Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014"

Transcript

1 Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014

2 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke (Γαλλία) Διεύθυνση: FIFA-Strasse 20 P.O. Box 8044 Zurich Switzerland Telephone: +41 (0) Fax: +41 (0) Internet: INTERNATIONAL FOOTBALL ASSOCIATION BOARD (IFAB) ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (IFAB) Μέλη: Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε μία) Διεθνής Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) (4 ψήφοι) Επόμενη συνεδρίαση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου: Ζυρίχη, 28 Φεβρουαρίου 2014

3 3 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Τροποποιήσεις Υποκείμενο στην συμφωνία των οικείων ομοσπονδιών μελών και δεδομένου ότι οι αρχές των παρόντων Κανόνων γίνονται σεβαστές, οι Κανόνες είναι δυνατόν να τροποποιηθούν στην εφαρμογή τους για αγώνες παικτών κάτω των 16 ετών, για γυναίκες παίκτριες, για βετεράνους παίκτες (ηλικίας άνω των 35 ετών) και για παίκτες με αναπηρίες. Επιτρέπεται η τροποποίηση μερικών ή όλων όσων ακολουθούν στην συνέχεια: οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου, το μέγεθος, βάρος και υλικό κατασκευής της μπάλας, η απόσταση μεταξύ των κάθετων δοκαριών του τέρματος και το ύψος του οριζόντιου δοκαριού από το έδαφος, η διάρκεια των ημιχρόνων του αγώνα, οι αλλαγές (αντικαταστάσεις ποδοσφαιριστών). Τυχόν περαιτέρω τροποποιήσεις επιτρέπονται μόνο με την συγκατάθεση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Αρσενικό και Θηλυκό Οι αναφορές στο αρσενικό φύλο στους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου αναφορικά με τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητή, παίκτες και αξιωματούχους, γίνονται για απλοποίηση και ισχύουν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Επίσημες γλώσσες Η FIFA δημοσιεύει, για λογαριασμό του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου, τους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ασυμφωνία στην διατύπωση, το Αγγλικό κείμενο υπερισχύει. Σύμβολα Η κάθετη γραμμή στο αριστερό περιθώριο υποδεικνύει αλλαγές στον Κανόνα.

4 4

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 5 Κανόνας Σελίδα 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 6 2 Η ΜΠΑΛΑ 15 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 17 4 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 21 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 24 6 ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 28 7 Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 29 8 Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 30 9 Η ΜΠΑΛΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΕΡΜΑΤΟΣ ΟΦΣΑΙΝΤ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ ΤΕΡΜΑΤΟΣ ΛΑΚΤΙΣΜΑ (ΑΟΥΤ) ΤΟ ΓΩΝΙΑΚΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ (ΚΟΡΝΕΡ) 52 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ Ή ΕΝΟΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΑ 54 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 57 Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗ 58 ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗ 59 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 61 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (IFAB) 138

6 6 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα, σύμφωνα με τους κανόνες της διοργάνωσης. Το χρώμα του τεχνητού χλοοτάπητα πρέπει να είναι πράσινο. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται τεχνητός χλοοτάπητας είτε σε αγώνες πρωταθλήματος μεταξύ αντιπροσωπευτικών ομάδων ομοσπονδιών μελών της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) είτε σε διεθνείς διασυλλογικούς αγώνες πρωταθλήματος, η επιφάνεια πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του Σχεδίου Ποιότητας Ποδοσφαιρικού Χλοοτάπητα ή το Διεθνές Πρότυπο Τεχνητού Χλοοτάπητα, εκτός εάν έχει δοθεί ειδική εξαίρεση από την Διεθνή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (FIFA). Χάραξη του Αγωνιστικού Χώρου Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλογράμμου και να χαράσσεται με γραμμές. Οι γραμμές αυτές ανήκουν στις περιοχές των οποίων αποτελούν τα όρια. Οι δύο μεγαλύτερες σε μήκος γραμμές ονομάζονται πλάγιες γραμμές. Οι δύο μικρότερες σε μήκος γραμμές ονομάζονται γραμμές τέρματος. Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε δύο τμήματα με μία διχοτόμο γραμμή, η οποία συναντά το μέσο κάθε πλάγιας γραμμής. Το σημείο του κέντρου βρίσκεται στη μέση της διχοτόμου γραμμής. Γύρω από αυτό σημειώνεται ένας κύκλος με ακτίνα 9,15 μέτρα (10 γιάρδες). Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αμυνόμενοι παίκτες βρίσκονται σε αυτή την απόσταση όταν εκτελείται ένα λάκτισμα από το κόρνερ, επιτρέπεται να χαράσσεται μία μικρή γραμμή έξω από τον αγωνιστικό χώρο, σε απόσταση 9,15 μέτρα (10 γιάρδες) από το γωνιαίο τόξο, κάθετα προς τις γραμμές τέρματος και τις πλάγιες γραμμές.

7 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 7 Διαστάσεις Το μήκος της πλάγιας γραμμής πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μήκος της γραμμής τέρματος. Μήκος (πλάγια γραμμή): ελάχιστο 90 μέτρα (100 γιάρδες) μέγιστο 120 μέτρα (130 γιάρδες) Πλάτος (γραμμή τέρματος): ελάχιστο 45 μέτρα (50 γιάρδες) μέγιστο 90 μέτρα (100 γιάρδες) Όλες οι γραμμές πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 εκατοστά (5 ίντσες). Διεθνείς Αγώνες Μήκος: ελάχιστο 100 μέτρα (110 γιάρδες) μέγιστο 110 μέτρα (120 γιάρδες) Πλάτος: ελάχιστο 64 μέτρα (70 γιάρδες) μέγιστο 75 μέτρα (80 γιάρδες) Η Περιοχή Τέρματος Δύο γραμμές χαράσσονται κάθετα προς την γραμμή τέρματος που θα αρχίζουν από απόσταση 5,50 μέτρων (6 γιάρδες) από το εσωτερικό κάθε κάθετου δοκαριού. Οι γραμμές αυτές εκτείνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε απόσταση 5,50 μέτρων (6 γιάρδες) και ενώνονται με μία γραμμή παράλληλη με την γραμμή τέρματος. Η περιοχή που καθορίζεται από τις γραμμές αυτές και την γραμμή τέρματος αποτελεί την περιοχή τέρματος.

8 8 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Περιοχή Ποινής (Πέναλτι) Δύο γραμμές χαράσσονται κάθετα προς την γραμμή τέρματος που θα αρχίζουν από απόσταση 16,50 μέτρων (18 γιάρδες) από το εσωτερικό κάθε κάθετου δοκαριού. Οι γραμμές αυτές εκτείνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε απόσταση 16,50 μέτρων (18 γιάρδες) και ενώνονται με μία γραμμή παράλληλη με την γραμμή τέρματος. Η περιοχή που καθορίζεται από τις γραμμές αυτές και την γραμμή τέρματος αποτελεί την περιοχή πέναλτι. Μέσα σε κάθε περιοχή πέναλτι, αποτυπώνεται το σημείο του πέναλτι, σε απόσταση 11 μέτρων (12 γιάρδες) από τη μέση μεταξύ των κάθετων δοκαριών και σε ίση απόσταση από αυτά. Έξω από την περιοχή πέναλτι χαράσσεται ένα τόξο κύκλου με ακτίνα 9,15 μέτρων (10 γιάρδες) από το κέντρο κάθε σημείου πέναλτι. Κοντάρια με σημαία Σε κάθε γωνία (του αγωνιστικού χώρου) πρέπει να τοποθετείται ένα κοντάρι ύψους το λιγότερο 1,5 μέτρο (5 πόδια), χωρίς αιχμηρή κορυφή, με σημαία. Κοντάρια με σημαία επιτρέπεται επίσης να τοποθετηθούν στο κάθε άκρο της διχοτόμου γραμμής, σε απόσταση το λιγότερο 1 μέτρο (1 γιάρδα) έξω από την πλάγια γραμμή. Το Γωνιακό τόξο Στο εσωτερικό τμήμα του αγωνιστικού χώρου χαράσσεται ένα τεταρτημόριο κύκλου με ακτίνα 1 μέτρο (1 γιάρδα) από κάθε κοντάρι με σημαία του κόρνερ.

9 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 9 Τέρματα Το τέρμα πρέπει να είναι τοποθετημένο στο κέντρο κάθε γραμμής τέρματος. Αποτελείται από δύο κάθετα δοκάρια σε ίση απόσταση από κάθε κοντάρι με σημαία του κόρνερ που οι κορυφές τους ενώνονται από ένα οριζόντιο δοκάρι. Οι κάθετες και η οριζόντια δοκός πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ξύλο, μέταλλο ή άλλο εγκεκριμένο υλικό. Επιτρέπεται να έχουν σχήμα τετράγωνο, ορθογώνιο, κυκλικό ή ελλειπτικό και δεν πρέπει να είναι επικίνδυνα για τους παίκτες. Η απόσταση (εσωτερική μέτρηση) μεταξύ των κάθετων δοκαριών είναι 7,32 μέτρα (8 γιάρδες) και η απόσταση από το χαμηλότερο άκρο του οριζόντιου δοκαριού μέχρι το έδαφος είναι 2,44 μέτρα (8 πόδια).

10 10 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η θέση των τερμάτων σε σχέση με την γραμμή τέρματος πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ακόλουθες γραφικές απεικονίσεις. Εάν το σχήμα των τερμάτων είναι τετράγωνο (όπως φαίνεται παραπάνω), οι πλευρές πρέπει να είναι παράλληλες ή κάθετες στην γραμμή τέρματος. Οι πλευρές του δοκαριού πρέπει να είναι παράλληλες ή κάθετες στο επίπεδο του γηπέδου. Εάν το σχήμα των τερμάτων είναι ελλειπτικό (όπως φαίνεται παραπάνω), ο μεγαλύτερος άξονας πρέπει να είναι κάθετος στην γραμμή τέρματος. Ο μεγαλύτερος άξονας του δοκαριού πρέπει να είναι παράλληλος στο επίπεδο του γηπέδου. Εάν το σχήμα των τερμάτων είναι ορθογώνιο (όπως φαίνεται παραπάνω), η μεγαλύτερη πλευρά πρέπει να είναι κάθετη στην γραμμή τέρματος. Η μεγαλύτερη πλευρά του δοκαριού πρέπει να είναι παράλληλη στο επίπεδο του γηπέδου.

11 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 11 Και τα δύο κάθετα δοκάρια και το οριζόντιο δοκάρι έχουν το ίδιο πλάτος και πάχος όχι μεγαλύτερο από 12 εκατοστά (5 ίντσες). Οι γραμμές τέρματος πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος με τα κάθετα δοκάρια και το οριζόντιο δοκάρι. Στο τέρμα και στο έδαφος πίσω από το τέρμα επιτρέπεται να αναρτηθούν δίχτυα, με την προϋπόθεση ότι είναι καλά στερεωμένα και δεν εμποδίζουν τον τερματοφύλακα. Το χρώμα των κάθετων και οριζόντιων δοκαριών πρέπει να είναι λευκό. Ασφάλεια Τα τέρματα πρέπει να είναι αγκυρωμένα με ασφάλεια στο έδαφος. Επιτρέπεται η χρήση μεταφερόμενων τερμάτων μόνο εάν πληρούν αυτή την προϋπόθεση.

12 12 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Ο Αγωνιστικός Χώρος Κοντάρι με σημαία (κόρνερ)

13 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 13 Μετρικό Σύστημα Βρετανική Μέτρηση

14 14 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Αποφάσεις του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) Απόφαση 1 Όπου υπάρχει τεχνική περιοχή, αυτή πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), οι οποίες περιέχονται στο τμήμα της παρούσας έκδοσης με τίτλο Η Τεχνική Περιοχή. Απόφαση 2 Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται Τεχνολογία Γραμμής Τέρματος (GLT) επιτρέπονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο του τέρματος. Αυτές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο Πρόγραμμα Ποιότητας της FIFA για την Τεχνολογία Γραμμής Τέρματος (GLT) και σύμφωνες με την παραπάνω περιγραφή, "Τέρματα".

15 2 Η ΜΠΑΛΑ Ποιότητα και Διαστάσεις ΚΑΝΟΝΑΣ 2 Η ΜΠΑΛΑ 15 Η μπάλα: έχει σφαιρικό σχήμα είναι κατασκευασμένη από δέρμα ή άλλο κατάλληλο υλικό έχει περιφέρεια το πολύ 70 εκατοστά (28 ίντσες) και το λιγότερο 68 εκατοστά (27 ίντσες) έχει βάρος όχι παραπάνω από 450 γραμμάρια (16 ουγκιές) και όχι μικρότερο από 410 γραμμάρια (14 ουγκιές) κατά την έναρξη του αγώνα έχει πίεση ίση με 0,6 1,1 ατμόσφαιρες ( γραμμάρια ανά τετραγωνικό εκατοστό) σε επίπεδο θάλασσας (8,5 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα με 15,6 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα) Αντικατάσταση Αντικανονικής Μπάλας Εάν η μπάλα σκάσει ή καταστεί αντικανονική κατά την διάρκεια του αγώνα: ο αγώνας διακόπτεται ο αγώνας ξαναρχίζει με "Ελεύθερο του διαιτητή" με την νέα μπάλα στο σημείο που η αρχική μπάλα κατέστη ελαττωματική, εκτός εάν το παιχνίδι διακόπηκε μέσα στην περιοχή τέρματος, περίπτωση κατά την οποία ο διαιτητής αφήνει την νέα μπάλα να πέσει στην γραμμή της περιοχής του τέρματος που είναι παράλληλη με την γραμμή τέρματος στο πλησιέστερο σημείο όπου βρίσκονταν η αρχική μπάλα όταν διακόπηκε το παιχνίδι. Εάν η μπάλα σκάσει ή καταστεί αντικανονική κατά την διάρκεια ενός λακτίσματος πέναλτι ή ενός λακτίσματος από το σημείο πέναλτι καθώς κινείται εμπρός και πριν ακουμπήσει κάποιον παίκτη ή το δοκάρι ή το τέρμα: το λάκτισμα πέναλτι επαναλαμβάνεται Εάν η μπάλα σκάσει ή καταστεί αντικανονική σε διακοπή του αγώνα, σε εναρκτήριο λάκτισμα, από τέρματος λάκτισμα, γωνιακό λάκτισμα (κόρνερ), ελεύθερο λάκτισμα, λάκτισμα πέναλτι ή επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια: ο αγώνας ξαναρχίζει ανάλογα Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της μπάλας κατά την διάρκεια του αγώνα χωρίς την έγκριση του διαιτητή.

16 16 ΚΑΝΟΝΑΣ 2 Η ΜΠΑΛΑ Αποφάσεις του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) Απόφαση 1 Επιπρόσθετα στις απαιτήσεις του Κανόνα 2, η αποδοχή μίας μπάλας για χρήση σε αγώνες που διεξάγονται σε επίσημες διοργανώσεις που οργανώνονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) ή των συνομοσπονδιών, εξαρτάται από το εάν η μπάλα φέρει ένα από τα ακόλουθα: το επίσημο λογότυπο "FIFA APPROVED" το επίσημο λογότυπο "FIFA INSPECTED" το λογότυπο "INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD" Αυτό το λογότυπο επάνω σε μία μπάλα καταδεικνύει ότι αυτή έχει δοκιμαστεί επισήμως και βρέθηκε να πληροί προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, διαφορετικές για κάθε λογότυπο και επιπρόσθετα στις ελάχιστες προδιαγραφές οι οποίες καθορίζονται στον Κανόνα 2. Ο πίνακας με τις επιπρόσθετες προδιαγραφές εξειδικευμένες ανά αντίστοιχο λογότυπο πρέπει να εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Οι φορείς που διενεργούν τις δοκιμές πρέπει να έχουν την έγκριση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Στις διοργανώσεις των ομοσπονδιών ενδέχεται να απαιτηθεί επίσης η χρήση μπάλας που θα φέρει οποιανδήποτε από αυτά τα τρία λογότυπα. Απόφαση 2 Σε αγώνες που διεξάγονται στα πλαίσια επίσημης διοργάνωσης υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), των συνομοσπονδιών ή των ομοσπονδιών μελών, δεν επιτρέπεται καμία μορφή εμπορικής διαφήμισης επάνω στη μπάλα, εκτός του εμβλήματος της διοργάνωσης, της διοργανώτριας και το εξουσιοδοτημένο εμπορικό σήμα του κατασκευαστή. Ο κανονισμός της διοργάνωσης (προκήρυξη) δύναται να περιορίζει τις διαστάσεις και το πλήθος των σημάτων αυτών. Απόφαση 3 Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται Τεχνολογία Γραμμής Τέρματος (GLT) επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μπάλες με ενσωματωμένη τεχνολογία, αλλά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται είτε ως FlFA APPROVED είτε FIFA INSPECTED είτε INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD (βλ. "Απόφαση 1").

17 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ Αριθμός Παικτών ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 17 Ένας αγώνας διεξάγεται από δύο ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από έντεκα παίκτες το πολύ, ένας από τους οποίους είναι ο τερματοφύλακας. Εάν οποιαδήποτε από τις ομάδες έχει λιγότερους από επτά παίκτες, δεν επιτρέπεται να αρχίσει ο αγώνας. Αριθμός αναπληρωματικών Επίσημες διοργανώσεις Σε έναν αγώνα που διεξάγεται μέσα στα πλαίσια μίας διεθνούς διοργάνωσης με την αιγίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), των μελών συνομοσπονδιών ή των ομοσπονδιών μελών, επιτρέπεται η χρήση το πολύ τριών αναπληρωματικών παικτών. Οι κανόνες της διοργάνωσης θα πρέπει να καθορίζουν το πλήθος των αναπληρωματικών παικτών που επιτρέπεται να δηλώνονται, από τρεις μέχρι δώδεκα το πολύ. Άλλοι αγώνες (Φιλικοί) Σε αγώνες εθνικών ομάδων ανδρών, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν το πολύ έξι αναπληρωματικοί. Σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι αναπληρωματικοί παίκτες, με την προϋπόθεση ότι: οι οικείες ομάδες έχουν συμφωνήσει σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ο διαιτητής έχει πληροφορηθεί γι' αυτό πριν τον αγώνα. Εάν ο διαιτητής δεν έχει πληροφορηθεί, ή εάν οι ομάδες δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους πριν από τον αγώνα, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από έξι αναπληρωματικοί.

18 18 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ Διαδικασία αντικατάστασης παίκτη Σε όλους τους αγώνες πρέπει να δίνονται τα ονόματα των αναπληρωματικών στον διαιτητή πριν από την έναρξη του αγώνα. Τυχόν αναπληρωματικοί παίκτες των οποίων τα ονόματα δεν δίδονται στον διαιτητή πριν από την έναρξη του αγώνα, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στον αγώνα. Προκειμένου να αντικατασταθεί ένας παίκτης από έναν αναπληρωματικό, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: ο διαιτητής πρέπει να ενημερωθεί πριν να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ο αναπληρωματικός παίκτης εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο αφού προηγουμένως έχει αποχωρήσει ο παίκτης που αντικαθίσταται και αφού λάβει "σήμα" από τον διαιτητή ο αναπληρωματικός παίκτης εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο μόνο από την διχοτόμο γραμμή και σε διακοπή του αγώνα η αντικατάσταση ολοκληρώνεται όταν ο αναπληρωματικός παίκτης εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο από την στιγμή εκείνη ο αναπληρωματικός παίκτης καθίσταται τακτικός παίκτης και ο παίκτης που αντικαταστάθηκε καθίσταται παίκτης ο οποίος έχει αντικατασταθεί ο παίκτης που έχει αντικατασταθεί δεν ξανασυμμετέχει στον αγώνα όλοι οι αναπληρωματικοί παίκτες υπόκεινται στην εξουσία και την δικαιοδοσία του διαιτητή, ανεξαρτήτως του εάν αυτοί κληθούν να αγωνισθούν ή όχι Αλλαγή με τον τερματοφύλακα Οποιοσδήποτε από τους υπόλοιπους παίκτες επιτρέπεται να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα, με την προϋπόθεση ότι: ο διαιτητής πρέπει να ενημερωθεί πριν να γίνει η αλλαγή η αλλαγή γίνεται σε διακοπή του αγώνα

19 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 19 Παραβάσεις και Ποινές Εάν ένας αναπληρωματικός παίκτης ή ένας παίκτης που έχει αντικατασταθεί εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή: ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι (μολονότι όχι άμεσα εάν ο αναπληρωματικός παίκτης ή ο παίκτης που έχει αντικατασταθεί δεν επηρεάζει το παιχνίδι) ο διαιτητής τον παρατηρεί για αντιαθλητική συμπεριφορά και τον διατάζει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο εάν ο διαιτητής έχει διακόψει το παιχνίδι, αυτό ξαναρχίζει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που εκτελείται από την αντίπαλη ομάδα από το σημείο όπου βρίσκονταν η μπάλα κατά τον χρόνο της διακοπής (βλέπε Κανόνα 13 Θέση Ελεύθερου Λακτίσματος). Εάν ένας παίκτης που έχει δηλωθεί ως αναπληρωματικός εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο αντί ενός παίκτη που έχει δηλωθεί ως τακτικός στην έναρξη του αγώνα και ο διαιτητής δεν ενημερωθεί για την αντικατάσταση: ο διαιτητής επιτρέπει στον αναπληρωματικό να συνεχίσει τον αγώνα καμία πειθαρχική ποινή δεν επιβάλλεται σε βάρος του αναπληρωματικού ο αριθμός των αντικαταστάσεων που δικαιούται η παραβατική ομάδα δεν μειώνεται ο διαιτητής αναφέρει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές Εάν ένας παίκτης αλλάξει θέση με τον τερματοφύλακα χωρίς την άδεια του διαιτητή, προτού γίνει η αλλαγή: ο διαιτητής επιτρέπει την συνέχεια του παιχνιδιού ο διαιτητής παρατηρεί τους εμπλεκόμενους στην επόμενη διακοπή του παιχνιδιού Σε περίπτωση κάθε άλλης παράβασης του παρόντα Κανόνα: οι εμπλεκόμενοι παίκτες παρατηρούνται ο αγώνας ξαναρχίζει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που εκτελείται από έναν παίκτη της αντίπαλης ομάδας από το σημείο όπου βρίσκονταν η μπάλα κατά τον χρόνο της διακοπής (βλέπε Κανόνα 13 Θέση Ελεύθερου Λακτίσματος).

20 20 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ Αποβολή Τακτικών και Αναπληρωματικών Παικτών Ένας παίκτης ο οποίος αποβάλλεται πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα, επιτρέπεται να αντικατασταθεί μόνο από έναν από τους αναπληρωματικούς παίκτες. Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση ενός παίκτη που έχει δηλωθεί ως αναπληρωματικός και αποβλήθηκε είτε πριν το εναρκτήριο λάκτισμα είτε αφού έχει ξεκινήσει το παιχνίδι.

21 4 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ Ασφάλεια ΚΑΝΟΝΑΣ 4 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 21 Ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ή φέρει εξοπλισμό που είναι επικίνδυνος για τον ίδιο ή τους άλλους παίκτες (συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων οποιασδήποτε μορφής). Βασικός Εξοπλισμός Ο βασικός υποχρεωτικός εξοπλισμός ενός παίκτη αποτελείται από τα ακόλουθα ξεχωριστά είδη: φανέλα ή κοντομάνικη φανέλα εάν χρησιμοποιηθούν εσώρουχα, το χρώμα στο μανίκι πρέπει να έχει το ίδιο χρώμα με το μανίκι της φανέλας ή της κοντομάνικης φανέλας παντελονάκι εάν χρησιμοποιηθούν παντελονάκια ή κολάν, πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα με το βασικό χρώμα στο παντελονάκι κάλτσες εάν επικολλάται ταινία (tape) ή παρόμοιο υλικό εξωτερικά, θα πρέπει να έχει το ίδιο χρώμα με το μέρος της κάλτσας πάνω στο οποίο τοποθετείται επικαλαμίδες υποδήματα Επικαλαμίδες καλύπτονται πλήρως από τις κάλτσες πρέπει να έχουν κατασκευασθεί από κατάλληλο υλικό πρέπει να παρέχουν εύλογο βαθμό προστασίας Χρώματα Οι δύο ομάδες πρέπει να φέρουν χρώματα που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους, αλλά και από τον διαιτητή και τους βοηθούς διαιτητές. Κάθε τερματοφύλακας πρέπει να φέρει χρώματα το οποία θα τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους παίκτες, τον διαιτητή και τους βοηθούς διαιτητές

22 22 ΚΑΝΟΝΑΣ 4 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ Παραβάσεις και Ποινές Σε περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης του παρόντα Κανόνα: δεν απαιτείται η διακοπή του παιχνιδιού ο διαιτητής υποδεικνύει στον παραβάτη παίκτη να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να διορθώσει τον εξοπλισμό του ο παίκτης αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο μόλις διακοπεί το παιχνίδι (όταν η μπάλα "δεν παίζει"), εκτός εάν έχει ήδη τακτοποιήσει τον εξοπλισμό του ο παίκτης που πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να τακτοποιήσει τον εξοπλισμό του, δεν επιτρέπεται να επιστρέψει χωρίς την άδεια του διαιτητή ο διαιτητής ελέγχει εάν ο εξοπλισμός του παίκτη είναι κανονικός πριν να επιτρέψει την επιστροφή του στον αγωνιστικό χώρο ο παίκτης επιτρέπεται να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο όταν η μπάλα "δεν παίζει" Ένας παίκτης που εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο εξαιτίας παράβασης του παρόντα Κανόνα και επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή πρέπει να παρατηρείται. Επανέναρξη του Παιχνιδιού Εάν το παιχνίδι διακοπεί από τον διαιτητή προκειμένου να απευθύνει μία παρατήρηση: ο αγώνας ξαναρχίζει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα το οποίο θα εκτελέσει ένας παίκτης που ανήκει στην αντίπαλη ομάδα, από το σημείο όπου βρίσκονταν η μπάλα όταν ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα (βλέπε Κανόνα 13 Θέση Ελεύθερου Λακτίσματος).

23 ΚΑΝΟΝΑΣ 4 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 23 Αποφάσεις του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) Απόφαση 1 Οι παίκτες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν φανελάκια κάτω από την φανέλα τα οποία φέρουν συνθήματα ή διαφημίσεις. Ο βασικός υποχρεωτικός εξοπλισμός δεν πρέπει να φέρει καμία πολιτική, θρησκευτική ή προσωπική δήλωση. Ένας παίκτης ο οποίος βγάζει την φανέλα του προκειμένου να αποκαλύψει ένα σύνθημα ή μία διαφήμιση, θα τιμωρείται από την διοργανώτρια. Η ομάδα του παίκτη του οποίου ο υποχρεωτικός εξοπλισμός φέρει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα ή δηλώσεις, θα τιμωρείται από την διοργανώτρια ή από την FIFA.

24 24 ΚΑΝΟΝΑΣ 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Η Εξουσία του Διαιτητή Κάθε αγώνας ελέγχεται από ένα διαιτητή ο οποίος έχει πλήρη εξουσία εφαρμογής των Κανόνων Παιχνιδιού σε σχέση με τον αγώνα για τον οποίο έχει ορισθεί. Αρμοδιότητες και Καθήκοντα Ο Διαιτητής: εφαρμόζει τους Κανόνες Παιχνιδιού ελέγχει τον αγώνα σε συνεργασία με τους βοηθούς διαιτητές και, όπου ισχύει, με τον τέταρτο διαιτητή διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε μπάλα χρησιμοποιείται, πληροί τις προδιαγραφές του Κανόνα 2 διασφαλίζει ότι ο εξοπλισμός των παικτών, πληροί τις προδιαγραφές του Κανόνα 4 εκτελεί χρέη χρονομέτρη και καταγράφει τα συμβάντα του αγώνα σταματά τον αγώνα, τον διακόπτει προσωρινά ή οριστικά, κατά την διακριτική του ευχέρεια, για οποιαδήποτε παράβαση των Κανόνων σταματά τον αγώνα, τον διακόπτει προσωρινά ή οριστικά, εξαιτίας εξωτερικής επέμβασης οποιασδήποτε μορφής διακόπτει τον αγώνα εάν κατά την άποψή του, ένας παίκτης έχει τραυματιστεί σοβαρά και διασφαλίζει ότι ο παίκτης αυτός απομακρύνεται από τον αγωνιστικό χώρο. Ένας παίκτης που έχει τραυματιστεί επιτρέπεται να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο μόνο αφού ξαναρχίσει ο αγώνας επιτρέπει τη συνέχεια του αγώνα μέχρις ότου η μπάλα "δεν παίζει" εάν κατά την άποψή του, ένας παίκτης έχει τραυματιστεί μόνο ελαφρά διασφαλίζει την αποχώρηση οποιουδήποτε παίκτη αιμορραγεί από τον αγωνιστικό χώρο. Ο παίκτης επιτρέπεται να επιστρέψει μόνο αφού λάβει "σήμα" από τον διαιτητή, ο οποίος πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει σταματήσει η αιμορραγία επιτρέπει τη συνέχεια του αγώνα όταν η ομάδα σε βάρος της οποίας διαπράχθηκε ένα παράπτωμα, ωφελείται από ένα τέτοιο πλεονέκτημα και τιμωρεί το αρχικό παράπτωμα, εάν το προσδοκώμενο πλεονέκτημα δεν αξιοποιείται κατά τον χρόνο εκείνο όταν ένας παίκτης διαπράξει περισσότερα από ένα παραπτώματα ταυτοχρόνως, τιμωρεί το πιο σοβαρό παράπτωμα λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα κατά παικτών που υποπίπτουν σε παραπτώματα που τιμωρούνται με παρατήρηση ή αποβολή. Δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει αυτά τα μέτρα άμεσα, πρέπει όμως να το πράξει στην επόμενη διακοπή του παιχνιδιού (όταν η μπάλα "δεν παίζει")

25 ΚΑΝΟΝΑΣ 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 25 λαμβάνει μέτρα κατά αξιωματούχων ομάδας οι οποίοι δεν συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο και δύναται, κατά την διακριτική του ευχέρεια, να τους αποβάλλει από τον αγωνιστικό χώρο και τους παρακείμενους αυτού χώρους ενεργεί κατόπιν πληροφόρησης από τους βοηθούς διαιτητές αναφορικά με περιπτώσεις τις οποίες δεν είδε διασφαλίζει ότι στον αγωνιστικό χώρο δεν εισέρχονται μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δίνει το σήμα για να ξαναρχίσει ο αγώνας, όταν έχει διακοπεί δίνει στις οικείες αρχές την έκθεση του αγώνα (φύλλο αγώνα), η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για κάθε πειθαρχική κύρωση που επιβλήθηκε σε παίκτες και/ή αξιωματούχους ομάδων, καθώς και οποιαδήποτε άλλα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα προ, κατά την διάρκεια ή μετά τον αγώνα Αποφάσεις του Διαιτητή Οι αποφάσεις του διαιτητή που αφορούν γεγονότα που έχουν σχέση με το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης αυτής του εάν ένα τέρμα σημειώθηκε και του αποτελέσματος του αγώνα, είναι οριστικές. Ο διαιτητής δύναται να αλλάξει μία απόφασή του εάν αντιληφθεί ότι δεν είναι ορθή, ή κατά την διακριτική του ευχέρεια, ύστερα από πληροφορίες από έναν βοηθό διαιτητή ή τον τέταρτο διαιτητή, με την προϋπόθεση ότι δεν ξανάρχισε το παιχνίδι ή ότι δεν τελείωσε ο αγώνας.

26 26 ΚΑΝΟΝΑΣ 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Αποφάσεις του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) Απόφαση 1 Ένας διαιτητής (ή κατά περίπτωση, ένας βοηθός διαιτητή ή τέταρτος διαιτητής) δεν υπέχει ευθύνη για: οποιουδήποτε είδους τραυματισμό υπέστη ένας παίκτης, αξιωματούχος ή θεατής οποιαδήποτε ζημία σε περιουσιακό στοιχείο οποιασδήποτε μορφής οποιαδήποτε άλλη ζημία υπέστη οποιοδήποτε άτομο, ομάδα, εταιρεία, ομοσπονδία ή άλλο όργανο, που οφείλεται ή ενδεχόμενα να οφείλεται σε οποιαδήποτε απόφαση που ενδεχόμενα λάβει σύμφωνα με τους όρους των Κανόνων Παιχνιδιού ή αναφορικά με τις πάγιες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να λάβει χώρα, διεξαχθεί και ελεγχθεί ένας αγώνας. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: μία απόφαση ότι η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ή του περιβάλλοντος χώρου ή οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοια ή τέτοιες που δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή ενός αγώνα μία απόφαση διακοπής του αγώνα για οποιονδήποτε λόγο μία απόφαση αναφορικά με την καταλληλότητα του αγωνιστικού εξοπλισμού και της μπάλας που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια ενός αγώνα μία απόφαση διακοπής ή μη ενός αγώνα εξαιτίας παρέμβασης των θεατών ή οποιουδήποτε προβλήματος στον χώρο των θεατών μία απόφαση διακοπής ή μη του παιχνιδιού προκειμένου να επιτραπεί σε ένα τραυματισμένο παίκτη να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη μία απόφαση να απαιτήσει από έναν τραυματισμένο παίκτη να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη μία απόφαση να επιτραπεί ή μη σε ένα παίκτη να φέρει ορισμένα ενδύματα ή εξοπλισμό μία απόφαση (στις περιπτώσεις που αυτό αποτελεί ευθύνη του) να επιτρέψει ή μη σε οποιαδήποτε πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων ομάδας ή του σταδίου, αξιωματούχων ασφαλείας, φωτογράφων ή άλλων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης) να παρευρίσκονται κοντά στον αγωνιστικό χώρο οποιαδήποτε άλλη απόφαση που ενδέχεται να λάβει σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού ή σε συμμόρφωση με τα καθήκοντα που προβλέπονται για τον ίδιο από τους κανόνες ή τους κανονισμούς της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), της συνομοσπονδίας, της ομοσπονδίας μέλους ή της λίγκας, σύμφωνα με τους οποίους διεξάγεται ο αγώνας.

27 ΚΑΝΟΝΑΣ 5 Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 27 Απόφαση 2 Σε τουρνουά ή διοργανώσεις όπου διορίζεται τέταρτος διαιτητής, ο ρόλος και τα καθήκοντά του πρέπει να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και περιέχονται στην παρούσα έκδοση. Απόφαση 3 Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται Τεχνολογία Γραμμής Τέρματος (GLT) (σύμφωνα με τον κανονισμό της οικείας διοργάνωσης), το καθήκον του διαιτητή είναι να δοκιμάσει την λειτουργικότητα του τεχνολογικού βοηθήματος πριν από τον αγώνα. Οι δοκιμές που θα εκτελούνται ορίζονται στο Πρόγραμμα Ποιότητας της FIFA για το Εγχειρίδιο Δοκιμής της Τεχνολογίας Γραμμής Τέρματος (GLT). Εάν το τεχνολογικό βοήθημα δεν λειτουργεί σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Δοκιμής, ο διαιτητής δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το σύστημα Τεχνολογίας Γραμμής Τέρματος (GLT), οφείλει δε να αναφέρει το συμβάν αυτό στην οικεία αρχή.

28 28 ΚΑΝΟΝΑΣ 6 ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 6 ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Καθήκοντα Μπορούν να διοριστούν δύο βοηθοί διαιτητή τα καθήκοντα των οποίων, με την επιφύλαξη της απόφασης του διαιτητή, είναι να σημειώνουν: εάν ολόκληρη η μπάλα έχει βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο ποια ομάδα δικαιούται να εκτελέσει το γωνιακό λάκτισμα (κόρνερ), το από τέρματος λάκτισμα ή την επαναφορά της μπάλας εάν ένας παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί επειδή βρίσκεται σε αντικανονική θέση (οφσάιντ) εάν ζητείται αντικατάσταση παίκτη εάν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά ή οποιοδήποτε άλλο επεισόδιο που δεν αντελήφθη ο διαιτητής εάν διαπράχθηκαν παραβάσεις όταν οι βοηθοί διαιτητές έχουν καλύτερο οπτικό πεδίο από τον διαιτητή (αυτό συμπεριλαμβάνει σε ειδικές περιπτώσεις, παραπτώματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή πέναλτι) εάν κατά την εκτέλεση πέναλτι, ο τερματοφύλακας κινήθηκε εκτός της γραμμής τέρματος πριν το λάκτισμα της μπάλας και εάν η μπάλα πέρασε την γραμμή τέρματος Συνδρομή Οι βοηθοί διαιτητές βοηθούν τον διαιτητή να ελέγξει τον αγώνα σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού. Ειδικότερα, οι βοηθοί διαιτητές επιτρέπεται να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να βοηθήσουν στον έλεγχο της απόστασης των 9,15 μέτρων (10 γιάρδες). Σε περίπτωση αδικαιολόγητης παρέμβασης ή απρεπούς συμπεριφοράς, ο διαιτητής θα απαλλάξει τον βοηθό διαιτητή από τα καθήκοντά του και θα υποβάλλει την αναφορά του στις οικείες αρχές.

29 7 Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Περίοδοι του Παιχνιδιού ΚΑΝΟΝΑΣ 7 Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 29 Ο αγώνας διαρκεί δύο ίσες χρονικές περιόδους διάρκειας 45 λεπτών η κάθε μία, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από κοινού μεταξύ του διαιτητή και των δύο ομάδων. Κάθε συμφωνία για την τροποποίηση της διάρκειας των περιόδων του παιχνιδιού (για παράδειγμα την μείωση κάθε ημιχρόνου σε 40 λεπτά εξαιτίας ανεπαρκούς φωτισμού) πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, πρέπει δε να είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της διοργάνωσης. Διακοπή του Ημίχρονου Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα μίας διακοπής στο ημίχρονο. Η διακοπή του ημίχρονου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Οι κανόνες της διοργάνωσης θα πρέπει να καθορίζουν την διάρκεια της διακοπής του ημίχρονου. Η διάρκεια της διακοπής του ημίχρονου επιτρέπεται να τροποποιηθεί μόνο με την συγκατάθεση του διαιτητή. Υπολογισμός Χαμένου Χρόνου Ο χρόνος που χάνεται σε κάθε περίοδο υπολογίζεται για: αντικαταστάσεις παικτών αξιολόγηση του τραυματισμού παικτών απομάκρυνση τραυματισμένων παικτών από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη καθυστερήσεις οποιαδήποτε άλλη αιτία Ο υπολογισμός του χαμένου χρόνου επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του διαιτητή. Λάκτισμα πέναλτι Εάν πρέπει να εκτελεστεί ή επαναληφθεί ένα λάκτισμα πέναλτι, η διάρκεια κάθε ημιχρόνου παρατείνεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί το λάκτισμα πέναλτι. Οριστική Διακοπή Αγώνα Ένας αγώνας που έχει διακοπεί οριστικά επαναλαμβάνεται, εκτός εάν οι κανόνες της διοργάνωσης καθορίζουν διαφορετικά.

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016

Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016 Κανόνες Παιχνιδιού 2015/2016 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος : Γενικός Γραμματέας : Διεύθυνση FIFA : Joseph S. Blatter Jérôme

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος. Χάραξη του Αγωνιστικού Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε μία)

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε μία) Κανόνες Παιχνιδιού 2007/2008 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (IFAB) Μέλη: Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010

Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010 Κανόνες Παιχνιδιού 2009/2010 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραµµατέας: Joseph S. Blatter Jerome Valcke ιεύθυνση: FIFA-Strasse

Διαβάστε περισσότερα

Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε µία)

Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1 ψήφος κάθε µία) Κανόνες Παιχνιδιού 2006 1 ΙΕΘΝΕΣ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (IFAB) Μέλη: Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Αγγλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Σκωτίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ουαλίας Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία Ιρλανδίας (1

Διαβάστε περισσότερα

2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012. Οποιαδήποτε ή όλες από τις πιο κάτω τροποποιήσεις είναι επιτρεπτές.

2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012. Οποιαδήποτε ή όλες από τις πιο κάτω τροποποιήσεις είναι επιτρεπτές. Κανονισμοί Ποδοσφαίρου 2011 / 2012 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2011-2012 Τροποποιήσεις Μετά από συμφωνία με τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και δεδομένου ότι οι αρχές αυτών των κανονισμών τηρούνται,

Διαβάστε περισσότερα

i. Επί της αρχής απόφαση για την χρήση της GLT και επιπτώσεις

i. Επί της αρχής απόφαση για την χρήση της GLT και επιπτώσεις ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ FIFA Εγκύκλιος αρ. 1315 Ζυρίχη, 3 Αυγούστου 2012 SG/est bru Περαιτέρω τροποποιήσεις στους Κανόνες του Παιχνιδιού 2012/2013 Αγαπητέ κύριε ή κυρία, Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB)

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί:

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί: Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει σήμερα 01/04/2014 τους Κανόνες του Παιχνιδιού σε ένα σύνολο 800 ερωτήσεων απαντήσεων που περιλαμβάνουν το σύνολο των Κανόνων.

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος;

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 2 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 10 μ (11 γιάρδες). 11 μ (12 γιάρδες). 9 μ (10 γιάρδες). 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται στο κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ FIFA Εγκύκλιος αρ. 1322 Ζυρίχη, 25 Οκτωβρίου 2012 SG/bru Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού Έχουν τεθεί σε ισχύει από 1 Ιουνίου 2016 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Οι βασικοί τομείς των αλλαγών είναι οι εξής: Μια πιο απλή δομή, Κανόνες και Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; Α. 10 μ (11 γιάρδες). Β. 11 μ (12 γιάρδες). Γ. 9 μ (10 γιάρδες). Δ. 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση Ερωτήσεων Κανόνας 1: ερωτήσεις 1 έως 48 Κανόνας 2: ερωτήσεις 49 έως 71 Κανόνας 3: ερωτήσεις 72 έως 128 Κανόνας 4: ερωτήσεις 129 έως 160 Κανόνας 5: ερωτήσεις 161 έως 202 Κανόνας 6: ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός

3)Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός ΚΑΝΟΝΑΣ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 3 Επιφάνεια Αγωνιστικού χώρου Ο τάπητας του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι εξολοκλήρου φυσικός, ή εάν επιτρέπεται από την διοργάνωση εξολοκλήρου τεχνητός, ή εάν επιτρέπεται από την

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 2012-2013 Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 126 η Ετήσια Γενική Συνάντηση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 3 Μαρτίου 2012 Pennyhill Park Hotel, Surrey,

Διαβάστε περισσότερα

This version of the Laws of the Game was translated by the Hellenic Football Federation

This version of the Laws of the Game was translated by the Hellenic Football Federation This version of the Laws of the Game was translated by the Hellenic Football Federation 1 Περιεχόμενα Σελίδα Η φιλοσοφία και το πνεύμα των Κανόνων 3 Διαχείριση αλλαγών των Κανόνων 4 Ιστορικό στην αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 126 η Ετήσια Γενική Συνάντηση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 3 Μαρτίου 2012 Pennyhill Park Hotel, Surrey, England 1 Κανόνες του Παιχνιδιού και Αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής Πρακτικές Οδηγίες για Αξιωματούχους αγώνα 2016/17 1 Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιέχουν πρακτικές συμβουλές για τους αξιωματούχους αγώνα και συμπληρώνουν την πληροφόρηση του τμήματος των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008

Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008 Ποδόσφαιρο στην άμμο Κανόνες του Παιχνιδιού 2008 1 Federation Internationale de Football Association Πρόεδρος: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Γενικός Γραμματέας: Jerôme Valcke (France) Διεύθυνση: FIFA FIFA-Strasse

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα Εισαγωγή Ιστορία του Δ.Π.Σ. (I.F.A.B) 3. Σημειώσεις στους κανόνες παιχνιδιού 8. 1 Ο αγωνιστικός χώρος 9. 2 Η μπάλα 19.

Σελίδα Εισαγωγή Ιστορία του Δ.Π.Σ. (I.F.A.B) 3. Σημειώσεις στους κανόνες παιχνιδιού 8. 1 Ο αγωνιστικός χώρος 9. 2 Η μπάλα 19. Δεν επιτρέπεται η χωρίς την άδεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αναπαραγωγή ή μετάφραση μέρους ή του συνόλου του παρόντος. Σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2016. Περιεχόμενα Σελίδα Εισαγωγή Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

[ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ]

[ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ] 1 Μπορεί ένας παίκτης να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο για να πιεί νερό χωρίς να πάρει πρώτα άδεια από το διαιτητή; Α Ναι, κατά τη διάρκεια μιας διακοπής του παιχνιδιού. Β Ναι, οποτεδήποτε. Γ Ναι,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) Τίθενται σε ισχύει από 1 Ιούνη 2016 Κανόνες του Παιχνιδιού 2016/ 17 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού. (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17)

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού. (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 2016-17 Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού (Σύνοψη των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2016_17) Τίθενται σε ισχύει από 1 Ιούνη 2016 Κανόνες του Παιχνιδιού 2016/ 17 Η

Διαβάστε περισσότερα

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος ΠΣΠΑ 2016-17 1 η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος Γήπεδο Futsal-2016-17- Επιβλέποντας Δημήτριος Μανωλάς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ i. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ii. ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ iii. Ετυμολογία της λέξεως futsal iv. Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Kαραγιαννίδης Θεόδωρος. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Kαραγιαννίδης Θεόδωρος. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Kαραγιαννίδης Θεόδωρος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-ΜSc. Προπονητής Ποδοσφαίρου Κανόνες παιχνιδιού 2016 17 17 Κανόνες Σε ισχύ από τον Ιούνιο 2016 120-90μ 120-90μ ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο Αγωνιστικός

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου

Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου. Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου 2006 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Futsal Laws of the Game 2006 1 Μετάφραση: Χρήστος Στεφάνου Κανονισµοί του Παιχνιδιού 2006 Κανονισµός 1: Αγωνιστικός χώρος ιαστάσεις Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011

Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011 Κανόνες Παιχνιδιού 2010/2011 Σηµείωση: Στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί διατάξεις από τους ισχύοντες Κ.Α.Π. / Ε.Π.Ο. 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα».

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα». Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποιήσεων των Κανονισμών Παιδιάς της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χάντμπωλ και την αύξηση της ελκυστικότητας της αθλήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΡΘΡΟ 16 - ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Α. ΣΚΟΥΦΙΑ Η γηπεδούχος ομάδα θα φορά λευκά σκουφιά και η φιλοξενούμενη ομάδα διαφορετικού χρώματος σκουφιά, εκτός από κόκκινο, εγκεκριμένα από τους διαιτητές, αλλά και διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του PASP-OPAP BEACH SOCCER 2016, διοργανώνει σε συνεργασία με το CYPRUSACADEMIES.COM, το 1ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ Το Lido Soccer θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του τουρνουά και γι αυτό αναθέτει σε μια 5μελή επιτροπή τη δυνατότητα να συντονίζει, καθώς και να επιλύει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 2.2.5 Στους πάγκους των ομάδων πρέπει να υπάρχουν 14 διαθέσιμες θέσεις, για τους προπονητές (2), τους αναπληρωματικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Ο αγώνας διεξήχθη (πόλη) : έναρξης : ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ : ΓΗΠΕΔΟ : ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Ο αγώνας διεξήχθη (πόλη) : έναρξης : ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ : ΓΗΠΕΔΟ : ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 1, 15125 ΜΑΡΟΥΣΙ FAX: 210 68 57 464 210 68 37 885 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPER LEΑGUE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Κ20 / Κ17 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ Ο αγώνας διεξήχθη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου 2016-2017 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ έχοντας υπ' όψη: 1. Το Καταστατικό της 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: ,

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: , ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 42, 10678 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.33.86.300 (30 ΓΡΑΜΜΕΣ) ΦΑΞ: 210.38.07.656, 210.38.23.738 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: 1. ΚΕΔ/ΕΠΟ ΤΗΛ. 210 9891839-210 9854804

Διαβάστε περισσότερα

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης «Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης DOGSO VS SPA DOGSO: Αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης τέρματος, με όχι κανονικό τρόπο. Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 12. Κανόνες διαιτησίας Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΠΑΙΚΤΕΣ (7 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ 5 ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ) ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα και οδηγίες προς διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές και εκπαιδευτές Ε.Π.Ο. Αγωνιστική περίοδος 2011-12

Συμπεράσματα και οδηγίες προς διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές και εκπαιδευτές Ε.Π.Ο. Αγωνιστική περίοδος 2011-12 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Συμπεράσματα και οδηγίες προς διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές και εκπαιδευτές Ε.Π.Ο. Αγωνιστική περίοδος 2011-12 Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας

Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας Πρόγραµµα Ανάπτυξης ιαιτησίας 2009-2010 Ο ΗΓΙΕΣ ΝΕΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 1. Αυτοσυγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Κεντρική Επιτροπή ιαιτησίας 2014-15 Πρακτικές οδηγίες για τους Αξιωµατούχους του Αγώνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ... 7 Χρονόµετρα του Γηπέδου... 8 Ακατάλληλοι αγωνιστικοί χώροι... 8 Αριθµός Αξιωµατούχων και Ποδοσφαιριστών που επιτρέπεται στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

Χειροσφαιρίσεως. ιευκρινίσεις Σήµατα Αγωνιστικός χώρος

Χειροσφαιρίσεως. ιευκρινίσεις Σήµατα Αγωνιστικός χώρος International Handball Federation Οµοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Κανονισµός Παιχνιδιού ιευκρινίσεις Σήµατα Αγωνιστικός χώρος Αύγουστος 2001 Έκδοση: ιεθνής Οµοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) Επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οµοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος. Κανονισµός Παιχνιδιού

Οµοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος. Κανονισµός Παιχνιδιού Οµοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Κανονισµός Παιχνιδιού Έκδοση: Αύγουστος 2005 2 Μετάφραση-Επιµέλεια: Γιώργος Φίλος, ηµήτρης Χατζηγεωργίου Καθηγητές ιαιτησίας 3 4 Εισαγωγή Ο Κανονισµός Παιχνιδιού ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυμο: Όνομα: E.Π.Σ: Βαθμοί:

Επώνυμο: Όνομα: E.Π.Σ: Βαθμοί: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 Ταυτότητα αγώνα Γηπεδούχος: Βέροια Σκορ: - Σκορ ΗΜ.: - Φιλοξενούμενη: Λεβαδειακός Κατηγορία: Σούπερ Λίγκα Αγωνιστική: 11 η Όμιλος: Ημερομηνία: 14 / 01 / 17 Ώρα: 17 : 15 Γήπεδο:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3)

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ΤΑΞΥΠ (Αιθ.1-2-3) Β1 - Β2 - Β3 -Β4 8:30 9:30 π.μ Β5 - Β6-Β7 - Β8 Β10-Β11-Β12-Β14 9:30 10:30 π.μ 10:30 11:30 π.μ Β9-Β13-Β15-Β16 11:30 12:30 ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Παράρτημα Α. Τελικό αποτέλεσμα 1 Τελικό αποτέλεσμα (1X2) 1: να κερδίσει η εντός έδρας ομάδα 2: να κερδίσει η εκτός έδρας ομάδα 50,000

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Παράρτημα Α. Τελικό αποτέλεσμα 1 Τελικό αποτέλεσμα (1X2) 1: να κερδίσει η εντός έδρας ομάδα 2: να κερδίσει η εκτός έδρας ομάδα 50,000 Παράρτημα Α Ισχύει από 27/8/2013 Οι τύποι στοιχημάτων υπόκεινται σε αλλαγές Σημειώσεις, UNDER = LESS, OVER = MORE, ΚΔΑ: Κανονικη Διάρκεια Αγώνα, Odd - Even (Μονά - Ζυγά): το σκορ 0-0 θεωρείται πάντα ζυγό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ :1 ο EXPRESS ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ :1 ΜΗΝΑΣ ΕΝΑΡΞΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΛΗΞΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3.ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016 Καρδίτσα 12-8-2015 Αριθμ.πρωτ. 824 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016 Η Ε.Π.Σ.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ έχοντας υπόψη : 1. Την Αθλητική Νομοθεσία που ισχύει σήμερα, 2. Το καταστατικό της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΟΡΥ 5Χ5 ΣΑΛΑΣ ΚΩΦΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΑΚ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΟΡΥ 5Χ5 ΣΑΛΑΣ ΚΩΦΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΑΚ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΟΡΥ 5Χ5 ΣΑΛΑΣ ΚΩΦΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΑΚ 2015 Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών Φέρων 6 Office2@hafdeaf..gr www.hafdeaf.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι EΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Κ Ο Ζ Α Ν Η Σ Αριθμ.Πρωτ. :. ΚΟΖΑΝΗ.././20. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ αφού έλαβε υπόψη: Α. Το Καταστατικό της Β. Τις διατάξεις του Κ.Α.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

International rules of Water Polo

International rules of Water Polo International rules of Water Polo ΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Υ Α Τ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Association of Hellenic Water Polo Referees ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΙΤΗΤΩΝ Υ ΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ελληνική έκδοση) IT IS OFFERED FREE

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Ω Σ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ω Ν Π Ι Ε Ρ Ι Α Σ

Ε Ν Ω Σ Η Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Ω Μ Α Τ Ε Ι Ω Ν Π Ι Ε Ρ Ι Α Σ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ή ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 2015-2016 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:... ΟΜΙΛΟΣ:... Στο γήπεδο: Ημερομηνία: Αγωνιστική: Ορισθείσα ώρα έναρξης:. Ώρα έναρξης:... Ώρα λήξης:... Διαιτητής:.Σ.Δ.Π.:. Α Βοηθός:..

Διαβάστε περισσότερα

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ RESPECTCUP 2015-2016

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ RESPECTCUP 2015-2016 Κανονισμός 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Οι παρακάτω βασικές αρχές του RespectCUP είναι απαράβατοι κανόνες οδηγίες που διέπουν το τουρνουά και ισχύουν σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο προπονητής-εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ INTERSPORT Soccer Challenge 2016 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η INTERSPORT σε συνεργασία με το SPORTCAMP προκηρύσσουν τη διεξαγωγή πανελληνίου τουρνουά ανεξαρτήτων ομάδων mini football. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελµατικών Οµάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου 2015-2016

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελµατικών Οµάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου 2015-2016 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αγώνων Κυπέλλου Επαγγελµατικών Οµάδων Α και Β Εθνικής κατηγορίας (Super League- Football League) περιόδου 2015-2016 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ έχοντας υπ' όψη: 1. Το Καταστατικό της 2.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Πρωτ: 493 Χίος: 31/07/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Αριθμ. Πρωτ: 493 Χίος: 31/07/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 1 ΈΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΙΟΥ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1939 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 17, Τ.Κ.82100 ΤΗΛ: 22710 22888, FAX: 22710 44588 e-mail: epsxiou@otenet.gr, website: www.epsxiou.gr Αριθμ. Πρωτ: 493

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος Κανονισμός Αγωνιστική περίοδος 2014-2015 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Οι παρακάτω βασικές αρχές του RespectCUP είναι απαράβατοι κανόνες οδηγίες που διέπουν το τουρνουά και ισχύουν σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα