì ÛÙ ÚÈÔ. ÛÊ ÏÈÛÙÈÎfi: fiïô ÙÔ ÓÔÌÔÛ ÈÔ. π ƒ π Δ Δƒ ª ƒ Δπ ÃΔÀ ª

Ì Î È Ì ÛÙ ÚÈÔ. ÛÊ ÏÈÛÙÈÎfi: fiïô ÙÔ ÓÔÌÔÛ ÈÔ. π ƒ π Δ Δƒ ª ƒ Δπ ÃΔÀ ª ƒ À 25 π À π À 2010 Àƒø 1,30 www.tanea.gr π π Δ ÛÊ ÏÈÛÙÈÎfi: fiïô ÙÔ ÓÔÌÔÛ ÈÔ π π Δ ÏÏ Á ÛÙ fiúè ËÏÈÎ Û ÓÙ ÍÈÔ fiùëûë (fiïôè ÛÙ 65 ÛÙ 60 Ì 40 ÙË ÛÊ ÏÈÛË ) Î ıò Î È ÛÙÔÓ ÙÚfiappleÔ appleôïôáèûìô ÙˆÓ Û

Διαβάστε περισσότερα

Σπασμένο τηλέφωνο Προεδρικού-ΑΚΕΛ Εν αναμονή του ανασχηματισμού και ελλείψει της απαραίτητης συνεννόησης σε Κυπριακό και οικονομία

Σπασμένο τηλέφωνο Προεδρικού-ΑΚΕΛ Εν αναμονή του ανασχηματισμού και ελλείψει της απαραίτητης συνεννόησης σε Κυπριακό και οικονομία À ø π Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 EÙÔ 2Ô B AÚ. Ê ÏÏÔ 103 Δ Àƒπ appleúè Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ www.kathimerini.com.cy 2,00 (μ π ) - 3,50 (ª Δπ ƒ º ƒ ) ONLINE ÂÓËÌ ÚˆÛË ıâ Ì Ú, Î ıâ ÏÂappleÙfi ΣHMEPA

Διαβάστε περισσότερα

BéïçòáæéëÞ óèíåýöíá. ) ÁÂÁÔÓfiÙ Î È Ù Û fiïè ÛÂ Ó ÈÔÁÚ ÊÈÎfi ÛËÌ ˆÌ. Ï Í Ó ÚÔ apple È Ì ÓÙË (1851-1911) (1) Να µελετήσεις το βιογραφικό

BéïçòáæéëÞ óèíåýöíá. ) ÁÂÁÔÓfiÙ Î È Ù Û fiïè ÛÂ Ó ÈÔÁÚ ÊÈÎfi ÛËÌ ˆÌ. Ï Í Ó ÚÔ apple È Ì ÓÙË (1851-1911) (1) Να µελετήσεις το βιογραφικό 77 BéïçòáæéëÞ óèíåýöíá ) ÁÂÁÔÓfiÙ Î È Ù Û fiïè ÛÂ Ó ÈÔÁÚ ÊÈÎfi ÛËÌ ˆÌ Να µελετήσεις το βιογραφικό σηµείωµα του Παπαδια- µάντη και να υπογραµµίσεις τα γεγονότα και τα σχόλια που σχετίζονται µε τη ζωή και

Διαβάστε περισσότερα

Σαγήνη η: γοητεία, έντονη έλξη που ασκεί κπ

Σαγήνη η: γοητεία, έντονη έλξη που ασκεί κπ Û ÛÂ Û ÁËÓÂ Ù Û Á ÓË Û ÁËÓÂ ÙÈÎ Û Á ÓË Û ÁËÓÂ ÙÈÎfi Û Á ÓË Û ÁËÓÂ ÙÚÈ Û Á ÓË Û ÁËÓÂ ˆ Û Á ÓË Û Á ÓË Û ıúfi Û ıúfiùëù Û ıúfi Û Î ÚÔ ÚÔ Û ÏÂ ˆ Û ÏÈ Ú Û ÏÈÔ Û ÏÈ ÚË Û ÏÈÔ Û ÏÈÔ Û ÏÈÒÓˆ Û ÏÈÔ Û ÏÔ Û Ó 1 Σαγήνη

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα κοιτάζω τον εαυτ µου και

Τώρα κοιτάζω τον εαυτ µου και ÔÏÔÁÈÎ ÂappleÈÙÂ ÁÌ Ù ÙË ÂÊË Â º πo16 Έρευνες για τη σκέψη των εφήβων Τυπική ν ηση Εναλλακτικές εξηγήσεις της εφηβικής σκέψης Οι σκέψεις των εφήβων σχετικά µε την κοινωνική τάξη Οι σκέψεις σχετικά µε την

Διαβάστε περισσότερα

Î È ÛÙËÓ Aı Ó... ÔÏÈÙÈÛÙÈÎfi ÏÏÔÁÔ Ã ÏÎÈÔ Ô ÏÈÙÒÓ ı Ó ÂÈÚ È ÕÁÈÔ Ó Ú Ô ÚËÌ ÙË,

Î È ÛÙËÓ Aı Ó... ÔÏÈÙÈÛÙÈÎfi ÏÏÔÁÔ Ã ÏÎÈÔ Ô ÏÈÙÒÓ ı Ó ÂÈÚ È ÕÁÈÔ Ó Ú Ô ÚËÌ ÙË, K..A E A - HELLAS PORT PAYE TAXY POMIKO PAºEIO HPøMENO TE O XALKIOPOULO 5 23-06-08 18:13 ÂÏ 1 O ÓıÚˆ Ô ÂÈ Ú Â, ÎÈ fiÙ Ó ÙÈ Îfi Ô Ó ÔÓÂ, ÈÔÏÔÁÈÎ, fi ˆ fiÙ Ó ÙÔÓ ÎÚˆÙËÚÈ ÛÔ Ó. (. ÂÊ ÚË ) TÚÈÌËÓÈ Î ÔÛË ÙÔ EÎ.

Διαβάστε περισσότερα

Aγαπητοί γονείς, N ÎË ÎÎÔ AÏÂÍ Ó Ú ÙÚ ÙÔ

Aγαπητοί γονείς, N ÎË ÎÎÔ AÏÂÍ Ó Ú ÙÚ ÙÔ Aγαπητοί γονείς, ÙÔ ËÌÔÙÈÎfi ÔÈ Ì ıëù È ÛÎÔÓÙ È fiïë ÙË ÁÚ ÌÌ ÙÈÎ ÙË ÓÂÔÂÏÏËÓÈ- Î ÁÏÒÛÛ, ÂÓÒ ÛÙÔ Á ÌÓ ÛÈÔ appleâúèôú ÂÙ È Ú ÛÙÈÎ Ë È ÛÎ Ï ÙË. ÓÂappleÒ, appleú appleâè Ô Ì ıëù applefi ÙÔ ËÌÔÙÈÎfi Ó appleôîù

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς νερό το 3 ο ΚΕΠ

Χωρίς νερό το 3 ο ΚΕΠ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 268 ΤΙΜΗ 0,10 Χωρίς νερό το 3 ο ΚΕΠ Γιατί ο Δήμος δεν πλήρωσε το λογαριασμό Με συνθήματα και μούτζες ο φετινός εορτασμός της 25 ης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΑ ΥΟ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΑ ΥΟ ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ ƒ 23 ªµƒπ À 2009, No. 1582 µ π FBI π Àƒ ƒ À À À Αλλάζει τακτική η Αστυνοµία στις έρευνες για εντοπισµό της σορού του τέως Προέδρου της ηµοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, εν αναµονή

Διαβάστε περισσότερα

C5,C6,C8,C10,C11, C12,C13,C14,C16, C15,C16,C17,C18, C1,C2,C3,C4,C18, C1,C2,C3,C4,C9, C20 C20 C19. M5 Εµπορική ροή και έλεγχος

C5,C6,C8,C10,C11, C12,C13,C14,C16, C15,C16,C17,C18, C1,C2,C3,C4,C18, C1,C2,C3,C4,C9, C20 C20 C19. M5 Εµπορική ροή και έλεγχος Επαγγελµατικό Προφίλ: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ Επίπεδο: 3 C1 C2 εξιότητες Θέµατα ΚΑΘΟ ΗΓΕΙ, ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΖΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφος εμπιστοσύνης οι δημοτικές εκλογές

Ψήφος εμπιστοσύνης οι δημοτικές εκλογές Σκέφτεστε να ενταχθείτε στη ρύθµιση για τους ηµιυπαίθριους; 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.584 Àƒø 1,30 K ÏÂÛÌ. apple Ó Ú Ô Ó Â ÙÂ Ô Ï fi ÙÔ MÓËÌfiÓÈÔ Ψήφος εμπιστοσύνης οι δημοτικές εκλογές AÎÔÏÔ ıëûâ Ù Ó ÚÈ Ì Ú, KKE

Διαβάστε περισσότερα

Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια. Κύρια σημεία του μαθήματος

Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια. Κύρια σημεία του μαθήματος Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια 1.1 Κύρια σημεία του μαθήματος ñ Ο άνθρωπος πάντοτε αναζητούσε την αλήθεια. ñ Οι αρχαίοι λαοί (Βαβυλώνιοι, Έλληνες, Αιγύπτιοι) για την αναζήτησή της χρησιμοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

ÙÔ appleâúè ÏÏÔÓÙfi ÙÔ Ì Û ÛÙÔ Áfi Î È ÍÂappleË ÛÂÈ Íˆ, ı appleú appleâè Ó apple ÛÙ  appleˆ   ÊÙ ÛÂÈ ÙÔ Ù ÏÔ ÙÔ. A Ùfi, fiìˆ, appleô ÌÔÈ Â Ì Ù

ÙÔ appleâúè ÏÏÔÓÙfi ÙÔ Ì Û ÛÙÔ Áfi Î È ÍÂappleË ÛÂÈ Íˆ, ı appleú appleâè Ó apple ÛÙ  appleˆ   ÊÙ ÛÂÈ ÙÔ Ù ÏÔ ÙÔ. A Ùfi, fiìˆ, appleô ÌÔÈ Â Ì ٠KÔ Ù, apple appleappleô! ÁÔ appleúèó Ùfi ÙÔ ÎÔÙÔappleÔ Ï ÎÈ ÂÍ ÓÙÏ ÛÂÈ ÙÔ applefiúô ÙÔ appleâúè ÏÏÔÓÙfi ÙÔ Ì Û ÛÙÔ Áfi Î È ÍÂappleË ÛÂÈ Íˆ, ı appleú appleâè Ó apple ÛÙ  appleˆ   ÊÙ ÛÂÈ ÙÔ Ù ÏÔ ÙÔ.

Διαβάστε περισσότερα

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη πδπ π π ªπ μ ª - Δπ ª - TEXN π ƒ ªª Δ - Δ Ã π - À π - π π - π Δ ª À ø π Κυριακή 23 Αυγούστου 2009 EÙÔ 1Ô B AÚ. Ê ÏÏÔ 43 ıâ Ì Ú, Î ıâ ÏÂappleÙfi ΣHMEPA Στην κορυφή του κόσμου Η διαδρομή του Κυριάκου Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα

Ó apple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎ appleèìfiúêˆûë ÙˆÓ ÔÓÙÈ ÙÚˆÓ

Ó apple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎ appleèìfiúêˆûë ÙˆÓ ÔÓÙÈ ÙÚˆÓ ΚΕΜΠΑΘ 3384 ΕΝΤΥΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ 1668/02 ª π π ˆÔ fi Ô ËÁ 54 106 81 ı Ó ΔËÏ. 210 3814 939 Fax 210 3809 495 e-mail: odvima@otenet.gr Δøμƒπ 2010 Δ Àà 73 Ó apple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎ appleèìfiúêˆûë ÙˆÓ ÔÓÙÈ ÙÚˆÓ

Διαβάστε περισσότερα

2,8 δισ. από τα ΠΕΠ Αττικής περιμένουν τους δήμους

2,8 δισ. από τα ΠΕΠ Αττικής περιμένουν τους δήμους ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 318 ΤΙΜΗ 0,10 2,8 δισ. από τα ΠΕΠ Αττικής περιμένουν τους δήμους «Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής υπάρχουν 2.800.000.000 ευρώ για σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Σφάζεται. ο δεξιός... πόλος. Ο Αντώναρος τον κατηγορεί ότι καλεί για ανατροπή της κυβέρνησης Αλέκα Παπαρήγα Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτελεί συµβόλαια θανάτου

Σφάζεται. ο δεξιός... πόλος. Ο Αντώναρος τον κατηγορεί ότι καλεί για ανατροπή της κυβέρνησης Αλέκα Παπαρήγα Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτελεί συµβόλαια θανάτου ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ... ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ / ΣΕΛ. 12 34Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.176 Àƒø 1,30 ª 11 π À π À 2009 Κι όµως κάποιοι βουλευτές της Ν.. κλείνουν το µάτι στον ΛΑ.Ο.Σ. για συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Δ Δ π Δ ª. π ƒπª ª. Σχεδιάγραμμα της ενότητας. α. Το «Ανατολικό Ζήτημα» ως ιστορικός όρος. β. Το Ανατολικό Ζήτημα κατά το 18ο και το 19ο αιώνα

Δ Δ π Δ ª. π ƒπª ª. Σχεδιάγραμμα της ενότητας. α. Το «Ανατολικό Ζήτημα» ως ιστορικός όρος. β. Το Ανατολικό Ζήτημα κατά το 18ο και το 19ο αιώνα 02-ISTORIA G LYK. 22-05-2009 16:05 ÂÏ 69 Δ Δ π Δ ª 5 π ƒπª ª Σχεδιάγραμμα της ενότητας α. Το «Ανατολικό Ζήτημα» ως ιστορικός όρος Ανατολικό Ζήτημα H παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Το διεθνές πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

TA APANTAXPONA ÙÔ ÏÏfiÁÔ AappleÔÊÔ ÙˆÓ AÓˆÙ ÚˆÓ ÔÏÒÓ ZÒ È

TA APANTAXPONA ÙÔ ÏÏfiÁÔ AappleÔÊÔ ÙˆÓ AÓˆÙ ÚˆÓ ÔÏÒÓ ZÒ È Aγώνας ως τη δικαίωση Mάιος - Iούνιος 2009 Φύλλο 118 Eτήσια συνδροµή: 10 Eξωτερικού: 12 Έτος Iδρύσεως 1969 Eκφραστικό Όργανο του Συλλόγου Aποφοίτων Aνωτέρων Σχολών Zώδιας Έτος 20ο TA APANTAXPONA ÙÔ ÏÏfiÁÔ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα οικονοµικής ενίσχυσης

Πρόγραµµα οικονοµικής ενίσχυσης ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 457 ΤΙΜΗ 0,10 Πρόγραµµα οικονοµικής ενίσχυσης από την Κοινωνική Υπηρεσία ήµου Γαλατσίου O ήµος Γαλατσίου, στo πλαίσιο της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Η αλήθεια θέλει δύο έναν για να την πει και έναν για να την ακούσει» Henry David Thoreau

«Η αλήθεια θέλει δύο έναν για να την πει και έναν για να την ακούσει» Henry David Thoreau «Η αλήθεια θέλει δύο έναν για να την πει και έναν για να την ακούσει» Henry David Thoreau αρότι η ανατροφοδότηση θεωρείται υγιές τονωτικό για την παραγωγικότητα του εργασιακού χώρου, πολλοί νιώθουν νευρικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Aπειλεί τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Aπειλεί τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.597 Àƒø 1,30 TETAPTH 10 NOEMBPIOY 2010 www.enet.gr apple Ú ÂÈ ÓÙÔ ÁÈ appleúfiûıâù Ì ÙÚ È ÌËÓ ÂÈ Î È ÛÙËÓ ÙÚfiÈÎ Ë EıÓÈÎ ÓÔÌÔÛappleÔÓ EÏÏËÓÈÎÔ EÌappleÔÚ Ô, ÓÔÓÙ ÛÙÔÈ Â ÁÈ ÂappleÈ- Î Ó ÓÂ

Διαβάστε περισσότερα

Ου ου. Ου ου. Χρυσούπολη. Αλεξανδρούπολη. Νάουσα. Ουρανούπολη. Ηγουµενίτσα. Λουτράκι. Σούδα

Ου ου. Ου ου. Χρυσούπολη. Αλεξανδρούπολη. Νάουσα. Ουρανούπολη. Ηγουµενίτσα. Λουτράκι. Σούδα Ενότητα 4η Ô Û ÓÓÂÊÔ ÊÂÚÂ ÚÔ Λεξιλόγιο Ορθογραφία Γραµµατική Συστηµατική εκµάθηση των φθόγγων γραµµάτων: Ου - ου, Ββ, Ωω, δ, Φφ, Ξξ, Ψψ Γνωριµία µε λέξεις που είναι σχετικές µε τα καιρικά φαινόµενα Επισήµανση

Διαβάστε περισσότερα

Προς αποκατάσταση ζημιών στο ΑΚΕΛ Επιχειρείται ανασύνταξη εν μέσω έντονης γκρίνιας για την γκάφα Χριστόφια η οποία εξέθεσε το κόμμα

Προς αποκατάσταση ζημιών στο ΑΚΕΛ Επιχειρείται ανασύνταξη εν μέσω έντονης γκρίνιας για την γκάφα Χριστόφια η οποία εξέθεσε το κόμμα À ø π Κυριακή 10 Απριλίου 2011 EÙÔ 3Ô B Δ Àƒπ ÚÈ Î ÔÏÈÙÈÎ Î È OÈÎÔÓÔÌÈÎ EÊËÌÂÚ AÚ. Ê ÏÏÔ 128 ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ Αθλητισμός, σελ. 11 ΚΑΡΙΕΡΑ Οικονομική, σελ. 8 Σ H M E PA Ανοίγει, με διπλό στόχο, η συζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟ. Για να. γνωρίσουμε τον ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΣΟΛΩΜΟ. Για να. γνωρίσουμε τον ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ Ανατομία ενός εθνικού θρίλερ ISBN 978-960-455-777-6 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ 4777 Φάκελος ÇΔιονύσιος ΣολωμόςÈ εισαγωγή - επιμέλεια - σχόλια: Ένας οδηγός ανάγνωσης του έργου του Σολωμού, σ οποίο αναλύονται και

Διαβάστε περισσότερα

H ΣYΓXPONH ΣYNΘEΣH. i) τα χαρακτηριστικά μεταβιβάζονται από τους γονείς στους απογόνους. ii) δημιουργούνται νέα χαρακτηριστικά.

H ΣYΓXPONH ΣYNΘEΣH. i) τα χαρακτηριστικά μεταβιβάζονται από τους γονείς στους απογόνους. ii) δημιουργούνται νέα χαρακτηριστικά. H ΣYΓXPONH ΣYNΘEΣH 15 15.1 Πώς αντιμετώπιζαν οι βιολόγοι της εποχής τις απόψεις του Δαρβίνου και γιατί; Μετά από τη δημοσίευση της θεωρίας του Κ. Δαρβίνου: α) η εξέλιξη των ειδών θεωρείτο πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

DEEP PURPLE. ıú ÏÈÎfi Û ÁÎÚfiÙËÌ ÛÂ Ó ÂÎappleÏËÎÙÈÎfi ÏÌappleÔ Ì! CD2. παρέα με τον ιό. Παναγιώτης Mπεχράκης KA H HTH NEYMONO O O

DEEP PURPLE. ıú ÏÈÎfi Û ÁÎÚfiÙËÌ ÛÂ Ó ÂÎappleÏËÎÙÈÎfi ÏÌappleÔ Ì! CD2. παρέα με τον ιό. Παναγιώτης Mπεχράκης KA H HTH NEYMONO O O ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ 2 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ À ƒ ª π.ã. ºø Ãøƒπ π π π + Ô DEEP PURPLE ıú ÏÈÎfi Û ÁÎÚfiÙËÌ ÛÂ Ó ÂÎappleÏËÎÙÈÎfi ÏÌappleÔ Ì! CD2 Eκκαθαρίσεις στο «Eφετείο» EappleÈ Â ÚËÛË - ÛÎÔ apple ÙË E.A. ÁÈ appleôì ÎÚ ÓÛË Î

Διαβάστε περισσότερα

ÙËÓ Î ÏappleË ÙË BÔ Ï ÙÔ Û ÛÙ ÙÔ appleúfiáú ÌÌ, ÂÓÒ ÙÔ ÓÙ ÁÌ appleó ÁËÎÂ ÛÙ ÎÚ ÁfiÓ. æhºoºopia ME AKPYA AOY

ÙËÓ Î ÏappleË ÙË BÔ Ï ÙÔ Û ÛÙ ÙÔ appleúfiáú ÌÌ, ÂÓÒ ÙÔ ÓÙ ÁÌ appleó ÁËΠÛÙ ÎÚ ÁfiÓ. æhºoºopia ME AKPYA AOY Δ 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.776 Àƒø 1,30 TETAPTH 29 IOYNIOY 2011 www.enet.gr «E» - T AKIPH ÙËÓ Î ÏappleË ÙË BÔ Ï ÙÔ Û ÛÙ ÙÔ appleúfiáú ÌÌ, ÂÓÒ ÙÔ ÓÙ ÁÌ appleó ÁËΠÛÙ ÎÚ ÁfiÓ æhºoºopia ME AKPYA AOY ÌÂÚ Î È ÚÈÔ applefi

Διαβάστε περισσότερα

Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό)

Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό) Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό) Posted on 28 Αυγούστου, 2015 γράφει: Τοµπούλογλου Ιωάννης Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δ/νση ΠΕ Ανατολ. Θεσσαλονίκης Χαρακτηριστικά: Αυξηµένα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Aγαπητοί γονείς, N ÎË ÎÎÔ AÏÂÍ Ó Ú ÙÚ ÙÔ

Aγαπητοί γονείς, N ÎË ÎÎÔ AÏÂÍ Ó Ú ÙÚ ÙÔ Aγαπητοί γονείς, ÙÔ ËÌÔÙÈÎfi ÔÈ Ì ıëù È ÛÎÔÓÙ È fiïë ÙË ÁÚ ÌÌ ÙÈÎ ÙË ÓÂÔÂÏÏËÓÈÎ ÁÏÒÛÛ, ÂÓÒ ÛÙÔ Á ÌÓ ÛÈÔ appleâúèôú ÂÙ È Ú ÛÙÈÎ Ë È ÛÎ Ï ÙË. - ÓÂappleÒ, appleú appleâè Ô Ì ıëù applefi ÙÔ ËÌÔÙÈÎfi Ó appleôîù

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδιά σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα» OÈ Y ANA TYKTE Û Óı Π«ˆÚ Á appleë, Û ÛÌfi Î È ÓıÚˆappleÈ», Ï ÍË appleúô Ï ÍË

«Παιδιά σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα» OÈ Y ANA TYKTE Û Óı Π«ˆÚ Á appleë, Û ÛÌfi Î È ÓıÚˆappleÈ», Ï ÍË appleúô Ï ÍË 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.674 Àƒø 1,30 TETAPTH 16 ºEBPOYAPIOY 2011 www.enet.gr H E - ªπ O ƒπ, π H æyxø à π A «Παιδιά σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα» OÈ Y ANA TYKTE Û Óı Π«ˆÚ Á appleë, Û ÛÌfi Î È ÓıÚˆappleÈ»,

Διαβάστε περισσότερα

ª ƒ 340 ÛÂÏ Â «Ú ËÍÂ ÌÔ Ó ÁÚ ˆ M.B. IøP O H Y KO OTEPH TI MH IA THN OIKONOMIA A O TO 1993. «Kατάσταση. έκτακτης ανάγκης» º ºTøXEIA.

ª ƒ 340 ÛÂÏ Â «Ú ËÍ ÌÔ Ó ÁÚ ˆ M.B. IøP O H Y KO OTEPH TI MH IA THN OIKONOMIA A O TO 1993. «Kατάσταση. έκτακτης ανάγκης» º ºTøXEIA. ΣΗΜΕΡΑ ÏÏÂÎÙÈÎ Î ÔÛË ÁÈ ÙÔÓ ÛÎ ÏÔ ÙÔ ÚÂÌapple ÙÈÎÔ ÙÚ ÁÔ ÈÔ ª ƒ 340 ÛÂÏ Â «Ú ËÍ ÌÔ Ó ÁÚ ˆ Ë Î Ú È ÙËÓ ÈÛÙÔÚ ÌÔ» À µ π ƒ º π À M.B. ΜΑΖΙ MOY π À ª À: πƒ CDs Ù Ó Ô Louisiana + Red Û Ó ÓÙËÛ ÙÔÓ µ ªµ ƒ Ù

Διαβάστε περισσότερα

Aλλάζει ο χάρτης των τραπεζών

Aλλάζει ο χάρτης των τραπεζών 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.558 Àƒø 1,30 APA KEYH 24 E TEMBPIOY 2010 www.enet.gr Ò ı Ì ÓÂÈ Ì ËÌfiÛÈ Î È 2 3 È ÈˆÙÈÎ Aλλάζει ο χάρτης των τραπεζών Aσφυξία στον Bόλο TÈ apple ÂÙ È ÌÂÙ Í ÙˆÓ ÙÚ appleâ ÈÙÒÓ. H AÁÚÔÙÈÎ

Διαβάστε περισσότερα

E I APO O - B E EI O IO

E I APO O - B E EI O IO E I APO O - B E EI O IO ΠΛOKH EYPI I H Eλένη Aπό την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης στ. 576-1219 H αναγνώριση των δύο συζύγων H αναζήτηση της σωτηρίας Tο δίληµµα και η απόφαση της Θεονόης Tο σχέδιο απόδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Το µέλλον µε την ηλιακή ενέργεια. Ηλιακά-Θερµικά και Φωτοβολταϊκά Συστήµατα SCHÜCO

Το µέλλον µε την ηλιακή ενέργεια. Ηλιακά-Θερµικά και Φωτοβολταϊκά Συστήµατα SCHÜCO Το µέλλον µε την ηλιακή ενέργεια Ηλιακά-Θερµικά και Φωτοβολταϊκά Συστήµατα SCHÜCO 2 Schüco Ηλιακή ενέργεια µε τη Schüco Ήλιος - η σηµαντικότερη πηγή ενέργειας για τη γη Πηγή ζωής από το σύµπαν Ακόµη κι

Διαβάστε περισσότερα

ΔEHσεις. στην τρόικα. Σάµος: τρέχουν αλλά αβοήθητοι οι εθελοντές. Kολωνάκι και Mύκονος στο στόχαστρο της Eφορίας. και απειλές

ΔEHσεις. στην τρόικα. Σάµος: τρέχουν αλλά αβοήθητοι οι εθελοντές. Kολωνάκι και Mύκονος στο στόχαστρο της Eφορίας. και απειλές NAYTIKH BAΣH ΣE EΛΛA A Ή TOYPKIA ΘEΛEI H PΩΣIA /ΣΕΛ. 10 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.515 Àƒø 1,30 (Ì CD 3,00) TETAPTH 4 AY OY TOY 2010 www.enet.gr Παζάρι µε τους ελεγκτές για να εκτονώσουν πιέσεις για πώληση ΔEHσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προς νέο μοντέλο πέρα από το ΠAΣOK

Προς νέο μοντέλο πέρα από το ΠAΣOK 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.542 Àƒø 1,30 EYTEPA 6 E TEMBPIOY 2010 www.enet.gr H ÂappleÈÏÔÁ ÈÒÚÁÔ ÁÈ K Ì ÓË, MappleÔ Ù ÚË, T ÙÔ ÏË Προς νέο μοντέλο πέρα από το ΠAΣOK ÚÂÈ ÌË ÎÔÌÌ ÙÈÎÔ appleô ÊÈÔÈ, ÁÈ ÙËÓ ı - Ó Ô. Ì

Διαβάστε περισσότερα

π ªπ À º ƒ π ƒº π º π À π 18 ƒπ π À π à ª µ ƒ À ƒ π À øµπ º ª À π ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΚΗ

π ªπ À º ƒ π ƒº π º π À π 18 ƒπ π À π à ª µ ƒ À ƒ π À øµπ º ª À π ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΚΗ Xpress ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ ƒ À 22 π À ƒπ À 2010, No. 1590 À º ƒ π ƒº π º π À Σε σηµαντικό βήµα για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, πιστεύει ότι προχώρησε χθες βράδυ η Αστυνοµία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 «Πασχαλινά αυγά» Λεξιλόγιο η ιδιότητα: το χαρακτηριστικό, το γνώρισµα (σ) Οι ιδιότητες των χηµικών στοιχείων ποικίλουν. (π) η προσέλκυση: το πλησίασµα, η προσέγγιση (σ) η προσέλκυση-

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

H EKTPONIKH T IM I A IA O OY XPø TANE

H EKTPONIKH T IM I A IA O OY XPø TANE 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.696 Àƒø 1,30 TETAPTH 16 MAPTIOY 2011 www.enet.gr Mέτρα τώρα, νέο Mνηµόνιο από το 2013 ƒ ÙˆÓ ı ÚÒÓ Ú ÛÎÂÙ È Ó Ô Â- ÛÌ ÙÈÎfi ªÓËÌfiÓÈÔ applefi ÙÔ 2013 Î È ÌÂÙ ÁÈ ÙËÓ ÏÏ. È ÙËÓ ÒÚ Ú- ÔÓÙ

Διαβάστε περισσότερα

π ªπ π ƒπ ª π π À π πã πƒ π KO à ª À ƒ ƒ Àƒ E À À π «fiîîèóë Î ÚÙ» ÛÙËÓ ÏÏ applefi 600 ÂÈ ÈÎÔ ÛÙÔ real estate ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ À ƒ

π ªπ π ƒπ ª π π À π πã πƒ π KO à ª À ƒ ƒ Àƒ E À À π «fiîîèóë Î ÚÙ» ÛÙËÓ ÏÏ applefi 600 ÂÈ ÈÎÔ ÛÙÔ real estate ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ À ƒ Xpress ª ƒπ π ªπ, π π º ª ƒπ À ƒ 20 º µƒ À ƒπ À 2012, No. 1702 π ƒπ ª π π À π πã πƒ π Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις στην Οικονοµία από τους «τσουχτερούς» λογαριασµούς της ΑΗΚ. Σε µια περίοδο ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Σιβυλλικός ο Γιώργος για μισθούς, συντάξεις

Σιβυλλικός ο Γιώργος για μισθούς, συντάξεις Σκέφτεστε να ενταχθείτε στη ρύθµιση για τους ηµιυπαίθριους; 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.581 Àƒø 1,30 EM TH 21 OKTøBPIOY 2010 www.enet.gr AappleÔÎÏ ÂÈ Ó Â appleâúèîôapple, ÊÔ ÂÊ ÚÌfiÛÂÈ appleèûù Ù ÙÔ MÓËÌÔÓ Ô Σιβυλλικός

Διαβάστε περισσότερα

Θρίλερ με τους όρους της στήριξης

Θρίλερ με τους όρους της στήριξης A-01-140310-A 13-03-10 15:38 ÂÏ 1 Hμερήσια Πολιτική και Οικονομική Εφημερίδα Aρ. φύλλου 27.423 B Iδρυτής: Γ. A. Bλάχος Σ H M E PA ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Επιδείνωση της κρίσης βλέπει ο Αντώνης Σαμαράς Επιδείνωση

Διαβάστε περισσότερα

ø ƒπ ª À Συμβιβασμός με τούμπα Nτόρας Yποψήφιος επισήμως και ο Aβραμόπουλος, με αιχμές κατά της Nτόρας και στίγμα «προοδευτική κεντροδεξιά»

ø ƒπ ª À Συμβιβασμός με τούμπα Nτόρας Yποψήφιος επισήμως και ο Aβραμόπουλος, με αιχμές κατά της Nτόρας και στίγμα «προοδευτική κεντροδεξιά» ΕΚΤΑΚΤΩΣ ÎÔÚ Ê ÊˆÓ ÙÔ Ï ÎÔ Î È ÙÔ ÚÂÌapple ÙÈÎÔ Ì ÙÚ ÁÔ ÈÔ CD1 + ª Û ÏÏÂÎÙÈÎ Î ÛÂÙ Ó. MÈ Ûapple ÓÈ Û ÏÏÔÁ! ø ƒπ ª À ƒã π ΤΑΙΝIA ΣΕ DVD MÈ Ù ÈÓ ÙÔ Ù ÂÓ Ù ÏÓÙÚÈ µilly Elliot ª à ƒ À OMΠAMA ENEKPINE ΣIΩΠHPA

Διαβάστε περισσότερα

λαθρομεταναστών ΡΕΛΑΝΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ «ανείστε µας τα Μάρµαρα, αλλά µόνιµα»

λαθρομεταναστών ΡΕΛΑΝΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ «ανείστε µας τα Μάρµαρα, αλλά µόνιµα» ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΒΓΑΛΕ «ΚΟΡΩΝΕΣ», ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ / ΣΕΛ. 15 34Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.177 Àƒø 1,30 ƒ À 12 π À π À 2009 Μέτρα α λα Σαρκοζί υπό την πίεση του ΛΑ.Ο.Σ. αποφάσισε η κυβέρνηση Εκκαθαρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

3 MHNYMATA A O TON OPO

3 MHNYMATA A O TON OPO Δ 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.711 Àƒø 1,30 HÚıÂ Î È ËÏ Ê ٠ÛËÌÈÎ ÙË ÒÚ, Ì appleúˆı appleô ÚÁfi Î È ÂappleÈ ÂÈÚËÌ Ù Â 3 MHNYMATA A O TON OPO OÈ ÁÔÚ Î ÓÔ Ó Ë H E ÚÒappleË ı Û ÛÒÛÂÈ, ÛÙËÚ Ô Ó ÔÈ H A de facto Ó È ÚıÚˆÛË

Διαβάστε περισσότερα

OYTE EYPø E 235 Y HPE IE

OYTE EYPø E 235 Y HPE IE ΣΗΜΕΡΑ Με σφραγίδα «Ε»-Ιστορικά 196 σελίδες Aapplefi ÙË ÚˆÎÔapple ÛÙËÓ Ó Î Ì Ë 1893 1912 Πώς επιβλήθηκε ο πρώτος οικονομικός έλεγχος στη χώρα Μαζί τα ένθετα ñ 2 H ÏÏË fi Ë ñ ÔÌÈÎÛÔ ÚfiÌÈÔ ñ μè ÏÈÔı ÎË

Διαβάστε περισσότερα

EH A IA ENO AOY. H Î ÚÓËÛË Âapple Ó Ï Ì ÓÂÈ ÙËÓ appleâúûèó appleôù ËÌ ÓË Û ÓÙ Á ÌÂ ÙËÓ Â ÎÔÏË Úapple Á ÙÔ ÂÈÛÔ Ì ÙÔ ÙˆÓ appleúôûù ÙÂ ÙˆÓ Ê Á

EH A IA ENO AOY. H Î ÚÓËÛË Âapple Ó Ï Ì ÓÂÈ ÙËÓ appleâúûèó appleôù ËÌ ÓË Û ÓÙ Á Ì ÙËÓ Â ÎÔÏË Úapple Á ÙÔ ÂÈÛÔ Ì ÙÔ ÙˆÓ appleúôûù ÙÂ ÙˆÓ Ê Á 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.746 Àƒø 1,30 TPITH 24 MA OY 2011 www.enet.gr H Î ÚÓËÛË Âapple Ó Ï Ì ÓÂÈ ÙËÓ appleâúûèó appleôù ËÌ ÓË Û ÓÙ Á Ì ÙËÓ Â ÎÔÏË Úapple Á ÙÔ ÂÈÛÔ Ì ÙÔ ÙˆÓ appleúôûù ÙÂ ÙˆÓ EH A IA Ê Á ÛÙÈ appleô

Διαβάστε περισσότερα

È 600.000 ÊÔÚÔÏÔÁÔ Ì ÓÔ, appleô ÂÓ Ô Ó ÂÈÛappleÚ ÍÂÈ Ù ÔÊÂÈÏfiÌÂÓ. YMæHºI MO. επιστροφής φόρου-εισφοράς

È 600.000 ÊÔÚÔÏÔÁÔ Ì ÓÔ, appleô ÂÓ Ô Ó ÂÈÛappleÚ ÍÂÈ Ù ÔÊÂÈÏfiÌÂÓ. YMæHºI MO. επιστροφής φόρου-εισφοράς Δ 37Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.834 Àƒø 1,30 TPITH 6 E TEMBPIOY 2011 www.enet.gr Eγκατέλειψαν τον ΠAO οι Bαρδινογιάννηδες «ÃA Δ Ì. TÔ ÎÂÊ Ï ÈÔ Ó ıëó Îfi ÎÏÂÈÛ ÁÈ Ì». ªÂ Ù Ù ÏfiÁÈ Ô È ÓÓË μ Ú ÈÓÔÁÈ ÓÓË ÎÏÂÈÛ ÙËÓ 32

Διαβάστε περισσότερα

για Xρυσοχοι δη Aµείλικτα ερωτήµατα για το απροστάτευτο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

για Xρυσοχοι δη Aµείλικτα ερωτήµατα για το απροστάτευτο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΓAΛΛIA ΠANEPΓATIKH EKPHΞH OPΓHΣ ΓIA AΣΦAΛIΣTIKO ΣYNTAΞEIΣ /ΣΕΛ. 13 35Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.483 Àƒø 1,30 APA KEYH 25 IOYNIOY 2010 www.enet.gr Πρωτοφανές χτύπηµα στο υπουργικό γραφείο Δέμα θανάτου για Xρυσοχοι δη

Διαβάστε περισσότερα

ΞYΣTO: AΠOΠEIPATAI NA TO ΞANAΦEPEI H KYBEPNHΣH / ΣΕΛ. 7

ΞYΣTO: AΠOΠEIPATAI NA TO ΞANAΦEPEI H KYBEPNHΣH / ΣΕΛ. 7 ΞYΣTO: AΠOΠEIPATAI NA TO ΞANAΦEPEI H KYBEPNHΣH / ΣΕΛ. 7 35Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.216 Àƒø 1,30 Xωρίς τις στοιχειώδεις υποδοµές οι µονάδες σε όλη τη χώρα Zητείται εμβόλιο... εντατικής 14 Σεπτεµβρίου η πρώτη δόση

Διαβάστε περισσότερα

TA 36 E I OMATA OY KATAP OYNTAI

TA 36 E I OMATA OY KATAP OYNTAI 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.668 Àƒø 1,30 (Ì ÙÔ EæI ON 2,00) ª ÂÌapplefi È Û Ó ÛÙËΠıâ ÁÈ Â - ÙÂÚË Ì Ú Ë ÂÍ appleëú ÙËÛË ÙˆÓ ÛÊ - ÏÈÛÌ ÓˆÓ ÙÔ π applefi ÙÔ ÁÈ ÙÚÔ ÙÔ Î È ÙÔ. O ÙÂ Ô ÈÔ Ô appleô ÚÁfi ÀÁ ÌapplefiÚÂÛÂ

Διαβάστε περισσότερα

selida2 21/12/2006 10:00 appleì ÂÏ 1 ÂÍÈÎfi Ú ÂÏÏËÓÈÎ ÁÏÒÛÛ , μ, Àª π À

selida2 21/12/2006 10:00 appleì ÂÏ 1 ÂÍÈÎfi Ú ÂÏÏËÓÈÎ ÁÏÒÛÛ , μ, Àª π À selida2 21/12/2006 10:00 appleì ÂÏ 1 ÂÍÈÎfi Ú ÂÏÏËÓÈÎ ÁÏÒÛÛ, μ, Àª π À selida2 21/12/2006 10:00 appleì ÂÏ 2 À ƒ º π ƒπδ - πo O Δ ºπ O O π πª π À À ÀNO ΔOÀ ª ª ΔO Δ Δ À ƒ º À À ÀNO ΔOÀ À O ƒ OÀ Δ Δ À ƒ

Διαβάστε περισσότερα

ÔÓ ıìfi ÙË appleúfiîúèûë ÓÂÈ Ô Ï ÌappleÈ Îfi ÎfiÓÙÚ ÛÙËÓ ÚÛÂÓ Ï. Mε τον νόµο για τις κουκούλες και τις µαζικές προσαγωγές 13 για κακούργημα

ÔÓ ıìfi ÙË appleúfiîúèûë ÓÂÈ Ô Ï ÌappleÈ Îfi ÎfiÓÙÚ ÛÙËÓ ÚÛÂÓ Ï. Mε τον νόµο για τις κουκούλες και τις µαζικές προσαγωγές 13 για κακούργημα HMEPA ƒπ π π πã ª ΜΑΖΙ 8 ΣΕΛΙ ΕΣ ΥΓΕΙΑ µô ÙÈ ÛÙÔ Ú Ûfi + ÔÓ ıìfi ÙË appleúfiîúèûë ÓÂÈ Ô Ï ÌappleÈ Îfi ÎfiÓÙÚ ÛÙËÓ ÚÛÂÓ Ï «Θεραπείες» οµορφιάς ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ E.E. ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

I OY TO MNHMO YNO MÈÎÚfiÙÂÚÂ appleô Ô, Â ÎÔÏfiÙÂÚÂ appleôï ÛÂÈ, ÂÈÚfiÙÂÚË appleâú ı Ï Ë, ÎÚÈ fiùâú appleúô fióù, ÏÔ Î ÙÔ ÛÂ EKO Î È Ó Ô AÛÊ ÏÈÛÙÈÎfi

I OY TO MNHMO YNO MÈÎÚfiÙÂÚ appleô Ô,  ÎÔÏfiÙÂÚ appleôï ÛÂÈ, ÂÈÚfiÙÂÚË appleâú ı Ï Ë, ÎÚÈ fiùâú appleúô fióù, ÏÔ Î ÙÔ Û EKO Î È Ó Ô AÛÊ ÏÈÛÙÈÎfi 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.622 Àƒø 1,30 APA KEYH 10 EKEMBPIOY 2010 www.enet.gr Ï ÚË Ó ÙÚÔapple ÙˆÓ fiúˆó ˆ Ì ÙÔ MÓËÌfiÓÈÔ appleô Ó ÎÔÈÓÒıËΠI OY TO MNHMO YNO MÈÎÚfiÙÂÚ appleô Ô,  ÎÔÏfiÙÂÚ appleôï ÛÂÈ, ÂÈÚfiÙÂÚË

Διαβάστε περισσότερα

HΠA-PΩΣIA ΣTA ΠANΩ TOYΣ OI MYΣTIKEΣ YΠHPEΣIEΣ /ΣΕΛ. 12

HΠA-PΩΣIA ΣTA ΠANΩ TOYΣ OI MYΣTIKEΣ YΠHPEΣIEΣ /ΣΕΛ. 12 HΠA-PΩΣIA ΣTA ΠANΩ TOYΣ OI MYΣTIKEΣ YΠHPEΣIEΣ /ΣΕΛ. 12 35Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.502 Àƒø 1,30 TPITH 20 IOY IOY 2010 www.enet.gr Nεκρός µε 16 σφαίρες ο δηµοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας Yποπτο χτύπημα με «γνωστά» όπλα

Διαβάστε περισσότερα

5 NOMIKA EM O IA IA THN EºE PEIA

5 NOMIKA EM O IA IA THN EºE PEIA Δ 37Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.855 Àƒø 1,30 APA KEYH 30 E TEMBPIOY 2011 www.enet.gr AYΘAIPETA Aπό αύριο οι δηλώσεις μέσω μηχανικού ƒãπ π applefi ÚÈÔ Ë ËÏÂÎÙÚÔÓÈÎ - appleô ÔÏ ÙˆÓ ËÏÒÛÂˆÓ ÁÈ Ù ı ÚÂÙ, appleôîïâèûùèî Ì

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο : Βασικές Οικονομικές Έννοιες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Όταν μια καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων είναι ευθεία,

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική

Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική εποχή Παρά τους διαρκείς πολέµους και το κλίµα σχετικής ανασφάλειας,

Διαβάστε περισσότερα

ºÂ ÚÔ ÚÈÔ appleâúáèòó ÛÂ Û ÁÎÔÈÓˆÓ Â, Ê ÚÌ ÎÂ, IKA Î È ÁÈ ÙÚÔ E Y

ºÂ ÚÔ ÚÈÔ appleâúáèòó ÛÂ Û ÁÎÔÈÓˆÓ Â, Ê ÚÌ ÎÂ, IKA Î È ÁÈ ÙÚÔ E Y 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.662 Àƒø 1,30 (ÌÂ È Ï Ô 3,00) TETAPTH 2 ºEBPOYAPIOY 2011 www.enet.gr ºÂ ÚÔ ÚÈÔ appleâúáèòó ÛÂ Û ÁÎÔÈÓˆÓ Â, Ê ÚÌ ÎÂ, IKA Î È ÁÈ ÙÚÔ E Y XAO IAPKEIA A πªe ø Ì ÙËÓ Ó appleô ÒÚËÙË ÛÙ ÛË ÌÂÁ

Διαβάστε περισσότερα

12 TPO OI IA ANA NøPI H XPONOY ª applefi 12 ÙÚfiappleÔ ÔÈ ÂÚÁ fiìâóôè ÌappleÔÚÔ Ó Ó Ó ÁÓˆÚ ÛÔ Ó ˆ 7 appleï - ÛÌ ÙÈÎ ÙË Î È Ó Û ÌappleÏËÚÒÛÔ Ó ÙÈ

12 TPO OI IA ANA NøPI H XPONOY ª applefi 12 ÙÚfiappleÔ ÔÈ ÂÚÁ fiìâóôè ÌappleÔÚÔ Ó Ó Ó ÁÓˆÚ ÛÔ Ó ˆ 7 appleï - ÛÌ ÙÈÎ ÙË Î È Ó Û ÌappleÏËÚÒÛÔ Ó ÙÈ 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.701 Àƒø 1,30 TETAPTH 23 MAPTIOY 2011 www.enet.gr Aapplefi 165-360 A ÙÔ Ì Ó ÙÔ ÎfiÛÙÔ fiû apple ÚÓÔ Ó ÔÈ appleúòëó Û ÁÔÈ 12 TPO OI IA ANA NøPI H XPONOY ª applefi 12 ÙÚfiappleÔ ÔÈ ÂÚÁ fiìâóôè

Διαβάστε περισσότερα

. O OÀ O. π ªO O π. O π. O π π π øƒπ ø

. O OÀ O. π ªO O π. O π. O π π π øƒπ ø π ª O O π O π . O OÀ O π ªO O π O π O π π π øƒπ ø 1998 ISBN 960-90845-0-8 O 𠫃π O». (0671) 81009-81584 πo - º O π DTP - ºÈÏÌ - ªÔÓÙ : ÚÈ Ú Ì ÙÛË ËÏ. 6469980 ÙÔÈ ÂÈÔıÂÛ - ÂÏÈ ÔappleÔ ËÛË: ŒÏÂÓ ÈÎÔÏ Ô

Διαβάστε περισσότερα

MEIΩNONTAI TA KAΘAPA 120 τ.µ. ΠOIOI AΠAΛΛAΣΣONTAI KAI ΓIA ΠOΣO Ψαλιδίζεται το πόθεν έσχες για αγορά α κατοικίας A ÛÔ Ó ÙÌ Ì ÙË apple ÏÏ -

MEIΩNONTAI TA KAΘAPA 120 τ.µ. ΠOIOI AΠAΛΛAΣΣONTAI KAI ΓIA ΠOΣO Ψαλιδίζεται το πόθεν έσχες για αγορά α κατοικίας A ÛÔ Ó ÙÌ Ì ÙË apple ÏÏ - 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.649 Àƒø 1,30 TPITH 18 IANOYAPIOY 2011 www.enet.gr MË ÓÈÎÔ, ÈÎËÁfiÚÔÈ, Ê ÚÌ ÎÔappleÔÈÔ ÛÙÔ applefi È. ºˆÙÈ applefi ÙËÓ EappleÈÙÚÔapple AÓÙ ÁˆÓÈÛÌÔ METø IKH ME TA K EI TA A π ÛÙË ÊˆÙÈ ÙˆÓ

Διαβάστε περισσότερα

KOæTE TøPA 20% A O TOY MI OY

KOæTE TøPA 20% A O TOY MI OY 36Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.683 Àƒø 1,30 EYTEPA 28 ºEBPOYAPIOY 2011 www.enet.gr TO ÌÈÎÚÔÛÎfiappleÈÔ Ìapple ÓÔ Ó ÔÈ appleúô- appleôı ÛÂÈ ÁÈ ÙËÓ Î Ù apple Ú ÎÎÏÈÛË fiìëûë ÛÙÈ ÂÎÙfi Û Â Ô appleâúèô, appleô ÂÓ ÂÓÙ ÛÛÔÓÙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης 1 Ιωάννης Κέκερης ασοπόνος Επίτιµος Πρόεδρος Ένωσης ασοπόνων Μακεδονίας Θράκης Μέλος.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης ασοπόνων και ιαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Αρναία 16/12/2012 Κα Πρόεδρο Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

TO IKA Y O HKEYEI EI ºOPE -AKINHTA

TO IKA Y O HKEYEI EI ºOPE -AKINHTA Δ 37Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.903 Àƒø 1,30 EYTEPA 5 EKEMBPIOY 2011 www.enet.gr Δωδεκάτη ώρα για την σκληρή Eυρώπη της Mέρκελ ΔO Ì ÏÏÔÓ ÙÔ Â ÚÒ ÎÚ ÓÂÙ È Ù ÙËÓ Â ÔÌ, Î ıò ª ÚÎÂÏ Î È ÚÎÔ, ÂÓ Ì Ûˆ ÙˆÓ È ÊˆÓÈÒÓ ÙÔ, appleúôˆıô

Διαβάστε περισσότερα

Aτζέντα - φωτιά. για κύκλωμα φαρμάκων. «Σερίφηδες» χτυπούν και απειλούν πολίτες. 7 κρίσιµα τεστ για την οικονοµία

Aτζέντα - φωτιά. για κύκλωμα φαρμάκων. «Σερίφηδες» χτυπούν και απειλούν πολίτες. 7 κρίσιµα τεστ για την οικονοµία YEMENH KOINH ANTITPOMOKPATIKH OMA A HΠA-BPETANIAΣ. KΛEINOYN TIΣ ΠPEΣBEIEΣ /ΣΕΛ. 12 35Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.345 Àƒø 1,30 EYTEPA 4 IANOYAPIOY 2010 www.enet.gr Aποκαλύψεις µε ονόµατα γιατρών σε δηµόσια και ιδιωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημίες Water Polo στο Κολυμβητήριο Γαλατσίου

Ακαδημίες Water Polo στο Κολυμβητήριο Γαλατσίου ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 314 ΤΙΜΗ 0,10 Κόντρα Δήμου και εργαζομένων για το επίδομα των 176 ευρώ... σελ. 4 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Τραγουδιστής: Ακαδημίες Water

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος, η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων

Στόχος, η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων Δ 37Ô Ú. Ê ÏÏÔ 10.859 Àƒø 1,30 TETAPTH 5 OKTøBPIOY 2011 www.enet.gr Στόχος, η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων ªπ À πó Ô- Ó ı ÏÔ Ó Ó ÂÊ ÚÌfiÛÔ Ó ÙÚfiÈ- Î Î È ÂÚÁÔ fiùâ ÛÙÔÓ È ÈˆÙÈÎfi ÙÔÌ. ªÂ ÙÔ appleúfi-

Διαβάστε περισσότερα