ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]"

Transcript

1 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]

2 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με τον συνδυασμό takeover. Οι παίκτες σε ομάδες των 4 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό takeover και ταυτόχρονα εξασκούν τεχνικά στοιχεία (dribbling, turning). Οι αποστάσεις μεταξύ των κώνων είναι 12 x 12 μέτρα. Η διάρκεια της άσκησης είναι περίπου λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι τέσσερις παίκτες (π. 1, π. 2, π. 3 και π. 4) εκτελούν γρήγορη κίνηση με την κατοχή (οδήγημα της μπάλας) ή χωρίς. Με την συνάντηση τους εκτελούν και ανταλλαγή της κατοχής σε 4 προκαθορισμένα σημεία. 2. Η άσκηση εναλλάσει την γρήγορη κίνηση με την κατοχή της μπάλας ή χωρίς την κατοχή και του takeover. 3. Εκτελείται takeover από δεξιά και αριστερά. 4. Παραλλαγή: α. ένας αμυντικός μαρκάρει τον παίκτη που έιναι κάτοχος της μπάλας. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ TAKEOVER 1. Το βασικότερο στοιχείο για να εκτελεστεί ένα takeover είναι η επικοινωνία (οπτική επαφή) μεταξύ των δύο παικτών. Η κίνηση με την κατοχή της μπάλας προς τον συμπαίκτη, πρέπει πάντα να προδιαθέτει την πιθανή ανταλλαγή της κατοχής της μπάλας (takeover). Ο παίκτης που έχει την κατοχή της μπάλας πρέπει πάντα να την οδηγεί με το πόδι που βρίσκεται πιο μακριά από τον προσωπικό του αντίπαλο. Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται κατά στην τελική φάση του συνδυασμού είναι ότι ο παίκτης που παραδίδει την μπάλα, στην τελευταία επαφή του, την χτυπά με παραπάνω δύναμη και δεν την αφήνει να κυλήσει ομαλά (με την ταχύτητα που η μπάλα ήδη έχει αποκτήσει) στο πόδι του συμπάικτη που πλησιάζει. Αυτό πάντα προβληματίζει τον παραλήπτη της μπάλας και τον σωστό έλεγχο της μπάλας (controlling). 2. Ο δεύτερος παίκτης που εκτελεί το takeover (παραλήπτης) πρέπει να προσαρμόσει την ταχύτητά του σε αυτήν του κατόχου της μπάλας, για να υπάρχει ο κατάλληλος συγχρονισμός. Ο παραλήπτης της μπάλας (π. χ. ο παίκτης π. 2) πρέπει να έχει τοποθετηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να μην επιτρέπει στον προσωπικό αντίπαλο του συμπαίκτη του να παραμβληθεί μεταξύ του ίδιου (του π.2) και του συμπαίκτη που παραδίδει την μπάλα (π.χ. στον π. 1). Ο παίκτης που θα γίνει κάτοχος της μπάλας (π.χ ο π. 2) πρέπει να παραλάβει την μπάλα με το πόδι που είναι πιο κοντά στον συμπαίκτη με τον οπoίο εκτελεί το takeover (π. 1). O παίκτης που γίνεται κάτοχος αλλά και ο πρώην κάτοχος της (π.χ. οι π. 1 και π. 2, αντίστοιχα), πρέπει να αλλάξουν ρυθμό και να κινηθούν με αυξημένη ταχύτητα για να παραπλανήσουν τον ή τους αντιπάλους.

3 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών-μεσαίων αποστάσεων. Οι παίκτες σε ομάδες των 6-9 μεταβιβάζουν την μπάλα σε τριγωνικό σχήμα. Η κάθε πλευρά του τριγώνου είναι περίπου μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 18 λεπτά. Η άσκηση εκτελείται για 9 λεπτά αριστερόστροφα και 9 λεπτά δεξιόστροφα. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές). 2. Οι μεταβιβάση 1 πρέπει να εκτελείται στα πόδια του παίκτη π. 2. Η μεταβίβαση 2 πρέπει να εκτελείται στον χώρο μπροστά απο τον παίκτη π. 3 (into space), η μεταβίβαση 3 κοντά στα πόδια του παίκτη π. 1. Μετά από κάθε μεταβίβαση οι παίκτες κινούνται προς τον επόμενο κώνο. 3. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια της άσκησης. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1 επαφή με αριστερό/δεξί, με το εσωτερικό του παπουτσιού. 5. Παραλλαγή: α. ο παίκτης π. 1 πρώτα εκτελεί συνδυασμό 1-2 με τον παίκτη π. 2., και μεταβιβάζει έπειτα στον π. 3 (συνολικά 4 αντί για 3 μεταβιβάσεις). ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ. 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές-μεσαίες αποστάσεις (<20 μέτρα), β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία για κατοχή και συνδυασμούς με συμπαίκτες σε περιορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του αντιπάλου (εαν υπάρχει). Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Η κίνηση προς τον επόμενο κώνο μπορεί να γίνει με την εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας και ευκυνισίας, skipping, skips with knee to the side, butt kick, carioca, stops and starts, backwards running, skipioca, volleyoca, leg extensions, side leg raises, trunk turns, drop steps. 4. Η εκτέλεση των περισσότερων μεταβιβάσεων μπορεί να γίνεται και με ελεγχόμενη πίεση που ασκεί ένας άλλος παίκτης (αμυντικός). 5. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης) και ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά.

4 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση τεχνικής κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Οί παίκτες σε ομάδες των 8 μεταβιβάζουν την μπάλα με χρωματική σειρά. Ο παίκτης με κοκκινο φανελάκι σε έναν με λευκό και αυτός πάλι σε κόκκινο. Ο χώρος είναι περίπου15 x 15 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 12 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball) και συνεργασία των παικτών. 2. Οι μεταβιβάσεις μπορεί να εκτελεστούν στον χώρο μπροστά από τον παίκτη ή στα πόδια του. 3. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια της άσκησης. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 (ή το ένα χρώμα παίζει πάντα με 1 επαφή) επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. 1. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 2. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης) και ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά.

5 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση της τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών-μεσαίων αποστάσεων. Η ομάδα των 8 παικτών μεταβιβάζουν δύο μπάλες με αριθμιτική σειρά. Δύο παίκτες (ο παίκτης π. 1 και ο π. 5.) με την κατοχή της μπάλας, ξεκινούν ταυτόχρονα και μεταβιβάζουν την μπάλα. Ο χώρος είναι περίπου 25 x 15 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 15 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball). 2. Οι μεταβιβάσεις μπορεί να εκτελεστούν στον χώρο μπροστά απο τον παίκτη είτε στα πόδια του. 3. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια της άσκησης. Σε προχωρημένο επίπεδο δεν επιτρέπεται. Ο κάθε παίκτης πρέπει να μεταβιβάζει γρήγορα στον επόμενο με ακρίβεια χωρίς κάποια προφορική βοήθεια. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. Παραλλαγή: α. ένας αμυντικός (αλλάζει κάθε 2-3 λεπτά) προσπαθεί να παρμβληθεί σε κάποα μεταβίβαση και να κερδίσει την κατοχή της μπάλας. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

6 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και overlapping Η ομάδα των 8-12 παικτών μεταβιβάζουν την μπάλα με εναλλαγή κοντινών και μεσαίας απόστασης μεταβιβάσεων με σκοπό να προκύπτει overlapping με κάθε κοντινή μεταβίβαση. Ο κύκλος έχει διάμετρο περίπου 15 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 16 λεπτά. Στα πρώτα 8 λεπτά η κίνηση είναι απο αριστερά στα δεξιά. Στα επόμενα 8 λεπτά εκτελείται η αντίστροφη κίνηση. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση απο την αριστερή στην δεξιά πλευρά του παίκτη που έχει την κατοχή (movement on, off the ball and overlapping), επικοινωνία και συνεργασία των παικτών. 2. Οι μεταβιβάσεις μπορεί να εκτελεστούν στον χώρο μπροστά απο τον παίκτη με 2 ή 1 επαφή με κυρίως δεξί στο πρώτο μέρος (8 λεπτά) για τις μεταβιβάσεις 1 και 3- και εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. 3. Ο παίκτης που εκτελεί overlapping επιστρέφει στην θέση του. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. 1. Ο συνδυασμός overlapping πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου, ε. Υπερνίκηση του αντιπάλου αμυντικόύ. 2. Η μεταβίβαση στον ελεύθερο χώρο (απο την οποία προκύπτει overlapping) πρέπει να εκτελείται άμεσα και έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη, την εκτίμηση της θέσης του, και της ταχύτητας του. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος και να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

7 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση τεχνικής κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Οί παίκτες σε ομάδες των 6 μεταβιβάζουν την μπάλα με τους έξωτερικούς. Ο χώρος είναι περίπου 10 x 8 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 12 λεπτά. Κάθε 1 λεπτό οι εσωτερικοί ανταλλάσουν θέση με τους εξωτερικούς παίκτες. Α α. Β β. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball) και συνεργασία των παικτών. 2. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται στα πόδια του παίκτη. 3. Έπειτα από μια ανταλλαγή μεταβίβασης ο παίκτης κινείται να βρεί έναν άλλο εξωτερικό παίκτη για να συνεργαστεί μαζί του. 4. Είναι απαραίτητη η εποικινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια της άσκησης. 5. Παρραλαγή: α. ανταλλαγή θέσης με τον εξωτερικό (Α), β. μετά την μεταβίβαση-dribbling and turning και πάλι μεταβίβαση στον εξωτερικό (Β). 6. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής, γ. συνεργασία για κατοχή και υνδυασμούς με συμπαίκτες σε περιορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση και ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά.

8 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Ασκήσεις με μεταβιβάσεις, τεχνικής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες σε ομάδες των 6 μεταβιβάζουν την μπάλα και ταυτόχρονα εξασκούν τεχνικά στοιχεία. Οι αποστάσεις μεταξύ των κώνων είναι από 5 εως 20 μέτρα. Διάρκεια κάθε άσκησης 5 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 ή 3 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπαυτσιού. 2. Εκτελείται ντρίμπλα με την μπάλα και στροφή δεξιά ή αριστερά (inside or outside cut) με έλεγχο της μπάλας και μεταβίβαση. 3. Εκτελείται ντρίμπλα με την μπάλα και αποφυγή αντιπάλου (beating and bypassing an opponent), δεξιά/αριστερά. 4. Εκτελείται ντρίμπλα με την μπάλα, αλλαγή κατεύθυνσης (step over or step and roll and turn) και μεταβίβαση. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής, γ. συνεργασία για κατοχή και συνδυασμούς με συμπαίκτες σε περιορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση τησ θέσης του αντιπάλου. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Η επιστροφή στην βάση μπορεί να γίνει με την εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας και ευκυνισίας, skiping, skips with knee to the side, butt kick, carioca, stops and starts, backwards running, skipioca, volleyoca, leg extensions, side leg raises, trunk turns, drop steps. 4. Η εκτέλεση των περισσότερων μεταβιβάσεων να γίνεται και με ελεγχόμενη πίεση που ασκεί ένας άλλος παίκτης. 5. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά. Η εφαρμογή αφορά κύριως στους εξωτερικούς παίκτες οι οποίοι είναι πάντα στατικοί.

9 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Ασκήσεις με μεταβιβάσεις, συνδυασμό 1-2, τεχνικής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες σε ομάδες των 3-6 μεταβιβάζουν την μπάλα και ταυτόχρονα εξασκούν τεχνικά στοιχεία και την αερόβια ικανότητα. Οι αποστάσεις μεταξύ των κώνων είναι από 10 εως 20 μέτρα. Διάρκεια κάθε άσκησης περίπου 12 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Η άσκηση α. και γ. (3 παίκτες) έχει 1.30 λεπτό άσκηση και 3 λεπτά ξεκoύραση. Αερόβια ικανότητα ( 6 x 1.30 λ.). 2. Η άσκηση β. (4 παίκτες) έχει 4 λεπτά άσκηση για τους παίκτες που εκτελούν τον συνδυασμό 1-2. και έπειτα αλλαγή με τους εξωτερικούς παίκτες. Αερόβια ικανότητα ( 2-3 x 4 λ.). 3. Στην άσκηση γ. η αποστάση που τρέχει ο παίκτης είναι περίπου 6 μέτρα. Η απόσταση της μεταβίβασης είναι περιπού 6-8 μέτρα. Αερόβια ικανότητα ( 4 x 1.30 λ.). 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπαυτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής, γ. συνεργασία για κατοχή και συνδυασμούς με συμπαίκτες σεπεριορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του αντιπάλου. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Η επιστροφή στην βάση μπορεί να γίνει με την εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας και ευκυνισίας, skipping, skips with knee to the side, butt kick, carioca, stops and starts, backwards running, skipioca, volleyoca, leg extensions, side leg raises, trunk turns, drop steps. 4. Η εκτέλεση των περισσότερων μεταβιβάσεων να γίνεται και με ελεγχόμενη πίεση που ασκεί ένας άλλος παίκτης. 5. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστήτοποθέτηση (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τοω χώρο άσκησης), ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά. Η εφαρμογή κύριως αφορά τους εξωτερικούς παίκτες οι οποίοι είναι πάντα στατικοί.

10 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής, γ. συνεργασία για κατοχή και συνδυασμούς με συμπαίκτες σε περιορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η κίνηση του παίκτη γύρω απο τον κώνο και πίσω στον χώρο της άσκησης μπορεί να γίνει στο αρχικό στάδιο της άσκησης με την εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας και ευκυνισίας: skipping, skips with knee to the side, butt kick, carioca, stops and starts, backwards running, skipioca, volleyoca, leg extensions, side leg raises, trunk turns, drop steps. 3. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση σώματος (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης) και ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά.

11 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Ασκήσεις με μεταβιβάσεις, τεχνικής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες σε ομάδες των 6 μεταβιβάζουν την μπάλα και ταυτόχρονα εξασκούν τεχνικά στοιχεία. Οι αποστάσεις μεταξύ των κώνων είναι μέτρα. Διάρκεια της άσκησης είναι 12 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 ή 3 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. 2. Μετά την εκτέλεση της μεταβίβασης ο παίκτης πρέπει να κινηθεί γρήγορα γύρω από ένα κώνο και να επιστρέψει μέσα στον χώρο τηα άσκησης. 3. Oι παίκτες μπορεί στις μεταβιβάσεις τους να ακολουθουν μια αριθμιτική ακολουθία απο το 1-4. Ο παίκτης π. 1 μεταβιβάζει στον π. 2, κτλ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής, γ. συνεργασία για κατοχή και συνδυασμούς με συμπαίκτες σε περιορισμένους χώρους, δ. ξεμαρκάριμα και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η κίνηση του παίκτη γύρω απο τον κώνο και πίσω στον χώρο της άσκησης μπορεί να γίνει στο αρχικό στάδιο της άσκησης με την εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας και ευκυνισίας: skipping, skips with knee to the side, butt kick, carioca, stops and starts, backwards running, skipioca, volleyoca, leg extensions, side leg raises, trunk turns, drop steps. 3. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση και να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση σώματος (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης) και ταχύτητα κίνησης και όχι στατικά.

12 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση dribbling, turning, running with the ball and shielding the ball. Οί παίκτες σε ομάδες των 12 κινούνται γρήγορα στον χώρο με την κατοχή τησ μπάλας. Ο χώρος είναι περίπου 8 x 8 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 12 λεπτά. Κάθε 1 λεπτό οι εσωτερικοί ανταλλάσουν θέση με τους εξωτερικούς παίκτες. Εκτέλεση. 1. Οι παίκτες προσπαθούν να κινηθούν στον περιορισμένο χώρο και να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας. (movement with the ball). 2. Παρραλαγές: α. πάνω απο την μπάλα και στροφή (step over and turning), β. ξεκίνημα και σταμάτημα με την μπάλα (stop and start), γ. ταχύτητα με την κατοχή της μπάλας (sprint with ball), δ. αλλαγή κατεύθυνσης (Inside and outside cut), ε. Προσποίηση σουτ (fake shouting), στ. επαφές εναλλάξ με αριστερό-δεξί (alternating kicks with left and right side). 3. Ο έλεγχος της μπάλας εκτελείται με αριστερό/δεξί πόδι, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. 1. Οι παίκτες πρέπει να κινούνται με ταχύτητα και να προσπαθούν να διατηρήσουν την κατοχή τησ μπάλας μέσα στον περιορισμένο χώρο ελέγχοντας συνεχώς την τοποθέτηση και κίνηση των συμπαικτών τους. 2. Ο κοντινός έλεγχος της μπάλας είναι απαραίτητος. Η συνεχής αλλαγές κατεύθυνσης για ελεύθερους χώρους και οι αλλαγές ρυθμού, επίσης.

13 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση τεχνικής κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Οί παίκτες σε ομάδες των 8 μεταβιβάζουν την μπάλα με αριθμιτική σειρά. Ο παίκτης π. 1 στον παίκτη π. 2, ο π. 2 στον π. 3...ο π. 6 στον π. 1. Ο χώρος είναι περίπου 15 x 15 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 12 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball), εποικινωνία και συνεργασία των παικτών (receiving and passing). 2. Οι μεταβιβάσεις μπορεί να εκτελεστούν στον χώρο μπροστά από τον παίκτη ή στα πόδια του. 3. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια τησ άσκησης-σε προχωρημένο επίπεδο δεν επιτρέπεται. Ο κάθε παίκτης πρέπει να μεταβιβάζει γρήγορα στον επόμενο με ακρίβεια χωρίς κάποια προφορική βοήθεια. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 ή μια απευθείας διαδέχεται μια με δύο επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

14 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση μεταβιβάσεων με συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης. Εξάσκηση τεχνικής της προώθησης της μπάλας με την πρώτη επαφή. Η ομάδα των 3 παικτών μεταβιβάζει την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε η υποδοχή μιας μεταβίβασης εκτελείται με μια δυνατή πρώτη επαφή (περίπου 2 μέτρα) και στέλνει την μπάλα (με μια επαφή) στα δεξιά ή αριστερά ενός κώνου. Στην συνέχεια, απο εκεί εκτελείται η μεταβίβαση στον άλλο συμπαίκτη. Οι πλευρέςτου τριγώνου είναι περίπου 10 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball), επιικοινωνία και συνεργασία των παικτών (controlling and first touch receiving and passing). 2. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 2 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. 3. Μετά την μεταβίβαση ο παίκτης πρέπει να τοποθετηθεί σε νέα πλευρά του τριγώνου. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με την απαραίτητη δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και ττην κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

15 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και εξάσκηση τεχνικής κοντινώνμεσαίων αποστάσεων. Οί δυο ομάδες των 4 μεταβιβάζουν την μπάλα με αριθμιτική σειρά. Ο παίκτης π. 1 μεταβιβάζει στον παίκτη π. 2, ο π. 2 στον π. 3, ο π. 3 στον π. 4 και ο π. 4 στον πρώτο παίκτη π. 1. Ο χώρος είναι περίπου 15 x 15 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 12 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball), εποικινωνία και συνεργασία των παικτών. Εδώ υπάρχουν δύο ομάδεσκαι οι μεταβιβάσεισ είναι πιο δύσκολες. Πρέπει να ελέγχεται η κίνηση των υπόλοιπων 7 παίκτών και η τροχιά της μπάλας κάθε ομάδας. 2. Οι μεταβιβάσεις μπορεί να εκτελεστούν στον χώρο μπροστά απο τον παίκτη ή στα πόδια του. 3. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία των παικτών στα αρχικά στάδια τησ άσκησης. Σε προχωρημένο επίπεδο δεν επιτρέπεται. Ο κάθε παίκτης πρέπει να μεταβιβάζει γρήγορα στον επόμενο με ακρίβεια χωρίς κάποια προφορική βοήθεια. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1, 2 επαφές με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ. 1. Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές μεσαίες αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

16 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση μεταβιβάσεων με συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης. Εξάσκηση της τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών και μακρινών αποστάσεων. Η ομάδα των 6 παικτών μεταβιβάζουν την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε μια μακρινής απόστασης (long range, >20 μέτρα, μεταβίβαση 3) μεταβίβαση να την διαδέχονται δυο κοντινές μεταβιβάσεις (short pass, 5-15 μέτρα περίπου, μεταβιβάσεις 1 και 2). Ο χώρος της άσκησης είναι περίπου 20 x 20 μέτρα. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 20 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές) και απαιτούν την συνεχή κίνηση (movement on and off the ball), εποικινωνία και συνεργασία των παικτών (receiving and passing). Σε προχωρημένο επίπεδο η μακρινή μεταβίβαση θα μπορούσε να εκτελείται σαν υψηλή μεταβίβαση (aerial pass). 2. Η υποστήριξη (support) και επικοινωνία απο τους συμπαίκτες είναι συνεχής. 3. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 2 ή 1 επαφή με αριστερό/δεξί, εσωτερικό (κυρίως οι κοντινές μεταβιβάσεις) ή εξωτερικό παπουτσιού. 4. Παραλλαγή: α. οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με τέτοιο τρόπο ώστε μια κοντινή διαδέχεται μια μεσαιά (short-long-short). β. η κοντινή εκτελείται απευθείας (one touch), η μακρινή με δύο επαφές., γ. μόνο το αριστερό ή μόνο το δεξί για όλες τις μεταβιβάσεις. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ. 1. Οι μεταβιβάσεις (short-medium range) πρέπει να εκτελούνται με την απαραίτητη δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μακρινές αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της τοποθέτησης του, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η κάθε μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και με ακρίβεια και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα και με ακρίβεια (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

17 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και συνδυασμό 1-2. Εξάσκηση της τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών αποστάσεων. Ομάδες των 6 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό 1-2 (wall pass). Ο χώρος της άσκησης είναι περίπου 15 x 6 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ των κώνων όπου εκτελείται ο συνδυασμός είναι 2 μέτρα. Σε προχωρημένο επίπεδο η απόσταση μπορεί να είναι αρκετά μικρότερη (1 μέτρο). Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 20 λεπτά. Η άσκηση εκτελείται απο δεξιά και αριστερά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές). Απαραίτητη είναι και εδώ η καλή επικοινωνία και συνεργασία των παικτών. 2. Ο παίκτης που εκτελεί τη μεταβίβαση 3 κινείται γρήγορα γύρω απο τον κώνο και συναντά το άλλο group των παικτών. 3. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1 επαφή με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ 1-2. Γενικά, για τον συνδυασμό 1-2 (wall pass) μπορούμε να σημειώσουμε: 1. O παίκτης με την κατοχή της μπάλας πρέπει να κινηθεί προς τον αντίπαλο αμυντικό. Η πρώτη μεταβίβαση του συνδυασμού εκτελέιται όταν ο αντίπαλος αμυντικός (στη άσκηση υπάρχουν οι κώνοι) βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων μακριά και δεν μπορεί να παραμβληθεί. Η μεταβίβαση δεν πρέπει να εκτελείται νωρίτερα γιατί ο αντίπαλος έχει τον χρόνο να κινηθεί και να κερδίσει την κατοχή (interception). Η μεταβίβαση πρέπει να είναι (όπως προαναφέρθηκε) στο έδαφος και α. να εκτελεστεί με το πόδι (passing foot) που βρίσκεται πιο κοντά στον συμπαίκτη που συμμετέχει στον συνδυασμό, β. με κατεύθυνση το πόδι του παραλήπτη που βρίσκεται μακρύτερα απο τον κάτοχο της μπάλας (far foot). Η χρησιμοποίηση του εσωτερικού ή του εξωτερικού του παπουτσιού έιναι η πιο κατάλληλη. 2. Ο παίκτης που μεταβιβάζει την μπάλα (μεταβίβαση 1) πρέπει να επιταχύνει για να ξεπεράσει τον αντίπαλο αμυντικό. Έτσι μόνο μπορεί να εκμεταλευτεί τον ελεύθερο χώρο που έχει δημιουργηθεί πίσω απο αυτόν (τον αντίπαλο). Ο παίκτης που θα γίνει παραλήπτης της μεταβίβασης πρέπει να έχει προσφερθεί για να υποδεχτεί την μεταβίβαση με κατάλληλη κίνηση (μετά απο προσποίηση) και τοποθέτηση. Η απόσταση μεταξύ του παίκτη που θα παραλάβει την μπάλα και του κατόχου της μπάλας, πρέπει να διατηρηθεί κοντινή (5-10 μέτρα) και με την σωστή γωνία προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη και την θέση του αμυντικού. Η μεταβίβαση που θα εκτελέσει αυτός ο πάικτης (για να ολοκληρωθεί ο συνδυασμός 1-2 ) πρέπει να είναι απευθείας και με το πόδι που βρίσκεται μακρύτερα απο τον συμπαίκτη (λετσι μεγαλώνει η γωνία της μεταβίβασης). Η εσωτερική πλευρά του παπουτσιού υποστηρίζεται σαν πιο κατάλληλη. Όμως, και ή εξωτερική πλευρά μπορέι να είναι εξίσου αποτελεσματική.

18 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και συνδυασμό Εξάσκηση της τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών-μεσαίων αποστάσεων. Ομάδες των 3 παικτώνσε κάθε κώνο εκτελούν τον συνδυασμό Ο χώρος της άσκησης είναι περίπου 15 x 15 μέτρα. Σε προχωρημένο επίπεδο η απόσταση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 20 λεπτά. Η άσκηση εκτελείται απο δεξιά και αριστερά. Εκτέλεση. 1. Ο παίκτης π. 1 μεταβιβάζει (μεταβίβαση 1) στον π. 2 και κινείται για να γίνει αποδέκτης της κοντινής μεταβίβασης του π. 2 (μεταβίβαση 2). Στη συνέχεια (ο π. 1) μεταβιβάζει δεξιά στον π. 3 (μεταβίβαση 3) και γρήγορα τοποθετείται πίσω απο τους παίκτες της ομάδας του π. 2. Ο π. 2 εκτελεί τις κινήσεις του π. 1 απο την άρχή της άσκησης και η άσκηση συνεχίζεται και με τους άλλους παίκτες π. 3, π. 4 και πάλι έναν π Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές). Απαραίτητη είναι και εδώ η καλή επικοινωνία και συνεργασία των παικτών. 3. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1 επαφή με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Οι μεταβιβάσεις πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές-μεσαίες (<20 μέτρα) αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία και υποστήριξη του συμπαίκτη, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η μεταβίβαση πρέπει να εκτελείται άμεσα και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

19 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και συνδυασμό Εξάσκηση της τεχνικής μεταβιβάσεων κοντινών-μεσαίων αποστάσεων. Ομάδες των 2 παικτώνσε κάθε κώνο και ένας σε κάθε κεντρικό κώνο εκτελούν τον συνδυασμό Ο χώρος της άσκησης είναι περίπου 20 x 15 μέτρα. Σε προχωρημένο επίπεδο η απόσταση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 20 λεπτά. Οι κεντρικοί παίκτες αλλάζουν κάθε 5 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές). Απαραίτητη είναι και εδώ η καλή επικοινωνία και συνεργασία των παικτών. 2. Ο κάθε παίκτης που εκτελεί την μεταβίβαση 1 και 1 γίνεται και παραλήπτης της μεταβίβασης 3., (third player). 3. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1 επαφή με αριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. 4. Στους κεντρικούς κώνους χρησιμοποιούνται κυριώς κεντρικοί επιθετικοί. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Οι μεταβιβάσεις του συνδυασμού πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία και υποστήριξη του συμπαίκτη, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η κάθε μεταβίβαση του πρέπει να εκτελείται αυτοματοποιημένα και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας (κυρίως ο κεντρικός) πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.

20 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με μεταβιβάσεις και συνδυασμό Εξάσκηση της τεχνικής σε μεταβιβάσεις κοντινώνμεσαίων και μακρινών αποστάσεων. Ομάδες των 4-8 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό Ο χώρος της άσκησης είναι περίπου 25 x 15 μέτρα. Σε προχωρημένο επίπεδο η απόσταση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Διάρκεια της άσκησης περίπου είναι 20 λεπτά. Εκτέλεση. 1. Ο παίκτης π. 3 ξεκινά την εκτέλεση της άσκησης με μεσαία μεταβίβαση στον π Ο κάθε παίκτης που εκτελεί την μεταβίβαση 1 παίρνει την θέση του πίσω απο τον π. 4. Ο π. 1 παίρνει την θέση του π. 3, και ο π. 2 την θέση του π. 1. Ο π. 4 την θέση του π Οι μεταβιβάσεις είναι όλες στο έδαφος (χαμηλές). Απαραίτητη είναι και εδώ η καλή επικοινωνία και συνεργασία των παικτών. 4. Οι μεταβιβάσεις εκτελούνται με 1 επαφή μεαριστερό/δεξί, εσωτερικό ή εξωτερικό παπουτσιού. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Οι μεταβιβάσεις του συνδυασμού πρέπει να εκτελούνται με δύναμη και ακρίβεια για να γίνεται εξάσκηση, α. στην δυνατή και με ταχύτητα μεταβίβαση για κοντινές και μακρινές αποστάσεις, β. βελτίωση της υποδοχής και πρώτης επαφής, γ. συνεργασία και υποστήριξη του συμπαίκτη, δ. δημιουργία και εκμετάλευση ελεύθερου χώρου. 2. Η κάθε μεταβίβαση του πρέπει να εκτελείται αυτοματοποιημένα και όχι έπειτα απο την οπτική επαφή με τον συμπαίκτη και την εκτίμηση της θέσης του. Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί πρίν ο παίκτης γίνει κάτοχος της μπάλας. 3. Ο παίκτης πρέπει να υποδέχεται την μεταβίβαση με την σωστή τοποθέτηση του σώματος, να παρατηρεί συνεχώς την κυκλοφορία της μπάλας και να είναι ετοίμος να υποδεχτεί και να μεταβιβάσει γρήγορα (να βλέπει και να ελέγχει όσο μπορεί περισσότερο απο τον χώρο άσκησης). Επιπλέον να έχει και την κατάλληλη ταχύτητα κίνησης. 4. Πρίν ο παίκτης γίνει παραλήπτης της μπάλας πρέπει να εκτελεί προσποίηση οτι θα κινηθεί σε άλλο χώρο.